Bog 17 (1982-85)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 17

Afskrift udført af Kirsten Garne, Kristians datter

Hedensted Juledag 1982

Kære alle!

Mange tak for brevene

Så er en Juleaften atter henrunden, og det blev en jul med mange bekymringer på grund af Vagns sygdom, og vore tanker er ustandselig gået til Hvidovre og Allerød. Vagn blev mandag nat – efter en weekend i Smidstrup – indlagt på Hvidovre hospital for blodprop i hjertet, og kom straks under meget intensiv behandling, med alle de moderne hjælpemidler, der i dag står til rådighed, og vi må jo glædes over, at der kan gøres så meget; men det er også en hård belastning for både patienten, der må ligge med alt det omkring sig, og for de pårørende der kommer på besøg. Der må kun komme de allernærmeste på besøg og helst ikke for ofte og for længe; men Louise og Rasmus havde dog fået lov til juleaftensdag at besøge morfar, for at ønske glædelig jul, og jeg forstod også på Sussi, at de måtte med derind i dag – juledag. Sussi sagde i aftes, at den bedste julegave de havde fået var, at hendes far havde det lidt bedre, og at de håbede det var et godt tegn, at der var gået 4 døgn siden sygdommen begyndte.

Gerda er i Broby og holder jul, der fik Maria mæslinger lige før jul, og hun har nok ikke fået så meget ud af juleaften, børnesygdommene skal jo overstås; men det var et ubelejligt tidspunkt. Hans, Astrid, Henrik og jeg  var juleaften i Fredericia, og i dag skal vi til Brædstrup, Hvor også Poul og Gunnars kommer.

Signe fra Grejs ringede i går, hun ville gerne se os en dag, men jeg ved ikke om vi når det, jeg ville også gerne aflægge tante Marie en lille visit; men måske er hun for dårlig til det.

Til slut de kærligste hilsner til Jer alle; men de fleste hilsner og tanker går til Vagn med ønsket om snarlig bedring fra Sinne.

”Nordkyn” Århus 5/1 – 83

Kære alle!

Tak for jul i Brædstrup og julebreve.

Dette bliver kun en kort hilsen til alle, hverdagen er over os, og det milde vejr gør at mange kan udføre det der ellers plejer at ligge under sne.

Else og Ole blev i Norge i julen så Jørgen og jeg var alene, dog juleaften med naboen hvor de også var to alene, så vi havde det hyggeligt trods alt. – Ole er stadig i Rjukan, men skal nu være ved distriktslægen og jeg kan forstå han skal køre ude i sneen i et område som størrelsen af Fyen.

Jeg må slutte, nu er den gal igen, telefonen ringer og jeg skal køre.

En særlig hilsen til Vagns.

Poul fra Århus

Anemonevej 9-1-83

Kære alle

Tak for Breve Hilsner og samvær i Aaret der svandt og de bedste Ønsker for det nye aar. Ja vi fik jo da en ny Regering, men meget er vel ikke naaet, der skal jo handles om alt, fiskeristriden kunne vi vel have undgaaet.

Jul og Nytaar har jeg fejret Juleaften i Fredericia vi havde en festlig juleaften, og Juledag var vi i Brædstrup, Nytårsaften og dag var jeg i Skanderup. Grethes Far og Mor var der også, tredje Juledag var Sinne og jeg nede og besøge tante Marie, hun kan ikke tale saa jeg ved ikke hvor meget hun fik ud af det, men hun kunde da vist kende os, Ernst var der det er strengt for dem at se paa.

Signe og Aksel var der saa 3 Juledags Eftermiddag og vi fik en hyggelig Sludder.

Vagn var jo ved at have det bedre og var flyttet paa en større Stue, men i Gaar fik han et tilbagefald, og bælev flyttet paa intensiv igen, men vi haaber da inderligt det snart maa gaa fremad igen

Med de kærligste Hilsner og ønsket om et godt og velsignet Nytaar

   Hans

Karlskov d 18 – 1  1983

Kære alle

Tak for breve, hilsener og samvær i året der er gået, og de bedste ønsker for det nye år.

Når jeg i dag skal skrive i ”de 12” lige efter Vagns død føles mine ord fattige og tomme.

Jeg må nøjes med at prøve at finde trøst, ikke mindst i minderne fra de lykkelige barneår vi havde sammen i Gl. Sole, men også for den store gæstfrihed og hjælpsomhed jeg altid har mødt hos Vagn og Joan i Hvidovre.

Det er med nogen bekymring vi har fulgt dagens trafik og vejrmelding, men vi regner dog med at komme frem så vi kan følge Vagn til hans sidste hvilested i morgen.

Kærlig hilsen                       Jutta og Jens

Andkær d. 22-1-83

Kære alle

Tak for brevene og alt godt i 1983, selvom vi allerede har fået et tungt budskab i det år.

Det er svært når en af de nærmeste går bort og en streng tid har det været for Vagn selv og hans nærmeste, ja for os alle der har svævet mellem frygt og håb.

Som Jens skriver var vejret meget dårligt dagen før begravelsen med orkan der bl.a. rev taget af Christiansborg slotskirke hvorved 2 blev dræbt den ene en 24 årig ung pige fra Vejle også en tragedie. Men på Vagns begravelsesdag blev det stille vejr og solskin næsten symbolsk, for når jeg tænker tilbage synes jeg næsten kun  jeg mindes Vagn som glad og smilende. De mange smukke kranse og buketter viste jo også at Vagn havde mange venner, og præsten holdt en smuk og personlig tale, så det blev en meget smuk højtidelighed. Og tak Joan for den mindesammenkomst du holdt i det dejlige hjem du og Vagn har skabt. Og hvor er Louise og Rasmus et par herlige små, man kunne inderlig have ønsket Vagn havde fået lov at se dem vokse op, men godt du har de fire i allerød Joan, børnebørn er også de bedste til at sprede tunge tanker, jeg taler af erfaring.

Forstod på sussi at de vil fortsætte i vandrebogen, hvad jeg er meget taknemmelig for, ikke mindst da det vel stort set var Vagn, der startede den, mener i hvert fald han har skrevet forord til den; om de så vil skrive både Joan og Sussi (som sker i Århus med Poul og børnene) finder de nok ud af, men dejligt den unge generation også har interesse for bogen.

Sussi sørgede jo for vi hver fik en Hvidovreavis med nekrolog af hendes far, som jeg sætter på næste side

Kærlig hilsen

  Gerda

Vejle 6 – 2 – 1983

Kære alle!

Ja, nu må jeg se at få skrevet lidt i bogen, men det falder svært, nu der ingen Vagn har været til at skrive i den, og jeg har hans billede og dødsannonce lige for øjet.

Uden død intet liv, livet blev jo ikke på nogen måde bedre om vi vidste hvornår der er sat kryds for os, engang kunne jeg i min sygelige fantasi ikke se anden udvej, men da var jeg ikke krydset af, og jeg blev hjulpet opad igen, og mange gode år er blevet mig skænket, og jeg håber på mange endnu, der er så meget jeg gerne vil lære og opleve.

Vagn var også glad for livet, og havde meget at leve for endnu synes vi, men sådan skulle det ikke være, et godt minde har han efterladt sig og et stort savn, både for jer der stod ham nærmest, men også for os søskende, gud give det vil vare længe, før der igen kommer hul i rækken, men intet er jo mere sikkert end at døden indhenter os en dag, der er kun få af os mennesker, der dør gamle og mæt af dage, som man så tit har læst om i ældre historier, men der er en jeg altid har syntes det passede på og det var ”gammel Thorkel”.

Jeg har for en gangs skyld været alene på en frisøndag, jeg syntes ikke rigtig vejret indbød til at køre ud, så jeg nøjedes med at gå en tur ned på banegården og købe en avis, og så rundt om havnen for at se 4 tyske marinefartøjer der lå der, og så regnede jeg med at få vandrebogen + et par breve og selvangivelsen fra hånden, men nu har kl. passeret midnat og dette er alt hvad jeg har præsteret, jeg blev overfaldet af nostalgi, og da jeg har et par gamle vandrebøger liggende, gik jeg i gang med dem.

Den 21/2 -54 skriver Gunnar: ”Hans og jeg har lige foretaget en undersøgelse angående forsømmelser”, resultatet vil jeg undlade at skrive, men det så ikke godt ud, det var kun Sinne, Vagn og Kristian der overholdt lovene, Edel havde efterladt den i en reol i en måned og Edith ligeså i en skuffe i to, men så fik vi også en opsang af Sinne og Vagn, Sinne formaner os om aldrig at gemme bogen væk i skuffer og reoler, men lade den ligge på et meget synligt sted og skriver, jeg har ikke tænkt mig at skælde ud denne gang, men om Vagn kan lade være, han har i lange tider spurgt mig, om jeg ikke vidste hvor vandrebogen da opholdt sig, og nu ser jeg i min lommebog, at det er et halvt år siden, jeg sidst har haft bogen.

Vagn skriver: tak for brevene. Ja en del af dem er jo ganske forældede, og jeg havde ellers også sat mig for at give Edith en ordentlig omgang røg, men Joan og Sussi har nedlagt forbud mod at skælde ”sorte faster” ud, så jeg vil nøjes med spagfærdigt at udtrykke min skuffelse over den ringe interesse vandremappen TILSYNELADENDE har, og lad os så alle sammen tage os sammen og bevise, at der virkelig er et sammenhold os søskende imellem. Det er muligt jag tillægger vandrebogen for stor betydning,”

Det hjalp, så gik den rundt 4 gange det næste år.

21/2 – 54 skriver Gunnar også: hans og jeg har været en tur på fjorden i dag, men vi gik ikke over, ”Elbjørn” gik for ikke længe siden igennem til Vejle. Den 26/3 skriver Hans, at isen gled af fjorden i forgår nat.

Nogen streng vinter har vi ikke haft i år, men for sundheden og humørets skyld var det bedre med nogle flere frostklare solskinsdage.

Slut for denne gang kl. har slået et.

Kærlig hilsen  Astrid

Næstved d. 19/2 – 83

Kære alle!

Tak for jeres breve

Vi skal ud til Edith og Mogens på lørdag, så jeg må have skrevet i bogen, så jeg kan få afleveret den.

Ja så er det snart 4 uger siden vi var samlet for at følge Vagn til hans sidste hvilested. Vi har mistet en god broder, som vi kun har gode minder om.

Jill har det godt igen og er begyndt at arbejde igen. Vi regner med at tage derover nogle dage i marts, nu har vi jo ikke været sammen med dem siden jul.

På fabrikken går det som det kan, og ikke som det skal, vi styrer igen i år mod et millionunderskud.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra os i Næstved

                                                                                       Kristian

Næstved d. 24.2.83

Kære alle!”

Tak for jeres breve.Ja så må jeg se at få skrevet i bogen, jeg regner jo med at kunne klare det her i nat.

Ja det er så vemodigt at skulle skrive denne gang, hvor der mangler brev fra Vagn, og tankerne går til Joan og sussi, vi ved det må være en svær tid for jer.

Her går alt ellers stille og fredelig. Vi havde et hyggeligt besøg af familien fra Tværvej og Ladby i lørdags.

På mandag begynder jeg vinterferie og vi har bestilt en 14 dages tur til Tunesien med Spies fra den 6/3, det glæder vi os til, og håber at få meget sol og varme.

De kærligste hilsner fra os begge             Edith

Fredericia, den 6/3 – 83

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Og en særlig tak til Joan og Sussi med familie, fordi de midt i alt det tunge ville og formåede at samle familien til en smuk mindehøjtidelighed for Vagn. Jeg tror, i har helt ret i, at når en går bort, og kredsen bliver mindre, at det så er godt at slutte sammen i den kreds, der er tilbage. Det er svært at finde ord, der kan trøste, og det er svært at gøre noget, men alene det at opleve fællesskabet med dem, man hører til, og som holder af en, tror jeg kan være en hjælp i den svære tid.

Tak også, fordi i vil være med til at slutte op om ”de tolv”.

Jeg synes det var så rørende, at Rasmus kunne sige: ”at så har Jesus været her for at hente morfar”.

Da vi flyttede til Fredericia for godt 14 år siden, kom vi med i en bibelstudiekreds, hvor de fleste var jævnaldrende med os. Fra den kreds er der 4 mænd, der er afgået med døden indenfor det sidste år, og de er begravet ved siden af hinanden på kirkegården ved Christianskirken her i Fredericia. Men som Grundtvig skriver: ”Mens graven kastes, vuggen gynger, og liv udsletter dødens spor, så immer sig igen forynger hver ædel slægt i syd og nord, og mindet, som Guds miskundhed, forplanter sig i tusind led.”

Tiderne er ikke til at fortvivle og lade hænderne synke opgivende ned, der er brug for, at vi hver især udfylder den plads, vi er sat på, så længe vi skal være her.

Jeg har lige været på banegården med Mary, som har være thjemme i denne week-end. Næste week-end regner hun med at tage til Klampenborg for at besøge Bodil og Stig i deres nye hus.

Fredag/lørdag var jeg til årsmøde i Odense i Landsforeningen for bestyrelser ved døgninstitutioner. Jeg overnattede hos Ester og Poul, og Kristina var glad og  munter, da jeg var der, og det var hun også i dag, da hun ringede og fortalte,a t hun var blevet kørt på sygehuset i går. Ester kunne så fortælle, at hun, da Poul var ene hjemme med hende, pludselig havde fået krampe, og han havde så ikke turdet andet end få hende på sygehuset hurtigst muligt. Der kunne man ikke rigtigt sige noget om årsagen, men hun var hurtigt kvik igen og blev sendt hjem efter kort tid. Nu håber vi meget, at det ikke er noget, der betyder noget.

I vor lille familie her på Gretehevej står det ellers godt til. Anna har været noget forkølet og også haft lidt besvær med det ene øje; men dog ikke mere, end at hun har passet sit arbejde – og haft mange skstra dage på ”Skovhave”.

I dag har vore håndbolddamer sikret sig oprykning til 3. division, og vore herrer har efter en sejr i dag også gode muligheder for at rykke op i 1. division.

Ellen har jo som medlem af ”Senior” bestyrelse haft meget arbejde i forbindelse med elevfester m.v. på gymnasiet, så hun nød at være til den rigtige ”skolefest” i fredags, hvor andre havde ansvaret og anstrengelserne.

Vi håber på et godt forår og en god sommer.

De kærligste hilsner

                                                                 Ellen, Anna og Ove

Tak til Edel og Bent for indbydelse til bryllup. Vi glæder os.

Edith og Mogens ønskes en god rejse til Tunesien.

Skannerup 13.3. 83

Kære alle!

Tak for brevene og for fællesskabet i familien.

Nu kan vi ligesom begynde at se foråret er på vej i Danmark, en af mine venner er allerede begyndt at tale om han vil til at så. Jeg synes også året der er gået på mange måder har været besværligt at komme igennem med sygdom og sorg i familien og besværligheder på arbejdspladsen, men jeg ved godt at der er nogle der har haft det langt sværere end os i Skannerup, og vore tanker har også tit været hos jer, der er nogle verslinjer af Brorson der har klinget i mine ører.

                      Og blandes end min frydesang

                      med gråd og dybe sukke,

                      så skal dog korsets hårde tvang,

                      mig aldrig munden lukke;

                      da bliver glædens harpe stemt,

                      at den kan bedre klinge

                      og knuste hjerter føler bedst

                      hvad denne store frydefest

                      for glade har at bringe

Vi synes det er så længe siden vi har set noget til min familie, så derfor har vi inviteret dem i Jylland op til os på lørdag, men jeg tror nu ikke Poul og dem fra Brædstrup kommer, jeg ved heller ikke rigtig om Birgitte kommer hun har lidt travlt med sine lektier, vore børn har det ellers godt og opfører sig da nogenlunde, og der er der da også grund til at være taknemmelig for, i går kneb det godt nok lidt for Jens Peter Voels herrehold rykkede ned i serie 1  i håndbold, og selv blev han mandsopdækket i hele kampen, men hans hold vandt da alligevel, og han lavede også 5 mål, men det kneb lidt med at kunne enes med dommeren for hans hold.

Dem øst for Storebælt er da også meget velkommen her i Skannerup. Nu glæder vi os også til brylluppet den 9. april hvor vi håber vi møder de fleste af jer. I morgen skal Grethe og jeg til 90 års fødselsdag, Jeg har også planer om at tage til København først i april, men jeg er ikke sikker på der bliver tid til familiebesøg, vi har jo også travlt med lodsedler i denne tid.

Til slut mange kærlige hilsner fra os 5                           Gunnar

PS                  Nyt tlf            06875541

Brædstrup d 20-3-1983

Kære alle!

Tak for breve og tak for det gode sammenhold i familien både i de glade og de tunge dage. I denne tid går vore tanker ofte til Joan og Sussi m. familie, og det er vor bøn og håb at I må få hjælp også til at komme igennem den svære tid, vi ved at Vagn’s ønske for jer er at I igen må kunne komme til at se glæden ved livet og at I må sætte jer lid til Gud også nu.

Som Gunnar skriver var vi budt til familiekomsammen i går i Skannerup, og det var heller ikke lysten der manglede, men det kniber nogen gange med den kære tid, og især lørdag er der tit meget der skal nås. Vi er så optimistiske, at vi håber at se jer alle til Hanne og Bjarnes bryllup den 9. april (for øvrigt Grethe og Gunnars 23 års bryllupsdag). Hanne og Bjarne har fået en dejlig lejlighed på Vesterringgade 172 IItv, Århus, og skulle overtage den 11. marts, så Hanne er oppe og male og sy gardiner, så det kan være klar at flytte ind i den 9. april, det er en ejerlejlighed som Bjarnes mor har købt, og den skattefordel hun får, skal så komme de unge til gode, så på den måde kan de komme til at bo både billigt og godt. Bjarne er stærkt optaget for tiden med at bygge sommerhus sammen med sin bror, de købte begge for et års tid siden en grund hver, og foreløbig bygger de så på Tages grund og håber så at kunne sælge det.

Lørdag eftermiddag skal vi til teateraften i fritidsklubben med Jesper, de skal spille: ”Folk o grøvere i Kardemomme by”, Jesper skal spille bager, om aftenen skal vi til Ragnhilds fødselsdag på ”Kløverhøj”

De kærligste hilsner fra os alle her

                                            Edel

København 29/3 – 83

Kære alle!

Mange tak for hilsenerne.

Sidst jeg skrev i bogen var i julen ovre hos Hans, da håbede vi , selv om vi vidste, Vagn var meget syg, at vi havde fået lov til at beholde ham iblandt os længe endnu, det er et stort savn, jeg tænker så titi på, hvor hyggeligt det var, når Vagn kom her ved tolvtiden og spiste sin madpakke, og vi drak en kop kaffe, sidst Vagn var her var den 14/12, da kom han med en kasse æbler til mig, da tænkte ingen af os på, at det var sidste gang, det var få dage før Vagn blev indlagt, det er så rigtigt, som det står i salmen, ”Ingen kender dagen før solen går ned”. I påsken rejser jeg med Joan op i ”Fasters hus”, det vil blive mærkeligt uden Vagn; men det skal jo gå. Sussi, Lau og børnene kommer Langfredag, og de bliver vist til påskedag, endvidere kommer Caspersens til frokost søndag. Lørdag eftermiddag var Joan og jeg på Hvidovre kirkegård med en påskeblomst til Vagn, de har nok ikke haft godt af det vejr, vi har haft i dag med sne og sjask.

Anna Jørgensen døde 10/3 kort efter sin 81 års fødselsdag, hun blev bisat den 12/3, urnen skal nedsættes i familiegravstedet på Hedensted kirkegård, måske er den allerede blevet det, den var sendt derover, fortalte Sine, hun ringede for lidt siden til mig, sine fylder 90 år den 9/4, det skal holdes ude hos Erna, der bor i Glostrup, jeg skulle også have været med, i stedet regner jeg med at tage ud til Sine onsdagen før for at gratulere. Torsdag rejser Joan og jeg kl. 17 til Vejle, og da Joan har fået 2 feriedage lagt til weekenden, kan vi blive til mandag. Kristian ringede i aftes, de venter svenskerne hjem i påsken, og Ellen kom vist påskelørdag, så bliver hun nok til de skal til Pouls 70 års fødselsdag 9/4, det skulle fejres ved en stor fest på Mogenstrup kro. Det er kedeligt, vi ikke ser Karen og Kristian til brylluppet

Mange kærlige hilsner fra Sinne

Jeg må lige fortælle at jeg ringede til Helga Rosenkjær til hendes 89 års fødselsdag den 1/3, hun var da flyttet i en beskyttet lejlighed, da hun efterhånden ikke kunne klare at bo i det store hus med tilhørende stor have, og det er der rigtignok ikke noget at sige til, når hun er nået så højt op i årene. Helga var for øvrigt meget glad for den nye lejlighed, Helga havde mistet sin eneste datter Ellen i august måned, hun havde længe været syg af cancer; men havde ind imellem kunnet passe sit arbejde som lærer.

Jeg har fået et langt familiebrev fra Ole som nu går med bogen. Jeg , mener at jeg i julen sendte et brev fra Nanna (Jerlev) med. Hvor mon det er faldet af i svinget?

Efterfølgende et brev fra Ole Helbo vedlagt af Sinne:

                                            Århus 4. april 83

Kære alle! Tænk, så traf det sig igen sådan, at jeg var hjemme hos far samtidig med Vandrebogen ”De Tolv”. Inger Cecilie har som sædvanlig holdt påske hos Ingrid, og jeg er ude og hente hende nu.

Det er uovertuffent fint i Norge i denne tid, solen varmer og sneen ligger over alt (nede i Rjukan ca. 20 cm, på fjelden omkr 1 – 1,5m!)

Er der en eller anden som kan sende mig adresser på et par af fætre og kusinerne? De begynder at ”blive lidt langt væk” og det er ”syndt”.

Inger Cecilie har mistet begge fortænder og begynder at føle sig som en stor pige nu – hun prøver hele dagen at sige ”ssss”, men helt godt bliver det ikke.

Ja nu vil jeg slutte, vi skal være hjemme i morgen tidlig, hvor jeg skal arbejde.

                                            Kærligste hilsner

                                            Ole + Inger Cecilie

Århus 8/4 -83

Kære alle!

Også jeg kondolerer medVagn og håber de efterladte fortsat klarer sig. Det er jo det korte Livets gang og ”de højere Love” siger jo ”Døden er opfundet fordi der altid skal være Liv i overskud” – – –

Ole var heldig at være her. Om Natten lærd. Til sønd, derefter i Odense søndag, igen her søndag aften efter 22.00 til mandag kl 12 – det var en kort Ferie her, men som i ser nåede han at skrive lidt, så derfor må jeg skrive noget mindre. Ole syntes i øvrigt at alle Fætre og Kusiner hører for lidt til hinanden.

Ja i morgen er der Bryllup i Brædstrup hvilket jeg glæder mig meget til at overvære og hilse på de mange Bekendte. Hanne skal jo bo næsten indenfor vores Dør, men det er der jo så mange af Familien der har gjort uden at vi ser noget til dem, men måske det bedres. Jeg når ikke mere vi er kommet ind i den travle Tid hvor alt synes at brænde ”sammen”

                                            Jeg vil slutte med

                                            Kærlig Hilsen til alle

                                                                 Poul fra Århus

PS Jeg håber Hans er til Bryllup så kan Bogen gå videre uden Postforsinkelse.

Anemonevej 3 – 5 – 83

Kære alle!

Tak for Hilsner og Breve siden sidst, jeg kan se at jeg har haft bogen alt for længe undskyld.

Ja saa har vi jo været til stort og festlig Bryllup, først i Brædstrup Kirke, og saa til flot og festlig Bryllupsfest på Lystruphave, mange tak Edel og Bent, i kryber jo ikke til det naar i holder Fest.

I Søndags var Gerda, Astrid, og jeg en tur i Stenhøj, Astrid havde Kaffe med, der var solskin men lidt køligt, vi har ellers ikke set ret meget til Solen, og vi har også faaet meget Vand.

Jeg tager sammen med Sinne en tur til Nordkap for at se midnatssolen den 18/7, Turen gaar med Bus gennem Sverrig og Finland og hjemturen gennem Norge 16 ½ dag i alt.

                      Med de kærligste hilsner

                                                                 Hans

Karlskov d 10 – 5 – 83

Kære alle!’Tak for breve, hilsner og samvær siden sidst, en særlig tak til Edel og Bent for den flotte fest.

Her står alt vel til, jeg har travlt med haven og jeg har da fået en del planter startet i henholdsvis fyrrum og drivhuse, langt det meste frø er fra egen avl, så det er blevet til mange planter, så det har knebet med plads på det sidste, men nu har jeg så småt begyndt at plante ud, og og sætte udenfor, jeg har brugt en masse halm i drivhusene, så det har givet mig noget arbejde, men også en masse dejlig varme i de mange regnvejrsdage vi har haft, nedbørsmængden er vel noget over det dobbelte af normalen, selve nedbøren volder ikke os så store bekymringer, men lidt mere sol og varme havde jo passet os godt.

Jeg har forstået at Sussi er interesseret i vandrebogen, og jeg regner også med at Joan er interesseret, så jeg tillader mig at sende den til dig, Joan selv om det nok ikke er så let for dig, især nu det er første gang efter at Vagn er gået bort.

                      Hermed de kærligste hilsner

                                            Fra Jutta og Jens


Hvidovre 17 – 5  83

Kære alle!

Ja det er lid tsvært at skulle skrive i vandrebogen første gang efter Vagns død men jeg vil gerne sige jer alle tak for et dejligt sammenhold og jeres søde måde at være på, men tiden er meget svær at komme igennem, og ikke mindst nu hvor vores dejlige hus, venter hver hver weekend

                                            Til slut de kærligste hilsener fra Joan

Kære alle!

Jeg er på besøg hos mor og vil så benytte lejligheden til at skrive i bogen. Jeg har været på kirkegården og plante lidt blomster på gravstedet. Der er kommet sten på og lagt an nu med nogle ølandssten til at træde på. Foran stene er et bed, hvor vi har plantet pelargonier i rød, hvide margueritter og blå petuniaer, så nu begynder det at se pænt ud, synes jeg. Børnene var med på kirkegården og Louise sagde nok så pænt, da vi gik ”farvel morfar, og vi skal nok hilse mormor fra dig”. Jeg har været i Sverige og arbejde i sidste uge, det er meget sjovt ind imellem, fordi det er alt muligt blandet sammen, så man får opfrisket sin viden, til daglig er det jo kun børn, jeg har med at gøre. Det er i Jönköping len i en lille by, som hedder Tranås, og der var en sygeplejerske, som spurgte om jeg var i familie med Jens Peter, hun havde arbejdet sammen med ham en gang. Vi har igen i år lejet en campingvogn og tager til Italien de tre første uger af skolesommerferien, børnene glæder sig meget og er meget begejstrede for campinglivet. Når vi kommer hjem, kommer Laus søster og familie hjem fra Canada og skal være hjemme i 4 uger, det er 2 ½ år siden, vi sidst har set dem, så det bliver spændende, pigerne er nu 8 og 10 år gamle.

Børnene vokser og bliver store. Rasmus har været en tur på hospitalet, han havde fået en grim virusingektion med hævelse af hans lymfekirtler og så fik han et mærkeligt udslæt. Jeg havde selvfølgelig vagt på Rigshospitalet og Lau kørte lægevagt, så det var mor, som passede ham, og hun måtte have lægevagt to gange, som så indlagde ham, så han kørte i en stor rød ambulance, og er meget stolt af det nu. Jeg fik en til at tage min vagt og var så indlagt sammen med ham, og han har taget det mægtig flot, og jeg tror at Louise er lidt misundelig på ham. Han er helt frisk nu og vokser snart sin storesøster over hovedet. Louise er tandløs i overmunden, så det ser jo herligt ud. Hun skal i 1. klasse efter sommerferien og er meget videbegærlig for øjeblikket. Hun skal begynde at spille klaver efter sommerferien, hun har gået til musik i 2 år, så nu synes vi, hun skal starte på rigtig undervisning.

                      Jeg vil slutte med de kærligste hilsner fra Rasmus, Anna Louise, Lau og Sussi.

Andkær d. 29 – 5 – 83

Kære alle

Mange tak for brevene.

Som Jens skriver er det et meget vådt forår så vådt at Danmark er de 1000 søers land med oversvømmede marker der ikke kan sås til så det kan blive slemt for mange, det kniber også i haven men det kan bedre gå.

Jeg har lige være ti Norge de var også kede af regnen som dog havde varet så længe der, men så fossede vandet til gengæld ned af fjeldene og elvene svulmede.

Jeg havde ellers en dejlig tid deroppe fik oplevet deres 17.maj en uforglemmelig oplevelse, vi startede morgen med spejdertog med orkester og kransenedlæggelse ved dem der har betydet noget for byen CHR IV og Stenstrup der var fra Vejleegnen han fik gang i industrien i byen da sølvminen ????? som jo var Chr IV værk. Chr IV grundlagde også byen. Senere på dagen var der skoletog et fantastisk syn med et hav af flag, børn og voksne i nationaldragter bunad siger de der. Bodil kom i avisen. Jeg sender et udklip med; hun går ved siden af læreren. Hele landet er med og der festes overalt også i hjemmene.

Vi besøgte også Ole og Inger Cecilie i Rjukan de var glade og mægtig gæstfrie begge to, så vi havde nogen dejlige timer der, Inger Cecilie er en dejlig pige hende og Bodil leger altid godt sammen. Jeg har været i Rjukan før da var det klart vejr denne gang regn og gråt, det virkede dog også storslået, fra Oles stue så man høje fjelde, vi så det nederste af dem så skyerne og fjeldtoppene over dem.

I går fik jeg et lille besøg af Ove, Anna, Stig og den lille Jonas en herlig gut med lyst krøllet hår og siger vist alt.

Bodil var ikke med både hende og Ester skal til afsluttende eksamen held og lykke begge to.

Ja det blev jo en dejlig bryllupsfest der blev holdt for Hanne og Bjarne og et flot brudepar, det har fotografen også syntes da hun har pyntet hele vinduet med deres billeder.

Jeg vil slutte med at ønske alt godt for jer alle, tænker især på dig Joan, men den første tid er meget svær at komme igennem, men det bliver lettere med årene det må og skal jo være sådan, og stort at tro at de der er gået forud har det bedre end os der er tilbage.

Kærlig hilsen                      

                                                                 Gerda

NB

Har strøget Pedersen det var kun en opringning til præsten, tænkte på ??????? men Pedersen var ikke mit familienavn og kun mit giftenavn, så det skulle til amtet. Hedder nu igen kun Gerda Garne. NB udfyldte nu også et skema                    

Vejle 25 – 6 – 83

Kære alle!

Ja, så er det på tide at få bogen på rejse igen, jeg gik af vagt den 7. juni og har holdt ferie siden, men tiden flyver hastig af sted, først var jeg på besøg et par steder, så brugte jeg et par dage til at vaske gardiner ordne altaner og gøre grundigt rent, så kom Henrik lørdag aften, han havde arbejdet en uges til på godset med at så om, der var mange ha. Ødelagt af den megen væde. Søndag var vi til fødselsdag i Brædstrup, og havde en hyggelig dag, Jesper var rejst til Norge om formiddagen, vejret var pænt overskyet men ret lunt. Mandag – tirsdag slappede vi af og var på travetur i det fine vejr. Onsdag den 15 var vi hos Jens og Jutta, Gerda og Hans var der også, da regnede det en del af tiden, men vi fik da set deres fine havebrug, og fik kartofler af even avl + en pragtfuld oksesteg til middag, og havde en fin dag, Jens læste op for os af Anton Berntsen, han er også af og til ude at læse op om aftenen.

Torsdag den 16. kørte vi til Udbyhøj, da ville jeg have haft vandrebogen med, men det glemte jeg, så havde jeg kunnet slå 2 fluer med et smæk til Karens 60 årsdag, og så kom sommeren, hvor har det været nogle dejlige dage og skønne sommeraftner. Henrik var godt nok på arbejde, der skulle sprøjtes og maskinparken sættes i stand, men jeg nød solen så meget jeg tålte og lidt til, der var jo kølighed at finde i det gamle stråtækte hus. Henriks søster og jeg hyggede os sammen med hendes børnebørn, vi badede ved færgehavnen, og var også en dag med motorbåd og kaffe ovre på en ø i fjorden, der var virkelig fin badevand, det var også nær Kattegat.

Sankt Hans aften satte vi kurs mod Vejle igen, fredag vaskede jeg stor-vask, var hos frisør og i banken at ordne forskellige ting, Hans kom til middag kl 17.30.

I dag lørdag har vi så pakket kufferterne, vi skal med fra Juelsminde i morgen kl 12, færgen har været indstillet i dag, der har været mange besværligheder med den nye færge, der er jo kun en færge, og selskabet tåler ikke at miste penge, ruten er og har været i farezonen længe, men Ove mente da den ville komme i gang i morgen, vi skulle gerne være i Hillerød ved 16-17 tiden.

Vi skal tilbringe 8 dage på Grundtvigs højskole, og høre om livsvilkår i Øst- og Vesteuropa, og derefter med skolen til Ungarn i 8 dage. Vi vender tilbage til skolen den 9. juli, regner så med at overnatte hos Sinne, og så køre til Jylland i løbet af søndagen, mandag den 11 skal jeg på arbejde igen, i min næste friuge, uge 29, er det meningen vi skal op til Edel og Jesper, de er da i sommerhus i Hals, Ansgar har solgt sit sommerhus i år. Sinne og Hans kan ikke komme derop, da de er på rejse til Midnatssolens land.

Henrik og jeg har været en tur i Andkær i aftes, Bente og børnene var der, de kom fredag efter at have være tpå kanotur på Gudenåen, en lille uges tid, sammen med Johnny, hans søster Anne og hendes dreng Anders, på 1 år + Hans en fælles kammerat, altså 4 voksne og 3 småbørn i to kanoer med overnatning i telt på bredden om natten, vejret var jo med dem, og Bente syntes det havde været en fin tur, hun havde ellers haft sine betænkeligheder, børnene havde klaret det flot, der var nok at se på. I uge 30 skal de på ø lejr, da skal Erling også med, jeg tror det er på Omø.

Slut kl er igen blevet 1

                                                                 Kærlig hilsen

                                                                                       Astrid og Henrik

Næstved d.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, tak for gave breve og hilsener til Karens fødselsdag og ligeledes tak for opringninger til min fødselsdag. Karen holdt jo sin fødselsdag i Fodby forsamlingshus, og festen gik fint, og Andreas tog det hele med en knusende ro, den 13 ds rejser vi over og skal være barnepige i 8 dage, så må Kirsten passe hunde og forretning. Kartofler skulle gerne være udsolgt til den tid, og jordbærrene i hvert fald på retur, det bliver nok nærmest hindbærrene der presser sig på. Kartoflerne giver godt i år, jeg tror aldrig de har været så gode, måske det er den megen regn vi fik der er årsagen til det. I øvrigt er det måske sidste år, vi har lejejorden, i hvert fald har fabrikanten både fabrik og bolig til salg, og medarbejderne har fået deres opsigelse, så det er jo langt fra sikkert, at de nye ejere har brug for Karen og mig, men det er måske også på tide, vi skal til at tage farten lidt af maskinen. Jeg må jo se at få skrevet i bogen, så jeg kan have den klar, når Edith kommer og henter sine jordbær, formentlig i denne uge.

Kirsten, Andreas, Jill og Jens Peter skal 8 dage til Stockholm, de skal bo i Jills brors lejlighed, som han har stillet til deres rådighed, han er ansat hos S.A.S.

                      Mange kærlige hilsner

                      Til jer alle

                      Fra os i Næstved

                                            Kristian

Næstved d. 14.7.83

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”, så nu må jeg også se at få den sendt af sted igen.

Her står alt vel til vi har rigtig nydt det dejlige sommervejr, det er nu dejligt for alle dem der har ferie nu at vejret er sådan, at vi kan være ude hele dagen, men nu trænger vi også meget til regn igen.

Forleden søndag var vi til 100 års fødselsdag på Solgaven. En af de gamle damer havde nået denne høje alder i fin stil, hun nød dagen i fulde drag, den startede med musik af 4 gardere i galla kl 8.30, og Niel (fødselaren) blev da fotograferet med bjørneskindshue på, og så var det ellers gået slag i slag, men Niel holdt ud til det hele var slut kl 22, så det var vældig fint. Jeg er på vagt, så jeg benytter en stille nattetime til at få skrevet i bogen.

Jeg har ferie i august, men vi har ingen faste planer endnu, vi har talt om en bustur til Paris og sydfrankrig, men det kan også være det bliver noget helt andet. Mogens læste jo fransk sidste vinter, så han vil jo godt hav lejlighed til at prøve sine færdigheder.

Nu ikke mere denne gang, men de kærligste hilsner til alle

                                                                 Mogen og Edit

Fredericia 24/7 83

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Gunnar har ringet for at fortælle, at de p.t. er på bibelcamping i Mørkholt, og at vi er velkomne derude til eftermiddagskaffe i dag, så jeg iler med at skrive i vandrebogen for at kunne overbringe den personligt og således spare papir og porto.

Vi skulle også se, om vi kunne komme en tur på Ø. Snede kirkegård, det er jo mors fødselsdag, og vi har et væld af roser i haven p.t.

Vore 2 ældste piger har jo nu fuldført deres uddannelse, Ester som læge og Bodil som lærer. Ester har fået arbejde på Odense sygehus – foreløbig et vikariat på 3 mdr., mens Bodil –trods indsendelse af mange ansøgninger – ikke har fået stilling endnu, men håbet er stadig lysegrønt. I fredags tog Bodil, Stig og Jonas sammen med nogle fra Stigs familie på ferietur til Frankrig, hvor de har lejet et fritidshus for 14 dage – det ligger i nærheden af Grenoble.

I sidste uge var Anna, Bodil, Jonas og jeg på nogle dages ferietur i Sverige, hvor vi bland andet var på Øland og i Kalmar.

I denne week-end er Mary hjemme, hun arbejder p.t. som hjemmehjælper i Århus. Ellen har rengøringsarbejde i Brejning om formiddagen, og om eftermiddagen er hun badeassistent i Fredericiahallen. Hun har fået kørekort for nylig – for øvrigt, så hvor er bilen henne?

Til slut de kærligste hilsener og en kraftig opfordring til at nyde det fine vejr, men vi har det

                      Ellen, Mary, Anna og Ove

Jonas har et veludviklet sprog og kommer med mange sjove bemærkninger.

Skannerup 7-8-83

Kære alle

Tak for brevene i de 12, desværre så vi ikke så meget til familien i vores ferie som vi plejer, vi er jo alle så optaget af at rejse, men det hører vi måske mere om fra de forskellige.

Vi var jo i Mørkholt 8 dage og vi var så heldige at træffe sammen med Gerda et par gange desuden var Anna, Mary og Ove nede ved os om søndagen, vi havde i alle måder en god uge, Grethe havde besøg af næsten hele familien, dog minus Mormor, Morfar og en fætter samt Birgitte, men vi var næsten 20 til spisning om søndagen og det var så uheldig at det var Sigurd og jeg til at lave mad, men de fik da den værste sult stillet. Derefter var vi i Sverrige en tur, vi fik også set hvor skøn natur der er i Sverrige og vi havde på flere måder en god tur, mend er var et par skønhedspletter, først var hytten ikke som aftalt reserveret til os, så vi måtte i første omgang sove i en campingvogn. Og hvad unægtelig var værre så faldt Grethe og brækkede benet, og vi måtte bruge det meste af lørdagen til at få benet undersøgt på et svensk sygehus, desværre var benet for hævet til at komme i gips, men vi kom da til bage til Danmark, men selvom der nu er gået 8 dage siden hun brækkede benet er den ikke i gips endnu.

Tirsdag.

Ja jeg blev ikke færdig med at skrive i søndags da jeg skulle på sygehuset, men i mellemtiden har Grethe fået benet i gips, og nu må hun snart begynde at støtte på det.

Nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os i Skannerup

                                                                                       Gunnar

Brædstrup d. 14 – 8 – 83

Kære alle!

Mange tak for jeres breve, og vi gør som Ove opfordrer os til, nyder det dejlige sommervejr, i eftermiddags var Jesper, Bent og jeg på ”havebesøg” i Ring ved Gerda og Magnus Jacobsen som en del af jer kender, de har en dejlig have og desuden en dam med ænder omkranset af en plantage, alt i alt en ualmindelig hyggelig lille gård, nok ikke det man forstår ved moderne landbrug i dag, men minder mere om landbrug som vi husker fra vi var børn, glade og tilfredse landmænd og ingen snak om landbrugskrise. Vi har som de fleste af jer sikkert ved været 14 dage i sommerhus ved Hals, det var et dejligt hus og et dejligt sted, og en dejlig sandstrand ned til Kattegat, vi havde besøg af Birgit og Ejvind fra lørdag til torsdag, og af Astrid og Henrik nogle dage, alt i alt en dejlig ferie.

Hanne er bleven optaget på socialpædagogisk seminarium i Ikast og skal begynde 1. september, det bliver lidt lang vej til skole, men det er rart at komme i gang, hun sluttede med sit feriejob i fredags og skal så de næste dage bo i sommerhuset, som nu næsten er færdig vi skal til indvielsesfest deroppe lørdag den 27 august, Bjarne og Tage har også slidt for at få det færdigt.

Lars har købt bil igen, han var også til bilauktion 3 gange inden han købte en, det blev en Volvo 142 årg. 74, den ser godt ud og kører også godt, Jesper er mægtig stolt af den.

Det var kedeligt for Grethe med det brækkede ben, jeg snakkede med hende i telefonen i aftes, hun skulle gå med gibset på i 4 uger, men nu var den første uge snart gået, det var nded ved vristen den var brækket, men hun kunne da humpe lidt omkring.

                      De kærligste hilsner til jeg alle

                      Fra os alle her                     Edel

d. 23/8 – 83

Kære alle!

Tak for brevene i bogen, også mange tak for breve og opringninger til min fødselsdag. Jeg havde familiekomsammen men det foregik dagen før d. 18/8, så havde jeg også bedre tid til at tage imod telefonopringninger og læse mine breve på dagen. Lørdag rejste jeg til Smidstrup og Joan og jeg fulgtes til byen søndag ved aftenstid, det var rigtigt vejr til at være i sommerhus, så jeg nød det meget. Lørdag aften havde Joan inviteret Edel Nielsen og hendes svigerinde til aftenkaffen, så da hyggede vi os med lagkage og hjemmebagte horn.

I år ville Inger så være blevet 70 år, jeg mindes ofte de barndomsfødselsdage, som vi holdt sammen skiftevis d. 19 det ene år, og den 21. det andet år. Det er unægtelig længe siden, og man forstår knapt, hvor alle de år er blevet af.

Hans og jeg havde en dejlig busrejse til vore nordiske broderlande. Vi kørte gennem Sverige til Stockholm, herfra sejlede vi til Åbo, så gik det i 3 dage nordpå i Finland til den norske grænse, hvor vi boede i i Kautokeino en nat, derfra over Alta til Hammerfest, hvor vi boede i 2 nætter, videre med båd til Honningsvåg og lokal bus til Nordkap, midnatssolen er det nok ikke så let at få lej lighed til at  se i al sin glans, men vi så den da, og så er det jo forunderligt at opleve de helt lyse nætter. Polarcirklen passerede vi jo både i Finland og Norge. Busturen ned gennem Norge – især Nordnorge med de høje fjelde med sne på tinderne var imponerende, i Trondheim boede vi også i 2 nætter, så der havde vi lidt mere tid til at se os om, bl. a. i den skønne domkirke, og vi var også en tur på Munkholm, hvor Griffenfeld sad som fange i 18 år.

                      Mange kærlige hilsner til store og små fra

                                                                                       Sinne

Århus 7-9-83

Kære alle!

Siden sidts: som i ved et hyggeligt bryllup 9/4-83 i Brædstrup, jeg siger tak – også for dagen 27/8 i sommerhuset.

Siden varmen satte ind har jeg ikke haft hverken lørdag eller søndag, dag eller nat til mig selv. Det har været ”pendulfart” til vandværkerne; tænk hvis jeg kunne få sommerferie, men jeg skal stå til rådighed når andre har ferie. Nu er regnen kommen, det går langsommere nu, men en del er begyndt nybyggeri, det er fordi renten er faldet så går det i gang igen.

Måske nogen har hørt fra Else, sidst jeg fik kkort var hun i sydfrankrig, hun talte også om Færøerne. Ole er flyttet til Kristianssand og Inger Cecilie er begyndt skolen. Ole har igen været i ”Randstaterne” og derefter på Færøerne, jeg fik et 8 siders brev (standardbrev udført i 50 eksemplarer) jeg formoder det også havner hos én af jer. –

Have i år. Håbløst – halve hæk klippet, lidt stikkelsbær lidt blommer, ingen porrer, ingen urtetøj, halve have kun ukrudt 0,5 m høj (først sjaskvådt, snere tørt som cement) evt. lidt hyldebær. –

Jeg må slutte, tiden tillader ikke mere

                      Kærlig hilsen til alle

                                            Poul fra Århus

Anemonevej 22 – 9 – 83

Kære alle!

Mange tak for Breve og Hilsner i bogen, og samværet med de forskellige.

Som Sinne skriver var vi jo paa en fin Tur til Nordkap, Vi fik Certifikat paa at vi har passeret Polarcirklen to gange, og at vi har været påå Nordkap, saa vi har da bevis paa, at vi var paa Vej hjem.

Som Gunnar skriver, gik jeg jo glip af Mørkholt Sommerlejren, men der har også været Teltmøder i St. Dalby, der naaede jeg at være med.

Efter en varm men ogsaa tør højsommer, har det første af September jo været temmelig vaad, men Temperaturen, har da vist været ret normal, her paa Egnen tror jeg ikke der mangler ret meget at høste.

                                            Med de kærligste Hilsner

                                            Til jer alle   Hans

”Karlsbo” d 29 – 9 – 1983

Kære alle!

Mange tak for breve og hilsener og samvær siden sidst.

Her står alt vel til, endnu har vi ikke haft nattefrost, så vi har masser af blomster endnu, vores næststørste græskar vejer 21 kg, den største ligger ude endnu den vejer ca det dobbelte.

Smågranerne er fine, og vi kan så småt begynde at fælde noglejuletræer.

Lindeballe idrætsforening har købt 4 tdr. land jord over for os, og er langt fremme med at gøre det til en fin sportsplads, det er meningen at der skal rejses 6 16 m lysmaster i morgen, og man venter at der kommer en del frivillige med håndriver, for at give jorden en sidste afpudsning inden græsset skal sås, det er forsinket på grund af den megen regn i september, til dato 197 mm, senere skal der plantes 3 rækker træer rundt om det hele, det sidste er jeg meget glad for.

Vi har haft mange blomkål og brokkoli, vi har rigelig af kartofler, gulerødder, hvid- og rosenkål o.l.. Vi har solgt lidt tomater og agurker og sælger stadig tomater.

                                            De kærligste hilsener fra

                                            Jutta og Jens

d.  8/10 – 83

Kære alle!

Mange tak  for brevene i ”de tolv”. Jeg er på besøg hos mor, så jeg vil benytte lejligheden til at skrive i bogen. Jeg har fået tagen nogle gode billeder af fars gravsted, så jeg vedlægger billeder til jer alle, som er interesseret. Vi har det ellers godt, og børnene bliver store. Louise er meget glad for at gå i skole, og kan snart alle bogstaverne, hun er også begyndt at gå til klaverspil, så Fasters gamle klaver bliver flittigt benyttet, og Louise har arvet Laus ører, hun kan selv finde tonerne frem. Jeg er ansat på medicinsk børneafdeling på Rigshospitalet der har man alle ondartede sygdomme hos børn, så det er en trist afdeling, men samtidig meget lærerig, og der er en vældig god tone på afdelingen. Lau skal fra 1/12 ud som praktiserende læge et halvt år i Frederikssund.

                      Til slut de kærligste hilsner fra

                      Rasmus, Anna Louise, Lau og Sussi

Kære alle!

Også jeg må jo prænte lidt i bogen, jeg har haft besøg af Emily og Oluf et par dage, det er så dejligt med besøg, dagene føles meget lange, og jeg gruer for dagene der kommer, det er snart 9 mdr. siden vi mistede Vagn, og tiden op mod julen er ikke så rar at tænke på, men vi skal jo være her, Sussi har taget nogle gode ”syntes jeg da” billeder som vi sender med bogen, der skulle være til jer alle, vi har ikke set og hørt meget til hinanden i sommerens løb, men så længe jeg har haft græsplæne at klare har jeg ikke haft kræfter til mere der er mange ting at ordne ved hus og have, jeg ved heller ikke om jeg kan klare det fremover, Sussi og Lau har jo også meget om ørene, men vi får se men jeg sender de kærligste hilsner til jer alle fra  – Joan

–                                                          

Andkær d. 25 – 10 – 83

Det er jo Tante Marie der er død men hun har været meget dårlig længe

 Kære alle

Mange tak for breve og tak til Joan og Sussi billederne graven er lagt smukt an og mange blomster, men jo tungt når det bliver der man skal pynte for dem man holder mest af.

Magda skriver til mig gør som solglimt tæl de lyse timer og dem er der jo heldigvis mange af. Sidst jeg skrev i bogen havde jeg lige været i Norge og har lige været der igen, de gav mig stort set penge til rejsen denne gang og jeg havde nogle dejlige dage deroppe, det er lige ved Birgit og jeg kan gå og snakke sammen som et par veninder det er dejligt og børnene er jo også dejlige. Vidar rejser så meget for tiden da de er ved at finde nye steder så han har være ti Østen og Mexico og New York. Jeg blev søsyg hjemover vi har jo meget blæst i de her år. Jeg var forsinket og nåede ikke det tog jeg skulle trods det ventede Astrid med en lækker middag, det var dejligt.

I søndags var vi en hel del i Skannerup, Jens Peter fyldte 17 år i lørdags, vi havde en hyggelig dag, vi fik en masse grøntsager med hjem. Jeg er meget imponeret over hvor fint og stort det stod, brødrene Garne er vældige til at få det til at gro, der var store flotte selleri porrer og kål.

Grethes ben er groet fint sammen og hun går godt nu men det har taget sin tid og været lidt strengt at komme i gang.

Bente har selv købt huset nu det er hun glad for og jo dejligt med hus og have til småtroldene, de har det godt også hos Erling.

Da vi stadig er i oktober vil jeg sige tak til jer alle at I huskede min fødselsdag, ja Edel o ghendes kørte endda den lange vej herind 3/10 om aftenen en glædelig overraskelse

                      Kærlig hilsen til alle Gerda

Vejle 9 – 11 – 83

Kære alle!

Tak for brevene, jeg må igen skynde mig at få den ekspederet videre.

Det er nogle interessante breve Ole sender til os, håber han vil blive ved med det.

I dag har det været dejlig solskinsvejr, jeg har været på bytur og havde fået alt for meget tøj på, kl 16 mødtes jeg med Gerda hun var hos hudlægen, hvor hun får nogle behandlinger for sin psoreasis, vi var bl.a. inde i Brugsen og fik sukker til 18.50, der var de ved at hænge juleguirlander op, og hos Merrild-Knudsen slutter de med garnsalg, så der kunne vi få garn med 25 % rabat, men man kan hurtigt bruge penge på garn, jeg har ellers en masse liggende, men til januar går jeg på efterløn, så måske får jeg lidt mere tid.

I januar tager Henrik og jeg måske 14 dage på Rødkilde, så kan Næstvedfolket vente vores besøg.

Hjertelig til lykke Kristian og Karen med sønnesøn nr 2, han havde jo en fin størrelse, så må vi håbe Andreas synes om at blive storebror.

Der er en Egon Svane der har skrevet 30 ark A4 sider om den gang han var hos farbror Kristen, han kom der som 12 årig i 1924 og var der i 6½ år, det er morsom læsning.

I morgen torsdag kører jeg op til Henrik, jeg skulle gerne være i Randers kl 15 og tage Henrik med til Udbyhøj.

Den 31/10 var vi ude hos Jens og Jutta, Jens havde plantet en kasse med persille til mig, så jeg har persille på altanen det meste af vinteren, jeg fik også kål – gulerødder – sellerier – en kæmpegræskar + pastinakker, så jeg har fået forloren torskehaler de sidste dage, det smager dejligt.

Jeg går til et engelsk kursus Cambridge instituttet har i Vejle, det er en englænder der leder det, han taler dårlig dansk, har kun været her i Danmark i 6 måneder, så det hele foregår på engelsk, så jeg må gøre noget hjemmearbejde, hvis jeg skal følge med.

                                            Kærlig hilsen

                                                                 Astrid


Næstved 24/11 -1983

Kære alle!

Tak for brevene, ja så er bogen igen kommet til Næstved.

Den 7. november fik vi vort barnebarn en 2 en dreng på 3,650 kg og 53 cm lang. Vi var ovre og se ham søndag den 20. november, han var en dejlig dreng med masser af sort hår, han må have befundet sig godt, vi hørte slet ikke han græd. Andreas havde knap tid at hilse på os, han ville vise os sin lillebror, ham var han meget stolt og glad for, og kom og kælede med ham, når han fik bryst, så det var en dejlig tur og dag, vi havde i Malmö i søndags.

Gården i Ladby er til salg og Kirsten bor lidt begge steder, så må vi se hvordan det går.

På papirfabrikken går det lidt halvsløjt i dette efterår, jeg er på fordeling for tredje gang siden den 19. september; og det er jo en halvdyr fornøjelse, efter de nye regler er man ved fordeling ringere stillet end almindelige arbejdsløse, vi må få 266 kr pr. dag, nu ikke mere jammer for denne gang.

Fabrikken ved siden af er solgt og den tidligere ejer har sendt mig skriftlig opsigelse til 1/1 1984.

Men de nye ejere, (der er flere) har tilbudt mig at dyrke jorden det næste år, og muligvis længere, men de vil ikke leje det ud på andre betingelser, der skal efter planen bygges på arealet, så foreløbig har jeg jord nok, da jeg skal have det hele vederlagsfrit mod at holde det rent, de senere år har jeg kun haft omkring halvdelen af jorden, så raske folk med en god spade kan vederlagsfrit få motion her.

Tak til Sussi for billedet.

Vi hat nylig besøgt Sinne sammen med Edith og Mogens og havde en fin dag derinde.

                                            Mange kærlige hilsner

                                                                 Til jer alle

                                                                                       Fra os i Næstved

                                                                                                             Kristian

Næstved 4.12.83

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, det er rart at høre lidt om hvordan det står til de forskellige steder, det er ikke så meget vi ser til familien, men vi bor jo også lidt for os selv her i Næstved, og tak til Sussi for billedet, det ser ud til at være et meget smukt gravsted.

Her står alt vel til, Mogens har for 14 dage siden være ti Stege og blive opereret for brok, men det har han klaret meget fin, ja han har ikke fået fjernet tråde, det skal ske i morgen så det glæder han sig til.

Ja så fik vi lige lidt vinter at mærke, men nu er det da heldigvis tøvejr igen, sneen er også næsten helt forsvunden, men det frøs nu lidt og så meget glat ud, da jeg kørte på arbejde i aftes.

Ja så nærmer julen sig med raske skridt, vi skal være hjemme juleaften og får besøg af Poul og Karen med lille Anne på 1½ år, så må vi se om Fie og Mona Lisa vil fejre juleaften sammen eller hver for sig.

Ja så er det sidste nat i denne omgang, så nu skal jeg også hjem og forberede til jul, det er nu så dejligt.

                                            Nu de kærligste hilsner til alle

                                                                 Fra os begge      Edith

Fredericia 12/12 – 83

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som vi – og i vidt omfang også vore børn – læser med stor interesse. Familien på Tværvej ønskes hjerteligt til lykke med det nye barnebarn – nu står vi lige – også med Joan, men Gerda har jo et forspring – indtil videre.

Sig nærmer den ”søde juletid”; vi glæder os til at få elle vore børn og børnebørn hjem til julen og til at få besøg af Sinne, Hans, Astrid og Henrik juleaften samt mormor og morfar i juledagene.

Det er dejligt at Sussi og Joan nu skriver i ”de tolv” – tak for det – og også tak til Ole foe hans lange og indholdsrige breve.

På Ungdommens vels ungdomspension Bieringshus i Esbjerg har vi haft en ret alvorlig brand, der raserede nogle værelser, et kontor og køkkenet. Branden var forårsaget af lysene fra en glemt adventskrans, så vi blev endnu en gang mindet om, At man skal holde øje med ilden.

På onsdag skal vi have vor traditionelle julefest i KFUM – parken for bestyrelsesmedlemmer og de mest ihærdige af vores hjælpere. Vore håndboldherrer går det jo ikke alt for godt i turneringen; men vi håber på mere held næste år.

På lørdag skal vi med Grænseforeningen på tur til Flensborg; så måske vi også lader os friste til et besøg i en af grænsekioskerne.

De kærligste hilsener fra os her på Grethevej

                                            Anna, Ellen og Ove

Vi har i dag modtaget en pakke fra Polen med 3 plader med Händels musik

Skannerup 18 – 12 – 83

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, det er altid rart at høre hvordan vi har det rund om, efterhånden kan de fleste af os jo nok begynde at mærke vi bliver et år ældre for hvert år. Her i Skannerup går alt sin vante gang vi har haft lidt meget sygdom og uro på plejehjemmet. Men i hjemmet har vi det alle godt. Mormor og Morfar har det også efter omstændighederne godt, men det er jo stadig begrænset hvad Mormor kan og der kommer stadig hjemmehjælp 3 gange om dagen. De kommer og fejrer juleaften med os her i Skannerup, så vi tager nok ikke så meget ud i julen men vi håber at nogle vil op til os hvis ikke føret er for dårlig. Vi har købt en Golf Disel, men det kniber at få den leveret, men nu må vi se.

Ja nu kommer der så et julevalg, men om det bliver til glæde for nogen er jeg lidt i tvivl om, sommetider kan man godt tabe lidt af respekten for politikkerne både herhjemme og ude, det er lige som ufordrageligheden er blevet større imellem menneskerne og det smitter af på lederne, måske fordi vi alle trænger til at lytte lidt mere til Kærlighedens evangelium.

Ja det kan være vi får hvid jul i år, der er kommet noget sne her det sidste døgn, da jeg ikke rigtig synes jeg har mere nyt, vil jeg slutte

                      Med de kærligste hilsner

                      Fra os i Skannerup

                                            Gunnar

Brædstrup 22 – 12 – 83

Kære alle!

Mange tak for jeres breve; så blev det også min tur til at skrive i bogen lige til jul, så noget kan måske blive gentagelser fra julebrevene.

Sidst jeg skrev i bogen fortalte jeg at Hanne var startet på socialpædagogisk seminarium i Ikast, men da hun havde kørt den lange vej i en uges tid, blev hun klar over at det faktisk var sej at tænke på at skulle gøre det i 3 år, så hun snakkede med Rektor, og de fik det ordnet sådan at hun blev flyttet til at børnehaveseminarium i Århus og der er hun så nu, hun har for øvrigt været i praktik i en børnehave siden efterårsferien.

Jeg fik tilfældigvis fingrene i et billede af vor gamle gård + et stykke om diamantbrudeparret Sørine og Niels Nielsen, så det sender jeg med rundt. Vi har også lige fået julebrev fra Grethe, som nu har fået indrettet en lejlighed ved brødrene på Damgården , Kristian Medig ??? døde jo for godt et år siden, jeg tror det var dagen før han blev 84 år, og Grethe kunne så ikke så godt klare huset de boede i selv.

Vi glæder os så nu til at fejre julen, juleaften sammen med Bents forældre + 2 søstre og 1ste juledag med Sinne, Hans, Astrid, Henrik, Poul + evt. flere og vore egne.

Sluttelig tak for alt hvad vi har delt med hinanden både det svære og det glædelige

                                            Kærlig hilsen

                                                                 Fra os alle her                     Edel

d. 3/1 -84

Kære alle sammen!

Mange tak for brevene, med takl for hyggeligt samvær i julen og nytåret.

Så gik julen og året 1983, og vi er nu allerede 3 dage inde i 1984, jeg ønsker jer alle et rigtig godt nytår med tak for alt i det år der er gået, som bragte både sorg og glæde, Vagns død, der kom så uventet, og bragte så dyb sorg og savn. Glæden er det lille ny menneskebarn i Malmö, så Karen og Kristian nu har to små sønnesønner.

Som vel alle ved var jeg i Jylland i julen, og vi fejrede traditionen tro juleaften i Fredericia og 1. juledag i Brædstrup, der havde vi den glæde at træffe Ole, der var hjemme i Århus. Ole skulle dagen efter rejse til Fyn for at hente Inger Cecilie, som havde holdt jul sammen med sin mor.

Jeg rejste til Vejle 20/12, så jeg kom lige til Astrids 60 års fødselsdag. Jutta har også rundet de 60 i juletiden, og den 16/1 fylder Mogens 75 år. Edith og Mogens rejser til Tenerife på 14 dages ferie, vist allerede 6/1, så de er ikke hjemme på fødselsdagen.

Nytårsaftensdag rejste jeg til Næstved til Karen og Kristian, der var Ellen også på besøg, nytårsaften fejrede vi hos Ruth og Johannes, vi havde en hyggelig aften, da vi kørte hjem lidt efter 24, var der ordentligt skyderi i Næstveds gader, på næsten hvert gadehjørne stod der folk, der fyrede raketter og heksehyl af.

Karen, Kristian og Kirsten havde været i Malmö II juledag og til Helligtrekongersaften kommer Jill, Jens Peter og smådrengene til Næstved.

III juledag var Hans og jeg i Vamdrup hos Helga Rosenkjær, hun var glad for at have fået solgt sit store hus, og glad for at bo i sin lille beskyttede lejlighed, sine middage spiste hun på det tilknyttede plejehjem. Helga fylder 90 år d. 1/3.

Mange kærlige hilsner til alle fra Sinne.

Tak for julehilsener fra nær og fjern, og tak til Jørgen for hilsen og foto fra Århus havn.

Århus 10/1 84 (valgaften)

Ja denne aften sidder alle ve TV, det gør jeg ikke, ret meget, men så måske kan der blive lidt ro, så kan jeg vel få bogen sendt hurtigt. –

Århus 17 – 1 – 1984

Nej, ro blev der ikke, jeg må se at skrive lidt, det bliver også kun lidt, uden for regner det og forsøger at smelte den sne vi har fået de sidste par dage, det er så glst ude at jeg forsøger at vente et par timer med at køre ud, så er de fleste ”buler” aftaget.

Jeg siger tak for julen i Brædstrup, det er vist længe siden der har været så få.

Sikke et valg – sikke teaterforestilling – nu får vi se havad det giver (større skatter – eller mindre). Renten er faldet, heldigvis, og det mærkes straks, her er travlhed igen med byggeri m.m. –

Ole var jo et smut hjemme i julen, Else forblev oppe i sneen, jeg talte da med henne pr. telefon.

Jeg må slutte, nu kalder de på mig, jeg må køre.

Kærlig hilsen til alle                                 

                                            Poul

Anemonevej 24-1

Kære alle!

Tak for Breve og de tolv, og  for samværet i Aaret der svandt.

Jeg sluttede det gamle Aar med at fejre Nytaarsaften i Skannerup, det var en festlig Aften, tak fo rdet Gunnar og Grethe, Gerda og Astrid var der ogsaa.

I Søndags var jeg i Brædstrup, de havde det godt og Udsalget gik fint, men deres svoger Villy, Birgits Mand, var død af en blodprop, efter en tilsyneladende veloverstaaet Operation, han havde fået den ene Lunge fjernet.

I Dag sner og fyger det ret kraftigt, ellers har vi ikke haft meget vinter.

Med de bedste ønsker for det nye Aar og de kærligste Hilsner

                                                                                       Hans

”Karlsbo” d 31/1  1984

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samværet i året som vi nu har lagt bag os, samt de bedste ønsker for det nye år, som vi allerede er et godt stykke inde i, om et par dage har vi Kyndelmisse, og så skulle vi jo have lagt halve vinteren bag os, til nu har vinteren været forholdsvis fredelig her på egnen.

Vi fyrer til videre udelukkende med fast brændsel, træet får vi stort set for at fjerne det, så sublerer vi lidt med briketter o.l., det går jo en del tid med det, men jeg er jo bleven folkepensionist nu, og når vejret ikke er til at være ude i, har jeg tidsfordriv nede i kælderen med forskelligt træarbejde, i næste måned skal jeg have en lille udstilling på biblioteket i Give.

Jeg sender en udklip fra folkebladet med, det drejer sig om en sang som Verner skomager fra Gl. Sole præsenterede ved et vælgermøde, han havde den fra sin mor, vores mor kendte den også.

Vores smågraner ser godt ud, jeg fandt nogle få til venner og bekendte, en enkelt solgte jeg, det var juletræer det drejede sig om, de var ca 1,5 m.

Den lokale idrætsforening har anlagt en sportsplads over for os på 4 td.l., den er forsynet med lysanlæg og det hele, men efter planen skal den først tages i brug 1985.

Jeg håber nogle af jer får lejlighed til at kigge ind i tiden fremover.

De kærligste hilsner

                                            Jutta og Jens

Hvidovre 8 – 2 – 84

Kære alle!

Så er vandrebogen igen nået til Hvidovre, og den er dejlig at modtage, det er ligesom om der kommer lidt familie ind i stuerne, her går dagene ret ens, jeg har jo stadig væk mit arbejde 8 timer hver dag, så det bliver ikke til ret meget andet, men jeg kan ikke rigtig finde ud af det endnu, så jeg må vist fortsætte lidt endnu, nu må jeg jo lige høre Astrid hvad hun føler ved at gå på efterløn. Sinne og jeg var i søndags en lille tur i Smidstrup, det var dejligt vejr med sol og alt stod vel til deroppe, og på lørdag kommer Louise og Rasmus her og sover hos mormor, så er der i hvert fald liv i huset, så hygger vi os sammen, sengene bliver skubbet sammen og mormor skal ligge i revnen, og den efterfølgende lørdag bliver Louise 8 år så da skal vi til fødselsdag, jeg tager så med Sinne hjem og sover, da ingen af os er særlig glade ved at være ude når det er mørkt, men når vi er to går det bedre, Sussi vil også gerne skrive lidt, så jeg slutter med de kærligste hilsener til jer alle fra   –  Joan

Den 12/2 – 84

Her i Allerød går alting også godt. Louise har fødselsdag om en uge, så vi er allerede startet så småt på festlighederne, i dag er Caspersen her til fødselsdag, og på lørdag skal vi have mor, farmor og farfar samt Laus søster og svoger med børn. Om søndagen skal vi så have 16 piger til fødselsdag, så der bliver liv i huset. Jeg har fri i næste uge, så det hjælper på det. I maj måned skal jeg på kursus på hotel Scanticon i Århus, og i juni skal jeg på verdenskongres i Brighton i England, så det glæder jeg mig meget til, jeg skal selv forelægge et lille arbejde derovre, det handler om sukkersyge hos cystisk fibrose børn.

Til slut mange hilsner til alle fra os alle fire                                        Sussi

Andkær d. 1 – 3 – 84

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Birgit og børnene er på vej hjem i aften fra deres vinterferie de rejser med tog over København og Sverrig denne gang, de kom hjem lørdag d. 25/2 så vi fejrede Birgits fødselsdag søndag, vi var 17 i alt til chokolade om eftermiddagen så det var næsten som i gamle dage Gunnars, hans og Astrid + os selv store og små. Birgit nød at se så mange af familien, i går var vi hos Astrid sammen med Hans, i aften har Astrid kørt dem til toget og mig hjem igen, så det var også dejligt. Nu håber jeg inderligt de når godt hjem de skulle være i Kongsberg ved middagstid i morgen, men det bliver tomt nu.

Jens var i avisen i går. Astrid kom med en ekstra avis og vi sender et udklip med, man ser ikke de mange fine figurer Jens har skåret ud på billederne, men de er nok på udstillingen på det tidspunkt.

I dag har det næsten været forårsvejr selvom det stadig er køligt kan vi slippe for mere vinter må det siges at være billigt sluppet.

Nu varer det jo ikke længe inden Astrid flyttet nordpå vi vil savne hende på de her kanter, men hovedsagen er jo at hun selv bliver glad for det og det gør hun nok.

Men ellers har de det godt hos både Bente og Erling.

Håber også det er tilfældet hos jer alle og vil sende de kærligste hilsner og tanker

Gerda

Vejle 20 – 3 – 1984

Kære alle!

Tak for brevene, jeg syntes bogen havde gået så hurtigt, så den godt kunne fortjene et lille ophold, medens jeg var i Udbyhøj i 14 dage fora t gøre huset klar.

Henrik og jeg kørte herfra mandag den 5/3 via Aarhus, hvor vi tog Henriks svoger, der også er gået på efterløn fra januar + hans søn på 25 der er arbejdsledig med, der var vinduer af forskellig størrelse, nu har vi fået bondevinduer + en havedør, hvad der ikke tidligere har været, så der var en del arbejde med det, Henriks søster, der bor i Udbyhøj hjalp mig, det er et maget gammelt hus, så væggene lidt skæve står, men vi fandt nu meget godt ud af det.

Engang ville Inger og jeg tapetsere gangen med trappen i Sellerup Skov, da blev vi så frygtelig uenige, at det nager min samvittighed endnu, og jeg svor at jeg aldrig ville tapetsere mere, det løfte har jeg også holdt i hen ved 30 år, og jeg har også tapetseret med savsmuldstapet, som vi senere kan male.

Den 13. marts fyldte Grethe jo så 50 år og holdt åben hus med mange gratulanter, Edel og Bent var oppe med gaven, en bibel, om aftenen.

I søndags var Hans og jeg til middag i Andkær, vi tog Ankers søster Ingrid fra Højen med fra bussen kl 11.50 og var i Andkær til kl 22 og havde en fredelig og hyggelig dag.

I dag har vi så jævndøgn, der er frostgrader og blæsten er kold, der tales også om sne, men foråret nærmer sig.

Den 6. april flytter jeg så nordpå, regner med at holde en familiefest deroppe til sommer, det bliver nok først i juli, håber så der møder mange op både store og små.’

                                                                 Kærlig hilsen

                                                                                       Astrid

Adr: Petersminde  Færgevej 15 Udbyhøj

        8970 Havndal              tlf ? 472101

Næstved 23.4 – 84

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, og tillykke med det nye hus Astrid, vi håber, du bliver glad for det og du må nyde din pensionisttilværelse, jeg har nu lidt svært ved at tænke mig at du skulle holde op med at arbejde om 1½ år, men der er jo også tid at tænke på det endnu. Jeg har været på vagt hele påsken, men har da haft tid til at nyde det dejlige påskevejr også.

Sidste week-end havde vi besøg af Sinne og Joan, samt Kristian, Karen og Kirsten lørdag aften, det var meget hyggeligt, vejret v ar dejligt, så lørdag var vi på Møn, der havde Sinne ikke været sidn vi besøgte Astrid på Rødkilde højskole i 1946, vi var inde og se Keldby Kirke, men var jo også på klinten og der var et mylder af blå anemoner, det så dejlig ud, jeg plukkede da også en stor buket, vi var også omkring Liselund, det er et rigtig lilleputslot med stråtag og en usædvanlig smuk park, om søndagen var vi så en tur omkring Tystrup Bavelse søerne, der er også dejlig og en klassisk næstvedturisttur.

Nu de kærligste hilsner til alle

                      Mogens og Edith

Næstved d 11/4 – 84

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, det er på høje tid, at jeg får skrevet i bogen og sendt eller bragt den videre til Edith.

Vi har i de sidste dage haft travlt med at male i stuerne og er da heller ikke kommet i orden endnu, så vi må sidde på kælderværelserne så længe det står på.

I sidste weekend havde vi besøg af svenskerne et par dage. Kristoffer, Jill og Jens Peter var til fest hos en af Peters studiekammerater, lørdag aften til søndag middag, Andreas blev her hos os, og det syntes han var helt i orden, at de tog af sted uden ham, han var glad og godt tilfreds, så vi havde meget glæde af hans besøg, han er list betaget af farfars store Trægård.

Vi er ellers ikke begyndt i haven endnu, det er småt med læggekartofler i dette forår, vi har dog, i det store og hele, fået det vi skal bruge, men det er rigtignok til helt andre priser, end vi er vant til.

I morgen skal vi til Karens bror Pouls 71 års fødselsdag, de er ellers så sløje både ham og Rigmor, men fødselsdagen vil han fejre alligevel, åbenbart.

Jeg opdager, at jeg er sprunget 2 sider for langt frem i bogen, og det er jo ikke så godt, så du kan vel nok kile dig ind imellem Astrid og mig, Edith?

På fabrikken går det stadig ikke for godt, det går som det kan og ikke som det skal, men det er der jo så mange steder, det gør.

                                            Mange kærlige hilsener

                                              til jer alle nær og fjern

                                                         Fra os i Næstved

                                                                      Kristian

Fredericia, den 5/5 1984

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” både i form af breve og som udklip, billeder  m.v. Det er rart at kunne følge lidt med i, hvad den øvrige familie foretager sig.

I går var Ester, Poul og Kristina hjemme et lille smut. I morgen rejser Ester til Sverige, nærmere betegnet Värnamo, for i 3 uger at vikariere i et lægehus. Poul må sammen med børnehaven passe Kristina. Nå, kniber det kan han jo hente hjælp både her og hos sine egne forældre.

Ellen starter på de skr. prøver til studentereksamen på mandag. Hendes planer for fremtiden er ikke afklarede, men foreløbig er hun blevet lovet arbejde i Brejning i sommer.

Bodil og Stigs rejse til Japan forløb godt, og vi klarede da også at passe Jonas imens; men det kan I høre nærmere om, når vi ses.

I morgen skal vi til konfirmation hos Elly og Frode i Skringstrup. Det er deres yngste, Hanne, der i morgen skal bekræftes i sin dåbspagt. Vi kører over Århus og tager Mary med. Næste søndag er det så Leifs og Solvejgs ældste Aksel, vi skal fejre, så det går slag i slag. Ja så skal vi endda i aften til forårsfest i Y-Mens Clubben.

Vi ønske Astrid til lykke med den nye bolig i håb om, inden alt for længe, at få lejlighed til at aflægge hende et besøg.

Her på 5.-majdagen går tankerne tilbage til, hvad vi følte og oplevede i 1945. Måtte vi dog lære, at skønne på og værne om den frihed, der dengang blev os skænket.

I håb om, at vi må se meget til hinanden i sommer, sendes I alle vore kærligste hilsener

                                            Ellen, Anna og Ove

 –

Skannerup 12 – 5 – 84

Kære alle!

Tak for breve og samvær, det er rart at være sammen med familien, eller i hvert fald høre hvordan i har det.

Vi har i påsken været ude at besøge Astrid, vi synes det så meget dejlig ud. Vi har i Skannerup haft travlt med lodsedler det giver faktisk lidt mere arbejde end vi bryder os om, men nu fik vi da i mit område solgt 20.000 en gang mere. Vi er også ved at have travlt i haven, vi håber at få ligeså meget ud af den som sidste år, det er sådan en behagelig afveksling at komme fra sit arbejde og i haven.

Jeg har lovet Karsten at fortælle det blev en Toyota Corolla diesel vi fik, den er vi glad for. Nu skal han i 2. klasse efter ferien, og Jens Peter skal i 3. G så ved han ikke rigtig hvad han vil, påskedag er Birgitte halvfærdig som sygeplejerske. Først i juni kommer vi en tur til Haslev idet Blaa Kors har landsmøde, vi håber vi får hilst på noget af familien.

Ellers er det jo ikke de helt store omvæltninger vi har være tude for i Skannerup vi har igen fået nyt tlf. nr. vi blev nødt til at få hemmeligt nr. da vi blev ringet op hver eneste nat. Jeg har været på et kursus på Skjoldenæsholm det ligger mellem Ringsted og Roskilde, det er sådan en gammel grevesæde , et meget dejlig kursuscenter i naturskønne omgivelser, men desværre fik vi ikke så meget tid til at se på naturen, da der var et meget stram program.

Jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os i Skannerup

                                                                 Gunnar

Vort hemmelige nr. må i nu gerne få

                                            06875652

Brædstrup d. 18-5-84

Kære alle!

Tak for breve og udklip, jeg har tænkt mig at afskrive ”Da Maren komi æ sownero” du skriver Jens, at mor også kendte den, ved du om der er en melodi den kan synges på?

Ja, så så kunne gamle ”Kong” Aså ikke klare den mere, den 4. maj om aftenen måtte vi ringe efter dyrlægen, vi havde bestemt, at han skulle have lov ”at dø i sin rede”, og da det var en fredag aften måtte Bent begrave ham under vort æbletræ, og det var vist godt nok, for Asås gode ven Antiokia har to gange været med blomster til ham, så hun ville nok have syntes, det var galt, om ikke der var et sted at sætte dem, jeg sender et billede med af de to venner, der er taget for kort tid siden. Antiokia hendes lillebror Benjamin og deres mor Hanne er efterhånden bleven en del af vores hverdag, da vi næsten daglig ser en eller flere af dem, de mistede deres mand og far sidste sommer, det er for øvrigt et par dejlige børn, forældrene var (er) begge epileptikere.

I år tager vi tidligt i sommerhus. Vi har de første 2 uger i juni bestilt det samme sommerhus i Hals, som vi havde sidste år, og glæder os til i år at få Sinne med derop, og Astrid og Henrik har også mod på at komme en tur derop igen, og så håber vi så småt på at få besøg af Hans og Gerda i pinsen. Bjarne skal til eksamen i den tid så det er nok tvivlsomt om han får tid, så ser vi om Hanne kan får ”fri” et par dage.

Bent har i foråret fået fornyet det meste af vores altan, både Aså og jeg gik i gennem med et brag især Aså blev forskrækket og gik siden langt uden om hullet.

                      De kærligste hilsner til jer alle fra os alle her

                                                                                       Edel

d. 28/5 – 84

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Sikken dejlig sommervejr vi har, jeg sidder på altanen og skriver, i eftermiddag havde jeg besøg af Sussi, da sad vi herude og nød eftermiddagskaffen.

Jeg har lige haft besøg af Astrid og Henrik, de kom torsdag, fra fredag til lørdag var Henrik til fest på Grundtvigs Højskole i Hillerød, hans hold kunne i år fejre 25 års jubilæum, Astrid og jeg tog op til Joan i Fasters hus lørdag og blev til søndag, så kom Henrik også derop, da de var færdige på højskolen, og derfra kørte de hjem til Udbyhøj om eftermiddagen over Hundested/Grenå. Vi havde ellers lidt spekulationer forud på grund af den strejke, men så sluttede den jo endelig; men torsdag, netop da Astrid og Henrik skulle af sted, over Grenå/Hundested gik sømændene til ”fagligt møde”; men så var de så heldige, at de kunne få en billet til båden Århus/Kalundborg, så det hele klarede sig.

Den 12/5 var jeg sammen med Karen, Kristian og Kirsten i Malmö på besøg hos Jill og Jens Peter, det var første gang, jeg så den lille Kristoffer, der allerede er over 7 mdr, det er en dejlig lille fyr, og Andreas var vokset godt, han er en rask gut, der spiller golf og meget andet, den dag havde vi også meget fint vejr, jeg har i øvrigt aldrig besøgt dem uden at vejret har været strålende; men de må vel også af og til have dårligt vejr i Sverige.

På lørdag rejser jeg, som Edel skriver, til Jylland for at bo i sommerhus ved Hals, det skal være sådan et dejligt sted. I første omgang tager jeg over til Astrid og Henrik, så kan jeg køre med dem til Hals mandag, for første gnag kan jeg benytte mig af Fjerritslevbussen til Randers, den afgår her fra Hans Knudsens Pl. Så det kan næsten ikke være lettere for mig.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra Sinne.

På gensyn hos Astrid 30/6, håber at se mange af Jer.

Århus 22/6 – 84

Kære alle!

Undskyld, jeg har altså haf bogen fremme mange gange, men hver gang blevet forstyrret i sagen, og nu bliver jeg det igen. Jeg må slutte med kærlig hilsen til alle. –

                                                                 Poul fra Århus

NB. Else har bebudet at være med i familieopløbet ved Astrids fest 30/6.

Anemonevej 4 – 7- -84

Kære alle!

Mange tak for Breve og Indlæg og samvær siden sidst.

Ja så holdt Astrid altså stor Fødselsdag, som forløb meget fint med godt vejr så vi sad i Haven til Kaffe og Smørrebrød, men det kneb lidt med at komme af med en del af Gæsterne.

Sinne er her vi kørte med Jens og Jutta derop, dem skal vi ud og besøge i Aften.

Sinne og jeg er inviteret til Guldbryllup his Signe og Aksel i Lindved på Sognegaarden i Lindved på Lørdag, så Sinne bliver her til Mandag.

Mine tidlige Kartofler giver godt, det bedste de har gjort i flere Aar, de fleste af Jordbærrækkerne ser da også ud til at give godt, men de modnes langsom i det ret kølige Vejr.

Med de kærligste Hilsner   Hans

”Karlsbo”  d. 10 – 7  1984

Kære alle!

Tak for breve, hilsener og samvær siden sidst især tak til Astrid for den fine fest, som hun og Henrik havde gjort meget ud af, for at gøre sukseen fuldkommen blev det et pragtfuldt sommervejr.

Det hel ideelle sommervejr har ellers lade vente på, mend e sidste 3 dage har det været varmt og solskind, og i nat fik vi et par tordenbyger som gav 13 mm. Det var velkommen.

Markafgrøderne tegner fint her på egnen, men haveafgrøderne har det hængt lidt efter med, anden pinsedag var temperaturen nede på +3, og pletvis under 0, med let svidning af nogle små træer og buske til følge.

                      De kærligste hilsener        

                      Jutta og Jens

Hvidovre 18 – 7 – 84

Kære alle!

Ja så er sommerferien over os, Sussi og Lau og børnene er i Italien, de rejste den 7 – 7 og er væk i 3 uger, jeg har da hørt fra dem og turen er forløbet godt, de har nogle campingvenner fra Erritsø, de mødes med.

Her er så stille i Hvidovre, ingen børn i gården, og kun lidt trafik på gaden og togene har kun ganske få rejsende om morgenen, jeg selv rejser til Vejle på lørdag, mine to søstre Ruth og Emely var her nogle dage i juni, det var dejligt. Jeg har ellers intet nyt at fortælle, mine weekender går med at slå græs og male hus, det er drøjt, men skal jo gøres, jeg ville gerne have deltaget i Astrids fødselsdagsfest, men jeg kunne ikke få det arrangeret så der kunne blive lidt tid, men jeg har hørt hvor vellykket det forløb, til slut de kærligste hilsner

                                                                 Fra Joan

Andkær 29 – 7 – 84

Kære alle sammen

Mange tak for brevene.

Ja jeg har jo sagt Astrid tak for den dejlige familiefest so det jo i høj grad blev, og så dejligt når alle alderstrin er samlet, og vi har jo en flok børn og unge som der er grund til at være glade og taknemmelig for. Mine var også meget begejstret for festen, der er også en herlig plet du har der Henrik, når den lille Martin snakker om det siger han hos Astrid er det sommer, så sørg for godt vejr når han kommer.

Bente , Maria og Martin har været på anholt sammen med Ester, Bodil og Mary + familie der havde de også godt vejr og havde haft det så dejligt, de havde telt i Annas brors have og måtte bruge huset.

Jeg havde jo også nogle dejlige feriedage i Norge, hvor der også var rigtig sommer.

Sinne har inviteret mig på tur til Island Hans tager også med det bliver nok den helt store oplevelse, det er første gang jeg skal flyve.

Erling og Åse flytter til Holstebro torsdag de har begge to fået stilling deroppe, og bor også i fin lejlighed.

I morgen er det 15 år siden Harry døde, men trods årene står alt klart og tydeligt, men heldigvis også de lyse minder om Harry og dem er der mange af, jeg er også jer taknemmelig fordi jeg ved og mærker I heller ikke glemmer ham, og det bedste at jeg har lov at tro at han har det godt.

                      Kærlige hilsner og tanker

                                                                 Gerda

Næstved d.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja jeg nåede at få bogen, men fik den ikke afleveret til Edith, inden de rejste på ferie, så bogen må denne gang som den måske har gjort før, holde en lille ferie i Næstved.

Vi nåede ikke til Jylland i vores ferie i år, vi var ingen steder længere væk end vi sov hjemme hver nat, vi havde sat svenskerne og Sinne stævne i Valby parken, og derfra kørte vi en tur i Tivoli, det var en fornøjelig dag, og vejret var godt, men nu er travlheden i haven ved at tage af. Vi har stadig kartofler vi sælger af, desuden har vi også mange bønner og dem hav vi også indtil nu kunnet sælge, på fredag aften regner vi med at skulle ud og husere i Edith og Mogens blommetræer.

Vi havde en fornøjelig dag sammen med Jesper, Edel o Bent for nylig ude hos Edith og Mogens.

Kirsten har været på vandretur i Sverige og hun har også været en tur på Øland, hvor Jill og Jens Peter havde lejet sommerhus, svenskerne var også i Næstved i 8 dage, jeg havde lavet en lille have til Andreas, men det var ligesom, den var lidt for trang til ham.

På papirfabrikken skal der stadig skæres ned på medarbejderstaben, men endnu hænger jeg da på, og skulle det være at jeg bliver sagt op, så er der jo bare ikke noget at gøre ved det.

                      Nå men slut for denne gang,

                        mange kærlige hilsener

                          fra os i Næstved

                                            Kristian

Næstved d. 6.9 – 84

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”. Den lå pænt og ventede på mig da vi kom fra ferie, og tak for fødselsdagshilsenerne i dag, jeg har holdt en stille fødselsdag, da jeg skulle på vagt i aften, det er 1. nat efter ferien, så jeg får en kort uge denne gang. Vi har haft en dejlig ferie, været i sommerhus med Mogens mor og søster i 14 dage vel i det bedste vejr, der har været hele sommeren, vi fejrede også Susses 97 års fødselsdag deroppe ved Hirtshals, hun er næsten lige kommet på plejehjem, så hun nød det rigtig, var endog i vandet en dag, det synes jeg var flot klaret.

Edel, jeg mener at kunne huske at mor sangen om ”Da Maren kom i æ sownero” men jeg er nu nok ikke den rigtige at lære melodier af.

Ja så er sommeren ved at være på hæld, i år har vi masser af både blommer og pærer, så det er dejligt, pærerne er dog ikke modne endnu, men vi har også besvær med at nå at få spist blommerne.

Nu må jeg vist slutte for denne gang og sender de kærligste hilsner til alle fra os begge  Edith

”Petersminde” 11 sept. 1984

Kære alle!

Tak for brevene, bogen har været længe undervejs denne gang, så nu vil jeg for en gangs skyldekspedere den i en fart.

Det var jævndøgn, da jeg skrev sidst, og det er det snart igen, ja sommeren går på hæld, vi har haft noget ustadig vejr de sidste dage med blæst og regn, og vi har haft ild på brændeovnen, endnu skal der ikke meget til at gøre det lunt.

Siden festen her har vi fået en flagstang på 12 m, den har stået på ”Sødringsholm gods”, men godsejeren ville have en der var større, så der er nu en på 16 m, en granstamme fra skoven, og så fik Henrik den gamle.

Vi har også fået en hund ”Rikke” f, 27/4  84. Vi har en del duer, og dem er hun slem til at løbe efter, når de sidder i græsset, i dag fik hun fat i en, og bed den så den ikke kunne flyve, hun jagtede den længe, til sidst fik hun fat i den og kom og gav mig en halvdød due, og så var jeg jo nødt til at vride halsen om på den, min første tanke var at begrave den, men så gemte jeg den lidt, for at tænke mig om, nu har jeg gjort den klar til middag, Henrik siger han aldrig har smagt stegte duer, og den her var fed, jeg håber ikke det sker igen, jeg håber vi kan opdrage Rikke til en lydig hund, så den kan gå løs, der er meget vildt heromkring, og ham der lejer Henriks jord er ivrig jæger. Henrik har arbejdet på godset, det meste af tiden jeg har været her, i fredags fik de ophøstet bortset fra rapsen, og nu skal de jo have tilsået igen snarest muligt.

Den 21 – 22 – 23 sept. Skal vi til efterårsmøde på Kalø, der var Henrik elev i 1960, 14 dage senere skal vi til efterårsmøde i Askov, så får vi nok besøgt lidt familie samtidig med, men der er jo bare det at hunden skal passes, så det går nok ikke an, vi er alt for længe borte.

Jeg har ikke været sydpå siden Bededagsferien, sommeren er gået hurtigt, vi har også haft en del gæster med jævne mellemrum og en del frugt især kirsebær, der var mange flere end vi havde mulighed for at bruge, og mange andre heroppe havde også overflod i år, mirabelblommer har vi også haft mange af og har stadig, der er mange forskellige slags, derimod er her ingen pærer og kun 2 æbletræer, der ikke r så meget ved, men jeg regner med at plante et Filippatræ ude i gården.  Henrik havde en fridag i går mandag, da var vi på planteskolen, der var også træer nok, men vi kunne ikke have nogen i lille morris, da vi havde bagagerummet fuldt efter indkøb i Hadsund, men jeg har fået penge til et træ og det skal plantes nu, og det står mest frit og får megen sol i gården, jeg glæder mig til at få et æbletræ der, selvom det måske bliver næste generation, der får størst glæde af den.

Jeg har meldt mig til gymnastik, det foregår i forsamlingshuset, så der er jo ikke så langt, desuden har Henrik og jeg meldt os til 4 foredragsaftener, og så regner vi med at skulle 14 dage på højskole til vinter.

                                                                 Kærlig hilsen

                                                                 Henrik og Astrid

Fredericia, den19. sept. 84

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for godt samvær med mange – men desværre ikke med jer alle i sommerens løb.

Tak til Astrid og Henrik for en festlig dag – og held og lykke med Rikke. Det er dejligt at have hund; men en del besvær giver det unægtelig. Sally har i eftersommeren haft meget besvær med noget ”Retriever eksem” som klør meget, så den har slikket sig så meget, at den har fået store bare pletter på bagkroppen. Nu er den kommet under dyrlægebehandling og er i bedring.

I sidste uge fik vi installeret fjernvarme, og selv om der i starten har været nogle problemer, venter (håber) vi, at vi bliver glade for det. Det siges jo, at det er billigere, og vi slipper da i hvert fald for forurening og larm fra oliefyret.

Ellen har været glad for at arbejde i Brejning, hvor hun har haft godt arbejde hele sommeren. Efter en kort pause er hun begyndt på et nyt vikariat derude i dag.

Ester har igen turnustjeneste på sygehuset i Odense, og Bodil er – som de fleste af jer vel ved – blevet antaget som fast vikar i Hørsholm kommune med tjeneste indtil videre ved Rungsted skole.

I lørdags var vi oppe hos Gerda for at hente nogle af hendes dejlige mirabeller. Vi hørte så også om turen til Island og så billeder derfra, og vi forstår, at turen havde været en stor og god oplevelse.

Vi synes, at vi har haft en god sommer og glæder os over en stor og god avl i vort lille land og også i vores egen lille have. Vores tur til Irland var spændende og god.

De kærligste hilsener

Til store og små

Ellen, Anna og Ove

Skannerup 26 – 9 – 84

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, i sommer har vi ikke set så meget til familien, men vi håber det retter sig i sidste kvartal. Vi tilbragte vores sommerferie dels på Camping i Mørkholt og dels i Norge, vi havde en god ferie og ikke mindst Norgesturen specielt besøg hos familien var vi meget glade for tak for det Birgit og Else.

I Skannerup går livet sin vante gang Jens Peter er ved at tage kørekort, han har vist ikke rigtig bestemt hvad han vil når han til næste år er færdig på gymnasiet. Birgitte har for tiden travlt med en opgave der skal afleveres i dag kl. 15 og Karsten er fortsat glad for at gå i skole på Kippen. Morfar har været indlagt på sygehuset i Hobro og er blevet opereret for prostata, det var lidt mere besværligt end vi havde regnet med, så det varer lidt længe med at komme til kræfter, men vi håber meget han får det godt igen.

Jeg synes ellers ikke rigtig jeg er i skrivehumør, så derfor vil jeg slutte med de kærligste hilsner fra os i Skannerup

                                            Gunnar

Brædstrup d. 5 – 10 – 84

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”. Så er sommeren ved at være forbi, men stadig er det mildt, i går var der 18 grader, så hvis ellers det er tørvejr og der er ro til det, kan man stadig få sin middagssøvn uden døre, og mon ikke det sjældent har været bedre avl end i år, i hvert fald har vores ananasæbler aldrig før været så store og fine, det var så heldig, vor nabo kom med sin lange stige sidste lørdag, da Bent skulle plukke dem ned, så ved fælles hjælp fik de en del fra toppen, der jo er bedst.

Den 26. september var vi til stor sølvbryllupsfest på hotel Vægtergården, Femmøller Strand ved Lisse og Johannes, Bjarnes forældre, og det var en meget dejlig fest. Bjarne er so de fleste vist ved, holdt på universitetet og har haft nogle programmeringsopgaver fra ”Tandlægehøjskolen”, og har vist en lille chance for at blive fastansat, men ansøger også om stillinger andre steder. I den kommende uge skal Hanne sammen med sin klasse på børnehaveseminariet på en tur til Ungarn.

Vores nye naboer der startede garnforretning i foråret, har solgt forretningen igen og rejser tilbage til Canada, de kunne ikke rigtig falde til i Danmark, synes på mange måder vi styrede landet på en meget ufornuftig måde, at der for megen hærværk og for besværligt at drive forretning her, i forhold til Canada, de har været i Canada i 31 år, vi er kommen en del sammen med dem.

I juli var vi på alle tiders dejlige weekend ved Edith og Mogens, og havde også lejlighed ti at være sammen med Kirsten, Karen og Kristian, hvad jo sker alt for sjældent, og så fik vi hilst på Mona-Lisa, og fandt ud af at det slet ikke er overdreven, når Edith har rost hende i høje toner, jeg sender et par billeder med rundt af et smukt hus og en køn ”familie”.

På søndag er vi inviteret til Anna og Ove, og skal vis togså være sammen med en del af familien, det glæder vi os til.

                      Kærlig hilsen ’

                      Fra os her      Edel

NB. Jeg glemte at fortælle at vi for nylig var på besøg i vor gamle gård, hos Grethe og brødrene, Gtethe har jo fået indrettet lejlighed der og befinder sig godt, det var for resten den 20. september, for vi var på kirkegården med blomster, det var 25 års dagen for mors død, det er ikke til at forstå at det er 25 år siden nu.

København d 11/10 – 84

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Edith har været ude for et kedeligt uheld, hun faldt i tirsdags 9/10 i deres have og brækkede højre ben, hun blev opereret om aftenen og fik anlagt en midlertidig gipsbandage, som senere skal udskiftes med en gåbandage, foreløbig skulle hun ligge meget stille med benet måtte ikke vende sig i sengen, fortalte Kristian, der havde besøgt Edith i aftes. Under alle omstændigheder bliver det en lang sygemelding for Edith, der blev spøgefuldt bemærket, at nu var juleferien i hvert fald sikret.

Karen moster Louise er indlagt på samme afd. Som Edith, hun var faldet i sit hus, hvor hun bor alene, for små 14 dage siden, hun havde ikke brækket noget; men kunne alligevel ikke selv rejse sig op, så hun kom til at ligge i ca. 18 timer før det blev opdaget, mostet Louise skulle i dag flytte på plejehjem, det har ret længe været tale om plejehjem og at få huset solgt. Edith lå foreløbig i et birum, Kristian tænkte at hun muligvis fik moster Louises plads i dag, det er en tosengsstue.

Sidste uge var jeg i fem dage på et højskoleophold i Løgumkloster, vi var 80 pens. Sygeplejersker, jeg var sammen med en tidl. Kollega fra K.H. vi var meget glade for at være der, vi var også på to busture, en til Nolde museet, Tønder og Højer med det fremskudte dige, og andre tur gik til Frøslev lejren og Flensborg. Ellen Helbo var der også, det var så hyggeligt at træffe hende, hun var i egen bil, og lagde hjemturen over Brædstrup, og kiggede ind hos Edel og Bent.

Lørdag-søndag var jeg med Joan i Smidstrup, der vat er væld af sveskeblommer, som vi umuligt kunne slæbe hjem, vi fik Kirsten og Trolle, der har bil og sommerhus i A???? til at komme på en eftermiddagstur, og få bilen fyldt op dels til dem selv, til Oda og til mig, de skulle ind til byen mandag morgen, så kom de her til formiddagskaffe. Det er nogle ualmindelig dejlige blommer. Jeg har lavet to hold blommemarmelade, kogt grød og lagt i fryseren, desuden har også to hold naboer fået en portion. Sussi kunne ikke komme, hun skulle på arbejde den weekend; men ville senere køre og hente nogen, der var også stadig mange på træet; men så snart det blæste dryssede de ned.

På søndag skal Joan og jeg til fødselsdag hos Birgit, vi skulle egentlig have været der sidste søndag; men da havde vi aftalt Smidstrupturen, og det var da godt vi kom derop, ellers var det gået helt galt med alle de blommer der lå i græsset.

Den 20/10 skal Ole giftes med en lille svensk flicka, brylluppet skal stå i Sverige, jeg ved ikke stedets navn, men det er vist ret langt oppe i Sverige. Poul skal overvære brylluppet, og havde spekulationer med hvordan man lettest kom dertil, bliver det fly, går det fra Kastrup kl. 7, jeg foreslog så at overnatte her, det kan nås med S-tog herfra og lufthavnsbus fra hovedbanen om morgenen, jeg har ringet og forhørt begge steder.

                      Kærligste hilsner til alle fra                      Sinne

Århus 14 – 10 – 84

Kære alle!

Tak for ”de tolv”. Tak for sidst ved Astrid, og tak til alle for fødselsdagsgaven, den passer mig fint.

Ja, jeg var jo ikke hjemme den dag, jeg havde lagt en seddel til Jørgen at jeg var væk nogle dage. Jeg var inviteret op til Else som jeg ikke havde besøgt før.

Det ser ud til hun vil blive der, hun har fundet nogle dejlige lokaler og indretter sig som selvstændig læge midt i Lillehammer by (22000 Indb). Hun maler og snekkererer og er eneste kvindelige læge i et meget stort område. Hun havde patienter fra Hamar da jeg var der (ca. 60 km derfra)

– Ole besøgte jeg i august. Han havde inviteret vor nabo en tur derop og så kim jeg med på ”tommelfinger”, Vi havde en fin uge med fint vejr og jeg opnåede også lige et besøg med overnatning i Kongsberg.

Det værste ved at være ude er at komme hjem igen, det har hobet sig op så der går lang tid inder der igen er ligevægt. Jeg har forsøgt at nå jer alle pr telefon, men kun delvis er det endnu lykkes.

På lørdag den 20/10 skal Ole have bryllup i Sverige i Vesterås, så skal jeg væk igen i 3 dage, else og jeg bliver eneste fra ”denne” side så jeg er nødt til det.

Jeg slutter her ellers kommer bogen at ligge 14 dage og det går jo ikke.

Vedlagt ”Om pyramiden” borg Jensen holdt foredrag her i Århus for ca. 2 mdr. siden for 200 ingeniører og opfordrede os til at bygge og eksperimentere med pyramider. Eget interessant. Vedlagt artikel fra Jyll. Posten som måske kan have interesse.

Jeg vil slutte med kærlig hilsen til alle

                                           Poul fra Århus

Anemonevej 30 – 10

Kære alle!

Tak for Brevene, og for samværet siden sidst.

Det var kedeligt at du saadan brækkede Benet Edith, jeg kan forstaa på sinne, at det var en slem ombang, jeg haaber de snart faar bugt med betændelsen, naa du er vel paa stikkerne før du faar Bogen.

Sinne, Astrid og Henrik er her, og jeg venter flere Gæster i Aften.

Jeg har haft Bilen paa Værksted, der er kommet nye Skærme paa. Og selv har jeg faaet nyt Kørekort.

Det har regnet meget de sidste to Maaneder mon ikke vi er i nærheden af rekord, men vejret har jo være tmildt, men med megen blæst i Oktober.

Med de kærligste Hilsner  Hans

”Karlsbo” d 6 – 11  84

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samvære ti Hedensted i anledning af Hans 70 årsdag.

Jeg har målt nedbøren i oktober til ca. 180 mm, det er over det 4 dobbelte af normal.

Vi har klippe tog leveret 2,9 ton grangrønt, det skulle give ca. 10.000 kr, vi håber på at komme af med lidt juletræer også.

Afgrøden i haven har været ret god, vi har nogle store selleri og kål og pæne porrer, vort største græskar vejede 30 kr, den gik på et loppemarked i den lokale idrætsforening.

De kærligste hilsener fra

                     Jutta og Jens

Hvidovre 12 – 11 – 84

Kære alle!

Det glæder mig at du har haft en dejlig fødselsdag Hans, det havde været rart at kunne have været blandt dine gæster, men det kommer nok, når arbejdet ligger bag en, endnu må mange af jo af sted hver dag, men vi kommer jo unægtelig snart op i pensionisternes rækker, jeg selv ved ikke rigtig hvad jeg vil, det føles så tomt herhjemme og ikke rigtigt som mit hjem, så det er nok klogt at hænge fast, selv om jeg føler mig meget træt og udkørt in i mellem –

Sussi børnene og jeg har lige været en kort tur i Vejle, Sussi var på Munkebjerg til et møde, så hun tog os med, det var dejligt at se mine søskende vi var så alle samlede hos Emily og Oluf lørdag aften, Rasmus og Louise ville gerne blive i Vejle på grund af ”Bamse” Emily og Olufs hund, de ville jo gerne selv  have en hund, men da Lau er overfølsom for hunde kan det jo ikke lade sig gøre, synd for ungerne, men Louise er begyndt at ride, og er meget glad for det. Lau har nu igen fået stilling på Hillerød, og vil så nok gerne have sit eget – Sussi derimod er stadig på Rigshospitalet, og vil gerne fortsætte som Speciallæge (Børn).

Vi glæder os alle til det nye Hus, med masser af plads, men det er også lidt vemodigt, jeg synes jeg har så mange minder fra Sortemosen.

Den 3/3 – 85 rejser jeg alene med børnene til Gran Canaria, det er jeg meget spændt på hvordan det går, men jeg vil hellere have dem med begge to, så skal der ikke så megen underholdning til, de leger nemlig godt sammen, Rasmus er meget spændt han har ikke prøvet at flyve før, jeg er bedt om at medsende hilsner til jer alle fra ”Allerødderne”, og jeg vil slutte med de kærligste hilsner til jer alle fra

                                           Joan

Andkær d. 21 – 11 – 84

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Det er trist der skal støde så meget til Edith, håber meget det er ved at være langt bedrenår du får bogen her, vi er jo mange der tænker meget på dig.

Og du har helvedsild Kristian og forstår det er ret så slemt, håber også rigtig  god bedring for dig men det får jo da en ende selv om det tager sin tid. Jeg havde det selv for godt 1½ år siden, men fik fri længe eller kom i karantæne da lægen var bange jeg skulle bringe smitte rundt.

Har lige snakket med Bente. Martin har feber i aften, der er allerede meget forkølelse og lign. Jeg har lige afløst for to der var syge.

Bente har ellers travlt fuld tid på skolen og lægger selv nyt gulv i 3 stuer med lidt hjælp i ny og næ brædder med leca og cementlag.

Jeg fik selv lagt gulv i efteråret + 2 bondevinduer i gavlen, men havde håndværkere.

Bodil har været lidt sløj men har det heldigvis bedre igen. Birgit og børnene var selv hjemme i oktober; første gang Birgit selv kørte hjem men vi havd det så dejligt.

Forrige weekend var Aase, Erling og Anders her og jeg tog derop weekend omkring d. 1 ste, så det hænder da jeg ser børnene, selv om de rer lidt langt væk.

På fredag kunne Anker være blevet 65 år.

Håber i alle snart ses i vore tragter, og sender alle     

                                                                 De kærligste hilsner

                                                                                      Gerda

NB.

Tillykke med huset i Allerød

Næstved d. 25/11 – 84

Kære alle! Tak for jeres breve og indlæg.

Jeg regner med at besøge Edith i formiddag (søndag), så kan jeg jo passende tage vandrebogen med, sygehusopholdet bliver jo ved at trække ud, men det vi jeg lade Edith fortælle om selv.

I går var vi på besøg hos Sinne og havde en hyggelig dag derinde, sammen med Sussi og Joan.

Eg har været sygemeldt i 14 dage, men er nu begyndt at arbejde igen, men er stadig generet noget af mit udslet.

Karens bror Poul er død 71 år gammel, han havde været meget gangbesværet i de senere år, men pludselig sagde hjertet stop. Poul var en glad og hyggelig mand, og han vil utvivlsomt blive savnet både af beboere og personale på Allerslev plejehjem, hvor de boede og virkede. Rigmor er ikke rask, så hun vil holde op, når hun finder et sted at bo.

Kirsten har jo lejet et hus her i byen, og har boet der siden 8 oktober, det er et godt hus med have til, og jeg tror hun vil blive glad for at bo der.

I Sverige er nr 3 jo på vej. Kristoffer fyldte 1 år den 7. november. Den 12. oktober hpoldt vidrengenes 3 og 1 års fødselsdag, Jills forældre var også med, så her var fuld hus nogle dage.

Moster louise har nu været på Herlufmagle plejehjem siden den 11. oktober, og det går da også godt, men hun bliver nok aldrig helt den samme efter den omgang

                                           Mange kærlige hilsner

                                           Til jer alle

                                           Karen og Kristian

p.t. Næstved 13/12 – 84

Kære alle!

Tak for brevene, sidste gang var bogen ½ år undervejs, denne gang har den klaret det på 3 mdr., midt imellem ville passe bedst, så vi kunne få bogen 3 gange om året, det er ikke fordi jeg vil trække tiden ud, men Edith skriver meddetsamme, så jeg kan få den med til Jylland den 15/12, og aflevere den i Fredericia juleaften, postvæsenet har jo nok her op til jul.

Ja jeg er altså her i Næstved på grund af Ediths dårlige ben, men det stakkels ben kan hun selv fortælle om.

Jeg kom hertil den 29/11, samme dag som Edith blev udskrevet fra sygehuset, og har så forsøgt mig som husassistent siden. Jeg besøgte Kristians søndag den 9. hele dagen, og var ude hos Kirsten tirsdag aften, det var et pænt og velindrettet hus hun boede i på 120 m², og kigge på forretninger og på juleudstilling har der også været tid til.

Men på lørdag går turen hjemover igen. Henrik er på vej her over, han ville køre fra Petersminde kl 9 lægge vejen om ad Riisskov, hvor en nevø er indlagt, drikke eftermiddagskaffe hos Hans, og så køre til Røjle?  På Fyn for at besøge en kammerat der, han ofte har hjulpet med hans landbrug og så overnatte der, ville køre efter morgenmad fredag morgen, og er så forhåbentlig her ved 12 – 14 tiden. I morgen aften kommer Karen og Kristian her med et fuglebur, som Karens bror Johannes har lavet, det vil Mogens give mig, jeg har ellers fået et meget fint ur at hænge om halsen, det har jeg længe ønsket mig, da jeg har slidgigt i håndleddene og ikke kan bruge armbåndsur mere.

Jeg kom nu ellers ikke herover for at tjene på det, jeg mister jo ikke noget og får kost og logi, Henrik kan jo sagtens klare sig selv og hunden, jeg tror såmænd ikke engang han er ked af det, der bliver jo nok noget støv at flytte, når jeg kommer hjem, Henrik har hakket gulvet op i baggangen, der var cement øverst og brosten nederst, og nu skal der lægges klinker, en arbejdsløs murer har lovet at hjælpe, det er en yngre ugift mand, vi har næsten ventet ham hver dag i flere måneder, i alt har han været der et par timer, der kommer så grulig let noget i vejen for ham, nu bliver det jo nok ikke ordnet færdig i år.

Nu rejser jeg så hjem og pynter lidt op til jul og fejrer min fødselsdag, så regner vi med at køre til Hedensted den 21 eller 22/12.  Sinne er kommet den 20. og vi fejrer så igen i år juleaften i Fredericia og juledag i Brædstrup, 2. juledag har Henrik lovet at passe grise.

Sidst Rikke var i pleje var hun fornærmet i flere dage, håber ikke det går så galt denne gang, jeg regner med at tage hende med i julen, hun må jo nok kunne være alene i Hedensted juleaften, hun kan jo godt være med i Brædstrup, selvom hun mest opholder sig udendørs til hverdags.

Det var ellers meningen vædderen skulle have været slagtet til jul, men den får nu lov at leve ind i det nye år, jeg har vist slet ikke fortalt, vi har en stor tyk vædder, der er født 2. påskedag, vores plæneklipper gik i stykker, og så købte Henrik en vædder til senere slagtning*, når der ikke er mere græs, den og Rikke har rigtig kunnet lege

                     Kærlig hilsen Henrik og Astrid

*og pelsen skal jeg have til at varme fødderne på.

Næstved d. 14.12.84

Kære alle!

Tak for brevene. Ja bogen har holdt en lille pause her, men nu skriver Astrid og jeg så på samme tid, Astrid vil så tage bogen med til Fredericia til juleaften, hun mener postvæsenet har godt af at blive skånet her ved juletid.

I dag er Henrik så kommet, så i morgen rejser de så hjem igen. Det har været meget dejligt at have haft Astrid her så længe, og hun har virkelig arbejdet meget, men vi har da også haft tid til at hygge os.

Ang. Mit ben var jeg til kontrol på sygehuset i går, rtg. billedet så meget pæn ud, jeg fik det gamle gibs pillet af for at få et nyt på, såret på benet er nu lukke tinde og jeg er sat i penicillinbeh., så håber man på, at såret vil hele op, men mærker jeg noget forkert i benet, skal jeg komme derud igen, ellers skal jeg til kontrol den 10/1, da håber jeg så på at komme af med gibsen.

Ellers går alt sin stille gang, det er ikke meget jeg kan lave, men jeg kan da klare mig selv, og efterhånden håber jeg at blive lidt dygtigere, det kniber lidt med at gå og stå for meget, da benet så hæver.

Det er lidt underlig ikke at have mere travlt til jul, Astrid har dog hjulpet mig med at få lidt julepyntet, så her ser meget julehyggeligt ud.

Nu mange kærlige hilsner til alle med ønsket om alt godt i det nye år                  

                                                                                      Mogens og Edith

Fredericia d. 7/1 – 85

Kære alle.

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”, for interessante udklip i samme, for jeres julehilsner og for hyggeligt samvær med mange af jer i juleferien. Astrid havde vandrebogen med juleaften, og jeg har af uforklarlige grunde fået den lagt til side i juletravlheden og nær glemt at få dens endt videre – undskyld.

Jeg skal love for, at vinteren er kommet til lille Danmark – ja vel hele Europa – med det nye år; men for os der har nok at ”bide og brænde” er det da til at klare; men for dem, der mangler det ene eller det andet, kan det blive en svær tid at komme igennem. Her i huset er det værst for Ellen, som jo har arbejde i børnehaven i Skærbæk – 17 km borte – og som hver 3. je uge – bl.a. – denne skal møde kl 6.30. På det tidspunkt er der ingen offentlige forbindelser, så hun må jo forsøge at trodse det dårlige føre om morgenen men med den bil som vi nu er 3 om at have brug for.

Vi var glade for at have alle børn, svigerbørn og børnebørn hjemme i julen – det gik godt med at være så mange, og Jonas og Kristina er gode til at lege sammen og til at forliges. Men det kan godt gå livligt til, og det fik Hans m.fl. lov at opleve, da vi var til juletræ i Hedensted sammen med bl.a. Bentes kvikke børn.

Et søndagsskolejuletræ næsten som i de ”gode gamle” dage, både med hensyn til tilslutning og stemning fik vi lov at opleve i Erritsø, hvor vi var inviteret med, fordi jeg skulle yde et bidrag til festlighederne.

Men ellers tager vi jo fat i det nye år, hvor vi slap i det gamle; både på vores arbejdspladser og i de foreninger, vi er involverede i, er der nok opgaver og problemer at arbejde med. Inden for Ungdommens Vel får vi – desværre – alt for mange eksempler på, at de svage – både bland børn og forældre – har svært at klare sig i det moderne samfundf, som for mange er uoverskueligt – og koldt. Ord og håndkraft alene løser ikke problemerne; så vi må have hjælp ovenfra.

Anna har købt en ny vaskemaskine, som bliver leveret på onsdag.

                     De kærligste hilsener

                        Til jer alle

                     Fra Ellen, Anna og Ove

Skannerup 14 – 1 – 85

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, det er rart at høre fra jer selv om vi var sammen med en del af jer i julen det er da kedelig at det trækker ud med at Ediths ben bliver rask, vi håber det snart hjælper.

Vi har rigtig nydt det varme efterår, og vi har haft en god avl i haven, men nu skal jeg love for at med det nye år kom der vinter, det er ikke ligefrem noget der er rart i hvert fald ikke når man kører på dieselolie det fryser faktisk hvis man ikke har sikret sig mod frost, og det kom jo meget pludselig.

Vi har været så heldig at få fat i noget forholdsvis  billig og godt træ, så vi har skovet ca 20 rm, men det var besværlig at få fat på så, vi har haft travlt ed det siden nytår men nu regner vi også med at have træ nok de første 3 – 4 år.

I familien er der ikke de store nyheder Birgitte har jo stadig et år inden hun er sygeplejerske hun er for tiden på operationsafdelingen.

Jens Peter ved ikke rigtig hvad han vil når han bliver færdig  på gymnasiet men han tænker på at tage et år på bibelskole i Hillerød, så kommer han jo også lidt hjemmefra, men Karste får vi da nok hjemme nogle år endnu. Det kniber lidt med helbredet hos Mormor og Morfar, men så længe de har hinanden går det jo.

                     Til slut mange kærlige hilsner

                     Fra os i Skannerup

                                           Gunnar

Brædstrup 18 – 1 1985

Mange tak for brevene, og tak for hyggeligt samvær i julen og for alt godt vi har delt med hinanden i året der er gået, det har været en grim omgang for edith med benet, nu håber vi du snart må have benet i orden, så du kan komme til at bevæge dig frit.

Hanne og Bjarne har købt en gammel gård ved Randers 1 km fra Bjarnes arbejdsplads, han startede jo som programmør 1ste januar, og befinder sig godt med det nye arbejde, det er en firlænget gård med 2 tdr land til, resten er solgt fra, d.v.s. papirerne er ikke helt i orden med hensyn dertil, så det er en ”betinget skøde” de får, men der er vist ikke ret stor risiko for at det ikke skulle gå i orden, vi var oppe og se den sidste søndag og det er meget forfaldent, dog er stuehuset nogenlunde, så der bliver noget at rive i, men de er jo unge og har mod på det, prisen var 315.000 udbet. Omkr. 30.000, Jesper var meget begejstret, så han fortæller alle han kommer i nærheden af at Hanne og Bjarne er bleven gårdejere, der var en mand der havde lejet sig ind på gården med sine heste, geder høns og hunde, og Jesper havde nær fået en hund med hjem, som han havde stået og købt ved manden, men det var ikke lige den hund vi havde tænkt os, manden var meget ”syg” for at få hunden solgt, så det var ikke nemt. Så vi må have en hund købt, vi vil jo godt være med til at bestemme hvad det skal være for en.

Vi har udsalg for tiden, og vi synes det går godt, men vi er jo også eneste møbelforretning her i byen nu.

Vi ahr lejet det samme sommerhus i Hals, som vi har haft de 2 sidste år fra 8 – 23 juni det var ellers tale om én vi kunne leje på Fur, men det blev ikke til noget.

                     De kærligste hilsner til jer alle

                     Fra os alle her

                                           Edel

d. 24/1 85

Kære alle.

Tak for brevene, og tak for alt godt i det gamle år, vi er nu allerede et stykke inde i 1985, og dagen er tiltaget over en time, men vinteren kan jo godt blive lang, den har godt fat for tiden. Jeg var til frokost hos Trolle i dag, hun bor så hun har udsigt til Øresund, og der lå et skib og huggede slemt i isen.

Vinterlivet har også sine glæder, de mindre børn har rigtigt muntret sig ned ei gården med at kælke på græsslutningerne, der er også en skøjtebane i Kildevangsparken. I søndags var jeg på besøg hos Lise? Jørgensen, hun bor jo tæt ved Peblingesøen, og jeg måtte en tur der forbi for at se på det glade liv, der udfoldede sig, der er rigelig plads, men der var også mange skøjteløbere, både store og små, og de der ingen skøjter havde lavede glidebaner. Jeg så også en sperkstøtting og ishockey det var der også nogle drenge der øvede sig på i vores park her.

Nanna ringede til mig d. 11/1, hun var udskrevet og gik til kontrol på R. H., hun havde et stykke tid boet hos hendes mands familie i Humlebæk; hun ventede den aften sin mand, der skulle komme fra Grønland, han skulle vist på et kursus her et eller andet sted, hvor længe han bliver ved jeg heller ikke. Der var ikke taget stilling til operation af det andet øje. Nanna ville ringe til mig igen, jeg håber hun får lejlighed til at besøge mig, inden hun rejser tilbage.

Jeg har haft besøg af Jørgen en lille uges tid, han var på EDB kursus i Tåstrup på Tekniskskole, det passede godt med Ryvangen S. St, da toget derfra går direkte til Tåstrup.

Sidst jeg skrev i bogen fortalte jeg om Ediths uheld, det har været en slem og langvarig omgang, hun har været uden gips et stykke tid, dels på grund af såret og dels fodens stilling, men der skal nok gips på igen mente Edith, hun måtte forsigtigt støtte ganske let på det.

                     Mange kærlige hilsner fra Sinne

10 – 2 – 85

Kære alle!

Ja i dag søndag må jeg altså have bogen skrevet, jeg havde sat mig for at sende den omgående, men trods vinter og hård frost mangler jeg stadig tid. Jeg synes ellers lige jeg har haft bogen, men jeg ser det er dog noget siden.

Vi bygger en biograf om til kulturhus og jeg påtog mig det elektriske anlæg og varme- og ventilationsanlæg, – og nu er der igen nogen der tør bygge, jeg skal bygge 2 huse med fladt tag til spidstag med en øverste etage. Det er når renten falder der sættes noget i gang.

Jeg siger tak for julen i Brædstrup. Jeg har haft besøg af Lars der hopper ud i det selvstændige og Hanne der har købt gods ved Randers.

– Jeg har ikke hørt fra Norge siden jul, men ad omveje hører jeg, at genboens 2 piger skulde til else på vinterferie, så hører jeg måske noget. –

Vi prøver et nyt oliefyr for tiden så vi håber det giver os olie tilbage (således lyder reklamen).

Jeg vil slutte med kærlig hilsen til alle, og kan i så på de store hunde passe på.

                                                                                      Poul fra Århus

Anemonevej 18 – 2 – 85

Kære alle!

Tak for Breve og samvær siden sidst.

Ja det nye Aar har jo ikke just vist sig fra den milde side hvad vejret angaar, vi har ikke meget Sne, men temperaturen er sommetider ret langt nede, men vi har haft en del Solskin, saa jeg synes ikke det har været saa daarligt vejr endda.

I gaar søndag havde jeg besøgende til eftermiddagskaffe, Gerda, Gunnar, Grethe, Carsten og  Bent, Edel og Jesper, vi fik samtidig indbydelse til Sølvbryllup anden Paaskedag.

De har jo faaet ny Hund i Brædstrup en mage til Aser, Edel har en del besvær med at dressere den.

Ja det er en langtrukken affære med dit Ben Edith, men jeg kan da forstaa paa Astrid at nu kan du da mærke at det gaar fremad, saa naar du faar Bogen er det forhaabentlig i orden.

Med de kærligste Hilsner til jer alle

                                                                 Hans

”Karlsbo” d 26 – 2 – 85

Kære alle!

Tak for samvær, breve og hilsener.

Ja så har vinteren da sluppet sit tag for en tid, vi har haft +grader nogle dage. Men det ha rogså været en hård prøve for de ringere vintersædsmarker,  og andre sartere planter, som jo sikkert bliver sat en del tilbage. Vores frugtrum har tilsyneladende klaret prøven, vores nabo har jordkælder som har klaret sig i over 30 år, men den er bundfrossen i år.

Til jul solgte vi juletræer og grønt for netto 12.000. – 300 træer og 5,9 t klip

I dag har vi fået 10 m³ ret svær bøgebrænde fra Fyn leveret til 2.800.- incl. Moms + en 2 – 3 paller briketter, vi har ikke købt olie siden i 1980, men i år har vi dog brugt lidt olie i den koldeste tid.’

Med ønsket om helse og sundhed til jer alle. De kærligste hilsener

                                                                                      Jutta og Jens

Hvidovre 12 – 3 – 85

Kære alle!

Undskyld at bogen har holdt lidt lang ferie i Hvidovre, men grunder er den at jeg modtog den ligesom jeg skulle rejse med børnebørnene, men vi er altså godt hjemme igen efter en helt igennem vellykket tur, det var nogle meget søde og nemme børn, og de nød det meget, og vi er alle tre blevet godt brune, flyveturen gik også meget fint det var første gang Rasmus var på vingerne, jeg tog selv bussen til Maspalomas 2 gange, alle er søde og hjælpsomme, Louise lavede morgenkaffe til mig og Rasmus hentede morgenbrød kun iført nattøj, Rasmus faldt da også i svømmepoolen med tøjet på, og var noget forskrækket, vi regner da alle fem at komme til det forestående gilde, og glæder os meget til at hilse på alle. Sussi har travlt på Hospitalet hun vil uddanne sig til Børnespecialist og skal til efteråret til Jerusalem og Barcelona til noget kongres inden for det hun forsker i.

Jeg selv er igen kommet ind i Skattepalæet det er efter eget ønske, så nu er det næsten som at komme hjem igen, jeg befandt mig ikke godt på Islands Brygge det var et meget kedeligt klientel, og jeg sparer 1 time om dagen i transport. Sussi og Lau er meget glade for deres nye hus, det er også lækkert og en meget skøn have, de har fået Fasters gamle hvide gyngestol, oppe fra ”Fasters Hus” de har også fået Vagns skrivebord og stol + lampe, så Vagn er hos dem også – det gjorde lidt ondt at skille sig af med det, men alligevel dejligt at det står hos dem, men de kærligste hilsner og på snarligt gensyn, også mange hilsner fra Allerødderne

                                                                                      Joan

Andkær d. 21 – 3 – 85

Kære alle!

Tak for brevene. Vi har nu passeret forårsjævndøgn, men det er absolut ikke forår endnu, det var drøjt at cykle de to km i morges i modvind, sne og dårlig føre, det har knebet at klare de ture i vinter, så jeg er moden at slutte, venter dog måske til efterløn, men jeg har været meget glad for min tid som hjemmehjælper, har haft kontakt til mange prægtige mennesker både i de hjem jeg er kommet og blandt kolleger.

Desværre er Ediths ben stadig ikke rask det er en trist og langvarig omgang jeg vil lade Næstvedfolkene der ved mere fortælle om det.

Astrid har også haft en slem omgang, influenza med meget høj feber, den lille Maria ligeså og hun blev uklar så de måtte have læge, det måtte Bente også selv forleden det var halsbetændelse og hun kom på penicillin alle tre er dog vist ved at være bedre.

Bodil og Birgit er inde på rigshospitalet i Oslo i denne uge har endnu ikke hørt fra dem. Vidar har lovet at ringe hvis der var noget, han måtte med Jan Harry på Kongsberg sygehus i mandags, han slog sit ben for vel 1½ år siden det er ikke helt i orden endnu. Det er meningen de kommer til påske men kan desværre ikke få Gunnars sølvbryllup med, vi glæder os til festen. Har lige hørt i radioen at der bliver storkonflikt, forhåbentlig kan festen holdes og alle komme frem.

Erling kom hjem lørdag og gjorde et stort arbejde med gulvet i soveværelset så jeg sparer håndværkere.

                     Kærligste hilsner                 Gerda

Næstved d. 17/4 – 1985

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja bogen har holdt lidt længere ophold på Tværvej denne gang, så nu må jeg se at få skrevet i den.

Desværre måtte vi i sidste øjeblik sende afbud til Grethe og Gunnars sølvbryllup, men sådan kan det altså gå. Karen er ikke rask endnu, men de sidste dage er det da gået bedre, så hun nu er oppe det meste af dagen. Ellen er rejst tilbage til Bredballe i dag, og hun har ringet, at hun var kommet godt hjem,. Vi har ikke besøgt Edith på sygehuset siden hun blev indlagt tirsdag efter påske, men Kirsten har været der et par gange, jeg regner så småt med at kunne køre ud og aflevere bogen til hende i morgen.

Sidst i marts var vi nogle dage i Sverige og passe drengene, mens Jill og Jens Peter var på arbejde, og det gik også fint, men vi havde såmænd nok at se til, og Karen skulle jo også lave mad, men det gik fint.

På fabrikken har der jo været noget uro nogle dage, men nu går det stille og roligt igen. Arbejdstidsforkortelsen som vi er blevet lovet, kommer ikke mig til gode, jeg er rejst inden den tid.

Foråret er så endelig lige om hjørnet, men endnu har jeg ikke begyndt at lægge kartofler. Rigmor har sagt sin stilling op på Allerslev plejehjem, og hun har fået en lejlighed her i byen, hende smor som er 85 år bor også her i byen.

Jeg vil slutte mit lille indlæg med at sende

Jer alle de kærligste hilsner fra os i Næstved

Kristian

Næstved d. 21.4.85

Kære alle!

Først tak for jeres indlæg og dernæst stor tak til Grethe og Gunnar for en meget festlig dag, vi nød det meget selvom vi måtte bryde op lidt tidlig og tak til alle øvrige for hyggeligt samvær, dejligt at være sammen med familien, det sker jo ikke så ofte for os, der ligesom bor i et hjørne af landet. Det var også meget festlig at se den yngre generation, de havde det vist også dejlig, der var også god tumleplads til dem.

Ja så sidder jeg her på sygehuset og skriver, benet var slet ikke groet sammen, men bruddet sad heldigvis på plads, nu har de fjernet skruerne og lavet knogletransplantation, og jeg må nok sige jeg blev noget chokeret da jeg vågnede op med gips på, som jeg skal have på mindst 6 uger, jeg håber at få gåhæl på inden så længe. Jeg var nede og få såret skiftet og fjernet tråde i går, men der er ikke lovet mig noget om, når jeg kommer hjem, så jeg væbner mig med tålmod, jeg får jo læst en del og Kirsten har været så sød at købe garn til mig til en kjole til Anne samt en bluse til mig selv, så jeg kan nok få tiden til at gå, Mogens er i København i dag til noget møde i  Naturfredningen, det foregår på Kristiansborg, og de skulle spise frokost i snapsetinget, det glædede han sig meget til. Ellers må han jo love for vores gode naboer, der spiser han aftensmad næsten hver dag.

Ja i kan jo tænke, at jeg har haft besøg af Kristian, Karen havde det da bedre og var oppe, men det har da været en grim omgang.

Nu de kærligste hilsner til alle               

                     Mogens og Edith

23/4 P.S. Ja Mogens har ikke fået sendt bogen så nu vil jeg fortælle at jeg er kommet hjem, dejligt, jeg må ikke støtte på benet, men er da også trænet i at hoppe. Kærlig hilsen Edith

Udbyhøj 7/5 – 85

Kære alle!

Så ser det endelig ud til vi får lidt varme, de sidste 2 dage har jeg sovet til middag i haven, og det er kun sket en gang før, at det har været varmt nok til det, og får vi et par dage med sol, vil det også sætte gang i træerne, hverken birken eller bøgen er sprunget ud heroppe hos os, og påskeliljerne først nu de sidste dage.

Jeg plantede  5 roser sidste år, de ser meget døde ud, men jeg har dog ikke opgivet håbet endnu, vi plantede en halv snes frugttræer i efteråret, de ser ud til at komme med en enkelt undtagelse.

Henrik satte kartofler i går, og jeg har da også sået salat og persille, jeg fik nogle jordbærplanter af Jens i efteråret, de kommer fint, men ellers har vinteren her som andre steder været hård ved havens planter.

Jeg bliver søvnig, det går mod midnat.

14/5

Ja så er der gået en uge, både bøg og birk er for længst sprunget ud, og mirabeltræerne blomstrer, og vores lille hund fik natten til fredag 10 hvalpe, de otte aflivede vi, og hun fik lov at beholde to, hun så helt fortvivlet op på mig om morgenen, det mylder hun havde mellem benene, hun havde sandelig klaret det fint, hvalpene var rene og sunde, der var gjort rent bord, man kunne ikke se spor af blod eller andre ting fra fødslen, så hun var ikke særlig sulten om morgenen, Rikke blev et år 27 april. Umiddelbart efter de otte var borte, fik vi to kattekillinger på ca. 10 dage, dem slikker og nusser hun ligeså godt som sine egne, og de forliges godt.

Men det bliver ikke så let at være længere tid borte hjemmefra, når vi har så mange dyr, vi skulle ellers have været til elevmøde på Grundtvigs højskole, men det måtte vi opgive.

I pinsen håber vi på gæster, Gerda har da sagt, hun vil komme, Hans trækker lidt på det, mne vi håber også vi ser ham. Måske Brædstrupfolkene kunne tænke sig en tur herop, nu er Hanne og Bjarne jo flyttet til Kristrup ved Randers. Gunnar og Grethe havde først fri 2 den pinsedag.

Men ellers håber vi de forskellige melder deres ankomst i sommerens løb store og små, lige bortset fra de 2 – 3 uger Henriks familie beslaglægger fritidshuset, har vi jo overnatningsmuligheder der også.

Henrik er på arbejde i dag, han har ellers været hjemme en uges tid, men der var en syg på godset, og der skulle sprøjtes, han var ellers ved at anlægge køkkenhave nr. 2, jeg har ellers sagt, jeg ikke vil have mere end jeg let kan holde, det kneb sidste år, og så beder jeg om mere.

Den 16 juni skal Edel i sommerhus i nærheden af Fur, der vil vi jo begge gerne være med, vi kan jo ikke tage hele menageriet med os, så vi må se, hvordan vi kan ordne det.

                                                                 Kærlig hilsen

                                                                    Astrid og Henrik

Fredericia den 23/5 – 85

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og tak til Grethe og Gunnar for en meget festlig dag på Lystrup Have.

Til lykke med hvalpene – Astrid og Henrik; hvem skal så have hvalpene? Vi havde også så småt indstillet os på, at Sally skulle have lov til at have et kuld hvalpe her i forsommeren; men det bliver nok ikke til noget, da den – så vidt vi har kunnet iagttage det – slet ikke har haft ”løbetid”.

Her glæder vi os meget over, at vi nu endelig har fået vår her i Danmark. Jeg blev da også så glad for vores nabo, da han forleden dag sagde, at vore kartofler var de største, han havde set i år.

I sidste week-end var vi med Y-Men klubben i Kiel. Også der stod naturen i skønneste forårsskrud – alt var lidt længere fremme end her. Vi var da også enige om, at Kiel er en meget smuk by, uagtet vi tidligere har haft et helt andet syn på dette.

Efter sommerferien skal Kristina starte i skolen i børnehaveklasse. Det er helt underligt at tænke på; jeg synes ikke, det er så længe siden, at vi sang:

                     ”Nu flokken vokser op,

                     Selv Edel slutter trop;

                     Den mindste er begyndt

                     At gå i skole”

I week-enden den 11 – 12/5 var jeg til repræsentantskabsmøde i ”Idrættens hus” i Brøndby, og der blev da også tid til et lille besøg i Klampenborg. Jonas var kvik igen efter – næsten – overståede skoldkopper.

Mary går jo til eksamen i denne tid. Hun håber på et godt resultat og en god stilling efterfølgende.

Ellen er glad for sin børnehave i Skærbæk; de har lige haft en stor børne- og forældrefest med overvældende tilslutning og med stor tilfredshed hos alle parter. Ellers er hun optaget af forberedelserne til den rejse til ”Østens herlige riger” som hun længe har haft i tankerne.

På skoleforvaltningen har jeg mere at gøre end sædvanligt; skoledirektøren har søgt sin afsked pr. 31/8 og er begyndt at ”trappe ned”, bl.a. fordi han har mange ferie- og fridage til gode.

I ugen efter pinse skal jeg med skoleudvalget på studiebesøg i Hirtshals og til børnesagsmøde på ”Nyborg strand”. Det bliver nok ikke så hårdt. DE kærligste hilsener til jer alle – store og små – unge og lidt ældre –

                                           Ellen, Anna og Ove

Skannerup 6 – 6 – 85

Kære alle!

Tak for brevene og for behagelig samvær til vort sølvbryllup, vi synes selv vi havde nogle fester som vi kan se tilbage på med glæde. Vi er for længst tilbage i de vante folder, vi har fået haven tilsået og det meste er også kommet op, men vores jord bliver hurtig hård når det bliver så varm. Anden pinsedag havde vi en dejlig dag hos Astrid og Henrik. Gerda og Hans var der også og det var jo meget fint vejr.

Jens Peter er jo ved at slutte sin studentereksamen, han mangler endnu at komme op i 3 fag, men indtil nu er det gået fint, han har ikke helt bestemt hvad han vil bagefter, det er jo nok ikke så let at få arbejde som da vi var unge. I sidste uge var vi en tur i Christiansfeld til Blaa Kors landsmøde, og det var jo et meget dejligt vejr, det var meningen vi ville have været en tur i Tyskland, men det nåede vi ikke. Det har desværre knebet lidt med at få plejehjemmet belagt i det sidste års tid, det er nok al væsentlig fordi kommunerne skal spare, vi her i hvert fald henvendelser nok, og man henviser så til Statshospitaler og Forsorgshjem, men her er det jo stat og Amt der betaler, men sådan er der jo så meget i vort samfund der kan virke lidt underlig, vi har ferie sidst i juli og først i august, vi har ikke helt bestemt hvad vi skal lave, men vi regner da med at komme til Mørkholt en uges tid.

                     Til slut mange kærlige hilsner

                     Fra os fem     Gunnar

Brædstrup d. 10 – 6 – 85

Kære alle!

Tak for brevene.

Denne gang må jeg vist begynde med at korrigere det sidste brev jeg skrev, først gården som Hanne og Bjarne købte, handelen gik tilbage, da en lejer på gården nægtede at flytte, i stedet har de så sammen med et par af deres venner købt et stor hus i Randers, og der bor de så nu, kælderetagen er lejet ud, de 2 unge par deles så om stueetagen der er ca. 200 m², vi var oppe og besøge dem 1.ste pinsedag, og synes godt om huset. Selv om der er en del der skal ordnes ved huser, er det meste i ret god stand.  C.C. Sørensen V.V.S  grundlægger byggede huset i 1911, tror jeg det var.

Det næste jeg må korrigere er sommerhuset, som ikke blev i Hals, men Eskær Strandpark i nord Salling, hvor vi regner med at tage op på lørdag de. 15 og blive 14 dage og vi glæder os til at få besøg af Sinne, Hans, Astrid og Henrik og den sidste uge kommer Hanne – Bjarne har ikke ferie. Jesper kommer også først den sidst uge, da han skal sammen med kammeraterne fra Hjortshøj??? Til Gilleleje, den første uge.

Bents far ligger på sygehuset, men på torsdag flytter han på Kløverhøj, han er bleven meget hjælpeløs, så nu kan Bents mor ikke klare at passe ham mere, han er 86, han er glad for at komme fra sygehuset, hvor han har været i længere tid.

Bent har lavet en hundegård -+ hundehus, det er rart, så kan han sagtens være ene, når vi skal ud, på mange måder er han nem, men vi kan stadigvæk ikke stole p han kommer, hvis vi slipper ham løs, det er jo lidt dumt, forleden var han væk et par timer, så kom 6 skolebørn trækkende med ham, og han havde ikke engang dårlig samvittighed, men børnene fik hver en 10 er til is, så de var godt tilfreds, det var jeg nu også for at de kom med ham.

                     Kærlig hilsen fra os alle her

                                                                 Edel

Eskær Strandpark 17/6 – 85

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Så er jeg nu på ferie i sommerhus i Eskær i Salling, som Edel har lejet for 14 dage, Edel, Bent, Hans og jeg kom herop i lørdags, Bent kørte hjem søndag, så i denne uge er vi kun 3 her, Hans og jeg tager herfra søndag d. 23/6. I den sidste uge kommer så et nyt hold, Astrid og Henrik har lidt ondt ved at komme hjemmefra på grund af deres hundeflok; men de regner da med at komme. Vejret har ikke artet sig særlig godt de par dage vi har været her, i går var blæsten strid, vi håber på bedre vejr med sol de kommende dage. Vi har en pragtfuld udsigt fra huset med kik ud over vandet, det er i det hele taget smukke omgivelser, det nød vi også på turen herop, vi regner også med at tage en tur til Fur og måske til Jenle og Eskjær. Gerda var også inviteret herop; men hun rejser til Kongsberg 29/6 og kører tilbage med Birgit og børnene først i juli.

Jeg rejste over til Hans 11/6 og skal tilbage til København 24/6. Onsdag d. 12/6 var vi i Brædstrup til Edels fødselsdag. Jutta og Jens var der også. Torsdag aften var vi hos Gerda sammen med Anna og Ove. Ugen før jeg rejste til Hedensted, var jeg på besøg hos Edith nogle dage, da Mogens mandag og tirsdag var på en Jyllandsrejse, da havde vi fint vejr, og vi nød det dagen lang i haven, tirsdag aften var vi hos Kirsten i hendes nye hus. Kristian hentede os, Edith må stadig ikke støtte på benet; men hopper let og elegant rundt med 2 krykkestokke.  D. 24/6 skal benet rtg. fotograferes og ny gipsbandage anlægges, så der går nogen tid endnu.

I disse dage skulle Mary få sin lærereksamen og Jens Peter studentereksamen

Rigtig mange kærlige hilsner til alle

                                                         Fra Sinne

Århus 9/7 – 85

Kære alle!

Ja nu går den ikke længere.

Nu har vandrebogen holdt sin ferie her – nu må den videre. Jeg synes ellers den lige har været her, men ser det er fem måneder siden.

Der kan være meget at skrive om, men tiden tillader det ikke.

Travlhed: meget nybyggeri 2 fabriksbyggerier, 3 villaer og vand og varme.

Haven: 2 mdr.  forsinket, kun ¾ gennemgået endnu, men kartofler er da kommet op.

Brændsel: Vi har en mægtig bunke fra naboer, de har fjernvarme og skal betale for at få kørt det til forbrændingsanstalten, så det giver gratis brændsel til os.

Ferie: Ikke til mig i år

Familien: Ole på gennemrejse, men ellers kun besøg af Lars, resten pr. telefon

Nu ringer telefonen igen, jeg må slutte

                                                         Med kærlig hilsen til alle

                                                                                                                   Poul

Tak for sølvbryllup m.m.

Anemonevej 22 – 7

Kære alle!

Jeg kan se at det er på tide at faa Mappen sendt videre.

Mange tak for samvær og hilsner siden sidst. I gaar var Grethe, Brødrene, Gerda og jeg paa besøg i Brædstrup. Grethe og Brødrene tog hjem til Aften, Gerda og jeg tog Aftenen bed vi havde en hyggelig Dag, mange tak Edel og Bent.

Sommeren er mest med Sol og Byger der gaar og kommer dagsregn har vi ikke haft meget af.

Mine Jordbær har ikke givet meget i Sommer men de tidlige Kartofler er gode de sildige har jeg ikke set til, men de staar da med kraftig Top.

I Aar var jeg en hel Uge i Sommerhus med Sinne og Edel, det var Edel der inviterede vi havde en dejlig tid, de sidste par dage var Astrid der også, mange tak Edel.

                            Med de kærligste hilsner

                            Til jer alle    Hans

Karlskov d 30 – 7

Kære alle!

Tak for brev og hilsener og tak for samvær i tiden der er gået.

Her står alt vel til, vi har på det nærmeste fået den nedbør vi har brug for i indeværende måned, og afgrøderne står ret godt, det er dog stadig     nogle plopper?? I skoven hvor træerne ikke har det godt.

2 og 3 var vor have åbnet for besøg af haveforeningen, der kom en masse mennesker, og de fleste var imponeret.

Vi har haft mange jordbær og vi har mange hindbær, vi har høstet et par hundrede agurker, og det er ved at være gang i tomaterne.

                            De kærligste hilsener

                                                         Jutta og Jens

Hvidovre  12 – 8 – 85

Kære alle!

Nu må jeg skynde mig at få skrevet i bogen, den har holdt lidt ferie hos mig, da jeg havde ferie da den kom, men nu er jeg i fuldt sving igen, vejret har jo ikke været særligt sommerligt, men der har da ikke været hele dage med regn. Sussi + børnene og jeg har været 8 dage på Danland i Søndervig, vi havde det dejligt og gik nogle lange ture ved Vesterhavet. Lau passede lægehuset i Frederikssund, det havde han lovet for længe siden, Lau håber jo på at få praksis inden alt for længe. Sussi fortsætter sin forskning på Rigshospitalet, ja og tænk jer på onsdag begynder Rasmus i Børnehaveklasse og han er begyndt at gå til fodbold, hvor ville Vagn have været glad og stolt, når han tog Rasmus med til fodbold.

Vi siger Edel og Bent tak for en hyggelig eftermiddag, vi var så glade for at besøge jer.

Louise har været på spejderlejr ved Sletten ved Himmelbjerget, det var hun vældig glad for.

Gunnar det gør os ondt at høre at du ikke har det rigtig godt, men vi håber da at du må få det bedre, pas nu godt på dig selv Gunnar.

Jeg var så uheldig at blive bidt i armen af Elses hund i Vejle, og fik en masse indsprøjtninger – mod stivkrampe, og hundegalskab, men det er når man er i familie med læger, der laves så meget ud af så lidt, men kræet havde nu haft godt fat sagde lægen, vi ville gerne have besøgt Gunnar og Grethe, vi ringede, men I var ikke hjemme, ligeledes havde jeg også tænkt på Jens og Jutta, men tiden slog ikke til, jeg vandt ellers en tur til løveparken for en hel bil fuld, men den gav jeg Emily og Oluf, da vi ikke kunne nå det. Nå nu erd et ved at være sengetid så jeg vil slutte med de kærligste hilsner fra     Joan

                            Også fra Sussi hun sluger vandrebogen når den kommer

Andkær d. 23 – 8 – 85

Kære alle!

Tak for brevene så går sommeren på hæld, den har jo været ret så våd og her venter det meste af kornet på at blive høstet, men det har i haven som vel de fleste steder været meget bær at høste så min store fryser er næsten fuld.

Jeg var i Norge i 16 dage den længste ferie jeg har haft, men vi havde det dejligt sammen. Vi fejrede Jan Harry blev tenåring som de siger det, så nu har han måttet skifte skole men det går vist godt.

I søndags ja også lørdags var jeg og fejre Marias 7 års dag, vi var også på Tåsinge og på Valdemars slot en fin tur.

På søndag skal jeg til 10 års fødselsdag hos Leni?? i Lindved og den 7/9 til Lillys 70 års fødselsdag i Skærup forsamlingshus og Edith rinder de 60 ”til lykke”

                                                         Kærlig hilsen

                                                                                      Gerda

Næstved d. 4/9 – 85

Kære alle!

Tak for jeres breve, som jeg har læst med glæde.

I søndags var vi til barnedåb i Sverige, vores 3.die barnebarn kom til at hedde Poul Frederik, det er den samme præst, der har døbt dem alle 3, vi havde en dejlig dag derovre, vi tog hjemmefra kl 6.30 og var i Næstved igen kl. 23. Sinne og Ellen var med.

I morgen er vi inviteret til 60 års fødselsdag hos Edith, det glæder vi os til.

Den 27. august fik jeg min opsigelse og skal fratræde senest den 1. marts 1986, efter godt 39 års ansættelse, jeg havde håbet at kunne have fortsat og rundet de 40 år, men det skulle ikke så være, jeg har jo også alderen til at holde op. Alle over 60 år har fået deres opsigelse, men det er nu ikke så mange endda der er over 60 år, så der bliver fyret mange, der er meget yngre, men sørgeligt er det, at det skulle gå så galt med vores papirfabrik.

Sommeren går nu på hæld, men på mange måder har det jo været et godt haveår, regn har vi jo fået, når der var behov for det, nå ja, måske lidt vel meget til tider, men det er bedre end meget for lidt, og vores jord kan jo bruge meget væde.

Svenskerne har da også været hjemme på ferie en uges tid, og da viste vejret sig faktisk fra den pæne side.

Jeg vil slutte for denne

gang med at sende

jer alle de kærligste hilsener

fra os på Tværvej

Kristian

Næstved 16.9.85

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, og mange tak for hilsener og ur til min fødselsdag, jeg havde en dejlig dag selvom jeg fejrede den i det stille, Sinne var her jo, det var dejligt og hyggeligt at have hende på besøg, men hun fik også lov at bestille noget. De sidste gratulanter gik først efter kl 17.00 og Kristians skulle komme kl. 18.00, men vi klarede det.

I dag har jeg været på sygehuset til kontrol, nu skulle bruddet være helet op, og jeg må begynde at gå uden stok, jeg skal til kontrol igen d 11/11 og håber så på at få en raskmelding.

I dag har jeg været ude at køre bil igen for første gang, det er dejligt igen at være selvtransporterende, selvom jeg jo har chauffør i huset.

Vi håber det stadig går fremad med Henrik, det var da noget kedeligt noget at få fat i, men forhåbentlig kommer du snart på højkant igen.

Det er ikke særlig spændende septembervejr vi har lige nu øsregner det, det ville ellers være dejligt med lidt sol og varme.

Nu de kærligste hilsner til alle

                                                         Mogens og Edith

Hedensted 3/10 -85

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja, vi er kommet sydpå, vi skal til Askov til efterårsmøde fra fredag til mandag, og da Gerda har fødselsdag, så passer det lige at vi får det med.

Det har været det skønneste sommervejr de sidste dage op ti 22° i Udbyhøj, så vi har nydt det udendørs. Henrik kom hjem den 24. sept. Efter 16 dage på hospitalet, han havde betændelse i bugspytkirtlen og lå i en uges tid med sug og drop og måtte ikke drikke noget som helst, det var en drøj omgang, men nu går det da fremad, han har tabt sig meget og kræfterne er også små endnu, så det går af sig selv med at tage det med ro, jeg kørte til Randers hver dag og der er 30 km, så jeg fik ikke lavet meget andet, jeg var ellers begyndt at ordne gårdspladsen, så stenene blev mere jævne, vi fik dem op, nu har de ligget der og grinet en måneds tid.

Jeg skal jo først og fremmest passe mine dyr. Katten bliver fodret 2 gange dgl på høloftet, vædderen Theodor vil gerne have sit rugbrød, og Sille og Rikke vil jo også gerne have lidt omsorg. Jeg har haft en annonce i ugeavisen, der var 2 henvendelser, men de trak dem begge, og nu er hun snart 5 mdr, en lille charmerende og egensindig hvalp. Rikke bruger megen tid til at jagte mis, det bliver hun tilsyneladende aldrig træt af, mis kan sagtens klare sig.

I pinsen havde vi besøg af familie, men ellers har det ikke rigtig været nogen, der er kommet på de kanter, Edel, Bent og Jesper var på et lille lynvisit søndag den 22/9 efter at have været på sygebesøg hos Henrik, de skulle ind til Hanne i Kristrup om aftenen.

Sommeren er gået hurtigt, Henrik har arbejdet det meste af tiden, så vi har slet ikke været på disse kanter siden sølvbrylluppet i påsken.

Gunnar har det desværre ikke så godt, hjertet fungerer ikke som det skal, så han må nødvendigvis tage det med ro, men forhåbentlig kan de hjælpe ham i Aarhus, desværre er der dog ventetid.

Grethes far har også vrøvl med hjertet, og har, lidt halvakut, fået indopereret en pacemaker, vistnok søndag, den 27/9. jeg ved ikke rigtig hvordan det går, men det er lidt meget for Grethe at spekulere på, jeg tror Gunnar kom fra sygehuset samme dag som Henrik, da de ikke kunne gøre mere for ham, nu må vi håbe han passer godt på sig selv.

Nå jeg vil slutte for denne gang kl er 17 og vi sjak om til Gerda og spise kl 18, Henrik hviler sig lidt, og Hans læser avis, jeg håber på at træffe Ove i andkær så jeg undgår at bruge postvæsenet.

                                                          De kærligste hilsner

                                                          Henrik og Astrid

Fredericia 9/10 – 85

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv, for hilsener og godt samvær i sommerens løb, sidst ved Gerdas fødselsdag, hvor jeg traf Jutta og Jens, Hans, Astrid og Henrik samt Ingrid og Kurt fra Højen (g.d.) samt selvfølgelig fødselaren selv.  Vi havde en dejlig aften og nød den gode mad og det gode selskab.

De forskelliges sygdomme i den senere tid har bekymret os en del, men da alle nu – os bekendt – er i god bedring glæder vi os over, at I nu har det godt og over, at vi her i Danmark har så gode muligheder for at blive hjulpet, når sygdom og dårligdom melder sig.

Her i huset er ”vi gamle” nu ladt alene tilbage med Sally, efter at Ellen primo sept. Som den sidste ”fløj fra reden” med et ordentligt hop næsten til Kina. Vi har hørt fra hende to gange, først en kort hilsen fra Karachi, senere et langt godt brev fra Lhasa i Tibet, hvorfra rejsen går videre til det egentlige Kina.

Da jeg en stor del af sommeren har været eneste pædagog på skoleforvaltningen, har jeg ikke haft ret meget ferie i sommer, så da en ny energisk skoledirektør tiltrådte pr. 16/9, benyttede jeg lejligheden til at holde ferie i den sidste uge af september, og for at få lidt nye indtryg tog vi – begge to på en busrejse til byernes by ”Paris”. Det er en stor og spændende by, hvor vi så så meget, som vi kunne nå. Vi må fortælle mere om turen en anden gang; men Paris er ikke alene en messe, men også en rejse værd.

Kristine er jo begyndt at gå i børnehaveklasse, og det lader til at passe hende godt. Nu får hun jo så – for første gang i sit liv – efterårsferie, som jeg tror hun skal tilbringe dels i Kolding dels i Fredericia.

Vi venter også familien fra Klampenborg hjem i efterårsferien, men vist først midt i ugen, da Bodil har en aftale mandag, og Stig vist først kommer hjem fra Puerto Rico om tirsdagen.

Vi kender ikke Marys og Jespers planer for ferien; men det glæder os, at Mary er glad for sit job som lærer.

Fredag aften skal vi deltage i personalefesten på ”Skovhave” og lørdag skal vi til Keldet for at plukke æbler.

                             Til slut de kærligste hilsener

                             Til jer alle

                             Fra Anna og Ove

Hobro 16 – 10 – 85

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv og hilsenerne til min fødselsdag, vi er på ferie i Hobro i denne uge, og vi regner så med at flytte ind i det hus som vi har lejet den 2. november, vi venter nok med at købe nyt hus til vi har lidt mer klaring på min sygdom, jeg har fået besked at jeg skal indlægges den 5. december, vi forsøger at tage det rolig de gode år vi har haft kan jo ingen tage fra os, og fremtiden tror vi også på er i gode hænder, men hvis jeg kan opereres bliver det nok i foråret 86. Vi er glade for at det er rykket et år frem.

Det var da også en værre omgang Henrik måtte igennem, vi regner med at vi skal ud og se til dem på fredag vi har jo ikke så langt fra Hobro.

Morfar har det meget bedre nu, han har jo fået en pacemaker i, og det går udmærket, de er jo flytte tind i en pensionistbolig og det går så godt som det kan, dem fra Århus har jo købt deres hus , og de har jo været heldig og få arbejde på et plejehjem begge to, men det varer jo lidt inden de får sig indrettet, når de arbejder begge to.

Birgitte er lige blevet færdig med en eksamen mere, så skal hun snart på skole igen, hun kan jo snart se ende på det, hun kan vist snart begynde at søge arbejde. Jens Peter er i Israel i disse dage de har forhåbentlig en god tur, vi regner med de kommer hjem på mandag, han skal jo på session i november måned, det er jo lidt spændende om han bliver soldat ligesom sin far.

                             Til slut mange kærlige hilsner

                             fra os i Skannerup

                                       Gunnar

Brædstrup d. 21 – 10 – 85

Kære alle!

Tak for brevene. I dag fylder Bents far 87 år, Bent og Jesper skal på Kløverhøj  og fejre det sammen med noget af familien, jeg passer så butikken, farfars tilstand er uændret, han har meget svært ved at udtrykke sig, men følger godt med i hvad vi snakker om, farmor henter ham hver dag i rullestolen og kører hjem med ham, så drikker de kaffe sammen og kører en tur når vejret er godt. Den 16. blev farmor 80 år, selve dagen havde hun en del venner og naboer, så jeg var ude og hjælpe hende, og så i lørdags var børnebørnene samlede om formiddagen, og så ”vi gamle” om eftermiddagen det var en dejlig dag og det gik godt selv om der jo ikke er meget plads til så mange – om formiddagen var der 19, om eftermiddagen knap så mange.

Lars er rigtig gået i gang med at læse, han startede på datalogistudiet på Universitetet, og samtidig er han jo i gang med H.D. og skulle jo også gerne tjene lidt penge, så jeg tror nok han har rodet lidt rigeligt sammen, men det kan, som han siger jo bedre gå, når han ikke har familie og skal tage hensyn til.

Hanne og Bjarne har også tiden godt optaget, foruden skolen, arbejder Hanne meget som afløser på et boende for handicappede, de har en del de gerne vil forbedre på deres store hus, og er kommet en del med i et kristent arbejde i Randers.

Jesper har været en uge i Voerladegård i efterårsferien.

Nu er der en hund, der venter meget på sin morgentur, så jeg vil slutte med at sende de kærligste hilsner

                             Fra os alle her

                                                          Edel

København 28/10 – 85

Kære alle!

Tak for brevene. Ja – så er bog nr. 17 ved at være fyldt, jeg har købt en ny; men da jeg mener der også kan blive plads til Poul i denne her, sender jeg den nye bog over til Hans, når jeg nu skal skrive til hans fødselsdag, og derefter må der så blive en omgang med 2 bøger til den gamle kan slå sig til hvile hos Edel, jeg ha regnet ud – håber det er rigtigt – at begge bøger kan gå for 13 kr, så det bliver ikke så meget dyrere. Lørdag den 10/11 er Joan og jeg inviteret til barnedåb hos Karin og Henning, den lille dreng skal døbes i Rødovre kirke kl 10, og vi er inviteret til reception i selskabslokalerne, hvor de bor, det er på Tårnvej lige over for det store Rødovre Center. Karin har endnu barselsorlov; men hun skal begynde at arbejde dagen efter barnedåben, de har fået plads til den lille David ikke så langt fra, hvor de bor. Karin tager ham med om morgenen og Henning henter ham om aftenen.

Det går rigtig med Israelsrejser, Gunnar skriver Jens Peter har været dernede, og i morgen tager Sussi af sted, hun skal til lægekongres der, og tager lidt ekstra ferie for at få set lidt mere af landet, så hun er borte i 14 dage. Lau har fået praksis i Nordsjælland i Græsted, og skal starte 1/5 -86, så der bliver noget at få ordnet inden, da det er en ny lægepraksis, han skal i gang med.

På lørdag får jeg besøg af Edith, Mogens og Joan, desværre kunne Karen, Kristian og Kirsten ikke, de havde så meget at se til for tiden. Edith og Mogens vil komme med kvæder, de er så flotte i år, sidste år fik jeg fra Bodil og Stig; men deres træ strejker i år.

Jeg fik kort fra globetrotteren Ellen forleden, de er nu efter Tibet nået til Kina, og ser og oplever en masse.

Det er godt Gunnar nu kan blive indlagt i Århus inden så længe og blive undersøgt, så du bliver sparet for den forfærdelig lange ventetid

Mange kærlige hilsner  fra      Sinne

Århus  2 – 12 – 85

Kære alle!

Nu har bogen holdt vinterferie her, det har været umuligt at få den sendt. Travlhed hele året ida ger situationen: 7 vandværker med udvidelser, ændirnger eller automatisering, 3 nye huse under opførelse samt en fabriksbygning. I november 3 nye huse i ordre til opførelse efter Jul, heri et dobbelthus, en kontorbygning i 2 etager – 3 varmeanlæg inden jul osv. – Det er ikke let at få noget ”puttet” ind i mellem; men i lørdags måtte jeg på ”firmaudflugt”, vi var 32 og tog turen Grenå – Helsingborg og retur igen og søndag var jeg ”opvaskemester” på Rudolf Steiner skolen, så nu er det da overstået.

Sne er da ubehageligt, men det lægger da en dæmper på meget, så vi andre kan få halet lidt ind på det forsømte.

Jeg regner ikke med at se dem fra Norge i julen. Jørgen arbejder på en maskinfabrik ca. 10 km ude, men har fir i Julen, men vi regner ikke med at rejse ud. –

Jeg må slutte der venter meget, men jeg vedlægger min nye samling af ”sløjtlære” måske kan i bruge nogel af de umulige tegninger til julegaver, den er god for amatører.

Kærlig hilsen til alle i hast

                                                          Poul.

(der skal også være plads til andre, der er ikke meget papir tilbage)

Anemonevej  9 – 12

Kære alle! Tak for Breve og samvær siden sidst.

Gunnar ringede i Gaar, han er indlagt til undersøgelse på Aarhus Kommunehospital, men han var hjemme i Weekenden, han syntes det gik ret godt, han mener Undersøgelsen sluttet på Onsdag.

Ove ringede ogsaa i Gaar og inviterede mig ned til dem Juleaften, det plejer at være en festlig Aften, Sinne, Astrid og Henrik kommer ogsaa, saa maa vi se om Hundene kommer med herned.

Ellen var kommet fra sin lange rejse, hun havde vist ellers bestemt sig for at forlænge rejsen.

Indtil nu er vi vist et af de steder der er sluppet billigst hvad Sne angaar, men det har regnet temmelig meget, sidste søndag var dog temmelig skrapt vejr en tre – fire Timer.

Edith er begyndt at arbejde igen, til lykke med det Edith

                             Med de kærligste Hilsner til

                                   jer alle   Hans

”Karlsbo”   d 16 – 12 -85

Kære alle!

Tak for breve, hilsener og samvær.

Her står alt vel til, vi har solgt ca 180 juletræer i år, de fleste er ikke helt første klasses, men folk er overvejende godt tilfreds.

Vi havde en rimelig god udbytte af haven bl. a. en græskar på 31,5 kg.

Juttas søster og svoger er flyttet fra Ørebro d. 1 – 12 og bor nu i moderens hus, der er to lejligheder, de kommer alle tre og holder juleaften hos os og anden juledag skal vi til frokost hos Juttas søster på Fyn.

Bortset fra nogle få frostdage i nov. Har vi ikke haft megen vinter her, men vi har fået 100 mm regn i første halvdel af december.

Jeg er stort set færdig med havearbejde i år, og jeg har så småt begyndt at samle brændsel.

De kærligste hilsener

                             Jutta og Jens

Her slutter bog 17 Vedlagt indskannede udklip, som jeg ikke har kunne finde referencer til i teksten: