Bog 13 (1972-75)

Vandrebogen “De 12 “, bog nummer 13

Afskrift af Ole Helbo, Ingers søn

Hvidovre den 16. april 1972.

Mange tak for brevene.

Så fik jeg æren at begynde på bog nr 13.

Nr. 12 var det Hans som startede, og det var også ham der skrev det sidste brev i nr 12.

Det er ikke så mange numre tilbage, at jeg også skrev det første brev.

Jeg tænkte også på at lade denne bog starte med Jens’s brev til Hans, men størrelsen A4 passer ikke til vores mappe.

Vi har været i “Fasters Hus” i week-enden, men tog tidligt hjem, da Joan skulle på arbejde kl. 16 – 23.

Vejret var helt skikkeligt, så vi kunne være udendørs næsten hele tiden.

Vi havde en del grene og kvas, som vi fik brændt af og det er jo rart at få det af vejen.

Nu nærmer vi os sølvbrylluppet og vi håber og regner med at vi ses alle med undtagelse af Jens den 24. maj.
Er det egentlig ikke ufattelig, at vi 12 nu er i sølvbryllupsalder – jeg synes at vi stadig kun er store børn, men kendsgerningerne er jo anderledes, – vi er begyndt at grånes og vore børn er voksne. Indimellem – de fleste af dem, da.

Nå men det er kun godt, hvis vi og menneskene i almindelighed vil være børn også overfor Gud, men når man læser bl. a Bosilea Schlink ser man tydeligt menneskets lyst til selv at ville være (?) Gud, – eller leve uden Gud. Der er forfærdeligt meget ukrut der trænger til at blive rykket op med rode.

Sussi får nyt værelse fra 1. maj – det er samme opgange, men hun får et større og mere solrigt værelse.

Hun skal op til eksamen umiddelbart efter vores sølvbryllup, hun var ellers bange for, at eksamen sulle kollidere med d. 24.

Mange kærlige hilsner og på forhåbentlig snarligt gensyn.

Sussi, Joan og Vagn.

Andkær d. 7-5-72

Kære alle.

Tak for brevene, desværre har jeg haft mappen for længe, jeg ved ikke om det duer at vi forhåbentlig snart bliver bedsteforældre har haft så travlt med at gøre vuggen klar og får den sendt. Anker har flettet den og jeg har broderet til den, nu skulle der også kun være en måned til så vi er ved at gå i spænding.

Bente fyldte 18 i går og Erling 20 for en måned siden, så nu har vi ikke noget at skulle have sagt mere.

Sinne skrev i sit fødselsdagskort til Bente at det var ved at grønnes, så det er noget længere fremme her vel mindst 14 dage siden bøgen begyndte at springe ud ved Munkebjerg. Alt er så kønt nu man bliver lige betaget hvert år.

Rigtig mange kærlige hilsner til alle fra os her

Gerda.

Næstved, d. 21/5 -72

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, undskyld forsinkelsen, i dag er det regnvejr og det er pinsedag, så nu er der tid til at skrive. Peter kom hjem på en kort pinseferie i aftes, han skal af sted igen i morgen aften.

Vi glæder os til sølvbryllupsfesten d 24. maj, jeg har reserveret en feriedag til den dag.

Siden i går morges har vi fået 35 mm regn og det regner stadig. Kartoflerne kan lide regnen, det har ellers været en meget brydsom tid for kartoflerne med frost, så vi har jo måttet dække med plastic adskillige aftener.

På fabrikken er det nu ligesom det er begyndt at lysne igen med afsætningen, men tale om det store sus er det ikke.

I år skal vi jo have 21 feriedage, 15 dage samlet fra d. 7 – 7 til 25 – 7 og resten fordel lidt over året, med nogle samlede dage mellem jul og nytår.

Peter har nylig snakket med Kjeld Møller og datter, – de havde været ude og købe en flyvebillet til Karen, dennegang skal hun besøge sin mor i U.S.A., og så skal hun vel blive der i sommerferien.

Susanne Ebbesen er blevet skilt fra sin mand der er i Ø.K., de boede det meste af tiden i Afrika. Hun skal giftes igen den 3. juni med en læge der for tiden er ansat på Oringe, de har købt en gård uden jord, der ligger i Vester Egesborg mellem Næstved og Vordingborg.

Peter Klausen er for tiden ude i praktik på et fritidshjem her i Næstved.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra familien i Næstved

Kristian

Fredericia  15/6 72

Kære alle!

Tak for brevene, bade Gerda og Kristian undskylder forsinkelsen, så det synes jeg ikke vi kan fortsætte med, men jeg vil altså bare fortælle, at bogen har holdt vist nok al den sommerferie, den kan tilkomme her i Fredericia, jeg fik bogen af Kristian til sølvbrylluppet i København, og ville have skrevet i den og efterladt den i Nyborg, men Edith ville ikke huse mig så længe.

Vi var til en meget fin og vellykket fest hos Vagn og Joan, men det har I jo nok forlængst hørt om allesammen.

Den 19. august kalder Sinne til fest, det er meningen det skal stå på “Gimle” i Hvidbjerg til middag kl. 13, jeg synes i hvert fald der er dejligt, så håber jeg Sinne bliver tifreds.

Den 11. juli sluttede jeg i Middelfart foreløbig holder jeg ferie, Edel ringed i går om jeg ville op til Trend et par dage, for jeg skal med på Nordisk lejr for 13 – 17 årige i Assenbæk mølle Tistrup i 8 dage fra 3 – 10 juli.

Karen J ringede også om jeg ville med i et sommerhus i nærheden af Fr.havn fra 7 – 15 august, jeg havde også tænkt mig at tage en tur til Norge i September. Ind i mellem skulle jeg gerne have gjort lidt extra rent og mallet lidt i huset, det maling jeg købte før jeg flyttede ind star stadig oppe på en hylde, træværket udenfor skulle også gerne have noget Pinotex der er også flere ting der skulle syes og ordns, jeg må jo nok også u dog tjene lidt penge, det varer nok for længe før jeg får lyst til det, der er så meget jeg gerne ville have læst.

I Andkær venter de jo stadig spændt på nyt fra Norge.

Nu runder Kristian jo også snart en “skarp hjørne” med det er jo midt i jordbærtiden så der bliver vel ikke tid til at fejre dagen så meget.

Kærlig hilen

Astrid

Nyborg 24-6-72

Kære Alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”, det kan jo ikke hjælpe at den stadig bliver ved med at holde ferie, selvom vi i midt i ferietiden, endnu hard et nu ikke været særlig meget sommervejr, men vi har da lov at håbe på det kommer, jeg har først ferie til august så jeg håber det bliver bedre vejr til den tid. Vi har lejet et sommerhus oppe ved Struer i 8 dage så må vi prøve hvordan, det er deroppe.

Det går lidt langsomt med jordbærrene i haven i år, vi har endnu ikke plukket nogle der var modne, men jeg kan se, at fuglene er ved at være trætte af at vente, de er begyndt at spise dem grønne, vore egne katofler har vi dog spist af mere end otte dage, de smager nu bedre, når man lige går u dog graver dem op.

Nu mange kærlige hilsner til alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 2/7 – 72

Kære Alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”. Selvom det er ferietid er det jo alligevel raert at få “de tolv” rettidigt frem, så jeg iler med at få den videre på rejsen.

Det er hensigten, at vi starter på en teltur til Moseldalen med besøg i Luxemburg, Frankrig og Belgien på tirsdag.

Anna har haft meget besvær med sit ene øje (hornhindebetændelse), men det går bedre nu, så vi håber, at vi kan følge planen og starte på tirsdag (4/7).

Scotty kan jo ikke komme med, så han må i hundepension så længe. Vi er slet ikke begyndt på jordbærrene endnu; men vi har også kun Senga Sengana, og det er jo ikke nogen tidlig sort. Kartoflerne har vi taget af en ugestid, men de er nu ikke særlig store.

I sidste uge var Mary på YA.-lejr på “Grenlejren” ved Billund. De havde nogle dejlige dage, selvom lejren var lidt overfyldt, idet der var ca. 60 deltagere i lejr, der er beregnet til ca 35. Der var så en del, der matte bo i telte.

Fra den 15 /7 – 22/7 skal Mary så på søndagsskolelejr på “Lyngsbo”, og de to store piger skal samme sted hen på en lejr for 13 – 17 årige i den sidste uge af ferine.

Ellen taler også om, at hun vil på lejr, men hun må nu vente til næste år – mindst.

Jeg havde jo arbejde på skolen i den første uge af ferien, og jeg regner også med at have arbejde i den sidste uge; men i de mellemliggende 5 uger agter jeg at holde fri, bortset fra at jeg holder lidt øje med posten skolen, samt håndværkerne derovre.

Fra 1. august får Fredericia viceskoledirektør, men jeg har ikke søgt stillingen.

Tillykke med barnebarnet siger vi til familien i Andkær. I fører i begge generationer.

De kærligste hilsner fra os alle 6,

Ove.

Skannerup 20 – 7 – 72

Kære Alle!

Jeg siger tak for hilsnerne i de tolv, nu skal bogen videre til Brædstrup, her i Skannerup er alt vel vi tager på ferie ved Remmerstrand lejren på lørdag.

Vi har jo haft travlt med indflytning id et nye, her er ellers alt vel, men det har været vise overgangsvanskelligheder, men vi håber vi bliver glad for det når først vi kommer in di en fast rytme.

Vi har også fået det personale som vi mener at have behov for, det betyder jo meget med et godt personale.

Biorgitte er på spejderlejr, vi synes ellers at skoleferien er lang, men de klager alligevel over at den ikke er lang nok, hun har også været på Blå Kors lejr i Vorbasse.

Jens Peter har også været på ferie i Hobro.

Skannerup 30 / 7   2 – 8 72

afbrudt

Jo, jeg blev   afbrudt i mit skriveri, og nu er det vist ikke for tidligt at få bogen til Brædstrup, vi har jo været på Remmerstrand på familielejr, og vi nød ærlig talt at være hjemme fra et stykke tid, og det stod også vel til herhjemme, da vi kom hjem, børnene er i Fredericia på ferie, Astrid komer herop med dem i eftermiddag, hun har heller ikke set det nye hjem. i morgen skal vi på udflugt med patienterne, og vi håber naturligvis på godt vejr.

Ellers har jeg ikke noget særligt nyt – så jeg vil slutte med mange kærlig hilsner fra os alle

Gunnar.

Brædstrup 11 – 8 – 72

Kære Alle!

Tak for brevene. Det er vist på tide at få bogen sendt videre, Astrid havde bogen med herned i sidste uge fra Gunnar, torsdag eftermiddag var Astrid og jeg i skoven og plukke hindbær, vi plukkede 7 [symbol for ‘pund’] som Astrid fik med hjem, jeg har siden været ude og plukke til os selv, der var nok at tage af, men jeg får jo besvær med at slå min egen record for to år siden, da jeg plukkede ca 60 [pund] skovhindbær, men af dem har jeg også først nu brugt de sidste, og det er jo ingen grund til så lang opbevaring.

I dag er Jesper kommet hjem fra sommerlejr ved “Bønnerup Strand”, hvor han har været i 12 dage sammen med sine kammerater. Lars er til skolefest i Horsens på gymnasiet i aften, han begyndte derude i mandags, men denne uge har de vist mest brugt til at lære hinanden og lokaliteterne at kende, han skal med rutebil kl. 7 hver morgen, de tre dage kommer han hjem kl. 15, men de to dage først kl. 17.

Hanne er begyndt i femte klasse så vi har jo ikke ligefrem småbørn længere.

Så nærmer sig Sinnes fødselsdag, vi glæder os alle til festen, det var Jespers sidste emne inden han sov i aften, det var ikke gået i glemmebogen i de tolv dage han har været hjemmefra.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel.

Ballerup d. 24/8 – 72

Kære Alle!

Mange tak for alle brevene.

Tusind tak for al opmærksomhed mod mig på fødselsdagen, fordi I mødte så talstærkt op, for gaverne, talerne og sangene altsammen var det med til at gøre dagen festlig for mig, og jeg vil mindes den med glæde. En særlig tak til Astrid for al hendes arbejde med sagen, hendes søgen efter et passende sted til at holde festen – det kunne ikke have været bedre – alle aftaler og arrangementer, det var en meget stor hjælp for mig, måske slap jeg næsten for nemt om ved det: men det var dejligt, du ville klare det, og du havde ære af det.

Vagn har fået brev fra Jens, han har fået solgt sit hus og til en god pris, nu skulle han se at få bilen med hjem, så dank an være klar, når han selv ankommer.

Så nærmer min ferie sig også, den begynder 2/9 og tre uger frem. Den første uge kører jeg med Oda ned i hendes sommerhus på Als. Oda inviterede også Astrid derned et par dage: men jeg ved ikke havd det bliver til, da Astrid havde planer om en Norgestur.

Efter besøget hos Oda håber jeg at aflægge besøg hos familien, nu er det spændende, om der er noget godt vejr til September, det ville være dejligt, det kan være en dejlig måned, selvom dagene er blevet noget korte.

Joan og Vagn har ferie, de kommende 14 dage, de håber at tilbringe dem i Smidstrup, de trænger til  lidt fred og ro, der har været så meget for dem, nu her med Joans onskels død og bisættelse og meget at ordne efter, egentlig skulle de til guldbryllup i Vejle på lørdag; men Joan synes ikke hun orker at tage derover til fest to lørdage i træk.

De kærligste hilsner til store og små

fra Sinne.

Århus d. 21/9 – 72

Kære Alle.

Det er mig en gåde som Tiden dog iler, selvom Børnene er store og absolut ikke hænger “i Mors Skørter” mere. Nå noget skyldes Travlheden nu at jeg ikke har kunnet slippe med de vanlige 22 Timer på F.H [Forsorgshjemmet] efter at vi i flyttet til Tranbjerg, men efter 1. Oktober skulled et blive bedre. Jeg har ovenikøbet haft 14 Dagens Ferie siden jeg fik Bogen, men da der var mange dejlige Sommerdage, tog jeg noget ud med Poul, men på Langfart var jeg ikke.

Der blev også tid til at besøge Gunnars, der havde jeg en god Dag, Jjeg synes Blå Kors har været heldig med deres Byggeri, som nok er meget gennemtænkt end vores, men een Ting har vi frem for dem – en Badelift, som vores Portør kalder for “Verdens ottende Vidunder”.
Vi har lige haft et kort besøg af Sinne hunk o på Pouls fødselsdag i Tirsdags og rejste Dagen efter, om Aftenen var Onkel Carl, Faster Ellen  og Leth’s her.

Else er på et Kursus i Schweitz i denne Uge, det foregår på Goetheanum i Dornach, det er vist egentlig et Lægestævne, men de med. Stud. har Adgang, Poul fik i Dag et forsinket Fødselsd.kort og hun er meget glad for at være med.

Jørgen er lige midt i Eksamen i Morgen skal han op for tredje Gang i denne Uge, og ligeså tit i næste Uge.

Ole har lige lavet en såkaldt Stigereol til den ene Væg oppe på hans Værelse, fra Loft til Gulv.

Det var en dejlig Fest vi var til på “Gimle” ved Fjorden, nu er det jo spændende hvor mange vi møder til Bodil’s Fest.

Der har også være mange “Dage” at fejre.

Erling og Bente var lige oppe at hilse på Moster Sinne de går jo begge på Studenterkurs her i Byen, Erling to en Sygemedhj. Vagt hos os sidste Søndag og nu på Lørdag har han lovet at tage en 15 – 23 Vagt. Søndag skal de hjem, Birgit og lille Jan Harry skulle være alene hjemme, da Vidar skulle på Tur til Ungarn, så er det blevet til, at de kommer hjem i den Uge, så bliver der Festdage i Ankær.

Med Tak for jeresBidrag i Bogen, får i de kærligste Hilsner fra os alle her.

Inger.

Annemonevej 7 – 10

Kære Alle!

Mange tak for Breve og Hilsner.

Jeg regner med Jens kommer på Besøg i Aften eller i Morgenaften saa jeg vil skrive i Bogen nu.

Efter meget lang tid med fint Vejr har vi haft Taage i gaar og i Dag, men det er da vist ogsaa mange Aar siden vi har haft saa lang og fin en Eftersommer.

Afsætningen af Olieregulatorer har været Sommer, saa det er tyndet stærkt ud paa regulator Afd. dog mest ved forflytninger og en stor naturlig afgang, vel nok på grund af uvisheden og for lille indtjening: et forsøg på at undgaa afskedigelser ved at køre på deltid stoppede Fagforeningerne, saa nu er der fyret enkelte igen, vi har været oppe på 90 på Afdelingen og nu kommer vi ned på omkring 30 Arbejd.

Erik har jo været meget syg, men er i god bedring, saa der er maaske en lille mulighed for, at Edith kommer til Bodils konfirmation i Morgen, saa det lykkes at samles alle tolv.

Ja tiden gaar og alderen falder på os, jeg har haft besvær med højre Arm, ikke mere end at jeg har passet mit arbejde, men jeg var heldig og være på deltid da det var værst, jeg regner med at det er gigt.

Med mange kærlige Hilsner

Hans.

Annemonevej 13/10

Kære Alle!

Tak for breve og hilsner og tak for samværet i søndags, det var vældig hyggeligt at vi endnu engang skulle mødes alle tolv.

De første fire dage af ugen der nu går på hæld har jeg maset på med at få renset mellem de ældste af de unge graner i skoven, de er vældig flotte nu, men det træn var meget sammenvokset, og det er også lang vej endnu. Det er mening at skovdyrkerforeningen vil begynde at klippe grønt een af dagene, jeg tror det skulle afgå til Hamborg den 26.d.m, deres aftager, Wolf dernede fra var sammen med skovfogeden rundt og se på det en dag jeg var derude, de regner med at det bliver tale om 3 t. grønt a ca 1 kr netto.

Jeg skal til Kbh. og hente Mercedesen i morgen, da jeg ikke kunne få lyntogsbillet fik jeg i stedet en plads med flyver fra Billund, og med Horsens Taxa herfra.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsner

Jens

 Hvidovre d 14/10

 Jeg har nu været på vejen med Mercedesen, foreløbig er der sat grænseplader på, det er så spændende hvad ordning jeg så kan få med den fremover. Jeg kørte en tur til Smidstrup sommerhuset, Vagn var alene deroppe, jeg tog så med til Hvidovre hvor jeg har overnattet, der er så meningen at jeg vil tage en lille smut til Hälsingborg i dag

 Jens

Smidstrup Strand 21/10 1972

Kære Alle.

Mange tak for brevne, nogle er lidt gamle, jeg kan se, at omløbstiden er oppe på ½ år, men denne gang har vi fået Jens med, det er vist længe siden.

Joan og jeg er oppe i “Fasters Hus” og her er vidunderligt stille her i en sen aftentime. Man taler om så mange forureninger, men på mig tror jeg det er støj forureningnen der virker mest generende, men der er måske andre, der er mere farlige og som man ikke kan mærke.

Jeg har revet blade sammen i eftermiddag – sikke en dynge.

Vi har fået de sidste æbler plukket ned, men det har været småt med æbler og blommer i år.

Hvis ellers jeg får lov at bruge 3 feriedage rejser jeg på tirsdag til Nürnberg hvor Hvidovre på onsdag skal spille mod Borussia Mönchengladbach i Europa cup turneringen, vi rejser så tilbage på torsdag.

Det var en dejlig fest i Fredericia vi siger mange tak til Anna og Ove – specielt var det en oplevelse, at vi alle tolv var samlet.

Jeg har regnet lidt på Kristians tal, 1000 års fødselsdagen ligger nok for langt fremme til at vi alle kan klare den, men vi har da lov at håbe.

Sussi er ikke med heroppe hun har nattevagt på sygehuset i Glostrup i nat og i morgen nat, hun vil gerne tjene lidt penge, der er mange ting en pige gerne vil købe.

Jens har haft meget besvær med bilen, det er ikke så let at have med de mange skemaer og blanketter at gøre, ??serne kan også dårligt selv finde ud af det.

Mange kærlige hilsner til jer alle

Joan og Vagn

Andkær 29 – 10 – 72

Kære Alle.

Tak for brevne og tak for samværet ved Sinnes og Bodils fester det var meget festligt begge steder og vi glædede os over at være med, flot var det også, at vi først var 11 og så nåede op på 12, lad os håbe det ikke varer så længe inden der bliver en næste gang. Det var interesant med det regnestykke Kristian det var jo den slags der burde med i de 12, men det er vel en del at få skrevet af.

Astrid begynder i Brejning på onsdag, men det må hun hellere selv få lov at fortælle om.

Det er dejligt Erik er hjemme igen, nu håber vi det bliver ved at gå hurtigt fremad.

Hvor er det tragisk med flycapringen og at det nu er sket igen, vi kan ikke alde være at tænke på det nu Vidar flyver så meget, han skal muligvis til München nu i November og måske igen til januar. Det var ellers meningen de ville komme hjem i julen men har opgivet det, det er ikke nemt at rejse så langt med en baby når der er så packet på bådene, men Birgit og Jan Harry kommer så nok selv med flyver i januar som i September. Han har 2 tæner nu og det gik fint at få dem. Birgit er så flink til at fortælle om ham det vi så glade for nu de er så langt væk.

Jens rejser snart tilbage nu, men når at få bade Hanss og Vagns fødselsdag med og i lørdags var bade Hans, Jens og Astrid til fødselsdag hos Jørgen Hauge jeg tror han blev 84, hvis ikke det passer, må du rette det Astrid.

Rigtig mange kærlige hilsner fra os i Andkær 

Gerda.

Næstved 6/11 – 72

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg og for samværene ved de to fester i Jylland, det var jo rart , at vi kunne samles alle 12, nu vil jeg håbe, at det ikke bliver lige så mange år imellem, til næste gang vi samles.

Vores 1000 års fødelsdag ligger, som Vagn også skriver, nok alt for langt fremme i fremtiden, nemlig år 2004 på Vagns 87 års fødselsdag. Jeg har da iøvrigt haft meget sjov af at sidde og lege med vores samlede alder, og jeg har fundet ud af, at vi blev 100 år på Hans’ 15 års fødselsdag d. 30/10 1929; de 200 år rundede vi 12/6 1938 på Edels 8 års fødselsdag; Vi blev 300 år 5/9 1946 på Ediths 21 års fødselsdag og de 400 nåede vi d. 1/11 1954, Vagns 37 års fødselsdag. 500 år blev nået 12/6 1963, Edels 33 års fødselsdag. 600 år nåede vi 5/9 1971 på Ediths 46 års fødselsdag.

Som I ser, er det Edel, Edith og Vagn der har lagt sig på de runde fødselsdage, og det er Sinne, Jens og Gunnar der får æren af de halvrunde (50).

Her går alt ellers ved det gamle, altså godt, i aftes var vi til Moster Louises 77 års fødselsdag. Jens har jo lige været her en smut, den 19. ds venter vi besøg af Sinne og Hvidovrerne.

Efterårsarbejdet i haven skrider planmæssigt frem, jeg har ikke noget særligt extra igang i år, jeg har forsøgt mig med lidt stedmorsplanter, men der er for mange nitter imellem. Det har jo egentlig været et mærkeligt haveår på mange måder.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra os i Næstved

Kristian

Fredericia 15/11 – 72

Kære Alle.

Tak for brevene.

Ja så er sommeren forbid for alvor, den har været lang og god for mit vedkommende, jeg har rigtig nydt at holde fri.

Men nu er arbejdet begyndt igen d. 1. nov. begyndte jeg i Brejning, fra 29. November som natsygeplejerske over hele terrænet på 2/3 tid, det vil sige 7 nætter vagt og 7 nætter fri, så håber jeg pengene slår til, men ned i løn går jeg jo selvfølgelig, og at jeg vil kunne lære at omgås de åndsvage.

Vejen til arbejde er ikke blevet kortere, og glat føre har vi jo stiftet bekendskab med igen nu, det var meget glat sidste nat, jeg var aftenvagt i går, og dagvagt i dag, så jeg sov på en briks i kælderen på sygehuset i nat, håber ikke der bliver for meget af den slags føre i vinterens løb.

Ja, året går på held, mange er begyndt at snakke om jul, især om hvordan friheden bliver, efter min arbejdsplan har jeg fri fra onsdag før jul til onsdag efter jul og så vagt i nytåret så det er ikke dårligt.

I efteråret fik jeg bygget en carport det var Bent der var bygmester assisteret af Hans, Anker og Ove og den er jeg godt tilfreds med, jeg har ikke fået den godkendt af de høje herrer i kommunen, men blikkenslageren har heller ikke været her og ordnet tagrender endnu der skal også lavet lidt over bagdøren ved lejlighed.

De kærligste hilsner

Astrid

Nyborg d. 23.11.72

Kære Alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i de tolv, og tak for gave og hilsen til Eriks fødselsdag, den blev jo fejre i stilhed, vi havde jo ellers snakket om vi skulle prøve at samle familien, men det må vente, nu får vi måske også så meget plads, at vi kan samle familien hjemme hos os selv, når vi engang først id et nye år flytter igen, det bliver en “halv” hus med en ret stor have til, men nu er det jo med at flyttebesværet overstate.

Ellers har je ikke ret meget at berette, livet går sin stille gang her, Erik klarer sig helt godt herhjemme og det går også fint med at gå tur med Puk, de må jo afpasses efter vind og vejr.

Nu mange kærlige hilsner til alle fra os begge

Erik og Edith.

Fredericia, den 1/12 – 72

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg. Det er dejligt at høre, at det går så godt fremad med Eriks helbred. Hvor længe mon Edith og Erik kan blive ved med at flytte til en bedre bolig på samme vej?

Her på Grethevej er der også nogen der flytter. Vores nabo i nr. 12 – Østergård – har solgt huset til nogle ældre landmandsfolk og er selv flyttet til noget mere modern på Smedevænget, og det passer jo godt til en smed. Det var nu ikke for boligens skyld, men for at få et bedre værksted, at han flyttede.

Min sous-chef gik af til den 1/11, og en ny yngre mand – Basse Pedersen – er trådt til i stedet. Vi håber, at det bliver til glæde for bade skolen og ham selv.

Også på vores skole udfolder der sig ihærdige bestræbelser på at forbedre skolegårdsmiljøet i håb om, at det vil give bedre trivsel og mere tilfredshed. I hvert fald hard et givet mere arbejde.

Og så er det forældremødernes tid også på vores børns skole. I de sidste 14 dage har vi været til forældremøde hos dem alle fire. Det bliver forøvrigt mere og mere almindeligt at børnene deltager, og det er vist en udmærket ide.

Nu er vi så kommet ind i julemåneden med dens travlhed og forventninger.

Vi håber igen i år at se Sinne, Hans, Jens og Astrid her juleaften, og i år får vi nok også besøg af mormor og morfar; så det må da kunne bliver festligt.

Gunnar og Grethe har tilbudt de to store piger, at de må være afløsere på plejehjemmet i juleferien, og de vil meget gerne have en ekstra skilling.

De kærligste hilsner fra os alle 6

Ove.

Skanderup 18 – 12 – 72

Kære Alle!

Nu er det vist på tide jeg fatter pennen og skriver til jer, hvis den 12 skal til Brædstrup inden jul.

Vi har jo solgt vores hus 180.000 der er nok mange der ikke rigtig kan forstå hvor for men vi synes altså det i det lange løb blev for belastende at bo så tæt på sit arbejde, nu håber vi på at få lov at bygge en i Skanderup by, men det kan godt være vi bliver nødt til at flytte til bycone i Gjern, det er jo ikke så let at få lov til at bygge på landet mere, nu får vi se hvordan det går.

Nu skal vi jo så til at fejre jul i det nye hjem, og vi håber jo på at vi kan føre traditionerne videre fra det gamle.

Oves de to store piger kommer jo og hjælper os i julen, damerne der jo, er gift de fleste af dem, vil jo gerne have så meget som mulig fri i julen.

I år skulle vi jo få lidt mere fri mellem jul og nytår, da vi jo er lidt flere om det nu. Så måske ser vi en del af jer i julen, vi har nu ikke rigtig lagt nogen planer endnu.

Brædstrup 1. juledag

Ja jeg blev ikke færdig med bogen, men nu er den kommet til Brædstrup, og Sinne, Ingers, Hans, Jens, Astrid dog vi venter dem fra Andkær.

Men jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os i Skannerup

Gunnar

Brædstrup 5 – 1 – 73

Kære alle!

Tak for brevene og et stort ønske om et god tog velsignet nytår for alle store og små, også tak for godt samvær i året der svandt.

Vi havde jo den glæde at have besøg af en del af familien juledag, og Gunnar havde bogen med den dag, så det er på høje tid at få den videre.

Nytårsaften havde vi som sædvanlig besøg af familien fra Nørager og Bents mor, far og søstre, Bodils børn og Lars havde købt raketter, der blev futtet af fra altanen, der var mange flotte imellem, midt på aftenen blev der en hæslig lugt i stuen og Ansgars hund blev sendt på badeværelset og skældt ud, men lugten fortsatte, tilsidst fandt vi ud af at der var blevet smidt “stinkbomber” ind af brevsprækken, der lå en tom æske uden for døren, Jesper sagde også til mig, kan du så sige undskyld til Vaks.

Så er Hanne og Jesper begyndt i skolen igen, Lars skal først begynde på mandag.

Det er først på dagen, jeg skal ind og kalde på Bent og Hanne, Jesper tog afsted ved godt 7 tiden, og så var der lige tid at skrive inden morgenkaffen.

De kærligste hilsner fra os alle

Edel

Ballerup d. 8 – 1 – 73

Kære Allesammen!

Tak for brevene samt ønsket om alt godt id et nye år med tak for alt godt i den gamle år. Gid 1973 måtte bringe freden til det stakkels krigshærgede Vietnam og andre steder hvor der er ufred på vores klode. Kunne folkenes stridigheder dog afgøres på anden made end med krig og bombardemneter, hvor det går ud over skyldige og uskyldige og flest uskyldige. Jeg blev færdig med at læse sidste bind af grimbergs verdenshistorie forleden dag, den handled mest om I Verdenskrig, den russiske revolution, borgerkrigen i Spanien og sluttede med II Verdenskrig, man har hørt og læst det så tit om de millioner og atter millioner af meneskeliv, der gik tabt på forskellig vis; men det er så enorme tal, at man næsten ikke kan fatted et. Det har taget mig temmelig lang tid at komme gennem alle 16 bind, sidste bind har også hvilet længe; men det er en interessant samling, selvom der selvfølgelig er meget dystert imellem. Jeg er på udkig efter en ny bogreol, for efterhånden hara jeg ikke plads til alle mine fine bøger, i dag fik jeg 9ende bind af Lademanns leksikon.

På søndag 8 dage håber jeg at få lejlighed til at hilse på Bitten og lille Jan Harry, de kommer hjem på en 8 dages tur og skulle mellemlande i Kastrup og have nogen ophold der, så jeg kan tage derud og mødes med dem, der bliver vist ikke tid til at komme her til Ballerup.

Joan og Vagn havde været i Smidstrup sidste lørdag-søndag og overnattet deroppe, det er også en mild vinter vi har; men det er ikke så rart med den megen tåge.

[skrevet på hovedet ved starten af brevet:]

Mange kærlige hilsner fra

Sinne

Århus d. 18/1 -73

Kære Alle!

Tak for Brevene her og til Jul og for samvær siden sidst jeg skrev. Man fatter slet ikke at vi er i Januar, i Dag da jeg var ude at plukke nogle grene til afløsning af Julen’s Fyrre og Grangrenene, kvidrede Fuglene så ivrigt, at det næsten gav Forårsfornemmelser.

Så i vinter har det ikke været vanskeligheder med at komme til Tranbjerg og da jeg almindeligvis kun shar 3 Dage om Ugen, bliver der på en Måde mere Tid herhjemme.

1 Dec. eller rettere sagt sidst i November flyttede Ole jo ud at bo og er meget glad for det, men han er også flitting til at komme hjem, så vi må ikke klage.

Efter planen tager Birgit og Jan Harry alligevel ikke over Kastrup, de får så ventetid i Kristianssand i Stedet for, men Tågen kan jo ændre Landingsstederne.

I Aftes var Tågen meget slem her, men i Dag er Sigtbarheden ret god, Poul er i Blåhøj så det er rart at Vejret er klaret op.

Jeg har ikke hørt hvordan det går med at få fat i en Grund i Skannerup, det ville jo ellers være rart at komme i Gang hurtigst muligt.

Det var med Beundring jeg læste, at Sinne nu var nået igennem de 16 Bind af Grimbergs V. historie, og det ved Siden af daglig Arbejde + Storproduktion af Strikketøj.

I Næste er det Meningen jeg tager en Tur ned til Ankær for at hilse på Birgit og Jan Harry, det glæder jeg mig til.

Nytårsdag var Poul’s Onkel Carl herover, så ringed Jens at ham og Hans kiggede ind, så ville Onkel C. jo gå, men han var ikke svært at overtale til at blive, og det var da en stor Glæde for ham at træffe dem, ja Hans havde han været sammen med før.

Endelig her før Jul fik vi gjort Alvor af at fjerne Skillevæggen i Soveværelset, vi stilled den op da Else skulle have et Værelse, det er rart at vi igen har fået Plads i Soveværelse, men så lunt som det lille Rum er det jo ikke. Forhåbentlig bliver Flytteriet i Nyborg overstået mens Vejret er mildt. Kærlig Hilsen til alle fra os her.

Inger.

Annemonevej 3 – 2

Kære Alle!

Mange tak for Indlæggene og samværet i den forløbne tid.

Ja saa gik Januar ogsaa uden at vi mærkede til vintervejr, men til gengæld har vi haft megen Taage.

Siden Jul har jeg ikke fartet meget rundt, jeg var dog i Andkær og hilse paa Birgit en Aften, jeg var først i Aftenskole, saa Jan Harry var mest oplagt til at sove.

For tiden er afsætningen af Regulatorer ret god, og da det har knebet med at faa nye Folk, og oplæring desuden tager lang tid, har vi haft meget travlt.

Jens har boet her, de sidste Dage, i morgen er det meningen at vi skal til Brædstrup.

Med mange kærlige Hilsner

Hans.

Ödabro  d 14/1 1972

Kære alle.

Tak for indlæggene og tak for sidst til dem jeg har været sammen med den forløbne tid.

De sidste par måneder har jeg ligget og flakket mellem Hedensted og Ödabro, jeg bor rigtig rart her, og så er der jo altid lidt at se til når bor i egen villa.

Jeg har ikke truffen nogen afgørelse om hvad jeg vil fremover.

I søndags var jeg en tur oppe i Smidstrup hos Vagn og Joan, jeg kunne jo så benytte lejligheden til at tanke og hamster noget billigere dieselolie, det koster ca det halve i Danmark 50 øre pr l. mod 80 i sv. her. Jeg benyttede også lejligheden til at tage et par tæpper og en båndoptager med over på den danske side af Øresund.

De kærligste hilsner   Jens.

Hvidovre, den 17. februar 1973.

Kære alle.

Tak for brevene i de 12. Også denne gang er der 12 breve da Jens ikke er længere væk end Sverige.

Her står alt vel til.

Vi har haft meget travlt med at sælge kaffe. Karat hedder det nu, som I måske har bemærket er der nu annoncer for Karat, den skal være det man kalder mærkevare. Konkurrencesituationen er ændret efter, at vi er kommet i E.F, så nu vil Ferd. Andersen søge at slå Karat fast, inden bl. a. det tyske firma Jacobs sætter ind her i Danmark.

Det har regnet en del i eftermiddag, men stadig er vejret helt usædvanlig efter årstiden, februar plejer at være den koldeste måned med sne og is.

Sidste weekend var vi i Smidstrup og der var meget, der piblede op af jorden.

I dag har Joan været på centralen fra 6 – 13 og har vagt i morgen eftermiddag, så vi bliver hjemme i denne week end.

Vejene er nu også i dårlig stand deroppe for tiden, da området er under kloarkering vores vej, som nu hedder Fasanbakken, har været gravet op. Der lægges kloakledninger ned også langs stranden – men der er jo også mange huse på “strandsiden”.

Emily og Oluf har sølvbryllup den 27.marts, men vi ved endnu ikke om der bliver fest – eller de rejser ud.

Sussi har været lærervikar en del af tiden i December og januar og har også haft lidt hospitalsvagter, men nu koncentrerer hun sig om studierne.

Håber vi ser nogle af jer inden for længe.

Mange kærlige hilsner fra hjem til hjem.

Sussi, Joan og Vagn

Andkær d. 27 – 2 – 73

Kære alle.

Mange tak for brevene, det var egentlig min mening at jeg ville haft bogen af sted næsten med det samme, men det fik jeg altså ikke, da jeg ser det er 10 dage siden Vagn skrev sit indlæg.

Nusen og jeg er alene hjemme da Anker har aftenvagt, det er nu ikke fordi jeg, men er jo efterhånden kendt med at være alene, det ender jo med børnene flytter fra redden, det skete jo også derhjemme [tilføjet] næsten selv om vi var så mange, det går jo også når ellers de hard et godt, star der først en plads tom kommer det svære for alvor, vi lærer jo aldrig at forstå hvorfor, men må håbe og tro Harry hard et bedre end vi der er tilbage og at vi får lov at mødes igen.

Men lille Jan Harry er en ????? for os, så kær og glad, vi nød rigtigt den uge Birgrit var hjemme med ham, og han faldt godt til med det samme.

Birgit skriver hver uge og er så flink til at fortælle om [tilføjet] ham og der sker næsten noget nyt hver gang, det samme skrev Vidars Far for nylig, de er også glade og stolte af ham. Det sidste nyt han har lært er at mave sig frem på stuegulvet og han begynder at sige små ord nu, han er 8 mdr.

Erling og Bente er stadigvæk glade for skolen i Aarhus, men økonomien kan det jo knibe lidt med, men Inger har skaffet Erling noget godt arbejde på forsorgshjemmet det er han vældig glad for, sidste week end var han i nattevagt. Bente var hjemme og havde Elses kusine med. De kommer nok igen næste qweekend og nok også Erling, da er de alle tre indbudt til fastelavnsfest på en gård ved Løsning.

Rigtig mange kærlige hilsner fra de to gamle i Andkær

Gerda.

Næstved d. 10/3 – 73

Kære alle!

Tak for jeres indlæg!

Peter er flyttet fra kollegiet på Ragnesminde pr. 1. marts, de blev alle sagt ud på denne dato. Peter har fået et værelse i en villa i Charlotenlund på Skovagervej, han ville jo gerne have blevet på Ragnesminde bare 3 mdr mere, fra 1. juli skal han jo 7 mdr til Nigeria.

I aftes var vi ude hos Kirsten og Peter – og få andesteg, de havde vundet en and til Bankospil på skolen.

Ja jeg har da fået sat kartoflerne til forspiring, men i år har jeg halveret arealet i forhold til de senere år.

Peter havde min bil i den uge han flyttede, om onsdagen var han her hjemme med et læs, og om søndagen havde han også oget med, og i mellemtiden havde fragtmanden været her med en reol og en ottoman, så der har været noget med at få plads til alt det.

Karens ældste moster fyldte 95 år her i januar, vi var indviteret der ud om eftermiddagen til chokolade, hun havde ønsket sig penge til sin fødselsdag, hele familien gav sammen, og det blev noget over 200 Kr, og pengene gav hun til “Dansk Kirke i Udlandet”.

Fru landsretssagfører Petersen Bredballe fylder 70 år i dag. Ellen har ikke været i Næstved siden jul, men jeg tænker hun kommer en tur, når de nu får overstået fødselsdagen.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra familien i Næstved

Kristian.

Fredericia 21/3 – 73

Kære alle!

Tak for brevene.

Sidst jeg skrev i bogen var sommeren forbid og nu håber vi på at vinteren er over, selvom vi ikke har mærket meget til den her, jeg har ikke en eneste gang været ude at rydde fortovet, og håber heller ikke at få brug for sneskraberen, påskeliljerne er sprungnet ud i haven, og anemonerne i skoven, selvom bunden ikke akkurat lyser hvidt endnu; i Trelde har de gule følfod længe lyst op på skrænterne, jeg synes det er så kønt, når solen skinner på den gule farve.

Ja. så er storkonflikten i gang, hvor længe den varer og hvad den vil betyde for landet er svært at spå om.

I søndags var vi mange samlede i Sorring, fam. fra Fredericia, Hans, Jens, Gerda, Anker, Bente, Inger, Poul og hans onkel Karl der er 91 år, om aftenen kom Grethes søster Lilly med man dog tre børn, så det blev mange, vi havde en hyggelig dag; det er et dejligt hus de har fået der.
Jeg blev i Hedensted til mandag, var oppe på kirkegården med lidt blomster, det var jo Fasters fødselsdag den 20. nu er den gamle præstegård helt væk.

Jens rejser tilbage til Sverige vist fredag, det var meningen at Sinne og Inger ville besøge ham derovre søndag, da har de begge ferie.

Mutti Lund(?) er død og blev begravet forrige lørdag, hun blev syg under et besøg hos Elsa og døde søndagen forinden på Odense Sygehus.

Vagns har vist også ferie i denne uge, Joans far er syg og indlagt på Vejle Sygehus, hvor længe de bliver herovre ved jeg ikke, jeg har ikke snakket med dem.

Jeg skal i nattevagt, så jeg vil slutte for denne gang, jeg må hen og sove lidt, så natten ikke bliver for lang og besværlig.

Kærlig hilsnen

Astrid.

Nyborg d. 2. 4. 73

Kære alle!

Mange tak for indlæggene. Ja vore tanker samler sig i denne tid om Grethe og Gunnar, menneskeord er så fattige, men vi ved at I ved at vende jer derhen hvor trøsten er at finde også i den tungeste sorg.

Ja så er vi ved at komme i orden efter flytteriet, vi synes selv, vi har fået det rart, men kom selv og se det, malerne strejkede jo før de blev færdig med at male gang og trappe, men jeg håber de kommer nu den 9. igen, så vi kan bliver færdige i god tid inden påske.

Kærlig hilsen fra os begge, Edtih.

Fredericia, den 9. april – 73

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg.

Endnu engang har sorgen kastet sine lange skygger ind over et af vore hjem. Ingen af os forstår vel, hvorfor sådan noget skal ske. Den lille livsglade Margit, som var en solstråle i sit hjem, og hvor hun i øvrigt kom, fik kun så kort et livsløb på denne jord. Vi tør stole på, at hun nu er i vort himmelske fædreland, “hvor blomsten ej visner, hvor fuglen ej dør, hvor lykken er skinnende klar, men ej skør.” Men for hendes nærmeste er savnet ligefuldt så tungt, at det ikke var til at bære, om ikke de havde troen på,”at alle ting samvirker til godt for dem, som elsker Gud.”

Under begravelseshøjtideligheden gik det rigtigt op for mig, hvilken rigdom og kraft der er at hente ikke alene i vores Bibel, men også i vores salmeskat. Både i kirken og på plejehjemmet var det for mig, som om disse kernesalmer ikke bare løftede os opad, men også var med til at give os en følelse af samhørighed og fællesskab, sombunder i andet og mere end bare en kortvarig stemming.

Den uro der har været på skoleområdet, har medført, at planlægningen for det kommende skoleår er gået helt i stå, og det betyder, at skemalægningen m.v. ikke kan komme i gang foreløbig, så det kan jo være, at jeg i år kan holde påskeferie uden at have det at tænke på. Men i øvrigt vil jeg da meget stærkt håbe på, at problemerne kan løses snarest, uden at der slås alt for meget i stykker. Ufred og uro befordrer nok ikke trivsel og vækst i skolen.

I går, søndag havde vi besøg af Hans og Jens. Selv om vejret ikke var strålende, havde vi alligevel en ganske vellykket tur til Kongsled.

I håb om at se mange af jer i påsken sender jeg de bedste hilsner til jer alle

fra familien på Grethesvej 12B,  Ove

Sorring 15-4-73

Kære Alle!

Vi føler trang til at sige jer tak for hvad i har været for os i denne svære tid, vi har følt meget stærkt at i har villet hjælpe os med at bære byrderne, og der med har i gjort det lettere for os. Vi tror på at vi får kraft til at leve videre også fordi vi stadig har noget at leve for, bade iv or gerning g vort hjem, men der vil jo nok være nogle selvbebrejdelser og spørgsmålet hvorfor som vi aldrig slipper af med. Det gør det heller ikke lettere, at politiet ikke er færdig med sagen, de har 2 gange været ude at male op, og har haft bussen derude for at rekonstruere ulykken og vi slipper der nok ikke for en retssag, det er dog mulig at jeg ikke behøves at komme i retten, da jeg jo ikke har set noget, og der i følge sagens natur ikke kan rejses tiltale mod mig, og min familieansvarsforsikring tager sig af en eventuelt erstatningskrav fra bilens side, den blev noget beskadiet.

Noget værre stiller det sig ok for den unge pige der førte bilen, selv om hun for os at se er uden skyld, så er hende kørekort nok i fare, der er jo så meget i dansk lov man ikke rigtig forstå.

Ja, nu er vi kommet til Hedensted. Og da Edel også er her må hun heller få bogen med, foruden familien i Brædstrup er Jens og Astrid her også, vi har været en tur i Ørum skov need ved hestene.

Skærtorsdag skal vil til Andkjærde har været så flinke at invitere Birgitte med til Norge i Bededagsferien, det vakte endog meget stor glæde nu må vi se om hun kan få fri.

Til slut mange kærlige hilsner

Gunnar.

Brædstrup 15-4-73

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg.

Vi har i eftermiddag været en tur i Hedensted og var der sammen med Jens, Astrid, Grethe og Gunnar, Birgitte og Jens Peter havde hver en kammerat med, som skulle blive hos Gunnars om natten, da deres forældre var til konfirmation og kom sent hjem.

Vi var en tur i Ørumskov og plukkede gule, blå og hvide anemone, det var meget fint vejr.

Gunnar havde vandrebogen med, som jeg så fik med hjem, og jeg vil nu tage og skrive i den med det samme.

Gunnar skriver i bogen at de har følt at vi har villet hjælpe dem i denne svære tid, det er også rigtigt at det har været vort store ønske at kunne hjælpe, men det er jo også sådan, at aldrig føler man sig mere hjælpeløs, end når nogle af dem der star en nærmest, rammes af sådan en sorg, men det har været os en trøst at vide at I kender vejen til ham, der alene er stærkere end døden. Vi går nu ind i den “stille uge” og efter langfredagens mørke ser vi frem til  påskedags vidunderlige budskab “Krist stod op af døde, i Himlen vi ham møde.”

Helt fra mine ganske unge år husker jeg påskegudstjenesterne, som noget jublende glædeligt, det var det glædelige budskab, der lød der, som kunne give os frimodighed til at være trygge og glade.

Midt i sorgen og savnet af Margit føler vi også trang til at sige en tak for hendes mange lyse smil, og for den tillidsfulde måde hun altid mødte os, det varmede, og varmer at tænke på i dag.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel

II påskedag  23/4 73

Kære Alle!

Mange tak for jeres breve.

Ja, så er påskehøjtiden ved at være forbi, håber I alle har haft en god påske, særlig er tankerne gået til Grethe og Gunnar, jeg er rørt og beskæmmet over Gunnars tak, for hvor er det dog lidet, jeg har kunnet gøre for Jer. Det gør mig ondt med de mange politiundersøgelser, jeg håber de snart må blive færdige.

Det glæder mig, hvis Birgitte komer med til Norge, det matte være en stor oplevelse for hende, jeg kan næsten ikke tænke mig, at hun ikke skulle kunne få fri fra skolen til det.

Jeg have besøg af familien fra Næstved og Hvidovre skærtorsdag, vi var 10 til middag kl 12. Joan måtte på arbejde til kl. 16, Kristian havde talt om, at han så gerne ville se Grundtvigskirken, så de tog med, Vagn kørte Joan ind, det de fik også set krken; men det var heller ikke mere end de lige nåede det, da der skulle være gudstjeneste, de var også en tur i Charlottenlund for at se Peters nye logis, som han er meget glad for.

Eivind blev indlagt sidste mandag og om tirsdagen opereret for brok og kom hjem igen allerede langfredag, han er opereret for det flere gange også i Johannesburg, forhåbentlig må det holde denne gang, det bliver vel svært for ahm at tage fri fra arbejdet ret længe. Birgit var bekymret for, at han skulle begynde for tidligt, i hver fald må han ikke løfte på noget tungt, det er slet ikke så let at undgå i det daglige.

I går fejrede Sussi og Lau deres forlovelse ved en fest hos Laus forældre, jeg har ikke hørt hvordan dagen gik, jeg har nu gså været på arbejde i dag.

Mange kærlige hilsner

Sinne

Blåmejsevej   4/5 73

Kære Alle!

Tak for Brevene, og Tak for det samennhold som stadig er i Familie, jeg tror nu også der er næste Generation er noget af det.

Som Astrid skrev havde vi Poul’s onkel med ud til Storring, han var så glad for den dag, han følger også godt med, skønt han er dårlig, for bagefter, da jeg senere var over hos ham spurgte han – Margit – var det deres lille mørke, hun kom også lige løbende ind og sagde “Faster Inger i skulle jo have taget Ole med, vi savner ham til at spille for os.”

Der var ellers mange Børn den Dag, men Huset er så stort og velindrettet, at der er plads til b  Tak for Breve og 9. 5

fra os alle her

Arbejdsvilkår dengang.

rbinds Roman af Falkbergen netop om Grubedrift, så jegmindes voresåde store og små.

Nu er Else og Ole igang med Eksamenslæsning Ole’s skriftlige begynder på Mandag, efter Sommerferien håber han på at kunne begynde på Odense Universitet, og i Ferien er han skrevet op til at arbejde på geriatrisk afdeling i Odense, så han ser efter Værelse i Odense.

I Går var Vejret til Driverliv i Haven ellers har det passer bedst til Havearbejde, og det er der ikke mangel på hos os.

Vi plejer ellers at have lys i Vinduerne 4. Maj, men i Aften er vi inviteret til Fødselsdag hos Mads Leth, så da må vi opgive det.

Det er kedeligt som Århus har udviklet sig i den dårlige Retning, jeg tænker på Brande, Overfald og Indbrud, bare man kunne dæmme op for det, og det er jo ikke alene materielle Ting, som det går ud over, in at omkom en ældre hjælpeløs Kvinde.

Vi siger til Lykke til Familien i Hvidovre, de to nyforlovede har nok ellers ikke megen Tid til overs til at fejre Begivenheden, de star jo midt i Eksamenstiden.

Jeg har ikke hørt om Birgitte fik fri, men det skulle da næsten være uhørt, om hun fik Nej. Der er også dejligt i Kongsberg, Else og jeg har besøgt Byen og Birgit og Vidar, p.t. læser jeg en flerbinds Roman af Falkbergen netop om Grubedrift, så jeg mindes vores Tur i Kongsbergminerne, det var hårde Arbejdsvilkår dengang.

Mange kærlige Hilsner fra os alle her

Inger.

Annemonevej 9. 5

Kære Alle!

Tak for Breve og samvær i den forløbne Tid.

Siden jeg skrev sidst, har jeg skiftet Arbejdsplads, jeg arbejder på Faxe Valarsh Hedensted. Siden jeg blev oppasser ude ved BM har jeg spekuleret paa at faa andet arbejde derude, men det blev aldrig til noget, jeg synes jeg havde for meget arbejde, og det hjalp ikke synderligt at beklage sig bortset fra Løntillæg, og da de saa lagde Loft over Lønnen, blev jeg irriteret og søgte andet arbejde, det bevirkede saa at Værkføreren fik lov til at tage en Mand mere ind, men da havde jeg jo søgt op på Faxe, det kniber meget haardt med mandlig arbejdskraft her i Hedensted, BM har ansat nogle Irerer.

Med hilsen til jeg alle

Hans

Hedensted 15/5 1973

KæreAlle.

Tak for breve og for samvær i den forløbne tid.                     

Astrid har været på besøg i weekenden og vi var sammen med Hans på besøg på Grethesvej, familien fra Brædstrup var der også

Vi var en lille smut på Lyngsodde, men vejret indbød ikke til friluftliv i større stil.

Min tidligere forpagter, som de senere år har boet til leje i mit stuehus, har lejet et enfamilieshus i Billund fra i Dag, de flytter dog først på fredag (st. bededag), jeg regner med at kunne flytte ind dagen efter. Foreløbig er det tanken, at jeg vil gå igang med diverse småforbedringer, jeg har jorden lejet ud til foråret, så det vil jo ikke skæppe noget videre i kassen, om det så ville være stort bedre at selv have jorden er et åbent spørgsmål.

Jeg skal have min Saab til vurdering i Vejle på torsdag, jeg regner med at få jer lidt tilbage, jeg har deponeret 14.500,-  kr., jeg slap for moms og told, men har så til gengæld et års klausul på den.

Jeg har taget fået telefonen jeg havde på Grønland flyttet til Jyds- Telefon, og har lovning på at få den stillet op en af dagene.

Jeg har boet hos Hans gennem snart længere tid, og så kørt om på gården næsten hver dag, på turen i dag rundede Mercedesen de første 100.000 km. Kærlig hilsen Jens.

V. Smidstrup

7321 Gadbjerg

05) 738194

Hvidovre, den 22/5 1973.

Kære alle.

Mange tak for brevene. De tolv er et godt bindeled, den beretter om glæder og sorger, som de gives os – lad os ønske, at glæderne må være i overtal.

Når Gerda får bogen, kan vi vel ønske dem velkommen hjem fra en forhåbentlig god bededagsferie.

Jeg har noteret Jens’s nye telefonnummer og hans adresse, der er mange rettelser på hans blad. Mon han nu kan holde sig i ro lidt?

Her star alt ellers vel til. Sussi og Lau må være flittige med deres læsning nu, da eksamen ligger lige foran døren. Den 8. juni skal de op første gang.

Når de erfærdige med eksamen skal de – ja det er nu vist først til august – på ferie i Kanada, der bor Laus lillesøster, som for øvrigt lige har fået sin førstefødte, – en datter.

Joan og jeg har forholdsvis tidlig ferie i år, fra 24/6 – 16/7 – Vi deler nok ferien mellem Jylland og “Fasters Hus”.

Fasanbakken er ikke særlig god for tiden. Vejen er endnu ikke retableret efter nedlæggelse af kloakrør, skønt vi har rykket flere gange, men I kan godt køre op til “Fasters Hus”, så alle der kommer til Sjælland er velkommen.

Jens har været der nogle gange, men nu er det længe siden vi har set ham.

Nu håber vi, at vi får hilst på jer allesammen i løbet af sommeren enten på den ene eller anden side af Store Bælt.

Mange kærlige hilsner til jer alle

Joan og Vagn

Andkær d. 3-6-73

Kære alle.

Tak for indlæggene, nu må jeg se og få givet mit lille bidrag og få bogen til Næstved, desværre å jeg tilstå, at det kniber og få mig taget samme til det, vel nok fordi jeg ikke har noget særligt at fortælle.

Men jeg kan da fortælle, at vi er kommet godt hjem fra Norge, Birgit fik fri og var med, vi havde det dejligste vejr på nær lørdag, det var lidt uheldigt, da vi var i Lysle(?) hos Vidar’s forældre og derfra til deres x hytten som ligger i Vags i Hallingdalen i 750 m højde, så det var vinter med is på fjorden, det var helt morsomt, når vi kom fra dalen hvor det var sommer, vi kørte 400 km den dag. Men ellers viste Norge sig fra sin allersmukkeste side med vår eller sommer i dalen og sne på fjeldtopene det var der også udsigt til fra haven hos Birgit og Vidar. Den lille Jan Harry for hvis skyld vi tog så hurtig derop igen viste sig også fra sin kæreste side, han er en herlig og glad lille gut, og tog de første vaklende skridt da vi var der, men kommer jo langt hurtigere frem på alle fire. Jeg tog en del billeder hvoraf de fleste i hvert fald dem udendørs var kiksere det ærger mig nederdrægtig, men det er jo godt jeg ikke skal leve af det.

Nu står ferierne så snart for døren jeg skal også men både Sussi og Jens Peter tager på langfart, ja for Peter er det vel ikke lige frem en ferietur, men vi vil i hvert fald ønske rigtig god tur til jer begge.

Erling og Bente trænger til at tjene penge, så de har begge to fået job i Breining

x  Hytten vi var i er den Vidar og hans søster arvede efter en Farbror.

De kærligste hilsner

Anker og Gerda.

NB. Sender et billede med af vores lille mand det bedste af ham blev det hvor han er på ???

Næstved, d. 17/6 1973

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg.

Jeg sidder ude i haven og skriver i vandrebogen, det er søndag eftermiddag og vejret er godt.

Her går det jo med travlhed i haven, kartoflerne giver ret godt i år, og der er god afsætning på dem. Jordbærrene er ikke begyndt endnu, men det kan ikke være mange dage før de er modne.

Den 2.juni rejser Peter så til Nigeria, det er i nærheden af byen Kano han skal være. Han rejser ned sammen med en anden lægestuderende og dennes kone, der er laborant, de skal jo ned og løse to andre af, som de skal være sammen med c. 1 måned, inden de rejser hjem.

Vi har ferie fra den 7. juli og 3 uger frem, det er jo første gang vi skal have 3 ugers samlet ferie.

På fabrikken er der travlhed og vi er også begyndt at mærke knapheden på arbejdskraften.

I håb om, at i alle har det godt, sendes i de kærligste hilser fra os alle i Næstved

Kristian.

P.S.

Peter har forstørret nogle billeder fra Sinnes fest i Hvidbjerg, som jeg har fået til opgave at dele ud, jeg håber det lykkes i løbet af sommeren at blive af med de fleste af dem.

Fredericia  9 – 7 – 73.

Kære alle!

Tak for brevene, ja nu er det på høje tid at få bogen sendt videre.

Nu er klimaet da blevet lidt mere normalt igen, det er jeg ikke så ked af, 30o i skyggen det er for meget af det gode, for dem der bor i sommerhus er det nok rart, det har også været behageligt at arbejde om natten, men det er ikke let at sove om dagen, mit hus er ikke bygget til sådanne varmegrader, haven ser lidt trist ud, regnen er gået uden om Fredericia, vi har næsten intet fået, og vi må ikke vande.

Jeg har da været en del på farten i mine friuger, i pinsen + et par dage mere, var jeg hos Edith og Erik i et sommerhus på Mors, selvom det ikke just var badevejr i de dage, så var vejret ret pænt, vi fik travet en del og så det meste af Mors, det var meget interessant, fjorten dage senere var jeg med Edel i sommerhus i Næsby, da ver det meget varmt, men huset lå lige ned til Limfjorden, så da fik vi til gengæld badet meget.

I går var Hans og jeg med familien fra Brædstrup ved Saxild Strand, da var der lidt køliger, men solskin og nogen blæst, Edel havde middagsmaden med og jeg havde sørget for kaffen.

Fam. på Grethes vej er sydpå, de skulle komme hjem i morgen 10/7 dagen efter bliver Annas far 75 år, så Scotty er i Brædstrup Han nød også rigtigt at få sig et bad ved Saxild Strand.

Jeg regner med at holde ferie i sept., og det er meningen Sinne, Inger Hans og jeg skal en 14 dages tur til Rom og Sorento, og det skulle jo da være en fin tid at komme derned på.

Hans har fået en splinterny Saab og Jens har solgt sin Mercedes, jeg har ikke snakket med Jens siden han flyttede på gården.

Undskyld skriften, men min kuglepen er ikke ret god.

Kærlig hilsen

Astrid.

Næstved d. 23. 7. 73

Kære alle!

Tak for brevene, ja nu er det vist også tide, at jeg får “de tolv” sendt videre.

Ja så er vi kommet så langt, at hundedagene er begyndt, men vi må vel have mere godt vejr til gode, vi var jo meget heldige i vores ferie, vi var som Astrid skriver 14 dage på Mors, og vi synes det var så godt at bo i sommerhus deroppe ved Limfjorden, at vi har lyst til hus på Fur de første 14 dage af September, så håber vi det bliver lige så godt.

Jeg har været i haven i dag og slå græsplæne, nu gror den igen, den havde vist ikke særligt godt af al det tørre vejr, den blev jo sået her i foråret, det var en værre vilnis til have her, da vi kom, men jeg tror nu nok, at det skal blive en god have efterhånden, når vi kommer tilbunds med ukrudtet, jeg må også se til efteråret at have plantet lidt forskelligt.

Sidste søndag var vi en tur i Brædstrup, Erik havde jo fået samlet en masse sten på Mors, så matte ha nom og købe hylder ved Bent, de er også kommet op og godt på vej til at være fyldt med sten.

Nu er det ved at være sengetid så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til store og små fra os begge

Edith

Fredericia, den 1 / 8 – 73

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”

I løbet af sommerferien har jeg jo haft lejlighed til at hilse på de fleste af jer; men endnu mangler der dog nogle stykker; men da ferien ikke er forbi endnu, kan noget af det forsømte måske indhentes.

I ugen tiden fra den 2/7 – 10/7 var vi alle seks på en vellykket campingtur til Schweiz. Vi har anskaffet os en lille trailer til bagagen, så der var bedre plads i bilen og ikke så meget overlæs, som der plejer at være. Vi slog teltet op i Luzern, og derfra tog vi så ture ud i det skønne Schweiz, og vi var da også på en længere bjergvandring på Rigi.

Den 11. juli fyldte morfar 75 år, og vi var i den anledning til festmiddag på hotel “Frey” i Christiansfeldt, hvor vi havde nogle hyggelige timer sammen med familien og naboerne fra Heldal.

Men ellers har det været svært at holde sammen på familien i ferien; Mary har været på ferie både i Trend og i Brædstrup, og i denne uge er hun på søndagsskolelejr på Lyngsbo sammen med Hanne og Edel. Ellen var med i Trend, og Bodil og Esther har en stor del af tiden haft (har) feriearbejde på plejehjemmet i Skanderup.

Annas søster Solvejg og hendes mand samt deres 2 børn på 1 og 3 år er rejst til Nappasok ved Sukkertoppen i Grønland, hvor det er planen de skal arbejde ved skolen i mindst 2 år. Vi havde børnene her et par dage mens Solvejg og Leif var på kursus.
Lise er forøvrigt født samme dag, som Jan Harry, og denne søde og kvikke gut har vi da også haft besøg af i ferien.

På skolen har vi i år søgt at lægge skemaet pr EDB. Det har ikke været uden problemer, men det ser dog ud til, at det lykkes til sidst.

De kærligste hilsner fra os alle 6

Ove.

Sorring 3 – 8 – 73

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv, det err art at høre fra famillien, men i sommeren har vi været sammen med en del af familien.

I dag skal vi ned til Astrid og der skulle være muligehed for at møde Edel der, da hun har været på Lyngsbo.

Vi er ellers midt i vores sommerferi i går kom vi hjem fra Hobro. hvor vi har været i en lille uge i næste uge skal vi på en lejr. ved Middelfart. nu håber vi på godt vejr, vi har også været en uge på Campingtur i Sonderjylland og var en afstikker i Tyskland. nu har vi fået dispensation fra land- og byconeloven til bygning af vort tiltænkte hus, men endnu mangler vi tilladelse fra fredningsnavnet, og de økonomiske vilkår for byggerie er jo efterhånden noget usikker, men nu må vi se hvordan det går foreløbig er dette vore planer at påbegynde byggeriet til forår.

Men det tager mindst et år at få sådan en byggetilladelse igennem. Det er efterhånden et ganske kompliser samfund vi lever i.

Vi er under skrivningen kommet til Fredericia her er familien fra Grethesvej også samt Edel og Hanne. Bent kommer senere og henter Edel og Hanne.

Til slut mange kærlige hilsner. fra os alle.    

Gunnar.

Brædstrup d. 9 – 8 – 73

Kære alle!

Tak for brevene, i morgen er en uge gået siden jeg fik bogen, så det er nok bedst at få den videre på farten. Som det fremgår af Gunnars brev, var vi en del samlet hos Astrid i fredags, Astrid var så flink og hente mig på “Lyngsbo” godt middag i fredags, da vi var færdige på lejren efter en dejlig uge sammen med ca 100 børn, vi havde det mest pragtfulde vejr hele ugen. Ove’s og Gunnar‘s kom jo så også på besøg hos Astrid og senere Lars og Bent, og sidst på aftenen kom Gerda, Anker og Bente, så Astrid havde rigtig rykind.

I mandags var familien fra Norge her og Hanne tog så med dem hjem og Henrik blev her, vi skal så skifte dem om igen søndag, vi har bestemt at mødes ved “Viborg Domkirke”, og gå med til gudstjeneste der kl. 10.

Anne af Therkel Nielsen i Gl. Sole er bleven syg igen og det er vist ret alvorlig, hun blev opereret sidste sommer og de havde jo så håbet at hun var kommen helt over det, men nu er hun så bleven syg igen, vi besøgte dem sidste efterår sammen med Bent’s far og mor, Therkel og Bent’s far har været sammen på Børkop Højskole.

Så er skoleferien snart slut, jeg tror såmænd også børnene glæder sig til at komme i skole igen, ikke mindst Jesper, Lars har da haft forskellige småjobs som bydreng, med æriner og som kirkegårdsarbejder.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel

Ballerup d. 18/8 -73

Kære Alle!

Mange tak for brevene. Det er snart en uge siden jeg fik bogen; men nu overskrider jeg med et par dage, så det passer med Ingers fødselsdag. I år holder jeg nok fødselsdag helt i stilhed, jeg ville haft gæster til middag i aften; men Birgit og Eivind har så travlt med at gøre klar til indflytning i det hus de har købt – ja – Eivinds værksted er allerede flyttet derud, så jeg udsatte det. Joan og Vagn er i Smidstrup, så dem passede det heller ikke så godt for, de havde en aftale med en håndværksmester, der skulle komme for at se på fliserne i badeværelset, de artede sig ikke som de burde.

Jeg har fået brev fra Jens Peter og hans to kammerater i Garbaron, det kom via Folkekirkens Nødhjælp, nu sender jeg det med vandrebogen så alle kan få glæde af det.

Sussi og Lau er i Canada på besøg hos Laus søster, desværre blev Joan pludselig syg aftenen før de skulle rejse og måtte på hospitalet, så det var med nogen ængstelse Sussi tog af sted, heldigvis gik det bedre med Joan allerede da, og hun blev udskrevet dagen efter.

  Jeg sender et udklip fra min avis, det er rystende hvad man ???? nu skal kan komme til at støtte uden at ville det, og så er det dog ikke pengene der er det værste, selvom de kunne have gavnet mange steder; men det chokerende er, at nogen overhovedet kan finde på at lave sådan film, og så ovenikøbet give den det offentlige Danmarks stempel, jeg synes vi er så langt ude, så man kan blive helt bange. Jeg fulgte også overlæge Clemmensens råd og sendte en protest.

En bror til ham, Viggo Clemmensen har været på øjenafd. på R.H., er nu i Næstved og har været i mange år, han er katolik, ved jeg, Johannes Clemmensens indstilling til kirken kender jeg ikke, men har har da følt, han var noget at står for.

[På hovedet øverst på første side af brevet:]

Mange kærlige hilsner

til alle fra Sinne

Blåmejsevej d. 2/9 – 73.

Kære alle.

Det er meget jeg må sige Tak for denne gang, ikke alene brevene her, men breve og gaver til min fødselsdag, jeg har begyndt at skrive Takkebreve, men det tager Tid at komme til Bunds.

For gavekortet købte jeg Rødvinsglas som også kan bruges til andet, det er et Holmegård’s glas og hedder “Kirsten Pil”.

Fødselsdagen blev en god Dag med Besøg fra Formiddagen af, vi sluttede med Smørrebrød kl. 19 men det havde Slagteren ordnet.

Poul’s Søster fra Canada med Datter har været hjemme her i August, så af den Grund var hele Familien inviteret til Ejby d. 18/9 om Aftenen kørte vi så til Odense og overnattede hos Ole, endnu havde han ikke uden det ene Værelse færdigt, så det flød med Værktøj og Materiale, men jeg tror, det bliver godt når han bliver færdig, han bor ovenpå i en gammel Villa, hvor Haven nærmest er en Park, så det er nok værd at aflægge ham et Besøg, hvis i skulle komme på de kanter adr. “Villa Skovly” – Lindvedvej 62 Hjallese. Jeg tror nok det er i Morgen han skal begynde på Odense Universitet. Else slap igennem I Del og tager fat på II Del i Morgen.

Det er en spændende Rejse Jens Peter er med på, men nok også noget der stiller Krav til dem, foruden det store Fællesbrev fik jeg også et brev til min Fødselsd.

Nu d 8/9 har Sinne, Hans Astrid og jeg Billetter til Rom m. Tjæreborg, men nu ved man jo ikke om hvordan det går p. Gr. af kolera tilfællene, foreløbig råder de til at blive vaccineret, jeg fik første Gang Fredag og kan så få Nr. 2 næste Fredag. Min Ferie starter i Morgen.

I Dag har jeg arbejdet sammen med Erling, det var på Sygeafd. hvor jeg sjældent er, men vi mente at vi klarede det.

Det var da helt chokerende, at Branden på “Hafnia” i København kunne udvikle sig så voldsomt og kræve så mange Menneskeliv, dobbelt tragisk hvis den er påsat, som der blev talt om i Pressen

Også i År er Sommeren gået alt for hurtigt, men vi håber på en god Sept. med mange Solskinstimer. Jeg fik Bogen allerede den 21., så også her er den forsinket, undskyld.

Mange kærlige Hilsner og Tak                

Inger.

Hedensted 7 – 9 – 73

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Samvær i Sommerens løb. Jeg har Ferie for tiden og det er jo i Morgen, vi skal rejse til Rom.

Der er jo sket en Togulykke på S Banen med to dræbte og flere kvæstede, forhaabentlig er der ikke mange der er haardt kvæstet.

Jeg har også haft Ferie i denne Uge, saa jeg har haft Tid baade til at blive vaccineret mod Kolera, og faa ordnet lidt i Haven, men Vejret har jo været fint, saa jeg har opholdt mig på Terassen en del af Tiden.

Vi har haft en del overarbejde oppe på Faxe i Feriesæsonen, der var saa mange ferieafløsere, at der nærmest var overbemandet, men der var jo nogle stykker der kunne nøjes med lidt arbejde, den sidste Uge havde vi ingen Feriafløser, og der er stadg nogen der har Ferie.

Mange kærlige Hilsner    

Hans

V. Smidstrup d. 14/9 1973

Kære alle.

Mange tak for brevene og for samværet.

Jeg har fået forbedret i badeværelse og bryggers, jeg har selv lavet arbejdet sånær som de sanitære installationer. Jeg mangler stadig hvitning og maling, men da det er så fint vejr for tiden er jeg godt i gang med at forbedre dræningen i marken, jeg graver nogle rensebrønde ned, det skulle så senere gå meget lettere når det skal spules, det hjælper letter meget, at det er fantastisk tørt for tiden.

Afgrøderne i haven har har stået mege frodigt, det har dog kulmineret nu, en enkelt nød(?) har frosten givet enkelte pletter.

Jeg var i Vejle i dag for at få fat i en rensebrønd, de var sluppet op i Give, jeg benyttede lejligheden til at kobe en brugt traktor, en tilsvarende den jeg havde første gang jeg havde gården, det er meningen at jeg vil hente en del affaldstræ i skoevn for at spare lidt på den efterhånden temmelig dyre olie.

Jeg har været en lille smut hinsidan for nylig, på hjemturen aflagde jeg besøg og overnattede i Fasters Hus og i Næstved, jeg tog mig også tid til at raste i Nyborg, og jeg siger tak for gæstfriheden.

De kærligste hilsner

Jens.

[stemplet]

JENS GARNE

“Midtgård”

V.SMidstrup

7321 Gadbjerg

05-758194

Hvidovre, den 21. September 1973.

[vedhæftet et udklip fra en avis:

Dødsfald i Engum

Fhv. murermester Hans Filskov Christensen, Engum er død, 79 år.

Han Filskov Christensen var født i Bredal i det tidligere Engum sogn, som søn af afdøde murermester Jens Christensen. Efter sin skolegang kom Hans Christensen i murerlære hos sin far, og da denne døde i 1919 overtog han forretningen. Den drev han til 1955, hvor en søn, Erik Filskov Christensen overtog ledelsen af den for helt at overtage forretningen for fire år siden. Selvom sønnen overtog forretningen, arbejdede Hans Filskov Christensen videre og det var først for tre år siden, han lagde murerskeen fra sig.

Hans Filskov Christensen havde mange offentlige hverv. Han sad således i Enngum sogneråd i seks år under 2. verdenskrig. I mange år var han i bestyrelsen for Engum Sygekasse, ligesom han var ejendomsskyldsvurderingsmand og vurderingsmand i Vejle Amts Yngre Brandforsikring.]

Kære Alle.

Mange tak for brevene, der fortæller rent vejrmæssigt om den bedste sommer i mange år.

I mandags den 17. September døde onkel Hans, 79 år gammel.

Arne ringede mandag aften og jeg fik så fat i Ove, der har sørget for blomster fra vi 12 – Begravelsen skulle efter Onkel Hans’ eget ønske foregå i stilhed, men jeg forstod på Ove, at tante Marie godt ville, at der kom nogen fra familien.

Det var så den sidste af mors søskende – tager vi også onkler og tanter med på bade Mors og Fars side er tante Marie nu den sidste fra generationen før os der er i live.

Materielt har vi vel aldrig haft det bedre herhjemme, men kulturelt og åndeligt, har det aldrig stået så dårligt til i vide kredse, som det gør i dag.

Når man i dag hører, at 16 præster fra folkekirken bakke u-kulturministeren op i hans udfald mod katolismen, må man forfærdes.

Ellers står alt godt til hos os – det går godt med Joan ovenpå den store forskrækkelse.

I dag har vi for 1. gang i lang tid haft noget der ligner dagregn, men vi har vist også trængt til det.

I Weekenden skal vi op i “Fasters Hus” og så vil vel være rart med tørvejr til at slå græs og plukke æbler og blommer.

Det bliver spændende om Ove bliver vicedirektør i Fredericia, under alle omstændigheder er en sideordnet indstilling en stor anerkendelse til en så krævende stilling.

Fodboldsmæssigt går det også godt i Hvidovre for tiden.

Mange kærlige hilsner fra hjem til hjem

Joan og Vagn.

Andkær d. 2 – 10 – 73.

Kære Alle.

Tak for brevene, Vagn skriver om den gode sommer vi har haft og det er også rigtig, selvom den drillede os den uge de var hjemme fra Norge, vi havde glædet os til at komme til stranden med den lille Jan Harry og så regnede det som aldrig før i den ferie. De har bestilt billet hjem til jul så nu glæder vi os til at se dem igen.

Nu har Peter vel også snart været væk det halve af tiden, han må jo have en masse spændende at fortælle, når han kommer hjem.

Sender et udklip med om onkel Hans Tante Marie har det så nogenlunde tager det tappert, har for 1½  år siden fået at vide hvor det bar hen, hun regner med at blive boende, når så bare ikke det bliver for drøjt i det store hus.

De kærligste hilsner fra hjem til hjem                

Anker og Gerda.

Søndag d. 14 okt. 73.

Kære alle!

Tak for brevene, ja nu er sommeren forbi for alvor, her har vi haft ret streng nattefrost de sidste 3 nætter.

Ja så er der igen krig i mellemøsten, en forhandling om fred og fordragelighed i dette område har jo aldrig løst problemerne kun udskudt dem; men det er jo svært at tro, at denne krig kan løse disse problemer. Vi kan kun håbe og bede til at krigen snart må blive standset.

Kirsten og Peter Klamm har efterårsferie, i ugen vi går ind i, Peter har lovet at male og tapetsere i begge stuer i ferien, jo han er godt igang, så vi roder ordentligt i det, møblerne har vi sendt til sadelmageren, så dem er vi da fri for at flytte rundt med.

I den sidste tid har jeg arbejdet en del udendørs, på fabrikken, med at sætte rå-ruller i stak, da vi ikke har lagerplads nok, dels på grund af gl. Maglemølles lukning og også på grund af branden, som I måske har læst om, det har medført en del overarbejde, rullerne skal først lægges på sveller for ikke at tage fugt fra grunden og dernæst sikres mod regn med plastic og pressendinger.

Vi hører jo da jævnligt fra Peter dernede fra Botswana, jeg sender det sidste fællesbrev med vandrebogen, Peter er iøvrigt efter hans sidste brev til os, lige vendt hjem fra den tur, som Kirsten og Bjarne omtaler i fællesbrevet.

Nu er vores maler kommen, så jeg må slutte for denne gang.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra familien i Næstved

Kristian.

Fredericia 22/10 – 73

[Vedhæftet et avisudklip :

Lokal udnævnt til top-post

Skoleinspektør Ove Garne tiltræder som viceskoledirektør 1. November

Undervisningsministeriet har udpeget en lokal mand til posten som viceskoledirektør i Fredericia. Udnævnt er Ove Garne, 46 år, der siden 1968 har været skoleinspektør ved Treldevejens skole.

Ove Garne stammer fra Vejle-egnen og var beskæftiget inden for landbruget indtil sit 22. år, hvor han valgte en uddannelse som folkeskolelærer. Den foregik på Haderslev Statsseminarium.

Garne dimitteredes i 1955 og blev derefter tilknyttet skolevæsenet i Nibe, hvor han virkede i 13 år. i 1968 udnævntes han til skoleinspektør for Treldevejens skole i Fredericia.

1. November tiltræder Ove Garne stillingen som viceskoledirektør, der blev ledig efter Finn Lindhards udnævnelse til skoledirektør på Sjælland.

Der var 23 ansøgere til embedet, og tre blev indstillet sideordnet til ministeriet af skolekommissionen. Foruden Ove Garne var det seminarieadjunkt Bent Berg-Nielsen, Kirke Såby, og pædagogisk medhjælper i Herstedernes kommune Kai Sigsgaard.

Stillingen som skoleinspektør på Treldevejens skole skal nu opslås ledigt. Hvem der skal vikariere, indtil embedet på ny besættes, er endnu ikke afgjort, oplyser skoledirektør O. Søjbjerg Pedersen.   -rik]

Kære alle.

Tak for brevene.

Ja, så er sommeren, som Kristian skriver, over for denne gang, det skete brat og hurtigt, men vi er da ikke så langt henne på året, endnu, så jeg håber da endnu på en periode med fint efterårsvejr, inden vinteren rigtig er over os.

Ja, så lyder det som om en våbenhvile kommer i stand i mellemøsten, og man håber på det umulige skulle ske, at israeler og araber kan komme så vidt, at de kan leve sammen i fred og fordragelighed.

Jeg sender et avisudklip med fra Fredericia Dagblad om Ove’s udnævnelse til viceskoledirektør, forhåbentlig bliver han glad for jobbet, jeg tror da nok han glæder sig til forandringen, men det kan han jo selv fortælle om.

Vi havde en god tur til Rom og Sorrento, koleraen mærkede vi ikke meget til, bortset fra der var færre turister, men det generede jo ikke os, men hotellerne var jo ikke glade for det.

Dog var der visse restriktioner, bl. a. med maden, og swimmingpool’s var lukkede, men der var nok at se på og foretage os uden det at kunne bade. Rom med dens mange kirker og hele atmosfæren der er jo noget helt for sig selv, jeg sender et billede med af Sinne og Hans i Peterskirkens kuppel. Inger kan beholde det, når bogen når der frem.

Vi var en tur oppe på Vesuv og så ned i dets krater, en interessant tur til Pompei, det er virkeligt imponerende hvad de har kunnet så mange år tilbage i tiden. Vi var også en tur på Capri, men de blå grotter kom vi ikke i, der var for megen søgang, Inger + mange andre blev søsyge, og kong Neptun tog hendes tørklæde.

Undskyld sjuskeriet, men jeg er nattevagt i tiden, trisser stadig rundt på Brejning, selvom det var min agt at slutte før vinterens komme, og så ser og hører jeg fjernsyn samtidig med jeg skriver dette, jeg må hellere slutte.

Mange kærlige hilsner

Astrid

Nyborg den 27.10.73

Kære alle!

Tak for brevene, det er nu altid så hyggeligt, når “de tolv” kommer ind ad brevsprækken.

Og til lykke med udmærkelsen Ove, vi håber du biver glad for det nye arbejde, det er jo altid spændende at begynde på noget nyt, men held og lykke med det.

Ja så lader det da til at våbenhvilen begynder at blive stabil i Mellemøsten, det var næsten heller ikke til at tænke på en ny verdens krig med de våben de er i besiddelse af i dag, men hvor må israelerne være modige og dygtige.

I morgen skal vi en tur til Fredericia og se til Astrid, jeg håber så at kunne få lejlighed til at aflevere bogen, så jeg kan spare posten.

Mandag tirsdag skal jeg på en såkaldt studietur der er arrangeret af afdelingsrådene på fængslet, vi skal  tolv afsted, vi skal bl. andet se Køngskolen, en højskole for, hvis jeg husker ret (for) tidl. narkomaner, en tur i Direktoratet for kriminalforsorgen, det er en todages tur, så vi må jo kunne nå at se et og andet. Jeg har aftalt med Sinne at jeg kommer ud til hende mandag aften og overnatter der, det glæder jeg mig til.

Peter og hans 2 kammerater må da se og opleve en masse på deres tur i Afrika, men mon ikke de synes det er helt rart at få deres uddannelse i lille Danmark.

Jeg forsøger mig med at læse engelsk i vinter, men nogen sproggeni er jeg ikke, men lidt hænger der vel altid ved.

De kærligste hilsner til alle fra os begge 

Edith

Fredericia, den 3/11 – 73.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”. Det er spændende at læse om Peter og hans venners oplevelser i Botswana. Mon ikke de ved siden af den hjælp, de yder, selv høster erfaring og viden om mennesket og dets livsvilkår?

Som Astrid skriver, har jeg skiftet arbejde pr. 1. nov. Det er jo ret spændende, om jeg kan udfylde pladsen og trives ved arbejdet. Endnu har jeg jo kun været der i to dage, så det er for tidligt at udtale sig om det.

Kollegerne på Trelleborgvejen skole holdt en smuk afskedsfest for mig, og det var da vemodigt at tage afsked med børnene og sige farvel til det pulserende liv på skolen. Men jeg arbejder jo fortsat for børnene og for lærerne, jeg har fået en masse blomster og gaver med mange gode ønsker, så jeg har indtryk af, at der er nogle, der nærer visse forventninger, som jeg da også efter bedste evne vil forsøge at leve op til.

Anna går stadigvæk og venter på indlæggelse i Århus. Hun har haft endnu en omgang betændelse i øjet; det er dog ved at være over nu. I de sidste 3 – 4 dage har hun assisteret ved en basar på KFUM. Desværre kneb det meget med tilstrømning og afsætning, så det blev ingen success, selvom der blev lagt en masse arbejde deri.

Pressen har jo gjort et stort nummer ud af forureningen her i Fredericia, og selv om her er “røj og støj og møj”, synes vi nu nok, at det bliver overdrevet. Og i aften var vi kommet i Uha-Uha.

4/11 – Ja, jeg fik ikke afsluttet i går, så jeg fortsætter i dag; og nu kan vi vist godt lykønske Hvidovre og Vagn med Danmarksmesterskabet.

I eftermiddags var vi i Hedensted, hvor vi var sammen med familien fra Brædstrup, og i aften har Astrid været her.

De kærligste hilsner fra os alle 6,

Ove.

Skannerup. 18 – 11 – 73

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv nu er det vist på tide jeg får bogen sendt af sted, ja nu må vi vist aceptere at sondag bliver hjemmenes dag det er nok heller ingen skade til, men det er lidt irriterende at Araberne, skal afgøre hvem der skal have olie, men mon ikke også de kommer på bedre tanker. Her er ellers alt vel, vi er i fuld gang med at bygge. huset er rejst, og vi håber at få tag på og varme i gang i næste uge, og vi skal jo flytte fra Sorring senest 1. april, der regner vi også med, at vi let kan gennemføre moske flytter vi til 1. marts, det kniber lidt med at få fat i murere, men vi håber det lykkes, det er jo ligesom vejret ikke er alt for godt i denne tid, vi har jo nok noget regn tilgode, nu å vi se om vi får det i form af sne.

I familiens skød har vi det godt vi har i denne wkend vagt og samtidig har vi besøg af svigerfars. Ja tillykke med stillingen Ove. mon det er sådan en Glistrup kalder en skrivebordsgeneral eller er du kun Oberst.

Nå men da jeg ikke har mere nyt – vil jeg slutte med mange kærlige hilsner

Gunnar.

Brædstrup d. 24 – 11 – 73

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Vi har haft besøg af Ove og børnene i dag, de skulle op og besøge Anna, der ligger i Århus, hun blev indlagt tirsdag og øjenoperationen blev foretaget samme dag, jeg kunne forstå på Ove at det gik godt, men at tiden var lang for Anne da hun de første 14 dage ikke hverken måtte læse eller strikke, vi fik lov at låne Scotty til Anne kom hjem igen, så den blev her.

I eftermiddag er Bent på Lystruphave og tapetserer, de udvider stadig derude og burger stadig en del frivillig arbejdskraft.

Sidste søndag havde vi besøg af Hans og Jens, men nu er det jo så foreløbig slut med søndagsbesøgene, offentlige transportmidler er jo ikke særlig pragtiske at benytte hverken fra Hedensted eller Smidstrup.

Hanne er pa spejderweekend i Egebjerg inde ved Horsens, vejret er godt nok ikke særlig spændende til den slags.

Søndag d. 2 dec skal vi have adventsfest i søndagsskolen her, nu er det spændende hvordag tilslutningen bliver, efter forbuddet mod søndagskørsel, men det er slet ikke så let at lave om, på så kort varsel, taleren foreks. er bestilt for ca 1½ år siden.

Så skal vi til valg igen, ja, der er rigtig nok bleven røre i “andedammen”, men vi må håbe på at de der kommer til at regere, må forstå det bedre end det vi har set de sidste par år.

Med håb om et godt valg sendes  de kærligste hilsner til jer alle fra os alle her

Edel

Ballerup 2/12 – 73

Kære allesammen!

Mange tak for alle brevene.

Kristian har lagt nr 2 brev fra Peter i vandrebogen, så nu sender jeg III brev med, jeg lagde også I brev i; men den er åbenbart faldet af undervejs, nu er det snart på tide at få sendt julehilsen til Peter, jeg skal også have skrevet til Canada i denne uge – helst da.

Det er rigtignok en slem kulde vi har fået, der siges den strengeste i 100 år i november måned, og når den så falder sammen med en oliekrise, her har vi haft varmen hele tiden; men der er lukket for det varme vand fra søndag aften kl. ca 18 til fredag ca samme tid, så jeg kan rigtigt nyde det her i weekenden med varmt vand i hanen, der bliver også ekstra koldt i badeværelse og køkken når det varme vand mangler, da der ingen radiatorer er de steder.

Joan og Vagn er på en uges ferie på Gran canaria, de rejste fredag aften, de nyder nok den lunere luft dernede, så har vi lov at håbe, det bliver mildere her, til de vender hjem igen.

Det er en frygtelig og uhyggelig ulykke der er sket i Skovlunde i dag, Højlund var ude at spadsere mellem Ballerup og Skovlunde og hørte pludselig et voldsomt brag og så som en støvsky, der stod op i luften og hørte alle ambulancerne så hun var klar over der var sket noget slemt; men troede faktisk ikke, at det var så nær ved, jeg hørte intet, da jeg var idag kirke på det tidspunkt.

Udover meddelelserne i radio og TV, har jeg ikke hørt noget. Ringagertoften(?) ligger lige op til Ballerup S station, og det må være, det de byggede på, da jeg flyttede til Ballerup.

Så skal vi igen til valg på tirsdag, det er spændende hvordan det skal gå, det kan nok let g

         Blåmejsevej d. 12/12 73å dannet en handlekraftig regering.

 skal gå,det kan nok let g jeg hørte intet, da jeg var i kirke å hen og blive vanskeligt at få dannet en handlekraftig regering.

De kærligste hilsner

fra Sinne.

Blåmejsevej d. 12/12 – 73

Kære alle

Tak for jeres Breve og en Tak til Jens Peter og hans kammerater, som lader os følge med i deres Oplevelse, at Pigerne kan lide J.P. er je ikke noget nyt, allerede til Edel og Bent’s Bryllup måtte Astrid træde tilog placere J.P. i Midten, fordi Sussi og Else begge ville side ved Siden af ham.

Jeg har lige læst Cecil Bødtker’s Bog “Salthandlersken’s Hus” den er fra en primitiv Boplads i Ethiopien, det minder nok lidt om Batswane’s Bush-Byer.

I Tirsdag’s sov Onkel Carl stille ind på Marselisborg Hospital, han har længe ønsket at gøre det “jeg er så gammel og sløj nu så det er jeg bedst tjent med”.

Mandag aften, da Poul, en af datterens venner og jeg var der ude sagde han Farvel og Tak for det vi havde haft sammen. Jeg ringede så derud Dagen efter ved 13 tiden, jeg ville vide, om han havde spurgt efter os, det var ikke tilfældet, han lå og sov det meste af Tiden, men da vi så var gået ud for at køre derud kom sønnen og svigerdatteren, der var blevet ringet til dem kl. halvfire, at han var sovet ind.

Jeg siger Tak til Astrid fordi jeg må tage Billedet, men Else synes det skal med rundt, så jeg venter.

Nu må jeg jo snart i gang med Julebrevene, så noget langt brev bliver dette nok ikke.

Du kan tro vi tænkte på dig, Vagn, da vi på Valg aftenen så TV. det var godt du så i Syden. – Jørgen har ikke fået noget Job. Engageringskontoret bad ham få at vide hvornår han skulle ind til civilt tjeneste, det har han nu fået at vide, skal ske den 20/5 – 74.

Else rejser til Norge næste Torsdag, Ole’s Planer var ikke helt fastlagt, da han var hjemme sidst, men han skal til Eksamen i Januar så meget Ferie skal nok ikke holde.

Det er en vanskelig Sag at få dannet en Regering denne gang, jeg har nu ikke stemt på Glistrup, men når han har fået så stor Tilslutning, synes jeg egentlig ikke det er rigtig af de andre Partier, “at fryse ham ud”, han er nok heller ikke sjov at have i Oppositionen.

Kærlig hilsen fra os alle her.                    

Inger

Annemonevej 22 – 12

Kære alle!

Tak for Brevene ogsaa dem fra Afrika, det er jo primitive forhold de lever under derude, men de er maaske mere tilfredse end vi er.

Inger mener ikke vi måaa fryse Glistrup ud, det er maaske heller ikke klogt, men hvorfor vil han forhale ja helst forhindre Retssagen, hvis ikke han havde hindret Politiet, havde sagen vel været slut forlængst, men hvis der har været Papirer han kunne dømmes paa saa er de jo nok ændret eller væk nu, og saa kan han jo nok hverken renses eller dømmes.

Ja en Regering fik vi jo da, om det saa kan regeres under de forhold er saa en anden Sag, jeg tror ikke det kan gøres ret godt.

Jeg er flyttet ind i det lille kammer for at spare på Olien, jeg regner da med at kunne spare lidt, men jeg tør ikke helt lukke for varmen i Stuen.

Vi var på Firmatur til Faxe den 8 – 12, det var med fuld forplejning og underholdning af Tryllekunstner og Komiker.

Bortset fra at de sparer på Lys og Varme, har vi ikke mærket noget til restriktioner, vi skal ogsaa arbejde mellem Jul og Nytaar.

Jeg er inviteret til Middag i Brædstrup baade i morgen og Juledag, i morgen tar vi nok til Smidstrup, saa Bents kan faa et Juletræ.

Juleaften er det meningen, vi fire ugifte skal fejre hos Ove’s, vi var ellers lidt i tvivl. Anna har jo faaet sit daarlige Øje opereret, det er vist gaaet fint.

Mange kærlige hilsner                             

Hans

V. Smidstrup d 30/12

Kære alle.

Tak for brevene, og tak for samvær og alt godt i året der nu snart svinder ud.

Her står alt vel til, indtil nu har jeg haft arbejde nok, jeg har fældet nogle gamle ret store kastanietræer i haven, og er godt i gang med at partere dem til brændsel til næste år, det er ganske vist noget udrøjt brændsel, jeg har tyndet sitka granerne, og lavet det til indhegningspæle, jeg skal i gang med at lave en del indhegning.

Jeg har en aftale med en dame på 58 år fra Hedensted, som har været enke i en del år, om at hun skal flytte om til mig nu efter nyt året, som husbestyrerinde, hun skal have sin hund med, vi er enige om at hun skal beholde sin lejlighed i Hedensted, til vi ser hvordan det kommer til at spænde af.

Jeg sender en udklip om Torn Trine med, det er vist ikke stort nyt i det, men det kan vel alligevel have nogen interesse.

Jeg har ikke klippet grønt i større stil i år kun leveret lidt til familie og bekendte.

Jeg håber kommer og hilse på hos mig, når der bliver tid og lejlighed til det.

De kærligste hilsner og ønsket om alt godt i det nye år

Jens.

[stemplet]

JENS GARNE

“Midtgård”

V.SMidstrup

7321 Gadbjerg

05-758194

Hvidovre, den 7. januar 1974.

Kære alle

Mange tak for brevene og da året endnu er så ungt vil jeg ønske alle et lykkebringende nytår og håbe at de mørke skyer vil sprede sig.

Vi håber, at Jens’ husbestyrerinde vil falde godt til.

Jeg er lige ved at misunde Peter hans ophold i Afrika. Det må være meget spændende – og dejligt at have fri for vores kedelige, mørke vinter. Nu kommer han måske lige hjem til den allerværste kulde – så man kan måske også blive træt af varme.

Sussi og Lau har fået lejlighed fra 15. april, en 1½ vær atelierlejlighed her i naboejendommen.

De har så nogenlunde lagt bryllupsdagen fast til 10. august.

Ellers er vi kommet godt over julen og kommet i gang efter nytåret.

Vi har ikke været meget oppe i “Fasters Hus” den sidste tid. Forbuddet mod søndagskørsel begrænser mulighederne meget – vi kunne jo vente med at tage hjem til efter kl. 24 søndag, men det er ikke nogen spændende tid at køre hjem på denne tid af året.

Jeg skulle ellers have fældet et enkelt træ og beskåret nogle andre – men det når jeg vel nok.

Hvordan mon Astrid klarer sig som arbejdsløs? Det varer sikkert ikke så længe, før hun går i gang igen, men så skal hun måske strejke.

Politisk ser det meget rodet ud og mit parti er rigtig i modvind for øjeblikket, men så slemt som pressen puster det op, er det nu ikke – men pressehetsen kan let forværre situationen.

Vi skulle have været til 50 års fødselsdag hos Joans søster Emily i går, men vi må jo ikke selv køre.

Mange kærlige hilsner fra hjem til hjem

Joan og Vagn.

Andkær d. 17 – 1 – 74

Kære alle.

Tak for brevene også en lille hilsen herfra selvom det er småt med nyheder.

Nu er det mildt vejr så det må vel spare på de dyre oliedråber, vi skal have brev til Norge i dag også og kan sende små forårsbebuder med direkte fra haven altså ikke drevet frem inde det er lidt erantis og vintergækkeknoppe her i januar, så vi må nok til at dække når det vel nok begynder at fryse igen.

Vi nød rigtig de få dage (ja det var knap en uge) vi havde dem hjemme fra Norge Jan Harry faldt til med det samme og var så kær og glad så det er tomt når de rejser. Birgit skriver at han nu helt tydeligt kan sige Mormor og også Farfar, hvorimod det kniber  med Farmor og Morfar.

Anker har desværre fået en nyresten igen der er så stor at den kun kan tages med operation, vi har jo bare så dårlige erfaringer de sidste to gange er han jo blevet fyldt med både det ene og det andet så mister man tilliden.

Jeg er begyndt et nyt sted hos en Fru Dinesen der er ældre og har leddegigt hun har været sød og nem til det her. Jens på knap 85 som jeg ellers har været ved og som var så flink og nem er desværre blevet syg da jeg holdt ferie, vist næsten for første gang i sit liv, så han er på sygehus nu og skal nok på alderdomshjem efter det.

Ja, I glæder jer jo nok i Næstved til at få jeres store dreng hjem, dejligt mååååå jo være han har været så flink til at skrive, og bortset fra den ejligt merdomshjem efter det.

 harare så dårlige erfaringeåååå det jo være han har været så flink til at skrive, og bortset fra den oplevelse han har haft er det jo nok også godt for hans videre uddannelse.

De kærligste hilsner

Anker og Gerda.

Næstved d. 27/1 – 1973

Kære alle!

Tak for jeres breve.

Ja det er jo dejligt at vejret er så mildt nu vi skal spare på olien, og fik vi lidt tidlig vinter, og det var slut dermed, er vi jo sluppet billigt, januar sætter vel varmerekord?

Ja Peter er jo så på vej hjem, men det er jo lange afstande i Afrika, med de svinkærinder han foretager hjem, bliver der nok over 10.000 km hjem. Vi fik brev d. 23 januar fra Dar-es-Salam, derfra går turen til Nairobi, Addis Abba, Khartun, Kairo, Beirut, København med diverse svinkærinder undervejs.

Kirsten var hjemme hele dagen i går og sy gardiner til os, og det med at hænge dem op og sætte gardinstænger fast, det er hendes mand jo næsten fagmand i.

Den 23 januar var vi til 96 års fødselsdag hos Karens moster Anna, hun var rask og frisk, den høje alder taget i betragning.

I ugebladet Hjemmet af 15 januar 1974 er en artikel om en familierejse til Sovjet, den rejse var Landsretss. Poul Petersen og frue med i, familiens bedstefar var deltager i en videnskabelig ekspedition i 1898-99 til fods og hest, samme rejse har familien nu foretaget på 3 uger med flyvemaskine.

Vores hund har lige været i løbetid, så vi har jo måttet føre hende i snor, men nu er hun faldet til ro igen og sover det meste af dagen.

Mon vi snart kan komme ud at køre igen om søndagen, det vender jo trods alt op og ned på mange ting, når folk skal have gæster og familiefester, vi var inviteret til 85 års fødselsdag hos Karens onkel først i December, det blev lavet om, så fødselsdagen blev holdt før fødseldagen var.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsner fra familien i Næstved

Kristian.

Fredericia 7/ 2 – 74.

Kære alle.

Tak for brevene

Ja, så har vi alt passeret mid vinteren, og er trods kulden i november hidtil sluppet nådigt, der bliver lovet sne, men endnu har vi da intet fået her i “Trekanten”.

Det spirer godt i haven og i skoven ligeså, den 25/1 fandt Hanne og jeg bittesmå skovmærker i Brædstrup skov, jeg ledte senere i Trelde, men fandt ingen.

Vi har mange Harer her, og en har fuldstændig bidt barken af et lille æbletræ, og det kan den vist ikke overleve, jeg fik i hast sat hønsetråd om 2 andre frugttræer som endnu var urørte.

 Ellers er det jo en stille tid, jeg nyder tilværelsen i øjeblikket, men selvfølgelig kan det ikke fortsætte, fra 1. marts skulle jeg gerne i arbejde igen, hvor så end det bliver, men sandsynligvis ikke i Fredericia.

 Intet nyt er godt nyt, slut for denne gang

Kærlig hilsen

Astrid

P.S.

Nå det slap jeg måske for let om ved, så jeg må hellere fatte pennen igen.

I efteråret regnede det så voldsomt, men det er jer måske bekendt, men det regnede altså ind i mit lille hus, hvad jeg aldrig havde drømt om kunne ske, og satte grimme striber ned ad væggen i stuen, og det blev jeg så ked af at se på, så nu har jeg egenhændigt malet væggene lysegrønne over det oprindeligt hvide tapet, som efterhånden var blevet gult, det tog et par dage og kostede mindre end 80 kroner, jeg regner også med badeværelset skal have en omgang.

Jeg tror nok Gunnar er flyttet i det nye hus her til 1. februar. Bent var i hvert fald oppe og lægge tæpper på 28/1. Jeg har også været om omme ved Jens et par dage, det var meget hyggeligt, han sparer ikke på varmen, men han har jo også brændsel nok.

Astrid

Nyborg 21.2.74

Kære alle!

Først mange tak for indlæggene i “de tolv”, nu er det vist også tiden, den kommer på farten igen.

Det er da en usædvanlig dejlig mild vinter vi har i år, vores påskeliljer især er meget højt oppe, bare det nu ikke kommer frost og svider dem af, jeg har dog ikke som Astrid fundet skovmærker endnu, men de er der sikkert.

Og så lader det til at oliekrisen er ved at være over for denne gang, vi har i går fået alle vores gadelamper tændt igen, det er meget dejligt for os, da de havde slukket lampen udenfor vores fordør og vi ingen lampe har udvendig lampe har der.

Ja Kristian vi er da noget mere moderne end jer kan jeg forstå, Puk får P.indsprøjtninger, det sparer os for at gå med den i snor og meget andet.

Og så må vi køre om søndagen igen, det er nu dejligt, der er nok også mange der har savnet det endog meget, vi havde også besøg af familien i Odense for at fejre det.

Ja så varer det ikke længe før vi skal til kommunevalg, det bliver spændende at se hvordan det går, men det går forhåbentlig ikke så galt som til folketingsvalget.

Det er nu ikke for jeg har meget nyt at fortælle, så jeg vil slutte med de kærligste hilsenr til alle fra os begge                       

Erik og Edith

– 

Frederica, den 2/3 – 74

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg.

I dag har vi haft besøg af familien fra Andkær, dvs. Gerda, Anker, Birgit og Jan Harry, som er en meget kær, kvik og glad dreng, som charmerer os alle.

I morgen, søndag skal vi til Skannerup for at besøge familien der i deres nye hus. Det glæder vi os til. Jeg kan så aflevere vandrebogen samtidig og derved spare portoen.

Også her glæder vi os over det milde vintervejr, og vi har et væld af vintergækker i haven. Det er også rart, at vi har kunnet spare på den dyre olie.

Astrid har vi ikke set så meget til de sidste 14 dage. Hun er jo begyndt at arbejde på sygehuset her i Fredericia, og jeg tror nok, hun synes, at hun har fået en god start deroppe.

Kommunevalget står nu lige for døren; det er meget spændende, hvordan det går, synes jeg. I min nye stilling er jeg jo også direkte afhængig af dem, der sidder i skoleudvalg og skolekommission. Jeg har haft ret kraftige opfordringer til at lade mig opstille for Kristeligt Folkeparti; men jeg har ikke ment, det var fornuftigt at sige ja, da valg jo kunne betyde, at jeg ved visse lejligheder ville kunne komme til at side i en dobbeltstilling. Jeg har forøvrigt da heller ikke været medlem af noget parti, siden jeg rejste fra Nibe, idet jeg har ment at en skoleleder har nok i at passe sin skole.

Det går stadigvæk godt med Annas øje; men hun har ikke fået de sidste sting ud endnu, og hun tager fortsat til kontrol i Århus, dog bliver der længere tid mellem rejserne.

De bedste hilsner fra os alle 6

Ove .

– 

Skannerup 17 – 3 74

Kære Alle!

Tak for brevene og undskyld jeg har beholdt bogen en uge for længe.

Vi er nu ved at finde os til rette i Skannerup igen, vi har boet i vort nye hus i 1 måned, men vi er endnu ikke helt færdige med garagen og så skal vi have træværket malet, vi regner med at få haven lagt an i den nærmeste fremtid, jeg håber i alle får lejlighed til at se huset i løbet af sommeren. Vi er egentlig godt tilfreds med huset, men det er jo dyrt at låne penge i dag.

I morgen kommer Inger og besøg os. Hans, Jens, Astrid, Oves og Bents har besøgt os siden vi flytttede ind, Svigerfars har lige været her i anledning af Grethes fødselsdag. I dag skal vi en tur til Hobro til konfirmation bryllupsfest men det er nu ikke i familien, men hos en bekendt.

Vi er ellers midt i lodseddelsalget, vi skal nu vist ikke sælge mere end 6.000 i år, det går lettere og lettere år for år at sælge de 150.000 lodsedler vi trykker, men 2 kroner er jo heller ikke hvad de har været. Blaa Kors har jo ellers købt et nyt hjem for kvinder så vi har samænd nok at bruge vores penge til, vi har aldrig haft et sadant pres på vore hjem som nu som nu vi mærker rigtig hvor mange mennesker der ikke kan finde sig til rette i velfærdssamfundet.

Nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os i Skannerup

Gunnar

tlf                  06 875046

Brædstrup, 25 – 3 – 74

Kære alle!

Mange tak for brevene.

I går havde vi 75 års jubilæumsfest i Brædstrup søndagsskole, vi startede med familiegudstjeneste i Brædstrup kirke, hvor generalsekretær Jens Kr. Pedersen fra Kasturp talte, der var fyldt i kirken og der kom lige knap 1.200 kroner ind til søndagsskolerne i Danmark ved offergangen. Efter gudstjeneste var der jubilæumsfest på “de Unges Hjem” jeg tænker vi var ca 160; så der var fyldt til sidste plads i salen.

I den sidste tid har det ellers været slemt med influenza her i Brædstrup, Lars har da også været syg næsten en uge og jeg lå 4 dage sidste uge, og det passede mig meget dårligt, da der jo var så meget der skulle ordnes til jubilæet, jeg var knap kommet op af sengen før de kom fra avisen for at få et interview om søndagsskolen i anledningen af jubilæet, men det gik da altsammen, men man er jo lidt slap de første dage efter sådan en influenza.

Som Gunnar skriver har vi besøgt dem i deres nye hus, og jeg synes det er et meget dejligt hus, de der har fået.

Jesper er begyndt at gå til præst, konfirmationen bliver den 22. September kl. 10 i Hospitalskirken i Horsens, de er fire fra træningsskolen der skal konfirmeres den dag. Festen skal holdes på “Lystruphave” så I kan regne med en invitation til den dag.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel

– 

Ballerup d. 31/3 – 74

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Det var morsomt at læse om søndagsskolejubilæet i Brædstrup, jeg kan godt forstå formanden havde travlt og lige ovenpå en influenza. Vi har også haft en del syge hos os, og nogen af dem endda meget dårlige, jeg håbe den epidemi snart er ved at være forbi, jeg synes den har varet så længe.

Det er dejligt vi nu er nået til foråret, selvom det stadig er temmelig køligt, det ville vist være godt med en god forårsbløde, jeg har plantet stedmoderblomster i min altankasse, det er sådan nogen dejlige blomster i overgangen til amn kan få haven rigtig tilplantet.

I morgen skal jeg til 25 års jubilæum, hos en kollega på øjenafdelingen, hun inviteter på middag på Botanique – lige over for Botanisk have.

Den 19/4 bliver P……(?) 70 år, og da er jeg inviteret til middag hos Yasty i Pilealle; fredag var jeg til middag hos Oda, så det går godt med fester, og i løbet af året bliver der også en del at fejre i familien, Sussis bryllup i august og Jesper og Mary der skal konfirmeres i efteråret.

Næste weekend skal vi have stort Parisermarked her i Ballerup til fordel for Ballerup Kirker og KFUM og K spejdere + andre, jeg gav nogle af mine Unione(?) bøger til det, jeg når slet ikke at få dem læst, i hvert fald ikke efterhånden som jeg får dem.

I påsken skal jeg til Næstved, nærmere betegnet fra påskelørdag til påskedag, jeg ville ellers haft dem herind til mig, men nu synes de, jeg skulle komme der i stedet, vi skal se Peters billeder fra afrikaturen.

De kærligste hilsner til store og små

Sinne.

Århus d. 16/4 – 74

Kære Alle!

Tak for brevene, ja jeg er lidt forsinket men har for en gangs en ret gyldig Grund!

I Går startede jeg på mit nye arbejde, og i Ugen før, hvor det også var Påske var jeg to dage på F.H. og tre Dage var jeg på “Solvang” for at se på.

“Solvang” er et af Kommunens Hjem, såkaldt Alderdomshjem, der er 48 Beboere, “gode og dårlige imellem hverandre, men gennemsnitsalderen må være høj. Jeg skal arbejde hveranden Uge fra 12 – 17. Og een Søndag hver 4de Uger, der er Sygemedhj. med i Vagten.

Jeg fik en overmåde god Modtagelse af Kollegaer så jeg regner med nok at kunne finde mig til rette, og det ligger inden for Bygrænsen.

Poul har givet Haven en Omgang, så nu håber vi på at få Regn inden vi skal i gang med Såningen.

Jøregen arbejde en Tid som Maskinarbejder, han er endnu ikke blevet indkaldt.

Else har været hjemme i Påsken, men i Sommerferien har hun fået Arbejde på Sygehuset i Rørås i Norge.

Ole håber på at få Arbejde hos en Gartner i nærheden af Odense, hans Veninde Ingrid kan vist få Afløsning som Hjemmehjælper.

Bortset fra et lille Besøg af Familien i Skannerup. så vi ikke meget til Familien i Påsken, nå jeg var nu heller ikke meget hjemme.

Men som alle vel har hørt, har Dronningen åbnet Parken ved Marselisborg Slot, så vi nu må drikke Eftermiddagskaffe på Plænen derude, jeg håber mange af jer bliver fristet, jeg skal nok sørge for Kaffe med Tilbehør.

Påskedags Aften var vi på Besøg hos naboer her på Vejen, de har Farve T.V. så vi så “Et Dukkehjem”, det var virkelig en Oplevelse, jeg giver Jens Kruse ret i, at det faktisk kunne konkurere med Teatret.

Nu tager jeg så Billedet fra Astrid og mindes igen den dejlige Tur, det er næsten som Rom’s Sol har overlevet Vintertiden, da jeg nogle gange er blevet spurgt, om jeg har været på Vinterferie i Syden.

Poul er foreløbig godt tilfreds med at min Arbejdstid er ændret, det generede hans Rytme” at jeg 3 gange om Ugen skulle op kl 530, at Middagen så bliver senere mener han gør mindre.

Vi lagde en del Løg i Efteråret som vi har at glæde os over nu.

For c. 1 Måned siden døde Ing. Petersen, som Poul har arbejdet sammen med igennem godt 20 år, han har nu ikke været rask de sidste Par År.

Nu vil jeg slutte med mange kærlige Hilsner til alle fra os her

Inger.

N.B. I aftes sad jeg og læste vores første Mappe, den sluttede med et Brev fra Hans lige efter 5 Maj; nu kan man jo godt smile lidt af, at Sinne sad og skrev i Sengen v. en 5 Lyspære, men hun frøs faktisk den h. Hånd.

Men som Else sagde, nu forstår jeg det bedre efter Sparetiden i Vinter.

Annemonevej 7 – 5 – 74

Kære alle!

Tak for Brevene og undskyld at jeg ikke har faaet sendt Mappen noget før!

På trods af at jeg har haft Mappen saa længe, synes jeg ikke at jeg har noget nyt at fortælle.

Vi kører i skiftehold på Tapperiet nu, under varmen i April steg afsætningen pludselig saa stærkt, at vi kom på skiftehold med faa dages Varsel, men nu dæmper kulden vist af sætningen igen.

Saa maatte Willy Brandy vige for østlig snigløb og politiske intriger, det mindsker jo nok ikke uroen hverken Politisk eller Økonomisk.

Med mange kærlige Hilsner

Hans.

V. Smidstrup 15/5 1974

Kære alle.

Tak for breve og indlæg.

Her står alt vel til bortset fra at vi trænger meget til regn siden d, 22/3 mener jeg at vi har fået ialt 10 – 11 mm., jeg har ikke set nogen statistik over det, men jeg vil da tro at der i den periode er en underskud på over 100 mm, men jeg vil dog tro at kornmarkerne kan tåle det lidt endnu, men græsset visner på de højere steder; her på egnen tydede alt på en tidlig forår men langt ud i april havde vi hård nattefrost til under – 8 grader, og dette i forbindelse med temperaturer i nærheden af 20 + midt på dagen gik ikke sporløst af fr mange blade frøs af, påskeliljer lå fladt hen ad jorden, men heldigvis retter en del sig, men jeg får ingen solbær og ribs.

Jeg har taget week-end arbejde på Lego, så jeg arbejder 2 x 12 timer i en normal W. end, skiftevis nat og dag men i forbindelse med bededagsferien havde vi 4 skift og det får vi også til Kr. Himmelfartsdag.

Grunden til at jeg har taget arbejde er ikke at jeg manglede beskæftigelse, det kneb i forvejen med at nå det jeg gerne ville have udført her, og det er heller ikke i først omgang for at få fortjenesten , men jeg var meget træt af at få spørgsmål om, hvordan jeg dog bar mig ad med at få tiden til at gå, når jeg næsten ingen besætning havde og l.

Men helt bortset fra det befinder jeg mig godt med arbejde, vi arbejder under meget frie former, og der er behagelig afslappetde arbejdsrytme, så jeg regner med at jeg kan gå og hvile ud i week-enden, til at kunne klare ugens øvrige henholdsvis 5 og 6 dage.

Jeg arbejder i støberiet, hvor de forskellige Lego komponenter støbes, de første par dage var jeg kassemand for hele holdet, men nu har jeg pasning og tilsyn af 9 støberimaskiner, og det kan jeg kun være godt tilfreds med.

Så blev det alligevel til forlig i folketinget, men så er det tilbage at se hvor megen uro det udløser.

Jeg håber at en og anden af eder får lejlighed til at kiggen herom i tiden fremover, selv det job liver lidt tungt med weekenderne.

Vagn, Joan og Joans far var her en lille smut i lørdags.

De kærligste hilsner

Jens.

[stemplet]

JENS GARNE

“Midtgård”

V.SMidstrup

7321 Gadbjerg

05-758194

Hvidovre, den 25. maj 1974

Kære alle.

Mange tak for brevene. Som vanligt er jeg altid glad for mappen, og særlig når det er godt den beretter om. Vel også fordi vi gennemgående ser for lidt til hinanden. Det er som om tiden til besøg og genbesøg bliver knappere jo mere fritid vi får.

For vort vedkommende hænger det nu også sammen med, at vi har fået et fast sted at tage hen i vores fritid. Vi er meget glade for “Fasters Hus” og der er altid et og andet at gøre, så der er ingen problem med at “få slået en søndag ihjel”. men som sagt kan det gå lidt ud over familiesamværet. Nu ses de fleste af os forhåbentlig 10/8 – 22/9 og 6/10, men forinden er i alle velkommen i Hvidovre eller Smidstrup.

Jeg var i Næstved i søndags, men nåede ikke til Herlufsholm – jeg så heller ikke hverken Peter eller Peter på Næstved Stadion men de havde nu nok også kun drillet mig.

Her står alt i øvrigt vel til. Sussi og Lau har fået deres nye rede gjort pæn og er glade for deres nye bolig.

De har travlt med læsning og eksamen for tiden, men flytteri og mange vagter har nok taget rigeligt af den tid, de ellers skulle have brugt til at læse.

Som Jens skrev, nåede vi lige at besøge ham i forrige weekend, da vi var til konfirmation i Vejle – det var Lis og Egons Helle der blev konfirmeret, det er den eneste de har.

Vi havde stærke ønsker om at tage til Skannerup og Brædstrup, men nåede det ikke. Vi har endnu ikke set Grethe og Gunnars nye hus.

Håber at bogen næste gang også har godt at berette.

Med hilsen fra hjem til hjem

Joan og Vagn.

Andkær, d. 7 – 6 – 74.

Kære alle sammen.

Mange tak for brevene. Denne gang har jeg da også lidt at fortælle og godt som Vagn skriver om: Birgit fik en lille pige pinselørdag og det gik godt, hun vejer 3½ kg og måler 51 cm, en lille køn og velskabt pige med langt sort hår, Birgit skriver der er ingen fare for hun bliver forbyttet, da hun ser lidt anderledes ud end de andre, men som I måske husker, havde Birgit også selv langt mørkt hår. Jeg blev så lykkelig og taknemmelig da Vidar ringede at det var godt overstået og de havde fået en jente, at jeg  syntes jeg kunne have råbt det ud til al verden, men besindede mig og tog i stedet telefonen.

Vi har også snakket med Birgit to gange siden, de skulle komme hjem fra sygehuset i dag, da de begge havde det så godt.

Vidar skal rejse til Tjekkoslovakiet den 24 juni det er jo tidligt for Birgit at være ene mand med to så små, så vi tænker lidt på at tage op til hende den uge Vidar er væk, det er jo også Jan Harry 2 års fødselsdag den 23 juni, men da vi jo også skal derop til barnedåb i juli bliver det jo to Norgesture tæt på hinanden og det er steget 50 kr for retur siden oliekrisen.

Som mange andre jo gør for tiden, går Bente og Erling til eksamen (for tiden) om alt går som vi håber bliver de begge studenter i år.

Som vel de fleste har hørt har Henning af Peter Christensen boet i Brejning, jeg har sommetider været hos ham som hjemmehjælper, han døde i tirsdags dagen før sin fødselsdag, han drak sig ihjel så det var noget tragisk, det kneb også for mig at se ham som sådan et vrag da hans lignede sin Far og jo også vores Far, og på hans væg hang et stort billede af hans dejlige barndomshjem og af hans familie, jeg tænkte godt din Far og Mor ikke kan se dig. Mange gange blev han så bitter og syntes ikke det blev gjort noget for ham, og selvom han fik sin gode invaliderente og en god lejlighed, har det jo nok ikke været det rigtige for ham og måske mange andre med, det værste for de såkaldte tabere er vel mange gange ensomheden den var slem for Henning og vel også det de ingen ansvar har og jo er overflødige. Men hvem kan sige hvad det rigtige er?

Der er jo også en stor fare for der bliver mange af hans slags, hvis ikke der bliver taget en kamp op mod den alkoholmisbrug der er nu også blandt helt unge.

Godt var det altså ikke alt jeg havde at fortælle, Vagn. Men her glæder vi os over vores nye barnebarn ja begge de to små ønsker de var lidt tættere ved os.

Det blev et langt brev denne gang så jeg må slutte med de kærligste hilsner fra to gamle bedsteforældre

Anker og Gerda.

Næstved, d. 16 – 6 – 1974.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg

Først vil jeg ønske de to gamle bedsteforældre i Andkær hjertelig til lykke med barnebarnet, men i er nu ellers hverken gamle af år eller sind, I to, Gerda.

Jens Peter skal i 6 uger fra 1 juli være vikarierende læge i Bollnæs i Sverige, byen ligger et par hundrede km. nord for Stocholm.

Peter Klausen bliver færdig med sin uddannelse denne måned, og han skal begynde på Kolbyrisvejens fritidshjem pr. 1 august.

Kirsten har haft afgangsklassen oppe til eksamen i tysk og fransk.

Jeg kan godt huske at Henning fyldte år grundlovsdag og Elmer som også er død havde fødselsdag d. 3 juni.

Vi er jo godt i gang med de nye kartofler, og vejrliget taget i betragning synes jeg egentlig at udbyttet er bedre end man kunne forvente; som bekendt ligger min lejemark op til alfarvej, men jeg har ellers altid kunne have mine afgrøder i fred indtil til i år, da er der både fjernet løg og kartofler.

Vi har ferie fra d. 8 juli og 3 uger frem, men vi har ikke nogen egentlig ferieplaner lagt.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os alle i Næstved

Kristian.

Fredericia 3/7 – 74.

Kære alle.

Tak for brevene, trods gode fortsætter er jeg alligevel blevet lidt bagefter.

Ja, så er ferietiden kommet, min ferie begynder i morgen, og som de foregående 2 år har Edel inviteret mig med i sommerhus i Næsby, og det vil jeg meget gerne, det er et dejligt sommerhus, en god badestrand og fredelige omgivelser.

Ove’s er en tur sydpå alle mand, kommer tilbage til weekenden, Fredericia pynter rigtig op til 6 juli fest og dronningebesøg, jeg har været med de senere år, og det er virkelig en oplevelse, som man har kendt mærkelig lidt til, som ikke fredericianer, i år er det 125 års dagen, foreløbighåbentlig bliver det tørvejr, det var en skam hvis det hele drunker i regn.

Bente og Erling er jo så blevet studenter, Bente begynder feriejob i Brejning torsdag, Erling er begyndt på en geriatrisk afdeling i Arhus.

Så nærmer bryllupsdagen sig for Ole og Sussi, Else Steffensen, Harrys Else, skal også giftes i nær fremtid, han er vist elektriker og Else vender tilbage som lærerinde ved folke skolen efter sommerferien, jeg tror det var i Lindved hun skulle begynde.

Bente tænker jo også lidt på en seminarieuddannelse, men jeg ved ikke rigtig om hun er eller kan blive optaget nogen steder i år.

Jeg har arbejdet de sidste 4 søndage i træk og har bortset fra Andkær næsten ikke været udenfor Fredericia den sidste måned, og har ikke så mange oplevelser at berette om, hvorfor jeg slutter med de kærligste hilsner til alle

Astrid

Nyborg d. 13. 7. 74

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i “de tolv”, det er nu altid hyggeligt at høre lidt fra de forskellige, selvom nogen af nyhederne ikke er helt friske.

Erik ligger på sygehuset for tiden, han kom derud natten mellem lørdag og søndag for 14 dage siden, han havde gået og skrantet nogen tid og haft læge nogle gange, men så blev det helt galt med at få vejret, nu går det helt godt med hjertet, men han havde og besværligheder med vandet viste det sig og det blev da så helt galt, så han nu ligger med katteter direkte i blæren, vi ved ikke hvad der videre skal ske, men det ender nok med en operation, ellers er Erik begyndt at komme op og har det tilsyneladende rigtig godt, men han længes jo efter at komme hjem.

Så står det ellers i brylluppernes tegn både for Ole og Sussie, jeg håber meget at komme med til Sussies bryllup, men det er jo ikke nem at tage bestemmelse sådan som tingene står.

Nu de kærligste hilsner til alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 21/7 – 74.

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i “de tolv”.

Det er kedeligt, at Erik igen skal ligge på sygehuset på grund af alvorlig sygdom; men heldigvis ser det da nu ud til, at han er i god bedring og snart kan komme hjem igen. Det ville jo også være dejligt, om han kunne blive rask så hurtigt, at hans sygdom ikke skal være en hindring for deltagelse i brylluppet i Hvidover, som vi vel alle ser frem til med glæde og forventning. Ja, der forestår jo flere festligheder i familien i den nærmest fremtid, bl. a. Oles bryllup og barnedåb i Kongsberg.

I år har jeg jo ikke så lang ferie, som jeg plejer at have, men vi har da – hele familien – været på en vellykket campingtur til Østrig – Jugoslavien og Italien, og så har jeg yderligere en uges ferie fra 27/7 – 4/8.

Ester og Bodil har igen i år fået feriejob i Skannerup, og de er glade for såvel arbejdet og ikke mindst – for den gode løn der gives.

Hanne er her på ferie for tiden, og i går var vi på tur til Legoland og på besøg hos Jens, hvor vi beundrede hans meget fine havebrug og hans kønne kalve. Vi blev da også godt beværtet med masser af jordbær og is.

I dag får vi besøg af bl. a. familien fra Skannerup, så jeg sparer denne gang portoen til “de tolv”.

Jens “tæller for øvrigt på knapperne” for tiden, idet han har fået flere meget kraftige opfordringer til at tage til Grønland igen.

Mormor og Morfar rejser i morgen til Grønland på en 3 ugers charterferie. De skal på besøg i Napasok hos Leif og Solveig. Det bliver forhåbentlig en stor oplevelse: De har da for øvrigt heller aldrig før været så længe hjemmefra.

Krisen omkring Cypern giver ellers grund til uro og ængstelse for tiden. Man må håbe – og bede til -, at der alligevel er så megen redelig vilje til fred og samarbejde og så megen sund fornuft, at der kan opnås en fredelig løsning på det indviklede problem. Desværre har FN ikke den indflydelse, som jeg kunne ønske mig.

De kærligste hilsner til jer alle fra de 6 på Grethesvej

Ove.

[Vedlagt avisudklip:

Dødsfald i Gl. Sole

Gdr. Jørgen Hansen, “Haugegaard”, Gl. Sole er in at død, 53 år.

 Bortset fra de nærmest kommer meddelelsen om dødsfaldet bag på de fleste. Jørgen Hansen stilled bl. a. op til byrådsvalget i foråret, og på det tidspunkt var der ingen tegn på sygdom. Jørgen Hansen blev dog kort tid efter indlagt på Vejle Sygehus. Han kom ret hurtigt hjem, men er siden gået til daglige behandlinger. Jørgen Hansen sad i otte år i det tidligere Øster Snede sogneråd. i 1970 blev han indvalgt i byrådet for Hedensted kommune og sad her i en række udvalg, kommisioner og nævn. Han var formand for teknisk udvalg, og udførte gennem de fire år et godt og uegennyttigt arbejde.

 Jørgen Hansen var afholdt som nabo og stærkt interesseret i lokale forhold. Han var meget optaget af ungdommen og medstifter af Sole Idrætsforening, som han var formand for gennem mange år. I øvrigt sad Jørgen Hansen i en række andre bestyrelser.

Jørgen Hansen efterlader sig foruden hustruen Maren Hansen to døtre på 18 og 14 år samt en søn på 10 år.]

Remmerstrand, 28 – 7 – 74

Kære Alle.

Tak for brevene og samværet, vi håber at se de fleste af jer til Sussis bryllup.

Vi er for tiden på familielejr i Remmerstrand, det ligger ved Limfjorden midtvejs mellem Struer og Lemvig her er ca 100 mennesker i snart alle aldersklasser, der er dog forholdsvis mange unge mellem 12 og 18 år, vejret kunne godt ønskes lidt bedre, men der er god plads inden dørs, det er 4. gang vi er med, men der er mange nye med så det varer jo lidt inden vi lærer hinanden at kende alle sammen. Vi slutter her næste tirsdag også rejser vi til Hobro og bliver der et par dage der efter tar vi så på campingtur på lørdag er der bryllup. på mandagen der efter skal jeg til møde med revisoren i København, så vi bliver nødt til at forlænge ferine med en dag børnene skulle jo ellers have begyndt i skolen den dag, men vi synes næsten det bliver for besværlig at rejse hjem i 2 hold.

Vi håber de fleste vil benytte lejlighed en gang inden jul til at besøge os i vort nye hus i Skannerup, vi er da selv glad for det, men parcelhusejerne har jo ikke ligefrem gode kår i disse år.

Kærlig hilsen fra os 4

Gunnar

Brædstrup 4 – 8 -74

Kære alle!

Mange tak for brevene. Så er der kun en uge tilbage af skoleferien, jeg synes tiden er fløjet af sted, jeg havde ellers været forberedt på at det ville være svært for Jesper at få has på de 7 uger, men siden han har fået Asa har det ikke været nogen problem med at beskæftige ham, vi er forresten vist alle lige glade for hunden, og synes vi har meget glæde af den, hvis ikke alle ved det, kan jeg da fortælle, et det er en golden retriever og at den er knap 3 år.

For tiden er Inger fra Nørager på ferie her og i går var vi alle i Mini Zoo i Kristianshede, det vil sige Lars blev sat af i Bording hvor han skulle spille ved en bryllupsfest, det ligger i nærheden, så vi slog to fluer med en smæk, Jesper, Hanne og Inger var ude og ride et par gange, der var nogle dejlige små heste, også var der nogle meget sjove abekatte, de kunne bare ikke lide Asa, og lavede nogle værre hoveder efter den.

I eftermiddag har vi været nede og besøge en familie, der ligger i sommerhus ved “As vig”, på vejen hjem overværede vi en ildebrand i et stråtækt hus, der gik nok 10 min efter vi kom inden brandvæsenet nåede frem, så der var ikke noget der var værd at redde, der blev sagt at ejeren og hans kone lige var kommet hjem og havde sat bilen i garagen, og der skulle så kort efter være opstået bran i bilen, og så var det hele antændt på et øjeblik, det lyder i grunden lidt mærkeligt.

Så står Sussi og Lau’s store fest for døren, og vi glæder os til at være med, og regner med at træffe de fleste af familien der.

Kærlig hilsen fra os alle her

Edel

[To avisudklip, det ene med billede:

I Hvidovre kirke vies på lørdag stud.med. Susanne Garne, datter af repræsentant Vagn Garne, Hvidovre og stud. med. Lau Henningsen, søn af  kontorchef Laust Henningsen, Frederiksberg. Bryllupsadresse, Orchidé-Terassen.”

og (billede) “Viet på Odense Rådhus: Frk. Ingrid Jensen, Rydsåvej 50, til Ole Helbo, Lindvedvej 62, Hjallese”

datoen delvist dækket:] 7? /8 74

Kære Alle.

Mange tak for brevene.

Så fik vi vores lille Sussi gift, og hun var den sødeste, kæreste lille sommerbrud, man kunne tænke sig, ja de er et smukt par, vi må også have Lau med; men det er nok burden man lægger mærke til sådan dag.

Tusind tak til Joan og Vagn for den dejlige fest, de gik glip af noget, de, der ikke kom med, det var meget fin tog vellykket alt sammen, de unge fik et væld af gaver. det kan jeg slet ikke referere om. Den kraftige regnbyge vi fik, lige da vi skulle i kirke, kunne vi godt have undværet; men man siger jo så “det regner guld i brudens skød”.

Jeg har besøg af Astrid efter brylluppet og om lidt kommer Gunnar, Grethe og børnene til middag, Gunar skal til møde inde i byen, de skal rejse hjem i dag, så det bliver ikke så lang en visit, hvis vejret holder nogen lunde påtænker vi andre at tage en tur i Tivoli og så møde Gunnar, når mødet er slut, jeg har forresten slet ikke været i Tivoli i år.

I morgen aften er det meningen Astrid og jeg skal besøge Birgit og Eivind og onsdag regner vi med en tur til Smidstrup, Joan og Vagn har ferie i 14 dage, de trænger nok også til at slappe af ovenpå alle festlighederne.

Edith sendte et billede fra et fynsk blad af familiens andet unge bryllup, så det sætter jeg i vandremappen.

Håber det går godt med Inger, det var en grim omgang, og en stor skuffelse du ikke kom med til festen i Hvidovre; men det var da godt det ikke skete til Oles bryllup

[på hovedet øverst på siden:]

De kærligste hilsner med ønsket om lykke og velsignelse for vore fire unge

fra Sinne.

Århus d. 9/9 – 74

Kære alle!

Ja Sinne har gemt Afsenderdatoen, men jeg er meget forsinket, men nu er jeg “skrivende” igen, og regner med at begynde igen på Søndag, denne Uge er min Friuge.

Desværre kom jeg ikke med til Sussi og Lau’s bryllup, men jeg har været så heldig at få friske Referater, da jeg har været sammen med flere af Bryllupsgæsterne!

Sinne kom herover på min Fødselsdag og Dagen i Forvejen, var Anna til Kontrolunders. på K.H. så hende, Astrid og Ellen kiggede herover. Heldigvis var K.H. tilfreds så Anna skulle ikke møde igen inden hun blev tilkaldt om et Årstid.

Mens Sinne var her var vi både i Skannerup og Brædstrup, og Haven gav Sinne en Omgang – tiltrængt.

Igår var Ingrid og Ole hjemme, jo de kom i Lørdags, det var første gang siden Brylluppet.
Vi havde en meget festlig dag d. 27/6, ja Else var jo i Rørås, så hun var ikke med.

Vi hentede Ole på Lindvedvej og kørte til Rådhuset de skulle giftes kl 10, der var Tid til at hvert Par og pårørende kom ind hver for sig, derefter var vi med til Receptionen som Turistforeningens Personale holdt for Ingrid, hun har arbejdet der flere Somre, det var meget fornøjeligt. Så gik Turen til Ingrids Hjem hvor Ba’hai Vielsen fandt Sted, der var to Medlemmer af Samfundet, det foregik på den Måde, at vi sang – Lovpriser Herren – Jeg ved en blomst så favr og fin – Herre Gud dit dyre Navn mmm i mellem læste forskelllige, de to Ba’hai Folk læste meget fra deres Bøger, Ingrids Mor læste en Bøn fra Salmebogen, I’s Far bad Fadervor og lyste Velsignelsen, Poul læste vers fra Det Nye Test. jeg fra Salmernes Bog, det var en smuk Højtidelighed.

Bagefter pakkede Brudeparret Gaver ud, så det var en sulten Flok det gik til Middagsbordet, vi kunne lige være omkring Spisestuebordet.

Nu er Skoleåret så begyndt igen, Else har nu praktik om Formiddagen, og Timer om Efterm.

Erling er begyndt at læse Teologi på Universitetet her. Bente på Seminariet i Tønder, Ingrid er begyndt på Seminariet i Odense og er glad for det.

I sidste Uge var Poul på Als, så jeg benyttede Lejligheden til at besøge Hans, og vi kørte så til Andkær om Eftermiddagen, og jeg fik hilst på Familiens yngste, en lille yndig mørkhåret Bodil.

Nu i Lørdags blev Else Steffensen gift så alle voksne af Andkær familien skulle til Bryllup.

Vi er igang med modernisering af Køkkenet, p.t. ligger det nu stille, da Varmeanlægget skal ændres og det er jo snart på de Tider da der kan blive Brug for Varme, selvom vi har haft dejlige Solskinsdage i August.

Mange kærlige Hilsner fra os her                                      

Inger.

Annemonevej 22 – 21 – 9

Kære alle!

Tak for Brevene og samværet i Sommerens løb.

Til lykke Bryllupperne i København og Odense.

Jeg var på Bustur til Spanien i min Sommerferie, vi havde en fin Tur, jeg var med på en 2 Dages tur til Andorra især Turen derop var en meget fin Tur.

Der har været en meget travl Periode på Tapperiet, nu er det tilsyneladende ved at ebbe ud, Direktøren sagde i den travle tid at vi godt kunne regne med toholds drift hele vinteren, nu må vi se om det slår til.

Det var en værre forestilling i Folketinget i gaar, men Regeringen klarede jo da skærene endnu engang.

I Morgen skal vi jo saa til Jespers Konfirmation, der kommer jo nok mange Gæster.

Mange kærlige Hilsner til jeg alle            

Hans.

V. Smidstrup d. 5/10 1974

Kære alle.

Tak for breve og for samværet i tiden der er svunden.

Jeg har med koldt overlæg behold bogen lidt længe denne gang, Hans afleverede den til mig ved Jespers konfirmation, og nu regner jeg også med at kunne dreje postvæsenet en knap, ved at aflevere den til Vagn i morgen ved Marys konfirmation.

På mandag er det hensigten at skovdyrkerforeningen vil begynde at klippe grønt i min skov, jeg har haft en del efterspørgsler den senere tid, fra både vederhæftige og uvederhæftige personer, der er blevet fablet om beløb mellem 15- og 70.000 Kr, ved hensynsfuld klipninge venter jeg at få mellem 15- og 20.000 Kr, jeg med at der er under en td L. der kan klippes fra, så det er ikke så dårlig, men desværre er man nødt til at regne med at noget vil forsvinde, det er jo en eftertragtet vare.

Jeg har stadig mange tomater og nogle agurker i drivhuset, og jeg har sået radisser og plantet salat for nylig.

Vi har endnu ikke haft nattefrost, selv om det en par gange har været rimfrost i græsset i engen om morgenen, for en sikkerheds skyld har jeg taget græskarrene i hus, den største vejede 54 [symbol for pund].

Jeg har arbejdet på Lego i dag, og skal arbejde til kl. 12 i morgen, jeg har fået fri om eftermiddagen i anledning af Marys konfirmation.

Jeg håber en og anden kigger ind hvis der byder sig tid og lejlighed.

De kærligste hilsner og på gensyn

Jens.

[stemplet]

JENS GARNE

“Midtgård”

V.SMidstrup

7321 Gadbjerg

05-758194

Hvidove, den 13/10 1974

Kære alle.

Mange tak for brevene og tak for samværet ved de to konfirmationer, hvor vi jo alle 12 havde lejlighed til at tale sammen, men efter festen opdager man at der ikke var så meget tid til at snakke som man gerne ville. Men det er fornøjeligt når vi alle 12 er samlet + partnere og børn, svigerbørn og børnebørn. Nogen glemt?

Det er en anseelig skare, når klanen samles.

Her i hovedstaden og nærmeste omegn står alt vel til.

Vi var oppe i “Fasters Hus” i går for at slå græs og hjemtage sveskeblommer og æbler, men det regnede så meget, at jeg ikke kunne slå græs og blommer og æbler var våde. I dag har en af mine bekendte mig, at æbler der plukkes i regnvejr ikke kan holde sig. Er det rigtigt?

Det er i alle fald rarere at plukke i tørvejr.

Det er så i denne uge skolerne har efterårsferie, men det er vel ikke så mange af os der holder fri i denne uge. Ove gør måske heller ikke en gang mere.

Jeg skal til møde i fritidskommisionen i morgen og der kommer i hvert fald en fra skoledirektørens kontor.

Men tænk, der var såmænd mange af generationerne før os der aldrig holdt ferie og nu har alle lønmodtagere 4 ugers ferie.

Der er 13 blade tilbage i bogen, så måske får jeg også lov til at starte bog nr 14, men lad være med at spare – Jens, Hans eller Inger må gerne starte.

Men hilsen fra hjem til hjem

Joan og Vagn.

Andkær d. 24 – 10 – 74

Kære alle.

Mange tak for brevene og for samværet ved Jespers og Marys fester det er dejligt når man sådan kan samles, Birgit var også glad for at træffe familien det sker jo ikke så ofte hun har lejlighed til det.

Det blev tomt da de rejste, men det var skønt at have dem her så længe, og de to små blev så fortrolige med os, dejligt når man fik et par små drengearme om halsen og fik en kos. Bodil var også mild og nem selvom hun lod sin stemme høre af og til i Lystrup, men det var nok for at komme op til Moster Edith som hun jo åbenbart befandt sig vældig godt hos, Vidar er i England i denne uge men skulle komme tilbage igen lørdag.

Erling er holdt op på universitetet blev aldrig glad for at gå der, hvorimod han er så glad for at arbejde inden for plejearbejdet, han ved ikke hvorfor han kan bare så godt lide det og både Inger og andre han har arbejdet sammen med siger god for ham, så han regner med at søge ind som sygeplejerske.

Bente derimod er vist glad for sit i Tønder, hun ringede hjem forleden, at hun havde lejet et lille hus i den gamle Uldgade i Tønder hun kan nok ikke for godt tåle at bo hvor hun er, hun har fået kæbehulebetændelse, men hun skal give ca 100 kr mere i måneden + varme.

Anker har fået gigt i skulderen det var ved at blive rigtig slemt, så han var hos Dr. Thomsen han fik indsprøjtning og besked om at gøre gymnastik, da armen ellers kunne blive stiv, men det er da heldigvis blevet bedre nu.

Der bliver nok rigtig gjort stads af vores Statsminister i Kina, det lyder helt enestående, men slipper måske ikke for tilrettevisning når han kommer hjem.

De kærligste hilsner                                 

Anker og Gerda.

Næstved d

Kære alle!

Tak for jeres breve, som jeg hurtigt fik læst.

Det var hyggeligt at være sammen med de fleste af jer til Sussi og Laus bryllup og være sammen med jer alle til Jespers konfirmation.

Her i Næstved på papirfabrikken har vi ikke for meget at lave, men vi hutler os da indtil nu igennem, der er sket ganske enkelte afskedigelser; men der er stadigvæk mange der går hjemme en uge ad gangen, så sent som i søndags var vi 5 mand, der blev sagt til til overarbejde, men det nægetede vi simpelthen, det ville jo også se godt ud, at nogle går på overarbejde, mens andre afdelinger arbejder på fordeling.

Jeg synes iøvrigt, at der bliver gjort alt for lidt for at skaffe arbejde til alle, og hvis ikke det kan klares på anden måde, så mener jeg personligt at arbejdstiden må sætte 3 – 4 – 5 timer ned om ugen, så alle kan få arbeje, det er bedre vi allesammen går arbejdsløse en dag om ugen end trods alt, heldigvis de få skal gå arbejdsløse i flere eller mange måneder.

Kahlers fabrik er blevet solgt til Næstved Kommune, Næstved Kommune søger med lys og lygte efter en eller nogle, der kan føre virksomheden videre, Kahler hører jo til blandt Næstveds seværdigheder.

I november skal vi igen have åbent hus på papirfabrikken, d.v.s. at vi kan tage vores familie eller bekendte med på fabriksbesøg, og bagefter serveres der kaffe i kantinen.

Vi har iøvrigt for nyligt fået ny fabrikschef (Therkildsen), blandt det nye han har indført er, at nu er alle ansatte dus med hinanden.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os i Næstved

Kristian

Fredericia 12/11 – 74

Kære alle!

Tak for brevene og samværet i den forløbne tid siden bogen sidst var her.

Jeg er stadig ved Fredericia Sygehus, siden 15. oktober hos gamle mennesker der venter på at komme på plejehjem, på en langtids med. afd. på et gammelt katolsk sygehus, kommunen har overtaget efter krigen for 25 år siden, tyskerne beslaglagde det, og nonnerne magtede ikke at istandsætte det, da de forlod det.

Anker har lige haft en grim omgang med lungebetændelse, ja han er ikke frisk endnu men i bedring, det var også et angreb af lungehinden, han blev syg under et Tønderbesøg hos Bente, heldigvis var det Erling der kørte, så hjem kom de da.

I dag skinner solen da lidt, men ellers har det været surt og gråt, det hører jo også november til, de sidste dages kraftige blæst har også næsten helt fjernet de sidste blade.

Hans er jo som bekendt lige fyldt 60 år vi var 10 til smørrebrød om aftenen, dejligt smørrebrød fra De Unges hjem, Inger var der også, hun tog bagefter med Jens hjem på et par dages besøg, desværre har Inger det ikke helt så godt, ville nu søge en hjertespecialist.

Om søndagen serverede Hans igen smørrebrød for fam. på Grethesvej og Arthus Madsens jeg kørte også derom efter arbejdstid og havde Mary og Bodil med.

Kærlig hilsen

Astrid

Nyborg d. 22.11.74

Kære alle!

Mange tak for brevene. Ja det var et tungt budskab vi fik i lørdags, at Inger ikke mere er iblandt os, det er næsten ikke til at fatte, Inger der var så livsglad, og så positiv i hens livsindstilling.

Det er mærkeligt at skulle skrive i vandremappen i dag og tænke på at Inger, om ikke den der startede den, så i hvertfald med til at starte den.

Vi har jo nok alle været klar over, at Inger var syg, men da hun var her efter konfirmationen, var hun glad og virkede så frisk, så hvem skulle tro, det var sidste gang jeg skulle se Inger.

Nu de kærligste hilsner til alle

Erik og Edith

Fredericia d. 1. dec. 74

[Vedhæftet to dødsannoncer:

DØDSFALD

Min elskede hustru

vor kære mor og svigermor

sygeplejerske

Inger Helbo

f. Garne

Båmejsevej 29, Åehus

er afgået ved døden

den 16. november 1974

Poul Helbo

Jørgen og Else, Ole og Ingrid

Bisættelsen har fundet sted.

og

[kors]

Vor kære søster

Inger Helbo

er pludselig død på Aarhus Kommunehospital 16. november 1974.

På søskendes vegne

Hans Garne]

Kære alle!

Mange tak for jeres breve.

Også for os kom meddelelsen om Ingers død ganske uventet. Det var Else, der ringede og fortalte det, og selvom det ramte som et hårdt slag at få at vide, at vi ikke mere har vor glade, betænksomme og altid forstående Inger iblandt os, så fortalte Else det på en sådan måde, at der i det sørgelige budskab også lå en bekræftelse af den tro, vi fik med os fra vort barndomshjem:

“Vi føler, at hvordan det går,

hvad verden gør og lader,

så gav os Gud dog barnekår,

så er dog Gud vor fader,

så er vor død dog kun et blund,

og støvet om en liden stund

får også ørnevinger”

Den samme tro og tillid til Gud synes jeg da også gik som “en rød tråd” gennem pastor Basses tale ved Ingers begravelse. Mon ikke vi alle syntes, at han på en meget smuk måde fik sagt noget meget centralt om livet her og dets forkrænkelighed og om det evighedshåb, der peger opad, men også giver livet her på jorden indhold og mening?

Vi var glade for den måde hvorpå familien og i Århus havde tilrettelagt begravelsesdagen og siger tak til jer alle herfor. Jeg tror, Kristian havde ret, da han engang sagde, at når vi vil feste sammen, må vi også stå sammen, når sorgen kaster sine sorte skygger ind over os. Mon ikke det er rigtigt, at glæden bliver større når vi deler den med hinanden og sorgen lettere at bære, når vi står sammen om det?

Vi tror at Inger lever videre, og også vi må leve videre hver på sin plads.

De bedste hilsner fra os alle 6,                

Ove

Skannerup, 10 – 12 – 74

Kære Alle!

Tak for brevene.

Ja efterhånden er det jo lidt ofte vi må samles om en kiste i vor familien. Ja selvom det ikke altid er let for vi mennesker at mærke faderhånden, så er det aligevel godt at vide den er der og at Gud har de alle trådene i sin hånd.

Jeg tror også det er sådan at sorger er med til at knytte mennesker sammen, Inger havde fået en særlig evner til at registrere de lyse time og glæde sig også over de små ting, vi føler meget med familien i Århus, men vi er glade for at de familiefællesskab vi fortsat har med dem.

Her i Skannerup belaver vi os på at holde jul sammen med vore patienter, Blaa Kors er i øjeblikket ude i økonomiske vanskelighed, men de har også investeret meget de sidste par år, men vi håber vi kommer igennem, Udgifter her på hjemme er 120.000 blot for en måned.

Her på plejehjemmet har vi meget hardt belagt, der er ellers 6 af vore beboere der er døde i 1974. Birgitte har ellers været med til at spille skolekomedie i år, det gik hun meget op i det var såmænd også helt morsomt at se, Jens Peter er fortsat glad for at gå i skole men han er jo mere interesseret i fodbold.

nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra o 4

Gunnar

Brædstrup d. 12 – 12 – 74

Kære alle!

Tak for jeres breve.

Så nærmer julen sig, og vore tanker vil i denne jul særlig gå til famlien i Århus. Vi har alle mange lyse og gode minder om Inger, det vi især husker er nok hendes livsglæde og varme smil, som gjorde det dejligt at være sammen med hende, vi vil føle savnet af Inger 1. juledag, hvor hun sammen med familie de sidste år har været her.

Indtil nu har det været småt med julehandlen, om det er fordi folk ingen penge har, eller det skyldes man ikke tør bruge dem, i denne for vort lands så økonomisk usikre tid, er ikke let at vide, det forestående valg har sikkert også forringet handlen.

Søndag den 1. dec havde vi adventsfest i søndagsskolen, med luciaoptog og optrin, Hanne var i år luciabrud, det er mange år siden, adventsfesten har været så godt besøgt som i år, men vi har også det sidste år mærket en øget tilgang til søndagsskolen, noget som iøvrigt gør sig gældende landet over, kunne jeg forstå på Halvor Poulsen, som vi havde som taler.

De kærligste hilsner til jer alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 17 – 12 – 74

Kære alle!

Mange tak for jeres breve.

Det er med en underlig følelse, jeg denne gang modtager vandrebogen, og læser Ingers brev, det sidste brev hun fik lov at skrive i vores bog, hende død blev det første brud på kæden. Det er også en underlig tanke, at jeg ikke denne gang som sædvanlig kan sende bogen til Inger.

Men der er en ting vi har, og det er alle de lyse, glade og smukke minder om Inger, helt tilbage fra den tidligeste barndom, og der har vist ikke mindst jeg meget at sige tak for. Vi var så tæt på hinanden i alder, der var bare et år og en dag imellem os, så vi kom nok til at holde rigtig meget sammen, vi begyndte også i skolen på samme dag, jeg 6. hun bare 5 år, hun kunne ikke engang sige kniv helt rigtigt, det har Inger måttet høre for mange gange -. Vore fødselsdage holdt vi sammen, skiftevis det ene år på den enes og det andet år på den andens fødselsdag, og vi fik altid æblekage med flødeskum, det kunne lige klares med de første æbler fra haven, mor gjorde meget ud af børnefødselsdagene, vi fik både chokoladebrud(?) og aftensmad, og der var ellers mange dage for mor at fejre.

Johanne i Grejs skrev til mig umiddelbart efter Ingers bisættelse, det er stilet til mig; men gælder sådan set hele flokken, så det sender jeg med bogen rundt.

Så nærmer julen sig hurtigt og mine tanker går ikke mindst til Århus, hvor den tomme plads er mest følelig.

Glædelig jul – alle – store som små.

De kærligste hilsner fra Sinne.

Tilføjet – på hovedet på første side af brevet:

Jeg har købt en ny bog og tager den med over til Gerda, der bliver vist ikke brug for den før.]

[Brevkort med blomster foran limet ind mellem de to sider:

Gl. Rand d. 27 – 11- 74

Kære Sinne!

Gennem Familien i Jylland har jeg hørt at Inger er død og jeg vil gerne i den Anledning sende dig en Hilsen.

Jeg ved hvor smerteligt det er, når de, der står en nærmest, ikke er mere. Jeg beder dig hilse dine Søskende og familien i Aarhus. Savnet er svært at komme over men jeg har erfaret, at de gode Minder fra et nært Forhold er en stor Gave til os der får Lov at opleve Glæden ved sammenholdet i en stor Familie. Jeg husker at Inger sagde til mig en Gang jeg besøgte hende på Gennemrejse i Aarhus og vi havde siddet og snakket en Times Tid efter at de andre var gået til Ro: “Det er nu mærkeligt med os, selv om der er aldrig så langt imellem at vi ses, kan vi altid snakke om al Ting!”

Jeg har altid følt det på samme Måde og mindes mange gode Samtaler gennem Aarene. Jeg husker på Ingers Konfirmationsdag at din Mor ledte efter os da hun skulle byde til Bords og hun fandt os alene på jeres Værelse i fortrolig Samtale og hun sagde: “Det skulle jeg næsten have kunnet tænke mig til!”

Hvor havde vi det egentlig dejligt når vi besøgte jer i Gl. Sole. Der var så mange legemuligheder i det store Hus, og vi kunne nu lave et fint Bryllup med nogle gamle Gardiner pa Loftet en Regnvejrsdag og He??? en Sommerdag sammen med de små.

Hilsen fra Johanne

[Vedlagt 1 stk. billed(farver)]

25. Dec 1974.

Kære Alle!

For os børn har der altid været noget særligt ved vandrebogen, når den kom fik vi på én gang en mængde nyt om alle i familien, – Mor fortalte hvad der var sket hos Jer allesammen. Men det var nok ikke før nu, hvor vi er blevet bedt om at udfylde det led der nu mangler, at vi kan se hvor meget vandrebogen betyder for hele familien, hvor meget den knytter jer sammen….

Vi talte med Sinne om det til begravelsen og blev enige om, at Else skulle føre det videre; nu er bogen her imidlertid og Else er i Norge, så nu vil jeg lige skrive lidt om julen her og så give den videre til Hans – vi ses jo nok i Brædstrup.

Tak for al den hjælp og støtte vi har fået fra Jer alle, – både gennem julebreve og andre ting, – som dét, at vi kan samles 1. Juledag; gennem samværet med familien er det ligesom vi føler at båndet til Mor stadig er fast. – også i denne verden.

Else rejste til Norge d. 21. for at fejre Julen på Solberggård, – dét sted hvor hun i nogle år har været og fejre højtiderne. Hvad hendes nærmere planer er, véd vi ikke rigtigt, – og Else vel også knap, men vi venter hende tilbage d. 6. Jan. Ingrid og jeg kom herop Søndag (22/12) middag og kunne så nå at ordne de juleforberedelser der manglede. Jørgen og Far gør meget af husarbejdet, – det er tydeligt at mærke at vi alle står sammen og hjælpes ad med at få alt gjort, – det ville Mor nok også helst.

2. Juledag er vi inviteret til Silkeborg til fam. Leth, og 3. Juledag til Hermansen, – dem der har fået nyt hus her på vejen. – Fru Hermansen har hjulpet Mor meget med husarbejdet den sidste tid. Med al den hjælp og støtte vi får, er det lettere at bære tabet.

Nu vil jeg slutte og håbe vi må ses ofte i den nye år, at vi må kuune samle familien om glædelige ting, – som de to konfirmationer, – eller blot for at være sammen…

De kærligste hilsner fra os alle her

Ole.

P.S:: Vi hart alt om hvad vi skulle gøre ved de andre bøger af “Vandremappen de tolv”. I den første bog har Vagn skrevet, at “dokumenterne vil være at finde hos Ingers børn eller arvinger…” Skal vi lade det blive ved det, eller ville det være bedre om en af søskenene fik dem?

Juledag 25 – 12 – 1974.

Ja, Ole har skrevet det meste af det som jeg ville have skrevet, derfor kun dette: Jeg beklager meget jeg ikke endnu har haft tid til at skrive et eneste Julekort endnu. – Else fik vist skrevet nogle, men dem der mangler skal nok komme. –

– Ingers urne blev nedsat 29 – 11- 74 i al stilhed, kun Else og jeg var til stede, Else bar urnen til graven. –

Den 17 -12 -74 fik vi en sten opsat med indskriften

                                            Inger Helbo

                                              f. Garne

+ 21 – 8 – 13  + 16 – 11- 74

Der kunne ikke stå mere idet de kommunale Forskrifter for Dimmensionen af Gravstens højder er fastsat til 40 cm (og denne er endda 45 cm).

Inger har altid været glad for at være sygeplejerske hvorfor jeg gerne ville have dette på, men der var ikke Plads.

– Jeg vil slutte med Hilsen til Alle og Tak for den Tid der er gået indtil nu.

Jer ser Else så har lovet at fortsætte hvor Inger slap hvilket jeg synes er en god Ide.

Kærlig Hilsen

Poul

Annemonevej 22 – 29 – 12 74

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Indlæg samt samvær i Aaret der svandt.

Ja saa er Aaret ved at svinde ud efter at have bragt baade festlige og vemodige Stunder, det er med vemod at vi tænker paa, at Inger vor glade Søster ikke er blandt os mere.

Situationen paa den politiske og økonomiske Arena, har vel sjældent været mere uklar en nu op til Nytaar med det fore staaende valg.

Her i Hedensted et der en del arbejdsløse men derudover er der mange paa deltid, paa Faxe indskrænkede de lidt i Efteraaret, men hertil Jul har det knebet med at klare efterspørgslen, med det mandskab vi er, Ledelsen mener at vi kan blive ved med to hold, det ene hold skal have ferie i 4de Uge, og det andet hold som jeg er paa i 9de Uge.

Juleaften var jeg i Fredericia og Andkær, og Juledag i Brædstrup og Fredag Aften igen i Andkær.

Med de kærligste Hilsner sendes i alle de bedste Ønsker om et godt og velsignet Nytaar

Hans.

V. Smidstrup d. 6.1 1975

Kære alle.

Tak for jeres breve og tak for samværet i året, som nu er rundet i, i både glæde og sorg.

Jeg er naturligvis glad for at Inger nåede at besøge mig, og som jeg har kunnet forstå var hun også selv glad for det. Jeg sagde til Inger at hun ikke behøvede at lade det gå 13 – 14 mellem hvert besøg, men så skulle det altså blive hendes sidste besøg.

Ud over Vagns og søskende bosat i Vejle Amt, som nu og da har glædet mig med et lille visit, nu må jeg korrigere, jeg glemte Gunnars, så jeg vil ikke skjule at jeg nogle gange har følt mig overset og forbigået.

Her står det ellers godt til, vi har fået enorme mængder regn, i December skulle det have regnet 28 dage, jeg har ikke nøjagtige opgørelse. men jeg tror at decembernedbøren er på næsten 200 mm, sammenlignet målte jeg 11 mm fra 22-3 og på et par dage nær 2 måneder frem, og så måtte vi ende døje den tor at melde om udsigt til aftagende regn ret ofte.

Men har vinteren til nu været fugtig, har den tilgengæld været meget mild til nu, og selv om dét har sine fordele, var det alligevel rart om vi kunne få lidt moderat frost.

Der er til Tyskland eksporteret grønt og juletræer for 23.659,50 fra min skov i efteråret, netto har jeg fra skovdyrkerforeningen modtaget 16.468,54, det er fritaget for moms.

Kærlig hilsen

Jens

[stemplet]

JENS GARNE

“Midtgård”

V.SMidstrup

7321 Gadbjerg

05-758194

Hvidovre, den 16. januar 1975

Kære Alle.

Mange tak for brevene.

Det var mig der fik lov at skrive det første brev i denne bog og mon ikke også jeg slutter den af – der bliver vist ikke plads til Gerda.

                      I denne bog nr. 13 er der mange gode beretninger, men den fortæller også om to dødsfald indenfor vor snævreste kreds Margit og Inger.

Nu placers den i Århus sammen med de 12 forudgående og sammen er de begyndelsen til en slægtsberetning, som vil have værdi fremover.

Lyspunkterne har nok været fremherskende, men Skyggerne træder tydeligt frem, det er ikke let at undvære nogen af ens nærmeste, men det er glædeligt at vi andre kommer hinanden så meget ved.

Valgets resultat er ikke særligt opmuntrende.

Mulighederne for at føre en bare nogenlunde fornuftig polititk er yderligere forringet ved det overståede valg.

Landet har slet ikke råd til et så svækket styre.

Organisationerne og partierne forhindre et demokratiet i at fungere tilfredsstillende.

Hos os her går livet sin vante gang. Sussi har travlt med sine studier, hun skal snart op til eksamen igen, så der må lægges ekstra kræfter i.

Vi er af og til oppe i “Fasters Hus”.

Også her pibler det op af jorden i den milde vinter.

I søndags så vi flere næsten udsprungne rosenknopper.

Jeg kommer nok en lille tur til Jylland midt i februar, jeg har meldt mig til et boligkursus på Haraldskjær ved Vejle fra 20/2 – 23/2.

Joan prøver så på at samle nogle fridage sammen, men jeg skal selvfølgelig passe kurset.

Vi håber at alt står vel til hos de øvrige skribenter, og jeg vil slutte dette brev og denne bog med ønsket om at næste bog vil have gode og glade beretninger i meget klar overvægt.

De kærligste hilsner

Vagn