Bog 6 (1954-56)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 6

Afskrift af Birgitte og Grethe Garne , Gunnars datter og kone

Aarhus. 8/7-54

Kære Alle

Tak for brevene smaa og store, og foreløbig kan Ove trygt bruge saa mange Sider som hans oplevelser kræver, vi skal nok faa Tid til at læse det, det maa vist snart være min Tur til at anskaffe en Bog, hvad jeg jo passende kunne have gjort denne gang, men Sinne sendte den med dem gamle. I Dag har vi sommer saa Ole og jeg sidder ude og skriver, det har ellers været ret sløjt med Friluftsliv længe.

Jeg har fulgt Sinne’s Opfordring og skrevet til Jens uden at vide hvornaar der gaar Baad, men der har ligget en Baad her i Havnen med Bygningsmateriale til det nye Thule, men den skulde direkte dertil saa det er ret tvivlsomt om den tager

Post med.

Børnene er raske og veloplagte, men det ærger Jørgen en Del, at Else har 3 seks aars Tænder mod hans 2, det er jo den slags Ærgrelser  man har i den Alder.

Vi er selvfølgelig begyndt at glæde os til Brylluppet og Familiefesten i Sellerup, den højtidelige Indbydelse er jo ogsaa indløbet.

Else spurgte, da hun hørte lidt om hvormange gæster, der kom: ” Om Moster Edel selv skulde lave Maden til os alle sammen”, men jeg kunde jo da berolige hende med, at det blev du alt for fin til Edel.

Paul har været i Sellerup af og til i den sidste Tid fordi Dam i Børkop skal have en Del nyt Grusgravmateriale, i Torsdags nøjedes han dog med at aflægge Besøg hos Gerda’s det er jo lige på vejen, Det maa være et farligt Mas at flytte naar man først har samlet sig et Hjem, det er jo noget lettere naar man næsten kan have sit Gods i en” Haandkuffert” som Jens og Astrid der tager paa Langfart, det er ogsaa dejligt at komme ud og se andre Skikke.

Paul har en del Arbejde med Vandværk p.t. og naar de saa er færdige bliver der gerne holdt en lille Indvielsesfest, i Mandags var vi i Tendrup, det er ude ved Hornslet, alt saa jo saa frisk og frodigt ud efter regnen, men nu kan vi jo trygt ønske Tørvejr, den 19. er det i Egsmark ved Ebeltoft, saa hvis vejret bliver godt kan det blive en dejlig Tur, det er allerede kl halvfem, Farmor har lovet at passe Børnene.

Søndag Formiddag var de to store med deres Far i Lyngsby ved Grenaa, og det er ikke Smaating de har at berette bagefter.

Nu haaber jeg saa at vi saa mange som mulig maa mødes den 27. Jens og Astrid faar vi vel undvære, men forhaabentligt faar Joan et Par Dage fri og kan tage med, jeg synes jo ogsaa det er lige haardt nok, at Sinne ikke kan faa sin Ferie rykket de Par Dage.

De kærligste Hilsener fra

Alle her Inger

Søndag 25-7-54

Kære Alle sammen!

Tak for Hilsener og Indlæg. Her hjemme staar  Huset  snart paa den ande anden Ende som følge af Feriegæster og Bryllupsforberedelser, Jordbærrene har ellers varet ved lige til nu vi har ikke sendt ud paa Auktion de sidste halvsnes Dage, men vi plukkede en snes pund i aftes det er dog ikke særlig fine Jordbær der er nu.

Bent har kalket stue og Vaskehus og Kristian har gjort have ren og de har ryddet op om husene. Marken faar vente til efter Brylluppet.

Hermed de kærligste Hilsener

Fra Hans

Hvidovre, den 5. august 1954

Kære Alle

Tak for brevene

På Jens og Astrid nær har vi jo alle lige været samlet til vores lillesøsters bryllup, så vi blev eninge om at sende den gamle bog til Astrid og så lade hende sende den videre til Jens.

Jeg skulle selv have haft bogen med fra Sellerup, men jeg glemte den, så Edith kom med den i går, hvor hun var ude at besøge os under sin Københavnertur.

Det var en dejlig bryllupsfest vi var til, og jeg tror , at vi alle var enige om, at det var den mest gennemførte familiefest, der nogensinde er holdt hjemme.

Nu bliver det spændende hvor vi skal til bryllup næste gang. Bliver det Astrid eller Ove? Eller er der en anden der overrasker os?

Vi kom godt til København og var lige så savnet af vor Mor, som vi var glede for at se hende igen.

Jeg har gået og været noget  sløj en 3 dage, det begyndte i søndags, men hvad der har været i vejen ved jeg ikke. Jeg har faktiskværet nogenlunde frisk om morgenen, men så er jeg blevet sløjere op af dagen, nu regner jeg dog med, at det er overstået.

Vi venter spændt på at høre nærmere og Jens’s opsigelse og hvornår han evt kommer tilbage, men endnu har vi ikke fået noget brev.

Joan og Sussi rejser nok til Jylland i begyndelsen af oktober. Jeg tænker, at de tager lyntoget helt til Randers og så overnatter en nat hos Edith.

Vi ville også gerne til Næstved en søndag.

Hvad siger i til en søndag i september

Joan har efter planen fri søndag d. 5. og 19. eller evt 29. august.

Nå jeg vil slutte her. Der er jo ikke sket meget siden vi var samlet.

Mange Tak for sidst.

Sussi- Joan og Vagn

Andkær d. 19-8-54

Kære alle sammen

Det er da vist rent galt med mig denne Gang nu har jeg snart haft Mappen i 2 Uger saa nu maa jeg vist skynde mig at faa den sendt videre.

Vi har faaet Hegnstraadet i Dag Kristian og siger tusind Tak for det, men vi vil da nu gerne have lov til at betale det, for det er da noget dejligt Traad, og vi glæder os til at faa det sat op og du maa jo ogsaa have haft Fragtudgifter paa det, vil I ikke godt lige lade os vide hvad det hele er.

Ja vi har jo saa snart været her i Andkær i 2 Mdr. og jeg tror at baade Børnene og vi selv falder meget bedre til heroppe, og Birgit er vældig glad for Skolen, paa lørdag skal hun til Nr. 2 Fødselsdag, siden hun begyndte det er en lille pige som hedder Inga, vi er ikke rigtig klar over hvem hendes forældre er men hun skal følges med en anden Birgit her fra Byen, den første Fødselsdag hun var til var hos Hans Bjerre Hansens Datter.

Anker fik jo Ferien forlænget med et Par Uger i Aar, saa han søgte Arbejde paa den nye Cellulosefabrik ved Frederecia, Kristian og Hans var nede og se paa det i Kristians Ferie, Fabrikken her er nemlig ogsaa inde under  (de forenede Pabirfabrikker), Anker skrev da ogsaa i sin Ansøgning, at hans Svoger Kristian Garne i flere Aar har haft Ansættelse i Næstved, og om det er det gode Navn Kristian der har gjort Udslaget er jo ikke godt at vide, men Anker har i dag faaet Besked om at møde paa Mandag, saa de kan faa en personlig Samtale, hvad det saa bliver til er jo ikke godt at vide, men det betyder jo heller ikke saa meget nu, han er kommen i Gang i Brejning igen.

Inger og Børnene holder jo Ferie i Skoven i de her Dage, men vi har nu ikke set dem her endnu Inger har jo snakket om at hun kom herop men i de her Dage har det jo også rigtig været Strandvejr, maatte Vejret nu bare holde til Høsten var i Hus, men det er vel meget tvivlsomt.

Nu vil jeg saa slutte for denne Gang med en kærlig Hilsen til jer alle fjern og nær fra Anker – Gerda- Birgit – Harry – Erling og Bente

Vores Adr. er nu Andkær pr. Børkop

Modtaget d.28-8-54                                                                                                         Afsendt d. 2-9-54

Kære Alle

Tak for jeres indlæg.

Endten er det en meget langsommelig postgang hvor kære vandrebog hart været ude for på sin rejse fra Andkær til Næstved eller også passer din afsender dato ikke lille Gerda, jeg modtog bogen den 28-8-54, nå men nok med det.

Kirsten er jo så begyndt at gå i skole, og det er hun glad for at gå i, det første år tages der jo heller ikke så hårdt på vej, de har 18 undervisningstimer- om ugen, de tre dage om ugen møder hun kl. 8, de andre tre først ved middagstid.

Jeg tog nogle billeder til brylluppet de lader jeg gå med vandrebogen rundt de er ikke blevet særligt klare, men vejret var jo heller ikke det bedste til fotografering.

Men jeg syntes det var en meget vellykket bryllupsfest, det var dejligt at træffe sammen med sine søskende og øvrige familie.

Jeg er spændt på at høre om Anker har sagt kurvemageriet farvel, kurvemageriet må jo utvivlsom være mere interessant , men det andet er vel nok mere sikkert arbejde.

Det glæder mig at I var glade for tråden Gerda, jeg håber det var nok ellers, kan jeg måske skaffe noget mere.

I år har vi en del æbler å¨vores træer, men i det hele taget er der nok megen frugt i år.

Edith tog os med til Næstved da vi rejste fra ferie, og vi havde et par gode dage sammen, ellers har vi ikke haft besøg af familien i lang tid, men vi håber at se familien fra Hvidovre hernede i September, og Sinne kommer nok også inden sommeren er helt slut.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsener til jer alle nær som fjern.

Fra os 4 Kristian

Tak for kort og brev Astrid.

Afsendt 15/9-54

Kære Alle

Tak for brevene. Nu er det så på høje tid jeg får skrevet i bogen, jeg har været i Trysil nogle dage rejste lørdag morgen og kom hjem igen i går aftes, det var også meningen jeg ville have skrevet før, men der blev ikke tid til det.

Jeg havde en uhyre vellykket tur til Trysil, vejret var ret pænt, vi var oppe på trysilfjldets top som er 1.139 m.o.h., der er jo så fine høst farver nu og usandsynlig mange tyttebær. Det var morsomt at hilse på de mange gamle bekendte deroppe. Jeg tænker lidt på at tilbringe vinteren i Lofoten på Stokmarkens sykehus, jeg ved ikke rigtigt hvad enden bliver.

Nu sendes alle Jens’s indlæg, så får Edith sortere hvad der skal med vandrebogen videre og hvad  ”arkivaren” skal have og tage vare på.

Hvordan mon det går med høsten derhjemme der stod vældig meget korn på markerne endnu på strækningerne herfra til  Hannen  både høstet og uhøstet, og i dag  styrter regnen igen ned her i Oslo.

Jeg er ikke rigtig i skrivehjørnet i dag men jeg må næsten have bogen sendt ellers får jeg ikke skrevet før fredag, så I får have mig undskyldt denne gangen.

De kærligste Hilsener til jer alle

Astrid

Modtaget d. 19-9                                                                                                                Afsendt d. 23-11-54

Kære Alle

Jeg ser til min skræk at den her vandremappe ligger og holder ferie i min skuffe, jeg er meget meget flov over det men nu skal den også blive sendt afsted med en vældig fart jeg håber I bærer over med mig. Mange Tak for brevene det er nu meget hyggelig nå  vandrevamappen kommer, jeg beholder dine breve Jens så kan du altid få dem ellers skal Inger måske have dem i arkivet.

Billederne sender jeg med igen.

I aften skal jeg på K.F.U.K. vi har nogen interessegrupper hvor jeg + en anden underviser i  læderplastik, det er nu ikke fordi jeg har meget forstand på dette men det er vældigt morsomt at lære og meget hurtigt at sætte sig ind i, det er også forholdsvis billigt og meget hurtig, det er en stor fordel hvis det skal være julegaver i sidste øjeblik, nu varer det jo ikke længe før det er jul her i Randers er de i fuld sving med at hænge guirlander op, og hvor er det festlig når  alle  lysene bliver tændt, jeg har nu heller aldrig set nogen by så smuk julepyntet som Randers.

Engang i denne uge var det også mening at Marie og jeg skulle i skoven efter gran og mos, vi skulle gerne have vores adventskrans op til på søndag, det er nu så festligt med adventskrans.

Nu er det vel nok blevet koldt men det er rart at det er holdt op med det evindelige regnvejr vi har næsten hverdag her i efteråret måtte hænge til tørring på radiatorer når vi kom hjem.

Hvor er det dejligt for Sinne, at hun har fået sin egen lille lejlighed tillykke med det, jeg kan godt forstå hvis du nyder det jeg glæder mig meget til at komme over og se din lille rede, men det bliver nok ikke før til sommer.

Jeg havde jo besøg af Joan og Sussie her i efteråret det var noget så hyggeligt, jeg nød rigtigt at have dem her selvom det var lynvisit.

Nå men det ved den tid at pligterne kalder så jeg vil slutte med de kærligste hilsener til jer alle

Edith

Haderslev den 28-11-54

Kære Alle

Mange tak for jeres breve. Edith har jo unægtelig denne gang udvist lidt for stor gæstfrihed over for vandrebogen så jeg må jo hellere se at få den af sted snarrest muligt.

Jeg er så småt begyndt at fundere over, hvor jeg skal slå mig ned, når jeg er færdig på seminariet, der er jo mange muligheder. Der har fornylig været repræsentanter fra Nakskov, borgmesteren og skolediriktøren, på seminariet for at overtale nogen af os til at søge til Nakskov. Der var dog ikke mange der var interesserede. Vi er ca. 85 her, der bliver færdige til foråret, men det siges at der er mere end brug for alle. Så mange er der for øvrigt aldrig blevet dimenteret fra Haderslev statsseminarium på en gang før.

Onsdag aften havde vi en rundbordssamtale på seminariet om religionsundervisningen. Det var en meget interessant aften; men den løste ingen problemer, tvært imod den skabte snarere nye.

Fredag aften var jeg på øvelsesskolen og overvære deres komedie, de spillede (på). ”på en øde Ø” af Leck Fischer. Jeg synes nu ikke, at den var så god endda. Senere på aftenen var jeg i ”Ansgar” og høre Falk Hansen. Der var stuvende fuldt hus. I det hele taget tror jeg ikke, at der er nogen taler, der samler så mange tilhørere hernede som netop ham.

Næste lørdag skal vi have november fest på seminariet. 3. klasse skal opføre Holbergs komedie: ”Erasmus Montanus”

Nå I får ikke mere denne gang.

De kærligste hilsener Ove

Sellerup Skov 5-12-54

Modtaget 29-11                                                                                                                                   Afsendt 6-11

Kære Alle

Tak for indlægene, enten skal vi have noget mere fart i den Bog eller også kan vi ligeså godt nedlægge den, kan den ikke komme rundt mere end et par gange i året er det begrænset hvor mange nyheder der kan findes i den, den skulle også gå rundt 4 gange i året, jeg kan fortælle jer i min højskolemappe er der 29 i, den går lige så hurtigt som denne her det er så, Kristian og Ove måske Inger der ikke har overtrådt denne gang.

Nå jeg har jo atter skiftet plads igen jeg er blevet bestyrer, jeg skal have 5600 i løn for et år, til det har jeg befundet mig ganske godt, det er jo nok noget mere at bestille end der hvor jeg var sidste år, jeg er for øvrigt ikke flyttet ret langt kun et par kilometer, jeg gror nok fast her på egnen, men det bliver som ungkarl, det har i øvrigt været en meget besværligt år for dansk landbrug i år, vi har fået umanerlig meget vand i sommer, det er faktisk blevet til de tusind søers land, lidt modgang skader vel ikke, men mange steder hvor man har ladet maskiner afløse heste kar man fortrudt, i Varde køber man rask væk slagteheste og trækker dem i seletøjet igen, majetærskeren der ellers i år skulle have gået sin sejrsgang over Danmark, har været  skyld i kornet mange steder simpelt hen er rådnet op.

Til næste sommer står jeg over for mit livs mest spændende opgave idet jeg skal til Bornholm med en flok drenge ca 30 der bliver en spejderlejr med ca 6000 fra hele Danmark, en mage til den, Edel var på ved Middelfart, altså er det blot udelukkende drenge, det bliver spændende om vi kan klare os i konkurrencen med de andre, i munden er Københavnerne nok ikke nemme at slå, vi skal med tog til København, og derfra sejle til Rønne, det bliver nok en anstrengende rejse både for drenge og fører, drengene er allerede begyndt at tale om hvor mange søsyge tabletter man skal tage, jeg trøster dem dog med at den sikreste middel nok er at ofre til Havguderne. Sådan en rejse ophold i 10 dage koster kun  40-45 kr, da vi får rejsen gratis.

Jeg er hjemme i dag de har det ellers godt men Mor er ikke rigtig rask, hun er forkølet har vist også feber, forhåbentlig er det ikke noget alvorlig; men det er jo ikke så rart nu lige under opløbet til Juletravlheden, de skulle have gjort julerent i denne uge, men der kommer vist en og hjælper, jeg regner med at komme hjem til jul i år nå men jeg vil slutte med de kærligste hilsener

Gunnar

Sadderup Grimstrup

Pr Esbjerg

Modtaget d. 6-12                                                                                                                                        Afsendt 13-12

Kære Alle

Mange tak for inlæg. Ja nu nærmer julen sig med hastige skridt, jeg ved endnu ikke hvordan julefriheden falder, men juleaften og juledag har jeg da sikkert fri, og så håber vi at kunne blive tidlig færdig i forretningen, så vi kan n å 5 bilen og komme hjem og fejre julen i Sellerup Skov. Det er for os at se ellers gået godt med handelen både nu til jul og til nov. så vi er godt tilfredse, men nu mangler vi jo bare lejligheden men vi håber det kommer en gang i løbet af næste år.

I går var vi i Vejle og hente et soveværelse, og så var vi et lille smut i Sellerup Svv, Mor havde været lidt sløj i sidste uge, men det var vist ved at være bedre nu, vi var da også lige inde og hilse på familien i Ankær.

Jeg har frisøndag i dag, så det er meningen vi skulle i kirke nu i eftermiddag, og bagefter hjem til Bents mor og far

De kærligste hilsner

Edel og Bent

Modtaget 14/12  -54                                                                                                                        Afsendt 19/12-54

Kære Alle

Tak for brevene. Det er ellers en være historie med den vandrebog, var det ikke en ide aldrig at gemme bogen væk i skuffer, reoler el.lign.; men lade den ligge på et meget synligt sted, nå- jeg har ikke tænkt mig at skælde ud denne gang, men om Vagn kan lade være, er jeg ikke sikker på, han har i lange tider flere gange spurgt mig om jeg ikke vidste hvor vandrebogen da opholdt sig ; men da jeg har haft så meget andet i hovedet, er jeg ikke gået så meget op i det; men jeg ser nu i min lommebog, at det er næsten et halvt år siden, jeg sidst har haft bogen. Min nyerhvervede lejlighed vil jeg ikke begynde at skrive om, for den har I vist hørt så meget om. Ove har jo også været her, jeg håber også I andre efterhånden får lejlighed til at komme og besøge mig, jeg håber inden så længe at få råd til at købe et eller andet til at sove på i den lille stue, så jeg også kan have en liggende gæst. Jeg har haft mange gæster siden jeg flyttede herud, det er også morsomt nu da jeg har plads til det. I morgen skal jeg ud til Faster, vi skal skrive julebreve, sende pakker og lave et par dekorationer. Onsdag skal jeg lave dekorationer til mig selv, jer er de sidste år kommet i gang med ar forære så mange væk, at det næsten er ved at blive for stort et arbejde; men der går så let tradition i den slags, jeg har fået lov at lave dem inde hos Tante Agnes, der jo også skal have et par stykker, og ellers skal jeg have de fleste hen på hospitalet, og det er noget lettere at få dem hen på hospitalet fra Fredensborggade end herude fra. Jeg har købt mig et lille juletræ, selvom jeg ikke er så megt hjemme i julen, synes alligevel, jeg gerne vil have et træ, jeg håber en aften mellem jul og nytår at få pigerne fra Gentofte herud til en lille julefest.

Forleden aften kom en lille dreng og ville sælge et lille juleneg, jeg købte et og stillede det lidt skødesløst i altankassen ved siden af grankvistene jeg havde pyntet op med, da jeg så kom derud, jeg husker ikke om det var aftenen efter eller det var 2 aftener efter, blev jeg noget forbavset ved at se neget på gulvet og avner spredt over det hele, der har nok ordentligt været gilde, jeg ville gerne have set hvordan det var foregået.          De kærligste Hilsener

 Fra Sinne

Modt. 20/12-54                                                                                                                                Århus 30/12-54

Kære Alle

Tak for brevene, mine gode fortsætter om at skrive i de første Juledage blev ikke til noget, naa naar man lige har skrevet en større Bunke Julebreve, maa man slappe lidt af bagefter.

Især Gunnar’s  Brev har givet mig lidt at tænke paa, af Bemærkningen ”men det bliver som Ungkarl”, fik jeg den Tanke, at han i Bunden af sin Kramkiste har gemt et knust Hjerte-trøst dig en Reklame fortalte mig engang- at alt kan klinkes

Og saa er der Bornholmsrejsen, jeg har læst om en Mand, der blev saa søsyg paa turen over, at han skrev til sin Famile, som sad paa en Gaard i Jylland, at de skulde sælge den og komme derover, der var saa dejligt derovre.

Vi har holdt Jul herhjemme, de to store og jeg var i Kirke, Farmor laa saadan halvvejs i Sengen, men hun var dog med til Middag og Juletræ. Vi var flotte og havde tre Mandler i Grøden, og det var saa ”heldigt”, at de kom i de rigtige Tallerkner. Der. er jo jubel naar der er tre smaa størrelser, som har glædet sig i lange tider, de to store havde lært Julen har bragt, saa de var lykkelige, da de i Kirken kunne synge med.

Egentlig er det lidt kedeligt med saa stort et Sogn, som vores her, jeg tror der nu er 4 Præster og en Kapellan, jeg kender kun de to, og saa var det selvfølgelig en tredje.

Det er ogsaa Meningen, at Sognet skal deles, og der skal bygges en Kirke ikke langt herfra.

I Dag har Børnene  og jeg været i Farre ved Hammel, der er Poul’s yngste Broder Lærer, Farmor skal tilbringe Nytaaret der, det er en gammel skole, men velholdt, men hvad der var af Skabsplads, her og der, det var ikke Smaating.

Poul har i Dag lagt Varme ind paa det Værelse, som han skal have til Kontor, det var ikke tømt, da ?????

Fik varme, men Fyret maatte gaa ud, saa det var meget rart at vi ikke var hjemme.

Ole er kommet godt i gang med at snakke nu, Munden staar næsten ikke stille paa ham, en Dag jeg læste for ham om en Flyvemaste, rettede han mig ”nej  Mor en Helikopter” det var det ogsaa.

Her i Aarhus er der vist ingen mangel paa Lærere, Aage søgte her, før han kom til Farre, men uden Resultat, forhåbentlig er der et Par der forbarmer sig over Nakskov.

Nu rigtig mange Tak for Aaret der svandt, naar jeg ser tilbage paa det, synes jeg, der er saa meget at sige Tak for, ikke blot den Tak, som man retter til sin Familie, og tænk jeg synes, at min Familie bliver mig kærere jo ældre jeg bliver.

Men ogsaa den Tak, som man sender opad, Børnene har været raske og friske, og selv den Sorg, vi havde at miste Farfar, var der Tak i, fordi han fik saa smuk en Død. Forhaabentlig faar vi ogsaa i det nye AarLlejlighed til at  mødes af og til, selvom der vel ikke allerede i 1955 bliver Lejlighed til at mødes ved en saa straalende en Familiefest som Edel og Bent’s Bryllup, for hvor er det dog dejligt at være sammen.

De kærligste Hilsner og Ønsker

Om et velsignet Nytaar fra alle her

Inger

Sellerup Skov 2-1-55

Kære Alle

Tak for Indlæggene, de bringer for resten ikke meget nyt jeg tror dog Gunnar skal betænke ?????????????????????????????????, for det er vel ikke Ironi fra Gunnars side?

Julen har Mor jo vist refereret til de forskellige. Vi havde en mere rolig Nytaarsaften Ove var i Ankær og den eneste Nytaars??????? Kom saa tidligt at Mor sendte hende bort, Mor troede bare hun kom for at snakke. Men Nytaarsnat fik Piben en anden Lyd, da vi efter Midnat kom udenfor, var Himlen stærkt rødfarvet, vi var dog ikke helt klar over om det var Ildebrand, enden blev dog at Ove og mig tog en Tur på Motorcyklen for at se hvad det var, det viste sig saa at være Bertel Nielsens store trælade, det var et stort baal, Laden var faldet sammen, og der brandte bl. Andet 5 Lastbiler og vist en Mængde Tømmer Brændsel of krydsfiner + en masse andet Ragelse. Falck fra Vejle var der, men det kneb at skaffe Vand, da vi kom var de ved at flytte Pumpen og Slangerne ned til Viggo Klumpfod saa stod der en forstærker Pumpe ved Strikkeriet, imidlertid havde Politiet alarrmeret Vejle Købstadssprøjte baade Værkstedet, stalden og flere Beboelser var en overgang stærkt truet.

Hermed de kærligste Hilsener

Med ønsket om et godt og velsignet

Nytaar til eder alle

Fra Hans

Hvidovre d 9-1 55

Kære Alle

Tak for indlægene, de er jo ganske vist temmelig gamle, det ser ud som interessen for ”de tolv” er i aftagende, men det retter sig vel igen, får vi lidt mere fart paa den bliver den straks mere interessant.

Det er første gang jeg skriver i ”de tolv” siden jeg rejste op til Grønland sommeren 1953. Jeg har ansøgt om at komme med en chartet flyg til Mestersvig først i februar, men det kniber med plads, og jeg går og venter på en enelig besked, kan jeg vente til senere kan jeg jo nok komme med, men det er jo ikke så let at få midlertidigt arbejde i Helsingborg, men det skal være for længere tid, det er ved den kemiske bekæmpelse, og er godt betalt.

Jeg blev færdig med sprængningsarbejdet i Helsingør inden jul, og havde da bortspræng ca 6000m3 beton, og dertil er gået ca 1,5 ton sprængstof, firmaet havde udfra er faring andet sted beregnet at der skulle bruges 5 ton, så det var jo en væsentlig besparelse, arbejderne havde en ackordoverskud på 3,48 pr time på arbejdet som varede ca 2 måneder, nogle af dem fik over 2000i overskud, jeg var dog ikke med i ackorden.

Jeg var i Sellerup de første juledage og tog nogle billeder, og sender en prøve med her, jeg laver jo selv billederne nu og det er meget interessant, især at forstærre.

De kærligste hilsener Jens

Adr?

Hvidovre, den 15. januar 1955

Kære Alle

Tak for brevene. Ja en del af dem er jo ganske forældede, og jeg havde ellers også sat mig for at give Edith en ordentlig omgang røg, men Sussi og Joan har nedlagt forbud mod at skælde ”sorte faster” ud, så jeg vil nøjes med spøgefuldt at undertrykke min skuffelse over den ringe interesse vandrebogen TILSYNELADENDE har, og lad os så alle sammen tage os sammen og bevise at den virkeligt er et sammenhold vi søskende imellem.

Det er muligt, at jeg tillægger vandremappen for stor betydning. Er der nogen der er stemt for at vandremappen skal ophøre så sig til. Kan de 12 kun nå rundt et par gange om året, er jeg absolut interesseret i at standse.

Jens er her fortiden. Der er en del undesøgelser og formaliteter, der skal bringes i orden inden han sandsynligvis den 5. februar flyver til Mestervig i Grønland. Han regner med at have det meste ordnet på tirsdag 18/1 og rejser så sikkert til Sellerup nogle dage.

Mor ringede i torsdags, og det glædede os meget, at familien i Ankær nu er ved at være raske igen.

Det ser nu endelig ud til, at det skal lykkes at få lempet noget på chokoladeskatten. Nu håber vi, at det bliver så meget, at det kan betyde bedre tider for branchen, den er jo blevet hårdt trængt de senere år. Under alle omstændigheder skulle det betyde en del for os, der fortrinsvis har ???? salg i de lidt dyrere chokolader.

I morgen skal vi til barnedåb ovenpå. Det er vores lille plejebarn der skal døbes. Vi skal med i kirken og så med til frokost bagefter.

Jeg har allerede fået min ferie fastlagt. Det bliver fra 6. til 31. juli, så kan vi komme hjem til Mors 65 års fødselsdag. Hvor mange mon vi kan mødes med?

Vi kommer måske wn tur hjem til skoven allerede til påske.

De kærligste hilsener til jer alle

Sussi-Joan og Vagn

Tak for julebreve og hilsener

Ankær d. 27-1-55

Kære alle

Tak for indlæggene. Personligt synes jeg absolut ikke Vandremappen maa udgaa, selvom den er lidt længe undervejs, vi faar jo sikkert alle mere Tid naar alderen kommer og Ungerne flyver fra Reden, saa tror jeg ogsaa rigtig vi faar Glæde af den, og lad os saa haabe og bede til at den stadig med Rette kan hedde ”De tolv” uden hul i Rækken, for mon vi egentlig tænker paa at det er en stor Ting at Dusinet stadig er fuldt, og at vi stadig har vores kære lille Mor iblandt os.

Haaber I alle er raske her har vi jo haft Sygdom, som I jo sikkert alle har hørt, søster har nu  ikke været ude endnu, hun er faktisk altid forkølet endnu, og Doktoren mente ikke det hastede med at faa hende ud, og nu er vejret jo saa raat.

Desværre ser det skidt ud med arbejdet paa Kurvefabrikken, de har stadig Juleferie, saa de gaar jo alle og spekulerer paa andet arbejde, men det er jo ikke saadan at faa et godt Job. Anker har snakket om at prøve at høre ude i Fredericia igen, endnu kører de kun i 2 skift, fortiden arbejder han med Strikkemaskinen og det gaar ganske godt efterhaanden, saa maaske det ogsaa kunne give en lille Indtægt, der er jo da dem der lever stort af det, men byder der sig ikke andet maa vi haabe at vi kan bytte os til et lille Landbrug f.eks med et par ældre Folk. Nu kørte der lige en stor Læs Halm mod Fredericia, der er begyndt at gaa meget derned.

Vi har egentlig regnet med at se Jens de sidste Dage, men maaske han ikke er i Sellerup Skov endnu.

Fru Oskar Hansen var her i Gaar Eftermiddag, vi har jo tjent der begge to, hun var tilsyneladende meget interesseret i Strikningen Anker har f.eks. strikket lange Gamachebukser til Birgit det bruges jo saa meget nu, og hun har jo selv piger.

Nu vil jeg slutte for denne Gang

Med de kærligste Hilsener til jer alle fra os alle her

Gerda

Det er meget interessant med Billederne

Modtaget d. 28-1-55                                                                                                                       Afsendt d. 1-2-55

Kære Alle

Tak for jeres indlæg, jeg er altid glad for at modtage ”de tolv”, den har jo unægtelig været længe om at tage en omgang denne gang, men så er det jo håb om at denne gang vil det gå meget hurtigere.

Vi fik uventet besøg af Ove Mandag d. 3/1, han havde jo været på besøg i Roskilde, vi havde besøg af Jens 20/1, og Jens som ellers aldrig anmelder sit besøg, havde ringet at han kom ved 18.40 tiden, jeg var på banegården for at hente Jens, og så vilde skæbnen at toget var 1½ time forsinket.

Her i Susåbyen ”gammel af år men ung af sind”, går livet sin ”sædvanlige” urolige gang, byens og egnens store bank ”Diskontobanken” har været ude i store vanskeligheder som mange af jer sikkert har læst i dagspressen, har banken måttet afskrive 4-5 mill. Kr

Her på Tværvej går det mere roligt til, begge børnene går til dans, Peters lille dame vil ikke danse, når ikke Peter er tilstede, og Peter vil ikke danse når ikke Annegitte er mødt op.

Vi har på fabrikken fået en lille sending Halmcellulose fra Fredericia, men ellers er det ikke meningen at vi skal bruge Halmcellolose på fabrikkerne i Næstved, det skal anvendes i Silkeborg og Odense, da det skal være særlig velegnet til finerer papirsorter, vi fabrikerer jo de lidt groverer papirsorter her i Næstved.

Vores mangeårige lejer Egon Olsen rejste den 1.januar, han havde boet hos os al den tid vi har haft huset her, han havde fået lejlighed og skal giftes, han har også været forlovet i 8 år, så han har haft tid til at forberede springet over i de giftes rækker.

Du kan godt regne med, at jeg kommer over og besøger dig i sommerferien Gunnar, af dit brev får jeg ud af, at du mangler en ældre bror til at sige de forløsende ord på det rette sted, vores ferien falder i øvrigt fra den 1ste til den 8 maj og fra 10-7 til 24-7, men jeg håber ”de tolv” besøger Næstved igen inden den tid.

Til slut de kærligste hilsener fra oo alle 4 her i Næstved

Kristian

P.S. Vi har lige fået kort fra Mor der skriver at hun kommer og besøger os, det glæder vi os meget til.Mor skal følges med Jens til København og Sinne tilbage til Sellerup

Det er Nøjagtigt 5 måneder siden jeg sidst har fået bogen

Modtaget 9-2

Stokmarknes 15/2-55

Kære Alle

Tak for indlæggene i ”de tolv”, ja den er unægtelig lidt sen i vendingen den kære bog, men er alligevel svært velkommen, når man er så langt borte, der er så mange småting, man ikke får at vide, jeg får nu Vejle Amts Folkeblad sendt herop, og den er jeg glad for. Jeg så i den at Baronessens Villa var solgt til ham i Amerika, hvad vil han bruge den til?

Mon Jens er rejst til Grønland igen, det er han vel, siden Mor er rejst med til København. Jens sendte mig nogle billeder fra julen derhjemme, og Mor nogle dem var jeg vældig glad for. Hvis der ikke er nogle ejermænd til de billeder af børnene kan de da selv få dem, de har vist snart været med rundt længe.

Ja nu har jeg været her i Stokmarknes i 3 måneder. Ind under jul var herfælt mørkt, men nu længes dagene skal jeg love for. Den 303 januar var vi på fjellet, og så solen for første gang efter jeg er kommet hertil. Det var så velsignet godt, at se solen igen, vi skreg som nogle unger. Endnu har solen ikke skinnet her på sykehuset, det skal den gøre den 22. februar. Men på fjellene og yderst på kajen skinner den, selve solen må vi op på fjellet for at se.

 I den sidste tid har vejret ikke været særlig fint her, det har sneet og stormet, alligevel var jeg sammen med 2 andre på fjellet og boede i hytte fra lørdag eftermiddag til søndag aften, vi stormfyrede på peisen, og mye tøj havde vi på så vi frøs ikke, vi havde det vældig hyggelig, det er så skønt at sidde omkring en peis efter en anstrengende skitur og få sig noget hjemmelavet varm suppe, om natten sov vi omkring peisen og sov godt selvom stormen sled i hytten.

Nå bliver ikke til mere i dag, jeg må ned og sende bogen.

Jeg venter stadig på julekort fra Gunnar

De kærligste hilsner til alle

Astrid

Modt 28-2                                                                                                                                     afsendt 8-3-55

Kære Alle sammen!

Mange tak for indlæggende i ”de tolv”

Ja denne gang er det vidst bedst jeg får sendt den afsted i tide.

Sikken en vinter der stadig bliver, ved at være, jeg går ellers og længes voldsomt efter foråret, men nu er det ikke meget sjovt ved at blive ved med at køre rundt i sne, og det skal blive dejligt når jorden bliver tør og alle forårsblomsterne begynder at myldre op jeg glæder mig til at skulle knaldre en tur til Fussingø i skoven der.

I morgen får jeg rigtig ryk ind vi skal have forældre fest i søndagsskolen og, jeg skulle så ordne et optrin med børnene ”Våren kommer” de kommer her i morgen for at øve der skal medvirke en 12-15 børn, nu er jeg spændt på hvordan der går med at få dem sat ind i deres roller de var mægtig med på at få en lille job med.

Hvor er det nogen gode billeder Jens har taget hjemme i julen, det er vel nok morsomt med sådan nogen billeder, jeg er meget spændt på hvordan du befinder dig deroppe i Grønland?

Jeg har samlet nogen fridage sammen, så jeg rejser en tur hjem på fredag og skal begynde igen onsdag, det er også snart meget længe siden jeg har været hjemme. Det bliver spændende at kommer over at se din nye lejlighed Sinne jeg kan godt forstå, at du er glad for den.

Jeg kan se familien allerede er ved at lægge ferieplaner så langt er jeg ikke kommen endnu jeg ved endnu ikke hvornår jeg får ferie, men jeg har snakket med en kammerat om at tage på tur til Bornholm, det var først meningen vi ville trave men nu har vi hørt vi skal tage cykler med, så jeg ved ikke rigtig hvad det bliver til.

Nå nu får i ikke mere denne gang. Men sendes alle en bunker hilsner fra

Edith.

Modtaget den 9-3                                                                                                       afsendt 13-3

Haderslev den 13-3 54

Kære alle sammen.

Mange tak for jeres indlæg. Jeg synes altid, at det er så hyggeligt at læse i ”de tolv”, uanset om nyhederne er lidt gamle eller ej. Dette må dog ikke opfattes, som om jeg er ligefrem tilhænger af, at vandrebogen er længe om at komme rundt; men jeg synes da faktisk ikke, at det er nogen stor ulykke, at f.eks. Edith en enkelt gang er gæstfri overfor ”de tolv”. Hun er jo idet hele taget gæstfri.

I kan jo nok se, at min fyldepen ikke er særlig god. Den blev egentlig også kasseret, da jeg kom ind på seminariet, og jeg fik mig dengang en ny; den havde jeg dog ikke megen glæde af, for jeg havde ikke haft den ret længe, da jeg tog på en tur til Norge på denne tur havde jeg det uheld at tabe den ud i Oslofjord. Og så måtte den gamle jo tages til nåde igen. Jeg har dog bestemt, at når jeg engang bliver færdig på seminariet, så skal den have lov til at blive endelig afløst. Nu har vi ellers ikke mange skoledage tilbage på seminariet, vi begynder med eksamen den 21. marts og skulle blive færdig den 9. eller 10. juni. Så det er jo en lang historie. Første fag en gymnastikteori, og vi læser anatomi o.s.v. så vi er helt blå hovedet af det. Vi tænker og taler næsten kun i en atmosfære af gymnastikteori. Når vi f.eks. spiser, siger vi suspinerer, og når vi skriver, lader vi håndens muskler arbejde koncentreret og evt statisk i forkortet tilstand o.s.v. jeg har ikke fået nogen stilling endnu. Jeg havde søgt et embede i Grenå men jeg fik det ikke, dels var der flere erfarne lærere bl.a. ansøgere og dels skulle embedet helst besættes fra 1. april. På seminariet får vi daglig henvendelser fra forskellige kommuners skolevæsener, der mangler lærere; men der har nu ikke været noget tilbud, der faldt helt i min smag. Jeg har også personlig modtaget opfordring til at søge en 4-5 embeder; men det har jeg heller ikke gjort noget ved. Der er jo ingen grund til at forhaste sig.

Det er jo ”alverdens drenges dag ” i dag og det skal jo også fejres i Haderslev. Jeg skal i eftermiddag til fest i ”Ansgar” . Der bliver jo nok fuldt hus og højt humør, for både FDF, spejderne og den civile afdeling skal deltage.

Nå I får ikke mere denne gang.

De kærligste hilsner Ove

Sadderup 19-3-55

Modtaget 14-3                                                                                                                               Afsendt 21-3

Kære Alle.

Tak for indlæggene i ”de tolv”, ja denne gang har mappen jo haft vældig travlt, 3 mdr. det er helt godt. Det lader til at Inger har svært medlidenhed med mig, nå jeg gemmer gemmer nu ikke på et knust hjerte, jeg har vist haft  mine børne sygdomme, men jeg er så konservativ at jeg synes når en ting går godt så skal man ikke lave for meget om på det, men ellers så passer det mig udmærket at du kommer ned og ser til mig Kristian, du har jo netop ferie i den tid jeg skal på Bornholm, og mangler netop en til at røgte, altså dyrene, det andet må du jo nok kunne ordne efter fyraften, ellers så er der seks piger her, god jagt og god betaling.

Men bortset fra det så går ellers livet sin vante gang, her i gamle vestjylland, vi vente blot på forår det trækker åbenbart ud, det bliver en travl tid, når først den kommer, jeg skal til konfirmation i morgen, og på næste søndag skal vi have den yngste af pigerne konfirmeret, men her skal nu ikke være så stor fest i morgen skal vi i forsamlingshuset, det er en stor gårdmands søn, så der skal jo nok være en ordentlig knald, nå men jeg tror jeg vil slutte, børnene er hjemme i aften, jeg har en af pigerne til at skrive telegrammer og de andre snakker så det er umulig at samle sine tanker, og det kan jo ikke hjælpe at overtræde tiden

Hermed de kærligste hilsener

Gunnar

Modtaget 22-3                                                                                                                                    Afsendt 28-3

Kære Alle!

Mange tak for brevene, ja efter man er kommen hjemmefra, og derfor ikke hører så meget fra de forskellige, er” de tolv” bleven meget mere kærkommen. Vi har købt en lille varevogn en Tria 51, men vi har ikke fået den endnu da den skulle sættes i stand først, men vi håber at få den til påske, måske skal vi til Fredericia og hente den på lørdag. Vi har ikke fået fat i nogen lejlighed endnu, vi havde ellers håbet at få en til maj, men det er åbenbart vanskeligere end vi havde regnet med, folk er helt tossede så snart der er en lejlighed ledig, men det må vel blive vores tur engang. Jeg har ”passe hjemme søndag” i dag, men lige i øjeblikket har jeg fritime. Det var forfærdelig med den unge Inge Bisgård der blev myrdet, det er jo ikke så langt herfra, hun boede her på ”De unges hjem” sidst jeg var her.

Til slut sendes i alle de kærligste hilsener

fra Bent og Edel

Modtaget den. 29-3-55                                                                                                             Afsendt. Den 5/4-55

Kære Alle!

Tak for brevene. Jeg har åbenbart held til at få vandrebogen lige til de store højtider, sidst jeg sendt den var lige før jul og nu er det næsten påske. Jeg har lige fået kort fra Kristian i dag, om jeg ikke kommer derned i påsken, jeg havde ellers ikke regnet med at rejse i påsken, men nu gør jeg det måske alligevel. Jeg har heller ikke været i Næstved siden i julen, det kniber med at få tid til det, nu jeg har min egen egen lejlighed, jeg skal også på arbejde de to første påskedage, det har jeg nu bedt om, da jeg gerne villle have et par søgnedage fri engang, jeg er glad for mine frisøndage; men det er også dejlig med en søgnedag enganf´g imellem, det er næsten nødvendigt en gang i mellem når man bor ene. I går var Faster og familien fra Hvidovre her til eftermiddagskaffe, Joan Vagn og Sussi rejser i morgen tidlig til Jylland på påskeferie, det var meningen de skulle til Srellerup de sidste påskedage, Vagn skal rejse tilbage 1. påske dag; men Joan og Sussi bliver derovre noget længere. Joan skal jo begynde på centralen til 1. maj, så hun får ikke ferie til sommer. Jeg ved endnu ikke hvornår jeg får sommerferie, jeg skrev juli på vores ferieønskeseddel, men det var vi 7 der gjorde, så alle ønsker kan jo ikke opfyldes, jeg skalheller ikke nogen særlige steder i år, det bliver der ikke råd til efter alt det, jeg har fået til lejligheden, jeg har fået en af de såkaldte” 2 i 1 seng” så nu kan jeg godt have liggende gæster. Jeg håber det bliver alvor at Inger og børnene kommer herover i min ferie. Lørdag aften var jeg på besøg i Vestre fængsel-funktionær boligen altså- det var et af ægteparrene fra schweizer rejsen, der havde inviteret os han er maskinmester i Vestre Fængsel, de havde en meget stor og dejlig lejlighed, det er nogle vældig hyggelige mennesker, vi var mødt op næsten alle deltagerne, i efteråret var vi hos et andet ægtepar en restautør, og vi har også været hos Oda og de to andre sygepl. derude fra, den før omtalte restautør havde optaget en film fra turen som han viste os, det var meget morsomt at genopleve turen på den måde.

God Påske.

Mange Kærlige hilsener fra Sinne

Århus d. 13-4-55

Kære Alle

Tak for Brevene, det er tidlig de forskellige har fået besked påFferier, men det er nu rart, Børnene og jeg håber, at det kan arte sig sådan, at vi kommer over til Sinne en Tur, forhaabentlig holder hun ikke Ferie sammen med Kongen, vi ville meget gerne se Garden. Jørgen og Else er begge meldt i Skole, der bliver startet en ny Skole, og der bliver nok kun 15 i Klassen, så noget derfor kommer Else med. Mon ikke vi nu da de 40 Dage efter de 40 Ridderes Dag, snart er gaaet kan regne med Foråret. Poul satte Kartofler i Lørdags, men det var vist lidt for sen hans Maaneteori vi fik uventet besøg Besøg af Ove Skærtorsdag, på gennemrejse fra Nibe, hvor han havde været for at præsentere sig og se på skole, vi havde lige været en Tur på Hjortshøhj Kirkegaard med en buket til Farfars Grav. Den 29. juni er det meningen at Gravstenen skal afsløres, Pouls Søster og hendes Mand kommer hjem i Sommer, det er længe siden de bestilte Flyvebilletter, det har øjensynligt ikke voldt dem større besvær at” lægge lidt til side” de måtte så vidt jeg husker have 100 dollar med sig, Billetterne hjem og tilbage koster 8000 kr desuden har de da faaet Bil, men det er selvfølgelig en Nødvendighed for ham som læge, hans nærmeste kollega bor 60 km borte. Køleskab med nedfrysningsanlæg har de ogsaa. Forholdene er nok alt i alt en Del forskelligt fra det herhjemme. Det er Meningen,  de bliver hjemme  i 6 uger. Farmor glæder sig meget til, at de kommer. Hvor er vinteren gaaet hurtigt, jeg har ikke naaet saa nær alt det, som jeg havde regnet med, men hvornaar gør man for resten det. Edith havde jeg Lejlighed til at besøge en aften i sidste Maaned, ellers er vinteren jo den tid hvor vi her ser mindst til hinanden men forhaabentlig faar vi Besøg af mange til sommer, nu har Poul kontor ovenpaa og der er en Divan, så vi har Plads til at huse flere ogsaa om Natten.

Nu kom Ole op fra Middagssøvnen, saa jeg tror det må være nok for denne gang.  De kærligste Hilsner til jer alle fra os her      Inger

Sellerup Skov 21-4

Kære Alle

Tak for Brevene, men naar Mor gaar hjemme er der ikke meget nyt i Mappen, men maaske virker den mere frisk for nogle af i andre.

Naa saa blev Lockouten da afblæst, jeg tror, det er en  af de største Bommerter, Landbrugets Arbejdsskiverforening nogen sinde har begaaet, at starte den, jeg tror det havde været bedre, at lade arbejderne strejke, saa længe de havde lyst. Der var 3 Dage vi ikke leverede mælk, anstalten skulde have sin Mælk, og de der havde smaa børn skulde ogsaa have, saa Brejning Mejeri tog en tredjepart af Mælken hver dag. Vi har kærnet en gang, det gav knap 3 Pund smør, desuden har vi vel dobbelt saa meget Fløde nu, som vi ogsaa regner med at kærne.

Foraaret saa sagte kommer, Kulden vil ikke rigtig slippe sit Tag. Jeg har dog faaet Kornet og Græsfrøet og Gulerødderne saaet, og de fleste af Kartoflerne lagt, saa nu maa jeg se at have noget Gødning kørt ud, saa at jeg kan faa begyndt at saa Roer.

Hermed de kærligste

Hilsner fra

Hans

Hvidovre, den 24. april 1955

Kære alle

Mange tak for brevene.

Der har lige været flyveforbindelse til Vestersvig, og maskinen har sikkert post med tilbage, så vi kan vente nyt fra Jens i den nærmeste fremtid. Nordisk ?????selskab A/S sender besked til Sellerup og til mig, hver gang der er flyveforbindelse, men for øvrigt kan I altid sende breve til den adresse, der står nederst på Jens’s brev. V.M. sender så brevene med næste forbindelse. Normalt skulle der gå flyver hver 4. uge, men nu har strejken i Island lagt hindringer i vejen for tiden.

Vi havde nogle dejlige dage i Jylland, selvom vejret ikke var særlig godt.

Mens vi var udrejst, havde et solsortepar bygget rede i en muslingesskål, der hænger på vores altan, men nu ser det ud til, at de ikke vil bruge den alligevel. Jeg tænker, der er for meget uro om dagen, efter at vi er kommet hjem.

Det er et kedeligt forår. De sidste par timer er der faldet sne og sludbyger her, sneen smelter dog inden den får tid til at lægge sig.

Vi havde talt om at tage en tur i Dyrehaven i eftermiddag, men det bliver næppe vejr til det. Jeg ville ellers gerne have været i Emdrupparken og se K.F.U.M og Vejle spille fodbold, men det har Sussi og  Joan  nedstemt.

Nedsættelsen af skatten på chokolade har givet os større salg, og nu er råvarerne faldet, så det igen bliver muligt at lempe lidt på priserne, og vi håber, at det yderlige skal sætte salget i vejret.

Vi regner med, at Næstved kommer på deres traditionelle pinsetur til hovedstaden. Sussi glæder sig allerede til at være sammen med Kirsten og Peter. Er der ellers andre, der kommer til Kbh, kan der sagtens blive plads både i Ballerup og Hvidovre.

Masser af kærlige hilsner

Sussi, Joan og Vagn

Andkær d. 3-5-55

Kære alle

Tak for Brevene. Det lader til at Astrid og Jens oplever meget spændende, ihvert Fald mere end vi der er bundet af Hjem og Børn, men vi der er det ønsker vel alligevel ikke at bytte, selv om en Ferie med nye Oplevelser selvfølgelig vilde være skønt og godt for os alle.

Ja nu skriver vi saa Maj, men i Dag er det nu absolut ikke Foraarsvejr, der er baade Regn og Rusk det er ikke nemt med Børnene naar Vejret skifter saa meget, vores er ihvert Fald blevet forkælede. Nu paa Fredag er Bentepigen saa 1 Aar Tiden flyver af Sted ihvert Fald her i Andkær, Bente er nu ikke saa fremmelig med at gaa som –erling, han havde jo gaaet noget da han var 1Aar, men bare det kommer gør det jo heller ikke noget, hun er jo saa til Gengæld ikke nær saa tung at bære paa og  i det hele taget en hel anden  Type end ham, hun er saa stille i det, men altid glad og godt tilpas.

Jeg forstaar paa Astrid’s Brev at de Billeder af Børnene maa blive her og jeg siger tusind Tak for dem har jeg misforstaaet det kan det jo altid laves om igen.

Harry er jo begyndt i Skolen nu, og han er meget glad for det, og det gaar fint med lektierne, vi behøver faktisk slet ikke at læse med ham, De har ellers en del Hjemmearbejde her da Lærerinden er noget gammeldags, men det bliver jo være det andet Skoleaar. Birgit er jo begyndt hos Lærer Osls nu, det er hun vældig begejstret for, vi har vist været usædvanlig heldig med Lærerpar her i Andkær, de blev gift sidste sommer og er ganske unge, men ualmindelig flinke og ligetil begge to, en Søndag Eftermiddag vi var ude at gaa, blev vi inviteret ind og se en Film sammen med Harry Olsen’s

Ellers gaar Livet sin rolige Gang her selvom den jo som sagt ogsaa gaar hurtig, vi længes meget efter rigtig Sommer og Sol, men mon ikke vi alle gør det. Nu sendes I til slut de kærligste Hilsner fra os alle her

Gerda

Modtaget d. 4-5-55                                    Afsendt d. 9-5-55                                       Næstved d.9/5-55

Kære Alle!

Tak for jeres indlæg, bogen har haft meget mere fart på denne gang, da har den gjort turen Næstved-Stokmarksnes-Randers-Hadersllev—Esbjerg-Bredstrup-København-Aarhus-Sellerup-København-Ankær-Næstved paa 93 dage mod sidst 150 dage så det synes jeg ærligtalt er flot præsteret, ”bravo”

I dag er det Kirstens fødselsdag, hun fylder 8 år i dag, og vi skal jo så i dagens anledning have børneselskab i eftermiddag, det er noget begge børnene har glædet dem meget til.

Jeg har givet Kirsten en cykel i fødselsdagsgave, det var en ovnlakeret, men den er som ny at se på, jeg har givet 120. kr, og Peter har så fået Kirstens, han er også hel habil til at køre selv, og desuden er han jo også lidt for stor efterhånden til at have siddende foran på min cykel.

Jeg har haft ferie i den sidste uge, og jeg skal begynde på nattur i aften kl. 22.

Vi har benyttet ferieugen til at tapetsere og male i havestuen, jeg har lejet et lille stykke jord, der ligger umiddelbart bag ved vores have, til at have kartofler og urtesager i.

Tak for det pæne tilbud Gunnar, jeg får næsten lyst til at invitere dig og dine drenge ned hos os på jréres vej til Bornholm, da er vi nemlig ikke hjemme.

Jeg har i vinterens løb fået et skrivekursus og jeg synes selv at min skrift er blevet bedre og især mere letlæselig af det.

Jeg vil slutte for denne gang, og håber i løbet af sommeren at træffe de fleste af jer, er der nogen af ”de tolv” der får lyst at besøge os er de meget velkommen, også dig Gunnar.

De kærligste hilsner

Fra os 4 Kristian

Kirkenes 5/6-55

Kære Alle

Tak for indlæggene, denne  gang har bogen været lidt længe undervejs, jeg modtog den først her den 28 maj, jeg skrev min nye adr i Kirstens fødselsdagkort, og det var altså lidt for sent bogen har opholdt sig en god tid på Melbo tollkammer, før de sendte den hit op.

Ja, nu har jeg altså været her i Kirkenæs i over 1 mdr. Sygehuset ser i på billedet her, det er jo ikke særlig kønt hverken ude eller inde, billedet er taget 17. maj, og hvis I ser godt efter kan Dannebrog ses i vinduet længst til højre, derefter det norske det Sweiciske og det finske vi er så mange forskellige her, danskerne er i flertal med 2 laborenter 4 søstre plus 1 der er gift heroppe hun fulgte i 45 med Inger herop, de var sammen i den her russerlejr. 17. maj gik vi i optog og havde fanerne med. Oprindelig var bygningen beregnet til skole, den var næsten færdig i 40, da tyskerne kom og tog den, de brugte den som lazaret en bombe har delvis ødelagt den, men murene stod, og så er den blevet lappet, som I ser. Det nye sygehus er næsten færdig, de håber at kunne flytte ind i løbet af juli måned, den ligger på en lille ø, hvor der ikke bor andre, men de har bygget en mole over, så den er altså landfast. Selve byen er en blanding af nye huse og gamle barakker, den er frygtelig rodet og uordentlig, men med tiden bliver den sikkert pæn. Når der bliver ryddet lidt op, og træerne vokser til, de brændte jo sammen med byen. Stedet er i høj grad præget af mange fabrikker. Syd verningen, som beskæftiger over tusind mand, havde den ikke været havde der nok heller ingen by været. Krisi Himmelfartsdag var jeg med den danske søster oppe i hendes hytte ved Ørnevatnen, vi havde det vældig fint, vi lå på maven og fiskede gennem et hul i isen, det var morsomt at ligge der, og se fiskene svømme rundt, men de var ikke særlig ivrige efter at bide. I pinsen havde jeg vågeferie og var i Skagfoss i en fjellstuga. Skagfoss ligger ved Rasvigalan , som danner grænsen til Sovjet, så man kunne kigge over til russerne, jeg så nu ingen, brug af kikkert og fotografiapparat var strengt forbudt en kom ind i land, beboerne skal have tilladelse til at fotografere deres egne huse. Jeg viste det ikke, så jeg havde apparatet med men billeder fik jeg altså ingen af, der var eller motiver nok stedet var ualmimdelig skønt, når det bliver rigtig grønt skal jeg derop igen. Vejret er ikke særlig godt heroppe, i øjeblikket sner det, klokken er 24, men det er nu nok væk i morgen. Midnatssolen har kun været at se 2 gange, med det var altså også virkelig et flot syn. Nå jeg må slutte I må undskylde brevet er så uordentlig, men jeg er så søvning, jeg kommer altid for sent i seng og jeg må tidlig op, jeg bor i et værelse ude i byen og det tager godt ti minutter at komme til sukehuset. Håber alle har det godt.

De Kærligste Hilsner Astrid

Modtaget d. 16-6-55                                                                                                Afsendt d.23/6-55

Kære Alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv” det er nu altid så dejlig når den kommer. Ja så er Ove færdig med , det blev jo et fint resultat tillykke med det, nu håber jeg du bliver glad for at være i Nibe, det må være spændende rigtig at skulle til at begynde.

Jeg var i Århus på knallert i søndag, jeg havde en fin fin tur, det var også også det dejligste sommervejr man kunne ønske sig, de havde det også godt alle sammen og glæder sig voldsomt til deres Københavnertur alle sammen, det kan nu også blive dejligt, Sinne har jo fået den yndigste lille lejlighed man kan ønske sig. Jeg er også selv i fuld sving med at plane ferie, jeg havde jo håbet at få fri til Mors fødselsdag, men det kunne altså ikke lade sig gøre, jeg får ferie fra den 3. august og rejser så direkte til Bornholm, vi er tre der har lejet et sommerhus så vi håber jo at få det dejligt, vi skal bo i noget der hedder Sandkås det det ligger mellem Allinge og Tejn, det siges at være et meget dejlig sted, vi skal være der i 8 dage, bagefter regner jeg med at være nogen dage i København derfra en tur til Næstved og så være hjemme resten af ferien hvis det ellers kan komme til at passe ind i de forskellige familiemedlemmers planer. I aften skal jeg til Sankt Hans fest på Skovbakken det ser lidt bedre ud med vejret skulle rigtig nok helst holde tørvejr. Nu mange Kærlige Hilsner til alle

Edith.

Modtaget den 25-6                                                                                                            Afsendt den 4-7-55

Sellerup Skov den 3-7-1955

Kære Alle

Mange tak for jeres indlæg, som jeg altid er glad for at læse. Jeg håber at I undskylder mig, at jeg har haft bogen en dag forlænge, men jeg fik den, ligesom jeg stod og skulle på ferie, og undervejs har jeg ikke rigtig haft ro til at skrive. Som i sikkert alle ved er jeg blevet færdig med studierne dernede i Haderslev, og har tiltrådt en stilling som lærer ved det kommunale skolevæsen i Nibe. Foreløbig har jeg kun virket deroppe i 14 dage, så når jeg udtaler mig om forheldende deroppe, må det tages med alt mulig forbehold, i det det jo kun kan være et førstehånds indtryk. Ved skolen er der alt i alt 15 lærere, og de lader alle måske med en undtagelse, til at være vældig flinke, særlig tror jeg, at Inspektøren er en både flink og dygtig mand. Det lader også til, at der er et vældig godt forhold mellem lærerne og børnene; der er ca. 400 børn i skolen. De mindste af børnene er jo på engang de vanskeligste og de sødeste; jeg er klasselærer for en 2. klasse de overøser mig med blomster og andre smågaver; men det er ikke noget specielt for mig, det får de andre også. Og så skal de jo helst alle sammen, fortælle alt hvad de har oplevet, men det er der jo nu ikke tid til. Men i det hele taget synes jeg at børnene er vældigt flinke og høflige; men særlig arbejdsomme er de nu vist ikke. I de sidse 8 dage har jeg holdt ferie på Sjælland. Jeg har besøgt Anna, Sinne, Kristians, Tante Agnes, Vagns, Faster og de bekendte, jeg har i Egebjerg, så I forstår jo nok at jeg har været på farten, jeg synes selv, at jeg har haft en helt igennem vellykket tur, men det er vist ikke værd at jeg denne gang udbreder alt for meget om, hvad jeg har oplevet, da de af jer jeg træffer i ferien jo så bare får det samme at vide to gange. Jeg er kommet hjem i dag, jeg cyklede fra København til Fredericia. Der er en ret kræftig søgang, så der var mange, der var søsyge. Jeg slap dog denne gang for søsygens kvaler. Jeg regner med at blive hjemme et stykke tid og hjælpe lidt til i jordbærrene,  så jeg ser jo de fleste af jer inden så længe.

De Kærligste Hilsner Ove.

Min adresse Ove Garne Lundevej Nibe.

Modtaget 5-7                                                                                                                     Afsendt 11-7-55

Kære Alle

Ja det bliver kun et meget lille brev I får denne  gang, havde jeg fået den 8 dage senere så havde jeg nok skrevet noget mere, jeg skal på spejderlejr i morgen til Bornholm vi skal 36 afsted herfra så det har jo været en hel del at ordne i den forbindelse, men nu kan eventyret altså begynde, der bliver syv tusind i det hele så der bliver noget at se, jeg håber at jeg kan hils på Sinne og Inger i København i morgen jeg regner også så småt med at komme hjem på Mors fødselsdag, afgrøderne her står ellers ret godt selvom de er en måned bagefter.

 Nå men jeg vil slutte med de Kærligste Hilsner Gunnar

Sellerupskov 24/7

Kære Alle

I dag på Mors 65 års fødselsdag er vi samlet alle søskende på nær Edith, Astrid og Jens, så vi er så mange så vi må spise i to stuer, der er en hel flok børn, der står og sludrer med mig, mens jeg skriver, så jeg kan slet ikke samle mig til at skrive

De kærligste Hilsner fra Edel og Bent

Modtaget 27/7-55                                                                                                                   Afsendt Ballerup 29-7-55

Kære Alle!

Jeg må se at få skrevet lidt mere end Edel; men det er svært at finde på noget at skrive, da vi lige har været samlet hjemme de fleste af os. Billederne fra Mors fødselsdag har jeg endnu ikke fået, det havde ellers været morsomt at få dem med bogen, hvis de ellers er gode. Jeg havde en god rejse herover i mandags, jeg prøvede i Fredericia at få min lyntogs billet byttet til” Limfjorden”, men det lod sig ikke gøre, så jeg måtte vente på ”Vesterhavet”; men der var heller ikke overfyldt, det havde det derimod være t i det lyntog, Joan rejste med mandag formiddag, det er mærkelig de sælger så mange flere billetter end der er pladser til. Turen over Storebælt mandag aften var meget  smuk, himlen var luende rød fra solnedgangen, solen var desværre gået helt ned, før jeg nåede op på dækket. Der lå brev til mig fra Edith, da jeg kom hjem, det havde vist ligget i 8 dage, Edith kommer og besøger mig. D. 13-14/8, når hun kommer fra Bornholm, hun glæder sig meget til den tur derover, der er også skønt derover på solskinsøen. Jeg var inde hos Tante Agnes torsdag  aften, for at overbringe hilsner og fortælle om ferien, Lissen var også derinde, hun slutter med sit arbejde i Roskilde på fredag, det er næsten også forlangt, at have til sit arbejde, de bor i Buddinge nu, hun talte om at hun gerne ville have lidt hjemmearbejde; men det er vel ikke så let, og meget af den slags er vist også ret dårlig betalt.

Mange Kærlige Hilsner fra Sinne

Aarhus d. 5-8-55

Kære Alle

Tak for Brevene, jeg maa sige at det var en Overraskelse, at læse hvor Astrid opholder sig, jeg troede hun stadig var i Stokkemas, det er da noget for Bisselæder du har i Saalerne, men, det er nu godt at have noget at mindes senere hen. Den Sommer, jeg var i Finmarken talte de om, at det nok var den bedste Sommer i Mands minde, da blev det først fint Vejr efter Sankt Hans.

Nu læste jeg i Avisen forleden, at Sydnoge, iaar har haft en ualmindelig fin Sommer, mens det i Nordnorge har været meget lidt varme.

Ove var her på Gennemrejse i dag, saa vi fik friske Hilsner hjemmefra. I Onsdags var Edith her paa vej til Bornholm. Her har vi endnu ikke faaet Regn, der kom en lille Byge forleden, men mere blev det ikke til. Der bliver afmonteret Telefonmaster her paa Vejen, her i disse Dage, traadene er lagt i Kabler i Jorden. Desværre skete der en grim Ulykke ved det forleden dag. Da en Mand var i Masten for at tage Klokker ned knækkede den, og han styrtede til Jorden, det gik især ud over hans Knæ, og det maa vist regnes for heldig om han slipper med et stift Knæ. Paa mandag er vi inviteret til Skoleindvielse med Jørgen og Else, de glæder sig jo meget. Else fik Birgits røde Rygsæk den er hun meget glad for.

Om vore forskellige meget vellykkede  ferieoplevelse er det næsten unødvendigt at berette, da vi saa mange var samlede til Mors Fødselsdag, men for resten farer  Tiden jo afsted naar vi er samlede. Mandag og tirsdag var der ogsaa ”fart over Feltet”, saa jeg maatte mindes glade Høstdage hjemme i Gl. Sole, paa næste lørdag er vi inviteret til Vandværksindvielse ved Skødshoved Vandværk, bagefter er der kombineret Sommerfest og Indvielsesfest paa Hotel” Mols Bjerge” men Farmor har Sommerferie saa jeg bliver nok hjemme hos Ungerne, nu er jeg ogsaa saa voksen, at det ikke gør mig noget større, det er ikke saadan nu, som dengang jeg matte blive hjemme fra en Husflidsafslutning i Baastrup, nej hvor det ærgrede mig

Nu de kærligste Hilsner og Tak for godt Samvær i Ferien fra os alle her Inger

Sellerup Skov 24-8

Kære Alle

Jeg troede at jeg kunne gaa og samle lidt nyt, men Hjernen er tom. Astrid og Edith er hjemme paa Ferie, Astrid har ryddet op og revet og skuffet og hjulpet med at vaske og jeg tror nok de snart har Vasken til side, Edith har hjulpet mig Kornet ind, saa vi har indhøstet. I dag har jeg taget Honning fra Bierne, Edith skrællede Tavlerne og Astrid og jeg skiftedes til at slynge. Jeg tænker der er en 75-80 Pund.

Hermed de kærligste hilsner fra Hans

Hvidovre den 27.august 1955

Kære Alle

Mange tak for brevene. Sikken sommer vi har i år, og nu sidst i august, er der stadig meget varmt. I år kan man ikke klage over for lidt varme og sol, men jorden er efterhånden meget tør, så der skulle meget gerne snart meget gerne komme noget regn. Det går også langsomt med chokolade salget, det kniber med at opbevare den i forretningerne,  og folk svigter chokoladen til fordel for ispindene. Vi skulle ellers allerede have været i gang med julesalget, men det er ikke let at få kunderne til at tænke på jul i 25 graders varme og strålende sol. Som de fleste af jer måske har hørt, har Joan haft musetyfus efter at have spist mayonaise fra Irma. Det varede en otte dage og var ret slemt mens det stod på, men nu er det da heldigvis overstået. Det var også noget af et held, at Sussi og jeg ikke fik spist af den inficerede mayanaisse. Det er ikke så længe siden, at vi fik brev fra Jens. Han ville gerne sit fremkalder udstyr til Grønland, og han regnede med at fortsætte næste år, ja muligvis blev han deroppe hele vinteren, men han viste det ikke bestemt endnu. Hovedparten rejser jo ellers hjem i december og tager så afsted igen i februar. I dag har jeg været sammen med Arne i Idrætsparken og se fodbold, og se Køge vinde over AB. Joan og Sussi – Monse vores plejebarn fra I vinter, var så inde ved Mary så længe. Joanpasser jo ellers ikke Monse mere men hans far og mor var i byen i eftermiddag. Nu kan vi snart vente Astrid til hovedstaden igen. Hun skal begynde på Sundby 1. september. Vi er glade for vores springmadrasser, vi ligger knippelgodt på dem

Masser af hilsner Joan, Sussi og Vagn

Ankær d. 12-9-

Kære Alle

Tak for Brevene. Haaber I har det godt alle sammen. Høse har igen været gaaet af mok og slaaet baade Ketty og Fru Høse, saa de matte have fat i Politiet og saa truede han dem med Økse saa de matte have Forstærkning, han kom jo saa med, men er igen løsladt, man synes jo faktisk han skulle sættes fast for Livstid, inden han laver noget rigtig slemt. Det er nu ogsaa utrygt for dem derhjemme. Anker har haft ny Arbejde siden Ferien, han regne næsten ikke med at komme paa Værkstedet mere, det er saa sløjt med Arbejde deroppe, men det var jo skønt med en rigtig god fast Arbejdsplads men er er nok ikke sådan at faa fat paa. Nu tror jeg næsten jeg vil overlade Skriveriet til dem der har større Oplevelser at byde paa

Hermed de kærligste Hilsner fra os alle her Gerda

Modtaget d. 13/9                                                                                                                 Afsendt d. 21/9-1955 

Næstved d. 20/9-55

Kære ”alle tolv medlemmer”      

Tak for jeres indlæg, denne gang er der ikke så mange nyheder i de tolv, nu har jeg også set den et par gange siden jeg selv har haft den. Jeg er fortiden i færd med at lægge vores have om, vi vil have noget med plæne og beder omme i baghaven, det vender jo mod syd og der er vi også mere ugenerte omme. Ellers går livet sin vante gang her i Suså byen, Kirsten er jo så begyndt i     2. klasse, Peter er jo ikke begyndt at gå i skole endnu.

Vi har iår haft meget ud af vores have, vi havde meget tidligt nye kartofler. Og vi har høstet over 40 pæne græskar og en masse agurker. Jeg tog nogle billeder i ferien som jeg sender med, de billeder Jens tog derhjemme i julen er gode, men jeg synes dog ikke de af den grund permanent skal følge med vandrebogen, jeg tror det er 3. gang, de kommer til Næstved. L. Kjær Christoffersens i Rislev har haft den store sorg at miste deres yngste søn Jen kun 14 år, han døde af en uhelbredelig tarmsygdom. Jeg kan ikke finde på mere at berette om,

 så jeg vil slutte med at sende de kærligste hilsner fra os 4 Kristian

P.S. Vi venter at se dig og Sinne nede hos os inden så længe Astrid                                                                                                

Modtaget den 22-9                                                                                                        Afsendt 29-9

Kære alle sammen

Tak for brevene. Det var en grim historie med Høse, det er en kedelig nabo og have, håber ikke han finder på mere af den slags. Gerda skrev, Mor var blevet syg igen, håber det er overstået inden så længe. Ja, jeg sluttede jo i Kirkenæs 1/8 og kom til København igen 7/8. Det var tre dejlige måneder i Kirkenæs, selvom vejret ikke var og prale med, har jeg været på mange dejlige ture og set og oplevet en masse.

Hjemturen var også vældig interessant, jeg havde godt rejse selskab, det tager 4 døgn at nå Tronheim, men vi lægger jo også til mange steder og hurtigruten har jo meget andet med sig end passagerer, det er døgnets store oplevelse, når hurtigruten kommer, så strømmer folk til kajen, der er også meget at se på .Nå, men det er alt sammen overstået, og nu er jeg midt i hverdagen igen, man kan ikke farte rundt hele lvet, man må jo tænke lidt på fremtiden, i øjeblikket er jeg på sundby hospitals børneafdeling, men der bliver jeg nu ikke ret længe, jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal slå ind på, jeg fik brev fra Jens i går, jeg sender den med. Kan Gunnar ikke tage Den ud, der er ingen grund til den følger med længere, Jens’s brev har jeg taget mig af og gemmer til ham. Sinne var inde og hente sedler til julehilsner, det er jo ikke godt at vide om der bliver brug for dem.

Der har været nogle artikler i ”se og Hør” i Mestersvig i nr 37-38 og 39 byen står i den britiske udstillingstegn i disse dage, der er mange skotter i byen, jeg har nu ikke set så meget til dem, da jeg på grund af angina har holdt mig inde de sidste 8 dage, men nu regner jeg med snart at begynde igen

Til slut de kærligste hilsner til alle Astrid.

Modt. D.3-10                                                                                                                                     Afsendt d. 18-10-55

Kære Alle sammen

Mange tak for indlæggene i de tolv, og tak for gæstfrihed hos de forskellige af jer i ferien, ja så er ferien for længst overstået og jeg er i fuls sving igen, det er nu også dejligt at komme hjem og mærke at der er nogen der trænger til ens hjælp, men det er da ikke til at fatte som tiden flyver af sted, det varer såmen ikke længe inden det er jul igen, vi er allerede i fuld sving med at sy til juleuddelingen, så vi kan få noget at dele ud af, der skal så men være nok at dele ud til, der er så mange der går arbejdsløse. I dag har jeg haft 10 af mine søndagsskole piger herhjemme, vi skal til at indøve et optrin, der hedder” farvernes dronning” til en sognefest midt i november, men det er jo spændende hvor godt det bliver, det skulle jo gerne blive fint pigerne er vældig med på det, og de glæder sig til at de skal have deres kjoler af Krepepapir som jeg skal have syet. Jeg havde besøg af Ove i går han var på vej hjem på efterårsferie, det bliver spændende at se hvordan I får jer indrettet når I vel inden længe bliver gift.

Det er da noget kedelig noget med mor der sådan har været syg, jeg har nu ikke hørt noget snart længe så jeg regner med Mor er oppe igen. Forleden aften var jeg nede og høre en vældig interessant foredrag af en af vore præster en pastor Borchsenius, han har af to gange været på rejse i palastina og han har vel nok oplevet meget, sådan en får da meget ud af at rejse.

Nu mange Kærlige hilsner til jer alle Edith

Modtaget d. 20-10-55                                                                                                   Afsendt d 22-10-55

Kære Alle

Mange tak for jeres breve. Ja sidst jeg skrev til jer i de tolv var jeg hjemme på ferie, og det er jeg oså denne gang, så for at en eller anden troskyldig sjæl ikke skal tro, at jeg aldrig laver andet end at holde ferie, skal jeg oplyse at jeg faktisk har været i arbejde fra 9. august til den 15. oktober, og at jeg slet ingen ferie har haft der imellem, bortset fra en enkelt fridag i september. Herhjemme står det ellers godt til, Inger er hjemme med børnene på efterårsferie, men i eftermiddag er de oppe at besøge familien i Ankær. Jeg var der oppe i onsdags. De havde det alle godt, Anker er begyndt på værkstedet igen. Mor har jo, som I vel alle ved været syg; men selvom hun stadig skal være forsigtig, går det alligevel ret godt nu. Hun er da oppe det meste af dagen, og i går var hun enddog ude at gå med Inger og børnene.

Næste gang jeg skal skrive i de tolv, regner jeg så småt med at være gift. Jeg har lejet et hus med have, og jeg håber at vi kan overtage det til1. december, vi regner så med at gifte os en gang omkring nytår, men til glæde (og sorg) holder vi ikke bryllupsfest med gæster osv. I går var jeg ovre at besøge Edel og Bent, Bent og jeg handlede møbler, og for en gangs skyld var det ikke Bent der gjorde den bedste handel. Anna har været syg nogle dage, hun har ligget med et hals onde, men nu er hun i orden igen. I er selvfølgelig alle sammen velkomne til at besøge os i Nordjylland, når som helst I har lyst.

De kærligste Hilsner fra Ove

Ny adresse fra omkring 15. November Hobrovej Nibe.

Modtaget 25-10-55                                                                                                                     Afsendt 3-11-55

Sellerup 2-11-55

Kære Alle

Tak for indlæggene, det er altid rart at høre nyt fra familien og for mig selv gammel nyt. Ja jeg har jo rykket teltpælene op igen, og denne gang er det noget helt andet jeg slår ind på, jeg skal op på diakonhøjskolen i morgen, så skal vi jo se hvordan se spænder af, måske nogen af jer kunne have interesse af at få at vide sådan en uddannelse foregår, først er der en 5 mdr. kursus, den er naturligvis, den er naturligvis noget forskellig fra en alm højskole ophold men ligger alligevel på linje med en sådan, derefter er der en praktisk uddannelse foregår på plejehjem, åndsvageanstalter, børnehjem, redningshjem, soldaterhjem, sociale institutioner osv osv, man bestemmer ikke hvor man vil være i den tid, men det siger sig selv at der tages hensyn til hvad gren af diakonien man vil optages i og har evner til, formålet med den del af uddannelsen der varer 2½-3 år er naturligvis først og fremmest at give eleven en praktisk uddannelse, men også at vække hans interesse for  dybere behov og vanskeligheder, som mulighed for hjælp. Det er muligt at en og anden vil spørge hvorfor jeg pludselig slår ind på denne vej, ja jeg har altid gerne villet arbejde med drenge, og jeg vil forsøge på  at blive uddannet  i den gren af diakonien, der hedder børne og omsorgspædagog, der er stor mangel på diakoner her i landet, men alligevel er der sådan at skolen tager dem fra som ikke måtte egne sig til det, jeg tror nok henved 40 procent falder fra, men en del af dem har selvfølgelig ikke ønsket at fortsætte.

Jeg er personlig langt fra sikker  på at jeg har evner til at føre det igennem men jeg ser sådan på det at jeg i hvert fald har godt af at få indblik i den sag. Dem som bliver taget fra bliver det som regel efter den 5. mdrs kursus eller et halvt års tid de er kommet ud i praktik, efter den praktiske uddannelse er der en afsluttende 10 mdr. kursus.

Nå men jeg vil slutte med de kærligste Hilsner Gunnar

Dalgas Avenue 52 Århus

Modtaget den 4-11                                                                                                                   Afsendt 8-11-55

Kære Alle

Mange Tak for brevene, denne gang er de tolv havnet på Brædstrup sygehus hvor jeg har ligget siden sidste søndag nat, men jeg regner da med snart at blive udskrevet igen, vi havde jo regnet med at skulle trille med barnevogn nu til foråret, men det blev altså en skuffelse nu i denne omgang, nu er jeg så færdig med at arbejde på ”de unges hjem” og det blev da også kun mandag og tirsdag formiddag jeg kom til at forsømme. Bent bor jo stadigvæk nede på de unges hjem for lejligheden vi har fået er ikke klar endnu. Det er meningen at de der har lejligheden nu skal rejse her engang i november men så skal lejligheden jo også lige gøres i stand bagefter, så jeg rejser nok hjem på en lille ferie nu når jeg kommer herfra.

Det er en 5 mands stue jeg ligger på og den ene af patienterne er fra Tørring, så hun har Vejle Amts folkeblad, og der står en stor stykke om Høse, det sender jeg med, det kan være det kan more en og anden af jeg at læse det, selvom det nok er fantasi meget af det der står om hans bedrifter. Bent kommer herop hver dag så han kan få mappen med og sende den:

Mange Kærlige Hilsener og tanker fra Edel og Bent

Modtaget 9/11-11                                                                                                            Afsendt d. 13/11-55

Kære Alle

Tak for brevene det var en værre artikkel om Høse, jeg kan virkelig dårlig tro på alt det ”lykkelige familieliv” ved vi da i hvertfald lidt om, jeg synes man kan blive ærgerlig på Folkebladet, der bringer den artikkel kort efter at de har haft et stykke i bladet om ham abgående druk og vold mod familien, som vi ved er sandt. Mon de er klar over at det er samme mand. Så skal bryllupsklokkerne snart ringe for Anna og Ove. Tillykke med den nye lejlighed, det lyder godt synes jeg, der bliver noget at gøre med at indrette det; men det er jo så morsomt, jeg forstår godt I holder stille bryllup, det er ikke let at holde en mellem ting med stor familie til begge sider. Jeg fik brev fra Jens forleden, måske burde jeg have sendt det med vandrebogen, men det blev ude hos Vagn fredag aften, vo var derude til andesteg, der var et par ting Vagn skulle ordne for Jens, han ved endnu ikke om han kommer hjem først i december, men nu vil det snart opklares, det er heller ikke længe i forvejen de ved det, torsdag aften skal vi herovre indtale julehilsner til Grønland, hvis ikke vi forinden får besked, om at han kommer hjem.

Jeg havde to poser kastanjer med til Sussi fra min Sellerup tur, jeg synes det var en farlig bunke; men Sussi fandt på ingen måder at det var for mange, de laver en masse forskellige ting af dem i børnehaven, jeg har købt et gulvtæppe til den lille stue; men jeg får det først på lørdag, da skal jeg gå i vagt og er så hjemme om dagen og kan tage i mod det, Astrid var med inde for at se på,  det var svært at bestemme sig, jeg håber jeg har valgt rigtig, det er et dansk vende tæppe; men et andet fabrikat end det store tæppe jeg har.

Mange Kærlige

Hilsner til jer alle fra Sinne

Kære Alle

Egentlig skulle jeg læse tysk, men på tide er det jo også at Bogen kommer videre, Gunnar ringede i Aften, men de blev afbrudt, og det var vist nærmest Poul han skulle snakke med, og han skulle til et Møde. Gunnar er ellers glad for at være der, men der skal hænges i siger han. Edith kommer herned lørdag-søndag saa der maa han jo se at faa tid til at komme herud. Sidste Søndag var der Film om Kantiki Turen, ovre på Naturhistorisk Museum, og tænk hvor der var Tilstrømning, der er gratis entre, og naar der er Film, ruller den flere gange lørdag –søndag, næste halvdel kommer næste lørdag-søndag. Jeg hører Hørespil, saa det bliver nok lidt spredte Bemærkninger, nu har Farmor da faaet sit hus i Harlev silgt, dvs Køberen har stillet den Betingelse, at han skal have sit Hus herinde solgt, men han er da derude hver søndag, for at rydde op, Haven ligner også snart et Torneroseslot. Børnene er glade for deres Skole, og da der er 3 andre her i Kvarteret, der ogsaa gaa i den 2 Piger og en Dreng, har de jo ogsaa faaet flere Kammerater. Vi har fået et 6 etagers hus oppe på Charlottehøj, der bor de to, og pussig nok har de en Bror paa alder med Ole, naar Anna som er paa alder med Else kommer sætter hun sig helst ved Klaveret ogsaa sidder hun og spiller de smaa melodier, de har lært i Skolen, det kan hverken Jørgen eller Else gøre hende efter, og de har ikke klaver hjemme. Børnene har begyndt at pakke Julegaver ind til hverandre,saa jeg ser med nogen Bekymring paa SSkabet i Soveværelset, der gemmer de dem. Farmor skal til Kerteminde i Julen, Ellen ville gerne have hende med og saa kører hun. Det er da rent fantastisk hvad Avisen beretter om Høse,  det værte er da næsten at han har mistet alle sine Medaljer. Gunnar og Edith vil nok gerne læse det, saa jeg kan jo sende det over til Vagns naar jeg skriver til Sussis Fødselsdag, Hans tror jeg da har læst det. Jeg hørte Udsendelsen fra Brejning emaaske I hjemme kendte Stemmerne. Genboens, de købte det forsømte Hus sidste Vinter, de har en aandsvag Datter på godt 20 aar, hun er som et Barn. I gaar da Ole og jeg snakkede med Fruen, saa snakkede han jo som sædvanlig om Ambulancer, saa sagde hun med et Smil, ja det snakker Janne ogsaa meget om, de er saa rørende søde i mod hende ”men vi har ordnet det saadan, naar vi falder bort, kan hun komme på B”

Nu maa det være nok, og jeg vil slutte med de kærligste hilsner til alle

Inger

Sellerup Skov 28-11

Kære Alle

Tak for Breve og Indlæg. Som de fleste af jer jo ved gaar alt ved det gamle her. Edel har været hjemme en halv snes Dage pa asaakaldt rekreation, hun bagte dog Smaakager og Pebernødder, stoppede Strømper, gjorde Julerent ovenpå og saa fremdeles. Bent kom og hentede hende i gaar, han havde flyttet deres happengut hen i lejligheden i lørdags, Edel var spændt paa at se det. Landbrugspriserne er jo meget omtalt i Pressen for tiden, jeg tror dog ikke dets direkte indflydelse på Pristallet er saa stor som det faar skyld for, vi har formange og for dyre Omsætningsled, som et Eksempel  kan jeg nævne Mælk, vi faar 42,75 ø pr L med tre 3,65 procent fedt, og hvad  betaler I maaske nogle og halvfjers ører. Og hvad koster Kød ikke paa trods af at Priserne på Slagtekreaturerne har været trykket det meste af efteraaret, Æg Smør og Flæskepriserne er hæje skal jeg gerne indrømme, men det varer vel ikke længe inden de falder.

Hermed de kærligste Hilsner fra Hans

Hvidovre den 5. december 1955

Kære Alle

Mange Tak for brevene ja så skal Anna og Ove giftes på lørdag, og så er halvdelen afsat, hvem skal nu være den næste modige? Jeg siger tak for breve og hilsner til vores fødselsdage.

Inger skriver om avis udklippet om Høse, men hun har desværre ikke sendt det endnu, så jeg kan ikke sende det med mappen. Vi fejre også i år juleaften hjemme, Sussi vil ikke rejse og selvom Joan og jeg gerne ville til Jylland, er vi alligevel glade for, at Sussi holder mest af at blive hjemme i julen. Vi regner med at Sinne, Astrid, Faster og måske Joans onkel og Malka. 1. juledag skal vi til julefrokost hos tante Agnes. Sussi har haft mæslinger og været ret medtaget, men nu er hun ovre det igen. Hun er bare blevet så tynd og bleg, men vi håber at hun snart kommer helt til kræfter igen. Nu skal vi i gang med højfjeldslampen så hun kan få lidt kulør igen. Hun nåede lige at blive så rask, at hun kunne komme i børnehave til sin fødselsdag. Det ville hun også meget nødig gå glip af. Joan var med derhenne og var meget imponeret af, så meget som de gjorde ud af børnenes fødselsdage, så hun kunne godt forstå at det havde været en stor skuffelse, hvis Sussi ikke havde nået at komme derhen. Joan holdt op på centralen 1. november og regner ikke med at komme i gang igen, men det er nu også rarere at have hende hjemme. Sussi går i børnehave endnu og hun skal i hvertfald have julen med derhenne.  Jeg ved ikke rigtig, om vi melder hende ud til nytår, hun kunne komme i skaloe til august, men hun skal nu vente eet år til.

Mange Kærlige Hilsner Sussi, Joan og Vagn

Ankær d. 29-12-55

Kære Alle sammen

Allerførst må jeg vel bede jer undskylde at  Mappen har holdt Ferie her, jeg har haft saa travl siden den kom at jeg faktisk helt glemte den, jeg har syet et Sæt Skoletøj til Harry og saa kom juletravlheden. Bedstemor var her Juleaften Kristian Henriksen fra Højen er stadigvæk på Sygehuset, han har haft Blodprog og Lungebetændelse og har været syg i 6-7 Uger, de øvrige fra Højen skulle jo saa holde Juleaften paa Sygehuset, det blev bare en tris Jul for dem, da han var saa træt at han næsten laa hen i en døs, men allerede Juledag var det bedre igen, men det er trist for dem. Juledag var de her alle fra Sellerup Skov, og anden Juledag fulgte vi med Bedstemor til Højen. I dag skal der være Juletræ i Søndagsskolen, Birgit er med i en Skets, hun er Jomfru Maria og skal synge ”Et Barn er født i Bethlehem”. Det var jo dejligt at komme hen og se hvordan hun klarer det, og hun er ogsaa saa ked af selv at komme afsted. Men vi maatte have Doktor Thomsen om og sætte en Klemme i Erlings Pande i gaar, han fik en slem skræld, da Baghusdøren blæste om i Hovedet paa ham, saa han skulle helst holde sig lidt i ro et par dage, men det er jo ikke nemt naar han ikke har feber, og han ville jo saa gerne med til Juletræ, men Doktoren sagde nu, at det var en daarlig Ide.

Anker er cyklet ned til Rands Fjord tidlig i morges, for at arbejde i noget der hedder Kisel grav, hvis det er saadan det skrives, jeg er nu ikke glad for det i det her Vejr, mwn Anker har jo ingwn ro paa sig saa snart der er lidt standsning paa Kurvefabrikken, han blev ellers ved lige til Jul mens de fleste andre gik tidligere men nu ved de saa ikke hvornaar de kommer i gang igen. Hvor ville jeg inderligt ønske at vi havde haft 15 tdl. Eller ogsaa en rigtig god Arbejdsplads. Men naar man saa besøger Kristian Henriksen bliver man jo taknemmelig fordi vi alle er raske, saa gaar det andet jo ogsaa nok.

Nu vil jeg slutte med hjertelig Tak for alle Julehilsner, og ønske alle et velsignet Nytår fra os alle Gerda

Modtaget d. 30-12-55                                                                                                                 Afsendt d. 2-1-56

Næstved d. 31-12

Kære Alle

Tak for jeres indlæg, jeg vil begynde med at ønske jer alle et godt nytår med tak for det gamle. Ja så er julen vel overstået, jeg har haft eftermiddagstur i ugen her mellem jul og nytår, så i dag nytårsaftensdag har eftermiddagsholdet fri med sædvanlig helligdagsbetaling for dagen, da alt arbejde standser kl 14, det var ellers min mening at jeg skulle have været på skovtur hele dagen, med kile hammer og økse, men da øsregner har jeg opgivet at tage ud og har i stedet valgt at bruge pennen. Vi skal ud hos Karens Bror Johannes og fejre (juleaften)nytårsaften, i morgen er der juletræs fest i papirarbejderforbundet på bygningen, det er en stor dag for børnene. Vi havde lynvisit af Poul fornylig, han arbejde med et vandværk i nabosognet. Gunnar er vel nok bleven flink til at skrive julekort, vi har fået ikke mindre end 2 julekort fra ham tusind tak Gunnar. Ja så står vi jo igen overfor den spændende tid med overenskomstforhandling mellem arbejdsgiver og arbejder, vi må jo håbe at det kan spænde af uden stor konflikt. For at vende tilbage til det mere familiære, så går alt faktisk ved det gamle, børnene vokser og vi andre vokser med, jeg er nu næsten helt vokset fra mit hår. På papirmøllen skrider rationaliseringen planmæssigt frem, der er investeret millionbeløb alene her på Gl Magle Mølle de senere år. Gaffeltrucks har vi nu og køre overalt rundt på fabrikken, pulperer  afløser efterhånden hollænderi og stengang.

Jeg vil slutte med at sende jer de kærligste hilsner fra os alle 4 Kristian

København 10/1-56

Kære Alle

Ja så må jeg vist hellere se at få bogen sendt videre, inden tiden bliver overskredet, den holder jo stadig en del ferier.

Nu er vi godt på vej ind i året 56, det kniber altid at vænne sig til at skrive et nyt tal, dette år bliver det sikkert for mit vedkommende mindre interessant end det foregående, jeg har stadig mest lyst til at rejse igen.

Det er lidt småt med nyheder, men jeg må se at finde på lidt.

Tanta Agnes har det ikke ret godt i øjeblikket, hun var ved doktor i går og skal til Røntgen på torsdag, hun har alt for meget at gøre, men nu er det også alvor med at få det solgt i hvert fald 2 og 3 sal.

Ove var herovre et par dage i nytåret for at ordne bøgerne, men Anna kom jo desværre ikke med, jeg glæder mig til at se hvordan de bor, og det kan jo nok lade sig gøre at rejse til Nibe på nogle sammenlagte fridage.

Jeg har høbt mig et sofabord og et radiobord for resten også en lille løber, så her er ganske pænt nu, når jeg får råd skal jeg have mig en kommode.

Dette blev et meget indholdsløst brev, men dagene glider stille og roliglle uden større begivenheder, så jeg må hellere slutte for denne gang, når bogen når hertil igen er vi nok midt inde i foråret.

De kærligste hilsner

Til alle

 Astrid

Randers d.23-1-56

Kære Alle

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv”, ja nu er det vist på høje tid at få mappen sendt videre, brevskrivning bliver vist aldrig min stærke side.

Sidste søndag var jeg i Nibe og besøge de nygifte som den første af familien, jeg havde en dejlig weekend, hvor bor I dejlig, de forskellige kan godt glæde sig til at komme derop på besøg.

Sikken en vintervejr vi har, i går morges lå sneen højt på vejene så ”Josefine” ville eller kunne ikke køre igennem, så jeg måtte først på dagen gå rundt, men det var betagende smukt at se det hele så blændende hvidt så jeg nød rigtig at gå rundt i det, en søndag morgen er nu også særlig dejlig fordi alting er så stille og fredelig, og så ligger min rute sådan, at jeg en lang stykke vej har udsigt over Gudenådalen.

I aftes var jeg nede og høre dr. Joh. Christiansen tale om emnet ”den slanke linie” det var vældig interessant og vi blev vist alle klar over at vi spiser helt forkert her i Danmark, og for vores sundg´heds skyld burde vi forandre vores kostplan meget.

Jeg har fridag i dag men skal nu ikke lave noget særligt, det er dejligt at have en dag til at få ordnet noget, at der bliver skubbet til side til hverdag så jeg har været på lappe og stoppestue, man slider meget på tøjet ved at køre rundt hele dagen.

Jeg har vist ikke ret mange flere nyheder end Astrid så jeg vil slutte med at sende

De kærligste hilsner til alle Edith

Nibe den 29-1-1956

Kære Alle

Mange tak for jeres breve i ”de tolv” Ja så skal jeg for første gang skrive i mappen, efter at jeg er blevet gift. Så jeg kunne jo godt give mig til at fortælle en hel masse om Anna, men da I jo kender hende de fleste af jer og jeg også er bange for, at de der ikke kender hende , vil synes at jeg praler for meget skal jeg afstå fra det, og i stedet fortælle lidt om ”vores hus”, og hvad vi foretager os.

Vi har jo lejet et helt hus,d.v.s., ovenpå er der to værelser, som vi ikke må benytte, derinde opbevarer husets ejerinde sin afdøde fars ting, men vi har god plads foruden. Nedenunder har vi en lille entre, en større hall, toilet, køkken og 2 stuer, en større og en mindre. Den største bruger vi til dagligstue, her har vi et dejligt hjørnearrangement med et lille bord i teak, og et dejligt stort skrivebord med bogreol, en god lænestol, et radioskab, fire bogreoler(de tre har jeg fået af Faster) foruden forskellige mindre ting. Vi har jo fået en masse dejlige bøger fra Faster, deriblandt ikke så få meget nyttige håndbøger. Bøgerne pynter jo vældigt i stuen, men hvad vigtigere er, de gør nytte. Den anden stue er kombineret spise og havestue, hoveddøren fører ud til en stor veranda, hvorfra der er udsigt ud over det frie bondeland. Ovbenpå har vi et soveværelse og et gæsteværelse. Nedenunder har vi tre kælderrum, og vi har også et lille udhus, hvor der er plads til høns. Til huset hører en ret stor have, som vi også har lejet. Den er dog en del forsømt, vi synes selv, at vi har det så rart, men kom selv op og se. Edith var her forleden søndag, og vi håber at hun snart kommer igen, jeg har ellers nok at gøre, foruden timerne i børneskolen, har jeg ni timer om aftenen, dels i handelsskolen, dels i arbejdstekniskskole. Fra første februar skal jeg desuden overtage gårdvagten på legepladsen. Fra første april får jeg nyt skema i børneskolen,  og det lader til at jeg skal have 3 overtimer. Jeg glæder mig til at komme i gang med det nye skema. Vi har fået en kattekilling. Nogle drenge fra anden klasse kom og forærede Anna den, mens jeg var i skole, og så var vi jo nødt til at være glad for den, det er vi også nu. Den er så forfærdelig legesyg,  så den giver anledning til megen morskab. Nå, I får ikke mere denne gang. Vi håber så at se jer heroppe snarrest, dog ikke alle på en gang.

De kærligste Hilsner fra Anna og Ove Hobrovej Nibe

Århus 7 -2-56

Kære Alle.

Mange tak for brevene, det er hyggeligt at høre lidt om hvordan det går jer rundt om i vort lille land. Vandremappen finder jo stadig nye steder hen, men efterhånden så gror vi vel alle sammen mer og mindre fast. Sidste søndag var min kammerat og mig en tur i Brædstrup, min kammerat har en søster der er sygeplejerske på Brædstrup sygehus, vi tilbragte næsten hele dagen på Nørregade 23, ja vi var da også en tur i møbelforretnngen, jeg syntes Bent havde en stor møbellager, der sidder i hvert fald i hvert fald mange penge i sådan noget, men det er jo ingen sag når blot forretningen er i fremgang, og det er den vist nok, ikke Bent? Min kammerat og mig var begge to enige om at det havde været en meget hyggelig dag, forhåbentlig synes de også det Brædstrup. Ellers kommer jeg jo en heldel ud på Blåmejsevej, selvom jeg er glad for at være på skolen så er det nu rart at kunne komm ud og slappe lidt af, og selvom der er sne så sørger Jørgen altid for at fortorvet og fliserne er kastet fri. Nu må I ikke tro at jeg løber i byen hele tiden for det er der ikke tid til, for vi har meget at bestille her på skolen, det er faktisk sådan at man sagtens kan få hele tiden til at gå med sine lektier, og jeg kan godt mærke at jeg har sværer ved at følge med her end på højskolen, jeg er jo også blevet ældre og over den alder hvor man har lettest ved at lære, jeg tror nu også at konkurencen er en hel del hårdere en på Rønde. Men sådan i al beskedenhed så synes jeg nu selv jeg har lært en hel del i vinter, faktisk så er jeg meget glad fordi at jeg kom herop.  Til april skal jeg op på Søndbjerg børnehjem, det ligger seks km nord for Odde sund broen (den vestligste af Limfjordsbroerne). Der er ca 40 børn på dette hjem, det er jo mest drengene jeg skal have med at gøre, jeg skal bl.a. lede sløjd og gymnastik, det sidste er jo ellers ikke min stærke side men vi må jo håbe det går, der er også en lille landbrug til (ca tdl) der er 4 køer en del høns og grise, foruden en stor have det skal drengene og mig passe, jeg synes selv det er meget spændende om jeg kan klarrer det, det er forstanderen der har skaffet mig stillingen, og både lærenene og forstanderne siger det er en god plads, men det er en noget streng forstander på børnehjemmet sagerne skal vist helst være i orden, jeg skal have 500 kr om måneden + kost og logi det er lige så meget som jeg fik ved landbruget, forstanderen har også sagt de andre ikke må få ar vide hvad jeg skal have, for så meget kan de ikke få alle sammen Hvis jeg skal færdiguddannes som diakon skal jeg nok tilbage på skolen om to år, det er en 10 mdrs. Kursus den sidste nå men jeg vil slutte med de kærligste Hilsner Gunnar adr fra 1. april Søndbjerg Børnehjem pr Uglev.

Sellerup Skov d. 12-2-56

Kære Alle!

Mange ´tak for jeres breve, i dag er vi en hel flok samlet i Sellerup  Skov, Sinne, Astrid, Gunnar og familien fra Ankjær er hjemme, og Bent og jeg jo altså også. Nu har vi jo så fået os installeret i lejligheden på Nørregade 23, og det er ellers en rar lejlighed, men i løbet af året flytter vi jo nok igen, vi har fået lovning på lejligheden ved forretningen, og det er jo det helt ideelle for os, lejligheden vi har nu ligger i den ene ende af byen, så der er et godt stykke fra forretningen. Gunnar var og besøge os i søndags, men ellers ser vi alt for lidt til familien, Anna har også været på besøg, men det var før vi havde fået os indrettet, fra Århus og Randers, er der jo da ellers ikke længere end at I nok kunne smutte med til os en weekend.

Bent har været tre små uger på omskoling i Tinglev i januar måned, men det synes han nu ikke der var meget sjov ved, i den tid var jeg så herhjemme i Sellerup. Ro er her ikke meget af, så jeg tror jeg vil slutte med de kærligste Hilsner fra Edel og Bent.

Modtaget d. 12/2-56                                                                                      Afsendt 19-2-56

Kære Alle

Mange tafk for jeres breve. Denne gang har jeg igen hentet bogen i Sellerup. Edel har fortalt om hvem der var samlet hjemme sidste søndag. Jeg havde min 8 dages vinterferie, og Astrid havde 4 fridage efter vagt, så vi fulgtes ad hjem om lørdagen, da var der der ingen besværligheder, Astrid rejste til København tirsdag aften og var ca 2-3 timer forsinket, j eg var mere heldig torsdag eftermiddag, jeg klarede med en lille halv times forsinkelse, det var da heldig jeg ikke ventede til fredag, for da var det efter pressen slemt at komme over bæltet.  Jeg har vist for sidste års ferie års vedkommende vist haft ydrepunkterne hvad vejret angår, med den stærkeste varme i juli måned og den hårdeste kulde i februar, det var meget koldt, men de havde en god kakkelov n derhjemme, jeg valgte at sove dernede i stuen, mens Astrid sov oppe på det lille værelse, vandet i hendes vandglad frøs da også en nat, så den har været kold, men Astrid var også nøsten helt borte i dyner og tæpper, det kneb meget at komme frem til dagens lys om morgenen, det tog forståeligt temeligt lang tid. Vi havde 2-3 stille vejr og solskin- rigtig norsk vinter- Astrid var ude på ski hver dag, og jeg var det en dag, det gik somend bedre end j eg havde ventet med at klare det, jeg har vist ikke prøvet skiende siden 1951, da Hans og jeg var ude på en lille tur hen til Gerdas, det var mens de havde ejendommen, vi stod flot ned af den lille bakke uden for huset, Bitten og Harry ville gerne have os til at prøve ”bjerget”, men det afstod vi nu fra. Tante Agnes er kommet hjem fra hospitalet, det kom hun nu allerede i fredags, det gik næsten hurtigere end jeg havde ventet, jeg var en lille tur oppe hos tante Agnes i går aftes, det gik temmelig godt men tante A så lidt træt ud, men er vel ikke så mærkeligt, i eftermiddag Astrid og evt Vagns kommer vist også.

Mange Kærlige Hilsner fra Sinne

Århus 27-2-56

Kære Alle

Først så mange tak for små og store indlæg i vandrebogen, sidste gang glemte jeg at skrive dato, men efter tiderne hos Sinne og Hans må det være ca. 3 mdr. siden, og det er vist meget pænt når vi betænker at det har været jul. Vi har så lige fejret 7 års fødselsdag og Else var strålende glad for alle de mange kort hun fik, hun skal nok huske mig på at vi får skrevet til Peter, det må man vel kunne kalde ”Med beregning” hun havde 6 skolekammerater med hjem fra skole så det var en stor dag. Ole fik et lille armbåndsur af Mormor i anledningen af Elses fødselsdag, han har ellers i lang tid gået og trukket sit ærme op –fordi jeg skal se hvad klokken er-  men det vidste Mor nu vist ikke noget om, og så fik han et ur, og det kan lyse i mørke, han står mange gange i dagens løb ude i gangen ude i mørket for at beundre dets lys. Og i aftes da vi to var herinde i stuen, slukker han pludselig lysest og siger, du skal ikke være bange mit ur kan lyse for dig. Den 7. gæst til Elses fødelsd. Kunne ikke så hun skulle have været her til te i eftermid. Else fik et te stel af Mormor, men så fik de gæster , så legede Else der i stedet for. Vi har fået nyt betræk på sæderne i spisekrogen, det var også hårdt tiltrængt, det var ikke gode ting man fik dengang. Det var dejligt vi fik tø selvom det er dejligt nemt at holde børnenes tøj mens sneen ligger, så det var for koldt, selvom vi jo da har varme døgnet rundt, var de yderste ruder flere dage helt hvide af frosten.

 Hvor var det dog rystende at de fire marinaer drev til havs,  der er sorg både i deres hjem  og hos de torskepilkere, som blev årsag til det. Vi håber at se Edith her i næste weekend, Gunnatr talte også om, at Edel og Bent og kammeraters søster måske kom en søndag når føret blev mere stabil, men nu er der jo ikke så lang til tilbage af Gunnars højskoleophold, vi vil savne ham meget, og når ha n kommer der bliver den bedste forbindelse hvis egentlig hjem til Sellerup, fra Nibe er der vist ikke nemt at komme til fra Uglev uden man har flere dage. Da jeg var meget ung ønskede jeg ofte, at jeg skulle gå med briller, det mente jeg måtte pynte på mig og skjule min næses størrelse en del, nu har jeg fået briller til nærarbejde, men børnene synes slet ikke jeg er pæn med dem, så det er jo kedeligt

De kærligste hilsner fra os alle her Inger

Sellerup Skov 4-2

Kære Alle

Tak for indlæggende store og små, så slap vinteren sit tag, men vi må så håbe, at det er slut for i år, selvom vi først skriver 4. marts, kulden var jo hård, det var rart med en god varm stue, det var også ligeved, at dagligstuen og kostalden var de eneste fros frie rum vi havde, pumpen i køkkenet frøs da nogle gange, men den var ret let at tø op igen. Sne fik vi ikke mere af, end sneploven kom rundt hver dag, det kneb dog med at komme i bund sidste gang, en nat kørte de i grøften henne ved Artur Madsens, og en morgen kunne de ikke starte bilen, da de havde holdt samme sted, så bilen måtte tage turen i to etaper. Jeg synes heller ikke vi fik så overvældende sne, selvom vores vej røg godt til. Isbryderen var i fjorden for første gang i år nu ved otte tiden det var vist Isbjørnen den vendte dog ved Holsterhage, jeg veg så ikke om det var for at rydde op i isen i ydrefjorden, isen var ellers i drift herfra og ud, eller den har fået kontraordrer. Jeg skal til at have undersøgt hvordan kulerne har tålt frosten, og have lagt kartofler til spirring. Ja så har vi jo fået nye naboer Rasmus Velling hedder manden, det er fire mennesker, mand og kone og konens broder han er lidt invalid, og så en dreng på seks år, det er konens dattersøn.

Hermed de kærligste hilsner fra Eder alle fra Mor og Hans.

Hvidovre den 11 marts 1956

Kære Alle.

Mange tak for brevene. Tillykke med stillingen Gunnar, vi håber, at du må blive glad for dit nye arbejde. Nå så alderen er begyndt at trykke dig. Jeg synes da ellers dine breve i vandremappen tyder på stor fremgang. Jeg skal også skifte stilling første april, jeg har søgt og fået en stilling som repræsentant for Nordisk Kaffe kompagni. Jeg skal stadig arbejde i København, men arbejdet her er noget bedre betalt end hos Toms. Den 14. februar fik jeg en vogn at køre i, og nu skal jeg aflevere den tirsdag før påske, så det bliver en kort fornøjelse, men til 1. april får jeg en ny igen. Den vi har nu er en lille Renault 4c4, den nye vi får bliver nok en lidt større vogn, men hvad mærke det bliver, er ikke afgjort endnu. Vi har prøvet flere forskellige, men det er svært at bestemme sig. Der er mange gode vogne i mellemklassen. Hos Toms skulle jeg selv betale benzin, skat osv., men mit nye firma afholder og vi må bruge den det vi vil til privat, også til evt udenlandsture i ferien.

Vi havde ellers planlagt en tur til Nibe de første påskedage, men Toms ville ikke lade mig beholde vognen påsken over, de er noget  sure over at jeg rejser, det er uheldigt at påsken falder omkring 1. april, men det er der ikke noget at gøre ved. Vi tager til Jylland alligevel, men opgiver turen til Nordjylland. Sussi og Joan rejser nok tirsdag den 20. og så kommer jeg tirsdag eller onsdag før påske. Vi skal så være i Kbh., så jeg kan møde frisk og oplagt i min nye plads 3. påskedag.

I søndags var vi i Næstved sammen med Sinne og Astrid. Det var den første lidt længere tur i vognen. I dag har vi været ude hos Sinne sammen med Faster. Det var dejligt vejr, så vi kørte en tur ned i nærheden af Furresøen. Det var en dejlig tur i naturskønne omgivelser. Sussi havde været ude hos Sinne om natten. Joan og jeg havde været på fabrikken i aftes til Grønlandsaften, det var gået fint med Sussi, men Sinne havde vist også forkælet hende. Sinne havde læst så meget for Sussi, at hun var blevet helt hæs. Sinne havde for resten fået brev fra Jens. Det var en skam jeg ikke fik del med, så kunne dat have gået med mappen. Brevet var dateret 21/2, og Jens vidste da ikke, om han fik sin kontrakt forlænget ud over 15. marts der var fare for indskrænkning i driften pga. vandmangel. Elven som de fik vand fra kunne give det halve af hvad de skulle bruge, så det er uvist om han dukker op omkring den 15 el.m. Her er vi alle sunde og raske og har det godt. Jeg håber, at se en del af jer i påsken.

Mange Kærlige Hilsener Sussi Joan og Vagn

Andkær d.19-3-56

Kære Alle.

Mange Tak for brevene i de tolv, det er vældig interessant at læse især om vinteren mår vi ikke ser så meget til hinanden, det det jo ikke så meget ved at skrive især når man ikke har noget at fortælle om. Hvor var det trist med den arbejdskonflikt men man må håbe de snart kommer til et godt og fornuftigt forlig inden der bliver for meget uenighed ud af det. De har ellers så travlt på værkstedet for tiden så vi håber meget at de ikke skal til at strejke eller betale alt for meget til strejkekassen, vi synes nu kunne det blive godt fasr arbejde hele året rundt var det meget mere værd end alt det andet de trækkes om. Tillykke med jeres nye stillinger både Vagn og Gunnar og held og lykke med det, det lyder også efter det er vældig gode chancer for jer begge to. Astrid skriver at når hun får vandremappen er vi nok langt inde i foråret endnu er der nu ikke særlig blide vinde når det fryser et par græder og det blæser fra øst og solen gemmer sig bag fæle grå skyer og sådan har det været nu de sidste dage kakkelovnen er også for dyr i kost så det må vel blive bedre engang. Børnene klager også hver søndag over at vi ikke kan komme ned til Mormor vi har ikke været der siden Bent hentede os da Sinne og Astrid var hjemme, men det er jo for koldt at cykle med de to små. Bente siger næsten alting nu men nu kan hun også snart blive 2 år det er skrækkelig som tiden render, men vi synes nu selv hun er kær når hun slår armene om halsen om os og siger ” li dig” og har hun gjort noget jeg lader som om jeg er ked af siger hun ”ongyl mor” Det var vel nok et fint kort du havde skrevet til Birgit Kirsten. Far og Mor kan nok være stolte over sådan en dygtig skolepige.

Nu sendes i alle små og store de kærligste hilsner fra små og store i Andkær Gerda

Modtaget d. 21-3                                                                                                                           Afsendt d 26-3

Næstved 25/3/56

Kære Alle

Tak for jeres indlæg, som jeg altid er glad for at læse. Karens Far døde d. 13. marts på Sct. Elisabeth hospital efter et kort sygeleje, Karens Far blev 79 år gammel, han var et prægtigt menneske som vi alle vil savne at have i blandt os. Kirsten har kighoste, og i disse dage har hun også Fåresyge, Peter havde Fåresyge for 3 uger siden da familien fra København var hernede og præsentere den lille Renault. Vi har nu fået oplyst tidspunktet for vores samlede ferie på 2 uger, det bliver fra den 15 juli til 29. juli. På Maglemølle er vi endnu kommer ud. Ja så vil Gunnar også ud og prøve noget ny, held og lykke til Gunnar. Jeg har igen i år udvidet mit areal så jeg nu har 900 m2 for uden min egen grund. Jeg har puslet lidt med den ide at have lidt fjerkræ, men det er jo ikke så billigt at komme i gang med, når først man skal hen og bygge hønsehus, så måske bliver det ikke til noget.

Peter er så blevet skrevet ind i skolen og skal jo så begynde skolegangen efter sommerferien, der blev indskrevet 71 børn, det vil med andre ord sige at der bliver 3 første klasser i år.

Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os alle i Næstved

PS vi håber at se nogle af familiemedlemmerne her i Næstved her i sommer.

København d. 1-4-56

Kære Alle!

Tak for brevene. Sidst jeg havde bogen var julen lige overstået, og nu er vi godt på vej ud af påsken, og vi har hele den dejlige forår og sommer foran os. Vi sygeplejersker mærker nu mere til højtiderne, efter at vi også har fået de såkaldte ”skævedage” j eg har haft fri skærtorsdag og langfredag og har så 2 dage til gode, skærtorsdag var vejret vidunderlig, Karen og jeg var en tur i Ørholm og Søllerød og nød i fulde drag den dejlige solskin. Langfredag var vi ude hos Sinne til morgenkaffe, vi fulgtes så med Sinne til byen, hun havde aftenvagt, bagefter var Karen og jeg ude at spise middag på den kinesiske restaurant, opvarterne var kinesere og maden kinesisk det var morsomt men heller ikke særlig billigt, om aftenen var vi   i Christiansborg Slotskirke og kørte Matthæuspassionen, det var meget smukt, I dag skulle jeg have været hos  Sinne til middag Onkel Karls og Tante Agnes  er der, men da jeg først var færdig kl 6, syntes jeg at det blev for sent. Ejvind og Birgit er rejst til Randers i Påsken, Faster er i Smidstrup, Faster var ellers ved at opgive det, hun havde fået noget ”hold” i ryggen.  Tante Agnes har solgt 2.og 3. sal, og vil så selv beholde 1, sal, men ejeren har ikke helt godkendt det endnu, så vi er spændte på hvad det ender med, men forhåbentlig går det i orden.

Jeg har sagt op på Sundby til maj og har ikke søgt nogen stilling endnu, der er ellers nok at vælge i mellen, men det er ikke så let at blive enig med sig selv.

Hvor er det kedelig med al den strejken, forhåbentlig glider det snart i lave igen, de kunne nu godt have valgt et bedre tidspunkt end påskehøjtiden.

Vi havde så småt ventet Jens pludselig dukkede op en dag, men han har igen fået kontrakten forlænget og  regner med at komme hjem 1. maj.

Nå men jeg vil slutte for denne gang med de kærligste hilsner til Alle

Astrid

Modtaget 3-4-56                                                                                    Afsendt 18-4-56

Kære Alle sammen

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv” og tillykke med den nye stilling Vagn, jeg håber du bliver glad for det, det er da dejligt at få en vogn at kære rundt i. Ja her i Randers står alt til ved det gamle, det er dejligt at det går mod foråret, det ser så yndigt ud når forårsblomsterne mykdrer frem i haverne, det er også noget rarere at køre rundt nu hvor vejene er bare, for det har til tider været nogen værre stroppeture vi har været ude på. I morgen rejser jeg en tur hjem jeg har fri 4 dage, det skal blive dejligt at komme hjem Anemonerne må vel også væfre ved at springe ud i skovene derhjemme. Det er da spændende hvor du slår dig ned til maj Astrid, jeg håber du finder noget du bliver glad for, ja så er strejken da omtrent holdt op, det var også noget kedelig noget, her i Randers var der en forfærdelig optøjr nede i byen, bl.a. måtte bybusserne indstille, da de unge mennesker smed sig foran dem og truende med at knuse alle ruderne i den der kørte, det er et meget kedeligt brev men jeg kan ikke finde på noget at skrive,

så jeg vil slutte med de kærligste hilsner fra Edith

Modtaget 20-4-1956                                                                                                              Afleveret den 22-4-1956

Nibe d. 22-4-1956

Kære Alle

Mange tak for jeres indlæg i de tolv og for jeres breve til min fødselsdag, jeg fik brev fra alle mine søskende på eller inden fødselsdagen, Inger og Gunnar dog undtaget. Men i aftes kom Gunnar så og afleverede gratulationen personligt og det var jo en stor og glædelig overraskelse. Han er kørt herover på knallert. Det er ellers en lang tut ca. 140 km. Det kunne ellers nemt være gået sådan at vi ikke havde været hjemme til at modtage Gunnar. Vi stod lige og skulle til at tage afsted til skolefest da han ringede på. Vi er ellers stadigvæk stadig glade for at være her i Nibe, nu har jeg jo ikke så travl mere, da aftenskole arbejdet er afsluttet for denne sæson. I den sidste tid har vi haft ret travlt i haven; men det er en travlhed vi begge er glade for. For godt tre uger siden anlagde vi en lille mistbænk i køkkenhaven, og i torsdags spiste vi de første radisser og de første salat. Vi har også lagt glas over rabarberne, og på min fødselsdag fik vi rabarberkage for første gang i år. der er Meget ukrudt i haven, men der er en dejlig jord, og haven ligger fint idet den skråner mod syd. På friland har vi også sået lidt, og vi har lagt de første kartofler, kålene, ærterne og spinaten er kommet op; men det andet har vi ikke set noget til endnu.

På skolen er jeg begyndt med en første klasse i regning, børnene er søde og sjove, der er dog en dreng, som har meget vanskelig ved at tilpasse sig, jeg har også overtaget en del geografi timer i realskolen, og det er jo meget rart, men kom selv herop, så kan vi sludre om det.

De kærligste hilsner Anna og Ove

Modtaget 22-4                                                                                                                                       afsendt 30-4

Kære Alle.

Tak for indlæggene i de tolv ja jeg var jo selv i Nibe, og hente den denne gang, jeg synes de bor dejlig, faktisk så synes jeg ikke de kan få det ret meget bedre, bo i sit eget hus med en dejlig stor have både prydhave, frugthave og køkkenhave, og sådan bor de sådan lige tilpas uden for byen, og lige over for skolen, men det der undrede mig mest var nu alligevel at Ove var blevet sådan en interesseret havemand han havde lige frem fået stillet mistbænk an, og tomater i vinduet. Nå men I kunne måske også tænke jer at høre lidt om hvordan jeg har det, når jeg skal være helt ærlig og det skal man vel være, så ved jeg ikke rigtig om jeg kommer til at befinde mig godt her, ikke sådan at jeg egentlig er ked af at være her, men jeg har blot ikke været her længe nok til at jeg tør sige om jeg egner mig til det og kan befinde mig godt her, men mon ikke det går når det bliver lidt mere gammeldags og daglig at være her. Ja nu er det unægtelig blevet lidt mere gammeldags, for nu er der gået en uge siden sidst, det er forfærdelig at jeg har haft den en uge for længe, da jeg har ikke har nogen gyldig grund vil jeg nøjes med at sige undskyld. Men jeg var ved at skrive om Søndbjerg Børnehjem, børnehjemmet her er ret nyt det er i hvert fald fuldt ud moderne. Forstanderen her er uden alt tvivl en meget dygtig og forstående mand, men han er en meget myndig mand, det er en der kan få drengene til at makke ret, men selvom han er striks overfor drengene så kan de alligevel godt lide ham, jeg synes egentlig børnene her har det godt de er også næsten altid i godt humør men nogen begynder vanskeligheder har jeg haft, det kan ikke nægtes, men jeg synes selv at det går bedre, forstanderen sagde også til mig da jeg fik min løn, at troede nok at det skulle komme til at gå når jeg blev lidt mere van til det.

Nå men jeg har lovet at spille lidt fodbold med drengene når de kom fra søndagskole og det lyder til at de er kommen så  jeg vil slutte med de kærligste hilsner Gunnar

Adr Søndbjerg Børnehjem Uglev

Brædstrup d 17-5-56

Kære Alle

Mange Tak for jeres indlæg, det er vist gået en dag over tiden, så nu må jeg se at have den sendt afsted, Gunnar skriver den 30-4 som afsender, men det passer nu ingen steder, for så længe har jeg altså ikke haft den. Jeg har haft småtravlt i den sidste tid for i den her måned er jeg de tre dage om ugen ude og hjælpe ved Adolf Jensen, og så kom der en dame forleden og ville have mig til at sy et par kjoler til hendes lille pige der er 5 fem, og den ene var der en hel del smuk syning på, og den ville hun gerne have til pinse, og så havde jeg også tænkt jeg skulle have syet et ”pinsedress” til mig selv, men det er jo også bedst når man har noget at tage sig til. Kristi Himmelfartsdag var vi en tur i Århus og vi havde en dejlig dag deroppe, vi var en lille tur i ”den gamle by” om eftermiddagen, sidste søndag var vi hjemme i Sellerup .Om lørdagen var vi til Bent s bedstefars begravelse, han var 92 år og havde længtes efter at dø de sidste ti år, så man kan jo ikke sige andet end at det var det bedste for ham, I går aftes var Hans og Jens en smut heroppe på motorcykel.

Nu sendes I alle de kærligste hilsner fra Edel og Bent.

Ballerup d. 24-5-56

Kære Alle

Tak for jeres breve. Jeg sidder ude på altanen i solskinnet og skriver, jeg har aftenvagt i denne uge, så jeg kan nyde den dejlige sol vi har i disse dage, jeg var så heldig at blive færdig med min hovedrengøring i lørdags, i denne uge har jeg lakeret altanmøblerne og malet på altanen, så der er så fint herude, jeg mangler at få tilplantet altankassen, jeg ville have gjort det i tirsdags, men det er vist ikke godt at plante i så stærk solskin, så jeg udsatte det, til vi en dag fåe regn eller når jeg igen har fri om aftenen, det er så kedeligt  med sådan tom altankasse, jeg lagde tulipanløg ned i den i efteråret; men de frøs på en enkelt nær, og den kom bare med en grøn spirre, så det forsøg har jeg ingen glæde af. Jeg fik brev fra Kristian i går, der skrev at det havde frosset om natten så meget at deres kartofler var blevet sveden af, så det haster ikke så meget med at plante lader det til, jeg ved ikke om det har frosset her, jeg har ikke mærket det, når jeg er kommet hjem fra vagt ved 1 tiden. Faster flyttede i sidste uge op i sommerhuset, hun nyder sikkert det fine vejr.

Tante Agnes er nu flyttet ned på 1. sal og har fået gjort stuen i stand, den var blevet vældig hyggelig, køkkenet og badeværelset derimod, var der ikke begyndt på, i hvert fald ikke pinsedag, da jeg talte med tante Agnes, jeg havde dobbelt tjeneste den dag og sov inde på Astrids værelse, tante Agnes skulle pinsedag som sædvanlig ud i onkel Karls have og spise frokost, jeg var også inviteret; men kunne ikke på grund af vagten. I år har vi ikke haft besøg af familien fra Næstved i pinse, i stedet venter vi dem 2-3-4 juni, det er meningen Vagn skal køre for dem op til faster om søndagen.

Mange kærlige hilsner fra Sinne

Aarhus d. 1/6-56

Kære Alle sammen

Mange Tak for Nyhederne og Hilsenerne,

Det er trist at høre, at Karen har mistet sin Far, selvom han naaede en høj Alder, saa er Savnet der jo alligevel. Jeg mindes ham især fra et Besøg, da Kirsten var helt lille, da udtalte han sin Glæde over, at de ikke boede længere væk, end han kunne gaa derud, bare det at sidde og se paa hende er saa dejligt, maaske han ogsaa følte det stærkere, fordi han havde prøvet at være blind. Som Edel skrev havde vi en dag sammen med dem, og de havde en Kommode med, lysegrøn med Blomster, det der især glædede mig var Skuffepladsen vi fik, men Ole er mægtig stolt af den.

Sidste lørdag var der et Ægtepar fra Odense her, han er Lokomativfører, saa Ole gik rask ind, sagde goddag, og spurgte om hvordan et Tog han kørte, og saa kom det- vi har faaet en ny Kommode med Blomster, kom og se den og han trak af med Manden, der selvfølgelig beundrede det fremviste.

Børnene føler sig næsten husvilde, fordi jeg har ferniseret i Stuen, og nu skal de helst have Ting derinde fra.

Jeg er i gang med at fore?? Børnenes Vindjakker og det kræver jo, at man er i nærheden.

Sinne havde ogsaa Mod til at have os paa ferie i aar, men Jørgen synes nu , vi skal en Tur ned til Mormor, saa vi haaber Sinne tager herover i Stedet for.

Maaske det passer dem hjemme bedst om vi kom her sidst i Juni, Jordbærene kommer nok sent i aar.

Jørgen og Else skal ogsaa en Tur ud til Farre, men Ferien er jo ogsaa lang.

Det lyder flot med Havebruget i Nibe, vi spiser nu ogsaa de første Grøntsager nu, men nu er vi jo allerede et godt Stykke henne, saa vi tager ikke Rekorden fra dem.

Nu haaber jeg at vi maa ses alle, jeg tror jeg mangler ”Gnisten” til at skrive i Dag

Kærlig Hilsen fra os alle her Inger.

Sellerup Skov 10-6

Kære Alle.

Tak for Nyheder og Hilsner. Ja saa har vi som i vel alle ved, gjort Alvor af at købe Bil en Renault 51, den har gaaet 54000 km, og vi gav 5500 Kr for den.

Saa fik vi da lidt Regn det friskede dejligt op. Afgrøderne staar egentligt godt, synes jeg selvom tørvejret vel nok kar forsat Kartoflerne en Del, det er jo spændende om vi kommer tidligt nok med Kartoflerne, det er jo rart at faa nogle solgt til en stor Pris, Jordbærrene er heller ikke ret udviklede endnu, men med Vand og Varme kommer de vel snart, jeg haaber dog at komme gennem Roerne anden gang først.

Hermed de kærligste

 Hilsner fra Hans

Mange kærlige Hilsner fra Farmor

Sellerup d. 10-6 56

Kære Alle!

Tak for inlæggende, jeg vol samtidig benytte lejligheden til at sige jer alle tak for breve i har sendt op til mig den tid jeg har opholdt mig i Mestersvig. Jeg opholder mig så nu på lidt hjemligere himmelstrøg. Jeg havde en herlig tur hjem fra Grønland og tog samtidig nogle dages ophold på Skotland.

Efter hjemkomsten har jeg været rundt og besøge de fleste familiemedlemmer, dem jeg nåede at aflægge besøg vil jeg sige mange tak for sidst.

Jeg blev snart træt af at gå og drysse, så nu har jeg slået mig ned i Helsingborg hvor jeg arbejder for et firma der har specialiseret sig i kemisk bekæmpelsesservice jordbundsundersøgelse o.l. og der kan jeg tjene 3,50kr i timen og 5,00kr ved overtid, det giver jo ikke så stor indkomst som jeg havde oppe på 72g nord, men hvis ellers jeg kan falde til kan jeg også godt indstille mig på at klare mig med mindre, i modsat fald kan jeg også rejse tilbage igen, da jeg ikke mangler tilbud. Jeg talte for et par dage siden med Edith og Edel gamle ven fra Nyvang Overgård Månsson, og han inviterede mig til at komme tilbage til kulminen igen, men det regner jeg nu i al fald ikke med at gøre, selv om jeg var meget glad for at være der.

De kærligste hilsner og tak  Jens

C/O Firma Lennart Månsson

Skånegata 14 Helsingborg.

Sellerup Skov, den 16.juni 1956

Kære Alle

Mange tak for brevene.

Jens sendte mappen fra Sellerup, men nu tog jeg den selv med tilbage til Sellerup så kan jeg selv aflevere den til Gerda.

Vi er lige en lille tur i Jylland. Joans mor ligger på sygehuset.Hun er blevet opereret for noget underlivs og blærehistorie, så Joan ville gerne en tur hjem. Vi har lige ringet til Vejle og talt med Holger, og han sagde det gik godt med Joans mor nu. Vi tog fra Kbh fredag ved 16 tiden og var i Sellerup ved 22.30 tiden, men vi måtte også vente lige ved to timer i Korsør, før vi kom med færgen. Det var for resten den nye færge Halsskov vi kom med over. Det er en meget flot bilfærge med bildæk i 2 etager. 1. sal kan dog ikke bruges ved færgelejerne i Korsør og Nyborg.

Det går ellers godt med mit nye arbejde, nu er jeg efterhånden ved at falde til hos de nye kunder, men der går jo alligevel et stykke tid inden man bliver rigtig dus i en helt ny kundekreds. Edel ringede lige og synes at vi skulle smutte en tur til Brædstrup, men det bliver næppe til det, da vi skal tilbage til Kbh igen søndag, og vi må sikkert regne med temmelig lang vente tid i Nyborg, når vi skulle vente lige ved 2 timer i Korsør en fredag.

Vi glæder os til at se Anna og Ove i Kbh i deres ferie. Er der andre der kommer til Kbh i sommer ved I at I er meget velkomne i Hvidovre.

I år venter jeg sikkert med at holde ferie til Joan er holdt op på centralen, det er så meningen, at vi vil på biltur sydpå. Lis og Egon tager sikkert med, så er vi to til at skiftes til at køre. Egon kører bus i Vejle, så han er rutineret chaffør.

Masser af hilsner

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 25-6-56

Kære Alle

Mange Tak for Brevene, selv  har jeg nu ikke noget spændende Stof, men en lille Hilsen kan jeg da sende med Bogen. Vi var til femsogn møde i går på Højskolen i Børkob, Mor og Hans var der ogsaa, de var saa med heroppe om aftenen, Hans gav Anker og Børnene en Biltur, som de jo var vældig begejstrede for, de var bl. Andet omme forbi Skærup Hvilehjem, hvor Ankers Mor flytter til nu til Juli, Bedstemor er blevet saa daarlig af gigt, at hun gaar og lister rundt ved en Krykke, hun syntes ogsaa selv det er bedst hun tager paa Hvilehjem, nu haaber vi alle, hun maa blive glad for det. Nu begynder Jordbærsæssonen igen, det er meningen vi skal ned og plukke ligesom sidste aar, nu var det jo herligt med vejr ligesom sidste aar, men det bliver det jo sikkert ikke. Nu haaber vi saa at se jer alle heroppe efterhaanden som I faar ferie, og saa sendes I alle de Kærligste Hilsner fra os Alle seks Gerda

N.B Tillykke med Fødselsdagen sidste Mandag Karen.

Modtaget d. 27-6-1956                                                                                      Afsendt d. 4-7-1956

Kære Alle

Tak for jeres bidrag til vandrebogen. I aftes drog der en heftig regn og tordenbyge over  byen, jeg var på arbejde da regnen kom, og det var noget der gav vand, vandet styrtede ind i fabrikken, og vi blev i huj og hej kommanderet ud og dække af og flytte ruller, men regnen gjorde godt i vores tørre haver, det skal vist nok sætte gang i agurkerne m.v. Ja står ferien lige for døren, vi glæder til igen at komme til Sellerup og håber at træffe de fleste af jer til den tid.

Og jeg vil da også sige tak for fødselsdagsbreve og kort, til de af jer der har tænkt på mig i dagens anledning. Karens Nevø Kjeld er blevet student ved Horsens statsskole med karakteren 14,47 og skal efter endt ferie fortsætte studierne i København. Forleden var vi med haveforeningen (med have foreningen) til Præstø Fjord og Herregården ”Harreskov” hvor vi blev vist rundt i den meget smukke park af gartneren, det var en virkelig fin tur. Under vores Københavnertur var vi på besøg hos faster, Vagns kørte for os, den dag fik vi set meget af det skønne Nordsjælland, hvor Karen og jeg i øvrigt aldrig har været før. Jeg slutter for den gang, jeg skal ud og så salpeter nu efter den dejlige regn.

De Kærligste Hilsner fra os alle 4 Kristian

Sellerup Skov 29-7-56

Kære Alle

Ja vandrebogen har holdt ferie her i Sellerup Skov sammen med mig og dens ferie skulle også gerne slutte samtidig, i morgen går turen tilbage til København, jeg skal over og pakke mine ting, da jeg skal begynde på D.S.T. børneafd. 1. august.

Kristian og Karens ferie sluttede i dag , de rejse tilbage til Næstved ved middagstid og i aften kom Inger med børnene. Ove og Anna rejste torsdag ogG unnar fredag, Tante Agnes kom fredag, Sinne er hjemme i øjeblikket,  Birgit og Harry har også været hernede så huset har været fyldt, selvom vi har haft sommerhuset. Vejret har været fint, selvom det har blæst en del, det regnede dagen efter jeg kom hjem og det har regnet en del i dag, eller har det været tørvejr.

 Søndag den 22. var Hans de fire fra Næstved og jeg kørende til Skæringe, hvor Sinne, Inger og børnene boede i sommerhus, vi havde en hyggelig dag, Sinne var med på hjemturen og ”de fire” blev sat af i Brædstrup, hvor de blev til tirsdag, da var det jo Mors fødselsdag og de kørte så med Bent og Edel hjem Peter blev syg deromme og skrantede nogle dage i sidste uge, men nu var hab ved at være ovenpå igen.  Med Mor går det nogenlunde, det vil jo tage sin tid, Mor synes ikke det går hurtig nok fremad, og det kniber lidt med modet iblandt, det er jo heller ikke spændende at gå sådan rundt, forhåbentlig bliver det snart bedre. Nå men jeg må slutte hele huset sover Daisy i køkkenet på grund af tordenvejret, Mor i soveværelset, Tante og Nonny i dagligstuen, Inger og børnene på Hanses kammer Sinne på Chaiselongen  Hans i feltsengen på loftet og jeg sidder og skriver ved komoden ved i det lille kammer. I går var vi i Andkær ja Mor og tante Agnes var ikke med om aftenen var vi en tur på Ø. Snede kirkegård og tilbage i Andkær og drikke kaffe.

Kærlig Hilsen Astrid.

Min Adr fra 1 august Diakonissestiftelsen

P Bangsvej 1

Kbhn F

Randers d. 12-8-56

Kære Alle sammen

Først mange tak for indlæggene i de tolv, ja nu har de fleste af jer vel ellers været hjemme på ferie, jeg har jo en del af min ferie tilbage og håber da at få lejlighed til at besøge en del af jer, jeg regner med at skulle have den i sidste halvdel af september.

Jeg havde lynvisit onkel Karl og tante Johanne forleden, det var meget hyggeligt at hilse på dem, de fortalte at Mor skulle på sygehuset til undersøgelse det var jo lidt kedeligt men det er nu rart, at Mor bliver rigtig undersøgt, så man ved lidt om hvodan og hvad det er, det behøver jo da ikke at vare så længe. Ja nu er Astrid på Dst, jeg er meget spændt på at høre hvad hun synes om at være på G jeg var jo selv så glad for at være der i sin tid. Forleden lørdag-søndag var jeg en tur i Nibe og se til Anna og Ove, vi fik rigtig grøntsager fra haven og det stod vel nok fint derude de forskellige ting, de havde også nogen pindsvin der kom og spiste missens levninger lørdag aften var vi nede og se på dem, de vænnede sig ret hurtigt tilvi var der og fortsatte med spisningen, Anna sørgede nu vist også lidt rigelig for missen så de fremmede pensionærer ikke skulle gå forgæves. Nu er det vist på tide at jeg kommer ud at bestille noget så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til jer alle Edith

Nibe , den 18-8-56

”Kære Søskende”

Tak for jeres bidrag til de tolv

Det er jo kedelig, at Mor er kommet på sygehuset; men en betingelse for at lægerne kan hjælpe Mor er jo nok at de får foretaget en grundig undersøgelse. Mor skriver, at Jens også er indlagt på hospital. Han er blevet opereret for åreknuder på begge ben. Men Mor skriver ikke noget om, på hvilket hospital han ligger.

Vi har ikke haft besøg af så mange af de tolv i sommer som vi havde håbet. Endnu har kun Jens, Edith, Gunnar og Edel været heroppe. Men vi håber da, at flere følger efter inden for længe. På skolen går arbejdet sin jævne gang. Den 3. september skal jeg til København med et par klasser skolebørn. D.v.s. vi skal tre lærerkræfter med i det hele. Vi skal være derovre til den 7. det bliver nok nogle strenge dage. I onsdags var jeg oppe til kørerprøve, og jeg fik da førerbeviset, jeg har haft 18 timer hos kærerlæren, det er vist meget almindeligt. Nu kan vi jo da, når vi har penge til det, tage os en tur i en lejet vogn. For egen bil er der ingen udsigt til, at vi foreløbig får penge til at anskaffe. Men ih, hvor er jeg blevet drillet på lærerværelset; men i al godmodighed selvfølgelig. I haven står det godt til. Det ser ud til, at vi får mange æbler og pærer, og blommer og mirabeller bliver der vist overflod af. Grøntsagerne står også fint. Vi har i det hele taget haf held med havesagerne i år, nå I får ikke mere denne gang

De kærligste hilsner fra Anna og Ove

Modtaget 20-8                                                                                                        Afsendt 3-9

Kære Alle

Tak for indlæggene i de tolv, ja nu er det også på tide den skal til Brædstrup, da sommerferietiden jo er forbi. Jeg har fri nu i eftermiddag, så har jeg tænkt jeg skulle have noget skriveri til side, jeg har heller ikke fået skrevet til hverken Sinne eller Ibgers fødselsdage, så jeg er for en gangs skyld bleven lidt bagefter. Jeg var hjemme i søndags for otte dage siden, ja det er jo ikke så rart for Mor at hun skal ligge på sygehuset, men som Ove ganske rigtig skriver så må lægerne jo for at kunne hjælpe Mor være klar over hvad hun fejler, jeg synes også Mor så ud til at have det rigtig godt, men hun vil selvfølgelig helst være hjemme.

Tillykke med førerbeviset Ove ja nu er vel Kristian den eneste af os på sværdsiden, der ikke har fået førerbevis og mærkelig nok er der vel slet ingen af pigerne der har fået det endnu, jeg har lige forseglet mit det skal fornyes. Jeg har det ellers godt her på børnehjemmet, kommer faktisk til at synes bedre og bedre om forholdene her, men det er jo klart at det er en overgang med sådan nyt arbejde, det er ikke altid lige let at have sådan med andre folks vanartede børn at gøre, men jeg synes selv det går bedre nu, men der er lang velj tilbage inden jeg er udlært, men så var det jo også kedeligt når man ikke kunne lære mere. Jeg er blevet murer i disse her dage, vi har været ved at lave noget om i laden, så jeg har jeg alle drengene til håndlangere, men det er nu lidt vel mange især når det er regnvejr for så kan man jo ikke sende de overflødige ud at leje, nå men jeg må vist slutte med de kærligste hilsner Gunnar

Søndbjerg Børnehjem

Pr Uglev (stemplet)

Modtaget d. 4-9                                                                                                       Afsendt 11-9

Kære Alle

Mange tak for brevene. I aften kører Bent turistfart så jeg er alene hjemme, og har god ro til at skrive i, men jeg synes bare ikke jeg har ret meget nyt at fortælle denne gang; efterhånden har vi da haft besøg af alle mine søskende her på Nørregade 23, pånær Inger, for en del af jer har det jo ganske vist kun været et lynvisit, jeg har hørt noget om at I i Århus spekulerer stærkt på at få bil, i så fald kan i jo nemt smutte herned. Forrige søndag var Bent i Nibe med et andet skrivebord til Anna og Ove det første de havde fået var en serie fabrikken havde været uheldige med, men det viste sig først et stykke tid efter, de havde fået det, Bent roste det vældig det fine havebrug de havde deroppe og han havde både æbler blommer og mirabeller med hjem, jeg ville selvfølgelig gerne have været med deroppe, men jeg synes ikke jeg turde våge mig ud på så lang en tur, for det ville jo være rart om den lille ville vente med at arrivere til Edith kommer, hun skulle reje til København i dag og ville så komme her om 8 dage, det er vi jo mægtig glade for. Det lafdert til at blive et længere sygehus ophold for Mor, jeg ringede lige hjem fredag aften og var også så heldig at træffe Hans, han mente jo ikke der var nogen tale om endnu at Mor snart skulle hjem. I dag har jeg været ved at bage småkager, og så har jeg syet et par forklæder til en Fru Bjerreman, de bor omtrent nabo til os, dem kommer vi en del sammen med de var herovre i aftes og drikke kaffe sammen med en Viola Jensen og et par unge mænd.

 De kærligste hilsner fra Edel og Bent

Modtaget 12/9-56                                                                                                                                  Afsendt 17/9-56

Kære Alle

Tak for brevene. Vi har lige haft besøg af Edith herovre, hun har boet her de sidste 2 nætter og rejste i morges til Næstved, og i morgen rejser hun til Jylland enten til Sellerup eller Brædstrup det afhænger af Edel; men var alt stille og roligt der, ville Edith først rejse hjem og se hvordan Mor havde det. Astrid havde fri i går, og hende Edith og jeg var en tur i Helsingborg for at besøge Jens, der ligger på sygehuset efter et motoruheld forrige søndag, som han vel må siget at være sluppet ret billigt fra med en brækket lillefinger, der var lagt i gips, og et knæ som de havde måttet punktere engang, han lå med benet i en skinne og måtte jo slet ikke støtte på det, han synes ikke han mærkede noget til det nu, men et knæ er nu noget vansklig noget, Jens mente ellers han snaert kom op og ud; men det ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal tro om. Han var temmelig hævet i venstre side af hovedet; men det var han åbenbart ikke selv klar over før jeg sagde det; men han han havde godtnok været øm der fortalte han. Grønlandsturen står lidt hen i det uvisse, de havde skrevet til ham, at der blev et par ture derop senere på efteråret, men det afhænger så af om han bliver rask nok til det. Vi har haft besøg af Ove; men det var jo ikke så meget vi så til ham, da han var herovre med skolebørn, han havde fri en aften og vi var samlet ude hos tante A., det passede bedst for Ove, da han boede på Nørrevold. Birgit og Ejvind skal snart giftes, jeg ved endnu ikke hvornår brylluppet bliver, men der er lysr for dem. Vagn ligger i sengen i disse dage med ret høj feber det er vist noget influenza.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra Sinne

Aarhus d. 23/9 – 56

Kære alle!

Med mange tak for brevene her og Fødselsdagsbrevene vil jeg gaa i gang med Bogen her i ordentlig tid. Desværre står jeg ikke med Hænderne fulde, hvad jeg ellers plejer at have, jeg er pt indlagt på Marselisborg Hospital med afd. Jeg havde noget Blærebetændelse, og da tp. saa var væk, blev jeg gul og da var da også rigelig med Æggehvide så ville vores læge have mig indlagt. Prof. sagde i gaar ”De har en Urinvejsinfektion, som vi maa behandle naar Gulsoten er væk!”

Her er meget rarere at være end paa Kommuneh. Hyggelige Omgivelser som øjensynlig har smittet af paa Personalet ogsaa, mindre Stuer, foreløbig ligger jeg paa en Enestue.
I Eftermiddag regner jeg med at Børnene kommer, det glæder jeg mig til, det er jo deres Ve og Vel der bekymrer mig mest.

Men Poul siger nu det gaar godt, de har en Husmoderafl. fra 11-16 og saa er der jo Farmor. De to dage om ugen gaar de i Skole fra 9-12. Og 4 dage fra 9-13 saa de tager hjemmefra godt 8 hver Morgen. Skolen har selv faaet Bygning på Strandvejen ikke langt fra Diakonernes Villa, Skolen har smukke Omgivelser men saa pompøs som Diakonernes er det ikke, heldigvis nok.
Vildvinen herude straaler med sine Farver og Vejret har været dejlig en tid. Børnene og jeg havde ogsaa en dejlig Sommerferie, selvom det traf sig saa uheldigt at mor kom paa sygehuset, mens vi var hjemme. Vi var jo ogsaa i Skæring, men[sic] det rigtig var Sommer.

Vagn kørte os en tur til Øster Snede, det var vi meget glade for, var jo i Gl. Sole ogsaa, og paa Vej ud til Elmer var vi heldige og saa en Stork, det er jo snart ved at blive en sjælden Oplevelse.
Det var trist at høre om Jens og Vagns Sygdom, men forhåbentlig er de paa Bedringens Vej, det har ogsaa været en slem Tid for Jens, de sidste 1½ Måned. Foreløbigt er Edith vel i Sellerup endnu, mens vi venter paa at høre nyt fra Brædstrup, Pouls Maaneteori passede altså heller ikke denne gang.
Men det er jo dejlig for Mor at have Edith hjemme. Nu bliver det vist ikke til mere denne gang jeg skal lige skrive lidt til Mor ogsaa, og Poul skal gerne have Bogen med.
De kærligste Hilsner til jer alle.
Inger

30-9-1956

Kære Alle!
Tak for indlæggene. Ja saa er Mor jo hjemme igen, men det kniber jo stadig lidt med Kræfterne, vi har haft Husmoderafløser indtil i gaar, men nu er det slut, saa nu maa vi se hvad vi faar, jeg talte med en i gaar, hun lovede dog ikke noget hun ville først tale med sin Mand om det, men hun haabede paa at komme paa D. K. A., saa hende regner vi ikke bestemt med kommer. Karen Cementstøber sagde til Jens, at hun kunne komme et par Dage om Ugen, men det er Mor ikke glad for. Familien Petersen har været her i Eftermiddag, Jens hentede dem, og jeg kørte dem op, Erling havde for resten skoldet hans ene Fod ret kraftig, Birgits arm var til dels kommet sig, efter at hun havde haft den i Vridemaskinen.

Hvad bedriften angaar er der ikke meget Nyt, Koen og to af Kvierne har kælvet, det gav tre Tyrekalve, nu faar vi knap 100 Pund [gammeldags tegn] Mælk daglig. Kyllingerne er da ved at komme i gang med æglægningen, men der er mange af de gamle Høns der fælder.

Jeg er knap færdig i Kartoflerne, Harry regner med at hjælpe mig færdig

Tillykke med drengen Edel og Bent.
Hermed de kærligste hilsner

Fra Hans.

Hvidovre d. 5-10

Kære alle!
Bare et par ord for at sige tak for indlæggene, og at prøve at fortælle lidt ny.
Jeg er rekonvalescent efter mit motoruheld, jeg har været hjemme i Sellerup en uges tid, og er nu i Hvidovre. Jeg skulle se at have noget gjort ved mine tænder, da jeg stadig har planer om at tage en tur til Mesters vig igen, men jeg er lidt betænkelig ved knæet endnu, så det bliver nok det det kommer til at hænge på om jeg kan komme op i oktober, i modsat fald bliver jeg nok i Helsingborg vinteren over. Jeg har ikke udrettet ret meget de sidste par md, først var jeg sygeskrevet en md. for at få åreknuderne væk, og jeg arbejdede ikke en uge inden jeg måtte lægge op igen på grund af uheldet, og det ville også koste en md, så nu er jeg snart ved at være træt af at gå og drive.

Jeg kan desværre ikke fortælle hvad min adr. bliver fremover, men kommer jeg ikke til Grønland bliver det nok den gamle.

De kærligste hilsner Jens
% G Månsson
Skånegatan 14
Helsingborg

Hvidovre, den 7. oktober 1956
afsendt 8. oktober.

Kære alle.
Tak for brevene, det er altid dejligt, når vandremappen kommer. Jeg har ligesom Inger haft gulsot, og vi blev endda vist ramt på samme tid, men om vi har fået smitten samme sted fra må stå hen. Vores læge sagde, at man kunne gå med smitten i sig i op til et halvt år, før sygdommen brød ud.

Jeg fik brev fra Inger i sidste uge, og hun mente, at gulsoten nu var ved at være overstået.

Jeg var i firmaet i går og regner med at være i fuld sving igen fra i morgen, hvis det kniber med kræfterne i starten, må jeg tage tidlig hjem. Jeg har heller ikke været ude ved mine kunder siden den 12. f.m., men en af mine kollegaer har passet kundekredsen imens.

Så i dag er Edel og Bents dreng blevet døbt, vi er spændte på, hvad han er kommen til at hedde, men det får vi sikkert at vide af Sinne i morgen. Det er da svært, så uheldig Gerda og Ankers børn er for tiden, men forhåbentlig går det godt fremad med dem.

Jens har været her en nat, men fredag morgen stak han af. Han skulle på tandlægehøjskolen og ville så muligvis fortsætte til Helsingborg, og da vi endnu ikke, (søndag aften) har hørt fra ham, går vi ud fra, at han er i Helsingborg, så m.h.t. hans evt. afrejse d. 15. d. m., ved jeg ikke mere, end han selv skriver i vandremappen.

Joan er stadig på centralen, men holder op den 1., og så skulle det også være endeligt slut. Det er så heldigt når vi ikke kan holde sommerferie sammen. Sussi slutter også i børnehaven til den 1. Hun plejer ellers at ville have sin fødselsdag og julen med, men for et par mdr. siden kom der en ny forstanderinde, og der er blevet indført så mange nye reformer, som Sussi ikke rigtig kan affinde sig med. Hun har ellers været så glad for sin børnehave, men nu er hun næsten ikke til at drive derhen om morgnen.

Joan har frisøndag den 21.  d. m., og da tænker vi på at tage en tur til Næstved, hvis det passer Karen og Kristian. Vi har været ude for at finde kastanjer til Sussi i dag, men det er meget svært at finde træer, der ikke har været besøgt. Pludselig fandt vi en stor bunke på Eremitagesletten lige indenfor den røde port. Sussi kastede sig over dem med et jubelskrig, men straks kom der en opsynsmand, og forklarede, at der ikke måtte fjernes kastanjer fra Dyrehaven. Bunken var konfiskeret fra forskellige, der ville have dem med ud fra Dyrehaven.

Nu er det vist ikke værd, at jeg bruger mere papir, så jeg vil slutte med mange kærlige hilsner til jer alle.
Sussi, Joan og Vagn.

Andkær d. 16-10.

Kære alle.

Mange tak for Brevene.
Det er trist saa meget Sygdom der har været i Familien, naar Vagn har ligget syg derhjemme, Mor været paa Hospitalet, Inger paa Hospitalet endnu, og Jens været på Hospital to Gange. Vi haaber meget at I alle snart maa faa det bedre, det er trist Mor stadig bliver saa hurtigt træt, men jeg tror da ellers det gaar lidt bedre, Hans og Mor har jo da været ude at køre det er nu dejlig Hans har den bil nu. Vi tænker ogsaa meget paa dig kære Inger, og haaber meget du snart maa komme hjem til dine kære igen. Vi er ogsaa meget spændte paa hvordan det gaar dig Jens og haaber snart Knæet maa komme sig helt Vagn haaber vi er helt i Form igen.
Det er dejlig de nu har faaet sig en dejlig lille Dreng i Brædstrup, de siger alle at den lille Lars er saa kær, endnu har vi ikke set ham her.
Birgit var saa uheldig at faa armen i den elektriske Vridemaskine da hun ville prøve at lade Tingene løbe ud af Valsen røg Armen ind næsten helt op til Albuet[sic] heldigvis var jeg da i nærheden og fik hende befriet, men det var uhyggelig og gjorde ogsaa fælt ondt, hun havde den saa bundet op en Uges tid, men bortset fra den stadig er noget øm er der vist ikke noget i vejen samme Dag forstuvede Harry Haanden, og et Stykke Tid efter legede Erling med sin fars Kasket satte den paa Kaffekanden rykkede til med det resultat at han fik en anden Grads Forbrænding paa hele Overfoden og maatte have Vablerne klippet, Lægen kom saa nogle Gange og skiftede Forbinding, saa nu er det ved at læges han kan da bruge sit eget fodtøj igen.

Bente er begyndt at gro saadan at hun vokser af baade sin Seng og sit Fodtøj. Harry er nede og hjælpe Hans i de her Dage hvor meget hjælp der er ved ham ved jeg ikke men Harry vil saa gerne derned og det er jo langt sundere end og lige[sic] og fare rundt på Cyklen som Drenge jo gør meget af Tiden, og saa faar han ogsaa Dagløn det er han meget glad for og sparer saa sammen til hvad han nu gerne vil ha.

Kærlig Hilsen til store og smaa fra store og smaa her Gerda

Modtaget den 17-10-1956      Afsendt den 21-10-1956


Kære alle!
Mange tak for jeres bidrag til ”De Tolv”. Jeg skal have skrevet i Bogen så Astrid kan få den med hjem i morgen, når hun kommer sammen med familien fra Hvidovre.
Børnene har haft efterårsferie i denne uge, men jeg tror ærlig talt ikke, de er kede af at de skal på den igen på mandag (igen) Det er jo trist med al den sygdom man hører om i ”De Tolv”, jeg vil inderlig håbe, at de forskellige snart må blive raske igen. Ja så fik vi os jo en lille ny nevø, det bliver jo spændende at få den lille gut at se. Hvad bedriften angår har jeg så småt begyndt på ”efterårspløjningen”. Det er vel nok lidt tidligt, men på den anden side, rart at komme i gang i ordentlig tid. Kirsten går til dans igen i år, Peter er ikke så interesseret, så han er heller ikke med i år. – Det ser næsten ud til at vores Skovdahl rejser inden så længe, de er meget interesseret i et nedlagt mejeri; der så skal bruges til fjerkræslagteri; så enden bliver vel nok, at de køber det, det vil blive et savn for os og vores børn.

I næste uge skal vi til at eksperimentere med at lave kreppapir direkte på papirmaskinen P.M. 8, så i løbet af et par år er det vist tanken at det almindelige toiletpapir mrk. 00 skal kreppes alt sammen.

Herlufsholm Kommune er i øjeblikket, i samarbejde med idrætsorganisationerne, i færd med at bygge et udendørs svømmebasin på Herlufsholms Kommunes stadion der ligger herude i vort kvarter. For et par år siden druknede der en dreng i Susåen, og det gav stødet til at sognepræst Krarup-Hansen gik i gang med gøre sognet interesseret i et bassin, der har været husindsamling, fest på stadion mv for at skaffe penge, mottoet er ”alle skal kunne svømme”. Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste hilsner og tanker.
fra os alle 4. Kristian

København 29/10-56

Kære alle!

Som Kristian skriver, hentede jeg bogen i Næstved denne gang, familien fra Hvidovre Sinne og jeg var en tur dernede den 21. og havde som altid når vi er i Næstved en hyggelig søndag.

På torsdag er det Vagns fødselsdag og vi er inviteret derud til komb. fødselsdag og afskedsfest, Jens rejser til Grønland dagen efter, han skulle være helt i orden igen efter sit uheld. Vagn er også frisk igen, han slap meget hurtigt over sin gulsot.
Vi har haft besøg af Anna herovre, hun hjalp ude hos sin søster som havde fået en pige.
Det er meningen at Sussi skal opereres for skelen i nær fremtid, det bliver nok på Gentofte Amtsygehus.
Ja så har jeg snart været her på D.S.P i 3. mdr. og har et ganske rart værelse i en villa udenfor hospitalet, så er min adrr Kongens Tværvej 3 Kbhn F tlf. Godthåb 2354.
Nå jeg må slutte, jeg skal ned på posthuset med bogen og med gaver til Hans’ fødselsdag og det skal være snart, hvis det skal nås før jeg skal på arbejde igen.

De kærligste hilsner.

Astrid.

Håber du har fået pakken i god behold Edith.

Modtaget d. 30-10                     afsendt d. 6-11-56

Kære alle !
Allerførst mange tak for indlægene i de tolv, det er nu altid så dejlig når den kommer og læse lid tom hvordan de forskellige har det, ja der er rigtig meget med sygdom i de sidste breve, men jeg håber de forskellige er raske igen, hvordan er det da også de børn kommer afsted Gerda, de er vist ikke altid så let at holde styr på, men godt at det ikke gik værre.

Er det ikke forfærdelig det nu begynder at blive krig igen, bare de snart ville slutte våbenhvile nede i det mellemste østen det var næsten ikke til at holde ud og tænke på en ny verdenskrig. Og stakkels Ungarn, hvad må de mennesker ikke have lidt, det er da også den mest modbydelige lumske måde Russerne har behandlet dem alle på ikke så sær at hele verden fordømmer deres handlinger, det er næsten ikke til at fatte at Ungarerne stadig kan kæmpe mod den voldsomme overmagt.
I aften skal jeg ned og høre Pastor Borchenius fortælle om Israel han har været dernede i sommer, for at få stof til sin nye bog der lige er udkommet ”Ben Gurion”, men nu ser meget måske anderledes ud dernede end i sommer selvom det lyder til at Israel har overtaget.

Det er lige ved at være pressetid igen så jeg vil slutte med de kærligste hilsner til jer alle. Edith

Modtaget den 9-11-56             afsendt den 16-11-56

Kære alle sammen!
Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Det lader til, at der har været meget sygdom i familien i dette efterår; men vi håber på og regner med, at de fleste af jer, der var syge, er raske igen.

Det er vel nok en bevæget tid, vi lever i. Navnlig har begivenhederne i Ungarn gjort et dybt indtryk på os. Man synes jo, at det er dybt tragisk, at det tilsyneladende er forgæves at Ungarerne har lidt og strid. Men situationen omkring Suez giver nok heller ingen grund til at tro, at der er fred og ingen fare. Forhåbentlig lykkedes det F.N. at få standset den farlige udvikling i Orienten. En af mine klassekammerater fra Haderslev er for tiden på sprogskole i Cairo, så i forstår nok, at vi har tænkt meget på hende i den sidste tid. Det er meningen at hun senere skal være missionær i Arabien.
Vi har netop afsluttet en indsamling blandt skolebørnene til fordel for Ungarnshjælpen. I min 3. klasse indkom der 23,75 kroner. I morgen rejser Anna til Burkal i Sønderjylland. Hun skal til barnedåb dernede.  Helga og Ejnar(Annas bror) har jo fået tvillinger, og Anna skal stå fadder til en af pigerne. Hun bliver nok væk en 3-4 dage. Selv skal jeg nok også til barnedåb på søndag; det er en af mine klassekammerater, der skal have en lille pige døbt.

I haven er jeg i gang med efterårsgravningen. Vi har vel nok haft megen glæde af vores have i sommer, og vi har jo da også et ret godt vinterforråd af, kartofler, grøntsager og frugt. Nå, I får ikke mere denne gang.
De kærligste hilsner fra Anna og Ove

M, 18-11           Af 19-11

Kære Alle.

Tak for indlæggene, denne gang har bogen haft en volsom[sic] fart på, det er ikke en gang 3 mdr. siden jeg fik den sidst, jeg er så heldig at få den i dag jeg netop har fri, og ikke har sådan rigtig noget at give mig til, så jeg skriver i den med det samme. Det er kedeligt med al den sygdom i den sidste tid, det har vi ellers ikke været plaget med, i vores familie synes jeg ikke men det kan jo godt være svært for dem det går udover, særlig hvis man har en stor familie hjemme at spekulere på, men der er jo meget som vi ikke selv råder over, men derfor kan man jo nok lære igennem det svære. Det er også frygteligt det man i den sidste måned har hørt ude fra den store verden, øjensynlig så er situationen ved at blive noget afklaret i det mellemste østen, men hvad der foregår bag kuliserne[sic], er der jo ingen der ved, vi kan jo i grunden ikke gøre andet end at bede til himlens Gud om han vil se i nåde til den arme og onde menneskehed. Men set med mine øjne så ser det ud som om Englands og Frankrigs aktion var noget ugennemtænkt, selvom Nasser sikkert har haft til hensigt at frigøre Egypten og måske hele det mellemste østen fra vestens indflydelse, og heri er blevet kraftig støtet[sic] af Soviet, så tror jeg man kunne have opnået mere ved økonomisk og diplomatisk pres, men der ligger jo nok noget bagved som vi ikke er klar over. Jeg synes at det som er sket i Ungarn har rullet op for ganske forfærdelige tilstande bag jerntæppet, men det er ikke til at holde ud at tænke på så meget som Ungarerne har ofret, for det som er dyrebart og helligt for os allesammen, og som de måske slet ikke får noget ud af det.  Men evt. har de ungarnske[sic] martyrer vist, at et folk ikke kan kues ved hverken sult, mord eller tyranni. F.N. har vel gjort hvad de kunne men særlig meget har de nu ikke udrettet i denne måned, hvad politistyrken i Egypten opnår kan jo kun tiden vise. Gud give at friheden ikke må blive misbrugt af os, og at frihedens sol atter må oprinde for de underkuede folk.

Jeg har det ellers ved det gamle, jeg har ikke lavet kludder siden sommerferien jeg skal nok heller ikke blive her længere end til april eller maj, hvad jeg så skal ved jeg ikke, jeg har fået at vide at jeg kan forsætte som diakonelev, og vist nok også i børneforsorgen, men jeg har frie hænder, selvom jeg efterhånden er bleven helt glad for at være her, så tænker jeg en lille smule på at slå over på noget andet. Forstanderen her som egentlig er en meget behagelig og forstående mand, og som også skulle have forudsætninger for at kunne bedømme mig, sagde at han ikke ville fraråde at jeg slog over på en anden gren af diakonernes uddannelsesområder, (f.ex. åndsvageforsorgen eller alderdomsforsorgen.) men han synes jeg skulle betænke mig to gange på helt at afbryde min uddannelse, både fordi jeg jo var halvvejs og fordi det jo i fremtiden nok ikke bliver så let at få noget ordentlig arbejde; men ogsaa fordi han mente jeg kunne egne mig til det, og blive glad for det, når han ikke ville fraråde at forlade børneforsorgen var det fordi han mente at mit natur ikke lå for at kunne tage vanskelige drenge han har vel ment at jeg er for lidt myndig, og det giver jeg ham ret i, forstanderen på Diakonhøjskolen synes vist egentlig jeg skulle fortsætte i børneforsorgen, men jeg tror nu nok Jørgensen har ret i sine betragtninger, og jeg kan vist nok også komme over i en anden arbejdsgren nå men jeg vil slutte med de kærligste hilsner. Gunnar.
adr Søndbjerg Børnehjem
Uglev.

Modtaget d. 20-11                     afsendt 22-11

Kære alle !

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de Tolv” mon ikke det er rekordtid bogen kommer rundt denne gang.

Lars og jeg er ene hjemme i aften Bent er til K.F.U.M-møde på ”de unges hjem”. Vi har fået ny vært på D.U.H. De har været her siden første nov, sidste lørdag var vi til kombineret velkomst- og afskedsfest dernede, Pedersens er flyttet til Horsens hvor de har bygget hus, vi skal ud og besøge dem lørdag aften, sammen med en del flere herfra. Lars trives ellers godt, han har længe kunnet smile til os, det bedste han ved er at ligge henne på ottomanen og sparke og pludre, han er jo blevet så stor nu, at han gerne vil snakkes med, han vil især gerne underholdes om aftnen, da er han ikke så søvnig, for om eftermiddagen står han ude og da sover han gerne.

For en lille måneds tid siden var vi i Andkær, mor Hans og Jens var også deroppe, vi havde sådan en hyggelig dag, Bente var meget interesseret i Lars. Lige for tiden har vi to biler, men den ene er ikke indregistreret, det er en Ford personvogn, den anden er en Efa varevogn, som Bent kører i for tiden, nu får vi så se hvad han først sælger, jeg tror nok vi har haft 8 forskellige biler det sidste år.

I går var Bent til sølvbryllup i Klovborg ved hans faster og onkel, Lars og jeg skulle også have været med, men jeg synes det var rarest at blive hjemme, de havde et elementhus, så det var ikke så rart at have sådan en lille fyr med, for skulle han ligge inde i stuerne, kunne jeg jo næsten ikke høre efter ham når vi spiste, og det varer jo gerne mange timer til sådan et gilde. Lars begynder at røre på sig han synes vist snart det kunne være rart at få noget at spise, så I får nøjes med dette, der er jo heller ikke plads til ret meget mere i denne bog.
De kærligste hilsner
Lars, Bent og Edel.