Bog 8 (1959-62)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 8

Afskrift udført af Bodil Garne, Oves datter

Marts 1959

Aarhus

Kære alle

Undskyld at jeg tog Fejl og begyndte paa forkert Blad, det er ikke saa nemt med saa mange rene blade.

Allerførst Tak for brevene og Tak til Sinne for den nye Bog.

Det var dejligt at høre, at aaret var gledet fredeligt og godt for Astrid, vi maa nok ogsaa være glade for saa længe der er Arbejdspladser, som skaber glæde og tilfredshed, jeg tror nu ogsaa der er mange af den Slags, men de utilfredse raaber og skriger jo altid mest.

Vi havde j en 1 Dags  Strejke med Trafikken her, det blev til en ekstra Fridag for Børnene.

Vi havde en hyggelig Eftermiddag med Familien fra Brædstrup forrige Søndag, Bent var her i Byen med en Rutebil Sportsfolk, saa det var kun et Eftermiddagsbesøg, Gunnar og Grete var i Sellerup den Dag, men de var hernede den aften, Edith var paa skærmen. I Gaar var Gunnar her, ham og Børnene travede en lang Tur ud til Skejby Flyveplads, det var jo ogsaa helt Foraarsagtigt, forinden havde Børnene tændt Baal i Haven og leget Robin Hood  med stegte kartofler, vi har haft Murer til Taget, og de mangen aviser, der har været bredtd ud over Loftet, syntes Paul da kunne brænde af ude.

Palmesøndag er jeg inviteret til Afslutning paa Diakonskolen, det glæder jeg mig til, det var festligt sidste gang.

Vinteren er jo ellers gaaet hurtigt og let, bortset fra Farmor har vi ikke haft Sygedage siden Jørgen tog et par dage paa langs før Jul. P.t. er Frmor paa rekreation paa Fyn, men vi venter hende tilbage paa Fredag.

Børnene synes selvfølgeligt, vi har haft alt for lidt sne i Vinter. Jørgen gaar til Lys paa K.Hospitalet, han skulle have op imod 30 beh., han haaber nu paa at slutte i denne Uge med Nr. 26. Han kirtler paa Halsen var hævede.

Det bliver nok et travlt Foraar for Familien i Nibe med 2 haver, men I gaar jo nok i gang meed frisk Mod. Børnene og jeg tænker paa at tage til Sellerup de sidste Paaskedage, hvis  Paul vil med kan Farmor jo besøge Aages. Nu rigtig mange kærlige Hilsner til jer alle fra os alle her.

Inger

Sellerup Skov 28-3

Kære alle

Mange tak for indlægene, Jens er hjemme saa han skriver ogsaa denne gang. Mor er jo på Sygehuset for at faa Sukkeret reguleret. I dag hentede Jens Ove, Anna og børnene ved 14 tiden og kørte dem op til Sygehuset, og jeg hentede Inger og Børnene ved toget 14.20 og kørte dem op til Sygehuset, saa vi var mange paa besøg i dag. Mor har det ellers godt. Marinus Mortensen er død  i Dag, saa jeg har været til bisættelse, Jens løste mig saa af som Røgter.

Jeg har ikke begyndt at saa endnu, men enkelte er vist allerede færdige med at saa.

Til slut de kærligste hilsener Hans

–                                                                                                        

Sellerup Skov d. 30/3

 Kære alle!

Mange tak for indlæggene, Ja jeg er jo som Hans også skriver hjemme igen. Jeg kom til Reykjavik d. 17/3, Til København d. 18. Og tog så til Helsingborg d. 19 og var der til d. 21 og tog derfra til Næstved over Hvidovre, hvor jeg var d. 22. og tog derfra til Sellerup, hvor jeg har været siden, og jeg har fået færgebillet fra Nyborg til i morgen kl. 10 og det er miningen at tage direkte til Hälsingborg, jeg har fået arbejde og lejlighed hos firmaet Lennart Månsson, men jeg regner ikke med at det skal blive af større varighed.

 Der har været en hel del hjemme de sidste påskedage, og vi har været en hel del på besøg hos mor hver dag. Jeg tillader mig at gøre indlægget kort denne gang, da jeg har hilst på de fleste de sidste 8 dage. De kærligste hilsner Jens

Döshult pr. Viken Sv.

Hvidovre, den 5.april 1959.

Afsendt 6. April.

Kære alle.

Tak for jeres breve.

Det var da kedeligt for Mor, at hun skulle få influenza, mens hun lå på hospitalet for at få sukkeret reguleret. Det er da også uforsvarligt at indlægge en patient på en medicinsk afdeling, når hun kan smitte alle de andre på stuen.

Forhåbentlig har Mor det nu godt, og så kan det vel ikke vare længe, før hun er hjemme igen.

Vi håber, at I er ovre mæslingerne i Andkær. Det er en grim omgang, men det skal jo overstås før eller senere. Der er vel et par år siden Sussi havde det, men hun var meget syg og elendig af det.

Tante Agnes kom hjem fra hospitalet 2.gang lige før Påske, og hun siger selv, at det går helt godt, men maven kan ikke tage ret meget af gangen, selvom hun stadig er på diæt. Derimod er hun ikke særlig træt og siger, at det går fint med kræfterne.

Siden sidst har vi skiftet vores sovesofa ud med et hjørnearrangement og også fået nyt skrivebord. Joan synes, at vi skal have noget nyt for de penge, hun tjener.

Hun har efterhånden en god gage ved telefonselskabet, så det er svært at få holdt op.

Vi lægger hver måned penge fra til næste års skat, så hun kan holde op, når hun vil af den grund.

Nu skal vi snart til at tænke på, hvad vi skal i ferien. Joan får ferie fra den 7.juni og 14 dage frem, og det regner jeg også med at kunne få. Det bliver værre med Sussi, hende må vi se at få fri fra skolen. Vi har talt om en campingtur til Østrig. Jeg ville egentlig gerne have en rat- afløser med, men det bliver måske svært at finde en, hvis ikke Jens kan få ferie og har lyst. Der kan dårligt være mere end 4 i teltet, og Sussi fylder det samme som en voksne, når hun skal ligge på luftmadras eller feltseng.

Mange kærlige hilsner til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 8-4-59.

Kære alle.

Denne Gang vil jeg skrive i bogen med det samme, saa kan jeg faa et brev med til Karen og Kristian og fortælle dem om hvordan Mor har det, da var nu ogsaa trist de saadan skulle faa Influenza ind paa Stuen og Mor saa ogsaa skulle faa det grimme Anfald, men vi maa jo inderlig haabe og bede til at vor lille Mor snart maa blive rask igen, saa Mor, der saadan elsker Foraaret, kan komme ud og nyde den skønne Tid vi gaar i Møde.

Hende der kom med influenzaen er en Fru Lohse ude fra Strand huse ved Juelsminde, hun er kun 27 Aar en ualmindelig sød lille kone og Mor er saa glad for hende, og hun kan jo i hvert fald ikke gøre for det; hun har haft sukkersyge siden hun var 10 Aar.

I sengen lige ved Mor har der ligget en Fru Hald med Hjerneblødning, der var saa daarlig at hun hver Gang hun var vaagen klagede sig saa frygtelig, at vi syntes det var strengt at høre paa bare den Tid der var Besøg, og meget værre var det jo da for den der skulle ligge i Stuen sammen med hende en hel Dag, selvfølgelig var det da sværest for Fru Hald selv, men det blev jo ikke bedre for hende fordi andre led under det, nu er hun da ogsaa flyttet ud paa Dagligstuen og der staar ’Besøg Forbudt’ paa Døren Mor kunne nok slet ikke taale det nu.

Børnene har haft Mæslinger i Paasken, det var temmelig slemt ved dem og de kan ikke rigtig komme til Hægterne igen, de har nu ogsaa haft Feber igen, Birgit endda over 40 og hendes øre har flydt de sidste Par Dage, saa jeg har ringet til Doktoren, jeg havde haabet han var kommet saa tidligt at jeg kunde være kommet paa Sygehuset  i Eftermiddag, det gjorde han nu ikke saa jeg maa vente til i Aften. Hans er ogsaa syg i de her Dage, ja han sagde nu i Dag da jeg ringede derned at det var bedre.

Edel og Lars var ogsaa ude ved mor i Gaar, de havde været ved Specialist og Lars skal ind og have Polypper ud i Morgen, det er ikke saa rart for den lille mand, men Doktoren mente det vilde hjælpe paa hans mundbetændelse det er jo ogsaa noget forfærdelig noget for ham og blive ved at gaa med, han er jo ellers saadan en kær lille Gut.

Vi saa da lige Smaapigerne fra Nibe det er også et Par yndige Unger, Børnene var ogsaa kede af de ikke kunde være sammen hverken med dem eller Lasse i Paasken, det satte Mæslingerne jo en Stopper for.

Nu er Gunnar saa Diakon og blevet ringforlovet med sin Grethe saa det kan snart ikke være bedre.

Nu mange kærlige Hilsner

Til store og smaa

Fra os alle 6

I Andkær

Gerda

Modtaget d. 9/4. Afsendt d. 14/4 – 1959.

Kære Alle!

Tak for jeres Indlæg, det er rart at høre fra jer.

Det er jo noget trist, at mor er blevet dårligere af at være kommet på sygehuset, forhåbentlig bliver det snart bedre igen,  det var jo da også uheldigt, at de skulle blive smittet alle sammen på stuen. Det hjerteanfald mor havde lyder ikke så rart, men måske det er influenzaen der har forårsaget det.

Her i Susåbyen har vi det godt og er alle raske, børnene har været borte fra skolen et par enkelte dage, på grund af sygdom, i løbet af vinteren. Karens mor skal på sygehuset i dag og have fotograferet hjertet, hun har det stadigt ikke rigtig godt, det kniber meget med af få luft, så snart hun anstrenger sig en smule.

Vi er nu færdig med det andet år i Arbejdsteknisk Skole, den 25 ds.  Arrangerer skolen en studietur til København med besøg følgende steder: Teknologisk Institut, Arbejdsteknisk Skole København, Lufthavnen, Husumtryk.

Vi har fået givet haven den første omgang, lagt de tidlige kartofler, sået ærter, gulerødder m.v., det har været et ualmindeligt dejligt vejr til at gå i haven i nogle dage. Nu skal vi ud og have givet mormors have en omgang en dag, det er ikke så stor en have.

Hvordan går det i Nibe? I er vel også i fuld gang med havearbejdet, måske I også er gået i gang med byggeriet.

Tillykke med forlovelsen og eksamenen, Gunnar.

Jeg snakkede med Sinne i telefonen i lørdags. Vi var ikke klar over, at mor var kommet på sygehuset, da Jens besøgte os, fik vi at vide, at mor skulle på sygehuset efter påske, men det er så blevet lavet om.

Sinne talte om, at de måske kom til Næstved på søndag, men nu skriver Gerda til os at Astrid har halsbetændelse, men måske kan hun nå at blive rask til på søndag.

Jeg vil slutte med at sende jer alle nær som fjern de kærligste hilsener

fra os alle 4

Kristian

Sellerup Skov d. 26-4-59

Kære alle!

Mange tak for brevene!

Vi er i Sellerup Skov, tante Agnes og jeg, vi startede i torsdags fra ”Staden” det er jo St. Bededagsferie, vi skal af sted i dag søndag, det er jo en let måde at komme herover på, når man kører fra dør til dør. Vagns har boet i Vejle hele tiden, der er jo også mange at besøge i går var de i Brædstrup og på kirkegården en lille tur.

Dette bliver i al hast, jeg tog bogen med hjem for at give den til Edith, men hun rejste torsdag, så hende så vi ikke men hun havde efterladt sig spor i form af bagværk og et rent hus, det var jo dejligt for os, men Edith må have haft travlt.

Ja jeg bliver afbrudt så tit, det bliver et forstyrret brev, kl.  Går mod 11.30 og vi skal af sted kl godt 13. Gunnar kom hjem i går aftes, så mor får mange besøgende i dag. Mor har det ellers godt, men er jo lidt nervøs for at komme op, i har alle besøgt mor på hospitalet undtagen Kristian, og han regner med at rejse hjem først i maj.

Faster har brækket venstre arm, det var jo rædsomt ærgerligt lige før Smidstruptiden,  men det må man jo finde sig i, det kunne jo have gået meget værre.

Nå det bliver ikke til mere denne gang.

Kærlig hilsen til alle

Astrid

Randers d. 8-5-59

Kære alle sammen!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”De tolv,” det er så hyggelig når den kommer ind ad døren og man får en hilsen fra de forskellige, der kan jo godt gå lang tid imellem, at vi sådan ser hinanden, når vi er spredt for alle vinde.

Ja det blev en længere sygeophold for mor, men forhåbentlig får mor snart lov at komme hjem, så hun kan nå at nyde foråret lidt, det er nu en herlig tid, jeg nyder rigtig at følge med i haverne og se når det forskellige myldrer op af jorden.

Jeg nyder rigtig min nye lejlighed, det er dejligt at være sig selv engang imellem, jeg synes også selv jeg har været heldig og få en yndig lejlighed, min stuevindue vender mod vest så her er masser af eftermiddagssol, jeg har heller ingen genboer, men udsigt til et grønt område, for øjeblikket er der noget så yndigt med blomstrende frugttræer. Jeg synes, jeg er ganske tom for nyhedsstof i dag, så jeg vil slutte med at sende de forskellige mange kærlige

hilsner og tanker jeres Edith

P.S. Jeg har fået tlf. Nr. 54 46

Modtaget 10/5 1959. Afsendt 20/5 1959.

Nibe, den 20.maj 1959.

Kære søskende!

Mange tak for jeres indlæg.

Ja, også her fra Nibe er der gået mange tanker hjem under mors sygdom,  og nu glæder vi os meget over, at mor nu er så nogenlunde rask, i hvert fald har hun det således, at hun kan gå ture i haven og også sidde derude og glæde sig over blomsterne og alt den grønne. Jeg var hjemme 1.pinsedag. vi var til bryllup i Odense pinselørdag begge to. Det var en lærerinde og en lærer herfra, der holdt bryllup. Vi kørte med en gårdmand her fra egnen, og lærer Bundgårds passede så småpigerne. Det var gået meget fint. Anna kørte så med tilbage samme nat; mens jeg som nævnte benyttede lejligheden til at aflægge et besøg i Sellerup. Jeg overnattede hos Gerda og Anker. Grethe og Gunnar var også hjemme, og vi havde en dejlig dag ud af det.

Det er endnu ikke helt afgjort, om vi kommer til at bygge til sommer, men vi håber det. Vi har indsendt ansøgning om byggetilladelse. Huset bliver noget dyrere, end vi havde regnet med. Håndværkerudgifterne kommer op på 46 000 kr.; men deri er medregnet helautomatisk oliefyr.

Vores inspektør er blevet udnævnt til skoledirektør i Vejle, og han er også tiltrådt. Derimod foreligger intet om, hvem vi skal have som hans efterfølger. Det bliver spændende.

Jeg har overtaget en del af hans timer som overtimer. Det giver både penge og arbejde. Jeg er også blevet konstitueret forstander for Handelsskolen. Jeg har fået tilbud om at blive forstander, men har udbedt mig betænkningstid.

Børnene trives godt og er stadigvæk meget glade for hinanden. Det ser ud til, at Bodil får krøller. Ester vil helst gå ude i haven fra morgen til aften, og hun laver ikke ret mange ulykker. Hun er blevet ganske god til at snakke, og somme tider siger hun ting, som forbavser en; f.eks. sagde hun en dag: ” Ester har faster Sinnes nattøj på.” Og i dag, da vi sad og drak kaffe i haven, sagde hun: ” Se, hvid sommerfugl.” Vi troede slet ikke, at hun kendte en sommerfugl; men hun snakker en de med vore naboer, et par ældre damer, og vi ved jo ikke, hvad hun lærer der.

Vi har jo to haver i år, og begge steder synes vi, at afgrøderne står godt. Navnlig tegner jordbær og kartofter fint; men der er da også blomster i de første ærter. De overvintrede spinat fik vi første gang den 12.april.

Nå, I får ikke mere denne gang.

De kærligste hilsner fra os fire

Ove

Modtaget 22-5-59. Afsendt 31-5-59

Kære Alle.

Tak for brevene, det var hyggeligt at læse hvordan de forskellige har det. Ja det var rart for Mor at hun kom så tidlig hjem at hun kunne nyde sommeren, nu varer det jo heller ikke så længe inden vi forskelige kommer hjem på sommerferie, jeg får ferie fra 1 til 15 august, Grethe får antagelig den sidste uge i juli, og de første  – August, det er rart at vi får en uge sammen.

Grethe er efterhånden ved at falde helt godt til på Fyn, jeg tror nok hun har været ret heldig med plads, folkene på lærlingehjemmet er ualmindelig flinke, men der er meget at bestille, for der mangler en stuepige, der er jo mangel på piger i vores dage, men alligevel håber jeg at Hans og Jens får fat i en hver.

Her på St. Dannesbo har vi det ret rolig for tiden, vi har jo ikke så mange folk om sommeren, men det er jo også rart at kunne nyde sommeren.

Jeg har ikke haft nogen vanskeligheder ved at falde til her igen, men jeg vidste jo også hvad jeg gik ind til.

Nu må vi håbe for familien i Nibe, at de får bygget et hus i løbet af sommeren.

Hvor vi skal bo en gang, er jo lidt mere usikker, anstalten vil sikkert godt bygge et hus eller i hvert fald indrette en lejlighed til os, men jeg er bange for at den skal bygges i nærheden af anstalten, forstanderen vil jo gerne have et sådan at Diakonen er i nærheden, hvis der sker noget. Det er der jo heller ikke noget at sige til, men det er jo også rart at have lidt privatliv. Nå men nu må vi se hvordan det går, til slut mange kærlige hilsner fra  Grethe og mig

Gunnar

Adr. St. Dannesbo. Bellinge

Modtaget d. 1-6  Afsendt d. 8-6

Kære alle!

Tak for brevene. Det var interessant at se tegningen til Anna og Oves nye hus, det skal nok blive dejligt når I engang bliver færdige med det.

Jeg ringede lige hjem i formiddags, mor syntes da det fik helt godt, men hun blev stadig ved med daglig at have små anfald. De var i gang med at plukke jordbær derhjemme, jeg tror det var 84 pund Hans havde været ude med til morgen, men de trængte jo til regn derhjemme, på knuderne blev jordbærrene ikke til noget.

Mor fortalte, at Sigvald Hauge var død, Hans havde været med til begravelsen.

Her på Bredgade 7 står alt ellers vel til, Bent er ude og lægge tæppe på i dag, han har en mand til at hjælpe, det skal syes sammen med fingrene, så det vil nok tage det meste af dagen. Lars har i sommer fået lov selv at færdes på fortovet, og det gik lettere end jeg havde turdet håbe at vænne ham til det, han får selvfølgelig ikke lov selv at gå over gaden endnu, men har også en god strækning at kunne færdes på uden han skal over gaden, han får selv penge med og går itl barberen og bliver klippet, det er han jo også vældig stolt over.

I lørdags vi sad og spiste, og vi som sædvanlig måtte minde ham på, at han skulle huske at spise kartofter, så han forurettet op og sagde ” jamen a skal vel æ spise jenle kartofter.”

Vi håber så småt at ”lillebror”  vil vente med at arrivere til omkring den 18, da får Edith ferie og har lovet at komme og passe huset for os, det ville jo være dejligt, om det kunne komme til at passe. I disse dage er Vagn, Joan, Sussi og Jens jo så på campingtur til Østrig.

De kærligste hilsner

Lars, Bent og Edel

NB Alle må jo have læst den gamle bog, så jeg lader den ligge her til Inger engang ved lejlighed kan få den

Modtaget d. 9/6 – 59.  Afsendt d. 15/6- 59

Kære alle!

Tak for brevene. Astrid ringede hjem fredag aften og fik at vide, at mor lå i sengen på grund af forstuvet fod, det er noget trist noget, men det er da godt, der ikke var brud, så den skulle i gips, jeg håber, det snart må blive godt igen.

Faster fik sin arm ud af gipsen for knap 3 uger siden og bor nu fast oppe i Smidstrup, Astrid var deroppe d. 7/6 og da gik det godt. I går 14/6 var Astrid og jeg i Næstved, vi havde en ualmindelig hyggeligt dag, vejret var så varmt og dejligt, så vi nøde det mest muligt i haven, de havde det godt alle 4; men desværre er det sløjt med Karens mor, hun bor ude hos dem for tiden, de har indrettet en stue til hende i deres soveværelse og så har de selv taget værelset nedenunder i brug som soveværelse. Det var trist at høre at Sigvald var død, jeg ved ikke hvad han var død af, faster vidste det heller ikke den dag Astrid var deroppe; men Erna havde lovet at skrive mere om det senere.

Jeg fik brev fra Birgit forleden, jeg tror jeg sender det med vandrebogen, det må alligevel være underligt at bo i sådan et fremmedartet land.

Jeg har flottet mig og bestilt et Gram køleskab, jeg håber, det kommer i denne uge, jeg vil have det bygget ind i spisekammeret så det giver nok lidt roderi, selve skabet koster 995 Kr. og så kommer ekstraudgifter til snedker og maler, skabslågen skal jo fjernes og der skal laves en lille ny låge. Det er meget spændende med Anna og Oves byggeri, jeg håber I får lov at komme i gang i sommer.

Jeg får ikke ferie i år før den 8/9, så foreløbig synes jeg ikke, det haster med at lægge ferieplaner.

Mange kærlige hilsner fra Sinne

Aarhus d. 18/6 – 59.

Kære alle.

Tak for Brevene, denne gang synes jeg, der var så meget nyt, nu har vi jo heller ikke Gunnar her mere, saa det er kun lidt vi har haft med Familien at gøre i den sidste tid ,ja Edith var her nede Grundlovsdag, hun kunne nok mærke, der var mere at gøre, nar man selv har en Lejlighed.

Det var først her i bogen, jeg fik at vide at Mor har forstuvet Foden, saa nu vil jeg skrive hjem, og da vi regner med at tage ud i Faster Ellens Hus i Skærup fra Mandag til lørdag i næste uge er det nok bedst at jeg faar Bogen af sted i Dag. Børnene her faar nok lidt længere Ferie, men de har vist knap saa mange Fridage i Aaret.

Det er Meningen, Paul tager en tur til Norge fra den 10 Juli og en 10-12 Dage frem, og saa regner vi med at tage til Sellerup i sidste Del af Ferien, Børnene skal begynde igen 11 august, hvis det ellers passer dem hjemme, og der ikke er meldt fuldt Hus.

Det glæder mig at se, at Sinne far Køleskab, Farmor er meget glad for sit, det er Mor nu da ogsaa.

For Sinnes vedkommende maa det ogsaa være svært at købe lidt nok ind, naar man kun er paa delvis kost hjemme.

Vi var ved stranden baade Lørdag og Søndag, om Søndagen var vi desuden i Ebeltoft, Georg Stage lå ude i Vigen og mange af Drengene var inde i Byen. Vi var inde i Raadhuset og Museet, men der var formelig Trængsel i de smaa Stuer, og sikke nogle Fangekældere der var, Huller med fodlænke i Muren.

Paa Nabogrunden er de i gang med at bygge, grunden er støbt og i Dag kom de med Murerstilladset,  Ole følger det med stor Interesse.

Det bliver nok et dejligt hus i Nibe, jeg synes bare dens placering paa grunden ser ejendommelig ud. Nu haaber vi saa at vi ses i sommerens løb, selv regner vi med at være hjemme i Julis første uge, ja Paul er som nævnt paa Ferie, men derfor kunne vi jo godt have gæster. Kærlig hilsen til jer alle. Inger

Sellerup Skov 2-7-

Kære alle!

Tak for Brevene. Det gaar da godt med Mors fod, jeg tror ikke hun mærker meget til det nu, tilsyneladende gaar det  ogsaa ret godt med hjertet. Jens kørte for Mor, Gerda og Børnene til Brædstrup forleden, og da kom de ikke hjem før Kl. Halv tolv, i Aftener Jens i Andkær og vise Film og mor er med.

I aftes afregnede jeg med Jordbær-plukkerne, priserne er saa lave at det ikke er rentabelt at plukke de smaa bær, der sidder tilbage, selv om Høsten ikke blev nær saa stor som forventet, har der tilsyneladende været for mange Bær, Fabrikkerne har ikke købt Bær her i Vejle.

Det har været en let Sæson, Regnen har ikke generet os, og vi har haft plukkere nok, jeg tror næsten, mor synes vi har haft for mange.

Til slut de kærligste Hilsner

Hans

Færgen Halsskov d 5/7

Kære alle!

Tak for indlæggene. Jeg har det godt, jeg har været i Jylland, det var fra mandag og er nu på vej hjemad, nærmere betegnet til Helsingborg for at få bilen på stald, det er tanken at køre ind over København, nærmest for at aflevere bagagen, dels den jeg skal have med til Grønland, hvortil jeg efter planen skal starte fra Kastrup tirsdag formiddag og dels smalfilmprojektoren og lignende småting, jeg har fået de meste af filmene fra ferieturen, og der bliver vel lejlighed til at vise dem i Hvidovre.

Hvidovre 7/7

Jeg naaede ikke langt på færgen så jeg må afslutte her. Jeg var så i Helsingborg og fik afleveret bilen og er kommet til Hvidovrevej og har været ved at lægge sidste hånd på pakningen, det er blevet ud på de små timer og jeg er alene oppe, så jeg vil slutte med de kærligste hilsner og tak for alt godt

Jens

3119 Mesters Vig Østgrønland

Hvidovre, den 13.juli 1959

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Nu må jeg se at få mappen over til Gerda, så kan du sikkert spare portoen, for Kristian er vel hjemme for tiden.

Bare I nu må få eget solskin om dagen og regn om natten, så kan alle vist være tilfredse. Sidste år var vi i hvert fald ikke heldige.

Sussi og jeg var med Jens i lufthavnen, men maskinen fra Island var forsinket temmelig meget, så vi kunne ikke blive ved med at vente.

Vi havde en oplevelsesrig tur sammen med Jens. Jens har taget en farvefilm over turen, og da vi har fremviseren stående her, kan vi opleve turen igen hjemme i stuen. Nogle af jer har vist set filmen i Sellerup.

Sussi var kun hjemme i 8 dage, så tog hun med K.F.U.K. spejderne til Vester Skerringe ved Svendborg på 8 dages lejr.

Endnu er der lang tid til skolen begynder, og de fleste af hendes kammerater er på ferie nu, så det kniber lidt med at få tiden til at gå oven på alle de oplevelser.

Det ser ud til at blive et pragtfuldt hus Anna og Ove får, men ville det ikke være en fordel at dreje det  90 grader?

Sikken dejlig sommer vi indtil nu har haft rent feriemæssigt set. Vi benytter den mindste lejlighed til at komme til vandet, men Sussi skubber nu også godt på. Hun er en rigtig vandhund og ikke til at få op af vandet igen.

Vi kommer nok hjem på en lynvisit den 1. Og 2. August. Joans far bliver 60 år den 26., men dagen skal først fejres den 1. Eller 2. August. Vi skal med færgen fra Halsskov lørdag kl. 15.40 og fra Knudshoved søndag kl. 22.45.

Er der slet ingen der har planer om et  Københavnerbesøg i ferien?

De kærligste hilsner til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 7-8-59

Kære alle.

Mange Tak for  brevene. Vang sendte Mappen for at jeg kunde få den med Kristian det naaede jeg imidlertid ikke, og da der staar så meget om Ferie i Bogen, fik Mappen ogsaa Lyst til en Ferie og har altsaa haft 3 uger her i Andkær, syntes I det var en daarlig Ide beder jeg jer meget undskylde.

Hvor var det trist Mor skulle blive så dårlig igen, men hvor har vi meget at takke for at vi fik lov at beholde vores lille Mor, og hvor maa vi haabe og bede til at Mor maa blive fri for saa mange og slemme Anfald.

Der var fuld travlhed paa Værkstedet med det samme efter ferien, saa nu gaar Livet igen sin vante Gang, vi har også hjemmearbejde.

Bente er paa ferie i Sellerup Skov, mormor havde lovet hende at hun maatte komme derned naar moser Astrid kom hjem, og saa syntes mor ogsaa hun skulde selv om Mor var paa Sygehuset. Bente var ogsaa stolt, og er meget optaget af at pakke Kufferten. Begge Drengene har holdt ferie hos moster Inger, og havde oplevet en masse, endda set Kongen, saa de fortalte om det da de kom hjem. Birgit var i Nibe i 10 dage og var ogsaa mægtig glad Ferien, men I har nu ogsaa gjort meget for hende, Anna og Ove.

Nu begynder skolepligterne snart igen. Jeg tror nærmest de to store glæder sig til at komme i gang igen, hvorimod Erling ikke er særlig begejstret for at blive Skoledreng, vi haaber det kommer, og at han maa blive en dygtig Dreng.

Birgit skal ind og have Polypper ud Tirsdag, det er ikke rart at tænke paa, men den Slags Ting  er bedst at faa overstaaet, naar saa hun maa blive mere rask af det og ikke skal forsømme saa meget i det nye Skoleaar.

Nu mange kærlige Hilsner til store og smaa fra os alle 6

Gerda

NB. Astrid er jo i Sellerup,

Men det ved du vel Kristian.

Modtaget d. 8-8-1959

Kære alle!

Tak for jeres indlæg. Meget er forandret i vores tilværelse, siden jeg sidst havde bogen den 14/4.

Karens mor sov  stille ind i døden den 10.august tidligt om morgenen, på hendes 79 års fødselsdag. Den 20. April flyttede mormor ud hos os og har været her siden, bortset fra de dage vi var på ferie, der er gået langsomt tilbage med helbredet hele tiden siden. Mormor var oppe hver dag lige til det sidste, bortset fra ganske enkelte dage. Mormor havde ønsket at samle sine børn, svigerbørn og børn og 4 af hendes søskende om søndagen, og hun var også fuldstændig klar, på det sidste kneb det meget med at tale og det gjorde det også denne dag, hun var oppe og sidde i sin stol som sædvanlig.

Min kære svigermor – var et sjældent godt og fint menneske, hun var stræbsom, energisk og hjælpsom som få. Jeg har aldrig hørt hende beklage sig eller være sur selv ikke her i den sidste svære tid.

Præsten talte meget smukt om min Svigermor, han talte ud fra Paulus’s  2 brev til Timotheus 4 kap. 7 vers.  Jeg har stridt den gode strid, fuldkommet løbet og bevaret troen. Præsten fremhævede også min svigermor som den stille og lille men stærke kvinde der bar de byrder der blev lagt på hendes skuldre uden et øjeblik at miste troen.

Vi havde samlet Karens nærmeste familie til spisning her hos os efter begravelsen. Der er kommet ualmindelig mange smukke kranse. Karen og jeg har været oppe og stænke dem med vand om aftenen.

Børnene er begyndt i skole igen efter ferien. Kirsten i 6.kl, Peter i 4.kl.

Det var meget trist, at Mor blev syg igen, men det er godt at høre, at det trods alt går ret godt.

Mange kærlige hilsener til jer alle nær som fjern fra os alle 4

Kristian

Sellerup Skov 23/8 -59

Kære alle!

Tak for brevene!

Ja så er det sidste feriedag for mit vedkommende, jeg sidder ude i haven og skriver kl.  Er 17 og jeg skal af sted kl.18.30, så det må gå hurtigt, kufferten skal jo også pakkes, men når tøjet er samlet, tager det ikke lang tid.

Hans og jeg har jo været i Vejle og besøge mor, det går da fremad igen efter galdestensanfaldet eller hvad det nu var, det er også kedeligt at ligge i sengen i saa fint sommervejr, det har vel nok været varmt, og det ser ud til det vil fortsætte, der bliver nok fint vejr til både Edith og Sinne.

Bjanka går og snuser rundt og tænker vil hun da slet ikke ud og gå i dag, men det bliver der ikke tid til. Vi drak kaffe i Andkær, vi sad i haven det var hyggeligt selvom hvepsene er lidt nærgående, de har mange deroppe, men hernede er der nok snart 10 gange så mange, jeg har efterhånden ikke tal på hvor tit de har stukket mig.

Vandrebogen bliver liggende til Edith, det kan næsten ikke betale sig at sende den, Edith tager den jo nok alligevel med herned.

Der er vist næsten ikke noget at skrive om som de forskellige ikke ved så jeg vil slutte for denne gang

De kærligste hilsner

Astrid

Sellerup Skov, d. 3-9-1959

Kære alle!

Tak for indlæggene i ”de tolv” den lå her og ventede på mig da jeg kom hjem på ferie, men nu er det vist ikke godt den skal vente længere, så nu må jeg have fat i pennen.

Så er mor kommet hjem fra Sygehuset i dag, og tilsyneladende går det helt godt, mor er dog noget træt, men det er jo egentlig ret naturlig oven på sådan en omgang, nu må vi håbe på, at det gode vejr vil holde lidt endnu så man kan komme ud og samle kræfter i solen, det var dog ellers lige ved man ikke var kommet hjem i dag fordi mor fik et ret voldsomt hjerteanfald i nat, men Overlægen mente ikke der var nogen grund til mor blev derude af den grund, jeg talte med ham, og han sagde at mor havde en angina pectoris, og det ville ikke hjælpe på anfaldene at man blev på sygehuset, og så var det jo rarere  for hende at komme hjem, så nu må vi jo håbe på det  må gå godt. Mor skal jo også have insulin nu, det havde de ikke lært at give mor på Sygehuset, nu er jeg spændt på hvordan det går med at få dem lært det derhjemme, men jeg trøster mig med at Sinne kommer hjem på næste onsdag, så kan hun jo da et stykke tid overtage det efter mig.

Jeg sidder ellers og har det fredeligt for mig selv i aften, Mor er gået i seng, og Hans er til samtalemøde, jeg har også været ved at skrive til Jens, Vagn ringede at der var flyforbindelse og  Jens vil jo nok gerne høre hvordan det går med mor.

Nu vil jeg slutte for denne gang med de kærligste hilsner til alle

jeres Edith

Modtaget den 5.sept. Afsendt den 14.sept.

Nibe, den 14.sept. 1959

Kære søskende!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv,” som det altid er os en glæde at læse.

Også tak til Inger og Vagn for de gåde råd angående husets placering. Vi har fulgt dem – helt eller delvis -, inden vi fik rådene, idet huset er blevet placeret, så det ligger parallelt med vejen.

Det går godt frem med byggeriet nu ,vi har huset under tag, uden at det har fået en dråbe vand. Vi har haft nogle særdeles flinke murere; men det kniber en del med at få tømrerne til at komme og blive. Men håndværkerne har jo meget at gøre i år.

Vores tomater har været ualmindelig vellykkede i år, i går plukkede jeg f.eks. over 8 kg. Vi giver  til dem, der vil have nogle tomater, og i dag har Anna lavet puré af 6 kg.

Kristian skriver meget smukt om sin svigermor. Det er en stor trøst, når ens kære går bort, at man så har smukke minder om dem.

Vi er meget taknemmelige for, at vi har vores egen lille mor endnu; men det smerter os også, at hun skal have alle disse slemme anfald så ofte. Jeg er så glad for, at Astrid, Edith og Sinne har kunnet og villet tage hjem i deres ferie og tage sig af mor.

I morgen kommer vores nye stadsskoleinspektør. Vi er meget spændte på, hvordan han er, og hvordan han vil falde til. Det, vi har hørt på forhånd, er ikke alt sammen positivt.

Vi har fået tre høns og tre store kyllinger. Det synes pigerne er meget morsomt. Bodil kan gå nogle skridt nu; men hun har ikke slået sig rigtig løs endnu.

Tak, fordi så mange af jer huskede hendes fødselsdag; selv glemmer jeg som regel søskendebørnenes fødselsdage.

De kærligste hilsner fra os 4, 

Ove

Modtaget 15 september. Afsendt 8 oktober

Kære alle.

Ja vandremappen har holdt en ferie hos mig, jeg syntes ikke jeg ville skrive, lige før eller efter begravelsen.

Ja, så er vores kære lille Mor gået hjem: Og selv om vi vel alle var klar over at det bar mod enden, kom det alligevel ret pludselig, men når Gud i sin kærlighed har bestemt det skal være sådan, kan vi mennesker jo kun bøje hovedet. Os der har så mange gode minder fra vort barndomshjem, har dog mest grund til at sige Gud tak for det han har givet os ved vor Mor. Jeg ved dog at jeg også har grund til at bede om tilgivelse, fordi jeg stundom var med til at gøre livet sværere for Mor.

Jeg håber at vi søskende også selvom vi ikke har Mor, kan vedblive med at have glæde af hinanden, men det synes jeg også det er al mulig grund til at tro vi kan.

Det er endnu ikke afgjort hvad Grethe skal til november, vi havde egentlig ikke tænk t os at hun skulle have arbejde længere end til februar eller evt. marts, vi vil gerne giftes til  foraaret, og så vil Grethe gerne hjem et par måneder først. Vi ved heller ikke, hvor vi skal bo, vi var i Horsens for at se på arbejde i lørdags, det var på hvilehjemmet ”Sølyst,” og vi syntes såmænd også ret godt om det, jeg skulle have tiltrådt 1. November, og Grethe skulle så komme nor vi blev gift, der var et lille hus, som lå ved siden af hjemmet, der skulle vi bo, men det var ikke mulig at skaffe en afløser for mig her på Dannesbo, så jeg har lovet at blive her til april, nu er forstanderen imidlertid ved at tale om at de vil bygge et hus til os, så der er flere muligheder.

Til slut mange kærlige hilsner fra Grethe og mig

Gunnar

Modtaget d. 9-10, afsendt d 22-10

Kære alle!

Mange tak for brevene, det er egentlig så underligt at sidde og læse brevene der er skrevet medens vi endnu havde vores kære mor imellem os. Ja vi har grund til stor taknemmelighed for alt hvad vi har fået gennem vor mor, og hvor har mor bedt mange bønner for os børn.

I søndags havde vi besøg af Hans, Sinne, Inger og børnene, Vagn, Sussi, Gerda, Anker og børnene, de havde været i Øster Snede til Gudstjeneste og ved mors grav, de kom så her til middag, jeg syntes vi havde en god dag sammen, Inger og børnene blev hjemme på efterårsferie hos Hans, Joan skulle komme på onsdag med tog og så skulle Sinne også på den samme billet hjem, det er jo så i aften.

Harry er her på efterårsferie, han er rigtig med Bent ude og handle, det synes han vist er mægtig interessant, i dag har de været i Horsens. Lars sagde mandag morgen da han kom op og så Harry var her endnu:” Nå vil do æ mæ di mor hjem Harry.”

Jeg har fået en fuldautomatisk symaskine, det er en Phoenix, det er samme mærke som Sinnes, den kan lave mange ting sådan en symaskine, Grethe købte jo den maskine, jeg havde i forvejen.

På lørdag skal Jørgen Lund giftes, Bent har leveret møbler til dem, Jørgens trolovede er fra

Klovborg ikke så langt herfra, så vi får besøg af Gerda og Gunnar lørdag formiddag inden De skal til brylluppet.

  Jesper bliver en stor tyk dreng, han vejer noget over 16 pund, han hvinede af henrykkelse i dag, fordi Harry spille ”yo-yo,”  det er jo blevet mode igen nu.

De kærligste hilsner til jer alle fra os fire

Edel

(NB evt. brev ind fra Jens her)

modt. 23/10 59                                                                              afsendt d. 26-10-59

Kære alle!

Mange tak for brevene. Det er med underlige følelser jeg nu skal skrive i vandrebogen første gang efter, at vores lille mor er gået bort, og jeg synes, der var så meget, jeg skulle have talt med mor om, så meget jeg skulle have sagt tak for, som jeg ikke fik gjort; men den slags tanker vil vist altid melde sig, for vi små mennesker skønner jo langtfra nok på alle de rige gaver, som Gud giver os, og hvor er det en stor trøst, at mor slet ikke var bange for døden, og at mor fik lov til at sove så stille og fredeligt ind, måtte vi en gang, når det bliver vores tur kunne gå ligeså trygge og stille herfra.

Tante Agnes var flyttet på en kirurgisk afd., da jeg kom tilbage fra fridagene i efterårsferien, hun har siden fået blodtransfusion og mange glukoseindsprøjtninger, så hun nu ser bedre ud og også selv føler hun har flere kræfter. Jeg er bange for det alligevel ser meget alvorligt ud; men foreløbig har tante Agnes ikke fået besked om hvad der skal foretages.

Jeg har i eftermiddag haft besøg af Helga Rosenkjær og hendes mand + Helgas kusine, som de bor hos herovre. Helga ringede til mig fredag, hun ville så gerne have besøgt faster; men da faster først skulle komme hjem i dag, lovede de at komme herud i stedet, Helga ville have fulgt mor; men fik det først at vide efter begravelsen, det var vist Ellen, der havde set dødsannoncen, og Helga var klar over, at hun ville med; men opdagede så at det havde været den foregående torsdag. Jeg havde alle mine albummer fremme for at finde de forskellige billeder, jeg havde af mor. Helga syntes også så godt om det billede vi fik af mor, det glæder jeg mig også meget over, hvor var det da godt, at mor fik taget det.

Rigtig mange kærlige hilsner til alle fra Sinne

Tak til de forskellige for samværet i efterårsferien

Modt. 27-10-59.

Kære alle.

Tak for brevene, og undskyld det er med et par dages forsinkelse, at Bogen kommer af sted.

Nu er det jo næsten værre at lade den hvile for længe nu vi ikke har Mor og Mors breve.

Nu skulle det jo ellers være en stille Tid for en Husmor, men Farmor kom hjem fra Fyn i Torsdags, men har ligget i sengen siden i lørdags, ja hun stod saa op i Tirsdags, men i gaar fik hun så stærke Mavesmerter, og Lægen ordinerede varme Omslag, og nu gaar det helt fint, men sidste Nat ville hun gerne jeg sov deroppe.

Peter Aage og Gudrun har inviteret hende en tur til Canada ad søvejen, og hun havde lige planlagt at i Morgen ville hun tage ned til Benneth for at ordne det fornødne, hun regner med at rejse omkring 1.april.

Tak for samværet hjemme i Efteraarsferien, vi var jo mange samlede baade hos Edel og Gerda’s, saadan nogle Dage nød Mor ogsaa meget. Vi var jo i Kirke i Ø.Snede, man maa Undres og glædes over, at Sognet stadig har den fulde Kirke, selv nu hvor der tales saa meget om de tømmes. Skoven var meget smuk i Efteraarsfarverne, men nu kan det nok ses ogsaa det at vi er i November. Drengene har været ude for at rive Blade af Græsplænen i Eftermiddag.

Der er endnu ikke begyndt på Fjernvarmen i Hadsund, men de regner da med det bliver til noget, Arbejdet skal udbydes i Licitation om 1 uges Tid, saa mon ikke vi skulle faa lejlighed til at besøge Edith, vi venter hende i næste uge.

Else er på.t. meget ivrig til at strikke, her i 5. Kl.  har de Skolearbejde hjemme, men det er ikke mere end der bliver god Tid til andet ogsaa. Erling skulle paa Mariehospitalet for at faa mandlerne fjernede, men jeg har ikke hørt, hvornaar det kunne blive.

Det blev vist et lidt forjaget Brev, men jeg skal se at gøre det bedre en anden gang, nu maa jeg ud til Middagsmaden, der staar paa Fisk. Nu kan vi vel snart vente Jens hjem.

Kærlig hilsen fra os alle her, Inger.

 –

Sellerup Skov 10-11

Kære alle!

Tak for indlæggene, jeg maa se at faa Bogen af sted, ellers tror Inger vel jeg benytter mig af hendes manglende afs. dato.

Ja saa er de fleste Blade af Træerne, vi har ellers vejrmæssig set haft et dejligt Efterår indtil nu, jeg har haft køerne ude lidt hver dag, og de ser ud til at befinde sig godt med det. Jeg trækker det i langdrag med Bederoerne, for at fodre saa meget af Toppen op direkte fra Marken som muligt, hverken Top eller Rod fylder så særlig meget, vore Kaalroer er der næsten ingen Top paa. Jeg har ellers 5 Køer for Tiden, men Mælken er jo dyr, saa jeg regner med at beholde dem alle til efter Jul.

Erling har faaet Mandlerne fjernet, han kommer maaske hjem paa Torsdag, jeg kørte for Andkærfolkene derud i Søndags og vi var saa i Højen bagefter.

Jens skrev i sit sidste Brev at han regnede med at rejse fra Grønland omkring den 1ste Dec.

Jeg fik Brev fra Sagføreren forleden, han skrev, at han havde modtaget Skifteretsattest, hvorefter jeg havde overtaget Boet, han har derefter sendt Skifteretsattesten til Tinglysning, og naar den kommer tilbage om ca. 10 dage, kan Boet gøres op.

Jeg har meldt mig til et Madlavningskursus for Mænd i Andkær Skole, det er mest gifte Mænd fra Andkær der har meldt sig.

Til slut de kærligt Hilsner til jer alle 

Hans.

Hvidovre, den 19.november 1059

Kære alle

Mange tak for brevene.

Det har glædet mig særlig meget denne gang at læse brevene, fordi sammenholdet mellem vi tolv så tydeligt kommer frem i brevene.

Der var meget liv i vores barndomshjem, og Far og Mors tålmodighed og nerver, må mange gange have været udsat for svære prøvelser.

Når jeg tænker tilbage, husker jeg ikke meget om nerver og utålmodighed fra Far og Mors side. Far havde evnen til at holde en vis justits – men det må også have været nødvendig.

Derimod tænker jeg med undren og glæde på, at det har været muligt at have kærlighed og tid til at opfostre en flok på 12. Jeg mindes også med stor glæde, hvor glad både Far og Mor har været for hver besøg vi aflagde efter at være fløjet ud af reden.

Nu er vi forældreløse, og såret i vores sind efter Mors død er helt friskt endnu, men de lyse minder om Far og Mor vil leve.

Sorgen er også fordelt på 12 skuldre, og jeg tror trods alt, at det gør sorgen mindre.

Måske vil det være bedre at udtrykke det på den måde, at glæden ved at være en stor søskendeflok, lindrer sorgen noget.

Vi er spredt for mange vinde, men afstandene er i vor tid med de moderne trafikmidler ikke så svære at overvinde.

Jeg synes, at det ville være dejligt, hvis vi ved særlige lejligheder gjorde noget for at blive samlet alle sammen .

Gerda er begyndt at invitere til Birgits konfirmation, skal vi forsøge at møde fuldtallig op.

Det ser ud til at skiftet forløber uden vanskeligheder også juridisk og skattemæssigt.

Der er vist også enighed om, at hver enkelt skal have en erindring fra barndomshjemmet.

Tal med Hans om det, så kan han se om ønskerne er forskellige. Det ville nok være bedst, hvis Hans fik ønskerne inden for længe, men jeg synes ikke, at der skal udleveres noget, før alle ønskerne er samlet. Desuden har jeg også over for nogle af jer forstået, at hjemmet står urørt til et år efter Mors død.

Det tynder stærkt ud i generationen før os. På Fars side er kun Faster tilbage og heller ingen onkler og tanter.

Tante Agnes døde i søndags efter en meget svær og håbløs sygdom. De 2 søstre, som holdt så meget af hinanden, er altså døde med mindre end 2 mdrs. mellemrum.

Mor havde et dårligt hjerte, men Tante Agnes’ hjerte var meget stærkt, ellers havde hun sikkert fået frem noget før. 8 dage før hun døde vejede hun kun 72 pund. Det var meget svært at se, hvordan hun tærredes hen pund for pund og ingen mad kunne holde i sig.

Jeg  ved, at vi alle holdt meget af Tante Agnes. Hun havde et lyst og barnligt sind, var glad og hjælpsom. Hun tog imod os med åbne arme, når vi kom på besøg, ligegyldig om hun så stod i vaskekælderen, var der altid tid til art sludre over en kop kaffe.

Vi, der har boet herover, har betragtet Tante Agnes som vor anden mor.

Særlig Sinne og Tante Agnes har været meget for hinanden, og det har været en meget svær tid for Sinne. Først mor og nu tante Agnes. Sinne var hos dem begge, da de døde.  Tante Agnes skal bisættes fra Trinitatis kirke ( ved Rundetårn) på lørdag. Hun har selv ønsket at blive brændt og at urnen bliver gravsat på Engum Kirkegård. Hun har også bedt om, at Arne eller jeg vil tage urnen med.

Der er bestilt en krans fra vi tolv. Det bliver 5 kr.  til hver, og det er Sinne, der har lagt ud.

Tak for dit brev Gerda. Jo tante Agnes vidste, hvor det bar hen, og jeg tror også, at hun døde i troen på Gud. Det mente pastor Kemp fra Trinitatis kirken også. Han besøgte tante Agnes og tog hende til alters på Kommunehospitalet. Joan og jeg var hos ham i går. Det er pastor Kemp, der har foretaget jordpåkastelsen. Det var ellers meningen, at det skulle have fundet sted på et krematorium, men pastor Kemp syntes, at højtideligheden skulle foregå i Trinitatis kirke.

Kristian har ringet, han tager ind til bisættelsen på lørdag.

Jeg vedlægger nogle breve og billeder fra Jens. Nu må vi håbe, at turen til malmbjerget ikke bevirker at han ikke når at komme med julemaskinen hjem. Jeg har talt med mineselskabet i går, og de regner foreløbig med, at maskinen kommer til Mestervig omkring den 7..december, men tidspunktet kan let ændres nogle dage.

Her i Hvidovre står alt eller vel til. Måske kommer jeg til Jylland med Tante Agnes’ urne inden så længe. Julen regner vi med at fejre her. Vi  har inviteret Sinne, Astrid, Faster, Tante Johanne og onkel Karl, så vi håber at blive mange. Onkel og Valka rejser sikkert til Jylland, ellers kommer de også.

Mange kærlige hilsener til jer alle

 Sussi – Joan og Vagn.

P.S. også tak for udklippene Gerda.

Andkær d.   1.12.59.

Kære alle.

Rigtig mange Tak for jeres dejlige Breve, det er saa dejligt og læse Brevene denne Gang og rigtig mærke Sammenholdet, men samtidig saa vemodigt og tungt fordi Brevene denne gang fuldstændig skiller sig ud fra de tidligere, først Kristians Brev der er skrevet saa smukt om Karens Mor og så vores egne lille Mor og nu tante Agnes. Men lade os bede og haabe at vi maa ses igen, og hvor er det godt at vi har saa mange gode Minder.

Det var trist at tante Agnes skulde have det saa svært til sidst, hun har ellers som Vagn ogsaa skriver været en kær og dejlig Moster, men hun saa rigtignok ogsaa daarlig ud da hun var hjemme i Efteraaret.

Nu er vi saa gaaet ind i Julemaaneden, i Julen vil vi nok rigtig komme til at mærke Savnet af Mor, der saa mange gange har gjort Julen festlig og hyggelig for os, men jeg husker at Mor har fortalt, at Mors Mor døde ind under Julen og at Præsten da sagde til dem: ” At knuste Hjerter føler bedst hvad denne store Frydefest af Glæder har at bringe” kunde det ogsaa blive saadan for os har vi faaet fat i det rigtige af Julebudskabet for tit er vi vel saa optaget af den ydre Glans ved Julen, at vi glemmer hvorfor vi fejrer den.

Hans har lovet at være hos os Juleaften det er vi alle glade for, Gunnar snakkede ogsaa om at han og Grethe maaske kom og vi haaber jo ogsaa stadig at Jens naar hjem og vi haaber jo ogsaa at se flere af Familien i Julen.

Hans, Bente og jeg var sammen på Kirkegaarden paa Fars Fødselsdagen, der var dækket pænt med Gran og Stenen var kommet den var gjort pænt i Stand, Edel og Bent havde været der Søndagen før og havde haft et par ualmindelig kønne buketter med der var bundet paa en Grankvist beregnet til at lægge på Graven og da v ogsaa havde Blomster med er det saa pænt alt sammen. Gunnar var hjemme  i Søndags, han kørte ogsaa der over, og vi var til Gudstjeneste. Blomsterne var stadigvæk pæne, Kirken var så fuld den Dag at den næsten ikke kunde rumme flere, der var 2 Drenge i Kirke, den ene var Aage Bordings han kom til at hedde Heine Bording, den anden Lars.

Edel og Bent var jo ogsaa herovre den Søndag, de havde været på Kirkegaarden, vi spiste til Middag her, og fik Eftermiddagskaffe og Aftensmad hjemme ved Hans. Lars og Jesper er et par dejlige smaa Gutter, men Lars var saa stille heroppe, men da først vi kom ind i Gaarden hjemme sagde han: ” Saa Morbror Hans, nu er vi hjem,” og saa kom der liv i Gutten.

  Erling har som Hans skriver faaet Mandler ud saa vidt vi kan mærke har det ikke hjulpet, det gik ellers godt bortset fra han fik Feber og kastede meget op de første 3-4 Dage, men han længtes meget derude, vi skulde ellers ind og snakke med Overlægen, da han stadig er hæs, men han tør ikke da han er bange for han saa skal indlægges igen, men vi har heller ikke faaet opgivet nogen Tid, saa vi venter til efter Jul.

Det blev da vist det længste Brev, jeg nogensinde har skrevet i Mappen saa jeg beder jer undskylde og sender jer alle store og smaa

de kærligste Hilsner fra os 6

Gerda

NB. Jeg sender den Annonce med som var her i Vejle Amts Folkeblad om Tante Agnes’s død.

Modtaget  d. 2/12-1959. Afsendt d. 4/12- 1959

Kære Alle!

Tak for jeres breve, som jeg har været meget glad for at læse.

Det er godt vi har vandrebogen til at bringe bud og holde forbindelsen vedlige mellem os søskende, nu Mor ikke mere er iblandt os. Mor skrev nogle ualmindelige dejlige breve, jeg tror ikke, der er mange mødre, der har bragt mere glæde med deres breve end Mor har gjort.

Jeg har fundet et lille vers, i en af mine dagbøger, skrevet af Anton Berntsen, som jeg ikke kan lade være med at skrive her,

                   Da jeg i barneår sad aftensæde

                   Hos Far og Mor blev tiden stundom lang

                   Nu gav jeg gerne meget for den glæde,

                   At sidde hos de to endnu engang.

Jeg var inde til Tante Agnes’ begravelse den 21. November: Præsten talte smukt, udfra Paulus 1 brev til Thessalonikerne 4. Kap. 13 vers, om Tante Agnes.

Efter bisættelsen, der jo foregik fra Trinitatis Kirke, var vi til mindesamvær i K.F.U.M.

Om aftenen var jeg ude hos Sinne, sammen med Faster, Vagn og Astrid.

Karen mistede sin moster og gudmor Marie, den 10 september, hun døde under et ferieophold hos en søn i Dybvad ved Hjørring. Og den 20 november døde hendes moster Petrine efter længere tids svaghed.

Vagn bad mig skrive i vandrebogen, at tante Agnes havde bedt ham skrive i vandrebogen og sige tak til dem, der havde tænkt på hende med breve og blomster under hendes sygdom.

 Kirsten har skarlagensfeber, hun blev sløj og dårlig i søndags, og hun har haft det rigtig skidt i 5 dage, men nu går det betydelig bedre, sygeplejersken kommer og giver hende penicillin hver dag.

Jeg er blevet færdig med efterårsarbejdet i haven for et par dage siden, nu har jeg forskellige ting, jeg skal have ordnet i kælderen, man får gerne en værre roderi dernede, når man får samlet det hele ind fra haven af.

Mange kærlige hilsner – til jer alle fra

os 4 i Næstved. Kristian

København 17-12-59.

Kære alle!

Mange tak for jeres breve, og undskyld jeg har beholdt den for længe, men i denne fortravlede juletid er det så meget andet der skal gøres.

Ja så skal vi snart til at skrive 1960, 1959 har været et bevæget år, håber 60 vil glide mere jævnt.

Jens er så kommet tilbage igen, han kom mandag aften, rejste til Sverige tirsdag og skal i morgen fredag køre til Jylland og have tante Agnes’s urne med.

I har jo alle fået en skema fra sagføreren, godt tante Agnes ikke ser hvad de vurderer hendes kære ting til, nu må vi se hvordan det ender, det er et større stykke arbejde for sagføreren, men det er vist også hovedsagligved dødsboer, de tjener deres brød. Juleaften er vi alle som Vagns skriver, inviteret til Hvidovre, Onkel Karls savner jo stadig Birgit, men hun er flink til at skrive breve, det hjælper jo godt, nu varer det jo ikke længe før barnet skal komme, vist ca. 12/2-60, efter billeder at dømme ser Birgit struttende sund og glad ud.

Jeg regner med at rejse hjem til Sellerup 31-12 og har 7 dage fri, der er vel ikke store chancer for, at der er andre end Jens hjemme.

Nej jeg er ikke rigtig oplagt til at skrive i aften, men nu kunne jeg næsten ikke vente længere i håb om at komme i skrivehjørnet.

I aften skal jeg ud til Karen J. – hun har fået en lejlighed i ”Sygeplejerskernes Hus,” dog kun som fremleje, ,men det er helt tom, og der skal jo mange ting til, når man pludselig får eget køkken, så jeg skal have en kokostæppe, et gasapparat og en lampe som jeg alligevel ikke bruger i tiden, jeg har lige fået en nyt gulvtæppe 1 kastruptæppe til næsten 1000 kr., den er også 3×4.

Hvordan med huset i Nibe – flytter I ind i Juleferien eller er det ikke blevet færdig – jeg glæder mig til at se det og håber I får lidt ordentlig vejr at flytte i – nu ser det da også ud til at blive lidt mere manerlig –  selvom det ser smukt ud med sne til jul er det nu rarere med lidt lunere vejr.

Det er meningen familien i Næstved vil aflægge visit i julen, det traditionelle sommerbesøg er stadig blevet udskudt i år, så det til sidst blev et julebesøg, de kommer 2den juledag, det bliver nok ikke meget jeg ser dem, da jeg skal arbejde hver dag.

Nu vil jeg slutte for denne gang med at ønske alle et rigtig lykkeligt nytår.

De kærligste hilsner

Astrid

Randers d. 1-1-1960

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv” og tak for julebrevene, hvor er det dejligt at vi har ”de tolv” og måtte den altid blive ved med at være bindeled imellem os søskende, det bliver jo ikke altid til så meget med at skrive til den enkelte som det burde.

Så vil jeg ønske jer alle sammen et velsignet nytår med tak for året der er gået.

Og så er julen ved at være ovre for denne gang, jeg har arbejdet hele julen og også haft rigtig travlt, jeg har for tiden så mange hjælpeløse pt. Så det tager jo sin tid hver sted. Juleaften var jeg nede i Korshæren og hjælpe til der, de fejrede juleaften for hjemløse mænd, der var ca. 70 mænd i alderen fra 25 til 75 år, jeg synes det var så vemodigt at se at der kom så mange ganske unge mænd, som, det var, man kan ikke lade være med at tænke på hvad skæbne, der ligger bagved, at de går hen sådan et sted og fejre juleaften.

Det var ellers en festlig aften, der havde først været en præst og holdt en juletale, så blev der serveret risengrød, og det var portioner, og nogle spiste 3 af de portioner, der var også mandler i grøden og der vankede mandelgaver i form af tobak og cigaretter. Bagefter fik de flæskesteg med rødkål og brunede kartofler, og det var heller ikke små portioner de fik der, vi snakkede om hvordan de en aften kunne tåle at spise så meget, når de ikke var vant til at få det de kunne spise til hverdag. Vi sang også en del julesalmer med dem og de fik en julegave hver i form af strømper, halstørklæder eller varm undertøj. Og inden de fik hjem fik de kaffe med julekage og småkager, så kunne man også se, at de forskellige var ved at være trætte, og jeg tror  de fleste af dem var taknemlig for den aften.

2.juledag havde jeg et meget kort besøg af Jens og familien fra Andkær, de havde været i Nibe og skulle nu til Århus og overnatte, det var hyggeligt at hilse på dem, det var bare for kort tid.

I onsdags var jeg en tur i Brædstrup, jeg skal love for Jesper er vokset siden jeg har set ham sidst, en rigtig bamse er han, men en kær unge, Astrid vil da vist ordinere ham på afmagringskur, når hun ser ham. Og Lars havde jo måtte udvide sin garage betydelig, men bilerne stod jo fint i rad og række, han er nu den sjoveste lille fyr at snakke med, når man er dernede på besøg.

Jeg ved endnu ikke, hvornår jeg får min vinterferie, det bliver nok ikke før i februar eller marts, men jeg håber da på at komme en tur til Kbhvn, Næstved og hjem, jeg regner med og få en halv snes dage.

Nu mange kærlige hilsner til alle både store og små

Edith

P.S. Jeg har hverken set billeder eller annonce har du beholdt det Astrid.

Nibe, den 10.Jan.1960

Kære alle sammen!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for jeres jule- og nytårshilsener. Det gør godt at mærke, at I alle, selv om vor kære mor ikke længer er iblandt os, ønsker at fastholde og udvikle forbindelsen og sammenholdet mellem os søskende, og jeg vil i den forbindelse sige tak til jer i København for det store arbejde, som I har haft med at ordne tante Agnes’ efterladenskaber. Nu håber jeg, at alle må være tilfredse. Vi kan jo sagtens være det, vi får jo bl.a. radioen. Det er for øvrigt mærkeligt med den gamle kasse, vi har nu. På Hobrovej var den god til at tage program I og dårlig til program II, mens det her på Møllevej er lige omvendt, og i luftlinie er der kun et par hundrede m.

Jeg talte med Vagn i telefonen i dag; han fortalte bl.a., at gården i Gl. Sole var til salg, og det, tror jeg nok, kalder minder frem hos os alle. Jeg var meget vred, husker jeg, da jeg hørte, at gården skulle sælges, og mor måtte ”tage mig i skole” for overhovedet at få mig til at hilse på ejendomsmægleren. Jeg var kun 13 år dengang, kendte ikke den økonomiske baggrund for det hele, og så var jo gården for mig centrum for vores tilværelse. Jeg havde aldrig skænket det en tanke, at der var mulighed for, at vi skulle sælge gården og flytte et andet sted hen. Nu kan jeg godt se, at det måtte gå, som det gik.

Den 28. dec. flyttede vi ind i vort nye hjem her på Møllevej 19. Vi er lykkelige for vort nye hjem, og vi glæder os meget til at vise det til jer alle. Desværre var Anna jo ikke rask under forberedelserne til flytningen og under selve flytningen; men alt gik alligevel godt, fordi vi fik god hjælp af vore venner. Anna mener, at det lune hus her har medvirket til, at det går lidt bedre med øjet. Hun var hos øjenlægen i tirsdag, han var nogenlunde tilfreds med tilstanden, ellers var hun blevet indlagt på ny. Nu skal hun derud igen omkring den 19.jan., så må vi høre, hvad han siger til den tid. Vi prøvede jo i dagene før jul, hvad det vil sige at mangle husmoderen. Selv om vi havde en flink husmoderafløser, og selv om en ung lærerkone hjalp os derudover, tør jeg nok sige, at der kan være nok, når man har to småtrolde som Ester og Bodil. Bortset fra, at de er lidt forkølede for øjeblikket, er de sunde og raske og fyldte med energi fra morgen til aften.

Vi har selvfølgelig været hjemme hele julen, og det var os derfor en stor glæde, at Jens 2.juledag kom herop med familien fra Andkær. Birgit blev her så til den 4.jan. Det var rart at have hende til at tage sig af pigerne under flytterodet.

Til slut får I de kærligste hilsener fra os 4 i Nibe

Ove

N.B.   Vi synes, at vi har mistet så meget i det forløbne år; men vi indser jo nok, at for familien i Næstved har det været langt værre. Mærkeligt at så mange søskendedør så hurtigt efter hinanden?

Bellinge 19-1-60

Kære Alle –

Tak for alle de kærlige breve, som I denne gang har skrevet i de tolv.

Hvor er vi, der har så mange gode minder, i grunden rige.

Grethe og jeg, vil gerne om det kunne arte sig sådan, at vi engang i løbet af 1960 kunne få lov til at stifte vort eget hjem.

Odense amtsråd mener ikke de har råd til at bygge hus, til os, det første års tid, og da der ikke er mulighed for indrettelse af lejlighed på anden maade, så er vi henvist til at søge andet arbejde. Jeg har ellers været glad for at være her på St. Dannesbo. Hvor vi kan få andet arbejde ved vi endnu ikke, det er mulig at vi kommer til Taastrup, det bliver i så tilfælde senest til april. Og så er det sandsynligt at der bliver bryllup en dag i juli måned, vi håber i hvert fald at det bliver en dag hvor vi kan være sammen med Grethes forældre samt vore søskende og deres nærmest pårørende.

Grethe har jo ikke mere end 2 søstre, det bliver nok sværere at få samling på mine søskende, men vi håber meget, at det lykkes, der må jo være mulighed for ved samme lejlighed at aflægge besøg i Randers og (eller) Nibe, Hobro ligger jo omtrent midt imellem disse to hjem.

Ellers er alt vel, jeg vil slutte med mange kærlige hilsner

fra Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 26-1-1960

Kære alle!

Mange tak for jeres breve. Vi glæder os til at komme til brylluppet i sommer, der spændende om Grethe og Gunnar så kommer til Tåstrup at bo.

Jeg snakkede lige med Edith i telefonen i dag, hun havde været i Nibe lørdag-søndag, Edith syntes, det gik meget bedre med Annas øje nu, det er også noget grimt noget at døje med. Vi glæder os også til at komme op og besøge jer i jeres nye hjem, Ove og Anna, vi må se at smutte af sted en gang, når vi har sorte plader på bilen, for tiden er de gule.

Datteren og svigersønnen ovenpå, var blandt dem der blev ramt at pyromanbrandene ved Ruds-Vedby, de havde forpagtet en ejendom af I.P.Møllers, medens de var på besøg hos hans forældre, der har en stor gård i nærheden, nedbrændte det hele, så de kun havde det de stod og gik i, men de havde godt forsikret, så økonomisk lider de ingen tab, men der er jo altid mange ting i et hjem, som ikke kan erstattes. De havde lånt en gå-cykel og en madras til kravlegården hos os, som jo også brændte med. Det værste var at deres dejlige trofaste schæferhund indebrændte, og der var også en del grise der indebrændte, bare de snart kunne finde pyromanen, de er jo så nervøse derover på egnen, så mange steder skiftes de til at holde vagt om natten.

Lars skal nok hav mandlerne taget til foråret, han har døjet en del med halsen den sidste tid, og det viser sig så at hans mandler er temmelig store, vores læge syntes han var lille nok til at få dem taget, så nu skulle vi prøve at trække det ud til foråret. Jesper er da bleven hel flink til at spise med ske, men han ”elsker” stadigvæk sin flaske.

De kærligste hilsener og tanker

Til jer alle   

Jesper, Lars, Bent og Edel

Modtaget d. 28-1-60, afsendt d. 5-2-60

Kære alle sammen!

Mange tak for brevene. Det kunne se ud til, at vi snart skal til Grethe og Gunnars bryllup, Gunnar ringede til mig i aftes og jeg talte også med Grethe, de talte om at holde bryllup d. 9. evt. d. 10. april og håbede, at vi kunne komme alle sammen, det kan måske blive svært at få samlet hele flokken; men vi håber det lykkes, det er ikke lysten der mangler, jeg vil da regne sikkert med, at jeg nok kan få fri et par dage til det, vi plejer at kunne det, når det er noget særligt det gælder. På søndag skulle Gunnar til Kolding og mødes med bestyrelsen så skulle det endelig afgøres, om han fik stillingen i Tåstrup. Jeg har lige fået brev fra Gerda, de har fået tingene fra tante Agnes’s lejlighed i god behold, det kom af sted i mandags, så nu er hele lejligheden ryddet, det var så mærkeligt at se det sådan, jeg var lige deroppe med et sæt nøgler, jeg havde derfra, ellers synes jeg tiden farer af sted; men jeg følte det som meget længe fra vi begyndte at flytte tingene og til den 1ste februar, da det sidste til Jylland kom af sted, Kristian har nu ikke fået sit endnu, men det skal Vagn have med derned en gang, indtil videre er det i Hvidovre. Jeg får vinterferie fra d. 28/2 til d. 5/3,  jeg regner med at tage en tur til Jylland, jeg ved ikke om jeg kommer længere end til Sellerup, det skulle i så fald være Århus, det er længe siden, jeg har været der; men nu får vi se, turen til Nibe må jeg have til gode til sommerferien, jeg regner med den allerede 1 juni, så der er såmænd ikke så længe til. Edith skriver noget om at komme en tur til København i vinter, det ville være dejligt at se dig herovre. De kærligste hilsner til alle store og små fra Sinne.

Modt. 6/2-60, afs. 12/2-60.

Kære alle sammen

Mange Tak for Brevene, hvor er den vandrebog dog velkommen.  Allerførst  en Tak til Kristian for det jævne, sande vers af Anton Berntsen, mon ikke Datteren Agnethe en gang var med hjemme i Gl. Sole, jeg tror det vi var sammen i Vejle, og jeg husker hun sagde: Tænk at du skal have så mange, og jeg slet ingen Søskende. Hendes Mor døde allerede, mens jeg var i Vejle.

Vi er nok alle klar over, at en Slægts Rigdom ikke kan maales i Hartkorn. Naar vi nu er saa mange, vil der jo ogsaa være mange smaa tildragelser og Minder, som den ene kan bringe de andre, som Gerda og over gør i denne Omgang. Mens jeg var hjemme som Pige, blev det klart for Mor, at det ikke blev til Familieforøgelse denne Gang. Og jeg sagde, ”det synes jeg, da er rart for dig Mor.” Da blev jeg som Ove ”taget streng i Skole” – ”Fy, hvor kan du sige saadan noget, Børn er da en Guds velsignelse.” Det var en Mening, som Mor holdt fast ved. Selvom der nok ogsaa i mange kirkelige Kredse i Dag, ses med lidt andre Øjne på Spørgsmaalet om saa store Børneflokke.

Det ser jo stærkt ud til, at den ene af vores Pebersvende gør Forandring til Vaaren, vi glæder os allerede saa smaat til Bryllup i Hobro. Vi fik Nyheden fra Vagn, og allerede Dagen efter, da Oles Klasse var færdig med Morgensang, havde han Fingeren oppe for at fortælle Nyheden, og Læreren lavede et Bryllupseventyr til den Tid.

I Dag har vi vinter igen, det skifter hurtigt, saa Jørgen har meget Arbejde med at holde Vejen i Orden. Jeg fik Brev fra Helga Rosenkjær til Jul, hun skriver ogsaa om det Julebrev, hun altid fik fra Mor bl. – og hvor var Brevet altid fyldt med Tillid og Tro paa Gud, hvor var din Mor et gudhengivent Menneske, som altid var rede med Bøn og Tak. – Paul har nu lavet krukken, som jeg fik efter Tante Agnes, om til en Lampe, og det er jeg glad for. Ole er forkølet og hjemme fra Skole, men nu kom Else med hans Skolestrikketøj, han er i gang med Vrangmasker, og af og til gaar det ogsaa vrangt for ham. Det var rart, at Kirstens Skarlagensfeber kunne behandles hjemme, det var en længere Forestilling, da Mor med 3 Børn havde det i 1920, ja Gerda var vel egentlig ikke smittet. 

De kærligste hilsner til alle fra os her

Inger

Sellerup Skov 19-2-1960

Kære alle!

Mange Tak for indlæggene i de tolv.

Her gaar alt sin jævne og stille gang, vi har skiftevis haft Frost  og tø den sidste Tid, Temperaturen har dog mest været under Frysepunktet, I Aften fryser det et Par Grader.

I Aar var vi ikke på Kirkegaarden paa Fars Dødsdag, Føret var ikke for godt, og ret koldt var det. Bortset fra at jeg har været i Andkær meget af Tiden, har jeg ikke set meget til Familien siden Jul, jeg skrev sidst at jeg havde meldt mig til et Madlavningskursus, nu mangler vi bare Afslutningen.

Jeg har alle 5 køer endnu, den ene har forresten været lidt løj de sidste Dage, Dyrlægen mente det var Roeforgiftning, men det sætter jeg Spørgsmaalstegn ved, da den har faaet et meget lille Roefoder.

Brandforsikringen har sendt Skifteretsattesten herud, Brandpolicen kommer nok ogsaa en af Dagene, saa skal jeg have at vide, om Sagføreren skal bruge dem mer’.

Sinne og Edith skriver jo, at de nok kommer hjem i Marts, saa ser vi vel nok Brædstrupfolkene ogsaa.  Paa Søndag er jeg inviteret med Andkærfolkene til Højen til Kaffe og Aftensmad, Gerda inviterede mig op til dem til Middag, nu maa vi saa se, om Føret arter sig, saa det kan lade sig gøre.

Mange kærlige hilsner til jer alle 

Hans

Hvidovre d 26/2 60

Kære alle!

Mange tak for indlægene. Jeg er inde hos Vagn i aften og overnætter her, og så skal jeg efter planen en tur sydpå, denne gang gælder rejsen Rom i 7 dage og Sorrento i andre 7, det ligger ikke så langt fra Capri, det bliver lejlighed til en tur dertil samt til Pompei.

Jeg har ellers gået og set på ejendomme i Skåne, samt taget en enkelt afstikker over på Sjælland, det sidste var dog nærmest af orienterende art. Og det med at købe i Skåne er forbundet med så mange vanskeligheder, at jeg foreløbig har lagt det på hylden. Det er ikke nogen absolut forhindring, men det vil tage måneder at opnå fuld tilladelse, og jeg kan først begynde at søge efter at købet er aftalt. Jeg tænker på at tage en tur til Jylland for at høre på priserne der, jeg har for resten gået og ventet på at det skulle blive tøvejr.

Jeg håber så på at rigtig mange af os kan mødes i Hobro til bryllup i April. Jeg håber at jeg til den tid har fået et eller andet at beskæftige mig med, det er ved at blive trættende at bare gå og drive tiden væk.

Hermed de kærligste hilsener og tak samt på gensyn.

Jens

P.t. Brevl. 947

Döshult

pr. Viken

Sverige

Hvidovre, den 4.marts 1960

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Det var så heldigt, at Jens kom her og kunne skrive i mappen, før han stak af til den evige stad.

Birgit i Johannesburg fik en pige på godt 7 pund i lørdags. Jeg har lige talt med Onkel Karl.

Der var kommet brev fra Eivind, at de alle havde det godt. Hun er altså født den 27., men var ventet omkring den 12, så der var efterhånden ved at komme nerver på i Vanløse. Birgit var kommet på klinikken allerede om onsdagen.

Vi glæder os til Grethe og Gunnars bryllup og håber, at Joan kan få fri. Den var i orden til den 2.april, men vi håber også, at det går til den 9.

Vore ovenboere Lassens emigrerer den 11. til Australien. De har 2 børn, Basse, som Joan passede som lille og en dreng mere på knap 2 år. Lassen er kontorchef og tjener godt 30.000,- om året, så jeg synes, at det er lidt hasarderet, da han ikke har nogen garanti for, hvad kan kommer til at arbejde med. I begyndelsen skal de bo i en gennemgangslejr, der består af barakker. ”Jeg skal nok starte med at feje gade” sagde Lassen en dag til mig ” men det gør heller ikke noget.” Bare han nu må få noget bedre arbejde senere hen, men jeg er bange for, at det ikke bliver så let at få en overordnet kontorstilling.

I aften venter vi Sinne tilbage. Vi håber, at hun har haft nogle gode dage i Jylland.

I søndags var vi ude hos Faster. Hun havde besøg af Johanne og hendes søn fra Kalundborg.

Maren og Niels fra Krollerup var med Vejle Amts Folkeblad på en weekendtur til København. De var sammen med Oluf også en lille tur ude hos Faster.

Sussi har skruet radioen op for at høre Claus Jørgen og både Joan og hende skråler med af fuld hals, så jeg må slutte mit skriveri.

Forhåbentlig ser vi de fleste af jer omkring den 9.april.

Masser af hilsener

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 8-3-1960.

Kære alle.

Mange Tak for Brevene. Denne Gang vil jeg se og have Vandremappen af sted i God tid, for så vidt jeg kan forstaa paa de forskellige af jer betyder Vandrebogen mere nu Mors Breve ikke kommer mere.

Der har været to Dødsfald her i Andkær i den sidste Tid begge dog ældre Mennesker den sidste endda knap 84 det var Søren Ladegaards Kone den anden Skrædderens Kone, de døde begge af Hjerneblødninger.

Det er blevet rigtig Vintervejr igen med Frost og Blæst, vi var ellers saa smaat ved at faa Foraarsfornemmelser i sidste Uge. Det var heldigt det var i den Uge Sinne havde Ferie, vi nød rigtig at have dig her over. Men nu haaber vi jo at samles alle til Brylluppet i Hobro, hvor er det pænt af Grethes forældre at de saadan inviterer os alle endda med Børn, vores glæder sig ogsaa mægtig, det er jo ogsaa en stor Oplevelse for Børn i den Alder, de er jo saa store at de kan blive ved at mindes den dag.

Nu haaber vi ogsaa rigtig at I maa blive glade for jeres nye Stilling Gunnar og Grethe.

De to smaa og jeg var med Hans og Sinne paa Kirkegaarden baade ved Far og Mors og Tante Agnes’s Grave, Tante Marie tog gæstfrit imod os, og vi fik en dejlig Kaffe hvad vi ogsaa trængte til.

Hans inviterede mig med til Afslutning paa deres Madlavningskursus og Mændene trakterede rigtig først fint Smørrebrød, dernæst Kaffe til hjemmebagt Napoleonskager og Marenges og inden vi skulde hjem varme Pølser, der var ogsaa skrevet en sang, hvor de hver især fik en lille Stikpille.

Der er ved at blive sat en ny iskiosk op herhenne, det er de to smaa mægtig optaget af. Det er jo ogsaa en skøn tid, vi gaar i Møde nu, men en sommer som sidste Aar faar vi jo nok ikke, det var jo ogsaa for tørt desværre, for ellers var det herligt, selvom vi jo ikke rigtig kunde nyde det naar Mor var syg saa meget. Mor har jo ellers altid glædet sig ved det mindste Tegn  på Foraar.

Nu mange kærlige Hilsner til stor og smaa fra os alle her      

Gerda

Onkel Hans har faaet Fjernsyn.

Modtaget d. 9/3-1960. Afsendt d. 16/3 – 1960

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, som jeg har læst med glæde.

Vagn ringede i lørdags og fortalte at Edith var blevet syg og indlagt på sygehuset, det gjorde os ondt at høre, forhåbentlig varer det ikke alt for længe, før Edith igen er rask.

Ja så går vinteren for alvor på hæld, jeg har sået forårskunstgødningen og beskåret frugttræer, jeg har netop i dag fået solfangere hjem, det er da også tid nu at få dem stillet op.

Vi har haft besøg af familien fra København, Grethe og Gunnar og Jens i denne vinter. Vi har endnu ikke fået endelig at vide hvornår brylluppet bliver, men det bliver vel så den 9.april?

Her under bogudsalget købte jeg en bog af Sigurd Elkjær-: ”Kristen Bording, hans oprindelse, udvikling og gerning,” nogle af jer kender måske bogen, der er en del billeder i bogen, der er særligt et billede af Øster Snede sogneråd fra 1913, kan det mon passe at farbror Kristen har siddet i sognerådet på det tidspunkt, de er på billedet en, som jeg mener skulle være ham.

Ja så er det ved at være slut med det 3 årige skolegang i Arbejdsteknisk Skole, vi slutter den 12/4, vi har dog rosinen i pølseenden tilbage, et 14 dages dagkursus med fuld løn og frokost daglig på Missionshotellet. Det bliver i de 14 dage populære ting vi skal beskæftige os med, sociale problemer, handel, økonomi, m.v..

I lørdags havde vi samlet Karens familie til spisning, vi havde regnet med at blive 15, men et par stykker udeblev på grund af sygdom.

Den 30 december døde Karens moster Inger – 67 år gammel. Moster Inger havde været syg de sidste 10 år, hun var hjælpeløs de sidste par år, så døden kom nærmest som en befrielse for hende.

I får ikke mere denne gang, jeg skal hen og sove lidt, inden jeg skal på natarbejde. 

Mange kærlige hilsener – til jer – alle nær og fjern, fra hele familien i Næstved.

Kristian

Afsendt 26-3-60.

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Ja så nærmer tiden sig for det meget omtalte Bryllup i Hobro, jeg glæder mig meget, og håber vi alle bliver samlet, og håber at Gunnar og Grethe bliver glade for at være i Tåstrup.

Sinne og jeg regner med at køre med Vagns fredag og så overnatte i Andkær eller Sellerup. Sinne og Vagns skal tilbage mandag, jeg har fri til og med onsdag, og agter mig til Nibe, hvis de vil have mit besøg i så mange dage, jeg har endnu ikke set Bodil.

Faster havde jo fødselsdag i søndags; Johanne Garne og Anna Hauge var herovre, de kom om fredagen, Johanne rejste onsdag og Anna fredag.

Jens er jo i Jylland og se på ejendomme, vi har endnu ikke hørt nyt derfra.

I mandags fik jeg et par fortænder ud i undermunden, de var ikke dårlige og har aldrig generet mig, men tandlægen sagde der var sygdom i tandkødet, og det var høje tid at få dem væk, så det bøjede jeg mig for, og har nu fået protese, vi er ikke rigtig venner endnu, men det går da fremad så jeg håber vi bliver forsonede engang.

Det var kedeligt for Edith der må tilbringe foråret i sengen, men det skriver du jo nok selv om, ja det er nu heller ikke megen forår i dag, det sner ind i mellem, men det har ellers været yndig solskinsvejr de sidste dage, og vi har jo passeret jævndøgn.

Der er vist ellers ikke noget nyt at fortælle. Jeg var i ”Det ny Teater” i aftes og så ”Trold kan tæmmes” et hyggeligt og fornøjeligt stykke.

Nu ikke mere denne gang

Kærlig hilsen

Astrid

Modtaget d. 29-3-60, afsendt d.30-3-60

Kære allesammen!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv,” hvor er det dejligt, at vi har, jeg synes ikke den var til at undvære. Og tak for kærlige hilsner og tanker til mig den sidste tid, ja som I alle ved er jeg jo indlagt her på t.b.afd., der blev fundet en plet på højre lunge ved sidste undersøgelse, og et positivt svar fra Seruminstituttet, medførte jo indlæggelse med det samme, det var en underlig fornemmelse og få at vide, at man er syg, når man ikke selv kan føle, man fejler noget, men jeg må og er jo da glad for jeg har det så godt som jeg har det. Jeg har dog lov til at være oppe 1 time x2 om dagen og jeg må i den tid gerne gå ud. Jeg er også i fuld gang med behandl. Jeg får streptomysin 2x om dagen og P.A.S., så jeg er optimist og håber på, jeg nogenlunde hurtig kan komme i sving igen, men jeg ved ikke noget om noget endnu, og de rider ikke den dag de sadler sådan et sted som her. Det går også fint med at få tiden til at gå, jeg læser og strikker og syr, og så er jeg begyndt at lære og lave stoftryk, der kommer en arbejdsterapeut på afd., og så har jeg længe gerne villet prøve at lave det, så kan jeg jo fint benytte mig af det nu.

Det bliver spændende om vi kan samles alle 12 til Gunnar og Grethes bryllup, jeg har fået fri til at komme med og jeg glæder mig meget til det, nu vil jeg håbe I må blive glade for jeres nye arbejde i Tåstrup, det er jo altid spændende at skulle i gang med noget nyt.

Og til lykke med købet af gård Jens, det bliver spændende for dig at komme i gang og det bliver morsomt at komme ned og se hvordan du får dig indrettet, nu er det jo lige med at få de rigtige mennesker til at hjælpe dig med bedriften og Volvoen er solgt, kan du undvære bil tror du?

Og Lars har sådan måttet på sygehuset, det har han sikkert ikke været begejstret for, men det kan jo være nødvendig, og forhåbentlig, får han det nu meget bedre, det kom jo til at hjælpe både på det ene og det andet.

I håb om, at vi alle ses d. 9.4 sender jeg alle både store og små de kærligste hilsner 

Edith

Modtaget 31.marts. Afsendt den 18.april

Nibe, den 17.april 1960. 

Kære søskende!

Også jeg siger mange tak for jeres indlæg. Der er nok ingen tvivl om, at ”de tolv” betyder mere som bindeled mellem os nu efter mors død.

Jeg har beholdt ”de tolv” betydelig længere end normalt denne gang. Det er dog med vilje, idet jeg ikke syntes, at jeg ville sende den til Gunnars umiddelbart før hans bryllup, og efter brylluppet vidste jeg ikke rigtig, hvorhen jeg skulle sende bogen.

Det var en dejlig dag, vi havde i Hobro. Hvor var Grethe også smuk som brud; det kunne nu nok ikke overraske nogen; men Gunnar tog sig nu også særdeles godt ud som brudgom, og jeg syntes, at de klædte hinanden.

Det var en helt igennem vellykket dag., synes vi, maden var særdeles god, stemningen også, og det var hyggeligt at hilse på Grethes familie. Det var også dejligt at træffe så mange af vore egne søskende med familie; vi savnede familien fra Næstved.

Vore børn havde haft det godt, og de havde også opført sig sådan at vi en anden gang kan parkere dem samme sted.

I de første påskedage har vi været på besøg hos mormor og morfar, ja, vi var også en lille tur til Burkal, hvor vi besøgte Annas bror, som er lærer der. De er begyndt at holde et pelsdyr, der stammer fra Sydamerika. I har måske hørt om dem, de hedder chinchillaer. De har et par, som de har givet 2400 kr. for; og det er en normal pris. Der er endnu ikke syet pelse af dem herhjemme; men i Tyskland kan man købe en for 160 000 Dmark, og i Amerika må man af med 50 000 dollars for en pels, så jeg tror nu, at markedet herhjemme er ret begrænset.

Hjemme hos morfar fik Ester lov til at trække rundt med en lille jerseykalv, ja, hun trak den en gang ind i køkkenet og videre ind i stuen.

Astrid besøgte os et par dage efter brylluppet. Det var vi alle meget glade for, ikke mindst pigerne. Ester kunne i de dage ikke sidde på toilettet, men måtte benytte potte, for ellers kunne hun ikke se faster Astrid imens.

I dagene fra den 6-10.maj skal jeg med skolebørnene til København, og jeg håber, at jeg får en aften fri, så jeg kan være sammen med familien derovre.

I sommerferien skal jeg med to klasser til Rhinen. Det bliver i dagene fra 4.-11.juli.

Vi skulle jo i gang med at anlægge forhave; men håndværkerne er ikke færdige udenfor endnu. De mangler at støbe fliser til gang og terrasse, og det er jo ikke så rart at have dem, altså håndværkerne, til at vade rundt i bedene.

De kærligste hilsner fra os 4, 

Ove

Ester har underholdt mig hele tiden, mens jeg har skrevet; så derfor er der lidt kludder her og der.

Modtaget 19-4-60, afsendt 28-4-60

Tåstrup 27-4-60

Kære alle.

Tak for indlæggene, jeg har denne gang beholdt bogen 2 dage længere end tilladt, jeg beder jer tilgive.

Vi vil gerne her benytte “de tolv” til at sige jer tak fordi så mange af jer, ville glæde os, med at tage for nogles vedkommende, den lange rejse til vores bryllup, vi synes det var en dejlig dag som vi altid vil kunne tænke tilbage på med glæde.

Nu skal jeg fortælle lidt om hvad vi har oplevet siden brylluppet, vi havde atter fest i ungdomsborgen mandag da var vi ca. 75. der var inviteret 108, men hvis alle der havde givet  (f.eks. på Fyn og i Sellerup Skov) så skulle vi have inviteret mindst 150, vi havde også den aften, en god fest. Så tilbragte vi resten af ugen hjemme hos Grethes forældre, vi fik dog lige tid til at tage en lille tur til Randers for at besøge Edith. I. Påskedag rejste vi til Århus, derefter tog vi til Sellerup og Andkjær, og 2. påskedag kørte vi til Brædstrup. Tidlig tirsdag morgen startede vi i Forden og Bent og hans fætter i Bedforden (vi har jo købt vore møbler hos Bent). Vi var i Tåstrup kl. 12, hvor resten af dagen gik med at indrette os. Vi synes selv vi har fået et lille hyggeligt hjem, kom og se, ja Sinne, Vagns og Faster har været herude, og vi venter også i den nærmeste fremtid besøg af Astrid, vi håber også familien fra Næstved vil tage en tur til Taastrup. Ove mener ikke han får tilstrækkelig tid itl at komme herud, når han kommer herover med børnene.

Endnu er det vel for tidlig at udtale sig om hvordan vi bliver tilfreds her, også fordi vi i nær fremtid skal skifte forstander, men til det her har vi været glad for arbejdet, og vi håber og tror det vil holde også i fremtiden. Til slut mange kærlige hilsner fra Grethe og Gunnar

Adr. Ludvig Hegners Alle 2 Taastrup

Brædstrup d. 8-5-60

Kære alle!

Tak for brevene, of for samværet den 9-4, det var en dejlig festdag, Jens havde taget mange gode billeder fra festen, vi så dem anden påskedag, da Grethe og Gunnar var her.

Vi fik brev fra Edith forleden, og hun skrev at hun havde fået svar fra 2 prøver fra Seruminstituttet og det var – (minus) begge to, så det var da dejligt at høre. Edith har strikket en dejlig pullover til Lars.

I formiddags var jeg i søndagsskole, og i eftermiddag var vi en tur ude ved farfars, Lars kørte turen både frem og tilbage på sin trehjulede cykel.

Jeg tænker næsten Bents søster Birgit skal giftes til sommer, måske allerede i juni, det er meningen vi skal spise på ”De unges hjem,” Birgit er på kontor i Åbenrå, det er en sydslesviger, hun skal giftes med, de ville forfærdelig gerne have bosat sig her i Danmark, men det er vist umulig for ham at få dansk statsborgerret.

Hans fortalte sidst vi var sammen at det var meningen Inger (Lund) ville komme hjem ca. 3 mdr. i sommer med sine 5 børn, det bliver dejligt for Mette og Søren Peter, jeg glæder mig også til at hilse på hende igen, det må vist være ca. 10 år siden hun rejste.

Jesper har 4 tænder nu, vi synes han er kommet sig godt den sidste tid, nu kører han over dørtræet i sin gåcykel, han har næsten altid et strålende humør, han er så madglad og spiser alt hvad der bliver proppet i munden på ham.

De kærligste hilsner fra os alle fire

Edel

Modtaget d. 10-5-60, afsendt 11-5-60

Kære alle!  

Tak for brevene. Jeg har lige fået bogen og skriver nu i den med det samme, da jeg ret længe har skyldt Inger brev: men har fået brevskrivningen udskudt, da jeg mente vandrebogen var på trapperne. I søndags var Astrid og jeg sammen med Grethe og Gunnar i Næstved, vi kørte i ”Henry” og den klarede turen flot, vi havde en hyggelig dag, det var ellers gråvejr; men efter middagen kom solen, og vi kunne sidde ude i haven og nyde den, senere var vi på en lang spadseretur i Herlufsholm, der var så smukt med de ny udsprungne bøge- og birketræer, Kirstens fødselsdag blev også fejret  med chokoladebord om eftermiddagen, selvom det først var dagen efter. Lørdag aften var vi hos faster, vi var samlet, fordi Ove var herovre med skolebørn og havde et par timer fri om aften, familien fra Hvidovre var ikke med, Vagn var som medlem af menighedsrådet i Hvidovre med på en tur til Jylland – vistnok Mors – for at høre et par præster, der har ansøgt om det ledige præsteembede i Hvidovre. Grethe og Gunnar har rigtig fået sig indrettet hyggeligt i Tåstrup, det er en dejlig stue de har fået og soveværelset er da heller ikke så lille, vi beundrede deres møbler meget, de må have en god møbelhandler. Astrid ringede til Jens forleden, han skulle nu få en husbestyrerinde med 2 drenge, så bliver der nok liv i huset, vi er meget spændte på at høre lidt om, hvordan det går.

Faster får i bededagsferien besøg af Signe fra Grejs og hendes familie, Poul – den ældste af børnene – skal lørdag d. 14. maj giftes med en ug pige her fra København, hendes far har et ismejeri ikke ret langt fra Kommunehospitalet, jeg tror, hun selv har stilling på et kontor, de har været så heldige at få en ret billig lejlighed. Poul er ansat ved militæret og har vist en ret god stilling. Jeg ved ikke om jeg får hilst på Signe, det er nok tvivlsomt, for de havde vist alle aftenerne optaget. Fredag er jeg inviteret til middag hos Oda og derefter byder hun på en teatertur til ”my fair lady,” det er Odas 50 års fødselsdag, der skal fejres, det er en noget forsinket fest, da hun blev 50 sidste år den 30/6, det bliver en dyr aften for Oda, vi bliver 6, og billetterne koster 15 Kr. pr. person.

Rigtig mange kærlige hilsner til jer alle nær og fjern’

fra Sinne 

Aarhus d. 20/5 – 60.

Kære alle!

Med Tak for brevene vil jeg nu ogsaa gribe en fredelig aftenstund og skrive, her i Foraaret flyver Dagene jo af sted. Jeg maatte ned til Byen i Formiddags da min Brille var gaaet i Stykker, men selv paa Turen derned, fik jeg flere gange anledning til at sukke, tænk hvor skøn Foraaret dog er. Vi har faaet Regn, men ikke saa meget som Jorden trængte, men det har alligevel hjulpet.

I Tirsdags var jeg en Tur i Randers, jeg kørte med Paul godt syv, da Børnene var gaaet, saa tidlig kunne jeg jo daarlig komme paa afd.- Men paa det moderne Centralsygehus er der et stort venteværelse til Besøgende, hos Edith var jeg knap 2 Timer.

Hun laa næsten og havde det som Blommen i et Æg. Mange Blomsterbuketter og store Altandøre aabne ud til Terrassen og bagved Parken, vi maatte dog lukke Dørene, da de begyndte at slaa Græs med Motorklipper. Edith var allerede godt solbrændt ogsaa paa Benene. Jeg har faaet lov til at komme om Formiddagen, saa kan jeg tage hjem med en Rutebil kl. 13.

Farmor befinder sig da godt i Canada, selvom hun synes bedre om Klimaet her. – Nu nærmer Ferietiden sig saa, vi rejser nok ned til Hans først på Ferien, Ja hvis der er Chancer for, at Sinne kommer her venter vi meget gerne lidt, men vi skulle nok kunne naa at faa Besøg af Familien fra Næstved, der efter hvad Hans sagde havde Ferie 7-24 Juli.

Jeg har taget 5 Billeder, 3 af Børnene, 1 af Jens og 1 af mig selv næste Gang du støder på saadan et Havgasse Billede af mig kære Broder, haaber jeg, du sparer Papiret.

Nu da du har fået Husbestyrerinde, synes jeg godt jeg kunne beholde det med Skægget, det har vel været med rundt, og skulle du faa Brug for det til ”Billet mkt.” ved du hvor det er.

Jeg var forleden nede i Byen for at bruge de Penge fra Tante Agnes som Vagn sendte mig jeg købte porcelæn til det stel, som vi fik af jer til vores Bryllup.

Vi fik Billeder fra Gunnar i dag, det var en uheldig Dag for mig at de havde valgt at tage til Aarhus paa, d. 12 Juni er der Elevmøde paa Testrup, og jeg hører til 25 aars Jubilarerne, der plejer at blive inviteret til Middag Lørdag Aften men maaske bliver de til Mandag. Sidste Søndag Aften forsvandt Lyden i Fjernsynet, Billedet var fint nok, det er første Gang der er noget i Vejen. Ole opdagede det først i Dag, det har ikke mere Nyhedens Interesse, saa jeg forstaar ikke den megen Snak om, ”at Børn bestandig kæmper foran Fjernsynet.”

Mange kærlige hilsner til jer alle og saa haaber jeg vi maa faa Lejlighed til at se jer alle i Sommerens Løb om ikke her saa i Sellerup.

Inger.

Sellerup Skov 30-5

Kære Alle!

Tak for indlæggene. Gerda og jeg vi har været i Snede et Par Gange, for at træffe aftale med Holger om hvordan, Gravpladsen skulde anlægges, jeg tænker næsten den er færdig nu, han regnede med, at det vilde koste mellem 3 og 400 Kr, jeg haaber saa at den bliver pæn; men det er nu ikke nemt at bedømme forud.

Bortset fra Bederoerne, hvoraf de fleste visnede under Sandstormen forleden, har Afgrøderne i Marken staaet pænt, men i Gaar og i Dag har det tørret saa haardt, at en Del af Jordbær og Kartoflerne er begyndt at trænge midt på Dagen, men vi har jo heller ikke faaet meget Vand i Foraaret, vi fik 12 mm, jeg husker ikke om det er 14 Dage eller 3 uger siden, og saa fik vi 4½ mm den 24.

Fru Velling døde Natten til Lørdag, Velling vaagnede ved 3 Tiden og syntes hun var saa stille, da var hun allerede ved at være kold, Frederiksen mente hun var død først på Natten, hun blev bisat Lørdag Eftermiddag, og skal begraves paa Onsdag i Gauerslund, hun har ikke været sengeliggende.

I gaar var Andkær Søndagsskole paa udflugt til Randbøldal, derude regnede det for resten en 2-3 Timer, men der kom nu ikke store Mængder, men alt var jo vaadt, saa vi drak Kaffe i Restaurationen, Gerda havde inviteret mig med, hun serverede Kyllingesteg og Budding før vi tog af sted, de to smaa kørte med Ladegaards, da der blev ved med at være temmelig vaadt i Randbøldal, kørte det meste af Selskabet ved Aftenstid ud til Faarup Sø, og spiste den medbragte Aftensmad, derefter var der lidt Konkurrencer, og Børnene legede lidt, hvorefter vi brød op og kørte hjem, det blev jo lidt sent med Malkningen.

 Store Bededag var vi en Tur i Langesø Løgpark, der var meget stor søgning.

 Som Inger skriver, haaber vi jo at se de fleste af jer i Sommerens løb.

Mange kærlige Hilsner til jer alle

Hans

Midtgard d 6-6

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg, det glæder mig at det går så godt med ”de 12.”

Ja jeg er jo så kommen på en anden hylde siden jeg sidst skrev i bogen her, og indtil nu befinder jeg mig rigtig godt ved det, selv om det kniber med at komme ligesidig med arbejdet, jeg har ellers både en dygtig karl og husbestyrerinde, sidstnævnte er er enke med en 2 drenge 8 og 10 år.

Det har glædet mig at en del af eder har lagt vejen herom ad for at se min bedrift, jeg håber at I andre får lejlighed til det samme i løbet af sommeren.

Jeg har bestilt en folkevogn varevogn og lovning på at få den i løbet af denne måned, jeg har bestilt den med gule plader til 10023 kr, men er lidt i tvivl om hvorvidt jeg skal lægge 4000 på og få den med papegøjeplader.

Afgrøderne står godt her bortset fra høet som det ikke bliver meget af.

Vi har tyndet ca ¾ af roerne og slået og stakket en ¼ af høet.

Karlen har haft fri begge pinsedagene, så jeg har selv passet kreaturerne.

Nu ikke mere denne gang.

Mange kærlige hilsener til jer alle med håb om at rigtig mange af eder finder herom.

Jens

” Midtgård”

Vester Smidstrup

Pr. Gadbjerg.

Hvidovre, den 13.juli 1960. Afsendt 14.juni

Kære alle.                                                    

Mange tak for brevene.

Sikken dejlig sommer vi har. Det er bare galt, at regnen er så sparsom.

Vi får sent ferie i år, ikke før de sidste 2 uger i august. Joan er stadig ved centraltjenesten, så vi må rette os efter, hvornår hun kan få ferie.

Hun er for øvrigt lige blevet udstationeret til Birkerød for de første 10 uger, altså til hendes ferie. Det er en lang rejse frem og tilbage hver dag. Den ene dag skal hun være der fra 8.30 til 15.30 og den anden dag fra 15.30 til 22.30. når så rejsetiden kommer til, bliver det alt for meget, så vi er begyndt at se os om efter et sommerhus i nærheden af Birkerød. Vi vil prøve at få et så længe som muligt i skoleferien.

Vi havde som sædvanlig besøg af familien fra Næstved i pinsen. I år boede de hos Sinne, da vi i forvejen havde besøg af Lis og Egon, så vi fra Hvidovre have ikke så meget tid som vi gerne ville.

I år er jeg leder af Hvidovres fodboldynglinge, og i søndags var der en af mine drenge med på Københavns udvalgte ynglingehold, de slog Fyn med 4 -0, så jeg er jo lidt stolt. Det er første gang Hvidovre er repræsenteret på udvalgt K.B.U. hold.

Arne ringede i aften. Pengene i arvesagen efter Tante Agnes var nu kommet fra skifteretten, og Arne og jeg skal så ud til Onkel Karls på onsdag for at ordne de ombytninger, der er foretaget indbyrdes mellem familien. Der er som de fleste vist ved også tale om 500,- kr, der minus uforudsete udgifter skal deles i fire dele. Det bliver ca. 110 kr til os, og dem vil jeg gerne være fri for at dele og i stedet sende dem til Hans til brug ved anlæggelse af gravpladsen på

Ø. Snede kirkegård, men jeg har vist skrevet eller talt med de fleste af jer om det.

Der er endnu et par stykker der skriver pr. Valby.  Postvæsenet har bedt mig hilse og sige at postadressen er HVIDOVRE.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 21-6-1960.

Kære Alle.

Mange tak for Brevene, denne Gang vil jeg nøjes med en lille hilsen , da vi jo haaber at se jer alle før eller siden nu i Sommer; det er dejligt vi har faaet Jens inden for Landets Grænser igen og vi syntes det er saadan en hyggelig og dejlig Gaard, men der er jo nok at tage fat paa derude, det syntes Jens ogsaa, det er Meningen vi skal med Hans ud og besøge ham Søndag det glæder vi os til. Vi var ogsaa med Hans i Brædstrup til Edel’s 30 Aars Fødselsdag, Hans syntes saa vi skulle op og hilse paa Edith, og saa var det saa heldigt at Bent kunde faa ½ Rugbrød, saa vi kom med alle sammen, Jens var der ogsaa, og Edith blev ogsaa glad for at se os, vi havde Kaffe med som vi drak i Haven, Edith var saa dejlig brun og saa godt ud, hun har ogsaa et hyggelig Værelse med Veranda.

Nu er jordbærsæsonen gaaet ind igen, i hvert Fald for Hans, de fleste har vist ikke begyndt endnu, men det er jo godt og  have nogle mens de koster lidt og det er fine Bær, han havde 180 pund morgenplukkede Mandag Morgen.

Vi var til 50 Aars fødselsdag i Højen Søndag,  det var Ingrid der blev voksen.

Næste Mandag venter vi Besøg af Ankers Bror Holger fra Stevns, det er Meningen de vil køre rundt og besøge Familien her i Jylland, det er ogsaa sjældent de er herovre, saa vi glæder os til at se dem.

I Dag er der dejligt Vejr her, de to smaa render med bar Overkrop, de har lavet en Hule af Tæpper, der er hængt om Havemøllerne, nu haaber vi Vejret er ligesaa godt i Løkken for der er Sinne vel for Tiden.

Det blev alligevel en ret lang Smøre nu glæder vi os til at se de forskellige af jer her.

Kærlig Hilsen Fra os alle 6 i Andkær

Gerda

Modtaget d. 22-6-1960, afsendt d.27-6-1960

Kære alle!

Tak for jeres breve, som det var dejligt at læse.

Jeg sidder ude i haven og skriver-, det er varmt – + 27 grader C i skyggen. Sommeren er dejlig, men den er tør, vi trænger meget til regn, vand er en mangelvare overalt i disse uger.

Ja vi havde nogle dejlige dage inde i København i pinsen. Vi rejste inde pinselørdag og var da ude hos Vagns nogle timer, så var vi en tur i Tivoli og tog derfra ud til Sinne. Pinsedag var vi på familieskovtur til Hillerød en pragtfuld tur, der var nogle ret store stuer der på slottet, en af kustoderne fortalte mig, hvad jeg burde have vidst, at Herluf Trolle havde byttehandlet Frederiksborgslot med Herlufholm, og i anledning af at det i år var 100 år siden, skulle der holdes en stor fest med 1500 gæster-, der skulle spises i riddersalen, og der skulle være god plads, det er jo en ret ordentlig spisestue ikke sandt. Vi var også ude og besøge de nygifte i Tåstrup, de havde fået indrettet dem dejligt med deres dejlige møbler og ting.

”Hilma” og ”Henry” viste dem fra deres allerbedste side af, og vi nød rigtig at kunne spare bentøjet, endnu en gang tak til mændene ved rorene.

Vi har byttet Peter væk nogle dage med han kusine Birgit fra Jenstrup.

I år har både Karen og jeg været ude og luge roer, og vi havde ikke glemt det, selvom det var mange år siden, vi sidst har prøvet det.

Vi har solgt en del nye kartofler, men har til nogle dage endnu, vi sælger til 2 købmænd, jordbærrene er også begyndt at modne, men det bliver ikke det store sus i år.

Ja så står ferietiden for døren, vi glæder os meget til at hilse på de fleste af familiemedlemmerne, vi snød jo Grethe og Gunnars bryllup.

Til slut mange kærlige hilsener – til jer alle fra os 4 i Næstved

Kristian

København 8/7 – 60

Kære Alle!

Tak for brevene ja nu er det på tide jeg får fat i pennen, jeg havde fået bogen gemt for godt.

Så er vi allerede hen i juli måned og ferierne er på deres højde, Sinne har alt overstået sin, jeg får ferie fra 1 august og rejser til Salzburg i 10 dage sammen med 2 kammerater, vi er ikke med noget rejseselskab så det bliver ikke nogen anstrengende tur, det regner vi i hvert fald ikke med.

 Vagns er jo flyttet til Birkerød for sommeren, de har ikke ladet høre fra sig, så jeg ved ikke hvordan de befinder dem.

Petrus med frue er på ferie i Jylland ligeså to øvrige logerende så jeg har huset for mig selv, det er rart om dagen, men jeg kan ikke lide at være alene i huset om natten, så jeg er ved at opgive tanken om eget hus, lejlighed kan jeg også få, hvis jeg vil betale prisen, der er lige bygget et yndigt hus næsten nabo hertil med en del 1 værelses lejligheder 400 i mdr. + 6000 i indskud, men det kan jeg ikke klare når Kampmann også skal have sit.

Jeg synes ikke rigtig jeg har noget spændende at fortælle og håber jo også at hilse på en del af jer i ferien så jeg vil slutte for denne gang.

Kærlig hilsen

Astrid

Elim d. 27-7-60

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i ”de tolv” og mange tak for samværet med de forskellige , hvor var det hyggeligt sådan at få lejlighed til at hilse på jer alle sammen i løbet af så kort tid.

Nu må jeg jo også se at få vandremappen sendt, jeg har ladet den holde en lille ferie, da vi var så mange sammen hjemme.

Så er jeg havnet her i Gilleleje, jeg ved endnu ikke hvor længe, jeg skal være her, her er noget så dejligt, det er et meget fredelig sted, haven går lige ned til vandet så der er rig lejlighed til at få en dukkert i Kattegat, der er også en dejlig stor have til med mange gode liggepladser, vi kan altid finde et sted hvor der er læ for vinden, og vejret har jo artet sig nogenlunde de sidste dage.

I søndags var jeg ude og se til faster det er ikke så langt herfra, Sinne var der også og vi havde det så hyggeligt, hvor ser faster da godt ud, men jeg tror nu også hun befinder sig godt heroppe, hun snakkede om hun ville have tlf. herop, det synes jeg ville være dejligt, det er nu rart, når man nogenlunde nemt kan komme i forbindelse med folk, og faster er jo ikke ung længere.

I går var jeg også på visit, jeg har en kammerat fra Randers, der er køkkenchef ude på Kristelig feriehjem på Gilbjerghoved, det ligger en passende spadseretur herfra, der var noget så dejligt, – der var plads til 80 gæster så det var jo en større historie, og det lå alders dejligt, så der er fuldt optaget det meste af sommeren.

Ellers har jeg vist ikke oplevet noget særligt spændende, jeg fører jo et rent driverliv med at dase i haven og gå små ture; i aften skal jeg vistnok på svampetur, nu må vi så se om det giver gevinst.

Mange kærlige hilsner til alle jeres Edith

Pt. Elim Gilleleje

Modtaget 28.juli.  Afsendt den 4.aug. 1960

Nibe, den 4.aug. 1960

Kære allesammen.

Mange tak for jeres indlæg. Da ”de tolv” har haft sin sommerferie  hos Edith, er det ikke værd den bliver hos mig udover de tilladte 8 dage. I morgen har jeg 8 dage tilbage af min sommerferie, og vi ville jo meget gerne, om den lille gæst, som vi venter, ville indfinde sig forinden; men vi har jo før prøvet at vente. Annas søster Solveig kom i går, og hun bliver her til omkring den 18.aug. Efter sommerferien skal hun begynde på seminariet i Haderslev.

I aftes var jeg til møde i skolekommissionen. Jeg er blevet valgt til formand for Nibes skoles lærerråd og er som sådan medlem af skolekommissionen. På grund af indgåelse af skoleforbund med flere af oplandskommunerne skal vi i gang med en større udvidelse af vore skolebygninger, og mødet i aftes var optakt til planlægningen.

I denne uge har maleren været her og malet huset færdigt udvendigt. Vi synes selv, at det har pyntet ganske gevaldigt.

I den første del af ferien var jeg på en meget vellykket tur til Rhinen sammen med to klasser fra skolen her. I den tid var Anna og pigerne hjemme hos mormor og morfar. I ugen efter var vi hjemme hos farbror Hans, hvor vi havde en dejlig uge sammen med familierne fra Næstved og Århus. Vi aflagde også besøg i Andkær, Brædstrup og Smidstrup. Vi var meget imponerede af Jens’ gård. Tak for samværet alle, som vi var sammen med.

De kærligste hilsener fra os 4, Ove

Modtaget ?, afsendt 17-8-60

Taastrup den 16-8-60

Kære alle!

Tak for brevene, ja mappen lå her da vi kom fra ferie, og jeg må vist hellere få den af sted igen. Nu har vi altså haft det ferie vi kan tilkomme i sommer, vi fik sådan set også en uge mere end vi kunne tilkomme, vi fik nemlig lov til at komme med på en Blå korslejr ved Vildsund strand, og da vi fik så vel opholdet som rejsen refunderet var vi ovenud glad for det, det var også en i alle måder vellykket lejr, også fordi programmet var lagt under hensyn til at vi skulle holde ferie samtidig. Ellers har vi været hos familien resten af ferien, hovedsagelig i Hobro. Vi var dog også i Brædstrup en lille tur, men om det er den slags gæst de bryder sig om i Brædstrup ved jeg ikke, ”Henry” gik i stykker midt om natten, og vi fik Falck til at slæbe os til Brædstrup, der var vi kl. 3.30 om natten, men vi blev taget ligeså gæstfri imod som når vi kommer om dagen, og hvad bedre var vi kom i seng, og dagen efter lavede Bent bilen ganske gratis (benzin røret var stoppet) og vi kun’ fortsætte uden det havde kostet os en øre, tak for hjælpen!!

Ellers går livet sin vante gang, vi er ved at falde helt godt til i Tåstrup, nu er forstander Kristensen  begyndt igen efter sin lange sygdom, nu håber vi at vi må blive ligeså glad for at samarbejde med ham som vi har været med de to andre.

Tillykke med den lille pige Anna og Ove! Svigerfar har jo også 3 piger, og de siger at det har ingen nød med de kommer af sig selv når pigerne bliver store.

Til slut mange kærlige hilsner fra

Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 21-8-60

Kære alle!

Mange tak for brevene, denne gang er vandremappen spadseret rundt på godt 3 mdr., så det er da helt pænt.  Søndag den  14 august var vi kørende med Hans og Astrid i den ”lille Renatte” til Århus, vi havde en dejlig dag på ”blåmejsevej,” Astrid blev så her i Brædstrup et par dage, tirsdag aften kørte vi over til Jens og i folkevognen fortsatte vi så til Andkær, hvor Hans var ankommet. Gerda og Anker havde da fået fat på en kogekone til konfirmationen, hun var der den aften, for at snakke om tingene, ja, til lykke med køleskabet Gerda, Astrid fortæller i telefonen, at I havde fået et ”Gram.2 det tor eg heller ikke I fortryder. Børnene har kighoste fortiden, jeg tror Lars’s har kulmineret, det har faktisk kun været en dag, jeg synes det var rigtig slem ved ham, og det var den mandag Astrid var her, Jesper blev vaccineret, før han begyndte at hoste, så det skulle jo ikke blive så slem ved ham.

I dag har de barnedåb på ”De unges Hjem” drengen kom til at hedde Gert, jeg spurgte Keller om jeg måtte få ham, ja det må du såmænd da godt svarede han, hvis vi får jeres lillebror, men det ville Lars rigtignok ikke gå med til, der var ellers en nat Jesper skreg og så vågnede Lars op og han var gal” a’ vil æ høre det hyleri,” men Jesper blev ved, og så sagde Lars ” så tæt ham da over til Keller mor.”

I morgen skal børnene og jeg til 2 års fødselsdag hos Søndergårds datter datter, hun har også kighoste, det florerer voldsom her i byen fortiden.

De kærligste hilsner og tanker fra os alle fire  

Edel

–                                                                                                                                                                   Ballerup d. 29/8 -60

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Jeg var hos faster i den forløbne weekend, faster havde det godt, hun skulle få telefon i sommerhuset i dag, det bliver Smidstrup 228. Sådan set er det ærgerligt, at faster ikke fik den i foråret, men sådan går det jo somme tider, at man er lidt længe om at bestemme sig, man kan også sige, det er meget med 2 tlf., men det er jo næsten det halve af året, faster er deroppe.

Edith kom også på besøg søndag eftermiddag, ih – hvor er hun dejlig brun, og nu lader det også til, at hun snart får lov at komme i gang med arbejdet vist til 1ste oktober, men i første omgang kun 4 timer dgl., Edith håber at kunne få fri til 3/10, så hun kan få Birgits konfirmation med, da det nu er så tæt på. Edith kommer her til byen 15/9, da lukker de på Elim, så er det meningen, hun tager nogle dage til Næstved og derefter hjem til Hans. Jeg fik en dejlig buket blomster oppe hos faster i går, men glemte den i Hillerødtoget i aftes, så prøvede jeg at ringe til hovedbanen, og da de lå på et kontor der, stod jeg af toget i morges og hentede dem, og jeg var meget forbavset over at se så friske de var efter at have ligget på et varmt kontor hele natten, der var bl.a. lathyrus, og de står noget så flotte nu. Jeg er meget spændt på hvad lille søster i Nibe skal hedde, håber ikke I udelukkende har set på drengenavne. Gunnar fortalte, at Kristians havde fået fjernsyn, der må også rigtig være noget at se på i disse dage med olympiadeuds. 

Rigtig mange kærlige hilsner med tak for breve, kort og opringninger til min fødselsdag                        Sinne

Afsendt fra Aarhus d. 7/9 – 60.

Kære alle!

Tak for Brevene her og til min Fødselsdag, da hørte jeg fra alle, saa det var meget imponerende, især at den sidste fødselsdagshilsen kom om Tirsdagen. Pudsigt nok skrev Vagn, at hans Svigerfader havde gjort samme Erfaring som Grethe! Far.

Det er saa som saa med Sommervejret, men det kan jo ikke nægtes, at alt i Haven ser mere frodigt ud end sidste aar. Vi har en Bunke Brombær, og mærkelig nok har de ikke solsortenes Interesse, de er ellers graadige, blot Hyldebærrene nu maa faa lov til at blive rigtig modne, Paul og børnene er meget glade for varm Hyldebærsaft i Stedet for Kaffe eller The. Vi havde ladet Stikkelsbærrene sidde for at have noget spiseligt i Haven, men da Fuglene ogsaa fik Smag paa dem var det hurtigt sket.

Familien i Canada har Ferie nu  og er paa Tur med Campingvognen, som Peder har til dels selv bygget, efter sigende er den meget velindrettet, Køleskab, vaskemaskine, Toilet o.s.v.

Turen skulle gå til Nationalparken og siden til U.S.A, den 15 Sept har Farmor Billet til Flyveren, vi er helt imponeret over, som hun har fartet omkring.

Vi er ved at faa lavet et værelse i Kælderen, så før der er lagt varme derind, kan vi daarligt begynde at fyre, men naar bare Solen vil skinne, som den har gjort i Dag, har det jo heller ingen Nød.

Tak for samværet i Sommerferien, de eneste vi ikke har mødt i Sommer er Vagn’s, men nu haaber vi at vi ses den 2-10 i Andkær. Det var nu en meget vellykket Udflugtstur vi havde den Dag, og saa morsomt at se lidt af Hærvejen.

Til lykke med fjernsynet i Næstved. Sport synes jeg nu, man bliver træt af at se paa, og bortset fra Kongebesøget i Gaar har app. Daarlig nok været brugt under Olympiaden, men i Aftes var det alligevel spændende hvad Resultatet blev, saa jeg aabnede lidt før sidste Halvleg sluttede. De to store er ogsaa ivrige til at læse Resultaterne i Olympiadesiderne før de gaar om Morgenen.  Paul’s bror i Ejby bygger Hus og regner med at være saa vidt i Orden, sat han kan invitere til Konfirmation den 16.Okt.- Ved Separationen fik han de 2 Drenge og Ellinor den lille Pige paa knap 6 aar.

Mange kærlige Hilsner til jer alle fra os her

Inger.

–                                                                                                                                                                          Sellerup Skov  25-9-60

Kære Alle!

Mange Tak for Brevene. Gerda og jeg var omme paa Kirkegaarden med Blomster i Tirsdags, jeg var saa inde ved Holger og betale ham for at anlægge Gravpladsen, det kostede 335 Kr.

Edith er hjemme for Tiden, saa jeg har Køkkenpige igen, det er Meningen, vi skal en Tur om til Jens i Eftermiddag, vi skal spise til Middag i Andkær.

Jeg har haft travlt i Kartoflerne i det gode Vejr, jeg mangler da ogsaa kun til en halv Dag, de har været gode, men jeg havde dog overvurderet dem, til gengæld er de pænere end jeg havde regnet med. Vi ses vel de fleste af os paa Søndag, saa jeg vil slutte med de kærligste 

Hilsner til jer alle   

Hans.

Smidstrup d 2-10 1960

Kære alle!

Mange tak for indlæggene.

Jeg står lige og skal af sted til Andkær til Birgits konfirmation, hvor jeg regner med at træffe hovedparten af de tolv, så jeg vil tillade mig at tage let på mit indlæg denne gang.

De kærligste hilsner

Jens

Vester Smidstrup

Pr Gadbjerg.

Hvidovre, den 5.oktober 1960.

Kære Gerda og alle.

Mange tak for brevene.

På nær Kristian var vi jo alle samlede i søndags, så meget nyt er der ikke at berette om, jeg vil derfor denne gang bruge ”de tolv” til at sige familien i Andkær tak for den dejlige fest, I havde lavet for Birgit og os. Festen var selvfølgelig først og fremmest for Birgit, og vi synes, at det var en smuk og dejlig konfirmationsfest dine forældre holdt for dig Birgit, og vi tror, at du altid vil se tilbage på dagen med glæde.

Vi andre glædede os udover konfirmationen også over at så mange af vi 12 havde lejlighed til at være sammen. Det var den første konfirmation i Birgits generation, men nu kommer det snart til at gå slag i slag.

Vi kom godt hjem, men vi var ved at forregne os med tiden. Vi havde kun en lille time til at køre over Fyn, men vi nåede da at komme med færgen, selvom vi først nåede Knudshoved 14 min. før færgens afgang (man skal være der 15 min før afgangen).

Hvor mange mon der hørte Sinnes hilsen med ”Barnetro” i radioens ønskekoncert i aftes til Birgit?

Med alle de gaver Birgit fik, har I måske haft gæster i Andkær i aftes og så har Birgit vel ikke haft tid til at høre ønskekoncert? Eller var der sivet ud i søndags? At der evt. ville komme en hilsen?

Jeg er flov over, at jeg glemte at betale Hans for gravpladsen , men Sinne sagde at det blev 30 kr til hver. Vi siger tak til Hans for ulejligheden, og vi er glade for, at gravpladsen er så smuk.

De ting der var taget ud som erindring om vort barndomshjem er nu også fordelt. Jeg har dine skeer her Kristian.

Endnu en gang mange tak til familien i Andkær for den smukke konfirmationsfest.

De kærligste hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 13-10-1960.

Kære alle.

Rigtig mange Tak for Brevene især til Vagn, det glæder os meget at I har været glade for Festen, vi syntes også selv at vi havde saadan en dejligt Dag, det er ogsaa saa dejligt at saa mange af jer kom til Birgits store Festdag, og hvor er det dejligt at mærke det gode Sammenhold der er blandt vi Søskende, men det er jo noget vi først og fremmest skulder vort dejlige Barndomshjem Tak for.

Jens kom med en Del Billeder fra Festen forleden Aften, han har selv lavet Billederne saa jeg syntes det er meget imponerende de staar fuldt på Højde med dem en Fotograf laver, der er mange dejlige Billeder og ogsaa mange morsomme, men om Sinne og Inger just syntes de er forskønnet paa det ene tillader jeg mig at tvivle på, men det trøster jo nok Sinne at det er saa godt et Billede  paa den foregående Side.

Vi er Jens meget taknemmelig for Billederne det er dejligt at have som et synligt Minde om Dagen. Harry tog ogsaa en Del men desværre er de ikke særlig vellykket, han har ellers saa tit taget helt gode Billeder.

Hans bad mig skrive til Kristian at det ikke blev mere end 21 Kr til Gravpladsen.

Edith regner med at rejse til Randers i Dag, nu er det spændende hvornår hun får Lov at arbejde, men de er jo nok bange hun ikke skaaner sig Selv nok, hvis hun faar begyndt for tidligt.

Det er dejligt Sinne har operationen overstaaet, nu maa vi meget haabe det ikke vil genere for længe efter saa det bliver for drøjt at komme i Gang igen, men jeg forstaar nu ikke hvis Sinne kan begynde at arbejde om 1 Maaned.

Nu mange kærlige Hilsner og endnu engang Tak fordi I kom den 2-10 og var med til at gøre Dagen til et uforglemmeligt Minde for Birgit og os fra os alle 6 i Andkær

Gerda

Modtaget d. 14-10-1960. Afsendt d. 21/10- 1960.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv.” Ja jeg er vel næsten den der får de fleste nyheder denne gang, eftersom alle I andre har været samlet til Birgits konfirmation.

Vi har så mange æbler i år som aldrig før, men da de fleste af dem er sorter – der kan gemmes længe er der jo ingen grund til at være ked af det. I dag har jeg taget gulerødder og rødbeder op og inden længe er det tid til at gå i gang med efterårsgravningen.

Fra den 21. august til den 4. september deltog jeg i Arbejdsteknisk Skoles kursus nr.3, kursuset strækkede sig over 76 time, Rationalisering, Samarbejde, Økonomi og Planlægning tog det væsentligste af tiden, desuden havde vi nogle timer – (8) med en Fagforeningsmand, samt enkelte timer med andre forskellige emner. Der var tilfredshed over hele linien med kursuset , vi havde det hyggeligt og rart. Vi begyndte kl. 8, kl. 10 blev der serveret kaffefor os, fra 12 til 14 var – vi oppe på et af byens bedste hoteller – og få en ordentlig frokost, og når – det var overstået, kunne vi klare 3 timer – fra 14 til 17 uden at blinke.

Nå men det gode og behagelige får jo en ende, den sidste kursusdag, gik først de kvindelige arbejder i strejke og siden gik også alle de mandlige. Men strejken varede ikke ret længe, vi mødte på arbejde mandag morgen kl. 6, og efter nogen diskussion og muggeri gik vi i gang kl. 7, og siden har der ikke været arbejdsstandsning.

Hans har solgt huset ude på Ankervej – og har lejet sig et værelse, han er stadig kontrolassistent, så det er kun om søndagen, han kan have fornøjelse af værelset.

Jeg snakkede med Vagn i telefonen forleden, vi venter at se dem nede hos os den 30/10, og måske også Astrid kommer, Sinne er vel næppe rask nok til at tage med til den tid.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende mange kærlige hilsener til jer alle

Fra os 4 i Næstved

Kristian.

Kbhn.         3/11-60.

Kære alle!

Tak for brevene og undskyld jeg har beholdt bogen for længe, det var ikke meningen, men jeg har fået den gemt for langt væk.

Herovre står alt vel til, vi er jo snart langt hen på året, og folk er allerede ved at lægge planer for julen, men det er nu lidt i god tid.

Sinne er jo så kommet hjem fra sit hospitalsophold og har hidtil været godt tilfreds med resultatet, så det håber vi varer ved.

I søndags var jeg med Vagns i Næstved og havde en hyggelig dag, skønt regnen styrtede ned, så vi kom ikke en tur i skoven som vi havde håbet på.  Karens Nevø Kjeld fra Klarkring var i Moskva på et års studieophold, de havde lige fået brev fra ham, det var interessant at læse om forholdene derovre, kosten var dyr et æble kostede det samme som 20 cigaretter.

I aften har jeg været hos faster, hun havde det godt. Jeg har ikke rigtig noget spændende at fortælle, jeg har haft fri i dag en ”skævdag” som det hedder – er blevet  permanentkrøllet og har fået en ny rød kjole, har gjort rent og vasket og fået tøjet næsten tørt udendørs, men det bryder I jer vel ikke om at høre så meget om, så jeg vil slutte  kl. er også snart 24, og jeg har altså haft travlt i dag.

Kærlig hilsen

Astrid

modtaget d. 5.11-60, afsendt d. 7-11-60

Kære alle !

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv,”  ja jeg kunne da ikke forstå hvor den blev af, da Astrid pr. tlf. havde fortalt mig hun havde fået den.

Ja så er jeg omsider hjemme med mig selv igen, jeg nyder rigtig at være hjemme  i min lejlighed og have mine ting selvom jeg jo havde det godt hvor jeg var og har været, det med at arbejde ligger det dog stadig lidt tungt med, jeg har fået lov at tage 3 timer på kontoret hver dag, så jeg passer tlf. og træffetid i  Jernbanegade fra 2 til 5 hver dag, det smager da altid lidt af fugl, tiden flyver ellers af sted, jeg begriber ikke hvad jeg bruger den til. Sygeplejen må jeg ikke begynde på før efter jan., det skal nu ellers blive spændende at komme rundt på turen igen.

Ja jeg venter besøg i eftermiddag af familien fra Nibe, Ove og en kollega skal ned og se på dragter her i Randers så tager Anna og pigerne med, så nu håber jeg tlf. ikke vil ringe ret meget, så der kan blive tid til at snakke, nu må vi jo se hvordan vi kan underholde pigerne dernede, men vi har en masse knapper i kælderen, det er jo ikke det dårligste legetøj til børn, men det bliver nu hyggeligt at se dem.

På søndag venter jeg også besøg, det er Inger og børnene, der kommer, men da har jeg fri så det skal foregå herhjemme ved mig selv.

Det er da dejligt, at det går så godt med Sinne, jeg vil også rigtig håbe, du må blive glad for, at du besluttede dig til at få det ordnet.

Nu ikke mere denne gang, men bunker af kærlige hilsner til alle                                  

Edith

Modtaget den 7.nov. Afsendt den 17.nov.

Nibe, den 17.nov. 1960.

Kære alle sammen!

Mange tak for jeres indlæg, og tak til Jens, fordi han har sendt billederne fra Birgits konfirmation med rundt. Dem var vi glade for at se.

Jeg har haft travlt i den sidste tid, idet vi i lørdags havde vores årlige skolefest, hvor elever fra IV real opførte to skolekomedier. Om eftermiddagen  opførtes  ”Peter Spillemand og troldviolinen” for de små, og om aftenen opførtes ”Svend Gønge” for de store + forældre. Jeg var med til at indstudere ”Svend Gønge,” hvilket var et stort arbejde, idet det er et langt stykke, (to timer) og der er tillige mange medvirkende. Heldigvis klappede det hele fint. Et af de sværeste problemer var at skaffe dragter, og der var vi så heldige, at Edith kunne hjælpe os med to kjoler, som faldt godt ind i billedet.

Vi var, som Edith skriver, i Randers for at leje enkelte dragter; men man skal jo nok lade være med at leje ret mange, da det koster 35,- kr. for hver dragt. Men vi fik da en eftermiddag ud af det hos Edith, hvor vi havde det rart.

Lille Mary trives godt, hun er så glad for selskab og så flink til at smile og pludre. I mangel af bedre kan hun underholde sig selv med en rød havregrynspakke, som hun er meget glad for. Forleden søndag aften optrådte hun i ”Husmoderforeningen,” som havde jubilæum og derfor opførte et stykke, der hedder ”Sangen til Hanne” af Leck Fischer: Heri forekommer barnegråd, og den sørgede Mary for. (Gråden blev optaget på bånd)

Bodil og Ester bliver bedre til at lege sammen og til at lave kunster sammen.

Valget tør jeg ikke udtale mig om; jeg får mindre og mindre forstand på politik.

De kærligste hilsener fra os 5 i Nibe, 

Ove

Modtaget 19-11-60. Afsendt 29-11-60

Taastrup 20-11-60

Kære Alle!!

Tak for brevene, og tak til de forskellige, der har aflagt besøg i sommer, det er altid rart når man får fremmede, vi er også taknemlig fordi vi fik lov at være med til konfirmationen.

Her er alt vel, vi har lige været i Hobro en lille tur, vi tog over Grenå-Hundested, vi var ellers noget betænkelig ved at tage den vej, efter hvad folk sagde skulle der normal være hård søgang, og da der var stormvarsel for en række farvande havde vi sikret os med søsygetabletter, men der var ikke stort mere sø end på dammen i Gl. Sole. Vi havde en god tur, Henry var skikkelig, vi havde nogle hyggelige dage sammen med Grethes familie, og vi kom godt hjem. Edith var også i Hobro hos os en aften og det var vi glade for.

Vi regner ikke med at rejse til Jylland i Julen, vi synes næsten ikke vi kan forsvare det, lægen mener vi bliver 3 mellem den 10. og 20.januar, Grethe har det godt, hun bliver hurtig træt, men det er vist ikke mere end normalt, nu har hun heller ikke mere end 2-3 timers arbejde om dagen, nu bestemmer hun jo selv hvor meget hun vil arbejde, hun er jo på timebetaling nu.

29-11-60

Ja den er ren gal nu har bogen været hos os i 10 dage, grunden er den at vi har været ved at makke med bilen, der er et par af patienterne her, der har hjulpet mig med at sætte nye stempelringe i, det har taget næsten hele ugen, men nu er vi færdig, og efter alt at dømme har det hjulpet ganske betydelig, endnu har vi dog ikke kørt ret meget, i aften var det meningen vi ville til Vanløse, der er Grethes søster jo. 

Til slut mange kærlige hilsner fra                                  

Grethe og  Gunnar.

Modtaget d. 30-11, afsendt d. 9-12-60

Kære alle !

Mange tak for brevene, nu kan det ikke nytte at opsætte længere med at få skrevet.

Forrige søndag havde vi besøg af Edith, Hans, Jens og familien fra Andkær, Edith kom lørdag aften og rejste igen mandag middag, det er nu så hyggeligt at være sammen med familien og med hensyn til glemsomhed lignede familien så dejlig sig selv, Anker havde glemt sin pibe, Bente sine galocher, Hans sit halstørklæde, og Gerda nogle breve og sange.

Torsdagen før havde vi besøg af familien fra Aarhus + Sinne og fru Heller, sidstnævnte købte en hel del møbler.

Bent var i Aarhus i går til bilauktion, købte en bil og solgte den igen inden han kom hjem, han var også en smut på Blåmejsevej, Inger er jo kommet hjem igen og Bent syntes hun så så god tud, for 14 dage siden da han besøgte Inger på sygehuset  var det ikke så strålende.

Vi har fået klaver, og jeg er begyndt at gå til undervisning, det er jeg mægtig glad for, spillelærerinden er blot så optaget så foreløbig kan det kun blive til ½ time om ugen, ellers er det almindelig med 2½ timer om ugen, for tiden øver jeg på nogle af de letteste julesalmer.

Jeg har været på sygehuset i eftermiddag og besøge den unge pige der plejer at passe Jesper sommetider, de kan ikke rigtig finde ud af hvad hun fejler, muligvis er det blindtarmen.

Jeg sender et par billeder med af børnene som Jens tog forrige søndag.

De kærligste hilsner

Jesper, Lars, Bent og Edel

NB Undskyld skriften men det er gået i en fart med skriveriet

–                                                                                                                                                                      

Afsendt 16/12 – 60

Kære  Alle!

Tak  for alle brevene.

Så er det ved at være jul igen, jeg har lige hørt julekoncert i radioen, der sang bl.a. Karen Margrethe Edlers, hun har i flere år sunget ved øjenafdls. Julekoncert, som afholdes lidt før jul, det er vist d. 19 det skal være i år, hun er så sød og morsom, der bliver efter koncerten serveret et glas vin med hjemmebagte småkager på professorens kontor for hende og de øvrige medvirkende og så mange af os sygeplejersker, som har tid at være med, fru Ehlers roser vore kager i høje toner især ”fru Heides,” jeg har endda en gang givet hende opskriften; men hun synes ikke hendes bliver så gode; men der er vel noget om at fremmed mad smager bedst. Jeg har haft lidt besvær med vandrebogen denne gang postbuddet plejer at kunne få den gennem brevsprækken, men denne gang gik den retur til posthuset, det var lørdag, og jeg fik først lejlighed til at hente den onsdag, Inger syntes, jeg kunne lade den ligge til efter jul; men jeg vil nu helst have den af sted til tiden, så sender jeg julegaverne til Århus samtidig, de skal jo alligevel sendes i god tid før jul. Vi er som sædvanlig inviteret til Hvidovre juleaften og 2den juledag ud til onkel  Karls, så ved jeg foreløbig ikke mere, men der er jo også så få helligdage i denne jul, og der er ingen søndag mellem jul og nytår.

I aftes var jeg til fransk, dvs. i anledning af julen så vi 3 små franske film, og bagefter var vi til aftenkaffe hos et ægtepar, der også bor herude i Kornvænget, så jeg havde heldigvis ikke langt hjem.

Mange kærlige hilsner fra Sinne

Aarhus d. 5/1 – 61.

 Se nu er da Julen straks forbi

det er Hellig trekongers Aften.

Saa ender den rare Jul; men vi

Er glade, at vi har haft den.   (Peters Jul).

Kære alle!

Som verset lyder er nu julen endt, og vi er fra Julen 1960 gledet ind i det nye aar. Rent familiemæssigt synes jeg, vi har haft mange gode Timer sammen baade i Hverdag og Fest, baade Bryllup, Barnedaab og konfirmationsfest har Slægten fejret, maaske ligger det lidt tungt med Chansen for en Bryllupsfest i 61, eller hvordan?

Alle faar i Tak for Julebrevene og for Hilsnerne, da jeg holdt ufrivillig fri fra Juleforberedelsernes Start, og det viste sig jo, at der var Tid nok alligevel.

Jeg talte med Edel i gaar, hun døjer stadig med tandrodsbetændelsen, skønt Tanden blev taget 3.Juledag, hendes drenge har det godt.

Det var en glædelig Overraskelse, at Hans og Gerda med 3 Børn meldte deres Besøg, de var her 4. Juledag, og da var det fint Vejr. Bente og Else var paa sporvogns tur, de tog Linje 1. fra den ene Endestation til den anden, det ville Bente gerne prøve, og det var en billig fornøjelse, da hun endnu hører til gratisterne.

Det var heldigt Sussis julegave kom til at ligge under det rigtige Træ, Aages kone Vita var ikke så heldig de var i hendes Søsters Forretning på Trøjborg, en mindre Trikotageforretning, der var 3 andre kunder og alligevel blev hendes Taske taget, der var kørekort, Briller (125kr.) forskellige smaating og 40 kr, det var den 22. og nu da de var her i sidste uge, var den ikke blevet afleveret til politiet, de havde jo haabet, at det kun var de rede penge, de var ude efter.

Børnene skal først begynde Skolen paa Mandag, saa i Morgen regner vi med at gemme Julestadsen væk, Træet drysser ogsaa slemt nu, det er saa tørt, saa vi havde en Spand Vand herinde, da vi i Aften havde det tændt. Paul er nu ved at kunne slutte i Hadsund, det er Meningen, der skal være Indvielse i denne Maaned, det maa vel regnes for en Slags Punktum, det er da længe siden, der kom varme i Rørerne. I nat kom Paul først hjem 1.45 og det kunne nemt have blevet senere, da han kom til Randers Kl.1 manglede han Benzin, men til al Hel, fandt han en aaben Tank. – Nu venter vi jo paa nyt fra Taastrup, Gunnar er jo ikke helt ukendt med Børnepasning, jeg tor, det var ham der en gang opdagede en ny Tand hos Jørgen, da han fodrede ham.

Med de bedste Ønsker om et godt og velsignet Nytaar for jer alle sendes jer de kærligste Hilsner og Tak for Aaret der svandt fra os alle her.

Inger.

N.B. ”Folk og Røvere i Kardemomme By” gaar som Ekstra forestilling paa Søndag Efterm. og Farmor har inviteret Ole og jeg med, saa vi 3 skal derned Kl. halvfire.

Nu talte Paul saa om, at Edith muligvis kom herned i denne weekend, han besøgte hende forleden. Else synes det ville være udmærket, saa kunne de da faa Lov til at snakke med hende, mens jeg var væk. De store har set Stykket på Skolescenen.

– 

Sellerup Skov 7-1-61

Kære alle!

Mange Tak for Indlæggene. Ja som Inger skriver, er Julen jo slut nu, jeg har dog Juletræet til at staa endnu, og det meste af Julegodterne i behold, Edith var jo hjemme i tre Dage, men en Dag var vi i Brædstrup (Juledag) og 2 Aftener var vi i Andkær, Gerda og Børnene var hernede en smut Nytaarsdags Eftermiddag, ellers har jeg ikke haft Gæster.

Det er en dejlig mild, men meget fugtig Efteraar og Vinter, vi har haft til nu. I løbet af December leverede jeg 6 Grise paa Slagteriet, de gav 295 Kr. hjem i Snit.

I Torsdag købte jeg saa fire ikke alt for kønne Smågrise, dem gav jeg 91 Kr. for Stk.

Jeg har et stor Kreaturbesætning for Tiden, 5 Malkekøer, 2 Kvier og 3 Kalve, alle Malkekøerne havde en ret skrap Foderforgiftning, men de kom ret hurtig nogenlunde i gang igen, nu er der en af Køerne der har haft Lungebetændelse, den er dog bedre i Dag.

Til slut de kærligste Hilsner til jer alle Hans.

Midtgård d. 15-1  61

Kære alle!

Tak for indlægghene, jeg må jo så se at kvittere for den ved at fortælle eder lidt om livet på bondegården.

Jeg har det godt og har endnu ikke savnet arbejde.

Den våde efterår har ikke generet mit arbejde særlig meget, og det har jo lettet arbejdet at vinteren har været mild endnu.

Jeg har været ved at forberede selvangivelsens forventede snarlige ankomst, det er jo en del tal at arbejde med i år, foruden de 71 000 den tidligere ejer har fået har jeg investeret godt 45 000, heraf tager traktor og bil jo en god del. Jeg har aftale med en konsulent om at hjælpe mig med selvangivelsen, da det ikke så let at finde ud af de forskellige afskrivningsregler.

Jeg har folet en del i min besætning, således at jeg nu har 5 malkekøer og 14 ungkreaturer.

Det ser ud til at jeg bliver nødt til at tage en tur til Hälsingborg for at forsøge at få fat på de penge jeg har til gode på bilen, det drejer sig om 3500 sv. Kr., jeg tænker jeg kan klare det inden for et døgn, men så bliver der desværre ikke nogen tid til ophold i København.

Jeg regner med at forsøge at få nogen hjælp i huset nu til foråret under en eller anden form.

Hermed de kærligste Hilsener fra Jens

V. Smidstrup

Gadbjerg

 Tlf. Lindeballe 58

Hvidovre den 22.januar 1961

(afsendt   ”   23 ”      ”

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Jeg havde håbet at kunne fortælle om storkens ankomst til Tåstrup, men så er jeg bange for at komme til at beholde bogen for længe. Det er også lidt koldt for storkene lige i disse dage.

Jens har, som han skrev om, været i Sverige. Han ringede til os fra Hovedbanegården, men besøg blev der ikke tid til i denne omgang.

Sussi benytter sig af frosten til at øve sig på sine tabte og genfundne skøjter. Der er en kommunal skøjtebane næsten uden for døren. Det er et lille jordstykke på vel en 1500 kvadrat alen, så der er ikke meget plads til de mange skøjteglade drenge og piger.

Vi har i dag været en lille tur med Onkel Karl og Tante Johanne i Dragør. De vil altid gerne med ud på en biltur. De havde for øvrigt benyttet sig af fjernsynskrigen til at få fjernsyn.

Her står alt ellers til ved det gamle. Joan er nu fast vikar på Valby central, og har så ikke så meget rejsetid som før, da hun en dag var i Hørsholm og de næste i Birkerød osv.

Det er da kedeligt med Hans’s kreaturer, forhåbentlige er de raske nu, men det går vel alligevel ud over mælkeydelsen.

Sussi var stolt forleden; hun kom hjem og fortalte, at hun var kommet i skolens sangkor, det var en vikar for sanglæreren, der havde optaget hende, og det var med forbehold af sanglærerens sanktion. Hun går kun i 4.klasse og normalt kommer de ikke med før fra 5.

På tirsdag skal vi have et første offentlige menighedsrådsmøde, men der bliver nok ikke stort fremmøde. I nabosognet har de haft, og der var en tilhører.

Mange kærlige hilsner til jer alle.

Sussi, Joan og Vagn.

–                                                                                                                                                                          

Andkær d. 2-2-61.

Kære alle.

Mange Tak for Brevene.

Saa er der nu et nyt lille Skud på Stammen det er dejligt det er godt overstået, det var nogle vældige flotte og morsomme Kort den lille Frøken startede med at sende, her blev det Studeret med stor Interesse.

Erling er begyndt ved Talepædagogen herefter Nytaar, der er en anden lille Dreng derfra Andkær der tager derud, saa vi skiftes til at tage med Børnene. Erling skal vist have mindst 30 Gange, saa der er lange Udsigter, men han er ikke ked af at komme derned, det er ogsaa tilsyneladende en vældig behagelig Mand der har det, det er en ung Lærer som ssaa har det her om Eftermiddagen.

Meta Villadsen’ Søster fra Uhrhøj døde for et Par uger siden ca. hun blev opereret i Sommeren, hun blev 45 Aar. I Gaar døde vor Bagers kone hun blev kun 43 Aar det er nu trist naar en Mor gaar bort saa tidligt.

Mange kærlige Hilsner til store og smaa fra os alle i Andkær    

Gerda

Modtaget d. 3/2 – 1961. Afsendt d. 6/2 -1961

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg, det var rart at høre nyt fra familien.

På søndag er vi inviteret til barnedåb i Tåstrup, det glæder vi os til, det er også længe siden, vi har været sammen med nogle af familiens medlemmer, ikke siden d. 30/10 -60.

Vi har fået hund, en hvalp på 1½ måned, den hedder Blachi, det er en hvalp, vi har fået ude hos Johannes vi har meget sjov med den, særlig om morgenen er den meget legesyg.

Kirsten skal konfirmeres den 24 september 1961, hun begyndte at gå til præst efter juleferien. Vi håber at det må lykkes os at få samlet hele familien fra begge sider, der er jo flere af ”de tolv,” der aldrig har besøgt os, vi har lejet ”en salon,” som de kaldes her på Sjælland til at stille op i haven.

Børnene skal til karneval i skolen i denne uge. Peter skal torsdag og Kirsten fredag. Peter vil ikke klædes ud, og Kirsten er ikke blevet rigtig enig med sig selv, om hun vil.

Vi havde jo spekuleret lidt på at bygge til huset for at få et par værelser til børnene, men det er vi gået fra igen, efter at vi blev klar over, hvad det vil komme til at koste, i stedet har vi besluttet os til at dele kælderværelset, der er bræddegulv og væggene er isoleret, der skal laves lidt om ved vinduet, og så sættes en skillevæg op, og sættes en dør i, der bliver jo lidt med den elektriske installation, men alt i alt bliver det jo meget billigere på denne måde, børnene er jo nu så store, så de stadig bliver ved at snakke om at få deres eget værelse, værelset er på 14 m2 udelt, så det bliver jo ikke store værelser, men de holder de mål de skal, ifølge byggevedtægterne må der ikke indrettes beboelsesrum under 6 m2.

I år blev vores årlige juletræ holdt i den nye ”Næstved Hal,” det var en hel ny fornemmelse, vi har altid haft for lidt albuerum til juletræet, i år var vi næsten ved at drukne i den store hal.

 Jeg vil slutte for denne gang med at sende de kærligste hilsener til jer alle nær som fjern,

Fra os alle 4 i Næstved.

Kristian

København 16-2-61

Kære alle!

Tak for brevene, nu må jeg se at få ydet mit bidrag til bogen, så den kan komme på farten igen, nu har den snart rejst rund ti 2 år og kan måske holde 2 til.

Vi var jo så til Brigittes dåb i søndags i Hedehusene kirke kl. 14, der var ikke mange kirkegængere, Gunnar sagde, Præsten blev glad da han hørte der ville komme så mange pårørende til Birgitte, der havde sommetider kun været 3 i kirken, det må også være lidt trist at tale for så få, det var en ældre præst, der havde været 25 år i Indien og Afrika. Bagefter var vi så til stor middag i Tåstrup, vi var 6 af os søskende der, 18 i alt , Peter i Næstved var ikke med, da han havde ”røde Hunde.” Vi spiste i et kælderrum , og der var rigelig plads, vi fik suppe, høns i asparges, is og til sidst kaffe og kransekage, senere blev vi igen budt til et større kaffebord, de havde gjort meget ud  af det, og vi havde en hyggelig dag.

Inger stod jo Fadder og var herovre i 3 dage, det var rart at have hendes besøg, det er ikke så tit vi ser jer fra Jylland herovre.

Sinne og jeg har stadig vinterferien til gode, hvornår det bliver ved jeg ikke, det skal jo være før april, jeg har 10 dage til gode men får dem sikkert ikke alle.

I morgen aften skal Sinne og jeg ud til Karen og spise middag, Sinne har ikke været der før, og Karen skal desværre snart afstå lejligheden igen, det er hun ikke glad for, faster skulle også have været med, Karen har jo flere gange besøgt både Sinne og faster, men Maren fra Kollerup kommer herover for at besøge Elin og Oluf og skal så sove hos faster.

Til slut de kærligste hilsner til alle 

Astrid

modtaget den 18-2-61, afsendt d. 26-2-61

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv” det er nu så hyggeligt når den kommer, hvor var det en god ide, den i sin tid blev starter. Her i Randers står alt vel til, nu har jeg da omsider fået lov at begynde at arbejde igen, jeg må begynde på sygeplejen, for fuld tid til 1.marts, men nu er der nogle kloge mennesker der har fundet ud af at det ville være en god start at begynde med 14 dage ferie og det er en mærkelig situation at stå i at have mest lyst til at sige nej tak til en ferie, men Diakonissestiftelsen har inviteret mig 14 dage på et Diakonissehus i Oslo ”Louisenleng” og det er alligevel for fristende et tilbud til jeg kan sige nej, jeg har aldrig været i Norge før, så det kan nu blive meget spændende. Jeg skal rejse fra København torsdag d. 2 og fra Oslo torsdag d.14, der bliver jo desværre ikke meget tid til at se familien, men jeg må dog se at komme på en tur til Taastrup og se den yngste skud på stammen, ellers bliver hun jo så stor inden jeg får hende at se.

Er det da ikke det dejligste vintervejr vi har man går helt og får forårsfornemmelser, det kribler vel også i landmændene og haveejerne efterhånden når vejret er sådan?

Hvordan går det ellers med dig Jens, jeg har hørt lidt om du var ved at få kvindelig hjælp i huset, men det kan vel også være tiltræng især når det nu går mod sommer, så kan du jo nok få tiden til at gå ude uden også og skal ind og kokkerere og gøre rent.

Nu mange kærlige hilsner til alle jeres   

Edith

Modtaget den 27.febr. 1961. Afsendt den 5.marts 61.

Kære søskende!

Mange tak for jeres indlæg. Nu, da vi ikke har mors breve mere, er ”de tolv” særlig velkommen.

Mange tak for den foreløbige ”invitation” til konfirmationen i Næstved. Vi håber meget, at vi kan få det arrangeret, sådan at vi kan komme.

Vi byder lille Birgitte fra Taastrup velkommen i familien. Vi må så håbe, at hun kan blive en god legekammerat for Mary, når vi, forhåbentlig ofte, træffes i ferier m.v.

Mary er en meget selskabelig natur, men derudover er hun både nem og sød at have med at gøre. Bodil og Ester kappes om at forkæle hende. Om aftenen, når vi synger aftensang, må hun skiftevis ligge i Esters og Bodils senge.

De to store går ude det meste af dagen nu. Her er jo så frit, og vejret har her været ualmindelig fint efter årstiden. Vi har en del gule krokus, og de har stået i blomst længe. Vintergæk og erantis har vi også, men kun i begrænset omfang.

Forleden aften var vi til møde i haveselskabet, hvor der blev solgt lodsedler i et ”amerikansk” lotteri. Anna blev sat til at trække gevinsterne ud, og hun var så uheldig at trække hovedgevinsten, en frugtkurv, til sig selv. Det syntes hun ikke om, og hun forærede kurven til skolebørnenes Kongo indsamling, hvor den indbragte 25 kr.

Sidste søndag var vi til bryllup i Veggerby. En af vore tidligere lærerinder blev gift med en ung lærer, der lige er kommet hjem fra et halvt års ophold som F.N.-soldat i Kongo. Det var interessant at høre ham fortælle om forholdene dernede. Han ser ikke lyst på situationen.

I går såede jeg gulerødder, spinat og kruspersille.

Når Ester og Bodil bliver for slemme, kalder vi dem Sprit og Sprut, og det hjælper gevaldigt, navnlig på Ester.

De kærligste hilsener fra os alle 5, Ove

(øverst på siden)

Det glæder os meget, at Edith nu er rask. Forhåbentlig nyder hun turen til Norge.

Modtaget d 7 marts. Afsendt 19 marts 61

Tastrup 19-3-61.

Kære Alle!

Tak for brevene, og undskyld, jeg er blevet forsinket med skriveriet, Jeg har egentlig ikke nogen gyldig undskyldning, men vi har været optaget af flytteriet  i den sidste tid. Som de fleste vel har hørt har vi fået lejlighed, det er oven på missionshuset i Tåstrup, det er en 21 værelseslejlighed så vi har faktisk plads nok, vi har selv malet og tapetseret, kom og bedøm resultatet. I dag søndag har jeg vagt, pigerne er rejst til Vordingborg, Birgitte er snart blevet en stor pige hun vejer 11 pund, hun er begyndt at smile ”jeg tror hun er stolt af sin far.” Hun er også vidt berejst allerede, hun har således været i København 4 gange, hun har også været i Hillerød og i dag er hun i Vordingborg, påskelørdag var det planen hun skulle til Hobro, via Kalundborg og i ugen der efter skulle hun gerne nå at komme til Nibe, Århus, Brædstrup, Gadbjerg, Andkjær, Sellerup og måske Bellinge, så meget rejste vi andre vis tikke, da vi var på hendes alder.

Det er planen vi vil køre direkte til Hobro og begynde hjemturen fredag og så besøge min familie på vej hjem, vi begynder nok hjemturen fredag morgen vi skal være tilbage i Tastrup søndag aften.

Det er mulig jeg skal til Norge på et kursus der varer 3 uger det er et socialhjælperkursus som afholdes af ”Blå Kors” i Norge, da man vil betale rejsen til Norge og desuden give mig fuld løn synes jeg næsten det er for godt at sige nej til.

Nå men da jeg regner med at tale med de fleste af jer i april vil jeg slutte med mange kærlige hilsner fra

Birgitte, Grethe og Gunnar

Adr. Dorphs Allé 11

Tåstrup

Brædstrup d. 29-3-61

Kære alle!

Mange tak for brevene.

I søndags havde vi et lille kort besøg af Sinne, Hans, Gerda, Erling og Bente, de fortsatte over til Jens i Smidstrup godt middag, Sinne skulle rejse til København søndag aften, så der var ikke meget tid at give hen af, det er dejligt at være sammen med familien, men en del af os, ser jo desværre ikke ret tit hinanden, men det er jo vanskelig, når vi er så spredt over hele landet. For 14 dage siden havde vi en dejlig søndag i Sellerup Skov, Astrid havde ferie og familien fra Andkær var også på besøg. Lars var nu ikke helt tilfreds med at Erling og Bente var mere interesseret i Jesper end i ham. Jesper har været syg siden i søndags, vi synes nok han var så stille den dag, og han havde så også 39 C om eftermiddagen, vi havde lægen i går det var en alm. forkølelse, der var ved at sætte sig lidt på lungerne, så nu får han penicillin, det har også allerede hjulpet, i dag har han kun 38.

Undskyld den sjuskede skrift, men det er lige før de lukker på posthuset, det har gået stærkt.

De kærligste hilsner

Jesper, Lars, Bent og Edel

Modt. 3/4 -61, afsendt 3/4 -61

Kære Alle!

Tak for brevene fra de forskellige.

Tak til Sellerup, Andkær, Brædstrup og Smidstrup for gæstfrihed, da jeg var hjemme på ferie. Så var han alligevel syg den lille Jesper, den søndag jeg var deroppe. Jeg syntes nok han føltes noget varm, men på den anden side, kunne jeg heller ikke forstå, at han så spiste al sin mad, håber han er rask igen. Faster er endnu ikke kommet hjem fra påskeferien i Smidstrup; men Vagn skulle op for at hente faster i dag, sammen med den unge pige, der har været med deroppe i påsken. Vagn spurgte om jeg ville med derop; men jeg tror, jeg bliver hjemme, jeg har forskellige småting at ordne, og så er jeg blevet noget forkølet, og det ville jeg gerne skulle blive noget bedre til i morgen, da jeg skal itl tandlæge, og man kan næsten ikke være bekendt at gå der, hvis man er for forkølet, og på den anden side har jeg haft bestilt tid så længe, så det er kedeligt at skulle sende afbud.

Påskedag havde jeg onkel Karls og fru Wengel til middag, tante Johanne havde en del billeder med af Pia, hun er nu godt et år, og dejlig lille pige ser hun ud til at være, på et af billederne var det fuldstændig, som var det Birgit man så, da hun var lille; men noget ligner hun vist også sin far.

I dag er det d. 9 april, og den dag for 21 år siden, står for os der oplevede den uudslettelig printet i erindringen, jeg skulle rejse tilbage til København den dag efter et rekreationsophold hjemme i  Gl. Sole og det var underligt at komme til den mørkelagte hovedstad sent om aftenen, det hele står så tydeligt for mig. Det var også sidste gang jeg var på besøg i det gamle hjem i Gl. Sole.

Helga Rosenkjær har ganske pludselig mistet sin mand, han blev begravet på Gauerslund kirkegård mens jeg var hjemme på vinterferie; men vi vidste ikke noget om det, før vi bagefter læste om det i avisen. Det er ikke længe siden Helga og Hans har været i København, de var da oppe hos faster på et lille kort besøg, jeg tror ikke det har været mere end en måneds tid før Hans døde. Jeg havde besøg af dem i efteråret 59 ikke så længe efter at mor var død, det var mens tante Agnes endnu lå på hospitalet, det blev så sidste gang jeg så Hans. Andreas Egebjerg er også død; men det har de fleste af Jer vel læst om i avisen eller hørt i radioen. Ja, det tynder ud i rækkerne her og der.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra 

Sinne.

Modt. 11/4 ?. 

Aarhus d. 21/4 – 61.

Kære alle!

Tak for Brevene, jeg kunne ikke forstaa, at de første breve virkede så kendte, indtil jeg kom i Tanker om, at Astrid havde Bogen, da jeg besøgte hende i Februar.

Vi fik da alligevel Besøg af Birgitte, og jeg haaber heller ikke, at jeg smittede hende, med den Influenza jeg havde faaet fat i. Hun er en kær og dygtig lille Dame, men den høje Vægt Gunnar nævner, maa stamme fra en speciel Lystfiskervægt han har.

Familien fra Nibe var her paa Hjemturen fra Paasketuren, de kom til Middag, men Bodil nød ikke meget, hun havde forsynet sig saa grundigt i Andkjær Dagen i Forvejen, sagde Anna.

Farmor blev indlagt Paaskelørdag efter at have ligget 6  Dage hjemme med en slem Mavehistorie, vi havde Lægen Skærtorsdag, da Edith var her, saa jeg fik talt alt for lidt med hende, Farmor blev indl. Til Obs. F. Galdeblærebetændelse efter mange undersøgelser, blev hun så op. I Tirsdags, hvor de fjernede mange Sten, mærkelig at hun aldrig har været klar over, at hun havde Galdesten i det hele taget, det gaar helt godt nu, bortset fra at der nu er kommet noget blærebetændelse.

Det er meningen Paul og Lyngby fra Skanderborg rejser med ”Bennet” til Hannover-messen fra Lørdag d. 29. om Morgenen til Torsdag aften. Rejsen, Kost og Logi og Messeafgift faar de for 320 kr., saa det kan jo faktisk ikke betale sig at køre selv, nu bliver det ogsaa lidt mere Hvile end sidst, da de var 4, der tog derned i 3 Dage tror jeg de var væk.

Jeg havde ikke set hverken at Andreas E. eller Helgas Mand var død, jeg synes ellers gerne, jeg ser Nekrologerne i Jyllandsposten, maaske jeg burde skrive til Helga, men det er tit så svært at faa skrevet det man gerne vil give Udtryk i den Slags Breve.

Næste gang jeg faar Bogen er det vel næsten Ferietid, saa jeg vil lige bede jer overveje om ikke Aarhus kan faa plads i jeres Ferieplaner. Vi har ikke faaet Kælderværelset i Stand endnu, tvært imod, det der blev pudset op sidste Sommer er igen hugget af flere Steder, men nu er der drænet rundt om den ene Halvdel af Huset, Soklen er pudset og derefter tjæret 2 gange, der fandtes desuden et Hul i Tagbrønden, der blev tætnet, saa nu skulle der endelig være gode Muligheder for tørre Kælderrum.

Vi har lige faaet Fjernsynet fra Værksted, det var noget med en gummispole tror jeg, det undrer mig egentlig, at Børnene ikke lukkede op, da Disneyland stod paa Programmet, ja Ole er i seng, men de store læser, Else fik et bind af Grimberg’s Verdenshistorie paa Biblioteket i Dag. Historie er ”det store Nummer” p.t.

Nu mange kærlige Hilsner Til jer alle fra os her

Inger.

Sellerup Skov 1-5-61

Kære Alle!

Tak for brevene. Familien fra Taastrup var paa Besøg her, fra Torsdag Aften til Fredag Aften, de har søgt en Forstander Stillling paa et Plejehjem i Odense, vi var en Tur i Andkær Fredag Formiddag, og kørte saa herned godt Middag, Ankers skulde til Fredericia til Kaffe og Aftensmad, ved deres gamle Naboer.

I Aar er bøgen fuldt udsprunget nu til første Maj. Jeg har tilsaaet og kartoflerne lagt, og er i gang med at holde Jordbær. Køerne har snart været på græs i 14 Dage.

Vi var omme paa Kirkegaarden med Tulipaner i Gaar, Gerda, Anker og jeg.

Inger ringede i Middags, hun fortalte, at lige som Pauls mor var ved at være rask nok til at komme hjem, saa var Saaret sprunget op, saa hun maatte Opereres igen, Tyskland.

Til slut de kærligste Hilsner til jer alle Hans

–                                            

Midtgard d. 11-5-61

Kære alle!

Tak for indlæggene, nu er det så på høje tid at jeg giver mit bidrag. Jeg har trukket det længst mulig for at få så meget nyhedsstof med som mulig, nærmere betegnet om det bliver til noget med en tur mere til Grønland. Jeg har nemlig søgt en stilling som minør, som Standard Electric havde opslået ledig det er en stilling til 2350 pr md for 54 timer ugentlig arbejde fra ca 1ste juni, jeg vil tro det bliver højst en 3 md tid. Det er over 14 dage siden jeg indsendte ansøgningsskemaerne, så jeg ringede over og spurgte hvad det blev til, og fik til svar at det stod og faldt med myndighedernes udtalelser efter undersøgelse af mine og min pårørendes politiske meriter.

Grunden til at jeg har søgt derop er dels at det giver for lidt ved landbruget i øjeblikket, eller rettere sagt tager for meget, jeg kan fortælle at jeg får 29,3 øre pr l. mælk med 4,15 % fedt, derudover kan jeg vente at få en efterbetaling paa ca. 2 øre pr l., nu hjælper det jo noget med den nye aftale, eller trækker i hvert fald pinen lidt ud., desuden synes jeg  t jeg kan trænge til nogle mdr. Rekreation, efter de meget lange arbejdsdage, jeg har været nødt til at tage, jeg havde foraaret  en landbrugskonsulent der opfordrede landbruget til at indføre 8 timer arbejdsskift i den travle tid, altså 8 timer om formiddagen, og 8 timer over eftermiddagen, så troede han nok  det gik.

Nu skal jeg ikke fortie at udlængsel og eventyrlyst har en lille smule med beslutningen at gøre.

Men det er jo langt fra sikkert at jeg kommer derop.

Jeg har lejet den ene ende af stuehuset + hønsehuset ud til et ungt par fra 1ste maj for 80 kr pr m.d., men indtil dato har vi haft fælles husholdning således at hun klarer arbejdet inde mod at jeg betaler de daglige udgifter, for er vi vældig godt tilfredse på begge sider og det aflaster mig jo meget. Hvis jeg rejser vil de gerne passe gården, d.v.s. de skal hakke  10 td ld. roer hos en nabo og manden skal have naboens mejetærsker, men jeg regner med hjælp fra Hans i høsten jeg har ca 28 td ld. med korn, og det skulle jo gerne kunne betale det meste af de faste afgifter på gården.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsener. Jens

De unge mennesker har tændt fjernsynet så jeg må ind og kigge.

Hvidovre, den 19.maj 1961

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Jeg kan lige nå at få et ønske om en god pinse med til familien i Andkær.

Her venter vi traditionen tro pinsebesøg af familien fra Næstved.

Gunnar har ikke hørt noget endeligt fra Odense, men der er taget 4 ud, hvoraf Gunnar er den ene, og afgørelsen træffes af byrådet den 29.d.m.

Da Gunnar lige efter pinse skal på et 3 ugers kursus i Norge, har Kristian lovet at tage ”Henry” i pleje, mens Gunnar er i udlandet.  Jeg har fået ”Hilma” skiftet ud med en Taunus 17 M, men det er vel efterhånden sivet ud.

Det var en slem forskrækkelse med Jesper, der sådan faldt ned af trappen. Vi håber meget, at han må være sluppet uden mén, og at han igen er hjemme ved far og mor.

Det kniber åbenbart for Jens at slå rødder, men han sku giftes sku han, så blev han ’æh så kovle.’ Et spøg et andet alvor, jeg forstår godt, at eventyrlysten er svær at få bugt med, når man har oplevet så  meget forskelligt, som han har.

Joan får først ferie i september, så endnu har vi ikke lagt planer for ferien.

Ferien bliver fra 10. til 24.september, og vi er inviteret til konfirmation hos Ruths Lars den 17. og til Kirstens den 24., så enden på planerne bliver nok, at vi bliver hjemme i år.

Det har ellers været nogle urolige tider med strejker både i by og på land. Nu må man håbe, at der snart bliver mere rolige forhold, og at prisstigningerne ikke bliver for voldsomme.

Den 30.maj skal jeg være valgbestyrer ved folkeafstemningen, men det bliver nu nok et let job med en meget lav stemmeprocent, når det afgørende bliver, hvor mange der stemmer imod 21 års valgretten.

Nu mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

–                                                                                                                                                   Andkær d 29-5-61

Kære alle

Mange tak for Brevene, det er altid dejligt at læse Brevene, men nok saa kedeligt at skrive, men jeg maa hellere se at faa en Hilsen med.

I Gaar var vi paa Søndagsskoleudflugt til Rørbæk Sø der var dejligt deromme, desværre regnede det da vi kom, men Vejret blev dejligt til sidst, saa vi kunne nyde Aftensmaden nede ved Søen hvor Børnene ogsaa legede, paa Hjemturen gjorde vi Holdt ved en Skov hvor der blev sunget og holdt en lille Andagt og saa kørte vi ud af ”den gamle Hærvej” hjem. Hans kørte for os, det var vi jo mægtig glade for, de 3 smaa kørte med Niels Ladegaard. Birgit var ikke med, hun var med Spejderne paa en Week-end Tur til Rohden, de havde ogsaa haft en dejligt Tur.

Som I jo nok alle ved begyndte hun hos Købmand Jensen Eskholdt  lige efter Paaske, hun er stadig vældig glad for at være der, de er ogsaa saa gode ved hende. Sidst i næste Maaned skal hun med sin gamle Klasse til Norge, det glæder hun sig til.

Paa Fredag skal Skolebørnene herfra paa Udflugt til Odense, Harry skal ogsaa til Bornholm, saa ungdommen nu om Dage kommer da ud og faar noget at se, men det er jo ogsaa om at benytte sig af det saa længe de kan få gratis Rejse.

Vi fik et kort Besøg af Bent og hans Bror Ejgil i Gaar, de var paa Vej til Møbelmesse.  Lars havde det ikke saa godt, han havde faaet Kobber, men Jesper havde det helt godt efter det grimme Fald i kælderen.

Vi  er meget spændte paa hvordan det gaar med Gunnar og Grethe det var jo dejligt baade for dem og for os hvis de kom til Odense, men det var da flot at de var taget ud blandt de 4.

Hans mente ikke Jens havde hørt noget endeligt om Grønlandsfærden, nu haaber vi ikke han bliver for skuffet hvis det ikke bliver til noget.

Jeg sender et avisudklip med, det er Emils Inger der har været med et Vejle Hold, der blev Nr. 1 ved et Ungdoms og Gymnastikstævne i Tyskland.

Mange kærlige Hilsner til store og smaa

Fra os alle 6 i Andkær                     

Gerda

Modtaget d. 31/5 – 1961. Afsendt d. 5/6 – 1961

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, det var rart at høre nyt fra de forskellige.

Som det måske vil være de fleste af jer bekendt har vi haft en 4 dages ulovlig strejke ned hos os, jeg skal være den første til at indrømme, at det var 4 dage for meget, jeg var iblandt de strejkende denne gang, på et forholdsvis roligt møde blandt de strejkende torsdag, blev det vedtaget at genoptage arbejdet; årsagen skal søges i lønnen selvfølgelig, da mæglingsforslaget (forligsmandens) blev forelagt for os, blev der love tos mellem 35 og 40 pr time med tilbagevirkende kraft fra 25.marts, de endelige tal viste desværre noget helt andet nemlig 3 øre pr. time og med tilbagevirkende kraft fra 24 april.

Nå men nok om det, vi har begyndt at sælge nye kartofler 30 pund fredag d. 2/6 og ca. 50 pund i går a 1,20-1,10 øre pundet, vi har plukket de første jordbær, men det er dog i mistbænk. Vi har også været ude og tynde roer i år, i morgen begynder vi på 2 gangs lugning.

Vi har et plejebarn i denne måned (31 år eller 32 år) han hedder ”Henry” og er fra Tåstrup, vi fik ham med hjem, da vi i Pinsen var i København, vi har været glade for ham, nu vi er kørt i roerne, jeg bruger den også, nu jeg kører rundt med kartofler til de forskellige købmænd, vi tager også ud på tur, når vi har tid.

Kirsten er på Bornholm med skolen i disse dage. Peter skal på udflugt med skolen til Kalundborg på torsdag.

Vi har da fået lavet værelserne til børnene nede i kælderen, og børnene er også glade for værelserne.

Ja så er det jo ved at være ferietid, vi har ferie fra d 9/7 til 25/7, vi håber at komme til at træffe sammen med de fleste af de ”12”.

Karens nevø Kjeld blev gift i Moskva den 18 april med en russisk studine, de regner med at komme til Danmark sidst i juli.

Jeg må give Jens ret i at 29,3 øre pr l. mælk med 4,15 % fedt + efterbetaling er meget for lidt, det må også være et meget dårligt mejeri, her på egnen får leverandørerne  mellem 39-45 øre + efterbetaling.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os alle

Kristian

Kære Alle!

Ja brevene har holdt lidt fri her, men denne gang har jeg en gyldig undskyldning, bogen kom lige før vi havde besøg af Edith, og så var hun jo i Finland i 14 dage, men nu er hun altså vendt tilbage, og det er lige før vi andre rejser, Sinne og jeg starter fra Hovedbanen søndag kl. 11 og vender tilbage 12 dage efter altså torsdag den 13, vi glæder os til turen, og håber vi får nogle gode dage. I dag har det været fint vejr, ellers har det været blæsende og koldt i den sidste tid, Faster er jo rejst op i huset, hun syntes også det kunne være nok med al det blæsevejr, jeg talte med hende pr. tlf. i går, hun har for resten vundet i Berlingske Tidendes dyrekonkurrence en værktøjskasse til 150 Kr.

Vi besøgte Arne og Mary i Virum for 14 dage siden, det var vel nok et dejligt hus de havde fået, den store stue var med åben pejs og bjælkeloft, der var også en bjælke ned i stuen, den blev brugt som gæstebog.

Ja, Birgitte ligger jo på hospitalet i øjeblikket til stor sorg for hendes forældre, men nu kommer hun nok snart hjem igen, det betyder da i reglen ikke noget fordi spædbørn har kramper, men det er da rigtigt at få det undersøgt, Grethe må jo derud hver dag med mælk, det tager næsten en halv dag, det er en besværlig vej fra Tåstrup til Gentofte.

Håber den øvrige familie befinder sig vel.

Kærlig hilsen

                                                                                                                                Astrid

Modtaget d. 3-7-61, afsendt d. 9-7-61

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i de tolv, ja der var jo ikke meget nyt i den,  da jeg havde læst den ovre hos Astrid, selv har jeg oplevet en masse jeg havde den strålende tur til Finland, vi var alle meget overvældet af den finske gæstfrihed, jeg havde nok hørt om i forvejen at det var sådan, men ikke troet det muligt i så stor en udstrækning som vi mødte det.

Vi startede med nordisk diakonissemøde hvor vi var samlet ca. 350 diakonisser plus forstandere med fruer fra hele norden, det var en meget festlig oplevelse at være sammen med så mange diakonisser og ikke mindst mødet med den finske diakoni, hvor de oplever det mærkelige og store at tilgangen til diakonissehusene er meget større end man kan tage imod det, desværre talte de fleste af de finske diakonisser finsk og det gjorde det jo umuligt at føre en rigtig samtale med dem, det forbavsede mig faktisk at så få af finnerne talte eller forstod svensk. Vi måtte love for vi havde fået en svensktalende diakonisse med os på rundturen ellers ville vi vist ikke have nemt ved at klare os. Hun havde også lagt turen så godt til rette for os, og skaffet os indgang  hvor vi sikkert ellers ikke havde fået lov at komme.

Jeg oplevede da også at være i det så omtalte finske bad ikke mindre end 5 gange, I kan tro det var festlig, og jeg havde ikke troet det muligt at det kunne være så dejligt at svede så vandet driver af en, blive gennemriset med birkeris og bagefter i søen uden tøj på kroppen, men de fleste af os kunne virkelig lide det, og hvor følte man sig frisk og ren bagefter.

Ja nu er Astrid og Sinne nok rigtig på ferie, jeg vil håbe for dem at vejret arter sig lidt bedre end det har gjort her de sidste dage, jeg har lukket op for varmen når jeg er hjemme ellers synes jeg det er for koldt at sidde stille.

Nu mange kærlige hilsner til alle

Jeres Edith

Modtaget den 10.juli. Afsendt den 18.juli

Nibe, den 17.juli 1961.

Kære familie!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv,” som jeg fik lige netop som vi skulle rejse på sommerferie, og da det ikke går an, at ”de tolv” holder 4 ugers ferie, tog jeg den med for at skrive i den i en stille stund. En sådan har jeg fået i dag herhjemme hos farbror Hans, idet de fleste sover til middag, og Kirsten og Peter tager sig af Ester og Bodil. Det øsregner, og det er jo noget, der hører med til de danske sommervejr.

Det er kedeligt, at børnene i Brædstrup har været syge, men forhåbentlig er de nu helt raske igen. Jeg kan godt forstå, at Grethe og Gunnar har været bekymrede for lille Birgitte; men småbørn kan der jo let blive noget med, og de kan ofte hurtigt komme over det igen. For to år siden havde Bodil pludselig en aften 40 graders feber, og allerede dagen efter var hun frisk igen.

Vi rejste på sommerferie den 10.juli; først tog vi hjem til morfar og mormor, hvor vi var til den 14., på hvilken dato vi rejste hjem til Hans, hvor vi regner med at blive til den 21., hvorefter vi tager hjem til morfar og mormor for at passe bedriften et par dage, mens de er en tur i Randers. Morfar har en bror, der skal giftes lørdag den 22. i Randers. Han er 40 år, så Hans og Jens skulle jo kunne være med endnu. Og tilbud mangler der jo ikke på, så vidt jeg kan forstå, men de må jo nok holde så fast på den gyldne frihed, siden de ikke slår til.

Her hos Hans er der liv og glade dage, familien fra Næstved og faster Astrid er her også, og familien fra Andkær har været her et par gange. Jens var her i går, og han viste os nogle smukke film. På torsdag skal vi ud og køre, v har lejet et halvt ”rugbrød,” og turen bliver nok omtrent den samme som sidste år, dvs. en tur til kirkegårdene i Engum og Ø. Snede og besøg hos Edel og Jens.

Fra den 26.juli til 3.aug. skal jeg på kursus på Idrætshøjskolen i Sønderborg og fra 3-5 aug. skal jeg deltage i et kursus, som Historielærerforeningen har arrangeret på Antvorskov Højskole. Anna og børnene tager i denne tid ophold hos mormor og morfar.

Den 7. aug. går turen nordpå igen, og vi regner med at tage Else med fra Århus. Skolen begynder igen den 14. aug. og forinden har jeg forskellige ting jeg skal have klaret, bl.a. er der en del papirer fra handelsskolen, som jeg skal i gang med.

Formodentlig skal jeg til Bornholm med et hold børn omkring den 15.sept., men der bliver nok ikke tid til noget i København. Derimod regner jeg med at få en del tid i København 1962/63 eller (mest  sandsynligt) 1963/64, idet jeg har planer om at tage på årskursus i København, og så vil familien med.  Hele familien er i en god sundhedstilstand. Mary er især vital.

De kærligste hilsener fra os 5, 

Ove.

Modtaget 21.juli. Afsendt 3. august

Tåstrup 30 juli 1961

Kære Alle.

Tak for indlæggene, det var hyggelig, selvom jeg har hilst på de fleste af jer siden jeg har skrevet i den sidst.

Ja vi har jo også oplevet en hel del i den sidste tid.

Birgitte har det efter vores mening godt, hun vejer nu 17 pund (og det er ikke nogen lystfiskervægt), hun er for det meste af tiden godt tilpas. Hun skal på fredag til ambulant undersøgelse på Gentofte sygehus, vi håber på et godt resultat, hun har desværre haft en lille strejf af engelsk syge.

Vi to store har det også godt, vi har anskaffet os 2 undulater, Vagn mener ikke jeg har nogen forudsætning for at kunne passe dem, men fuglene har da ikke beklaget sig endnu.

Jeg havde en god og interessant tur til Norge, vi fik måske ikke så meget at se af Norge som det var ønskelig, men til gengæld fik vi mange værdifulde oplysninger om alkoholistforsorgen i Norge, men det interesserer vel ikke i denne kreds.

Ellers går livet sin vante gang her i Tåstrup, nu er Grethe blevet fabriksarbejder, dvs. hun har fået hjemmearbejde, nogle badekar hun skal samle, det er ret nyt, men vi håber, at vi kan tjene en lille ekstra skilling ved det.

Nu får vi forhåbentlig snart telefon 992083.

Jeg er ikke rigtig i skrivehumør, så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os tre.

Gunnar

Modtaget 4 august, afsendt d. 7-august

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja, så er ferietiden snart ved at være slut for de fleste af os i år, det er vel næsten kun Vagns der har den til gode, det er også de eneste af familien vi ikke har haft den glæde at være sammen med i sommer, men vi håber at se jer i september.

Vi er ved at udvide forretningen for tiden, Buies er flyttet op i den anden ende af byen, og vi har så fået det lokalerum, der ligger under forretningen, Bent og hans fætter Børge er ved at gøre det i stand for tiden, det er et stort stykke arbejde, da der har været maskinværksted før, men det skal nok blive dejligt, når de bliver færdige, vi har fået lavet trappe fra det øverste og ned, så kunderne ikke skal ud.

I går får 14 dage siden var vi sammen med Bents mor og far, omme og besøge Therkel Nielsen i Gl. Sole, Bents far og Therkel Nielsen er gamle højskolekammerater. Edith og hendes mand har fået indrettet lejlighed i den ene ende af huset og Anne og Therkel havde så den anden ende, og jeg skal love for at det var både praktisk og smagfuld indrettet alle vegne. Hilda og hendes mand var også hjemme, de har jo Peter Petersens gård, de har en lille dreng på  ca. 4 mdr.

I dag for 14 dage siden var vi med Bents søster Bodil  og hendes mand i Åbenrå og besøge Birgit og Villy, Villy er journalist ved ”Jyske Tidende” og Bents søster Birgit arbejder også der på kontoret, de har en yndig men meget lille lejlighed i den gamle bydel af Åbenrå, Jesper var hos farmor den dag, og vi tog af sted fra morgenstunden af, morgenkaffen drak vi på ”Den gamle grænsekro.”

De kærligste hilsner til jer alle fra de fire i Brædstrup

Edel

Modtaget 8/8 -61, afsendt 15/8 – 61

Kære familie !

Rigtig mange tak for brevene og for samværet i ferien. Ja – så gik den ferie, og jeg synes, jeg har været heldig med vejret – nu fik jeg også de skønne dage i Italien – men efter jeg er begyndt at arbejde igen, har det da været meget ustadigt, selvom der også har været nogle gode dage, bl.a. I søndags for 14 dage siden, da vi var oppe hos faster. Det er strengt at arbejde med høsten hvis vi ikke får lidt mere tørvejr, jeg kørte en tur i aftes ud ad Herstedvester til, jeg kan så godt lide at se de modne kornmarker, der så ikke ud til at være høstet ret meget endnu; men det går jo også hurtigt nu om dage, når de først kommer i gang med mejetærskerne. Jeg tænker på hvordan det går med Jens og hans lange, lange agre. Jeg har bestemt mig for at holde fødselsdag lørdag aften, jeg regner med vi bliver en 11-12. Jeg har inviteret onkel Karls, søstrene  Jørgensen, og Vagns, Astrid og Gunnars har jeg ikke fået fart i endnu, det er lidt svært at finde ud af, hvornår Gunnar har vagt, og egen tlf., har de endnu ikke fået, nu fik jeg at vide, at Gunnar har vagt i morgen og i overmorgen, så håber jeg at træffe ham.

Hvor er det forfærdeligt med den uro i Berlin, man må da håbe og bede til, at der kan findes en fredelig løsning på problemet; men det er svært ikke at frygte det værste, som det ser ud nu, synes man at en lille gnist kan få det hele til at fænge, og det ville være en katastrofe man sikkert dårligt kan forestille sig, forhåbentlig får det bedste lov til at sejre.

Rigtig mange kærlige hilsner til alle store og små fra Sinne

( i margen øverst  – skrevet på hovedet)

 Inger får ikke et ekstra brev denne gang, det må vente til fødselsdagen, jeg er ikke rigtig i ”skrivehumør” i aften

Aarhus d. 25/8 – 61.

Kære alle!

Tak for Breve her og Breve til min Fødselsdag, tænk alle (nej der manglede een) huskede Dagen, saa Edith begyndte allerede at glæde sig til Posten paa hendes Fødselsdag, da hun ringede Mandag aften. Nu maa jeg se at gøre Gengæld efterhånden som i andres  Dage dukker op.

Nu haaber vi nok alle paa en god September, Børnene og jeg var nu egentlig ret heldige nede ved Hans, da var der ikke mange Dage, hvor Drengene ikke noget af Dagen kunne gaa uden Skjorte. Det var i den travle Jordbærtid, og pudsigt nok læste jeg i en af den gamle Bøger om et aar sæsonen var god, vi har solgt næsten 400 pund, een aften blev der i Aar plukket 700 pund (syv-hundrede).

Nu  er saa Ole allerede naaet til 3. Kl, den første Dag lavede de Mursten, de har lavet Metermaal og maalt deres forskellige Hjem i meter og Fod, deres egen Fod, saa de keder sig ikke.

Blot den friske Blæst nu ville vare i nogle Dage, saa Høsten kunne komme i Hus, men det kan maaske knibe for de store Maskiner at køre paa de bundvaade Marker.

Jeg studsede lidt over Jens’s Replik, ”om de pårørendes politiske Meriter,” er vi da ikke ret stuerene i saa henseende?

Det har været saa rart i aar, at vi ogsaa her fik Feriegæster, selvom Tiden fløj af Sted mens Kristians var her, Peter, Else og Ole kunne næsten ikke løsrive sig fra ”den gamle By” saa det var nær gaaet saadan, at Taxaen kom før Peter.

Jeg blev lige inviteret til 50 aars Fødselsdag af en Testrup kammerat, i anledning af ”Hjørnet” er det til Middag.

Vi venter Familien fra Canada én af de første Dage, de ringede fra København forrige Mandag og forberedte os paa ca. 10 Dages ventetid.

Der er ogsaa konfirmation i Kerteminde her i Efteraaret, men endnu har vi selvfølgelig ikke planlagt noget, kedeligt nok er det heller ikke i Tilslutning til Efteraarsferien. 

Mange kærlige Hilsner til alle fra os her              

Inger.

Sellerup Skov  9-9-61

Kære alle!

Tak for Brevene, det gaar lettere med at faa den læst, end at faa skrevet.

Den friske Blæst, som Inger skrev om, bevirkede da at Folk kom i gang med Høsten igen, jeg tror næsten, de fleste blev færdige, der er dog stadig en del Bunderhøstet Korn ude samt en del, især Hvede, de venter på Mejetærskeren, jeg fik mit mejetærsket og det meste af Kornet kunstig tørret.

Astrid er hjemme på Ferie, og i Morgen venter vi besøg fra Andkær, Brædstrup og Smidstrup.

Jeg har temmelig stor Kreaturbesætning for Tiden, 2 har kælvet og 2 mere skal kælve i denne Maaned, og en i Oktober, samt en der kælvede i  Foraaret + 3 smaa Kvier, jeg prøvede at avertere, men det fik jeg ikke noget ud af.

 Mange kærlige Hilsner til jer alle.

 Hans.

 Smidstrup d 12-9

 –

Kære alle!

Tak for brevene.

Jeg har det godt, og jeg har fået høsten bjerget, jeg har fået ca 12 td land høstet med mejetærsker, og resten ca 16 td ld. På gammeldags maner med selvbinder. Det har været en vanskelig og arbejdskrævende høst, kun i ugen fra 27/8 til d. 3/9 var der ønskevejr, og der blev ikke nået meget i den tid. Hans har hjulpet mig nogle dage, og så har jeg haft en daglejer her fra byen og hans datter, det står ikke bedst til i øverste etage, men hænderne er skaftet hel godt på hende, så det er gået rigtig godt.

Jeg er blevet eneboer igen, men arbejdet er skredet hel godt for mig alligevel, jeg blev færdig med at skrælpløje i sidste uge, takket være at jeg kørte hovedparten om natten, for det giver meget mere end om dagen, hvor der er så meget andet at tage hensyn til – dyrenes pasning, spisepauser og m.m.m., men når jeg kører ud om aftenen bliver jeg på traktoren til tanken er tom, det tager fra 6-8 timer også regner jeg med at have pløjet mindst 4 td. ld. Jeg pløjer naturligvis ikke hver nat, og kun når der er godt vejr, men bare et par gange om ugen hjælper godt til .

Jeg har 4 gytte som skal have grise d. 22 og 23 d.m., samt yderligere 4 og en so i løbet af en måned. Smågrisene er de af vores produktion der har holdt priserne bedst, men i løbet af nogle få uger er de falden ca. 30 kr.  pr stk.

Vores fødegård er annonceret til salg, der forlanges 100.000 i  udbetaling, og den skal jo nok koste mindst 200.000, og det bliver jo ikke let at få den til at forrente det, da der jo uden tvivl må ofres mange penge på husene, taget på stuehuset har jo sikkert udtjent.

Min nabo Jens Christensen Jørgen Garne fra Sørvads søn har solgt sin gård i sidste uge, kan jeg komme nogenlunde helskindet fra det har jeg ikke noget imod at gøre ham selskab, jeg er ikke ked af arbejdet, men jeg kan ikke få indtægterne til at holde trit med udgifterne, jeg har jo ganske vidst lige fået socialhjælp, jeg fik 1483 i landbrugstilskuddet.

De kærligste hilsener til Jer alle

Jens

Hvidovre, den 29.septbr. 1961

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Vandremappen lå til os, da vi kom hjem fra ferien og konfirmationen i Næstved. Da vi har været sammen med jer alle 11 inden for de sidste 14 dage, var mappen knap så spændende som ellers. Derfor har jeg heller ikke så meget at fortælle denne gang, men vi siger tak til jer alle for gæstfrihed og samvær.

Feriens højdepunkt var den sidste dag ved Kirstens konfirmation.

Det var en meget smuk og dejlig fest Karen og Kristian holdt for Kirsten, men det må Sinne jo have anet , da hun skrev første vers i konfirmationssangen til Kirsten.

Vi har fået et ekstra sæt sange, så jeg sender begge sangene med mappen.

Det var en ret omfangsrig post, der lå da vi kom hjem. Der var to meddelelser fra posthuset. Det ene var et brev, som jeg skulle betale 60 øre i strafporto for. Det viste sig at være om et møde i menighedsrådet, som havde fundet sted. Det andet var et anbefalet fra Østre Landsret med tilsigelse om et møde som domsmand i landsretten den 17.oktober. Hvilke sager, jeg skal være med til at dømme, stod der ikke noget om. Jeg har været på nævninge- og domsmandsgrundlisten i flere år, men det er første gang, jeg er indkaldt.

I mandags døde en af mine chefer, prokurist P. Reimann.  Han var opereret i fredags for nyresten. Da han skulle op dagen efter, faldt han så uheldigt, at drænet blev trykket ind og gav ham et chok. I mandags døde han så af en blodprop. Det var en ualmindelig flink chef, som jeg satte meget stor pris på. Han blev kun 57 år.

Endnu en gang tak til alle for sidst specielt til familien i Næstved, så sparer jeg et 30 øres frimærke og brevpapir.

Mange kærlige hilsener   – Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 12-10-61

Kære alle baade store og smaa.

Først Tak for Brevene nu maa jeg jo hellere faa givet mit Bidrag . Sikke et dejligt Vejr der bliver ved med, vi skal nok have lidt af det vi blev snydt for i Sommer lad os haabe det nu maa holde i næste Uge, naar Skolerne har Efteraarsferie. Vi glæder os jo til at se Nibe og Aarhusfolkene.

Rigtig mange Tak fordi I alle huskede min Fødselsdag, jeg syntes vel nok det var flot og det er jo ikke alene det, at det er dejligt at faa Breve, men ogsaa at mærke at der stadig er Sammenhold mellem ”de tolv” gid det altid maa være det.

Jeg skal hilse jer alle fra onkel Jens Peter han kom her til Middag forleden Søndag det sker han kommer til Andkær, vi fik tilfældigvis Suppe med Boller den Dag som Børnene siger ’ det var noget han kunde være med til, han er selv Kok for Egon og ham selv, men det ser nu ikke ud til han lider Nød, det var jo engang for nogle Aar siden at Erling sagde ”Farvel Frikadel’” til Onkel Jens Peter. Da han sagde Farvel nede ved Mormor, det var ikke pænt sagt og Drengen kunde ikke bagefter give nogen Forklaring paa hvorfor, men Onkel Jens Peter lid sig ikke mærke med noget, han er nu saadan en flink gammel Mand, men undskyld mig men Navnet er næsten ved at passe nu, for hvor er han blevet rund.

Drengene er ved at faa deres Tænder gjort i Stand for Tiden det er første gang Erling gaar til Tandlæge, saa vi var bange der var mange Huller, især da han har en svaghed for det søde, men der var kun 4 huller og saa har han nogle Mælketænder der skal væk, men de kan ikke komme for igen inden den 24.november, det er en skrækkelig ventetid, naar man kommer til Tandlægen selv, han har ogsaa en Assistent.

Det er meningen Birgit skal i Lære ude ved Købmand Jensens, altsaa hvor hun har været hele Tiden, hun er glad for at være der og det alder ogsaa til de er vældig godt tilfreds med hende nu maa man så haabe det maa blive ved at gaa godt i de 4 Aar.

Nu mange kærlige Hilsner fra os alle 6 i Andkær 

Gerda

Modtaget d. 13/10-1961. Afsendt d. 17/10 -1961.

Kære alle!

Tak for jeres breve, og tak for gaver, telegrammer og besøg til Kirstens konfirmation, vi synes, vi havde en god fest, vi havde gerne set nogle flere af ”de tolv,” men det er jo ikke sådan med de lange afstande. Jeg sender nogle sange med fra konfirmationen, hvis de der ikke var med til festen har lyst til at få en af hver. Jeg sender også nogle billeder med til behagelig beskuelse.

Sinne, Edith og Astrid var med i kirke til konfirmationen, der var 79 konfirmander, så kirken var stuvende fund.

I denne uge har Børnene efterårsferie, Peter skal på roearbejde i Jenstrup, hvis vejret bedrer sig, i øjeblikket regner det, vi har ellers haft et godt efterårsvejr indtil nu.

Vi er færdig med at lave julehjerter for i år, vi nåede at få lavet 16000 stk. a 6 øre. I år går Peter til dans, men Kirsten går ikke i år.

Vi fik brev fra Sinne i går, hun sendte nogle gode billeder fra konfirmationen, hun skrev, at Gunnar havde fået en ny stilling fra 1.nov., tillykke med det Grethe og Gunnar.

Vi har fået en hare, som jeg skal ud og trække skindet af, når jeg er færdig med at skrive i vandrebogen, det er mange år siden, jeg har prøvet det, det er også mange år siden, jeg har fået haresteg.

Karens bror Knud har lige fået tillægsjord 10 t.l., og Poul ligger i forhandling med en jordejer om 6 t.l.

Ude i vort kvarter sker der noget for tiden, nede ved landevejen er der et stort karrébyggeri i gang med 300 lejligheder, og ovre ved ringvejen skal der bygges 15 en – familie huse, de er i gang med de 3 første af dem.

Kjeld og hans russiske kone er ikke kommet hjem endnu, det trækker ud med at få udrejsepapirerne i orden, men forhåbentlig lykkes det.

Jeg vil slutte for denne gang, med at sende de kærligste hilsener til jer alle fra os alle på Tværvej

Kristian

(øverst på siden)Karens bror Hans har fået en ny bil, en Simca combi

København 26/10 – 61.

Kære alle!

Tak for brevene; nu må jeg se at få skrevet lidt i den.

Her står ellers alt vel til, Faster er kommet til byen igen, Sinne og jeg skal derud på lørdag og hjælpe hende med at spise en kylling eller høne fra Jylland. Gunnar og Grethe rejser jo nu igen er meningen, til Helsingør, adressen kender jeg ikke, de skal bo i et hus for dem selv, det lød ikke dårligt med arbejdet der.

Søndag 29/10 -61

Undskyld, jeg blev ikke færdig, nu er det ellers på høje tid at få bogen af sted.

Ja, på tirsdag slutter jeg på D.S:P. efter 4½ års arbejde, jeg synes ikke, jeg kan holde til alle de travle og lange arbejdsdage, så nu regner jeg med at skulle kunne nyde hverdagen lidt mere, der er altid så meget, man gerne ville men ikke når, til gengæld vil jeg jo heller ikke tjene så mange penge, foreløbig regner jeg med at ville holde fri til mandag, jeg skal itl tandlæge de 3 dage for at få ordnet mine fortænder, jeg fik kroner på da jeg var i Kolding, tandlægen sagde da, de kunne holde til jeg blev 70, det var plastikkroner og vanvittig stærke, men de har ikke svaret til forventningerne, der er slidt hul bag på dem, jeg skal også permanentkrølles, have gjort extra rent og renset mit tæppe, det trænger hårdt, vasket, købt ny uniform og mange andre ting.

Jeg har lige talt med Edel, der er stadig ikke sket noget, så jeg sender bogen til Randers, der går du, Edith, vel også spændt og venter på hvad du skal for fremtiden, men der er måske stadig håb om en ordning i Randers, det vil jo være lidt trist at skulle forlade den lejlighed du har der.

Kærlig hilsen til alle

Astrid

Modtaget d. 31-10-61, afsendt d. 15-11-61

Kære alle!

Allerførst rigtig mange tak for indlæggene i ”de tolv.” Ja jeg har beholdt bogen lidt for længe denne gang, først tog jeg den med ned til Edel for at få skrevet i den der, men det blev det altså ikke til, og de første dage efter jeg var komme hjem, var faktisk så optaget, og nu har jeg jo været til barnedåb også en dejlig fest, lillepigen kom til at hedde Hanne, det har Lars bestemt, Gerda stod fadder samt Bents søsters Mand Ansgar, vi spiste middag på ”de unges hjem” fik suppe, okse -og hønsekød i peberrodssovs og is og fløderand til dessert, og senere var vi derovre og fik kaffe, snitter, lagkage og småkager, og det var så pænt og veltillavet alt sammen, det var jo så nemt for Edel, ellers kunne de jo heller ikke have haft barnedåb så hurtig, men det var et held for mig ellers var jeg jo ikke kommet med.

Jens viste film for os en hvor noget af Bents familie var med plus en del fra hans gård og også hjemme fra Sellerup, vi så også en af Grønlandsfilmene, de gjorde vældig lykke.

Selv står jeg jo så for at skulle flytte til Nyborg 1.jan., det med at blive sognemedhjælper her kunne ikke lade sig gøre af økonomiske grunde, men jeg er heller ikke ked af at skulle rejse, jeg får også min egen lejlighed i Nyborg, men der er vist godt nok kakkelovn, så jeg må se hvordan jeg klarer det, men jeg har da fyret i kakkelovn før. Nå hvis jeg skal have bogen med i dag, må jeg vist til at skynde mig og få sluttet.

Mange kærlige hilsner

jeres Edith

Modtaget 17.nov. Afsendt 27.nov 1961

Nibe, den 26.nov. 1961.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg. En særlig tak til familien i Næstved for sangene, som vi synes er vældig gode. Det var også morsomt at se billederne, som jo kan være en slags erstatning for den oplevelse, vi gik glip af.

Til Grethe og Gunnar siger vi tillykke med den nye stilling, men vi har slet ikke fået noget at vide om arbejdets art eller hørt noget om deres nye adresse. Jeg ringede til Paul i dag, han anede ikke noget om, at de var flyttet, så prøvede jeg at ringe til Edith, hun svarede ikke. Derefter prøvede jeg nu kl. 20.00  Bent, og han vidste besked. Så når ”de tolv” denne gang er blevet et par dage forsinket her fra Nibe, mener jeg faktisk ikke, at jeg behøver at skamme mig så forfærdelig meget.

I denne weekend har vi besøg af Martha Holst, som jeg fik i klasse sammen med på seminariet. De sidste 4 år har hun været i Aden som lærerinde og missionær. For tiden er hun hjemme på orlov, dvs. det meste af tiden rejser hun rundt og fortæller om D.M.S.’ arbejde i Arabien. Hun har fortalt en hel del derudefra, og hun har også nogle meget fine farvelysbilleder med. I dag har vi alle været i Gudumholm ( i 46000) for at besøge en fælles klassekammerat fra Haderslev tiden. De har to piger, vi  har tre, og desuden var der to andre småpiger på besøg, så der var liv og glade dage.

Ja, det sidste fik mig til at tænke på ordene:” Du puslingeland, der hygger dig i smug, mens hele verden brænder om din vugge.” Og det ser jo alvorligt ud mange steder i verden i dag. Lad os håbe og bede om fred!  

De kærligste hilsner fra os 5 i Nibe

Ove

Modtaget 28 nov. Afsendt 5 dec.

Ørsholt 5 december 1961

Kære alle!

Mange tak for brevene, på Oves brev i ”de tolv,” og på forskellige andre breve kan jeg forstå at familien er noget i vildrede med, hvor vi er flyttet hen, og hvorfor vi er flyttet.

I den anledning skal jeg meddele følgende; jeg blev den 11.oktober 1961 (på min 33 års fødselsdag) af landsekretær P. Hansen for 2.gang opfordret til at flytte til Ørsholt; efter 2 dages betænkning indvilgede jeg, (efter samråd med min hustru) på betingelse af at jeg ikke havde udgifter ved flytningen, og at det blev pointeret, at det ikke var mig der havde ønsket at blive forflyttet, og da man fik ind på disse betingelser flyttede jeg den 1 november sammen med min hustru og vort barn til Ørsholt. Ørsholt er lige som Tåstrup kur hjem – et hjem for alkoholskadede mænd, her har vi dog patienterne hjemme hele dagen. Til dato har vi været glad for arbejdet, og vi synes selv vi har fået et hyggeligt hjem, kom og se, ja Vagns har været her.

Ja så er Birgitte ikke længere den yngste i familien, nu nærmer vi os så snese, men vi når jo nok ikke de 144, vi kan vist ikke magte at opdrage andre end Birgitte, hun er nu også meget urolig, men hun er heldigvis rolig om natten, så en lille smule slægter hun da sin far på.

I fredags var vi til fødselsdag i Hvidovre, og i dag har vi været i Ballerup, vi regner så småt med at Grethes far og Mor kommer herover i julen.

Til slut mange kærlige hilsner

fra Birgitte, Grethe og Gunnar

adr. Ørsholt pr. Kvistgård

tlf. Kvistgård 55

–                                                                                                                                                                                                                                                          Brædstrup d. 17-12-61

Kære alle!

Mange tak for brevene. Ja så nærmer julen sig med stærke skridt, det kniber for børnene med at få has på de sidste dage, mens det for vi voksne nok kniber mere med at få den til at slå til. Der har lige været nisseoptog gennem byen, nissefar og alle hans børn blev kørt på hestevogn, og i spidsen var et F.D.F. orkester der spillede, der blev smidt flødekarameller ud til børnene, så det gjaldt om at være rap på fingrene, Lars reddede sig kun én, men var godt tilfreds med det, han er jo nu heller ikke særlig hurtig i vendingen, han tager det gerne med en knusende ro.

I kan ellers tro det er blevet dejligt i forretningen siden vi har fået udvidet, foruden lokalet vi har fået nedenunder, har vi fået lagerrum og værksted over i den anden bygning ovenpå, der er lavet hængebro derover, så vi slipper for at komme ned og op af trapperne hver gang,  vi har også fået hustelefon, så jeg kan ringe over på værkstedet og ud på kontoret, det er rart at være fri for at skulle springe efter Bent hver gang telefonen ringer.

Lars bruger meget af sin tid til at sidde ved klaveret, han kan spille alle dem, han kan synge, det lader til han har et godt gehør, jeg er holdt op med at gå til undervisning, det er ikke til at få tid til, når man har 3 rollinger. Hanne trives ellers godt, og hun er også begyndt at smile til os, de fleste siger at hun kommer til at ligne Lars, hun ser ud til at være så inderlig godt tilfreds med tilværelsen det meste af tiden. Jesper har fået hans polypper taget for ikke så længe siden, jeg synes da han er bleven mere rolig om natten siden, selv om det stadig ikke er noget at råbe hurra for.

De kærligste hilsner til er alle fra os fem i Brædstrup   

Edel

modtaget 21/12-61, skrevet lille bitte juleaften 1961

Kære alle!

Tak for alle brevene.

Så vil juleklokkerne igen snart kime ud over jorden, og måtte de bringe fred til hele jorden, til alle de mennesker, der lider så ufatteligt. Vi har det jo så godt her i dette land, og der er vel noget om, som Ove skriver, vi er et puslingeland, der hygger sig i smug…., men mon alligevel ikke de fleste af os voksne er klar over, hvor dødsens alvorlig situationen er og hvor dødsens farlig det kan blive for os alle sammen, hvis atomkræfterne slipper løs.

Jeg synes, jeg må have skrevet i bogen, før jeg rejser på juleferie, jeg er bange for, hvis jeg tager den med til Århus og venter at få skrevet den, at det går, som det gik for Edith, da hun tog bogen med til barnedåben i Brædstrup. Tiden vil nok flyve af sted, jeg kommer til Århus juleaftensdag om eftermiddagen, og skal tilbage igen II juledag, jeg har på anden hånd hørt noget om at vi er inviteret til Brædstrup I juledag, det ville også være så hyggeligt, men bliver det ikke for mange gæster for lille fru Rasmussen på en gang, selvom det er klart hver og en er rede med en hjælpende hånd. I aftes var jeg ude hos faster for traditionen tro at lave juledekorationer. Vi havde ellers håbet faster ville være taget med en tur til Jylland i Julen, Vagn ville have kørt faster fra dør til dør, men faster havde alligevel ikke mod på det. Der er nogen, der fester for tiden og på en kedelig måde, det erfarede jeg i eftermiddags, vi fik en 21 årig ung mand ind, der rent ud havde ”drukket” frokost – sild havde han nu også fået, dem fik jeg ”serveret” i strømme bagefter, heldigvis var det ikke så slemt med hans øje, men det må være en ærgerlig måde at komme til skade på. Det er de firmafrokoster før jul.

Hermed ønsket om en rigtig god jul og alt godt i det nye år med tak for det gamle     Sinne

Modtaget 24/12-61                                                                      

Aarhus d. 5/1 – 62.

Kære alle!

Tak for Breve, Samvær og alt god ti Aaret der svandt, pudsig nok skrev jeg for et aar siden, og Bogen har saa været rundt 3 gange i det svundne Aar.

Nytaarsaften da vi sad og ventede paa Timeslagene fra Raadhuset i København, var det mig ubegribeligt, at det allerede var eet Aar siden vi ventede på 1961.

Baarnedaab var der 2 af og konfirmation 1 af ingen Bryllupper, naa det sidste havde vi vel heller ikke ventet.

Vi fik en festlig start paa vores Juleaften, Else, Ole og jeg hentede Sinne ved ”Anne Marie2 kl. 15, det var med kun 1 Kvarters Forsinkelse, saa kunne vi lige naa at drikke Kaffe før Kirketid, Farmor pyntede Juletræ, og med de fine Ovne, ”man” har nu til Dags kan en Flæsesteg jo næsten passe sig selv, og Grøden koge færdig ovenpaa. Fadrmor og Moster Sinne fik Mandlerne, men ”Grisen gik til et Fællesslagteri,” og Cigarerne” blev sent rundt, saa alt var til fælles Glæde.

Vi har Juletræet endnu men jeg ved ikke rigtig, om vi tør tænde det i Aften, saa tørt det er. Saa er Edith begyndt i Nyborg, det bliver et savn for Nibe og os, som har været så glade for at have hende paa disse kanter.

Det blev saa ikke til lang Vinter i denne Omgang, Paul og Børnene lavede Skøjtebane omme i ”Gaarden,” den blev da gerne taget i Brug, selvom det var en kort glæde, naa Frost og Sne passer nu saa daarlig til nutidens travle mekaniserede Trafik. Nu skulle vi saa snart faa det Cirkulære om Atom beskyttelses rum, man kan jo desværre ikke standse alle de Gener som madame Videnskab kan føre med sig og saa nyde frugterne, men om vi i det nye Aar kunne slaa ”en streg” over den kolde Krigs Nervepres, var vi dog inde paa et bedre spor.

Vi har ingen Canadapakke faaet endnu, skønt den er sendt allerede 21-11.61., saa vi ved ikke rigtig, om vi skal regne med, at den er gaaet forkert i Byen.

Til Slut de bedste Ønsker om et velsignet Aar for Slægten og med Tak for Aaret der svandt.

De kærligste Hilsner fra os her. 

Inger.

Sellerup Skov 19-1-62

Kære alle!

Tak for Breve, Sange og Tak for Aaret der svandt.  Saa fik vi da Frosten af Jorden igen og godt med Nedbør i tilgift, maaske efternølerne, som jeg selv er iblandt, nu faar Efteraars arbejdet fra Haanden.

Astrid var hjemme i Julen, og vi var i Brædstrup Juledag, og Edel serverede de gammelkendte Juledagsretter, vi kom til Middag og fik Aftensmad inden vi kørte hjem, det blev sen fodertid, men min besætning er jo vant til lidt af hvert.

Gerda ringede forleden og inviterede Jens og mig til Højen paa Søndag, de havde slet ikke besøgt Højenfolkene i Julen, Ingrid syntes vist ogsaa det var for daarligt.

Jens har forpagtet Gaarden ud, men det skriver han selv om. Til slut de bedste Ønsker for Aaret vi er begyndt, 

med de kærligste Hilsner Hans

V. Smidtstrup d 30-1-62

Kære alle!

Tak for brevene, og tak for alt godt i året der svandt. Jeg har bortforpagtet gården fra 1ste Marts uden besætning og redskaber, for 185 tønder byg årlig, hvilket i øjeblikket giver ca 8000 kr + det faste, som udgør omtrent 1500 kr., Danmark har de højeste jordskatter i Europa.

Det er ikke nogen guldgrube, jeg regner med at der, når renterne på de faste lån er betalt, kan blive godt 4 % på de penge, som jeg har stående, det skulle kunne slå til til at betale afdragene på de faste lån, så har jeg holdt skoven uden for, men den har ikke lavet mange penge, da det er fedskov.

Forpagteren, som har Vinding Nygård i forpagtning på 8tende år, har forkøbsret på gården inden for det første år for 155.000, ellers løber forpagtningen 5 år.

Da forpagteren kommer med dyr og maskiner, har jeg solgt hvad jeg havde rup og stup, der har været auktion, som var ved at sprænge alle rammer, der blev talt 400 biler i byen, der blev solgt for 30964,00 kr budssum, der af skal jeg have 28.763,44, desuden har jeg solgt nogle kreaturer og noget korn, det kan vel beløbe sig til en samlet salg på netto omk. 40.000 med aktioner, selvom det kan lyde af en held el, vil det alligevel vise sig, at det har været dyr for mig at drive landbrug de 2 år, og jeg kunne have sparet mange penge ved at have boet på et første klasses hotel på Mallorca i den forløbne tid.

Jeg har arbejdet i skoven de sidste par dage, jeg kan sagtens få nogle uger til at gå der, da den trænger til en kærlig og en hård hånd.

Jeg har fået papegøjepl. på bilen og deponeret 2000 for det.

Jeg har ingen faste planer for fremtiden, foreløbig vil jeg tage det lidt med ro og se tiden an, muligvis tager jeg noget tilfældig landbrugsarbejde. Det kan godt være at jeg prøver at få noget industriarbejde, men det haster jo ikke med det.

Jeg har lavet nogle billeder for ikke så længe siden og sender en prøve med.

De kærligste hilsener

Jens

Hvidovre, den 4.februar 1962

(afsendt 5.   ”      ” )

Kære alle.

Mange tak for brevene og for synet af fotografierne. Jens har jo ingen børn at prale med, men billederne af grisene og græskaret er virkelig gode og morsomme. Nå så har Jens bortforpagtet gården. jeg var meget betænkelig på hans vegne, da jeg hørte om auktionen, men det ser ud til, at der er betalt nogenlunde ordentlige priser for løsøret, og sikke en interesse der har været vist med alle de mange fremmødte.

Sussi er stolt for tiden. Kehlet har indstillet et farvefotografi af hende i Købmagergade. Det er i størrelse 18×24. Prisen er 45,-kr, men vi kan købe det for 30,- kr., når det bliver taget ind fra vinduet.

Både Joan og Sussi har haft en uges tid med influenza, men er nu friske igen.

Jeg er heldigvis selv sluppet fri. jeg har nu også dårligt haft tid til at ligge i sengen. Vi er allerede i fuld gang med forberedelserne til kommunevalget den 6.marts, og som I kan se på vedlagte kandidatliste er jeg opstillet som nr. 5. Det betragtes af vor egen inderkreds og af vore politiske modstandere som en “sikker” plads, men der kan godt ske overraskelser med personlige stemmer på den første kvinde på 6.pladsen og K.U.eren på 8.pladsen. Vi regner med 5-6 eller 7 af 15 pladser. For øjeblikket har vi 4 af 11, men den nye kommunalbestyrelse bliver altså udvidet til 15.

Sussi og Joan er gået i seng, og der er så underligt stille i stuen, det skyldes, at vores lodur er til reparation, og jeg savner dens tikken.

Den 20.marts  bliver faster 80 år, vi har endnu ikke hørt i hvor stor udstrækning dagen skal fejres, men helt stille skal det vel næppe gå af.

Vi var sammen med faster og Sinne en tur oppe hos Grethe og Gunnar i søndags. De har fået indrettet sig dejligt, og jeg tror også, at de begge er glade for at være på Ørslet.

Nå nu nærmer jeg mig bunden af siden, så jeg vil slutte med mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 15-2-62

Kære alle.

Mange Tak for Brevene. Jeg ser jeg har haft Mappen lidt for længe det maa I undskylde men det skyldes at Dagene flyver af sted her i Andkær.

Det er dejligt naar der saadan er Billeder med og jeg vil gerne ligesom Inger bestille det Billede af Familien i Næstved.

Nu skal vi jo som  I jo nok alle har hørt have Konfirmation den 29.April, og vi haaber jo meget at I alle vil være sammen med os den Dag, selvom vi er lidt betænkelig ved at det falder lige Søndag efter Paaske, men der kommer nok ingen fra Ankers Side da der er Konfirmation i Glyngøre samme Dag og de har for længst inviteret Højenfolkene, og det vil jo blive en stor Skuffelse for Harry, hvis der ikke kommer ret mange.

Vi havde Besøg af Gunnars for ca 14 Dage siden, sikke da en lille Solstråle Birgitte er bleven, hendes Far, Mor og Hans var til Møde i Kolding og hun var her, men selv om det hele var fremmed for hende var hun i det dejligste humør hele tiden.

Vi er jo mægtig spændte paa om Vagn  bliver valgt det ville jo være flot selvom der jo nok baade er Ansvar og vel ogsaa Besvær ved at have offentlige Tillidshverv.

Der skal bygges 4 nye Huse opad mod Skolen lad os haabe der bliver bygget saa meget at vores Klasseforhold der er under al Kritik maa blive forbedret.

Anna, Mette og Bente er ude for at finde Vintergækker, ja det er en skøn Tid vi gaar i Møde nu, maatte der også bliver Foraar i Menneskers Sind i stedet for Kiv og Ufred.

Nu mange kærlige hilsner og tanker til store og smaa fra os alle 6            

Gerda

Modtaget d. 16/2-1962. Afsendt d. 23/2-1962.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, jeg er helt overvældet af alle de nyheder “de tolv” denne gang bringer med sig.

Galla og Kjeld har fået en datter den 10 januar. Vi var inviteret til barnedåb i Klakring den 21 januar, Karen skulle have båret den lille, hun kom til at hedde Karen efter farmoren, der døde imellem jul og nytår.

Hans har været syg et par måneder, han blev indlagt på Haslev Sygehus til noget maveundersøgelse, de fandt ud af, at han havde en knude i brystet, som de omgående fjernede, han var til efterbehandling på Radiumstationen i 3 uger, han begyndte at arbejde igen omkring den 1 februar, og det går rigtig godt.

Den nye ringvej omkring  Næstved er blevet åbnet, den går tæt forbi os på den anden side ringvejen, over for os, ligger der en lille gård på 2 t.l., gården ejedes indtil for nylig af 2 ældre brødre, som drev gården meget gammeldags og meget sindigt. De har solgt gården til et Københavns byggekonsortium og fået den nette sum af 450.000 Kr. for den nøgen gård, der skal bygges parcelhuse på hele arealet.

I de sidste måneder er der sket en del indskrænkninger nede på papirfabrikken, det har knebet og kniber for så vidt stadig med afsætningen, der er på begge fabrikker blevet afskediget noget over 50 mand.

Peter skal til næste skoleår til at have tysk, og det vil i realiteten sige, at han skal følge den boglige linie.

Peter havde en rolig fødselsdag i går, han ville ikke have nogle drenge i år, hans kusine Anne Marie var en smut her ude om eftermiddagen.

På søndag skal vi have lidt fremmede. Astrid ringede i aftes, hvis hun har fri, kommer hun også.

Jeg skal ud og beskære frugttræer i eftermiddag, så I får ikke mere denne gang.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os 4              

Kristian

–                                                                                                                                                              København 28-2-62.

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Ja så må jeg have bogen sendt til Nyborg, der har den vist kun været på gennemrejse.

Herovre står alt vel til, Vagn er jo meget spændt på valget den 6, og Faster spekulerer lidt på fødselsdagen, det er jo ikke så let helt at undgå lidt festligheder.

I kan ellers tro, jeg fik en slem forskrækkelse en lørdag aften i januar. Martha og Petrus var på weekendbesøg i Jyderup, jeg arbejdede fra 10-18 og tog derefter til Skovlunde, hvorfra jeg kom hjem kl. 24 til et tomt hus, og der havde været indbrud, tyvene havde slået et vindue ind i spisestuen, dørene stod på vid gab og sikken en rod de havde lavet, min dør var låset, og der havde de ikke været, det var vel nok heldig for mig, jeg havde 300 kr liggende i en åben skuffe, og det var åbenbart rede penge de var ude efter, og dem fik de ingen af, det eneste de tog med dem var noget sendelinned, et gammel strygejern, en plaid og Petrus’s guldmanchetknapper. Jeg måtte jo have fat i politi, så det blev sent før jeg kom i seng, og jeg skulle på arbejde næste morgen kl. 7.

Ja jeg kom ikke til Næstved i søndags, men regner med at tage derned den 11-3, så håber jeg Edith kommer også, og at vejret er lidt bedre end 25-2, da var vinden hård skal jeg love for, men ellers har vinteren været nådig mod os i København, der har ikke været nogen trafikvanskeligheder endnu da, men vinteren er jo ikke forbi endnu selvom vi skriver marts.

5-3. Undskyld jeg ikke blev færdig og nu er tiden overskredet og jeg må skynde mig på posthuset inden de lukker. Karen og jeg har haft besøg af en elevkammerat lørdag og søndag så da blev der ikke tid, vi var i Det Kongelige Teater lørdag og hørte “Rigoletto” et pragtfuld stykke.

De kærligste hilsner til alle  – håber at se en del af jer til konfirmationen i Andkær.

Astrid

afsendt d. 18-3-62

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i “de tolv,” ja Astrid har vist ret i at det er første gang vandremappen har været her i Nyborg, efterhånden har “de tolv” jo besøgt mange af landets egne, men mon ikke de fleste af os trods alt er nået til den alder, hvor vi begynder at slå rødderne lidt fast, hvor vi kommer hen, jeg for mit vedkommende  ved, at det ikke var helt let at løsrive mig fra Randers, men nu har jeg alligevel været her i Nyborg i over 2 mdr., og jeg befinder mig egentlig godt her, jeg har en dejlig 2½ vær. lejlighed, men uden badeværelse, det savner jeg jo, nu jeg var vant til det.

Som sidst ankomne er jeg afløser, desuden afløser jeg på “de gamles hjem” 2 dage om ugen, her er plads til 30 ældre mennesker, det er egentlig vældig hyggelig, at komme herover, både” de gamle” og personalet er vældig flinke, men det er noget gammelt noget vi har til huse i og alt for småt, men man er også i gang med at bygge nyt eller begyndt at grave grund.

På tirsdag fylder faster så 80 år, jeg har fået fri til at rejse derover, jeg rejser herfra tirsdag middag og har så fri onsdag-torsdag, det er så heldig at Sinne har vinterferie, så jeg glæder mig rigtig til det.

Sikken en vintervejr vi har fået, når solen skinner om dagen er det jo dejlig, men det er vel ikke vejr for landmænd og haveejere at komme i jorden endnu.

Nu ikke mere denne gang, men bunker af kærlige hilsner 

jeres Edith

Modtaget  20.marts 1962. Afsendt den 27.marts – 62

Kære allesammen!

Mange tak for jeres indlæg. Det er nu godt, at vi har “de tolv,” for ellers kunne vi her i Nordjylland slet ikke følge med i, hvad der foregår i familien. Det er først nu i marts, at vi hører om Jens’s bortforpagtning af sin gård f.eks.

Til Vagn siger vi til lykke med valget og håber, at både han og Hvidovre for glæde af det.  Der er for mig ingen tvivl om, at det vil give meget arbejde, men forhåbentlig er det interessant arbejde.

Vi takker for indbydelsen til Harrys konfirmation. Vi vil meget gerne komme og håber så at se jer allesammen. Men det er måske at være for optimistisk?

I weekenden har jeg været på kursus i Middelfart. Kurset blev afholdt i “Feriebyen” og var arrangeret af Mellemfolkeligt Samvirke. Blandt talerne var gdr. Jens Herluf Jensen, der nylig er kommet hjem fra ’Mysam.’ Det var et godt kursus, og man fik et godt indtryk af, hvor stort behov der er for samarbejde med U-landene; men vi blev også klar over, at der er mange flere og meget større vanskeligheder at kæmpe med, end de fleste gør sig klart.

Jeg havde lejet en vogn uden fører, og pigerne var så med og blev sat af i Andkær, var de var sammen med familien fra Brædstrup + Jens og Hans. De overnattede hos farbror Hans og var enige om, at de havde haft en dejlig tur. Vi kørte så hjem i aftes, og da Birgit har et par dage vinterferie, tog hun med herop, og det er vi, ikke mindst pigerne, glade for.

Til August starter vi på skolen med vores første 9.klasse. Det ser ud til, at jeg skal være dens klasselærer. Det vil jeg også gerne, det er rart at have “hænderne på pulsen.”

De kærligste hilsener fra de 5 i Nibe, 

Ove

Modtaget 28.marts. Afsendt 8.april 62.

Ørsholt 8 -4- 62.

Kære alle!

Tak for brevene, og undskyld forsinkelsen. her er alt vel, vi har været i Jylland en tur, Grethes lillesøster Betty blev viet til sin Børge den 25.marts, så nu har svigerfar fået sine 3 piger gift på mindre end 3 år, de er jo noget kede af at vi alle er så langt borte, de nygifte skal være bestyrerpar på K.F.U.M.s soldaterhjem i Borris.

Grethe og Birgitte blev i Hobro 8 dage længere end jeg, så jeg har opfrisket mine ungkarledage.

I søndags var jeg en tur med Vagns i Nyborg. Vi skulle ud og besøge Edith, og så benyttede vi også lejligheden til at se en fodbold kamp mellem Nyborg og Hvidovre, foldboldkampen var der ikke meget ved, men Edith havde en pragtfuld lejlighed, og det var hyggeligt at besøge hende.

Birgitte bliver stor, tyk og fordringsfuld, jeg tror faktisk også det er lettest at opdrage andre folks børn, hun kan gå når hun støtter med een hånd, og når hun er rigtig gal, kan hun stå uden at støtte sig til noget. Hun kan sige Ma ma, ba,ba og Grah – det sidste skal vist betyde tak, men det er vist snarere noget i retning af giv mig det.

Den 20. marts var vi jo til fasters fødselsdag, det var en festlig dag, vi  var en 16-17 stykker, faster havde fået mange gaver og en del blomster, mange af dem var fra tidligere elever, det må være rart for Faster at tænke på, at hendes gamle elever ikke  glemmer hende.

Om alt går vel håber vi at se de fleste af jer til Harrys konfirmation den 29 ds.

Til slut mange kærlige hilsner fra

Grethe, Gunnar og Birgitte

Modtaget d. 9-4-62. Afsendt d. 16-4-62

Kære alle!

Tak for brevene, og for synet af billederne, det var morsomt at se Birgitte, det er meget længe siden vi har set noget til “Diakonfamilien.” Vi glæder os meget til at være sammen med jer den 29. i Andkær, men det er som Ove skriver jo nok for optimistisk at regne med at vi alle kan møde op.

I mandags fik vi en lille eftermiddagsbesøg af familien fra Blåmejsevej, det var vældig hyggelig, Inger havde nogle grene med, de står så fint udsprungne nu.

Vi havde besøg af en yngre ægtemand forleden, men han kom nu ellers “galt” af sted, Lars viste som sædvanlig Hanne frem, hende er han stadigvæk meget stolt af, manden siger så til  Lars ” næ, hvor har I da fået hende fra.” Lars så på ham med det forargede udtryk i sine øjne, medens han sagde: ” Hun har da været inde i mors mave – det ved du da godt.”

I morgen kommer maleren og tapetserer i den lille stue, og hvidter lofter, Bent har sat plader op, det trænger også til en omgang, men nu er det også fem år siden, der sidst blev gjort i stand, og når der er børn der leger hver dag, kan man vist ikke forlange det skal holde længere.

De kærligste hilsner til jer alle fra os fem

Edel

Modtaget 17/4-62, afsendt 24/4 -62

pt. Fasters hus

II. påskedag

Kære alle!

Mange tak for brevene!

Jeg har holdt påske i Smidstrup, Vagn kørte os herop Skærtorsdag og kommer og henter os i dag, det er rørende af ham, vi har haft det hyggeligt her; vejret har også været godt, men vi ville gerne have set noget mere til solen. Jeg har ordnet alle Fasters skabe og lagt rent hyldepapir på, så de er så flotte nu, når jeg selv skal sige det, men faster siger nu også, at de vist aldrig har været så fine alle sammen på en gang, vi har også fået sået lathyrus i dag, der er tradition for at det skal gøres II. påskedag. Grethe, Gunnar og Birgitte var en tur heroppe Skærtorsdag, de kom lidt efter Vagn, Joan og Sussi var taget af sted, de kørte lige efter frokost, da de ville en tur til Sverige, Joan skulle se at få en ruskindsjakke derovre, Skærtorsdag er jo hverdag i Sverige. I morgen skal jeg have ringet til Hans,  jeg regner med at rejse til Sellerup onsdag, evt. med lyntoget om morgenen, hvis jeg kan få en billet, jeg har heller ikke været hjemme i Sellerup siden min sommerferie. Jeg havde fået så meget frihed til gode, så derfor fik jeg pludselig så mange fridage nu, jeg skal rejse tilbage d. 30/4 og begynde igen tirsdag morgen.

Så skal vi også snart til at tænke på sommerferien, Oda har inviteret mig med på biltur sydpå, jeg får vist ferie fra ca. 24/7, jeg håber også at se nogle af familien fra Andkær hos mig den sidste uge i Juli, jeg har lovet Erling og Bente, at de skulle komme på besøg hos mig, som Birgit og Harry i sin tid.

Håber vi må samles rigtig mange af os til Harrys fest på søndag.

Kærlig hilsen fra Sinne

Tak for påskebrevet – Inger.

modt. 25/4 -62, afsendt 7/5-62.

Kære alle!

Ja Tak for Brevene og Tak for sidst, det var en dejlig Fest, vi havde i Andkær, det er en god Skik at Børnene bliver inviteret med, selvom det efterhaanden er en stor Flok at huse, men det klarede i fint Gerda og Anker. Næste gang er det saa os, jeg haaber ogsaa vi kan samles her flest mulig den Dag. Den første Uge jeg havde Bogen “var der jo god Tid” og jeg havde travlt med at få “Stadsen” i Orden, og da Festen var godt overstaaet, gik jeg i Gang med Hovedrengøringen, der var tiltrængt. Paa torsdag venter jeg Besøg af en Prof. frue fra Norge, hun var Søster en tid i Hammerfest, da hendes Mand laa i Lejr deroppe med et Hold Studenter fra den tekniske Højskole.

Paul laver Centralvarme i Drivhuse og Bolig hos en Gartner, han var sammen med, da han var i Gartnerlære, i gaar kom han hjem med dejlige store Salathoveder, de var saaede i Efteraaret og saa siden plantet ind i Drivhus, det havde været en fin Forretning i denne Uge, han havde faaet 60 Øre pr. Hoved paa auktionen.

Vi havde Besøg af Edith i Torsdags, hun var her nogle Timer om Formiddagen.

Een af hendes pt. ligger på neurokirurgisk afd., og da Familien ved, hvor glad hun er for Edith, havde de bedt hende tage herop, hun kom saa Onsdag, men sov ovre paa Hospitalet.

E. Christensen som i flere Aar har lidt af Sclerose havde været Ediths pt. i 10 Aar.

Forleden sad Else og læste i Bogen her og kom til det for mig nedslaaende Resultat, at mine Breve faktisk var de vanskeligste at læse. Nu er Foraaret her saa, og inden længe sommeren med Feriesnak og planer, Børnene og jeg haaber som vanlig at være hos Hans i Jordbærtiden, vi regner med det bliver første Del af  Ferien, men siden vil vi selvfølgelig meget gerne selv have Gæster.

Mange kærlige Hilsner til alle fra os her.

Inger

NB. Der er skoleudstilling i St. Bededagsferien. Vi venter Oves.

Sellerup Skov 15-5

Kære alle!

Mange tak for indlæggene og tak for sidst.

Ja så står Bøgen i sit fulde flor og Kirsebærtræerne er ved at være i Blomst. I sidste Uge fik vi en god Bodblød, men varme har vi ikke været forvænt med til nu, saa Afgrøderne udvikles ret langsom, men de gamle sagde jo at April vrede og Maj Kulde gør Bondens Lader fulde.

Jeg var på Kirkegaarden i Søndags, jeg tog nogle faa Tulipaner med; men der var kun en enklet der var sprunget ud, der var plantet stedmoderblomster paa Graven, men det var der maaske allerede for fjorden Dage siden.

Jeg regner med at give Jens Bogen engang naar vi ses.

Hermed de kærligste Hilsner til jer alle 

Hans

Moseby d. 28-5  62

Kære alle!

Mange tak for brevene, og tak for samværet i Andkær.

Jeg har det godt, for tiden bor jeg i en hyggelig gammel rønne tæt ved Lerbæk mølle, som vel uden overdrivelse kan siges at være idyllisk beliggende.

Jeg spekulerer dog på at få lidt luftforandring, da jeg kan få fuldbeskæftigelse som reservevægter i Storkøbenhavn, synes jeg ikke der kan være så meget forset ved at prøve det, uden jeg dog stiller mig overdreven store forventninger. Indtil videre regner jeg dog med at beholde lejligheden her.

Jeg har været ved at forsøge mig som portrætmager, og medsender en lille prøve.

De kærligste hilsener

Jens

Hvidovre, den 3.juni 1962.

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Jeg må se at få vandremappen sendt, inden vi i aften starter på ferierejse til Mallorca.

Vi skal med fly i aften kl. 23.45 og kommer tilbage igen mandag den 18.

Det er Nordisk Bustrafik ( Tjæreborg præsten) der er arrangør af turen.

Sussi har fået fri fra skolen, men det voldte nu ikke særlig besvær i år, hvor hendes klasse havde deres prøver i marts måned, fordi 5.klasserne skulle deles i a og b linier. Sussi kom med i den boglige. Hun skifter for øvrigt skole efter sommerferien. vi har fået hende ind på N. Zahles skole, hvor der er gymnasium.

Det er ellers meget svært at komme ind på Zahles skole, måske skyldes det at prinsesserne har gået der. Sussi kommer ind i stedet for en, der skal gå 5.klasse om. Ellers er der fuldt indskrevet for børn, der er fyldt 4 år.

Onkel Karl og Tante Johanne er ved at gå til af spænding. Der kom brev fra Birgit for over 14 dage siden med besked om, at hende og Pia kom hjem på ferie i 3 mdr. De havde ventet dem i onsdags for 8 dage siden, men charterflyveren er blevet forsinket.

Jens er kommet herover og er begyndt som vægter i Herlev. Han har fået logi i Vanløse. Han har ringet og talt med Sussi, Joan og jeg var ikke hjemme, da han ringede. Nu for vi nok ikke talt med ham, før vi kommer hjem fra Mallorca.

Jeg var opstillet som konservativ formandskandidat til skolekommissionen, men den hidtidige formand, socialdemokrat fik 8 stemmer mod vores 7. Det var en radikal forældrerepræsentant, der stemte sammen med sociald. og S.F., der gjorde udslaget.

Nå vi må se at komme i gang med at pakke og veje – vi må have 20 kg bagage hver.

Det var morsomt, at de billederne fra Harrys konfirmation; de er gode.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi- Joan og Vagn.

Andkær d. 13-6-1962.

Kære allesammen.

Mange tak for Brevene.

Nu er Sommeren saa over os igen, det har ogsaa været skønt ude i Naturen den Sidste Tid, det er vel ogsaa sjældent Skoven har holdt sig saa fin saa længe som i Aar.

Vi var ogsaa paa en dejlig Udflugt i Søndags, nej anden Pinsedag. Edels fødselsdag blev fejret ved en Tur til Tirsbæk og Tolstrup. Edel og Bent kom og hentede Hans, Jens og os alle her i Bilen, og vi drak saa Kaffe i Tirsbæk, ja Børnene fik I,  bagefter gik vi en Tur om til Slottet, det var dejligt at se de gammelkendte Steder igen, det er mange Aar siden jeg har været der, bagefter kørte vi til Fakkegrav, hvor vi nød baade Naturen og Edels store og lækre Madkurv eller rettere dens Indhold.

Bente har snakket næsten hele Tiden, hun har været ved at skrive Indbydelseskort til sine Kammerater, hende og Erling har ikke haft deres Fødselsdagsgæster endnu i hvert Fald kun Familien saa det var Meningen de skulde have det helholdsvis Torsdag og Lørdag.

Nu nærmer Ferietiden sig jo ogsaa med stærke Skridt saa haaber vi jo vi ser jer alle Tid efter anden.

Det helt store i Sommer er jo at Moster Sinne har inviteret Erling og Bente paa Københavnertur og jeg kommer ogsaa med, saa vi glæder os jo vældig til det.

Vagns nyder det jo ogsaa nok rigtig p aaa Mallorca.

Nu mange kærlige Hilsner til store og smaa fra os alle her

Gerda

Modtaget d. 14/6 – 1962. Afsendt d. 25/6- 1962

Kære alle!

Ja, nu er den gal, jeg har overskredet tiden, undskyld.

Vi har det godt, og vi har det med travlhed, det er højsæson med de nye kartofler, og der er stor efterspørgsel, vi sælger til forskellige købmænd i kvarteret, forleden aften kom der en vogn fra Brandelev -brugsforening (10 km herfra), de havde lovet en kunde 10 kg kartofler, men kunne ikke skaffe nogen, en anden købmand ville have mig til at grave hele stykket op på én gang, så ville han videresælge kartoflerne. vi har plukket det første pund jordbær i dag (Sengana).

Karen og jeg har også været ude at hakke roer 16.632 favne, vi er nu ved at være færdig med 2.gangs hakningen.

Jeg har været lånt ud til Ny Magle Mølle en uges tid, men er nu tilbage på Gl. Magle Mølle igen.

Vi holder ferie fra den 14. til den 29.juli, vi håber at træffe sammen med flere af familiens medlemmer.

Vi glæder os til at få Harry og Birgit på besøg i ferien.

Vi venter besøg af Jens i løbet af aftenen eller natten, han ringede i morges, at han ville komme herned. inden han rejser til Grønland i morgen.

Det nye kompleks der skyder op nede ved Ringstedgade (“Skovbrynet”) er nu ved at være klar, flere af de handlende er flyttet ind, bageren gav gratis wienerbrød på åbningsdagen, men det var det bare barnemad mod det, de bød på da Skovbrynets Kolonial-marked åbnet, der blev holdt åbningsfestival i 4 dage, tilstrømningen var så stor – at der måtte politi til, Kirsten “sad fast” dernede i 2 timer, Popsangeren Eugen Tajmer underholdte, der blev uddelt 2000 gratis grammofonplader (Skovbrynets Tvist), 1000 gaveposer, blomsterbuketter, gratis kaffe og brød, sommerdrik, ispinde og balloner til børnene, undertegnede leverede kartofler, dog ikke gratis.

Mange kærlige hilsener til jer alle og tak for jeres indlæg. 

Kristian

København 4 – 7 – 62.

Kære alle!

Mange tak for brevene, nu må den vist skynde sig til Nyborg før Edith rejser på ferie, ja  vi skriver alt juli nu, men megen sommer har vi ikke haft endnu, forhåbentlig bliver der snart

Vangs havde en god ferie på Mallorca og har set og oplevet meget dernede, de rejser til Greve strand den 8.juli. I søndags var vi i Smidstrup, da var vejret nu fint og vi fik en del sol på kroppen.

I lørdags var vi hos Sinne, Onkel Karl, tante Johanne, Birgit og Pia. Vagns og jeg var ude at spise middag kl. 17, og jeg blev der så om natten, og  Vagn kom og hentede os søndag formiddag.

Lørdag den 14, regner jeg med at rejse til Sellerup Skov, hvis der ellers er plads, det lyder som om der er mange hjemme i øjeblikket, jeg regner så med at rejse til København igen den 25. eller 26. juli, for at have et par dage herovre sammen med Gerda, Erling og Bente, den 31. tidlig om morgenen går turen sydpå, og vi vender først tilbage den 19.august.

Det er ikke fordi jeg har så meget nyt at fortælle, Karen J. har været på ferie siden 23.juni og sidder og fryser ovre i Jylland, Gunnar og Grete er vist rejst i dag, jeg har slet ikke talt med dem, siden vi var deroppe 1.pinsedag.

Sinne har fået en fin ny fotografiapparat til 400 kr, så nu skal hun rigtig tage farvebilleder i Schweiz, hun øvede sig lidt i Smidstrup.

Onkel Karl bliver 70 den 10.august, jeg tror nu ikke der skal være nogen større fest i den anledning, men vi herovre må da give ham en pæn ting.

De kærligste hilsner til alle

Astrid

Sellerup  21 -7 -62

Kære Alle!

Mange tak for indlæggene. På grund af stor travlhed i jordbærrene og for megen hyggeligt selskab har jeg alligevel ikke fået skrevet i vandremappen, hvorfor jeg har overladt pennen til min sekretær og sender jer alle mine kærligste hilsner før jeg drager videre på min færd, jeg lader mappen ligge herhjemme til Ove.

For moster Edith

Else.

Modtaget den 31./7- 62. Afsendt den   /8 – 62

Sellerup Skov, den 4/8 – 62.

Kære alle!

Mange tak for jeres breve og for lån af billeder.

Ediths ide med at overlade sekretærer at skrive i bogen, tyder unægtelig på stordrift, travlhed og nye tider, men alle sekretærens fortrin og dyder til trods vil jeg alligevel foreslå, at Ediths eksempel i dette tilfælde ikke danner skole.

Som I kan se af dateringen holder vi for tiden ferie hos farbror Hans. Vi kom hjem den v31./7, og den 1/8 kom Kristians (+Else) fra Næstved i deres og Jenses nye Simca. Det er jo meget rart med selskab for os og barnepiger til børnene.

I går tog vi en prøvetur i Simca-en til Børkop vandmølle, som det var vældig interessant at bese. Vi så da kværnene i gang, og vi besøgte også stalden, der nu er omdannet til Cafeterium. Det er her den berømte Jazzklub holder til. Vi lod os dog ikke indmelde i klubben, da vi har forstået, at farbror Hans ikke nærer særlig stor sympati for klubbens måde at arbejde på.

I eftermiddag skal vi op til Gerda og Anker, og i morgen har vi tænkt os at tage en tur til Brædstrup via Ø Snede.

Der var også visse planer om en tur til Fredericia med besøg på købestævnet. Men det kan kun blive på mandag, for på tirsdag går turen nordpå igen.

I løbet af ferien har Anna og jeg også haft en rundtur til Norge og Sverige. det var en fin-fin Tur. Børnene var i gode hænder, Mary i Andkær, og Ester og Bodil var hos mormor og morfar.

De kærligste hilsener fra familien fra Nibe,   

Ove

Ørsholt 20/8   62.

Kære Alle!

Tak for brevene, denne gang er det vist kun Oves vi ikke har været sammen med siden vi havde mappen sidst, men det er jo også Nibe der er længst fra os. Her går livet ellers sin vante gang, vi er snart ved at få hvilet ud efter ferien, i år er der mange af os søskende der har været i udlandet.

Ja, nu må jeg vist hellere se at få skrevet færdig, for det lader jo ikke til at de falder i god jord at lade sekretæren skrive, – men jeg har nu når jeg skal være ærlig heller ikke mere travlt end jeg har tid til at skrive i “de tolv.”

Birgitte har fået taget polypper ud, men det er nu gået forbavsende godt, hele forestillingen varede kun ca. 10 minutter og der har faktisk ingen eftervirkninger været.

Ja så er Sinne altså blevet 50, tillykke med det og held og lykke med de næste 50.

Vi befinder os stadig godt på Ørsholt, men vi trænger meget hårdt til piger, til november står vi helt uden kvindelig hjælp bortset fra vore koner, og vi er jo ikke så interesseret i at have dem gående i køkkenet hele tiden, selvom de får betaling for det, ellers har vi ikke oplevet noget særligt, undskyld skriften, men jeg skal til spejdermøde.

Til slut mange kærlige hilsner fra os tre

Gunnar.

Brædstrup d. 26-8-62

Kære alle!

Mange tak for jeres breve. Så har vi lige fået invitation til konfirmation i Århus, vi glæder os til at være sammen med jer, farmor har lovet at passe de to små den dag, Hanne ville ikke være så nem at have med den her gang som i foråret i Andkær, hun er en meget livlig dame og har sin næse i alting, og når hun tar den på knæene tar det ikke mange sekunder at komme huset rundt, forleden tippede hun barnevognen, hun lå inde under den, så det kun var benene der stak ud, nu har vi bundet vognen fast med en “strik” barnevognskassen er bunden til understellet og endelig er damen bunden i kassen, så det skulle ikke kunne gentage sig.

Farfars er ved at bytte ejendommen med en hus herinde i Brædstrup, det skal afgøres i dag, så det er jo spændende hvad det bliver til.

Bent var ellers rigtig kommen på jagt lørdag aften, vi skulle lige til at gå til ro, så lød der et mægtig brag, og Bent sagde med det samme: ” Det er Søndergårds flagstang” og så fløj han ud af døren, og der var et par unge fyre, der også havde travlt, Bent fulgte efter dem uden de så det, han sneg sig langs husmuren og bag nogle biler og der snuppede han dem så, de stod og morede dem over den mægtige bedrift de havde lavet, de måtte med hjem og bøde 65 kr., det er hvad en ny koster. Det er ikke første gang, der er øvet hærværk i byen, det er kedeligt, der er så meget af den slags i dag. Skriveriet sker med en del forstyrrelser, så det bliver jo også lidt derefter

De kærligste hilsner til jer alle fra os fem   

Edel

Ballerup d. 29/8 62

Kære alle!

Tak for brevene.

Jeg havde ellers ikke regnet med vandrebogen endnu, men nu kan den komme med, når jeg skriver til Århus  og siger tak for invitationen til d. 16/9.

Nu kan jeg passende skrive lidt om rejsen til Schweitz, det var en fin og vellykket tur, og vi havde ingen uheld med bilen undervejs, vi tog den også lidt med ro og overnattede et extra sted undervejs, Oda var jo den eneste, der kunne køre, og jeg må sige hun klarede det fint, hun er både en dygtig og forsigtig chauffør, og hun blev da stillet på adskillige vanskelige opgaver. Vi tog af sted allerede mandag aften og gjorde der første ophold på et hotel i Nykøbing, da vi skulle ret tidligt med færgen, Hamburg var vi lidt spændte på; men det gik godt med at komme gennem byen, vi kom så til Soltau og næste nat igen Heidelberg og derefter Zürich. Tyskland kørte vi bare igennem: men fra Heidelberg kørte vi ikke på autostradaen; men ad en meget smuk vej langs Neckarfloden, og der var lidt for meget kønt at se på, så tiden løb fra os og vi faktisk kom alt for sent til Zürich, og så skulle det netop blive torden og regn; men vi fandt da hotel og det hele til sidst. Næste dag ankom vi så til Thun, og det var rart at kunne slå sig lidt til ro samme sted i 10 dage, oven i købet på et dejligt, moderne hotel. Herfra tog vi så på ture rundt omkring, vi var med tandhjulsbane til Jomfrujacle, Europas højst beliggende jernbanestation, vi var i den fantastiske Beatushøhlen, hvor vi vandrede i huler en hel km. ind i bjerget, på Niederhorn med Sesselbane, i Meiringen hvor vi spadserede gennem Åreslugten, i Kandessteg og ved Blausee o.s.v., og vi havde dejligt og varmt vejr det meste af tiden. Hjemrejsen gik via Bern, – hvor vi lige fik set bjørnene – Basel til Colmar i Frankrig, hvor vi var ca. 1½ dag, det er en by med mange smukke gamle huse; det det var et stort og temmeligt uroligt hotel, vi boede på, vi var på en dejlig køretur i vinbjergene og fik held til at se en vinkælder, vi var i flere af de kønne vinbyer, bl.a. Keyserberg med Albert Schweitsers fødehjem. I Strassbourg gjorde vi ophold et par timer og derefter gik det over grænsen til Tyskland, hvor vi overnattede i Ahlfeld, Celle og Lübeck og derefter via ’Grossen- brode’ tilbage til gamle Danmark.

Jeg har taget mange farvebilleder, de ser ud til at være gode.

Mange kærlige hilsner og endnu en gang tak for fødselsdagsgaven      

Sinne

Aarhus d. 22/9-62.

Kære alle!

Denne gang har jeg overtraadt de 8 Dage, men nu har jeg jo i den sidste Tid Faaet saa mange Breve først Fødselsdag og saa Svar paa Indbydelsen, naa det er jo en daarlig undskyldning.

For en gangs Skyld bød Fjernsynet virkelig paa noget godt, Per Lagerkvist’ “Midsommerdrøm i Fattighuset,” det syntes jeg, at jeg maatte se, det var betagende, jeg tror det har været i Radioen et Par Gange.

I Morgen skulle Jørgen og Else saa slutte deres Præstegang ude paa Børnehjemmet i Skaade, jeg glæder mig meget til Søndag og er glad for saa mange vil stævne hid og give Børnene Fornemmelsen og glæden ved at være omgivet af en stor Familie.

Maaske er det fordi selve Arrangementet af det at gaaa til Præst havde sine vanskeligheder, at jeg egentlig ikke har bekymret mig saa meget for selve Festen. Hvad der vel nok kunne være Grund til, da Erna Tambjerg, som havde lovet sin Hjælp, ringede i Søndags og gerne ville være fri, for det første var hendes Mand blevet syg, og Sønnen der er inde som Marine fik antagelig Weekend. Naa jeg regnede med, at det vel kunne lykkes, jeg prøvede Masser af Muligheder – optaget – saa da jeg efter aftale ringede Besked Tirsdag, havde jeg nærmest opgivet, men saa ringede der pludselig een og imellem Tid havde Erna ogsaa faaet Lovning paa een, saa nu regner jeg med at ogsaa Indpakningen maa være god.

Nu er det saa ogsaa efter kalenderen paa de Tider, man skal til at fyre, hvad mange vist har gjort det meste af Sommeren, endnu har jeg ikke syltet Brombær, der har kun været lidt modne, men jeg har endnu ikke haft indtryk af, at de har taget Skade af Regnen, den er langt værre for kornmarkerne,

Ole’s Klasse tilbragte en Dag paa en Gaard i Blegind, i straaalende Solskin, de bar Neg sammen og Bondemanden og Læreren satte sammen. De havde Madpakker med, men fik desuden Sodavand, et St. brun Kage og et Stykke Morbror Hans’s kage, det var en mægtig Dag.

Med mange kærlig Hilsner og  Tak for Indlæggene

Inger.

Sellerup Skov 30-9-62

Kære alle!

Mange Tak for de forskellige Indlæg.

Ja saa fik Inger og Paul den store Familiefest overstaaet, og vi havde en festlig og hyggelig Dag sammen. Jeg havde vrøvl med vinduesviskerne paa Turen hjem, Dagen efter viste det sig at det var en Sidering der var delvis sprunget.

I Dag har jeg baade spist til Middag og drukket Eftermiddagskaffe i Andkær. I Formiddags var vi til Børnegudstjeneste, og i Eftermiddag var vi paa Kirkegaarden.

Fredag d. 28-9 fik jeg Kornet Mejetærsket og i gaar hjalp Harry og Erling mig Halmen ind, jeg regner med at sende det meste af Kornet paa Tørreri. Bortset fra Kornet i Sække, er næsten alt Kornet i Hus her paa Egnen, der staar  i Avisen om Korntyveri næsten Hver dag.

Til slut de kærligste Hilsner til jer alle

Hans

Hvidovre, den 8.oktober 1962

Kære alle

Mange tak for indlæggene.

Det er jo ikke så længe siden, at de 10 af os var samlet til en dejlig fest i Århus, men man opdager alligevel bagefter, at der kunne bruges meget mere tid til at snakke sammen.

Vi må springe Jens over denne gang. Det er ikke så længe siden, at Astrid fik brev fra ham. Det var sidst i september, da skulle han en tur til Vestgrønland, hvor han evt. skulle i gang med noget andet sprængningsarbejde. Hvordan det går, og hvornår han kommer hjem er ikke godt at vide.

Vi var sammen med Onkel og Valka en tur i Boserup skov ved Sct. Hans hospital i går. Det er et dejligt vejr, vi har nu – men vi har jo også en del til gode.

Skoven holder den grønne farve længe i år, og der står stadig en del u-høstet korn på markerne. Det tror jeg ikke, jeg før har set hen i oktober.

Herovre er de meget tidligt på vej med at bestille selskabslokaler til konfirmationer.

Vi har allerede sikret os lokaler til Sussis konfirmation den 27.september 1964. Det var endda i sidste øjeblik. De to første søndage i oktober var besat, men jeg har talt med kordegnen, og der bliver også konfirmation den sidste søndag i september 1964.

Vi kommer en lille tur til Jylland i efterårsferien. for første gang skal vi prøve den nye færgerute Juelsminde-Kalundborg. Vi har reserveret plads fra Kalundborg torsdag den 18. kl. 8.25 fra Kalundborg og fra Juelsminde søndag den 21. kl. 17.40. Forhåbentlig får vi hilst på de fleste af “jyderne.”

Jeg sad og bladede i den nu snart udskrevne bog. Der er sket meget i dens tid indenfor vores kreds. Men sådan er livet, ingen kan hele tiden forvente, at solen skal skinne, der kommer også mørke tider ind imellem.

Mange kærlige hilsner til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 16-10-1962

Kære alle. 

Tak for Brevene i de tolv og for Fødselsdagsbreve og Hilsner.

Egentlig syntes jeg slet ikke jeg har Spor spændende at fortælle denne Gang, men en Hilsen maa “de tolv” jo have med her fra Andkær.

 Her i Andkær er Sommeren forbi nu, Erna lukkede nemlig sin Isbod i Gaar, det er jo ellers lige ved at vi fik det bedste Sommervejr her til sidst det var jo ogsaa tiltrængt for at få alt det dyrebare Korn bjerget, men det er nu ikke den Stemning over Høsten, nu som i vores Barndom, selvom der er noget imponerende ved de store Mejetærskere, kan jeg nu ikke rigtig se nogen Charme ved naar de drøner hen over Markerne og kort efter se alt Halmen blive brændt, der er en masse svedne Marker her paa Egnen.

Bente har skrantet i ca. 1½ Uge vi har haft Doktor men det er lige som det kniber med at komme helt til Hægterne, det er Halsen der driller, men maaske bliver hun først rigtig i Form igen, naar hun begynder at komme ud.

Harry er gaaet i Lære henne ved Pladsbjerg nu til Oktober saa nu faar han noget mindre kun 26 Kr, men da han ogsaa passer Tank gaar det jo nok.

Vi haaber jo paa Besøg af Vagns her i Efteraarsferien, Inger og Børnene holdt jo Ferie i sidste Uge.

Hans har en Masse Frugt i Aar og det nyder vi ogsaa i rigt Maal godt af heroppe om det saa er de herlige Pærer paa Hjørnet har vi faaet mange af dem.

Nu mange kærlige Hilsner til store og smaa fra os alle i Andkær                                                                                                            Gerda

Modtaget d. 17/10-1962. Afsendt d. 22/10-1962

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, det var rart at høre nyt fra familien.

Ja så er børnenes efterårsferie ved at være slut. Kirsten har i nogle dage været på ferie hos en skolekammerats farmor. I dag er begge børnene på heldagsbesøg(besøg) i Jenstrup hos familien der. Han kom i går lørdag, men er i dag, søndag, taget ud at besøge gamle bekendte, så Karen og jeg får en rolig søndag, Simca tog til Lolland-Falster i går og vender først hjem i aften.

I år holder vi ferie imellem jul og nytår, og det er jo meget rart.

Jens har sendt et langt brev, som han beder mig om at sende med vandrebogen.

Begge Karens brødre har fået tillægsjord, Knud har fået 10 t.l. så han nu har 20 t.l., og Poul har fået 6 t.l. og han har nu 18.t.l.

Der er jo stadig en del at gøre i haven, vi skal bl.a. have ryddet nogle ribs- og solbærbuske og et par kirsebærtræer.

Æblehøsten har været jævn stor i år, men kvaliteten er dårlig, vi mangler at plukke Belle de Boskopperne ned.

Karens nevø Ole er på Sergentskole i Ringsted, så han kommer jævnlig på besøg. Galla og Kjeld kan ikke rigtig beslutte dem til om Galla skal til Moskva og studere færdig. De bor stadig på Egmontskollegium.

Fru landsretssagfører Petersen Bredballe har brækket armen, og hun går med armen i gibs. Ellen skulle ellers have haft nogle fridage sidst i september, nu kommer hun vist sidst i denne måned.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende de kærligste hilsner til jer alle fra os alle i Næstved

Kristian

København 29/10-62.

Kære alle!

Mange tak for brevene ja så er det sidste blad på denne bog, der næsten har holdt ud i  4 år, den jeg har købt er måske nok blevet for tynd, men den kan i hvert fald gå gennem brevsprækken.

Det var sandelig ved at se sort ud med Cubakrisen, men nu lysner det da igen og vi har lov til at håbe på fred lidt endnu.

30/10

Nå jeg blev ikke færdig i går, jeg har fridag i dag, vejret er ikke særlig fint det stormer og regner, håber det er bedre i Jylland, Hans har jo fødselsdag.

Gerda skriver Hans har megen frugt det er ellers dyrt at købe, jeg gav 1,85 for 6 Filippa i dag, men der er jo også mange der skal tjene på dem, før de når i forretningerne her.

Nu håber jeg snart at få min egen lejlighed, Vagn mener jeg har gode chancer for en i Hvidovre til en rimelig pris, og jeg glæder mig meget til at få det helt for mig selv.

Ove er herovre i disse dage med en klasse, men vi ser ham ikke i denne omgang.

På torsdag skal Karen og jeg til koncert i Radiohuset det er snart mange år siden jeg var der sidst en periode var jeg der ret hyppigt, det er ellers festligt, det lyder jo alligevel anderledes derinde end i radioen.

Der er ikke rigtig noget nyt og spændende at fortælle så jeg vil slutte for denne gang.

De kærligste hilsner

Astrid