Bog 18 (1985-88)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 18

Afskrift udført af Bente Slangerup, Gerdas datter

Hvidovre 30-12-85

Kære alle

  Ja, så er det mig, der får lov til at begynde på en ny bog, og jeg vil da indlede med et ønske om et velsignet nytår til alle, og håbe vi alle må være friske og raske, og jeg siger tak for samværet hos Hans i julen, det var så hyggeligt, det var næsten som i de dejlige dage hos Farmor i Sellerup.

  Jeg håber at Gunnar nu igen er hjemme hos sine kære, jeg har tænkt meget på jer i denne svære tid, men nu er du forhåbentlig i god bedring, Gunnar.

  Jeg havde nogle dejlige dage i Vejle med mine søstre, vi var samlet alle 5 flere gange, men det er så svært at komme hjem til tomheden.

  Sussi har fået den nye stilling på Rigshospitalet, som hun ønskede, det er som 1. reservelæge på afd. for kuvøsebørn, så det er vist nok en stor fjer i hatten for hende.

  Sussi har vagt i morgen, nytårsaften, men ville prøve at køre herud 1 times tid. Lau skulle med børnene til nytårshalløj hos nogle venner med jævnaldrende børn, men nu til aften var Rasmus syg med høj feber, så det må nok aflyses.

  Jeg tager igen på ferie med Rasmus og Louise, denne gang til Tunis. Jeg håber, det bliver lige så vellykket som sidst vi rejste.

  Jeg har lidt vrøvl med halsen, så nu vil jeg gå tidligt i seng, jeg kan vist ikke tåle at feste og spise så meget, som jeg har gjort i julen, det går jo lidt mere stille til hverdag.

  Vi har ellers travlt i Skattevæsenet, jeg har indtryk af, at alle har fået forkerte trækkort

 Endnu engang tak for samværet i 1985, og de kærligste hilsner til alle fra Joan                                                                                                    

NB mange hilsner fra de 4 i Allerød

Andkær d. 9-1-86

  Kære alle

  Tak for breve her i bogen og for julehilsnerne.

  Postvæsenet har ikke været god ved vores nye bog, forhåbentligt får den ikke sådan en behandling hver gang.

  Gunnar kom hjem til nytår. Jeg kørte med Hans over til dem nytårsaften, og Gunnar havde det ret godt, men han var træt. Vi havde en festlig aften, den lille Karsten havde lavet bordkort af røde hjerter, vi var 5. De har fået et dejligt hus, alt var også tip-top med nyt tapet, nye tæpper og de mange fine ting fra sølvbrylluppet og jubilæet. De tager begge Gunnars sygdom på så god en måde, har lagt det i de rette hænder. Gunnar er frarådet at arbejde mere.

  Herhjemme havde jeg en dejlig jul med børn og børnebørn, og, som Joan skriver, en dejlig aften hos Hans.

 Godt nytår til jer alle. Kærlig hilsen Gerda

Næstved d 31-1-86

  Kære alle!

 Tak for jeres indlæg.

  Igen er bogen nået til Næstved station 1.

  Der har igen fundet ejerskifte sted på Næstved Maskin Elektro. Ejerne Elektrogården, Næstved A.P.S. Og C.C. Enginering A.P.S standsede deres betaling. Og Elektrogården har nu skaffet ny kapital og står nu som eneejer af fabrikken, så jeg ved igen ikke, hvordan det går med forpagtning af jorden.

  På papirfabrikken er jeg blevet tilbudt at kunne fortsætte til d. 16. oktober 1986 (40 år), men jeg har indstillet mig på at stoppe til den 1. marts, så det bliver der ikke ændret på, jeg søger min efterløn nu ved given lejlighed, når jeg kan træffe tillidsmanden.

  Den 1. februar begynder Jill igen at arbejde hver anden uge, så skal Jens Peter passe børnene, når Jill arbejder og forske den anden tid. Efter sommerferien skal alle 3 børn i privat dagpleje. I Sverige kan børnene ikke komme i kommunal dagpleje, når forældrene ikke arbejder på heltid.

 Mange hilsner til jer alle fra os i Næstved, Kristian

Næstved d. 7-2-86

  Kære alle!

Først mange tak for brevene, det er altid dejligt, når ”De tolv” kommer.

  Kristian og Karen var her med den sidste fredag, så jeg bagte vafler efter Gerdas opskrift og de var virkelig meget gode. Jeg havde købt et elektrisk vaffeljern på tilbud før jul og det var første gang, jeg brugte det, Mogens mener nu vi snart skal bruge det igen, og at man godt kan bage vafler til 2.

  Vi har bestilt en ferietur til Costa del Sol fra d. 21. februar og 1 uge frem, det er længe siden vi har været ude at flyve, så vi glæder os til det og håber på det bliver lidt varmere dernede.

  Vi regner så småt med at skulle til Gotland de første 14 dage i juni, vi kan vist låne et hus af Mogens´ fætters kone, hendes mor har boet på Gotland og hendes hus er endnu ikke solgt, moderen er død.

  Vores nabo har lige fået en søn her før jul, en dejlig dreng, og nu har de spurgt mig, om jeg vil være gudmor til ham, og det vil jeg jo da meget gerne, så nu regner vi med at skulle til barnedåb den 16. marts, det glæder vi os selvfølgelig meget til.

  Vi har masser af fugle ved foderbrættet i år, forleden morgen stod der 8 fasaner + nogle solsorte, så der skal noget korn til, men det er jo hyggeligt at have dem der.

 Nu de kærligste hilsner til alle fra Mogens og Edith.

”Petersminde” d. 23-2-86

   Kære alle!

   Tak for brevene.

   Ja, vinteren har bidt sig godt fast, det er ikke fordi, vi har ret meget sne, men de sidste nætter har det frosset under 20 grader, så planterne var jo nok bedre tjent med et snedække. Færgen har, i hvert fald i mere end en uge, været indstillet her på Randers Fjord, men solen har været gavmild heroppe, så har man tøj på, er det fint at gå ture, det er også meget rart, det er tørt udenfor, når man har 2 så livlige hunde.

   Den 21 februar blev Henrik 54, vi var 12 til chokolade kl. 15, Gert, Henriks ”lillebror” var lige kommet hjem d. 20. efter at have sejlet på verdenshavene i mere end et år uden ophold, det var meget rart at se ham igen.

   Om aftenen var Ricard, Ingrid og jeg til fastelavnsfest i forsamlingshuset, så Henrik og Gert måtte vaske op efter middagen, de ville ille med, vi havde kun været 5 til middag.

   Der bliver samlet ind til festen fastelavnssøndag, da kører de store børn rundt klædt ud og i en pyntet vogn, og synger en fastelavnsvise, det har man gjort heroppe fra Arilds tid vistnok. Visen lyder sådan:

       Vi fastelavn velkommen byder,

       derfor vi nu så pyntet er,

       den hele ungdom sig nu fryder,

       og glæden flammer i enhver.

       Vor simple sang i dag modtag

       med glæde og og med velbehag.

       Vi synger højt for kongens ære (altså nu dronningens)

       og for den tapre landsoldat

       han som gevær og fane bærer

       og haver stridt for Danmarks land.

       Velsign vor konge, velsign vort land

       velsign os alle i vor stand.

       Vi takker Dem for Deres gave,

       som De med glæde give os.

       Gid Herren altid er til stede,

       og stedse styrer Deres gods,

       gid velstand, lykke, fryd og flor

       må blomstre for jer år for år.

   Og så er der en, der har en pose, der kommer ned og inviterer til fest og får pengene, som formodentlig alle giver, og disse penge bliver så brugt til festen. Det er først og fremmest børnenes fest, de er klædt ud fra 2 års alderen og til ca. 14, og de har det vældig morsomt.

   Den 26. rejser Henrik og jeg på højskole i 14 dage, Kolt Ældrehøjskole mellem Randers, Aarhus og Skanderborg, det er jo bare værst med hundene. Havde det ikke været så koldt. De har jo mest plads ovre i stald og lade, der har de mis at tale med, selv om det sker fra hver sin etage. Mis kan godt lide, når de er der, hun elsker at drille dem.

  Jeg er vist ved at være søvnig. Kl. er også over midnat, så jeg må hellere slutte.

 De kærligste hilsner Henrik og Astrid

–      

Fredericia, den 7-3-86

   Kære alle!

   Tak for jeres gode breve og diverse indlæg. Denne gang måtte jeg afhente ” De Tolv” på posthuset, da den var for stor til at gå i vores postkasse.

   Som de fleste af jer nok har fået at vide, har Jonas fået en lillebror. Anna er derovre i disse dage, og hun melder tilbage, at han er en sund og kraftig dreng med god appetit på livet, så han trives godt. Jeg regner med at få lejlighed til at hilse på ham i den kommende uge, da jeg skal til møde i ”Børnesagens Fællesråd” torsdag, og jeg regner med at kunne få tid til en lille tur til Klampenborg.

   Mary har mange gode oplevelser på rejsen til Indien ifølge de breve, vi har modtaget.

   Ellen er glad for sit nye arbejde som ”altmulighjælper” hos en ung kvinde i Århus, der har 50 ugl. Timer til hjælp til at kunne leve en så normal tilværelse som muligt. Hun har selv bil, og de planlægger i fællesskab en tur til Italien. Jeg burde vel tilføje at Ellen har de 40 af de 50 timer, og de 10 timer er tildelt en afløser.

   Familien fra Odense er på vinterferie i Norge i denne uge. De er alle tre glade for at stå på ski. Vi har ikke hørt fra dem; men de skulle komme hjem i morgen, forhåbentligt uden at have brækket hverken arme eller ben eller ski.

   De sidste dage har vi haft dejligt, næsten forårsagtigt vejr, hvilket også kan ses i haven, hvor de tidlige forårsblomster, især de små erantis, allerede står i blomst.

   I den første meget fugtige del af vinteren havde vi besvær med indtrængende vand i kælderen, så vi har fået lavet brønd med dybvandspumpe, så nu håber vi at have fået en endelig løsning på dette besværlige problem.

   Vores grønne Fiat fra -79 er ved at ruste op, så selv om den har gjort god fyldest og stadigvæk kører godt, bliver vi nok nødt til snart at finde en afløseer for den. Jeg har også været ude for at kigge på en nyere bil og er faldet for en Ford Escort fra -85. Den er faktisk ny, idet den har været brugt som demonstrationsvogn og kun har kørt 8000 km. Jeg har dog ikke ”slået til” endnu, men har fået aftalt, at jeg kan ”have den på hånden” til på mandag. Prisen skulle være 90000 kr. i bytte med den grønne.

 De kærligste hilsner til jer alle sammen her fra Grethevej Ove

Skannerup den 12-3-86

   Kære alle!

   Tak for brevene, også tak for hilsner og besøg under min sygdom, i sådan en situation har man ekstra behov for at mærke, at familie og venner tænker på en.

   Det går fremad med helbredet, men jeg har rettet mig efter lægerne, og er gået på pension. Jeg synes også, det går bedre med at få noget meningsfyldt ud af tiden, end jeg havde regnet med. Det har også været en lettelse at slippe for ansvaret med at være leder, selv om jeg altid har været glad for mit arbejde, så har det på det sidste knebet med overskud af kræfter. Det var egentlig meningen, jeg ville gå på efterløn, når jeg var 63, men jeg får lidt mere ud af det her økonomisk. En af mine kollegaer ringede og spurgte, om jeg var blevet fyret lige som ham, og da han fik sandheden at vide, sagde han: ”Vær du glad for det, for det er bedre at være syg end bitter.” Og det er rigtig nok.

   Grethe er kommet ned på 30 timer ugentlig, og så vil hun se, om hun kan indrette sig efter de nye forhold. Ind til videre har det gået godt, men der er endnu ikke udpeget en ny leder. Men kommer det ikke til at gå, så er Grethe i arbejdsløshedskasse, så med det økonomiske er vi ikke så betænkelige, og vi har lagt det hele i Guds hånd.

   Vi har også den glæde, at vores børn arter sig pænt, Karsten går i 3. kl. og er glad for det. Han går i faderens fodspor i hvert fald hvad angår fodbold. Nu må vi se, om jeg bliver så frisk, at jeg kan komme med. Jens Peter har fået arbejde på en møbelfabrik. Han spekulerer lidt på at studere økonomi. Han blev jo taget til soldat, men trak frinummer. Birgitte er jo blevet sygeplejerske og har fået arbejde på Skanderborg Sygehus. Hende og Leif har sammen købt et hus mellem Sorring og Holmsted 3 km fra os, de har gives 260.000 så det trænger til en kærlig hånd, men de unge har jo mod på det, og så vil Leif sælge sit hus i Låsby.

   Torsdag og fredag skal Grethe ogg et par medarbejdere til Tåstrup til medarbejdermøde i Blå Kors. Det falder godt nok på hendes fødselsdag, men så må vi fejre den senere.

  Vi håber, at se nogle af familien her i Påske.

 Til slut mange kærlige hilsner fra os alle Gunnar

Brædstrup d. 16-3-86

   Kære alle!

   Tak for brevene og udklip med mere.

   Vi glæder os til at besøge Grethe og Gunnar skærtorsdag og fejre Karstens 10 års fødselsdag.

   Hanne skal arbejde en del i påskeugen på Ørsted Bocenter, men hun og Bjarne kommer så i næste weekend. Bjarne har været en tur i Sydkorea i februar måned, så det glæder vi os til at høre om. Han har været meget glad for turen. Hanne trives godt og har det godt, og vi glæder os til det første barnebarn sidst i juni, hun skulle gerne være færdig som socialpædagog forinden.

   Lars har siden midt i januar arbejdet som freelance ved Siemens i Ballerup. Den første tid tog han hjem hver uge for at se til sit lille hus m.m., men den sidste tid har der været 14 dage imellem, da de har meget travlt for tiden, så studierne har han måttet opgive for en tid.

   I ugen der er gået, har vi haft en maler til at gøre vore stuer i stand, det trængte også til en omgang, og Bent kunne godt tænke sig møblerne omplaceret lidt, så det var vi ved i går, men jeg ved ikke, om det er bedre, men det er da anderledes.

   Vi har igen i år lejet sommerhus i Nordsalling i ”Eskov Strandpark” (dog ikke i samme hus) fra 7.-22. juni.

   I dag har jeg været til ”damemiddag”, så Jesper og Bent måtte selv klare middagen. Det var hos Gerda Skov i Søgade. I det hele taget har det været et værre renderi i den sidste uge, lørdag var den eneste aften, jeg var hjemme, så det er måske derfor, jeg ikke rigtig er i skrivehumør, så jeg må hellere slutte med at sende de kærligste hilsner til jer alle, fra os alle her Edel

København d. 24-3-86

   Kære alle!

Tak for brevene og alt nyt. Der har været at fortælle.

   Jeg havde ikke ventet at få 2 bøger denne gang, jeg troede, den gamle var stoppet hos Edel; men jeg ser jo så, at det blev Joan, der startede den nye bog, Jeg troede, det var blevet Hans, så nu må jeg sende dem begge to til Poul.

   I dag fylder Jens 70 år – til lykke med dagen – ja – jeg har skrevet lykønskning – , på onsdag fylder karsten også en slags rund fødselsdag, 10 år, han kom til verden om natten, som Jens fejrede sin 60 års fødselsdag d 26/3 ved en stor og flot fest, så der kom Grethe ikke med, og det var tæt på, at hovedpersonen heller ikke var kommet, da Jens blev angrebet af en slem influenza, han klarede da hele aftenen, men det var nok ikke så let for ham. Morgenen efter rejste Edith og jeg til Gran Canaria, jeg tror, det var Ediths første flyvetur, vi havde en dejlig ferieuge med sol og sommer.

   Joan rejste med Louise og Rasmus til Tunis i sidste uge, de har også nok haft sol og varme, Joan var ikke kommet sig alt for godt efter en influenza, da de rejste; men jeg håber, hun har haft det godt dernede, de må komme hjem i dag eller i morgen.

   Jeg rejser på besøg hos Edith og Mogens de sidste påskedage, jeg ville ellers have haft begge familier herind i påsken; men Kristians var så optaget, så syntes Edith, vi skulle udnytte det, og jeg kom der i stedet.

   Jeg har besøgt Sine Jørgensen nogle gange på Rigshospitalet den sidste tid, hun faldt i sit badeværelse og brækkede lårbenshalsen, hun bliver udskrevet i morgen, og skal flytte på plejehjem, da der ikke menes, at hun kan klare sig i sin beskyttede bolig, som hun har ved samme plejehjem. Sine fylder 93 d 9/4.

   Rigtig mange kærlige hilsner til alle med ønsket om en god påske fra Sinne

27-3- Århus Skærtorsdag 1986

   Kære alle.

   Har modtaget 2 stk. bøger ”De Tolv”, vor postkasse er kendt med at tage store postbunker (regninger og reklamer), så den sluger alt.

   Det var lige passende tidspunkt, dog skriver jeg kun i den ene bog:

1) Jeg takker meget for julebrevene, der ligger en hel bunke, ubesvaret, manglende tid er årsagen, og da julen varede til påsken, regnede jeg med at nå det inden påske, men ak nej – jeg må opgive, undskyld, jeg må forvente, at der senere i livet må blive mere tid.

 Pt. ca. 40 forskellige arbejdspladser rykker i mind e korte ca. 70 timers arbejdsdage (med bøvl og vrøvl) ( i skrivende stund bygges for ca. 5 mill. kr. ( 2 rejsegilder inden for sidste uge. Nå, men det var de daglige oplevelser.

2) Jeg forsøger at skrive i bogen i dag, hvor jeg skal have en ”fridag” ved Gunnar, jeg tager bøgerne med, hvis Hans evt. skulle være til stede og have plads til transport. Så sparer jeg også indpakningspapir

   Else taler jeg med i tlf. af og til, hun rejser ikke meget for tiden, så vi ser hende ikke.

   Ole har lige købt hus ca. 10 km. fra Kristiansund, han regner med at blive der en årrække. Det er et dobbelthus, som er købt sammen med en familie, de bor sammen med nu, så vil han bygge til, hvis han må. Ole har vagt i påsken, og Inge Cecilie vagt i Odense.

   Jørgen er for tiden på en maskinfabrik med mange fremmedarbejdere – hvilket vist giver mange problemer.-

   Jeg ønsker til lykke med nyfødte, såvel med gamle fødselsdage, det er vanskeligt at følge med i.

   Jeg glæder mig meget til besøg ved Gunnar i eftermiddag, vel min eneste feriedag i påsken, resten er beslaglagt.

Kærlig hilsen til alle! Poul (Denne gang ingen forsinkelse)

Anemonevej d. 8-4-86

   Kære alle!

   Tak for Breve og Hilsner og samvær siden sidst!

   Jeg naaede at komme baade til Jenses og Carstens runde fødselsdage, Jens besøgte Gerda og jeg på selve Fødselsdagen, Juttas Mor, en Søster og Svoger var der ogsaa, men vejret var ret dårligt saa vi var ikke ude og se Bedriften.

   Vi var inviteret nogle stykker til Gjern for at fejre Carstens Fødselsdag Skærtorsdag, der var vi temmelig mange og havde en god Eftermiddag sammen.

   Om Lørdagen var jeg i Andkær, Bente var der med Børnene, Paaskedag var jeg i Brædstrup.

   Foraaret har ladet vente paa sig, men den sidste tid har det da tørret på Jorden, men Sol og varme har vi ikke haft meget af, Landmænd er da begyndt lidt paa markerne, jeg ved ikke om de er begyndt at saa her på Egnen, Henrik fortalte at de var begyndt på Sødringholm

 Med de kærligste Hilsner til alle Hans

 Karlsbo d. 14-4 86

  Kære alle.

  Tak for breve og hilsener i de 12, og tak for gaver og breve til min fødselsdag.

   Vinteren har været hård ved afgrøderne her på egnen, vores graner har nogle pletter der er svedet af frost persillen er som sidste år frosset helt væk, i modsætning til sidste år ser nellikerne ud til at have en ret pæn overlevelsesprocent.

  Bønderne her på egnen regner med at må så alt vinterbyg om og en del af hveden.

  Den sidste tid har nattetemperaturen ofte været nede omkring -6-7 grader, så det har tyndet noget ud i mine nystartede planter.

  Jeg har fået fødselsdagsgaven (drivhusvanderen) monteret, og prøvekører den for tiden.

  Her står alt vel til. De kærligste hilsener Jutta og Jens

Hvidovre 21-4-86

   Kære alle!

  Ja, også vi længes efter forår, vinteren har vel nok været lang og trang, jeg har vendt mig nogle gange om morgenen når uret kaldte, men nu er det da blevet lyst, men jeg var i ”Fasters hus” i weekenden og fik lidt rengøring overstået inden haven kalder, men der er ikke meget forår at spore på græsplænen, men Lau holder jo reception i sin nye klinik på torsdag, så det kunne jo hænde at der kom nogle gæster med til ” Fasters Hus” så nullermændene måtte flyttes, det er en ganske dejlig klinik Lau har fået og er så glad, som en lille pige der har fået dukkehus, jeg vedlægger et stykke fra Frederiksborg Avis. Børnene og jeg havde ellers en dejlig tur til Tunis, det er nogle meget søde og nemme børn at rejse med, og tænk jeg gamle kone var både på natklub og discotek, med optræden af slangetæmmer og fakir, og vi var tre gange i medinaen, det var en stor oplevelse mange taler dansk i Tunis, og der var meget meget rent på hotellet og skøn mad, og helt enestående venlighed fra alle.

  Sussi har sagt sin stilling op på Rigshospitalet fra 1/6 – hun skal så ud som annemonsis  i lægehuset i Vejlby, så sommerhuset vil nok blive meget brugt hele sommeren, og det er jeg mget glad for, det ville også nok have glædet Vagn at se Lau slå sig ned i Gilleleje.

  Jeg har lige talt med Allerødderne, og de har været til specialist med Rasmus, han har fået punkteret begge ører i dag, det var en slem omgang for ham, han var helt hæs endnu af at skrige, Sussi blev dårlighun kan ikke klare det når det er hendes egne. Sussi Rasmus Louise og jeg skal til Fanø på Danland den sidste uge i juli, Lau kan ikke holde ferie i sommerferien jeg har aldrig været på Fanø, så jeg glæder mig, tillykke med jeres nye barnebarn Anna og Ove, nu venter vi spændt på den lille nye hos Hanne og Bjarne, vi håber også inderligt at det går fremad med helbredet for Gunnar, måske vi kunne få besøg af jer i sommer ikke Gunnar?

 Jeg skal hilse jer alle mange gange fra familien i Allerød, og selv sender jeg de kærligste hilsner til alle Joan.

Andkær d 4.-5-86

  Kære alle

  Mange tak for jeres breve.

  Vil starte med at ønske Allerødderne som Joan skriver held og lykke, det glæder os alle når det går I unge i familien godt, håber den lille Rasmus er frisk igen.

  I dag er det jo Danmarks befrielsesdag, hørte både en lærke lettet af Mads Nielsen og en vinter mørk og hård i radioen i morges, men ellers har der ikke været meget, selvom vi der oplevede det jo aldrig kan glemme det.

  Men 40årsdagen sidste år blev vel festligholdt over hele landet, jeg selv havde meget festlig i Brobyværk hvor vi alle fire først var i kirke og bagefter til festlig mindesammenkomst på den gamle vandmølle, de to små blev også grebet selv om deres sang om Danmark er den nye ”Det er Danmark” men de sang til gengæld så højt og glade begge to, at det var en fryd for os og andre at høre på.

  Jeg venter Birgit og børnene hjem Kristi Himmelfartsdag, forhåbentlig er den lille Bodil rask, hun har haft det godt længe men blev forkølet og har haft kvalme som har været ret slem ved hende Det er meningen de skal besøge Erling på vej ned over han er lige flyttet i ny lejlighed, han kommer hjem fredag, Bente og de små kommer torsdag. Sinne kommer også ja til Hans og måske Astrid så vi håber på et par dejlige dage.

  Flere af jer efterlyser varmere vejr det har vi rigtig nok fået rigtig sommervejr med 20-21 grader, desværre spår de koldere vejr hen på ugen.

  Forfærdeligt med det atomudslip forhåbentlig går det ikke ud over de ufødte.

 Kærligste hilsner og tanker til små og store Gerda

Næstved

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

  Jeg er jo så trådt over i efterlønsmodtagernes række, og det har ikke voldt mig de store kvaler at få tiden til at gå.

  I går var vi til fabrikant Johansens 80 års fødselsdag, der blev holdt åbent hus fra kl 11 til 14 i Odd-Fellow Logen, vi havde ventet, at vi havde fået en let anretning, men det var det store ” Ta selv bord” med masser af mad og drikke. Og for at blive ved det festlige så holdt Ellen 80 års fødselsdag den 10. maj i Fedby forsamlingshus med 47 gæster og der var svenskerne også med, den lille Frederik der fylder 1 år den 22 maj var rigtig i sit es, han løber rask omkring, og han er ikke bange for nogen, så han blev godt feteret som den yngste deltager.

  Vi har nylig været ovre og være hos børnene, mens Jill og Jens Peter var i Rom nogle dage, vi skal der over igen den 1 juni og være barnepige nogle dage, men da skal Jill og Jens Peter arbejde, så da kommer de da hjem til aften.

  Den nye ejer af fabrikken går det tilsyneladende godt for, det af fabrikkens lokaler der er i overskud er lejet ud til forskellige lejere, så jeg har stadig jorden at rode med og i øjeblikket er der jo nok at se til med at så, plante og luge, og nu er det jo også ved at være tid at sprøjte jordbær, de skal sprøjtes 3 gange mod gråskimmel inden for de næste 14 dage, det var tæt på med nattefrosten forleden nat, men vi slap med skrækken denne gang.

 Nu mange kærlige hilsner til jer alle fra os i Næstved.  Kristian

Næstved d.24.5.86

Kære alle!

Først mange tak for brevene, det er altid hyggelig at få ”de tolv”.

  Denne gang kan jeg spare portoen, jeg sidder på storebæltsfærgen på vej til besøg hos Gerda og Astrid, og bagefter til møde for Kirkegårds kultur i Ålborg.

  Det er første gang vi skal besøge Astrid og Henrik i Udbyhøj, så det glæder vi os til.

  Jeg var henne og aflevere Mona Lisa til hendes ”plejemor”, men det er ingen sag, hun havde så travlt med at se om alt var i orden, at hun ikke opdagede, at jeg gik.

  Martin min llle gudsøn trives fint, vi har jo rig lejlighed til at se ham og vi har også passet ham flere gange, han er meget nem og mild, men nu rejser de til Kina.  Magne skal lære kineserne at bygge veje, i første omgang skal de være der i 5 uger, og senere skal de være der ½ år, Laila har dog ikke besluttet om hun vil med den sidste gang.

  Den 2. juni rejser vi så til Gotland, vi glæder os meget til det, Mogens har været der før, men det er første gang for mig, og det skal jo være en meget spændende ø med fortidsminder, kirker og en meget speciel flora, en masse orkideer, så nu håber vi vejret vil arte sig pænt, så vi kan være ude det meste af dagen.

 Nu de kærligste hilsner til alle. Mogens og Edith

Eskov Strandpark 17/6 – 86

Kære alle!

Tak for brevene, ja bogen har fået lov at hvile lidt ud hos mig, den har taget en hurtig runde denne gang.

 Så nu er den altså kommet en tur til Salling. Henrik og jeg kom her søndag d. 15. kl. 12, da var Sinne, Hans, Gerda her, Bent og Jesper var kommet om lørdagen, Jesper har været med ”Hjortshøj” den beskyttede værksted i Horsens han arbejder på, fra og med 9/6 – 13/6 på tur i Tyskland.

 Sinne og Hans havde været her fra starten 9/6 og Gerda fra 11/6, Erling og Anders kom søndag kl. 14.30 så vi var 10 her, vejret var strålende, det var rigtig strandvejr.

 Mandag var vi så Edel, Jesper, Henrik og jeg tilbage, Henrik og Jesper cyklede til Fur kl. 10 med madpakke kom hjem igen kl. 18, Jesper var helt udmattet, han havde nu også, på en eller anden måde, fået foden i klemme på færgen hjemad, men så var der kun 3 km hertil, men han har da været med ude at gå i dag.

 Vi har rigtig fået sommer, der har næsten været 30 grader i skyggen og over 40 grader i solen, Edel og jeg har været i vandet både i går og i dag, men vandet er stadig koldt, men når luften er så varm, kan det jo nok gå. Sidste år var her en fin badebro, men den er forsvundet i septemberstormen. Henrik og jeg tager af sted fredag, Henrik skal passe grise lørdag og søndag, og så arbejde de næste 3 uger på grund af ferie.

 Hundene er lukket ind i stald og lade, og Henriks søster ser til dem morgen og aften, mis viser sig at være en hunkat, hun er begyndt at tage på turné et par dage i blandt.

 Jeg regner med at få malet stuen nu de næste uger, den trænger hårdt, brændeovnen er rar at have, men den sætter sine spor.

 Sinne talte om at hun og Joan ville komme på besøg i juli, det håber jeg de gøralvor af, Karen og Kristian har lovet at komme både i 84-85 og nu til efteråret, håber også de gør alvor af det, og hvem der ellers får tid og lyst er hjertelig velkommen, det var hyggeligt at have besøg af Mogens og Edith. 

De kærligste hilsner Henrik og Astrid

Edel venter spændt på nyt fra Hanne, barnet er ventet den 23.

Fredericia, den 25/6-86.

  Kære alle!

  Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for hilsener, breve og samvær siden sidst. Jeg kan forstå at mange af jer allerede har påbegyndt ferielivets glæder, og feriestarten har da også været begunstiget af dejligt sommervejr. Anna og jeg får først ferie den 20. juli, og hvis vi ikke finder på noget andet, tager vi nok på en biltur til Normandiet og Bretagne i vores nye Opel Kadet. Det blev ikke en Ford Escort, som jeg skrev om i mit sidste indlæg i ”de tolv”.

  På søndag skal vi til barnedåb i Klampenborg, og vi glæder os til at være sammen med alle vore børn, svigerbørn og børnebørn samt Stigs familie for at fejre den lille Benjamin, som i forhold til sin alder er en stor og kraftig dreng.

  I morgen skal vi til Odense for at ønske Ester til lykke med de 29 år. De har bygget nyt hus, som de flyttede ind i i slutningen af maj. De tager for øvrigt direkte fra barnedåben i Klampenborg til Jugoslavien.

  I hele maj måned var Ellen på sprogskole i Italien sammen med den muskelsvindspatient, hun er ansat hos. Ellen regner nu med at starte studium i matematik og statistik ved universitetet i Århus til september.

  Bodil har fået nyt arbejde, hun er blevet ansat på en specialskole på Nørrebro i København (Skolen i Charlottegården).

  Mary og Jesper tager også direkte på ferietur fra barnedåben; men de tager nordpå – gennem Sverige til Norge. Så vidt vi er underrettet har Mary endnu ikke fået tilsagn om fast arbejde efter sommerferien.

  Her i forsommeren har vi ret ofte været på besøg hos mormor og morfar, bl.a. far at hjælpe dem med deres store have. Morfar er ”faldet meget af på den” i den senere tid, og man kan godt være noget bekymret for, om mormor i længden kan klare at passe ham hjemme.

  I vores egen have står afgrøderne godt; men vi har jo også haft godt vejr for afgrøderne, i hvert fald dem, der hører hjemme på disse breddegrader. Vi prøvede de nye kartofler første gang den 9/6; men tog først rigtigt fat på dem godt en uge senere.

  Nu håber vi at se rigtig mange af jer i ferien – også her på Grethevej. De kærligste hilsener Anna og Ove.

  Til lykke til Lau med praksis. Håber også snart at kunne lykønske Edel og Bent med deres første barnebarn.

Gjern 30 – 6 86

Kære Alle!

Tak for brevene i de ”tolv” det er altid rart at læse om, hvordan I forskellige har det. Og nu bliver vi jo fler og fler, ja tillykke med den lille i Randers, også tillykke med barnedåben i Klampenborg.

  Her i Gjern er alt vel, det bliver bedre og bedre med mit helbred. Jeg tror også Grethe er ved at vænne sig til de nye forhold, indtil nu har hun også været glad for samarbejdet med den nye leder, og de andre medarbejdere, herunder køkken og rengøringspersonalet har hun jo altid haft et særdeles godt samarbejde med, Grethe har jo ansvaret for køkken og rengøring.

  Birgitte og Leif er jo flyttet ind i deres nye hus. Selvom de langt fra er færdig med at indrette det. Jens Peter er stadig på møbelfabrikken og har travlt med at samle penge fra til den planlagte rejse til Sydamerika. Han har planer om at studere på universitetet i Århus til efteråret 87. Karsten får vi jo nok lov at beholde hjemme ved os et par år endnu, han begynder på 4. klassetrin til august.

  Grethe og Jens Peter har ferie fra slutningen af denne uge, vi regner med at tage på bibelcamping i Mørkholt en halv snes dage, så ser vi forhåbentlig nogle af familien, hvis ellers varmen holder skulle det være dejligt at komme ned til Vejle fjord, det har vi nu altid nydt. Jens Peter skal nu til en håndbold stævne i Randers først, og sidst på ferien skal han på et kursus i København.

  Ja tillykke med den nye opgave i Gilleleje Lau. Ja vi vil meget gerne være sammen med jer Sjællændere Joan! Nu må vi se hvordan vi får det arrangeret.

 Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern Gunnar.

Brædstrup d. 8 – 7 1986

Kære alle!

 Mange tak for jeres breve og tillykke til Lau med praksis, og tillykke med Benjamins barnedåb, den 29. er også min dåbsdag, så det vil jeg kunne huske, efter vores børn er blevet store har jeg fortrudt at jeg ikke har gjort mere ud af deres dåbsdage, da det mere og mere står klart for mig, at det er den største dag i vores liv, hvor vi bliver indlemmet i Jesu Kristi rige og modtager som gave syndernes forladelse og det evige liv.

 Som alle vist ved fik Hanne og Bjarne en lille pige 28. juli, Rebecca; navnet har været bestemt længe før hun blev født, de var hjemme med hende i søndags for at præsentere hende for oldefar og oldemor, det er deres første oldebarn, det var rørende at se så glade de var for hende, hun er også en lille sød og nem pige, Jesper er også meget stolt og glad for at være morbror.

  I sidste uge var Jesper med på Diakonforbundets handicaplejr på Nord Djursland ved ”Skovgårde strand”, og jeg er lige ved at tro, det er den bedste lejr han nogensinde har været på, han sov i telt, de havde en vandcykel en lejrhund, der hed Madsen og som sov oven på Jesper, og meget andet oplevede de, vi var oppe med ham søndag den 29. og da vi kom, stod Astrid og Henrik og vinkede, så det var meget hyggeligt.

  Ellers havde vi da også 14 gode dage i Eskov Strandpark, med rimelig godt vejr det meste af tiden.

  Vi har også været ovre ved Jens og Jutta en aften og hente tomatplanter og meget andet godt, vi havde en dejlig aften, tak for det Jutta og Jens.

  Ind imellem jeg skriver, har jeg talt i telefon nogle gange, så måske det blev lidt forstyrret brevet. Men jeg vil ønske jer alle fortsat god sommer og sender de kærligste hilsner

  til jer alle fra os alle her  Edel

16/7 – 86

Kære alle!

 Mange tak for Jeres breve.

 Ja – så er vi allerede midt i juli, og dagen er allerede aftaget godt en halv time; men et stykke tid endnu varer de lyse nætter. Vi har da også haft mange gode solskinsdage, i dag var det meget varmt, jeg var i eftermiddag med en tidl. Kollega på spadseretur på Langelinje og i Amaliehaven, der var meget flot med blomster af meget forskellige sorter, især tog afsnittet med roser sig godt ud, der var et væld af dem, jeg synes nok, det er et flot anlæg, selvom det blev kritiseret en del, da det blev åbnet; men det var måske misundelse, fordi andre havde lavet det.

 En dag så jeg i avisen, at der nu gik båd til Flakfortet, der nu er åbnet for publikum. Så jeg tog en tur derover, det var meget interessant, det tager ca ¾ timer at sejle derover. I min elevtid var det Trekronerfortet, vi kunne sejle til, det tog kun 20 min. at komme dertil, det havde vi megen fornøjelse af.

 Naturfredningsforeningen har et par ture til Saltholm først i august, men der var optaget, da jeg ringede, det er ellers en interessant ø at besøge.

  Jeg har lige talt med Edith og Kristian i tlf., jeg ville høre om de ikke kunne komme herind en dag, familien fra Malmø var på besøg på Tværvej i disse dage; men de skulle vist rejse igen torsdag.

 Jeg var med til Benjamins dåbsfest, og det var en dejlig festlig dag, højtideligheden foregik i Skovshoved Kirke, der var også en lille pige, der blev døbt, og begge de små var så stille og rolige under det hele.

 Benjamin er en dejlig lille gut, så glad og smilende, han er en stor dreng, og var lige ved at være vokset fra dåbskjolen; men det gik lige an at være i den.

  De kærligste hilsner til store og små fra Sinne

Århus 20-7 86

Kære alle!

  Så er bogen her igen. Jeg synes det er lidt hurtigt, men tiden går altså også, hurtigere og hurtigere.

  Jeg forstår der har været fødsler, barnedåb m.m. i kredsen og ferierejser, jeg ønsker til lykke med alt.

  Her er vi nu midt i industriferien og det mærkes ved at de ligger stille næsten overalt. Jeg kan så få gjort lidt ved haven som jeg ikke har fået ukrudtet væk fra; godt at vi har stikkelsbær, brombær, hyldebær som selv passer hvornår de skal blomstre og give bær, uden at blive passet. –

  Jeg har lovet Lars at reparere på hans Gods, det er nu mest Vognporten der trænger, de sidste dages tordenbyger har givet mange spande vand gennem taget.

  Ingen fra Norge har været hjemme, Else bygger stadig hus, og vil gerne have mig i 3 uger til elektrisk anlæg, men det er for lang tid, så forsømmer jeg for meget herhjemme.

  Ole har købt hus ca. 8 km fra Kristianssand, det er jo ikke så langt herfra der er flyrute fra Ålborg, og det tager ½ time, så det må vi se om vi får tid til.

  I har hørt om vore to store skibe ”Peder Pors” og co, der sejler fra vores hovedstad til Kalundborg, så dem vil jeg ikke skrive om, det er der nok der gør, men det er jo stor samtaleemne her.

  Nu regner det ikke i øjeblikket så går jeg ud igen

  Kærlig hilsen til alle Poul fra Århus   

Anemonevej 1 – 8

Kære Alle!

 Tak for indlæg og samvær siden sidst.

 Tak for ferie i Sommerhus til Edel og Bent, vi var der otte Dage Sinne og mig, og vi var ret heldige med vejret, men vi var ikke i Vandet.

 Grethe, Gunnar og Drengene har været paa Bibelcamping i Mørkholt i 14 Dage, mn da Nætterne var ret kølige, sov Grethe og Gunnar her de fleste Nætter, saa jeg benyttede lejligheden til at grave kartofler op saa i Aar har jeg plantet Jordbær den 21 Juli.

  Jeg tror vi har faat noget over normal over normal nedbør i Juli, en del nærmest som Skybrud, 22 mm en gang og forleden fik vi saa 40 mm, da var det nærmest Uvejr, men en del af regnvejret var ret moderat.

  Jeg havde Sally en Weekend, mens Ove og Anna var paa Anholt, det er en rolig Hund, jeg havde den ikke i Baand ret meget af tiden.

 Ja jeg skrev om regnvejret, men vi har da haft fint vejr meget af tiden.

 Med de kærligste Hilsner til jer alle Hans

“Karlsbo” d 8-8

  Kære alle!

  Mange tak for breve og hilsener.

  Her står alt vel til, vi har fået lidt under normal nedbør i sommer, men sammen med det jeg har kunnet vande har vores planter klaret sig pænt. Vi har haft mange bær af alle slags, og vi har et væld af blomster.

  Vi regner med at kunne sælge 4-500 juletræer, men efter 2 vintres frostskader, må vi regne med at de bliver andenklasses, men de skal tyndes ud, jeg forsøger at give dem bedre kulør ved at sprøjte dem med mangan kvælstof gødning (3 0/1000, tre promille N), og det ser ud til at virke godt, resultatet kan ses efter 2-3 dage.

 Vi er i fuld gang med agurker og tomater, men det blev sent i år.

 De kærligste hilsner Jutta og Jens

Hvidovre d 18-8-86

Kære alle!

 Først tillykke til Bent og Edel med jeres lille ny, jeg har hørt igennem Sinne at det er en yndig lille pige, ja så er vi vist mange der har ferien bag os, jeg kan ikke forstå at sommeren snart er overstået, der var så mange ting jeg skulle have lavet, men tiden er bare pist væk. Jeg havde besøg af Emely og Oluf + Viggo og Vivian + 2 børn + stor hund, så vi lå i lag i ”Fasters Hus” men jeg nød det, det var næsten ligesom i gamle dage i Sellerup når vi var mange, det var så dejligt, det talte Sinne og jeg også om, de sidste 8 dage af min ferie var Sussi Rasmus Louise og jeg på Fanø vi boede på ”Danland” vi havde godt vejr, og var på mange dejlige ture, jeg har aldrig været på Fanø før, men hvor var der smukt og morsomt.

  Lau har haft en meget travl sommer med mange patienter, han er meget glad og befinder sig godt i Gilleleje, så næste skridt bliver nok at Allerødderne flytter til Gilleleje, jeg er lige kommet hjem fra sommerhuset hvor vi har fejret Faster Sinnes fødselsdag, vejret har nu ikke været allerbedst vi har fået nogle ordentlige regnskyl, så det blev ikke til ret lange traveture. Sinne plukkede hyben hos Frk. Nielsen så Sinne får nok travlt et par dage, Sussi rejser til Budapest sidst på md, og til Rom i sep., så er hun færdig med at forske, og vil nu hellige sig arbejdet og således gøre sig klar til at blive praktiserende læge.

  Rasmus er nu begyndt i 1. klasse og er vældig stolt, han har spurgt om han ikke kan få en af Morfars regnemaskiner for han har brug for den, han syntes at Kristendom er det bedste fag, næst efter fodbold,

 til slut de kærligste hilsner til alle fra familien i Allerød og  Joan

Andkær d 3/9-86

Kære alle.

 Mange tak for brevene.

 Den 17. aug var Edel, Bent, Jesper, Hans og jeg inviteret til middag på gården derhjemme i Gl. Sole det blev en uforglemmelig dag, der er jo noget særligt ved det sted hvor vi har haft vores lykkelige barneår og flere ting kunne vi nikke genkendende til, komfuret var der endnu, den lille lem til det skab hvor vi havde vores sko, de gule mursten i gangen mellem køkken og bryggers, og malingen på dørene i stuen var også som da vi var der, køkkenet er det sted der bruges mest. I soveværelset var der spisestue, og vi fik fin middag Grethe havde en til at hjælpe sig en bekendt.

 Jeg kunne ønske I alle skulle have den oplevelse, men gården skal sælges brødrene har købt hus i Hedensted.

 I august havde jeg igen både børn og børnebørnene hjemme det er så dejligt når vi alle kan samles, selvom det kun var få dage.

 Jan Harry skal gå til præst i vinter de konfirmeres et år senere end her, og skal undervises om aftenen jeg synes det kan være lidt drøjt med de vintre de har der.

 Og den lille Martin er begyndt i børnehaveklassen han fylder 6 år i oktober de bliver for hurtigt store de kære små

 I weekenden er det meningen Hans og jeg skal op til Astrid og Henrik det glæder jeg mig til og er Hanne og hendes hjemme tager vi nok ind og ser den lille prinsesse.

 Håber alle har det godt og sender de kærligste hilsner Gerda

Næstved d. 12/9-86

Kære alle!

 Tak for jeres indlæg til ”de tolv”.

 Ja så går en god sommer på hæld. Vi er lige kommet hjem fra 8 dage på Bornholm, Kirsten var med derovre i 3 dage, da hun rejste hjem, kom Britta og K.G. (Jills forældre) med Kristoffer og Andreas. Vi boede i Sandvig feriecenter, der ligger lige op af Hammershus ruin, vi havde 8 dejlige dage derovre med både godt og dårligt vejr. Med 2 hold bedsteforældre gik det jo nok an for drengene.

Det undrer mig, at der ikke findes nogle landsbyer på Bornholm, ingen gårde ligger op ad hinanden.

 Jeg er i dag blevet færdig med at tage kartofler op, måske bliver det min sidste sæson, men jeg har hørt så galt før, uden at det blev til noget, men et jern og stålfirma S.C. Sørensen A/S, som flere af jer nok kender; er klar til at gå i gang med at bygge med meget kort varsel, hvis de får byggetilladelse.

 Vi venter besøg af Gunnar og familie på søndag til morgenkaffe kl 8.30, det glæder vi os til. De skal videre samme dag til Edith og Mogens. Vi venter besøg af Sinne næste lørdag-søndag, men hun er jo ellers så optaget, så hun dårlig har tid.

  Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsener fra os på Tværvej og Kirsten Kristian.

Næstved d 22.9.86

Kære alle!

 Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Ja så stunder det igen mod efterår, vi har da også haft en vældig blæsevejr i dag, Mogens rejste til England i går med H.F., de skulle sejle, så jeg er spændt på hvor meget de er blevet vippet, de skal være derovre i 10 dage så Mona Lisa og jeg er alene hjemme, men jeg skal have komsammen med mine holdkammerater på onsdag ja der kommer tre der skal overnatte, i januar var det 40 år siden vi begyndte, så det synes vi skal fejres, vi bliver 7 så det kan blive meget hyggeligt.

 Fredag aften var vi til 65 års fødselsdag i Brandelev forsamlingshus, vi var 96 i alt, så det var en stor fødselsdag, men det var meget hyggeligt og morsomt.

 Min lille gudsøn vokser sig jo stor og dejlig, jeg passede ham en hel dag for en tid siden, det gik vældig godt, bare han kunne se mig hele tiden, næste mandag regner jeg med at skulle passe ham igen.

 Nu vil jeg slutte for denne gang med de kærligste hilsner fra os begge Edith.

Hedensted 7-10-86

Kære alle!

 Tak for brevene.

 Vi kørte fra Udbyhøj torsdag og var i Brædstrup kl. 15. Kørte derfra igen fredag middag og har så været til efterårsmøde i Askov, det er altid vældig hyggelig at være der og hilse på gamle bekendte.

 Mandag formiddag kørte vi fra Askov omkring Billund for at hilse på Jens og Jutta, og var så fremme her kl 15.

 I dag tirsdag skal vi om til Gerda til eftermiddagskaffe og senere suppe fra søndagens fødselsdagsfest med børn og børnebørn.

 Ja, så er det efterår, frosten har snertet haven lidt, men det gik ikke så galt, de sidste dage har det været lidt mildere, så vi håber på nogle fine oktoberdage, september har snydt os lidt i år.

 Sidst jeg skrev i vandrebogen, var vi i sommerhus da var hundene også lukket inde, men siden har vi heller ikke været hjemmefra om natten, de er meget bedrøvede, når vi lukker for dem, de er godt klar over hvad det gælder, når vi begynder at pakke. Ja hukommelsen er sløj, det passer slet ikke, den 19-20-21 september var vi til elevmøde på Kalø, der var Henrik elev for 26 år siden.

 Sommeren 1946 var jeg på Rødkilde, det er altså 40 år siden, jeg begyndte som elev i Kolding 1. oktober 46.

Petersminde 11/10-86

  Ja, jeg fik ikke bogen sendt, da jeg var i Hedensted, i dag er det Gunnars fødselsdag, vi er inviteret til Gjern til middag i morgen, måske Ove er der, så kan jeg tage bogen med.

  Vi kørte fra Hedensted onsdag kl. 15, om formiddagen havde vi været en tur i Solskov for at se vejbroen over den kommende motorvej mellem Husballe og Gl. Sole, så der er nu blevet en bakke, hvor der før var en dal, vi var også inde på gården og hilse på Grethe og brødrene, og vi blev rigtig vist rundt, det undrede mig at dagligstuen ikke var større, men den har jo nok været stor i forhold til folks stuer dengang.

  Jeg fik nogle aflæg fra en rosenbusk Gerda har, det stammer fra Gl. Sole, nu håber jeg det vil gro, jeg fik også fra en forsythiebusk, og frø fra lathyrus, så jeg havde travlt i haven torsdag, jeg satte også ca 50 pinseliljeløg, vi har fået fra Henriks søster i Åbenrå, og flyttede rundt på nogle stauder, til efteråret skal havesiden tækkes, og så vil meget af det der står ved huset blive ødelagt.

  Vi har haft det skønneste solskinsvejr her i dag, og de lover lige så godt i morgen.

   De kærligste hilsner fra Henrik og Astrid

Gjern 18-10-86

Kære Alle.

 Tak for brevene i de ”tolv”, Astrid og jeg er blevet enige om at springe rækkefølgen over, da Astrid regnede med at træffe Ove ved min fødselsdag, så håber vi Ove vil sende den til Edel denne gang.

 Her er alt vel vi nyder rigtig den gode efterårsvejr, nu har vi fået huset malet, og vi er ved at plante hæk der hvor den er gået ud, vi er ellers stadig glad for vores hus nu har vi snart boet her i et år.

 I eftersommeren har vi været sammen med de fleste af mine søskende. Vi var jo en tur på Sjælland, hvor vi var på besøg hos begge familier i Næstved, i Vognmandsmarken var vi sammen med Sinne og Joan. Vi var glad for turen og det var hyggeligt at besøge jer, tak for gæstfrihed. I søndags havde vi så fremmede til min fødselsdag, blandt andet var Poul fra Aarhus her, og viste mig hvor mine skelpæle står, det medfører at vi får en række kartofler mindre til næste år.

 Jens Peter regner så med at tage til Amerika, blandt andet Cuba, de regner med at rejse den 13. december, han rejser sammen med en kammerat fra bibelskolen, og rejsen til Cuba er tilrettelagt sammen med en forening. Selv om det bliver jul under lidt andre forhold håber vi de får en god tur. De regner med at komme hjem først på sommeren, Jens Peter spekulerer på Universitetet i Aarhus til næste år.

 Birgitte og Leif har ellers fået indrettet sig pænt i deres hus, de mangler dog en stue i at være færdig.

 I næste uge er der efterårsferie, de første 2 dage tager Karsten og jeg til Udbyhøj, Fredag og Torsdag har Grethe fri så tager vi nok sydpå en tur.

Kærlig hilsen os i Gjern Gunnar.

Fredericia, den 26/10-86

Kære allesammen!

 Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som er læst med stor interesse, da vi ikke i sommerens løb har set ret meget til min familie, førend i dag, da vi er på besøg hos Gerda, hvor vi er sammen med Hans og familierne fra Gjern og Brædstrup og da Gunnar denne gang – af bekvemmelighedshensyn – har skrevet før mig, skynder jeg mig – også af bekvemmelighedshensyn – at skrive i ”de tolv”, så Edel kan få bogen med hjem fra Andkær.

 Jesper, Karsten, Jens Peter og jeg har været i Vejle i dag for at se VB spille mod Næstved. For nogen af os var det en stor skuffelse, at VB tabte 4-0. Og bedre blev det jo ikke af, at faster Gerda havde sat 4 flag i lagkagen for at fejre Næstveds sejr.

 Vores eget fodboldhold er for øvrigt lige rykket op i 3. division, hvilket vi fejrede i aftes i KFUM-Parken.

 I det hele taget har vi i efterårets løb været til mange fester. Mest bemærkelsesværdigt var mormors og morfars diamantbryllup, som blev fejret med maner i Fjelstruphallen.

 Morfar er jo ”faldet en del af på den”, men festen klarede han nu fint.

 En anden stor fest var boldklubbens 70-års jubilæum, som blev fejret med bl.a. en reception og en aftenfest med revy, hvor Anna spillede med. Revyen blev for øvrigt en stor succes.

 Igen i år har vi haft stort held med vores frilandstomater, som har været (og er) større og bedre end tidligere år.

 Børn og børnebørn har det godt.

 De kærligste hilsener fra Anna og Ove.

NB. Hvis I ikke har fået et billede som vedlagt, bedes I forsyne jer.

Brædstrup d. 3-11-1986

Kære alle!

 Mange tak for brevene, det er dejligt at læse at alle har det godt, her står alt også vel til, lille Rebecca trives og vejer nu 4 mdr, ca 7 kg, hun er meget selskabelig, Hanne har for kort tid siden været hjemme nogle dage sammen med hende, hun har barselsorlov indtil 4 januar, hun ville gerne finde noget arbejde, der ikke er fuld tid, da hun synes 40 timer er for længe at være væk fra Rebecca endnu. Jesper er inde i en meget aktiv periode, hvor der helst skal ske noget fra tidlig morgen, han og Bent har også været oppe og hjælpe Lars med at få lagt nyt tag på huset, og der var også noget der skulle mures, så da fik han kræfterne brugt med at slæbe mursten m.mere. Lars har opsagt sit arbejde for ”D.N. online” et konsulentfirma der havde udlejet ham til Siemens, og har søgt en fast stilling i Viby, han blev træt af at rejse frem og tilbage fra Århus til København, nu skal han godt nok til samtale angående den nye stilling i København torsdag, da hovedfirmaet ligger der.

 I september havde Lars inviteret en lille flok til 30 års fødselsdag på Lystruphave, og vi havde en dejlig fest.

 Nu er der en stor glad hund der venter på sin morgentur, så jeg vil slutte med at sende alle de kærligste hilsner og tanker fra os alle Jesper, Bent og Edel

NB. Laban er ellers på det sidste bleven meget rolig og nem, kan gå løs i gården uden den stikker af, men kan stadig i visse situationer reagere lidt nervøs.

København 10/11-86

Kære Alle!

 Tak for breve og hilsner.

 Jeg sender et udklip om Ingrid, det var Sussie, der fandt det i et ugeblad.

 I fredags havde jeg besøg af Edith, hun kom her til formiddagskaffe, og så startede vi på en bytur, der tog resten af dagen, vi var mange steder, spiste hos Illum og drak kaffe et sted mellem Rådhuspladsen og Hovedbanegården, så var vi i nærheden af toget, når Edith skulle rejse hjem, vi nød turen, og vi har tænkt os at gøre det om igen en anden gang. Edith kom med en stor pose kvæder til mig, så lørdag syltede jeg, der blev 1 ½ kg mos til kvædebrød og 3 ½ kg til marmelade, det er sådan nogle flotte frugter, de har i haven Bag Bakkerne. Bodil og Stig har også et træ i deres have, men det har det vist ikke godt, det har ikke båret frugter i år og sidste år; men for 2 år siden var der en del.

 Det var morsomt at læse om Signe fra Jerlev, jeg mindes episoden med Erik, der så Edith og Signe sammen, begge to med lyse krøller over hele hovedet, Erik så forbavset fra den ene lille pige til den anden, og sagde så ”Signe tow”.

 Oda er i Nordborg på Als, hendes søster Gudrun døde i fredags, hun har i lang tid lidt af en tarmlidelse, der udviklede sig så alvorligt, i sommer var Gudrund så dårlig, at de kun en kort tid kunne bo i sommerhuset, og i stedet boede i lejligheden i Nordborg; men kunne dog gøre småture derud. Oda bestemte sig for at sælge huset, og det blev også ordnet før Oda rejste hjem sidst i august; men det har været og er en svær tid for Oda, hun var så nært knyttet til den søster, de har tilbragt så mange gode somre derovre på Als, det er vist 12 år siden Oda købte ”godset”. Men Oda har altid sagt, hvis jeg ikke havde min søster og svoger der, kunne jeg slet ikke klare den grund.

 De kærligste hilsner til alle fra Sinne.

Århus 20-11-86

Kære alle.

 Tak for sidst de forskellige steder, fødselsdag – Gunnar og Lars.

 Tak for foto med de 11. Jeg fortalte Ole om det, og han lovede at fremkomme med et hvor I er ”tolv”, (vistnok fra Fredericia).

 Jeg takker for udklip med Ingrid. (Jeg har ikke set det omtalte dameblad.)

 Ingrid bor for tiden på Mols ved en veninde, jeg besøgte hende i sidste uge. Hun holder bl.a. foredrag om litteratur. (Hun besøgte Ole og Inger Cecilie 4 dage i sommer)

 Else besøgte os 3 dage først i september (vi så hende sammenlagt 3 timer).

 Ole og Inger Cecilie kom på gennemrejse 26. oktober fra kl. 22-23, de skulde med færgen fra Hirtshals kl. 2 nat, så kunne Inger Cecilie lige nå skolen kl. 9 mandag.

 Jeg havde ferie i år (sidste gang var 1976). Det var Ingeniørsammenslutningen der havde studietur til Budapest og Wien. Vi fløj derned og hjem og sejlede i luftpudebåd fra Budapest til Wien.

 Vi blev modtaget på Rådhusene og fik byerne forevist af kollegaer og fik knyttet nogle nye forbindelser.

 Jeg havde fødselsdag på turen (hemmeligt troede jeg), men ak o´ve, de kom med flag og sang om morgenen; men jeg var ikke alene, én af fruerne der var med, havde også fødselsdag, vi fik blomster og en flot æske chokolade fra rejsebureauet.

 Jeg må slutte klokken er 24, det er sengetid.

 Kærlig hilsen til alle. Paul.

Anemonevej 1-12

Kære alle!

 Mange tak for indlæg Hilsner og samvær siden, tak for Billede Ove jeg tog en af dem med de Unge og Børnene.

 Oven på en kold September og en kølig Oktober har jeg indtryk af at November har været mild, vi har da næsten ikke haft Frost.

 Ove ringede i Aftes og inviterede mig derned juleaften, og Juledag er jeg inviteret til Brædstrup. Sinne har Billet til den 20 om Eftermiddagen.

 Jeg var til sogneaften i Torsdag aften, det var Arne Falk Rønne, der viste Lysbilleder fra Borneo, der var stuvende fuld hus.

Med de kærligste Hilsner til jer alle, Hans.

”Karlsbo” d 11-12 86

 Kære alle!

 Tak for indlæg og hilsener og samvær siden sidst.

 Tak for billedet Ove, jeg tog et med vi 11 på.

 Her står alt vel til, til nu har decembervejret været ualmindelig mild, det minder næsten foruroligende om vejret for 2 år siden.

 For tiden har vi nok at gøre med juletræer og grønt, vi har solgt 1 ton grønt og 500 juletræer og leveret ca halvdelen, det er ikke fint som det kunde have været så prisen er efter det 40 kr pr juletræ.

 Vi har avlet ret pænt i have og drivhus i år, takket være det milde vejr har jeg stadig frostsarte blomster i drivhuset.

 Vi regner med at fejre jul hjemme, og venter Juttas moder, søster og svoger på besøg.

 De kærligste hilsener Jutta og Jens.

Hvidovre 30/12-86

Kære alle!

 Ja bogen har holdt juleferie i Hvidovre, så nu må jeg se at få den på farten igen, og jeg vil begynde med at ønske jer alle et godt og velsignet nytår, det er ikke meget vi har set til hinanden i året der snart er gået, og håber på mere i 1987, hvor jeg nok går over til pensionist tilværelsen, i Julen har jeg været et par dage i Vejle hvor vi 5 piger havde nogle dejlige og hyggelige timer, min svoger Holger har det knap så godt, det er blodomløbet i højre ben, han er opereret 2 gange, og der er vist ingen chancer for at han kan bevare benet, nu skal han ind igen den 8 januar, han var kun hjemme på juleorlov, så humøret var jo ikke så højt på ham.

 Det var ellers et rigtigt julevejr der modtog mig i Vejle, jeg har aldrig set sådan et kaos på Horsensbakken 1. juledag, det er også synd for Hans og Sinne, men forhåbentligt kan bilen laves uden alt for store omkostninger, og Sinne snart forvinde uheldet, jeg har været på arbejde i dag, og hvor havde vi travlt, så jeg faldt i søvn da jeg kom hjem, jeg har indtryk af at det halve København, har fået forkerte skattekort, nå klokken er blevet mange så jeg må nok hellere se at blive færdig, Ove tak for billedet jeg har taget et af søskende, de er vældig gode, jeg er blevet bedt om at hilse mange gange fra Sussie med familie det går vældig fint for Lau og han er meget glad for sine patienter, men der er mange syge p.t.

 Endnu engang godt nytår og de kærligste hilsner til alle fra Joan.

Andkær d. 14-1-87.

 Kære alle.

 Tak for jeres breve her og tak for jeres julehilsener.

 Kedeligt med Hans og Kristians uheld godt det ikke gik værre, selvom det var slemt nok med Sinne og vel også med Karens Moster.

 Hans´s bil bliver vist ikke lavet, det sagde han forleden og må undvære bil i hvert fald en tid, det var ellers en dejlig bil som jeg har fået mange gode ture i, Hans var flink til at hente mig, igen tak for det.

 Sikke da et vintervejr vi har fået, mens de har mildt vejr i det nordligste Norge, vi har fået så meget sne på Børkopegnen at alt gik i stå skolerne lukkede, ingen bus, ingen post, ingen avis, men heldigvis lys og varme. Her har vi nu vist ikke været under -20 grader men med den blæst føles det jo meget koldere ja efter avisen var det som det frøs 40 grader, nu i dag er tingene ved at komme i gang igen.

 En af lægerne fra Børkop blev transporteret i militærets kampvogn for at komme på sygebesøg.

 Men I har nok også fået sne i Næstvedlyder det efter, det er jo kønt når sneen ligger højt, men det vil jo blive slemme varmeregninger hvis det skal vare lige så længe som de strenge vintre under krigen.

 Jeg har haft en dejlig jul med børn og børnebørn ja Vidar var også med så vi var 9, men alt gik fint, og vi glæder os til at samles igen om det går godt, til Jan Harrys konfirmation.

 Håber store og små har det godt.

 Kærligste hilsener Gerda.

15/1 få minutter efter jeg havde skrevet om varmen gik fyret ud, så jeg har montør på i dag.

Næstved d. 30/1-1987

 Kære alle!

 Tak for jeres breve som jeg har været glad for at læse.

 Tak til Ove for billedet, det er et rigtig sommerbillede, det er helt velgørende at se på her i vinterkulden, som vi vel alle er mer eller mindre træt af.

 Vi har ikke fået vores bil tilbage efter uheldet i julen, det var jo heldigvis den det gik værst ud over, men vi klarer os endda. Kirsten var kørende for os, da vi var til fødselsdag hos Mogens, det var en meget hyggelig aften, da fik vi så set Ediths gudbarn, han var en meget skikkelig og sød dreng.

 Hvis det går efter planen skal vi have alle 3 drenge på besøg fra 6 til 8 eller 9 februar, Jill og Jens Peter skal til Lübeck, men måske isvinteren sætter en stopper for turen.

 Kirsten går på kursus i Haslev hver mandag i dette skoleår, hun har nylig været på lejrskole i 4 dage i Bisserup, det var i forbindelse med det Haslevkursus.

 Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os i Næstved. Kristian.

Næstved 7. 2. 86

 Kære alle!

 Tak for brevene i ”de tolv” det er nu altid dejligt at få besøg af den og høre nyt om det ene eller andet.

 Det var kedeligt for dig Astrid du måtte vente så længe på at blive opereret, vi ønsker du snart må blive rask og frisk igen.

 Ja så har vi da fået tøvejr, det ville være dejligt hvis al sneen kunne komme helt væk, før vi får noget nyt.

 Ellers går alt sin stille gang Bag Bakkerne, vores nabo, min gudsøns far er lige blevet morfar for første gang, så det er en stor begivenhed.

 Den 26 marts har vi bestilt en 14 dages tur med Tjæreborg til Cypern, det glæder vi os meget til.

 Den 16-18 marts skal jeg på kursus i Kolding det er for sygeplejersker ved Pleje- og Behandlingshjem, så det kunne være hyggeligt, hvis Anna også skal med.

 Ja jeg skal også ud og rejse i maj, d. 16 maj, skal jeg med 4 damer til Holland i en uge, vi skal køre derned i bus og så ellers sejle på kanalerne vi skal sove på båden, vi synes det lød meget spændende og om aftenen skal vi så spille Bridge, så må Mogens og Mona Lisa være alene hjemme, men det klarer de nu nok.

 Nu de kærligste hilsner til alle. Mogens og Edith

Udbyhøj 25/2-87

 Kære alle!

 Tak for brevene.

 Ja, så går vi igen lysere tider i møde, vintergækker og erantis er da fremme, og påskeliljer brudt igennem jordskorpen, her i Februar har vi haft mange solskinsdage, det er altid rart at se solen, men den er lidt afslørende, og det er begrænset hvad jeg kan og må i øjeblikket.

 Den 6 februar fik jeg fjernet livmoderren, da udskrab havde vist kræftceller, men det var begrænset til denne, så jeg regner med at være helbredt.

 Jeg blev indlagt d. 3 og blev gjort klar til operation, men det blev udsat, da Randers ikke kunne klare forlæg på blod, det blev så sendt til Aarhus, og jeg blev gjort klar igen d. 5, og op ad formiddagen fik jeg besked, heller ikke i dag, måske i morgen, så ringede jeg til Udbyhøj, om de ville hente mig, Henriks nevø boede på 31, så han hentede mig i min bil, og jeg kørte selv tilbage om aftenen, så kunne Henrik tage bussen ind og bilen hjem om lørdagen. Det blev så endelig til operation fredag, og jeg var blevet lovet, jeg skulle komme tidlig ned, men det var ikke skrevet på tavlen hverken som nr 1 eller 2, og blev først kørt ned kl. 13, det var mere end jeg psykisk kunne klare, den sidste time græd jeg, og vågnede op på en anden afdeling, da den første lukkede 1 uge på gr. af vinterferie.

 Det første jeg husker klart var, at Edel sad ved min seng, kl. var da vist 19.30, og det er jeg hende meget taknemmelig for, det trøstede mig meget, i det hele taget har I været flinke til at tænke på mig, det kunne også behøves, jeg følte mig ikke tilpas på den afdeling.

 Jeg havde bedt så mindelig om at blive skånet for tobaksrøg, og det blev jeg også på den første afdeling, men min nabopatient tændte en cigaret den første aften, jeg bad hende skåne mig denne aften, hvor jeg var utilpas, men hun ville bare sige mig, at det måtte hun godt, personalet har nemlig fundet på så genial en løsning, at rygning blandede de sig ikke i, det måtte patienterne selv finde ud af. Jeg synes det er for dårligt, at man ikke kan undgå tobaksrøg på et hospital, men viljen blandt personalet til at løse problemet er ikke til stede, man bliver kun regnet for en hystade, de fleste patienter lider i stilhed derunder.

 Det kunne lade sig gøre at holde 1 eller 2 stuer tobaksfri, ”men så skal vi flytte for meget rundt med patienterne”, vel skal de ej, hvis det blev sat ordentlig i system, for øvrigt bliver der flyttet meget rundt med patienterne i forvejen, da det jo ikke er alle man kan lægge sammen.

 Det blev til megen sygehussnak, jeg er jo nok heller ikke nogen særlig munter eller taknemmelig patient, men jeg synes nu ikke, jeg var til megen besvær, jeg gik selv i bad fra anden dag, men det var en meget deprimerende oplevelse for en gammel sygeplejerske som mig, at være på den afdeling, håber den er en undtagelse, og at det varer længe, før jeg igen stifter bekendtskab med sygehusvæsenet.

 Da jeg læser det igennem, tænkte jeg på at rive bladet af, men nu lader jeg det være, og undskylder min pessimistiske sindsstemning, håber at være kommet ”ovenpå” igen, når vandrebogen når mig igen.

 Henrik har arbejdet i skoven det meste af vinteren, så jeg har gået lidt meget alene, hundene savner også deres ture til fjorden, men nu er de vist ved at opgive mig, terrænet er jo meget ujævn, og jeg har aldrig kunnet klare dem alene på landevejen, men tur til ”fritidshuset” har vi da været et par gange.

 Henriks 55 års dag 21 februar blev også fejret derinde, det tog han og Ingrid sig af på behørig vis med chokolade, hjemmebagte boller, fødselsdagskringle og flødeskumslagkage, så det havde jeg ingen besvær med, huset var også lige blevet gjort rent af en ung kone, hun har også været her i dag og kommer de næste 2-3 uger.

  Jeg sender et brev med fra Jens Peter i Mexico, som jeg fik af Gunnar, da de besøgte mig.

 De kærligste hilsner fra Henrik og Astrid.

Fredericia, den 8/3-87

 Kære alle!

 Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som bliver læst med stor interesse, specielt når den kommer i en periode, hvor vi ikke har set eller hørt ret meget til familien. En særlig tak til Jens Peter for rejsebrevet fra det spændende, men vel heller ikke alt for solide Latinamerika. Vi ønsker fortsat god rejse og glæder os til at høre dig fortælle mere, når du kommer hjem.

 Vi kan forstå, at Astrid har måttet stå meget igennem, ikke alene været ramt af en alvorlig sygdom, men også været ude for en dårlig behandling på sygehuset. Nu vil vi så ønske, at hun snart må blive helt rask, så hun ikke foreløbig – forhåbentlig aldrig – bliver udsat for en så ubehagelig hospitalsoplevelse.

 I denne Week-end har vi Ellen hjemme. Hun bor pt. Hos Bodil og Stig og skal passe Benjamin, når den øvrige familie i næste uge tager på skiferie i Svejts sammen med familien fra Odense. Forinden skal Stig til London og holde foredrag for en række prominente redere m.fl. om måling af svingninger mv. –på engelsk.

 Den 22/2 -87 var vi til et års fødselsdag hos Benjamin, som nu færdes sikkert på sine ben overalt.

 Ellen er lige begyndt at spille på tværfløjte; hun har den med hjem, og hun er allerede helt skrap til det.

 Mary og Jesper var hjemme i sidste Week-end. De vil gerne snart flytte i en bedre lejlighed. De ”har kig” på en andelslejlighed i Sorring og forventer, at aftalen går i orden, så de kan flytte til maj.

 Hvis I har tid, lyst og lejlighed, så er I meget velkommen til at komme her den 20/4 fra kl 12.00. I skal ikke vente jer nogen udsøgt servering; men vi vil sørge for, at der er mad og drikke på bordene og så lægge op til høflig selvbetjening. Vi lader på forhånd ”sive ud”, at vi på denne dag kun forventer familiebesøg, så I skal ikke forvente at gøre nye interessante bekendtskaber.

 I går var vi en smut på Keldet. Morfar har ind imellem lyse øjeblikke, men han får sværere og sværere ved at skelne virkelighed fra drøm.

 Her længes vi mod forår, men det gør I vel også?

 De kærligste hilsener. Anna og Ove.

Gjern den 10-3-87

 Kære Alle!

 Tak for brevene i de tolv, den er altid velkommen hos os, jeg tror den i modsætning til vi andre er blevet hurtigere med årene, jeg har vist nået at få skrevet i den for fjerde gang i år.

Her er alt vel, men det har jo været noget koldt, det er dejligt at solen nu er ved at få lidt mere magt, i dag havde jeg skruet helt ned for radiatorerne alligevel havde solen varmet stuen op til 23 grader selvom det var -15 udenfor i nat.

  Vi er glad for at det stadig går godt med Jens Peter, nu har de jo været der det halve af tiden, han er flink til både at skrive og ringe, men I kan jo selv læse om hvad han oplever, men vi er lidt spændt på vores telefonregning, men vi klarer den vel. Jeg er begyndt at hjælpe et par dage om ugen i et kontaktcenter, det er jeg vældig glad for, det er nogle tidligere alkoholikere som har lidt støttebehov, vi kører den ved siden af vores genbrugsbutik der kommer ca. 25 mennesker daglig, og så er vi 4-5 stykker der skiftes til at have vagt. Vi har ellers været ude at sætte raftehegn op i haven, naboen var bange for at det levende hegn vi havde ville gå helt ud, den var også passet dårlig.

 Man ved snart ikke rigtig, hvad man skal tro om den miljødebat, men noget er der jo nok galt, men om dem der lovgiver om det er meget klogere end vi andre. I hvilken anledning mon Ove holder åben hus 2. påskedag, det må vi se om vi kan regne ud.

 Jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os i Gjern, Gunnar.

Brædstrup den 16-3 1987

 Kære alle!

 Tak for brevene og tak til Astrid at du sendte brevet fra Jens Peter i Mexico med rundt, det var interessant at læse.

 Sidst Gerda var på besøg her talte hun om at det burde vedtages ved ”lov”, at der blev sendt et billede med rundt, når et nyt familiemedlem var født, så selvom nok de fleste har set et billede af Rebecca, sender jeg nogle stykker med denne gang, og så også lige en af vores store dejlige hund, som vi efterhånden synes er bleven alle tiders hund.

 Forrige weekend var Hanne, Bjarne og Rebecca hjemme, de har nu fået en dagplejeplads til Rebecca og Hanne er meget glad for Rebeccas dagplejemor. Hanne er vikar i en børnehave lige tæt ved hvor hun bliver passet, og det er også tæt ved Bjarnes arbejdsplads, så det kunne ikke være bedre.

 Jesper er for et par uger siden startet på aftenskolens H-madlavning (H: hensyntagende specialundervisning) her i Brædstrup, og det synes han er alle tiders.

 Vi har ellers også næsten fået en datter mere, det sker da hun kalder os mor og papa, når hun bliver ivrig taler hun sønderjysk, hun er 21 år og arbejder på Pejsegården, og der hvor Bente er, der sker der bare noget, det sker af og til at hun fremtryller høj smørrebrød, eller frokosten eller middagen er færdig, når jeg har været en tur i byen, i dag kom hun med en kæmpe buket blomster og en stor pose fra bageren, for det Bente vil, det gør hun bare , færdig, men sød og utrolig tjenestvillig det er hun, hendes far og mor har maskinforretning og smedeværksted i Gl. Sole.

 På søndag er vi inviteret op til Karsten, Grethe og Gunnar, og vi glæder os da også til at besøge Ove på 60 års dagen, hvor vi jo også træffer en del af jer, Anne var på en lille visit her i fredags, og Jesper synes han var så heldig, at han fik en invitation til Oves fødselsdag af Anne, så han er begyndt at glæde sig til dagen.

 I forretningen er der ikke meget handel, kartoffelkuren har været fantastisk effektiv, men Bent ompolstret 180 stole for Lystruphave, så arbejde har han ikke manglet.

 I håb om alle har det godt sendes I de kærligste hilsner fra Jesper, Bent og Edel.

NB. Vi har lejet sommerhus i Fjellerup Norddjursland i uge 23 og 24.

København 25/3-87

 Kære Alle!

 Mange tak for jeres breve og hilsner.

 Tak til Edel for synet af billederne, ikke mindst for dem af Rebecca, hun er vel nok en dejlig lille pige, nu er Edel også blevet dus med det nye fotografiapparat, det kneb lidt i begyndelsen, ved jeg.

 I morgen rejser så Edith og Mogens til varmere himmelstrøg, det må blive dejligt med lidt lunere vejr. Det må vel også komme her engang; men vi havde da fået lidt sne igen i nat, kunne jeg se til morgen, i går fik vi også lidt, det var nu nærmest som slud; men i Allerød var der et helt lag sne på jorden, sagde Sussi, hun var på et lille besøg i går formiddags for at hente en bluse, jeg havde strikket, Sussi havde først været på Rigshospitalet og herfra skulle hun i lægekonsultationen i Birkerød, der er fart over feltet hos familien i Allerød. Jeg fik et billede af Rasmus, det var et nyt skolebillede, han er en dejlig dreng.

 Så er det Ove, der denne gang må runde et lidt skarpt hjørne; men det er ikke så galt så længe der kun skal et sekstal foran, det er værre når syvtallet må frem. Jeg har hørt dagen skal fejres med en familiereception, det står jo også her i bogen. Jeg havde ikke tænkt mig at rejse; men nu er jeg alligevel i syv sind, om jeg alligevel skulle, det kan vel være lidt besværligt med pladsbilletter og rejse i påsken. Der er jo heller ikke mere end et par måneder til, jeg skal på ferie, Edel inviterer igen i år i sommerhus i Nord

Djursland, det bliver spændende at komme til et nyt sted, vi har haft 2 fine år i Salling; men det er også godt at se nye steder.

 Jeg talte med Astrid forleden efteer fødselsdagen i Gjern, det var dejligt at høre, det nu går bedre, det har også været en lang og streng tid at komme igennem.

 De kærligste hilsner fra Sinne.

31-3-87

 Kære alle.

 Nu er den her igen, bogen altså, jeg synes lige den har været her. Tiden løber for hurtigt.

 Har vi haft vinter i år? Jeg har næsten ikke lagt mærke til det, selv om jeg har været meget ude både i januar og februar.

 Det eneste jeg mærker er altid overgangen fra vinter til forår, så er der nogle dage der skal ”plejes” for lettere hovedpine og begyndende influenza, men det klares som regel med lidt hvidløg o.l.

 Vi har jo en gammeldags Brugsforening af den slags hvor vi selv skal åbne dørene. Der er ingen ordentlig P-plads, så vi må gå derhen. De har både hvidløg, kamillethe og boghvedegryn så det er let at blive rask igen.

 Vi har fået en ny forskerpark ikke langt herfra. Der er nu 16 afdelinger der hver for sig grubler over naturens mærkværdigheder. Der regnes med 30 afdelinger i løbet af året, de har en afdeling der finder ud af hvordan man kan ”genbruge” kloakvand og nogle der kan opfinde en maskine der kan oversætte telefonsamtaler direkte fra russisk til dansk. Nu får vi nok en afdeling der kan finde den rigtige lynlås, der dur, og med musik i når den bruges. Alt sammen med EDB assistance.

 Jeg siger tak for de forskellige samvær og invitation til 20/4-87, jeg forsøger at komme, men det er jo påske, jeg ved ikke om Ole kommer på gennemrejse.

 Det hjalp vi fik sommertid, men når hele Europa er med, så er det det hjælper.

 Tak for brev fra Mellemamerika det lyder godt.

 Kærlig hilsen Paul.

Anemonevej 8-4

 Kære alle!

 Mange tak for Hilsner og Nyheder Indbydelse og samvær siden sidst.

 Som de fleste vel ved faldt jeg for fristelsen og købte Bil igen, det er en Lada Aargang 80, jeg gav 18000 for den, det er jo ret begrænset hvor meget Bil man faar for de Penge.

 Forrige Søndag Aften var jeg hos Gerda, hun holdt forsinket Fødselsdagsfest for naboer og lign.

 Nu har Vinteren da sluppet sit tag, den har været lang og kold uden det store besvær med Sne. I dag er der mildt vejr, men endnu ligger Taagen tæt. Astrid skriver om mange solskinsdage i Februar, jeg mener den var solfattig, men jeg har ikke set tal for det.

 Sinne har bestilt Billet til –skærtorsdag.

 Gunnar og Gotfred var i Hedensted for at sælge Lodsedler i Gaar, de fik da vist dem solgt de havde med.

 Med de kærligste Hilsner Hans

”Karlsbo” 12-4 87

 Kære alle!

 Mange tak for brev og hilsener, og tak for samvær.

 Her står alt vel til, dog kunne man jo ønske lidt mildere vejr, ud over lidt løg har jeg ikke noget i gang ude, jeg har derimod startet en hel del i drivhusene.

 Vi har arbejdet lidt med brændsel, men det kniber med at få det samlet på grund af dårligt føre.

 Jeg regner med at de fleste af os ses anden påskedag, vi glæder os til det.

 Hvis I får lejlighed håber vi at I kigger ind.

 Tak til Jens Peter for rejsebeskrivelserne og tak til Gunnar og Grethe for besøget for nylig.

 De kærligste hilsner Jutta og Jens.

Hvidovre 22-4-87.

 Kære alle!

 Ja så fik vi påsken overstået, vi havde nogle dejlige dage i ”Fasters Hus” vejret var jo dejligt men desværre blev Laos mor dårlig så hun kunne ikke være med, det er noget virus men hun er da i bedring, Lau havde for første gang siden han blev Læge fri hele påsken, Louise Rasmus og jeg havde en vidunderlig tur til Tenerife, blot var flyveturen dertil ikke særlig behagelig den tog 7 timer og vi måtte lande i Portugal for at tanke på grund af modvind vi var på tur til Papegøjeparken og helt oppe på Teide, det var en stor oplevelse. Børnene er så søde og nemme at rejse med, og jeg har ingen problemer med dem men det er jo ikke sikkert at de gider blive ved med at rejse med Mormor Louise vil jo gerne på Diskotek og det gider Rasmus og jeg ikke, I har jo nok været omtrent samlet i Fredericia til Oves runde dag, vi tænkte meget på jer og ville gerne have deltaget i festen, men vejen er lidt lang, glæder mig til at få referat fra Sinne, det er vel nok spændende at læse Jens Peters rejseoplevelser – dejligt at få lov til at læse dem.

 Astrid det var da et værre Hospital, det er næsten som det var i middelalderen, men desværre er der flere af slagsen, jeg syntes også oplevelserne med min mor på Vejle Sygehus var under al kritik, jeg håber at komme på besøg hos dig og Henrik til sommer. Jeg er inviteret med Emily og Oluf til Samsø på ferie Emily har fået Jydsk Telefonselskabs Hus i 14 dage i Juni – jeg har aldrig været på Samsø så det glæder jeg mig til, -Bent du sover dejligt, Laban varmer dine fødder, den ser også så skikkelig ud, og hvor er hun dog kær den lille Rebecca – tak for synet,

 Mange kærlige hilsner til både små og store. Joan

Andkær d 27-4-87

 Kære alle.

 Mange tak for brevene også for Jens Peter som var interessant at læse, og tak Edel for billederne, dejligt om flere fulgte det eksempel.

 Og tak til Oves for en dejlig dag på 60 års dagen, det var meget festlig og spændende og dejligt at se de 3 små, Benjamin havde jeg ikke set før, han er en kvik og dejlig gut med krøller.

 Ove havde igen åben hus for venner og bekendte Astrid sagde i aftes at der var 90, men Ove har jo også gjort meget for børn og unge i byen, ja vel langt ud over det.

 Jeg ser jo hen til konfirmationen på søndag, det er jo en stor begivenhed med det første barnebarn, han er blevet høj Jan Harry så han bliver nok en pæn konfirmand og han er også en god dreng det er jo det vigtigste.

 Desværre kommer Bente ikke med hun kommer først hjem fra tillidsmandskursus fredag og skulle hurtig tilbage igen, så nu er det bestemt at hende og børnene tager otte dage derop i ferien, Vidar har video og vi optager festen, men det samme kan det jo ikke blive.

 Nu er foråret kommet dejligt det har vi nok også alle ventet efter, og jeg vil ønske jer alle en god sommer.

 Skriver så hurtigt for at få bogen sendt inden jeg tager nordpå, selvom både Gunnar og Paul syntes den har fart på.

 Kærligste hilsner til store og små Gerda

Næstved d. 24/5-87

 Kære alle!

 Tak for jeres indlæg, som jeg har læst for længe siden, beklager, men tiden løber jo stærkt, så den er løbet fra mig, jeg må erkende, at jeg har haft bogen for længe denne gang, så nu fatter jeg pennen i hast, så bogen kan komme videre, nu passer det vel også lige at Edith er kommet hjem fra sin Hollandstur.

 Den 25 maj flyttede Kirsten fra Trekanten 13 til Solbærvej 16, ved gode venners hjælp, var det ikke noget der varede længe, og nu har vi snart fået sat skik på det både ude og inde, og det er et ganske rart hus, hun har lejet, men solbærbuske er der ikke nogen af.

 Den 1. maj blev jeg ringet op af ejeren af fabrikken, at jeg godt kunne gå i gang med jorden igen. Jorden var ikke efterårsbehandlet, jeg blev sagt ud i september 1986, hvad gør man i sådan en situation, skal man, eller skal man ikke? Jeg gjorde det første, men venter mig ikke det store udbytte, så jeg har haft nok at gøre den sidste tid med at få magt med det groveste.

 Ellen har lige været her ovre i 10 dage i anledning af en konfirmation, vi var til i Slagelse. Hun nåede lige ved samme lejlighed at komme med til Frederiks 2 års fødselsdag d. 22 maj og Jills d 16 maj, derovre stod alt vel til, Kirsten fyldte jo 40 år den 9 maj, det kom hun også med til.

 Vi regner med at besøge Jills forældre i Oskarshamn i august, og fra den 5 til 12 september skal vi bo i Løjt feriecenter.

 Jeg stopper her og sender jer alle de kærligste hilsner med ønsket om en god sommer

 Karen og Kristian

Næstved 1.6.87

  Kære alle!

 Først mange tak for brevene i ”de tolv” det er nu altid hyggeligt at læse nyt fra familien, og tak for billederne Edel hvor er hun da kær den lille Rebekka og Laban er da vist lige så flot som Asse.

 Ja så er jeg hjemme i den daglige gænge igen, jeg havde en meget fin tur til Holland, vejret var dårligt, men ellers var resten helt i top, vi boede på skibet og sejlede så på kanalerne om dagen og lagde til forskellige steder, da vi kom bød besætningen os velkommen, kaptajnen i fuld galla, men han måtte også arbejde, han både skrællede kartofler og vaskede op, så der var ikke noget med at sidde ved kaptajnens bord.

 Vi var også en formiddag til blomsterauktion i verdens største blomsterauktionshal, det var stort og hvad der var af blomster i alle farver, dog ikke tulipaner, de var færdige, alting var nok 14 dage længere fremme dernede, syrenerne blomstrede, og der var også roser i store knopper.

 Det var også vældig morsomt at se den trafik, der var på kanalerne, ag det var tydeligt at mange boede på deres båd, der var gardiner for – og blomster i vinduerne og mange havde cykel eller bil med ombord.

 Herhjemme står alt også frodigt grønt i haven nu, så det er dejligt med lidt mere varme, jeg håber også at alle i Edels sommerhus må få megen lejlighed til at solbade.

 De kærligste hilsner fra os begge Mogens og Edith.

”Petersminde” 5-7-87.

 Kære alle!

 Så kom sommeren med sol og varme, det vi alle med længsel har ventet på, bogen har også holdt pause af den grund, jeg syntes den dag måtte komme, hvor jeg kunne sidde i haven og skrive, hundene lægger sig på det kolde flisegulv og stønner, så snart de har rørt sig lidt, fåret Bastian kravler også i skygge, vi fik ham 7 maj s mdr. gammel kom lige fra moderen, skræmt fra vid og sans, løb fra os og endte til sidst i kanalen helt udmatter, vi måtte køre ham hjem på en trillebør, og lægge ham i noget halm i laden, en halv time efter var han på benene igen, fik sutteflaske, og blev derefter hurtig fortrolig med os, og nu 5 mdr. gammel er han stor og tyk.

 I dag søndag har Henrik og jeg siddet nede i Gerts båd og drukket eftermiddagskaffe, og der var meget at se på sådan en varm sommersøndag, båden er fortøjet yderst, så vi blev godt vippet af alle de større og mindre både på fjorden.

 Pinsen fejrede jeg i det sommerhus i Fjellerup strand Edel havde lejet, vejret var som bekendt ikke særlig godt i pinsen, men huset var stort og velindrettet, vi overnattede 9-10 personer, og det gik godt, 2. pinsedag tog de fleste afsted, tirsdag kom Henrik, så var Edel, Jesper han og jeg tilbage. Vejret var om ikke til at ligge på stranden, så ret hæderligt, vi fik mange køre- og traveture og fik rigtig omegnen at se, og det passede mig godt, eftersom vi bor på den anden side.

 Den 8 aug. Har Sinne inviteret Hans og mig til Rhodos i 14 dage, i den tid fejrer Sinne sin 75 års fødselsdag, jeg har aldrig været på Rhodos, det er også 4 år siden jeg sidst var udlands, så det glæder jeg mig til.

 Vi har kort før pinse fået nyt stråtag på stuehuset, havesiden og gavlene, det mod gården mente tækkemanden kunne ligge en snes år endnu. Næste år gælder det fritidshuset, men det bliver nok fast tag, det er noget billigere.

 Jeg har søgt om førtidspension, og har fra 1. juli fået forskud, og efterlønnen er stillet i bero, efterløn er på deltidsarbejde, så den var ikke stor, jeg fik godt 2 tusinde mere om måneden i førtidspension, da jeg har fået frikort, og det er jeg godt tilfreds med, det er en helbredsbetinget pension, og kommunen har skønnet mig berettiget til mellemste førtidspension, sagen er fremsendt til revaliderings- og pensionsnævnet i Aarhus til endelig afgørelse, og jeg håber, den bliver som kommunens. Jeg har fået brev om at være noteret på venteliste på gr. af et meget stort sagspres, og at der vil kunne gå 3-5 mdr. før sagen kommer til behandling, jeg stoler dog ikke så meget på et heldigt forløb, at jeg tør melde mig ud af arbejdsløshedskassen.

 Vejret har sat grønsagerne meget tilbage, vi har endnu ikke nye kartofler eller røde jordbær, men persille, dild og salat er vi da begyndt på, det har også stået sløjt til i drivhuset, jeg har plantet 3 agurkeplanter den 1 juli, kun den ene overlevede, den 12 købte jeg 2 nye, de har ikke haft det godt, men der er da lidt liv endnu i den ene. Tomatplanterne derimod klarer sig.

 Slut for denne gang. Kærlig hilsen Henrik og Astrid.

Fredericia den 21/7-87

 Kære alle sammen!

 Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for hilsener, gaver og besøg til min 60-års fødselsdag.

 Tillykke til det nygifte unge par i Skanderup og tak for det gode billede.

 Velkommen hjem til Danmark til Jens Peter. Vi håber snart at få lejlighed til at høre mere om dine mange spændende oplevelser.

 Astrid er inde på den kolde og fugtige forsommers indflydelse på havens afgrøder. Vi kan nu ikke klage over kartoflerne, idet vi har fået nye siden den 2/6, ganske vist takket være Jens, som medbragte nogle meget fine planter til fødselsdagen. Men da vi var færdige med dem, var vore egne store nok. Spinat, salat og ikke mindst ærter lykkes godt, men det har knebet med bønner og gulerødder, og agurkerne har været den helt store ynd indtil nu, hvor de synes at tage fat.

 Annas far er kommet på Lillerup plejehjem, hvor han synes at befinde sig vel. Han kan jo ikke se og har svært ved at holde styr på tid og sted. Anna har været meget på Keldet i de sidste måneder, først for at hjælpe hendes mor med at klare opgaverne omkring morfar, og nu på det seneste, for at mormor ikke skal føle sig for ene og forladt. Hun bor jo nu alene i deres fælles hjem gennem mere end 60 år.

 Gerda har været så venlig at vedlægge udklip vedr. alkoholbevilling til KFUM-Parken. Man har indtil videre opgivet at sælge øl fra kiosken, og på denne baggrund har jeg efter enstemmighed på den ekstraordinære generalforsamling i maj indvilliget i at fortsætte som formand til den næste ordinære generalforsamling.

 Men nu er det ferietid, og vi danskere er jo blevet temmelig rejselystne, Anna og jeg kom i går hjem fra en vellykket 8-dages tur til Halkidiki i Grækenland, vejret, stranden og hotellet var helt i top, så vi havde gode dage, selv om vi ikke så og hørte så meget til grækernes oldtid som på tidligere ture i Grækenland.

 Familien i Odense har været 14 dage i Jugoslavien, Bodil, Stig og drengene er i Jugoslavien i disse dage, og Mary og Jesper har været en tur i USA. Ellen har været medhjælper ved ”grøn koncert” og skal nu 14 dage på højskole. Hun starter for øvrigt på H.A.- studiet til sept.

 De kærligste hilsner til store og små fra Anna og Ove.

Hobro 31-7-87

 Kære Alle!

 Tak for brevene i de tolv, nu er den så nået til Hobro, da vi skal tilbringe sidste del af vores ferie hos Mormor og Morfar. Vejret har ikke været allerbedst, men vi har haft en god ferie alligevel, den første uge var vi på Mørkholt, og så har vi også været et par dage på Ærø, de nygifte havde været der ovre og så fik vi også lyst til en smut, det er også helt rart at komme til sådan et øsamfund, hvor der er en meget smuk natur, og vi havde lejet os ind hos private så fik vi også en snak med dem, der er mange huse til salg på Ærø, men det err nok også svært for de unge at få en uddannelse, for selvom der bor 8000 mennesker er der ikke engang et gymnasium eller handelsskole og for den sags skyld heller ikke mejeri.

 På mandag har Karstens skole 10 års jubilæum, så da skal vi jo feste lidt.

 Ellers er det ikke de store ting vi har oplevet siden brylluppet, det synes vi også var en stor og dejlig dag. Nu skal Jens Peter jo snart flytte hjemmefra, han har fået en lejlighed der inde hvor jeg arbejder i Jægergårdsgade i Århus. Han skal studere teologi på Universitetet i Århus, så håber vi han bliver en god præst om en halv snes år.

 Da jeg ikke rigtig synes, jeg er i skrivehumør vil jeg slutte med mange kærlige hilsner fra os i Gjern – Gunnar

Brædstrup 20-8-1987

 Kære alle!

 Tak for brevene!

 Sinne, Astrid og Hans er på Rhodos for tiden, så bogen rar rastet her en tid, jeg håber på at kunne træffe dem i den kommende weekend og få bogen afleveret og høre om deres oplevelser, de skulle vist komme til Billund lørdag eftermiddag engang.

 Hanne og Bjarne var fra 1-8 august på Ibiza og vi havde så Rebecca i den uge, det var en dejlig oplevelse om end også ind imellem lidt anstrengende da hun er en meget livlig pige, mens hun var her var hun også med til Grethe Christensens 60 års fødselsdag på De unges Hjem i Hedensted, jeg var lidt spændt på hvordan det skulle gå med sådan en lille ”krudtugle”, men det gik forbavsende fint, hun morede sig så dejligt med at løbe rundt i salen, og det gik også godt ved bordet, hun spiste næsten alle mine suppeboller, og da jeg helst vil have den tynde suppe, passede det jo fint. Ellers var det en fin fest Grethe holdt, hun stod op ved bordet og bød os alle velkommen, og sørgede så godt for alle gæsterne. Vi kom til at sidde lige over for Søren og Niels Nielsens, som i sin tid købte gården derhjemme, de er nu 86-87 men virkede meget friske, datteren Maren kom også og hilste på mig, hun blev jo gift med Jørgen af Hans Hansens og de overtog gården, men det er flere år siden han døde. Therkel Nielsens piger Hilda og Edith var også med sammen med deres mænd, og Tut Husballe fik vi også en hyggelig snak med, der var også én der havde en hilsen fra sin bror Kristian som tjente ved Therkel Nielsen i 1937 han kunne huske mig fra jeg legede med Hilda og Edith, jeg sender lidt billeder med rundt fra festen og et par stykker af Rebecca.

 I dag har det vel nok, til forandring, været et dejligt sommervejr, og jeg var cyklende ud på en gård i formiddag for at plukke solbær, og nu står der 12 flasker saft klar til vinter, i sidste uge var jeg et andet sted og plukke hindbær og ribs, som jeg også kogte saft af, det meste sukkerfri, klokken er ved at være mange, og der blev ikke tid til middagssøvn i dag så jeg må vist gå i seng, så jeg er frisk til i morgen, Jesper og jeg starter 6.15.

 Kærlig hilsen til jer alle fra os alle her Edel.

København d 26/8-87

 Kære Alle!

 Tak for brevene i bogen og også for hilsner og gaver til min fødselsdag, den blev jo fejret under varmere himmelstrøg på Rhodos, Astrid havde dækket festlig morgenbord med flag og hvad dertil hører, mens Hans og jeg gik i Det Ægæiske Hav, efter Joans ordre sang Astrid også fødselsdagssangen. Senere tog vi med på en tur til Rhodos by, var på museet og i stormesterens Palads og spiste middag på den danske restaurant inden vi tog tilbage til vort hotel, der lå ca 7 km fra Rhodos by, vi boede i en dejlig 2-værelses hotellejlighed med rigeligt skabsplads og lille køkkenniche med køleskab, vi lavede selv morgenmaden og frokost, og gik ud og spiste græsk mad om aftenen, så det var meget nemt. Vi kom ned til sol og varme ca 34 grader den første uge, men der kommer altid luftning fra havet, den sidste uge var det lidt svalere; men det var om at få så lidt og så let tøj på som mulig, jeg blev forbavset over at se, at der ingen tæpper var på sengen, kun et tyndt lagen; men der var heller ikke brug for mere. Vi mærkede ikke noget til den i danske aviser meget omtalte store brand på Rhodos; men vi så følgerne af den på nogle af vores busture. Det er meget store skader, der er sket, det ramte de skovrigeste områder på Rhodos og gik slemt ud over oliventræerne, de skal være ret gamle før de bærer frugt, bedre blev det heller ikke af at de måtte slukke branden med havvand. På vores ture rundt på øen så og hørte vi mange interessante ting om Rhodos´ ældgamle kultur og de mange udgravninger der har fundet sted, der findes meget at grave efter endnu; men der er ikke råd til det, og der skal også være noget til de næste generationer, blev der sagt. En dag var vi på sejltur til naboøen Syrni, hvor vi først lagde til ved et gammelt kloster, og derefter ved byen Syrni.

 Rigtig mange kærlige hilsner til alle fra Sinne.

Aarhus 14.9.87

 Kære alle sammen!

 Far har overladt til mig at skrive i bogen denne gang, så jeg vil begynde med at takke for alle brevene, det er hyggeligt at høre, hvordan det står til rundt omkring. Og tillykke med fødselsdagen, moster Sinne, i har ganske vist snakket sammen pr. telefon, men der må også en lille hilsen her i bogen. Og også tillykke med bryllup og børnebørn de forskellige steder.

 Jeg skal prøve at skrive så godt dansk som muligt, men efter 10 år med norsk som hverdagssprog kan der nok snige sig nogen fejl ind hist og her. Så skolelærerne må have mig undskyldt.

 I Lillehammer går det stort set godt, bortset fra at Jens stadig er sygemeldt, og det synes han er kedeligt, han vil hellere undervise. Han føler sig helt rask, som han siger, men har en mærkelig form for ”svimmelhed” med dobbeltsyn og problemer med at læse, men ingen smerter. Han har været til 5 specialister, hos flere af dem et par gange og i computertomografien, som ikke har vist noget galt i hovedet, så han er blevet lidt skeptisk til lægestanden. Det værste er jo, at huslægen heller ikke kan finde ud af det. Men vi fortsætter at lede. Hvis nogen af kollegaerne rundt omkring har diagnostiske forslag er vi taknemmelige for dem.

 Jens har ellers set frem til at få besøg af Jens Peter til vinterolympiaden 1992, men den blev tildelt et andet land, men Jens Peter er selvfølgelig meget velkommen alligevel. For Lillehammer var det vist godt, at det ikke blev noget af det, det ville nok have været for voldsomt for den lille by (ca. 22000 indb.).

 Også i Norge (i hvert fald i østområdet hvor vi, og vel de fleste andre, bor) har denne sommer været en af de koldeste og mest våde, som man kan huske. Jeg såede flere rækker med bønner, men ikke én eneste har vist sig. Far har også bare fået 7 bønneplanter ud af flere rækker. Men til gengæld har salaten haft det fint med al den væde. Her i haven har Jørgen travlt med bærhøsten, der er vældig mange blommer og brombær og senere står hyldebærrene for tur.

 Vi håber nok alle sammen, at Astrids oplevelser som patient var en undtagelse, ellers står det sørgeligt til med det danske sygehusvæsen. I WHO´s hovedkvarter er der netop indført rygeforbud på de allerfleste steder og i Belgien er det blevet forbudt at ryge på offentlige steder, man tror, at 1 million dødsfald i året skyldes tobak.

 Desværre var brevet fra Jens Peters Mellemamerikarejse ikke længere i bogen, det lød ellers spændende. Ungdommen kommer vidt omkring i dag, vi holdt os mest til Europa. Min ”lille” veninde Marianne fra den anden side af vejen, hun er blevet stor i mellemtiden, hun blev 20 i april, har været au-pair pige i Amerika i vinter, hun skrev hilsner både fra Hollywood, Hawaii og de dansk-vestindiske øer. Men der var vist mange madfristelser, hun lagde 12 kg på sig i løbet af den tid. Nu har hun været hjemme fra begyndelsen af august og har tabt sig ca. 1 kg pr uge vist, så det skal nok gå.

 Nu må jeg vist til at sluttefor denne gang, så jeg ikke skriver bogen helt ud. Jeg håber, at alle får et fint efterår med varme solskinsdage, som det var her i går. Jeg var til børnefødselsdag hos et af mine gudbørn, der er tre af dem som har fødselsdag 13. september, samme dag som Inger-Cecilie, så det må gå på omgang; vi var på en fin vandretur ude ved Norsminde Fjord.

 Ha´ det rigtig godt og velkommen til Norge!

 Kærlige hilsner, også fra de andre her, fra Else

Anemonevej 23-9

 Kære alle

 Mange tak for samvær og Indlæg i Bogen.

 Siden sidst har jeg været til stort Bryllup i Skanderup, det var en fin Fest, medmange Sange og sjove paafund, mange tak at jeg maatte være med.

 Sinne havde jo inviteret Astrid og mig paa en 14 Dages tur til Rhodos, det var en dejlig tur og vi saa mange ting. De første par Dage var det rigeligt varmt men vi nød Turen, vi var også til helgenfest og Messe, mange tak Sinne.

 Jeg var ogsaa med til Grethes Fødselsdag, men det har Edel jo skrevet om! Tak for tiden i Sommerhuset Edel og Bent.

 Sommeren her hjemme har jo kun haft korte Perioder med Sommervejr, vi har fået nogle kraftige Byger saa vi er vist en del over Landets Gennemsnit, men der har da været gode Dage imellem, nu er Solen ved at være igennem

 Men Høsten er meget besværlig

 Med de kærligste Hilsner Hans.

Karlsbo 3-10 87

 Kære alle!

 Her står alt vel til.

 Sommeren må vel siges at have været ret god for os, selv om skimlen ødelagde de fleste af vores tomater og knoldsellerien går i stok, så er granerne så flotte som aldrig før, jeg regner med at vi sælger en 3-400 stk til ca 40 kr en gros pris.

 I går fik vi vores olietank byttet ud, efter krav fra kommunen, da den gamle havde ligget i 20 år.

 Det har været fint høstvejr i flere dage, så jeg har indtryk af at det meste er bjerget her på egnen, det har vel været den vanskeligste høst i mands minde.

 Denne gang havde Joan og mig lidt held med vores gamle lotterisedler de kom ud med mindste gevinst samme dag.

 Kærlig hilsen Jutta og Jens.

Hvidovre 11-10- 87

 Kære alle!

 Ja så nåede Bogen igen til Hvidovre, jeg synes også den har fart på, eller også er det tiden der løber fra mig, jeg er jo siden jeg havde bogen sidst, gået på efterløn og den grønne vinter er gået så hurtig, og jeg har overhovedet ikke savnet mit arbejde, men der har også været nok at se til i Sommerhuset, græsset har jo skulle slåes hver eneste uge, men nu er jeg ved at give huset Gori, det er først nu at der har været nogle gode dage til udendørs arbejde, her er ellers intet nyt fra os. Sussi er stadigvæk på Hillerød, men regner at gå i praksis fra næste sommer evt i Birkerød lægehus, Lau har fået mange patienter, så alt er godt, og alle er glade. Rasmus spiller fodbold + badminton, Louise er hestetosset, og ønsker sig brændende en hest. Jeg tager op til Sussi og Lau torsdag, så kommer børnene lige hjem fra skolen og vi hygger os, så sover jeg der til fredag, Rasmus´ små kammerater vil også gerne med hjem når Mormor er der, så vanker der jo orangeade og kage efter skoletid, jeg nyder det da også, i næste uge skal jeg have maler, begge stuer skal ordnes, jeg gruer, men bliver forhåbentlig glad når det er overstået, i morgen skal jeg til Sinne sammen med familierne fra Næstved det glæder jeg mig til.

 Jeg har meldt mig til gymnastik + blomsterbinding og nogle rejseforedrag, så det er jo noget helt nyt og meget spændende, blot synes jeg at dem til rejseforedragene er ret så gamle mennesker, men det er vel fordi det er om eftermiddagen, men jeg er jo heller ikke selv ung mere, men altså alligevel.

 Nu vil jeg sende de kærligste hilsner til alle, også fra mine i Allerød Joan.

Andkær d. 5-11-87

 Kære alle

 Tak for brevene, bogen kom også denne gang lige før en Norgestur jeg var der i to uger så den har haft det fredeligt imens undskyld.

 I første omgang fik jeg rejsen udsat et par dage da de havde et skrækkeligt uvejr med storm og regn, træer knækkede som tændstikker og der var oversvømmelser rundt omkring, en dame på over 70 år blev skyllet gennem et rør fik knubs men overlevede, en fra Birgits arbejdsplads (hun er sekretær på Esco et firma der også leverer til Danmark) men en derfra var ude at køre pludselig lød der et brag og et træ lå lige foran bilen et brag lige efter og et andet træ bag bilen så Birgit sagde der var en der holdt hånd over ham, og han havde kort forinden haft problem med hjertet men klarede fint det her.

 Men ellers havde jeg dejlige dage deroppe. Den lille Bodil græd hjertelig da jeg skulle rejse så det gjorde det jo ikke nemmere at sige farvel.

 Hun er en tapper lille pige der ikke klager over det svære der har ramt hende, men hun går jo desværre dårligt og hun har det ind imellem dårligt, hun var til en langvarig undersøgelse på rigshospitalet da jeg var der, men prøverne var fine og det trøster alle sig ved. Birgit har noget at se til da hun også træner meget med Bodil, foruden det går Bodil til musik, svømning, fysioterapi + ridning to gange om ugen, der var rideopvisning da jeg var der, Bodil klarede sig så fint at ejeren en SAS kaptajn fotograferede og ville have hende i Drammen Tidende men var det ikke mens jeg var der.

 Sender et par billeder med ved Edels fra Jan Harrys konfirmation som blev en uforglemmelig fest blev holdt i Lågendal Museet et rigtig gammel sted med en skøn udsigt det er der han står, ja med sin Far og Mor, da Bodil ikke er med der er det et med hendes veninde og deres elskede Kitti en amerikansk spaniel som alle fire er så glade for, den er også sød og sjov, Bentes små bliver et julebillede med deres Trine i baggrunden.

 Den kommer de med her i morgen da de så tager til Viborg til Erling, Johnny kommer så der og henter børnene (desværre) ja kun for en weekend, og Bente vil også til Århus.

 Erling rejser til Grønland igen til nytår denne gang til Angmagsalik, hvor han har et par venner fra Holstebro et ægtepar med 2 børn, han har nok længtes efter Grønland siden han var der sidst, tjener mere end herhjemme får tjenestebolig som jo er langt billigere end det vi har herhjemme, hvor han har ny andelsbolig, men vi er alle tre kede af det eller vil savne ham meget, men håber jo han bliver glad for det, men godt jeg har Bente og hendes små inden for rækkevidde.

 En stor tak til alle for besøg gaver hilsner o.lign. til min fødselsdag som blev så festlig Edel gjorde også sit, tak alle sammen. Kærlig hilsen Gerda

Næstved d 20/11- 1987

 Kære alle!

 Tak for jeres indlæg, jeg regner med at aflevere bogen til Edith på lørdag.

 Ja så er de snart slut med havearbejde for i år, jeg har haft et godt år i haverne, på trods af at jeg kom meget sent i gang i foråret.

 Igen er det blevet lidt tomt på fabrikken ved siden af, lejeren af den store hal på 2000 m2 i alt har afstået hele herligheden til et firma i Hadsund eller måske det er Hadsten, de laver tagrender (Revus dem der låser), over 20 store vogntog er der kørt herfra, så nu venter vi spændt på, hvad der så skal ske.

 Vi havde nogle gode dage i Oskarshamn sidst i august hos Jills forældre, og først i september var vi 8 dage i Løjt, og det var også et dejligt sted og en herlig natur.

 Kirsten har fået en ny hund en gul labrador – og det er noget af en krabat, men nu er den vel også lige i den værste alder. I Sverrig har de det godt, de har nylig værett hjemme nogle dage, så Andreas måtte jo tage en fridag i skolen, de var jo hjemme og hjælpe mig med at rive blade sammen.

 Ja jeg er snart blevet lige så forrendt som andre pensionister, men sådan går det bare, når man kommer i den alder; bare rolig der skal ikke grines her, men her er slagplanen for en uge: mandag, onsdag, fredag fra kl 9 til 10, svømning, torsdag fra kl 12 til 14.15 engelsk, og i går, det var første gang, var jeg i Dagnyklubben fra kl 13.30 til 16.30, slut.

 Karens bror Johannes har fået sat en ny hofte ind, og han skal muligvis også have skiftet den anden ud.

 Jeg vil slutte mit lille indlæg med at sende jer de kærligste hilsner fra os i Næstved

 Karen og Kristian.

Næstved d 26.11.87

 Kære alle!

 Først mange tak for brevene i ”de tolv” det er altid dejligt at høre lidt nyt fra de forskellige, Kristian afleverede jo bogen personlig, så vi havde en hyggelig aften sammen, Kirsten var her også.

 Her står alt vel til. I søndags var jeg til bazar i ”Logen” det gik meget fint, der var også mange pæne ting, jeg stod i en fiskedam og børnene var meget glade for at fiske, så i løbet af en time var der ikke flere ”fisk”.

 I går var jeg også i Logen, da havde vi aften for ældre damer, vi var 140 i alt, så kan vi heller ikke være ret mange flere, jeg havde 2 søstre med, de bor næst nabo til os, de har været med før og var også meget begejstret for aftenen, jeg synes også det var en dejlig aften, først var der en præst der talte i logesalen og så fik vi smørrebrød i selskabslokalerne, hvor der var et ægtepar der underholdte med nogle dejlige sange bl.a. 2 adventssange jeg ikke havde hørt før.

 I aften har jeg været ude og spille Bridge, og min makker og jeg blev nr. 1, det var vi nu meget stolte af, vi spiller ellers med nogen, der er ret så drevne til at spille det.

 Jeg er på vagt i denne uge så for mig er det mørkt al den tid jeg er oppe, men det er også en meget mørk og trist tid, jeg nyder dog så længe det er regn og ikke sne der kommer ned på denne årstid.

 Nu de kærligste hilsner til jer alle Mogens og Edith.

Hedensted 24/12-87

 Kære alle!

 Tak for brevene.

 Nu går året på hæld, solen er vendt, nu kommer lyset og den lange dag tilbage. Indtil nu har vi ikke set meget sne, og metrologerne lover 7 varmegrader i juledagene og ingen nattefrost, selvom sneen pynter er det rart at kunne færdes uden besvær, det er også en fordel for missen og hundene derhjemme i stald og lade, det er ikke så rart, de er der, når vandet fryser.

 Sinne kom til Hedensted lørdag, Henrik og jeg kom søndag, og så fejredes min 64 års fødselsdag her, Jens, Jutta, Gerda, Bent, Edel og Jesper var her og vi havde en hyggelig eftermiddag.

 Jeg har ladet bogen hvile lidt, så posten kunne blive skånet her op mod jul, vi 4 fejrer igen i år, som jeg ved ikke hvor mange foregående år, aftenen i fredericia, og juledag i Brædstrup, Hanne, Bjarne og Rebecca kommer hen på dagen fra Basballe hvor de har fejret julen hos Bjarnes forældre.

 I år er der 3 helligdage i træk, så vi har købt meget ind, da vi håber på at få gæster, men ved endnu ikke om nogen får tid, de sidste åringer har de været her fra Fredericia, i år er Joan i Vejle så måske også hun kommer.

 Sinne og Hans er ude at motionere, jeg syntes jeg ville vente lidt, så det ikke endte med at jeg slet ikke fik skrevet alligevel.

 Jeg var på helsehøjskole i Jyderup i november, for at blive afsyret i håb om at bremse gigtens fremmarch. Jeg drikker gulerodssaft hver dag og sparer på syreholdig kost som kød og søde sager, det kan jo ikke skade at forsøge, lægerne kender jo intet middel.

 Slut for denne gang – Kærlig hilsen Henrik og Astrid.

Fredericia, den 3/1-88

 Kære alle!

 Tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

 3. juledag fik vi så det tunge budskab, at Bent var afgået ved døden, efter at han 2. juledag pludselig og uden varsel havde fået en svær blodprop. Vi forstår det ikke; Bent, som os bekendt aldrig havde været syg, og som betød så uendelig meget for hele familien, for sin omgangskreds, men selvfølgelig allermest for Edel og børnene og barnebarnet, den lille Rebecca, som han holdt så meget af.

 Vi syntes ikke, det var til at bære. Og så blev Bents begravelse – trods alt – en berigende oplevelse, fordi vi endnu engang fik lov til at opleve, at når mennesket i sin afmagt fortrøster sig til Guds forjættelser, kærlighed og omsorg, så er der hjælp at få – også i de allersværeste stunder.

 Vi synes, at Bent fik en meget smuk begravelse, og der blev ved mindehøjtideligheden – med overvældende deltagelse – sagt mange rigtige og berigende ord. Jeg tror, at vi alle helt kan tilslutte os Ansgars ord om Edel og Bent og deres betydning for familie og venner.

 Vi oplevede også endnu engang, at vor rige salmeskat kan bidrage til fællesskab og berigelse. Her vil jeg gerne citere et par vers af salmen: Guds fred er mer end englevagt (D.d.S. Nr. 487)

 2. vers ”Det er den fred med liv og ånd,

               Som hjertet finder i Guds hånd,

               Så føler det end dødens pil,

               Det værger sig kun med et smil”.

7. vers ” Guds fred er overalt på jord,

               Vor Herres svar på troens ord,

               Så har vi tro, da skal med fredag

               Vi indgå til Guds herlighed”.

 Vi har alle mistet ved Bents død, men han nåede i sit – for os at se – alt for korte liv, at være til berigelse og hjælp for så mange mennesker og også for os. Vi nåede ikke at sige ham tak, men vi kan nå at sige Gud tak for ham, og vi vil sige Edel tak for hendes bidrag til, at Bents begravelse blev en rig oplevelse.

 Det er godt at vide, at Edel har god og kyndig hjælp til de praktiske ting med forretningen og den slags, og især er det godt at vide, at dine allernærmeste på alle måder vil stå dig bi også i de dage, der ligger foran.

 Men du skal da også vide, at får du brug for vores råd eller hjælp til et eller andet, så vil det være os en glæde at stå dig bi.

 Lad mig slutte med endnu et citat fra vores salmebog: Stat op min sjæl i morgengry (D.d.s. nr 195)

 Fra 3. vers ”En morgenrøde himmelskøn

                     Sig hvælver over dem som sove

                     I sorten muld og under vove

                     O salig påskemorgenstund

                     Med guld i mund”.

 Og med dette vers vil jeg slutte uden at fortælle om vore daglige oplevelser; vi var jo alle sammen i Brædstrup, hvor vi endnu engang mærkede, at det er en rigdom at have en stor familie.

 Tak til jer alle; men denne gang især til Edel.

 De kærligste hilsener fra Anna og Ove.

Gjern 8-1-87

 Kære alle!

 Tak for samvær og fællesskab i året der gik. Vi har hørt at Edel med familie atter har måttet gå den tunge gang på kirkegården, med noget de holdt af, Hans ringede i går og sagde at Bents far var død. Jeg kan i øvrigt helt tilslutte mig det Ove skriver, der er en påskesalme som kom til at klinge i mine øre

 Kom hjerte, med hvad dødt du har,

 Hvad du med sorg til graven bar,

 Gak med det alt til ham, som døde,

 Men levende dig nu vil møde!

 Jeg har lige taget en fotokopi af nogle mindeord som er skrevet om Bent i forskellige aviser, der kan vist blive en til hver familie.

 Her i Skanderup har vi ikke mærket meget til vinteren, selvom vi er glade for at spare på olien, og at vi ikke har gener af sne og frost, så er det ligesom unaturlig at sommer og vinter næsten er lige varme (kolde).

 I går var vi alle 6 inde og se Pelle Erobreren vi havde inden spist oppe hos Jens Peter, jeg synes filmen var god, men jeg synes nok at 3 timer er længe at sidde i biografen, men den skildrer folelser hos mennesker på en fin måde, men de rige og kristne er nok ikke så meget ringere end andre, selv om Martin Andersen Nexø gerne vil fremstille det sådan.

 Ellers er det ikke de store forandringer i vores kreds i Gjern.

 Nu glæder vi os til den store begivenhed i februar, Birgitte virker ubesværet af sit svangerskab, vi håber at en del af jer vil lægge vejen om ad Gjern i den nærmeste fremtid.

 Kærlig hilsen fra os alle Gunnar.

Brædstrup d 23-1-1988

 Kære alle!

  Allerførst vil jeg sige jer alle en dybtfølt tak, for den kærlighed og omsorg, vi har følt I har omsluttet os med, nu i den svære tid efter Bents død, også tak for de gode breve.

 Det er svært at miste den man har kær, det har både børnene og jeg måttet sande, men vi har mærket, at også i sorgen, har Gud været hos os med sin hjælp, og vi må fortrøste os til, at Kristus overvandt døden, og at han har sagt: ”Jeg er opstandelsen og livet, den der tror på mig, skal leve om han end dør”.

 Hvordan fremtiden skal forme sig for mig ved jeg ikke, Friis Optik fra Horsens har været og se på ejendommen, de lød meget interesseret, og ville henvende sig igen om en god uges tid, der har også været nogle der var interesseret i at leje lokaler her, men foreløbig kører jeg forretningen videre så godt jeg kan, jeg har nogle stykker jeg kan henvende mig til når der skal køres møbler ud, men det kan godt være lidt af en ”kryds og tværs opgave” at få det hele til at passe sammen, om lørdagen har jeg så gerne børnene til at køre ud, i dag har Lars og Jesper været af sted, næste fredag vil Hanne og Rebecca komme og hjælpe, Hanne er flink til at få noget nyt stillet op i butikken, meget kommer jo i dag i en flad pakke, og skal så skrues og limes sammen, det havde været rart om den lille familie havde boet lidt tættere på, for Hanne vil meget gerne arbejde med butikken.

 Jesper og jeg var en tur på kirkegården i dag og bagefter inde ved farmor, hun var ved at sy en ny kjole til Ragnhild.

 Kærlig hilsen fra os alle Jesper og Edel.

København d 1/2-88

 Kære Allesammen!

 Tak for breve og hilsner og for alt godt i 1987. Det blev en svær afslutning på det gamle år, at Bent så brat blev revet bort, vi vil alle savne Bent meget, han var som en tryg og fast klippe med sit tillidsfulde væsen og måde at være på, man følte sig altid så velkommen.

 Tankerne går ustandseligt til Edel og børnene, og jeg ønsker og beder til, at de må få kraft og styrke til at komme gennem denne svære tid.

 (Nr. 633) En liden stund, et stille blund,

                 Da skal alt mørket vige;

                 I morgengry, foruden sky,

                 Guds sol på ny os hilser i Guds rige.

 Der er også mange praktiske spørgsmål der melder sig for vores lille søster, og det er mit inderlige ønske, at alt må ordne sig på bedste måde for Jer. I dag skulle de komme fra Friis Optik for at tale om evt. køb af huset, Gunnar tager ned for at hjælpe Edel, det er jeg glad for, det er nok ikke så let en sag at stå ene med, der er også andre tilbud.

 I søndags var jeg hos Bodil og Stig, Anna og Ove var herovre, Ove rejste hjem søndag; men Anna kunne blive til tirsdag.

 Edith skal i denne uge på et kursus fra onsdag til fredag på Wilvorde – DsR´s kursuscenter i Ordrup, hun havde egentlig regnet med et besøg hos mig samtidig; men det er et ret stramt program, måtte desværre opgives, da Edith skal i vagt natten til lørdag.

 Oda har døjet meget med sin brækkede arm, gipsen er fjernet; men det er svært at få gang i bevægeligheden, armen og hånden er meget hævet, og hun går til genoptræning 3 x om ugen.

 Rigtig mange kærlige hilsner fra Sinne.

 Tak til Gunnar for fotokopierne

Århus 19-2-88

 Kære alle!

 Ja nu må jeg skrive lidt, bogen har ligget for længe, tiden går alt for hurtigt.

 Jeg siger tak for samvær, såvel ved glade fester, som ved sorg.

 (Et lille citat, hvorfra det stammer ved jeg ikke, men: ”Hvorfor er døden opfundet”???  ”fordi der altid skal være liv i overskud)

–         Håber alt går vel trods alt.

 Her går det som sædvanligt med slid og slæb. Det milde vintervejr har jo ikke standset noget arbejde af betydning.

 Vi har samme temperatur i dag som i sommer 1987. Vi har lagt en del rør i jorden og byggeriet ligger jo ikke stille.

 Astrid skriver hun har været på helsehjem i Jyderup. Det er vel +/- balancen det drejer sig om, godt hvis det bliver mere kendt, mange er jo hjulpet i årenes løb.

 Jeg har selv fotokopimaskine, og har tilladt mig at tage et par kopier af vedlagte for at sende til dem i Norge. Ole bliver i Levanger, 85 km nord for Trondhjem til 15.august.

 Jeg må slutte, det blev kort, men pligten kalder, jeg skal pakke sammen, jeg skal til Blåhøj i morgen.

 Kærlig hilsen til alle Paul.

Anemonevej 22

 Kære alle.

 Tak for Hilsner, og tak for samværet i 1987.

 Tak til dig Edel for samværet Juledag, og for at du trods Sorgen skabte saa lys en Mindefest for Bent.

 Tillykke Edel med baade Hussalg og Køb. Tillykke Grethe og Gunnar med den nye Arving.

 Indtil nu har vi i denne vinter faaet meget Regn og lidt solskin, men mild har den da været med Blomster og grønne Buske, men i Mandags fik vi lidt Sne og der er let frost nu.

 Birgit og Børnene var hjemme fra den 20 til den 24, jeg var omme og hilse paa dem om Søndagen, Bente og Børnene var der ogsaa, vi var en tur ved Stranden.

 Med de kærligste Hilsner til jer alle Hans.

”Karlsbo” d 7-3 1988

 Kære alle!

 Tak for hilsener og for samværet i sorg og glæde.

 Jeg har aftalt med naboen at få 1062 m2 jord mere, det er ikke endelig i orden, men jeg regner ikke med problemer, så jeg er begyndt at plante, arealet bliver mere regulær.

 Til jul solgte vi ca. 400 juletræer, så der blev nogle bare pletter, så jeg regner med at plante 500 nye i den gamle skov samt det samme i den nye jord.

 Jeg har haft glæde af den milde vinter, det har været gode muligheder for at forberede nyplantningerne, men jeg er lidt utryg ved at planterne er så langt fremme i udviklingen.

 Det egentlige forårsarbejde har jeg ikke begyndt på endnu.

 De kærligste hilsener Jutta og Jens.

Hvidovre 12/3-88

 Kære alle!

 Først rigtig hjertelig til lykke med den nye værdighed – kære Gunnar og Grethe, det er dejligt at blive morforældre.

 Så må jeg desværre også fortælle om en tragedie – Lau har forladt Sussi og børnene han har forelsket sig i sin kollegas kone, og en ulykke kommer sjældent alene, Louise er faldet af sin hest og har brækket højre ben, så hun har været på Hospitalet, jeg boede på Hospitalet med hende, hun er nu hjemme igen og bliver kørt i skole i Taxa, vi skulle være rejst til Kreta d 17/4, men da benet skal være i gips 8-12 uger har vi jo måttet aflyse ferien, så vi er jo alle langt nede humørmæssigt, Sussi elsker stadig Lau, og har det meget svært, og jeg føler mig så hjælpeløs, jeg kan jo intet gøre, men uha hvor gør det ondt, at se sine børnebørn og ens lille pige ulykkelig.

 De kærligste hilsner til alle fra Joan.

Andkær d 27-3-88

 Kære alle.

 Tak for jeres breve, de sidste breve er jo præget af Bents bortgang, Bent som jo stod os alle så nær fra første gang vi så ham, og som vi alle skylder stor tak, Harry så et stort lys i Bent, og de var jo også på bølgelængde, også i de dybere spørgsmål. Edel har været så tapper og helt sikkert budt sig selv for meget, har fået en væmmelig hoste, så det går ud over søvnen, må håbe hun kan hvile ud ved Lars og hanne, hvor hun skal være i april til hun kan flytte ind 1. maj.

 Tak Gunnar for de fotokopier du har lavet til os.

 Vil også af hjertet ønske det bedste for Joan og de tre i Allerød, håber alt må ordne sig så det bliver lettere for jer alle.

 Men kan også fortælle glædeligt i brevet, vi var en del af familien samlet i Gjern sidste søndag, hvor vi havde en hyggelig dag, Birgitte og Leif var hjemme med deres lille søn, en herlig lille dreng, rigtig så dejlig helt igennem, sund og velplejet, de er også glade for ham alle sammen, han skal døbes 2.påskedag, vi fik navnet at vide og da det er så tæt på dagen, kan jeg vist godt skrive det her, det er et kønt navn nemlig Daniel Garne Jensen.

 Erling befinder sig godt i Grønland har været ude ved en bygd hvor de måtte køre 8 timer på hundeslæde så han oplever da noget.

 Bente og børnene kommer hjem lidt i påsken.

 Påskedag fylder Anna jo 60 år og inviterer på åben hus som Ove da han fyldte 60 sidste påske.

 Kærligste hilsner og tanker til alle Gerda

 Dejlige billeder fra Næstved.

Næstved d 2/4-1988.

 Kære alle!

 Tak for jeres breve. I sorg som i glæde vandrebogen bringer bud fra hjem til hjem. – Tak til Gunnar for fotokopierne, du har lavet til os.

 Jeg har lagt de første kartofler i jeg regner med at beholde jorden endnu et år til, men der er ikke flyttet nye lejere ind i det fraflyttede, så det er jo ikke så godt for ejeren.

 Svenskerne kommer ikke hjem i påsken, de er i Oskarshamn, Ellen er her ovre i påsken. Påskedag kommer Sinne på besøg, og Edith og Mogens har også sagt ja til at komme ud og være sammen med os om aftenen påskedag, Edith har nattevagt.

 Karens bror Johannes har fået 2 nye hofter ind, og det er gået godt, men han har længe haft besvær med vandet og blod i urinen, og nu er der konstateret cancer, så det er svært for ham, nu havde han glædet sig til at kunne færdes igen.

 Vi har lagt billet ind på at få sommerhus i Middelfart feriecenter i år, i så fald bliver det i september, så nu må vi vente og se, hvad der sker.

 Mange kærlige hilsener fra os i Næstved Kristian.

Næstved 20.4.88

 Kære Alle!

 Mange tak for brevene i ”de tolv”.

 Vore tanker har jo gået meget til dig Edel den sidste tid. Vi håber du nu har fået tid til at begynde at genvinde kræfter oppe ved Lars og Hanne.

 Ja så er foråret på vej, det er dejligt at se når det begynder at grønnes derude, vi var inde til Pers fødselsdag i går, da fik vi rabarberkage for første gang i år, men vores egne rabarber kan vi nu også begynde at tage af.

 I dag har jeg ligget ude og taget solbad, det er med at benytte solen, når den er her, men vi må jo håbe på en god varm sommer.

 I mandags var jeg en tur over Østersøen med tre af dem jeg spiller bridge med, vi fik da også spillet noget, og nåede da også at købe det, der siges det kan betale sig at købe, meget af det kan vi vel godt undvære, men vi havde en meget hyggelig dag.

 Leila har været en tur på sygehuset, hun var begyndt at få veer, hun havde vist løftet for meget, nu må hun jo så prøve at passe mere på, det kan godt være svært med en lille mand på 2 år, der tror, mor kan det hele.

 Nu de kærligste hilsner til alle Mogens og Edith.

Udbyhøj 5/5-88

 Kære alle!

 Tak for brevene, det er 14 dage siden jeg fik bogen, så nu må den på farten igen.

 Så er det forår, lærk og birk og flere andre træer er sprunget ud, udsprungne bøgegrene har jeg ikke set endnu, men vi har nu heller ikke ret mange bøgetræer på disse kanter, i vores lille skovkrog her på ”Petersminde” har anemonerne stået flot længe.

 Jeg har først fået mig taget sammen til at så persille – salat – dild o.s.v. 2 maj, samme dag satte Stig (forpagteren af Henriks marker) og Henrik kartofler i marken, Henrik havde en uges tid før sat nogle her og lagt plastik over.

 Vi har været henne og brevstemme i dag, det er meningen, vi tager til Brædstrup, til Edels nye hus, og så bliver vi der et par dage, Henrik har lovet at hjælpe med brænde, og der er jo nok et og andet vi også kan gøre, Rebecca kommer mandag, da Hanne skulle på lejr i 3 dage med børnehaven, Rebecca er en selvstændig og livlig dame, og kan efterhånden sige alting, Sinne kom til Brædstrup 2/5 og rejser igen 9/5.

 Hanne Bjarne, Lars, Edel og Rebecca var her 24/4, Jesper var ikke med, da han stadig var i Voetladegård, Bent og Edel kom slet ikke herop sidste sommer, selv om det var på tale flere gange, så kom der altid noget i vejen, skal Edel og Jesper rejse med offentlige transportmidler er det en besværlig rejse, men det kan da være Lars kører dem herop engang, han har sagt, at det han bedst kan hjælpe sin mor med, er at køre for hende, Edel vil ikke selv have kørekort, men det kan jo ske hun forandrer mening med tiden.

 Jeg har fået mellemste førtidspension fra 1.juli, men amtet godkendte det ikke, så fra 1.maj fik jeg almindelig førtidspension, det var også det jeg regnede med, selvom jeg havde håbet at få de 1.500 skattefri kr., den anden pensionsform gav, hovedsagen var da de ikke sendte mig tilbage på efterløn.

 Valget og de problemer der følger med, overlader jeg til Ove, at fortælle om.

 Kærlig hilsen Henrik og Astrid.

Fredericia, den 18/5-88

 Kære alle!

 Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for hilsener, gver og besøg i anledning af april måneds festlige begivenheder her i huset. Og tak til Gunnar for fotokopierne ang. Bent.

 Den 11. maj fik Ester og Poul en lille velskabt pige på 3100 g, en ”bette størrelse”, som Kristina er meget stolt over at være storesøster til. Vi var ovre og hilse på lillesøsteren i søndags, og da virkede hun glad og tilfreds, og det gjorde den øvrige familie også.

 Annas mor har det ikke så godt, hun ligger på Haderslev sygehus, hvor de – forgæves – har forsøgt at operere en stor svulst bort, men den var infiltreret i de indre organer, så de kunne ikke gøre meget ved den. Hun har haft det meget dårligt; men Anna syntes, at hun havde det lidt bedre, da hun besøgte hende i dag.

 Vi forsøger – med et vist held – at holde haven på Keldet i nogenlunde stand og har da også tilsået den her i foråret. Men nu er det meningen, at ejendommen skal sælges, så det er ikke godt at vide, hvem der skal høste afgrøderne dernede.

 Vores egne afgrøder her på Grethevej står til også ganske godt, men vi har også hentet inspiration og planter hos Jutta og jens, hvis veldrevne landbrug overgår alle andre, vi kender.

 Nu nærmer sig pinsen, vores pinseliljer står allerede i fuldt flor, så der er noget at se på, når børnene kommer hjem til pinse, og det har vi fået meldinger om, i hvert fald fra Odense og Klampenborg.

 Selv om det nu er en uge siden, vi havde valg, er det endnu ikke afklaret, hvilken regering vi skal have. Jeg synes ind i mellem, at der bliver ”megen skrig, men lidt uld”.

 Til lykke, Edel; med dit nye hus! Vi kunne forstå på Sinne, at det er et virkeligt dejligt hus, du har fået, og haven skal du jo nok få sat skik på.

 I week-enden efter pinse skal Anna til 40 års jubilæum på højskolen, og jeg skal til 25 års jubilæum med en årgang i Nibe. Vi glæder os meget begge to.

 I håb om at se jer alle her i sommerens løb sendes I alle vore kærligste hilsener

 Anna og Ove.

Gjern 26-5-88

 Kære Alle.

 Her fra Gjern sender vi alle en tak for samværet siden sidst.

 Her er alt vel, Daniel udvikler sig og vokser, vi er glade for at vi har dem så tæt på at vi kan ses næsten hver dag. Ellers går livet sin vante gang her i Gjern, Grethe havde vagt de første pinsedage, men vi nåede da at komme ud til Astrid og Henrik 2. Pinsedag, i det gode vejr havde vi en hyggelig dag. Det virker heldigvis som vi skal have lidt mere sommer i år, det har vi da lov at håbe på.

 Nu lader det til, at Blå Kors hjemmet får en overenskomst med Gjern Kommune, dett skulle bevirke at hjemmet kan fortsætte uændret, der var jo ellers optræk til at den skulle lukke 1. oktober. Men nu skriver de meget om at Skanderborg sygehus, der hvor Birgitte arbejder, skal lukkes. Jeg synes på mange måder det er en underlig menneskefjendsk politik at lukke institutioner der går godt, man kan også godt få det indtryk at der mangler økonomisk overblik.

 Jeg nyder ellers min pensionisttilværelse, jeg hjælper i Århus 2 gange om ugen, og da jeg har min have og forskellige andre gøremål, har jeg rigelig at tage mig til. Helbredet synes jeg det går fint med.

 Vi har endnu ikke fastlagt hvor vi skal være i ferien, Grethe har ferie i sidste halvdel af august, vi regner da med at tage en tur til Mørkholt, vi glæder os ellers til at se jer i løbet af sommeren.

 Kærlig hilsen fra os alle Gunnar.

Brædstrup d. 5-6-88

 Kære alle

 Mange tak for brevene og for alle gode ønsker og tanker, som vi har mærket I har omsluttet os med.

 Sinne var en uge og hjælpe med at få tingene på plads, det var en stor hjælp, tak for det Sinne, Astrid og Henrik var her også nogle dage og hjalp med at få brænde i hus og med at få sat lidt skik på haven, hvad også var tiltrængt, også en stor tak for det, og Jutta og Jens var her med planter og gode råd, og planterne gror fint, tak for det, Hans justerede slåmaskinen, så græsplænen kunne blive klippet, – nej jeg bliver aldrig færdig med at takke, så – tak alle sammen for det alt sammen.

 I morgen rejser Jesper til Fåborg på en 5 dages tur, så han glæder sig meget, laban og jeg tager så op til Lars et par dage, og tilser hvordan afgrøderne står, jeg plantede og såede lidt mens jeg var der i april.

 I ugen der er gået har vi tre aftner haft gæster til kaffe og 3 plader i bordet, så Jesper og jeg trænger nu til at få sovet ud, men der har været så mange med blomster med mere, så vi synes vi måtte gøre lidt til gengæld, men vi er ikke færdige endnu men holder en pause indtil den 15 juni, hvor de der hjalp i forretningen er inviteret.

 Vi siger også til lykke til familien i Gjern og Fredericia med barnebarnet, det er et par dejlige billeder Gunnar sender med af Daniel.

 Tak til alle Jer der har været og besøge os her på Ehlersvej 10, håber også I der endnu ikke har været her, får tid til at kigge indenfor.

 De kærligste hilsner fra Jesper og Edel.

D 14/6-88

 Kære Allesammen!

 Mange tak for brevene.

 Hvor har vi haft smukt vejr her i maj og juni, jeg her rigtig nydt den skønne tid med småture i skoven og i parkerne, d 25/5 var jeg på heldagstur med D.S.R.´s pensionister, turen gik over Roskilde forbi Ledreborg Slot, Skjoldsnæsholm til Gisselfeldt, hvor vi spiste frokost og derfra til Stevns Klint, hvor vi bl.a. så Højerup gamle kirke, hvor koret i 1928 styrtede i havet.

 Jeg har megen fornøjelse af at tage på tur med Guide Ring, i søndags havde de en tur til Køge, som jeg aldrig har besøgt, fraset at jeg har kørt igennem byen et par gange, Guide Ring har gode turistførere, så man får en masse at vide om byen i fortid og nutid, i år kan den fejre 700 års jubilæum, der er en masse gamle flotte bindingsværkshuse, Kirken Skt. Nicolaj – fra 1300 – er imponereende stor, den rigest udsmykkede kirke på Sjælland efter Roskilde Domkirke.

 På lørdag er jeg inviteret til Næstved til Karens 65 års fødselsdag, jeg bor hos Edith og Mogens, der er jo fuldt hus på Tværvej, når Jens Peter og Jill og børnene er der, de skal dagen efter til Samsø, hvor de har lejett sommerhus sammen med nogle venner fra Nordsjælland, i maj var de i Grækenland, jeg fik kort fra både dem og Jills forældre, de var sammen i Loutraki, var det ikke der, Anna og Ove var sidste år??

 Så er bog nr 18 snart ved at være fyldt, jeg har bestilt en ny, som jeg må hente, når jeg kommer ind til byen; men der er ingen grund til at sende den med rundt endnu, jeg regner med at tage den med til Jylland sidst i juli, da er Hans og jeg jo inviteret i sommerhus sammen med Edel, det glæder jeg mig til. Jeg synes bøgerne er lidt slemme til at skille ad, jeg har prøvet at reparere med en meget kraftig lim jeg har, det hjalp på den.

 Mange kærlige hilsner til alle fra Sinne

Aarhus, 19.6.88

 Kære allesammen!

 Far har bedt mig om at skrive i bogen, jeg er hjemme på en forlænget weekend, i anledning af faster Ellens 75-års fødselsdag, som hun fejrede i går.

 Tillykke til forældre og bedsteforældre, søskende, onkler og tanter til de 2 små nye skud på stammen, det er ved at være en omfangsrig familie efterhånden!

  Båden fra Oslo var 6 timer forsinket i torsdags, vi skulle have været fremme kl 8 og kom først 5 minutter i 14, men vi måtte jo tage det som en fornøjelsestur, næsten ingen bølger, solskin og liggestole på dækket. Den ene motor fungerede ikke. Jeg fulgtes med en 82-årig dame fra Kolding, som rejste til Norge da hun var 19 år, for at arbejde et års tid på hotel, og siden har hun boet i Lillehammer, hun giftede sig i løbet af et års tid og fik efterhånden 6 børn.

 Faster Ellen havde arrangeret en spændende fødselsdagsfest for sine 38 gæster. Vi blev hentet i bus i Sabro (hvor hun bor) og kørt til Veng Klosterkro, hvor vi fik en fin middag med sang og musik. Bagefter fortsatte bussen ad gamle veje som havde tilknytning til klostrets historie, omkring Øm Kloster, Ry og Gammel Rye til Himmelbjerget, hvor man kunne bestige tårnet og nyde udsigten, før der blev serveret suppe og turen igen gik tilbage til Sabro med bussen. (Veng ligger mellem Låsby og Skanderborg).

 Onsdag formiddag strejkede medlemmerne i den norske lægeforening imod en lov, som stortinget har vedtaget. Den går ud på, at det er muligt at beordre læger til de 3 nordligste amter (Nordland, Troms og Finnmark), hvor der altid er lægemangel. Men der står ikke nogen retningslinjer om, hvordan lægerne skal vælges ud og hvor længe de skal være der. Lægeforeningen vil bruge andre midler, i form af forskellige goder.

 Ole og Inger-Cecilie har været i Levanger (ca. 70 km nord for Trondhjem) siden november. Ole skal have noget sideuddannelse for at blive færdig med sin specialistuddannelse til psykiater. De skal til Kristiansand 15. aug. og i gang med at bygge på deres hus.

 Der har været fint vejr i Lillehammer i flere uger nu, men der er ikke så tørt som her. Der var over 1 meter sne til efter 1. maj, men den forsvinder hurtigt, når det først bliver varmt. Vi troede der ville komme oversvømmelse i elvene, men vandet forsvandt bare ned i jorden, fordi der ikke har været nogen ordentlig frost. Jens har haft travlt med at sætte kartofler, løg og forskellige kålsorter, jeg tager mig af salat, persille, ærter og gulerødder og den slags.

 Nu må jeg vist til at slutte, med kærlige hilsner til alle og ønsket om en bedre sommer end i fjor.

 Også mange hilsner fra de andre her Else.

 Toget går om en times tid.

 Hvor er det dejligt at bogen lige kommer når Else er hjemme, hun når som regel lige at skrive i den.

 Kærlig hilsen og tak til alle Paul.

Anemonevej 3-7-88.

 Kære alle!

 Tak for Hilsner breve og samvær siden sidst.

 Til lykke Anna og Ove med Prinsesserne.

 Indtil nu har vi da haft en fin Sommer, med varme og Sol, nogle steder er der vel nok sket tørkeskader, vi fik vandingsforbud kort før vi fik den første regn, nu tror jeg vi har faaet en rodbløder, Kartoflerrne ser ud til at blive gode, jeg har da ogsaa plukket en del Jordbær, men det er mest i de gamle vildtvoksende nede under, jeg har taget ved lære af Gerda, hun er jo i Norge for tiden.

 Som Sinne skriver er vi jo inviteret i Sommerhus i Hvalpsund, hos Edel.

 Nu er Campinglejren begyndt i Mørkholt, om Gunnar og Grethe er der nu eller hvornaar de kommer.

 Med de kærligste Hilsner Hans.

Karlsbo d 12-7 88

 Kære alle!

 Tak for breve og hilsener og samvær.

 Her står alt vel til, afgrøderne har det godt, vi har vel ofte fået nogle småbyger de sidste uger, men en rodbløder har vi langt fra fået.

 Vi har plukket en del jordbær og solgt for ca 1500.- kr ved vejen, vi havde nogle 1 års Senga, det var det bedste jordbær jeg nogen sinde har set, vi har lidt sene som vi stadig har plukket, men det er snart slut, solbær er dårlige, men hindbærrene tegner godt.

 Vi har plukket en del agurker, og tomaterne er ved at rådne.

 Vores nye jord som vi plantede i vinter og forår lover godt, jeg har brugt en del tid på at holde det ren så det har knebet at nå det hele.

 De kærligste hilsener Jutta og Jens.

Fasters Hus 26-7-88

 Kære alle!

 Denne gang har jeg vist haft bogen lidt for længe, min undskyldning er at jeg bor i Smidstrup, og kun kommer til Hvidovre en gang om ugen, jeg har haft besøg af mine søstre i sommer, selv Ella har været her, hun har ikke været her i ”Fasters Hus” siden Faster levede, Rasmus og Luise er jo næsten også fast inventar, Louises hest er opstaldet for sommerferien på en gård nær Gilleleje, så der har hele tiden været fuld hus, dejligt, men jeg er også lidt træt, nu har Sussi ferie, familien har fået en lille hvalp. 8 uger, en sort Labrador, kær er den, den hedder ”Amanda” og alle er jo lykkelige for den, de har jo altid ønsket sig en hund, men da Lau jo var allergisk overfor hunde kunne det jo ikke lade sig gøre – Sussi starter jo egen praksis i Birkerød 1/10, og som konsulent for Birkerød kommune med tilsyn ved fire plejehjem pr 15/8 – så hun får noget at se til inden alt er på plads – men hun glæder sig meget til at komme i gang – vi var alle fire på et lille besøg hos Edith og Mogens i mandags, det var så hyggeligt. Jeg har lige fået et dejligt nyt køleskab med fryser heroppe, jeg må love for at jeg har en dejlig svoger Oluf, han lavede både lampen og skabet til fryseren, det kan man jo ikke selv klare, jeg skal til at give huset Gori, jeg er ikke så glad for at skulle op på en stige, men det er nødvendigt men jeg er lidt klodset, og måske også lidt bange, vi har ellers haft et dejligt vejr men i disse dage regner det meget og græsset vokser for meget syntes jeg.

 Tillykke Anna og Ove med de små piger nu har I en rigtig familie, jeg tænker på når de engang kan gå med rundt omkring juletræet. I behøver ikke have bamser og dukker med for at nå rundt, jeg misunder jer lidt, det må være dejligt med mange børnebørn.

  De kærligste hilsener til alle både små og store fra Joan.

Andkær d. 14-8

 Kære alle.

 Tak for brevene. I dag fylder Maria 10 år, rejser dog først der over onsdag, da Maria er hos sin Far i denne weekend, der nu bor på Sydfyn, Martin ville hjem til Mor kan ikke godt undvære hende, og synes ikke om denne ordning her.

 Har ellers benyttet mig af som pensionist at kunne holde ferie, Vidar kom med Bodil ved feriens start, fortsatte selv til München dagen efter, Bodil var her en uge vi havde det dejligt sammen, kørte så med dem hjem ugen efter og var der i to uger, da kørte Birgit og Bodil mig hjem og var her lidt hvor vi besøgte Jens´, sikke som de kan få alt til at gro og trives helt fantastisk, vist da også særlig flot i år. Ugen efter de var rejst var jeg med Bente og de små på Fanø et pragtfuldt sted, vi var 4 børn og 4 voksne. Sidste uge fra torsdag var jeg i Hvalpsund, også et vældig skønt sted, Hanne var der med sin lille Rebecca, en vældig kvik og charmerende lille trold fuld af spræl.

 Som Hans er lidt inde på avler jeg jordbær vel efter naturmetoden, men jeg var i Norge i den bedste jordbærtid, men min genbo fhv. gartner var så imponeret over de flotte jordbær, så da jeg kom hjem var min fryser der tager ca. 380 l dækket af jordbærposer foroven ca. 10 kg dejligt med sådan naboer, vi passer hus for hinanden når vi rejser, jeg havde sagt de ikke skulle plukke da det er et stort arbejde men jo glad for det.

 Erling får ferie om 1 måned vi glæder os alle de kommer også fra Norge. Om det så bliver os der må over til Bente da deres hund Trine, en Golden Retriever, har 6 hvalpe på 1 uge, det er uvist.

 Kærlig hilsen Gerda.

 I morgen rejser pensionister herfra til Norge bl.a. Kongsberg, jeg bliver jo da hjemme, kan ikke nøjes med kort besøg der.

Næstved d 28 august 1988

 Kære alle!

 Tak for jeres indlæg, nu må jeg have sendt bogen videre, ikke den skal vente med at komme videre, til vi kommer tilbage fra ferie, vi håber at få hilst på flere af jer i uge 36, hvor vi skal være i Middelfart. Kirsten tager med på ferie, så hundene må i hundepension. Det er ved at være slut med at sælge grøntsager fra mark og have for i år, men det har jo været et godt år med gode vækstbetingelser.

 Vi har haft børnebørnene på ferie fra d 10 til 18 juli og det gik godt.

 Kirsten har igen i år været på vandretur i Sverige sammen med andre kollegaer.

 I næste uge kan vi begynde at gå til svømning igen, det har været lukket i de 3 sommermåneder. 

 Jeg vil lade bogen gå videre til Edith og sender jer alle de kærligste hilsner fra os i 

 Næstved, Kristian.

Næstved d 5. 9. 88

 Kære alle!

 Mange tak for brevene i ”de tolv”, den er altid meget velkommen, når den kommer. Det er min sidste vagt i denne omgang så jeg vil benytte tiden til at skrive lidt, mine friuger flyver altid sådan af sted.

 Vi har her i august været 14 dage i sommerhus ved Hirtshals, det nyder vi alle tre, Aslaug nyder det tilsyneladende også meget, og det var dejligt varmt deroppe, vi var i vandet næsten hver morgen, Mona Lisa nøjedes dog med at sidde på stranden og være vagtpost.

 I efterårsferien skal vi en tur til Rom og bl.a. overvære helgenkåring af den danske Niels Steensen, det er en katolsk præst, der arrangerer turen, ham vi har været med før, vi skal med tog derned og ellers ved vi ikke så meget endnu, men vi glæder os meget til det.

 Martin fik jo en lillesøster d 23. juni hun er meget sød, Martin er også meget glad for hende, de er på ferie i Norge i disse dage, så Lailas mor er nede og være hundepasser, vi var derinde lørdag aften så det var meget hyggeligt.

 Nu vil jeg slutte med de kærligste hilsner til jer alle Mogens og Edith.

Askov 2/10-88

 Kære alle!

 Tak for brevene.

 Ja, så er bogen igen en tur i Askov, Henrik og jeg har været her siden 27/9, vi har hørt om Olivia Holm Møller, som de har 6 vidunderlige malerier af her på skolen ud af en serie på 9 ”slægten” 2 er på Holstebro museum og en i privat eje, vi har hørt om stifteren af Glud landsbymuseum, Søren Knudsen, en interessant skikkelse.

 Vi var på heldagstur til Glud 0g Horsens arbejder- håndværker- og industrimuseum.

 Og en formiddag på Vejen museum for at se og høre om billedhugger Niels Hansen Jacobsens kunst.

 Siden fredag kl. 16 har det så været efterårsmøde med foredrag af bl.a. Ebbe Kløvedal Reich, Hans Sølvhøj og Georg Metz, nej Georg Metz var da nu onsdag aften under kurset.

 Nu går klokken mod midnat søndag, i aften var der koncert, derefter kaffe i spisesalen hvor vi sluttede med en del sange fra højskolesangbogen, vi var 500, da vi var flest, deriblandt Marie Vang på 97 år, der havde 75 års jubilæum og vinkede og strålede om kap med solen, da hun blev hyldet af forsamlingen. Nu er vi så en lille flok tilbage, der slutter med morgenmad mandag.

 Derefter kører vi en tur ud til Jens og Jutta, og om eftermiddagen til Andkær til Gerdas fødselsdag, hvor jeg måske træffer Ove så han kan få bogen. Om aftenen kører vi til Hedensted og holder en hviledag der, onsdag formiddag går turen så til Udbyhøj.

 Vi har desværre måttet aflive Rikke, jeg savner hende meget og det gør Sille også, det er første gang vi er væk fra hende om natten, det er for resten noget sludder sidste weekend var vi på Kalø fra fredag til søndag, men da boede Henriks nevø på 31 og tog sig af hende. Henriks søster og svoger skal da nok tage sig af hende, men de vil helst hun er i laden om natten, og efter hun er blevet alene har hun været inde hele døgnet.

 Ja, så er det mandag vi er nået til Andkær efter besøg hos Jens og Jutta, vejret har været fint, her omkring chokoladeborder er vi Hans, Jens, Jutta, Henrik, Ove, Erling, Aase, Anders og undertegnede.

 Kærlig hilsen Astrid.

Fredericia, den 21/10-88

 Kære alle!

 Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som har fyldt så meget, at vi igen skal i gang med en ny bog, og jeg forstod på Astrid, at det var arrangeret så viseligt, at jeg bare kunne skrive bogen ud og så tage den med op til Gunnars fødselsdagsfest. Andre vil så sørge for, at Gunnar får overdraget en ganske ny bog, så hans åndrige udgydelser ikke skal begrænses af pladsmangel.

 Tak til Gunnar, fordi du har lagt din fødselsdagsfest den 22/10, således at vi kan blive på egnen og fortsætte festen den 23/10 i anledning af Sannes barnedåb. Hende har I jo nok hørt om. Hun er et meget vågent barn, som vi glæder os til at være med til at fejre.

 I dag er Kristina kommet her på efterårsferie. Hun skal køre med os til festerne på Gjernkanten, da Ester har vagt i weekenden og ikke kan finde nogen at bytte med.

 Annas barndomshjem er jo solgt nu og tømt for alt det, som nogen i familien brød sig om. Den nye ejer overtog stedet den 1. aug., vi havde dog adgang til havens afgrøder indtil 1/9. Det har været en god sommer for afgrøderne både på Keldet og her på Grethevej.

 Siden sidst har vi også fejret morfars 90 års fødselsdag den 1. juli. Den dag klarede både han og mormor flot; men ellers er de ”faldet meget af på den” begge to. Fysisk har morfar det bedst; mormor er svundet ind til næsten ingenting, så hun har svært ved at holde sig oppe.

 Da vi ikke kan regne med mere frugt fra Keldet, har jeg været på Fyn et par gange efter ”selvpluk æbler og pærer” – en stor fornøjelse, dejlige frugter til kun 2 kr. og 1,50 kr. kiloet. Man kunne vælge sorter efter behag – selv ”cox orange” til ovennævnte pris.

 I løbet af sommerferien lykkedes det Annas plejesøster og kusine Elly at finde sin bedstefar, som hun forgæves havde søgt efter i mange år. Det viste sig, at vores gode nabo Ejlar Husballe i sin fagre ungdom havde haft et lille eventyr med Ellys bedstemor, og det gav til resultat, at Ellys far Svend kom til Verden. Og da Elly og Frede har 3 børn, er der ikke umiddelbar fare for, at Ejlar Husballes slægt uddør, selvom hverken Gudrun eller Agnete har børn.

 Ellen er i denne uge i London som hjælper for nogle handicappede fra ”Solbakken” i Århus. Vi glæder os over, at stormen har lagt sig, så der er udsigt til, at deres overfart kan blive stille og rolig uden al for megen søsyge.

 I weekenden 1. of 2. oktober var vi i Hellerup for at fejre 2×30 års fødselsdag for Bodil og Stig. En dejlig fest med 39 gæster, 26 voksne og 13 børn, som alle overnattede i huset. Det kan I høre mere om en anden gang.

 Ha´ det godt. De kærlig Anna og Ove