Bog 20 (1992-95)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 20

Afskrift udført af Ole Helbo, Ingers søn 

[i Sinne’s skrift:] påbegyndt 1992

Andkær d. 7 – 4 – 92.

Kære alle.

Så starter vi på bog nr 20 tak til Sinne der sørger for dem, Gunnar begyndte på bog nr. 19 – 30-10-88 skrev da at det ser ud til en bog holder næsten 3 år, denne gang er det jo næsten 3½ år.

Erling er på vej til Grønland, han har været hjemme med en patient til Vordingborg. jo trist det var nødvendig men dejligt for os at få de dage sammen, desværre sker det jo nok ikke til Maria’s konfirmation 26/4, i søndags fejrede vi hans 40 års fødselsdag hos Bente.

Bodil har desværre ikke haft det så godt hele vinteren så de to sidste rejser her hjem har de måttet opgive, nu håber vi inderlig de kan komme til konfirmation, men de vil så flyve denne gang er jo ikke så belastende, Jan Harry kommer så måske i bilen, og kan hente og bringe dem til Billund, lysten er der, men han har meget at læse.

Naturgassen kommer fra Munkebjerg til Andkær, mange har tegnet sig, bl. a. en i nr. 3.

Kærligste hilsner til alle                            Gerda.

Næstved d 15/4 1992.

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg, ja så må jeg jo som nr 2 skrive i den nye bog, som Gerda har indviet.

Karen blev opereret for grå stær, på det venstre øje, den 12 marts på Centralsygehuset her i byen, jeg kørte hende derud kl. 9. og kl 12 blev hun kørt hjem af Falck, så det varede jo ikke længe, hun skulle jo tage den med ro den første tid, men nu går det helt fin igen.

Jill’s eneste bror er død efter nogen tids alvorlig sygdom, han blev 38 år, han boede i Stockholm og var ansat hos S.A.S., hans mor og far har de senere måneder været hos ham i Stockholm meget af tiden.

Rigmors mor er død 92 år gammel, og vi har været til hendes bisættelse i eftermiddag fra Herlufholm kirke.

Jeg har fået lagt kartofler og sået forskellige ting i haven, men nu mangler vi jo varme, så det kan komme op.

Fabrikken halter stadig af sted med nye lejere, der kommer og går.

Vi venter Edith og Mogens tilbage fra Paris påskelørdag, de har lovet at komme ud til os påskedag og hente vandrebogen, så kan de få hilst på svenskerne, som kommer her i påsken.

Kirsten og Mogens skal hverken ud at rejse eller vandre i påskedagene, vi skal derud i morgen (skærtorsdag) så er det vist meningen vi skal ud at køre en tur sammen med Mogens mor.

Vores hund går det meget godt med, jeg har ikke gået til lydighedstræning med den, så der er to muligheder, når vi kalder på den, enten kommer den eller også kommer den ikke.

Mange kærlige hilsner fra

Karen og Kristian

Næstved d. 10.05.92

Kære alle!

Først mange tak for brevene i “de tolv”. Nu er det vist også tiden at få den sendt videre frem.

Mogens skal indlægges på sygehuset på tirsdag og have fjernet en polyp, det har han været før, så vi regner med at det kun tager et par dage.

Ja det var da tragisk med Jills bror, men døden spørger jo ikke om alder.

Det var ellers hyggeligt at være sammen med dem ude ved Kristians påskedag, drengene er nu ualmindelig søde og nemme.

I går var vi ude ved Kristians fødselsdag, det var meget hyggeligt, de har en dejlig have og terasser, men vejret var nu mest til indendørs, det ville være dejligt om vi snart kunne få noget mere varme og sol.

Vi havde jo også en dejlig tur til Paris og så en masse. Paris er en meget smuk by med mange parker og flotte gader, vi var ude og se den nye triumfbue, jeg ved ikke om den er smuk, men utrolig flot et fantastisk bygningsværk og beboelsen omkring passer ind i stilen, man kan jo stå deroppe og se igennem den gamle triumfbue.

Kristihimmelfartsdag har Mogens været 50 år i logen, så da skal vi have åben hus for brødrene, så må vi se hvor mange der kommer, jeg regner med at servere snitter for dem.

De kærligste hilsner

Mogens og Edith

Udbyhøj 31/5 – 92

Kære Alle!

Tak for brevene, ser jeg har haft bogen i 3 uger så nu må jeg have skrevet i den selv om midnat nærmer sig, men det er en vidunderlig smuk og stille sommeraften, dem har vi allerede haft mange af, her var der blæsende koldt og regnfuld den 12 maj, dagen efter var der sol og sommer og det har der været siden, det sætter rigtignok skub i naturen, hvilken farvepragt der pludselig blev, alle de gule rapsmarker, og dem er der mange af, landmanden får jo tilskud til dem fra E.F., Syrener, guldregn, kastanier og hvid- og rødtjørn er på deres højeste nu, men nu vil vi også gerne have lidt vand igen.

På tirsdag skal vi så til valg, jeg forstår ikke der er så mange nej siger, jeg stemmer ja og håber også på flest af dem.

Lørdag den 23 maj var Henriks fars og hans tre brødres (alle født og bosat hele livet i Udbyhøj) efterkommere samlet på Fjordcentret, vi var 45 voksne og 15 børn, det er tredie gang de samles og det er meningen at det skal ske hv. anden år i maj.

Den 26 april var vi til konfirmation i Esbjerg, vi havde lejet sommerhus i Blåvand fra lørdag middag til mandag middag, det var et dejligt sommerhus nær ved vandet, vi overnattede 7, men der var sengeplads til 2 mere, så fik vi set Blåvand, der har jeg ikke været før.

Det gik godt med Birgit, Jan Harry og Bodils rejse, desværre har Bodil været indlagt igen på gr. af kramper, i morgen fylder hun 18 år.

Tirsdag skal Sinne og Edel så med bus til Bornholm, jeg håber turen bliver vellykket.

Poul i Aarhus har haft en hjerneblødning og er lam i v. side, men har ellers ikke taget skade, ligger nu til optræning på Marselisborg hospital.

Vi fik en killing maj 91 og regnede med det var en hankat, den blev hurtigt så fræk og jagtede moderen, da den er kulsort hed den Sorteper, men den blev gravid og fik så navneforandring til Sorte Sara, fik 5 killinger 6 maj, fik lov at beholde den ene, men var meget lidt interesseret i killingen, så mælken faldt ikke til, og moderen sørgede slet ikke over den forsvandt, hun begyndte at lege igen og drille sin mor, fanger en mus engang imellem, som hun kommer ind med, selvom vi andre aldrig ser mus, Sorte Sara må også mene det er for få, for nu kommer hun ind med firben og forsøger at lege med dem, jeg har ikke mere tal på de haleløse firben jeg har båret ud, hvor hun finder dem er en gåde, aldrig har jeg set en firben heroppe før nu.

Tak for slutopgørelsen for Hans, og gemme pengene til en familiefest, ville da være den bedste løsning.

Slut for denne gang med de kærligste hilsner fra

Henrik og Astrid.

Hvis Henrik ikke har husket at takke alle for fødselsdagsgaven, så være det hermed gjort, han købte fem brugte armstole, som han er meget glad for, den ene sidder han hver dag i her, når han spiser, både ham og Gert har respect for spisestuestole, de er braset sammen for tit.

Fredericia, den 15/6 – 92

Kære allesammen!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv” og endnu flere tak for jeres venlige breve og de flotte gaver til min fødselsdag.

Sidste onsdag fik vi Ellen og Eva hjem fra Wien, og på torsdag venter vi også Hans-Jørgen hjem på 3 ugers ferie. Det er så meningen, at de inden så længe skal flytte til München, hvor Hans-Jørgens firma forventes at skaffe dem en lejlighed. De første uger efter ferien skal Hans-Jørgen arbejde i Stutgart, og i denne periode bliver Ellen og Eva nok her.

I ferien regner de med at besøge en hel masse, så måske får også nogen af jer besøg af dem.

I week-enden har vi haft besøg af den i Jylland og Fyn bosiddende del af vore efterkommere m.fl. bl. a. for at fejre Ellens fødselsdag.

I morgen skal vi til Sorring for at fejre Sannas 4-års fødselsdag, og den 24. d.m. skal vi til Esbjerg for at fejre Evas 1 års fødslesdag.

Og flere fødselsdagsfester venter i sommerens løb.

Vi har nydt det gode vejr, og havens afgrøder har klaret sig godt indtil nu. Jens(?) havde en del planter – både til køkken- og prydhave med den 20/4, bl. a. et par potter med salat fra drivhuset. Vi har aldrig før haft så megen glæde af så få salatplanter. Men også de øvrige ting har fået godt fat; d.v.s. kartoflerne har vi forlængst spist. Vi startede den 31. maj, og den 8. juni startede vi med agurkerne fra drivhuset på skolevænget efter en utrolig hurtig vækst.

1. pinsedag var vi på Ø Snede kirkegård, hvor det så pænt ud. Velholdt som sædvanligt, men også temmelig mange buketter.

I slutningen af maj var jeg til en vellykket konference om problembørn i Luxembourg, og fra den 4. – 6. juni var jeg i Nyborg til det årlige børnesagsmøde, som også forløb vel.

Den 3. juli skal jeg på Vejle Fjord til et kursus for meninghedsråd for at fortælle om “De stærke jyder”.

Trist at Poul skal have de kedelige eftervirkninger efter hjerneblødningen; men glædeligvis går det vist meget bedre nu. Hans forslag om løsblade kan jeg støtte, men vi skriver vel bogen her færdig først?

Stort set alle synes, at de sidste rentepenge fra arven skal blive stående til en familiefest, og de bliver derfor stående i “Bikuben”, til den festlige dag oprinder.

Vi rejser nok ikke til udlandet før til august. Da regner vi med at tage til Polen, og måske får vi også lyst til yderligere en rejse i efterårsferien. Men det meste af sommerferien går jo nok med besøg af og hos familie. Så kommer I forbi, er der vist stor sandsynlighed for, at vi er hjemme. Velkommen.

Vi er jo selv en stor familie, så hvis I vil se, hvem den består af, så kig indenfor.

Heldigvis har vore børn, svigerbørn for slet ikke at glemme børnebørnene megen glæde af at være sammen. Men når de er her allesammen, så er her fuldt hus. Så er det rart, om vejret er sådan, at noget kan foregå udendørs.

Jeg må vist ikke bruge mere plads; men i glad forventning om at se jer alle i sommerens løb får I de kærligste hilsner fra Anna, Ellen, Eva og Ove.

Gjern 25 – 6 – 92

Kære Alle!

Tak for indlæg i de “tolv”, den er altid meget velkommen her i huset. Vi har ikke set så meget til familien i forsommeren, selvom det naturligvis er vores egen skyld er det ikke lysten der mangler, men når man ikke har sit arbejde roder man sig ind i så mange ting, at man slet ikke kan forstå, hvordan man fik tid til at passe sit arbejde.

Vi hjælper inde i Korshæren hver tirsdag, og hver fredag eftermiddag hjælper vi i Folke Kirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Gjern, som vi lige har oprettet, omsætningen er nok ikke hel så stor som vi kunne ønske, men vi håber det kommer. I denne weekend skal vi have besøg af Bergen Vejsmandsclub, som er vores venskabsclub, de kommer 32, så da har vi forskellige aranggementer. Sidste fredag kom Karsten hjem fra Skrødstrup efterskole, han har været ualmindelig glad for de 2 år, han skal joo på skole i Nøvlingskov v. Herning næste år, de næste 3 uger skal han arbejde på Fjerkræslagteriet i Holmsted(?), han  vil jo gerne tjene lidt ekstra lommepenge. Så var det meningen vi skulle en tur til Mørkholt i uge 30, i er velkomne til at kigge ind, hvis til det passer jer, ellers træffes vi da også ind imellem på Karolinelundsvej. Vi havde ellers en meget fin tur til Færøerne, vi nød rigtig den særprægede færøske natur i det dejlige vejr, og da vi boede hos nogle af Birthes bekendte, fik vi også lært nogle færinger at kende, og de forstår rigtig at feste. Nu er Birgits f eksamen godt overstået for i år, men hun har jo 2 år tilbage endnu, inden hun forhåbentlig bliver lærer. Så må vi jo se om Jens Peter også bliver færdig til den tid, han har jo haft arbejde som kirketjener i 2 måneder.

Til slut mange kærlige hilsner

Grethe og Gunnar

Brædstrup den 10 – 7 – 92

Kære alle!

Tak for brevene, denne gang er der gået lidt længere tid med at få bogen sendt videre, men det er også ferietid, Sinne og jeg havde nogle dejlige dage på Bornholm fra 2. – 7. juni, det var en stor oplevelse for mig, der ikke havde været der før, og så var vi så heldige at træffe Mary med sin skoleklasse, da vi stod og ventede på båden til Christiansø, og det viste sig, at de om aftenen skulle med ind og overnatte på Hotel Alexandersen i Sandvig hvor vi boede, så Mary fik tid til et lille besøg på vort værelse efter børnene var gået i seng, Sinne havde også en aften inviteret sin studiekammerat Bach og Åge til en kop kaffe på Café Ellas, et meget hyggeligt sted, og mens Sinne og Back snakkede, viste Åge mig rundt på  øen, han har været postmester i omkring 40 år i Allinge, så han vidste alt om øen, så det var meget interessant. Vi har i den foregående måned haft 3 fødselsdage i den nærmeste familie, tak for breve og hilsner i den anledning, i denne uge er Jesper på lejr i Blåvand og Laban og jeg har så været et par dage oppe hos Lars, og vi var da også ude og besøge Poul og Jørgen på Blåmejsevej, Poul fik besøg af et ægtepar, som havde et apparat han matte låne, som de mente kunne være en hjælp til genoptræningen.

I sidste uge var Hanne og pigerne hjemme nogle dage; Isabella er bleven meget aktiv, hun har utrolig meget glæde af Laban, hun følger ham tro både ude og inde, og Laban bliver ikke træt af hende, jeg har også flottet mig og købt et gyngestativ til dem, Rebecca synes den var sjovere end den de havde hjemme, så hun synes vi skulle bytte. Vi glæder os så til at mødes til Sinnes festdag på Lystruphave.

De kærligste hilsner

fra Jesper og Edel.

modt. 11/7 . 92                                                                                                                                                      d. 21/7 . 92

Kære Alle!

Rigtig mange tak for jeres breve. Så vidt jeg kan se i denne bog, er der ikke andre end Ove der svarer på Pouls forslag om løsblade i stedet for en bog, det var jo det vi begyndte med, da vi startede “de tolv “ i 1944, og det blev vi hurtigt kede af, det var nok ikke let at holde styr på de mange løse ark, i hvert fald gik vi over til at bruge en bog, og det har vi gjort siden, hvor meget er det lettere? For brevene skal vel i en mappe, ringbind eller lignende, jeg er ikke stemt for det, men vi må se hvad de øvrige mener.

Jesper er syg for tiden har smerter i maven, ingen appetit, bliver dårlig efter maden, han har også tabt sig temmelig meget i løbet af kort tid, Jesper skal i morgen, 22/7 indlægges på Brædstrup Sygehus til nærmere undersøgelse, så håber jeg de finder ud af det, så Jesper snart kan blive frisk igen.

Jeg har været til et par runde fødselsdage den senere tid, Kristian fejrede sin 70 års dag d. 27/6, den blev holdt hos Kirsten og Mogens. Joan skulle også fra Jylland. un fik feriegæster ind 120 års fødselsdaggsd, Kristian fejrede sink igen.

Jesper skal i morgen, 22/7 indlægges på Bhave været med, men hun fik feriegæster fra Jylland. Så den 4/7 holdt Birgit og Eivind 120 års fødselsdag, som de kaldte det, de fylder begge 60 i dette år, Ejvind i foråret og Birgit i oktober, det blev holdt hos Pia og Jesper, der har hus og have i Virum.

Joan ringede i formiddag og inviterede mig til Smidstrup i weekenden. Fredag skal jeg sammen med Oda til Annisse og besøge Kirsten i sommerhuset, og i morgen har jeg lovet at tage med en nabo til Rungstedlund til Karen Blixens hus. Glæder mig til at se så mange som muligt af Jer til familiefesten 15/8 .

De kærligste hilsner til alle fra Sinne.

Århus 27.7.92.

Kære Allesammen!

Det er altid lidt af en ære at få lov til at skrive i Vandrebogen “De Tolv”. Efterhånden er den blevet en lærebog i håndskrifts-tydning, her kommer altså en ny – lægeskrift oven i købet (men det her er min “søndagsskrift, så jeg håber det går…), jeg er ikke vant med dansk retskrivning længere, så alle I skrivekyndige og lærere må bære over med mig….

Det har blevet litt hyppigere besøg i Århus nu hvor Far er syg. Han har det sådan set udmærket, omstændighederne taget i betragtning, kommer sig rundt i stuerne og køkkenet ved egen hjælp i rullestolen, men største handikap er, at han ikke kan forflytte sig til/fra seng eller stol, så der kommer hyggelige damer 4 (!) gange om dagen og hjælper ham. – Akkurat det er jo positivt….

Telefonen er blevet forbindelsen til omvedenen; jeg tilbød ham at komme med til fam. Leth (som han har kendt siden han hjalp dem med hus i 1961) i Silkeborg, men det ville han ikke… Han var vist heller ikke så indstillet på at komme til Sinnes fest, håber jeg kan få overtalt ham, det vil helt sikkert være godt for ham at komme lidt ud af huset….

Fars søster, Gudrun og datteren Mary Ann er 14 dage i Danmark for første gang på 19 år og Else havde inviteret dem til at få middag på Blåmejsevej i går, Søndag. Så havde far lige så godt inviteret de andre af sine søskende, så vi var 12 til lammekølle her. Det gik fint, og Far trivedes. Mary Ann fortalt om sit liv som familielæge i Canada (gik i sin fars fodspor….): 70 timers arbejdsuge og lav løn. Hun håber Quebec blir selvstændig, så New Fundland og New Brunswick (hvor hun bor) kan blive en del af U.S.A. ….

Inger Cecilie gik akkurat glip af “slektsstevne” også denne gang. Efter 4 ugers ferie her i landet (en uge med bahá’í ungdom, en uge på sin mosters gård ved Tommerup, to uger hos Ingrid), mødtes vi lørdag, hvor hun fik lidt rent tøj og frisk bagage og udstyr, så bar det til træningslejr i Frederikshavn Badmintoncenter én uge. Hun satser på (mindst en) medalje i norgesmesterskabet U16 (svarer til “junior” i Danmark, men niveauet er lavere hos os), fra før har hun to broncemedaljer i double (91 & 92).

Else hilser, hun rejste hjem idag kl. 611(!), haven deroppe har også været rammet af tørken: rådyrene har spist de fleste af sommerblomsterne. Skogen er også præget af tørken, 1000-vis af tønder land er brændt op, landbruget snakker om krisehjælp, men sammenlignet med Danmark, har vi klaret os ganske godt.

Forresten kom det regn her i Århus til morgen, siden kl. 8 har det regnet jævnt, det var på tide….

Jørgen har virkelig arbejdet hård de syv måneder i vinter han var på “Prokon” (støtte kontor for opfindere), hele førstesalen, trappen og køkkenet nede er sat i stand. Det er blevet så pænt og hyggeligt. Men nu er han arbejdsledig igen, så nu tør han ikke lave alt for meget for ikke at få problemer med det offentlige….

Om mig selv er der vel ikke så meget nyt, fra 16/3 blev jeg fast ansat som overlæge i psykiatri ved sygehuset i Kristiansand. Vi har et hus med ekstra soverum, så hvis nogen vil have en ferie, har vi god plads!

Kærligste hilsner fra                                 Ole [tegnet]

P.S.: Det kan måske opfattes som et rygangreb fra en udenforstående, men jeg synes ikke i skulle gå over til løsbladesystem, selvom det måske kunne spare nogen kroner i porto….

27/7 – 92.

Nu har Ole beslaglagt 3 sider så kan jeg nøjes med en hilsen til alle.

Poul fra Århus

“Karlsbo”  d 4-8 92

Kære alle!

Tak for breve og hilner og tak for samvær i tiden der er gået.

Her står alt vel til, vi har klaret os ret godt, på trods af den lange tørkeperiode, vi havde to vandere gående døgnet rundt i over 5 uger, men markerne har på egnen som ikke har kunnet kunstvandes er der ingen eller meget lille høst.

Vi havde ikke mange jordbær, men hindbærrene var meget fine, frugttræer og brombær ser lovende ud.

Jeg håber at se mange af jer til Sinnes fest, vi glæder os.

Vi hentede Birgith og Bodil i Billund i går, og spiste så middag i Andkær.

Der har været mange turister på egnen i sommer, og ofte været trafikpropper ved Billund.

De kærligste hilsner

Jutta og Jens.

Hvidovre 11 – 8 – 92

Kære Alle!

Så har vi da endelig fået lidt regn, i det forløbne døgn, min det man kalder en græsplæne er  nærmest et kokostæppe, men forhåbentlig bliver den grøn igen, men en dejlig lang sommer har vi haft.

Mine tanker går til familien i Brædstrup, jeg har lige talt med Sinne, Jesper har idag været på operationsbordet, men det lyder som om lægerne ikke rigtig kan hjælpe, bare Jesper ikke må lide, kære Edel bare vi kunne hjælpe dig, jeg har nu altid haft synes jeg da selv et varmt og godt forhold til Jesper, han var så glad og positiv, jeg mindes da han stolt kom hjem med morgenbrød fordi jeg besøgte jer, både i Hvidovre og Holte går daglig dagen igen sin vante gang, Louise er jo begyndt i 1. G på Holte gymnasie og Rasmus i 7. klasse, han var nu ikke særlig glad for at skulle have 33 timer om ugen, han er lidt doven han vil hellere lege med computer,

de kærligste hilsner til jer alle fra

Joan

Andkær d. 30 – 8 – 92

Kære alle.

Mange tak for brevene og tak til Sinne der samlede os i “Lystruphave” Jespers sygdom lagde jo en skygge over det, det er jo ham der plejer at sprede humør og glæde om sig, men trods alt blev det en  dejlig dag. Sinne tak for mig og mine.

Bodil nød det har jo desværre ikke så mange adspredelser ja både store og små hos os var glade for dagen, og dejligt at se hinanden børnene boltrede sig både store og små, dejligt at følge den yngste generation.

Også tak for selve fødselsdagen 19/8 i Gern blev også en dejlig dag og vejret så fint på begge dage, hvor der efterhånden kun kan regne stort set i hvert fald her, så Erling der lige er kommet hjem fra Grønland er ??? om? sommeren plænerne er efterhånden helt grønne ikke kokostæppe mere.

Jesper er hjemme nu og har det heldigvis bedre, går rundt nu, de har som nok alle ved fået hospitalsseng hjem, Edel og Lars havde været et vend oppe i lejren, Edith havde snakket med Edel  i aftes der havde sagt at maven var begyndt at fungere efter vist 3 uger så det var Edel så glad for vi tænker jo alle meget på jer i Brædstrup håber og beder om det bedste for jer.

Det er strengt med sygdom også  med Bodil, nu så hun jo så glad ud i Lystrup, ellers er det svært både for hende og som Jespers sygdom rammer det jo også familie hun er for tiden til genoptræning på Sunaas hedder det og der var en svag bedring, hun skal ogs  Skrev sidst jeg fik naturgas ind er sprunget fra da hele køkkenet  jeg har været alene, så det  er jeg taknemmelig for.Jespers å  indlægges på specialhosspitalet for epilepsi men afventer tid som herhjemme.

Erling blev så godt modtaget i Viborg hvor han har været før, han vil komme hjem næste week-end og hvidte loft og tapetsere stuen det sidste er ikke gjort i den tid jeg har været alene så det er jeg taknemmelig for.

Skrev sidst jeg fik naturgas ind er sprunget fra da hele køkkenet skal endevendes, håber så fyret der har kørt godt fortsætter lidt endnu.

Astrid og Henrik kommer i morgen på vej til Marielyst, hvor Karen og Kristian er enn uge, jeg var med Ove derover for et par år siden, et skønt sted og en stor oplevelse og Ove kørte endda ind i Østtyskland på hjemvejen. Men I ønskes alle en rigtig dejlig ferie håber det er i orden du får vandrebogen der, Kristian du kan jo vente med at skrive til du kommer hjem, ellers går den jo også for hurtigt rundt.

Kærlig hilsner  til jer alle

Gerda

Næstved d. 17/9 92

Kære alle!

Tak for jer indlæg i de tolv.

Astrid havde bogen med til mig fra Gerda, da vi var ssammen i MArielyst, så nu vil jeg tage den med ud til Edith i morgen.

Angående spørgsmålet om løsbæade eller bog, da er jeg stemt for, at vi fortsætter med at have bog.

I have og mark er der stadig noget at tage fat på, jeg regner med at tage de sidste kartofler op i morgen, i eftermiddag har Karen og Albert været ude at gi et nap med.

Kirsten og hendes klasse har Spinde hør og lægger på skår, som de selv har været ude at runke(?), det må vist være klar til indhøstning nu en af dagene. Havren som jeg har sået efter de tidlige kartofler står stadig flot og skrider nu i disse dage.

Det var hyggeligt at være sammen med jer på Lystrup have til Sinnes fest, selvom det var skår i glæden, men glædeligt er det, at Jesper har det så godt som han har.

Jills forældre var jo med os i sommerhuset, og det tror jeg livede dem op, og det kunne de nok også trænge til, de var jo oggså glad for at være sammen med Astrid og Henrik.

Nu er Frederik jo så også begyndt at gå i skole. Andreas fyldte 11 år den 14. september, så hvor tiden dog går. I Sverig får børnene jo middagsmad i skolen, så det er jo let på den måde.

Mange kærlige hilsner

til jer alle fra

Karen og Kristian.

Næstved 1. 10. 92

Kære alle!

Først mange tak for indlæggene i “de tolv” og tak for hyggeligt samvær ved Sinnes fødselsdagsfest, trods Jespers sygdom blev det en meget dejlig fest, tak for det Sinne.

Desværre går det vist knap så godt med Jesper, kunne jeg forstå på Edel, da jeg snakkede med hende i går, ja det er svært både for Edel og for Jesper.

Jeg troede det med løsblade eller bog var gået i orden, men jeg vil absolut foretrække en bog, ikke mindst hvis vi stadig vil gemme bøgerne.

Jeg var en tur i København i går, inde og se til Sinne, og en tur i Betesdas boghandel, vi havde en dejlig fredelig da, hvor vi rigtig fiksnakket og hyggede os, så var Sinne med inde i boghandlen, vi skal til Christinas dåbsdag i morgen, så plejer vi at give dem en bog med bibelske fortællinger, og derinde har de jo stort udvalg, så jeg købte bog og puslespil.

Christina har selv invitere os, og jeg fik at vide, jeg kun fik lov at komme med, hvis jeg havde kjole på, hun ville så selv tage sin matroskjole på, nu er jeg spændt på at se om hun gør det, hun vil ellers aldrig have andet end bukser på selv.

Jeg går til tysk i år på V.U.C., det er 2 gange om ugen, så jeg håber der er lidt der hænger ved.

Mange kærlige hilsner

til alle Mogens og Edith

Udbyhøj 21 – 10 – 92.

Kære alle!

Tak for brevene, igen har jeg haft bogen i 3 uger, jeg synes lige jeg har fået den.

Vi har rigtig nydt det fine efterårsvejr, men nu er det blevet lidt halvkoldt, så huer og vanter er fundet frem.

I dag har det været tørvejr, vimplen hænger slap og stille ned. Sille og jeg har været på tur til fjorden, jeg nyder, når vi her hen på året får stranden og diget for os selv, hvilken fred.

Det er også rart når færdslen forbi “Peters-minde” stilner af, så jeg ikke skal gå og hente Sille ind, hun gør ingen fortræd, men hun gør voldsomt, så mange bliver bange.

Tak for samværet på Lystruphave, det kunne være morsomt om vi ligesom Henriks familie bliver samlet hvert andet år, måske holder jeg 70 års fødselsdag sommeren 94, hvis pengene og helbredet er der.

Det er ikke fordi vi har haft besøg af ret mange af min familie i år, Oves har været her, men ikke enngang Gunnar og Grethe har haft tid. Gerda siger hun kommer til Advendt, hun er i Norge i denne uge.

Nu er der gået 10 uger siden Jesper blev opereret, og en læge sagde: uger ikke måneder. Han har en bedre tilværelse nu end i sommer, da han havde så mange smerter. Nu bliver han holdt smertefri på metadon, og 30 mg prednison gør jo også sit for at lette tilværelsen, han bliver hurtigt træt og sover meget.

Han var med til Gerdas fødselsdag, i søndags var ha i biografen, og Jesper og Rebecca havde sådan moret sig. Livsmodet har Jesper bevaret, og det ser ud til at både ham og Edel har en god tid, måtte det nu bare vare julen over.

Som Kristian skriver var Henrik og jeg en tur i Marielyst via Spodsbjerg-Tårs, sommerhuset var hyggelig, og omgivelserne skønne, men jeg havde ikke ventet, at Marienlyst var samme kedelige by, som da jeg var der for 30 år siden.

Turen hjem gik over Rødby / Putgarden over kiel Flensburg til Aabenraa, hvor vi overnattede hos Henriks svoger, næste stop Brædstrup. Vi har overnattet i Brædstrup mange gange, også natten mellem 1. og 2. oktober på vej til Askov til efterårsmøde, i de dage er der fuldt hus, men ellers er Askov i krise, nuværende forstander gennem 13 år, bliver 65 i vinter og går af til maj. Så må vi håbe der kommer en der kan få rejst skolen op igen, nytænkning må der til, der har da været en del korte kurser, men det er ikke nok, Askov skulle gerne bevares, det er fantastisk hyggelig at komme der.

Tidlig den 5/10 forlod vi Askov, og besøgte Jens og Jutta, som altid var Jens’s have flot og frodig og Juttas middag velsmagende. Derefter tog vi til Andkær og holdt forsinket fødelsdag, så på billeder fra Sinnes fest, Erling’s billeder var mest taget inde og Ole’s ude, så de supplerede hinanden godt.

Ja jeg går absolut også ind for bogen.

De kærligste hilsner

Henrik og Astrid.

Fredericia, den 1. nov. 1992

Kære søskende med familie.

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”, for samvær, breve og telefonsamtaler. Ikke mindst tak fordi I har tænkt med så megen omsorg og kærlighed på lille Eva, mens hun var alvorligt syg.

Det startede med en svær maveinfektion, mens de var hos farmor og farfar i Esbjerg. Da det blev for slemt, blev hun indlagt på Esbjerg Sygehus, hvor de så nogennlunde fik has på selve sygdomsangrebet. Men det viste sig desværre, at der var komplikationer, bl. a. med svigtende nyrefunktion. Hun blev derfor overført til Odense Sygehus, hvor de har en meget dygtig specialist i nyresygdomme. I flere dage var han meget betænkelig, fordi der var så meget nedsat nyrefunktion, at hun måske kunne blive afhængig af dialyse. Blodprocenten var samtidig uhyggelig lav. Men glædeligvis så “vendte” sygdommen i begyndelsen af sidste uge, så de fik lov til at besøge både os og Hans Jørgens forældre i denne week-end, og de håber at fremgangen fortsætter. så hun kan blive udskrevet – dog med fortsat kontrol – i løbet af denne uge.

Den bette Esben måtte også på sygehuset i lørdags  – samme sted som Eva – med nogle slemme astmalignende anfald. Det har de jo midler mod, så han blev hurtigt hjulpet og udskrevet igen. Nu håber vi så, at det har været noget forbigående og ikke  noget, han skal plages med videre fremover.

Hans-Jørgen har afsluttet sit arbejde i  Stuttgart og var hjemme, da Eva blev syg – lykkeligvis. De har fået lejlighed i Lystrup ved Århus pr 1/11, men har udsat indflytningen, dels på grund af Evas sygdom, dels fordi Hans-Jørgen har muligheder – vist ret gode, for at få arbejde i Værløse, hvor han skal til samtale på onsdag.

Ja, det er så 1. nov. i dag, “i gamle dage” flyttedag for mange af os. Men også på landet er alt “ak, så forandret”

Det er også Vagns fødselsdag – 75 år

Vi kan ikke graturlere ham, men må nøjes med at tænke på ham og tage de gode minder frem.

I fredags var det Hans’ fødselsdag. Vi var sammen med Gerda på kirkegården med blomster. Jens og Jutta havde været der, så der så pænt ud.

Jeg har talt med Edel pr. tlf. i dag. Jesper har det fortsat godt det meste af tiden. Han er fyldt med livsmod og vil gerne deltage i så meget som muligt. Han har jo ikke bare megen familie, som tænker på ham, men han har også mange venner i Brædstrup, som også gør deres til, at han kan være glad. Og det er da meget opmuntrende.

Ikke mere denne gnag, selvom vi oplever en del. Men der skal også være plads til I andres oplevelser.

De kærligste hilsner fra
Anna og Ove.

Gjern 4 – 11 – 92

Kære Alle!

Tak for brevene og samvær i 92.

Det er svær med den sygdom familien har været gennem i året der går på hæld, særlig svær er det når det rammer de yngste, vi andre må jo ligesom være forberedt på at komme i reparationsalderen, vi beder til Gud om at han vil hjælpe os godt igennem, det kan han jo også gøre selvom det ikke bliver på den måde vi havde tænkt. Jens Peter får hovedpine når han læser for meget, men vi har da begrundet håb om man kan hjælpe ham, han gar for tiden til noget undersøgelse.

I morgen skal vi sammen med Jesper og Edel ud på Jespers arbejdsplads i Horsens, det glæder vi os til, På mandag regner vi med at få besøg af Henrik og Astrid, de skal købe nogle planter i nærheden af Gjern, det er ikke så meget vi har set til familien, de sidste par måneder, men vi har haft vores kalendere for overmalet, soommetider er man glad for at man ikke også har et arbejde at passe, det er på den ene side rart, at der er nogle der vil gøre brug af ens fattige evner, men sommetider var det nok godt, hvis man holdt lidt mere igen. I den sidste tid har det mest været Kirkens Korshær vi har hjulpet i blandt andet til en bacar, hvor overskudet blev en 16 – 17000, her har vi fundet manget gode venner.

Vi har megen glæde af vore børnebørn og får sommetider lov at have dem om natten, så er vi fri for at slæbe dem ud mens de sover. Kristoffer er stadig i dagpleje og Daniel i børnehave, det var jo lettere hvis de kunne aflevere dem et sted, når de begge møder til kl. 7 syv så er det jo tidlig for sådan et par størrelser at komme. op

Det bliver nok snart vinter for vi har et pindsvin der er gået i vinterhi lige uden for vores vindue.

Kærlig hilsen Grethe og Gunnar

Brædstrup den 18 – 11 – 92

Kære alle!

Tak for brevene, og tak for jeres støtte hjælp og medleven under Jespers sygdom, for besøg, breve og hilsner. Midt i al det kom så det tunge budskab om Henriks pludselige død, vi føler dybt med Astrid i hendes store sorg og savn, vi tænker også med taknemmelighed på alt det Henrik har hjulpet os med og været for os, han betød utrolig meget for både Jesper og Rebecca. På trods af Jesper ikke har haft det så godt den seneste tid, har han sagt: “jeg skal med til Henriks begravelse, for det er min bedste ven”, glædelig vis har Jesper haft det bedre i dag, så vi håber han klarer at være med til begravelsen i morgen, Jens og Jutta har lovet, vi må køre med dem derop, da vi forventer at hilse på de fleste af jer i morgen, vil jeg slutte med de kærligste hilsner til jer 

fra Jesper og Edel.

Københ. d. 4/12 92

Kære alle!

Rigtig mange tak for breve og hilsener.

Det var slet ikke til at fatte, da Ove ringede til mig fredag morgen d. 13/11, at Henrik var død om natten, Henrik – den skønne, glade og hjælpsomme Henrik, vi har noget at være ham taknemmelige for. Vores dybeste medfølelse samlede sig jo om Astrid, der har lidt så stor en sorg og savn, hun var faldet godt til i Udbyhøj, der er så smukt et sted i frie omgivelser, Astrid og Henrik fik 8 gode år deroppe ved Randers fjord; men vi havde håbet på mange flere, Henrik blev jo kun 60 år. Også for Henriks familie var det et stort chock, det er mit indtryk, at han der var den samlende faste midtpunkt, som det er svært at undvære.

Begravelsen i Sødring kirke d. 19/11 blev en smuk højtidelighed i en fyldt kirke af familie, naboer og venner, Henrik er født i Udbyhøj og har boet der alle sine dage, fraset den tid han sejlede, jeg tror Henrik næsten kendte alle mennesker i vid omkreds.

Astrid er indstillet på ikke at blive boende i Udbyhøj, og vi håber hun inden for længe kan få en lejlighed i Vejle, som Astrid føler sig fortrolig med, det er også nærmere på familien, der er langt til Udbyhøj. Som Edel skriver ønskede Jesper at være med til Henriks begravelse, og det kom han også og klarede sig godt, både i kirken på kirkegården, til mindehøjtideligheden i forsamlingshuset og senere hos Astrid  på Petersminde, hvor vi fik aftensmad, her var Edith, Karen og Kristian ikke med, de skulle nå Næstved over Odden, da de kom hjem, var Karens moster Louise lige død, men det var et ventet dødsfald, Louise var 97 år, og har længe været træt og mæt af dage, så det var bedre til at forstå.

Jesper går det lidt op og ned med, lysten til at komme ud og være med har han; men der er dage, der ikke er så gode.

Jespers hund, Laban er blevet syg, den har fået noget med hjertet, som den bliver behandlet for, dyrlægen mente, den nok skulle blive bedre, den er ikke helt ung længere, 9 år.

Jeg blev i Udbyhøj hos Astrid nogle dage efter Henriks begravelse, og efter den tid har Astrid været i Brædstrup det var meningen hun ville rejse hjem igen i går, torsdag.

Jeg håber at holde jul i Brædstrup, hvis alt går vel, jeg har pladsbillet til 22/12.

Rigtig mange kærlige hilsner

til jer alle       Sinne.

En særlig hilsen til Else, der skulle komme til Århus i næste uge et par dage, fortalte Poul, jeg ringede til ham onsdag aften.

Aarhus, 12.12.92

Kære allesammen!

Denne gang skal jeg få lov at skrive i bogen, jeg er hjemme på en lille “for-julsfejring”, i aftes har vi haft faster Elen og en tidligere klasseveninde af Jørgen og mig til middag. I morgen går turen igen nordpå. Ole kommer hjem 22. dec. (som ham må jeg også undskkylde hvis der kommer for mange norske udtryk og vendinger, forholdsordene er  de vanskeligste at holde styr på).

Der har været meget trist i familien i de sidste m   Jørgen er ved at blive, som var i meget god form den dag.

 en eftermiddag og havde nogen meget hyggelige timer med ilie rundt såneder, med Jespers sygdom og Henriks bortgang. Det er godt at have mange fine minder når vi mister nogen – og en familie rundt sig.

I september var Jens og jeg på Bornholm. På vejen til Aarhus overnattede vi hos Moster Sinne, Jens var desværre så træt, fordi han havde fået medicin i mod søsygen men han var mere oplagt næste dag. Vi var også i Brædstrup en eftermiddag og havde nogen meget hyggelige timer med Moster Edel og Jesper, som var i meget god form den dag.

Jørgen er ved at blive mere haveinteresseret, spec. i “nyttehave” han har plantet et blommetræ og et par æbletræer og til næste år har han planlagt blomkål. rosenkål, bønner, persillerødder m.m så det bliver spændende.

Det var ikke bare rådyrene vi havde problemer med i Lillehammer i sommer, de forsvant da regnen kom tilbage, ellers plejer de først at komme om efteråret for at smage på grønkålen og rosenkålen, der var også drenge som tog for sig af gulerødderne, det er så højt oppe, at der ikke er æbletræer. Nu var vi over ½ meter sne, den første kom 14.okt. (det er den første vinterdag i Norge).

Nu er det blevet næste dag og jeg må rejse, Jørgen skal køre mig til toget.

Alle ønskes en rigtig glædelig jul, trods det triste som er rundt os og et velsignet nyt år

fra Else.

Ja det er godt når Ole og Else kan hjælpe med at skrive lidt, for ellers hører i nok for lidt her fra Århus nu er de så færdig med EF-diskussionen i England. det må være en lettelse for vore politikere der ikke har arbejdet med andet i 2Mdr godt man ikke er blevet politiker. større tidsspild har jeg ikke set. Ja Else er væk igen selv om det nok er længst tid hun har været hjemme hun er her jo som regel kun 1½ dg.

Jeg er stadig bundet til min kørestol aldrig har jeg haft tid til at se så meget fjernsyn og høre Radio, godt jeg har Telefonen.

Nu får vi se hvordan Julen går det er jo en helt ny situation – Jeg ønsker alle en god Jul og bedre Nytår til alle med tak for det gamle.

Poul fra Århus.

“Karlsbo” d 20 – 20 92

Kære alle.

Tak for breve og hilsner, og tak for samvær i året som går på hæld.

Her står alt vel til.

Det har gået ret godt med salg af  juletræer, men det har knebet med afsætningen på pyntegrønt, vi ville gerne have solgt lidt mere.

Jeg har så småt begyndt at tænke på brænde til næste år.

Vi skal fejre juleaften hos Juttas søster og svoger på gammelhavn i Vejle.

Vi har fået en mase regn i sensommeren og efteråret.

Indtil nu har vi ikke haft egentlig vinter, men der er mange forudsigelser om at vi skal få en streng vinter.

De kærligste hilsner

Jutta og Jens

Hvidovre  30 – 12 – 92

Kære alle!

Tak for julehilsner, så er der igen gået et år, hvor der er blevet tildelt både sorg og glæde, tænker på Astrid og Edel, det er svært at møde et nyt år, hvad har det til os? ingen ved det.

Sussi Jan og alle børnene samt Jans Far og Lena vi havde en dejlig juleaften, 1 juledag gik vi en lang tur langs Furesøen det var som i et eventyr, det havde ikke sneet men var alligevel hvidt af rim, jeg har jo mod sædvane holdt julefrokost på Sjælland, og jeg savnede julekålen hos Emily og Oluf, men det bryder ikke jyder sig ikke om.

Rasmus Louise og jeg skal atter ud at rejse sammen i Børnenes Vinterferie, drager vi til varmen, det glæder vi os til, når vi så kommer hjem tager Jan og Sussi afsted, vistnok til Norge, Sussi er jo ikke så dygtig til Ski, så hun mener Norge er bedre end Alperne.

Sussi havde lægevagt natten til igår, der var styrtende travlt, så influencaen er nok på vej men det har de jo talt om længe, jeg er da heldigvis vaksineret, det søreger min datter for.

Jeg tænker meget på Edel og Jesper, håber så inderligt at Jesper ikke lider, mon han kunne får lidt glæde af juleaften? han kunne jo nok ikke være oppe.

Vi sender også hilsen til Bodil og Birgit, de skulle jo nu være hjemme på et lille Nytårsbesøg, håber det er rigtigt Gerda.

Gerda hvad har du sendt i ønskeprogram?

Lena havde hørt en hilsen fra Gerda Garne

Sussi Jan med familie beder mig hilse alle og ønske et godt og velsignet nytår, med tak for samværet i året der nu rinder ud, det samme ønsker jeg og sender de kærligste hilsner til alle både små og store            fra                                       Joan.

Andkær d. 22 – 1 – 93

Kære alle.

Tak for brevene. Er så den første der skal skrive efter Jespers død, og Jesper vil blive savet meget ikke blot af sin Mor og nærmeste familie, men af alle os som holdt så meget af Jesper, og også men også af alle hans og hans Mors mange venner som ikke glemte ham under hans lange sygdom, Erling gik tur med Jesper i Brædstrup, da han var sund og rask og sagde det var en hel oplevelse da Jesper havde venner hvor de kom frem. Og Jespers pudsige bemærkninger har jo mange gange glædet og opmuntret os, hans Far kunne også le så hjertelige over dem.

Vi tænker jo så meget på jer i Brædstrup ved det er meget svært, men ved jo også at Jesper har det godt nu; og stort det du kunne klare, Edel, og så godt for Jesper han kunne blive hjemme, og jo også at han fik fred nu det var blevet så dårligt.

Vi er Jesper stor tak skyldig for hans kærlige måde at være på, men han har også valgt gode forældre som Anna sagde efter hans død, Anna var hos Jesper da han (stod alene) døde, godt Edel ikke stod alene

Æret være Jespers minde.

Grethes Mor er også død, og bliver begravet i dag, hun var 91 år og ret så dårlig så det var nok bedst, men savnet er der jo alligevel. Et vældigt stormvejr i dag, håber meget Gunnars og alle klarer det.

Og det er jo også kun 2 mdr. siden Astrid blev alene jo også så svært må håbe meget hun finder et godt sted at være Henrik savner vi jo også allesammen.

Men så kom den lille Amalie som et strålende lyspunkt tak for det fine brev og et stort ‘til lykke’ til jer alle.

Har desværre haft bogen for længe syntes Birgit skulle læse den, Bodil er jo stadigvæk meget hjælpeløs.

Kærlig hilsen til jer alle

Jeg har fået iskias ret så ubehageligt.                             Gerda

Næstved. d. 14/3 92

Kære alle!

Tak for brevene og samværet, de sidste 2 gange for at sige et sidste farvel til Henrik og Jesper.

Kirsten og Mogens er rejst på ferie i Norge i aftes, og de skulle kunne være fremme i dag ved middagstid. Ajax er her imens. I ugen efter tager Jens Peter med hele familien på skiferie i Nordsverige.

Der er jo ikke meget der tyder på at det bliver vinter her i Danmark i år, der er ingen frost i jorden, jeg har gået og gravet i lejehaven i sidste uge.

Vi er blevet tildelt feriehus i Middelfart fra d. 4. til 11 september.

Vi har været til fru Johannesens begravelse sammen med Edith.

Mange kærlige hilsner fra

Karen og Kristian.

Næstved d. 28.02.93

Kære alle!

Mange tak for brevene i “de tolv”. Jeg har lige set en udsendelse i T.V. fra den spanske rideskole i Wien, det er helt utroligt hvad de kan få de heste til. Lige nu synger Pavarotti, men jeg må nu have skrevet, så Mona Lisa og jeg kan få bogen i postkassen, vi skal jo også ud og rører os lidt.

Vi har også haft besøg af Christina og Martin, de har lige med deres forældre været 8 dage oppe i deres hytte i Lillehammer, så nu skulle det jo hilses på og ses efter om alt stod rigtig til, så der blev snakket højt og pisket flødeskum og drukket sodavand.

Forleden dag blev Mogens ringet op i anledning af lokalforeningen af Østifternes haveselskab d 13. april havde 50 års jubilæum, og det skulle så fejres, Mogens har været med til at stifte det i sin tid og var den eneste der var tilbage, han skal så være med til at plante et træ sammen med borgmesteren og bagefter skal der være fest på hotel Kristine, vi skulle få en skriftlig invitation senere.

Den 21. maj skal vi så en tur til Rom, det er en tur Logen “Herluf Trolle” har arrangeret, vi skal være 31. Vi var til et formøde i torsdags og det tegner sig til at blive en meget fin, men nok også anstrengende tur, hvis vi skal se alt det der var planlagt.

Nu ikke mere denne gang men mange kærlige hilsner til alle

Mogens og Edith

Udbyhøj 14 – 3 – 93.

Kære alle!

Ja, så er det snart slut med at bo her på “Petersminde”, men det er ikke et sted for en enlig gammel kvinde, der har mistet en stærk og hjælpsom mand. En del af tiden har jeg opholdt mig i Brædstrup sidst på året kunne jeg gøre lidt nytte ved at aflaste Edel lidt under Jespers sygdom.

Det er tungt at miste, det må Edel for alvor sande, Jesper spredte megen glæde omkring sig, selv under hans sydom.

For mig har forandringen også været stor, fra den ene dag til den anden, da Henrik var død, følte jeg mig jo som en medejer, men nu var det begrænset hvad jeg kunne foretage mig, jeg har virkelig følt mig sat ind på et vigespor, og følt mig meget ilde tilpas dermed.

Torsdag den 11/3 kom dyrlægen og aflivede Sille, hun kunne være blevet 8 år 10. maj, Sille havde fået en meget stor knude i en mælkekirtel og fik prednison de sidste måneder. Gråmis var det ikke så vanskelig at tage afsked med, men knap 2 årige Sorte Sara, var det meget vedmodigt at måtte aflive, hun var en stærk, flot og kærlig mis, som ofte stolt kom med en mus til mig.
Gerda var kommet onsdag aften, Gunnar kom torsdag ved 11 tiden, og hentede forskellige ting bl. a. køkkenbordet fra Sellerup, den ville Leif gerne have som værkstedsbord, og det var jeg glad for.

Fredag formiddag kørte Gerda og jeg så til Vejle for at få nøgle til den nye lejlighed, rengøringsselskabet havde lige forladt den, det er virkelig en ønskelejlighed for mig at få, men kom og se den.

Jeg overnattede i Andkær, Bente, Marie og Martin kom om lørdagen, så dem fik jeg hilst på.

Her søndag aften kom Ove og Anna for at hjælpe mig med at pakke, tirsdag kommer så flyttefolk fra Vejle, jeg tog selv flyttekasser med herop, jeg har jo stadig varevognen, men må nu snart have den afsat, som pensioneret har jeg ikke råd til at have bil, måske Erling køber den.

Slut for denne gang med mange kærlige hilsner

Astrid

 Parkvej 15 st. tv.

Tfl. 75.72.38.21.                      7100 Vejle

der er 4 tlf. stik i lejligheden

Fredericia, den 28/3 – 1993.

Kære allesammen!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”, og for samtaler, breve og samvær. Det er godt, at vi kan mødes – også når sorgen banker på. Både Henrik og Jesper fik en smuk begravelse.

Glædeligt, men ikke overraskende, at se, at de begge havde mange venner. Man mærkede tydeligt, at de havde gjort sig afholdte, også langt uden for familiens kreds.

Nu nærmer vi os påsken, og vi skal endnu engang høre påskebudskabet og bekræftes i håbet og troen på opstandelse og gensynet. Det kan vi nok trænge til – ikke mindst i år.

I sidste brev skrev jeg om lille Evas alvorlige sygdom. Glædeligvis fik hun det hurtigt bedre, og for nylig fik de fra sygehuset meddelelse om, at hun nu kunne erklæres for helt rask. Og det var jo noget, der er værd sat sige tak for. Hans-Jørgen fik det ansøgte arbejde i Værløse, og de har været så heldige, at de har fået en stor og god lejlighed i Hellerup De har for øvrigt også fået ny bil (nyere Passat.)

Bodil og Stig har også købt nyt hus på Brødhøj – tæt på Bernsdorff parken. De er flyttet ind i denne Week-end, og Anna har været derovre siden tirsdag for at hjælpe med at male m v. Jeg har kun set huset ude fra; det ser ud til at være et stort og godt hus. Men der er meget de vil have ændret og ordnet.

Astrid kan vi jo også ønske til lykke med en dejlig “ny” lejlighed. Vi hjalp med at flytte, og hendes møbler og øvrige gods fyldte så meget, at det knap nok kunne være i flyttevognen. Men det kunne da være i lejligheden, det vil dog sige, at der blev da også fyldt godt op både i kælderrummet og i loftsrummet.

Esther har skiftet arbejdssted fra Odense Sygehus til Kolding sygehuse – af hensyn til videreuddannelsen, foreløbig for et år. Så nu skal både Esther og Poul på en længere køretur for at nå deres arbejdspladser.

Vi er ikke for alvor begyndt på forårsarbejdet i haven, men vi er forberedte på hurtigt at gå i gang, så snart luften er mildere, og jorden mere bekvem. Jeg regner med, at jeg også i år skal have “annekshaven” med drivhus.

Ja, i naturen går det mod lysre og mildere tider, måtte det også snart lysne for de mange mennesker der lider under borgerkrig, sult og sygdomme.                           
Glædelig påske.

De kærligste hilsner            Ove

NB. Jeg venter Anna hjem i morgen.

[Øverst på sidste side af brevet[

NB- Vi har lige fået selvskrevet kort fra Sanne med fine tegninger. Hun ringer også selv til  bedsteforældrene i Viborg og Fredericia. Sidst vi besøgte dem var Zoure(?) syg, men hun blev hurtigt frisk igen.

Gjern 9. april 1993

Kære alle!

Ja, nu er det vist på tide jeg får skrevet i “de tolv”. Vi siger også tak for breve og samvær.

I dag er det så 33 år siden der var bryllup i Hobro, selvom solen ikke har skinnet fra en skyfri himmel hver dag, så har vi mange gode og lyse minder fra vort arbejde i Blå Kors, og fra samvær med familie og gode venner som vi er taknemmelige for.

Den 17. januar døde Mormor, hun havde haft et godt og langt liv, men Mormor var træt af dage, hun blev 91 år, og når man har levet 60 år sammen med sin ægtefælle kan det godt blive tomt, når man bliver alene, det var Mormor i 3 år.

I søndag blev så lille Amalie døbt i Sct Lucas kirke i Arhus, vi havde en god dag sammen med Birgits familie vi var 35 ialt til samværet efter dåben.

Det er langfredag i dag og vi venter besøg af vore børn og børnebørn, de sidste dage skal de tre fra Arhus til Hjørring. Vi hart talt om at vi i sommerferien alle sammen (alle 10) vil en tur til Norge og så leje en hytte eller

2. 2 Påskedag

Jeg blev ikke færdig med at skrive, så nu er påsken snart forbi. Vi har været en tur ude og se til Astrid, vi glæder os over at hun igen har fået så god en lejlighed, til en rimelig pris, vi var også sammen med dem fra Andkær og Brædstrup, vi havde en hyggelig eftermiddag, de sidste påskedage kommer Sinne vist.

Her i Gjern går livet sin vante gang, Leif har købt et lille stykke jord ved siden af huset ca ½ tdl land. Vi har planlagt at vi alle 10 tager på 8 dages tur til Norge, vi har lejet en hytte i Trysil fjeldet fra den 14. juli. Grete er begyndt på en dagskole i Gjern.

Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern

Gunnar

Brædstrup d. 18 – 4 – 93

Kære alle!

Tak for brevene og en stor tak til jer alle for jeres støtte og medleven, både under Jespers sygdom og omkring hans død. Hjemmeplejen bemærkede også at min familie var en stor støtte for mig, det havde ikke været nemt at klare uden den hjælp, det er en stor velsignelse med en stor og god familie.

Det har været en mærkelig fornemmelse nu bagefter, til hverdag at være alene, jeg har jo det meste af mit liv været omgivet af mange mennesker, og det har til tider været svært at vende sig til forandringen, og så er jeg jo endda priviligeret med at have nok at komme sammen med, men det kan jo ikke erstatte dem som man har levet det meste af ens liv sammen med, en kendsgerning er det at livet for mig er totalt forandret. Hanne og pigerne var hjemme 3 dage i påsken, det gir en dejlig løft, men det var en meget stor skuffelse for især Isabella at Laban ikke var her, den 26 marts kunne han ikke klare det længere, men Isabella blev ved at håbe han kom igen, hun snakkede om ham det meste af tiden, og så helt bebrejdende på mig, “hvor Laban hen mormor”.

Skærtorsdag var vi alle Lars, Hanne, pigerne og jeg på besøg hos Astrid, og traf familien fra Andkær og Gjern, så det var en dejlig dag, og dejligt at se så fint Astrid har fået indrettet sig, jeg havde forøvrigt besøg af Astrid i onsdags, da var hun ved frisør her i Brædstrup, hun savnede nu også Laban.

Jeg har da fået gravet i haven og sat kartofler, næste uge regner jeg med at tage op til Lars nogle dage, og få sat lidt skik på hans have. Lars har da været hjemme i dag, han kom i aftes. Den 9 maj skal Lars, Farmor og jeg til Lines konfirmation i Hørdum i Thy, vi skal køre kl. 7, da vi gerne vil med i kirke.

De kærligste hilsner Edel

København d. 2/5 – 93

Kære alle!

Tak for alle jeres breve. Tak til Edel for billederne af Jesper, jeg havde sådan en køn ramme, som det lige præcis passed til.

I påsken var jeg en tur i Vejle for at besøge Astrid i hendes nye lejlighed, det er en dejlig rummelig lejlighed, og Astrid har fået sig indrettet så hyggeligt, jeg var der fra påskelørdag til tirsdag, vi nåede meget, søndag var vi i kirken i Øster Snede og på kirkegården, om eftermiddagen var vi i Andkær + en tur i Sellerup skov, II påskedag var Astrid og jeg i Nørreskoven, hvor vi plukkede både annemoner og skovmærker, om eftermiddagen kom Jutta og Jens, Gerda, Anna og Ove på besøg. Astrid har fået solgt sin bil, den blev afhentet i fredags, det var en køber fra Bryrup, det var ikke let for Astrid at sige farvel til den, hun har jo været vant til bil i mange år.

Sidste søndag var jeg i Næstved hos Edith og Mogens til stor familiefrokost, der var 17 ved bordet, Karen, Kristian, Kirsten, Mogens, familien fra Sverige, Joan og Sussi og hendes familie, vi havde en dejlig dag, og vejret var flot, vi drak kaffe i haven, der er jo god plads for drengene at røre sig på. Desværre havde Mogens det ikke så godt, nu skal han have foretaget en røntgenundersøgelse af maven.

Næste søndag, 9/5 skal Kristine konfirmeres, hun fylder først 14 år i November, men mange bliver det tidligt nu om dage.

I dag bliver Jans søn Rune konfirmeret, han fyldte 14 i januar, der er en stor fest på Ganløse kro, tror jeg det var. Rasmus skal først konfirmeres til næste år, han fylder 14 i juni.

I går tog jeg en tur i Dyrehaven for at nyde den nyudsprungne skov, der var også flot og masser af mennesker, det var nok en god dag for både kapervognene og bakken, tilsyneladende også for bryggerierne.

Rigtig mange kærlige hilsner til store og små fra Sinne

Århus 5 – 3 – 93

Kære alle!

Tak for “de Tolv”, sidst jeg skrev var i Julen, og nu er det Maj og træer er sprunget ud meget er sket siden både fødsler og død, således er livet – som Gruk siger: Livet er som to lukkede skrin der indeholder Nøglen til hinanden.

Ole og Inger Cecilie var hjemme i påsken og Else var her 1te Maj til konfirmation med et Gudbarn, når hun ingen børn har selv må hun jo låne dem har hun vist mange af. Hun kom her Fredg. kl. 16- og var til Møde Fredag Aften søndag kl 1100 Konfirmation og siden så vi hende ikke pist væk. Altid lynvisit, men hun nåede at se Haven som Jørgen har taget sig af, han har købt Havefræser og har næsten taget alt væk og begyndt forfra

Huset har han gennemgået udvendigt fuget det hele om og nu har vi vedtaget at sætte nye vinduer ind nu har de holdt siden 1924 så det er da pænt.

Astrid skriver hun har 4 telefonstik, vi har 5 stik, men kun 2 telefoner, så vi kan kun bruge to samtidig. Vi fik ingen sne, det ligger oppe hos Else. Vi mangler regn, alle taler om det, men ingen gør noget ved det heller ikke den nye regering, nu får vi se om EF kan klare det.

Tak for billedet af Jesper. Jeg har ikke set Lars læge når Edel er i Århus kan i jo godt se ind en Aften, men husk ring i forvejen, jeg er jo bundet til min kørestol stadigvæk og kan ikke komme til Døren for at låse op.

Ole har lige været 10 dage i Israel, men om de holder op med at slås af den grund det ved jeg ikke endnnu

Jeg ønsker alle en god sommer med gode ferier.

Jeg slutter med kærlige hilsner

Poul fra Århus.

Karlsbo d 18 – 5 – 93

Kære alle!

Tak for hilsene og samvær.

Her står alt vel til, foråret står i fuld flor, frugttræerne har blomstret overdådigt, og de ser ud til at have klaret et par g nætter med let frost, kartoflerne blev forsat. Vi glæder os hvert år over at vores bøgetræer springer ud 14 dage senere end bøgen ved munkebjerg, nyudsprungne bøge er meget sarte og dårlige til at retablere sig efter en frostskade.

Jeg har ????? mange Tusen og ????? , så jeg håber jo at der kommer kunder, når de rigtig kommer i blomst.

Jeg har selv sået agurker og tomater, samt en del sommerblomster og kål o l.

Jeg håber at I for lyst til at kigge ind, hvis I kommer på de kanter.

Kærlig hilsen Jutta og Jens

tak til Edel for billedet af Jesper

Kære alle!

Først tak til Edel for billedet af Jesper. det er godt – ja så har vi rigtig fået sommer, men vi blev lidt snydt for foråret, det hele sprang ud, og var hurtigt færdigt igen, jeg tænker især på syrener og frugttræer, og det hele er gået alt for hurtigt, i søndags var jeg i Hornbæk og besøge Sussi Jan og børnene de var sejlet dertil, vi spiste frokost i båden, mens lynet slog ned i vandet omkring os, men det var meget hyggeligt alligevel, Jan påstår at vi er beskyttet, på grund af lynafleder i masten, ja så står ferien snart for døren, Louise og Rune rejser til England på sprogskole, han har jo en kammerat der er flyttet dertil – og Mia er p.t. i Australien, ja uha hvor bliver vore små poder store, jeg selv er jo landligger p.t. og nyder det meget selv om det til tider kræver nogle gode kræfter, det er sørme en stor græsplæne at slå, Sinne kommer til “Fasters Hus” og fejre pinse, så hun må tidligt op pinsemorgen, hvis da vejret er godt skal vi på stranden kl 4 og se solen stå op, vi går alle fra Fasanbakken til stranden, det er en ny tradition, en laver kaffe en anden smørrer rundstykker og hver tager sin kop med, det er meget hyggeligt.

Trist med Mogens, men forhåbentlig går det igen bedre med ham, vi havde en dejlig tur til Næstved, og nu skal vi så fejre Karen 70 år fødselsdag og den 27 juni skal jeg til Vejle og fejre Oluf fylder 70 år, vi er jo ved at blive halvgamle allesammen, nå bare vi må være raske, går det nok til slut sender jeg de kærligste hilsner til alle, og ønsker alle en rigtig god sommer

Joan

Andkær d. 16 – 6 – 93

Kære alle!

Tak for jeres breve, både Birgit og Erling så vandrebogen denne gang. Bodil er jo meget hjælpeløs, men Elisabeth der er hos Bodil var med sød pige der faldt godt til og vældig god til Bodil.

Bente er flyttet i hus ved Brobyværk igen og er vældig glad for det alle 4 også et dejligt hus.

Meget trist med Mogens men er måske håb om bedring.

Men regner med denne gang at skrive om vores barndomshjem, Martins skole i Odense ville gerne vide hvordan det var før 1950 et emne de havde, Erling lavede stamtavle til ham; det vil jo komme til at fylde meget undskyld og spørgsmålene har jeg jo ikke mere, håber I finder ud af det;

H.C. Andersen skrev:
Der var så dejligt ude på landet og det er ganske vist.

Jeg ved det selv, da jeg er født og opvokset på landet endda på en rigtig gammel bondegård med alle slags dyr, og vi var mange søskende så vi havde det ikke kedeligt, altid nogen at være sammen med og lege med.

Spørgs. 1 – 2: Vi boede lige ved skolen, skulle kun gå over marken, ønskede vi vejen lidt længere, blev den det ved at følge vejen.

3. Vi lærte at læse skrive og regne havde Bibelhistorie, Danmarkshistorie og Geografi.

4. Læreren satte elever uden for døren og ind imellem kom spanskrøret i brug, mest almindeligt var nok “at sidde efter” blive når de andre gik hjem, vi skulle have stor respekt for læreren, skulle f. eks. neje eller hilse når vi mødtes uden for skolen, mener også det gav eftersidning hvis vi undlod det, en kelle(?) tog det så nøje at de sprang af cyklen og hilste ærbødigt, heldigvis ikke sådan for jer idag.

5. Desværre ikke, da vi som før sagt var mange søskende gik bøgerne i arv.

6. Ja, vi hjalp til hjemme skoletiden var endda indrettet efter det, vi gik ikke i skole hver dag som I gør nu, om sommeren gik den store klasse de ældste 2 dage hver uge (vi var kun 2 klasser i vores skole) og den lille klasse gik så 4 dage; om vinteren var det så omvendt, det var for at de ældste elever kunne hjælpe hjemme med de mange ting i marken, i huset, passe små søskende, o s v, da en af mine brødre blev lidt ældre, skiftedes vi til at malke før vi gik i skolen, var jo hyggeligt i hvert fald at se tilbage på.

7 – 8 Stort set ikke, vi fik lidt for at hakke roer derhjemme for hver række som var vores.

9 Legene var nok ikke så forskellige fra i dag, vi piger spilled bold op mod mur efter tur, 130 forskellige bag ryg mod kind(?) o s v. spilled nips som vi kaldte det, med 2 pinde og 2 mursten den mindste pind blev lagt på dem, spillede langbold og rundbold både i skolen og hjemme, om vinteren var der så at kælke og stå på skøjter i minderne syntes jeg vi havde vinter hver år.

10 – 11 Da vi som sagt boede på en bondegård boede vi ret godt med meget plads, jeg delte værelse med 2 søstre, brødrene havde deres.

12. Stuerne med kakkelovn kaldtes de dengang, de var ret høje men varmede godt, i køkkenet var stor komfur der både gav varme og brugt til bagning og madlavning.

13. Til hverdag i vaskefad, men vi var så heldige at der var et rum til at bade i hvor der også var komfur der varmed rummet og vandet op, husker det var så dejligt at side i et varmt bad og vandet dampede fra komfuret et primitiv sauna.

14. Vi fik altid 2 retter mad jævn bonde kost byggrød, saftsuppe o.s.v. kartofler flæsk frikadeller, det sidste smagte godt til mælkestuvede kålroer, om lørdagen stod den på pandekager, om søndagen mere lækker mad med dessert, tit gul budding med saftsauce.

15. Hos os blev mad opbevaret i spisekammeret desuden havde vi stor mælkestue og kælder, i kælderen blev den hjemmeslagtede gris saltet ned i et stort aflang kar, da der jo ikke var frysere.

16. Både købmand og mejeri boede vi tæt ved og meget havde vi jo selv, skulle vi have nyt tøj el. lign tog vi til Vejle der var vores indkøbsby.

17. Ja det var en stor opgave, da vi jo var mange, tøjet blev sat i blød i 2 store trækar, kogt i grukedlen, kom i en vuggevaskemaskine (som I måske har set i den fynske landsby) derefter blev det gået efter i hænderne renkogt skyllet vredet på håndvridemaskine, og hængt ud eller på loftet skulle så rulles og stryges.

18. Ja, det er nemt fortalt det var kun skolebørnene der havde ferie dengang, søndag var fridag, hvor vi cyklede i kirke, nød dagen med hinanden og var i søndagstøjet.

19. Ja, hos os var flere af os på sygehus samtidig af skarlagensfeber jeg kun 2 mdr. dengang, da skulle man indlægges og isoleres i 6 uger, i dag klares den sygdom jo noget nemmere, men før pinicilinen var lunge betændelse også slemt.

20. Mor var jo landhusmor og havde nok at se til med de daglige gøremål.

21. Og Far ligeså med gårdens drift.

22. Jeg kom ud at tjene som det hed den gang men var også pige hjemme.

23. Så vidt jeg husker fra morgen til aften og ikke noget der hed week-end dengang.

Det blev en lang smøre, husker I vores barndom på samme måde??

I ønskes alle en dejlig sommer. Det er meningen Bente, børnene og jeg tager til Fanø i næste uge.

God fødselsdagsfest på Tværvej.

Kærligste hilsner

Gerda.

Næstved d. 4/7 – 93

Kære alle!

Tak for jeres breve, tak til Edel for billede af Jesper, tak til Gerda for (det) genopfriskning af barndomsarene, tak for breve og telefonopringninger til min fødselsdag.

Det lakker mod enden, med de nye kartofler, jeg graver nok de sidste op i morgen, jordbærrene er der heller ingen mange af tilbage, men alt i alt har det været en tålelig sæson, hvor regn var en mangelvare.

Kirsten og Mogens er i Spanien for tiden, så vi har deres hund på pension. Svenskerne ser vi først senere i ferien, de skal først begynde på ferie nu, og de starter med at tage en tur til Oskarshamn.

Ellen har været her en halv snes dage i anledning af Karens 70 års dag, men hun er nu tilbage igen hos sin sagfører og papegøje, sagførerens 2 døtre skiftedes til at være i Bredballe, mens Ellen var herovre, han kan ikke bo alene, og så ville de hellere tage derover, da han vil hjem, når han kommer ud.

Nu mange kærlige hilsner til jer alle

fra Karen og Kristian

(Ajax og Albert)

Næstved 25 . 05 . 93

Kære alle!

Først mange tak for brevene i “de tolv”, og tak til Edel for billede af Jesper.

Ja så er det vist på tide jeg får skrevet i bogen.

Mogens er stadig indlagt, i onsdags blev han flyttet til Statshospitalet i Vordingborg, der vil man prøve at give ham chockbehandling, da han i perioder faktisk intet spiser og også nægter at tage medicin. Vi er ved at prøve at sælge vores hus, det er for stort nu, hvis Mogens ikke bliver rigtig rask, er det nok bedre med et lille etplans hus, eller en lejlighed, men nu må vi se hvor let det bliver at sælge det.

I dag har vi regnvejr, så det bliver til noget, vi har jo fået meget lidt regn i sommer, det kan også ses på haven, men ukrudtet vokser jo så heller ikke så meget.

Jeg er ved at skulle køre til Vordingborg og vil gerne have “de tolv” med i postkassen.

Nu de kærligste hilsner til alle

Edith

Vejle 3/8 – 93.

Kære alle!

Tak for hilsnerne i bogen, som jeg for en gangs skyld kun har haft i 14 dage, men Ove’s kommer om et øjeblik for at tage mig med ud til Jens, for at se og smage på afgrøderne, det klarer op, så måske undgår vi for meget regn, Juli har været meget regnfuld, det har ikke just været strandvejr, folk er også flygtet sydpå.

Den 13 juni kørte Lars Edel og jeg op til nr. Lyngvig hvor Hanne var i sommerhus et ophold hun havde vundet i et lotteri, det var et dejligt sommerhus og vejret var hæderligt, velegnet til traveture ved havet, vi drak da også kaffe udenfor et par gange.

Ja, så er jeg “lagt på hylde” igen, jeg savner tilværelsen i Udbyhøj sammen med Henrik og dyrene og haven overordenlig meget, men det kan nu ikke være anderledes, og jeg må se at finde ud af det.

Den 13 juli kørte Ove, Anna, Gerda og jeg til Grenå for at se Kattegatcentret, det var meget interessant, med mange forskellige slags dyr fra havet.

Vi var omkring Sottrup men vejret var ikke med os, så det fik vi ikke så meget ud af, vi var så i Udbyhøj for at se Henriks grav, og den så heldigvis velplejet og pæn ud, vi fik kaffe hos Ingrid. Vi var også en tur på “Petersminde”, men der så uplejet og trist ud, brændeovnen og vaskemaskinen var stjålet, hvordan så end tyvene er kommet afsted med det, brændeovnen var meget tung og uhåndterlig.

25/7 havde jeg et kort besøg af fam. fra Sverige, de havde besøgt Ellen i Bredballe og kiggede da heldigvis også ind til mig, Gerda kom også efter besøg i Højen og familien tog med til Andkær og overnattede der, de var også lidt betænkelige ved al den væde.

Edith skulle have slogt huset til overtagelse 1. oktober, jeg mener der er skrevet slutseddel.

Nu har vi fået en masse dejlige grøntsager, blomkål, gulerødder, broccoli, persille, tomater, kartofler, det er skønt med friske grøntsager. Slut for dennegang   kærlig hilsen

Astrid

Fredericia, den 18/8 – 93.

Kære alle!

Først en stor tak til jer alle for jeres indlæg i “de tolv” og tak for breve, samtaler og godt samvær siden sidst.

Dernæst en særlig tak til Edel for billedet af Jesper og til Gerda også en speciel tak for “oprulningen af barndomslandet”. Jeg kan se, at du husker bedre og længere end jeg.

Det er trist for Mogens – og for Edith, at sygdom skal ramme jer på den måde. Vi håber meget, at en bedring snart må indtræffe. Vi ønsker til lykke med at få det rigtige hus at flytte over i.

Jesper har jo fået en ny stilling som viceskoleinspektør på “kirkebakkeskolen” i Bredballe, og i går skulle slutseddel på køb af nyt hus på Uhrhøj underskrives, men det er vist også ved at haste, for huset i Sorring er solgt (vel solgt) til overtagelse pr. 1. September.

Vi glæder os til at få familien tættere på.

Her er ferietiden ikke overstået.

For tiden har vi besøg af Eva, Ellen og Hans-Jørgen samt Stanislav og Bogna fra Krakow.

I sommerens løb har den øvrige del af vort afkom været her i kortere eller længere tid. Vi glæder os over, at alle – også i yngste generation – er raske og kvikke.

Selv har vi da også været ude, bl. a har vi været på en særdeles vellykket bustur til Prag og omegn.

Afgrøderne i haven er gode i år – også hos os; men Jens og Jutta kan vi slet ikke hamle op med, Men så kan vi til gengæld glæde os over, at de ikke er karrige med at dele ud af deres overflod – også vi har fået vores rigelige del. Tak!

Hans-Jørgen har det lidt bedre med sin ryg, men ser alligevel frem til at blive hjulpet af en ved operation sidst i sept.

Ellers må vi jo sige, at de store begivenheder i Østeuropa og på Balkan, som vi betragetede som store fremskridt, ikke har løst alle problemer, men tværtimod afsløret en række modsætninger, som kræver en helhjertet indsats af alle gode kræfter. Vi har også lært, at vi alligevel ikke kan være “det puslingland, som hygger sig i smug, mens hele verden brænder om din vugge”. Vi får fortrøste os til, at “end er der en Gud for oven, som råder for Danmarks sag.”

Med et tillykke med brylluppet på Fyn og gode ønsker for jer alle sendes I vore kærligste hilsner

Anna og Ove .

Gjern  29 – 8 – 93

Kære Alle!

Tak for brevene, det er rart at læse om hvad i går og laver, men det er jo desværre uundgåeligt at sygdom og sorg også rammer os, og det bliver jo ikke lettere at undgå med alderen, det sidste år har sygdom og sorg været en patrængende gæst, den sidste tid har vore tanker og bønner også fulgt Mogens  og Edith, alligevel så synes jeg at de mange gode minder vi har fra familien er i lang overvægt. Grethe og jeg og vore børn har også mærket, at når sygdom og død gjorde det for svært, varmede familie og venners kærlighed.

Vi har ikke set så meget til vore familier den sidste tid, det er nu ikke fordi vi har manglet budet og heller ikke lysten, men vi har rodet os ind i så meget forskellig.

Jens Peter og Birgit er flyttet, de fik pludselig en ny og dejlig lejlighed i Skejby, den er ikke for stor, men de er glad for den. Leif og Birgitte bygger til, stuen bliver lidt større og så er der en værelse til hver af drengene, der hjælper vi lidt, de laver selv det meste af arbejdet, jeg har travlt med at grave kartofler op i Leifs nye jord, de giver faktisk helt godt.

Vi havde en god tur til Norge med vore børn og børnebørn, vi havde fint vejr, desværre lykkedes det ikke at fange en eneste fisk, det havde vi ellers lagt kraftig an på.

Grethe skal passe Amalie her i efteråret indtil nu har Jens Peter gjort det men han skal jo til at være færdig med sin eksamen. Birgit har jo passet sin skole hele tiden så med lidt held bliver hun færdig næste efterår, det synes jeg er flot.

Kærlig hilsen fra os i Gjern

Gunnar

Brædstrup 7 – 9 – 93

Kære alle!

Tak til alle for jeres breve, så har Astrid og jeg været nogle dage på Sjælland hos Edith, vi havde nogle gode dage sammen, var også med i Vordingborg og besøge Mogens, han var glad for at se os, og havde fuldstændig styr på tingene, taknemmelig og venlig som vi kender Mogens, men meget afkræftet, så nu håber vi at hans appetit vender tilbage, så kræfterne kan genvindes, på vejen hjem var vi en tur ved Gåsetårnet og Gavnø Slot.

Om torsdagen tog Edith alene til Vordingborg og vi kørte så med ud til Karen og Kristian og Albert, og jeg må sige jeg faldt pladask for Alberts charme, der blev da også en pause i regnvejret, så vi kunne komme på havevandring i deres velplejede haver, Edith kom så og spiste sammen med os til middag ved 18 tiden.

Om fredagen fik vi så lejlighed til at være sammen med 6 af Ediths gode venner, som var inviteret til Ristaffel kl. 18, og de var ikke vanskelige at komme i snak med, så det var en fin og hyggelig aften.

Den samme dag om eftermiddagen var Edith nede ved Sagføreren for at underskrive skødet på deres hus, men der var problemer med forsikringen, så der blev ikke underskrevet, så det er spændende om det går i orden, men ellers er der 2 købere mere der er interesserede. Vi var da også over og se det nye hus, det så da godt ud og det bliver meget nemmere for Edith.

Lars har været arbejdsløs en kort tid, men mandag startede han på en ny arbejdsplads i Norge, det er hans gamle firma, der har ansat ham igen, men de har en mand der arbejder i Norge, og han havde sagt sin stilling op.

Jeg har meldt mig på et 3 årigt kursus i Århus, “Teologi for Lægfolk”, det er 10 weekender + 1 uge i juni på Silkeborg Seminarium, jeg skal afsted næste weekend, det er anden gang, endnu synes jeg godt om det, og det regner jeg med fortsætter. I morgen skal familien her fra Jylland, så på besøg hos Karen og Kristian i sommerhuset ved Middelfart, så det glæder jeg mig til, Gunnar har lovet at de kommer og tager mig med så det er jo let. Sinne er der hele ugen så jeg regner med at tage vandrebogen med til hende.

Hanne og Bjarne er, som de fleste af jer ved, bleven separeret her i sommer, så Hanne og pigerne har fået en dejlig rækkehus at bo i, ikke så lang fra hvor de boede før, Rebecca er begyndt i 1. klasse, Bjarne rejser til Californien på en musikskole, hvor han skal starte den 27 september, det er forøvrigt lige på hans fødselsdag.

Jeg har stiftet et nyt bekendskab, hun heder Carmel, hun har boet i Danmark de sidste 8 år, sammen med sin 16 årige søn Jose, både hun og sønnen kendte Jesper, men det vidste jeg ikke, før hun kom ind og ville trøste mig da Jesper var død, hun kommer her meget, hun siger hun har store problemer, for danskerne kan ikke lide hende, men det skyldes muligvis at hun ikke forstår den danske mentalitet.

De kærligste hilsner til jer alle                                

Edel

[skrevet lodret op ad siden]

Carmel kommer fra Colombia.

d. 21/9 – 93

Kære alle!

Tak for jeres breve og for Gerds lange epistel om barndommen, der er ordentligt frisket op i minderne, skoletiden kan jeg ikke rigtig nikke genkendende til, men det er ikke så rart, da min skoletid var hos Rosenkær, jeg er jo 8 år før Gerda, Gerda har udelukkende gået hos Aschenfeldt, han kom, da jeg var ved at gå ud af skolen.

Jeg havde en dejlig uge i feriecentret ved Middelfart sammen med Karen og Kristian, det var et dejligt sted, flottere end jeg havde troet, der va alt hvad men kan ønske sig, smukt beliggende ved skov og strande ligeover for Fænø, feriecentret er billigere end kursuscentret, og der var alt hvad der hørte til, lokaler til kursister, restaurant, Kro, en stor sal, reception, en lille købmandshandel, udendørs og indendørs svømmebassin + et mindre til børnene, forskelligt til underholdning o.s.v. hvis der mangler noget er det i hvert fald ikke værd at tale om. Husene var også gode, der manglede heller ikke noget, og vi havde det dejligt varmt, hvis vejret var køligt. Jeg syntes vi var heldige med Vejret, vi havde flere dage med fint solskin bl.a. søndag, da var der gæster fra Bredballe, tirsdag med sol hele dagen, da var vi i Bredballe hos Ellen og sagføreren til frokost og eftermiddagskaffe, på vejen derom var vi på Ø. Snede kirkegård, på hjemvejen hentede vi Astrid i Vejle, hun lokkede Kristian til at køre op på Uhrhøj, for at se Mary og Jespers hus, som de lige har flyttet ind i, Karen var rystet over den bjergbestigning, jeg husker nu heller ikke vejen derop var så stejl deroppe; men for udsigt udover Vejle by og fjorden, det kan næsten ikke være flottere. Onsdag var familien fra Jylland på besøg til middag og eftermiddagskaffe, Karen holdt en ekstra fødselsdag i anledning af 70 årsdagen, fredag var vi i Fredericia, hvor Gerda også var på besøg, derfra tog Astrid ikke med os tilbage, vi skulle rejse hjem næste dag, og forlade huset inden kl. 11.

Mange tak Karen og Kristian for en dejlig uge.

Jeg har ringet til Gerda i aften, hun var allerede kommet hjem lørsdag fra sygehuset, det var gået godt med operation og det hele; men hun var meget træt og må heller ikke foretage sig noget særligt den første tid, speciel ikke løfte noget tungt og støvsuge.

Jeg har også talt med Edith, hun har været til en slags konference på Oringe hospital i dag, der var Mogens, hans ældste søn, læger, sygepl. en fra hjemmehjælpen i Næstved og en psyk. distriktssygepl. også fra Næstved.

Overlægen ville nu udskrive Mogens og han kommer hjem tirsdag i næste uge.

Der havde været nogen at se på huset, så forhåbentligvis bliver det snart solgt.

Rigtig mange kærligse hilsner

fra Sinne

Århus 23 – 9 – 93

Kære alle.

Takker for Bogen jeg forsøger at få den lidt hurtigt afsted i gen.

Jeg har været en uge på sygehuset (en mindre lungebetændelse og så lidt ved galdestene jeg går med 3 små sted men lægen der synes ikke de behøver at gøre noget ved – nu får jeg se om jeg klarer dem.

Jeg havde fødselsdag i søndags, 79 År, Ole var hjemme søster Ellen var her Else var på Ferie i Nordtyskland men kom her Tirsdag Aften og var væk igen Torsdag kl. 900.

Her går det som det bedst kan, men jeg har hjælp 4 gange om dagen, kl. 8 – 12 – 17 – 22, så det er jo ikke så helt spændende.

Oles Inger Cecilie skulle i en gymnasieklasse, men Kristiansand blev den ikke oprettet da de var for få derfor meldte hun sig ind i Birkerød Gymnasium det fungerer på engelsk så var hun fri for at lære rigsdansk hun kan bedst norsk, da hun kun har gået i norsk skole Ole ville have 2 års orlov fra Hospitalet, men det ville de ikke give ham derfor matte han sige sin stilling op. Huset har han lejet ud. og nu har de lejet i hus i Birkerød og taget hunden med

Ole han er nu sykriater i Kbhvn ved røde kors Der er stor mangel på læger i Norge, så han regner med at kan tage tilbage igen hvis der blir brug for det.

Else har lige ringet, nu er de kommet rigtig hjem igen de sidste Dage har de haft ferie i Nordjylland og sydnorge, så nu begynder hun normalt igen mandag.

de spår jo en vinter fra først i nov. til Jul og fortsætter 10 uger efter Jul med frostgrader på – 30o den værste i 30 år. det lyder jo ikke hyggeligt.

Jeg slutter, der er jo ikke andre jeg kan få til at skrive

Poul fra Århus

“Karlsbo” d 5 – 10 – 93

Kære alle

Tak for breve og hilsner, og tak for samvær i tiden der er gået.

Her står alt vel til.

I søndags var vi i Andkær til Gerdas fødselsdag, hun havde mange gæster. På mandag er vi inviteret til Gern for at fejre Gunnars fødselsdag, vi regner med at tage Edel med.

Jeg har fået mærket 125 juletræer ud til 95 kr st. og 90 til 65 kr og klip vil han have alt det vi kan skaffe til 4,50 kr pr kg. jeg tror det vel kan blive til et par ton.

Vi må begynde at klippe d 20 oktober og fælde juletrær efter d 15 nov.

Det er tidligere end vi er vant til, det er vi glad for så kolliderer det ikke med dørsalget nye nærmere jul. Nogle af juletræerne skal til hotel Munkebjerg.

Jeg er i gang med at sikre de frostsarte planter. Kærlig hilsen

Jutta og Jens

Hvidovre 12 – 10 93.

Kære alle!

Ja så er den sommer forbi, den har ikke været alt for god, blomster og græs + frugt er der masser af, blomster har næsten ikke stået pænere end p.t., jeg var i Smidstrup søndag, det var meget hæderligt vejr, men nu lukker jeg efter efterårsferien, jeg har en V.V.S. mad til at lukke og puste rørene igennem, det spås jo om en streng vinter, men lad os nu se det har man sagt så mange gange før –

Vi får nye altaner herhjemme p.t. det er en frygtelig larm sådanne nogle håndværkere kan lave, med trykbor, det skulle for mit vedkommende være overstået ca. midt i Nov.

Sussi og Jan rejser til Kina og Thailand i Nov. forretningsrejse med lidt ferie, her er alt vel, og håber det samme er tilfældet i familien, tillyke Edith og Mogens med jeres nye hus, og Bente og Kurt med bryllupet også Mary og Jesper med det nye hus, Uhrhøj er et dejligt sted, mit barndomsdomæne…

de kærligste hilsner fra Joan

Andkær d 25 – 10 – 93

[skrevet på hovedet øverst:]

NB. Håber meget vintren ikke bliver så kold som Poul skriver om, – 30o uha

Kære alle.

Mange tak for brevene her, men endnu større tak fordi I sådan tænkte på mig under mit sygehus ophold, for besøg, blomster, gaver, chokolade o. lign. var helt overvældet men så dejligt at mærke, Astrid kom hver dag, gik jo godt med selve operationen men som det jo desværre af og til sker fik jeg noget betændelse, men er nu ved at være i orden.

Også tak til jer alle for besøg, breve og opringning på min fødslesdag, alle tog et nap med af damerne så det blev en dejlig dag, Martin fandt stole.

Det havde vi også til Gunnars 65 års dag, de tre børnebørn var der også så vi fik den lille Amalie at se, en kvik og yndig lille pige og var henne og se tilbygningen ved Birgitte og Leifs det så ud til at blive dejlig og god plads

Edith ringede forrige søndag, da havde hende og Mogens været til barnedåb – vist i København og det var gået godt lød det til, men nu kan Edith jo selv fortælle også om hussalg og køb, men så dejligt det er blevet bedre med Mogens.

Har lige haft Birgit hjemme så hun så også vandrebogen denne gang, Bodil var inviteret til Korfu af norske røde kors ungdom, og lød så glad og frisk da de ringede lørdag at hun var godt hjemme. Det var så dejligt at have Birgit hjemme, lørdag kom Bente også vi havde det dejligt vi tre, selvom de hjalp mig med at få fortsatsvinduerne i, jeg skal undgå tunge løft.

Søndag kom Vidar fra SydTyskland og de kørte hjem i hver sin bil mandag.

Erling befinder sig godt i Grønland, og er for tiden på 3 ugers kursus i Godthåb.

Bente skal i morgen være med til at vælge ny skoleinspektør, det var hun lidt spændt på, men ellers befinder de sig alle 4 godt i deres hus og har lige købt en anden bil, dog ikke ny. Kærlig hilsen til alle                                                                                 

Gerda

Næstved d. 22 – 11 – 93

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i “de 12”. og tak for samvær i året der nu går på hæld.

Svenskerne har været her i denne weekend, fra fredag til søndag.

I anledning af at det var 25 år siden et Jens Peter blev student var hans klasse samlet til fest, om end lidt forsinket, og det havde været en vellykket sammenkomst.

Ja så er Edith og Mogens flyttet til deres nye adresse, og det tror jeg, de bliver glad for.

Det er lidt tidligt, at det er blevet vinter, børnene var glade for sneen, da de var her, og de lavede en fin snemand til os inden de tog hjem, nu vil jeg næsten ikke håbe, at den holder, til de kommer igen til jul, eller rettere nytår.

Fra den 20 oktober til den 25 oktober var vi i Sverige og være hos børnene, mens Jill og Jens Peter var i Bryssel, og det klarede vi også fint. Albert holdt ferie hos Ajax imens. Kirsten og Mogens tager meget omkring, og så ferierer Ajax hos Albert.

Jeg nåede stort set at blive færdig med havearbejdet for i år, og som vejret er nu ligner alle haver jo hinanden.

Mange kærlige hilsner til jer alle

fra Karen og Kristian.

[stemplet:

EDITH STAHLSCHMIDT

      Ferskenvej 73

   DK-4700 Næstved

    Tlf. 53 72 18 73]

Næstved d. 13.12.93

Kære alle!

ja så er det vist på høje tid jeg får “de tolv” sendt af sted, men der har været meget at se til, men nu er vi ved at være i orden og ved at finde os selv.

Først mange tak for brevene i “de tolv”.

Her har vi så holdt flyttedag, det var en stor omgang, men nu er vi ved at være i orden.

Mogens befinder sig helt godt her, men savner jo Bag Bakkerne, det var dog blevet for meget især, da Mogens jo nok aldrig kommer til at kunne arbejde meget i haven.

Det er også et lille dejligt hus vi har fået, det er hvad der skal være og meget praktisk indrettet. Her er en lille have til, den har Per lovet at lægge om for os, det kan jo nok først blive til foråret, Per kone Ulla har desværre lige fået besked om hun har en dissimineret sclerose, så det er ikke rart at tænke på.

I dag skal vi til Martins 8 års fødselsdag, så det glæder vi os til, jeg har været ved at lave juledekorationer, det er blevet tradition for, jeg har en med til Laila den aften, så laver jeg jo til mig selv med det samme.

Juleaften skal vi til Præstø hos den ældste af drengene, da kommer begge Oldebørn også, så det glæder Mogens sig meget til. Lillejuleaften kommer Magna Leila og børnene her til en lille forjuleaften og juledag skal vi til frokost hos Kirsten og Mogens, det plejer at være meget hygeligt og de gør utroligt meget ud af det.

Nu de kærligste hilsner til alle med håb om at få mange besøg i vores nye hjem.

Mogens og Edith

Ferskenvej 73

Vejle 8 jan 1994.

Kære alle!

Ja så må jeg se at få bogen på farten igen. Gerda og jeg skal ned til Ove og Anna i morgen så spares portoen.

Nu er jeg så blevet 70 år, havde meget lidt lyst til at fejre dagen, men det gik nu godt ved H. Berntsens hjælp, og bortset fra hende var her kun familiemedlemmer, men det blev også til 17 ialt.

I år havde vi da hvid jul her, nogle dage var der også rimtåge, det var meget smukt.

Sinne var i Brædstrup fra 18 til 29 dec. så hun og Edel fulgtes med Gunnar, Grethe og Karsten til min fødselsdag.

Jeg var der fra 23 – 28, da blev Jutta 70 år men vejret var ikke rigtig godt, så vi kom ikke ud at hilse på, hun fik gaven i Brædstrup 1. juledag.

Hanne og børnene kom juleaften, Lars, Farmor og Ragnhild ligeså, og det blev en hyggelig aften.

1. juledag var vi omkring 20, Ole Helbo var der, men Poul var ikke med, da han var på aflastning ved Odder.

Ole bor nu sammen med Inger Cecilie på Bakkevej 65 3460 Birkerød, tlf 45.82.99.09, han skal afløse Else i Lillehammer under olympiaden, for det vil hun ikke være med til, hun rejser på ferie og Jens fylder huset med gæster.

Edel var også inviteret til fredericia i morgen; men Lars’ bil er ikke i orden, så de kommer ikke.

Karen “skomager” har været meget syg her i julen, blev først indlagt i Give med tegn på forgiftning efter guldkur, hun har fået leddegigt, derefter overflyttet til Fredericia på gr. af nyresvigt, den 23/12 lå hun i respirator i Vejle, hvor man en overgang frygtede for hjerneskade, men hun kom sig, jeg besøgte hende 6/1, hun var kun skind og ben uhyggelig mager, men ellers psykisk velfungerende, og kunne bevæge sig lidt ved hjælp af stokke, Jørgen hendes mand, blev 70 den 5/1 94, han er en rask og kraftig mand, han sagde godt nok han havde tabt 5 kg her i julen, de har 2 børn og et barnebarn, begge forældre var over 40, da hun blev født.

Ove har fået ridderslaget eller ridderkorset hvad nu sådan noget hedder, det får vi at se i morgen, men Ove må hellere selv fortælle om det, men tillykke med det.

De kærligste hilsner med gode ønsker for det nye år

Astrid

[fortsættes]

P.S. så glemte jeg alligevel noget vigtigt, jeg synes vi skal slutte vandrebogen, når denne bog er udskrevet, og mens vi endnu er så mange i live, nu har vi telefonen og ofte er i kontakt med hinanden, har bogen ikke så stor værdi som i de unge år.

Jeg vil meget nødig være den sidste af flokken, og den der skal afslutte familiesagaen.

Så lad os få en pæn afslutning, mens vi endnu har forstanden i behold, jeg håber de fleste er af samme mening.

Astrid           

Fredericia den 28. jan. 1994

Kære allesammen!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv” og for julehilsner samt for opringninger og gode samtaler via telefonen.

Vi ønsker Edith og Mogens tillykke med det nye hus, og vi glæder os over, at Mogens nu har det bedre, vist endda meget bedre.

Grethe og Gunnar vil vi gratulere med Jens Peters fjernsynsdebut, som jo blev klaret med bravour, i hvert fald den 1. dag. Ham kan familien godt være bekendt at vise frem.

Astrids forslag om at stoppe “de tolv” mener jeg under alle omstændigheder bør drøftes i et familieråd, hvis der da ellers er stemming for at “lade det nyde fremme

I år prøvede vi så at holde juleaften og juledag hos børn og børnebørn, mere præcist hos Bodil og Stig.

Vi havde et par dejlige dage og en meget festlig juleaften, selv om Stig først kom hjem fra Panama 1. juledag om eftermiddagen.

Sidste lørdag var vi i Vejle for at fejre Jespers 40 års fødselsdag sammen med hans familie. Vi var 17 i alt, og det blev en dejlig dag, som jeg tror alle var glade for.

Ja, som Astrid skriver, så har det behaget Hendes Majestæt Dronning Margrethe at udnævne mig til ridder af Dannebrogsordenen, hvilket jeg fik besked om ved brev, der lå og ventede på mig, da vi kom hjem fra Ellys fødselsdag den 29/12 93.

Men jeg har da også, som det sig hør og bør, været på Christiansborg for at takke Dronningen for anerkendelsen – med hvide handsker på. [Tilføjet mellem linjerne:] Dronningen var venlig uden at være nedladende. Mere herom en anden gang.

Årsagen til anerkendelsen var ikke angivet i brevet; men jeg har siden fået oplyst, at begrundelsen er arbejdet i Ungdommens Vel gennem en lang årrække, heraf de sidste knap 17 år som formand; Men det er nu ikke mig der har udført det meste og vigtigste arbejde i U.V.; men jeg har jo været formand.

Min afgang fra UV har været fejret på næsten overdreven vis, ved reception, middag og med mange gaver. Sidste gave var et gavekort til et 2-dages kursus i “Samrådet” på Nyborg Strand for både Anna og mig. Vi kom igår hjem fra et par dejlige dage, og Astrid var så venlig at passe Sally imens.

Den seneste tid har været præget af fugtigt og uroligt vejr udendørs. De kommende dage er der udsigt til nogen uro indendørs idet Anna er ved at gøre klar til at gøre stuen i stand fra øverst til nederst.

Vi glæder os til foråret og sommeren med nye muligheder for festligt samvær med familien.

De kærligste hilsner

Anna og Ove.

Gjern 15 – 2 – 94

Kære Alle

Tak for brevene i “de tolv”, det er rart at høre lidt om hvad der sker de forskellige steder, nu glæder vi os til at være sammen med jer den 13 marts. Her i Gjern er alt vel, Amalie har været lidt utilpas den sidste tid, men nu er hun vist frisk igen, så vi har været ude at passe hende nogle gange. de går jo i skole begge to, og det er ikke godt at komme i vuggestue, når man ikke er rask. Hendes mor og far skal til England i påskeugen, på den billet Jens Peter vandt i Lykkehjulet, nu har han vist fået alle gevinster hjem, så må vi håbe han får glæde af dem.

Der er en lille mulighed for at vi skal passe Amalie mens de er derovre, vi er glade fordi vi får lov til at passe vore børnebørn en gang imellem, drengene henter vi jo engang imellem i børnehaven

Tillykke med jeres nye hus Edith og Mogens, jeg forstår at i er faldet godt til, og at Mogens har det væsentlig bedre, ikke mindst det sidste glæder os meget.

Også tillykke med den fine orden Ove, jeg forstår at i har oplevet mange ting omkring dette, og det er da også en anerkendelse af det arbejde som gøres af kristne organisationer for mennesker der måske ikke har fået så gode betingelser her i livet som andre.

Det må også være spændende at komme til Normandiet og fejre 50 året for D. dagen.

Det er ligesom for vådt at komme i haven hos os, i denne tid er jeg optaget af at sælge lodsedler for Kirkens Korshær, Grethe og jeg hjælper dem hver tirsdag og om onsdagen hjælper vi i Folke Kirkens Nødhjælp, og sammen med de andre gøremål vi har blandt andet i Vejsmandsklubben og Indre Mission har vi nok at se til, det sidste sted er jeg blevet kasserer.

Men det er vist også sådan at man skal være glad fordi der er nogle der vil gøre brug af ens evner, uanset om de er små eller store.

I formiddag var vi i Lukas kirken i Århus. det er sådan at Jens Peter er på pastoralseminariun for tiden, og som en del af uddannelsen skal de medvirke ved gudstjenesten, bland andet holdt han prædikenen, og det synes jeg såmænd han klarede helt godt

Til slut mange hilsner fra os i Gjern

Gunnar

Brædstrup den 3 marts 94

Kære alle!

Tak for brevene, ja det er så næsten lige et halvt år siden jeg sidst havde bogen, angående Astrids forslag om at stoppe “de tolv” med bogen her, kan jeg kun sige at det ville jeg være ked af, også mine børn, Hanne synes bøgerne er af stor værdi, og at det ville være dejligt at få hele livsforløbet af vi tolv med.

Så fik vi lov til at opleve rigtig vintervejr med masser af sne igen, idag er det så ved at svinde lidt igen, men endnu hænger sneen ned af tagene så man kan risiker at få en ordentlig snebunke i hovedet, det har været lidt besværligt for Lars at komme til Norge, hvor han jo har arbejdet i Oslo siden September, Hanne kom heller ikke på arbejde i mandags, jeg var i Randers sidste uge og passe Isabella, som havde skoldkopper, og vi kørte så til Brædstrup fredag aften, og de skulle have været tilbage igen søndag, men måtte opgive det, kørte så hjem tirsdag, men over Horsens, ellers plejer de at køre over Ry og Hammel.

Nu glæder vi os til at fejre Grethes 60 års dag på Lystruphave den 13. Anna ove og jeg skal på kursus i Århus lørdag den 12 og 13, men snyder så fra de sidste 3 timer, det er ellers meget spændende og koncentreret undervisning, så det er om at få så meget med som muligt.

Kl. er over midnat, så jeg tror jeg vil slutte for denne gang, Carmen kom på besøg her i aften, så jeg kom lidt sent igang med at skrive og jeg har haft den til at ligge lidt længe denne gang

De kærligste hilsner

fra Edel

NB. Hanne og pigerne skal til Californien fra den 29 marts til den 8 april, så pigerne glæder sig meget til at se deres far, som har været på en musikskole siden September og skal fortsætte til September 94

København d. 20/3 – 94.

Kære Alle!

mange tak for Jeres breve.

En stor tak til Grethe og Gunnar for festen på Lystruphave i anledning af Grethes 60 års fødelsdag d. 13/3, det var en fin og vellykket fest i alle måder, det var også dejligt at træffe så mange af Jeres gode venner. Lystruphave er et sted man er glad for at komme, vi har efterhånden været der til mange minderige familifester.

Astrids forslag kan der vel siges både for og imod, det vil vel nok være lidt underligt, at den pludselig ikke er der mere; men nu må vi høre de forskelliges mening om sagen, jeg tror der er til 2 – 3 omgange endnu i denne bog.

Jeg havde 4 hyggelige dage hos Astrid, da vi var til Grethes fødselsdag, lørdag formiddag var vi inde i byen for at se noget af alt det nye, der er skudt op, og gik en tur i gågaden, der er meget forandret i Vejle fra min tid i Mølholm, i mange år har jeg faktisk kun set byen fra turen til og fra banegården, mandag aften havde Astrid inviteret Ketty og Ernst til en kop kaffe, dem har jeg ikke set i mange år; men vi høre af til fra hinanden fra brev. Jutta, Jens Gerda og Anna var der også, Ove var desværre forhindret på grund af telefonvagt for Nicolajtjenesten, vi havde en hyggelig aften og snakken gik livligt.

Mogens og Edith klarede turen til Jylland og festen i fin stil, vejret var jo ikke det bedste, de boede hos Gerda og havde haft det så hyggeligt og rart.

Hvordan har du det, Poul? Vi havde så småt ventet at se dig d. 13/3; men det var måske for besværligt, at få det arrangeret.

Mange kærlige hilsner fra Sinne

Århus 24-3-94 modtaget

27 – 3 -94. Sommertid

Kære alle tak for bogen.

Jeg forsøger at sende den videre snarest.

Ja jeg blev jo snydt for sidste Fødselsdag på Lystruphave men det må jeg så have til gode.

her går det som det bedst kan. Jeg var jo i December på et Strandplejehjem v. Saxild Strand udenfor kysten ved Odder og da jeg kom hjem gik der et par dage, så synes min hjemmehjælp var xxx for gul og jeg havde tabt mig en del så jeg blev smidt på Sygehuset omgående, hvor jeg saa var 1½  Md. Jeg har tabt 10 kg i forhold til min normal vægt, men nu har jeg da taget et Par kg på igen, – og håber på noget mere fremover.

Else ville ikke være i Lillehammer til Olympiaden så hun tog en Europatogbillet og besøgte mig på hospitalet og fortsatte så til Berlin og derefter til Grækenland for at finde den Olympiske Ild – og derfra ringede hun hjem. Nordmændene tog den jo ned fra Himlen med Fly men det var jo ikke helt rigtig –

Else var i Italien og flere andre steder i Europa ialt har hun vist kørt 7000 km – hun var her også den sidste lørdag men kun ca 3 timer og så var det væk igen igen med tog til Kbhvn og over Sverige til Norge

Ole som er ved Røde Kors i Kbhvn blev sendt til Zargreb i Jugoslavien til Kroaterne – for at give et kursus – hvorfor ved jeg ikke rigtig endnu, men han oplevede meget og kommer evt. her i Paasken og fortæller mere – han ringede fra Mors for to dage siden han var med fly til Karup og så regner jeg med han har lejet bil resten – Røde Kors må jo have et center på Mors – da han rejser rundt til disse center.

Nu fik vi så sommertid, så nu venter vi på Forår og sommer. Jørgen har været i Haven i dag med fræseren så det må jo være tørt nok til det, sidste sne er også væk.

Jeg slutter med kærlig Hilsen her fra os – jeg forsøger selv at skrive, der er ingen til at hjælpe mig. –

I er velkommen til at se ind til mig [tilføjet:] Jeg er jo altid hjemme men ring først da jeg endnu ikke kan åbne for yderdøren, enten skal Jørgen være hjemme eller også skal Hjemmehjælpen lade døren stå åben det må vi jo gøre på den måde.

Jeg fik nogle andre piller på Hospitalet for 1 År siden og har brugt dem i den tid, men så viser det sig, at den leversygdom jeg har var fremkommen fra disse piller nu er de så byttet om nu får vi se jeg skal til kontrol derinde ca hver anden Md – i kommende År og håber så den er væk, jeg begynder også at spise mere nu, måske kan jeg optage det der er tabt 10 kg.

Min kinesergule farve siges det snart er væk 3 gange har jeg haft lungebetændelse i forløbne år, men det er jo Penesilin 5 dage så er det væk det kan jo ses på Røntgen – så det er jo smertefri

Karlsbo d. 12 – 4 – 94

Kære alle!

Tak for breve hilsner og samvær.

Her står alt vel til.

Jeg er i fuld gang med at starte sorte planter og i kælder og drivhuset ude på fri felt er der endnu ikke nævneværdig grøde, men det er ved at være trængsel inde.

Det var en forskrækkelse med Gerdas indlæggelse, men det forlyder at hun er i god bedring.

Astird forslag ser ikke ud til at vinde tilslutning, så det må vi vel glemme foreløbig.

Juttas søster Ruth og hendes mand Gustav og Bertha og Oluf har købt hver sit hus og er flyttet til Bredballe

Hvis I kommer på de her egne håber vi at I kigger ind.

Kærlig hilsen

Jutta og Jens

Hvidovre 20 – 4 . 94.

Kære alle!

nu har jeg hørt, at Gerda igen er hjemme, så må jeg hellere se at få skrevet i bogen, velkommen hjem Gerda! det var da en grim forskrækkelse, men forhåbentligt er det vel overstået men jo alligevel et påbud om at passe lidt på dig selv, jeg var jo så uheldig at brække venstre håndled i min ferie på Gran Canarie men nu skulle den være klar til at smide gibsen, det har også været svært at fungere med en arm,

Sussi har jo startet solopraksis pr 1/4 og er glad for det, hun skal holde reception d. 28-4 og regner med ca 150 – 200 mennesker hun og har fået en ualmindelig flot klinik.

Rasmus skal konfirmeres d. 8/5, så har vi ikke flere små børn, det savner jeg men vi har jo så til gengæld 4 teeager – det kan af og til kræve lidt tålmodighed, men søde er de alle fire.
Louise har været til teoriprøve og bestod glatbane også, så nu mangler hun bare kørekortet – jeg er ikke rigtig kommer igang endnu i “Fasters Hus” både på grund af min arm, men det er også temmelig koldt endnu, men vi må da snart få lidt varmere vejr, min ældste søster Ruth har solgt sit hus på Uhrhøj og flytter ud i et lille rækkehus på Nørremarken, ikke så langt fra Emily og Oluf, det bliver nok en grim overgang, hun havde den skønneste udsigt ud over Vejle By og fjorden, men det var et stort hus for hende. Gerda pas nu godt på dig selv, ikke flere chok, kan du ikke finde en der kan hjælpe dig med hus og have?

til slut de kærligste hilsner til alle både små og store fra Joan m. familie

N.B d. 20/4 siger mig at Ove har fødselsdag rigtig hjertelig tillykke Ove.

Andkær 5 – 5 – 94

Kære alle.

Tak for brevene og endnu større tak fordi I sådan tænkte på mig under min sygdom så dejligt med besøg, hilsner og alt I gav mig, så dejligt at mærke man ikke står alene og børn og børnebørn var også så gode ved mig ja dem der kunne kom mandag formiddag.

Både Bodil og jeg klarede fint at være til Martins konfirmation, hvor vi havde en festlig dag det blev holdt derhjemme vi var vist 35 der var 7 sange men mange gode sangere, synger vældig godt også i Kurts familie Bente holdt en dejlig tale + et par mere og maden var fin og meget højtidelig i kirken.

Bodil og Birgit klarede også turen frem og tilbage fint de kørte selv så det er ikke så let, men Bodil havde det nok nærmest lidt bedre men må jo stadig væk have hjælp til alt men hun er så tapper og Birgit ofrer sig 100 %

Det må være Jørgen Hauges Ellen der er død.

Kærlig hilsen                      Gerda

Næstved d. 31/5 . 94

Kære alle!

Tak for jeres breve i vandrebogen, nu må jeg se at komme igang med at skrive, da tiden er ved at være overskredet.

I pinsen var vi på besøg hos familien i Bunkeflo sammen med Ellen, Kirsten og Mogens, Astrid havde vi fornøjelsen af at være sammen med, vejret var godt, så vi kunne spise i haven. Vi fejrede Frederiks og Jills fødselsdag. Og Jill og Jens Peters bryllupsdag.

Vi har fået tilpas med nedbør den sidste tid, så afgrøderne står virkelig godt, selv om lidt mere varme jo ville sætte brikken over iet.

Ellen flyttede jo til Næstved d. 9. april sammen med sin papegøje Max, og hun er nu kommen helt i orden i sin nye lejlighed som er af en overkommelig størrelse, vi har 2,5 km derud.

Fra d. 20/8til 27/8 er vores ferieadresse Løgt Feriecenter, Sandkærdvej 580, Løjt Kirkeby, hus nr 215.

Et kræmmermarked er flyttet ind i de tomme fabrikslokaler, vi var til åbningsfest, men ak og ve nogle dage efter blev det lukket – af myndighederne! der er flere ting at udsætte på det, vi får se, måske det aldrig kommer igang igen, der er jo også gener ved slig et naboskab, men alligevel man kunne købe lige så mange bøger man ville, for 2 kr. pr styk.

Til slut mange kærlige hilsner til jer alle

fra Karen og Kristian.

Næstved d. 2 . 6 . 94

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”. Den lå til mig da jeg kom hjem fra min ferie midt i juni, da var jeg på pigetur i sommerhus i Øster Hurup, det var en dejlig ferie, men vejret var jo ikke rigtig med os. Vi kom dog en tur til Jesperhus Blomsterpark, da var vejret rigtig godt, og der er rigtig mange ting at se på.

Så skal vi jo på ferie på torsdag igen og fjorten dage frem oppe i Aslaugs sommerhus ved Hirtshals, hvis det vejr vi har nu kan det blive rigtig dejligt, men vandet er nok stadig meget koldt.

Den 18. var vi ude til Karens fødselsdag, vi var 19 ialt, så der var fuld hus og drengene var også hjemme, Jens Peter måtte desværre arbejde.

Vi havde en hygelig aften, fik jo de lækreste nye kartofler, jordbærrene var ikke nået at blive modne endnu, men det vejr her hjælper nok på dem, vi fik da danske jordbær i går, da var vi på en tur til Jægerspris slot der var en guide, der viste rundt så det var meget spændende. Bagefter var vi i Gislev rosenpark, den var også meget smuk, der har vi nu været før, og på vejen hjem købte vi så jordbær.

Nu vil jeg slutte med de kærligste hilsner til alle

Mogens og Edith

Vejle 31 – 7 – 94.

Kære alle!

Tak for brevene, ja jeg har flere gange tænkt at nu må jeg få bogen videre, så var der det ene og så noget andet og tiden gik, og så kunne jeg lige så godt vente til vi havde været i Norge, og så var det alt for varmt, det er det stadigvæk, klokken er 23, der er 27o her i stuen trods åbne vinduer og 21o udenfor efter min gradestok, men nu skal det altså være, i morgen skulle det blive op mod 35, der har i sandhed været hedebølge, Jyllands-posten skrev 30/7: på trods af julis tropiske temperature er Danmark jo på vej mod et koldere klima på gr. af svovludslip, det var godt nok rart at have varmen bedre fordelt, men det går jo nok modsat.

Den 20-7 begyndte vi [* Sinne Edel og jeg] rejsen til Lillehammer vi havde en del besvær, det skal jeg skåne jer for, vi ankom til Oslo mere end 2 timer forsinket, vi skulle have været i Lillehammer 1010 torsdag, men var der 1330. Else stod da og tog i mod, vi havde fået ringet fra Oslo, der var også varmt og sorigt der, men knap så kvælende, det er et stort og velbeligende hus Jens og Else bor i, med en flot uddsigt over Mjøsa med omgivelser.

Vi var en dag på Maihaugen, der er meget at se på, vi var der vist i 5 timer, søndag kørte Else os til Sjusøen og Nordseter, på hjemvejen var vi omkring Olympiadebyen, Lillehammer bar i det hele taget stærk præg af vinterolympiaden.

Søndag ca 1930 kom Birgit, de har jo lige haft sølvbryllup 19 juli, det var ellers meningen Birgit og Gerda skulle være kommet torsdag, når de havde kørt Bodil til Gaardermoen, hun er i øjeblikken på ferie på Lanzarot, men på vej til Kongsberg i følge med Erling og Aase fik Gerda så grueling ondt i et øje, og de måtte køre en længere omvej for at komme til læge, og overnattede vist i Sverige, Jan Harry skadede den store bil, hunden havde fået en svulst i øjet og måtte aflives, men det endte da med, at festdagen forløb på bedste måde.

Birgit og Vidar ville ellers have kørt Gerda hjem og fortsat sydpå, men det blev aflyst på grund af den skadede bil, vi fik så fornøjelsen af Birgits besøg selvom det blev kortvarig hun tog afsted mandag ved 14 tiden.

Den 26/7 rejste vi så hjem, igen med nattoget over Sverige uden forsinkelser, men det var rædsom varmt i InterCity toget til jylland.

Den 30/7 var det 25 år siden Harry døde, da var det også varmt, Hans og jeg var på ferie sydpå, så vi var ikke med til Harrys begravelse.

I dag søndag har jeg været en tur i Andkær med bus fra Vejle 1710 og hjemme igen 2130, i haven og i skygge var der til at være, jeg fik da også plukket lidt ribs.

Jeg glæder mig til at besøge Karen og Kristian i Løjt i uge 34, Sinne er der også.

Slut for denne gang.

Kærlig hilsen

Astrid

P.s. Jeg glemte at fortælle jeg også har været i Sverige i år. I pinsen var jeg over at besøge Jill, Jens Peter og drengene, og havde et par virkelig gode dage, de har også et stort hus og med udsigt til Drugden fyr.

Fredericia, den 21. august 1994

Kære familie.

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”. Man får gennem disse et klart indtryk af, at I – den stigende alder til trods – alle er meget aktive og vågne med stor interesse og engagement i det samfund som vi ynder at kritisere, men dog holder af og føler at stort medansvar for.

Her har vi nydt den varme og dejlige periode fra slutn. af juni til begyndelsen af aug. Vi har taget mange ture rundt i den omgivende natur og vi har været i vandet næsten hver dag: de fleste gange i Lillebælts vande, som i år har været så lunt, som vi aldrig har oplevet det før.

I de første dage af juni var jeg i Normandiet, bl. a. sammen med svogrene Leif og Einar, for at deltage i festlighederne i anledning af 50-årsdagen for D-dag.

Leif er den lykkelige ejer af en canadisk lastvogn, som var med ved befrielsen af Europa. Der var mange forskellige aktiviteter dernede, bl. a. også et meget stort veteranstævne for militære køretøjer fra den gang. Vi havde en dejlig og oplevelsesrig tur trods de meget ugunstige vejrforhold i dagene forud for 6. juni.

Overalt vakte vi megen opmærksomhed, og vi blev alle vegne mødt med stor venlighed. Måske, fordi vi var så få danskere dernede. Mit indtryk var dog også, at andre folk sætter os danskere højt, selvom der er landsmænd, der gør deres bedste for at være [tilføjet:] fremme den modsatte opfsattelse.

Mere om den tur en anden gang. Nu har vi lige fået indbydelse til at fejre Pouls 80 års fødselsdag. Jeg håber at vi kan møde mand af huse for at fejre Poul og samtidig få et familietræf ud af det.

I sidste uge var vi sammen med Astrid og Gerda i Karlskov for at besøge Jutta og Jens. Det blev en god dag. Det er jo en hel oplevelse at se deres mønsterhavebrug med de smukke blomster og den bugnende urtehave. Også i år fik vi i rigt mål afgrøder med hjem, som vi nyder med glæde til gavn for et sundere liv.

Vi har ikke i år været på længere rejser sammen, Anna og jeg. Men vi har ikke helt opgivet at komme en lille tur til udlandet eller andre egne af vort land her i eftersommeren / efteråret.

Tiden er gået godt, med besøg af og besøg hos børn og børnebørn. Lige for tiden har vi Eva, Ellen og Hans-Jørgen hjemme. Det er dejligt at se, hvordan de små udvikler sig på alle områder. Siden sidste år har Eva gennemgået en kollosal udvikling, så det er en ren fornøjelse at snakke med hende, Både Sanne og Loa er nu begyndt i skolen (børnehaveklasse). Begge er meget glade for de nye udfordringer og oplevelser, som skolen har at byde på.

I forventning om snarligt gensyn sendes i alle vore kærligste hilsner

Anna og Ove.

Gjern 9 – 9 – 94

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv. her er alt vel. Jeg har haft travlt med at samle kartofler op vi har et stort stykke sammen med Birgitte og Leif. Aspargeskartoflerne er mislykkedes for os, men de andre er faktisk helt gode.

Vi har været en tur i Småland i vores ferie, ellers har vi været hjemme det meste af tiden, det skyldtes nu også at Grethe havde arbejde på Korshaun i juli måned, der er vi ellers inde og hjælpe hver tirsdag.

Nu glæder vi os til at være sammen med de fleste af jer til fødselsdag næste søndag.

I dag denne weekend skal vi på lejr sammen med Indre Mission i Gjern, og næste lørdag skal vi have et stort bankospil i Ys Mens Clubberne i Silkeborg her plejer der at være mellem 1.000 og 1.200 mennesker.

vi har ligesom i andre nok at se til. Nu skal vi jo også have fundet ud af hvordan vi skal sætte vores kryds, denne gang er det Grethe der er mest sikker på hvor hun skal sætte det, Karsten har jo også fået valgret denne gang, og han går da meget op i det, han håber på at han kan låne bilen til at sætte valgplakater op i aften, men det bliver nu vist en våd omgang.

Til slut mange kærlige hilsner

Grethe og Gunnar.

Brædstrup, d. 15 – 9 – 94

Kære alle!

Tak for brevene, det lader til at bogen ca. er et halvt år om at gå en turen rundt, det er vel også meget passende?

Jeg synes sommeren er fløjet afsted, og har haft tiden fuldt optaget, det var en dejlig oplevelse for mig at være i Norge, det var jo også første gang, og giver også lyst til en gentagelse, det var også fine betingelser at kunne bo hos Else og Jens, jeg var meget begejstret for besøget på Maihaugen, fik også lejlighed til en måned senere på de Unges Hjem at fortælle om det, og stærkt anbefale at besøge stedet.

7 juni var jeg også en uge på Silkeborg Højskole, det var ikke ligefrem ferie, da der var 8 timer intens undervisning daglig, men det var meget spændende, også samværet med de mange spændende mennesker, og jeg må sige at jeg befinder mig godt med at side på skolebænk igen, jeg har været afsted 2 weekend i det andet skoleår på Teologi for Lægfolk.

Så har jeg også passet hund et par uger mens Birgit og Tage var i Polen, Laika var en nem gæst, men fadsede(?) at få lagt den våde løber på køkkengulvet,  da han var bange for at gå på et blankt gulv, men det fik han så, han fandt også hurtigt sin plads i sofaen.

Den 6 september var jeg til Mona og Eriks sølvbryllup i Thy, det var en meget festligt dag, der havde været 59 til morgen sang og kl. 10 kom 39 beboere fra det plejehjem hvor Erik er pedel og gratulerede og drak kaffe m.m., vi var 60 til festen på kroen.

Nu glæder vi os så til at komme til Sabro den 18 og fejre at Poul biver 80 år, Sinne Edith og Mogens kommer her lørdag, så kan vi jo køre sammen til fest dagen efter.

Jeg vil slutte med på gensyn til de fleste af jer på søndag.

Kærlig hilsen Edel

d. 6/10 – 94

Kære Allesammen!

Mange tak for Jeres breve, om hvad I har oplevet i denne sommer, som nok er slut nu, hvor nattefrosten har meldt sig, det blev jo en god sommer med sol, varme og mange rejser og gode oplevelser, sidst var det Poul, der inviterede til 80 års fødselsdag på Sabro Kro, det siger vi mange tak for, det blev en festlig og hyggelig dag med god stemming, jeg er spændt på, hvornår du skal benytte dig af din flotte gave helikoptorturen, det var da en speciel gave.

Det var en stor overraskelse da Jens ringede i aftes og fortalte, at de havde vundet en bil, den største gevinst i Hjerteforeningens lotteri, tænk at det også kan ske i vores familie, det plejer altid at være andre, det sker for. Helt fin var det, deres bil er 13 år, og derfor nok kan trænge til en afløsning. Hjertelig tillykke – Jutta og Jens

[to dannebrosflag klistret ind!]

Jeg har også en lodseddel, men det var godt det ikke var mig der vandt den, jeg har jo ikke kørekort.

Det var en frygtelig skibskatastrofe, der skete natten til onsdag 28/9 i Østersøen, næsten 1000 menneskeliv gik tabt, de fleste kom vel slet ikke op fra kahytterne, det er helt ufatteligt, jeg tænker på, om man i det hele taget burde bygge så store passagerskibe; men alt skal være stort i vore dage, og ulykker kan vel ikke helt undgås trods alle sikkerhedsforanstaltninger.

Jeg ser af et avisudklip i vandrebogen, at Ellen Hauge er død i foråret, jeg synes heller ikke, jeg har hørt om hendes mands død 2 år før, det skulle så være samme år som Hans døde.

Mange kærlige hilsner                             Sinne.

Århus 8 – 10 – 94.

Kære alle! Tak for Bogen. jeg forsøger at sende den hurtigst jeg siger mange tak for besøget til min fødselsdag m gaver. Jeg har ikke fået Fotografens billeder endnu, så jeg kan ikke sende dem med hvad jeg havde regnet med.

Jeg læser at Jens har fået ny bil * “tillykke” jeg har ikke spillet lotto eller andet og derfor sikkert heller ikke vundet noget, men nu har vi jo lige haft valg og vi var så heldig at få Jacob Haugaard ind, sikke et held han har jo lovet medvind på alle Cyklestier, og vi får Tæpper på vores gågade –

* Jeg synes i skulde prøve den nye bil herop så vi kan se den, – Husk hvis det er en rød bil så er Politiet altid efter den (Vejskilte viser jo også at røde biler ikke må overhale sorte biler –

Ja Færgeulykken har vi nu set nok af, men Færger er også bygget fejl, med det opdager de nu nok, men Togene er faktisk ikke bedre, eller de forstår ikke at køre i dem. de sidste år har givet meget skrammel (rullestol er ikke så farligt)

Jeg har fået en lille pige, 22 år som hjemmehjælp (balletdanser) Torsdag har hun 2 timer ekstra til mig og 2 gange har hun trillet mig over til et stort supermarked (der var så meget dametøj at se på), men også lagkager

Jeg vil slutte for denne gang det er snart TV tid og vi skal se vores Jacob Haugaard – nu er han jo Danmarks største Cirkus.

Kærlig hilsen og tak for sidste

Jørgen og Poul fra Århus

NB.

17/10 94

d.d. 2100 Tlf fra Else og Jens skulle hilse alle Else skal i næste uge til Schweiz

Karlshave d 1 – 11 94

Kære alle!

Tak for breve og hilsner og tak for samvær og tak til Poul for den fine fødselsdagsfest

I dag er det Vagns fødselsdag.

I søndags kunne Hans være blevet 80 år, alle vi søskende der bor på Jylland + pårørende var samlet på kirkegården, så der blev pyntet helt overdådig.

Jeg benyttede lejligheden, til at prale lidt med vores nye bil, som jeg jo er kommet overordentlig let til, den er komfortabel, og rar at køre i, især er lyset med bedre end på den gamle, som jeg solgte for 6000,- Kr.

Skovfogeden har mærket 135 normansgran af til 60 kr stk. og 60 osmaner til 15,- kr stk. vi må fælde den 1 december.

Vi har haft overordentlig meget nedbør de sidste måneder, men det generer ikke os noget nærmere. Vores selleri har været gode i år, især bladselleri er overdådige.

De kærligste hilsner

Jutta og Jens.

Hvidovre 7 – 11 – 94

Kære alle!

ja så er sommeren forbi, den har været dejlig lang og varm, ja efteråret har da også været fint, igår var jeg i Dyrehaven og se Hubertusjagten, vi travede 7 km over Erimitagen til Hjortekær, en pragtfuld tur – men der er ikke mange blade tilbage på træerne, i dag lover de både sne og frost i den kommende weekend, her har vi det godt allesammen, jeg havde dem allesammen hjemme på Vagns fødselsdag til Hønsekødsuppe, men mine gryder er altså blevet for små, de store drenge spisern så det er en lyst, Rasmus er 15 år og måler nu 181. Rune er lidt lavere, men spiser også godt

4 dejlige børn, som man kun kan glæde sig over, på torsdag Mortensaften inviterede Jan på andesteg i Jægerhuset, en Restaurant ved Furesøen ikke lang fra deres hjem

d. 3. December på min fødselsdag rejser min søster Ruth og jeg til Gran Canarie på ferie, Ruth flyver fra Billund jeg fra Kastrup og mødes dernede, Ruth lander 20 min før mig, smart at det kan lade sig gøre, så vi skal i år nok købe julegaver dernede, jeg glæder mig til varmen det har mine dårlige muskler godt af

der er nu kommet et fint nyt tag på “Fasters Hus” så nu slapper jeg af, jeg kan ikke lide når det drypper ned, godt jeg havde Jan, han var synsmand og sagde god for arbejdet, jeg har ikke selv kunnet komme op på taget.

Louise er p.t. i Berlin med skolen, hvor de dog rejser meget i Skolen, i påsken var de i Istanbul og så har de været ved Vadehavet, og nu i Berlin, hvordan får forældre med flere børn dog råd

Rasmus går på Holte gymnasium i 9 klasse og de får da heldigvis lov at fortsætte

Rasmus vil dog søge Virum Gymnasium fra sommerferie i fald han bliver kendt egnet til gymnasiet, men det tror og håber vi da, det var lidt af det der sker i Hvidovre og Holte, og vi sender de kærligste hilsner til alle både små og store

Joan.

Andkær d. 21 – 11 – 94

Kære Alle.

Mange tak for jeres breve. Jens fortæller at vi var sammen og på kirkegården på Hanss fødselsdag, men fortalte ikke at de havde inviteret på fin kaffebord på Bredal kro, interessant at se det indefra, for vi er jo kørt forbi fra vi var helt små og unge. Jeg fik også lov at køre med i Jens fine bil, dejligt de var så heldige. Vi sluttede af hos Astrid, Anna havde kogt suppe.

De har også købt en ny flot bil men det fortæller Ove nok selv om, og Astrid flytter i sin nye lejlighed fredag, held og lykke med det.

På onsdag kunne Anker være fyldt 75 år og til maj kunne vi have holdt guldbryllup så bliver nogen mindedage.

I går var Bente, Kurt og Maria hjemme, Martin sang, men vi havde sådan en dejlig dag, alle 3 børn husker deres Far ved at pynte på graven.

For flere år siden tog jeg et lille fyrretræ med hjem fra fjeldet i Kongsberg med i kufferten, for 2 år siden fik jeg en lyskæde til den fra Bente og hendes, som vi jo selv kunne hænge op i toppen, i går måtte Kurt, der er ret høj op på en stige for at nå op, så den trives for godt i den danske muld men er et flot træ som jeg glæder mig over i foråret stod det med en slags lys på blev der beundret.

Poul glemte at fortælle om sin Helicoptor tur, men igen tak for en festlig dag og dejligt at være sammen med dig og dine.

Maria er på aftenskole i Nyborg, regner med at tage på gymnasiet til sommer men er så glad for skolen det samme er Bodil der er på Sundheim Folkehøjskole ved MOI, både Bodil og Maria er også glade for deres kammerater på skolerne.

Aase og Erling er i dag rejst på ferie til Pragh.

Håber I alle må klare jer godt gennem vinteren, vi er jo ikke lige frem nye mere.

Kærlig hilsen Gerda

Næstved d. 22/12 94

Kære alle!

Tak for jeres breve i “de 12”.

På denne årets korteste dag vil jeg bringe mit korte bidrag til bogen.

Nu må jeg lade vær med at ønske jer glædelig jul her i bogen, skønt alt jo står i julens tegn i disse travle dage, som det jo nu en gang er, nogen hvid jul bliver det jo nok ikke, ja vi rejser ikke ud i julen, så vi kan ikke komme hjem den samme dag, det meste af Karens familie bor her i Næstved området, bortset fra Karen og Knud, der bor i Fuglebjerg.

Ellen er også glad for, at hun ikke skal rejse fra Vejle og hertil i år.

Villaen i Bredballe er da solgt, der blev forlangt 5,5 mill for den, men jeg kender ikke den endelige salgspris.

Karen er ude hos kirsten i dag, så Albert spidser ører, når han hører noget.

Mange kærlige hilsner

Karen og Kristian.

Næstved d. 7. 1. 95.

Kære alle!

Først mange tak for brevene i “de tolv”. Og rigtig godt nytår til alle med tak for hyggelig samvær i 94.

Ja så er vi igen begyndt på et nytår, tiden går utrolig hurtig synes jeg. Vi har haft en dejlig jul og nytår.

Juleaften var vi i Birkerød, 1. juledag hos Kirsten og Mogens, der var vi 20 til julefrokost, det er altid en meget hyggelig dag, og de gør rigtig meget ud af det.

Nytåraften var vi i skelskør, og det var også fint, men som det da blev skudt, Mona Lisa var alene hjemme, men hun tar sig jo ikke af at det bliver skudt udenfor, men hun er bange for bordbomber og lign. ting man bruger indendørs, hun er livet op igen og har det rigtig godt sin høje alder til trods.

Nytårsdag havde vi en meget kort besøg af Jill, Jens Peter, Karen og Kristian, de var ude og prøvekøre Jills og Jens Peters nye bil, det var en rigtigtig nok en lækker bil, en Saab, og der var vist alle de moderne finesser der kan være på en bil. Det var rent tilfældig jeg så dem, da jeg var ude og lufte Mona Lisa, så var de lige med inde et øjeblik.

Næste mandag bliver Mogens 86 år, så søndag kommer børn børnebørn og oldebørn på besøg, vi bliver en 16 – 20 stk. så der bliver fuld hus.

Nu ikke mere denne gang men de kærligste hilsner

Mogens og Edith

Vejle 28/1 – 95.

Kære alle!

Tak for brevene, den 25. November flyttede jeg så ud i den sydlige del af Vejle, det er en stuelejlighed på 65 m2 med en lille have til med plankeværk omkring, må holde hund, men har ingen fået endnu.

Huset blev for ca 20 år siden bygget som rækkehus med kælder, stue og 1 sal, men lejen var så høj, at kun få havde råd til at bo her, og for at undgå lejetab, eller nogen kommunen anbringer, er husene (6 i rækken) blevet delt i 2 lejligheder, lejen er på 3.558 md. et par hundrede mere end Parkvej, men til gengæld får jeg ca 600 mere i boligstøtte, da denne er 17 m2 mindre. Jeg bor i udkanten af et stort boligområde, men tæt ved Sønderskoven, mod Vinding et mindre fredet område v. Mølholm å, og til den anden side er det ikke langt til det fredede natur ved Højen ådal, men kom og se det.

Gigten har plaget mig lidt meget her i vinter, så flytningen var drøj, jeg glæder mig til sol og sommer, og til vandreturer med hunden. men det er ikke fordi jeg ikke kommer ud og motionere, det gør jeg hver dag på cykel, det går fint med at komme ned i byen, men lidt sejt at trække den op ad bakken hjem.

I morgen regner jeg med besøg af Mary, Jesper Sandra og Laura, Anna vil også komme, Ove skulle passe “Værestedet” om eftermiddagen, men så kan Anna få bogen med.

På onsdag er det meningen Grethe, Gunnar og Edel skulle komme, de har ikke været her endnu.

[En hel linje streget ud, så det ikke kan læses.] Signe Pedersen fra Viuf kro er død efter længere tids sygdom, og det kan næsten ikke være andre end Signe Rodding fra Jerlev, hun nåede nok ikke at blive 70.

Jeg har også hørt at Signe Hauge skulle være død af lungekræft for mere end 1 år siden, hun var fra 1930.

Anna kom ikke på grund af føret. Nu vandrer jeg så til Vinding for at sende bogen i sol, frost og sne.

Kærlig hilsen

Astrid.

Modtaget den 31/1 – 95                                                                                            
Afsendt 14/2 – 95

Fredericia 14. februar – 95

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”.

Nu synger vinterern forhåbentlig da snart på sidste vers, og så kommer der en tid, hvor der bliver bedre muligheder for at besøge hinanden. Det glæder vi os til.

I søndags havde vi besøg af Jutta, Jens, Gerda og Astrid. Vi var alle til stor hundeudstilling i Margrethehallen, hvor der var udstillet over 2500 hunde, så der var meget at vælge imellem. Der kom dog ikke nogen handel ud af det; men det var da en meget sjov oplevelse. Selv har vi ingen hund mere. Vores gode Sally døde i sommer – over 14 år gl. Den havde været til glæde for mange, især børn, og det både vore egne børnebørn og børn overalt i vores kvarter. Selv blev jeg ofte omtalt som “Sallys far”.

I næste week-end skal vi til Gentofte for at fejre Benjamins fødselsdag. Vi tager nok toget; ikke bare af hensyn til evt. vinterføre, men det er også billigere, og desuden vil Anna på hjemvejen en tur til Skelskør for at besøge en gammel faster. Så hun bruger en dag mere til turen end jeg gør.

Vi fik en ny bil i nov. Den gamle var begyndt at ruste, og Pouls far skaffede os en god pris for den gamle 8½ år gamle Kadet 50.000,- kr. i bytte for en ny Opel Astra.

På fredag tager familien i Odense på skiferie i Alperne. De er “helt vilde” med at stå på ski.

I vinter har jeg haft en studiekreds i “danske dialekter” på Treldevejens skole under LOF. Det gik godt, synes jeg; ikke mindst takket være Annas hjælp med det sønderjyske og med at synge. De øvrige deltagere var nu også aktive og meget positive.

Ellen og Hans-Jørgen venter jo familieforøgelse i slutn. af marts. Anna har lovet at stå bi efter bedste evne.

De kærligste hilsner til jer alle

Anna og Ove.

Gjern 24 – 2 – 95

Kære Alle!

Tak for brevene i “de tolv”. Her er alt vel, vi burde vel glæde os over den milde vinter, men det er næsten lige så rart med klar frost, som al den regn. Vi går jo og venter på at Birgitte får vores 4. barnebarn, det er spændende hvordan drengene synes om den lille ny. Birgit venter sig sidst i august, så vi har meget at glæde os til. Birgit går på forældreorlov midt i marts, men hun blev jo også snydt for barselorlov for da gik hun på seminarium, Amalie har vi så den glæde at passe engang imellem, hun kan snart sige al ting nu.

Til sommer når Karsten er færdig på H.F. regner han med at ville ud på arbejdsmarkedet et års tid måske på en møbelfabrik.

Gjern 6 – 3 – 95

Jeg kom bort fra skriveriet. I går søndag den 5 marts kl. 21.40 fødte Birgitte en stor dreng på næsten 5 kg og 60 cm lang, de kom hjem fra sygehus nu i formiddag og begge virker til at have det godt, og så er alle, ikke mindst de fire på Herredsvejen glade, det er jo også en stor gave at få sådan et velskabt barn.

Grethe og jeg har planlagt at vi rejser til Israel sammen med Felix Rejser 27-4

Grethes søster og svoger i Esbjerg skal med på den samme rejse, vi glæder os alle 4 meget til turen.

Ellers har vi nok at rive i, om tirsdagen er vi begge inde i Korshæren, og jeg har også solgt 1.500 af deres lodsedler, om onsdagen er vi i genbrugsbutikken, jeg forsøger også at sælge Kristelig Dagblad, så vi kan få nogle abonenter. Til oktober bliver jeg jo folkepensionist, så falder min pension fra det offentlige med over 50 %, men jeg regner da stadig med at få smør på brødet om søndag.

Kærlig hilsen fra os i Skannerup

GunNar.

Vedlagt en gl. meny, muligvis fra et søvbryllup i 1922: 1897   1922    Menu; Klarsuppe med boller, Laks hollandaise, Sprængt And med Gemüse, Agerhøns, Is, Overflødighedshorn.]

 Brædstrup d. 8/2 – 95

Kære alle!

Mange tak for brevene, denne gang vælger jeg hurtigt at sende bogen videre til Sinne, da jeg kan se min kalender er meget overtegnet, de næste 3 uger, og så kunne jeg jo gå hen og glemme bogen, vi skal have en møderække i næste uge, 4 fødselsdage og et sølvbryllup m.m.

Sidst Astrid var her oppe og vi sad og kiggede i gamle billeder, fandt vi en indbydelse til onkel Jørgens sølvbryllup, og den syntes hun var spændende og ha et par foto kopier af, som jeg så skulle sende en af med bogen rundt, er nogen interesserede kan I jo tage et fotokopi af det, jeg husker ikke hvem jeg har fået det af.

Hjertelig tillykke til familien i Gjern med det 4 barnebarn, det var en stor dreng, jeg husker ikke helt, men det forekommer mig Jens Peter vejede lidt mere ved fødslen?

Ellers har jeg bestilt én til at fælde det store fyrretræ, der står ude i forhaven, jeg synes det bliver for stort, og i efteråret havde jeg en del besvær med at grannålene stoppe kloakken under tagrenden, det kostede over 400 kr at få den renset.

Ellers er det jo en dejlig årstid vi går i møde, haven er allerede fyldt med forårsblomster i alle farver, i år skulle jeg gerne have malet en del udvendig, jeg kom for sent på det sidste år, først var det for varmt, og så blev det for fugtigt.

Fra den 24 – 29 juni skal jeg på kursus på Silkeborg Højskole, og har i år valgt både at bo og spise der, det andet er for besværligt, det gjorde jeg tildels sidste år.

De kærligste hilsner, med ønsket om en god sommer

Kærlig hilsen

Edel

København d 25/3 – 95

Kære Allesammen!

Mange tak for jeres breve.

Nu må jeg nok se at få bogen på farten igen.

Jeg vil byde velkommen til det nye skud på stamen, Birgitte og Leifs lille dreng, så nu har de 3 gutter, som Jill og Jens Peter har. Så venter vi på Ellen, det kan vist blive meget snart, så vidt jeg har forstået.

Oda og jeg var fredag på blomsterudstilling i Forum, Berlingske Tidende tilbød deres abonnenter, at de kunne afhente gratis biletter inde i Pilestræde, så det benyttede vi os af, det var også smukt med alle de friske forårsblomster ja store Rhododendron, Haveanlæg og alt muligt, det var virkelig et flot syn.

Det er meget morsomt med det fotokopi Edel sender med fra onkel Jørgen og tante Maries sølvbryllup, det kender jeg da så godt hjemme fra Gl. Sole, det sommerhus ser ud helt, som jeg husker det, jeg har vist kun været der en gang som barn, jeg er næsten sikker på, Edel har fået det mellem nogle af Hanses ting. Vi har diskuteret om huset var hvidt eller rødt bindingsværk, jeg mente da nok det var hvidt,.

Så skal vi igen til at stille urene 1 time frem, jeg gør det nu altid før jeg går i seng, Oda og jeg talte om, det egentlig er umagen værd med al den stillen frem og tilbage, det er virkelig mange ure, det drejer sig om i den store “husholdning”.

I påsken rejser jeg jog en tur til Næstved på besøg hos Edith og Mogens, jeg rejser påskelørdag og tilbage tirsdag, der er jo nok stor trafik II påskedag. Så kan vi håbe det bliver lidt lunere i vejret til den tid, især har vi da haft så meget stormvejr, så man dårligt kan klare sig i de store kryds. Hans Knudsens plads er stor.

Rigtig mange kærlige hilsner

fra Sinne

Modtaget Tirsd. 28 – 3 – 95 Til Lykke med Dr. Ingrid. 85 år. Jeg er ikke inviteret med, men derfor kan I godt hilse fra mig.

Onsdag 29 – 3 – 95 i dag snevejr, nu havde vi ellers lige fået Sommertid.

Jeg beklager meget at foto fra min fødselsdag ikke er fremsendt endnu. Ole’s udvendige blev “sort arbejde” – men hvis han kan finde filmene til nogle “indvendige” får jeg dem. Astrid har sendt nogle, tak for det, ellers er der ingen der har været flittig med Fotoapparatet.

Ja regn har vi heldigvis fået meget af i vinter.

Helikoptortur har jeg ikke prøvet endnu, men vi får vel nok sommer så lykkes det vel nok.

Jeg fik også en lille legohelikoptor af en af Damerne der ser til mig så nu har jeg 2 små at lege med.

Nå nu ringede Lars, han kommer ud og se TV om Rygning, han har jo ikke selv TV den stakkel, men da vi heller ikke skal se Fodbold så må vi hellere se om Rygning / ikke Rygning det var da godt en sygeplejerske fra Hillerød sagde at deres Børneafd. var røgfri.

Lørdag 1/4  – 95 Ja jeg tager et trip af og til. Der er meget avis m.m. jeg skal forsøge at følge med i.

Ingeniørbladet har vi også Lørdag og nu er de begyndt at omtale Atomkraftværker igen – det er da på høje tid, måske lykkes det nu vi er simpelthen nødt til det og vi kan jo godt klare det rent sikringsmæssige.

Jeg ser også at de kan gensplejse for Kræft, men det synes at de ikke må? Men vi må da håbe at de snart bliver klogere.

Jørgen og jeg købte i Fællesskab i somm et komplet EDB-anlæg (med Larses godkendelse) Jørgen købte det og jeg betalte det.

Nu sidder Jørgen på Kommunale Værker og leger med en tilsvarende, blot 10 år ældre og det synes han ikke helt er rigtigt, vores er langt bedre end den kommunale.

Vi er glad ved at vi har fået Jacob Haugaard ind i Regeringen så vi får medvind på cyklestierne og tæpper på vore gågader m.m.

Søndag 2/4 – 95 Ja, nu må jeg hellere slutte, kl er 14.00 Jørgen skal støvsuge, så jeg skal passe på der ikke kommer støv i bogen.

Kærlig hilsen

Jørgen og Poul i Århus.

NB: Jeg er glad ved at høre de engelske gamle Soldater endelig får lov at komme 4. og 5 Maj til 50 Års Jubilæet.

“Karlsbo” d 21 – 4 1995

 Kære alle!

Tak for breve og hilsner, og tak for samvær, især tak til Poul for fødselsdagsfesten.

Her står alt vel til bortset fra lidt forkølelse.

Jeg har startet en del planter, så det er ved at knibe med plads i drivhusene.

Vi var en tur i Vejle i formmiddag, da vi ventede på en lastbil i en T X, kørte en militærjeep og bag i os men vi kunne ikke se en skramme på vores bil, anhængertrækket havde klaret presset, men jeepens kølesystem lække kraftig. Militæret tog hele skylden og undskyldte mange gang.

Astrid har fået hund, vi hentede for hende ved Jueslminde, det var ingen problem at køre den hjem og det virkede som den følte sig hjemme med det samme.

De kærligste hilsner

Jutta og Jens

Hvidovre 25 – 4 – 95.

Kære alle!

Først et stort tillykke til Leif og Birgitte med den 3 gut, ligeledes tillykke til Hans Jørgen og Ellen med deres store dreng, morforældren ønskes ligeledes tillykke, der er da stadig små børn i familien, jeg savner da også nogle småbørn, her hos os er de blevet temmelig store, Louise skulle blive student til sct Hans, Rasmus jo lillebror 183 cm høj skal i 1 g efter ferien, Rasmus rejser 3 uger på sprogskole i England, og Louise til USA 1 år

så har vi da endelig fået lidt sommer jeg har været nogle dage i “Fasters Hus” det var dejligt, men det kniber med kræfterne, jeg kan ikke rigtig det jeg gerne vil,

jeg er inviteret til konfirmation d. 12. maj i Silkeborg, vi skal sejle til Aale kroen, det er så Emily og Olufs barnebarn der skal konfirmeres, Kasper som blev født med et hul i hjertet og fik hjertet lappet, men er er frisk og helt uden men.

ja så nærmer sig dagen for Danmarks befrielse, jeg havde nogle ting fra Vagn tid som modstandsmand, som Rasmus har fået med til Skolen, hvor de så har hørt om tiden.

Gerda du skriver om Guldbryllup jeg har slået op i Vagns lommebog og ser at d. 18. maj er jeres dag, d 24. maj om 2 år vilde det så have været vores dag, men Karen og Kristian kommer først.

de kærligste hilsner til alle fra

Joan

Andkær 10 – 5 – 95

Kære alle.

Mange tak for brevene. Så er vi i den skønneste tid hvor alt grønnes, og dejligt 50 års dagen for Danmarks befrielse blev fejret så flot også her, først kransenedlæggelse på de 2 frihedskamp grave i Gaurslund; Rosenkjær og en fra Andkær, festgudstjeneste og fest i skolen, der sluttede med fredsbudskabet lød ud i skolegården, ham der læser budskabet fra BBC i London er nu afdøde Johs Sørensen købmandssøn fra Børkop Handelsplads, hvor hasselager nu har forretning, blev sunget  og derefter folketog som mange andre steder, vi kørte dog hjem og sat lys i vinduer.

Trist Astrid skulle brække sit ben, nu også hun lige har fået hund, skulle på sygehuset i dag og håber da at få gågibs på, har ikke måttet støtte på benet, men tager det tappert, må jo håbe alt går godt. En nabo tager sig af hunden en pæn og god hund, men den fortæller Astrid nok om.

Mine tre skulle komme hjem i næste uge dejligt, fra Norge kommer Birgit og Bodil, flot nu Birgit og hendes Svigermor var hjemme de første dage i april. Der er jo to mindedage i næste uge Anker blev jo begravet på vores 32 års bryllupsdag.

Erling og jeg har været til Anders konfirmation en festlig dag både hjemme og i kirken, Anders og Erling betyder meget for hinanden, så vi sad helt oppe ved Aases forældre v hendes side, Aase har en dejlig familie.

Mine kartofler er ved at titte frem + lidt urter, men vores 3 supergartnere Jens, Kristian og Ove skal måske snart i gang med at spise nye, beundrer jeres energi ikke mindst Jenss som er ældre end mig, min have er ikke holdt men trods det er jeg glad for den men ikke for gyllestanken, står et vældig godt digt om dens gener i vort lokalblad en af gårdene kører desværre både søgn og helligdage, sidste vist ikke tilladt.

God sommer.                                           

Kærlig hilsen                     

Gerda

Næstved d. 2/6 95

Kære alle!

Tak for jeres breve i “de tolv”.

Selv om vi i dag skriver den 2 juni, er det just ikke varmen, der trykker i skrivende stund viser termometret + 11,7 oC kl. 20.30. i dag har det regnet meget af tiden, og regnen er vi glad for, vi har haft temmelig meget nattefrost, så sent som den 22 maj fik vi en snert, vi håber det er slut med det.

Den 27 maj var vi i Sverig på en endagstur, vi fejrede Jill og Frederiks fødselsdag, Frederik fyldte 10 år, vi havde en god dag derovre og vejret var godt, så vi kunne spise i haven.

Begge vore hunde var i pension hos Metha imens.

Vi skal i sommerhus i Marielyst fra 19 – 8 til 26 – 8 sammen med Sinne, måske andre slutter sig til os.

Vi fik installeret naturgas d. 24/3, det har givet lidt mere plads i kælderen, men vi manglede nu ellers ikke kælderplads.

Jeg regner med at Edith og Mogens kommer og henter bogen pinsedag, da skal vi have lidt familiekomsammen.

  Jeg vil slutte med de kærligste hilsner til jer alle og ønske om en god sommer.

  Karen og Kristian

Næstved d. 16.06.95

Kære alle!

Først mange tak for brevene i “de tolv”.

Og hjertelig tillykke med de to nye gutter vi har fået i familien. Og tillykke med bryllup både i syd og nord.

Her står alt vel til, men nu ville det være dejligt med lidt sommervarme.

I tirsdag var Sinne og jeg i Tivoli, vi started kl 11 om formiddagen og havde en dejlig dag derinde, men desværre begyndte det at regne midt på eftermiddagen, men vi havde også været rundt at se, det vi gerne villle.

Næste tirsdag 20/6 er vi inviteret til Louises studenterfest, vi skal køre fra Vejlesøvej 88 til Frederiksdal, hvor vi så skal sejle gennem Furresøen til Vejlesø, så vi håber på godt vejr

d. 22.6 skal vi så til Christinas 7 års fødselsdag i Birkerød og dagen efter tager jeg så 10 dage i sommerhus med “pigerne” og Mogens skal ud på Birkebjergcentret, der er han glad for at være.

Og mere fest søndag d. 9.7 er vi inviteret til Kirstens Mogens 50 års fødselsdag på en lejrskole nede på Falster, så det lyder spændende.

Den 11.7 skal vi så til 65 års fødselsdag hos en af Mogenss kontordamer. Derefter regner vi med at skulle til Mogenss søster i Hjørring fra d. 18/7 i ca 14 dage.

Så regner vi med at holde pause til jeg regner med at holde min70 års fødselsdag d. 9.9., men derom senere, vi håber jo at se mange af jer.

Vi har ikke Mona Lisa mere, og vi savner hende meget. Vi har bestilt en efterfølger, der hvor vi fik Mona Lisa. Men hun er ikke født endnu, så vi får hende først midt i September.

de kærligste hilsner Mogens og Edith

Vejle 6 juli 95

 Kære alle!

Bogen har været her i snart 3 uger, så nu går det ikke at vente længere på Ove skal komme forbi, så jeg kan spare portoen.

I morgen kører min nabo mig til Vinding til dyrlægen, så hunden kan blive chipmærket og registreret i dansk hunderegister, det skal alle hunde der er født efter 1. jan 93, det er strafbart ikke at få det ordnet.

Da jeg meldte ham til hunderegistret den 26/6 skrev jeg at han var ca. 1 år, og nu har de så givet ham fødselsdato den 1/6 94, så det bliver hans fødselsdag.

Den 11 april kørte Jutta og Jens mig til internatet i Juelsminde, og vi fik Balou med hjem, en lys / brun labradorblanding på 25 kg, han har udartet sig til en meget stærk, livlig og glad hund, som endnu kører lidt meget rundt med mig, men jeg håber da at få lidt styr på ham.

Uheldigvis fik jeg et ankelbrud på ventre ben 29/4 kom hjem fra skadestuen og måtte slet ikke støtte på det, men have det hævet over bækkehøjde, var til rtg. 10/6 og fik gågibs på, men måtte først begynde at støtte efter 14 dages forløb, det var drøgt, men ved naboens, hjemmehjælp og ikke mindst familiens hjælp, klarede jeg mig.

Den 20/5 kørte Gunnar og Grethe mig til Brædstrup og der var hunden og jeg så i 3 uger, Balou nød rigtig de lange traveture og haven, og jeg slap for bekymringer med ham, for mig begyndte det også at gå fremad, jeg kunne snart skifte gangstativet ud med en stok.

Den 21/6 fik jeg gibsen fjernet, i går 5/7 var jeg til kontrol, de var godt tilfreds med mine præstationer, skulle komme igen om 14 dage, og fik den trøst, at jeg sikkert var fuld restaureret om ½ års tid.

Men jeg klarer mig, går selv tur med Balou, han får godt nok ikke den motion han har behov for, men Mary har været flink til at komme og gå tur med ham, med eller uden børn, og det er han meget lykkelig for, så velkomsthilsnen er lidt for stormende. Nok om hund og brækket ben.

Jeg er meget glad for min lille have, det er dårligt jord, men jeg har fået et læs muld kørt på haven gravet, fliser lagt til terrasse og en sti til havelågen og sået græsplanen af hjemmeservice, en lille hjørne indhegnet til køkkenhave, hvor jeg har spinat, persille, dild, sommerporre og tomater, altsammen nok til mig, så jeg er godt tilfreds, her er læ og sol hele eftermidagen og aften med.

Den 27/6 var Mary og Ellen her på et lille aftenvisit med børnene, den lille Asbjørn så sund og frisk ud, han smilede, men opløftedee ellers ikke sin røst, det gør han vist sjældent, det var meget hyggelig at have besøg af dem, i aften har Mary, Sanne og Laura været her igen for at gå tur med Balou.

Den 1 august flytter Ole til Vejle til et kollektiv i Hover vist på en landejendom.

Nu må jeg vist hellere slutte for denne gang, nu kan jeg ikke stave mer, jeg er ved at være søvnig, går før i seng nu, Balou får mig jaget ud af fjerene om morgenen.

Har vist glemt at takke for brevene som sig hør og bør, det være hermed gjort.

Kærlig hilsner

fra

Balou og Astrid

Fredericia, den 23/7 – 95

Kære alle.

Da jeg har erfaret, at Gunnar, Grethe og Karsten er på bibelcamping ved Mørkholt og har meddelt, at de agter at glæde os med deres besøg, iler jeg med at skrive i bogen, så at jeg – i modsætning til Astrid – kan spare portoen til forsendelse.

Men inden jeg kommer for langt frem i brevet, vil jeg dog huske at takke jer for jeres indlæg i “de tolv”, for breve og hilsener til mærkedage m.v., samt ikke mindst for hyggeligt samvær og for god telefonsnak.

Det er glædeligt, at det går bedre med Astrids ben; men desværre har Gerda fået alvorlige problemer med det ene øre. Vi har hørt, at hun skal til undersøgelse på Vejle Sygehus, og så håber vi, at de kan hjælpe. Jeg har de bedste erfaringer med dem.

Til Edith siger vi tak for forhåndsmeddelelsen om senere indbydelse til at fejre hendes 70-års fødselsdag i Næstved. Vi er begyndt at glæde os.

Vi har haft mange gode oplevelser i sommerens løb, men jeg vil ikke nævne dem alle.

Men først vil jeg nævne Asbjørns barnedåb på selve pinsedagen. Det var en dejlig oplevelse, først i kirken og siden i hjemmeet på Bengtasvej.

Vi har også haft glæden af hans besøg sammen med storesøsteren, som er vældig god til at lege både alene og sammen med andre. Asbjørn selv var mild og Venlig.

I dag venter vi besøg af familien fra Brødhøj. De har holdt ferie på Anholdt, og siden via Randers og Viborg er de cyklet til Jeling og Vejle.

En anden god oplevelse var deltagelse i kirkedagene i Fredericia, som gav megen inspiration og noget arbejde (se bilag) Anna havde også nok at gøre, hun stod for serveringen i et kaffetelt.

En 3. mærkedag var 40 års jubilæum den 10. juni i Haderslev. En sjov og festlig dag med megen nostalgi.

Med hensyn til haven vil jeg kun lige oplyse, at vi har fået nye kartofler fra 31/5 – at vi har høstet mange salatagurker bag vore gamle vinduer, hvorimod tomaterne nok ser godt ud, men endnu ikke er egnede til høst.

Til jeres orientering vedlægger jeg kontoudskrift for foreningen “Familien Garne”.

Hvad skal vi bruge pengene til? Hvornår?

Jeg vedlægger også dødsannonce over Niels Nielsen, som døde 4 uger før, han ville være blevet 100 år. Endvidere kort nekrolog over hans svigersøn, som døde i ugen før Niels.

Endelig en avisartikel om sommer og tordenvejr i Gl. Sole.

Vi bør ses noget oftere. Ellers bruger jeg for megen plads i “de tolv”.                    

Mange kærlige Hilsner 

Anna og Ove.

[tilføjet øverst på siden:]

Imorgen er det jo mors fødselsdag (105 år) Vi regner med at tage derom med en blomste

Gjern 14 – 08 – 95

Kære Alle!

Tak for indlægene i de tolv, nu er det vist på tide jeg får skrevet. Vi glæder os til festen i Næstved, der er flere af mine søskende vi ikke har set siden Pouls fødselsdag.

I går var vi alle 11 på Hjerl Hede, det var en god tur, Daniel er meget interesseret i hvordan man gjorde tingene i gamle dage og både Kristoffer og Amalie er meget glad for dyr. og vejret var lige tilpas varm.

I dag er Birgit begyndt på sit nye arbejde på Skovly skole ved Galten, hun kunne ellers godt have fået arbejde i Silkeborg, hvor hun var sidste år, men der er 45 km, og det er jo langt at køre på arbejde, særligt om vinteren.

Birgit og Jens Peter har lejet en rækkehus i Lystrup fra 1. september.

Birgitte har fået et halv års forældre orlov så hun kan være hjemme til Thomas er ca 1 år. Daniel er lige pa begyndt i 1. klasse, og til næste år skal Kristoffer så i børnehaveklasse han blev 5 år i torsdags. Karsten er jo startet på møblfabrikken det går vist helt fin, selvom der jo er meget varm i denne tid.

Med hensyn til Oves spørgsmål om hvad vi skal bruge pengene på familie bogen til er vi da meget åbne over for en familiefest på linje med den i Øster Snede, i for eksempel 1996.

Vi havde en fin tur til Israel i Maj. og vi havde lejet en hytte på Mørkholt i juli, ellers har vi været hjemmet det meste af ferien. Kartoflerne ude ved Leif har det meget tørt, og Agurkerne i drivhuset har fået utøj, selvom vi har købt nogle Rovmider, så tror jeg ikke det bliver den store sukces, tomaterne står der imod godt men da vi jo skal sparre på vandet, har vi ikke vandet græsplænen i år, så Grethe har haft det let med at slå plænen i år. Vi har bestemt os til at få fjernvarme, værket har et tilbud kørende om at vi kan spare de 15.000 der koster at få varmen lagt ind i huset samt tilslutningsafgiften.

Kærlig hilsen fra os i Gjern

Gunnar

Brædstrup d. 30 – 8 – 95

Kære alle!

Tak for jeres breve, nu er det vist på tide at få bogen sendt videre, men Sinne skulle jo lige komme hjem fra sommerhuset i Marienlyst hvor hun sidste uge var sammen med Karen og Kristian, og de havde jo også haft besøg af Anna, Ove og Gerda.

Den sidste uge i juli var Hanne, Rebecca + en veninde Cecilie, Isabella og jeg i sommerhus i Pøt Standby, der ligger mellem Juelsminde og Snaptun, det var et dejligt sted og vejret var også fint, så vi nød det rigtigt. Søndag var Lars, Ansgar  (Bodil var på kursus) og een fra min klasse på T.F.L. på besøg, mandag kom Astrid, Balou, Mary, Sanne og Laura, det var meget hyggelig, det så også ud til, at pigerne nød hinandens selskab, Mary fik fikset 5 fiskestænger sammen, og så var de på broen og fiske, og der var stor glæde når de fik noget på krogen, jeg tror Isabella var den første der fik fangst.

I år er Lars så også startet på Teologi for Lægfolk, det er rart for mig, for så kører han mig hjem når vi er færdige om søndagen, han har forresten lige ringet, at han var blevet anbefalet at søge stilling på Giro Bank i København, men han har ikke bestemt endnu om han vil.

Hanne blev bevilget en uddannelsesårlov, så hun går på Randers Kunstskole, og det er hun meget glad for, og så har hun mere tid til børnene.

Den sidste tid har jeg været hæmmet noget i mine udfoldelser, haft lændesmerter og besvær med at gå normalt, et røntgen billede viser så nu at jeg har Osteoporose, og at der er sammenfald i lænden og en revne i en knogle, så jeg har fået strenge ordre på ikke at løfte noget tungt, smerterne er i aftagende (stammer nok mest fra revnen) men jeg savner mine morgen løbeture, jeg håber det kommer med tiden.

De kærligste hilsner til jer alle

fra Edel

11/9 – 95

Kære Alle!

Tak for breve og hilsner.

Først vil jeg sige hjerteligt tak for festen i lørdags Ediths 70 års fødselsdag, det var en virkelig en flot og hyggelig fest i stilfulde omgivelser i deres loge, dejlig mad fik vi. Edith blev hyldet i taler og sange, så jeg sad og glædede mig over min, om ikke yngste, så den betydeligt ynger søster, der havde klaret så meget på bedste måde.

I går var jeg så til Bodils fødselsdag kl 12, vi var mange om et langt bord, Anna og Ove var jo bleven efter festen og skulle hjem mandag, dagen sstartede med kedeligt vejr; men det klarede op med fint solskin, så vi var på en god spadseretur i Bernsdorffparken, hvor vi bl.a. så “det svenske hus”, bygget af Christian IX som gæstehus til deres mange kongelige gæster. Berndorff slot var sommerbolig for Chr. IX og droning Louise. Det såkaldte “svenske hus” har længe ligget her ret forfaldent hen; men så tog Gentoftes Borgmester initiativ til at få en indsamling i gang for at få penge til restaureringen, det var så færdigt nu, der var mange mennesker, de sad udenfor og nød solen, vi var inde for at se det, det er i to etager med mange rum; men jo tomt. Man kunne købe en kop kaffe, ved frivilliges hjælp, måske kommer der en slags kantine eller lign.

Så er bogen ved at synge på sit sidste vers, jeg har fået en ny, den ligger parat, så jeg sender den ikke med nu.

Mary har bedt sende billeder og takkekort med rundt, det er ders bryllup i Pandrup i foråret.

Rigtig mange kærlige hilsner til jer alle

fra Sinne.

Århus V

Modt. 14 – 9 – 95 – 1200 dyt

Tak for hilsener og bog jeg forsøger at ekspedere hurtigt.

Tillykke med alle børn, brylupper mv. også nye hunde, Jenses nye Bil, men han mener jo ikke den den kan køre til Århus! –

Også tillykke med Edith jeg blev jo snydt for de har jo ingen Flyveplads i Næstved og vores ligger jo temmeligt langt væk.

Ole er jo flyttet til Vejle og havde fødselsdag i søndag [tilføjet:] 10-9-95

Jørgen og jeg var på besøg dernede (Kollektiv, Hover Kirkeplads 49, Vejle, Best af en gl. Bondegård

Inger Cecilie er i Indien 3 Mdr – vedlagt et Brev (5 sider) En tidligere Nattevagt var på besøg g.d. – og  fortalte at Ole havde holdt foredrag på Biblioteket i Århus – Fredag Aften 15/9 – 95 – desværre havde ingen optaget det på Bånd. Jeg har aldrig hørt hans foredrage – Han har lovet at tage eet. Ham og Ingrid rejser nok en tur ud og ser til Inger Cecilie

Jeg sidder stadig i min trillebør, 1 time om Onsdagen kan det blive til optræning på vort lokalcenter Vi gamle er jo ikke værd at bekoste mere på det kan ikke betale sig (selv om Nyrop har sagt vi gamle skal have det så pænt, men selvfølgelig passer det ikke!

Jeg må hellere slutte med mere vrøl tåles vel ikke.

Kærlig Hilsen fra Nordkyn i Århus V

Jørgen og Poul i Trillebøren

Karlsbo d 12 – 10 95

Kære alle!

Tak for breve og hilsener. Og en stor tak til Edith og Mogens for den fine fest.

Her står alt vel til, vi er i gang med at forberede haven til vinteren, sidst i måneden må vi begynde at klipppe pyntegrønt, jeg regner med et par ton, siden skal vi levere 175 juletræer, så det bliver jo lidt at se til.

Vi har haft en del græskar i år og der har været en ret god efterspørgsel. De øvrige høstafgrøder har været ret gode.

I dag har vi haft vores bil et år, så skal den ind til Vejle til service, vi er stadig vældig glad for den.

Angående en familiefest vil jeg tilslutte mig Gunnars mening.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre 23 – 10 – 95

Kære alle!

først tak for hyggelig samvær i Næstved.

og en stor tak til Anna og Ove, fordi de kørte mig hjem, det var jo ikke helt nemt at finde vejen, vejret var jo heller ikke allerbedst, her er ikke så meget nyt Louise befinder sig stadig godt i U.SA., men hun kan ikke komme hjem til jul, for hun kan ikke komme ind i U S A igen, så det bliver lidt tomt for os i Holte og undvære hende omkring træet, men jeg tror det bliver værre for Louise, familien hun er hos er jøder, så de holder jo ikke jul, så er det forbi med at tage til Smidstrup jeg har lukket for vinteren, men græs og alt gror, gevaldigt endnnu, men det må passe sig selv indtil foråret, jeg har læst Inger Cecilies breve, det er spændende, men nok også hårdt, men hun har jo også lidt hjemve, og så er 3 md. længe.

sikken et dejligt billed af Mary, Sanne og Laura – men hvor tiden dog iler, jeg mener ikke jeg har set Laura siden hun var helt ny.

Edel pas godt på dig selv, får du kalkpiller det får jeg fordi jeg stadig får prednisolon som jo afkalker knoglerne, jeg har fået besked på at drikke et stort glas mælk hver dag og spise ost.

d. 4 + 5 – 11 er jeg inviteret på weekend med Jan og Sussi + 100 medarbejder på Marienlyst Helsingør det går så fint for firmaet så Jan syntes de skulle have en belønning.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsner til både små og store

fra Joan.

Andkær 13 – 11- 95

Kære alle.

Tak for jeres breve, og tak til Edith og Mogens for den dejlige og vel lykkede fest til Ediths 70 års fødselsdag dejligt at se så mange af jer også af yngste årgang, 5 af vores og Mogenss dejlige oldebørn og tak for gæstfrihed til overnatning af vi tre fra det jydske.

Og rigtig mange tak for de dejlige gaver til min 75 års fødselsdag havde sagt nogle ønsker efter opfordring med det resultat at jeg fik alle opfyldt, for flot og jo et arbejde for Anna og Ove der stod for indkøbene, tak også for jeres besøg, da vi jo holder vore fester herhjemme matte vi dele os, søndag 1/10 var børn, svigerbørn og børnebørn her, da var vi 12, Jan Harry er på journalistskole i Bodø, så for langt for ham, men havde en dejlig og festlig dag, vi fik lækker og god mad fra Madsted i Federicia, fik også alt for flotte gaver ved dem, og Bodil havde (må være med hjælp) vævet en bordløber til mig som jeg glæder mig over hver dag.

Nordmæneden måtte rejse tilbage mandag, Aase og Bente også tilbage til arbejde, men kom begge igen til selve dagen. Erling havde fri, så han blev og sørgede for indkøb. Aase kom igen mandag aften Bente trisdag 3/10, de lavede maden ja Erling startede mandag, de lavede en lækker og god frokost med forskellige retter havde indtryk af alle syntes godt om det, efter frokosten gik flere tur. [ 14/11 op til vores hobbylandsby, se udklip, ja en del fortsatte helt til Skovbyskolen, en lang tur. Vi sluttede så af med chokolade og kaffe, det var et par dejlige dage jeg mindes med glæde og taknemmelighed.

Var en del mad tilovers, så dagen efter var der en del her fra Andkær, men manglede dem jeg har mest med at gøre så de var her lørdag 11/11 Aase og Erling ville lave maden så måtte være da de kunne der var kun 10 gæster + os selv

Aase og Erling kogte vældig lækre gule ærter af sprængt and og andet kød, bordet fint pyntet Aases værk, til dessert fik vi hjemmelavet is Erlings der blev indbagt i marengs også meget vellykket og det blev hele dagen, er Aase og Erling meget, meget taknemmelig. Men vist for meget om det.

Meget trist Joan måtte igennem så stor en operation, Sinne er så sød til at holde os herovre orienteret, Joan så jo så strålende godt og glad ud til Ediths fest, så håber inderligt du snart genvinder dine kræfter.

Jeg har i dag haft besøg af Vidar, han var på vej til Tyskland er en del der for tiden, de har lige købt en halv elg kalv. Vidar havde et par pakker med hertil er lækkert kød.

Vi skulle få en ny hund fra Bodils er næsten som Kitti, helt sort, de var jo alle så glade for Kitti der blev dårlig er begge amerikansk cockerspaniel.

Håber I alle må komme godt igennem vinteren, tar det ½ år som denne gang er det jo forår når bogen er her igen, her har den jo været ca 3 uger.

Kærlige hilsner til alle store som små

Gerda

NB: Tak for udklip (spændende læsning) breve og billeder

Næstved d. 15/12 – 95

Kære alle!

Tak for jeres indlæg og udklip.

I går var jeg til julemøde for æresmedlemmerne med julegløgg og kager og julepakke med mange gode ting i, det er en årlig tilbagevendende begivenhed i S.i.D., som vi ser hen til med glæde.

Jeg regner med at Edith og Mogens og deres ny hund, som vi ikke har set endnu, kommer ud og henter bogen og et juletræ en af dagene, så vil det jo være passende at Edith får bogen med hjem, Sinne har forlængst send en ny bog her til, som Edith så får lov at begynde på.

Her i staden gr livet sin rolige gang, i dag har Karen og jeg været  være passende at Edith får bogen med hjem, Sinne khar forlængst send en når livet sin rolige gang, i dag har Karen og jeg været  på juleindkøb og i morgen kommer Kirsten og tager Karen med på juleindkøb.

På torsdag holder vi julefrokost i ”Dagnyklubben”, det er en ældreklub, hvor vi mødes hver torsdag til samvær og kortspil.

Jeg har solgt nogle juletræer allerede, men det er vist nok til udendørs brug.

Ellen har det rimelig godt, hun fylder 90 år her først i det nye år, og hun vil samle familien til fest i Herlufholmskovens Restaurant. Og både på Edith Rodesvej og Strandengsvägen har de det også godt. Andreas er begyndt at gå til konfirmationsforberedelse, det var et langt ord.

Mange kærlige hilsener fra os i Susåbyen

Karen og Kristian