Bog 15 (1977-81)

Vandrebogen  ”De tolv”, bog nr. 15

Afskrift lavet af Mary Garne Kjeldsen, Oves datter

Ballerup 9/9 – 77

Kære alle!

Rigtig mange tak for alle brevene. Så bliver det mig, der skal starte den fine, nye bog nr. 15.

Nu er ferien vel ved at være et overstået stadium for de flestes vedkommende, d.v.s. Edith har nu da 2 uger til gode endnu, hvad hun så finder på at bruge den til. Jens og Jutta har jeg hørt rejser i november til de vestindiske øer og Joan og Vagn flyver på en 14 dages tur til Ceylon, hvor Vagn fejrer sin 60 års fødselsdag.

Vi – Hans, Gerda, Astrid, Edith og mig – havde en fin tur til Norge fra 21/8 – 1/9. Vi kørte i Hans og Ediths biler, så vi havde god og rigelig plads på hele turen, og vi kunne rigtig komme rundt og se os om, når bilen altid stod for døren, vi rejste over Frederikshavn – Larvik, Gerda boede jo selvfølgelig hos Birgit, og vi andre på pension Fulsebakkegården (?), der ligger ca. 15 km uden for Kongsberg, det ligger ret højt i meget smukke omgivelser – (bilerne pustede lidt, når de skulle derop; men de vænnede sig til det). Desværre fik vi slet ikke hilst på Vidar, han var i Amerika og fik endda opholdet derover ekstra forlænget; men så var det jo godt Birgit og børnene havde selskab, når de skulle være så længe alene hjemme, vi havde det rigtignok også dejligt både på alle vores besøg hos Birgit og vores fælles ture.

Vi var i Oslo, hvor vi beså Rådhuset, tog Trikken til Holmenkollen og var på sejltur til Bydgøy, en dag var vi i Rjukan, og det var om muligt, vist næsten den smukkeste køretur vi var på, vi tog svævebanen op i højden, hvorfra vi så udover Rjukan og over mod Gaustafjeldet der med sine 1883 m havde sne i håret.

Vi var i Natodden, hvor vi så Heddal Stavkirke og Bygdmuseet. En dag var vi i Drammen, hvor vi kørte i Spiralen, det var vi lidt spændte på, men det klarede Edith som en mis. Spiralen kan sammenlignes med rundetårn, det er en kørebane, der er sprængt og lavet op i fjeldet, jeg husker ikke hvor mange omdrejninger der er, men kørebanen var 9 m bred. Hans og Edith var også på fjeldvandring en dag, de gik fra Fulsebakkegården til Kvistefjeldet (?) og tilbage igen, en ikke helt så let tur, så det var fint klaret, den dag foretrak Astrid og jeg at blive hjemme og tage den med ro.

Jeg har sagt min stilling op på K.H. og skal se hvordan det er at være pensionist, i dag 3 uger skulle være min sidste dag på øjenafd., det er med blandende følelser, jeg tænker på det, og det var svært ar gøre alvor af at sige op; men som en forstanderinde sagde, da hun rejste fra Gentofte ”man skal stå af hesten før den slår en af.”

Jeg fik hørt fra Else fra Norge; men hvor der er i Norge, hun opholder sig, kan jeg ikke finde ud af.

De kærligste hilsener til alle fra Sinne

1-10-77

”Spørg Århus”

Vi har mange rekorder, vel også denne med lang ventetid på at få denne Bog videre.

Else var i Schweiz til lægekongres i én uge og kom hjem 18-9. 77 kl. ca. 13 – jeg regnede med hun så kan få ekspederet bl.a. denne Bog, men hun pakkede ud og pakkede sammen og kl.16.30 rejste hun videre til Lillehammer Sykehus og skal være vikar til 1/11 – evt. et par måneder mere.

Jeg har lige hørt fra hende pr Brev der var noget hun manglede, – men hvad hun ellers oplever får jeg nok at vide gennem andre Bekendte. –

Her er ellers alt ved det sædvanlige. Jeg ræser af sted, får næsten ikke indhentet det forsømte og ind i mellem skal der fryses Brombær og Saft af Hyldebær og nu kommer Porrerne.

Jørgen søger forskelligt samtidig med at han igen er begyndt på studier, han bliver aldrig færdig!

Ind i mellem maler han vinduer m.m. i øverste Etage – det er jo hans Afdeling.

Jeg vil slutte jeg skal jo arbejde i dag selv om det er lørdag. Jeg skal syd på og skulle helst også nå ”Vief Mejeri” – det er til salg for 1 mill.kr – jeg har fået til opgave at bedømme om det er prisen værd. –

Jeg forsøger at levere Bogen til Hans så indhenter den da 2 dage.

Kærlig hilsen til jer alle her

fra os på ”Nordhym”

Poul.

Anemonevej 17-10

Kære alle

Tak for breve og Hilsener fra de forskellige.

Det er et sjældent fint Vejr efter Aarstiden vi har haft de sidste Dage.

Jeg slog Plæne i gaar, i Eftermiddag har jeg været ude at rive det sammen, det var saa fint at det ikke var let at faa fat i.

Paa Tapperiet har det været smaat med arbejde den sidste tid, det store salg af Faxe fad har givet mindre salg af de Sorter vi tapper. Vi skal muligvis snart til at køre paa forskudt Daghold, i den ene Uge skal vi saa arbejde fra 6 til 3 og den anden Uge fra 8 til 5

Med de kærligste Hilsner

til jer alle Hans

Karlskov d. 17-10 1977

Kære alle

Mange tak for breve og hilsener og tak for samvær.

Her står det vel til, både Jutta og jeg har sagt vores arbejde op, så vi har en del tid til at få tingene i orden ude og inde, jeg har fået lavet en anden indkørsel, og vi synes at det er blevet fint og dejligt, vi har også med TV hjælp fundet ud af hvad vi skal kalde huset, Karlskov var lavet om til Karlsbo på TVopkrævningen, og da ingen andre her på egnen har det navn, fandt vi det egnet.

Jeg har gravet en ledning ind for tilslutning til et kommende fællesvandværk.

Det ser ud til at gå i orden med at vi får en kile på godt 500 m2 lagt til ejendommen, så jeg skal i gang med både nyplantning og efterplantning.

Jutta, hendes mor og mig starter en femdages tur til Ørebro i morgen, Jutta har boet der i mange år, jeg tror det er 26.

Den 19. november skal vi tre så ud på en 12 dages tur til New York og West-Indien.

Vores havesager har som helhed klaret sig godt i sommer især hvidkålen, jeg tror aldrig jeg har set så store hvidkål, også normansgranerne ser lovende ud, derimod er de fleste sitkagraner gået til.

Vi håber at vi ser mange af eder i tiden fremover og sender de kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 24. oktober 1977

Kære alle

Mange tak for brevene, som fortæller om sol og sommer, nu er efteråret over os, skolernes efterårsferie er forbi, men vejret er for tiden særdeles godt årstiden taget i betragtning – i går kunne jeg i solskin og 12 graders varme gå og rive efterårets løv sammen oppe i ”Fasters Hus”. Nu i aften, da jeg her i Hvidovre kiggede ned på gaden sad nogle unge mennesker og hyggede sig på en bænk.

Her står alt ellers vel til og vi får af og til besøg af en lille tornado, der er glad for at komme på besøg hos mormor og morfar, men den 12. december flytter hun sammen med sin far og mor til et rækkehus i Allerød, som de har købt for 645 000, – , der er 35-38 km herfra og midtvejs mellem Hvidovre og Smidstrup Strand.

Ja verden er blevet lille, Jutta og hendes mor og Jens rejser på en kort ferie til Amerika og på mandag flyver Joan og jeg på forhåbentlig en drømmerejse til Sri Lanka/Ceylon, men verden er ikke blevet bedre, vel nærmere tværtimod, jeg tænker på terrorisme og anden vold.

Denne gang er der 2 bøger, og det er en bekostelig affære at sende dem med postvæsenet, men nu redder Sinne mig, hun rejser til Jylland på torsdag, så nu får Gerda bøgerne pr kurer.

Jeg kunne forstå på Sinne, at en del af ”de tolv” skulle samles hos Edith på søndag, vi håber, at I må få en god dag.

Mange kærlige hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 29 – 10 – 77.

Kære alle

Blot en lille hilsen denne gang med tak for brevene til alle.

Som I jo nok alle ved er Birgit og de to børn hjemme i disse dage, dette er dejligt at have dem, dejligt med liv i huset igen, de er jo også så kærlige og søde og så er der jo ikke så megen tid til at tænke på så meget andet.

I dag har vi været i Brædstrup, hvor vi havde det meget hyggeligt, men det er det jo altid der. Lars viste film for de små og vi store med.

Og som Vagn skriver, er vi inviteret til Edith i morgen, da bliver vi jo mange og får nok også en dejlig dag.

Vi har den glæde at have Sinne her et par dage. Hun har jo haft en meget fin afskedsfest med stor opmærksomhed, håber hun selv fortæller om det næste gang.

Kærligste hilsener fra os her

Gerda

Håber Vagn og Joan og Jutta, hendes mor og Jens med, må få glæde af deres rejser.

Næstved d. 8 – 11 – 77.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

Jeg fik bogen af Gerda, da vi var i Nyborg, hvor vi i øvrigt havde en meget dejlig dag hos Edith, sammen med både danskere og nordmænd.

Jeg kan jo nok ikke lokke Astrid over og hente bogen, så jeg kommer til at betale den dyre porto; jeg håber meget, Astrid, at du må få det bedre efter endt Hospital og Kurophold.

Jeg er hjemmegående i denne uge, det er 14 uger siden, jeg sidst var ude at gå.

I dag har jeg været kørende for Karen til læge, hun har for højt blodtryk, som hun må gå til kontrol for, hun havde fået besked på at skulle tabe sig, og hun da også tabt 5 kg på ½ år, så det er jo da ellers også pænt.

Jens Peter skal til Stockholm i 3 uger i denne måned og aflægge en prøve på sin kunnen, klarer han prøven, får han sin legitimation som læge, og kan nu nedsætte sig som praktiserende læge.

På lørdag er vi inviteret ind til Sinne sammen med Kirsten og Peter.

I dag er der menighedsrådsvalg her i Herlufsholm sogn, og vi har da også været oppe og stemme.

Det er mildt vejr, vi har til efterårsarbejdet i haven i år, jeg fik nogle tobaksplanter af Else i vinters engang, og de står nok så flot og blomstrer endnu tillige med tagetes, salvie og roser ikke at forglemme sammen med krysantemum.

I søndags var vi til moster Louises 82 års fødselsdag, Karens onkel på 89 år var også med, det er de sidste to der er tilbage af den generation.

Jeg er nu begyndt på mit 32. år på Magle Mølle og den første plads jeg havde, blev jeg næsten jaget ud fra, men som nogen siger: ”Det er ingen skam at gå, når man bliver jaget ud”, jeg var da heller ikke ked af at rejse, tværtimod, jeg kan huske, da jeg kom hjem, var den første jeg mødte Jens, og jeg sagde nok så rask til ham, er der her I søger en karl, det vil jeg ikke sige, svarede Jens, men vi har lovet at antage en, bagefter kan jeg være ked af det for mine forældres skyld.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra Næstved.

Kristian

Vejle 21 – 11 – 77.

Kære alle!

Dette bliver i al korthed, jeg har ikke haft det godt, siden bogen var her sidst, jeg holdt det gående et par mdr, men så kunne jeg ikke klare det mere, blev indlagt sidst i sept. og indstillet på saroton, efter 3 ugers sygehusophold kom jeg 14 dage til Juelsminde kuranstalt, har derefter været en lille uges tid i København hos Sinne og i Næstved, jeg har vist ikke været nogen opmuntrende gæst at have på besøg, men mig hjælper det at komme lidt hjemmefra, og så slap Kristian da for at sende bogen.

Har været på ambulatoriet i dag og skal indl. i morgen igen og trappes ud af sarotonbehandl. Måske får jeg det bedre mente overlægen.

At det kunne være så slemt at få en depression havde jeg aldrig forestillet mig, men måske vil jeg derigennem kunne hjælpe andre, når og hvis jeg igen finder mit sande jeg.

Undskyld det triste brev, men det er mine oplevelser siden sidst, fagkundskaben mener det er arv fra fars slægt, håber ikke det skal ramme nogen af jer.

Kærlig hilsen

Astrid

Edith er indl. i Svendborg i dag, men jeg sender bogen til Nyborg, da jeg ikke ved hvor længe det varer.

Nyborg d. 29.11.77

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, den lå jo og ventede på mig da jeg kom hjem igen, efter jeg havde været indl. på Svendborg sygehus til en operation af højre øre, det skulle kunne hjælpe på hørelsen, man har fornyet stigbøjlen, ambolten og tromhinden, endnu er det svært at afgøre om det har hjulpet på hørelsen, da det endnu er tamponeret helt til, men der skulle være gode muligheder for det. Jeg skal derned på fredag og bl.a. have fjernet tråde og så midt i december skulle jeg så komme af med det sidste bandage og det er jeg selvsagt meget meget spændt på.

Det var kedeligt for dig Astrid, at du sådan måtte indlægges igen, men det vigtigste er jo, at du må blive rask igen, jeg synes jo, det var for kort tid, du var indlagt i første omgang.

Og så har vi allerede haft første søndag i advent, jeg har da også fået min adventskrans frem, det hygger altid meget med levende lys her i denne mørke tid.

Jeg sender et udklip med om Vagns fødselsdag, der har været i Kristeligt dagblad. Det bliver ellers og spændende at høre om både Joan og Vagns tur til Ceylon og Jutta og Jens´ tur til Vestindien. Jeg havde nok lyst til at opleve en tur begge steder hen, men det må vist vente lidt.

Nu de kærligste hilsener til alle

Edith 

Fredericia, den 10-12-77

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”De tolv”. Vi håber meget på, at de behandlinger, Astrid og Edith har måttet igennem, vil vise sig så virkningsfulde, at I begge to vil kunne glæde jer over, at der kom noget godt ud af det, selv om ”kuren” ikke var så behagelig at komme igennem.

Og så vi glæder os til at høre om rejseoplevelser fra Ceylon og Vestindien, og det får vi forhåbentlig lejlighed til i løbet af juleferien.

Her i Fredericia er vi for længst begyndt at glæde os til julen og på forberedelserne til den.

Foruden til at få vore egne børn hjem til julen, glæder vi os til at få besøg af Sinne, Hans, Astrid og Edith juleaften og til at få besøg af nogen af jer andre i løbet af julen. I morgen rejser Mary på ”lejrskole” i London sammen med to klasser fra gymnasiet. De skal flyver derover, så de slipper da i hvert fald for at blive søsyge.

I går var Anna og jeg på juleekskursion med skolelederkredsen. Vi aflagde besøg på ”Brogården” og på ”Teglgården” og fik begge steder en god modtagelse og en god orientering om baggrunden for arbejdet. Bagefter spiste vi så på ”Snoghøjgård”.

Bodil slutter på ”Den internationale Højskole” den 22/12. Hun har så fået arbejde fire dage om ugen med at passe en polioramt dame i Rungsted fra 2/1 – 78. Jeg tror nok, at hun ønsker at komme i gang med studierne efter sommerferien 1978.

Selv om der egentlig var meget mere at fortælle, tror jeg, at jeg vil slutte, da der jo også skal være stof til julebrevene og til samtalerne i julen.

De kærligste hilsner

fra os alle 6  Ove.

Skannerup 18-12-77

Kære Alle.

Vi takker for alle brevene i ”de tolv”, vi har mærket meget lidt til familien Garne i 77. men vi tager revanche i 78, vi har været meget optaget i 77 blandt andet af friskolen, men vi skal vel være glad for at der stadig er nogen der har tillid til os, det er jo ellers ikke fordi mennesker har så meget tillid til hinanden i disse år. I familiekredsen har vi det godt, såvel Birgitte som Jens Peter bruger meget af deres tid til spejderne, og Karsten udvikler sig også tilfredsstillende, men han er noget temperamentsfuld, men hvem har han arvet det efter?

Vi var en tur i Norge i vores efterårsferie, det var vi vældig glade for, selv om det var noget regnfuld også i Norge. Jeg har ellers ikke særlig lyst til at skrive mere, vi har lige været ved at skrive julekort, i år skulle det være en mulighed for at de når ud til juleaften.

Til slut mange kærlige hilsner

fra os 5 Gunnar.

Brædstrup d. 28-12-1977

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv” og tak for julehilsenerne, og tak til jer der glædede os med besøg 1.ste juledag, vi synes det er en god tradition, og glæder os til det hvert år.

Ellers synes jeg ikke jeg har så meget at fortælle denne gang, dels har vi lige talt med en del af jer og dels har vi lige vekslet julebreve.

Vi synes det har været en god julehandel i år, men ser vi på årsomsætningen er den mindre i 77 end den var i 76.

Lars befinder sig godt i Risskov, og er glad for sin lille folkevogn, selvom den har voldt ham lidt bryderi, hvad dog ikke er vognens skyld, men et ungt menneske skulle skynde sig over krydset, kørte vistnok over for rødt, og selvom Lars tilsyneladende ikke gjorde nogen fejl, fik han en bøde på 500 kr. for manglende agtpågivenhed, men godt der kun skete materiel skade.

I aften skal vi sammen med Bents mor og far til Kollingholt ved Herning og besøge Bents bror Eigil, der jo også er møbelhandler.

I aftes havde vi en del af beboerne fra ”De unges hjem” herovre til lidt julehygge, en af dem havde violinen med, så vi fik lidt julemusik, men vi manglede Lars, som sidste år spillede sammen med ham, men i år må han jo arbejde mellem jul og nytår.

Nytårsaften venter vi traditionen tro også at blive samlet en pæn flok.

De kærligste hilsner og de bedste ønsker for det nye år

Edel

Ballerup d. 4/1 – 78

Kære allesammen!

Mange tak for Jeres breve.

Nu startede jeg den nye bog i september, og det bliver så mig der skal skrive første gang i det nye år, og det må så blive med at ønske Jer alle et godt og velsignet 1978.

1977 blev et år på både glæde og sorg, tungt og knugende at vi mistede Anker, og for Gerda og børnene et frygteligt slag, dog livet skal jo gå videre; men vi forstår så godt det svære savn af en så god og forstående far og ægtefælle.

Det glæder mig meget at Gerda, Erling og Bente havde en så dejlig og god jul i Kongsberg hos Birgit, Vidar og de to kære små, det var da vist det helt rigtige, at I kom til at fejre julen der.

For Astrid blev den sidste del af det gamle år ikke let at komme igennem på grund af den sygdom, hun har måttet drages med, og det har nok været sværere for Astrid, end vi helt har forstået at sætte os ind i. Nu håber vi det snart er overstået, forleden jeg talte med Astrid, regnede hun med snart at skulle udskrives, og ville så gerne en tur sydpå til sol og varme, og spurgte om jeg ville med, så måske stikker vi af en 14 dage, hvis vi kan få plads på en tur, vi må jo bestille med kort varsel.

Da jeg er pensionist kan det lade sig gøre for mig; men det er en mærkelig følelse, at jeg ikke længere har mit arbejde at tage hensyn til, men jeg er ved at vænne mig til det, i hvert fald går tiden let for mig, jeg er altid travlt optaget.

Gerda skriver, hun håber jeg fortæller om min afskedsfest på øjenamb, det har jeg fortalt så meget om, så ånden vist ikke rigtig er over mig til det, men det blev en meget vellykket fest med taler, gaver og megen virak. Jeg havde gruet for denne afskedsfest, da det var meget svært at sige farvel til afd., jeg havde forsøgt at slippe for det; men det kunne ikke lade sig gøre, sagde oversygepl., det måtte jeg kunne forstå, når jeg havde været der i så mange år, at jeg ikke bare kunne sige farvel og gå. Det blev også en god og dejlig afskedsfest, som jeg mindes med glæde.

Siden har jeg haft 28 medarbejdere inviteret herud fordelt på 4 hold – 1 frokost og 3 middage og jeg mangler endnu et lille hold, de ville hellere vente til det nye år. P.t. er der en tidligere kollega, der bor i Canada, på besøg i Danmark sammen med sin mand, jeg håber at se dem her i næste uge; men de har begge stor familie spredt over snart hele landet, så tiden vil nok blive knap for dem, de skal rejse tilbage 13/1.

De kærligste hilsener og bedste nytårsønsker til alle

fra Sinne

Tak til Jørgen for brevet.

6-1-78 Århus V

Kære alle!

Tak hvor heldigt at Bogen kom nu!

Jeg siger Tak for alle Julebrevene som jeg ikke ser mig i stand til at besvare. Frihed her er kun Juledag i Brædstrup og 2.den Juledag ved bekendte i Silkeborg, alle øvrige dage og Nætter går ud i et og nu i Nytår hvor jeg skulle så skrive Nytårsbreve, blev min bekendte, Edith Krejby som var med i Brædstrup syg og ligger ene i hendes Hus hvor jeg så nu må hjælpe hende, desværre er det noget alvorligt, så det kan godt trække ud. –

Dertil kommer nu i det nye år i begyndelsen overbelastning med Arbejde, og desuden 7-8 Januar Kursus her i Århus og Middelfart Mandag Aften og hele Tirsdag. Jeg må se at få Bogen skrevet færdig så jeg kan levere den til Hans, mon det så ikke er meget pænt denne Gang.

Else bliver i Lillehammer til Marts. Hun skrev hun har været en hel time på ski.

Hun var hjemme sidst i November, og ser hende ikke før i Marts.

Ole var hjemme 28/12 – 77 til Jørgens Fødselsdag, de læser begge og skal til Eksamen i januar, så skulde Ingrid blive færdig.

Jeg vil slutte med Hilsen til alle og med ønske om et godt bedre Nytår.

Poul

Anemonevej 17 – 1 – 78

Kære alle

Tak for Breve og samvær i det udrundne Aar med de bedste Ønsker for det kommende Aar.

Astrid er desværre ikke rask endnu, hun befinder sig meget daarligt paa Sygehuset i Vejle, men maaske hun kan komme paa Vejle Fjord Sanatorium, vi er meget skuffede over den Behandling Astrid har faaet paa Sygehuset, men forhaabentlig varer det ikke saa længe før Astrid finder sig selv igen.

Astrid havde fri fra Sygehuset i Weekenden og var i Brædstrup, jeg tog saa derom og spiste Middagsmad Søndag, jeg kørte saa Astrid tilbage til Sygehuset om Aftenen.

Jeg selv har det godt.

Med de kærligste Hilsener

Hans

NB Jeg fik et udklip fra Kristelig Dagblad ved Edel, som jeg sender med.

Karlskov d. 25- 1 – 78

Kære alle.

Tak for breve og hilsener og tak for samvær.

Her står alt vel til, jeg har ikke noget arbejde for tiden, men jeg har til nu ikke haft nogle problemer med at finde noget at tage mig til her hjemme.

Astrid er bleven udskrevet fra sygehuset i dag, og vi har indtryk af at hun har det bedre.

Jeg har fået lavet en ny indkørsel til huset, og det i forbindelse med at jeg regner med at vi får godt 500 m2 lagt til grunden har nødvendiggjort en del nyplantning, og en del efterplantning har der også været, Jeg har også flyttet noget rundt med nogle større træer for at forsøge hurtigt at få bedre læ.

Forstanderinden på Engum plejehjem, hvor tante Marie bor, har fået sin afsked til øjeblikkelig fratrædelse, efter rygter at dømme har hun været meget diktatorisk over for både patienter og ansatte, der har været en del skriveri i folkebladet desangående.

Det er mit indtryk at vi her på egnen har set meget lidt til solen siden jul.

Hermed de kærligste hilsner

Fra Jutta og Jens

Stemplet:

Jens Garne
Billundvej 24
Karlskov
7223 Give
05-738194

Hvidovre, den 1. februar 1978

Kære alle

Mange tak for brevene.

Jens skriver, at de ikke har set meget til solen på deres egn siden jul, det havde vi heller ikke her, men de sidste dage har den skinnet ind imellem her. Lad os håbe at vi får meget sol i 1978, men gråvejr ved vi godt, vi ikke slipper for lige som vi ikke kan undgå uheld.

Jeg har lige haft et uheld med min fyldepen, den brækkede, men det kan I jo se, nu må jeg så bruge kuglepen.

Jeg er helt enig med Ove i interviewet i Kr. Dagblad, specielt i at mennesket ikke kan stå alene uden faste holdepunkter. Der er så mange, der prædiker uhæmmet frihed. Mor var meget bange for Brandes fritænkertanker. Som dreng husker jeg, at det optog hende meget.

Vi glæder os over, at Astrid nu er hjemme og håber, at hun nu må have det godt igen.

Her står alt vel til, vi har en liggende gæst i nat, hun ligger inde ved Joan, vi har ellers en lille seng til hende, men hun overtaler mormor til at de skal sove i mormors seng, og mormor har ingen rygrad, når det er Louise, der beder om noget.

Louise er inde i en vældig udvikling, men hun bliver også 2 år den 18.

Hun er ellers flyttet lidt langt væk 38 km herfra, men hende og Sussi tager de fleste dage toget til Hvidovre til Louises dagplejemor, Sussi går så på biblioteket og læser lektier.

Jeg er opstillet til både byråd og amtsråd, men på meget usikre pladser, i amtsrådet skal vi have 30 af de 31 pladser hvis jeg skal opnå valg, men det kan jo ske.

Nå jeg må hellere se at komme i seng, det kan være Louise kalder lidt tidligt.

De kærligste hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 6-2-78

Kære alle.

Tak for brevene. En lille hilsen herfra så bogen kan komme videre.

Som I nok ved var vi i Norge i julen og det var godt sådan, de gjorde alt for os og de to små har næsten aldrig været kærere end nu. Vi havde også sne deroppe så Bente og Erling prøvede igen at stå på ski; værre var det at komme igennem sneen da vi kørte hjem. Men jeg er både rørt og forbavset over så mange her omkring der har fulgt os i tankerne og syntes der var forfærdeligt vi skulle sejle i julestormen, men det kørte vi fra.

Mellem jul og nytår havde jeg den glæde at have besøg af Ole med familie, Inger Cecilie er en dejlig lille pige, hvor ville Inger have været lykkelig for hende, hvis hun havde fået lov at opleve at blive farmor.

Nytårsdag var jeg til barnedåb hos Else i Lindved, deres lille dreng kom til at hedde Henning efter Elses bror der døde af astma i 1974. Og så har de Lone (?) på 2 en yndig lille sangfugl der slet ikke ved hvor meget glæde hun spreder om sig, vi er så fine venner i tiden.

I går var Astrid, Hans og jeg i Brædstrup hvor vi havde en hyggelig og dejlig dag, Hans var så flink at køre den lange omvej for at tage mig med, heldigvis var føret fint.

Astrid blev deromme, hun kan komme på Vejle Fjord men der er vist ventetid.

Kærligste hilsener Gerda

NB tirsdag

Var i Vejle i dag hvor flagene var på halv. Vejles borgmester gennem knap 32 år Villy Sørensen blev begravet.

Næstved d. 19-2-1978

Kære alle.

Tak for jeres breve, ja i år får vi da noget vinter, her har det frosset omkring 20 grader i natten der er gået, og det er jo trods alt meget, det bliver jo nok ikke mildere de første par dage, og sne mangler vi heller ikke her i Næstved. Det er hårdt at være husejer, når man skal rydde sne næsten daglig. Jeg kommer til at huske på en gang som barn, jeg var gået med snekasterne ud at kaste sne, jeg har vel været en 6-7 år, vil jeg tro, vi kravlede omkring ude omkring Knud Andersens og Spirns (?), men så kom jeg til at fryse og mine fingre begyndte at prigle, jeg var temmelig forkommen, da jeg kom hjem, græd gjorde jeg sikkert også, men så tog mor mine kolde hænder og holdt dem ned i komfurets vandgryde.

På papirfabrikken går det hverken ringere eller bedre, men er man optimist har man vel lov at sige, det går lidt fremad, når det er holdt op med at gå nedad.

Vores hund er død for 3 uger siden, og vi savner den meget. Den blev syg lige op til jul og blev opereret og fik fjernet knuder i mælkekirtlerne, men den kom aldrig rigtigt over det, og da den fik åndenød og smerter måtte vi lade den aflive.

Vi regner da med, at vi skal have en hund igen, men vi venter, til det bliver mildere i vejret.

Jens Peter har ikke været hjemme siden jul, og han kommer nok ikke til Danmark før til påske, men det kan det jo også snart blive.

Kirsten og Peter K samt deres hund var på skitur i Hørhaven, det fredede område ved Tjustrup

Bovelsesøerne, i går søndag.

Den 23. januar var det 100 år siden Karens ældste moster blev født, moster Louise mindede dagen ved at samle den allernærmeste familie til fin kaffebord i ”Gulerodshuset”, en kro mellem Ringsted og Næstved.

I får ikke mere denne gang.

Mange kærlige hilsener

Karen og Kristian

Jysk Nervesanatorium 2/3 – 78

Kære alle.

Tak for brevene.

Ja, så er jeg kommet hertil den 20/2.

Der er jo smukke omgivelser her, den sidste uges tid har det godt nok været meget tåget, sneen er næsten borte.

Jeg har fået et pænt stort værelse på III etage, med udsigt til fjorden.

Hospitalet har 100 sengepladser fordelt på 6 afd. her er kun ene- og tosengsstuer, der er 4 overlæger her, ham jeg har, hedder Narvestad og er nordmand, men har været her i mange år, nervesanatoriet startede i 1957.

Jeg begyndte på nogle nye antidepressive tbl. dagen efter jeg kom her, ludiomik hedder de, de skulle ikke have så mange bivirkninger, en anden slags hormoner er jeg også begyndt med, B-vitamin som injektion får jeg hver 2.den dag ligeså massage for myoser i nakken, men overlægen har sagt til mig, at jeg må regne med et par måneder endnu.

Jeg er på den største afdeling, vi er 20 her, de 16 ryger i en uendelighed, desværre tåler jeg efterhånden ikke ret godt tobaksrøg, nu gør det jo også ondt værre at de tabletter jeg får udtørrer slimhinderne, men der er også de eneste bivirkninger de har haft indtil nu, men i stueetagen er der en stor festsal, et kondirum med ribber og kondicykler o.s.v. svømmebassin er her og sauna, og så selvfølgelig terapilokaler.

Jeg toede kun her var jyske patienter, men der er vist snart lige så mange fynboer, de fleste tager hjem på weekend, her bliver vist kun 6 tilbage, så næste weekend tager jeg nok også hjem. Ja, jeg har jo ikke oplevet så meget spændende, så jeg vil slutte for denne gang med de kærligste hilsener

Astrid

Nyborg d. 6.3.78

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, det er nu altid meget hyggeligt når den kommer, og denne gang vil jeg prøve at være meget hurtig med at få den sendt videre.

Her står alt vel til, selvom vejret har været meget tåget og trist de sidste dage, så har solen da tittet lidt frem, og forårsblomster titter også rigtig frem i haverne nu.

I år har vi da også prøvet at få sne, det ser jo smuk ud, men volder jo nogen besvær, forleden torsdag skulle jeg til kontrol på øreafd. i Svendborg, der var ikke nogen besvær, da jeg kørte derned, men jeg måtte køre hjem i en forrygende snestorm, så jeg var glad da jeg kørte ind i Nyborg, det ville ikke have været særlig spændende at sidde fast i en snedrive.

Øreoperationen er jo blevet meget vellykket, jeg har ikke brugt høreapparat siden, så det er meget dejligt, nu vil overlægen overveje, om han vil gøre noget ved det andet øre, jeg er skrevet op, men der er et års ventetid.

Mandag-tirsdag var jeg til tillidsmandmøde på hotel Landsoldaten i Fredericia, det var et helt arbejde at finde rundt på hotellet, hvad der var af rum og gange og kringelkroge. Jeg var en smut på Grethevej, men både Anna og Ove var ude og suse, så jeg tog op til Gerda og havde en hyggelig aften med hende og Hans.

Nu de kærligste hilsener

Edith

Fredericia, den 17/3 – 78

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”De tolv”. Ja, ret som vi var ved at får forårsfornemmelser her i Fredericia er vinteren vendt tilbage med frost og sne. Nå, forhåbentlig bliver det en kortvarig affære. I hvert fald går vi mod lysere tider, og det ser da heller ikke ud til, at vintervejret kan holde de første forårsblomster tilbage.

De tre første dage i denne uge har Anna været på kursus på ”Nyborg Stand”: Det drejede sig om pleje af gl. mennesker, og jeg har indtryk af, at hun var glad for at være med.

Mary rejser til Norge i påskeferien for at besøge en norsk veninde. Hun håber, det bliver skiferie og glæder sig.

Ellen er jo blevet en ivrig svømmer. Hun træner 4 gange om ugen og deltager i mange konkurrencer. I morgen skal hun deltage i et stævne i den nye svømmehal i Børkop. Den 15/4 skal hun deltage i KFUM-mesterskaberne, som afvikles her i Fredericia.

Bodil har fast arbejde i en vuggestue i Lyngby. Det tror jeg, hun er glad for; men hun starter nok alligevel på et studium efter sommerferien. Vi venter hende hjem på påskeferie på onsdag – sammen med Stig.

Ester kommer først på lørdag (den 25/3), idet hun har påtaget sig 1 uges arbejde på sygehuset i Odense,

Anna skal arbejde Langfredag – Påskelørdag og Påskedag, så de tre dage er vi nok i hvert fald hjemme. Skærtorsdag regner vi med at besøge mormor og morfar, og 2. påskedag har vi planer om at ”hjemsøge” Gunnar og Grethe samt deres børn.

Jeg har nogle gange i vinterens løb aflagt besøg hos vort næstsøskendebarn Anton Jørgensen, som er på plejehjemmet på ”Hanneruphus”. Han er tilsyneladende meget glad for at få besøg og for at fortælle om sin far (Knud Jørgensen) og om vores far, som jeg tror, han holdt meget af. Han har lavet en slægtsbog, hvor vi 12 også er omtalt; men det bedste er næsten det, han fortæller om far. Jeg håber at kunne erhverve et eksemplar af bogen, så I alle kan se den ved lejlighed.

Kommunevalget her i Fredericia gik ikke helt stille af, og der går stadig væk ”dønninger”. Svend Mærkedahl fra de Radikale har klaget over valget, byrådet har netop i dag holdt ekstraordinært møde om sagen; man vedtog at afvise klagen, som Mærkedahl herefter vil lade gå videre til indenrigsministeriet. Så vi ”må vente og se”.

De kærligste hilsener

til jer alle fra os her på Grethevej 12 B

Ove

Skannerup 27 – 3 – 78

Kære Alle!

Jeg må vist hellere se at få skrevet i ”de tolv”, det er 2. påskedag i dag og vi venter nogle af familien bl. andet fra Brædstrup, så sparer vi jo penge til porto. Karsten blev jo 2 år i går, han har jo en sjov alder hvor han siger mange ting, og han er begyndt at forstå hvad vi siger, men han er også begyndt at få en vilje, han er i dagpleje 4 timer hver dag, vi har været heldige med en dagplejemor som Karsten er meget glad for. Birgitte skal jo i Gymnasium i Silkeborg til august, hvis ellers hun bliver optaget, men det håber vi på. Jens Peter har fået den alder hvor han vil være med til al ting han spiller fodbold, er spejder og nu vil han også spille håndbold, og så er han også med i en juniorklub.

Birgitte bruger det meste af sin fritid i Spejderarbejdet, vi skal være taknemmelige når vore børn har sunde interesser.

På plejehjemmet går livet sin vante gang, vi har stort set de samme medarbejdere som vi har haft de sidste 5 år, mange af beboerne er også de samme, men nogle af dem vi har haft længst er jo døde efterhånden, sidste år døde 5 af vore beboer, men det må vi jo lære at leve med, vi havde også de store glæde at et menneske som havde levet mange af sine år i fængslet, og var meget bitter og indesluttet, kom til at tro på Gud, og fortalte sine gamle venner at nu kunne han dø uden angst, faktisk tror jeg, han udrettede mere de sidste 3 måneder, end mange af os i et helt liv.

Til slut mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar.

Brædstrup d. 31 – 3 – 78

Kære alle!

Tak for brevene, som Gunnar skriver fik jeg bogen med da vi var hos dem og fejre Karstens 2 års fødselsdag. Hans, Astrid og familien fra Fredericia var der også. Karsten var rigtig i fødselsdagshumør, han delte cigaretter og cigarer rundt, og pludselig havde han også selv en cigaret i munden og tændstikker til at tænde med, men det synes hans far så alligevel var for tidlig.

Det lyder interessant om den slægtsbog som Ove skriver at Anton Jørgensen har lavet, her i Brædstrup bor en gammel mand der også af og til fortæller om dengang vores far og han var på fisketur, han hedder Gregers Jensen og tjente på en af gårdene i Gl. Sole, og i Nim bor et ældre ægtepar, som omkring 1925 boede hvor Karen Marie boede, jeg tror det er Helene konen hedder, hun fortæller mange ting om mor og far, bl.andet hvordan mor sang og hyggede sig med dem, når hun var nede på gården og hjælpe med at sy, og manden blev af og til banket op om natten af far for at gå på rævejagt, og en dag far ville have ham med på jagt i arbejdstiden, og han værgede sig og sagde, at han ikke kunne undvære timelønnen, sagde far til ham, den får du alligevel.

Hanne har bestemt sig for et år i huset, nu når hun er færdig med 3. real, hun har fået plads hos en lærer i Bryrup, konen er sygeplejerske, de har to børn og en hund, hun skal begynde 1. august. Vi skal til konfirmation hos Inger i Nørager den 16. april og hos Michael i Grenå den 23.april.

De kærligste hilsener

fra os alle her Edel

Ballerup d. 9/4 – 78

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Så er det da vist for alvor forår, de sidste dage har vi haft dejligt solskin, så jeg har i den forløbne uge plantet stedmoderblomster i altankassen, granen fra julen var efterhånden ret medtaget, og der er så kønt at have lidt forårsblomster at se på.

Efter min plan skulle jeg have den lille stue gjort i stand i foråret, og jeg har da heller ikke opgivet det endnu; men man skal jo helst være i nogenlunde form, når man skal rydde ud til håndværkere, gøre rent efter og få på plads igen, og mit ben volder mig lidt kvaler for tiden. Jeg går til behandling hos fysioterapeut 2 gange om ugen, og derefter skal jeg igen til læge, forhåbentlig bliver det lidt bedre; men helt godt, ved jeg, det ikke kan blive.

De 2 første påskedage var jeg i Næstved, fredag aften var vi til middag hos Kirsten og Peter, så jeg rejste først hjem lørdag formiddag. Karen og Kristian har fået en ny hund – en Beagels – den race ville Kristian så gerne have, de havde ikke fået den endnu, da jeg var der. Den var sød og kær, fortalte Karen; men en livlig lille fyr, så nu har de noget at gøre med at få opdraget, sådan en lille hvalp.

Jeg skal hilse fra Birgit, jeg talte lige med hende i tlf., hun har for små 14 dage siden været indlagt på Hvidovre hospital og blevet opereret for hæmorider, det regnes ellers for ret ubehageligt; men Birgit synes ikke, det havde været så galt.

I dag er det så 9. april, og 38 år siden hun dag, jeg har sat et par lys i vinduet; men det bliver vist ellers ikke brugt ret meget mere.

Det gør mig meget ondt at høre om Pouls bekendt – Edith Krejby, der har det så dårligt, selvom hun virkede livlig, da vi var sammen i Brædstrup, syntes jeg nok, hun så lidt dårlig ud. Vil du hilse hende – Poul, og ønske god bedring.

Sine Jørgensen fylder 85 år i dag, hun er ”still going strong”, men det kniber for Anna, hun har i en del år lidt af den samme sygdom, som den ældste bror Søren. Anton – som Ove har besøgt nogle gange, er jo også meget dårlig, efterhånden er den søskendeflok også ret højt oppe i årene, Anna er den yngste, og hun er fyldt 76 år.

Edel har inviteret mig til at bo sammen med dem i Bodil og Ansgars sommerhus en gang i juli, det glæder jeg mig meget til. Jeg er også inviteret ned til Oda i hendes sommerhus på Als, så jeg er vel nok heldig, jeg håber vi får en fin sommer.

Så har Anna rundet de 50, og til efteråret er det Gunnar, det går strygende med de runde fødselsdage i vores familie.

Rigtig mange kærlige hilsener til alle store og små fra Sinne.

Aarhus 6. Maj 1978.

Kære alle!

Det var jo en heldig dag vi kom hjem – eller det var heldigt Vandrebogen var her i dag – det er som man ser på det.

Vi er her oppe alle tre (det er jo nemt, når man har bil) og det er rart med en fridag. Til daglig ser vi ikke så meget til hinanden, jeg er jo i Næstved hele ugen.

Ingrid blev jo færdig som lærer efter et meget arbejdsomt efterår, men hun har kun haft nogle få ugers arbejde, og blev så henvist til at være ”løs vikar” (=”cykle-vikar”) og det er ikke særligt spændende; hun har så været heldig at få arbejde på Odense Turistforening fra 15/3 til 1/9, 7 timer dagligt fra 9-16.30. – Det er lidt længe for Inger Cecilie at være i Vuggestuen, men det går da…

På Ambulanceskolen i Næstved går tiden med anatomi, fysiologi og plejelære, det er lidt trist for mig, men jeg har fået tilbudt 12 timers undervisning (sammen med en (færdig) læge), som også aftjener værnepligt ved Civilforsvaret.

Vi har også noget om kortlæsning og orienteringsløb med vores Folkevogns-ambulancer, – dette er meget sjovt.

Nå, vi må se at finde til Hedensted, hvor vi skal hilse på Morbror Hans og Moster Astrid. Else tager nok med, hun har ikke set dem så længe.

Til slut vil jeg ønske jer alle alt godt i den kommende tid, til vi ser nogle af de mange mor-søskende igen.

De kærligste hilsener

fra Ole

Hedensted, 6 – 5 – 78

Kære alle!

Vi agerer også selv postbude denne gang. Inger Cecilie er en lille aktiv én, hun bliver ikke siddende længe ved bordet, men er gået på opdagelse rundt omkring i stuen.

I weekenden her er jeg en lille tur i Aarhus, efter en lille ferie i Berlin, hvor jeg har været med en af mine medkandidater fra sygehuset, hendes teologiske bror er på nogle måneders studieophold der. Det var vældig interessant at opleve Berlin, det er en hyggelig by, fyldt med grønne træer, store parker og mange blomster, men det er en trykkende fornemmelse, når man kommer i nærheden af muren. Hele 1. maj var vi i Øst-Berlin, der var fyldt med mennesker, det tog lang tid at komme igennem paskontrollen, der var stort folkeoptog med musik, men ingen militæropvisning.

Men ellers er jeg jo i Norge til daglig, det er jeg glad for, jeg har været ½ år på kirurgisk afdeling og er nu begyndt på medicin. Jeg skal flytte til en større lejlighed, så der skulle være plads nok til gæster. Så hvis I kommer til Lillehammer, er I meget velkomne i Bjørnsons Gade.

Nu mange kærlige hilsener til alle, også fra resten af familien,

fra Else

Anemonevej 15-5-78

Kære alle!

Tak for Breve, Hilsener og samvær siden Bogen var her sidst.

Ja vi har haft besøg fra Aarhus, det var godt nok kun en lynvisit, de kom til kaffetid og Else skulle være i Aarhus kl. 7, vi kørte hende ind til Horsens. Inger Cecilie er blevet både stor og dygtig.

I går Pinsedag var Astrid og jeg i Brædstrup, i eftermiddags, vi var saa ovre paa Kirkegaarden, vi kørte saa om ad Brejning til Sellerup Skov og gik en Tur i Skoven, Erling og Bente var hjemme.

Bøgeskoven staar jo i sin fulde flor for tiden.

Det er efterhaanden temmelig tørt, men Afgrøderne kræver jo ikke meget Vand endnu, desuden har nattekulden dæmpet væksten en del.

Mange kærlige Hilsener til jer alle

Hans

Karlskov d 23/5 1978

Kære alle.

Mange tak for breve og hilsener.

Her står alt vel til. Jeg har fået week-end arbejde på Lego. Weekendarbejde ophørte ellers til jul, men er i gang igen foreløbig til ferien.

Træerne der er plantet for 1 ½ år siden ser ret lovende ud ligeså de sidst plantede løvtræer, bortset fra harernes indhug i egetræerne ca. 100 af 200 er bidt over. Jeg har plantet nobilis i en lille kile ud mod vejen, deraf er cirka halvparten døde, muligvis er det frosten, den har været hård ved mange planter her, selv vild gyvel.

Jeg kan godt huske ægteparret Sofus og Helene som Edel skriver om, Hun var fynbo, og han blev jaget fra fødegården på grund af giftemålet, der lå et sted op af Gudenåen, de blev dog forliget igen, jeg ved ikke om han overtog eller forpagtede fødegården. Jeg kan godt huske at Sofus og far har nattejaget ræv, men de fik ingen.

Sofuses bøssekolbe havde været knækket og var repareret med blikstrimler. Sofus brugte aldrig strømper, oftest havde han dog træsko på, men han kunde godt gå i sne med helt bare fødder.

Jeg kan slet ikke dele Hans´ optimisme med at afgrøderne ikke har ret hårdt brug for vand nu., dog tror jeg det rigtig for så vidt det drejer sig om korn, ærter og gulerødder.

Men ikke mindst træer mener jeg behøver store mængder vand for overhovedet at overleve løvspring, hvid- og rødgran her på egnen ser meget triste ud, især lidt større træer, og fortsætter de tørre somre bukker bøgen sikkert under som skovtræ i Jylland.

Vi er så heldige her at vi har vand nok og tilladelse til at vande fra egen boring.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 31. maj 1978

Kære alle.

Mange tak for brevene ja så er sommeren her med temperaturer op til 27 grader i skyggen og solskin fra morgen til aften, men også en meget regnfattig tid som Hans og Jens skriver om.

Nu nærmer Sussi sig sidste eksamensdag. Hun skal op i retsmedicin 14/6 og slutter med pædiatri den 23/6 og er så forhåbentlig læge.

Det er gået fint indtil nu med bl.a. 2×9 taller, men Louise er også meget flink til at sige pøj-pøj mor og krydser fingre ”sådan mor”.

Vi har haft Louise en del i den sidste tid og vi er glade for hinanden, men Joans vilje er for geleagtig, og det benytter Louise sig af, men vi har det skønt sammen alligevel.

Nu nærmer ferien sig, Joan tager nok ferie så hun kan løbe til (??)festen for Sussi 23/6 i ”Fasters Hus” og så holde ferie til ca. 23/7. Jeg regner med de 3 første uger i juli.

Er der nogen af jer, der kommer i nærheden af hovedstaden er I meget velkomne til at besøge os enten her i Hvidovre eller oppe i ”Fasters Hus”.’

Sinne var for tidligt på vej med lysene, men hun blev selv klar over den forkerte dato og gentog skikken 5. maj.

Nå, der er i Nim Sofus var, jeg besøgte ham sammen med Far, efter at de var flyttet fra Gl. Sole, jeg kan huske at det var i nærheden af Bjerre Herred el Vork, der løb vandkraft fra Gudenåen. Jeg så op til Sofus ikke bare fordi han var stor, men fordi han gik uden strømper hele året.

Jeg er alene hjemme her sidst på eftermiddagen. Joan er taget til Smidstrup for at vande og jeg er inviteret til middag af kommunen som afslutning på en 4 års periode i Justitskommissionen og fritidsnævn. Jeg er valgt til fritidsnævn for en ny 4 års periode.

Mange kærlige hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 15 – 6- 78

Kære alle

En lille hilsen herfra selv om det faktisk er sengetid men der er vist på tide at få bogen videre.

Edith og jeg havde en dejlig tur til Norge i det dejligste vejr, f.eks. var vi i Vats (?) ved deres hytte som ligger 700 m.o.havet og da var der jeg tror 24 grader i skyggen, noget af det meste de har oplevet der. De to små er så glade for os at det er helt rørende, en dag vi sad ved Lågefossen og spiste is kom det pludselig fra Jan Harry: tænk hvis Mormor og Moster Edith boede i Kongsberg.

Bente og Johnny flytter til Allested på Fyn 1ste juli. Johnny har fået stilling ved Brobyværk skole og de får en lærerbolig. Johnny klarede afslutningen med fin karakter, så nu håber vi det går godt for Bente på mandag, da skulle hun blive færdig. Men hun ser tiden lidt an med at få stilling.

Sender et par udklip med det var jo trist det skulle gå sådan for Maren.

Til lykke med fødselsdagen på søndag, Karen, det har jeg vist før kunnet skrive her.

Kærligste hilsener.

Gerda

Næstved d. 25-6-78

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja så må jeg se at få bogen sendt videre.

Her i Næstved har vi som mange andre steder haft en meget tør og blæsende forår og forsommer, vi skulle være den landsdel, der har fået mindst nedbør, og avlen i have og mark bærer spor deraf, Kartoffelhøsten bliver meget lille, hvorimod jordbærhøsten nok tørken til trods, ikke bliver så ringe endda, men vi har da travlt med at grave kartofler op og plukke jordbær.

Kirsten og Peter K er på besøg hos Jens Peter i Sverige i disse dage. Karen og jeg rejse derover en uges tid i vores ferie, vi må jo over og se hans nye hus.

På fabrikken er der gået noget bedre med afsætningen i den sidste tid, vi håber, at det er noget der vil fortsætte.

Ja vi har jo da fået ny hund. (Beagle). Dette er slet ikke så lige en sag at få sådan en lille fyr ind i ens tilværelse, det er i hvert fald en meget stor forandring og skifte fra en gammel hund til en meget livlig hvalp. I vores ferie skal den i pension hos de mennesker i Brønshøj vi købte den af. Beagle og Basset klubben holder stævne på Skovkildegården i Esrum den 15. juli og da vil de gerne have Bulder med, så den kan blive bedømt som enkelt hvalp og også sammen med sine 4 andre brødre, ja det er vist noget værre noget, det man der er kommet ind i, men vi får se, nu nok med alle den hundesnak.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os i Næstved

Karen og Kristian

Hedensted 2-7-78

Kære alle!

Tak for brevene, jeg skriver i bogen i dag, Edith er godt nok ikke hjemme før om en ca. 10 dage, men Hans vil så sende den for mig i begyndelsen af næste uge, det er nu den 6/7 jeg skal til Middelfart.

Ellers er der rigtig ferietid for familien i øjeblikket, Edel rejser op i sommerhuset i morgen 3/7, vi venter Vagn, Joan og Sinne her sidst på eftermiddagen, Sinne tager så til Brædstrup i morgen og følges med derop, Vagn og Joan ferierer lidt i Jylland hvor længe ved jeg ikke, Gunnars har sommermøde i dag, vejret er køligt uden sol og byger iblandt, men de har sikkert plads nok inden døre, de har jo nok været forberedt i forvejen på at der ikke ville blive sommervejr, i morgen skal de så på bibelcamping i Mørkholt, det har været en våd omgang og campere i den forløbne uge, og der loves ikke bedre i den kommende.

Oves rejser til Sicilien på en 8 dages tur, og Edith er i Skotland.

Ellers opholder jeg mig i øjeblikket på E.4, så jeg har ikke været ret langt omkring i længere tid, familien har været flinke til at aflægge besøg, jeg har faktisk haft besøg hver dag, og hele tiden haft blomster.

Kærlig hilsen

Astrid

Nyborg d. 22-7-78

Kære alle!

Først mange tak for indlæggene i ”de tolv”, den lå og ventede på mig da jeg kom hjem fra Skotland, hvor jeg har været oppe i 14 dage. Vi var på rundtur i 8 dage og boede så fast den sidste uge. Det var en ganske dejlig tur, vi så og oplevede en masse dejligt, der er jo meget smukt og frodigt deroppe med dejlige grønne bjerge og en masse søer, vi var da også ved Loch Ness, men så desværre ikke noget til søuhyret. Fårene fører en tilsyneladende fredelig tilværelse deroppe, alle vegne på bjergene gik fårene løse omkring, vi måtte også nogle gange holde til det passede dem at passere vejen, den der kørte et får ned skulle betale ejeren fårets pris og kunne samtidig regne med at få en bøde.

Agnes i Odense har jo desværre brækket lårbenshalsen og lå på sygehuset, da vi skulle af sted, så Puk måtte i pension; men det er den nu tilsyneladende heller ikke så ked af, den har det meget godt, hvor den er og bliver vist ret så forkælet.

Også skulle vi efter kalenderen have højsommer, men der er just ikke varme og ferievejr vi har for tiden, men så er det jo med at nyde solen, når den er her.

Jeg er på arbejde i dag og kan ligesom ikke finde på mere at skrive, så jeg vil slutte med de kærligste hilsener til alle

Edith

Fredericia, den 3/8 – 78

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

Edith giver udtryk for, at sommervejret ikke helt indfrier hendes forventninger; men de seneste dage har dog her i Fredericia i hvert fald været præget af så megen varme og sol, så jeg ikke forlanger mere.

Ellen, Anna og jeg havde en dejlig ferie på Sicilien i den første uge af juli. Vi nød rigtig solen og varmen, men der er rigtignok også mange spændende steder at besøge på Sicilien, såvel historiske som geografiske. Det var f.eks. en mærkelig oplevelse at stå og se ned i Etnas krater og mærke svovldampene stige op.

På hjemturen var vi ca. 15 min. forsinket, hvilket betød, at vi kom for sent til nattoget. Det gav os til gengæld nogle sjove og spændende oplevelser at skulle tilbringe en nat i København uden at ”have tag over hovedet”. Men det må jeg hellere fortælle om, når vi ses.

Ester, Bodil og Mary har arbejdet en det meste af sommerferien; men nu er det deres tur til at holde ferie; Mary er på Ærø i denne uge, Bodil og Stig tager på rundtur i Norge og Sverige i næste uge, og i sidste halvdel af august tager Ester og Poul på campingtur til det sydlige udland.

Bodil er da for øvrigt optaget på arkitektskolen i København til 1/9 – 78.

Formandshvervet i ”Ungdommens Vel” giver mig lejlighed til at træffe mange interessante mennesker; men forholdet mellem ”det private initiativ” og de kommunale og navnlig amtskommunale myndigheder giver mange problemer, så vi har ført og må føre vanskelige forhandlinger med amtskommunale myndigheder.

De kærligste hilsener fra os alle på Grethevej 12 B.

Ove

Skannerup 20 – 8 – 78

Kære alle!

Nu er det på tide jeg får skrevet i mappen, vi har været så optaget af at male hus at bogen er kommet i glemmebogen..

Her i Skannerup er alt vel. Carsten har været noget forkølet og han har lidt svært ved at komme af med det så han har fået noget sulfo mixtur for det. Ellers er alle sunde og raske. Birgitte har været en tur i Østrig og nu er vi alle i gang efter ferien. Birgitte er foreløbig glad for at gå på gymnasiet, det kneb Karsten lidt at vende sig til at han skulle i dagpleje igen, nu er Jens Peter begyndt i 6. klasse om to år er det meningen han skal på Borremose ungdomsskole, den ligger i nærheden af Hobro.

Det er vældig moderne med slægtsforskning også i familien, jeg er såmænd også begyndt at spekulere på hvad jeg skal lave for at få tiden til at gå når jeg bliver gammel.

Dem af jer som læser eftermiddagens avis har nok læst et og andet om Blå Kors. Det er ikke altid så let at stå som repræsentant for vor kristne kulturarv – for det første fordi man gør det dårlig og for det andet fordi der er så få der vil værne om det. Jeg tror nu ikke vi i Blaa Kors vil afsværge vor kristne tro, men vi gør måske klogt i at gøre opmærksom på at kristne mennesker også betaler skat.

Jeg vil til slut ønske for Sinne, Astrid og Hans at de må få en god tur.

Venlig hilsen fra os 5

Gunnar

Brædstrup 1 – 9 – 78

Kære alle!

Mange tak for brevene. Så skulle Sinne, Hans og Astrid jo komme hjem fra deres tur til Italien på søndag, og så må jeg have bogen sendt til Sinne. Jeg fik den lige da de var rejst. Det kunne se ud som om der var flere steder som bogen har hvilet i denne omgang da det har taget 5 mdr. mod 3 mdr. sidste gang at komme rundt, men der har jo også været ferietid. Vi synes vi havde en dejlig tid i sommerhuset sammen med Sinne om end vejret ikke var alt for godt. Ellen var der også et par dage og vi havde besøg af Anna og Ove.

Jesper begyndte efter sommerferien på Bygholmskolen i Horsens, og han er meget glad for at være der, han skal i uge til Norge fra den 24. sept. sammen med sin klasse og en parallelklasse, så det glæder han sig meget til.

Lars skal med militæret på en efterøvelse i Tyskland fra den 14.-24. september, han glæder sig vist ikke helt så meget til den tur, som Jesper til sin.

Hanne er vældig glad for sin nye plads, det er meget familiær, og nu da hun skulle have løn, fik hun hundrede kroner mere end hun var lejet for, så det kunne to tyde på de også er tilfredse med hende.

På lørdag aften har vi inviteret en del af Jespers kammerater med forældre, vi bliver 25, så vi har lejet et par stuer på De unges Hjem og holde festen i. Hanne og Ann Brit har lovet at servere og Lars skal underholde med film og musik.

De kærligste hilsener til alle

Fra os alle her Edel.

Ballerup d. 7/9 – 78

Kære alle!

Tak for brevene.

Bogen lå til mig, da jeg kom hjem fra Italiensrejsen i søndags. Vi kom til Fredericia ca. kl. 11.30. Ove var på banegården for at invitere os hjem til dem; men da der umiddelbart efter vores ankomst afgik en tilslutningsbus til København, synes jeg, det var det letteste for mig at tage med den. Der var en del der stod af i Odense, så i Halskov ventede der en syv personers taxa på os, som vi så flyttede over i, det var også bedre end at sidde så få og rumle i den store bus, selvom pladsen var lige kneben nok i taxaen.

Hans, Astrid og jeg havde en fin rejse til Lago Maggiore, vi startede mandag den 21/8 fra Fredericia med bus. Vi kom gennem den store tunnel ved Hamborg til Hannover, hvor vi havde 1. nat. Næste dag gik det videre gennem Tyskland til Schwarzwald, hvor vi overnattede i  (?), så kom vi til Basel i Schweiz (så vi var tæt ved Bornack – Else) over Bern forbi Genovasøen og gennem Rhonedalen  til Wisp, næste dag gik den op igennem Simplonpasset en meget imponerende køretur med de sneklædte alper, og kom så til Baretto ved Lago Maggiore, hvor vi kunne slappe af i nogle dage, vi boede på et dejligt hotel, vi havde fra vores altan den skønneste udsigt over søen til Pescatori – fiskernes ø, vi var også på et par ture, bla. øturen, hvor vi sejlede til i Isola Madrae, Isola Bella og før omtalt Isola Pescatori. Men ellers nød vi at gå ture i den lille by og lidt op i højderne. Hjemturen gik over Sct. Godthardpasset, Der var faldet sne, så det var en oplevelse helt for sig selv, og det var også slut med det fine og varme vejr, som vi var blevet vant til i Italien. Som på udturen overnattede vi en gang i Schweiz og to i Tyskland.

Som Edel skriver, havde vi ikke så fint vejr da vi var i sommerhus ved Limfjorden; men det var en dejlig og hyggelig ferien, som jeg nød meget.

De kærligste hilsner til alle fra

Sinne.

Aarhus, 10. september 1978

Kære alle!

Mange tak for jeres breve, det virker som om der er stor rejseaktivitet blandt familien. Og rigtig god Norgestur til Jesper, mon du også skal til Lillehammer?

For tiden er jeg hjemme til festuge-fejring. I denne uge er der et kæmpe opbud af teater, musik, gadeteater, udstillinger og alt muligt her i byen, næsten for meget på en gang, i eftermiddag var jeg med mine små veninder på togtur til Lystrup, med veterantog fra Mariagerbanen, og bagefter marked i ”Den gamle by” med vaffelis, honningkager og karruseller.

Ole har fødselsdag i dag, og de to andre har 13. og 14. sept, men vi har ikke kunnet ringe dem op og ønske til lykke for de er flyttet i en villa, som de har lejet, vist nok i første omgang for to år, far besøgte dem for en uges tid siden, de havde bestilt telefon, men må vist vente på den 2-3 mdr. (I Norge er der ventetid 2-3 år!). Ole er igen i Middelfart, efter nogle måneder i Næstved.

I sommer har jeg haft en del gæster fra Danmark, men ikke nogen fra den nærmeste familie. Et par af dem skulle på vandretur i Rondane-fjeldene, de kom godt af sted en mandag morgen, men allerede onsdag, da jeg kom hjem sad de, noget slukøret, og ventede i stuen, allerede første dag var både de og teltet blevet gennemvåde, så 2. nat tilbragte de på en fjeldstue. Men tidligere på sommeren havde vi en periode med meget fint vejr, næsten hedebølge. Mit havebrug gav ikke så meget udbytte, jeg fik lov at bruge haven, da værtsfolkene først er vendt hjem fra Afrika her sidst i august, de er missionærer for pinsevennerne, naboens grantræ tog al kraften fra jorden med sine lange rødder, men lidt salat, ærter, dild, purløg og persille er det da blevet til. Men ellers har der været mange vilde bær, både hindbær og blåbær, og det ser også ud som om der kommer mange tyttebær.

En dag i sidste uge dukkede Lars uventet op, det er ellers først anden gang efter at han er flyttet herop, vi er jo næsten naboer nu, hans skulle snakke med Jørgen om køb af en EDB-maskine.

Nu ikke mere denne gang, far vil vist også have en lille hilsen med.

Kærlige hilsner fra os her

Else

11-9-78

Else foreslog jeg skulde skrive noget også.

Det gør jeg gerne, men tiden er jo allerede knap. Jeg mangler som sædvanligt ikke noget at rive i, jeg synes tit alt for meget, for det er som jeg grundet travlheden forsømmer meget andet. Ferie havde jeg sidste år, så det bliver der ikke i 1978, selv om jeg har tilbud om en USA-tur her i oktober.

Nå, en del udvidelser på vandværkerne, tilbygninger på villaer – solvarmeanlæg er noget nyt men meget nyttigt – en fabriksudvidelse (elektrotekn.Fabrik) – et varmeanlæg fra kokosvarme – er kun en del af det jeg roder med. – 12 -14 timer daglig.

Haven kniber det med at følge op. Mange Bønner, Stikkelsbær, Brombær og nu Hyldebær og Pærer – Vi forsøger at redde så meget som muligt og Dybfryseren fyldes, Vi nåede ikke at tømme den helt i År.

Familien ser vi jo ikke meget til, selv Lars, vor Nabo, kommer vist kun blandt ”Kongelige” i Skakkredsen.

Jeg slutter med Hilsen til alle. Else har jeg lige afleveret ved Norgesbåden, i den uge hun har været her har jeg nok været i selskab med hende et Par Timer. Ellers har hun været i Byen, eller jeg har været væk. Hun siger hun måske kommer igen om 3 uger, måske bliver der så en Time ekstra.

Kærlige hilsner til alle

Poul fra Århus.

Anemonevej 21-9

Kære alle!

Mange tak for Breve og Indlæg i Vandremappen.

Ja saa gaar Sommeren paa hæld, der har jo ikke været saa mange gode og varme dage som vi kunde ønske, men om den har været saa meget ringere end den danske normalsommer ved jeg ikke, men det trækker jo ud med Høsten, her på Egnen tror jeg ikke der er meget uhøstet Korn, men Halm ligger der en del af.

Astrid, Sinne og jeg var som Sinne referer i Italien og jeg synes vi havde en fin Tur, Turene over Alperne var en Oplevelse.

I Søndags var Astrid, Gerda og jeg i Cirkus Schuman i Fredericia, det var Ove der gav Billetter, det er jo festligt at komme i Cirkus og der var mange fine Numre. Boldklubben havde købt to Forestillinger.

Med de kærligste Hilsener til jer alle Hans.

Astrid og jeg var inviteret til Næstved i denne weekend, men det er langt at køre eller rejse i en Weekend, saa vi udsætter besøget til en anden Gang.

Karlskov d. 4 – 10 78

Kære alle.

Tak for brev og hilsenen.

Her står alt vel til, jeg har stadigvæk arbejde på Lego, men vi går og lurer på, hvad der skal ske med efterlønsordningen, jeg føler at jeg faktisk dårlig har tid til at gå på arbejde.

Vores planter og urter ser ud til at have bekommet den våde eftersommer god, så vi har bl.a. en græskar på 24,5 kg som vi har meldt med til en konkurrence i Hendes Verden om en førstepræmie på 1500.- kr.

Forrige weekend tog jeg fri, og vi var til 40 års fødselsdag i Espergærde, det var Juttas svigerinde, vi havde Juttas mor med, vi tog over Grenå Helsingborg – Helsingør, det går med bil og passag. 195,- kr. Vi var på farten fra fredag til sent mandag, vi nåede en lille smut og se Vagn og Joans sommerhus, men der var ingen hjemme, på hjemturen kunne vi handle toldfrit.

Her på egnen står der stadig en del uhøstet korn og ser vældig trist ud, vores nærmeste nabo har nok halvparten stående endnu.

De kærligste hilsener fra Jutta og Jens

Hvidovre, den 11. oktober 1978

Kære alle.

Mange tak for brevene, det er altid dejligt at få vandremappen, men lidt sværere at finde på noget at skrive og få den sendt videre, nogen gange synes man ikke rigtig der er noget af interesse at skrive om, men intet nyt er trods alt godt nyt, godt hvis vi har en hverdag uden for mange problemer.

I dag er der jo for øvrigt fest i familien. Gunnar fylder 50, lad os så håbe, at han også bliver voksen, og dog lad ham blot blive ved med at være lillebror. Ja tænk hvor tiden går, nu er der så kun Edel, der ikke er voksen.

 I forhåbentlig fint efterårsvejr. Ja tænk sikke pragtfuldt vejr vi har haft i dag, og det på Gunnars fødselsdag.”Fasters Hus” hver weekend og glæder os til den førstkommende, da venter vi besøg af familien fra Gern, der agter sig til hovedstaden.

Vi har ret ofte besøg af Louise, og det er både Louise, Joan og jeg glade for, men vi ødelægger hende siger hendes mor. Vi regner også med, at hun skal med i sommerhuset på søndag, så kan hun få lejlighed til at være sammen med Carsten og han er efter, hvad vi har hørt heller ikke tilbage.

På lørdag skal jeg en tur op og se det meget omtalte Barsebäckværket, det bliver sikkert interessant.

Nu varer det ikke længe inden Joan slutter på centralen, det bliver nok omkring 15. december.

Mange kærlige hilsener til alle

Joan og Vagn

Andkær d. 30.10-78.

Kære alle.

Mange tak for brevene. Jeg har haft bogen forlænge, men jeg syntes, at Birgit, som lige har været hjemme med de to små, skulle have lov at læse i den. Det er jo ikke så tit hun har lejlighed til det.

Det var dejligt at have dem her. Tiden går bare alt for hurtigt, både Jan Harry og Bodil er så søde og kærlige imod mig så det er så skønt, de kommer også, vel især Bodil, men mange forslag om, hvordan vi kunne ordne det så vi ikke havde så langt til hinanden.

Søndag d 22. var vi til lille Marias barnedåb. Birgit var med tog hjem, så det kneb med bil men Gunnars var så flinke at låne os deres Prinz, som Erling, der er i Viborg for tiden, så byttede med sin varevogn. Og vi havde en dejlig festdag. Lille Maria blev døbt i familiedåbskjolen. Hun er kær og yndig og både de selv og os alle er taknemmelige og glade for hende.

I går havde vi en dejlig dag i Skannerup. Oves, Hans, Astrid og jeg; den lille Karsten var rigtig i vigør og han er jo en rigtig lille charmetrold som tager både unge og gamle med storm, måtte han blive ved med sådan at sprede smil og glæde om sig.

I dag er det så Hans´ fødselsdag, han har aftenarbejde men jeg regner med lige at prøve at ringe, jeg har selv været af sted i formiddag, og regner så med at cykle til Børkop og Gauerslund i eftermiddag, det er mildt vejr og jeg håber tørvejret varer ved så jeg kan sætte hyacinter på kirkegården.

Håber alle store og små må komme godt igennem vinteren, mon ikke vi alle syntes den danske sommer var for våd i år.

Kærligste hilsener

Gerda.

Næstved. D. 13-11-78

Kære alle!

Tak for jeres breve, nu er det vist på tide, at jeg får skrevet og sendt bogen videre.

Der er da usædvanligt mildt efterårsvejr, vi har her midt i november.

Jens Peter har været i U.S.A. i knap 3 uger og besøge en studiekammerat. Han har haft en god tur, og han er nu i gang med at arbejde igen.

Den 24.september havde vi besøg af Sinne, familierne fra Allerød og Hvidovre, og vi havde en hyggelig og fornøjelig dag sammen. Bulder og Louise havde meget glæde af hinandens selskab, og den 7. oktober havde vi fornøjelsen af familien fra Skannerups besøg.

Moster Louise er faldet ned af en trappe og har fået nogle knubs og brækket tommeltotten og går med armen i gips.

Tante Rigmor holdt sin 60 års fødselsdag på Mogenstrup Kro; den 9. december skal vi til onkel Thorvalds 90 års fødselsdag på Hotel de hvide svaner.

På papirfabrikken går det stadig godt uden dog at være fuld beskæftigelse til alle, jeg har gået ledig i 2 uger i dette år indtil nu, så det er jo ikke slem.

Jeg har gået til lydighedstræning med vores hund, men man får ikke en lydig hund, fordi man går på et sådan kursus. Det er noget den enkelte hundeejer skal træne ind i sin hund ved daglig træning; vi går til træning næsten uden for hvor Edith bor, det er på C.F. Kasernes område vi optræder med vores hunde, der er liv og glade dage, når 40 hunde holder frikvarter, så løber de løse omkring.

I håb om at I alle har det godt vil jeg slutte mit beskedne indlæg. Slut for denne gang.

Mange kærlige hilsener

fra Karen og Kristian

Hilsen fra de 2 på Holbergsvej

Vejle 27 – 11- 78

Kære alle.

Tak for brevene, ja så gik den sommer og efteråret med, der har været minusgrader her hele dagen og i Nordjylland har de 10-15 cm sne.

Ja, jeg har haft bogen i 14 dage, men det har de fleste af jer, kan jeg se, hvad med at ophæve en 14 dages ophold for bogen hos den enkelte til lov, nu hvor vi alle er blevet ældre, og tilsyneladende mere sløsede, men det kan jo også skyldes valutakrisen, portoen er dobbelt op nogle gange siden bogens start, det ville også være mere praktisk, om jeg byttede plads med en af Næstvedfolket, så bogen kunne spare en tur over Storebælt, men det bliver vist for stort et brud med etiketten.

Jeg har haft det betydelig bedre i den sidste tid, er ligesom ved at finde mig selv igen, jeg skiftede tbl., jeg ved ikke for hvor mange gange, nu får jeg Anafranil (?)om det er dem der har hjulpet, eller sygdommen der er ved at gå i ro, ved jeg ikke, november er ellers en måned hvor jeg normalt føler mig lidt nedstemt, men i år er det lige modsat, nå men jeg regner med det hele er ved at dampe af, så nok om min sygdom.

På søndag er det advent, så ville de komme fra Brædstrup og besøge Hans i Hedensted og aflevere julegave, Edel ville ud og købe dem i denne uge.

På lørdag skal jeg med Hans i teater i Horsens og se ”Afdøde Johnsen” (?). Det er Faxe Bryggeri der giver billetterne og serverer smørrebrød bagefter.

I går søndag var Gerda og jeg i Sellerup skov i klart novembersol med lidt frost, vi fandt også lidt forskelligt til juledekorationer og en del vildtvoksende kristtjørn.

Igen i år er vi inviteret til Fredericia juleaften, og til Brædstrup juledag. Erling får fri juleaften, han er i Viborg i øjeblikket, og så tager de over til Bente i Allested.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 14.12.78

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Så må jeg vist undskylde meget, men jeg havde helt fået forlagt bogen.

Ja så har jeg været her i Næstved i godt 2 mdr, som tiden da går. Jeg befinder mig meget godt, og nu er det i orden så vi skal giftes i morgen, de glæder vi os begge meget til.

Jeg befinder mig også godt på mit nye arbejde, jeg er nattevagt på en af Solgavens plejehjem, jeg arbejder 56 timer hver anden uge så det er meget rar, men det er rigtig nok en anden slags patienter at passe, de fleste er meget søde og taknemmelige, men meget skrøbelige mange af dem, de er dog ikke blinde nær alle sammen.

Og så står julen for døren, jeg skal på vagt julenat, men har så fri i ugen mellem jul og nytår, så der er meget rart.

Vi regner dog med at være herhjemme det meste af julen.

Så har vi fået vinter igen, her har vi dog ikke fået meget sne i dag, men det truer med at komme noget ned.

For 14 dage siden var vi til kirkeindvielse i Sankt Jørgens kirke her i Næstved, det er første gang i flere hundrede år der er blevet indviet ny kirke, jeg har aldrig været til kirkeindvielse før, så det var meget festlig.

Nu vil jeg slutte med de kærligste hilsner til alle Edith

Adr: Stahlschmidt

Bag Bakkerne 43

4700  Næstved

Tlf. (03) 72 18 73

Fredericia, den 20/12 – 78

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for gæstfrihed, hjælpsomhed og hyggeligt samvær i det år, som vi nu snart skal tage afsked med.

Hjertelig til lykke med brylluppet, Edith og Mogens. V vil ønske for jer, at det må blive til gensidig glæde og berigelse. Men vi må jo erkende, at vi nu har en svoger, som vi ikke kender, ja, end ikke har set et billede af. Men det skulle der vel være mulighed for at få klaret i løbet af det nye år.

Her på Grethevej glæder vi os til at få de store piger hjem til jul og til at få besøg af Sinne, Hans og Astrid samt mormor og morfar juleaften. Anna skal på arbejde 1. juledag og nytårsaftensdag; men både hun og vi andre er jo efterhånden vant til den slags. Ester skal vist også på arbejde 1. juledag (vagt på sygehuset i Odense). Hun har for øvrigt sammen med Poul og to andre købt hus i den indre by i Odense. Det er så meningen, at de vil udstykke det i to ejerlejligheder.

Ellen er stadig ivrig svømmer, hun har lige opnået at få sølvnål i rygcrawl, som er hendes bedste disciplin. Bodil er glad for at være elev på arkitektskolen i København. Mary går jo i 3. g, har haft nok at gøre med skoleforestillinger og revyer på skolen.

Skolemæssigt kan vi ikke prale af den store harmoni, selv om vi lokalt ikke har aktuelle store belastende affærer p.t., så det er min opfattelse, at hverken nye og bedre systemer, som skitseret i U-90, eller bedre økonomi kan vende strømmen i den rigtige retning, der skal en mentalitetsændring til, hvis det skal blive bedre. Vores generation har været og er stadig efter min mening – alt for præget af holdningsløshed, materialisme ”flagermusmentalitet” og ”noget vil vise sig indstillingen”. Vi må i skole og hjem ikke ”spise børnene og de unge af” med de overfladiske strømninger, som er så typiske for vor tid. De må virkelig have lov til at opleve, at der er livsværdier, der holder mere end idoler og modestrømninger. Jeg tror, at de skal opleve tro, håb og kærlighed for at bevare øjets glans eller få den tilbage igen, hvis den måtte være sat over styr.

Nå, jeg vil slutte med at ønske jer alle et rigtigt lykkeligt nytår med ”helsen og gode kår” og ønsker for vort samfund, at det i det nye år må komme mere i harmoni med sig selv.

Velkommen til ”børneåret”. Skal det få nogen betydning, tror jeg udgangspunktet må være: barnet i krybben i Betlehem.

De kærligste hilsener fra os alle her.

Ove.

Skannerup 2 – 1 – 78 (fejl, det er 79)

Kære Alle –

Ja nu må jeg vist hellere se at få skrevet i mappen, for nu er julen jo forbi, vi var i Brædstrup juledag og det var dejlig at være sammen med familien, vi var også i Hobro 3. juledag, men ellers har vi jo været nødt til at holde os hjemme i julen på grund af vejret, men nu klarer det vist op igen. Det har også været besværligt at komme igennem disse dage for halvdelen af vort personale havde fri og den anden halvdel kunne ikke komme igennem for sne, så vidste vi jo hvem der skulle gøre arbejdet.

Jeg synes på mange måder 1978 har været et besværligt år, navnlig fordi folk er så ufordragelige over for hinanden, såvel lokal som international, men vi har jo da lov at håbe mennesker bliver bedre over for hinanden i 1979, men det er jo nok klog at begynde med sig selv.

Her på plejehjemmet i Skannerup er alt ellers ved det gamle, Birgitte er ved at begynde med at tage kørekort, det er måske også meget godt at få lært at køre når det er glat. Min svoger i Århus har fået det lidt bedre, men det var en besværlig operation.

Til slut mange kærlige hilsenerfra os 5   

Gunnar

Brædstrup 6 -1 – 79

Kære alle!

Tak for brevene og tak for godt samvær i året, der svandt, og de bedste ønsker for det kommende år. Vi fejrede en stille og rolig nytårsaften, familien fra Nørager kunne jo ikke komme frem for sne, for ellers plejer der jo at være ”liv og glade dage” her den aften, men Asa nød det, det plejer for den at være årets værste dag, for øvrigt har de i Nørager fået en datter af Asa, som jo skulle have været med, og sandt at sige synes Asa slet ikke det er sagen at skulle dele opmærksomheden med hende, det ses vist også ret tydeligt af billedet som jeg sender med af far og datter.

Jesper har haft en dejlig juleferie med nok at gøre, da han næsten rydder sne for det halve af byen.

På mandag starter han på skolen igen, og det er meningen han nu skal til at køre med den ordinære rutebil og så gå fra stationen og ned på skolen, der er vist ca. 10 min gang, indtil nu er han bleven hentet ved døren af en bus som kører lige til skolen, man ønsker fra skolen at gøre børnene så selvhjulpne som muligt.

På torsdag starter vi med udsalg, vores dekoratør har svigtet denne gang, så Hanne har været i sving i dag med at skrive udsalgsskilte, hun har fri hver weekend.

De kærligste hilsener til jer alle

Fra os alle her

Edel

Ballerup d. 11/1 – 79

Kære alle!

Mange tak for brevene med ønsket om et rigtig godt nytår og tak for alt i 1978. Astrid kommer med et par forslag i sit brev, som ingen endnu har svaret på, det første er, at det skulle være lovligt at have bogen i 14 dage, da det var sket for de fleste, det gjorde måske ikke så meget; men sker der så ikke let det, at det bliver til 3 uger? Det andet forslag, at Kristian sendte bogen til Edith, da de begge bor i Næstved nu, og Edith så sender den til Astrid, synes jeg er en sag, de 3 kan ordne indbyrdes, det kan da vist ikke genere nogen af os andre, men?

Har talt med Astrid i dag, det er kedeligt du nu har fået bøvl med nyrerne, da du ellers har det så godt nu, jeg håber der snart bliver en plads til dig på sygehuset, så du kan få set nærmere på det; men ventetid det er et ord man hører meget i vor tid. Jeg venter også på at komme ind og få opereret min hofte; men det har jeg vist skrevet og talt så meget om, at alle ved det. Jeg vil ikke tro, jeg har nogen chance for indlæggelse før allertidligst i marts.

Det er da en masse vinter vi har fået og nu lader det til, at det tager fat igen. Jeg var meget heldig med min julerejse, at jeg kom tilbage d. 27/12, dagen efter var det vist blevet med et farligt besvær – om overhovedet muligt. Nytårsturen til Smidstrup havde jeg faktisk opgivet; men den blev også gennemført, og jeg havde 3 hyggelige dage i ”Fasters Hus”, Vagn sørgede for god varme og Joan for julehygge og dejlig mad, Lau kom med Louise nytårsaftensdag, så underholdning manglede vi heller ikke, det kunne slet ikke have været bedre.

Weekenden 20-21/1 er Joan og Vagn inviteret til fest i Vejle, det er Ruths Holger, der fylder 60 år, så en det, hvordan vintervejret er til den tid.

Mange kærlige hilsener til alle

fra Sinne

Århus 25 – 1 – 79

 Jeg vil lige skrive lidt også, der er ikke andre til det her i Århus.

Jeg siger tak for julebreve og tak for juledag i Brædstrup. Her ser vi jo ikke meget til Lars selvom vi ligger mindre end 100 m fra hinanden. –

Jørgen læser fortsat Teknisk Økonomi – Handel- Eksport, han kan snart undvære hovedet. –

Else er i Rørvik syd for Bodø i Vestnorge hvor storm og regn er normalt.

Ole har lige været til eksamen og har 2 ½ tilbage. Han blev færdig med CF til november. Han kommer her 14 dage i februar, hvor han skal undervise lægesekretærer på Unges Hjems Højskole. Jeg siger tillykke med det nye brudepar i Næstved.

Vi har masser af sne og vandet i bugten begynder at fryse. Vi må ligge stille med en del arbejde. Vi har bl.a. en vandledning vi skal have ned i Norsminde fjord, men isen vil ikke have os ned så derfor sidder jeg her og skriver. Godt jeg ikke har mere med fjernvarme at gøre. Jeg beklager meget dem i Viborg.

Jeg er ved at indlægge varme på en gård hvor vi skal tage varmen fra kostalden.

I sommer byggede jeg et solvarmeanlæg med stor held. – –

Vi har mistet vor gode veninde Edith Krejby efter 1 år på hospitalet med stærke smerte i ryggen og lammelse nedad, men ellers ved godt mod til det sidste. –

Jeg vil slutte med hilsen til alle, og sidste Århushistorier.

Gadelygterne er nu frossen så meget at de lyser døgnet rundt. –

Vandhanen er frossen og derfor lægger vandhønsene ikke æg for tiden.

Poul

Anemonevej 6 – 2

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv.

Efteraaret var mildt, det kan man ikke just sige om Vinteren til nu, vi hat faaet temmelig meget Sne, men efterhaanden har Byen jo bredt sig, saa jeg bor lidt i læ nu, saa jordfygninger mærker jeg ikke saa meget til.

På tapperiet arbejder vi kun paa Daghold for tiden, det ene Hold begynder 5.30 og det andet Kl. 8, jeg har taget min vinterferie i denne Uge.

I Søndags var Gerda og jeg til Middag hos Astrid, og i Morgen skal Gerda og jeg ud til Jutta og Jens, saa jeg regner med at spare Portoen.

Ingrid har stadig Radioforretningen og Hans Garne fra Jerlev er død.

På Faxe var der seks der gik på Efterløn, 3 paa 65Aar og tre paa 60 Aar, vi er fem der valgte at fortsætte, derudover regner jeg med at Viggo Gregersen forsætter, men han er fyret for tiden, jeg er den ældste.

Med de kærligste Hilsener

Hans

Karlsbo d. 12 – 2- 1979

Kære alle

Mange tak for brev og hilsener og samvær i tiden de er gået.

Jeg må også lige have et par ord med om vinteren, vi har ofte målt temperaturer ned omkring 15-16 grader minus, og en del snedriver har vi også og især ligger der et jævnt lag ud over markerne, så det er smalhals for vildtet, harer har vi en del bekymringer med, de er ude efter vores småtræer, æbletræer er vi nødt til at pakke ind, men små egetræer går det også hårdt ud over, selv om vi har afsat mange grøn- og rosenkål til dem, og fodrer dem med affaldsæbler osv.

Jeg regner med at jeg er berettiget til at gå på efterløn fra midten af maj, og jeg regner med at gøre brug af det.

Juttas mor fyldte 80 år d 4-2, men der blev ikke gjort så meget, der var kun samlet nogle få børn og svigerbørn, hun er fantastisk rask og vital efter alderen.

Jeg kan kun holde med om at det er blevet dyrt at sende de 12, men det bliver sikkert endnu dyrere efter april. Jeg tror at vi kunne halvere omkostningerne ved at gå over til et løsbladesystem med samlermapper, det gik jeg ind for da vi startede, og regner ikke med at portoen endnu er så høj at det kan vinde gehør.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 20. februar 1979.

Kære alle.

Mange tak for brevene. Det tør nok siges, at vinteren har bidt sig fast. Nu har vi haft uafbrudt frost siden mellem jul og nytår og sne i massevis, måske ikke mest sne her i hovedstadsområdet. Men en vinter kan være nok så streng, foråret kommer dog alligevel.

Jeg vil gerne her i de tolv ønske Edith og Mogens til lykke og håbe, at de må få mange gode år sammen. Samtidig vil jeg gerne spørge Edith om jeg skal rette bryllupsdatoen i mine registre. Jeg har noteret bryllupsdatoen til lørdag den 16. december 1978, men Edith opgiver her i vandremappen datoen til den 15. december.

Hvis der er stemning for, at vi må beholde mappen i 14 dage i stedet for 8, vil jeg godt gå med til det, hvis I vil gå ind for 14 dage, men ikke hvis den bare kommer til at ligge en uge mere end nu, så gennemsnittet for hvil bliver 3 uger.

Derimod er jeg ikke i tvivl om, at vi skal spare porto, og det gøres lettest ved at vi køber tyndere og lettere bøger, dette eksemplar vejer over 500 g og koster med den nugældende porto 6 kr. pr. tur, kommer vi under 500 g er portoen 4,00 kr. og kommer vi under 250 g, og det skal vi nok forsøge, er vi nede på 2,50 kr.

Her står alt ellers vel til, vi er ikke sluppet helt for forkølelse, og Louise har haft skoldkopper. Hun blev 3 år i søndags, så vi var jo til fødselsdag, da var hun ved at være ovre skoldkopperne og var i mægtig hopla fra vi kom til vi gik.

Vi håber Birgit, Vidar og børnene når hjem til Gerda trods det barske vejr og får nogle gode dage i Andkær.

Mange kærlige hilsener til alle som læser ”de tolv”.

Joan og Vagn

Andkær d. 7 – 3 – 79.

Kære alle.

Tak for brevene, som I ser er jeg gået ind for de to uger, selv om det mere skyldes at jeg har haft de to små fra Norge i en uge. Det var dejligt at have dem, vi nød vist hinandens selskab alle tre. Jeg havde en gang 2 par små arme om halsen det gav ligesom livet lidt mening igen, men til gengæld har det nok aldrig været så tungt at sende dem af sted igen. Men godt var det jo at al den megen køren Birgit og Vidar havde gik godt, der er vist 1000 km herfra og til Munchen. Vidar var også i Geneve en dag, men da fløj han, Birgit havde nydt ferien og syntes hun havde set meget. Men det var lige før de var imponeret over al vores sne, det er nok også en vinter der går over i historien, og selv om det har været og bliver dyrt for landet og har voldt besvær, kommer vi jo ikke uden om det har været kønt med al den sne og mere charmerende end regn, tåge og blæst. Birgit sagde også de skulle tro det var Grønland i stedet for Danmark, da de lagde til i Frederikshavn med al den is.

Vi var til reception hos Erling da de små var her. Astrid var med og sørgede for transport, hun har jo stået fadder til Erling, jeg var meget glad for at få lov til at være med, det var festligt og højtideligt med de unge i deres hvide uniformer og med deres røde roser. De var startet 25 og 15 fuldførte, men det lød så til gengæld til de havde klaret sig mere end almindelig fint. Erling er nu på Aarhus Kommunehospital.

Bente er begyndt som fast vikar og befinder sig godt ved at komme i gang og de har fået en god dagplejeplads til lille Maria, men hun er også en glad og nem lille en. De skal flytte til 1 ste april, de har købt hus i Brobyværk. De fik jo ellers en dejlig lærerbolig men den vil kommunen gerne have nu til børnepasningsordning, de har fået at vide de ikke kan tvinges til at flytte, men ønsker ikke at blive på den måde.

Tak for de fine billeder Edel. Astrid har inviteret mig til middag i aften sammen med Berntsen og hendes søster som også er hjemmehjælper her i Børkop Kommune.

Jeg regner med at tage bogen med ud til Astrid, ser så hvad vi bliver enige om, og håber Edith, Kristian og I alle ser på det som Sinne.

Kærlig hilsen

Gerda

Vejle 18 – 3 – 79

Kære alle!

Tak for brevene, ja jeg er så gået foran Kristian, så må vi se om nogen protesterer.

Vinteren har ikke sluppet sit tag, siden jeg havde bogen sidst, de sidste dage har sneen igen voldt trafikvanskeligheder, og det har frosset ret godt, de fleste af os havde nok håbet foråret var på vej, sidste søndag fandt Hans og jeg skovmærker i Ørum skov, men de var godt nok meget spæde.

Jeg er endnu ikke begyndt at arbejde, men håber at få noget fra april, jeg har søgt op på sygehuset på ½ tid for ca. 10 dage siden, men har endnu ikke fået svar.

På grund af den megen sne og deraf følgende dårlig føre har jeg ikke fartet meget rundt i vinter, var ved at tænke på en rejse sydpå, men jeg kunne ikke få følge af nogen, jeg kunne godt komme til Costa del Sol med Tjæreborg, men der var ingen eneværelse at få, så opgav jeg, man trænger ellers snart til lidt sol og varme.

I dag har jeg besøg af en højskolekammerat Henrik fra Udbyhøj, og så har jeg inviteret en anden bekendt fra Askov til middag, Hildes, en rigtig kunstnertype, mor til Jacob Nielsen fra fjernsynet, og svigermor til Axel Sandemose, selv om han var flere år ældre end hende.

I går aftes vandrede vi op til Nørremarkskirken, der skulle opføres et kirkespil, men vi kom til en mørk kirke og en lukket dør med en seddel på, aflyst på grund af vejret, men så fik vi den travetur i snevejret, det var også meget sne selv på Horsensbakken.

På grund af manglende stof vil jeg slutte for denne gang

med mange kærlige hilsner

Astrid

Postvæsnet havde glemt at stemple den 6 kr. frimærker Vagn satte på, så den bruger jeg igen.

Næstved, d 29/3 – 79

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja så er bogen kommet til Næstved igen, jeg har ikke noget imod, at du har byttet plads med mig, Astrid, så nu kan jeg jo spare portoen, hvis jeg vil, ja alting bliver dyrere, men vi må jo heller ikke glemme, at vi har aldrig fået så mange penge udbetalt. I 1951 var portoen for bogen 60 øre, timelønnen 3,- kr. I dag er portoen 6 kr. og timelønnen jo nok for de fleste ikke under 36 kr. 

Jeg var ellers i Vejle den 17. og 18. marts i det grimme vintervejr, vi var til Kristian Møllers 70 års fødselsdag, men vi var der kun fra lørdag aften til søndag middag.

Jeg har for noget tid siden lagt kartofler til spiring, men i år bliver der jo ikke noget med tidlig forår.

Jens Peter var hjemme en weekend omkring hans fødselsdag, han var på et ugekursus i Lund.

Sukkerfabrikkerne har jo købt aktiemajoriteten i Papirfabrikkerne, men det er ikke sukkermad de serverer for os, i første omgang skal der spares 41 medarbejdere, men dog ved naturlig afgang, ingen vil blive fyret.

Det er dejligt at sneen nu i det store og hele er væk, men vi havde også sne og dårlig føre i 3 mdr., og det har været træls at gå tur med hunden i det glatte føre. Her i vinter har jeg gået en tur med den, når jeg er kommet hjem fra arbejde af.

Indtil nu har jeg været på arbejde hver dag siden nytår, bortset fra en uge hvor jeg var sygemeldt med en dårlig fod. Jeg regner så småt med at vi skal på fordeling i de 3 dage op til påske.

Ja det var ikke de store nyheder, men det får være der ved.

Mange kærlige hilsener

fra os i Næstved

Kristian

Næstved d. 15.4.79

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, det er altid hyggeligt at høre lidt om hvordan det står til de forskellige steder.

Ja så fik jeg vandremappen af Kristian denne gang, portoen er også efterhånden dyr, så vi kunne sikkert og spare noget ved en tyndere bog eller som Jens foreslår et løsbladesystem, der findes jo i dag så mange gode måder at arkivere denne slags på, at det ikke skulle blive nogen problem.

Her står alt vel til, vi nyder at foråret endelig er på vej, det har også været en lang og streng vinter og hvad vi da har haft af sne derude.

Vi glæder os til at hilse på det meste af familien til konfirmation i Fredericia næste søndag.

Vi var ude ved Kristians Skærtorsdag, men de havde endnu ikke bestemt sig for om de ville med endnu, Sinne var også dernede så det var meget hyggeligt. Jeg har været på arbejde hele påsken, så vi har holdt os pænt hjemme.

De kærligste hilsener fra os begge

Mogens og Edith

Fredericia, den 29/4 – 1979

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for besøg, hilsener og gaver til Ellens konfirmation sidste søndag.

Selv synes vi, at vi havde en dejlig dag sammen unge og gamle. Vi var meget glade for, at også de unge slutter op om familiens festdage. Allerede nu kan vi jo begynde at glæde os til sølvbrylluppet i Brædstrup den 27. juli.

I den forløbne uge har vi haft gæster til efterkonfirmation to aftener, i aftes havde vi f.eks. besøg af Pouls mor og far og bror.

Fredag aften var vi til en større fest med håndboldspillerne i anledning af Danmarksmesterskabet for 5. år i træk. Det var lige kommet ud, at Flemming Hansen forlader os; men jeg må sige, at man tog det pænt. Man ønsker ham held og lykke, siger ham tak for mange års indsats og gør sig så selv klar til – med optimismen i behold – at klare sig uden ham.

I eftermiddag skal jeg til tyrkisk national børnefest; jeg har været med en gang før, og da synes jeg nok, at det var en spændende og fremmedartet oplevelse. Til trods for gæstearbejderstoppet får vi stadig flere og flere tyrkiske elever i skolen her i Fredericia, nu er vi oppe på 50.

I denne weekend er såvel Ester og Poul som Bodil og Stig hjemme. Bodil og Stig rejste denne gang herover på ”stop”.

Jeg kan godt gå ind for forslaget om at have bogen i 14 dage og om, at vi skal spare porto ved løsbladesystem eller ved at bruge en tyndere bog.

De kærligste hilsener til alle

Fra os alle her på Grethevej 12B

Ove

Skannerup 5. maj 1979

Kære alle!

Tak for brevene i de ”tolv”, vi er altid glade for mappen, selv om der sommetider er mere nyt i den end til andre tider. Angående de forskellige forslag til rationalisering, kan jeg gå ind for såvel løsbladesystem eller en mindre bog, men for mit eget vedkommende har jeg tænkt på at snyde postvæsenet og aflevere bogen når jeg skal til fodbold i Vejle.

Vi synes der var en god fest i Fredericia, tak for den Anna og Ove. Vi får nok svært ved at leve op til så flotte omgivelser, Karsten taler ellers om vi skal lave parkeringspladsen om til svømmepøl.

Ellers går livet sin vante gang i Skannerup. Jens Peter er jo for længst indmeldt på Borremose Ungdomsskole i Nørager fra 1. August 1980. I den nærmeste fremtid har vi næsten hele tiden optaget af vort arbejde. St. Bededag har vi vagt og søndagen efter skal vi til Afholdsselskabernes årsmøde på Nyborg Strand. Næste weekend har vi også vagt, samtidig skal vi lørdag til konfirmation hos en af vore medarbejdere, og søndagen efter har Blå Kors landsmøde i Århus, og ind imellem skal vi Kristi Himmelfartsdag til 50 års fødselsdag i Esbjerg, men så i pinsen regner vi med at slappe af, måske vi skal se en enkelt fodboldkamp. Vi har ikke rigtig lagt ferieplaner endnu.

Jeg synes ikke der er så meget nyt.

Kærlig hilsen fra os 5

Gunnar

Brædstrup 13-5-79

Kære alle!

Tak for brevene og tak for samværet med de fleste af jer ved Ellens konfirmation og en særlig tak til Anna og Ove for en god fest.

Jeg følger Gunnars eksempel og snyder postvæsenet denne gang og sender bogen med Lars over til Sinne. Han skal på kursus i København den kommende uge og tager ud og besøger Sinne en aften.

Lars har lige købt en ejerlejlighed i Kantorparken, der ligger lige ved L.E.C. hvor han har sit arbejde. Poul har været så flink og være ham behjælpelig ved købet, det er også påkrævet at have en med, der har lidt erfaring i de dele. Lejligheden er på 62 kvm og prisen fra ca. 320 til 360 alt efter udbetalingen, så han binder sig nok lidt hårdt de første år.

I dag har vi besøg af Hans og Bents mor, far og Lis og Ragnhild har været her til eftermiddagskaffe, Bents mor og far har lige fejret guldbryllup.

Jesper er i erhvervspraktik i denne tid på ”det beskyttede værksted”, og han klarer nu at tage med rutebilen til Horsens og der skifte til en bybus, der kører til værkstedet.

På lørdag skal vi have loppemarked på ”De unges Hjem”, så det optager Jesper meget for tiden, han og Bent har kørt mange læs hjem.

De kærligste hilsener

fra os alle her

Edel

Ballerup d 25/5 – 79

Kære alle!

Mange tak for breve og hilsener.

Jeg synes ikke, jeg har ret meget nyt at fortælle. Jeg er jo stadig i venteposition til indlæggelse, og da jeg går meget dårligt, har jeg det egentlig bedst herhjemme i al stilhed, jeg har altid nok at foretage mig, så tiden flyver af sted, men ud kommer jeg rigtignok også, der var jo de to konfirmationer her i foråret, først den store, dejlige familiefest i Fredericia, som vi ikke nok kan takke Anna og Ove for, dernæst Birgit og Eivinds fest for Karin, hvor vi også havde det dejligt og hyggeligt.

Så har jeg i sidste uge haft besøg 2 gange af Lars, da han var herovre på kursus, og jeg vil igen benytte lejligheden til at ønske til lykke med den nye lejlighed, som Lars skal flytte ind i 1/6. jeg husker selv, hvor glad jeg var, da jeg fik lejligheden her for snart 25 år siden, det at have sit eget køkken og badeværelse, for slet ikke at tale om altanen, som jeg så brændende havde ønsket mig, godt nok har Ballerup Boulevard, der er kommet til siden, med al dens trafik, ikke forbedret altanen; men jeg ville meget nødig undvære den alligevel.

Jeg har også først i maj sammen med Joan, Vagn og Louise været på besøg hos Edith og Mogens, det var dejligt at se hvordan de boede, det er ikke noget almindeligt hus; men hyggeligt har de det, huset ligger opad en bakke, er bygget i fire etager, og hver etage har direkte udgang til haven, hvis I kan forstå det, ellers må I vente til I får det at se, det går ret stejlt før man når enden af haven; men jeg nåede toppen trods det besværlige ben.

Det gør mig meget ondt – Poul – at I måtte miste Jeres gode veninde Edith Krejby, hun var sådan sympatisk dame, jeg tror alle os der traf hende, kom til at synes så godt om hende.

Rigtig mange kærlige hilsener til alle

fra Sinne

Jeg stemmer ikke for løsblade, det bliver vist noget roderi med dem, kan vi ikke enes om tyndere bøger?

Århus 8/8  79

Kære alle!

Tusind tak for brevene.

Når jeg skriver i vandrebogen ”de tolv” er det altid med en følelse af ærefrygt, – det er ligesom om det ikke tilkommer mig. (på den anden side må jeg jo også indrømme, at min øvrige brevskrivning lader svært meget tilbage at ønske….)

De sidste tre dage har jeg været her hjemme hos Far, idet jeg har undervist på et suppleringskursus for lægesekretærer. Det foregik på Hotel Merkur, der ligger lige ud til Viby torv. Det er et farlig fint sted, der er hyggepianist i restauranten, som har dansegulv, en kop kaffe koster 9,- kr. (!), – til gengæld er der ingen opholdsstue, kun 12 lænestole i et gennemgangsrum hvor det trækker. Klasselokalerne er meget generede af trafikken, så stedet huede mig ikke vel. Til gengæld var det hyggeligt at se Far et par dage i træk. Ingrid passer Inger Cecilie derhjemme nu hun har fået fri (hun er færdig med sit 2. barselsvikariat og venter på at starte med en 7. klasse (dansk) efter sommerferien). Den 22/6 rejser Ingrid til Grækenland for at besøge sin veninde Birgitte, som p.gr. af svær leddegigt bor på Rhodos hele sommeren. Inger Cecilie er begyndt at fortælle os hvad vi skal gøre – og hvordan – ofte behandler hun os som om vi var børn og hun selv voksen, det er meget morsom at se. Hun er også begyndt at argumentere og slutter altid med ”Jeg havde lige lyst til det…”

Nå, mit tog ”hjemad” (jeg skal lige til et møde i Hellerup inden jeg kommer hjem i morgen eftermiddag) går om ¾ time, så jeg må hellere slutte her.

Hav det godt alle sammen og på snarligt gensyn.

De kærligste hilsner

Ole  

Også jeg vil skrive lidt inden Bogen går videre;

Ja Kristians Regnestykke er rigtig, kun én ting:

Af timelønnen 6 kr. var skatten 6 % = 36 øre, Rest = 5,64 kr.

Af timelønnen 36 kr. er skat 84 % Rest = 5,76 kr.

Skal man spare Porto kan man måske få det ind under et Brevkursus i AOF; eller måske Tilskud fra Kulturministeriet.

Løsbladesystem, ja og så begrænses Brevet til 12 linier, eller måske mikrofotografering var bedre.:

Man kan også indføre talkoder som dette Brev:
1-2-3-4-5-6-7-8-9 og så er Koden:

1= Kære alle sammen

2= vejret her er nogenlunde

3= Haven ikke helt i orden, jeg er bagefter.

4= Kartoflerne er kommet op

5= Ingen Ferie i dette År, ingen Tid.

6= Benzinen steget igen.

7= Politikerne stadig uenige om hvordan skatterne skal komme ind i større Mængde

8= Kærlig Hilsen til alle.

Poul

Anemonevej 29-6-79

Kære alle!

Tak for Brevene i de tolv, og for Konfirmationsfest og andet samvær.

Ja saa har vi passeret Midsommer, jeg synes nu ikke vi har haft meget sommervejr, har vi endelig solskin, saa blæser det næsten altid, men vejret har jo været godt til Afgrøderne, ja min Græsplæne ser nu temmelig trist ud, jeg ved ikke hvad den fejler.

Jeg kørte for Therkel Nielsen, Bents far og en tredje Højskolekammerat til Bording, hvor de besøgte to brødre, de havde været på Børkop Højskole sammen med.

Vi har haft meget travlt på Tapperiet, saa vi har haft en del overarbejde, dels 2 ½ og 3 Timer om Fredagene, dels har dagholdet haft nogle Timer om Lørdagene.

Mon ikke Kristian og Poul forenkler Lønregnskabet lidt, men en Skruen uden ende er det vel nok.

Med de kærligste Hilsener til jer alle Hans

Karlsbo d. 5/7   79

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samvær.

Her står alt vel til, stort set alt er grønt og fint nu, selv om vi ikke har set meget til solen, vi havde lidt nattefrost omk. den 20.-5., det sved lidt på kartoflerne og normansgranerne som var først på vej, med det er meget få, som får varig men af det.

Normandsgranerne er flotte nu, de nyder rigtig det kolde og fugtige vejr, jeg har dog hjulpet til med vanding.

De nye kartofler er vi begyndt på for 8 dage siden, og vi har kunnet plukke en hel del jordnær, de er sene men de ser flotte ud.

Jeg sluttede på Lego d. 1.-5. og holdt så ferie til 23.-5. og er så gået på efterløn fra den dato, jeg kan få ca. 70 000,- om året de første 2 ½ år.

Jeg blev ringet op fra Grønland i aften og tilbudt arbejde en måned eller 2, men sagde nej, de havde 24 graders varme med sol hver dag og masser af myg.

Jeg håber på, og regner med, at de fleste af os ses til Edel og Bents sølvbryllup.

De kærligste hilsener og på gensyn

Jutta og Jens

Stemplet:

JENS GARNE
Billundvej 24
Karlskov
7323  Give
05-738194

Hvidovre, den 18/7 1979

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Jeg havde tænkt på, at jeg kunne spare portoen denne gang ved at tage bogen med, når vi rejser på ferie, men nu har jeg et par timer i formiddag, da jeg har bilen på værksted til ferieeftersyn, så nu sender jeg den med posten til Gerda, som vanligt.

Vi starter ad en lille omvej over Korsør-Kiel på vor færd til sølvbryllup i Brædstrup.

Vi skal med færgen fra Korsør mandag den 23. kl. 15.30. Vi bliver så væk i Nordtyskland i 3 dage og overskrider grænsen torsdag den 26. efter kl. 15.30.

Vi fik den 27. juni et nyt barnebarn, en dejlig dreng på 3750 g. Fødslen gik fint på sygehuset i Hillerød, hvor Sussi selv er ansat. Louise er meget stolt af sin lillebror og af sin egen værdighed som storesøster. Louise synes, at han skal hedde ”lille Ida”, Emil fra Lønnebergs lillesøster, men han kommer nok til at hedde Rasmus.

Sidst jeg skrev i vandremappen ventede Gerda besøg af Birgit – Vidar og børnene. Jeg talte med Sinne, og hun fortalte, at de skulle komme på besøg i den nærmeste tid, måske er de kommet, vil du hilse Gerda, og vi håber, at de må få nogle gode dage hernede.

Det er kedeligt, at Sinne skal vente så længe på at blive indlagt, hun har fået besked på, at det bliver i september.

Vi glæder os til ferien og særlig meget til festen i Lystrup have.

Håber alle møder op (fra de 12).

Mange kærlige hilsener og på gensyn

Joan og Vagn

Andkær d. 5 – 8 – 79

Kære alle.

Tak for brevene og tak for samværet i ”Lystrup Have” ved Edel og Bents fine sølvbryllupsfest, og selv om solen ikke har vist sig meget i 1979 syntes den åbenbart også at den ville være med til at gøre dagen festlig, men efter Ansgars sang at dømme, har han også regnet med det. Jeg vil også gerne her sige Edel og Bent en stor tak både på børn – børnebørns og egne vegne tak at I tager med i alle generationer, vi var alle enige om at det var en dejlig fest, dejligt at også Birgit kunne være med, det er jo ikke så tit hun ser sin familie, men vil så gerne være sammen med jer.

Det var dejligt at have Birgit og de små hjemme i 14 dage men jo tomt da de var rejst. Godt jeg har Erling og Bente og hendes familie lidt tættere på.

De kærligste hilsener

Gerda

Løgumkloster 22-8-79

Kære alle!

Tak for brevene, ja jeg fik ikke skrevet i bogen før jeg tog herned på Feriekursus 14/8, og ville så gøre det straks efter, men nu er der alligevel gået en uge.

Fredag aften var der Gøglergudstjeneste kl. 22, som indledning til Klostermarked, det var en værre cirkusforestilling, der var mange gøglere og endnu flere tilskuere. Der kom 2 unge mænd ind med øl og krus og satte sig foran døbefonten på stengulvet; efterhånden sluttede flere kreds om dem og øllet flød på gulvet og snakken gik, en ret beruset lidt ældre kom ind med en plasticpose og viste frem nyt undertøj han havde købt, og trak op i skjorten og viste frem at han trængte til at skifte, lagde pose og undertøj fra sig op i dåbsfadet og var ret så højrøstet, men så fik nogle dekorerede gøglere ham da vist ud, det er måske helt i orden der bliver holdt en sådan gudstjeneste, men tilskuerne skulle holde sig væk, jeg skal i hvert fald ikke med mere.

Lørdag var vejret det mest strålende, man kunne tænke sig, da var der hestemarked på slotsengen altså lige her ved højskolen, der var mange flotte dyr og rigtig markedsstemning, der havde ikke været så mange heste siden tilbage i 30erne. Byens gader var lukkede og fyldt med boder og gøgl, det hele sluttede mandag med festfyrværkeri på slotsengen.

Søndag var en del af os ved Noldemuseet, og besøgte også grænsekioskerne, indkøb var nu mig det samme, jeg skulle ikke have noget, men endte alligevel med at slæbe 2 fyldte poser derfra.

I dag onsdag havde skolen arrangeret heldagstur til de gamle grænsesteder, Skibelundekrat – Skamlingsbanken, Kongeåen o.s.v. Det synes jeg, jeg havde set og hørt nok om, så i stedet tog jeg og en anden til Tønder museum – Højer sluse som bestemt ikke var imponerende, de er for øvrigt gået i gang med fremskudt dige, vist i fællesskab med Hollændere, vi var også en tur i Møgeltønder hvor vi spiste vores medbragte mad i Schakenborgs park (før vi kom til Højer) kaffen havde vi også medbragt, og drak den i Trøjborg slotsruin. I aften kl. 20.45 er vi af forst. Bork Hansen inviteret over at se refugiet, så jeg skal lige nå og ned med bogen på posthuset.

Kærlig hilsen

Astrid

Undskyld det lidt forhastede indlæg, det har taget mig en ½ time.

Næstved, d. 10/9  -79

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja jeg skulle have sendt bogen til Edith for længst, for tiden er Edith og Mogens jo i Italien, så opholdet i Næstved bliver lang denne gang.

Tak til Edel og Bent for en dejlig fest, og tak til I andre for behageligt samvær, også tak til Jutta og Jens for jeres gæstfrihed, det var en virkelig fornøjelse at se jeres havebrug.

Ja Kristen og Peter K og Mikki er flyttet ind her på Tværvej, det er ikke så lige en sag at sætte et gammelt hus i stand på kort tid, så kan de flytte ind til oktober er det vist flot. Peter går i øvrigt og skranter, og det bliver det jo ikke bedre af.

Vi har håndværkere her hos os selv for tiden, vi får sat nyt køkken ind, og der skal jo både snedker, elektriker og blikkenslager ind i billedet, nå sådan noget skal foregå, og det kan nok give nogle besværligheder.

Vi var nede og besøge Gunnars sammen med Edith og Mogens, de havde lejet en dejlig ferielejlighed ved Køge Bugt, og vi havde en hyggelig dag dernede, tak for sidst Grethe og Gunnar.

I haven går året nu på hæld, men man må vel sige, at året har været en af de bedre, jeg har endnu en del kartofler i jorden.

I får ikke mere denne gang.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsener fra os i Næstved

Kristian

Næsteved d. 28.9.79

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, den lå og ventede på mig, da vi kom hjem fra en dejlig ferie, vi havde lejet os ind i en villa 30 km syd for Rom. Huset lå på en skråning med en meget fin udsigt over Nemi søen, man skulle også kunne se Middelhavet, men det opnåede vi ikke p.a. af varmedisen over Campangnen, men om aftenen kunne vi se lysene i kystbyerne. Vi havde meget varmt vejr, så jeg fik brugt mit sommertøj.

Vi var i Rom flere gange og se på dens mange seværdigheder, man skal til Rom mange gange for at kunne sige at man har set det hele.

Vi var også oppe i Nemi by en lille bjergby meget charmerende, men også meget fattige, vi var oppe og se deres offentlige vaskehus, det bestod af 2 store cementkar med gennemløbende vand, vi så det ikke i brug med det var tydeligt at se at det blev brugt.

Vi spiste jo også friske jordbær. Nemi er kendt for at have friske jordbær hele året, de har også masser af blomster så der var ret så frodigt. Der stod også masser af små alpevioler i vejkanten og i skovene.

Ja så nåede Sinne da at blive indlagt, det var også lang ventetid, nu må vi jo håbe på et godt resultat, så du snart kan blive godt gående igen.

Ja, så går sommeren på hæld, vi har været ude at plukke pærer i dag, vi har en masse af dem, desværre kan de jo ikke holde sig så længe,

Nu kærligste hilsener fra os begge

Edith

Fredericia, den 10/10 – 79

Kære alle sammen!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og tak for de gode forslag m.h.t. at spare porto. Især synes jeg, at Pouls forslag er originale, og fortjener vores opmærksomhed. Måske er der nogle, der kan komme med forslag til yderligere udbygning af systemet.

Det er rart at høre, at så mange har haft dejlige ferieoplevelser i ind- og udland, og selv om det er længe siden, vi er kommet hjem fra rundrejsen i Grækenland, synes jeg alligevel, at jeg her vil fremhæve denne tur som den helt store ferieoplevelse for Ellen, Anna og jeg. Hans har jo senere været på den samme tur, og han var vist også glad for turen.

Vi håber meget, at Sinne nu snart kan komme helt over sine besværligheder med bentøjet, så hun også kan få del i rejselivets glæder m.m.

I slutningen af sept. var jeg med ca. 20 medarbejdere fra Ungd. Vel på studietur til Skåne, hvor vi besøgte en række døgninstitutioner for børn og unge, en helt igennem vellykket tur, hvor Højskolesangbogens skatte blev ydet fuld retfærdighed ved nogle dejlige sangaftener omkring pejsen.

Bodil er meget glad for at gå på Frederiksberg Seminarium; hun synes selv, hun er kommet i en særlig god klasse.

Mary har arbejde i en menighedsbørnehave tæt ved Enghave St. Hun har fået værelse på Otto Mønsted- Kollegiet. Hun er meget glad for sit arbejde.

Ellers skal vi jo til at tænke på, hvor vi skal sætte vores kryds ved det tilstundende folketingsvalg.

De kærligste hilsener fra os her på Grethevej 12 B

Ove

Pigerne har travlt med at strikke til Esters baby, hvis ankomst forventes o. mormors fødselsdag den 7/11.

Skannerup 17 – 10 – 79

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv, og tak for fødselsdagshilsenerne.

Her i Skannerup er alt vel, børnene har efterårsferie i denne uge, men vi har nu ikke ferie i denne omgang. Torsdag og fredag skal jeg til kursus i Herning, og mandag og tirsdag skal jeg en tur til København, jeg ved ikke om jeg når at besøge familien, da jeg er noget i tidspres, jeg skulle gerne nå hjem og sætte mit kryds, jeg synes ikke det er let at afgøre hvor man skal sætte det denne gang, man kan næsten tro der er lige meget, og alligevel kan man ikke lide at lade være med at stemme.

Søndag den 21 – 10.

Ja jeg blev ikke færdig med at skrive inden jeg var på kursus, men der er nu heller ikke fordi jeg har de store ting at berette. I dag har vi været i Århus, vi skulle skrive en sang til Guldbrylluppet i Hobro. I går var vi på udflugt sammen med beboerne på plejehjemmet, vi var blandt andet på Lystrup Have, vi hilste på Jesper, vi så også Bent men han havde vist så travlt med at sælge bøger at han ikke så os.

Til slut mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 22 – 10 -79

Kære alle!

Tak for jeres breve, og tak til Poul for interessante ideer til besparelse af porto.

Så er efterårsferien slut, vi nød at have Hanne hjemme i sidste uge, ellers er hun jo kun hjemme ca. hver anden weekend, men hun befinder sig godt i Rønde og nyder kammeratskabet på skolen, den 4. nov. skal vi nok op på skolen til orienterende forældremøde. Vi var oppe og besøge Lars en dag i efterårsferien, og om aftenen kom Bent og Jørgen og Poul og spiste middag, Lars har købt et flygel, så nu kan han dyrke sit musik lidt mere igen, han skal på kursus i København den 29. og 30. i denne måned, og skal samtidig kontakte en som hans forhenværende spillelærerinde har anbefalet ham at tage nogle undervisningstimer med.

Søndag den 28. oktober skal vi til barnedåb i Tørring ved Erik og Mona, de fik en lille pige den 6. september på deres 10 års bryllupsdag.

Ja, så står valget for døren, men vi har nu ikke som Gunnar problemer med, hvor vi skal sætte krydset, det forbavser i øvrigt Bent, at Gunnar, der som ham, går stærkt ind for at hjælpe de alkoholskadede, er i tvivl.

For mit eget vedkommende er det der vejer tungest, nok at stemme på et parti, der vi gøre en indsats imod fosterdrab, som jeg synes er en meget alvorlig ting, at vi som et såkaldt kristent land med vore love, har givet grønt lys for. I øvrigt er Jesper meget optaget af valget, jeg kan mærke at det optager ham og hans kammerater i skolen, han ved hvad flere af dem vil stemme på, men han ligger ikke politisk på linie med sine forældre, da Glistrup er hans ”idol”, man spørger mange i denne tid: ”Vil du stemme på Glistrup”. Heldigvis svarer de fleste nej, men ellers skilter mange jo ikke med, hvad de stemmer på, for øvrigt en ting, der har undret mig. For man stemmer vel også på det man mener er bedst, og så skulle man vel også ville vedgå det? Desværre kan man jo nok nogen gange frygte, at for mange stemmer mere på det der gavner egen pengepung, end på der gavner vor land og folk i helhed.

Med de bedste ønsker om et godt valg for vort land og folk sendes de kærligste hilsener til jer alle fra os her

Edel

Ballerup d. 5/11 – 79

Kære alle!

Tak for brevene i bogen, der er nok ved at være på høje tid, at jeg får den videre på farten, jeg fik den fra Edel, mens jeg var indlagt; men der var faktisk ikke megen ro til skriveri der, havde jeg tænkt på det, kunne jeg som Edel sagde, have sendt bogen med Lars til Århus, da han besøgte mig den 29/10.

Tusind tak for Jeres kærlige opmærksomhed mod mig under min indl., for besøg, hilsener, breve, blomster, frugt, chokolade – ja for alt.

Jeg blev udskrevet i onsdags, det var dejligt at komme hjem, og jeg klarer mig godt; men jeg skal være forsigtig den første lange tid, jeg må gerne gå ud med forsigtighed, og forlænge turen pø om pø; men offentlige transportmidler må jeg endnu ikke benytte. Jeg har været til ambulant behandling på Ortopædisk hospital i dag og skal igen onsdag og fredag, så skulle jeg være færdig der.

Jeg fik tid til at aflægge visit hos et par af mine tidligere medpatienter, bl.a. min tidligere stuekammerat, og jeg så da, at Lars´ buket endnu stod pænt, og det er en hel uge siden, han var der.

Sidst i denne måned skal jeg til kontrol på Rigshospitalet, og falder det tilfredsstillende ud, regner jeg med, at jeg også bliver afsluttet der, men min egen hjemmetræning skal jeg jo fortsætte med, fysioterapeuten skrev et program op for mig.

Det var en slem forskrækkelse med Hans, der sådan faldt ned på arbejde, og netop på 65 års fødselsdagen; men godt der ikke var brækket noget eller andet alvorligt, selvom ømme forslåede muskler også er ubehageligt. Jeg talte med Hans i går, og det var hans agt at gå på arbejde i dag, jeg synes godt, han kunne være blevet hjemme et par dage mere.

Nu venter vi snart spændt på nyt fra Ester og Poul, Ester sagde til mig, det skulle være den 7/11, vi får se om det slår til.

Rigtig mange kærlige hilsener til alle store og små

Fra Sinne.

(Tegning af et hus med bølger/åer under…) 9-11-79

Brevet er skrevet med meget lilleskrift

Ref. Til Hanses brev mrk. 9 – og nu skruet over gevind.

–          – Jenses brev mrk. 10 – ja, jeg besøgte jer en sommerdag, men ingen var hjemme.

–          –  Vagns brev – 11. -ja, der er nogen er kan, det var nærmeste omvej

–          –  –                 –  12. -Ja, hjærteli te løgge med det.

–          –   Gerdas brev  13. – Ja, ogsån tak til Edel og Bent

–          –   Astrids brev 14 – Gedemarked kaldes det vist.

–          – – – –                 15 – forståeligt

–          –               16 – Ja, jeg anbefaler også Skamlingsbanken som sikreste bank i dagens Danmark   

–          Kristians brev 17 – Ja, vandværkerne har været glade i år.    

–          Ediths brev    18. – ja, det ligner Mols, stor udsigt, somme tider helt til månen           

–          – –                  19 – dem har vi også mange af de holder sig godt i dybfryseren

–          Oves brev     20. – Sæføli det bedste forslag, se hvor lidt papirnusseri jeg bruger

–          – – –               21. – Vælg kryds ved sofaen, forskellen er ens.

–          Gunnars brev nr 22: Jeg så også Bent på en ”Godsaktion”, han hilste ikke på mig, han var i selskab med ”Napoleon”  

–          Edels brev nr. 23: Ja her er prøven i praksis – det længste korte brev

–          – –                   24 – Rønde en herlig by

–          . – –                 25 – ja, tak for sidst, og hilsen fra os derhjemme.

–          – – –                 26 – Ja, jeg stemmer også på sodavand.

–          Sinnes brev    27 – Ja den porto er smidt ud af vinduet

–          – – –                 28 – ja, vores høje alder giver tung hoved, er det tomt giver det buler indad – grødfyldt buler udad.

Refererende til mine tal 1-2-3-7

Jeg slutter med mit eget nye nr. 9 = glædelig jul, godt Nytår og tak for det gamle.

Og til slut mit eget store nr. 8

Poul i Århus

Anemonevej 23-11-79

Kære alle!

Tak for Breve og Hilsener, og mange Tak for samvær og opmærksomhed til min fødselsdag.

Ja, saa staar julen for Døren, vinteren har ikke været slem endnu og i Oktober havde vi da fint vejr meget af Tiden.

Pa Tapperiet aar vi muligvis ind i en lidt flov Periode, Ledelsen forsøger dog at øge Eksporten, hvis det lykkes skulde der være arbejde nok, saa de løst ansatte er jo spændt paa udviklingen.

I Søndags var Gerda og jeg en tur i Brædstrup, vi mødtes i vor Frelsers Kirke, saa vi nåede lige derom til Middag.

Med de kærligste Hilsener

til jer alle Hans

”Karlsbo” d. 2-12 1979

Kære alle.

Tak for breve og hilsener, og tak for samvær i de 5 måneder der er gået, siden jeg sidst skrev i bogen.

Jeg er ikke tilhænger af så drastiske reformer som Poul foreslår, selv om jeg vil indrømme med svenskerne ”at alle støtter er bra uten om dom tråkiga”.

Nuværende bog har været i omløb godt 2 år, og har vel ca. 1 ½ tilbage endnu, og allerede nu er bindet ret medtaget, jeg kan ikke se nogen fordel med så stor en bog, som skal tåle rejsen 3 ½ – 4 år, selv om mit ønske er et løsbladesystem, men et proper og pænt bind, til at samle brevene i og et til rejsebrug, forstår jeg mit ønske er utopi, og har ikke andet at sige om det.

Her står alt vel til, vækstsæsonen har været god for de unge træer, vi har fået megen regn, i november målte jeg 132 ½ mm.

Jeg har fået samlet en del brænde i efteråret, 10 rum-m. Har vi skovet og hentet i en skovved Give, og for tiden er jeg i gang med vores egne gamle hvidgran, og der nærmer jeg mig også 10 m, det er med store knaster i som giver varme to gange.

Det er gået rigtig godt med at avle grøntsager, selv om det ikke har været det helt store.

Kommer I på egnen håber jeg I tager jer tid til at kigge ind.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 9. december 1979.

Kære alle

Tak for brevene og breve og telefonsamtaler til min fødselsdag.

Bortset fra nogen forkølelse i ny og næ i denne fugtige tid står alt vel til både i Allerød og her.

Rasmus vokser godt til, han er en nem glad og god dreng med 2 tænder.

Vi kiggede lige ind i Allerød på vej hjem fra ”Fasters Hus” og minsandten ikke om drengen, der endnu ikke er ½ år begyndte at træne i at gå i en gåstol.

Louise glæder sig til jul, men er ikke særlig begejstret for nisser og julemænd.

Der er en besynderlig verden vi lever i, det er som om de der skal styre, både her og i den store verden ikke formår at styre det de er sat til.

Det var trist for Jens Christensen og hans kone at de skulle komme så slemt til skade. Jeg forstår ikke rigtigt, at Jørgen Christensen fra Sandvad, som jeg har kendt, kan have en søn på over 80 år, men det er selvfølgelig rigtig, når Jens fortæller det og alderen står i avisen.

Jeg håber, at den lille dreng på avisudklippet er mig og ikke Jens. Der var en der troede det var vores borgmester, men det er en dame, og jeg kan jo ikke gøre for, at man har iført mig tøj af feminin udseende, nå i næste nummer har jeg C.B.-uniform på.

Vi er inviteret til Allerød juleaften, herfra starter vi så op til Smidstrup hvor Joan serverer julefrokost for 14 1. juledag. Skulle nogen af jer få lyst at være med bliver der nok en bid brød, en skål kål og en tår øl.

Jeg håber, at alle med andel i ”de 12” må få en god jul.

De kærligste hilsener

Joan og Vagn

(I teksten refereres der til et avisudklip fra Hvidovre Avis fra den 05.12.79 med et billede af cirka 2-års dreng. Overskrift: Julesamarbejde.

EKSTRA-GRATIS-GEVINST: I denne uge bringe set billede af en kendt person her i Hvidovre – og opgaven går ud på at gætte hvem der trækker julelotteriet? Svar sendes til….

Hvem trækker julekalenderne? Vedkommende har sin gang på rådhuset….)

Andkær d. 6 – 1 – 80

Kære alle.

Tak for brevene her og for julehilsener.

Men desværre må jeg begynde med en meget stor undskyldning da jeg næsten har haft bogen en hel måned forhåbentlig bliver I ikke alt for utilfredse med mig.

Men håber I alle har haft en god jul. Ja desværre har det jo ikke været godt med Sinne, det var jo trist at hun skulle blive så dårlig og få så høj feber når hun havde taget mod til at rejse på ferie.

Jeg nød jo rigtig at være sammen med børn, børnebørn og svigerbørn i julen, trods de to tomme pladser har vi haft det dejligt jo også festligt med hinanden, de er nu alle så gode ved mig, både store og små. Børnebørnene er jo kære, hver alder har sin charme så det er ikke nemt at sige hvem der er sødest.

Vi havde jo den glæde da Birgit var hjemme, at Ester og Poul kom herop så fik vi deres yndige lille pige at se og hun er dejlig en rigtig lille dukke med klare øjne og det er ud som om hun allerede følger med i hvad der sker om hende.

Om søndagen var Bodil, Birgit og jeg i kirke, det var Erna Lindegård og da vi kom ud af kirken sagde Bodil uden videre kommentar: ”en præst det er en mand”, så var det slået fast, men skal vi regne efter radiogudstjenesterne er der mange kvindelige præster nu, men det gør vel så heller ikke noget.

Vil slutte med at ønske store og små alt godt i 1980, vi her i Danmark har jo trods alt meget at sige tak for, og bør alle håbe og bede om at Danmark må blive bevaret som et frit og kristent land.

Kærlig hilsen

Gerda

Vejle 23 – 1- 80

Kære alle!

Tak for brevene, ja så er vi kommet ind i firserne, hvad de næste ti år så vil bringe os, er for længst blevet tredje generation, og er snart alle over 50 år, jeg glæder mig også over at vi nu som sygeplejerske kan gå på efterløn, når vi bliver 60 år, det er rart at have muligheden, selv om man måske ikke benytter det lige med et samme.

I julen var Hans, Sinne og jeg + Henrik en tur i Vamdrup og besøge Helga Rosenkjær, hun havde bidraget med stof til den slægtsbog Anton Jørgensen har skrevet, (se Oves omtale af ham 17/3 – 78) og fået et eksemplar af bogen i vist noget revideret udgave, dem syntes hun vi skulle have, for hendes familie havde ingen interesse af den, når hun var borte, og hun er efterhånden 86 år, men er en nydelig dame, bor alene i det store hus, og klarer alt uden fremmed hjælp.

Vejret har været gråt og trist på det sidste, selv om man trods alt kan mærke at dagen bliver længere, men det er nu så skønt at se solen.

I lørdags var Henrik og jeg en tur i Askov for at besøge Hilde, som vi var sammen med i Askov 75-76, hun er der nu igen for 3die gang. Forstanderen Helge Skov er opstillet til bispevalget i Ribe. Økonomisk kniber det vist meget for Askov, der er også bygget stort og flot de senere år, der var flere af de gamle bygninger, der måtte falde for brandtilsynet. De var vist 150 elever, der kan være 250.

Jeg rejser på vinterferie til Tenerife den 20. febr. og bliver borte i 14 dage, det glæder jeg mig meget til.

Postvæsenet har igen glemt at stemple frimærkerne, så nu bruger jeg dem igen, det er nogle værre kluddermikler der er ansat i postvæsenet.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 10-2-80

Kære alle!

Tak for jeres breve.

I aften skal vi ud og aflevere bogen til Edith, det glæder vi os til.

Kirsten og Peter har nu fået det dejligt ude på deres gård, nu er beboelsen stort set i orden, der mangler bryggers og kælder – der skal ordnes, men plads har de jo nok desforuden, køkken på over 30 kvm, 2 stuer, soveværelse, bad, toilet. Nu er der 1 t.l + 5 t.l. (tønder land) i forpagtning, det er en firlænget gård, men udlængerne er i meget dårlig stand, gården ligger midt i landsbyen, dog med åben mark ud mod øst og udsigt til Ladby kirkeruin.

Jill og Jens Peter går i giftemålstanker; vi regner med at skulle til bryllup i maj. I løbet af 1981 skal de begge 2 arbejde ved sygehuset i Malmø.

På fabrikken er der for tiden fuld beskæftigelse, vi har aldrig før været så få ansatte til at lave så meget.

I har jo nok sikkert hørt om Næstveds byggematador (Bøje Nielsen), nu vil han bygge et nyt rådhus til byen på Gl. Magle mølles areal, han vil bygge 2 kolosser på 30 etager, så skal der være rådhus i de nederste etager.

Jeg går hver dag tur med Buller. Nu længes jeg snart efter noget bedre føre, men i går og i dag er det helt tosset, ovenpå al sneen har vi nu fået et grimt islag at slås med.

Jeg kommer til at tænke på derhjemme i Gl. Sole når rendestenen var frosset og vandet fra Bryggerset løb ud over gårdspladsen, så tog far et gammelt strygejern og satte ind i komfurilden, når den så var gloende, tøede han en rende i rendestenen.

I får ikke mere denne gang.

Mange kærlige hilsener

fra os i Næstved

Kristian

Næstved 13.02.80

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”,

Ja Kristians var ude at aflevere den søndag, Kirsten og Peter var her også så vi havde en hyggelig aften.

Så har vi da endelig fået tøvejr, men nu må vi se hvor længe det holder, der har været grimt føre med islag m.m.

Søndag d 27. januar var vi til barnedåb i Fredericia, det var en meget festlig dag, og den dejligste lille pige var det, hun kom til at hedde Kristina, selve barnedåben foregik jo i Kristianskirken om eftermiddagen, Bodil og Pouls bror stod fadder, vi var så til frokost hos Oves og middagen efter barnedåben var hos Pouls forældre.

Vi var taget til Hans om fredagen og tog først hjem herfra mandag, så vi fik en hel lille ferie ud af det, Puk var med og så i pleje deroppe søndag.

Ja nu må jeg se at få skrevet færdig, jeg troede jeg kunne nå det mens jeg var på vagt, men det har ikke rigtig været ro til det, jeg har ellers love Kristian at sende den hurtig videre.

Jeg har heller ikke rigtig noget spændende at fortælle så jeg vil slutte med de kærligste hilsener til alle fra os begge

Mogens og Edith

Fredericia, den 29/2 – 1980.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Ja, det er jo ikke ofte, jeg får lejlighed til at skrive i ”de tolv” på en dato, som angivet ovenfor, men denne gang får jeg altså lov.

Tak for hilsener, gaver m.v. til vort barnebarn, som udvikler sig godt, og som er til stor glæde for os alle her. Desværre har hun ikke fået en fast dagplejeplads endnu; men passes indtil videre af nogle af Ester og Pouls venner, når Ester er på universitetet. Det går i øvrigt vist udmærket.

Den eneste tid har været præget af generalforsamlinger – 5 indenfor en uge – et par har dog været afholdt samtidig, så jeg er sluppet for et par af dem.

I KFUMs Boldklub planlægger vi byggeri af nyt klubhus til 1,8 mill.kr, så det giver nogle spekulationer.

På ”Erritsøhus” bygger vi p.t. to nye afdelinger til børnene til ca. 3,4 mill., men dette byggeri finansieres stort set af offentlige midler via Vejle Amt, så spekulationerne her er af en anden art.

Jeg har endnu ikke været på besøg hos Helga Rosenkjær i Vamdrup, men nu går det jo mod lysere tider og forhåbentlig får vi også bedre vejr og bedre føre, så må vi se at gå gjort noget ved det.

I næste uge – fra mandag til onsdag – skal Anna på kursus på ”Nyborg Strand”. De har for øvrigt haft en større brand i de beskyttede boliger, der er bygget i forbindelse med plejehjemmet – 1 lejlighed udbrændte.

De kærligste hilsener til jer alle

fra os tre her på Grethevej

Ove

N.B: Scotty er død, og vi har endnu ikke fået nogen ny hund.

Skannerup 15 – 3- 80

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv, jeg synes næsten det bliver mere spændende med årene, os i Skannerup har nu heller ikke set så meget til familien det sidste års tid.

Vi var jo lige over for at gratulere Bent, ja nu er der jo kun Edel og Grethe der ikke har rundet de 50, og hvis jeg husker rigtig så er Edel tæt på.

Her i Skannerup er alt vel, vi glæder os til at være sammen med familien til Jens Peters konfirmation på St. Bededag.

Ja jeg har haft bogen rigelig længe denne gang, jeg regner med at tage bogen med til Brædstrup i morgen, Jens Peters hold har vundet deres pulje i Håndbold, og skal nu spille om kredsmesterskabet og det er netop i Brædstrup. Vagn burde have sendt os billedet inden jul så vi kunne have deltaget i konkurrencen.

Det er ikke så let at være politikker i dag, alle synes åbenbart at alle andre end en selv burde være anderledes og vise mere samfundssind, jeg er ikke hel klar over hvordan det er ned i afgrunden, som vi skulle være på vej ned i, hvis det er fattigdom og afsavn som vi kender det fra vort barndomshjem, så er det måske ikke så slem, selv om vi kører meget i bil, så huske vi de bilfri søndage i 73 som noget ganske rart; men måske er det ikke så let blot at skrue tiden 35 år tilbage; men jeg tror da ligesom Edel, at vi skal værne om de åndelige værdier som findes i vor kristne kultur.

Nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 18-3-80

Kære alle!

Tak for jeres breve. Som Gunnar skriver afleverede han bogen her i søndags. Jens Peters hold vandt 2 kampe og kom i finalen, men efter det Jesper fortalte, tabte de den kamp. Jesper var med Gunnar ude og se på kampen, Gunnar kørte lige fra den sidste kamp hjem, han havde jo bilen fyldt med håndboldspillere.

Gunnar havde da været indlagt til undersøgelse og fået at vide det ikke var noget alvorligt, men vist nogle indre spændinger bevirkede generne med at han af og til var syg, han får så nogle piller der skulle modvirke den spænding.

Vi havde også besøg af Hans i søndags, men ellers har vi ikke set meget til familien den sidste tid.

Tak for den fine gave til Bents fødselsdag. Det var jo meningen det skulle gå stille af, men der var alligevel nogle der kom med en present, dem bød vi så til et stykke smørrebrød om aftenen, og det blev også en hyggelig aften og Jesper syntes så godt om det så han har bestemt sig for at give smørrebrød når han bliver 21 år.

Det er meningen at Jesper skal flytte ned og bo på Lars´ værelse, så vi skal have det gjort i stand og indrettet som han gerne vil have det, Lars skal så ”låne” det når han er hjemme. På lørdag skal vi op til Lars med alle hans bøger og forskellige ting han har haft herhjemme, han har jo god plads i hans lejlighed.

Hanne ser vi ellers ikke meget, men nu får hun da en dejlig lang påskeferie.

De kærligste hilsener fra os alle her

Edel

Ballerup d. 22/3 – 80

Kære alle sammen!

Rigtig mange tak for breve og hilsener.

Så går vi vist alle og venter på foråret; men foreløbig lader det vente på sig, solen skinner godt nok dejligt i disse dage: men uh ha hvor er det bidende, når man kommer ud i blæsten, og der tales om mere sne. Her er der svundet godt i snebunkerne, Kristian sagde i går, at der stadig lå meget sne hos dem. Trods alt vrimler de små erantis op af jorden i haver og parker, de dejlige små forårsbebudere.

Jeg er inviteret til Næstved de første 2 påskedage, det var meningen vi en af dagene skulle besøge Kirsten og Peter i deres nye hjem på den gamle gård.

1.påskedag inviterer Joan og Vagn til frokost i ”Fasters Hus”, de to familier fra Næstved kommer også. Joan er begyndt at arbejde igen. I den kommende uge har hende og Vagn ferie, og de bor da i Smidstrup.

Fredag d. 28/3 har de lovet Louise at tage hende med på Amalienborg Slotsplads for at se garden, når den trækker op i rød galla i anledning af dronning Ingrids 70 års fødselsdag. Joan spurgte om jeg ikke ville med.

Angående Antons slægtsbog har jeg talt med Sine og Kathrine om det, de finder det helt i orden, at Helga har givet den til os, jeg tror, de synes at Ove skal have den. De er så glade for at du kom til Antons begravelse, og at du besøgte ham den sidste tid.

Anna Jørgensen fyldte 78 d. 3/3, og da jeg samme dag var på Rigshosp., gik jeg derhen for at gratulere, og dumpede ind i en større familiekomsammen (damer), der var Kathrine, de to søstre, Else fra Odense (med sin yngste datter) og Gudrun fra Vordingborg, endvidere Erna fra Glostrup og en ung pige, der hed Marna, Axels datter.

Prof. På R.H. var godt tilfreds ned mit ben, og jeg blev afsluttet der. Jeg må ikke ”sparke fodbold”; men må ellers foretage mig de fleste ting, også uden stok, hvis jeg synes det. Mange kærlige hilsener til alle

fra Sinne

Sender et avisudklip fra Berlingske 4/3 -80. Var det ikke i julen, vi kom til at tale om dr. Heegaard?

Aarhus 7/4 -80

Kære alle!

Ja, jeg er lige hjemme hos far for at holde påske, og da det er ved at være tid for ”De tolv” at vandre videre, fik jeg lov til at skrive en hilsen med. (- At jeg er ”hjemme” er nu så meget sagt. – det meste af tiden har jeg været sammen med venner fra tidligere, som jeg følte jeg har forsømt….).

I har vel hørt noget om al det der sker i Odense? Det har taget en del på såvel Ingrid som på mig at flytte hver for sig, det er lidt svært at tale sammen i denne tid, men vi håber da begge på, at vi finder en ordning som vi trives ved, så vi kan vedblive at være gode venner. Inger Cecilie har faktisk klaret hele denne historie vældig godt, – hun er meget glad for at bo hos mig (2 x ugt.), og jeg har indtryk af at hun trives godt hjemme hos Ingrid.

Inger Cecilie fik sin ”hospitalsdebut” d. 8/3, hvor hun blev indlagt efter et tilfælde af feberkramper, – det viste sig at være skarlagensfeber, men det kom der først besked om fem dage efter – dagen efter hun var udskrevet. Et senere besøg med EEG har givet mistanke om (en mild form for) epilepsi, så nu skal vi holde hende under observation og så skal der tages stilling til evt. medicinsk behandling i løbet af en månedstid.

Jeg havde jo fundet to værelser at bo i, men er blevet sagt op allerede (kommunen har krævet, at de ikke bruges til beboelse), så jeg skal ud at finde et andet sted at bo, – det er lidt træls, nu må vi se om det kommer til at gå ud over min eksamen, det må jeg jo så leve med….

Ang. Helga Rosenkjær: Tænk, at hun er 86 år nu. Da Else og jeg var på cykletur i Schlesvig i 66 besøgte vi hende på vejen sydover, jeg huske den dag så tydeligt: vi var kørt fra Kolding og var gennemblødte. Else vidste så, at Helga Rosenkjær boede i Vamdrup, så vi spurgte efter hende i en blomsterbutik, og tænk, så vidste de hvem det var (hun hedder vist ikke Rosenkjær længere, gør hun?). Det blev til en meget hyggelig eftermiddag og aften, hvor vi bl.a. spillede en del klaver.

Nå, nu vil jeg slutte og give lidt plads til far, han tænker vist stadig på portobesparelser… Personligt synes jeg godt om Moster Astrids måde at klare det problem på… (23/1 -80). Vil det ikke være synd at gå over til løsblade?

Til slut sendes de kærligste hilsener til jer alle

Ole

Aarhus, 15/4 – 80

Kære alle!

Far har gemt bogen, så jeg også kan få skrevet i den. Det er morsomt at læse, hvordan alle har haft det i det forløbne år. Denne gang må far vel spendere nye frimærker, de har vist stemplet, da bogen kom.

I oktober -77 ser jeg at far har skrevet, at jeg var rejst til Lillehammer for at blive nogen måneder, det er jo efterhånden blevet 11 måneder i ø-riget nord for Tronhjem (350 km), det var interessant, og menneskene var hyggelige, men det er ligesom Lillehammer, som er favoritstedet, der foregår så mange spændende ting, de sidste par måneder har været travle, vi har prøvet at få lavet en Steiner-børnehave, og forhåbentlig senere en skole, og det ser ud til at lykkes.

Ellers er jeg på gennemrejse til Schweiz, for nogen måneders studieophold i Dornach (Basel), der er et par naboklinikker i nabolandsbyen, hvor de arbejder med antroposofisk medicin, som jeg også så småt er begyndt at praktisere.

Jørgen arbejder stadig ved kommunens fjernvarmevæsen, men regner ikke med at have arbejde der længere end til 1. maj, det var et bestemt arbejde, som han blev ansat til. Endnu har han ikke fået noget andet, men han er meget god til at udnytte tiden herhjemme og har vist ikke noget imod nogen måneders ekstra sommerferie. Desværre er han ikke så optaget af havearbejde som familiens øvrige medlemmer. Det er dejligt med alt det grønne, som begynder at dukke op i haven, i Lillehammer ligger der stadig en del sne, selv om de sidste soldage har fået meget til at forsvinde. Man kan dog stadig tage sig en skitur oppe på fjeldet, hvis man er entusiast (det er jeg ikke!), i sidste uge havde jeg gæster fra Ålborg, som drog ud hver morgen med rygsæk og madpakke og kom trætte hjem hver aften, heldigvis behøvede jeg ikke at være med hver dag, selv om det også kan være morsomt, når man først er kommet ud i det.

Hvis nogen besøger Helga Rosenkjær må I hilse hjerteligt, det var et meget hyggeligt besøg, som Ole skriver. Det får mig til at tænke på et andet besøg jeg var på for et par uger siden, hos en familie Kaltoft, lidt uden for Lillehammer, han er fra nordsiden af Vejle Fjord og læste op af Anton Berntsens digt, det var morsomt.

Nu må I have det rigtig godt alle sammen, med et lyst Forår og en god sommer.

Og velkommen her og i Norge!

Kærlige hilsner fra alle her i Aarhus,

Else

(brevet er skrevet med meget lille skrift)

Århus 15-4-80

Kære alle!

Jeg fortsætter mine spareforslag – her er et – skriv småt, det sparer papir og bogen kan være tyndere; Astrids forslag om portogenbrug løser problemet.

Jeg takker for bogen, Else og Ole har skrevet det jeg vilde skrive, så jeg fatter mig i korthed og glæder mig til St. Bededagskonfirmationen.

Jeg synes der er flere der skriver om afgrundens rand – ja men lyt da til LO-formand Thomas Nielsens vise ord ”sæt renten ¨ned til det halve” – det er den halve sandhed – vi andre siger, den skal helt væk.

1.maj skal jeg til Ringhals Atomværk i Sverige og se om det virker, vi vil jo gerne have billigt elektricitet, det er jo det det drejer sig om.

Jeg vil spare papir og slutte med mange kærlige hilsener.

Jeg troede ellers ”sommertid” gav en time mere i døgnet.

Poul fra Århus 

Anemonevej 24-4-80

Kære alle

Tak for Hilsener og Indlæg i de tolv.

Saa kom Foraaret da omsider, men det var vel nok en støvet omgang i Lørdags, men jeg tror ikke, der er sket ret store skader paa Egnen.

Jeg har ikke været meget i Haven endnu, men nu kan jeg vel ikke udsætte det ret længe, jeg tror ikke det frøs sidste Nat eller har vi haft Nattefrost nogle Nætter.

Jeg var inviteret til Bryllup i Sverige, Jens Peter skal giftes den 16. Maj.

Men jeg har sendt afbud, det er jo en meget lang tur.

Der er ret travlt paa Tapperiet, der er kommet 5 Afløsere ind, saa vi kan køre hele tiden, bortset fra Maskinstop, dem er der jo en del af.

Med de kærligste Hilsener

Hans

Karlsbo d 30 – 4 1980

Kære alle

Tak for brev og hilsener.

Jeg må se at komme i sving i skriveriet så regner jeg også med at komme let om ved portoproblemet i denne omgang.

Jeg har travlt i skov og have for tiden med at så, prikle og plante, de tidligste kartofler står indtil videre fint under plasten.

For et par dage siden fik vi 10 mm regn på en dag, det var den bedste dag, de sidste to måneder i april nåede vi sammenlagt 29 mm.

Jeg har vandet lidt den sidste uges tid, og de små graner ser godt ud, nu håber vi jo på at nattefrosten ikke vil husere for voldsom, vi ligger jo udsat. Jeg regner med at træffe en del af eder st. bededag, så jeg vil slutte med de kærligste hilsener.

Jutta og Jens

Hvidovre, den 8/5 1980

Kære alle.

Tak for breve og samvær til konfirmationen i Skannerup. Det var en dejlig fest, hvor kun en af skribenterne i ”de 12” manglede, Alligevel må vi konstatere, at man ikke får talt med hver enkelt, som man gerne ville. Vi siger særlig tak til Grethe og Gunnar for den gode dag i skabte for Jens Peter og gæster.

Vi går nok i gang med isolering og modernisering af køkkenet i ”Fasters Hus”. Det er det eneste sted, der ikke er isoleret, og så er det jo dyrt med opvarmningen, men det koster også med nye køkkenelementer.

Joan forkølede sig i ”Legoland”, ja, nu er det ved at være overstået, det var ellers højt vejr, da vi var i Legoland, men som det også er tilfældet i dag, er det en kold sommer indtil nu.

Louise var helt oppe på mærkerne i Legoland; hun skulle prøve det hele helst et par gange.

I morgen aften skal hun sammen med mormor i Cirkus Benneweis. Det er billetter Joan har fået af sin nye arbejdsgiver Københavns kommune.

Nu varer det ikke så længe før sommerferierne begynder; vores er endnu ikke fastlagt, men Sussi, Lau og børnene har bestilt ”Fasters Hus” Sct. Hans og 3 uger frem, og da må vi kun komme i weekenderne. Hvis nogen af jer kommer hertil i sommerens løb, er I velkomne i ”Fasters Hus”.

Ja, da jeg fik mappen af Jens i Skannerup, er det svært at finde noget nyt at fortælle.

Med hilsen fra hjem til hjem

Joan og Vagn

Andkær d. 26-5- 80

Kære alle

Rigtig mange tak for brevene, og tak for samværet i Skannerup, dejligt at se så mange af familien, men allermest tak til Grethe og Gunnar for den festlige dag, det var jo en flot konfirmand Jens Peter.

De var også dejligt at se de små, det er ikke nemt at sige hvem der var sødest af de fire, lille Rasmus har jeg ikke set før og han står ikke tilbage, en dejlig gut er han, men køn er de alle fire.

I dag har Hans og jeg været i Brædstrup, hvor vi havde en hyggelig dag, Hans hentede mig, og vi startede i Gauerslund Kirke, den første vi hilste på der var Alfred Martinsen fra Gl. Sole, hans kone er organist hos os. Astrid var hos Henrik.

”Til lykke” Karen og Kristian med jeres brudepar.

Og de kærligste hilsener til alle med ønsket om en god sommer

Gerda.

Vejle 10-6-80

Kære alle!

Tak for brevene, ja så må jeg hellere se at få skrevet lidt i bogen, selvom det ikke er de store nyheder jeg har at berette om.

Jeg synes også, der er en tendens til at gøre brevene lidt korte, og Pouls ide med at skrive med små bogstaver tiltaler mig heller ikke, jeg må nu også bruge lup for at læse det, og både små bogstaver og korte breve forlænger denne tykke bogs levetid, og vi sparer ikke porto på denne måde, og posten havde husket at stemple Vagns brev denne gang, derfor dette hjertesuk.

Klokken er 21.30, jeg sidder ude på altanen med meget lidt tøj på og skriver ved dagslys, jeg er nattevagt i øjeblikket, og har på grund af varmen ikke sovet ret meget og heller ikke haft energi til at opsøge svalere steder, så jeg bare sveder og er sløv og uoplagt.

Det tordnede lidt i nat og der kom nogle gode byger, men ellers har vi ikke fået meget vand her på egnen, jorden slår revner alle vegne.

I søndags var Gerda og jeg en tur i Sønderskoven og nede i nærheden af mosen, det var en ganske dejlig tur, men myggene var lidt grådige. Bøgegrenene i skovkanten var helt brune, det har nattefrosten forårsaget.

Nu står sommerferien for døren, jeg har ferie fra 18. juli til 13. august, Henrik og jeg har meldt os til et 14 dages højskoleophold på Rys højskole hos Niels Højlund, emnet er Historien – hvad nytte er den til? Om historie som en udvidelse af vore oplevelses og forståelsesmuligheder, fra 27. juli til 9. august, det glæder jeg mig til, programmet lyder i hvert fald spændende.

På torsdag bliver Edel så 50 år, det er meningen at jeg samler Gerda op ved banegården kl 17.25 og så kører vi om og afleverer gaven. Det kan godt være Henrik kommer torsdag eftermiddag og tager med derom, ellers kommer han fredag, når jeg går af vagt.

Slut for denne gang.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 19 – 6 – 80

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Jeg har en aftale med Edith, at hun kommer og henter bogen på lørdag, så nu må jeg se at få skrevet i den forinden.

I går den 18. juli (Karens fødselsdag) fik vi nye kartofler for 1ste gang i år, det er ikke særlig tidligt, jeg har droppet plastikken i år, og det gør nok noget.

Ja så fik vi jo Jens Peter gift, og vi havde nogle gode dage i Sverige. Vi var væk i 4 dage, og vi havde meget fint vejr til turen. Vi havde lejet et folkevognsrugbrød, så vi havde god plads. Ellen, Sinne, Kristen og Peter og Karen og jeg. Jills mor gav middag hos Peter og Jill, da vi kom om torsdagen. Jills far hentede os i bus til brylluppet i Døderhult Kirke, vi kørte sammen med de øvrige bryllupsgæster, bortset fra brudeparret der kørte hos præstem som viede dem, han var ikke præst ved Døderhult Kirke, men inde i Oskarshamn. Men både Jill og Jens Peter kendte både præsten og fruen, og de var også med til festen bagefter, det var en højtidelig fest i Kirken, ikke så meget forskelligt fra et dansk bryllup, men brudeparret stod op lige fra de kom ind i kirken til de gik ud igen, og de fik risengryn umiddelbart efter, at de var kommet ud af kirken. Derefter gik turen til en lille by, 20 km fra Oskarshamn, der hedder Fliseryd (?), hvor bryllupsmiddagen var klar, og der blev sørget godt for os. Vi sluttede den vellykkede dag hjemme Jill og Jens Peter, hvor et stort gavebord ventede dem. Dagen efter besøgte vi Jills forældre, der havde en dejlig ejerlejlighed inde i Oskarshamn. Søndag morgen startede vi hjemad igen og nåede Næstved først på aftenen.

Slut for denne gang

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os i Næstved

Kristian

Næstved d. 23.6.80

Kære alle!

Først tak for brevene i ”de tolv”, ja jeg var til fødselsdag på Tværvej i lørdags og fik så bogen med hjem. Nu prøver jeg om jeg kan skrive i den i nat. Vi tager nemlig i sommerhus i næste uge og så er det nok mest sikker at have bogen skrevet først. Vi har lånt Mogens´ søsters sommerhus i Hirtshals 1 uge og Mogens´ mor skal med, så vi håber jo på varme, sol og badevejr, men vi må nok tage regntøj med.

I dag har vi fødselsdag her på ”Solgaven”, vores ældste beboer bliver hundrede år, det er en forholdsvis rask dame, og hun har meget længe glædet sig til dagen, det er også meningen det skal fejres med maner. Medlemmer af den kongelige livgarde kommer og spiller og der skal være reception bagefter.

Ja så står ferietiden for døren.  Jeg har ferie fra d. 4. august, og vi skal til Italien med Tjæreborg, 8 dg på rundtur og bagefter 8 dage i Sorrento, så det glæder vi os meget til, vi havde ellers talt meget om rundturen i Grækenland, men det var udsolgt, da vi fik bestemt os, men så har vi det til gode til en anden gang.

Nå nu er det ved at være lyst og fuglene synger, så jeg vil slutte med de kærligste hilsener til alle fra os begge

Edith

Fredericia, den 1/7 – 1980.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

Ja, så er ferietiden begyndt; men i den første uge af skoleferien har vejret ikke været ideelt for feriefolket, i hvert fald ikke for campister. I søndags var Ellen, Mary, Anna og jeg inviteret til middag i Andkær sammen med familien fra Brædstrup, Jutta, Jens og Hans. Erling havde tilberedt maden, og jeg må sige, at han havde gjort det godt. Efter spisningen var vi ude at spadsere på den nye bro over Vejle Fjord, og selv om der kom nogle kraftige byger, var det alligevel en dejlig tur. Vi havde vores lille hundehvalp ”Sally” en 11-ugers golden retriever med. Den blev dog træt undervejs og måtte bæres, hvilket gav anledning til nogen opmærksomhed, mange venlige bemærkninger og noget meget snavset overtøj for Ellen og mig. Det er især Ellen, der må stå for Sallys opdragelse og pleje, da Anna og jeg ikke har ferie endnu. Vi håber, at hun har en heldig hånd, så vi får en sund og velopdragen hund. Endnu er der temmelig meget ”musik” i den. Men en køn hund synes jeg det er.

Ferieplaner:

Ellen, Anna og jeg: Tunesien fra 23/7 – 31/7

Ester, Poul og Kristina: sommerhus på Mols.

Bodil og Stig: kanotur i Sverige og cykeltur i Danmark

Mary: På ”Interrail” til Frankrig, Italien og Grækenland m.v. Start 2/7

I dag har jeg været ansat i den danske folkeskole i 25 år, og jeg blev i dagens anledning betænkt med gaver og blomster på kontoret og fik et venligt brev samt de obligatoriske 500,- kr. fra borgmesteren, der til anledningen havde udnævnt mig til viceskoleinspektør.

Til trods for de ”dårlige” tider, er jeg involveret i flere byggerier end nogen sinde. Skolevæsenet er i gang med at bygge en ny skole samt 2 større udvidelser. På ”Erritsøhus” bygger vi et helt nyt børnehjem, det første i Danmark efter bistandslovens gennemførelse. Og i KFUM-Parken bygger vi nyt klubhus til godt 1,8 mill. kroner, hvilket er i overkanten af, hvad vi kan magte økonomisk. Men som afdøde Johs. Rasmussen sagde: ”Vi kender kun én vej. Frem.”

Bortset fra den nævnte uge i Tunesien regner vi ikke med større ferierejseri – vi skal jo passe hund – så vi håber, at jeres vej ”falder forbi”, og at I kigger indenfor. Velkommen!

De kærligste hilsener

Fra os her på Grethevej 12 B

Ove

Skannerup, den 6. juli 1980

Kære alle!

Tak for brevene og tak for godt familieforhold, her i Skannerup har vi det alle godt, men det kniber med at holde ferie sammen alle 5, da Jens Peter skal på korpslejr i Langeskov fra den 8.- den 16. juli og Birgitte skal 14 dage på tur til Færøerne hvor hendes kusine Bente jo arbejder for tiden, vi andre har ikke andre faste planer end at vi regner med at tage på bibelcamping i Mørkholt fra den 15. og så en uge frem, da håber vi at mødes med den af vor familie der bor i Vejle Amt, ellers har vi overvejet at tage en tur sydpå måske Grækenland eller Italien, det bliver dog først efter skoleferien, så regner vi med at Birgitte kan passe Karsten, han er jo i dagpleje om dagen.

Vi har lejet vores campingvogn ud i 10 dage da vi ikke kan blive ved med at klare os med den løn vi får på plejehjemmet. I dag venter vi stort rykind på plejehjemmet da vi har vort årlige sommermøde, der plejer at komme ca. 150 mennesker.

Onsdag 9-7

Ja jeg blev ikke færdig i søndags og nu er vi kommet til Hobro hvor vi regner med at blive et par dage, der er enorm som det har regnet det sidste døgn. Det er rigtig mange år siden vi har fået så meget vand, men nu bliver det nok bedre når vi skal til at have ferie. I denne måned kunne Mor vel ellers være fyldt 90 år, der er lige dagen efter vores ferie slutter.

Nå men jeg vil slutte med mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar.

Skæv Sørensvej 29   14-7-80

Kære alle!

Så er vi midt i ferietiden, og bogen er for første gang ”rejst” på besøg her i sommerhuset ved Limfjorden, Bent havde bogen med herop i lørdags. Vi ankom herop forrige lørdag i silende regn. Astrid kom søndag, og da var det dejligt solskinsvejr, og det holdt nogle dage, hvor der var vejr til både at bade og sole sig. Henrik kom mandag morgen og nåede at drikke morgenkaffen sammen med os, torsdag kom Sinne og Lars, Lars hentede Sinne på banegården i Århus. I denne uge er vi kun Sinne, Jesper og Asse + mig selv her, bliver vejret godt igen kommer Lars måske nogle dage igen, han har ferie indtil den 21. juli. Hanne arbejder på gigtplejehjemmet i Brædstrup, hun har aldrig prøvet at tjene så mange penge før, hun tjener ligeså mange penge i ferien, som et helt år i huset, for øvrigt er hun meget glad for arbejdet der, og for patienterne hun passer, og lidt stolt, da hun en dag hørte nogle af patienterne ”hviskede”, ”Hun skal nok nu nok bliv en gu´e sygeplejerske”. Hanne har sammen med 3 af hendes kammerater lejet sig en lejlighed tæt på skolen, det er skolen der ejer huset, så de skal stadig købe middagen på skolen, men ellers holde dem selv med kost, den sidste uge før skolens start skal de op og male og pynte lidt op, sidst var der fire unge mænd der boede der, denne gang er det så fire piger og de synes det trænger til en lille ”ansigtsløftning”.

Jeg vil slutte med at sige tak for brevene og ønske jer alle en god sommer.

Kærlig hilsen

Edel

Ballerup d. 25/7 – 80

Kære alle!

Tak for breve og hilsener.

Som I ser af Edels brev, fik jeg bogen af hende, mens vi var i sommerhuset, det er et dejligt sted at holde ferie; men vi ville gerne have haft lidt bedre vejr, det er vi jo nok ikke ene om, pudsigt nok var det strålende sol og varme den dag jeg kom, og den dag vi skulle rejse derfra; men der var da også solskinstimer ind imellem, spadsereture i de smukke omgivelser er heller ikke til at kimse af. Efter en dag i Brædstrup kørte Edel, Bent og Jesper mig til Andkær, hvor Gerda havde huset fuldt af feriegæster, Birgit med Jan-Harry og Bodil og Bente med Maria, så der var liv og glade dage, det er tre dejlige børnebørn Gerda har. Hans var på formiddagsbesøg tirsdag, det var hans uge med aftenvagt. Om eftermiddagen var vi så i Givskud dyrepark, det var meget spændende, jeg har aldrig været der før, børnene var begejstrede, ikke mindst for de små dyr, de havde svært ved at løsrive sig. Jeg tror næsten vi var de sidste der forlod parken. Vi kørte ikke rundt; men alligevel så vi 3 løver i udkanten af deres indhegning.

Onsdag var vi på Ø. Snede kirkegård med blomster. Dagen efter var det mors 90 års dag. Derfra kørte vi til eftermiddagskaffe hos Jens og Jutta, vejret var varmt og skønt, så vi rigtig kunne nyde en vandring rundt i deres store flotte have, park er måske en bedre betegnelse for den. Jeg må sige man bliver imponeret, når man ser den. Det er helt utroligt, hvad de får ud af det hele derude.

Tirsdag kører Birgit, Vidar og børnene en tur sydover til München og derfra ned til alperne.

Jeg regner ikke med nogen udlandsrejse i denne omgang, jeg skal se at blive færdig med de påbegyndte fysiurgiske behandlinger af den gamle ryg, der laver knuder; men meget bedre er det da.

Mange kærlige hilsener fra Sinne

ÅRHUS 10-8-80

KÆRE ALLE!

TAK FOR FESTER OG BREVE!

ASTRID SYNES IKKE DER SPARES NOGET VED SMÅ BOGSTAVER, OG HUN KAN IKKE LÆSE UDEN LUP.- DER MÅ DA SPARES PAPIR; DET LUPPEN SLIDES BETYDER IKKE MEGET.

STORE BOGSTAVER VEJER OGSÅ MERE END SMÅ; MEN JEG PRØVER DE STORE, DET SKAL VISE SIG, DET ER NOK OGSÅ GALT.

JEG HAR HAFT FERIE I ÅR, EN HEL SØNDAG, I HIRTSHALS.

ELSE ER IGEN I NORGE OG OLE OG INGER CECILIE ER VIST EN TUR VED HENDE I DISSE DAGE.

JENS SKREV NOGET OM AT VANDE HAVE, ER DET NØDVENDIGT I SOMMER? I HVERT FALD IKKE HER.

DER VAR EN DER SKREV OM SOMMERHUS PÅ MOLS, HVOR VAR DET?

JEG HAR VANDSYN MED CA 1000 SOMMERHUSE PÅ MOLS, OG CA. 1400 VED ODDERKYSTEN, GODT MAN IKKE SELV HAR SOMMERHUS.

JEG HAR RIGELIGT AT SE TIL, BYGGERI ER FAKTISK GÅET I STÅ, SELV OM OVE SKRIVER MODSAT, MEN HUSK: OFFENTLIGT BYGGERI MÅ IKKE TÆLLES MED.

VARME OG ENERGISITUATIONEN ER JO DET STORE PROBLEM I DAG, HVOR KOMMER DER DOG MANGE NYE LØSNINGER.

JEG VIL SLUTTE MED HILSEN TIL ALLE, OG GLÆDELIG JUL.

Poul fra ÅRHUS.

Anemonevej 31 – 8

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Hilsener og samvær i Sommerens løb.

Jeg kan se paa Datoen at jeg har haft Bogen for længe undskyld.

Arthur Madsen er død pludselig af en Blodprop, han blev begravet fra Gauerslund Kirke i Tirsdags, begravelsen foregik i stilhed, men de var den del Mennesker med alligevel, flest herfra Hedensted, men også nogle fra Sellerup og Brejning.

Ja saa maa vi se i Øjnene at Sommeren gaar paa held, indtil nu har Høsten jo været vanskelig, og i de sidste 3 dage har vi faaet lige ved 40 mm regn.

Paa Tapperiet har vi haft travlt det meste af Sommeren, men fra den 8.9. gaar vi ned paa Vinterhold, det kom lidt bag paa os da vi ikke har Lageret fyldt.

I Søndags var Astrid, Henrik og jeg i Skannerup. I dag har jeg ikke været nogen steder.

Med de kærligste Hilsener

Hans

Karlsbo d. 10-9

Kære alle.

Tak for brev hilsener, og samværet i sommeren, der efter kalenderen er forbi.

Nu er det jo helt klar at sommerens nedbørsmængde skar alle rekorder, for i hvert fald 100 år, men stort set ser det ud til at have bekommet vore planter godt, derimod havde vi nattefrost d. 20. maj, og det gjorde ondt, naturligvis var majs og kartofler totalafsvedet og et par % af normansgranerne som var tidligst på vej samt små eg- og bøgetræer fik skader som det vil tage år at læge, men når det er sagt må man sige at træerne stort set står godt, jeg kan tilmed prale af at have solgt den første juletræ, en engelsk campingturist kom i søndags ind og spurgte om jeg ville sælge en lille kristmasstræ, naturligvis med henblik på at plante den igen, jeg gav ham en med og tog 30,- kr. for den, jeg havde givet 1,25 for den som 3årig og nu har den stået her i 4 år.

Høsten her på egnen er ved at være afsluttet, det har været besværlig, kvantiteten er vist nær normalen, men kvaliteten kniber det med.

Vores kartofler ser overvejende sunde og friske ud, men udbyttet er ret beskeden, køkkenurterne har stort ser forsynet os til husbehov, selv om det ikke har været noget at prale af, jordbær havde vi rigeligt af.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 16.9.1980

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Så gik den sommer – og dog – vi har vist lidt til gode – så måske skulle det være muligt at vi kunne få en afslutning i form af Indian Summer.

Det håber vi, men efteråret er nær, der er ikke længe til oktober og Gerdas runde fødselsdag, så er hun også med på holdet på de 3 snese – ak ja hvor tiden går. Set fra vor generation er der nu 7 børnebørn.

De 2 af den skal med Joan og mig på en 3 dages tur til Tyskland i næste uge. Vi tager med deres mor til Plön via Korsør-Kiel.

Vi håber på godt vejr, og Joan at det ikke blæser for meget, når vi sejler.

Ja vi sprang til og fik køkkenet i ”Fasters Hus” isoleret og nye HTH køkkenelementer + nyt komfur, emhætte og opvaskemaskine, men det var en grim omgang at komme igennem, men det skal jo være galt før det bliver godt.
Her står alt ellers vel til, vi er ved godt helse – i Allerød har de haft en omgang forkølelse alle 4, men nu er det vist ved at være ovre for denne gang.

Vi har været inde hos Bodil og Stig og spise en dejlig veltillavet middag, det var vist Stig, der var chefkok.

Det er forfærdeligt med Peters forsvinden og uvisheden om hans skæbne, det har rystet os, og vi tænker meget på Mary og Peters familie, der må gå i uvished.

Mange kærlige hilsener til alle store og små.

Joan og Vagn

Andkær d. 7 – 10

Kære alle

Mange tak for brevene her.

Og en endnu større tak for fødselsdagsgaven, det er en virkelig dejlig taske, den kunne simpelthen ikke være bedre, så jeg er både stolt og glad for den og kan mærke at jeg bliver dus med den, og tak for fødselsdagshilsener, opringninger, og ikke mindst besøg.

Jeg havde jo tænkt at lade dagen gå stille hen og så blev det til to ret så forskellige dage. Bente ringede tidligt om morgenen for at ønske ”til lykke” og da jeg stod ved telefonen opdagede jeg min genbo havde hejst flaget og da der var strålende sol så det ret så festligt ud. Kort efter jeg var kommet på arbejde hos fru Dinesen, kom datteren der er dagplejemor med hendes små klædt i deres fineste tøj og hver med en lille pakke et fint stk. sæbe i hjerteform og fra datteren en lille glasskål til dem, og så var der dækket fødselsdagsbord og de små sang fødselsdagssangen. Det glemmer jeg jo ikke. Kort efter jeg kom hjem ringede telefonen og fire små nordmænd sang også fødselsdagssang det lød så kønt. Birgit havde syet gardiner til havestuen, det fik jeg fra hende og Vidar en flot gave og så sødt af Birgit, de der hænger der er fra dagligstuen i Sellerup, Sinne har vist syet dem og de er nok over 25 år, af de små fra Norge fik jeg toilettaske, og af Erling og Bente og hendes fotografiapparat med indbygget blitz, jo også alt for flot. Fra Vidars forældre fik jeg en fin natkjole og fra Johnnys far og søster skindhandsker, der glæder jeg mig ikke kun over gaverne, men lige så meget over et godt forhold.

Om eftermiddagen kom Astrid og Henrik med gaven fra jer alle, efter chokoladen fortsatte de så til stævne på Askov. Om aftenen kom Erling, Hans, Anna, Ove og Ellen x + Sally.

Lørdag rejste Erling og jeg til Fyn, hvor vi havde en god og festligt dag. Vi venter jo hver dag den lille nyes ankomst, det er ved tiden nu, men bare alt går godt må vi jo have tålmodighed. Maria er så kær og kvik, nu er det jo spændende hvad hun siger til babyen.

Det blev vist for meget om mig selv og mine så det får I undskylde.

Hans har haft en meget vellykket tur til Sicilien og havde taget mange billeder, men han fortæller nok selv om det vil jeg tro.

Det er vel nok tidligt mørkt nu, det er da vist den største ulempe ved at have haft sommertid ellers går det jo mere gradvis.

Håber alle har det godt og at I må komme godt igennem vinteren.

Kærlig hilsen Gerda

X af Ellen fik jeg en æske chokolade

Vejle 22.okt. 80

Kære alle.

Tak for brevene, ja så nærmer vinteren sig, den første sne har alt været her.

Den 9. okt. fik Maria en lillebror, som hun er meget glad for, han var også en velskabt lille dreng på 3.700, jeg var sammen med Gerda over at se ham, da han kun var 5 dage gammel, Bente var kommet hjem med ham dagen før.

Jeg har bogen med på afdelingen, siden sommerferien har jeg haft nattevagt 7 dages vagt og 7 dage fri, og det er jeg godt tilfreds med og håber at kunne fortsætte, arbejder i ulige uger og har fri i lige uger. I vinter vil sygehuset prøve at lukke afdelingerne på skift i 14 dage, så ferie og afspadseringsdage kan afvikles, halvdelen skal lukkes i jul og nytår, jeg har kun 3 feriedage til gode, det bliver i hvert fald ikke til nogen rejse sydpå i den kommende vinter.

Sinne har sagt ja til en ny lejlighed ved Knudsens plads, jeg synes det lød vældig tiltalende, men hun skal først flytte til april.

Henrik arbejder i øjeblikket, han passer grise og planter træer, hvor længe han skal fortsætte ved jeg ikke. Han har en hare i fryseren til mig, det har jeg ikke prøvet at stege før.

Faxe har nogle får gående, dem får medarb. tilbudt for 14 kr. kiloet, sidste år kunne de dårligt få dem afsat, i år kan der kun blive ¼ til dem der ønsker, jeg får Hans´s part nu omkring 1. nov., jeg kan så godt lide fårekød, jeg tror også mange har lært at spise det.

I sept. måned var jeg 1 uge på Uldum højskole ”Uld i Uldum”, da var det også rigtig fåret vi gik op i, vi kartede og spændt og vævede på primitiv vis, en dg var vi på udflugt til Herning museum, Herning højskole og om aftenen i Teater og så et stykke om Blichers liv.

Nu har man også fundet ud af at færøsk uld strikket som bukser, kan gøre det ud for blesnipper, de skulle opsuge væden, så det var mere behageligt og sundere for barnet, Bentes dreng havde også sådan nogle på, men det var bare det ved det, at han lugtede af får, når han gjorde sig våd.

Slut for denne gang, når jeg ser bogen igen er foråret nok på vej.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 4/11 – 1980

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja så må jeg se at få skrevet i bogen, og sende den ud i den anden ende af byen til Edith.

I lørdags var vi til moster Louises 85 års fødselsdag, der blev holdt i Skelby forsamlingshus, i samme anledning har vi haft Kristian Møller og Ellen på besøg, ja Ellen er her da endnu. På fredag kommer Jill og Jens Peter og Jills forældre på besøg og bliver til søndag. Jens Peter skal på kursus i Lund i ugen efter, og så bliver han sat af der på vej hjem om søndagen.

Her går alt sådan nogenlunde ved det gamle, det er småt med arbejde på fabrikken, så vi har været på fordeling et par gange og der kommer nok mere af samme slags.

Karens bror Johannes er gået på efterløn. Han havde en blodprop her i foråret og blev af lægerne tilrådet at tage den mere med ro, og tilsyneladende går det godt med helbredet og med at få tiden til at gå.

Ja så synger vi på sidste vers med havearbejdet for i år, det varede længe inden nattefrosten satte ind i år, men nu tyder det jo på, at det kolde vejr vil fortsætte.

Mange kærlige hilsener til jer alle

Karen og Kristian

Næstved d. 10.11.80

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, det er altid meget hyggeligt når den kommer selv om nogle af brevene er blevet lidt gamle.

Jeg er på vagt i denne uge, det er sidste nat, så jeg benytter tiden her på arbejde til at skrive. Ja så er vi inde i den mørke tid igen, inden længe må vi til at tænke på jul, ja et år går såmænd meget hurtig, jeg synes ikke det er længe siden vi var på ferie, vi havde en meget vellykket tur og så og oplevede en masse.

I næste uge skal jeg 3 dage på kursus på Nyborg strand, det kan nu blive meget hyggeligt, og forhåbentlig også belærende, vi er tre herfra der skal af sted.

På søndag venter vi besøg af Vagns, Sussi med børnene, Lau har vagt, Sinne samt familien fra Tværvej og Ladby, jeg skal se om jeg kan få fat i Stig og Bodil. Forhåbentlig bliver den sne de truer med væk lidt endnu, vinteren kan jo sagtens blive lang nok endda.

Og så er der tiden, der skal være sølvbryllup i Fredericia, vi siger tak for invitationen og kommer glad og gerne.

Nu mange kærlige hilsener til alle

Mogens og Edith

Fredericia, den 24/11 1980

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i de ”tolv”. Og tak til de af jer, som trods det meget ubelejlige tidspunkt, vil komme og holde fest sammen med os den 10/12. vi håber meget, at I alle sammen kommer, ikke mindst fordi vi har haft det så festligt ved de øvrige sølvbryllupper, der har været i familien. Og så var der ingen af jer med til vort bryllup.

I week-enden har Ellen, Anna og jeg været på besøg i København og havde et par gode dage. Vi boede hos Bodil og Stig, men var lørdag aften sammen med Sinne ude hos Joan og Vagn, hvor vi havde en dejlig aften med hyggelig snak og Joans gode mad.

Kristina blev 1 år i lørdags, men da Ester og Poul havde planlagt en tur i denne week-end, tog vi forskud på glæderne og fejrede fødselsdagen forrige søndag. Kristina er en frisk og glad pige, som godt kan lide at trave rundt i stuen med et eller andet i hænderne.

Bodil og Stig er travlt optaget af deres studier, og deres erhvervsarbejde + fritidsinteresser går de også meget op i. Bodil har f.eks. et par svagt begavede elever i ungdomsskolen, som hun bruger megen tid og mange kræfter på.

Vi får mange gode og lange breve fra Mary, som jo for tiden er på rejse i det Fjerne Østen. Hun har først været i Thailand, men er nu via Malaysia og Singapore på vej til Sumatra og Java.

Ellen er jo nu igen på konkurrencehold i svømning og deltager i mange konkurrencer, hvor både hun selv og hele holdet opnår gode resultater. Ellen har bl.a. fået delfinnål.

Selv om Sally har ædt Ellens briller, en hundredkroneseddel, en sofa og forskellige andre ting, så er vi alligevel glade for den.

Nu har vi fået nye vinduer og døre i huset, lavet vindfang og isoleret på loftet, så nu synes vi, at vi er klar til at gå vinteren i møde.

Anna har i sept.-okt.- nov haft meget ekstra arbejde på ”Skovhave”. Nu glæder hun sig til, at der kommer en ny sygeplejerske pr. 1/12, så hun kan blive aflastet lidt. De har haft så megen sygdom på ”Skovhave” her i efteråret.

I såvel boldklubben som på ”Erritsøhus” har vi nu taget byggeriet i brug. Begge steder er resultatet godt, synes vi alle; men der har rigtignok været problemer nok undervejs.

Det ser ud til, at efterskolen i Marstal kommer i gang til aug. 1981. Vi skal have et vigtigt møde i Marstal 4/12.

Med ønsket om at se jer her i Fredericia den 10/12 sendes I de kærligste hilsener fra

Ellen, Anna og Ove

Skannerup 9 – 12 80

Kære alle!

Ja jeg må vist hellere se at få mappen med til Fredericia, så sparer jeg jo portoen.

Vi glæder os alle 5 meget til at komme til sølvbryllup og mødes med de fleste af familien, vi må jo efterhånden acceptere at vi kravler der op ad, man kunne måske ønske at det var en lidt bedre verden vi afleverede til vore børn, men vi kan vel også alle sammen gøre en lille smule til at den bliver bedre.

Her i Skannerup er den ene af vore børn jo fløjet fra reden, men Jens Peter er glad når han kommer hjem, og lige så glad når han rejser tilbage, han spiller stadig håndbold i Voel, de har endda lovet at betale hans rejse når han ikke har anden ærinde hjem, det er rart at vide der er nogen der har brug for en. Voel er ellers særlig gode til at spille håndbold.

Ja nu nærmer julen sig, og det kan godt være en svær tid for nogle af vore beboere at komme igennem, fordi det vækker minder hos dem. Vi andre glæder os meget til det, og selv om børnene også efterhånden er ved at være store har de aldrig haft problemer med at vi skal fejre en del af festen på plejehjemmet.

Til slut mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 21-12-80

Kære alle!

Mange tak for brevene og for samværet med de fleste af jer ved Anna og Oves sølvbryllup, det var en fin og meget vellykket fest, som vi vil sige Anna og Ove hjertelig tak for.

Så står julen for døren og vi glæder os til at fejre juleaften sammen med vore børn, Hanne kom hjem i går, Lars kommer først tirsdag aften, en af hans kollegaer er blevet opereret for en rygskade, så der har været en del ekstra arbejde for ham, han arbejdede også i går lørdag, han er lige blevet forfremmet til senior programmør og fået en god lønforhøjelse.

I eftermiddag var vi i Lystruphave og hente juletræ og vi var da også inde og hygge os over en kop kaffe.

Kærlig hilsen fra os alle her

Edel.

Ballerup d. 30/12 – 80

Kære alle sammen!

Mange tak for hilsener og breve.

Tak for samværet til Anna og Oves dejlige fest på Hotel Landsoldaten, også tak for gæstfrihed og samvær i julen til alle dem, jeg traf sammen med.

Jeg kom tilbage til Ballerup i går, og da jeg havde vandrebogen med fra Brædstrup juledag, vil jeg se at få de videre på farten, inden det gamle år rinder ud.

I søndags blev Bente og Johnnys lille dreng døbt, han kom til at hedde Martin. Desværre nåede familien fra Norge ikke frem, de var på vej hermed, nået et stykke ind i Sverige, da de havde et slemt uheld med bilen, der skred i glat føre og rullede rundt, heldigvis kom ingen af dem noget til, d.v.s. Birgit blev ramt af taget og fik en bule; men det skulle ikke være noget alvorligt; men det var en slem forskrækkelse, også for Gerda, der ventede deres besøg. I stedet var Astrid og Henrik med til barnedåben og kørt for Gerda og Erling, trods det havde de haft en god dag i Broby. Gerda skulle have kørt med Birgit og Vidar til Kongsberg og være blevet der en uges tid, men hun har fået billet og rejser selv derop i dag, jeg håber, hun får en god tur og en god ferie.

I dag fik jeg julekort fra Mary, det er skrevet i Singapore, hun regner med at holde jul på Java, det er rigtignok under fremmedartede himmelstrøg.

I aftens skal jeg til juletræ hos Birgit og Eivind, Joan og Vagn er også inviteret, ellers regner jeg med at fejre en stille nytårsaften herhjemme.

Til slut de kærligste hilsener med ønsket om et godt nytår til Jer alle og tak for alt godt i 1980 

Sinne

1.      januar 1981

Kære alle!

Ja tænk nu skriver vi 1981 allerede. Inger Cecilie og jeg er ”hjemme” for at fejre nytåret, men drager sydpå igen i dag. Jeg skal i gang med læsningen igen, det er øjensygdomme det gælder (9. eller 12. januar); det er så sidste lille etape forend afslutningen (det håber jeg da) som kommer fra 1. Maj.

Det har jo ikke været meget familien har set til mig i det forløbne år – eller omvendt selvsagt – men selvom jeg håber det bliver bedre i det kommende år, ved jeg ikke om jeg tør love det, for i alle fald foråret bliver nok fuldt besat.

Men der er jo sket meget med og omkring mig: Sidst jeg skrev var lige omkring påske. Siden da er jeg flyttet nogle gange, men nu har jeg da fundet et lidt mere permanent bosted. Det er to værelser – 20 + 6 kvm – på 1. sal i en villa næsten midt i Odense. Huset ejes af en jordemoder, som arbejder på Od.Sgh. – Hun genkendte mit navn i avisen da jeg søgte lejlighed (var klinicist på fødegangen sept. 79). Det er et dejligt sted, og selvom det ikke er stort, kan jeg godt have to liggende gæster (ja, det var en invitation, hvis nogen kommer på de kanter…)

December måned har været travl, jeg havde en klassesygeplejeelever til examen i ”Infektionssygdomme” (det er et dejligt arbejde), og samtidig med det, var jeg selv til examen i kvindesygdomme og fødsel – det gik alligevel. Her i julen har jeg afløst 14 dage på ”Strandhøj” som er forsorgens centralinstitution her på Fyn. En 1. reservelæge havde 14 dages orlov, og så spurgte de mig om ikke jeg kunne komme. Det var hyggeligt at komme der igen og det lignede jo sig selv fra i sommers.

Vi har holdt en stille nytårsaften her i Århus; vejret var skrækkeligt, storm, slud og islag, men det nye års første morgen er dejlig: Sne på jorden og sol på himlen. Forhåbentlig har det dårlige vejr begrænset fyrværkeriskaderne i år, de er så triste og meningsløse synes jeg. Men selvfølgelig skal vi også tænke på trafikanterne.

Det var trist at læse om Birgit og Vidars uheld, men dejligt at vide, at de alle er i god behold.

I oktober var jeg i Lillehammer og holde foredrag om hvordan der er at være tidligere steiner skole-elev (de arbejder jo med at starte en skole deroppe), og det var meningen, at jeg skulle køre i bil derop, men Else ringede og fortalte at der var faldet 30 cm sne (det var omk. 18-20/10!) og mellem 30 og 40 biler kørte i grøften mellem Oslo og Lillehammer – dagligt! Ja, det er helt andre trafikale forhold der hersker nordpå. Jeg har ofte tænkt på, at det på en måde er meget befriende, at vi må indrette os efter naturkræfterne. Det glemmer man nogle gange, når man bor i byen.

Nu må jeg vist hellere slutte (det er vist bedre, at jeg får skrevet julebreve, det er det ikke blevet endnu), men at sende 1000 kærlige hilsener fra os begge to, vi har det godt og er glade for at have hinanden.

Inger Cecilie & Ole

4-1-81

Ja, det passer fint at Ole kan skrive noget og aflaste mig ellers vil Bogen ligge for længe. Jeg siger tak for julekort og håber at få sendt Nytårskort, da der ikke har været tid til noget før jul. I øjeblikket har vi snevejr og det ser ud til at det godt kan fortsætte, så nu kan vi måske ikke engang sætte noget i gang i morgen den første Arbejdsdag. – Jeg siger også Tak for sølvbryllup i Fredericia. Vi kom godt hjem til Århus, det sidste stykke forfulgt af Politiet, der standsede os og skulde se Kørekortet, måske for at ”lugte til os” eller se om det var en stjålen Bil.

11-1-81

Ja, jeg blev afbrudt og først nu søndag Aften kan jeg måske få afsluttet, jeg måtte jo ud til et oliefyr i Formiddag.

Jeg sidder nu med ”Sager til skattevæsenet” i 3 mdr., har de haft de sidste 3 Års regnskab til ”undersøgelse”, vi er jo alle ”storsvindlere” og ”profitmagere” når man ikke er lønmodtagere. Altid får vi at vide ”at det kan i ikke leve af”, I må da ”snyde” i skat o.s.v. Desværre for Danmark: landbrug, Håndværk, Industri får vi vel næppe et andet Skattesystem og derfor forbliver ”virksomhedsstandsninger” større arbejdsløshed og Flytning til Udlandet af gode Virksomheder.

Jeg vil slutte inden jeg igen bliver afbrudt.

Med ønsket om godt Nytår

Poul fra Århus

Hedensted 28 – 1- 81

Kære alle!

Mange tak for Breve Hilsener, samvær og Fester i Aaret der svandt.

I min sommerferien var jeg paa Rundrejse paa Sicilien en Uge og en Uge paa Hotel i Tavermini, det var en meget fin tur og Temperaturen var behagelig.

Juleaften fejrede jeg jo i Fredericia, og Nytaars aften og Dag fejrede jeg i Skannerup, Astrid og Henrik var der ogsaa.

Jeg faldt oppe på Tapperiet og skrabte højre Skinneben, det gik der betændelse i saa jeg er sygemeldt paa treide Uge.

I Søndags havde jeg besøg af Edel, Bent, Jesper og Astrid og Henrik.

Astrid var ogsaa sygemeldt. Hun var faldet og slaaet højre Arm, hun havde det bundet op.

Med de kærligste Hilsener

til jer alle Hans

”Karlsbo” d 4-2-81

Kære alle.

Tak for breve og hilsener og tak for samværet i tiden der er gået.

Her står alt vel til, vi har nydt at vinteren til nu ikke har faret så hårdt frem.

Juttas mor fylder 82 år i dag, vi er inviteret til frokost på Filskov kro i dagens anledning.

Jesper var i folkebladet for nogle dage siden, jeg sender et udklip med.

Jeg har fået en del tid til at gå med at lave sjove figurer i træ fra naturen, og begyndt at skære lidt ud, men vi glæder os til at komme i gang med forårsarbejdet, forårsblomster er tilsyneladende tidlig på vej i år.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 11. februar 1981

Kære alle

Mange tak for brevene.

Ja nu er vi midt i februar og dagen er tiltaget med 2 timer og 22 min og vinteren har heldigvis ikke rigtig bidt sig fast, men vi kan meget vel endnu få rigelig med sne og kulde inden vår.

Her står alt ellers vel til både i Allerød og Hvidovre. Bortset fra forkølelse har vi været forskånet for sygdom.

Joan har nu været ansat under Københavns kommune i 11 mdr. og er stadig glad for arbejdet.

Vanlig er vi oppe i ”Fasters Hus” i weekenderne.

Da vi kom derop lørdag eftermiddag, havde der i ugens løb været besøg af tyveknægte. De havde fjernet 2 ½ rummeter tørt, kløvet birketræ, 7 bundter briketter + flere flasker rød – og hvidvin, samt nogle flasker spiritus. 4 tuber tandpasta, noget chokolade, en flettet kurv med nødder, nogle cigarer, cerutter og cigaretter, men kun uden filter, dem med filter lod de ligge. Ligeledes tog de heller ikke vort 2 år gamle farve TV med fjernbetjening, heller ikke en transistorradio, fotografiapparat, kikkert, boremaskine og kædesav havde åbenbart interesse, men de havde taget en nøgle til døren fra en skuffe. Vor nye køkken er molesteret ved brug af en mukkert og en mejsel, som de har taget i udhuset.

Skuffer og skabe var gennemrodet, madrasser i sengene løftet op, så Joan var helt fortvivlet, men det så heller ikke rart ud.

På onsdag bliver Louise 5 år!!

Vi skal til fødselsdag både onsdag og lørdag.

Mange kærlige hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 15-2-81

Kære alle.

Mange tak for brevene. Jeg vil denne gang skrive ret så hurtig så Astrid kan få bogen når vi ses.

De er flinke på posthuset i Hvidovre, det er da vist tredje gang de har undladt at stemple firmærke.

Men jeg forstår godt Joan blev fortvivlet over at komme op og se alt det, de har da også haft god tid og forsynet sig med træ og alt muligt og endda en nøgle. I må da have ny lås men det hjælper måske ikke, håber meget det ikke gentager sig for jer.

Som Sinne skriver kørte Birgit og Vidar galt på vej herned, men en stor glæde var det jo at finde dem alle i god behold, det var måske også noget af grunden til det blev sådan en dejlig ferie, vejret var dejligt selvom det var koldt ved midnatstid nytårsaften, da vi var ude at se på raketterne kom Vidar og serverede champagne ude, hans forældre var der også.

Men de har ikke fået bilen endnu, den skal have nyt tag og det vil koste 35 000 i alt men forsikringsselskabet må jo mene at det kan svare sig.

Erling er ved at være færdig som nægter, han har samtidig arbejdet på Høskovkollegiet et hjem for unge handicappede og skal nu på skadestuen i Århus, det har han ønsket.

Bente har haft sin barselsorlov forlænget for at være så længe hjemme ved de små men begynder nu efter ferien, de er dejlige begge to.

Jeg skal på kursus i Bramdrupdam fra 23-27 febr., et supleringsk., men jeg er glad for det og kan køre med en kollega.

I morgen skal Bodil indlægges til undersøgelse på rigshospitalet, Birgit må komme med, men det er kedeligt alligevel, men det sker hun falder og løber ikke så hurtigt og fri som f.eks. Jan Harry. Han springer til gengæld op som en hund, men vi håber jo alle inderligt det ikke er noget slemt, men jo godt at få det rigtig undersøgt, hun har været i Oslo to gange og andre steder uden resultat. Men hun går fint de 2 km til skole og klarer sig godt på ski.

Ja Mary oplever og ser meget, godt hun er så flink til at skrive hjem, men der er nok også to der glæder sig til at få hende hjem nu.

Håber I alle har det godt.

Kærlig hilsen Gerda

Vejle 11 – 3 – 81

Kære alle!

Tak for brevene, nu må det være alvor at få skrevet i bogen, og sendt den på farten igen.

Edith og Mogens var her i mandags til en kop eftermiddagskaffe på gennemrejse først til Horsens for overnatning, så til sølvbryllup i Randers om tirsdagen, tilbage til Horsens og derfra til Billund onsdag morgen, for at begynde en 14 dages tur til Sicilien, Puk skulle så passes i Horsens.

Birgit og børnene har været i Andkær fra 2/3 til 7/3, Jan Harry har vinterferie, og Vidar var i Munchen.

Jeg kørte tirsdag over til Bente med hele familien, så der var fuldt hus i min lille Babycar, Maria var så med tilbage for at holde ferie i Andkær, Johnny er på en 14 dages kursus i Esbjerg, så Bente skulle selv passe børn, hund og kat + skolen, børnene skal i hver deres dagpleje og Bente kører i frokostpausen ud for at amme Martin. I denne uge er Gerda over og hjælpe til.

Ja, det er kedeligt med al den stjælen, Vejle kommune må indhegne tømmeret i skoven og låse godt for det. Der har også lige på kort tid været indbrud hos 3 forskellige guldsmede i Vejle, hos Guld-Svend i Vestergade stjal de for 85.000 kr., som de solgte i København for 3.000 + lidt heroin, så der er hælerne der får gevinsten, nu sidder tyvene bag lås og slå.

I dag er det Kong Frederiks fødselsdag, våren nærmer sig, og vi er godt i gang med at planlægge ferien, jeg regner med at have ferie i uge 26-27-28, og det bliver nok for 3de år i træk til 14 dage på højskole, Grundtvigs Højskole i Frederiksborg har et kursus med 80´erne i centrum, 8 dage på skole og 8 dage i Polen, men Henrik har været med der 2 gange før, så det bliver nok til Brandbjerg, Hærvejen i fortid og nutid, eller Vestjylland, natur og kultur.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 18 – 3 – 1981

Kære alle!

Tak for jeres breve, ja så må jeg se at få bogen ekspederet videre, men det er vist ingen hjemme ude bag bakkerne før i næste uge, kan jeg forstå på Astrids brev.

Jill og jens Peter har købt hus igen i en forstad til Malmø, de skal overtage huset til den første april, så det blev ikke længe de boede i lejlighed, nu har de jo ikke så langt hjem, og de har da også været hjemme et par gange, siden de flyttede fra Oskarshamn, de venter familieforøgelse til oktober.

Sinne er jo også ved at skulle flytte til sin nye lejlighed, vi så jo billeder derfra i T.V. forleden.

Jeg er hjemmegående og liggende i disse dage, jeg har diarre, opkastning og hovedpine, men jeg tror der er ved at gå i hak igen, så jeg håber på at kunne tage på arbejde igen i morgen.

Den 26. marts fylder Karens bror Knud 70 år, festen fejres i Skelby forsamlingshus. Ellen fyldte 75 i januar, hun vil samle familie og venner til fest i Fodby forsamlingshus den 30. maj.

Både Buller og mig blev bidt af en stor hund d. 23.februar. Buller måtte på dyrehospitalet og syes sammen, han havde det virkelig dårligt i 3 dage og lå stille hen, og det ligger ellers ikke til ham. Bagefter tog jeg på skadestuen mest for en sikkerhedsskyld, de gjorde heller ikke noget ved mig, ud over at jeg skulle sidde med hånden i sæbevand.

Vi har fået sat Iso-kærn i vores skorsten og fået nyt fyr, men det har voldt os en del besvær, det nye fyr ville ikke køre ordentlig, men nu har det da kørt i 8 dage uden stop, så mon ikke børnesygdommene er overstået.

Nu slut for denne gang

Mange kærlige hilsener

fra os i Næstved

Kristian

Næstved d. 2.4.81

Kære alle!

Tak for brevene, selv om ikke alle nyheder er lige friske er det altid hyggeligt at få bogen.

Ja vi har jo været lidt på farten den sidste måned, vi startede mandag d. 9. marts med et hyggeligt besøg hos Astrid og fortsatte så til Horsens, hvor Puk skulle være i pleje. Om tirsdagen var vi så til sølvbryllup i Randers en meget festlig dag, og dagen efter tog vi så til Sicilien fra Billund, det er nu en dejlig lufthavn at tage med fra. Vi boede så i Taormina på en meget hyggeligt hotel i 14 dage, og Taormina var ligeså hyggelig og dejlig en by som jeg erindrede den. Vi havde dejlig vejr det meste af tiden, og var da også nede ved stranden flere gange og tog solbad, vi var også i vandet, men det var ikke varmt, men der var en mylder af blomster dernede, vi boede lige ved byparken, så der var vi på daglig besøg, og når vi var på tur var der morgenfruer i vejkanten og op af bjergsiderne.

Nu lader det jo også til at foråret er på vej herhjemme, vi var i skoven forleden dag og plukke blå anemoner, jo jeg fandt da også en hvid, så til påske bliver der nok dejligt at komme i skoven, jeg har fri, men vi har ikke lagt planer endnu.

Nu vil jeg slutte for denne gang med de kærligste hilsener til alle fra os begge

Edith

Fredericia, den 10 – 4 – 81

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Navnlig i vinterhalvåret, hvor vi ikke ser og hører så meget til familien er det rart at kunne få noget at vide om jeres bedrifter gennem ”de tolv”.

Den 28. marts (lørdag) kom Mary hjem fra et halvt års rejse i det Fjerne Østen, hvor hun har haft mange spændende oplevelser og fået mange nye indtryk. Hun har taget mange gode billeder, og hun har meget at fortælle om de fremmedartede forhold. Hun skulle efter planen være ankommet til Kastrup allerede fredag aften, men flyet blev så forsinket i Moskva, at de først landede lørdag kl. 11.50. Anna var taget til København for at tage imod sammen med Bodil og Stig. Så vi var alle efterhånden noget utålmodige for ikke at sige urolige. Men desto større var glæden, da de ankom i god behold sunde og raske.

Nu har hun planer om at tage til Århus for at søge arbejde og i næste omgang plads på et seminarium.

Selv om der i den eneste tid har været fint forårs vejr, har vi ikke fået lavet så meget i haven endnu; men vi regner med at tage fat nu i week-enden og i påskeugen.

Nu har vi fået ansat forstander i Marstal, og vi har også fået tilmeldt så mange elever, at skolen snart kan melde optaget. Og vi har et væld af ansøgninger til lærerstillingerne. Det bliver spændende at følge udviklingen derovre. Men det ser jo ud til, at mange elever trives bedre i efterskolemiljø end i folkeskolemiljø, og det kan jo nok give stof til eftertanke.

Ellen har søgt optagelse på gymnasiet – (mat.linie); men p.t. er det svømningen, der optager hende mest. Hun deltager i mange stævner, og hele hendes hold klarer sig godt.

For øvrigt er hun da også begyndt at gå på lydighedskursus med Sally, så vi håber at få en velopdragen hund ud af det, hvilket nok kan tiltrænges.

Kristina er for længst kommet over sin sygdom – hun var indlagt på Odense sygehus i begyndelsen af marts og havde det rigtig skidt – men nu er hun frisk og glad igen. Hun var her i søndags og underholdt hele familien.

Pouls firma i Kolding kunne ikke klare de dårlige tider, så Poul mistede sit arbejde i begyndelsen af året; men pr. ¼ påbegynder han nyt arbejde på Nordisk Tekstiltryk i Odense, og det lader til at være et godt job.

Bodil og Stig venter vi hjem til påske.

Med de kærligste hilsener og ønsket om, at vi må ses meget mere i den kommende tid vil vi ønske alle en glædelig påske selv om de fleste af jer først modtager hilsenen efter pinse.

Fra os alle her.

Ove

Skannerup 20 – 4 – 81

Kære Alle!

Ja nu må jeg vist hellere få mappen sendt inden der bliver hverdag igen. Vi har vagt de sidste påskedage, så vi har slet ikke set noget til min familie i denne påske, men jeg har husket at gratulere Ove med fødselsdagen.

I går var vi på udflugt med vore beboere til Århus, men vejret var jo ikke så godt som det var først på ugen. Vi har ellers travlt med at sælge lodsedler, jeg har været så ”heldig” at komme med i et udvalg der skal planlægge salget af lodsedler over hele landet, det er ikke just fordi det er let at få folk til at sælge lodsedler, men nu har vi da snart solgt 15.000 her fra hjemmet.

I familiens skød nar vi det udmærket. Birgitte er jo indstillet på at søge ind på sygeplejeskolen, men hun kan tidligst blive optaget til næste år, da hun skal have haft praktisk arbejde i mindst et år.

Jens Peter skal blive på Borremose et år endnu, så regner han med at søge ind på et gymnasium; og til næste år 1982 skal Karsten jo begynde i børnehaveklassen, jeg har været i København 2 gang i den sidste måned, og jeg skal der over på onsdag igen. Københavns kommune ønsker at føre nogle samtaler om hvordan vi bedst kan spare, men det er nu ikke meget besparelse i at rejse til København hele tiden.

Jeg vil slutte med de kærligste hilsener fra os fem

Gunnar

Brædstrup d. 23 – 4 – 81

Kære alle!

Mange tak for brevene, ud over mappen her, bliver der vist heller ikke til meget med skriveriet os imellem, så det er nok godt vi har den. Lars skal på kursus i Helsingør, den kommende uge, og regner med at aflægge Sine et lille visit i morgen aften, så jeg sender bogen med ham derover, som de fleste af jer vist ved søgte Lars sidste sommer en stilling i E.F. og han har siden 2 gange været i Bruxelles, første gang til en skriftlig og næste gang en mundtlig prøve, og har så nu for kort tid siden fået besked om at han kan få stillingen, såfrem en lægeundersøgelse er tilfredsstillende, og så vil han får besked om at komme ned og se det sted han skal arbejde, og samtidig få en lægeundersøgelse, og hvis han så tager imod stillingen, vil han blive indkaldt sidst i 1981 eller først i 82, det bliver i såfald i Luxenborg han skal være. Lars skal for øvrigt også til omskoling ved militæret en uge i maj.

Efter sommerferien skal Jesper starte på ”Det beskyttede værksted” i Horsens, de kommende 3 uger skal han i erhvervspraktik derude.

Hanne skal med sin klasse til København om en uges tid, hun har planlagt en Inter-rail tur i sin sommerferie en 3-4 uger sammen med et par veninder, de første 3 uger har hun fået feriejob på et plejehjem.

I morgen venter vi besøg af Kristian Georg, Grethe og de to brødre som har vores gamle gård, og Hans kommer også, så det bliver nok en gemytlig dag, der plejer at være meget ”spræl” i Kristian Georg.

Handlen i forretningen er stagneret på det sidste, men det skal vi jo nok til at vænne os til, når folk har fået betalt de daglige fornødenheder, er der nok gennemgående ikke mange penge tilbage.

Vi håber I alle har det godt og sender de kærligste hilsener fra os alle her

Edel

København d. 29/4 – 81

Kære alle!

Rigtig mange tak for Jeres breve.

Som Edel skriver, fik jeg brevet pr bud denne gang, det var hyggeligt at få besøg af Lars, han kendte faktisk stedet, da han også besøgte mig, da jeg var indlagt på Ortopædisk hospital, det er næsten vores nærmeste nabo.

Ja, det er så første gang, jeg skriver i bogen efter indflytningen i Vognmandsparken, jeg er glad for at bo her; men det er et farligt mas og roderi at rykke teltpælene op og flytte til et nyt sted. Jeg flyttede herud d 7/4, og jeg er langt fra i orden endnu. Jeg venter på et par ekstra skabe til køkkenet, dem får jeg vist ikke før sidst i maj, et klædeskab skulle jeg få først i næste uge, så kan jeg da få ordnet det. Mit konsolspejl + de fleste af mine billeder har jeg ikke fået hængt op, der skal helt specielle slagbor til for at få noget skruet i og hængt op her, ikke den fineste og mindste stift er det muligt at slå i for en ukyndig, d.v.s. et par af væggene er til at have med at gøre, så der har jeg fået hængt nogen af billederne på væggen; men det er jo pænest, at de bliver lidt fordelt rundt omkring. Der er stor travlhed med at plante træer og buske i gårdhaverne. Haven foran min altan er nok den sidste, der bliver færdig, der stod alle skurvognene, de blev først fjernet i sidste uge, jorden er endnu ikke planeret, der er et helt jordbjerg derude, godt nok har en gravko gravet lidt i det; men bunken er stor endnu, jeg tror børnene vil savne ”bjerget”, de har haft megen fornøjelse af at klatre op og ned ad den og sidde på ”bjergryggen” til tider så det helt farligt ud.

Rigtig mange kærlige hilsener til alle store og små fra

Sinne

Stemplet:  SINNE GARNE
Vognmandsparken 39, 2. th.
2100 København Ø
Tlf.: 01-29 54 56

I aften vil jeg prøve at ringe til en snedker, der har lovet at hjælpe mig, så måske forbarmer han sig over mig og kommer med sit slagbor; det er den samme som ordnede køkkenet i ”Fasters Hus” sidste forår.

Lillehammer, dvs. Aarhus 3/5 – 81

Kære allesammen!

Tak for Jeres breve!

I denne week-end er både Ole & jeg en lille tur i Aarhus, vi har været til stævne på Rudolf Steinerskolen, som blev 25 år i efteråret. De inviterede derfor gamle elever til et stævne, der kom godt og vel 60. Vi har snakket om fremtidsopgaver, problemer i tiden, danset folkedans, set lærerkollegiet optræde, sunget sammen o.s.v. det var meget spændende initiativ og hyggeligt at møde gamle kammerater. Ole kom først i aftes, fordi han var til skriftlig medicin i 6 timer i går, det var den første af hans 7 afslutningseksamener. Han har søgt turnustjeneste i Norge fra jan – 82 i efteråret skal han prøve at få arbejde på amtssygehuset (”fylkesykehuset”) i Lillehammer.

Siden september har jeg været på et lille lungesykehus 16 km oven for Lillehammer i Mesualien, der er luften meget fin for astmapatienter, oprindelig var det for tuberkulosepatienter. Det ligger meget fint og på grund af størrelsen får man god kontakt med patienterne, de er der som regel også et par måneder ad gangen faktisk kan det ind i mellem være et problem at få sendt dem hjem igen fordi de trives så godt og føler sig trygge, de kan jo få behandling når de har behov for det, og ofte er det ældre mennesker, som bor alene og har vanskeligt for at komme ud.

I Lillehammer er der stadig lidt sne tilbage i skyggen, faktisk var der snevejr i onsdags, men det var næsten alt sammen forsvundet om morgenen, nu har vinteren også varet over et halvt år, så det er nok i denne omgang. Det ville jo også være dejligt, snart at på noget i jorden. Her er fars radiser begyndt at vise sig.

Nu må jeg vist hellere til at slutte, både Ole og jeg skal med lyntoget 17.45, jeg har sovevogn til København, jeg har en nordisk rundrejsebillet, som gælder 4 uger, 16. maj har min lille veninde på den anden side af gaden, Marianne, konfirmationsfest. Hun er blevet konfirmeret i dagen, men fordi hendes fætter også skulle konfirmeres i dag, udsatte de festen.

Til lykke med den nye lejlighed, moster Sinne!

Kærlige hilsner fra os alle her og ha ´det godt

fra  Else

3-5-81

Ja, jeg skriver også lidt. Else dukkede jo lige op og tog en ”snup”. Ole fik ikke tid til at skrive; de fulgtes ad til Odense med lyntog.-

6 – 5- 81: Ole ringede og fortalte han g.d. var til Eksamen i medicin og fik 10, jeg ved ikke hvad 10 er, men han sagde at nu var der kun ca. halvdelen tilbage, og det var kirurgi. –

Hvis han ellers skralder igennem skulde han indregistreres 28/6 – 81, hvor jeg så skulde til Odense og se stabelafløbningen.

Else kommer igen et smut i St. bededagene til en konfirmationsfest, og sidst i måneden skal hun til Hamborg. –

Jeg har som sædvanligt ikke meget tid til eget brug. Der bygges ny Rudolf Steinerskole her og jeg har lige udført et forslag til et ”Helsepensionat” på Mors, det bliver spændende at se om det går igennem.

Nyt på energifronten er: de nye Oliefyrskedler, solvarmen, et nyt biogasanlæg, solcellerne.

Jeg vil slutte med hilsen til alle tak for fester med breve.

Kærlig hilsen

Poul fra Århus

Anemonevej 22-5

Kære alle

Mange Tak for Breve Hilsener og samvær siden sidst.

Jeg har Sommerferie for tiden, jeg skal begynde paa Mandag, jeg har mest været hjemme, men Lørdag og Søndag var jeg paa Besøg hos Henrik, vi gik en Tur og saa paa baade det er var tilplantet, og det han har lejet ud, vi var oppe og se Kirken og Godset Henrik arbejder paa naar der er behov for det, der var ikke noget der flød og Maskinerne var renset og fedtet ind mod Rust.

Paa Tapperiet var vi paa forskud Daghold det meste af 2 Maaneder, men det gode Vejr har jo formodentlig øget afsætningen.

Gerda ringede og inviterede mig derom i Aften, Jens kommer og viser Lysbilleder fra Grønland, saa tager jeg Bogen med derom.

Med de kærligste Hilsener Hans

”Karlsbo” d. 29 – 5 – 81

Kære alle

Tak for breve, hilsener og samvær siden sidst.

Her står alt vel til, vinteren og nattefrost har ikke været nær så hård ved planterne til dato som sidste år, vi havde ganske vist en uges tid med nattefrost først i maj, sidste år frøs de d. 22. maj, hårdest var det nok for bøg og eg, men de tidligste normansgraner blev sat tilbage, kartoflerne, majs o. l. måtte også starte fra bunden.

Vi er blevet tilsluttet det kommunale kloaknet, og det har været en fæl omgang, jeg har udført en del gravearbejde for hånd og det har skånet planterne en hel del og begrænset prisen, tilslutningen har kostet 16.000,- og min del af arbejdet 8.688,-

Hormonsprøjtninger i naboens vårsædsmarker har voldt mig en del bekymringer, vi har prøvet at begrænse skaderne ved at vande før og efter.

Men bekymringerne til trods er det meget fint hos os, Vi håber I får lejlighed til at kigge ind og bedømme det.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre, den 3. juni 1991

Kære alle.

Mange tak for brevene, som Ove og Edel er inde på, er vi nok ikke særlig flinke til at skrive til hinanden udover brevene i mappen. Ove mener det bliver bedre til sommer, og det må vi håbe, I får alle jo en lang ferie, men endnu er vi ikke inde i højsæsonen for sommerferie, så vi venter her i Hvidovre og Smidstrup på visitter i løbet af sommeren

Vandremappen er altid velkommen, men jeg er rigtig træt af, denne tykke bog og af nu at betale 8 kr. i porto pr gang, hvis et par stykker kan overkomme 3 sider og Hans kommer op på 2, er det sidste gang jeg skriver ”i den fine nye bog nr. 15” som Sinne skrev 9/9 1977. Jeg glæder mig til en ny ”slankere”.

Her står alt ellers vel til – jeg stoppede skriveriet og så i TV Danmark slå Italien 3-1 i fodbold, men jeg må hellere få min epistel gjort færdig, så jeg i hvert fald kan ønske Gerda glædelig pinse. Med grundlovsdag på fredag og 2. pinsedag mandag bliver det en dejlig lang weekend, skal jeg overholde tidsfristen, kan jeg ikke vente til efter pinse.

Jeg har for øvrigt også nok at se til i min fritid for tiden. Vi er i gang med 17. alm vurdering, og fra 1. maj til 10. juli skal min makker og jeg vurdere 856 ejendomme spændende fra grund med et faldefærdigt sommerhus til rådhuset.

Weekenden skal vi tilbringe i ”Fasters Hus”. Pinsedag byder Joan på frokost, og vi venter besøg af Birgit, Eivind og børnene, Sinne og familien fra Allerød.

Både Louise og Rasmus er meget glade for at besøge os i sommerhuset, og da ikke mindst nu på den gode gåsti, hvor stranden også er attraktiv.

Vi har først ferie den 27.juli, måske kommer vi en tur til Jylland, ja Joan har lovet Louise en tur i Løveparken og Legoland samt en tur til Tyskland.

Vi må også se at få prøvet at køre over Vejle Fjord, vi har ikke været i Vejle, siden broen blev åbnet.

Se nu fik jeg brugt 3 sider, gør I næste nu ligeså.

Mange kærlige hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 9 – 6 – 81

Kære alle.

Tak for breve og tak til Ole at du sendte billeder af Inger Cecilie med, hun ser ud til at være en sød og glad ja også stor pige. Også til lykke med dit 10 tal håber resten også går fint for dig.

Erling rejste til Grønland 1. juni har fået stilling på Christianshåb Sygehus, men allerede torsdag den fjerde fulgte han en patient til Danmark, så han fejrede første del af pinsen i Broby og i går kom de alle her, så det var jo dejligt i hvert fald for os herhjemme, selv syntes han vist det var lige tidligt nok at komme tilbage igen, han flyver tilbage igen torsdag da der først er plads den dag.

Pinsedag hentede Hans mig og vi havde en dejlig dag i Brædstrup, få er vel så hyggelige og gæstfrie som dem.

Jeg havde ellers regnet med en hel ensom pinse med til tider sker der jo glædelig overraskelser.

Jeg har jo nu snart været hjemmehjælper i mange år det er 11 ½ år siden jeg var ude første gang, og så har jeg fået ansættelsesbrev og garantitimer, (noget fagforeningsfolket har arbejdet meget for at få igennem, så det må vel være en fordel) men der står at de bekræftes at De fra 1. juni 1981 er der beskæftigelse som hjemmehjælper, så hvad har vi været før?

De kommer med 3 store poser asparges fra Tegn (?) igen, så Erling og jeg har rigtig skrællet løs i dag, Erling har også lige gjort dem klar til fryseren, men de svinder meget. I aften venter vi Astrid og Henrik så vi sammen kan smage tilpas på dem, ja Astrid vidste nu ikke helt sikker, hvornår Henrik kan. Vil slutte med at ønske jer alle en dejlig sommer, lad os håber den ikke vasker os som sidste år.

Kærlig hilsen også fra Erling. Gerda

Vestjylland højskole 28/6  81

Kære alle!

Tak for brevene. Jeg holder ferie i øjeblikket, har tilbragt 10 dage i Udbyhøj fra 16/6 til 26/6, de første dage var vejret lidt blandet, men fint nok til traveture, de sidste dage var med megen sol, så jeg nåede at blive fint solbrændt, den 26/6 var vi til Jespers 22 års fødselsdag, han slog knæet d 11/6 og den er ikke i orden endnu, og under opholdet i Udbækhus slog han det andet ben, så han er lidt dårligt gående, men humøret fejlede ikke noget, så vi havde en god dag.

I dag søndag er vi så kommet hertil, det har småregnet det meste af dagen, og nu kl. 22 regner det kraftigt. Det er et Temakursus: Vestjylland, natur og kultur. Vi kommer ud på ret mange ture, så vi får set en del. Den 10/7 slutter det og 13/7 skal jeg begynde at arbejde igen.

Ole er også færdig som læge nu, skal arbejde i Nyborg til oktober, og fra januar, rejser han og Inger Cecilie til Norge, hvor ved jeg ikke.

Jeg sender et udklip med om Jerlev kro.

Ellers står alt vel til hos os jyder, så vidt jeg ved da. Hans regner med at begynde sit otium den 1/8, håber han bliver mere tilfreds med det, end han selv regner med. Jeg regner i hvert fald med at gå på efterløn, så snart det er muligt, så jeg rigtig kan få tid til at hjemsøge højskolerne, og forventer at lære og opleve en hel masse på mine gamle dage.

Sinne kommer snart på besøg i Jylland, først på Oda på Als og i weekenden 11.-12. juli hos Hans, og så tager hun med Edel i sommerhus d. 14/7, samme dag rejser Hanne på interrail i 4 uger, det glæder hun sig meget til, hun har heller ikke rejst ret meget endnu.

I min friuge 20-26/7 regner jeg med at tage et par dage til Limfjorden.

Jeg er lidt tomhjernet og træt, så det blev et lidt kedeligt brev, men skal Kristian have den til fødselsdagen, skal den herfra i morgen kl. 8. 15.

Kærlig hilsen

Astrid

Næstved d. 5. juli 1981, afleveret d. 12. juli

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Bogen nåede frem til min fødselsdag, Astrid, tak til dig og alle I andre for breve og hilsener og telefonopringninger til min fødselsdag.

Jeg starter på ferie i denne weekend, Karen venter en uge. Jeg regner med nogle gode ture i jordbær- og hindbærrækkerne, Kartoflerne er der ved at være slut med, i dag har det været meget fint vejr her, men ellers har det jo i lang tid været så som så med det.

Vi har været ovre og besøge Jill og Jens Peter i deres nye hus, et dejligt hus, der ligger ca. 10 km fra hospitalet, hvor de begge arbejder.

Kirsten og Peter har fået lagt nyt tegltag på deres stuehus.

Edith og Mogens var her ude den dag det var min fødselsdag sammen med de 2 fra Ladby, og vi havde det meget hyggeligt.

Vagn opfordrer til at skrive 3 sider. Jeg må skuffe dig med, at det kan jeg vist ikke leve op til, Vagn.

Vi regner ikke med at rejse nogle steder hen i ferien, måske sidst på sommeren vi tager nogle dage til Jylland, vi skal nok bo i Ladby den ene uge, da skal Peter på lejr med fritidshjemmet på Sejerø.

Vi har været inde og besøge Sinne i hendes nye lejlighed, og det syntes vi vældig godt om, og manden med slagboret havde været der, så alt var på rette plads.

Jeg er a menneske og kl. nærmer sig tiden, hvor den slags mennesker skal i seng, tænk jer den er ved at være ti, godnat.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os i Næstved

Kristian

Næstved 17.7.81

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”, ja det er altid hyggeligt, når den kommer, men jeg vil give Vagn ret i, at det snart kunne være rart med en ny slank bog at skrive i og sende af sted til lidt billigere penge.

Her står alt vel til, jeg har ikke haft ferie endnu, det skal jeg først have til september, vi havde snakket om en tur sydpå, men nu bliver det til en tur i sommerhus oppe v. Hirtshals, vi kan låne et hus af Mogens´ søster, så det er jo rart, vi har jo også fået en hundehvalp en schæfer, Puk kunne desværre ikke mere, men jeg skal love for der er blevet liv i huset, den har en masse energi og er endog meget aktiv, men sød og dejlig –

Vi har været en tur i Jylland her i sidste weekend, og siger tak til Edel og Bent for en dejlig dag, og tak til Sinne, Hans og Astrid for hyggeligt samvær.

Jeg er på vagt i denne uge, det er nu meget passende at kunne benytte tiden her i nattevagten til at skrive, her er stille og fredeligt for øjeblikket.

Det er ellers ikke særlig fint ferievejr nu igen, men det er vel ret så almindeligt dansk sommer, jeg håber dog på godt vejr i næste uge, da får vi besøg fra Randers, og skulle jo så gerne lidt ud og se Næstveds og omegnens seværdigheder.

Nu ikke mere denne gang, men de kærligste hilsener til alle

Mogens og Edith

Fredericia, den 4. aug. 1981

Kære alle

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”; jeg synes, at der var mange nyheder denne gang. Vi gratulerer Ole med lægeeksamen, Sinne med sin nye lejlighed og Erling med det nye job.

Hvis nogen bemærker, at der er for lang tid mellem Ediths og min afsendelse af bogen, må jeg straks gå til bekendelse og rense Edith og det danske postvæsen for enhver mistanke om smøleri. Fejlen ligger hos mig, jeg beder undskylde; men det har lidt at gøre med, at ”de tolv” kom midt i en ferieperiode, hvor jeg ikke var ret meget hjemme. I den forbindelse vil vi gerne takke Edith og Mogens samt Karen, Kristian og Kirsten for stor gæstfrihed og hyggeligt samvær under vort besøg i Næstved. Vi synes, at boligen på ”Bag Bakkerne” 43 var umådelig spændende og charmerende; men vi synes også godt om gården i Ladby, hvor vi var imponerede over, hvor langt I var nået med stuehuset, og over, hvor godt resultatet var blevet; men skal I have alle udhusene restaureret også, så kan vi nok forstå, at der er godt, at I er unge mennesker.

Til den øvrige familiens orientering skal jeg måske lige oplyse, at besøgene i Næstved blev aflagt i forbindelse med en 3 dages tur til Lolland, (via Spodsbjerg – Taars), Falster og Sjælland med besøg i Enghave hos Bodil og Stig og hos Mary på Gerlev Idrætshøjskole. Udover ovennævnte oplevelser kan som nogle af turens højdepunkter nævnes besøg i Knuthenborg Park og centret i Lejre. Bodil har det godt og kunne godt holde til at være med på turene, selv om de venter familieforøgelse ultimo august.

Mary er i denne uge på campingtur ved Jyllands vestkyst sammen med Tom. Hun er da for øvrigt optaget på Marselisborg Seminarium fra det nye skoleårs begyndelse.

Ellen er optaget på Fa. Gymnasium og glæder sig til at begynde der på mandag.

I sidste uge var Anna og jeg på en tur til Rhodos, hvor vi havde det dejligt: vejr, strand, hotel, mad og ture var helt prima. Men jeg ville dog nok foretrække lidt større muligheder for at se grækerne og deres samfund frem for en sådan overdådighed af turister og turistmanerer. Vi havde dog en lille sød græsk oplevelse, som vi skal fortælle om ved lejlighed.

Tidligere i ferien passede vi Kristina i en uge, mens hendes forældre var på ferie i Portugal, og vi klarede det helt godt. Hun var meget glad for æblerne, for Sally og for at gå på trapper.

Min ferie er jo slut nu, og det ser ud til at blive en travl tid, der ligger foran, idet der udover det normale planlægningsarbejde m.v. forestår et par større opgaver med kommuneplanlægning og med planlægning af den fremtidige skolestruktur i kommunen.

Den 15. aug. indvier vi den nye efterskole (Ungdommens Vel) i Marstal. Den begynder det nye første skoleår med fuld belægning.

Den 4. oktober skal Ungd. Vel fejre sit 75 års jubilæum i Seden ved Odense, og i den anledning skal jeg have lavet en artikel til jubilæumsskriftet.

Vores fodboldspillere skal i morgen aften møde Aab i landspokalturneringen på Aalborg stadion; men vi er ikke på forhånd sejrsikre. Vi har for øvrigt fået 2 spillere på juniorlandsholdet i fodbold.

Sally er i løbetid nu, og det giver besværligheder for nybegyndere som os på dette område – også – En stor gul hund har været daglig gæst i mange dage; så forleden satte vi en seddel i dens halsbånd – den bar ikke navneskilt – med anmodning til ejeren om at holde den hjemme. Det hjalp, idet ejerinden i aftes ringede og beklagede, at hendes hund var så ”dameglad”. Og i dag har den så været her igen – 2 gange i hvert fald.

I foråret var jeg en søndag med Historisk Samfund på besøg hos de ”Stærke jyder” og traf der Signe fra Grejs og hendes mand. Han bad mig hilse og bede en af jer – han nævnte specielt Sinne – foranledige indkaldt til en fætter og kusinefest, som han troede mange med glæde ville deltage i. Hvad mener I?

De kærligste hilsener fra os alle her

Ove.

N.B: Er du så tilfreds, Vagn?

Skannerup 15. august

Kære Alle!

Tak for brevene i de 12, jeg må ligesom Ove bekende at jeg har haft bogen for længe, vi har så travlt med at male hus at vi glemmer alt andet, nu er vi snart færdig, men vi har også snart brugt 22 liter, det er jo en af ulemperne ved at have så meget træværk, men det er jo kun hver 3. eller 4. år den skal males.

Vi er nu i gang efter ferien, vi har været 2 uger på bibelcamping, og så har vi været 1 uge hjemme hvor vi bl. andet fejrede Mormors fødselsdag, og det var endda 80 år.
Jens Peter begyndte på Borremose Ungdomshøjskole i mandags, der skal han jo være endnu 1 år. Birgitte har endnu ikke fået arbejde, det er slet ikke så let, hun vil jo se at få en uddannelse som sygeplejerske, men hun skal jo gerne have noget arbejde først.

Til næste år skal Karsten begynde i børnehaveklassen, vi regner med han skal gå på Klippen i Voel, der er vi i fuld gang med at udvide.

Mandag: Ja jeg blev ikke færdig i lørdags, så jeg tager fat igen, men jeg tror nu at jeg løber tør for stof inden mit brev bliver ligeså lang som Oves, det er jo også det uheldige ved at bogen bliver tyndere, unddrager vi jo den forvejen hårdt trængte postvæsen en indtægt.

I går var Karsten, Birgitte, Grethe og jeg i Nørre Nissum, der var et Blå Kors møde, og så besøgte vi nogle af vore tidligere medarbejdere.

Og i dag skal vi skal vi til et møde i Silkeborg. Sommetider var det rart man ikke var rodet ind i så meget, men det er nok også galt hvis man ikke har noget at lave.

Venlig hilsen fra os 5

Gunnar

Kære alle!

Mange tak for jeres breve. Ove har rigtig været i ”skrivehjørnet”, angående det med kusine og fætterfest tror jeg Signe har re i at mange med glæde vi deltage, så er der lige om der er ender har mod på at arrangere det?

Elles står alt vel til her på Bredgade 7, sidst jeg skrev i vandrebogen fortalte jeg at Lars havde fået tilbudt en stilling i E.F., men enden af det hele blev, at han sagde nej tak til tilbuddet, i mellemtiden havde han jo købt både hus og flygel, og hans arbejde på L.E.C. er også bleven mere selvstændigt og spændende, men større udfordringer, hvad de unge godt kan lide. Jesper er efter ferien begyndt på ”Det beskyttede værksted” i Horsens, og det lader til at være en stor succes for ham, i går virkede han lidt sløj, så vi talte om han skulle blive hjemme i dag, men det kunne der ikke blive tale om, jeg skal møde, sagde Jesper, ellers bliver jeg fyret.

Hanne er så startet på sidste år på gymnasiet, hun spekulerer en del på at komme på arkitektskole derefter, men nu får vi se, man må jo også skele lidt til hvordan chancen er for arbejde efter uddannelsen, hun var jo godt 3 uger på interrail og de havde en fin tur, som gik gennem Østrig, Jugoslavien, Grækenland (hvor de var en uge), Italien og Frankrig.

I modsætning til Ove, e jeg ikke rigtig i ”skrivehjørnet”, så jeg må nøjes med dette.

De kærligste hilsener fra os alle her

Edel

København 31/8, afsendt 1/9 – 81

Kære allesammen!

Mange tak for brevene i bogen og også for hilsener og opringninger til min fødselsdag. Joan, Vagn, Birgit og Eivind var her til middag på dagen.

Det er da en værre jammeren over den tykke bog med den dyre porto, men hvad er ikke dyrt i disse tider, og hvis vi regner på det, er det hvad 5 alm. breve ikke over 20 g koster, det er jo ikke et brev til hver af de forskellige søskende, NÅ, men nu har jeg købt en tyndeste bog, jeg kunne få, og efter vægten skulle de kunne sendes for samme beløb, som den tykke alene, så er det bare om de kommer til at fylde mere end en brevforsendelse må – 30 mm i højden, i så fald regnes det som pakke.

Så vil jeg byde vores lille nye familiemedlem velkommen her i bogen, Bodil og Stig fik en dejlig dreng d. 15/8 (3150 gr), jeg besøgte dem på Hvidovre hospital, da han var knap 2 døgn gammel. Anna var ovre for at se ham forrige weekend, og hun fik også tid til at aflægge mig et besøg. Ove var ikke med, da han havde lovet at holde foredrag i Strib. I denne weekend har Mary og Ellen været der, og da de rejste søndag kom Ester og Kristina, jeg var derude i dag fra formiddagen af, og fulgte på hjemvejen Ester og Kristina til toget kl. 16.

Så er ferietiden ved at være slut for de flestes vedkommende, Edith og Mogens er lige startet på ferie, de skulle først til møde ved Svendborg, og derefter bor de i sommerhus ved Hirtshals, et sted der hedder Kroge Strand, så Edith er ikke hjemme d. 5/9 til fødselsdagen.

Først i august havde jeg feriegæster i ca. 3 dage, Gerda, Birgit, Jan-Harry og Bodil, vi havde nogle dejlige dage, vi nåede at komme rundt til så mange som vi kunne klare uden at anstrenge os alt for meget. Børnene havde aldrig været i København før, så jeg tror det var en stor oplevelse for dem.

Her i efteråret – nærmere betegnet 13/10 – kan Birgit og Eivind fejre sølvbryllup, jeg troede egentlig, de ville være rejst en tur; men de ville fejre dagen ved en familiefest, Vagn og jeg har fået at vide, at der kommer en invitation. Jeg var også med til brylluppet, det blev holdt på Bellavej.

Det kunne nok være hyggeligt med den omtalte kusine-fætterfest; men det bliver nok ikke så let at få arrangeret, da vist ikke for mig, som Ove skriver, det må vel skulle foregå omkring Vejle, da de fleste bor i nærheden, jeg ville tænke mig, at Signe var bedre til at tage sig af det.

Rigtig mange kærlige hilsener

fra Sinne

(brevet er skrevet med stor skrift)

15. sept. 81

Kære alle!

Hvem siger det er vanskeligt at skrive tre sider i bogen. Jeg siger det er let. Det kan så læses uden lup.

Det lyder godt med alle ferier, her er ingen ferie, som sædvanlig, men det klarer jeg ved at bogen kan ligge og holde ferie.

Det er jo fint at Ole kan skrive noget jeg så ikke behøver at skrive.

Lars ser jeg dog af og til, nu har han tilmeldt sig vor ”Fælleskasse” – nærmest en ”selvbetjeningsbank”.

Vi bygger Rudolf Steinerskole nr. 2. her i Århus, jeg har påtaget mig projekteringen af el-anlægget, så det tager jo noget tid, navnlig når jeg af og til også må hjælpe med udførelsen.

–          Bygassen i vort område forsvinder til oktober, så da skal vi og så selv have elkomfur ind.

–          Ole glemmer nok at oplyse, at han og Inger Cecilie var med toget til i Sellerup Skov hjem.(???)

Jeg vil slutte med kærlige hilsener, nu med de tre sider

Poul fra Århus

Aarhus 15. sept. 81

Kære alle.

Far har sagt at han sagtens kunne fylde tre sider, så jeg starter her. Så kan morbror Hans få lov til at begynde på den nye bog. (Har I nu sikret jer, at den kan sendes for en lavere takst?)

Ja sidste gang var det Else der skrev, hun er jo trods alt en sjældnere gæst her end jeg er (endnu da!). Vi bliver jo spredt godt, nu er Erling kommet til Grønland. Vi snakkede så meget om dette sære land langt borte, når vi gik sammen som store børn i Sellerup Skov og Morbror Jens var deroppe…. Ja verden er blevet mindre (det er jo også blevet lettere at rejse – se bare Mary og Hanne), Ja, det M. Edel skriver med valg af uddannelse lyder jo godt, men hvor finder man en uddannelse med gode beskæftigelsesmuligheder?  I det private erhvervsliv? Inden for den offentlige, nu hvor alt skal spares næsten væk? I et såkaldt ”liberalt” erhverv? (spørg faren om det….) Jo, som sygeplejerske måske, men der kan man jo ikke komme ind, – vel, Birgitte?

Det er dejligt at høre nogen indrømme at han/hun er A-menneske, Morbror Kristian. Det er jeg også, og som regel synes jeg at alle er sure (misundelige?) på folk som er mest friske før kl 10…Hos mig er det nu vældig praktisk, for Inger Cecilie er nærmest AAA-menneske! Men til gengæld er hun flink til at gå i send om aftenen.

Rigtig hjertelig tillykke til Bodil & Stig. Hvad mon han skal hedde? (forhåbentlig ikke mode-navnet Rasmus, – vi har 4 – fire – Rasmi (= Rasmusser) blandt legekammerater, det er lidt indviklet.

Der er tale om en fætter-kusinefest. Tja kunne I ikke leje en højskole? Så kan en weekend gøres for en 150-200 kr. (for resten bør vi vel tænke på en sådan, det er snart mange børn siden vi har været sammen…)

Det har på mange måder været en omskiftelig sommer for mig, det er helt underligt at ”være blevet til noget” efter så længe at have været ”bare studerende”. Men afslutningen var vældig festlig (tænk engang Far OG JØRGEN!!! Kom til Odense!) Derefter var jeg så et smut i Norge og se på sygehuse. Jeg kendte jo ikke nogen af dem, og skal vælge et sted for min turnus. (Det foregår efter lodtrækning – jeg var uheldig og fik nr. 130, så der er nok ikke så meget tilbage kl 13 i dag når det bliver min tur). Undervejs kom jeg forbi Kongsberg og besøgte Birgit og børnene – det var vist 3 år siden (????) vi var sammen på Vindingevej i Nyborg sidst, så de var groet godt.

Mit to måneders vikariat i Nyborg er udløbet, så nu holder jeg ferie inden jeg d.1/10 (sandsynligvis) bliver arbejdsløs. Der er 60 arbejdssløse læger på Fyn p.t. og det på trods af at ca. ¼ af mit hold er søgt til udlandet….

Jeg har fået nogle undervisningstimer på sygeplejeskolen i Odense, – epidemiske sygdomme (som jeg også underviste i sidste og forrige semester) og skal have to klasser til eksamen i faget, det giver da altid lidt at lave…

Vi to i Odense trives i øvrigt vældig godt. I forgårs (= Søndag) holdt vi børnefødselsdag med syv gæster. Ingrid var der og hjælpe til, men det var nogle usædvanligt søde børn, som klarede sig uden skænderi og slagsmål fra kl. halv to til de sidste gik kl seks….

Endelig siger jeg/vi tusind tak for breve og pakker på fødselsdagene

Nu vil jeg slutte (inden jeg overskrider Morbror Vagns ”kvota”).

Kærligste hilsener

(Inger Cecilie)  & Ole

P.S.: Det blev Rjukan, som jeg fik på ”Blokerett sissteplass” d.v sige det var det eneste sted der ikke var valgt. Det er et udmærket sted, – 12 mil fra Kongsberg og med Steinerbørnehave og rimelige forbindelser til Bahai´s i Sydnorge.

Ole