Bog 11 (1967-69)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 11

Afskrift udført af Lars Rasmussen, Edels søn

Ballerup 11/4-67

Kære alle!

Tak for brevene.

Det var pudsigt nok, at du – Edel – skulle både begynde og slutte den gamle bog; men du skulle ikke have købt en ny bog, det burde jeg have gjort, da du også købte den forrige, jeg kan se den også er fra Brædstrup boghandel; men det kan vi altid ordne en gang.

Jeg har hørt fra Jens, der nu igen er i gang på Grønland, jeg sender hans brev med bogen.

Tante Johanne er så vel hjemme i Danmark igen, jeg var sammen med hende søndag aften til fødselsdag hos Sine Jørgensen, vi fik en hel del at høre om turen, tante Johanne har set og oplevet en masse og har mange lysbilleder med hjem, som vi en aften inden så længe skal ind at se. Det er også nu Birgit og Ejvinds mening, at de vil tilbage til Danmark, ikke sådan lige med det samme; men vel i løbet af et par år, tante Johanne mener i hvert fald det bliver til alvor, da Ejvind nu også er inde på det, han har før helst villet blive dernede, de mener, at kunne sælge deres hus med fordel; men måske bliver det alligevel ikke så let at rive sig løs dernede fra, de har jo efterhånden været dernede i 9½ år.

Fasters 85 års fødselsdag forløb godt, vi var en halv snes gæster til aftenkaffe, faster holdt på, at det ikke måtte blive for stort; men så syntes faster alligevel, der havde været for få gratulanter i dagens løb, og at hun havde fået for få fødselsdagshilsner, vimplen var for stor, så den måtte Inger have tilbage for at bytte. Anna Hauge var hos faster i knapt 14 dage, Johanne Garne skulle have været med; men blev syg lige forinden. Signe fra Grejs var også herovre; men kun på selve fødselsdagen, hun boede ellers ude hos Pouls.

Sidste uge havde jeg et lille besøg af Edith og Erik, de kom onsdag aften og tog allerede af sted igen torsdag formiddag ved 10 tiden, de havde været ude på mineralogisk museum i Charlottenlund, Erik havde nogle sten, han skulle diskutere med eksperterne der.

Lørdag aften var jeg ude hos Oda, vi så vores billeder fra Madeira, det er efterhånden mange billeder man får samlet; men det er dejlige minder om mange skønne ture.

De kærligste hilsner

fra Sinne

24-4-67

Kære alle!

Tak for Brevene, Dagene er løbet fra mig så jeg må sige “Undskyld.”

Så står Foråret lige parat, selvom det er koldt om Natten, varmer Solen dejlig om Dagen. Vi startede Rabarbersæsonen i går.

Her i st. Bededagsferien havde J.A.K. Stævne paa “Unge Hjem’s Højskole” der var Poul jo, ja jeg var derude Lørdag Aften.

Desuden havde Skolen Udstilling, og Ole har været der meget bl.a som Hjælp i Cafeteriet.

Else har været 8 Dage i Firenze og havde en dejlig Uge, så meget skønt, desværre har Oversvømmelserne ødelagt meget. De boede på Vandrehjem, også 3 Nætter i Ravenna “der var noget støvet, og Halmen klumpede i Madrasserne, men det var rigtig italiensk.”

Det er Meningen Sinne og jeg tager ned til Dornach, hvor Else er, for at se “Faust” som spilles fra 3/8 og 6 Dage frem, to Forest. pr. Dag.

Jeg har lige talt med Ove, Poul syntes han skulle komme ned og se Udstillingen, så de kommer nok næste Søndag.
Ove havde lige været i København for at ordne en Udsendelse til Radioen.

Jeg har da faaet Vimplen byttet, og skal se at få den sendt.

Det er da trist med al den uro i Grækenland, nu blev Margrethes Bryllup jo ellers udsat af Hensyn til Anne-Marie, men nu synes “Pdavaerne(?)” vel ikke om, at de kommer. Det er nok ellers ikke et misundelsesværdigt Job at sidde på Tronen dernede.

Vi har 3 Killinger p.t. men den ene rejser 3 maj, da fylder Mads Leth år, så har hans Mor bestemt, at vi skal komme ud med den.

Jeg var med Astrid en Tur i Nibe i Ugen efter Påske, det var en dejlig Tur.

Jeg kunne godt lide at høre mere om din behandling af de gamle Stole Kristian, jeg købte en gl. Armstol for 5 kr. nede paa Forsorgshjemmet, den skal renses for Maling var Meningen.

Kærlig Hilsen til alle.

Inger

Anemonevej 22

Kære Alle!

Tak for Indlægene og Hilsner, og som Inger skriver, saa løber Tiden jo, undskyld.

Her gaa livet sin stille gang, jeg har ikke faaet lagt Have an, og regner heller ikke med at gøre det nu, der mangler en del Muldjord, det vil jeg se, om jeg kan faa fat i nu, saa jeg kan faa planeret. Jeg har ikke faaet Skurvognen solgt, men jeg har heller ikke faaet gjort noget ved det endnu.

I Søndags var Astrid og jeg i Skannerup og se til Gunnars, i Aftes var vi til Fødselsdag hos Bente, hun havde sine Gæster om Aftenen.

Paa Fabrikken har vi arbejdet over enkelte Aftener, men det er vist kun noget midlertidigt, der har været tre der har været sygemeldt; men de to er kommet igen, og der er kommet en ny Mand.

Der er da kommet Storke i reden.

De kærligste Hilsner fra Hans.

Hvidovre, den 16. maj 1967.

Kære alle.

Mange tak for breve og hilsener.

Nogle gange synes jeg, at “De tolv” er langsom; alligevel er der nu 10 bøger med breve og erindringer. Trods alt en ganske pæn høst, men hvor er tiden blevet af? Er vi ved at være ude over barnealderen? Er vi virkelig alle blevet voksne?

Her har vi haft en god pinse. Pinsedag var vi sammen med familien fra Næstved, Faster og tante Johanne hos Sinne i Ballerup, og vi havde en god dag og fik noget godt at spise.

2. pinsedag var vi sammen med Faster og Sinne oppe i “Fasters Hus”. I modsætning til andre dele af landet var vi heldige med vejret. Regnen begyndte først ved 18.30 tiden og vi tog af sted kl ca 19. Trods den stærke pinsetrafik gik hjemturen smertefrit uden større kødannelser på vores vej.

På lørdag rejser Sussi på ekskursion med sin klasse til Bornholm, hvor de skal studere geologi. De kommer tilbage midt i ugen. Hun glæder sig meget til turen, nu må vi så håbe, at de får godt vejr.

Det går fint med mit nye arbejde, synes jeg selv og firmaet er tilsyneladende også godt tilfreds, men vi er fornylig flyttet fra det indre København til Glostrup, og det har jo givet et lille afbræk i den vanlige rytme. Men det er helt nye og moderne lokaler vi er flyttet ud i, så det er kun et spørgsmål om tilvænning for de ældre medarbejdere, der gennem mange år havde vænnet sig til atmosfæren i City.

I år får vi sent ferie; først fra 10. september. Der er så meget der skal passe sammen. Sussi skal til Kollund på lejrskole i ugen fra 17. til 24. september. Endelige planer har vi ikke, men vi bliver nok inden for landets grænser.

Vi måtte springe over Jens denne gang, efter de indlagte breve, ser det ud til, at han p.t. har en lang arbejdsdag.

Den 28. er vi inviteret til Næstved, så kan jeg læse Gerdas indlæg der.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi Joan og Vagn

Andkær d. 26-5-67.

Kære alle.

Tak for brevene, og så må jeg også have en lille hilsen med, selv om jeg aldrig syntes jeg har noget særligt at fortælle.

Som I vel alle har hørt er både Anker og Harry blevet ansat på D.K.I. og er begge to glade for at være der. Anker mener endda han er kommet på et af de afdelinger der er bedst at være på. Harry tager et par timer hos Pladsbjerg når han er færdig i Brejning.

Og Erling regner med at gå i handelslære hos købmand Ejner Jensen på Nørremarken Vejle. Jeg syntes bare ikke det er længe siden han begyndte i skolen og Mappen næsten vat lige så stor som ham selv. Men når børnene bliver så store, må vi tolv enten vi kan lide det eller ej, vist erkende at vi er ved at være voksne.

Onsdag aften var vejret herligt, så Astrid kom i sin “Fiante” og vi var ved stranden i den, børnene var til U.A. alle tre, det er skønt ved skov og strand for tiden hvor alt står i sit fineste skrud. Lige efter vi var kommet hjem kom Kurt og Mona Højen, de havde været på fisketur.

I aften skal Bente til fødselsdag hos en klassekammerat, de er som Hans skriver så store at de har det om aftenen. Om en uges tid skal hun med sin klasse til Bornholm det glæder hun sig også vældig til.

En af de unge læreres dreng Jens 5 år, kørte på sin tricykel ud i en bil forleden dag og fik så meget at milten måtte fjernes og han havde også fået en flænge på leveren. Bilisten var kørelærer Holger Pedersen som Birgit og Harry har kørt ved, men han var helt uden skyld og bilen helt i orden.

Nu mange kærlige hilsner fra os alle her

Gerda

Næstved, d. 4/6-67

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, nu må jeg så se at få skrevet og sendt bogen videre.

Her i huset går det jo slag i slag med eksamen og eksamenslæsning. Kirsten bliver færdig den 12 juni Peter bliver færdig omkring den 22 juni.

I dag har vi fået  blomkål og spidskål og nye kartofler alt af egen avl, til middag, vi har ikke begyndt at sælge kartofler endnu, men jeg regner med omkring den 10 juni at kunne begynde.

Sidste søndag havde vi besøg af Sinne, Joan og Vagn, vi havde en god dag sammen, vi var en tur på Holmegårdsmosen og ved Villa “Galina”.

Kirstens ven er nu flyttet til København til Østre Landsdels hovedcentral, det er noget med at passe fjernskrivere og ekspedere det modtagne videre, men det har ikke meget med almindelig soldaterliv at gøre, han bor hjemme om natten og holder sig selv med kost.

Det er meningen at gl. Magle Mølle skal lukkes, inden for det sidste år er der blevet standset 3 Papirmaskiner. Alle fremtidige udvidelser vil finde sted på ny Magle Mølle.

Goddag igen, jeg blev afbrudt, vi har været ude at køre en tur, vi har været i Udby Kirke, Grundtvig blev født i Udby, Karen, Peter og Kirsten blev låst inde i kirken, men heldigvis var jeg udenfor og kunne lukke dem ud.

Min ferie falder i år fra d 9 – til 24 juli, vi har ikke planer om at rejse til udlandet.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsener fra os alle 4 i Næstved,

Kristian

Middelfart 14/6-67

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja så er vi alt nået hen til midt i juni og ferietiden er begyndt, der har da også været mange gode sommerdage, synes jeg, selv om der måske ikke har været ret meget strandvejr endnu, jeg har rigtig nydt at kunne tage en lille aftentur i “Fjante” der er jo mange kønne steder heromkring, jeg har nu kørt godt 3.300, det er rart at være fri for al den slæberi og jagen efter tog og bus. Jeg har ferie fra 6 august og 14 dage frem og har ingen særlige planer.

Så fik vi Prinsessebryllup vel overstået, det var rart det forløb uden optøjer.

Det var uhyggeligt med krigen i mellemøsten, det er en værre hvepserede, det bliver ikke let at få bragt ro og orden i det.

I pinsen var Hans og jeg i Nibe, og havde det hyggeligt, vejret var nogenlunde, Pinsedag var vi på en god tur til Bolbjerg og Skarreklit, Bjanka var med og nød rigtig at komme ud til vandet, det var hendes længste og sidste tur, nu er hun blevet kørt ihjel, på hjemturen fra Nibe var vi omkring Skannerup for at se grunden, de tænker jo på at bygge hus.

Her går livet sin rolige gang, der var ved påsketid nogen uro og spektakel sygepl. og forstanderinden i mellem, og der blev klaget til bestyrelsen, men der er ikke blevet ordnet op i noget, bestyrelsen prøver vist på at sylte sagen, så gemytterne kan falde lidt til ro.

Edith har ferie for tiden og jeg regner med at besøge dem i næste uge, men det er lidt for længe at gemme bogen; så den må posten hellere transportere.

Kærlig hilsen til alle

Astrid

Nordenhuse d. 23/6-67

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”.

Ja så er sommeren over os, vi har rigtig nydt det gode vejr, jeg har haft ferie fra d. 11. juni og skal begynde på mandag igen, men det har næsten også været godt vejr hele tiden. Vi har været hjemme det meste af tiden fredag – lørdag – søndag var vi dog en tur i Kiel, vi kørte derned og havde en i alle måder god tur, og vejret var det bedst tænkelige.

Vi har også lige haft besøg af Astrid, hun kommer jo let omkring nu, hun har bil, vi havde et par dejlige dage, var en tur henne og se Ladbyskibet, skibet i sig selv er jo en seværdighed, og turen derned er også meget smuk.

Det er meget spændende med hvordan det går med krisen i mellemøsten, men vi må da håbe de forskellige parter kan forhandle sig til en ordning så freden kan blive stabiliseret, jeg synes jo nok det er skarpe angreb Sovjet kommer med overfor Israel, de får forhåbentlig heller ikke medhold ved Generalforsamlingen i F.N.

Nu mange kærlige hilsner til alle

Erik og Edith

Nibe, den 2/7-67.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg.

Ja, så er det ved at være ferietid igen, og til feriens mange glæder hører, at man ser noget mere til sin familie. I dag har vi haft besøg af familien fra Brædstrup (minus Lars, som er på ferie i Nørager). Hanne er så blevet her for at være vores feriepige, indtil på tirsdag; da kører Anna og pigerne sydpå og afleverer Hanne i Brædstrup, og det er så meningen, at Mary skal blive der nogle dage, og det kan også være, at Bodil må komme der på ferie nogle dage senerehen. Ester afleverede vi i Skringstrup i mandags, og vi regnede så med, at hun skulle være der indtil tirsdag den 4/7 og derfra følge familien sydpå. Men i torsdags kom Fredes søster Jenny og tog Elly og hendes to børn med til Als, hvor Ester så bliver og passer børn indtil mandag 3/7 – tror jeg – ; så vil Jenny køre hende hjem til mormor og morfar.

Selv rejser jeg på tirsdag til Trondhjem, hvor jeg på Lærerhøjskolen der skal deltage i et 10-dages kursus i norsk litteratur.

Omkring den 15./7 regner vi så med, at hele familien igen samles i Nibe, og så er det meningen at vi vil samle sammen til en campingtur til Lolland-Falster m. omliggende øer. Denne tur regner vi med vil vare ca 8 dage. På hjemrejsen kikker vi så nok ind til de familiemedlemmer vi kan træffe hjemme.

Fra den 29/7 – 2/8 skal Ester og Bodil på sommerlejr med pigespejderne; så vi skal være hjemme inden da, og vi håber så, at en del af jer vil benytte lejligheden til at hjemsøge os i disse dage og i dagene derefter. Jeg regner ikke med, at vi laver større ture efter den tid.

Ja, det ser ud til, at det trækker ud med en løsning af problemerne i Mellemøsten. Men det er sikkert også en uhyre vanskelig sag at få så modstridende synspunkter til at forenes. Men meget afhænger vel også af, om stormagterne vil se bort fra prestigemæssige og propagandamæssige hensyn, for ingen af de store magter ønsker vel – trods alt – en ny storkrig.

Ja, efter sommerferien skal Mary begynde i skolen. Anna er glad for, at hun endnu i nogle år har Ellen at holde styr på herhjemme.

Til slut de kærligste hilsener fra os alle,

Ove

Skannerup 9-7-67

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv, det er rart at læse lidt om hvordan det går familien for vi ser egentlig ikke meget til den.

Her er i Skannerup er alt vel.

Der har været et voldsomt pres på hjemmet her i det sidste halve år, det er næsten hver dag de ringer fra et socialkontor og beder os hjælpe den eller den der er kørt helt fast, men i betragtning af at vi kun har 12 pladser er vore muligheder begrænsede; vi håber at det ad åre skulle blive mulig med en udvidelse, foreløbig tænker vi på at bygge et hus lige over for hjemmet. Vi har efter en del overvejelser bestemt os for et typehus (et Givehus) den er på 120 m2 og kommer til at koste ca 75.000 i håndværkerudgifter, og jeg har givet 5.000 for grunden, så jeg vil anslå de samlede udgifter til ca 85.000 + prioritering, det er dyrt at bygge (og dette er endda forholdsvis billig byggeri). Vi har fået tilsagn om at låne penge, og vi har fået byggetilladelse, huset er lavet færdig senest 1. november. Men nu på det sidste er der opstået en ny og uventet forhindring i det Fredningsnævnet for Skanderborg Amt har bebudet at de vil holde møde om sagen førstkommende tirsdag, det er vi noget forbavset over da der ikke er fredet noget på den grund vi har købt, det skyldes formentlig at den ligger i nærheden af kirken.

Vi regner med at holde ferie fra den 4 til 18 august, vi håber at få lejlighed til at hilse på nogle af familiemedlemmerne, enten i vores eller i jeres ferie.

Til slut mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 20-7-67

Kære alle!

Tak for brevene, det kniber med at få fat i pennen i denne skønne sommertid, men nu må det være, for på lørdag stikker børnene og jeg af en uge, jeg skal være tante på Søndagsskolernes sommerlejr ved Lyngsbo. I aften skal vi til Rindsholm og hente Lars, han har den sidste uge ligget i telt ved Limfjorden, sammen med Bodil og Ansgar og deres 3 børn, vi enedes om at mødes midtvejs, Bent siger at vi skal ind og spise ål på Rindsholm kro, men forhåbentlig har de også andet end ål.

Vi havde håbet at se familien fra Næstved i denne uge, men endnu har vi ikke hørt noget fra dem, så jeg synes udsigterne er ved at være lidt små. Hans tog til Næstved i søndags, og ville blive et par dage, og muligvis ville Kristians så med herover, jeg har prøvet at ringe til Hans, men han svarer ikke, så måske de er på Sjælland endnu.

I søndags var vi lige en lille smut i Skannerup, vi var over og kigge på byggegrunden, det skal da nok blive rart, og det lader jo til at det hurtigt kan blive en realitet med huset.

Det kneb med at få fat i pennen og jeg synes, det kniber med at få den til at lystre, så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 24/7-67

Kære alle!

Tak til alle for Jeres hilsner.

Jeg har lige haft besøg af Hans, som for første gang har besøgt mig her i Ballerup, det var ikke noget langt besøg, han kom lørdag aften og rejste søndag eftermiddag, Hans havde været en uge i Næstved og lørdag havde de alle været en tur i Sverige, de fulgte Hans hertil og var lige indenfor; men det var heller ikke meget mere, jeg ville, de skulle blive og spise med; men de ville hellere se at finde Næstved.

Lørdag aften var Hans og jeg ude at gå en ret lang tur, vi var oppe for at se alt det nye, der er blevet bygget her bag plejehjemmet – Malmparken og Hedeparken, det er en utrolig masse der er skudt op og der bygges stadig, jeg kender ikke meget af min by, er jeg klar over, efterhånden er vi også nået på 41.000 indb. herude.

Faster er endnu ikke flyttet til Smidstrup; men nu tror jeg næsten, der bliver gjort alvor af det i den kommende weekend, solbærrene trænger sikkert hårdt til at blive syltet, hvis de ikke allerede er faldet af.

Joan og Vagn var fra fredag til søndag en tur i Vejle, de havde inviteret tante Johanne med, så hun fik aflagt besøg hos onkel Hanses, Joan og Vagn havde været på kirkegården i Ø. Snede, Vagn synes de gamle grave så slemme ud, mon ikke det ville være rimeligt at rydde det væk? Det vil nok blive meget dyrt at istandsætte. I dag er det mors fødselsdag, mor ville være blevet 77 år.

Rigtig mange kærlige hilsner til alle fra Sinne

De to avis udklip havde Hans med.

Fra søndag 30/7 begynder min ferie og 3/8 rejser Inger, Ole og jeg til Schweitz.

Aarhus d. 18/8-67

Kære alle!

Ja denne Gang har jeg rent ud sagt glemt Bogen i alle mine forskellige Rejseforberedelser. Turen forløb godt, og det var en egenartet Oplevelse, at se og høre Faust fra Begyndelsen til Enden. Både Sinne og jeg var glade over, at vi havde danske Udgaver med.

Jeg tror vi tilbragte 24 timer med at overvære Spillet, fordelt på 6 Dage, så det var jo ikke meget, vi fik set af selve Landet, bortset fra Basel og Dornach.

Nu er Else i fuld Sving med Skolegang igen, hun har fået en Bunke Bøger, nye og ubrugte, hendes første Indkøb af Omslag rakte slet ikke.

Det var en Streg i min Arbejdsplan i Dag, at det blev Regnvejr, jeg skulle ud at plukke Brombær til Lagkagerne i Morgen, jeg mente det måtte fejres at Sinne var her i Jylland på sin Fødselsdag, allerede Søndag går Turen mod København.

Hvor mange vi bliver ved jeg knap, men jeg regner med 20-30 stykker, så det var rart med godt Vejr.

Såvidt jeg husker, var der ikke Breve fra Jens i Bogen, da jeg fik den.

I Onsdags var Ole på Udsalg for at købe Stof til Gardiner til sit Værelse, det var ikke svært at finde noget som passede i Farve og Kvalitet, men så passede Prisen ikke, men efter at have været i flere Forretninger, fandt han hos Lem, Møbelhus i den højere Prisklasse, et dejligt Stykke Stof dobbelt bredt og til 9,85 pr. Meter.

Jørgen er pt. inde i en 6 ugers Ferieperiode eller hvad man skal kalde det, til September begynder han desuden igen på Aftenskolen.

Ole var også med sin Skoleklasse på Bornholm, og da Læreren tabte sine Briller i Søen  i Brændegårdshaven, blev det Oles Job at gå i Vandet efter dem.

Nu håber jeg så at Bogen har faaet så lang en Hvile, at den tager Fart på videre omkring. Tak for Brevene.

Mange kærlige Hilsner og Undskyldninger en Gros.

Inger.

Anemonevej 22 28-8

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Hilsner i Bogen.

Sinnes Fødselsdag startede der med kraftige Regnbyger, men det bedredes jo hurtigt, saa vi kom da ud at spadsere i Aarhus i tørt Vejr, og fik en god Eftermiddag ud af det, tak for Dagen Inger.

Jeg maatte jo til Sellerup Skov, og flytte Skurvognen, inden jeg tog til Fødselsdag i Aarhus, jeg fik Jørgen Lund til at slæbe den op i Peter Bjergs Skov, der har været to der har ringet og hørt til Prisen siden, men mere er det ikke blevet til.

Astrid og Sinne rejste begge om Søndagen, saa nu er det vist slut med Sommerferie Gæsterne, men Oves kommer vist paa en Weekendtur i September.

Ligesom sidst jeg skrev i Bogen har jeg lige været en Tur i Skannerup, de er jo godt i gang med byggeriet.

Jeg har talt med Signe fra Grejses Mand (Aksel) om at lægge Haven an, men de havde begge travlt saa de har ikke været her endnu, det er mest for ikke at faa begyndt alt for vilkaarligt.

Paa Fabrikken gaar det nærmest lidt stille paa vor Afdeling for Tiden, der var ellers Forhandlinger i gang, om en stor Ordre til Jugoslavien, i sidste uge, men det blev vist ikke til noget i første Omgang.

Med de kærligste Hilsner Hans.

Hvidovre, den 5. september 1967.

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Ja, så går sommeren på hæld, men endnu har vi sommerferien til gode. Vi har ferie fra på lørdag og 14 dage frem. Det er blevet så sent, fordi Joan ikke kunne få fri i skoleferien i år og Sussi skal passe sin skole, men som jeg skrev sidst skal Sussi på lejrskole i Sønderjylland, det bliver fra 15/9 – 22/9, så vi bliver hjemme den første uge og tager til Jylland den sidste uge. Vi har reserveret plads på Molslinien den 15. kl 12-. Hvis de vil have os i Nibe, tager vi nok direkte derop. Vi skal vist være i Vejle om søndagen, da er der tale om, at Malka vil holde fødselsdag. Hun og Joans Onkel er da i Vejle, hvis ellers Onkels helbred tillader det. Han har skrantet en del i sommer. Det er ikke fordi han er så gammel igen, han bliver 70 i januar.

Vi håber også at komme en tur til Skannerup og se, hvor langt de er kommet med byggeriet. Det lyder ikke voldsomt dyrt, når man tænker på, hvilke priser man tit hører om, når det drejer sig om nybyggeri, men her i hovedstadsområdet kommer man let af med 75.000 bare for en grund.

I næste uge må vi se at komme op i sommerhuset et par dage; haven er ikke helt holdt som den skulle være. Faster har ellers altid haft en mand til at hjælpe med at slå plæne og lave forskelligt havearbejde, men han er syg og delvis lammet og kommer næppe til at arbejde mere.

Vi håber at hilse på de fleste “jyder” i ferien.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 18-9-67.

Kære alle.

Tak for brevene. Nu må jeg hellere få bogen af sted, Vagns må jo være i Jylland i denne uge og vi håber jo også at se dem og så er det jo flovt hvis bogen ligger her.

Men noget særligt nyt og spændende er der nu ikke, vi har jo også lidt nemmere ved at kontakte hinanden nu end da vandrebogen startede.

Birgit har været hjemme længe i sommer siden 4. juli, hun har så også haft arbejde i Brejning det meste af tiden, men rejser nu sidst i måneden til Kongsberg, hvor hun har et værelse der venter, men ikke noget arbejde, det håber hun at få når hun kommer derop.

Harry er jo fast ansat det næste år men foretrækker nu det civile liv.

Erling er kommet i handelslære og er glad for det og sin læreplads.

Bente er begyndt at gå til præst, eller præsten til dem, han kommer op i skolen til børnene det er noget helt nyt, men noget vi forældre er glade for det er faktisk ikke plads til cykler på landevejen her, så det er rart at ikke en hel klasse skal køre på den på en gang. Hun skal konfirmeres d. 5 maj så da håber vi på lige så fint forårsvejr som da Erling blev komfirmeret.

Jeg sad ellers lige og skrev i fred og ro nu myldrer det med folk, Bente og Anker har fridag begge to, Birgit skal først møde kl. 11 og de kom alle tre ned nu og så kom Sv. Erik og hans to små gutter med skærmen, så jeg må hellere slutte nu.

Sikke et skønt og mildt vejr vi bliver ved at have, men det har jo i det hele taget været en dejlig lang sommer.

Mange kærlige hilsner fra os alle 6

Gerda

Næstved, d. 24/9 – 1967

Kære alle!

Tak for brevene, ja så er det min tur til give mit bidrag til bogen.

Ja så går sommeren på hæld, men som Gerda skriver, har sommeren været god og lang, men i fredags var der regnvejr her så det battede, 90 mm på mindre end et døgn, det kan man da kalde regnvejr.

Vi nåede ikke til Jylland i vores ferie i år, men til gengæld fik vi nogle gode ture rundt omkring sammen med Hans.

Tak for besøgene Hans og Oves, jeg sender et par billeder med rundt af 2×3 brødre med familie samlet uden for Tværvej 8.

Ellers går livet sin vante gang her i Næstved, Peter er nu begyndt i III g. og Kirsten på sit andet år på Seminariet.

Kirsten har lige været 8 dage i Vendsyssel, fra Nytår af skal hun ud at vikariere et halvt år, men vi ved endnu ikke hvor.

Peter var jo papirarbejder i det meste af sin ferie, og Kisten arbejdede på vaskeriet “Thor”.

Kjeld og Galla har fået forlænget deres studieophold i U.S.A. med endnu et år, Ole er begyndt at læse til civilingeniør, og deres far er blevet gift igen med Gerda, hans husholderske gennem flere år.

Det bliver jo spændende at komme over og se både Hanses og Gunnars nye huse, nu bliver det jo noget arbejde med at få lagt haven an.

Jeg har ikke sådan noget særligt at lave i haven for tiden; men man kan jo altid finde på noget at lave enten ude eller inde, jeg har lige været igang med at male udvendig og nåede heldigvis at blive færdig, inden vi fik al den regn.

Mange kærlige hilsener fra os alle 4

Kristian

Middelfart 5/10-67

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja, så nærmer den mørke tid sig, efteråret har godt fat, det har stormet og regnet godt den sidste tid, men frost har der da vist endnu ikke været noget af endnu, jeg har også tænkt på at ville op på jyllandsringen og lære at køre i glat føre, men det er endnu ikke blevet til noget.

Jeg har været i København nogle dage fra den 23 – til den 27 sept. besøgte Karen J. Sinne og Faster, Vagn og Joan var i Jylland samtidig, men de var lige ude hos Faster tirsdag og hilse på. Jeg var også på indkøb i byen, men der var ikke så meget der fristede, så det kommer ikke til at tynge budgettet så hårdt.

Nu er vinter kursus begyndt, jeg meldte mig til noget litteratur, men da der kun var 4 der havde meldt sig blev der ikke noget ud af det, og jeg syntes ikke rigtig der var andet jeg havde lyst til at følge.

Der er ikke fordi jeg har så meget nyt at berette, der er blevet sluttet forlig sygepl. og forstanderinden i mellem, om end ikke til alles tilfredshed, tillidsmanden er ret bitter over udfaldet og vil ikke mere, hun vil gerne have mig til at overtage hvervet, men det vil jeg rigtignok meget nødig.

Jeg har noget ferie tilgode og håber meget på at kunne komme til Tenerife i februar en 14 dages tid, men der er jo lidt tid endnu at spekulere på det i.

Karen skomager med familie (mand og 2 børn) var her på besøg for en 14 dages tid siden, Karen går desværre efterhånden temmelig dårlig, hun har jo altid haft lidt vrøvl med det ene knæ og nu har hun også fået ryggener.

I går var jeg til fødselsdag i Andkær, Birgit er jo rejst, Harry var standvagt eller hvad det nu kaldes, Hans var der + Lilly og Peter. Hans har købt sig en ny Saab men endnu ikke fået den. Jeg læste i Oves brev at han skulle på Hindsgavl i efterårsferien får jeg besøg af familien? jeg har fri den 19.

Kærlig hilsen Astrid

Nordenhuse d. 20-10-67

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”. Ja jeg nåede ikke at få bogen sendt, så Ove kunne få den inden efterårsferien begynder, så nu må jeg have den afsted så den kan ligge til ham når han vender hjem.

Her står alt vel til, men sikken dog en storm vi har haft, den har hugget et stykke af vores tag, Falck har været ude at stoppe hullet til, så er det bare et spørgsmål om hvornår vi kan få tækkemanden til at komme, for han er en meget optaget herre og sådan en storm giver ham jo ekstra arbejde igen.

På søndag venter vi besøg fra Næstved, Brædstrup og Hans, måske Astrid også kommer, hun ville prøve at få byttet fridag, men det kan jo være lidt svært.

Ja det er tiden jeg skal til og på arbejde så det bliver ikke til mere denne gang.

De kærligste hilsner til alle fra os begge

Edith

Nibe, den 29/10 67.

Kære søskende med familie!

Tak for jeres indlæg i “de tolv”. Det var meget sjovt at se billederne, Kristian, og det var jo på høje tid, de blev taget, for nu er Hans jo gået over til Saab, som vi for øvrigt “prøvekørte” sidste lørdag, da vi besøgte Hans på vej hjem fra efterårsferie. Hans har fået lagt haven vældig pænt an, og han har ikke mindre end 60 roser. På vejen videre mod nord besøgte vi også familien i Skannerup, de var dagen før flyttet ind i deres nye hus, som virker rummelig og dejlig.

Også her i Nordjylland har der stormet; men vel lige knap så meget som i de sydlige dele af landet. Men trods stormen sidder mange af bladene på træerne endnu og er ganske grønne. Jeg er ikke sådan rigtig begyndt på vinterarbejdet i haven endnu; men jeg må snart i gang med at tage georginer og andre knolde op og så i gang med gravningen.

Fra onsdag aften til fredag morgen var jeg i København for at deltage i et møde vedrørende børnebøgers mulighed for at være med til at fremme international forståelse. Der var deltagere fra 14 lande, og deltagerne var forfattere, forlæggere, bibliotekarer, F.N.-embedsmænd og lærere.

Der var tale om et ret “tæt” program, så der var ikke megen tid til familiekontakt. Jeg talte dog med Vagn i telefonen, mens det ikke lykkedes for mig at ringe Sinne op.

Vores genbo, lærer Erik Nielsen, har bygget nyt hus på Lundevej, og de regner med at flytte ind i deres nye hus i løbet af denne uge.

Til slut de kærligste hilsener fra os alle 6

Ove.

Skannerup 4-11-67

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, sidst jeg havde bogen havde vi ikke taget den første spadestik på grunden, og nu er det 14 dage siden vi flyttede ind, så enten har bogen været længe om turen, eller også har det gået hurtigt med at bygge hus. Vi er faktisk glad for vort nye hus – selv om det er forholdsvis billig byggeri, så synes vi at den er tilfredsstillende for os, og vi trængte til noget mere plads.

Vi har fra 1. december fået en assistent, en diakon som tidligere har være i Blaa Kors’ tjeneste så vi håber det bliver til gensidig tilfredshed, det er et ung par som har et barn på 2 år og venter 1 i januar, vi har fået lejlighed til dem ikke langt fra hjemmet, vi havde ellers fået en seminarieelev men han virkede for umoden.

15-11-67. Nu må jeg vist hellere få pennen i gang igen, jeg blev ikke færdig og det har været så meget, bl. andet har vi haft et dødsfald, det er en patient som har været her i 3 år, ja han døde på sygehuset af en leversygdom, det er første gang i min tid som diakon, jeg har været ude for et dødsfald.

I familiens skød er alt vel, Jens Peter er så småt begyndt at gå alene, uden at han endnu har slået sig hel løs.

19-11-67

Ja det er helt galt med jeg blev igen afbrudt i mit skriveri, og desværre kan jeg melde om endnu et dødsfald på hjemmet, modsat det andet kom dette meget pludselig han var kontoruddannet (tidligere direktør på en margarinefabrik i Sverige) han havde været her i 4 år, og ført regnskabet for en maskinfabrik, han havde været på arbejde om torsdagen, kl. 22.30 var han sund og rask da jeg sagde godnat, dagen efter kl 7.30 fandt jeg ham i sengen, øjensynlig var sovet lige ind i døden, når der i et så lille samfund som vort sker to dødsfald på en gang så må det gøre et dybt indtryk, men det er måske for at minde vi mennesker om at vi altid skal være rede.

Vagn skrev at Jens var kommet til Danmark, eller rettere var rejst til Sverige – det forundrede os noget.

Nå men jeg skal slutte inden jeg igen bliver afbrudt

Mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 30-11-67

Kære alle!

Mange tak for brevene, det er morsomt med billedet Kristian har sendt af de 2 x 3 brødre, vi har da også været ude at prøve Hans’ nye Saab, det er en lækker vogn, det synes Ove da vist også, hvem ved, måske du følger efter med en Saab? og hvis Kristian så også faldt for en kunne der måske blive nok et billede med 2 x 3 brødre, brødre kan vel også ligne hinanden med at have lidt den samme smag?

Det er først på dagen, jeg skriver, der kommer en bil og henter Jesper 7.10, og så er der stille i huset indtil den øvrige familie står op, som I vist alle har hørt begyndte Jesper i Horsens efter sommerferien, vi havde ellers været forberedt på at ventetiden kunne være blevet længere, det er knap 2 år siden, han blev skrevet på ventelisten til “børnehaven”, Jesper kalder det nu ikke børnehave, men skole, han er bleven glad for at gå der, en overgang var han ked af at skulle afsted, jeg har været derude et par gange til “mødredag”, og fik et godt indtryk af det, der er 3 klasser, og Jespers lærerinde var meget dygtig til at lære dem, det de nu kan lære.

Der er ikke nogen bestemt regel for hvor længe, de kan blive i børnehaven, det afhænger af flere ting bl.a. deres udvikling, en del kommer derefter i “beskæftigelsesskolen” og nogle på “eksternatskolen”, med hensyn til Jesper, sagde forstanderinden at det var for tidligt at udtale sig.

Nu begynder der at blive uro i huset, men jeg må vist se at blive færdig, at det ikke skal trække i langdrag som med Gunnar.

Bent har været afsted mange gange det sidste ½ års tid, han har sammen med et udvalg købt “Lystruphave” et Hotel, der ligger meget smukt ved “Kulsø” det er vores håb at det kan overgå til K.F.U.M. og K. Overtagelsen sker den 11/1 68, jeg sender en skrivelse med I kan se lidt om hvad det er for noget.

Som bestyrer har vi haft en ansøger, med meget fine anbefalinger, så vi er meget spændte på om vi får ham.

Sidste søndag havde vi besøg af Astrid og Hans, vi kørte en tur omkring “Lystruphave” og så til Skannerup, men der var ingen hjemme, så vi måtte nøjes, med at bese huset udefra. Hans og Astrid havde været en tur om kirkegården og lægge lidt på graven, det var jo på fars fødselsdag, det så pænt ud der, sagde Astrid.

Søndag den 10 dec. skal vi have adventsfest i søndagsskolen, Halvor Poulsen fra Esbjerg kommer og taler og viser film, drengene skal opføre et lille julespil og pigerne skal gå Luciaoptog. “Unge Hjem” har bedt om pigerne også må gå Luciaoptog til “Unge Hjem” samfundets og KFUM og K’s fælles adventsfest den 11 dec.

De kærligste hilsner fra os alle

Edel

NB. Jens er kommen til Danmark, vi håber snart at få hans besøg. Hans havde så småt ventet ham i søndags.

Ballerup d. 7/12-67

Kære alle!

Mange tak for Jeres breve.

I dag kom så vinteren med fuld musik, jeg skal love for, jeg blev ordentlig dænget til med sne, da jeg skulle til toget i morges, vi fik også forsinkelse med S. toget og måtte skifte tog på hovedbanen; men det blev nu ikke så slemt, det var værre med en af vore læger, der bor i Værløse, han var ca 2 – 2½ time om at komme ind i bil. Nu får min altankasse vist også sin bekomst, der har ellers til stadighed været blomster i den, så jeg har ikke nænnet at tage det op og sætte gran i, det er ellers snart ved tiden.

Vi står for en lidt kedelig tid på øjenklin. vi skal have den gamle del af den moderniseret og det vil tage flere måneder, vi er nu ved at flytte ind på en stue på afdl, som vi skal benytte så længe det står på, det kan sikkert også blive meget godt, der er bare det ved det, at vi får delt kliniken i to dele, så vi må udenom for at komme fra den ene del til den anden, det vil nok give lidt rigeligt motion.

I søndags var vi til fødselsdag hos Joan og om fredagen blev Sussi 18 år, hun var oppe til køreprøve samme dag; men fik ikke kortet i første omgang, og må så til det igen, det er der vist mange der må.

Jeg ville haft faster og tante Johanne herud juleaften; men jeg tror ikke jeg får faster overtalt til det, hun skulle jo i så fald have en bil frem og tilbage; men faster synes det er for langt, nu er faster også vant til, at Vagn de fleste gange, hun skal ud henter og bringer hende, så jeg nænner heller ikke at plage for meget med det, Vagn skal til Vejle hele julen.

De kærligste hilsner

fra Sinne

Aarhus d. 13/12-67

Kære alle!

Mange Tak for Brevene, det lyder også godt med “Lystruphave” Planen, jeg håber, vi en Gang ved Lejlighed kan aflægge et Besøg, forhåbentlig serverer de god Kaffe, med et kort Besøg er det jo nok de materielle Goder, der først bemærkes.

I Aar må Bogen nok hellere holde Jul i Hedensted, jeg vil gerne have den videre, for Julebrevene står for Tur.

Her i Aarhus har vi mildt Vejr igen, vel fik vi lidt Frost, men dog ikke Sne, som Sinne beretter om.

Her i Efteråret har Ole og Jørgen haft Mæslinger, Else havde det for flere År siden, desuden har jeg været sygemeldt i 10 Dage fordi mit B.T. var gået lidt i Vejret, men nu er vi alle i Sving igen.

Vi har for nylig fået Møblerne i den inderste Stue gjort i Stand, det har pyntet godt, måske havde det været klogere at få andet, men Poul ville nu helst beholde det gamle.

Sinne skrev i et lille Brev i Vandrebogen, at Birgit og Vidar havde fået Ring, så nu kan vi jo gratulere i Julebrevet. Vi havde et kort Besøg af den udvalgte  i Sommer og fik et godt Indtryk af ham, som et stilfærdigt Menneske.

I Else’s Klasse gåe de meget op i Nutids Orientering, derunder ogsaa de politiske Forhold, så nu må hun følge med i Avisernes Referater, hvad hun ellers aldrig har gjort, men som hun sagde en Dag “Politik virker næsten som en spændende Selskabsleg.”.

Vi har ingen særlige Planer for Juleselskabelighed, bortset fra II Juledag, så vi er hjemme hvis der skulle være nogen, som kommer på disse Kanter.

Her i Huset har vi kun en Chauffør, og han er ikke så let at lokke på Familiebesøg, men det ville nok hjælpe, hvis der var et J.A.K. Møde i Nærheden. Hvor går Tiden dog hurtig, Ferie, Fest og Hverdage afløser hinanden, når Livet går som vi vil helst. Hverdagene er flest, og det er en velsignet Ting, når man kan sige Tak også for dem.

Kærlig Hilsen og Lykke og Velsignelse i 1968.

Inger.

Anemonevej 7-1-68

Kære alle!

Mange Tak for Hilsner og Breve, og for samværet i Aaret der svandt.

Jeg havde regnet med, at Jens skulde have haft Bogen med, men han kom Fredag Aften, og da arbejdede jeg til Kl halv tolv, og Jens kørte til Sverrig Kl 9 Lørdag, saa jeg fik ikke skrevet i den inden han kørte.

Julen fejrede jeg paa sædvanlig vis i Ankær Juleaften, og i Brædstrup Juledag, mellem Jul og Nytaar var jeg en tur i Nordenhuse.

Nytaarsaftensdag kørte jeg til Skannerup og var der i god tid til Middag, vi spiste ovre paa Hjemmet, vi fik Kalkun og Andesteg til Aften, det var en festlig Aften, der var gjort meget ud af Aftenen, og jeg tror Mændene nød det.

Nytaarsdag havde Grethe og Gunnar fri og vi var ovre hos dem, Jens kom om Eftermiddagen, Jens blev deroppe om Natten, jeg kørte hjem hen paa Aftenen, og Juleferien var dermed slut. Jens Peter gaar meget, men dumper jo paa Halen ret ofte, men han er hurtig paa Benene igen, han er ogsaa ret haandfast, jeg lod ham lege med Transistoren, jeg havde skubbet Antennerne ned, men det varede ikke længe inden han havde dem oppe og den ene knækket.

Astrid har været her i Dag, vi var til et forsinket Juleselskab hos Arthur Madsen i Eftermiddag, de andre Gæster gik til Aften, Astrid og jeg spiste ogsaa til Aften, hun kørte hjem kort efter at vi kom her hjem, hun har lige ringet, at hun var kommet godt hjem.

Der har været travlt paa Fabrikken de sidste par Maaneder, alene i Olierummet begynder nr seks af nyansatte i Morgen, og yderligere er der en der har været sygemeldt, som de ikke regnede med kom igen, han regner med at begynde paa Tirsdag.

Med Ønsket om et godt og velsignet Nytaar og de kærligste Hilsner

Hans.

Döshult d 28/1 68

Kære alle.

Mange tak for breve og hilsener, og for samværet, jeg har truffet eder alle på nær Sinne, som jeg kun har talt med i telefon.

Siden jeg kom hjem fra Grønland har jeg ikke arbejdet ret meget, det er så minimal det firmaet her har for tiden, så jeg regner med at stikke en smut til Jylland igen, er der så ikke andet kan jeg jo altid arbejde lidt i skoven. Jeg har været ved at købe Jens Christensen skov naboen i V. Smidstrup, det er på 3½ ha ca dobbelt så stort som mit eget; får jeg det er der arbejde nok foreløbelig, jeg spekulerer også på at flytte tilbage til Jylland igen, hvis jeg kan få en eller anden fornuftig ordning.

Jeg var til tvangsauktion over lille Jørgens gård, ja det var jo Niels af Jørgen Jensens og Mary af Peter Nielsens der har haft siden ca 46, de har investeret mange penge i et nyt stuehus og et par store kyllingefedehuse på tilsammen ca 1950 m2 de har kostet ca 400.000 at bygge, og har været udbudt for 80000 på grund af de dårlige priser og afsætning. Gården blev ikke solgt, foderstoffirmaet som har over 200000 i klemme bød 399000, men der blev berammet ny auktion inden 6 uger, i håb om at opnå højere pris, hvilket formodentlig er usandsynlig om der ikke findes udvej for at udnytte kyllingehusene til industri. Bogen var sendt over Malmø for toldkontrol, som jeg måtte betale for.

De kærligste hilsener Jens Döshult pr Viken Sv

Hvidovre, den 4. februar 1968.

Kære alle.

Tak for brevene.

Denne gang har mappen været længe undervejs. Sidst skrev jeg 5. september, så det er tæt på 5 måneder for en runde. Nå men nu går det mod lysere tider, vel også politisk, det må man da håbe. Det bliver unægtelig spændende at se recepten på den medicin vi skal have. Nu må vi også håbe, at de finder noget, der kan helbrede vor syge økonomi.

Joans onkel er for anden gang indlagt på Kommunehospitalet. Første gang var i november og nu i denne omgang kom han ind den 10. januar. Han fejrede eller rettere sagt var på hospitalet på sin 70 års fødselsdag den 21. januar. Han har tilsyneladende ingen smerter, men fantaserer meget, jeg ved ikke om man skal ønske ham hjem igen.

Det kniber også meget med Fasters hukommelse, men bortset fra at hun faldt nogle dage før jul og fik skulderen af led og stadig har nogen gene heraf, er hendes helbredsstand alderen taget i betragtning fin.

Hos os i Hvidovre står alt vel til, Joan har haft nogle dage med influenza, Sussi og jeg skrantet lidt en enkelt dag, men nu er vi alle friske igen.

De allermest sportsinteresserede har måske hørt lidt om uroen inden for vores fodboldafdeling, men nu efter at jeg på en extraordinær generalforsamling forleden blev indvalgt i bestyrelsen, skal vi nok få sat skik på tingene igen, selv om vi har solgt en del spillere til U.S.A.

Sussi har nu fået kørekort, i eftermiddags kørte hun mig til Ballerup for at se Toms brandhærgede fabrik, og i aften har hun været chauffør til hospitalet.

Mange kærlige hilsener til alle

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 8-2-68.

Kære alle.

Tak for brevene.

Vagn skriver vi går mod lysere tider. Ja, her i Andkær har vi plukket Erantis lige fra haven siden sidst i januar, det syntes vi er flot, men måske nok lidt for tidligt, vi kan vel godt risikere en del frost endnu.

Også vi er spændte på om den nye regering kan klare de vanskelige opgaver, men man må jo meget håbe de må få arbejdsro og ikke møde altfor voldsom modstand fra de andre tre partier.

Som vel næsten alle ved får Harry nok sin soldatertid forlænget da han de sidste 3 mdr. har været på sergentskole, for tiden er han på Amager det er en ældgammel kaserne, så de fyrer i kakkelovn og det vand de skal vaske sig i har to temperaturer enten koldt eller iskoldt, han har været hjemme derovrefra hver week-end, da han jo har gratis rejse, men han kommer jo til at rejse ca. 10 timer ialt.

Birgit er faldet godt til i Kongsberg men må undvære sin Vidar i et halvt år, da han for tiden er i Japan og bagefter skal til Amerika.

Det er spændende om Jens får købt en gård mere, det havde jo ellers været dejligt hvis vi igen havde haft noget at komme til Gl. Sole efter.

Ankers bror Aage er blevet tilkendt invaliderente, men han har været syg i næsten et år ellers er det jo tidligt at må lægge arbejdet på hylden. Han er opereret for en diskusprolaps der sad helt oppe i nakken.

Bente skal konfirmeres d. 5 maj da håber vi at se jer her, så mange som muligt, så er alle vores ved at være store, jeg har lige tænkt på i dag at man skønnede for lidt på hvor skøn en tid det var da de var små, selv om vi jo i høj grad også har glæde af dem nu de er store.

Mange kærlige hilsner fra os alle her

Gerda

Næstved d. 14/2 – 1968

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i “de 12”.

Her i Næstved står alt vel til.

I sidste uge havde vi besøg af Harry en aften, desværre var hverken Peter eller jeg hjemme, Peter var til møde på Sorø Akademi, og jeg var på arbejde.

Ja så er det snart en måned siden Kirsten begyndte på Herlufmagle Centralskole som vikar, hun er glad for at undervise og glad for arbejdet i det hele taget, der er 5 årgange til skolen fra 3 til 7 kl.

Peter og fire andre unge mænd var i Sverige i søndags, de var ovre og studere fugleliv, det var specielt ørne de var rejst over for at se, men ørne fik de nu ikke set nogle af, men de så mange fugle også sjældne, de tog hjemmefra ved 5 tiden og var her i Næstved igen ved 21 tiden.

I søndags var Kirsten, Karen og jeg barnepiger til 3 børn, en dreng på 3 og et tvillingepar på 7, også drenge, det var Peter Clausens søsters børn, vi passede dem medens forældrene var til barnedåb i Herlev, og det gik også udmærket.

Den 23 januar fyldte Karens ældste moster 90 år. Bestyrerinden på Herlufmagle Alderdomshjem holdt chokoladeselskab om eftermiddagen, der var en dame, der på hjemmet, der fyldte 80 år samme dag, så det var en nokså festlig dag for fødselsdagsbørnene og de øvrige beboere, vi havde givet en overflødighedshorn fra Karens families side af, men ellers er det nu ikke fordi det går så farligt godt med Karens moster.

Det er jo heller ikke godt med vores faster. Hvor er det dog sandt, Inger, hvad du skriver i slutningen af dit brev, det kan ikke skrives mere rigtigt.

I håb om at I alle har det godt, vil jeg slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsener – fra os alle på Tværvej

Kristian

Middelfart 7/3-68

Kære alle!

Tak for brevene, ja bogen har holdt lidt ferie her, hvad den ellers ikke trængte til, men det gjorde jeg altså, og bogen er kommet ligesom jeg havde forladt Danmark for at holde ferie under varmere himmelstrøg, sammen med Sinne, Oda og frk Sørensen har jeg været på en 15 dages tur med Tjæreborg på Tenerife, og der var virkelig sol og varme og en storslået blomsterpragt, vi nød rigtig at sole os i det sorte sand og prøvede også Atlanterhavets bølger.

Naturen er meget alsidig på Tenerife, selvom det er meget stenet, så er der også megen frugtbar agerjord, der var store strækninger med bananlunde, tomatmarker dem høster man hele året, kartoffelmarker hvor man kan få 3 afgrøder på et år, marker med nelliker, om det så var svigermors skarpe tunge, så var der også afsat marker til dem, det skulle være en meget indbringende exportvare. Nå, men skal jeg fortælle om alt det der gror på Tenerife, så kunne jeg vist skrive bogen ud, for der var mange forskellige slags blomster og frugter og træer, jeg skulle i hvert fald opholde mig længe på Tenerife før jeg ville kede mig, og jeg håber at komme derned igen.

Nå, men nu er vi så vendt tilbage til hverdagen og arbejdet igen, hvad ikke har overanstrengt mig endnu, vi har ikke ret mange børn i tiden, og er ret godt hjulpet, men jeg troede jo foråret var på vej, og så er her bare kulde og sne, men det er vist lige om hjørnet, dagene er da blevet længere, så vi har noget at glæde os til.

Jens er jo rejst til Grønland igen, vistnok Sukkertoppen, men jeg ved det ikke rigtigt, og regner ikke med at komme til Danmark før November.

Jeg får besøg af familien fra Andkær i aften så håber jeg de gider se mine billeder, jeg har lige købt mig en fremviser.

Kærlig hilsen Astrid

Nordenhuse 13/3-68

Kære alle!

Mange tak for indæggene i “de tolv”, ja jeg havde også gået og ventet på, at den snart måtte komme.

Og Jens er sådan rejst til grønland igen, vi skulle jo gerne se at finde ud af hans adr. inden længe hvis han skal have en fødselsdagshilsen til hans fødselsdag, jeg snakkede med Sinne forleden, hun kendte den heller ikke, hun er noget bekymret for faster, men det er også svært, for faster bliver nok ikke nem at få overtalt til at tage på et hjem, hvor hun rigtig kunne blive passet, det er ikke bare godt at blive gammel.

Ja vi glæder os jo til at skulle til konfirmation d. 5 i Andkær, og håber at hilse på det meste af familien.

Næste lørdag søndag skal jeg til fængselsygeplejerskemøde på Vestre og Horserød, især Horserød glæder jeg mig til at se, det er jo noget helt andet, da det er kvindefængsel.

Herhjemme står alt godt til, vi venter jo på forår og godt vejr, men det kommer jo nok når tiden er til det.

De kærligste hilsner fra os begge

Edith

Nibe, den 28. marts – 68.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg, som vi altid læser med stor interesse; men da vi ikke hører eller ser ret meget til familien i vinterhalvåret, læser vi dem med særlig stor interesse på denne tid af året.

Jeg synes – som Kristian – at Inger siger noget meget centralt og betydningsfuldt i det, hun skriver i slutningen af sit brev om fest- og hverdage.

I dag har vi fejret dronningens fødselsdag. I formiddags har vi været på havearbejde og i eftermiddags har vi været i Skringstrup hos Elly og Frede. De var begyndt at lægge kartofler. Frede vil i år forsøge sig med 2 tdr. land med kartofler til tidlig levering.

Jeg har nu ikke lagt kartofler endnu, men holder vejret, gør jeg det nok snart. Pigerne er meget ivrige efter at komme i gang med havearbejdet, de vil have så stor en have som mulig hver især, og der er ingen grænser for, hvor godt de vil holde den – i hvert fald her først på sæsonen.

På skolen samles der i disse dage ind for fuld kraft til børnene i Viet-Nam. Planen er, at hver klasse skal have deres egen ide, og indtil nu er det gået vældig godt. Esters klasse har lavet og solgt kager og popcorn, og andre klasser har bagt æbleskiver eller holdt loppemarked. Nogle klasser har fået over 200 kr. ind. Bodils klasse skal have fiskedam i morgen.

I påskeferien tager vi – efter planen – først hjem til mormor og morfar, og vi regner med at besøge Hans påskedag.

Sommerferien er vi også begyndt at tænke på. Vi har lejet sommerhus i Syd-Norge fra 30/6 – 7/7, og da morfar bliver 70 år den 11/7, skal vi jo nok til Keldet i dagene der omkring. I slutningen af juli er jeg inviteret til Polen af den polske UNESCO-nationalkommission.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove.

Skannerup 9-4-68

Modtaget ?                                                                                                                                                                                                            Afsendt 11-4-68

Kære Alle!

Tak for brevene, nu er det vist på tide jeg får skrevet i vandremappen, vi har haft travlt i den sidste tid, vi er på ferie i de første påskedage oppe hos morfar og mormor, nu skal Birgitte så blive heroppe til Tirsdag, det er første gang hun rigtig har været på ferie, men hun er meget optaget af det. Margit har fået ondt i halsen, det går jo nok over, men hun har haft lidt krampe et par gange, hun har ellers aldrig haft krampe før, det er egentlig mærkelig alle vore børn har døjet med det, Birgitte har jo ikke haft det i 5 år, Jens Peter har haft et par små anfald.

På plejehjemmet går alt sin vante gang vi har fuldt belagt, men efterhånden er de fleste af de første af vore patienter rejst, Christian som var med i flyttelæsset da vi kom er blevet meget syg, han ligger på sygehuset i øjeblikket det er lungerne der er ødelagt, men han har også igennem mange år røget op til 40 cigaretter om dagen, og det er jo en hård kost.

Nå jeg er ikke rigtig i skrivehumør så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar.

modtaget 13-4-68                                                                                                                                                                                                afsendt 18-4-68

Kære alle!

Tak for brevene, Inger ringede i dag for at høre om jeg vidste hvor vandremappen befandt sig, hun syntes den lod vente lidt længe på sig. Så kan det snart blive Bentes konfirmationsdag, vi glæder os til festen, og er spændt på hvor mange der kommer af “de tolv”, da Jens er på Grønland, kan vi jo ikke alle blive samlet.

Bent er i aften til “fædreaften” i Horsens de skulle lave pædagogisk legetøj til børnene, Jesper er spændt på at komme ud og se i morgen hvad de har lavet.

Skærtorsdag var Astrid og Hans på besøg her, vi var en tur i Slagballe bakker om eftermiddagen, derude var det helt dejligt den dag, da der er læ de fleste steder, om aftenen var vi i Brædstrup kirke til gudstjeneste, vi fik jo en ny præst sidste sommer Thastum hedder han, det er en søstersøn til Bodil Koch, det er en meget jævn og tiltalende præst som er bleven meget afholdt her.

Påskedag var vi omme ved Bents mor og far og 2den påskedag var vi i Hedensted om eftermiddagen, vi skulle hjem til aften, da de skulle komme fra Nørager og hente Lars’s fætter Henrik, der har været nogle dage på ferie her. Familien fra Nibe var her tirsdag efter påske, Ove, Anna, Bent + lærer Frederiksen, var da lige en smut ude og se “Lystruphave”, det nye bestyrerpar kom et par dage før påske, jeg har endnu ikke haft lejlighed til at hilse på dem, men de der har truffet ham synes vældig godt om ham, Bent har da også været sammen med ham et par gange, der havde været så mange gæster derude i påsken.

I morgen skulle vi se om vi kunne komme i gang med Hanne og Jespers værelse, der skal loftsplader på og males og tapetseres.

De kærligste hilsner til jer alle fra os fem her

Edel

Ballerup 26/4-68

Kære alle!

Tak for brevene, Bogen har været noget længe undervejs denne gang, jeg har ikke skrevet i den siden først i december og nu skriver vi snart 1 maj. Hvor har vi haft dejligt forårsvejr den sidste tid, og hvor er der pludseligt blevet grønt og smukt alle steder, det ville være dejligt med sådant vejr til festen i Andkær, jeg glæder mig til dagen, og håber at se så mange som muligt af familien, det er da en herlig tid at holde fest på, selvom så vejret ikke lige netop skulle arte sig så fint, som i disse dage.

I påsken var jeg på besøg hos Edith og Erik og havde et par dejlige, hyggelige dage, jeg rejste derover påskedag om morgenen og II påskedag kom familien fra Andkær og Joan, Vagn og Sussi og dem kørte jeg med hjem om aftenen, Sussi var lige kommet hjem fra en tur til Paris, som havde været en mægtig oplevelse, desværre havde hun været syg dernede en 2-3 dage med feber på grund af halsbetændelse, det var nu kedeligt for hende, nu er det også meningen Sussi skal have fjernet mandlerne, for det går lidt tit på med den hals.

Langfredag var vi en tur i Smidstrup, faster var da også med, solen ville desværre ikke vise sig den dag, så det var ret koldt; men vi fyrede godt i kakkelovnen, faster har rigeligt af brændsel. Påskelørdag var jeg om aftenen til middag hos tante Johanne, onkel Hanses, Arne og Mary var der også, vi havde det så hyggeligt og fornøjeligt, onkel Hanses havde det godt, fraset at tante Marie altid har besvær med sine ben.

De kærligste hilsner til alle og på gensyn 5/5

Sinne.

modt. 30/4-                                                                                                                                                                                                         Aarhus d. 9/5-68

Kære alle!

Tak for Brevene og for de flestes vedkommende også Tak for Samværet i sidste Weekend. Det var en dejlig Fest, jeg talte med Andkær i Dag, det var Meningen Birgit skulle køres op til “Holger Danske” som sejler ved 16 Tiden, Anker skal ganske vist arbejde til kl. 12, men efter Bådens Afg. ville de lige komme heromkring og drikke Kaffe. De skulle ellers skynde sig hjem og hvile ud efter Festdagene.

Vi har lige drukket The og spist varme Hveder, som det hører sig til på en St. Bededags Aften, vi købte dem som Boller og ristede dem selv.

Festen i Farre var gået godt, lille Fætter kom til at hedde Niels Toke Helbo.

Ole og jeg tog jo hele Festen med i Andkær og kørte med Hans og Astrid til Vejle hvor vi tog Rutebilen 22.20.

Søndag Formiddag var Sinne, Hans, Astrid, Ove og jeg på Snede Kirkegård, på Hjemturen kørte vi igennem Gl. Sole, Peter Terkelsen’s Gård var slemt medtaget efter Brand, dog stod Stuehuset. Hans kørte ind igennem lille Jørgen’s tidligere Gård, begge Stuehuse står jo tomme, ja det gør vist alle Bygningerne, så det så trist ud, jeg tror ikke, man rigtig vidste, hvem der nu ejede det.

Der står to Huse med god Plads tomme, og een af Else’s Klassekammerater, som skal giftes inden længe, skal give 600 Kr. for en 1 Værelses Lejlighed her i Byen, og det er ikke noget enestående Tilfælde her i Byen.

Det var dejligt at se alle de glade Børn i Familien, jeg synes ikke de var nær så støjende som da mine 3 hørte til dem “der går under Bordet ved anden Ret og se pænt og nydeligt når Isen står på Bordet”. Muligvis er det bare fordi, jeg nu ikke har Ansvaret på det Punkt.

Det må vist være nok for denne Gang, så jeg sender mange kærlige Hilsner, og håber på at mødes med jer alle her i Sommeren

Inger.

Anemonevej 12-5

Kære alle!

Tak for Breve og for samværet i Søndags, det var en hyggelig Fest.

Jeg var en tur i Sellerup og Andkær Fredag Aften. I Eftermiddag har jeg været en Tur i V. Smidstrup, baade i Jenses Skov og ude i Marken, Oluf har Korn i hele Marken, de fleste af Grannerne ude i Marken stod med store lyse Spidser. Hjemad kørte jeg ind over Thyregod og Brædstrup, men Edel og Bents var ikke hjemme, saa kørte jeg hjem og tog Eftermiddagskaffen.

Da jeg ikke har hørt eller oplevet nyt siden i Søndags vil jeg slutte.

De kærligste Hilsner Hans!

Hvidovre, den 19. maj 1968.

Kære alle.

Tak for brevene og tak for festen til familien i Andkær og for samværet med I andre, vi var sammen med. Det var en dejlig fest, men tiden er lige kort nok, når man skal tilbage til den daglige dont. Jeg var i Vejle igen i søndags med vore fodboldspillere. Desværre fik vi ingen point med hjem, så gik det bedre i Aalborg i aften.

Sikke ellers et regnvejr vi har haft i dag, og væmmeligt koldt har det også været. Vi har været en tur i Nordsjælland i dag. Først i Helsingør med Sinne og Ole, som vi kørte fra Ballerup til Teknisk museum i Helsingør. Derfra tog vi så til sommerhuset i Smidstrup, men det var absolut ikke sommerhusvejr, så vi tog forholdsvis tidligt hjem, og det kunne man mærke på trafikken, at der var mange andre, der gjorde det samme.

Her står det ellers vel til. Sussi har, som Sinne fortæller haft noget vrøvl med sin hals; nu er der sendt en indlæggelsesseddel til Amtssygehuset i Glostrup, hvor hun skal have mandlerne fjernet. Det er ikke så rart at gå og vente på, men hun har for tit vrøvl med halsen. Det er meningen, at det skal ske i ferien for ikke at gribe for meget ind i skolearbejdet. I ferien har hun ellers fået godt lønnet arbejde med udbringning af post.

Vi har ferie fra 28. juli til 10. august. Ferieplanen er ikke helt klar, men vi tager nok en lille smut sydpå, hvis vi da ikke er for sent på vej med at bestille, og det kan forenes med Sussis fjernelse af mandlerne.

Det er en urolig tid med alle de demonstrationer og strejker rundt om i Europa. Jeg synes, at det er ved at udarte sig til terror, der minder for meget om det vi kendte fra diktaturstaternes tid.

Håber vi ser mange af jer i sommerens løb.

Mange kærlige hilsener

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 23-5-68.

Kære alle.

Tak for brevene og tak til store og små fordi så mange tog mod indbydelsen til Bentes konfirmation og dermed bidrog til at gøre dagen til en dejlig festdag både for hende og os, og det glæder os også at vi fra flere har hørt at I også syntes det var en dejlig dag.

Lidt vemodigt er det blot at tænke på, at det nu er Lille søster der også er konfirmeret, og i hvert i hendes egne øjne nu mere hører til blandt de unge end børnene, selvom det ikke er så længe siden hun sagde, at det var en dejlig alder nu, da hun kunne være blandt de unge, men også lege uden det gjorde noget.

I aftes var der nogle unge her til et stykke mad, så nu er vi faktisk også færdig med at holde eftergilde.

I dag er der Kr. himmelfartsdag men Anker måtte på vagt kl. 2 og afsted igen til kl. 6 i morgen tidlig så han har ikke mærket meget til sådan en helligdag og tomt er det jo også her lige nu. Vejret har ellers været dejligt, så børnene har ligget i haven og solet sig i så lidt som muligt. Harry har været hjemme så vi har også været ude at køre.

Det er ikke så rart for Sussi og skal have sådan en omgang, men det er heller ikke rart at gå og døje med halsen, jeg har jo selv prøvet det i sin tid.

Og Gunnar og Grethe skal også have deres 3 små indlagt til undersøgelse i Aarhus det vil jo nok blive lidt stille hjemme hos dem, men klogt er det da at få det undersøgt og det gør det nok lettere for de små at få Birgitte med.

Vi nød som Inger de små glade og fine børn på konfirmationsdagen, nu er det så de “tre små” der har børnene og nogle dejlige unger er det alle 10.

De kærligste hilsner til alle fra os alle her

Gerda

Næstved, d. 3/6-1968

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, som det har glædet mig at læse.

Ja så er vi nået til 2 pinsedag og det er regnvejr, hvad jeg nu ikke er ked af. I går var Karen, Peter og jeg i Ballerup hos Sinne, vi havde en dejlig dag derinde, og vejret var fint til at tage på tur i. I dag har vi fået nye kartofler og blomkål af eget avl til middag, vi solgte også lidt kartofler fredag og lørdag inden pinse, iøvrigt har frosten været slem ved kartoflerne her i maj måned.

I år er Kirsten fritaget for eksamenslæsning, til gengæld har Peter jo sin sag for, han skulle efter planen blive færdig den 17 ds, så det er jo ret tidligt. Kirsten bliver færdig på Herlufmagle skole den 22 ds.

På søndag får vi besøg af Ove, han skal være censor i byerne Korsør, Skelskør og Slagelse.

Vores ferie falder i år fra den 7/7 til den 21/7, vi har ikke lagt nogen særlig ferieplan. Kirsten regner med at få arbejde på vaskeriet “Thor” noget af ferien, og Peter kommer nok på Papirfabrikken igen.

I håb om at I alle har det godt, vil jeg slutte med at sende jer alle de kærligste hilsener fra os alle i Næstved.

Kristian

Fredag d. 21-6-68

Kære alle.

Tak for brevene, ja nu må jeg fatte pennen, nu kan varmen ikke genere mere, men bogen har holdt lidt varmeferie, det har været varmt at arbejde, og også stegende hedt i min lejlighed, så jeg har skyndsomt ilet mod Lillebælt, når jeg fik fri, jeg synes det har været helt rart med lidt kølighed de sidste dage, her har vi næsten ingen regn fået endnu, plænen trænger ellers hårdt.

I pinse var Hans og jeg i Nibe i år igen, vi havde Arthur Madsens med til Thorsø hvor Elly bor, vi havde et par gode dage, vejret var fint og vi nød rigtigt at kunne være i haven, om søndagen var vi i Nørre Sundby og se Lindholm høje, en særpræget gravplads fra vikingetiden.

Alle Gunnars børn har været en tur på komm. hosp. i Aarhus, men er hjemme igen. Hans og jeg var deroppe søndag den 9/6, de så ud til at befinde sig meget godt blandt de andre børn, man fandt vist ikke noget galt hos dem, de to små skulle have tbl. og så komme igen om ½ år, vi fulgtes så med Gunnar til Skannerup, det var første gang jeg besøgte dem efter indflytningen, de bor dejligt og har fået dem en ordentlig stor stue.

Ja så er Peter blevet student, Hans kommer her i morgen kl. 10, så kører jeg med ham til Næstved og fejrer begivenheden, det er meningen Peter skal have et værelse i Kbhn. og så påbegynde med. studium ved universitetet til efteråret, så han har mange år at skulle læse i endnu.

Kærlig hilsen

Astrid

Nordenhuse d. 24-6-68

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i “de tolv”, det er så hyggeligt når den kommer og læse om hvordan det står til med de forskellige. Og så er sommeren over os selv om varmen er lidt på retur, jeg nød det mens det var det gode vejr, vi ved jo aldrig hvor lang en sommer vi har.

I aftes blev Sussi kørt over oppe på hovedvejen i Avnslev, det er os en gåde hvordan hun er kommet derop, hun plejer altid at holde sig herhjemme i nærheden, men derop var hun kommet, og særlig inde i færdselsreglerne har hun aldrig været, så det skulle gå galt, men undvære en hund synes vi ikke vi kunne, så vi har fået en schæferhvalp på 2½ måned næsten hel sort, sød at se på, foreløbig har Erik arbejde med at lære den at gå i snor, det har den ikke meget forstand på endnu, nu håber vi at få en lige så god vagthund i den som Sussi.

Og så er der snart ferietid jeg har sommerferie fra d. 28 juli og 14 dage frem, vi har dog ikke nogle særlige ferieplaner.

Og så er valget i Frankrig næsten overstået og det blev de Gaulle, der igen sejrede, men det var da vist også det bedste for Frankrig, så må vi håbe han kan klare styret fremover en tid lang igen.

De kærligste hilsner til alle fra os begge

Edith

Nibe, den 28. juni – 68.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg. Nu må jeg hellere få skrevet i “de tolv” og sendt den videre, så den ikke får “lærersyge” og holder for lang en ferie.

Skolen sluttede her den 22. juni, så den første uge af ferien er snart gået. Vi har været hjemme i denne uge, og ærlig talt, haven trængte også meget kraftigt til en omgang. I ugen fra den 10-15 juni var jeg censor på Sjælland, og jeg havde bl. a. et par gode dage i Næstved, mens jeg var censor i Dalmose, og den sidste uge inden ferien var meget travl og forvirret på skolen; men vi tog os dog tid til en lærerudflugt en eftermiddag og en aften. Vi var bl.a. i Vendsyssel for at se “Voergaard”, et meget spændende sted med en interessant historie og med mange spøgelser og genfærd, som vi dog ikke så, da vi forlod slottet inden mørkets frembrud. Nå, så mange lærere havde nok også været for meget selv for et spøgelse – for slet ikke at tale om lærerinderne.

Det er ikke bare ukrudtet, der gror godt i haven, vi har haft meget tidlige og meget fine kartofler i år, selv om de ikke helt står mål med Kristians. Også vores jordbær har været tidligt fremme, og de giver mere i år, end vi har været vant til i flere år.

Vi glæder os meget til vores hytteferie i Norge, turen starter tidligt søndag morgen – vi skal være i Hirtshals inden kl. 7.00. Næste søndag er vi hjemme igen – bliver her et par dage og håber at få fornøjelsen af at have Hanne på ferie. Den 11/7 fylder morfar 70, så da ved vi også nok, hvor vi skal være.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove.

Skannerup 11-7-68

Kære Alle!

Nu må jeg vist hellere se at få mappen sendt til Brædstrup, vi er for tiden paa ferie, vi har delt vor sommerferie i to dele, fra den 23. til 30. juli skal jeg til Norge med spejderne og så har vi lejet en hytte til familien, så synes vi at det var rarest at have ferien delt i to da jeg jo skal være i Gern både ved hen- og tilbagerejsen.

I denne uge rejser vi så rundt og besøger familie og venner, nu har vi været i Hobro til i dag torsdag, og vi regner med at være i Hedensted de sidste, vi skal begynde igen mandag middag, vejret har jo ikke været al for godt, men vi håber det bliver bedre når vi skal til Norge.

Ja vi blev faktisk ikke meget klogere af at have vore børn på sygehus, de får noget andet og så vidt jeg kan skønne noget mere medicin, vi fik at vide at Birgitte næsten var vokset fra det, tidligere har de altid sagt at der intet var i vejen med hende, de andre to havde blev der sagt en gren af epilepsi; men der var ingen grund til ængstelse, og der var ikke noget mærkeligt ved at Margit først havde fået det ved 4 års alderen, men det ser ud til at ingen af dem får anfald når de får medicin, og vi synes da også de udvikler sig normal, og vi må jo lære at tage een dag ad gangen.

Nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 17-7-68

Kære alle!

Tak for brevene. Så er vi midt i feriesæsonen, de der har haft ferie de sidste 14 dage, har ikke haft for godt vejr, for ellers har vi jo da haft meget dejligt vejr i sommer.

I går aftes havde vi besøg af Karen, Kristian, Peter og Hans, det var hyggeligt, sidste sommer snød de os for “sommerbesøget”. I dag er de i Skannerup og Århus, Lars fik lov at køre med til Århus, hvor han skal være på ferie nogle dage, han har også været næsten 14 dage i Nørager på ferie og den sidste uge af skoleferien har han fået lov at komme over til Edith og Erik. Hanne var på ferie i Nibe fra den 7-10 juli og vi håber Mary kommer her nogle dage i næste uge. Fra den 3-10 august skal jeg være tante på søndagskolelejren i “Lyngsbo”, Hanne skal med derned og Jesper skal den uge være i “Ulbækhus”.

Tak for fødselsdagshilsner både til Jespers og min fødselsdag, Jesper havde rigtig gilde, alle hans små kammerater og hans lærerinde var med så vi var over 30 den dag, vi havde dækket op i “kælderbutikken” så vi synes det gik fint med at huse dem. Fra 12-23 august skal Jesper på lejr ved Grenå strand.

Den 30 juni var vi til barnedåb i Nørager, Bents søster Bodil fik en pige 5 juni, det er nr 4, jeg stod fadder til den lille pige, der hedder Anne.

De kærligste hilsner til jer alle fra os fem

Edel

modtaget 19/7.                                                                                                                                                                                                           afl. 26/7-68.

Kære alle!

Tak for Jeres breve.

Denne gang skulle jeg kunne aflevere bogen personlig til Inger, jeg skal førstkommende weekend en tur til Århus, jeg er inviteret til Højlunds 70 års fødselsdag, og den skal fejres på hotel Kragelund lidt udenfor Århus, hun har det meste af sin familie i Jylland, så derfor har det nok været mest praktisk at holde festen derovre, det passer jo også meget godt for mig, når jeg samtidig kan aflægge besøg på Blåmejsevej, Astrid kommer også og muligvis Hans.

Vagns har ferie fra søndag, de skal de første dage fra søndag til torsdag til Smidstrup og faster skal med, hun har kun været deroppe på søndagsture i år, og er vist klar over, at hun ikke kan klare sig alene deroppe. Den sidste uge af ferien skal Joan, Vagn og Sussi til Torremolinos, hvor de har lejet et “appartementos” er det vist det hedder. Jeg har ferie fra 18/8, Inger, Astrid og jeg har den første uge ferie alle tre, så vi har tænkt at finde “på noget”, Astrid foreslog en tur til Ærø, det kunne jeg ellers godt tænke mig; men vi har også talt om Smidstrup, hvis faster gerne ville derop en ugestid, nu må vi se at få det bestemt, når jeg nu kommer til Århus.

Søndag havde jeg besøg af tante Johanne, vejret var så skønt, vi nød det på altanen hele eftermiddag og vi fik både middagen og eftermiddagskaffen derude. Om aftenen var Højlund og jeg i Tivoli, det var første gang, jeg var der i år, vejret var helt ideelt til “at gå på Tivoli”.

De kærligste hilsner fra Sinne

Hvordan mon Jens har det? Vi har ikke hørt fra ham.

Aarhus d. 18/8-68.

Undsk. Hedensted.

Kære alle.

Tak for Brevene og Besøg ikke mindst Edel’s i Torsdag’s da hun fandt Vandrebogen frem under Sofabordet, hvor den lå ganske upåagtet, ikke engang i min onde Samvittighed var den med.

Astrid og Edel var oppe hos os for at plukke Brombær, og da Astrid jo har Ferie, tog hun de første Vandrebøger med sig som Ferielektüre, der så jeg lige, at man foreslog en Dagbøde på 50 Øre, Gunnar protesterede, det var for meget “for en fattig Mand”, min Bøde ville vist være c. 12 Kr. – Tak Gunnar. –

Nu tager vi 3 Piger så til Ærø, ganske vist er Regnen her, men selv i vores lille Land er det overraskende, så varierende Vejret kan være fra Sted til Sted.

Hjemme er Feriejob og rejser for Børnenes Vedkommende nu slut, i Morgen begynder også Ole, Skolen bygger en Fløj mere, derfor blev Ferie forlænget.

Astrid’s Vogn holder snart parat til at trille os ud til Ferieoplevelser, forhåbentlig også til Sol, så jeg må slutte med mange Undskyldninger og kærlige Hilsner.

Inger

Anemonevej 1-9-68

Kære alle!

Tak for Hilsner i Brevene, og for Gæstfrihed og besøg af de forskellige, men Edith og Erik, maa være blevet saa glade for deres hjem at de ikke vil ud paa besøg, vil man hilse paa dem, maa man tage til Nordenhuse.

Astrid og Sinne afsluttede Ferien her, Astrid kørte hjem i Onsdags, og Sinne tog hjem i Dag, jeg kørte hende ud til 3 Toget, saa nu er Sommerferien vist slut for de forskellige Familiemedlemmer.

Da jeg havde sendt Sinne med Toget, kørte jeg om ad Smidstrup, det meste af Kornet paa Jenses Gaard var Mejetærsket og Kornet fjernet, men Halmen laa paa Marken endnu.

Jeg havde Aftentur i den Uge Pigerne var her, saa det var begrænset hvad jeg havde ud af deres besøg.

Sidste Søndag var vi i Snaptun om Eftermiddagen sammen med Brædstrupfolkene og Torsdag Formiddag var jeg i Brædstrup og hente Sinne, ja vi fik da Middagsmaden før vi kørte hjem.

Der har været travlt på Fabrikken det meste af Sommeren og er det stadig.

Med de kærligste Hilsner til jer alle

Hans.

Indlagt brev fra Jens:

Sukkertoppen d. 25/8 1968

Kære Hans.

Tak for brevet som jeg har modtaget for længe siden. Jeg har det godt og det er indtil nu gået rigtig godt med vores arbejde. Det har ligget lidt tungt med at komme af med stenene vi har sprunget løs, vores hovedopgave i år består i at sprænge ca. 9000 kubikmeter ud som skulle bruges til opfyld i en industripier som firmaet er i gang med at bygge. Men det har været rigelig at lave ved andre småopgaver for GTO (Grønlands Tekniske organisation), det er såkaldt regningsarbejde, det vil sige at firmaet får timebetaling for vores arbejde, det er for tiden efter sigende 28,50 pr. mands time, når de så betaler os gennemsnitlig ca. 15, er det hele jo heller ikke sat til.

Det har gået treven med Olav’s indbetaling i sommer, han harbetalt 500,- kr. d. 16/5, 1000.- d. 5/7 og 500.- d. 9/8, og lovet de sidste 500.- snarest, men så er det jo også ved at være aktuelt med den næste termin, så det vil jo tage en god del af de penge han kan få ind for høsten, hvis han bruger dem til at betale mig med overhovedet, får jeg ikke pengene i løbet af september, kan jeg vel ligesågodt sige ham op først som sidst, jeg skulle være berettiget til at komme hjem til 1ste november da har jeg rundet de 8 md. som er en kontraktperiode. det er det en årsag mere til at jeg er interesseret i, de svenske skattemyndigheder har lagt min sidste års indtægt i Grønland oven i min svenske indkomst. Det drejer sig omregnet i sv kr. om 34.534.

Vi har haft ret godt vejr her i sommer, og har det også i øjeblikket, i går morges var det for første gang tydelig at det havde frosset om natten.

Hermed de kærligste hilsener og på gensyn Jens.

% Monberg & Thorsen

3912 Sukkertoppen

Grønland

Hvidovre, den 5. september 68.

Kære alle.

Tak for brevene og med samværet med de fleste af jer i sommerens løb.

Ja så er ferietiden forbi, men vejret er stadig sommerligt, det er vist længe siden, vi har haft så varm en eftersommer, og forhåbentlig varer det gode vejr ved noget endnu, selvom der er en del, der ikke er alt for glad for varmen.

Vi var i Spanien fra 3. – 10. august og havde en god tur, så god at jeg tog derned igen med fodboldholdet fra 22. – 27. august. Tidsmæssigt er det ingen sag i vore dage, med Jet tager det 3 timer fra København til Madrid.

Peter skulle nu være i gang på universitetet, men efter hvad vi har hørt, har han endnu ikke fået noget at bo i herinde, og indtil da ser vi nok ikke så meget til ham, men i det lange løb er det for langt at rejse hver dag.

Sussi er nu i III G. og har mange lektier for. Hun er bange for at komme bagefter, og derfor tager hun hårdt fat fra begyndelsen af skoleåret.

Vi var i Jylland sidste weekend, årsagen var, at Emily og Olufs dreng blev konfirmeret. Vi besøgte Gerda og var også i Hedensted, men da traf vi ingen hjemme. Vi tog så på kirkegården og har vist været der samtidig med Sinne og Hans uden dog at se dem, da de havde gået en runde på kirkegården. Det er kolosalt som de stedsegrønne buske breder sig både opad og til siderne, så nu må de da vist snart væk.

Det er trist med Edith og Eriks hund, men det er ikke let for en hund at begå sig i trafikken, det gik jo også galt for Bjanka, da hun flyttede ud til en hovedvej.

Mange kærlige hilsener til store og små

Sussi – Joan og Vagn.

Tak for sidst Gerda. Hils den øvrige familie

Andkær d. 20-9-68.

Kære allesammen.

Tak for brevene. Nu er det så ved at være lidt efterårsagtig med morgentåge og deslige, men vi har også haft en usædvanlig dejlig og lang sommer, allerede da vi var på påskebesøg i Nyborg sad vi ude og nød solen og så nu højsommervarme her først i september, men nu er det nok også slut.

Oves rejser nok til Fredericia til november, da Ove af samtlige skolekommissionens medlemmer er indstillet som Inspektør på Treldevejens skole, den endelige udnævnelse er ikke sket endnu, men “Fredericia Dagblad” har skrevet om det så de må regne det for ret sikkert, vi vil prøve at få fat i et udklip at få med. Vi havde i går eftermiddag besøg af Harrys kammerat fra Fredericia og var i aftes sammen med Ejgil Hauges og de havde begge set det. Jeg syntes det er flot Ove skal have sådan en stilling men er ikke i tvivl om at han nok skal klare opgaven. Birgits veninde er vikar på skolen for tiden og jeg mener hun sagde der var 700 elever og knap 80 lærere og lærerinder.

Vi glæder os også til at få familien hernedad og ønsker rigtig lykke til både med stilling og køb af hus.

Nu har vi endelig fået lagt rigtig toilet ind, og har også bestilt oliefyr for at få varme og varmt vand derned; men det kan vist heller ikke siges at være luksus, Børnene er jo efterhånden for store til at putte i en balje i køkkenet, selv om den tid de var små (og især Erling sprøjtede langt væk når han blev badet) var “en yndig tid”.

På søndag er vi inviteret ned til Astrid det plejer altid at være hyggeligt og fornøjeligt.

Mange kærlige hilsner til alle fra os alle her

Gerda

NB. De stedsegrønne buske på kirkegården Vagn skriver om er væk.

Næstved, d. 25/9-1968

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, jeg må se at få skrevet og sendt bogen videre.

Ja så må man jo til at erkende at man er ved at blive gammel, nu børnene flyver af reden. Peter er nu rejst til København, han har fået et værelse inde hos hans fætter Kjeld, der lige er vendt hjem fra 2 års studieophold i U.S.A., hans kone og datter er blevet derovre, hun skal undervise og studere derovre, Kjeld arbejder på “Bohrs Institut”, så indtil videre har Peter fået et godt og billigt værelse. Kirsten kører jo så på sidste år på Haslev Seminarium.

Vi har også fået vores hund kørt over og det var vi meget bedrøvede over, og vi syntes ikke, vi kunne undvære en hund, så vi har købt en hvalp, en rød Cocker Spaniels, det er en vildbasse der laver mange kunster i løbet af dagen, det er en hunhund, hun hedder Sitta Strømmens Golden Silk Bukkerup.

Ellen er her på ferie i disse dage.

Her står alt vel til og livet går sin vante gang, der er jo stadigvæk noget, der skal gøres i haven.

Ja vi havde jo ikke godt vejr i vores ferie, men vi havde alligevel en god ferie, tak for sidst til familierne i Hedensted, Andkær, Brædstrup, Skannerup og Aarhus.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra familien i Næstved

Kristian.

P.S. Vi er spændt på at høre nærmere om Oves indstilling til skoleinspektør i Fredericia, og hvad er det for noget Gerda skriver om huskøb.

Hedensted 5/10-68

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja så har vi sommeren bag os, jeg syntes, det er mange år siden, man har kunnet tilbringe så megen tid udendørs, jeg har i hvert fald nydt den lange gode sommer og er allerede begyndt at glæde mig til den næste. Men først er vinteren der, jeg havde ellers besluttet mig til at i år ville jeg til gymnastik, jeg har også købt en gymnastikdragt, men længere er jeg ikke kommet, det gi’r for lidt motion, efter cyklen har fået lov at hvile.

Det er ellers ikke fordi jeg har så meget nyt at fortælle, ja jeg har fået nye gardiner i min stue, og nye lamper, en lilla P.H. lampe og en glaslampe over sofabordet, i morgen har jeg fri og Hans og jeg skal til Brædstrup, jeg tænker at se på gulvtæppe, jeg vil gerne have tæppe over hele gulvet, det tæppe jeg har er med frynser, og det er jeg meget træt af, en ny stol trænger jeg også, nu kan tante Agnes’s stol næste ikke mere, den er blevet noget vakkelvorn. Jeg regner med at få et rentefrit lån i J.A.K. banken, d.v.s. helt rentefrit kan man ikke kalde det, de skal have 4% i administrationsudg.

Det bliver hyggeligt at få fam. Nibe til Fredericia, så bliver vi næsten naboer.

Vi har været oppe på kirkegården med blomster her til aften, træerne på bedstemor og bedstefar grav er borte, gravstenene ligeså, de er sat ned for neden på kirkegården sammen med andre gamle gravstene, der er plantet ny kant og gangen er rettet ud.

Vagn og Joan skulle være i Jylland denne weekend men de vovede sig ikke til Hedensted denne gang.

Kærlig hilsen til alle

Astrid

Nordenhuse d. 15/10-68

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”, og til lykke med den nye stilling Ove, det bliver hyggeligt at få jer lidt længere hernedad.

Ja nu er det rigtig blevet efterår med rusk og regn, men vi kan jo ikke vente bedre vejr efter årstiden, men i år er der da vist heller ingen der kan klage på sommeren, for den har da været meget fin og varet længe.

Nu kan det vel også blive på tiden, at Jens vender hjemad igen, jeg er spændt på, om han selv vil overtage gården igen, det er da ærgeligt at have en forpagter der ikke betaler det han skal, men det er nok heller ikke så spændende at være landmand for tiden.

Her i Nordenhuse går alt sin stille gang, tiden flyver afsted, når man har både sit arbejde og hjem at passe, men det er jo gode tegn siger man, når tiden går godt.

Det er ved at være sengetid så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til store og små fra os begge

Edith

Hedensted, den 3/11-68.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg. Jeg beder om undskyldning for, at “de tolv” har holdt en forlænget efterårsferie hos mig. Den lå og ventede på mig, da jeg kom hjem fra efterårsferie, og så glemte jeg den ærlig talt i travlheden med flytteforberedelserne, for som de fleste af jer vel ved, er jeg pr. 1. nov. udnævnt til skoleinspektør ved Treldevejens skole, Fredericia.

Jeg tiltrådte stillingen i fredags, og jeg synes, at jeg har fået en pæn modtagelse af myndigheder, kolleger og elever. Skolen er lidt større end skolen i Nibe, men stor forskel i størrelse er der ikke. Der klages jo i denne tid over, at skoleinspektører har alt for meget kontorarbejde, så der bliver for lidt tid til den pædagogiske side af sagen. Men på det område ser det ikke værst ud på Treldevejens skole, idet der er 2 viceinspektører og derudover dygtig kontorhjælp 325 timer om året. Anna og pigerne flytter først til Fredericia i slutn. af november. Huset på Møllevej har vi solgt for 120000 kr. til overdragelse pr. 1. dec., og så har vi købt et 4 år gammelt hus på Grethevej 12B, Fredericia, som vi har overtaget pr. 1. nov., for 188000 kr. Huset er meget rummeligt, så pigerne kan få hver deres værelse. Det er de meget begejstrede for. Den tidligere ejer har haft 4 værelser lejet ud, og disse lejere er sagt op til 1. dec., dvs. det ser ud til, at den ene er flyttet til 1. nov., så der skulle kunne blive 1 værelse til mig allerede nu. Det ledige værelse er pænt møbleret, og det passer mig udmærket, idet det jo ikke er så nemt at have en seng med i bilen. I længden tror jeg nok, at det vil være lidt trættende at sove på luftmadras. De første nætter har jeg boet hos Hans. I går kom Astrid også til Hedensted, og i eftermiddag venter vi familierne fra Brædstrup og Andkær. Måske tager vi så en lille tur til Fredericia og ser på huset.

Når familien ikke flytter 1. nov. skyldes det bl. a., at Ester skal spille med i Nibe skoles årlige skolekomedie. De skal spille “Dyrene i Hakkebakkeskoven”, og hun skal spille ræven. Det glæder hun sig meget til. Men vi synes også, at det er rarest at få værelserne fri, inden vi flytter ind, ligesom der også er noget malerarbejde, som det er rart at få overstået før indflytningen.

De forskellige medlemmer af familien har jo ikke overrendt os i Nibe. Det skulle blive betydeligt nemmere at besøge os i Fredericia, og det håber vi meget, at I vil benytte jer af. Vort nye telefonnummer er 05-92-58-82, men vi kommer muligvis til at vente i indtil 3 mdr. på overflytningen. I mellemtiden vil man dog i undervisningstiden kunne ringe til mig på skolens tlf.nr. 05-922319.

De kærligste hilsener

Ove.

Grethevej 12B.

7000 – Fredericia.

Skannerup 10-11-68

Kære Alle!

Tak for brevene, såvel i vandremappen som til min fødselsdag, i år har jeg hørt fra alle mine søskende, men det var jo også en slags rund fødselsdag.

Tillykke med stilling og huset Ove og Anna, håber i vil befinde jer godt, jeg synes i hvert fald det er et dejligt hus i har fået.

Her i Skannerup er alt vel, det har ikke været anløb til anfald med nogen af børnene siden de var på hospitalet.

Vi omgås jo med planer om at udvide plejehjemmet her i Skannerup, jeg regner også med at det bliver sat i gang i løbet af et par år, men det vil koste ca 1 million, men vi lever jo i et rigt land.

I sidste uge havde jeg en 11 i tipning, men i denne uge havde jeg kun en 10, så vi bliver nok ikke rige af det, 11 gav kun 15 kr og 10 har jeg solgt for 10 kr, jeg har forresten også vunden 100 kr. i en af præmieobligationerne og 35 kr. i Essos lotteri så det bliver dog til 160 kr.

I går havde vi lidt fest for patienterne i anledning af mortensaften, vi fik kalkun det smagte forresten godt, og vi skal jo benytte lejligheden til at gøre det lidt festlig en gang imellem.

Ja det er en underlig verden vi lever i, nu er der forslag om at ændre ægteskabslovgivning, hjemmene har dog ellers været grundpillen i vort samfund, så langt tilbage som vor historie går, i dag hørte jeg i radioen at det var nødvendig med tilsyn for at forældre ikke mishandler deres børn, ja man spejder forgæves efter tegn på at alle disse reformivrige og “kloge” folk virkelig formår at forbedre mennesket, men der er tegn på at de får held til at forandre det.

Nå men jeg er jo ikke psykolog, så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 18-11-68

Kære alle!

Mange tak for brevene, og for samvær i sommerens løb, vi har vist alle nydt den varme sommer, nu er dagene blevet korte og inden længe står julen for døren, her i Brædstrup er granpynten ved at blive sat op i gaderne.

Så er Jens hjemme i Danmark igen, sammen med Hans kom han her i går ved middagstid, men det blev kun et kort visit, da vi skulle til fødselsdag i Nørager, Henrik blev ti år, og det havde været hans fødselsdagsønske at få Lars på besøg i år, da det falder på en søndag. Endnu havde Jens ikke fået noget at køre i, men det varer jo nok ikke længe inden han har det.

Det lader til Gunnar pludselig har fået heldet med sig i spil, også Hans havde da vundet i “Caltex lotteri”, han måtte dog nøjes med en julekalender, så det blev vore unger, der fik gevinsten.

Det glæder os at Ove med familie nu flytter til Fredericia, og vi håber de alle må blive glade for at bo der, vi var nede at se deres nye hus for ca 14 dage siden, og jeg synes nok man kan kalde det et “ønskehus” med dejlig megen plads.

I morgen fylder Søndergård 60 år vi er inviteret til spisning kl 17.30, Bent skal også til herrefrokost kl 12.30.

Søndag den 1 dec skal vi have adventsfest i søndagskolen, pigerne skal som sidste år gå “Luciaoptog” og desuden skal børnene opføre “Den barmhjertige samaritan”, Søren Hansen  Middelfart kommer og taler og viser film, det er en hel ung mand, sekretær i søndagskolearbejdet.

Bent har handlet lidt bil i den sidste tid bl. andet har vi fået et helt nyt fjernsyn i bytte med en bil, det er børnene godt tilfredse med.

De kærligste hilsner fra os alle fem

Edel

Ballerup 25/11-68.

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Først til lykke til Ove med den nye stilling og det nye hus, som man hører så mange lovord om, jeg glæder mig meget til at se det, jeg har noteret Jeres nye adr. og tlf.nr i min lommebog, nu skal I vel så snart til rigtigt at flytte ind, det kan blive en travl julemåned for Jer.

Herovre har vi også haft travlt, vi har nu endelig haft en maler til at gøre i stand i en del af fasters lejlighed, soveværelse, spisestue, toilet, bad, den lille mellemgang og vinduerne i entre og køkken, vi har købt nye gardiner til spisestuen og de andre har jeg vasket, det kan nok være det pyntede, det tog også 3 uger; men det var også meget medtaget, faster var ikke særlig begejstret ved tanken om det; men hun er glad for det, nu det er overstået, det er så meningen, at vi til foråret skal have den store stue, entreen og køkkenet gjort i stand.

16/11 var vi til fødselsdag hos tante Johanne sammen med Mary og Arne, vi fik middag – kalvesteg og romfromage, næste år bliver det rund fødselsdag, da fylder tante Johanne 70 år, så regner vi med familien fra Johannesburg er hjemme, mon ikke de skulle komme til foråret.

Jeg havde spekuleret lidt på at rejse til sygeplejekongressen i Canada til næste sommer; men da Oda ikke ville med, havde jeg ikke rigtig mod til at tage af sted alene, så det blev opgivet.

Jeg har ikke bestemt mig for hvad jeg skal i Julen, de ligger ikke sådan allerbedst fridagene.

Mange kærlige hilsner fra Sinne.

Aarhus d. 3/12-68

Kære alle.

Tak for Brevene, nu var jeg så glemsom i forrige Runde så denne Gang må jeg se at få den rettidig af Sted.

I Søndags ringede Gunnar og inviterede os derud, de ventede Besøg af Andkær + Jens, sagde Ole, som talte med Gunnar, men vi var desværre optaget, da der var Basar på Skolen, og Ole spillede med i Orkestret, så det kunne vi ikke så godt svigte.

Som mange skriver har vi været heldige med Sommervejret, vi startede jo, som jeg skrev sidst, i Regnvejr, men da vi kom til Fyn skinnede Solen og vi fik “alle Tiders” Ferie på Ærø.

Det er næsten, som om vores Barndomslege går i Opfyldelse, Sinne og jeg var jo næsten fastansatte som Barnepiger, men især Søndag Middag, når vores “Rollinger” sov, og de voksne også holdt lang Middagshvil, pakkede vi to vores Kufferter – store Kurve – og så pakkede vi elegante Rober – snavsede Ærmeforklæder o lign fra Stativet, det rene Tøj, som eventuel kunne ligge var forbuden Frugt -, nå’ så drog vi til Rom, Paris og andre skønne Steder, boede på elegante Hoteller, det var forskellige Hoteller f. Eks. Hotel Vognport, Pension Roehus o.s.v. det har jo nok været jer fra først i tyverne, der sov til Middag, mens vi rejste rundt, jeg håber, Sinne kan huske det, ellers siger Hans vel bare, at min fantasi “løber løbsk”.

I Morgen Formiddag flytter J A K. Banken her i Byen til større Lokaler, lige ved Banegårdsplads, de fejrer det ved en Reception i Morgen Formiddag, og det skal vi jo da med til, jeg skal møde Kl. 12, så det er jo fint.

Ole har været i Brabrand’s Biograf i Aften for at se “Hvem ringer Klokkerne for”, det var sammen med een af deres Lærerinder og nogle fra Klassen, det er ellers meget sjældent han går i Biografen, men Stykket her var virkelig godt.

Jeg regner ikke med, at vi skal ret meget ud i Julen, men jeg håber meget at vi ser nogle af Familien, Jens har vel travlt i Skoven, så længe Vejret er så mildt. Er der nogle, der får Julegæster i aar, er det jo nok Familien på Grethevej, det er jo altid så spændende at besøge Familie, der har nyindrettet sig, men hvor må det være svært at flytte, nu har jeg da også fået set Huset i Skannerup, det varede ellers længe, og første Gang vi besøgte dem, måtte vi nøjes med at se Huset udefra, da stod deres Roser i overdådig Blomstring, så der var noget at se på.

Poul har haft Besøg af en Gartner fra Hinnerup i Aften, lidt ualmindelig, men meget tiltalende, han drak ikke Kaffe, The eller Mælk, spiste ikke Smør Brød eller Ost, nå jeg serverede så Æbler, Pærer og Nødder for ham, men Nødder spiste han ikke, “de er jo så Proteinrige”, ja han var Ungkarl.

Tiden flyver af Sted, så hvis Datoen jeg skrev skal passe, må jeg snart slutte.

Mange kærlige Hilsner til alle både Store og Små

Inger.

N.B. Jeg fik ikke sendt Bogen i går, nu ser jeg så en Fejl griber en Kuglepen, desværre den var rød.

Anemonevej 10-12

Kære alle!

Ja Sommeren bød paa meget fint Vejr, men Efteraaret har da ogsaa vist sig fra den pæne side, og nu 10-12 har vi ikke haft forsmag paa vinteren.

Kristians maa da vist have Navneskiltet frem, naar de skal kalde paa deres Hund.

Sinne ringede forleden Aften, at Faster laa paa Sygehus med en brækket Arm, men ellers havde hun det ved det gamle.

Lars er ogsaa paa Sygehuset, han er indlagt for Benmarvsbetændelse, er det vist, Jens og mig var i Brædstrup i Søndags, det var tilsyneladende meget bedre med Lars, Penicilinen havde vist klaret det.

Paa Fabrikken er der tilsyneladende Arbejde nok, men de har vrøvl med Jugoslaverne for Tiden, og de har før afbestilt store Ordre, de er storaftagere, men der er tit besvær med dem.

Hermed de kærligste Hilsner til jer alle Hans.

efter 29 – Telefon 05-89-15-50

Anemonevej d. 11/12 1968

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Ja, så er jeg igen tilbage i det sydlige af landet, også på Grønland har sommeren og efteråret budt på ualmindelig fint vejr.

Jeg har truffet en aftale med min forpagter, der går ud på at han går med til at jeg overtager gården allerede til d 1/1 1969, i stedet for efter kontrakten først til den 1/3, mod at jeg betaler hans husleje for 2 md, det satte vi til i alt kr 1000.-. Jeg har desuden købt hans redskaber og maskiner for kr 4000.-. Han har en aftale, så han kan flytte ind i et hus i Give.

Jeg har ikke nogen faste planer om hvad jeg vil med gården, ud over at det er meningen at jeg vil flytte om på den så snart som mulig, og så er det rigelig beskæftigelse til mig indtil videre, dels ved bygningerne, dræn i marken og skovarbejde.

Der har i sommer været foretaget opmålinger og bundundersøgelser, med henblik på en kommende vejforlægning, det er efter hvad naboerne siger meningen at hovedvej 18 skal komme til at gå ned over min mark + en kommunevej, så det vil jo nok komme til at fremskynde sammenlægning af gårdene, i forbindelse med udskiftning af jordarealerne.

I er velkommen til at besøge mig, efter nytårsskiftet på nedenstående adr., telefon ser jeg det lidt på med, til jeg finder ud af hvor permanent mit ophold bliver.

Mange kærlige hilsener Jens.

“Midtgård” Vester Smidstrup

7321 Gadbjerg

Hvidovre, den 19. december 1968.

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Denne gang kom mappen så tæt på jul, at jeg kan lægge julebrevet til Andkær ind ved mappen.

Hvornår er Willy Kramer død? Det gjorde et stærkt indtryk på mig, da jeg læste udklippet fra Vejle Amts Folkeblad. Det er ganske vist mange år siden, at jeg har hørt eller set Willy, men igennem næsten hele skoletiden i Gl. Sole sad vi sammen på forreste bænk. Ja nu falder der af og til en af vore jævnaldrende væk. Vagn Just (?) for 1½ år siden og for nylig var det Gudrun Husballe.

Faster havde igen i år et uheld i december, sidste år forvred hun højre skulder og i år har hun fået brud på venstre overarm, og må nu sikkert tilbringe julen på Frederiksberg Hospital.

Hun er enlig og alligevel 86 år, så det er ikke let at klare sig selv, når man er handicappet.

Det er rart, at Oves er flyttet til et lidt mere centralt område, nu skulle vi da kunne kigge ind lidt oftere, selv om det altid kniber med tiden, når vi er i Jylland.

Det er kedeligt med Lars, han kommer vel også til at tilbringe julen på hospitalet.

Sussi er på arbejde her før Jul – 4 aftner og 2 nætter skal hun sortere post, og det får hun 470,- kr for, og det synes hun er mange penge, og det er det også, men hun kan nu ikke købe hele København for dem.

Vores han undulat Pelle har nu lagt over 30 æg indenfor de sidste par måneder.

Jeg skal videre med juleposten, så jeg vil slutte her i de tolv med mange kærlige hilsener og tak for samvær i året der nu rinder ud fra

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 6/1-1969.

Kære alle.

Allerførst vil jeg ønske store og små et godt og velsignet nytår, med tak for alt godt i 1968.

Og så må jeg vel fortsætte med at bede jer undskylde, jag havde fået mappen gemt for godt væk og glemt den over at jule.

I aftes julede vi ud, træet kan heller ikke mere, den er halvvejs nøgen, men i aftes holdt vi helligtrekongers aften Oves, Hans og Astrid var her vi nød det og har jo så blot at håbe at gæsterne (hvis man kan kalde så nær familie det) har gjort det samme, det er jo nu et dejligt firkløver Ove og Anna har.

Jens var her Juleaften og nytårsaften, ellers har vi ikke set noget til ham, men der er jo nok også nok at gøre derude på gården.

Som måske alle ved fik Lars lov at være hjemme juleaften til juledag kl. 7 aften, vi var der omme juledag og mere tålmodig og tapper lille patient skal man vist lede længe efter; selv da hans Far bar ham ud fra julestue og -hygge var der ikke spor i vejen, nu er det jo bare at håbe på at han snart må være helt rask igen, men han ligger stadig i sengen.

Vidar rejser igen så vidt vi ved er det i dag, så Birgit er jo nok lidt langt nede, så var det jo rart at have haft hende lidt tættere ved, men efterhånden må hun jo vænne sig til det. Hun kommer nok hjem engang henad nu de ikke kom i julen.

Bente er glad for at gå i realskolen og klarer sig også godt, blot er vi ikke glade for skolevejen, det er ikke rart hun skal cykle på den mørke ryttergrøftsvej her de mørke morgener, hvor trafikken er ret tæt, men de er jo mange om det.

Mange kærlige hilsner fra os alle her

Gerda

Næstved d. 13-1-1969

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

For at begynde med vejret, så har vi fået islag her i dag, så det var meget glat, da jeg skulle hjem fra arbejde. Peter var i Sverig igår igen at se på fugle. Både vores Peter og Peter Clausen er ivrige ornitologer, så der går mange timer med at dyrke den interesse. Peter var til eksamen i filosofikum i fredags og bestod, det er en prøve alle studerende ved Universitetet skal have bestået, før de kan indstille sig til en embedseksamen.

Nu skal Kirsten så småt til at indstille sig på at sige embede i løbet af den kommende halve år. Peter Clausen har nu fået arbejde i en møbelforretning her i byen (Th. Hansen og søn.)

I år er jeg blevet ene om at dyrke fabrikkens jord, Jakob har trukket sig tilbage på grund af alder, han er også sidst i halvfjerdserne, så efterhånden bliver det snart nødvendigt med lidt maskinkraft til hjælp, jeg har lige fået leveret 5 tønder læggekartofler.

Der er jo ingen undervisning på universitetet i januar, så Peter bor hjemme i denne måned, han vil gerne have lidt vikararbejde ved skolerne, men endnu har der ikke været noget at få.

Det var synd for Lars, at han måtte på sygehuset lige til jul, men forhåbentlig går det godt fremad, så han snart er rask igen. Nu varer det jo nok heller ikke så længe, før faster bliver udskrevet.

Kirsten blev syg et par dage før jul, og det var så uheldig, at hun dagen efter skulle have været oppe til historieprøve, denne prøve har hun så været oppe til i dag.

Karens kusine Inger Marie er blevet arbejdsløs, da hendes husbond tobakshandler Madsen er død, hun havde været husholderske der i 11 år, men Madsen havde betænkt hende pænt i hans testamente, hun skal have lov at bo i lejligheden ½ år, desuden skal hun have møbler til 2 stuer, plus 21.000. Madsen efterlader sig ret store værdier, han havde en stor ejendom med lejligheder, butikker, værksted og mange garager, men hovedparten har han skænket til velgørende formål.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os alle

Kristian

Middelfart 23/1-69

Kære Alle!

Tak for brevene.

Ja, så har vi fået taget hul på 1969, man kan da mærke dagene længes, men solen har gemt sig godt, vejret har været meget sjasket og gråt og trist, Fjante og jeg er ikke ret glade for sådan et vejr, de store grimme biler dænger os til med snavs.

Jeg regner med at rejse til Costa del Sol i 15 dage fra 11/3, jeg glæder mig til at, forhåbentlig da, få lidt forsmag på sommeren.

Anker er sygemeldt i øjeblikket, men er oven senge igen, og regner med at gå i arb. mandag. Inger er ligeledes sygemeldt hun skal på tirsdag indlægges for at få en knude i brystet fjernet.

Lars er blevet udskrevet fra sygehuset og har det vist godt med benet nu, Faster er vistnok også sendt hjem, men hvordan det går ved jeg ikke, hun er blevet for senil til at kunne klare sig selv.

Ja, jeg blev ikke færdig i torsdags, så nu fortsætter jeg i dag, lørdag i Hedensted og det er ved at være på høje tid at få bogen afsendt, så jeg må skynde mig at blive færdig.

Fredag aften var jeg i Fredericia, det tager ikke lang tid at smutte derhen, så jeg er en hyppig gæst der.

I tirsdags var jeg på udsalg i Vejle, jeg købte en dragt hos Gundtoft, det var Metha Villadsen der kom og skulle lægge nederdelen op, så jeg skulle hilse, hvem der husker hende, hun lignede ellers sig selv, dog havde årene sat sine spor, det er vist også 10 år siden jeg har set hende.

Inger spurgte om vi kom til Aarhus i morgen søndag, men hvis vejret ikke bliver bedre er det vist ikke klogt at køre ud, der er en del sne og tåge, og temp. er omkring frysepunktet. Hvis bogen er lige så længe om turen denne gang, så bliver det maj før den når mig igen.

De kærligste hilsner

Astrid

Nordenhuse d. 5/2-69

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv” det er altid dejlig når den kommer og læse lidt om hvordan det står til både hist og her.

Inger det gør os ondt at du sådan måtte på hospitalet, men godt at høre at det går godt fremad igen fortsat rigtig god bedring.

Og så er vi midt i vinterens hjerte, men til nu har vejret og føret jo været helt pænt, det skønner man på når man skal ud i det hver dag, det er ikke rart med sne og glatte veje.

Her går alt sin stille gang der sker ikke så meget her på denne tid.

I mandags havde vi kort besøg af Ove, han var til møde på Nyborg strand, et møde for skoleinspektører, det er nu altid godt at lære mere, og ingen af os er jo blevet så kloge, at vi ikke har brug for mere viden.

Og så skal vi til at have os en ny sognepræst her i sognet vores nuværende præst har været syg et års tid, han var en rar og flink præst, men ikke nogen stor prædikant, nu må vi håbe på vi får en præst, der kan samle lige så mange i kirken og være lige så flink til at gå på husbesøg.

Nu mange kærlige hilsner fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 12/2-69

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg. Denne gang var der ikke så meget nyt som sædvanligt, idet jeg har set “de tolv” et par gange undervejs, og desuden har jeg jo besøgt Edith og Erik sidst i januar og havde der en god aften.

Vi glæder os meget over, at det går så godt fremad med Ingers helbred. Det hjælper nok også til, at hun har bevaret det gode humør.

I søndags havde vi besøg af familien fra Andkær. Gerda er jo begyndt at arbejde på D.K.A., og vi havde indtryk af, at hun egentlig var ganske godt tilfreds med det. Jeg vedlægger et udklip fra Jydske Tidende, så I kan se, hvad Bente har præsteret. Vi synes, at det er en meget flot præstation. Men det er friske børn, Gerda og Anker har.

(Af det omtalte udklip fremgår det, at Bente havde fået en check på 300 kr. fra KFUK’s ydre mission, fordi hun havde solgt flest advents-julemærker i 1968. Hun havde solgt 3.350 stk.)

I de sidste dage har vi haft frost og sne, og børnene har rigtig moret sig på kælkebakken. Ja, Anna har da også været en tur ude at stå på ski.

Med hensyn til skolefester så er Ester og Bodil heldige i år. I november var de til skolefest i Nibe, og onsdag den 19/2 holder deres skole fest på Fredericia Teater for eleverne fra 4. kl. og opad, så Mary kommer ikke med. Det vil dog sige, at 1-3. klasserne er indbudt til generalprøven. På Treldevejens skole holder vi skolefest for 4.-6. kl. fredag den 21/2, og for eleverne i 7-10. skoleår har vi skolefest lørdag den 1. marts.

Jeg har lige talt med Astrid i tlf, og hun lovede at komme en smut herover i morgen, hvis føret tillader det. Vi nyder at være kommet tættere til familien, og så bliver det endda lettere, når føret bliver bedre. Jens har vi ikke set siden jul.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove.

Skanderup 21-2-69

Kære Alle!

Tak for indlæggene det er altid rart at høre nyt fra jer, nogle ser man lidt oftere end andre.

1968 har været en stille og fredfyldt år på Skannerup Plejehjem, vi omgås jo med planer om at udvide plejehjemmet, det har egentlig kun gjort små fremskridt i 1968 men nu er det ligesom grøde i det og vi håber så småt at komme igang i løbet af 1970. Men offentlige kontorer har det jo ikke med at forhaste sig.

Ellers er alt vel også i familiens skød, børnene er sunde og raske der har ikke været anfald siden de var på sygehuset.

Vi håber også Inger er blevet helt rask igen, vi nåede desværre ikke at komme ud og besøge hende på sygehuset.

Mandag d. 24-2- Nå jeg blev ikke færdig med skriveriet i fredags, jeg har været til et Blaa Kors weekendstævne i Viborg, der var over 200 mennesker, det er festlig at der stadig kan samles mennesker endnu det er ellers småt med fællesskabet også i landsbyerne.

Nå men jeg tror jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar.

Brædstrup d. 2-3-69

Kære alle!

Mange tak for indlæggene, og tak for hilsner til Lars mens han var syg, det går fint nu, dog går han til behandling på sygehuset, da han halter lidt, det er på grund af forkert forkalkning i knæet, efter lang tid ikke at have brugt det, jeg synes allerede det har rettet sig meget, sidste uge måtte han holde sengen på grund af “fåresyge”, men det kan man kun sige er rart at få overstået inden han bliver større.

Jeg talte med Inger forleden, nu synes hun da det begynder at hjælpe med helbredet, men det har også været lidt streng tid at komme igennem.

Sidste søndag eftermiddag var vi en tur i Andkær, det lød til at Gerda var glad for sit nye arbejde på D.K.A. hun passer nogle store drenge, og det giver nok lidt mere i “kassen” end at lave lampeskærme. De ventede Birgit hjem på påskeferie.

Den 11 marts (tror jeg) rejser Astrid en tur til syden, det må også være dejligt at komme ned og få noget sol, det synes vi efterhånden vi trænger til, men nu kan vi da også herhjemme begynde at håbe på foråret snart vil komme.

Bent har haft meget travlt i butikken den sidste tid, ja forresten har der været travlt det meste af tiden siden 1 dec, men sidste år var til gengæld et dårligt handelsår.

De kærligste hilsner til alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 5/3-69.

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja det ville snart være rart med lidt lunere vejr, det går da også den rigtige vej, selvom marts kan være bøs nok.

I søndags var jeg til fødselsdag hos Anna Jørgensen – middag kl. 12, da Erna med mand og drenge også var med, og hun skulle på aftenvagt fra kl. 16, Kathrine og Anton var der også, Anton har solgt sit hus på Fyn, og skal fra 15/3 flytte ind i noget kollektivt byggeri i Fredericia.

Efter besøget der tog jeg ud til faster, fru Blum havde været der om formiddagen, det går stille og roligt nu, faster husker mig, det kniber nok lidt med kræfterne, faster har heller ikke været udenfor en dør, siden hun kom hjem fra hospitalet; men det har også været for koldt, jeg talte lidt om det i lørdags, da solen skinnede så dejligt; men det kunne faster ikke tænke sig, Anna Hauge kommer herover til fasters fødselsdag, hun regner med at rejse den 19, jeg tror ikke vi skal holde noget særligt; men Joan, Vagn og jeg kommer jo da i hvert fald. Petrunte rejser d. 16/3 til Mallorca, så hende ser vi ikke til fødselsdagen, hun hører ellers til den trofaste stab.

Nu kan tante Johanne snart glæde sig til at få Birgit med familie hjem, de har solgt huset i Johannesburg og skal afstå det til 1/4, derefter bor de en uge hos bekendte, til de rejser til Zürich, hvor de også skal være en uge hos Eivinds søstre, derfra er det meningen de rejser med toget resten af vejen, så de skulle være hjemme i midten af april, det træffer sig så heldigt, at deres bekendte i Johannesburg har en lejlighed i København, og den kan de leje den første tid til de finder noget andet.

Rigtig mange kærlige hilsner til alle store og små fra Sinne

Aarhus d. 17/3-69

Kære alle!

Tak for Breve i Vandrebogen og for Breve og Besøg mens jeg var på Hospitalet, egentlig burde jeg jo kunne overholde Tiden når jeg kun går her hjemme, men de 22 Røntgenbehandling kunne gøre Kål på ens Virketrang, men nu sluttede jeg i Fredags, så nu håber jeg snart det hjælper.

Det er dog en forfærdelig langvarig Storm, vi havde en tysk Læge m. Frue boende 2 Nætter, de kørte lidt før 8 Søndag Morgen, så jeg er spændt på om de er nået igennem i Folkevognen. Der var en Eurytmiforestilling på Skolen hvor de medvirkede i. Skolen skulle skaffe Kvarter til 12.

Tirsdag.

Nå jeg blev ikke færdig i går, Ole’s Klasse har for nylig haft Kurvefletning i Sløjdtimerne, men takket være Onkel Anker’s undervisning kunne Ole virke som “assistent” og hjælpe Nybegynderne. Else har en lang Skoledag p.t., d.v.s. nogle Dage har hun dog Mellemtimer fri, men hun har meldt sig til et “Lynkursus” til den lille Latinprøve, og det er de fem faste Dage fra 17-18. Forhåbentlig har Astrid Sol i Costa del Sol, herhjemme frister Vejret p.t. jo ikke til Friluftsliv, selvom Solen når den er fremme er dejlig. Poul skal i Gang med et Vandværk nede på Løgumkloster kanten, så nu bliver der nok Kørelejlighed sydpå, nu er det jo så om Foråret afløser Stormen, eller den lader vente på sig som for 3 år siden, da Ole blev konfirmeret på en vinterlig Dag og Erling i Sommervejr, skønt der kun var 14 Dage imellem.

Flere af vore Tagsten har ikke kunnet modstå Presset, vi havde ellers Murer i Efteråret. Det var rigtignok et fint Resultat med Bente, jeg kan næsten ikke forstå, hvor du fandt Publikum, det kunne jo se ud, som om du skal til Handelen som Erling.

De kærligste Hilsner fra os alle til alle

Inger.

Anemonevej 24-3

Kære alle!

Tak for Breve og Hilsner i de tolv; jeg er nu saa god til at besøge Familien at der ikke er ret mange Nyheder.

Gunnars var her paa besøg i gaar, vi var en Tur i Sellerup Skov efter Eftermiddagskaffen, og i Torn Trines Hus, Gunnar og Spejderne havde glemt en Sæk med Reb da de var dernede i Efteraaret. Der laa Snedriver op mod Hegnet og Skoven paa Vejen til Grusgraven, men kom da op uden besvær.

Det var vel nok en skrap omgang Storm i sidste Uge, det støvede meget ind over Hedensted.

Lyset og Maskinerne har virket meget ukonstant de sidste, ja Lyset var ogsaa helt væk en kort tid før jeg tog paa Arbejde i Morges.

Jeg har indtryk af at der er arbejde nok paa Fabrikken for tiden, der er nogle Stykker fra Olierummet der er rejst eller har sagt op.

Med de kærligste Hilsner

Hans

NB jeg er inviteret til Guldbryllup paa Lindved Sognegaard Skærtorsdag.

“Midtgård” d. 26/3-69

Kære alle!

Tak for breve og hilsener i de 12, og tak for fødselsdagsbreve.

I søndags eftermiddag havde jeg besøg af familien fra Brædstrup, og Anker, Gerda og Erling kom også sidst på eftermiddagen, om aftenen var jeg i Brædstrup. På fødselsdagen var Hans på besøg om aftenen, ellers er det meget lidt jeg har set til familien, udover når jeg har været på besøg i Hedensted, Andkær eller Fredericia.

Jeg har haft gården udbudt til salg, og der var en køber fra Give egnen, der var meget interesseret, og vi var for så vidt enige, men han skulle have sin egen ejendom  solgt til en nabo til sammenlægning, så det kan jo være der det tager (taler?) imod.

Jeg har fået køkken og spisekammer sat i nogenlunde skik, men det er jo meget lang vej endnu inden jeg kom igennem stuehuset, nu har jeg også arbejdet en del ude hugget en del hegn, og hugget en del træ i skoven.

Der var meget trist at opholde sig her i Smidstrup under den langvarige storm, omgivelserne var tidvis hel borte i støvskyer, stormen rev også hul på taget på laden, men det fik dog ikke så stor omfatning som det så ud til.

Her på egnen er jordene meget tørre efter årstiden og der er stadig en del frost i jorden, og det har det været konstant siden nogle dage efter nytår hvor jorden nåede at blive optøet en dag eller 2, men solen har været meget fremme den sidste tid, det er dejligt, men det er desværre hård for overvintrede afgrøder.

Mange kærlige hilsener fra Jens.

“Midtgård” V. Smidstrup 7321 Gadbjerg

Hvidovre, langfredag, 4. april 1969.

Kære alle.

Tak for brevene.

Nu er det den lyse tid, vi går i møde, og solen var flink i går skærtorsdag og har også vist sig venlig indtil nu langfredag middag, men er man uden for solens stråler, er der ingen varme. Vi havde i går besøg af familien fra Næstved, Sinne var her også, og vi havde, synes vi selv, en god dag. Desværre ses vi knap så tit, som da børnene var mindre.

Det går for tiden helt godt med Faster, når man tager hendes 87 år i betragtning, men klare sig selv kan hun ikke mere. Værst er det med hukommelsen, den er næsten helt ude af funktion. Hun har endnu ikke været uden for en dør siden sit hospitalsophold.

Sidste weekend var vi en tur i Jylland. Vi boede hos Joans far. Om søndagen var jeg til fodboldkamp i Horsens, hvor Hvidovre var på besøg.

For første gang besøgte vi Oves i deres nye hjem i Fredericia. Det var dejligt at se, hvor godt de bor, og sikke dejlig meget plads de har.

Vi nåede desværre ikke at besøge flere af familien på min side denne gang. Vi var lige ved at tage af sted til Andkær søndag formiddag, men så kom der gæster på Vardevej, så vi ikke kunne komme af sted.

Joan ville også gerne have været til Brædstrup, men det var måske på en måde billigere, at vi ikke nåede der, hun mener nemlig stadig, at vi har plads til flere møbler.

Som Sinne skrev, varer det ikke så længe, før vi kan vente Birgit og Eivind hjem. Desværre kiksede det alligevel med lejligheden, så det kan godt blive lidt vanskeligt i starten, men der skal jo findes en løsning.

Nu nærmer tiden sig, da Sussi forhåbentlig skal have studenterhuen på hovedet. Hun har prøvet, som I kan se på vedlagte udklip.

Mange kærlige hilsener

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 18/4-69

Kære allesammen.

Mange tak for brevene.

Mappen holdt juleferie her og desværre må jeg bekende at den nu også har holdt påskeferie her.

Vi havde Birgit hjemme i påsken men kun en lille uge så den tid fløj af sted. Vidar er i Amerika men kommer hjem i juli så er det meningen de vil giftes d. 19 juli, men de ønsker en stille og lille bryllup og det håber vi I alle vil forstå. Vi skulle kun blive 16 men Birgit vil dog være hvid brud. Det er meningen det skal stå inde på Munkebjerg da det ikke er så meget dyrere derinde, og det ville de begge gerne.

Astrid var her forleden aften hun fortalte at Jens rejste til Grønland igen omkring ved første maj. Vi havde besøg af ham påskedag og om aftenen var vi så alle nede ved Astrid ellers har vi ikke set meget til ham denne gang, men han har også haft så travlt med at gøre i stand der omme.

Nu vil vi jo også gerne have en hel del ordnet inden vi får indkvartering af nordmændene, nu får vi se hvor meget vi når.

Det kniber for foråret at slå rigtig igennem i år selvom det er herligt når solen skinner og påskevejret var jo vældig fint men i nat har det frosset en del igen og i dag har det sneet her.

Egentlig syntes jeg ikke jeg har noget særligt nyt at fortælle så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner til store og små fra os alle her

Gerda

På søndag skal Ester jo have sin debut i fjernsynet det må være en oplevelse for hende nu må man håbe de klarer sig fint.

På tirsdag har Ove lovet at tale til “ung aften” på K.F.U.K. i Brejning.

Vi får nyt telefonnummer omkring 1ste maj det bliver 05-866513 vi kommer under Børkop.

Næstved, d. 27/4-69

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Ja så er bogen igen nået til Næstved.

Peter er flyttet på landet, han har fået et værelse på Ragnesminde Kollegium i Glostrup, det er en større gård der for en årrække siden blev købt af De forenede papirfabrikker, og det er elevfløjen, der er taget i brug som Kollegium, der drives stadig landbrug på gården. Kirsten har søgt ind ved Næstved skolevæsen og blevet indstillet som nr. 2, og det er jo det samme som ikke at være antaget, men da der skal ansættes yderligere nogle lærerkræfter på grund af forflyttelser, skrev skoledirektør, at han gerne snarest ville have at vide, om hun ønskede sin ansøgning opretholdt, men så sent som i går ringede skoledirektøren, at et årsvikariat var blevet ledig, så hvis hun var interesseret, skulle hun ringe til vedkommende skoles inspektør (Kildemarksskolen), så måske der kommer noget ud af det.

Det er sent forår i år, men jeg har da fået lagt kartofler, plantet tidlig blomkål, sat løg sået ærter og gulerødder, jeg har fået en god medhjælper til det grove havearbejde, en havetraktor, og den er jeg glad for, foruden fræser og hyppeplov fulgte der en lille vogn med, men der kan jo fås mange andre redskaber til, min lille medhjælper, Lars synes også den er god, men han synes nu alligevel, det er en fejl, at der ikke er tudehorn på.

Angående regulering af gravstedet i Øster Snede vil jeg da gerne være med til at betale for at det kommer til at se pænt ud, det må jo være blevet noget bart på den anden side gangen.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsener og ønske jer alle en god sommer, jeg håber at få bedre vejr i ferien i år. (ferie fra d. 13/7 til 27/7)

fra os alle i Næstved

Kristian

Middelfart 12/5-69

Kære allesammen!

Tak for brevene, nu er jeg igen blevet for sent på vej, havde besøg af Edith og Erik den 3/5, men nåede ikke at få skrevet, så kunne jeg have sparet både porto og travetur til postkassen.

Her står alt vel til, dagene flyver afsted, Solen har været lidt karrig i den første del af året, forår har vi ikke haft meget af, men trods alt er skoven blevet grøn, og så håber vi, vi får de solstråler vi har til gode i sommerens løb.

I lørdags var jeg til fest i Kolding, der var et par af de ansatte på Kolding sygehus der havde forsøgt at kalde på gamle elever fra 46 – 50 og det var lykkedes godt, vi var 40 der mødte op, vi startede med kaffe i spisestuen kl. 14 de gamle afd. sygepl. var med, vi var så rundt og se det nye i huset, kl. 18 samledes vi om det store kolde bord på Saxildhus, det var meget morsomt at mødes, de fleste havde jeg ikke set i 20 år.

På fredag og lørdag skal jeg til møde for pædiatriske sygepl., det skal holdes på Unge hjem højskole i Skåde, der bliver ikke megen tid til familiebesøg, men jeg regner da med at hilse på familien på Blåmejsevej om aftenen.

Ja, så står ferien snart for døren, Sinne og Inger skal til Mallorca først i juni, jeg har ferie fra 26/7 – 9/8 og det er meningen Hans og jeg skal 8 dage ned til den Italienske Riviera, hvis Tjæreborg vil have os med.

Elmer er død jeg sender et avisudklip med, han var lige fyldt 50 år, så det var tidligt det var vistnok kræft han døde af.

De kærligste hilsner

Astrid

Nordenhuse d. 27/5-69

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”, desværre har den haft en lille hvilepause, men nu må den også afsted.

Ja så står sommeren for døren, men endnu har vi ikke haft megen sol og varme, der var en der sagde til mig forleden dag, at vi havde 59 solskinstimer til gode fra maj, det er da nogle stykker.

Og så måtte faster på plejehjem, det var nok også den bedste og eneste løsning på det problem, det er nu ikke bare let at blive gammel.

I pinse havde vi besøg af nogle “stenvenner” Erik har i Kiel, han kan en del dansk, men det er et værre sprog at høre på, men det går trods alt med at forstå hinanden.

Ellers har jeg vist ikke meget nyt at fortælle, så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 5/6-69.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg. Det er jo ikke bare gode nyheder den bringer; men livet har jo nu engang både sine lyse og mørke sider, og vi må lære at leve med dem begge.

Harry blev opereret i går, fortalte Gerda i telefonen. Det har nok været en slem omgang; men vi må håbe og bede til, at han snart må blive helt rask igen.

I dag har vi haft besøg af nogle af Annas ungdomsvenner – “Søster” og Willy. De har en gård ved Sommersted. Deres tre piger var med, og de legede udmærket sammen med vore fire. Den ældste er lidt ældre end Ester og den yngste lidt yngre end Ellen.

Bodil var i formiddag til fødselsdag hos en dreng i sin klasse. Det var arrangeret som en sporleg ude i Hannerup skov, og alle – både piger og drenge – var med.

På skolen har vi travlt med eksamen og med planlægning af det kommende skoleår. Der er nok at gøre, men heldigvis har jeg gode hjælpere.

Både Kirsten og Sussi har nok travlt med eksamen også; men vi går uden videre ud fra, at de begge nok skal klare sig – og klare sig godt.

På tirsdag skal Ester med sin klasse på lejrskole i Vork, og på Treldevejens skole skal vi have udflugt. 1.- og 2 klasserne skal til Kongebrogården, og 3.- 4.- og 5. klasserne skal til Skamlingsbanken.

I år rejser vi nok ikke så meget ud i ferien; men de tre store piger skal med faster Edel på søndagsskolelejr på “Lyngsbo”, og hele familien har planer om en tur til Nibe og Læsø.

De bedste hilsener fra os alle 6

Ove

Skannerup 10-6-69

Kære Alle!

Tak for brevene det er rart at høre fra de forskellige, men denne gang har vi vist talt med dem alle, siden vandremappen var her sidst, undtagen Næstvedfolkene, men Næstved er jo også noget afsides.

Her på plejehjemmet er alt vel, vi har jo fuld belagt, og det går planmæssig fremad med byggeriet. Siden sidst er det blevet godkendt af amtsråd og amtslæge og de lokale myndigheder i Gern, nu skal den sendes over i boligministeriet og så skal vi jo se hvor hurtig de bliver færdig med, men vi får nok ikke byggeriet påbegyndt før i 1971.

Birgitte har fået mæslinger, nu har vi forhåbentlig ikke smittet for mange her op til ferietiden.

Ja vi tænker meget på Harry og familien i Andkjær i denne svære tid. Det er svært at være syg, men vi må jo være taknemlige for at vi lever i et land hvor vi ved der bliver gjort alt hvad der kan gøres, og vi ved jo at vi har en kærlig Gud der har alle trådene i sin hånd.

Til slut mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 17-6-69

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg, og tak for hilsener til min fødselsdag, vi havde da en del gæster til chokolade om aftenen.

Jeg sender et brev med fra Jens, det er lettere end at referere hvad han skriver.

I dag skal Harry så indlægges på Radiumstationen i Århus, han har jo været hjemme siden onsdag, vi var nede med en seng og springmadras onsdag aften, Gerda ville han skulle ligge godt, han synes ikke selv det var nødvendig, at gøre så meget ud af det. Det gjorde godt at mærke at Harry trods sygdommen ikke havde mistet modet, og jeg tror, han også i den sag har sat sin lid til Gud, og han er, når det kommer til stykket, den eneste, der kan gøre os trygge under alle livets forhold.

Harry og Else har fået ring på, Else har været enestående, både for Harry, Gerda og Anker i denne tid, hun besøgte Harry hver dag, mens han lå i Vejle, og det er også hendes agt at gøre, når han kommer til Århus, hendes mor bor i Tvingstrup, så når hun først får sommerferie og er hjemme er der jo ikke så langt.

I søndags var vi sammen med Hans ved stranden i Rosenvold, der var sort af mennesker, men vi fandt dog en ret fredelig plads om ad mod Fakkegrav.

Forrige søndag var vi en lille tur ved Vesterhavet, vi var på besøg i Lemvig hos en bekendt Niels Rosendahl, han har været præst der et par år.

Vi håber at se de fleste af jer nu i ferien, fra den 4-12 juli skal jeg være tante på søndagskolelejren i “Lyngsbo”.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel

Ballerup d. 24-6-69

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Onsdag d. 18/6 var jeg inviteret til Sussis studenterfest i Tivoli, samme dag som hun fik huen på, det var en stor dag, og Joan og Vagn gav fin middag på Balkonen, bagefter nød vi det skønne vejr i den gamle have og så fyrværkeriet på søen.

Kirsten har fået sin lærerindeeksamen, og har fået både stilling og lejlighed så det er nu så meget flot.

Else må vi også gratulere med sin H F., som hun klarede så fint.

Faster er det jo ikke særlig godt med, det var meget kedeligt, hun var for dårlig til at være på “Mara” (?), jeg har nærmest indtryk af at faster er lidt mere rolig i disse dage, i sidste uge syntes vi, hun sløjede af; men det var vist varmen, der gjorde hende så medtaget, i aftes så faster lidt bedre ud, og lod til at være glad for lidt jordbær med fløde, jeg havde med og madede hende med. Det er meningen faster skal overflyttes til Oringe; men der kan vist godt gå tid før der bliver plads, jeg havde så småt håbet, hun kunne være kommet herover på Ballerup plejehjem, da det hører under Oringe; men det kunne ikke lade sig gøre.

Birgit, Eivind og børnene kom jo hjem fra Johannesburg for godt 2 mdr. siden, de har været så heldige at få en dejlig lejlighed i Gladsaxe og Eivind har også fået arbejde, jeg har været sammen med dem en aften ude hos tante Johanne, det er et par henrivende småpiger – Pia og Karin.

En speciel hilsen med bøn om god bedring for Harry, vil jeg sende til familien i Andkær, det er svært, når sygdom kommer til, og det har heller ikke været rart med alle de undersøgelser Harry har måtte igennem; men nu mente Gerda, at han snart skulle i gang med de egentlige behandlinger, og de kan foregå ambulant, så kan Harry bo i Elses hjem, det er da dejligt.

De kærligste hilsner til Jer alle

fra Sinne

Aarhus 10/7-69

Kære alle!

Tak for Brevene, nu ville det jo være dejligt hvis jeg kunne få den sendt direkte ned til Hans i Aften, det ser jo ikke godt ud med Datoen. Ove’s havde tænkt på at besøge Harry i Aftes, men det blev nu ikke til noget, men derimod kom Gunnars, Else gik så på Legeplads med Birgitte og Jens Peter, Margit holdt Ferie i Hobro.

1/7 døde Faster på F. H. og vi synes nok alle, at det var godt at hun med sine 87 år fik Lov til at sove hen og ikke blive flyttet til Oringe, Sinne og Vagn har jo ikke rigtig været klar over om Faster kendte dem, jeg besøgte Faster på vej til Ferien, mig tror jeg da heller ikke hun kendte. I Lørdags blev Faster bisat, og mon ikke det bliver til, at Urnen skal på Øster Snede.

(Vedhæftet dødsannonce og nekrolog over Cecilie Garne)

I Tirsdags da jeg var hos Harry havde han fået 10 Beh. men var forberedt på at der skulle gives 30, det kniber stadigvæk med Appetitten, men når man tænker på hvor trættende Beh. er, så synes jeg Harry klarer det fint.

På Søndag tror jeg nok, at Birgit kommer hjem, det bliver jo nok en travl Uge inden Brylluppet den 19 Juli. Ole er på Ejstrupholm i 1 Uge, men på Mandag skal han som sidste År på Arbejde på en Planteskole på Vej mod Rønde.

Else har fået et Feriejob på et Hjem for evnesvage Børn i Nærheden af Oxford, men hun går og venter på Arbejdstilladelse.

Vagn burde have sat et “Kryds” ved Sussi, for tænk vi har ikke kunnet finde ud af hvem det var, de er jo søde allesammen.

Vi er så midt i Jordbærsæsonen, mon ikke Hans især sender en Tanke til travle hektiske men vel også på sin vis spændende Dage, med tidlige Morgenture til Vejle, i Dag købte jeg Sengana til 1,95, så det giver vel ikke overvældende Overskud til Producenterne.

Sinne og jeg havde en dejlig Ferie på Mallorca, rigtig Ferie, dog skinnede Solen ikke konstant fra Morgen til Aften, men vi kom alligevel tilbage med fin Kulør, som det kan knibe med at holde ved lige i det lunefulde Julivejr, da vi kom hjem 13/6 meldte B.T. Mallorca 23° Kbhvn 28°. Sinne har sendt mig meget fine Billeder fra Turen, jeg håber der bliver Lejlighed til at præsentere dem.

Kærlig hilsen til alle fra alle

Inger

Anemonevej 20-7

Kære alle!

Mange Tak for Brevene.

I gaar blev Birgit og Vidar viet i Gauerslind Kirke, Sinne, Astrid og jeg var inviteret med, det var festligt at være med, men vi savnede jo Harry iblandt os, Vidars Far, Mor, Søster og Søsterens forlovede, var kommet fra Norge og var med, Brudeparret fik mange pæne ting baade fra Norge, og fra Venner og Naboer i Andkær. (Festen var paa Munkebjerg.)

Harry faar jo stadig behandling og har ind imellem været temmelig sløj. Han skal have Blodtransfusion i Morgen, han havde det vist ellers ret godt i Gaar og i Dag, og nu har han ogsaa faaet mere end halvdelen af Behandlingerne.

I Dag har vi været i Brædstrup og faa Middagsmad. I Eftermiddags gav Bent Kaffe paa Lystruphave, Bent kørte om ad Silkeborg og hentede Inger og Else ved Rutebilen, derfra (Lystruphave) kørte vi saa til Brædstrup og spiste til Aften. Derefter kørte jeg til Vejle med Sinne til Lyntoget, Inger og Else var med, de tog med Aarhusbilen fra Vejle, Astrid og jeg kørte saa til Hedensted og drak Kaffe, hvorefter Astrid kørte hjem. Birgit, Vidar og Else, Harrys forlovede var ude og hilse af med Sinne.

Astrid, Ove og jeg kørte sammen over til Fasters Bisættelse d 5.7., efter Bisættelsen, som der trods Fasters høje Alder var kommet baade en Del af hendes gamle Elever og Venner til, spiste vi paa Restaurant Justyn (?) hvorefter Vagn, Joan og vi tre tog ud til Sinne og fik Kaffe, vi sov saa hos Sinne. Søndag Formiddag var vi i Fasters Lejlighed, Vagn og Joan kom ved 11 tiden, og vi kørte saa op i deres Sommerhus, Karen Jørgensen, Astrids Elevkammerat var med, om Aftenen var vi saa i Hvidovre, kl 10.30 kørte Astrid og jeg saa hjem.

Fasters Urne skal nedsættes paa Øster Snede Kirkegaard.

De kærligste Hilsener til jer alle fra Hans.

Hvidovre, den 28. juli 1969.

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Ved Fasters og Onkel Jens Peters død er det tyndet slemt ud i generationen før os. På fars side var Faster den allersidste også når vi tager tanter og Onkler med. På Mors side er nu kun Tante Johanne, tante Marie og Onkel Hans. Fasters sidste dage var sorte, som Inger skriver var det godt, at hun ikke nåede at komme på Oringe.

Det gør os meget ondt, at Harry ikke har det bedre, men som Gerda fortalte i søndags, er det åbenbart nogle grimme behandlinger at komme igennem. Jeg lægger en lille seddel ved, hvis I vil tage lidt chokolade eller blomster med op til ham.

Vi var jo til 70 års fødselsdag hos Joans far i weekenden. Vi ville gerne have hilst på brudeparret, men jeg troede ikke, at vi kunne få lov at køre fra Vejle, alligevel fik vi 1½ time søndag eftermiddag og var også i Andkær, men da var der ingen hjemme, så kørte vi en tur ned til Sellerup skov.

Vi har lige været i lufthavnen med Sussi, hun skal 3 uger på Rhodos i Grækenland sammen med en af hendes studenterkammerater fra Zahle.

Hans og Astrid er jo sydpå i denne uge.

I næste uge glæder vi os så til at se Edel og et eller flere af børnene. Det er meningen at de skal bo oppe i “Fasters Hus” og så må vi håbe, at det gode sommervejr fortsætter, men en del regn – helst om natten – skulle det gerne falde i Smidstrup, der er meget tørt deroppe.

Bent tager nok Fasters urne med til Øster Snede søndag den 10. aug.

Mange kærlige hilener til jer alle, jeg håber jer i Andkær vil tage en speciel med til Harry fra os.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær 13-8-69

Kære alle

Tak for brevene, og tak for hvad I har været for Harry både da han var sund og rask og ikke mindst her i den sidste svære tid, også tak for hvad I har været for Else og os i den tid.

Tak også fordi I kom til Harrys begravelse for mange var det jo en lang rejse, og tak for de to flotte kranse.

De sidste breve har lidt fulgt Harry under hans sygdom, og nu er det så mig hans Mor der må skrive efter hans død.

Ufattelig er det for os hvorfor vores elskede dejlige dreng skulle rammes af så frygtelig en sygdom, han der altid var så livsglad og spredte glæde omkring sig, han var et stort lyspunkt for os herhjemme, og vi har også fra flere sider mærket at han fik lov at være det udadtil. Harry havde jo en vis evne til at komme i kontakt med både unge, gamle og børn, men størst plads i hans hjerte havde jo nok dem på livets skyggeside. Midt i sorgen har det også gjort godt at mærke hvor mange der satte pris på Harry, mange var jo også mødt til hans begravelse, vi har fået at vide bagefter at de stod helt ud i våbenhuset, men det skyldtes vel nok at kirken ikke var helt fyldt oppe foran.

Harry var jo heller aldrig bange for at vise hvilken Herre han tjente, og alt så så lyst og godt ud for ham nu han havde fundet sin dejlige Else der ville tage en livsgerning op sammen med ham. Else sagde også flere gange, han bliver rask, vi skal bare prøves og modnes til vor livsgerning, og Harry har også selv sagt noget om at han nu var mere egnet, så vi forstår ikke hvorfor han skulle tages bort og lige i sin bedste ungdom. Men den lærer der talte ved hans bisættelse sagde: “Harry fik et kort liv, men han nåede hvad han skulle” gjorde han det er det jo stort.

Men trist er det at tænke på at han, der næsten aldrig har haft brug for læge, var der ingen der kunne hjælpe, men at han måtte gå fra den ene til den anden og få at vide at det intet betød. Og tit er vi bange om der blev gjort nok for ham da han kom under behandling. En læge sagde til sidst at han var for svag til kirurgisk indgreb, hvorfor gjorde de det så ikke da der var tid, operationen i Vejle klarede han jo så fint. For os at se burde de i Aarhus have set at strålerne ikke hjalp, både han selv og os troede jo længe det var dem han blev så dårlig af, han har længe talt dagene til han var færdig, og vi glædede os alle til at han skulle blive det og så blive mere rask og komme hjem.

Det er jo også begrænset hvad vi har kunnet være for ham den sidste tid nu han lå deroppe, vi var der gerne ca 3 gange om ugen, men godt var det jo han havde Else hos sig hver dag. Tak for de gange I forskellige har besøgt ham og for hvad I har sendt til ham.

Hvor er det tungt at miste et af sine dejlige børn, ufattelig svært at stå ved sit eget barns dødsleje, og så se Elses fortvivlelse over at miste ham. Men stort var det at han der blev ved at håbe på og glæde sig til at blive rask så frimodigt gik i døden med: “Guds vilje ske”.

Mange skønne minder har vi om Harry og dem vil vi bevare som en kær og dyr skat.

Mange kærlige hilsner til alle fra os alle her

Gerda.

(Indlagt sangblad fra Harrys begravelse samt dødsannonce og to avisudklip med mindeord)

Næstved, d. 24/8-69

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Ja det er trist at tænke på, at Harry ikke er mere iblandt os, og jeg forstår så godt, at det er en svær tid for jer, hans forældre, at komme igennem.

Vi har altid været glade for at have Harry på ferie og på besøg, og Peter glædede sig lang tid i forvejen til at Harry skulle komme, Harry var meget tjenstvillig og hjælpsom og hans gode humør skabte liv i huset, vi vil gemme de gode minder, vi har om Harry.

Ja så går sommeren på hæld, i dag er det regnvejr, og den er velkommen. Brandvæsenet og C.F. kolonnen har haft en hård tid, høst- og markbrande har der været mange af hver dag, til sidst blev al halmafbrænding forbudt, men det hjalp ikke stort, da mejetærskerne skabte ildebrande ved at gnister fra sten satte ild på.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra os i Næstved

Kristian.

Middelfart 10/9-69

Kære alle!

Ja, det kniber lidt for bogen at holde fartplanen, den kommer også herfra med lidt forsinkelse, det må I meget undskylde.

Vi er nu inde i September og vejret er stadig fint, sommeren har givet os igen mangefold de solskinstimer foråret snød os for.

Hans og jeg var 8 dage i Diano Marina og havde ellers en god ferie, men afslutningen var lidt trist, da fik vi meddelelse om Harrys død, ja det er en svær tid for familien i Andkær, men Harry har da efterladt mange gode minder.

Fra den 4 til den 10 aug. boede Edel, Lars, Hanne og jeg i “Fasters hus”, som vi fik lov at låne af Vagn og Joan, vejret var det bedst tænkelige, så vi fik da prøvet Kattegats bølger mange gange. Bent kom lørdag aften med de af Fasters ting der skulle til Jylland, og jeg skal love for der var læs på, men vi kom da velbeholden til Brædstrup med det om søndagen.

Jeg har været flyttet ud af lejligheden i 3 uger, medens der har været håndværker her, der er begået en fejl, da taget i sin tid blev lagt, vandet trænger ned og ind i mellem væggene, så der skulle rives en hel del ned, samtidig med fik jeg så tapetseret og malet overalt, kalket loft, malet vinduer, dørkarme, radiatorer, lakket gulve, alt har fået, og jeg har lagt nyt papir i skuffe og skabe, så nu er der gjort hovedrent for alvor.

Nu er jeg omtrent iorden igen, dog står bøgerne på gulvet, da jeg gennem Bent får et nyt reolsystem, men det kan først leveres i Oktober.

Den 3 sept. var Hans, Inger og jeg ude at købe en gravsten til Faster, og håber så vi har valgt den rigtige.

Til slut de kærligste hilsner til alle

Astrid

Nordenhuse d 18/9-69

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”. Nu må jeg se at få den videre så den ikke bliver forsinket her.

Hvor er det da et dejligt septembervejr, det er næsten ikke til at forstå at det ferie sommervejr bliver ved.

Jeg har ferie i disse dage i morgen tager vi en lille tur til Kiel Erik har ikke mod på så lange ture, og når vi tager over Fåborg – Gelting er der ikke så meget kørsel.

Vi tænker tit på dem i Andkær og beder om at de må finde trøst i deres sorg.

Det var hyggeligt at have Inger her på besøg først i måneden, men hvor var det meget mere jeg skulle have snakket med hende om da hun var rejst.

Hvordan mon det går med de unge der læser på Universitetet nu lærerne strejker, forhåbentlig varer det ikke så længe, at det virkelig kommer til at gå ud over undervisningen i længere tid så kan det måske blive dyrt nok for eleverne hvis eksamen og prøver må udsættes.

Nu mange kærlige hilsner til alle fra os begge

Edith

Fredericia, d. 24/9-69.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”.

Jeg synes, at Gerda skriver så smukt om Harry. Vi har alle meget at sige Harry og hele familien i Andkær tak for. Og midt i den tunge sorg, synes jeg, at det er så ufattelig stort, at Harry den sidste nat kunne sige: “Guds vilje ske”. Dette, sammen med de mange lyse minder om ham og troen på opstandelsen og gensynet engang give jer i Andkær – og alle vi andre – frimodighed og lykke til at leve livet videre på den plads, hvor enhver af os er sat.

I dag har vi haft skoleidrætsstævne her i Fredericia for alle byens skoler. Det foregik på banerne ved Skansevejens og Treldevejens skoler. Vejret så ikke alt for godt ud fra morgenstunden af; men det holdt alligevel tørvejr, og stævnet blev afviklet helt programmæssigt.

Den hårde storm natten til mandag og mandag var meget hård ved vore æbler. De fleste blæste ned; men når man hører nu, hvad der er sket andre steder, så er det jo alligevel kun småting.

I lørdags var vi på kirkegården i Ø. Snede med lidt blomster i anledning af, at det netop den dag var 10 år siden, mor døde. Der var endnu ikke kommet en sten på Fasters grav.

Anna er begyndt på et kursus i keramik i Fredericia aftenskole. Det foregår – hver tirsdag aften – på Skansevejens skole.

Her i byen afvikles fra den 13/9 – 8/11 den såkaldte Fredericia-måned med en masse forskellige kulturelle arrangementer. I aftes var jeg f.eks. i den reformerte kirke for at høre om denne menigheds historie.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove

Skannerup 29-9-69

Kære Alle.

Tak for indlæggene i de tolv, ja sommeren i år har jo været et år med sol som vi jo næsten aldrig har kendt mage til, og mon ikke de fleste af os har nydt det; men det har også været året hvor vi har følt at sorgen kan få det til at fryse inden i os, og følt menneskets afmagt, som Ove skriver så er det så smukt og rigtigt som Gerda skriver om Harry, også den måde hun takkede os på, personlig synes jeg at menneskets ord er så fattige og betydningsløse, men i skal vide at der stiger mange bønner for jer op til Guds trone, også om at han vil mildne savnets tunge dage for jer.

1-10-69

Her er i Skannerup er alt vel, børnene er sunde og raske og det er jo meget værd, vi har fået ny assistent i dag Danielsen har fået stilling bestyrerpar på alderdomshjemmet i Maarslet så må vi jo håbe at vi alle bliver tilfredse, men det går jo lidt tid med at finde ind i rytmen.

På onsdag skal jeg en tur til København. Revisoren vil tale med os, men jeg håber dog på at klare frisag, Onsdag efter skal jeg Fanø til et Blaa Kors møde, og Onsdagen efter igen skal jeg til Rom det er dog Rom ved Lemvig, men jeg synes selv jeg farer lidt for meget rundt, men man må jo gøre noget for den “store” løn man får.

Vi har ikke rigtig hørt noget om byggeriet, damen der arbejder med det strejker vist.

Ellers har jeg ikke rigtig noget nyt at fortælle så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os fem.

Gunnar

Brædstrup d. 3-10-69

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Så er det efterår, stormen har rusket slemt i det den sidste tid, her i omegnen har stormen dog ikke været så ødelæggende, som man hører om fra andre dele af landet.

I det sidste år der er svundet er det 3 tunge budskab vi har modtaget, som har rørt os dybt.

20 oktober sidste år blev een af Bents bedste venner gennem mange år Hans Hauge dræbt ved en bilulykke, få dage forinden stod han i døren og spurgte efter Bent, da han ikke var hjemme sagde han: “Jeg kommer ind næste gang jeg kommer forbi”. Han efterlod sig kone og 3 mindreårige børn.

Den 26 marts blev Hannes hjerteveninde Birgitte (Pastor Thastums datter) dræbt ved en bilulykke, bortset fra den tid hun var i skole og sov, var hun her næsten mere end hjemme, vi holdt så utrolig meget af den pige, Hanne sagde bagefter: “Hvorfor skulle det lige være Birgitte, det var den bedste af dem allesammen, men Birgitte har det godt, det er værst for dem der savner hende”, hun havde så ondt af det for hendes mor, hun ville have været nede for at prøve at trøste hende med det samme.

Og nu i sommer den tunge sorg at Harry ikke er iblandt os mere. Vi har så mange gode og lyse minder om Harry, som vi vil sige tak for, vi sender også en tak op til den Gud, der til det sidste gav Harry hjælp og styrke til at lægge det i hans hånd og være tryg i tillid til ham, og vi beder Gud at han også nu bagefter, vil være nær hos jer i Andkær med sin hjælp og trøst.

Hanne er bleven grønsmutte, det synes hun er meget spændende, forrige uge skulle de ved at hjælpe andre tjene penge til syge børn, hun var meget energisk og fik tjent 36 kr, så det synes jeg også var fint. I dag skal Jesper sammen med sine kammerater i biografen, så da kommer han først hjem til aften.

Lars er begyndt at gå til præst, og det er meningen han skal konfirmeres den 12 april, så den dag kan I godt reservere.

Sidste søndag var vi sammen med Hans over og besøge Edith og Erik, Astrid havde været der fra lørdag, vi havde en hyggelig søndag sammen.

De kærligste hilsner og tanker sendes jer alle fra os alle her

Edel

afsendt 13/10-69                                                                                                                                                                                 Ballerup d. 11/10-69

Kære alle.

Rigtig mange tak for brevene, en særlig tak til Gerda, det var underligt, det netop var dig, der skulle få bogen lige efter Harrys død, og det har nok ikke været let for dig; men hvem var nærmere til det, og hvem kunne sætte Harry et smukkere minde i “De Tolv” end netop dig. Ja – Harry blev et lysende eksempel for os alle, både i livet og i døden.

De sidste dage har jeg tænkt så meget på et lille digt af Ludvig Bødtcher, jeg kunne ikke huske det hele; men så fandt jeg det i to af fasters poesibøger + to andre små hæfter med digte:

Hvad her vi elske ejes kun på Borg

på uvis frist, så er naturens orden,

og vil du være fri for savn og sorg,

da må du intet elske her på Jorden.

Men sorgen er en engels dunkle hånd,

som lutrer, hvad os jordisk kært er vorden,

og løfter mod det evige vor ånd,

og derfor skal du elske her på Jorden.

Det er helt utroligt så dejligt vejr, vi stadig har, det er næsten, som sommeren ikke nænner at forlade os, det er nok ikke ofte Gunnar har haft så fint vejr på sin fødselsdag; men sidste år var det også meget varmt d. 1 november – 17° -, jeg husker Vagn var så stolt over det, fordi det faldt på hans fødselsdag.

Jeg kan hilse fra tante Johanne, hun ringede i aften, onkel Hanses har været herovre på besøg for ikke så længe siden, da var de ude for at se hvordan Birgit og Eivind boede, tante Marie har ellers været på sygehuset her i efteråret og er blevet opereret for nedsunken livmoder; men lod til at have det godt nu. Onkel Hanses havde fortalt, at det var helt dårligt med Karen nu, hun var ellers kommet på alderdomshjem i Engum efter at Mette var død; men der var hun nu for dårlig til at være, så nu var hun på Hornsyld, hun var blevet så svær og var vanskelig at gøre tilpas; men let har Karen vel aldrig været.

Nu er det snart 3 uger siden, vi blev færdig ude i fasters lejlighed, jeg afleverede nøglerne til frk Tang d. 23/9, det var vemodigt og underligt, at jeg ikke mere har noget der at gøre. Der er nu kommet sten på fasters grav, og gravstedet bliver snart anlagt, hvis ikke det allerede er sket.

De kærligste hilsner til alle fra Sinne

modt. 14/10-                                                                                                                                                                                                     Århus d. 26/10-69

Kære alle!

Tak for jeres Breve, selvom det går mod borgerlig Sengetid, så må jeg gøre alvor af at skrive. Gunnar’s var her i Eftermiddag, de kørte da heldigvis herind selvom vi ikke tog Telefonen, Else kom hjem med en Kammerat som hun læser sammen med, så vi kunne lige være ved Bordet. Ole har lige været en lille Tur i København, han skulle købe en Guitar, og der var een “som kendte” o.s.v. så han fik 10% og det kunne nok gøres nødig da det var et dyrt Instrument, han havde et Job i den første Uge af Ferien.

Birgit var hjemme en Tur her i Efteråret vi nåede lige at få talt med hende på Hjemturen, hun fortalte at de ventede Besøg af Else og en Veninde, som ville køre op gennem Sverige og så med H. Danske hjem. Else, vores, fik Lejlighed til at besøge Ove’s da hun i de to Fridage de havde, besøgte en H. F. Kammerat på Erritsø Børnehjem, hun var som jeg, glad for at besøge jer.

Da Edel skrev Dato’en for Lars’s Konfirmation, var jeg spændt på om det nu også denne Gang skulle arte sig sådan at vi fik to Invitationer til samme Dag, men i Farre er det først den 19 April. Aviserne lover jo streng Vinter så det er jo så hvor meget Kulde vi skal have inden den Tid, men Oktober har da givet os mange Solskinsdage.

Else er glad for at gå på Universitetet, men hun synes de har nok at lave.

Jørgen går nu ind i den sidste Uge som Lærling og glæder sig til næste Mandag at begynde på Teknikum, Frafald’sprocenten er nok temmelig stor, men så har han jo sit Svendebrev.

Erling som jo begyndte på Realkursus havde sidst jeg hørte et halvdagsjob i Vejle, så hjem og vaskes og så igen til Vejle til Kl. halvfire, da jeg engang i August var dernede havde han været i Sving fra Kl. 6 Morgen, og da Toget som jeg skulle med godt 22 var ved at starte kom Anker og Erling og vinkede Farvel, det skal jeg nu sent glemme jer – Tak.

Mange kærlige Hilsner og Tanker til store og små

Inger.