Bog 14 (1975-77)

Vandrebogen “De tolv”, bog nr. 14

Afskrift udført af Jens Peter Garne, Kristians søn 

Andkær d. 26-1-75

Kære alle.
Mange tak for brevene. Som Sinne skriver gav hun mig den nye bog her i julen, og da der kun er en side tilbage i den gamle tillader jeg mig at skrive i den, selv om vi nu lever i en sparetid.
Så er vi nu ikke mere ”de tolv” som vi vel alle har været både stolte og glade over, og vores kærlige og glade Inger vil efterlade et stort savn, ingen kunne vel komme os alle, men vel især familien, børn og unge i møde på så hjertelig og varm en måde som hende, vore børn er hende stor tak skyldig. Harry var også så taknemmelig for Moster Inger’s besøg under hans sygdom, og da jeg sagde Inger tak, sagde hun ja men vi gjorde jo ikke noget, og det var vel det store at hun ikke selv syntes det var noget, og Inger som jo ikke selv var for rask klagede sig vel aldrig. Jeg har nu læst alle hendes breve i den nu fyldte bog, de udstråler jo en glæde, og ikke en eneste gang skriver hun om sin sygdom. Hun hjalp jo også Erling ind på F.H. som Inger skriver, og Erling siger hun skånede?? aldrig sig selv.
Tak til familien på Blåmejsevej der vil føre bogen videre, det ville også have været Ingers ønske
Mens vi herhjemme har mild vinter uden sne, har de i Norge kunnet glæde sig over dejligt skiføre, så de har været på ski alle 3. Jan Harry kan også så småt begynde nu. Vi længes snart efter at se de 2 små igen. Bodil udvikler sig jo meget for tiden, er ved at få krøller hvor meget det så bliver til.
Det har ordentlig været stormvejr, her er dog ikke sket noget, men midt i Brejning by var væltet et stort træ ned over gaden, og det er nok gået meget værre andre steder.
Vi har fået vejnavn og husnummer som postvæsenet vist helst ser bliver brugt. Vi bor Andkær Bygade 3.
Kærlig hilsen Anker og Gerda

Næstved d. 7. febr. 75

Kære alle!
Mange tak for jeres breve.
Ja denne gang er der så ingen brev fra Inger. Inger var måske nok den bedste af os til at skrive og fortælle nyt i sine breve, men nu har vi kun minderne tilbage om vor glade og gode søster.
På papirfabrikken står det sløjt til i denne vinter, hvad arbejde angår. Jeg har lige gået i 14 dage igen, men skal i gang igen på mandag. Vi sælger papir til mange lande, til gengæld køber de danske papirgrosserere masser af papir i udlandet, ja det er en mærkelig verden, vi lever i, vi kan nok ikke gøre meget fra eller til, men vi kan da købe danske varer, og det bør vi gøre i meget større udstrækning end hidtil.
Men når man sådan går, får man jo lavet en del, som man ellers ikke ville få lavet. Jeg har hvidtet og malet på WC, tapetseret og malet på Jens Peters værelse og lagt tæppefliser på. Jeg har også brugt et par dage på at understryge tegltaget.
Karens ældste moster blev syg på hendes 97 års fødselsdag og sank sammen, mens vi sad ved chokoladebordet, hun ligger nu på Centralsygehuset, hun kender os, men hun har meget svært ved at sige noget.
Vi venter Jens Peter hjem i denne weekend, Han har heller ikke været hjemme siden jul. Kirsten og Peter K går stadig og venter svar fra landbrugsministeriet, angående det nedlagte landbrug, som jo har været Karens forældres, som de jo meget gerne vil købe.
Jeg kan ikke finde på mere at skrive denne gang så jeg vil slutte med de kærligste hilsner fra os i Næstved
Kristian

Fredericia 20/2 – 75

Kære alle.
7. febr. skriver Kristian, men det var jo ren forskrækkelig, så må jeg sandelig have fat i pennen, en gang var der snak om en bødekasse, når vi beholdt bogen for længe, men det blev aldrig til noget, så ville jeg have været en af dem der skulle betale, men nu skal jeg se og forbedre mig.
Det var ingen morsom omgang for Sinne, der sådan brækkede lårbenet sidste lørdag, men nu er de første 8 dage da snart gået, og så er det værste vel overstået, det var da godt Peter var med, så Sinne ikke var så alene, den slags ting kan jo hurtigt ske, selv om man i almindelighed kommer godt fra at falde over sine egne ben. Sinne er jo forholdsvis ung endnu, vejer ikke ret meget og har en masse energi, men derfor vil det jo tage sin tid alligevel.
Hans har vinterferie i næste uge og rejser fredag morgen (den fredag han har til gode fra 60 års dagen) med Tjæreborg til Costa del Sol, håber han får en god tur, jeg har været dernede 3 gange, sidste gang rejste vi d. 7/2 -70, Sinne, Inger, Oda og jeg, vi var da ude at bade, kan jeg se i mine optegnelser. Sinne betalte det hele, og så blev hun så syg den sidste dag, det var nu synd, men en god tur havde vi.
Jeg er lige gået af nattevagt og har fir et par dage, venter Gunnars, og Oves til middag på søndag. Det er snart længe siden jeg har haft middagsgæster, men nu er dagene da blevet længere og vi har set en del til solen på det sidste, så får man vel lidt mere energi igen.
Vagns skulle være i Jylland i disse dage, Vagn på gr. Af et eller andet på Haraldskær og Joan for at besøge sin far, men vi ser dem nok ikke.
Om 14 dage har jeg et par afspadseringsdage så tænker jeg på at rejse til København, de venter vel med at strejke til april.
Og så skal jeg snart have solgt mit hus, så flytter jeg måske ud til Jens, han vil godt have mig boende, det siger han da, forhåbentlig kommer han ikke til at fortryde det.
Kærlig hilsen
Astrid

Nyborg d 2.3.75

Kære alle!
Mange tak for brevene, det er nu altid rart når ”de tolv” kommer, men jeg synes så tit jeg mangler noget spændende at skrive.
Det var da kedeligt for Sinne, at du skulle komme sådan af sted, men du skulle vel have gode muligheder for at få at godt ben igen. Erik ligger også på sygehuset igen, han fik et meget slemt hjerteanfald sidste lørdag, men blev dog hjemme i første omgang, men det ville ligesom ikke rigtig gå over, han havde ingen kræfter, ingen appetit og blev også ved med at have ondt, så i torsdags blev han indlagt, der stod også en del vand i lungerne, som de nu prøver at få væk igen, nu skal han prøve at sættes på væskeration 1½ l i døgnet, det er nok ikke så rart, men hvis det kan hjælpe er det jo værd at prøve.
Det forbavser mig at læse at du vil sælge dit hus Astrid, hvordan kan det være? Er du træt af huset eller er du træt af Fredericia?
Og så er vi begyndt på forårsmånederne, men vi har jo næsten haft forår længe alt pibler jo op ude i haven.
Jeg håber du har haft en god rejse Hans, du har rigtig fået lyst til at komme ud og se dig om, men det må jo også være dejligt.
De kærligste hilsner til alle fra os begge
Edith

Fredericia den 9/3 – 75

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg. Ja, det er noget kedeligt noget med Eriks sygdom og Sinnes brækkede ben, men det sidste vi har hørt er, at begge er i god bedring, så vi håber for jer, at I snart må være helt raske igen. Astrid er i disse dage i København – først og fremmest for at se til Sinne – så vi håber at høre godt nyt, når hun kommer hjem.
Vi havde en dejlig tut til København i vinterferien; vi nød besøgene hos familien – (tak for jeres gæstfrihed) og havde også glæde af besøg på flere seværdigheder, bl. a. Zoologisk Museum, Rundetårn, Christiansborg og Palmehuset i Botanisk Have.
På skoleområdet tales der meget om besparelser. Det er da også rimeligt kritisk at se på, om der er udgifter, der kan skæres væk uden det går ud over børnenes udbytte af undervisningen, for på dette område synes jeg ikke, det ville være godt at sænke niveauet.
På næste søndag skal vi til fest på Peder Aage Gården i anledning af Danmarksmesterskabet i håndbold, som KFUM’s boldklub nu har i ”hus”.
I Y-mens-klubben er vi ved at gøre klar til et stort loppemarked den 4. og 5. april. Vi håber på stor interesse og godt udbytte.
Gymnasiet havde stor fest i fredags – med lange kjoler – lanciers osv. Ester og Bodil syntes, at det var en dejlig aften. Mary og ellen skal til skolefest i den kommende uge, og der får vi også lov til at være med.
De kærligste hilsner fra os alle 6.
Ove.

Skannerup 28-3-75

Kære alle!
Nu er det vist på høje tid jeg får skrevet i mappen, jeg tror helt tiden løber fra mig, nu har jeg også været ude og tale 3 gange inden for en uge, men det er selvfølgelig kun en dårlig undskyldning.
Her i Skannerup går livet sin vante gang, vi har jo travlt med at sælge lodsedler, det har nu gået forholdsvis let i år vi har faktisk 650 tilbage af de 8000 vi fik så det klarer vi jo nok.
Ove synes vist at Ritt er for sparsommelig, men hun er nok heller ikke selv så tilfreds med folketinget, jeg ved ikke om undervisningen i dag er bedre end da vi gik i skole, men jeg tror den er dyrere, nu forandrer tiden sig jo nok selv om vi ikke altid kan følge med.
Nu glæder vi os så til at mødes med jer på Lystrup Have, vi er spændt på hvor mange vi bliver. Vi er klar over at man ikke er så raske i Ballerup og Nyborg som man kunne ønske, men vi håber man bliver raske.
Jeg var i København for en måneds tid siden, og da var jeg oppe at se til Sinne, hun var i godt humør, men var jo forberedt på at skulle tilbringe nogen tid på sygehuset.
I går var vi en tur i Fredericia. Astrid spekulerer jo noget på hussalg vi håber hun gør en god handel.
Til slut mange hilsner fra os i Skannerup og vi håber så at se jer den 13.
Venlig hilsen Gunnar.

Brædstrup d. 10-4-75

Kære alle!
Mange tak for jeres breve. 2. påskedag var vi samlet en stor flok over ved Jens, vi var der både fra Skannerup, Fredericia, Andkær, Hedensted og her fra Brædstrup, vi havde en hyggelig eftermiddag og Jens havde som sædvanlig rigtig disket op, det er lige noget der passer Jesper.
Så nærmer Birgittes og Hannes konfirmation sig, vi glæder os til dagen og til at være sammen med familien, det var glædeligt at Sinne er blevet så rask at hun kan være med. Sidste søndag var Hanne til konfirmation ved hendes bedste kammerat Ann-Britt, som så også skal med til Hannes på søndag. Lige efter konfirmationen er det meningen vi skal i gang med at sætte butiksvinduer i ind i vores gamle stue og der skal ny dør og pæres nogle vægge ned for at give bedre plads, vi har fået tilladelse til at lave det, men det bliver nok en grim omgang med støv og skidt, men vi trænger nu også til at få facaden pyntet lidt.
De kærligste hilsner fra od alle her 
Edel

NB. Jeg kiggede lidt på hvorfor der denne gang kun kunne blive til en venlig hilsen fra Gunnar, jeg håber der kan blive lidt mere næste gang

Ballerup d. 20/4 – 75

Kære alle!
Først tak for jeres breve, dernæst rigtig mange tak til familierne i Brædstrup og Skannerup for den dejlige fest i dag for en uge siden på Lystrup Have til Birgitte og Hannes konfirmation. Jeg er meget glad for at mit ben artede sig så vel, at jeg kunne være med, og at jeg også overværede højtideligheden i Skannerup kirke og var med til frokosten hos Grethe og Gunnar, man må vel nok sige det var på ”et hængende hår”, da det ikke engang var 8 dage siden jeg var udskrevet, her må jeg sige en stor tak til hele familien i Hvidovre, der tog sig så kærligt af mig, uden deres hjælp var jeg ikke kommet med.
For Joan var det til stor bekymring at hendes far blev syg og måtte indlægges på Vejle sygehus, der havde været en blodprop i hjertet, men i den forløbne uge har tilstanden været nogenlunde tilfredsstillende.
I går var jeg til fødselsdag hos Petrunde??, jeg vovede at tage med S-tog og det gik fint. Torsdag skal jeg til tandlæge inde i byen, jeg er ikke glad for at udsætte det længere, jeg skulle have været der, lige da jeg blev syg. Torsdag aften er det meningen jeg skal med Joan og Vagn til Smidstrup.
Det er noget værre noget med den busstrejke i Hovedstadsområde, det vil nok blive en stor forvirring i morgen tidlig, så er de passagerer heldige, der benytter sig af S-tog.
Jeg var lige ved at tro, jeg skulle have siddet på altanen i eftermiddag og nydt solen, men den forsvandt pludselig ved middagstid, jeg har fået plantet stedmoderblomster i altankassen, så der er helt kønt derude.
Rigtig mange kærlige hilsner til alle store og små fra Sinne
Tillykke med Ove i dag.

Andkær 27.4.75

Kære alle!
Mange tak for jeres breve og tak for sidst, især til familierne i Skannerup og Brædstrup, vi synes, det var en meget festlig dag og er også glade for, at der var plads til os i kirken.
I dag er far og jeg på besøg her i Andkær jeg tænkte morbror Hans måske kom, derfor tog jeg bøgerne med. Udover ham er alle børnene her. Birgit med de to små, de er så søde og meget livlige. I eftermiddags kom de seks fra Fredericia, og vi var en tur i Sellerup Skov, solen var lige kommet frem, så det var en vældig tur, selv om der var lidt blæst på toppen. Det er mange år siden, jeg har været der, det var mærkeligt, at grusgraven var helt forsvundet, der voksede græs over det hele. Der lå en del grene og kvas i skoven, og der var fældet mange træer.
På varme steder var bøgen allerede ved at springe ud.
For tiden har vi fire ugers psykiatri på Riisskov, det er Dr. Strømgren, der er professor der, mor har været sammen med ham på Rigshospitalet, hun har været sammen med en del af de læger, som vi har nu, det er morsomt – På Amtssygehuset havde vi en af Fjeldborgs sønner Nils, han er overlæge dér nu, han er vældig hyggelig og har så mange gode idéer til hvordan man kan forbedre forskellige ting. Det er første gang i år, at vi oplever et forår uden eksamen; det har nu ikke været så slemt. Peter har sikkert nok at gøre, medicin og kirurgi er jo store fag.
Jørgen skal til eksamen i morgen, i vinter har han gået til nogle aftenkurser, det er vist databehandling og lignende ting, i løbet af nogle år skulle han kunne samle kurser nok sammen, så han bliver merconom. Han er stadigvæk på Statsbiblioteket som militærnægter og er også glad for at være der. En lille veninde, der somme tider kommer på besøg, sagde engang: ”Det er så sjovt, når I spiser, så fortæller Jørgen altid historier!” så vi følger med i hvad der sker deroppe. Han ved endnu ikke hvad han vil lave bagefter, men vi må håbe, han finder noget.
Det er dejligt, vi kan begynde at komme i haven igen, vi har sået lidt og noget af det er også begyndt at komme op. Far gav staudebedet en ordentlig omgang forleden dag, det kan ses, når han tager fat. Han har lige haft en slem omgang influenza, men nu går det bedre.
Nu må I have det rigtig godt alle sammen,
Mange kærlige hilsner fra os i Århus
Else

Anemonevej 5-5

Kære alle!
Mange Tak for jeres Breve
Ja nu varer det ikke længe før Skoven staar i sin fulde Pragt.
I gaar Søndag var jeg paa besøg hos Astrid, vi kørte en Tur til Langesøparken, vi havde Anna, Ellen og en af Ellens Venner med. Astrid havde Kaffe og Brød med, som vi nød i Skovkanten kort før Langesø, der var nu ikke megen varme i Luften, naar Solen gemte sig, der var ret mange Blomster, men af Tulipanerne var det kun de tidlige der var i fuld Blomst.
I vinter har vi været to Hold i arbejde paa Faxe hele Tiden, men det meste af tiden har vi kørt uden Afløsere så under afviklingen af Ferien og i Julen blev Lageret tømt, nu kører vi med Afløsere i de smaa Pauser, og Lageret er fuldt igen. I Dag begynder de første Ferieafløsere på oplæring.
Jeg holder Ferie fra midten af August og tre uger.
Med de kærligste hilsner Hans

V. Smidstrup d. 14-5 1975

Kære alle!
Mange tak for breve og hilsener samt for samvær, her tænker jeg særlig på konfirmationsfesten på Lystrup Have.
Her på ”Midtgård” står alt vel til, men der er jo en del at se til for at få hus, have og mark og skov holdt bare nogenlunde i orden, og det har ikke gjort det lettere at vi har haft en masse ekstra timer på Lego foranlediget af de skæve helligdage. I bededagsugen havde vi 42 timer og i Kr. Himmelfartsugen 56 timer begge dele om natten, jeg regnede ud at på de sidste 56 timer støbte de 9 matriser jeg passede 2.016.000 Lego-klodser. En af maskinerne der lavede små 2 knobs sten spyttede 48 ud 2-3 gange i minuttet, en som lavede plader klarede kun 3 på samme tid, på vores hold var der ca. 120 maskiner i gang, men på hverdage kører de med langt flere maskiner, men det er jo så hensigten at vi skal lave de emner, der er størst mangel på.
Jeg har haft den gamle brændeovn installeret i drivhuset nogle uger fra påskelørdag, og det har fungeret over forventning, men nu er det ved at knibe med pladsen, så jeg skal snart have den ud.
Jeg har allerede hel god gang i havebruge, men desværre er egnen her overordentlig udsat for nattefrost, så det kan snart give bagslag, men ellers er det jo ret frodigt. Jeg har en del. Jeg håber en og anden får tid og lyst at lægge vejen her om ad.
Kærlig hilsen Jens

Jeg har købt en Renault 12 Van på gule plader og regner med at få den på fredag.

Stempel: JENS GARNE
”Midtgård”
V. Smidstrup
7321 Gadbjerg
05-738194 

Hvidovre den 22. maj 1975

Kære alle!

Mange tak for brevene.
Den 8. maj på Kr. Himmelfartsdag døde Joans far. Han blev 75 år, og som de fleste af jer hørte, blev han dårlig og kom på sygehuset, mens vi var til konfirmation i Lystrup Have
Joan holdt meget af sin far, så det har været en slem tid for hende under sin fars sygdom, som han ikke stod igennem.
Joans mor døde for 10 år siden, så nu skal hendes barndomshjem opløses.
Jeg har 3 feriedage til gode, som vi bruger i den kommende uge. Joan har også sparet et par dage sammen, så vi tager op i ”fasters Hus”. Nu håber vi så de sidste dages kulde bliver afløst af varmere vejr. Vejrudsigten i aften taler om temperaturer ned til frysepunktet
Sinne er nu begyndt at arbejde på halv tid, så man kan vist godt sige, at det er et fint arbejde lægerne i Glostrup har udført.
Vi har fået brev fra Edith og Erik, og Edith skriver at Erik nu har det meget bedre, det glæder os meget.
Nu er vi ”raden rundt” i den nye bog, så mon ikke Gerda skal lade den gl. bog blive i Jylland og ved lejlighed få den til Århus.
Hvis nogen af jer kommer til hovedstaden håber vi at se jer enten i Hvidovre eller oppe i ”Fasters Hus”.
Vi har ferie fra den 20.juli og 3 uger frem. Formentlig er vi i Smidstrup de 2 uger og regner med nogle dage i Jylland bl.a. for at besøge Grethe og Gunnar i deres ”nye hus”.
De kærligste hilsner fra hjem til hjem
Joan og Vagn

Andkær d. 15-6-75

Kære alle.

Mange tak for brevene.
Nu må jeg gøre alvor af at give mit lille bidrag så bogen kan komme på farten igen nu er den godt en uge* forsinket. Undskyld. (*nej vel endda 2 uger)
Da Vagn har skrevet har Erik haft det bedre, men desværre som vi vel nok alle ved, igen været syg og på hospitalet og ligget med høj feber i flere dage efter at være kommet hjem. Vi vil inderlig ønske god bedring det er altid svært når der kommer sygdom. Sinne tager over til dem i næste uge det er da dejligt for dem, vi har lige talt med Erik i telefonen han var alene hjemme, det lød til de glædede sig til Sinne’s besøg.
Sidste søndag var Erling hjemme og vi var i Tønder hos Bente, vi havde ikke været der siden Anker blev syg dernede i november, vi havde en dejlig dag dernede i det dejligste vejr, sad ude og spiste middagsmaden. Og for anden gang fik vi lov at komme over grænsen uden pas det forbavser Bente noget.’
Men desværre fik vi vores lille Trunte kørt ned det så grimt ud vi måtte til dyrlæge som halvt var en bekendt, nemlig Himmelstrup’s søn fra Højen, så Anker og han fik en sludder om de kendte egne. Men egentlig tror jeg ikke han mente Trunte klarede det vi var også selv bange for det, den var i chok og var blevet klemt, så der var nogle indre kvæstelser, men han gav den tre forskellige indsprøjtninger allerede dagen efter var den ved at være rask.
Ingrid i Højen er også kommet til skade, hun rev en flænge i sit ben på havefræseren og måtte have syet en del, det har knebet med at få det lægt, og da Kristen er bimand er hun begyndt at tage Propolis er det vist det hedder, noget der skrabes af bitavler som skulle hjælpe for betændelse og deslige.
Hun fylder ellers 65 år onsdag og regner med at samle den nærmeste familie, og Kristen håber at han kan byde os på dyresteg.
Vi var ellers så småt ved at håbe på at få Birgit og de to små hjem på ferie igen, da Vidar nok skal til Amerika, men det bliver ikke denne gang, vi savner dem ellers tit, det er jo for langt væk, men Birgit er så sød til at skrive i hver uge og fortæller levende om dem.
Der var et billede af Jan Harry med rundt da han var ca. 1 år, så nu sender jeg også et med af den lille Bodil taget da de var herhjemme i april, hun er en rigtig lille glad en ja det er de begge og faldt med det samme til her hjemme.
Det blev et langt brev så jeg skynder mig at slutte med de kærligste hilsner
Anker og Gerda

Næstved d 7-7-75

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.
Av det var en værre en, desværre en, jeg har haft bogen alt for længe.
Den 18. juni på Karens fødselsdag blev Jens Peter så læge med en fin karakter, så glad var han, og vi andre også. Først den 20. kom han til Næstved, den 18 var han til fest, og den 19. havde han selv gæster, den 21 var både han, Karen og jeg inviteret til fest hos en lægefamilie i København, det var hos en bror til Jens Peters studiekammerat, deres far er overlæge i Indien og har været i mange år, de er 6 søskende, og de 5 er læger, men det var kun Jens Peter, der tog med til festen af os tre. Den 30. juni var vi inde i Universitetets festsal og overvære de unge læger afgav deres lægeløfte, det var meget højtideligt, den 3. juli holdt vi selv en lille fest, i dag den 7. juli har Jens Peter så tiltrådt sin nye stilling i Vimmerby i Sverige.
Vi har ferie fra i dag af, men vi trænger nu til det, det har været hektiske 3 uger. Men nu er det ved at være slut med både jordbær og kartofler, men så kommer ærter og hindbærrene, men vi er da fritaget for at slå græs for tiden, det er tørt. Den 1. juli flyttede Kirsten og Peter K ind i deres nye hus på Holbergsvej; huset er helt nyt og ligger i et nyt kvarter, der hører under Lille Næstved. Der er ikke lagt have an, så de får jo nok at gøre med at få orden på tingene.
Karens moster Anna er død, hun blev 97 år, hun havde været syg i nogle måneder.
Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste hilsner med tak for breve og hilsner til vores fødselsdag

Karen og Kristian

Fredericia 15/7 – 75

Kære alle.
Tak for brevene, ja vi er jo midt i ferietiden, så går det ikke så hurtigt for bogen at komme rundt.
Hidtil har jeg haft 8 dages ferie, og var da sammen med Ellen oppe i Næsby hvor Edel ferierede i Ansgars sommerhus, vejret var jo fint, rigtig bade og slikke solskin vejr, resten af ferien holder jeg fra 1. august.
Jeg ville jo gerne have solgt mit hus, men det er ikke så let som jeg troede, for det første Har der nu ikke været så mange og se på det, og for det andet så er der jo fugt i soveværelset, som jeg nok burde have haft ordnet sidste efterår, da det begyndte, og så er haven heller ikke nogen særlig pryd, den er unægtelig noget forsømt, jeg har slet ikke givet den gødning i år, og meget lidt sidste år, og tørken har jo heller ikke gjort gavn, grantræerne har fået lus og taber nålene, hækken er gået ud flere steder, det lader sig ikke sådan rette op, ja den forsømmelighed kan såmænd blive dyr, men jeg magter ikke rigtig at få det passet, nu jeg arbejder fuld tid.
I søndags var vi ude hos Jens, han kan nok få passet sin have, den var frodig og fin med flot afgrøde, vi var mange der, vist 15, tror jeg.
Gerda og Anker rejser til Norge i august og Sinne tager med. Hans har også ferie i august han rejser nok også ud. Oves skal til Polen hele familien tager med, selv må jeg nok blive hjemme og ”suge på labben”. Gunnars har ferie i næste uge, de drager ad Tyskland til, hvor længe de agter at blive der ved jeg ikke, de har jo fået campingvogn, den står i øjeblikket i Hvidbjerg, hvor der er bibelcamping. Grethes far og mor bor i den. Gunnars var der i weekenden, lørdag aften var Ove, Anna og jeg derude for at hilse på, den aften var der 1750 i madteltet, ja nogen måtte sidde udenfor, så mange kunne den ikke rumme.
Det var kedeligt Erik måtte på sygehuset igen, håber stadig det går fremad med helbredet, så han kan komme hjem og nyde sommeren.
Kærlig hilsen
Astrid

Nyborg d 28.7.75

Kære alle!
Mange tak for indlæggene i ”de tolv”. Nu må jeg jo have den videre på farten, men Oves er vel knap kommet hjem fra Polen, ja I har vel set og oplevet en masse til dels fremmedartet.
Erik ligger stadig på sygehuset, det går tilsyneladende helt godt, i fredags havde han fået punkteret den ene lunge for væske der blev ved at stå der, o i morgen skal han til en lungeundersøgelse i Odense, jeg er ikke klar over hvad det er, han regner ellers med snart at skulle hjem, og det ville jo også være ret så passende, da jeg har fri de næste 14 dage, men nu må vi jo se.
Jeg venter så småt besøg af Vagn og Joan, de er jo i Jylland, og jeg håber de kommer denne vej forbi og har tid til at kigge ind.
Ja så er sommeren vendt tilbage i dag har vi haft det dejligste vejr her, så jeg har været ude og nyde det i haven, jeg skal nu også have fat i hakke og lugejern kan jeg se, ukrudt kan nu altid gro, men jeg kan også godt lide at pusle i haven, når jeg har tid til det og vejret er godt.
Nu de kærligste hilsner til alle fra os begge Edith

Fredericia, den 6. aug 1975

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som lå og ventede på os, da vi kom hjem fra ferieturen til Polen.
Det er kedeligt at Erik stadig ikke er helt rask, men forhåbentlig går det fortsat fremad med hans helbred.
Vi gratulerer familien i Næstved med Peters meget fine lægeeksamen og med Kirsten og Peters nye hus.
Vi havde en dejlig tur til Polen, selv om jeg på udturen blev taget af det østtyske politi og måtte betale en bøde på 10 DM for at køre i venstre bane på motorvejen, og selv om vi havde stort besvær med at få lov til at komme ind i Polen. Da vi først var ”indenfor” i Polen havde vi nogle dejlige dage. Stanislaw og hans familie var enestående hjælpsomme og flinke over for os, vi boede således i hans forældres lejlighed, mens vi var i Krakow, og selv var han en udmærket guide for os på turene i Krakow og omegn og til Zakopane.
Men det er nok så som så med friheden bag jerntæppet. Det synes jeg, vi så mange eksempler på. Alene den omfattende kontrol ved ind- og udrejse af et Øst-land kan give en kuldegysninger.
Jeg er begyndt på arbejdet igen, men pigerne har ferie endnu i denne uge. Vejret egner sig også bedst til at holde ferie i i disse dage.
Bodil og Mary har arbejdet 14 dage på plejehjemmet i Skannerup, hvad de har været meget glade for. Ester har haft 4 – ugers arbejde i Brejning, hvad hun også har været godt tilfreds med.
De kærligste hilsner fra os alle 6
Ove

Skannerup 15. aug 1975

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, nu skal jeg se om det kan blive til en kærlig hilsen denne gang.
Her i Skannerup går livet sin vante gang, vi købte en campingvogn i tillid til at det skulle blive sommer og vi kan jo heller ikke sige vi er blevet skuffede. Vi har været en lille tur i Tyskland med den, det var også en vellykket tut og sprogvanskeligheder var ikke så store, men tolderne tog en lille smule af glæden fra os.
I sidste uge var vi en tur på Samsø med patienterne, det var også en oplevelse, vi har aldrig været på Samsø før.
Vi har også haft besøg af Joan og Vagn. Vi havde et par dejlige dage sammen.
Det var noget siden vi har hørt fra Nyborg, men forhåbentlig er Erik i god bedring.
Vi har lejet et stykke jord til kartofler i år men det er meget tørt så det bliver nok ikke meget udbytte de giver, men jeg tror grøntsager bliver meget dyre i år, jeg minde si hvert fald ikke det har været så tørt før.
Nå men nu vil jeg slutte med mange kærlige hilsner fra os 4
Gunnar

Brædstrup d. 17-8-75

Kære alle!

Mange tak for brevene.
Det lyder til at have været en spændende tur Ove’s har haft til Polen, selvom der også har været lidt besværligheder forbundet med turen. Påskedag rejser Hanne og Astrid til Sicilien på en fjortendagers tur, og Gerda, Anker og Sinne rejser til Norge og besøger Birgit og Vidar sidst på ugen. Her i Brædstrup vover vi os jo ikke så langt hjemmefra, men vi har da i dag været på søndagsskoleudflugt til Lystrup Have og synes vi havde en dejlig dag sammen med børn og forældre, vejret så ellers ikke så godt ud i morges, men vi havde det dejligste vejr hele eftermiddagen.
Lars er jo så begyndt på EDB skolen i Århus, han har været deroppe 14 dage nu og er glad for skolen og også tilfreds med pensionatet han bor på, han cykler til skolen hver dag, der er ca. 2 km til skolen fra pensionater der ligger i Åbyhøj.
Vi er da så nogenlunde blevet færdige med at modernisere vores butiksfacade og vi synes faktisk det er blevet godt og har også indtryk af at det trækker flere folk ind, så selv om det var en lidt dyr omgang, har vi ikke fortrudt at vi fik det lavet.
Da jeg ikke rigtig er i stødet til at skrive i aften vil jeg slutte med dette.
De kærligste hilsner til jer fra os alle her
Edel

p.t Brædstrup 31/8-75

Kære alle!

Mange tak for breve og hilsner, en særlig tak til Gerda og Anker for den dejlige tur til Norge, det var nemt for mig på den måde, og det forløb uden uheld af nogen art.
Ja – det var en herlig ferie, vi havde hos Birgit og Vidar og stor glæde havde vi af deres to pragtfulde unger, som en norsk dame sagde til mig om Bodil ”så nydeligt et barn da”.
Vi var også på mange bilture i den smukke omegn, søndag kørte Vidar for os på en heldagstur til Oslo, vi var på Holmenkollen – med den store skihopbakke, Frognersæteren og i Wigelandsparken. En dag var vi på Surte?? Hos Vidars forældre, sikken have de havde med masser af frugt og bær og sikke omgivelser. Gerda, Anker og jeg var også en tur i sølvminerne, der var en anden temperatur, end ude i det varme solskin. Birgit kørte os flere dejlige ture op i højderne, en dag var vi et sted, hvor der var masser af blåbær, havde vi haft tid, kunne vi have plukket mange.
Torsdag hentede Jens mig i Andkær, og på vejen ud til ham kørte vi mange omveje og så meget bl. a hvor der havde været plantagebrande, og vi var i Legoland, som jeg aldrig har besøgt før, vi var også i Jenses skov og på gården og i haven er der masser at se på, jeg må sige Jens har nok at se til, når alt skal holdes så fint, som det er. Fredag kørte Jens mig til Brædstrup, på vejen herop var vi på kirkegårdene både i Engum og Ø. Snede, og vi besøgte tante Marie og Anna Hauge på henholdsvis Engum og Ø. Snede alderdomshjem, det var lidt trist begge steder, tante Marie sad i kørestol og kunne slet ikke gå og heller ikke bruge højre hånd. Anna synes jeg også var dårligere end sidst, jeg var sammen med hende.
I dag skal vi til Århus, så kører vi samtidig Lars tilbage og får set hvordan han bor.
De kærligste hilsner til alle fra
Sinne

Århus 11.sept -75

Kære alle!
Tak for jeres breve. Nu forstår jeg bedre, hvorfor det er så vanskeligt at overholde 8 – dages reglen for vandrebogen, tænk, så hurtigt en uge går! Moster Sinne havde bogen med herop, da hun var her med dem fra Brædstrup, det var nu før jeg kom hjem, men det ser ud til at moster Sinne, Moster Gerda og onkel Anker også har haft en fin tur til Norge. Mor og jeg var jo også på besøg i Kongsberg engang og nede i minerne, det var en spændende oplevelse, selv om det var lidt trykkende med de mange tons fjeld over hovedet på en. Røros, hvor jeg var i sommer igen, er også en gammel mineby, men minerne dér går ikke så dybt ned i jorden.
I maj blev Jørgen færdig med sin ”civiltjeneste” som det jo kaldes nu, han var på Statsbiblioteket, hvor han arbejdede med katalogisering og forsendelse af gamle bøger, det var han meget glad for. Han har søgt flere stillinger, bl. a. en ved kommunen her i Århus, den fik han nu ikke, men som de skrev i deres brev, der havde også været 135 ansøgere! Men han har nu nok at gøre alligevel, han har nogle aftenkurser 4 aftner om ugen, det er delkurser, så man efterhånden kan samle sammen til en cand. merconomeksamen, og indimellem arrangerer Ingeniørsammenslutningen også ekstrakurser.
En af de største oplevelser i Norge i år var et rigtigt bondebryllup, som jeg var med til, med brudeparret i gig (var det vist nok) fra kirke og dans det meste af natten til rigtig spillemandsmusik. Ved 2-tiden holdt vi en pause og fik spekemat, pultost, flatbrød, rømme og tomtebryg (det smager som hvidtøl). Det lyder som kraftig kost midt i natten, men det smagte faktisk vældig godt.
Nu har jeg taget et semester fir for at rejse og lære mere, i løbet af studiet skal vi have en valgfri måned, jeg har tænkt på ”Sølund” ved Skanderborg, senere en tur til Afrika, sammen med en norsk dame, vi skal besøge hendes søn, der arbejder for Kirkens Nødhjælp i Sudan, han arbejder med landbrug på forsøgsbasis, men har også lidt førstehjælp, så der bliver måske også noget for mig at lave. Det bliver spændende, også at sammenligne med det Peter fortalte dernede fra. Så næste gang bliver det måske fællesbrev fra Afrika.
Nu må I have det rigtig godt, far ville vist også have lidt med
Kærlige hilsner fra Else

11-9-75
Ja, jeg må først se hvad Else har oplevet, for den uge hun nu har været hjemme har jeg næsten ikke set hende – hun har haft 15-23 vag de fleste dage – og nu inden rejsen aftalte hun at være på ”Sølund” ved Skanderborg straks mandag 22/9 – når hun kom hjem fra Schweiz, så nu ved jeg da det. –
– Vi i det frie erhvervsliv er jo vældig begejstret for den ”helhedsløsning” vor regering har opfundet – nu sidder vi jo og venter på det, denne store revolution. – Jeg må hellere slutte – for nu bliver det mørkt og jeg skal have 10 fremmede i aften, det er en flok JAK’ere der har bebudet at henlægge et møde hertil. De har for mange penge og aner ikke hvad de skal bruge dem til.
Hilsen i al hast

Poul

Anemonevej 25-9

Kære alle!
Mange tak for breve og samvær i sommerens løb.
Ja i År har vi da fået bevist at det også kan være Sommer i Danmark, min have har bare ikke så godt ved at taale lang tids tørke, vel nok som følge af tørken staar mit Pæretræ i blomst for Tiden.
Jeg havde sommerferie fra den 18-8 til den 8-9. Astrid og jeg var saa 14 dage paa Sicilien med Tjæreborg, jeg synes vi havde en meget fin tur.
Ja saa er Erik død og skal begraves i Morgen.
Vi har tænkt meget paa jer under Eriks svære sygeperioder, jeg beundrer Erik, at han blev ved at være saa livsnær og interesseret i, hvordan andre havde det.
Sinne , Astrid og jeg var til 50 Aars fødselsdag hos Edith, da var Erik hjemme nogle timer.

Med de kærligste Hilsner
Hans

V. Smidstrup d 3-10-75

Kære alle.
Tak for breve og for samvær, især tak for samværet ved Eriks begravelse, det var gribende og højtidelig.
Her står alt vel til. Astrid er nu flyttet hertil med sin habengut, det fyldte en del i første omgang, men nu er hun ved at have fået det pakket sammen, så det ikke ser ud til ville volde nogen problemer, hun har selv indrettet sig på loftsværelset.
I september fik vi 92 mm nedbør og oktober starter også vådt, så tørkeproblemerne er overstået for denne sæson, jeg målte 15 mm i maj, 13 i juni 51 i juli 34 i august, selv om vi her var relativ heldige, sammenlignet med egne vest for os i sær i juli, har vi dog konstant haft et stort nedbørsunderskud, og kornavlen var meget lille, men noget uensartet og varierede fra dårlig til 0, så har luzerne og græs, som jeg har avlet klaret sig noget bedre selv om luzernen har visnet ned 2 gange i sommerens løb, i øjeblikket står der en ret pæn afgrøde, jeg venter at de kommer og høster det når som helst.
I dag er det Gerdas fødselsdag, det er meningen at Astrid og jeg vil over og gratulere.
Det er stadig rigelig arbejde på Lego, og de udvider stadig weekend holdene.
I år skal der stort set ikke klippes i nordmandsgran kulturen, men det er mulig jeg kommer af med lidt rødgran.
Kærlig hilsen Jens

Jeg håber en og anden får tid og lyst til at lægge turen om ad V. Smidstrup
Stempel: JENS GARNE
”Midtgård”
V. Smidstrup
7321 Gadbjerg
05-738194 

Hvidovre, den 12 oktober 1975

Kære alle.
Mange tak for brevene.
Jeg er altid glad for at modtage vandremappen, den fortæller om stort og småt, om glæde og sorg heldigvis er glædelige beretninger i overtal, men sorgen kan vi ikke afværge, men det er rart vel nok mest når vi trænger til trøst, at vi taler sammen og viser, at vi kommer hinanden ved. Vi har tænkt meget på Edith i den svære tid, men livet skal jo gå videre, og du har haft nogle gode år sammen med Erik.
Vi holder i dag en stille søndag her i Hvidovre, Joan har været på Rentrotur?? og til aften komme Sussi og Lau til middag.
Jeg var på landet i går for at plukke æbler og slå græs m.v.
Joan ville ikke med, hun skulle have aftenvagt, og varmen var nu heller ikke sat i gang oppe i ”Fasters Hus”.’
Fredag aften havde vi besøg af Sinne og Ove. Ove var til skoleledermøde i København fredag og lørdag.
Nå Astrid har så forlagt sin residens til V. Smidstrup, hvis hun bliver sat på porten, kan hun evt. få husly i Smidstrup ved Gilleleje, men hendes nuværende logivært er nok ikke så skrap.
I næste uge er det efterårsferie, er der nogen der holder efterårsferie er i velkommen her i Hvidovre.
I denne uge (42) kommer Ruth og Holger, de skal overnatte her natten mellem tirsdag og onsdag. HIF bliver 50 år den 15, og Holger har de sidste år trykt foreningens årsskrift, så han skal til reception onsdag eftermiddag. Klokken er kun 17:20, men jeg bliver vist nødt til at tænde lyset, ak ja dagene bliver korte.
Mange kærlige hilsner til jer alle’
Joan og Vagn

Andkær d 29-10-75

Kære alle.
Rigtig mange tak for brevene. Undskyld bogen har tendens til at tage et lille hvil i Andkær, hvor livet ellers går stille og rolig så det ikke er noget spændende at fortælle om.
Men dejligt er det at der stadig er så godt sammenhold i familien både i glæde og sorg som Vagn skriver om, tror også Edith har mærket det i den svære tid de har haft.
I sidste uge var Bente hjemme med sin hund ugen før havde hun været med skolen på Bornholm. Johnny havde arbejde i ferien hjemme i Odense, hans Mor fik i samme uge at vide at hun havde kræft i blæren så godt han var hjemme hos dem, der er dog heldigvis store chancer for hun bliver rask.
Vi får nok nordmændene hjem i julen, det glæder vi os meget til det vil være skønt med de kære små om juletræet, blot er det ikke så rart at tænke på de skl den lange vej ved vintertide.
Der er ellers stadig på tale at de skal et år til Tyskland.
Erling er glad for at være i Holstebro, så vi håber det varer ved.
Denne gang må du så sende bogen til Askov Kristian, hvor Astrid jo agter at tilbringe det næste halve år, håber du får glæde af det; adr: Askov Højskole, 6600 Vejen.
Ellers ikke mere herfra, får I tid og lyst er I jo altid meget velkomne her, hvor vi to gerne går og tusser rundt, sommetider kan det knibe lidt for mig, så nyd I der stadig har børn og unge i huset. Kærligste hilsner
Anker og Gerda

Næstved d 9/11 – 75

Kære alle!
Tak for jeres breve som jeg har læst med glæde.
Ja den 26 ds er det så 100 år siden far blev født, jeg regner nu ikke med at tage til Øster Snede den dag, Edith ringede til mig forleden, og vi snakkede om det.
Jens Peter har fået stilling på sygehuset i Oskarshamn fra 1 februar, og der håber han at kunne blive færdig med sin uddannelse.
Kirsten og Peter har nu til dels fået plantet deres have til, det er dyrt at gå på planteskole, og så har de også købt mange fliser og lagt, så nu ser det snart godt ud, i går plantede Peter og hans ene nabo hæk.
Jeg er snart ved at være færdig med efterårsarbejdet i haven, det har været et mærkeligt år, varmt og tørt ud over alle grænser og hele efteråret meget stille, så bladene blæser ikke ned, de daler ned.
Moster Louise fyldte 80 år den 5. nov, hun holdt middag i Skelby forsamlingshus for nogle og 30 damer, Kirsten, Karen og Ellen var da også med. Ellen har så været her på ferie i forbindelse med Sagførens mellemste datter er gift med en vingrosserer, der bor i Skelskør, så hun blev kørt til døren, nu skal hun så med toget hjem tirsdag.
Beskæftigelsen på papirfabrikken er stadig dårlig, jeg har gået ledig i 13 uger siden 1. januar, nu har jeg dog arbejdet 7 uger i træk og skal arbejde den ottende uge med. Det er nu fordi jeg har været sat ind på andre pladser som afløser på grund af sygdom., der bliver snakket meget om arbejdsløshed, men der bliver gjort for lidt ved det.
Nu vil jeg slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os i Næstved.
Kristian

Askov 19-11-75

Kære alle.

Tak for brevene.
Ja nu må jeg hellere se at få bogen sendt videre, dagene går hurtigt her, tiden er fuldt optaget, jeg har nok også valgt lidt rigeligt, der var nok at vælge imellem, og jeg har valgt musikorientering 6 timer om ugen, romanlitteratur 5 timer, der skal vi hver læse en roman hjemme hv. 14 dag, vi startede med at gennemgå En dag i Ivan Denisovitjs liv af Solsjenitsyn, og starter nu på Tarjei Vesås Fuglene.
Så har jeg 5 timer i gamle klassikere, der er vi i gang med Blicher, 4 timer i socialpolitik, det vil nok give allermest hjemme og gruppearbejde. Jeg har også 3 timer engelsk og så er der 5 timer om ugen med foredrag og udenrigspolitisk orientering.
Jeg bor i Humlehaven i udkanten af terrænet vi bor 20 i dette lille samfund i alderen fra 21 til 67år alle har bad og toilet og et pænt lille rum, der er to køkkener m køleskab og en samlingsstue.
Vi er ca. 250 på skolen, den yngste 20 den ældste 70, der er ret mange pensionister her, men selvfølgelig er de yngre i overtal.
Der er selvfølgelig også en del underholdning om aftenen, i aften onsdag var der en vestjysk orkester der spillede, men jeg kunne ikke komme over og høre dem, for vi var en ”avisgruppe” på 4 der skulle samle op hvad der havde være ti aviserne i den forløbne uge om socialpolitiske emner og aflægge referat om det i morgen. Aviser mangler vi ikke der er en avisstue med alle landets aviser.
En gang om måneden er der hjemrejse weekend der begynder fredag efterm. Den første nu på søndag så da regner jeg med at tage en tur til Smidstrup og Hedensted hvis bilen ellers vil starte, det har knebet et par gange, men det er nu ikke bare min der har strejket.
Det blev det bare Askov snak men jeg har heller ikke oplevet så meget andet, jeg kunne også godt fortælle meget mere herfra, men jeg vil slutte kl er snart 24, og der er morgenmad 7:45 derefter morgensang og undervisningen starter 8:30
Kærlig hilsen Astrid

Humlehaven
Askov Højskole 6600 Vejen

Nyborg d. 25.11.75

Kære alle!

Tak for brevene.
Ja jeg må hellere få skrevet i ”de tolv”, før jeg tager om til Hans i dag, så kan jeg jo aflevere den til Ove i morgen.
Bogen lå her da jeg kom hjem fra København i går, jeg kørte derover fredag og besøgte så Vagns først, jeg var også oppe og se hvordan Sussi og Lau boede, de havde en rigtig dejlig og hyggelig lejlighed. Puk synes nu bare der var lidt mange trapper derop, det er den jo ikke vant til.
Lørdag tog jeg så ud til Sinne, ja Vagn var med, så kunne jeg jo også let finde vej, Joan var på arbejde og kom senere.
Om søndagen var Vagn, Sinne og jeg en tur oppe i Fas ters hus, der var lidt varme på og Vagn fik hurtigt ild i kakkelovnen. Der er rigtignok blevet dejligt og masser af plads efter der er blevet bygget til, jeg kan godt forstå I tager derop så tit I kan.
Da jeg regner med at se det meste af familien i morgen, vil jeg slutte med de kærligste hilsner til alle

Edith

Fredericia, den 5/12 – 75

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. På fars hundredårsdag var vi så samlet en pæn flok hos Hans og havde der nogle gode timer sammen. Hans havde fundet nogle gamle dokumenter frem, (skøde – pantebreve m.v. fra Gl. Sole) og de blev studeret med stor interesse. Tak til Hans for en god dag.
Igen i år håber vi at få besøg af en god del af søskendeflokken her juleaften. Mormor og morfar kommer ikke, de skal fejre jul hos Leif og Solveig i Hyls. Deres børn er mindre, og så bor de tættere ved, og det betyder noget for mormor, da hun har været ude for et fald, hvormed hun pådrog sig en revne på knæskallen og måtte indlægges på sygehuset i Haderslev. Hun er for længe siden hjemme igen, men må færdes med den allerstørste forsigtighed.
På skoleforvaltningen har vi haft travlt med forberedelse og planlægning i forbindelse med gennemførelsen af den nye skolelov i Fredericia. Vi er da ikke færdige endnu, men vi er så langt fremme, at vi er i gang med gennemførelse af en række informationsmøder for forældre og lærere.
I aften har jeg været på Alleskolen for at høre, hvad Ritt Bjerregaaard mener om den nye skolelov. Jeg synes nu, at hendes foredrag var noget tyndt. Derimod synes jeg, at hun svarede særdeles godt for sig i den efterfølgende debat. Anna har været helt alene hjemme med Sally og fuglen i aften, idet Ester og Bodil er til personalefest med rengøringsselskabet i Vejle, Mary har været til ungdomsmøde i Christianshus, og Ellen har været til ridestævne i Havnerup.
De kærligste hilsner fra os alle 6

Ove

Skannerup 14-12-75

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, i år har vi været heldige at være sammen med de fleste af jer, i mandags var vi først i Smidstrup og der efter i Andkær, ¾ af nordmændene er jo hjemme, i morgen regner vi med at de kommer her, det glæder vi os til, for 14 dage siden var jeg lige en lille tur i Tåstrup. Vi har også været i Finland med Blaa Kors, det var en meget vellykket tur, i det skønneste efterårsvejr.
Ellers har vi haft travlt med så mange forskellige ting, blandt andet har vi været ved at lave læseplaner til Gjern Skole (det er det stof de skal igennem i de forskellige år), sommetider synes jeg børnene lærer mindre jo mer de går i skole, men det kan godt være det er mig der er gammeldags, men jeg tror der er mange forældre der er stærk kritiske over for den nye skolelov.
Ja nu skal vi jo snart til at fejre jul igen, vi skal som sædvanlig fejre juleaften og nytårsaften på plejehjemmet, vi har vagt 2. Juledag, vi regner med at i hvert fald Edith og Hans kommer til nytår.

Mange kærlige hilsner fra os 4

Gunnar

1 juledag 1975

Kære alle!
Ja, så er vi igen ved at fejre jul, Måtte vi så forstå at fejre jul på rette måde, at vi ikke i alt det, der hører med til en dansk jul, overhører julens glædelige budskab, men at vi må lukke vore hjem og vore sind op for ”julens Herre” at vi alle må få del i den rette juleglæde.
Vi glæder os så i dag til at være sammen med en del af familien her, Sinne , Hans, Jens, Astrid, Edith og Poul og Jørgen til middag og Gunnar’s til eftermiddagskaffe.
Juleaften fejrede vi sammen med Bents mor, far og hans to søstre Lis og Ragnhild.
Vi har som vist de fleste forretninger i år haft en ualmindelig god julehandel.
Tak til jer alle for godt samvær i året der snart er svundet.
De kærligste hilsner fra os alle her
Edel

Ballerup d 29/12 – 75

Kære alle!
Mange tak for brevene i de tolv. Dernæst tak til alle jeg har besøgt i julen, det var dejlige og festlige dage, først juleaften i Fredericia og Andkær, hvor det var en ekstra glæde at træffe Birgit, Vidar, Jan-Harry og lille Bodil, så den hyggelige I. juledag i Brædstrup, hvor også familien fra Skannerup og Poul var på besøg, Jørgen snød os og blev hjemme – den rad. Desværre glemte jeg at få andefedt, som Edel havde givet mig, med hjem; men det er en anden sag.
II juledag var jeg sammen med Hans i Andkær og spiste til middag, Joan og Vagn var der også lige kommet fra København på vej til Vejle. Hans og mig fortsatte til Smidstrup for at besøge Jens og Astrid og senere kom også Anna, Ove og børnene, på nær Bodil, der var rejst til Belgien, hvor hun skulle danse folkedans. Om aftenen tog Astrid med til Hedensted. Lørdag formiddag var vi på en lille visit hos tante Marie på Engum alderdomshjem. Det er trist for tante Marie, der må sidde i en kørestol, og hun kan ikke bruge højre arm og ben; men hjernemæssigt er der ikke noget i vejen.
Lørdag aften var Anna, Ove og Ellen i Hedensted for at se Hanses juletræ. Søndag kom Joan og Vagn til eftermiddagskaffe, og så startede vi på hjemturen, jeg var så heldig at kunne køre med dem på tilbagevejen.
Så i dag har det atter været hverdag, nogen travlhed var der også, men ikke særlig slemt.
I morgen aften skal jeg til juletræ hos Birgit og Eivind.
Nytårsaften regner jeg med at holde mig hjemme i fred og ro.
De kærligste hilsner til alle små og store fra

Sinne

1/1 1976 i Aarhus

Kære alle.

Så randt altså 1975, tænk at vi allerede er i ”slutningen” af 70.erne…. Vi fejrede et stille og roligt nytår her i Aarhus, hvor vores eneste fyrværkeri – bortset fra to bordbomber – var at der blev skudt af over byen. Efter årsskiftet gik vi op ovenpå og så hele Aarhus stå i lys lue af raketter, sole o.s.v. De dårlige tider så vi ikke noget til, der var flere raketter end vi nogen sinde har set før. Jørgen fik rig lejlighed til at udøve sin hobby: fotografering.
Ingrid og jeg holdt jul hos hendes forældre i Odense, det var en rigtig hjemme-jul som de plejer at have den – jeg savnede nu de kendte ansigter fra Brædstrup en smule. Ingrids mor var på hospitalet i begyndelsen af December for at få fjernet en knude i livmoderen, men overlægen syntes ikke den var vokset noget, hvorfor der ikke blev opereret. Det beroligede os, – for hvis der er mere risiko ved at operere end ved at lade være, kan det jo ikke være så slemt. Men jeg tror nu det var godt at vi hjalp lidt til dernede, det er jo strengt at holde jul…
Jørgen har stadig ikke noget arbejde i udsigt, men trøster sig med, at han efterhånden som han tager flere kurser, vil stå meget bedre rustet. Han er i øvrigt gladere og mere udadvendt end jeg har set ham længe – selvom han stadig ikke tager nogen steder hen og heller ikke vil skrive i ”De tolv”.
Else sender spændende breve fra Afrika, de bliver opvartet af Afrikanerne, så hun føler sig som ”upper-class, den gode gamle koloni-stil” som hun selv siger. Stedet hun bor på er ikke så primitivt som hun troede, de bor i rigtige huse med badeværelse. Vandet kommer ganske vist fra en regntank, så efter regntiden er det slut med at tage brusebad!!
Det lyder spændende med Bodil i Belgien. – Vi er også begyndt at danse folkedans, jeg har danset 4 år her i Aarhus, men da Ingrid er begynder venter vi lidt med at melde os til stævner. Det er virkelig godt at der begynder at blive interesse omkring noget af den skat vi har fra almuen.
Til slut tusind tak for alle brevene. Jeg håber vi kan ses meget i det nye år. Odense er jo ”gennemgangsport” for mange rejser, så der må være rige muligheder for at kigge ind, der er da nok også plads til at sove… Vi har jo telefon, så ring mig og giv et praj… (09—138814)
De kærligste hilsner fra
Ingrid og Ole

Århus 1/1 – 76

Også jeg vil lige skrive lidt inden bogen sendes videre.
Jeg siger tak for alle julehilsner, som jeg desværre ikke selv har fået tid til at skrive før jul. Jeg mærker jo arbejdsløsheden på den måde, at så skal der sættes mere i gang og i hvert fald bliver jeg meget stærkt overbelastet, hvilket er sket især de sidste måneder, og selv i dag har telefonen ikke givet mig fred. Jørgen må jo ikke tage arbejde hos mig, det forbyder jo forholdene, han kan jo også tjene mere ved kursustilskud og understøttelse.
Jeg siger tak for tilsendte penge til blomster til Ingers grav, men foreslår fremtidig ikke sende penge – men i stedet give dem til de forskellige indsamlinger f. eks. Kirkens Nødhjælp o.l. som Inger støttede en del. Gravstedet har jeg tilplantet med forskellige stedsegrønne planter og håber det fremover vil vokse til, så det tager sig sømmelig ud. Jeg vedlægger Elses sidste brev, det tager 12 dage hertil, så vi hører nok ikke mange gange inden hun kommer hjem ca. 1-2-76.
Jeg vil slutte med ønske tom et godt, bedre nytår med tak for det gamle.
Selv har jeg arbejde ca ½ år forud, hvilket for mit vedkommende er mere end rigelig-
Kærligste hilsner til alle
Poul

Anemonevej 2-2-76

Kære alle!
Tak for Hilsner og Breve og for samværet de forskellige steder.
Ja nu fik vi da vinter, Sne har vi nu ikke meget af her, vi har haft en del Sol og stille vejr det meste af tiden siden frosten satte ind, ellers har vi haft en del uroligt vejr, men det var jo meget værre i Sønderjylland hvor Vesterhavet to gange truede med at gaa over Digerne, ja på Rømø var Diget jo gennembrudt.
Her gaar livet sin stille gang, paa Faxe kører vi stadig med to Hold og Direktøren regner med at der er arbejde til to Hold hele Vinteren, ovre paa Faxe reparerer de Maskiner for Tiden, saa vi tapper en del til Sjælland.
Paa Fredag har Faxe 75 aars Jubilæum, da skal vi ikke arbejde her og Bryggeriet ligger ogsaa stille, men vi faar vor Løn og er desuden inviteret til Faxe, vi faar fri rejse og indkvartering hos Medarbejdere.
De kærligste Hilsner til jer alle
Hans

V. Smidstrup 10-2 1976

Kære alle
Tak for breve og hilsener og tak for samvær.
I dag er det 56 år siden sønderjyderne stemte sig hjem til Danmark, efter at de i andre 56 år havde måttet leve under fremmed styre. Det er lidt vedmodigt at konstatere den mangel på interesse vores massemedier lægger for dagen for vores nationale værdier.
Jeg prøver jo så på at gøre en lille fest i anledning af min 60 årsdag, jeg håber at I kommer alle sammen, jeg regner med at I alle har fået min indbydelse ellers er I velkommen i Gadbjerg forsamlingshus fredag d 26-3 kl 17.00, forsamlingshuset ligger over for kirken som ligger meget højt. Jeg er klar over at en fredag ikke passer så godt for forretningsfolk, men af hensyn til week-endholdet, så jeg ingen anden rimelig mulighed.
Så fik vi endelig kold vinter, ganske vist ikke megen sne, men til gengæld ret langvarig frost, men også en del dage med sol og virkelig dejlig vejr, jeg har benyttet lejligheden til at bjerge lidt brændsel.
Jeg regner med at tage fri fra arbejde lørdag d 27. jeg får de 8 betalt i anledning af fødselsdagen, jeg regner så med at gå i arbejde søndag d 28 kl 19.-
Jeg har jo plads så nogle kan overnatte her
Kærlig hilsen og på gensyn
Jens

Stempel: JENS GARNE
”Midtgård”
V. Smidstrup
7321 Gadbjerg
05-738194 

Hvidovre, den 16. februar 1976

Kære alle.
Mange tak for brevene.
De er flinke til at skrive de Århusfolk, og brevene er interessante, nu oplever Else jo også en masse for tiden – ja nu er hun måske hjemme igen.
Her går livet sin vante gang, endnu da, men tiden da Joan og mig skal være bedsteforældre er nær. ”Terminen” er overskredet, ”så nu må det da komme snart” måske bliver det på Peters eller Elses fødselsdag.
Tilsyneladende er alt i orden, så forhåbentlig går alt godt.
Louis Caspersens gamle mor døde i går efter influenza, hun blev 92 år.
Vi glæder os til at få Edith på besøg, men det er nu ikke den bedste weekend (28/29) hun har valgt, Joan har ikke weekendfri og jeg skal om lørdagen sammen med Hvidovres ”idrætspolitikere” på besøg i Brøndbyerne, men vi regner med at Sussi og Lau er hjemme sammen med Rasmus eller Rasmine.
På mandag er vi inviteret til middag hos Josty i Frederiksberg Have, det er den ældste af søstrene Nielsen, Vita fra ”Bakkestuen”, tvillingehuset til ”Fasters Hus”. Hun bliver 75 år. Men ellers glæder vi os til den 26. marts. Det kunne være dejligt, hvis vi alle kan samles – måske kan det lykkes? Edith og Sinne rejser jo sydpå efter festen, Joan og jeg har også talt om det, men vi trænger, eller rettere ”Fasters Hus” trænger til at vi er deroppe nogle sammenhængende dage.
Hans har nok været i Faxe, forhåbentlig har det været en god tur, det kunne have været hyggeligt med et stop i København, men det har der ikke været tid til.
Mange kærlige hilsner
Joan og Vagn

Andkær d 4-3-76

Kære alle.
Mange tak for brevene, og et hjerteligt velkommen til den lille nye i Hvidovre, det burde jo have været Vagn selv der havde skrevet om hende, men jeg trøster mig med at der er langt mer at fortælle næste gang han får bogen. Men som nok alle ved nu er hun født d. 18. februar, en yndig lille pige med mørkt langt hår, og Sinne og Edith der har set hende siger også hun er så sød og kær så nu glæder vi os til at se hende, er spændte på om vi får hende at se til Jens’ fødselsdag.
Vi har selv lige været i Norge ved vores de to små, ja det var nu for at fejre Birgits 30 års fødselsdag med hende, vi havde en pragtfuld tur som altid derop, blot var Bente og Anker ved at være syge den sidste dag vel nok lidt influenza, så vi var bekymrede for det da anker skulle køre så langt men heldigvis gik det godt og de kom sig hurtigt begge to.
Torsdag holdt vi fødselsdagsfest deroppe og om fredagen var vi på Funkelia hvor der er skihejs og skiskole, hvor både Bente, Birgit og Jan Harry var på ski for Bentes vedkommende er det jo første og eneste gang i år, så hun glædede sig rigtig om det.
Vi havde ellers opgivet turen da Kristen fra Højen skulle begraves den dag, han faldt pludselig sammen torsdag d 19 og døde så lørdag morgen uden at være kommet til bevidsthed. Han havde ellers haft det godt den sidste tid og de glædede sig begge til at få det godt nu de lige var pensioneret, det er også meget svært for Ingrid, så ve er helt bekymrede for hende hun blev også syg og fik lungebetændelse dagen efter begravelsen har det dog bedre nu, det var en stor begravelse med 68 til middag i Højen forsamlingshus. Tak til alle I her fra Jylland for deltagelsen og især tak til Jens fordi du tog til begravelse.
Det var måske heller ikke helt rigtig af os at tage af sted, men både Ingrid og de øvrige i Højen holdt på at vi skulle gøre det, hun trænger jo også mere til støtte nu efter.
Erling klarede da prøven på sygeplejeskolen, jeg tror heller ikke jeg har hørt hans stemme så glad siden vi da han var en lille dreng kom hjem med de første terylene bukser til ham, da slog han lige armene om halsen på os, så det glemmer vi aldrig. Af 23 elever er der 6 der er holdt op de 2 dog frivillig, men Erling er jo så glad for det og vil gerne fortsætte.
Har I set den komet der er fremme om morgenen kl. 5.45? her er den meget tydelig, jeg mindes ikke at have set en sådan før.
Ingrid sender takkekort med her rundt.
De kærligste hilsner til alle

Anker og Gerda

Næstved d 10-3-76

Kære alle!
Tak for jeres breve, som jeg med glæde har læst.
Jeg er hjemmeløbende husfar i denne uge, pengene bliver sendt til en, så det er da nem, men vi sætter jo 22½ % til i hver uge vi går ledige, så det er jo ikke det bare spøg, men det er da i øvrigt første gang jeg går ledig siden jul. Sidste opgørelse for produktion lå Næstved med en produktion på 65% af normal produktion, Dalum, Odense var hel nede på 40%, silkeborg lå bedst med 80%.
Vi håber at træffe de fleste af familiens medlemmer til Jens’ fødselsdag, det glæder vi os til. Jens Peter får en uges ferie deromkring, så han kommer med, han er jo i Oskarshamn på sygehuset der, han har lidt kortere hjem, men det er ikke meget.
Jeg var så heldig og fik købt mine læggekartofler, inden de blev rigtig dyre, jag gav kun 532.- kr. for 250kg, de er nu lagt til spiring i kælderen og venter på foråret, men i dag er det nu ikke meget forår i luften, jeg har skrabet sne på trapper, fortov og fliser de sidste 3 dage.
Ellers er det jo ikke meget nyt vi oplever her i disse vintermåneder, men vi tager da lidt rundt på familiebesøg her og der.
Karens kusine Inger Marie er faldet og brækket armen, men hun har da ikke været indlagt, men må jo da gå med armen i gips. Kometen som Gerda skriver om har jeg da også set et par morgener, men nu har det været overskyet de sidste morgener, så Karen har ikke fået set den og det ærgrer hende, og det ærgrer også mig at jeg ikke fortalte hende om den, den var meget tydelig at få øje på ude på Magle Mølles parkeringsplads.
Nu vil jeg slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsner fra os i Næstved

Kristian

Fredericia 22/4 – 76

Kære alle!
Først ens tor tak til Jens og til familien i Skannerup for et par dejlige fester, som vi alle 6 var meget glade for at være med til.
Dernæst tak for jeres breve. Da vi jo har været sammen til fest – nogle af os også ved andre lejligheder – bød ”de tolv” ikke denne gang på overraskende nyheder. Det har vel også medvirket til, at Astrid og Edith ikke har haft så travlt med at få ”de tolv” sendt videre på rundturen.
Vi synes, at vi har haft en dejlig påskeferie med fint vejr og godt familiesamvær i Skannerup, Keldet og i Nyborg.
Vi er så småt begyndt på forårsarbejdet i haven; jeg har sået lidt i køkkenhaven og lagt de første kartofler. Ellen har også fået forårsfornemmelser og har været på rideskolen 3 dage i træk. Hun får jo kun 1 ridetime om ugen, men hun tager gerne derud bare for at være sammen med hestene, som stadigvæk er hendes store interesse.
Ester er så småt begyndt på at forberede sig til eksamen. Men de har også andet i hovedet end det faglige. I aftes var en flok af hendes klassekammerater her for at skrive i ”den blå bog”, som er en slags humoristisk biografi over samtlige elever i afgangsklasserne på gymnasiet. I aften har både Ester og Mary været til koncert på gymnasiet. Mary er indmeldt til 1. g på mat. Linje fra 1/8 -76. Bodil har jo endnu et år tilbage på gymnasiet. Hun har mange fremtidsplaner, der dog ikke alle er helt præcise.
De kærligste hilsner til alle – både store og små fra os alle 6

Ove

Skannerup 10-5-76

Kære alle!
Tak for brevene, nu er det på høje tid at jeg får skrevet. Og så tak for de mange fine ting til Karsten, vi synes også vi havde en god dag sammen til hans dåb. Vi synes også han udvikler sig tilfredsstillende det varer ikke længe inden han begynder at kravle. Han har jo desværre haft lidt tilløb til krampe, men i betragtning af at de andre er vokset fra det, synes vi også det er grund til at antage at han gør det.
I fredags var vi alle tre en tur på Orsholt det gik fint også med Karsten, han sov det meste af tiden. Grethe har åbenbart ikke så meget bryst til ham som hun har haft de andre gange så vi er begyndt at give ham lidt mere tilskud, og når bare han er mæt så er han næsten altid glad og tilfreds, den 23. maj skal vi på udflugt med Silkeborg Blå Kors vi skal til Vejle fjord. Anker og Gerda har ordnet det sådan vi kan drikke kaffe på Brejning K.F.U.K det er vi meget glade for. I går var vi til konfirmation i Århus, det var Jan der blev konfirmeret i dag skal vi ud og se om vi kan finde 3 gode lærere til Gjern Skole.

Venlig hilsen fra os 5
Gunnar

Brædstrup 16 – 5 – 76

Kære alle!
Tak for brevene og tak for samværet ved Jens fødselsdag og Karstens barnedåb, det var et par dejlige fester, som vi siger tak til Jens og familien i Skannerup for.
Det var ellers ikke meningen at jeg skulle have skrevet i de tolv i dag, for vi skulle alle have været til Karstens konfirmation i Nørager, men det blev kun Jesper, Lars og Bent der kom af sted, da Hanne ligger med høj feber i dag, i morges sagde hun ellers at jeg bare skulle tage med, men da feberen var ret høj da vi skulle af sted sidst på formiddagen, foretrak jeg at blive hjemme med hende.
Familien i Nørager skal for øvrigt på en tur til Nordkap i deres sommerferie, de regner med at det tager mindst 3 uger, det bliver fra den 11. juni og i den tid har vi fået lov at låne deres sommerhus, så vi tager nok derop i mindst 14 dage, så er der nogen der kommer på de kanter i den periode er i velkommen til at besøge os der, vi synes det er et meget skønt sted.
Lars var på session i mandags, han spurgte om der var mulighed for at komme på deres EDB afdeling, men fik så besked for et par dage siden, at de havde mandskab nok der, han har så ikke fået at vide, hvor han så skal være, og kunne heller ikke få besked om hvornår han blev indkaldt, så med en besked kan det jo være svært at søge arbejde når han er færdig på skolen, han skal begynde på eksamen sidst i denne måned.
Vi har ellers nydt det gode vejr på vores altan de sidste dage, og jeg nyder også rigtig mine morgenture med Asa ud i skoven, hvad er vel skønnere end den danske bøgeskov i maj.
De kærligste hilsner fra os alle her
Edel

Ballerup d 24/5 – 76

Kære alle sammen!
Tak for brevene. Bogen har nok været lidt længe undervejs denne gang. Jeg kan se jeg har ikke haft den siden mellem jul og nytår, og nu er vi sidst i maj måned.
Mej er vel nok den allerdejligste tid af året, selvom hver årstid har sin charme; men jeg nyder nu så meget, at dagene er så lange, ikke mindst, at det er tidligt lyst om morgenen.
I går for otte dage siden var Højlund og jeg i Smidstrup, vi var med bus hele vejen derop, det var et stort arbejde at finde ud af hvordan det kunne gøres, vi var med 6 forskellige linjer, og jeg husker ikke hvor mange zoner vi kom igennem Højlund har kort til alle busruter, så hun ville helst rejse på den måde, og det var virkelig også en smuk tur, hjemad kørte vi med Joan og Vagn, det var jo noget lettere.
Torsdag skal jeg til Næstved; men da tager jeg med toget, Edith kommer vist også, forstod jeg på Kristian, Peter kommer hjem fra Sverige torsdag, det er i anledning af at Karens søster Ellen fylder 70 år, og det skal fejres med en stor familiefest lørdag aften, vist samme sted, som Karen og Kristian holdt sølvbryllup og Kirstens bryllup blev fejret.
Jeg var til undersøgelse på Glostrup sygehus forleden, sømmet er begyndt at genere mig lidt, så det er bestemt, at jeg skal indlægges et par dage og have det fjernet, så må vi se, hvornår der kan blive en plads til mig, juli måned kan det næsten ikke blive, så laver det for meget postyr i ferieplanen, da skal min afløser have ferie og hun har to børn.
Rigtig mange kærlige hilsner fra 
Sinne

Aarhus , Grundlovsdag 1976

Kære alle sammen!
Mange tak for jeres breve og tak for sidst, vi håber, Karsten har det godt, det er morsomt, når generationerne ”overlapper” hinanden, så der altid er flere små børn. Også tak for en hyggelig fødselsdagsfest til morbror Jens, vi synes, det var vældig festligt det er morsomt at der nu begynder at komme runde fødselsdage, når konfirmationerne er ved at være overstået.
Og så må jeg undskylde, at bogen har været her lidt længe, den kom sidste eksamensdag, der var hudsygdomme, det foregik i en hyggelig afslappet atmosfære, og dagen efter rejste jeg til et medicinermøde i Hamburg, og så er tiden bare gået. I en af de gamle bøger, fra for 30 år siden, stod der en ”opsang” fra morbror Ove om at få bogen sendt af sted i rette tid, han foreslog en bøde på 50 øre pr. overskydende dag. Men det blev da vist aldrig praktiseret? (Det var også dengang at en af mors bekendte i København var meget fortørnet over. At man skulle betale 1 kr for 3 pund kartofler, hun måtte så forklare om landmændenes situation og om hvor mange hænder kartoflerne skulle igennem før de kom så langt. I foråret havde vi besøg fra København, da kunne man risikere at komme til at betale 8 kr for 1 pund!)
Selv om de fleste af jer jo nok har hørt om noget af Afrika-turen, er der stadig meget at fortælle dernede fra. Ole skriver om ”den gode, gamle kolonistil”, – jeg ved nu ikke rigtigt, om det helt var mit udtryk, men det var faktisk sådan, mest i Kenya, selv om vi også havde en dygtig hus-boy i Sudan, + et par chauffører, havemænd og vagtmænd. Det lyder af meget, og det er nok heller ikke godt at blive opvartet for meget, men det skaffer jo arbejde til mange, og blot nogle få shilling betyder meget i en stor familie. Og ellers var der også nok at lave, næsten hver dag sad der 25-30 mennesker uden for huset, de ville til ”daktari”, der var hverken sygeplejerske eller anden medicinsk hjælp der på stedet, præstens medicinkasse var tom, og det nærmeste sted var 8 km. Væk, dér var som regel heller ingen medicin; jeg havde fået en lille forsyning med fra Kirkens Nødhjælp, de havde deres hovedkvarter 80 km borte, der lå også det nærmeste sygehus, og det prøvede jeg at anvende på den bedste måde, det var mest malariapiller, orme- og fnatmidler og forbinding, der blev brugt, ud over kogt vand m. sukker, salt lidt citron og lidt urtete, for at give det lidt smag, det bevirkede tit underværker, når børnene havde feber og derfor hurtigt udtørrede, især hvis mødrene tog dem ud i solen for at varme dem eller ikke gav dem noget at drikke, fordi de troede , de havde fået for meget når de havde diarrhoe. Mange af de større børn, især drengene, havde tit stygge sår på benene, græsset var meget skarpt, men nogle kom også bare med småskrammer, fordi de hørte, at vi havde for mange bananer og delt ud af dem, eller måske endda balloner, som en gæst havde med sig, man kan bruge hele sin fantasi, når man pakker kuffert til en Afrika-tur, ting som er dagligdags og almindelige for os er spændende og nyt for dem. Man ser med helt nye øjne på alting efter en sådan tur, jeg kan stadig undre mig over, at der kommer vand ud af hanerne, rent vand og hele året, og at vi kan købe næsten alting i butikkerne. F.eks. kunne befolkningen næsten aldrig få fat i sukker, selv om der rundt omkring begyndte at vokse sukkerrør op igen, det hele blev ødelagt under krigen, af soldater og elefanter, kunne de ikke få udvundet sukkeret, og uden sukker kunne de hverken drikke te eller kaffe, derfor lavede de øl af deres korn, det blev gråt og grumset, men de var desværre meget glade for det.
Nu må jeg vist til at slutte, det blev en længere beretning, håber I alle sammen får en rigtig god pinse, på de her kanter har de lovet, at der vil komme solskin i morgen, nu må vi se om det slår til.
De kærligste hilsner fra os her
Else

Anemonevej 22

Kære alle!
Mange Tak for samvær siden Bogen var her sidst, og Tak for de forskellige Indlæg i Bogen.
Ja saa har vi da fået Sommer, her kunne vi nu godt have brugt en regulær rodbløde først, jeg var en tur ved Daugaard Strand i Eftermiddags, og jeg var da ogsaa i vandet, det var friskt men ikke just koldt.4Paa Faxe satsede de haardt da de tog Folk ind i Foraaret, det i forbindelse med det kølige vejr har bevirket at Lageret er fyldt op, der har gaaet rygter, om at nogle af de sidst ansatte skulle fyres, men maaske kan Varmen bevirke at de faar lov at fortsætte.
I Søndags var jeg i Fredericia, der var stor ryk-ind, Astrid, Edith, Gunnar, Grethe, Jens Peter, Anker og Gerda var der ogsaa.
Jeg starter paa Sommerferien den 14 – 8, men jeg kan jo godt nyde Sommeren ind i mellem at jeg arbejder. Jeg sender Mappen over til Vagn.
Med de kærligste Hilsner til jer alle
Hans

Smidstrup Strand 8. juli 1976

Kære alle.
Mange tak for brevene – jeg er altid glad for vandremappen, men omdrejningstiden er blevet for lang – på 8 dage nær 5 måneder, og så har vi endda sprunget Jens over denne gang.
Vi håber at han og Jutta har det godt på Grønland. Jeg har ikke noget brev fra ham, jeg kan sende med.
Jeg har som de fleste nok efterhånden ved skiftet stilling fra Karat til Høgberg??, et mindre firma end Karat.
Karat var blevet for stor og meget lidt venlig for folk over 50 år.
Jeg startede for mit nye firma 1.juni og har fået en meget fin start.
Mens jeg var hos Toms blev det landets største chokoladefabrik. Jeg rejste fra Ali, fordi det var blevet landets største kaffefirma til et mindre firma Ferd. Andersen (Karat), så blev det landets største,det bliver Høgberg nok også, men så skal jeg på pension.
I søndags blev Anna Louise Lau Henningsen døbt i Tibirke Kirke, og dåbsgæsterne var bagefter til frokost i ”Fasters Hus”, hvor vi i dagens anledning havde overdækket vor nye flisegård på nordsiden af huset.
Vi havde en dejlig dag sammen med familie og venner til Sussi og Lau. Dåben var udskudt for at Lau’s søster og svoger fra Canada kunne være med. Else har hvad tjenerskare angår levet som en dronning i Afrika.
Vores naboer i ”Oasen” her på Fasanbakken har levet på tilsvarende måde i Thailand. De har et tvillingepar på 9 år – drengen Peter, er ikke alt for begejstret for havearbejde. En dag sagde han, at hvis han måtte ønske noget stort – ville han ønske 10 barnepiger.
Deres far var den øverste chef for ØK i Thailand, så forholdene var nok lig dem Else kendte i Afrika.
Jeg vedlægger et udklip fra Berlingske Tidende med et billede af genstanden for min først forelskelse – ”Ka I kende hende”. Så vidt jeg kan forstå er det i Helsingør hun er turistchef eller i hvert fald bor sammen med sin familie.
Vi har haft ferie fra den 28. juni og skal begge i gang igen 19. juli – indtil nu har vi ikke været uheldige med vejret, men det tørre og varme vejr er slem for afgrøderne.
Hele ferien tilbringes her i ”Fasters Hus”, men i dag har vi lige været en smut i Sverige.
Mange kærlige hilsner fra hjem til hjem

Joan og Vagn

Andkær 19 – 7 – 76

Kære alle sammen.
Mange tak for brevene, selv om det er ferietid og det er småt med feriegæster her, kan bogen vist ikke tillade sig at blive her længere.
Men vi får nu da heldigvis snart Birgit og de små hjem igen, de skulle komme i morgen otte dage og blive ca. 1½ uge. Vidar skal til Tyskland igen i en uge. Vi glæder os meget til de kommer, det er blevet det store lyspunkt for os når de er her eller vi er deroppe.
Erling og Bente ser vi efterhånden kun sjældent herhjemme, de har ikke været hjemme siden pinse. Bente arbejder hele sin ferie på Løgumgårde, som er en forsorgscenter men meget mindre end Brejning. Erling har haft 14 dages ferie og var i Norge, var meget begejstret for turen han var i Jotunheimen.
”Til lykke” med Anna Louise men du kunne godt have fortalt noget mere om hende Morfar Vagn, håber du gør det næste gang.
Vi har set Karsten et par gange i deres ferie, han bliver faktisk sødere og kønnere for hver gang så han er slet ikke til at stå for og dygtig af sine 3½ måned ja nu kan det jo snart blive fire.
Sender et udklip med af Rosenkær og hans elever, mon ikke både Emil Jensen og Maren og Johanne Garne er med? Sommerhuset der er brændt et dt på grunden der hjemme i Sellerup Skov. Jeg skal ned og hente nyt personnummer (20/7 ?? Garne skal føres ind på mit kort) på kommunekontoret, som I ved er der mange der stadig kalder os Garne, så jeg vil godt have det som mellemnavn der blev også sagt det var fuldt lovligt, nu viser det sig så jeg skal have nyt kort
Kærlig hilsen til alle
Anker og Gerda

Næstved d. 1-8-76

Kære alle!
Tak for jeres indlæg.
Ja så er ferien forbi for i år for vores vedkommende, og vi har arbejdet en uge, jeg havde 18 feriedage for 1975, og det strakte jo så lige til 3 uger. Vi har haft et godt kartoffelår i år, men jordbærrene derimod har været meget under middel.
De første 14 dage af vores ferie var vi her hjemme, vi har fået repareret tag og fået sat ny skorstenspibe på, (det øverste af skorstenen, det der er oven for taget), desuden har vi fået nye vinduer og havedør, det gav jo en del roderi, vi måtte jo både hen og male og tapetsere, så det gik jo noget af den første del af ferien med.
Den sidste uge af vores ferie tilbragte vi i Sverige hos Jens Peter, vi boede hos ham, bortset fra 1 nat hvor vi sov på hotel på Øland, vi havde en dejlig uge derover og fik set en masse.
Kirsten og Peter K. har fået hund, en sort Labrador, så de har ikke været nogen særlig steder i deres ferie i år, men de regner med at besøge Jens Peter i deres efterårsferie.
På torsdag d. 5. august er det 100 år siden Karens far blev født, og i den anledning samles familien på kirkegården til kransenedlægning, bagefter kommer de her hos os til en kop kaffe.
Beskæftigelsen på papirfabrikken er igen svagt stigende, jeg har kun været ledig i 2 uger indtil nu i år, men gennemsnitstallet ligger noget højere.
Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste fra os i Næstved
Kristian

Hedensted 15/8 – 76

Kære alle.
Tak for brevene, ja så går sommeren på hæld, det kan mærkes dagene er blevet korte, men varmen og tørken holder ved, her på Vejleegnen er der kommet meget lidt regn, alt er gult og afsvedet, selv store træer taber løvet, og mange små går helt ud, jeg har kørt mange læs (dog kun trillebør) vissent løv bort fra Jens’s gårdsplads, det kommer fra diget?? overfor, men nu opgiver jeg, det bliver for meget.
Jens kommer hjem fra Grønland 19/8 -, så må han også til at se sig om efter noget andet at bo i, gården er solgt til 1. november, jeg har været glad for at bo derude, afgrøderne står ikke så pænt, som når Jens Passer det, men drivhuset har givet godt, og der er da holdt liv i det udenfor, men det har jo også været en usædvanlig tør sommer, mange brønde har været tørre i Smidstrup og det er jo en alvorlig ting, når man har kreaturer, jeg har haft vand nok og kunne godt have vandet noget mere, men jeg var egentlig ikke klar over, der skulle så meget vand til at holde tørken borte.
Til 1. september overtager jeg en lejlighed i Bredballe. Jeg have en annonce io avisen, og så var der en der gerne ville af med lejligheden før opsigelsesfristen udløb, og det måtte hun gerne for boligselskabet, hvis hun selv kunne skaffe en lejer og få en ordning i stand, hun havde gjort lejligheden i stand efter sit eget hoved for 3 mdr. siden, og det vil sige noget speciel, hun er designer, så farverne er lidt aparte, f.eks. er soveværelset meget mørkebrun, i stuen er en væg hvid og 2 kraftig blå, den ene væg er vindue og dør mod altan, lejligheden er på 85 m² husleje 877 + 120 i varme indskud 9957, så særlig billig er den ikke, jeg overtager 8. sept, uistandsat, det får jeg så 2000 kr. for, og regner med selv at kunne male lidt, endnu har jeg ingen lejekontrakt, men jeg regner det da for afgjort.
Jeg begyndte at arbejde sidst i juli på Bakkegården, et alderdomshjem og plejehjem i Vejle, er ansat på 52½ time hv. 2. uge. Lissi Villadsen har arbejdet der som ufaglært sygehjælper i 3 år, Anne Marie Lebech, nu Iversen som sygepl. I 4 år.
I morgen mandag rejser Hans til Kbhn, og tirsdag flyver han på en 14 dages tur til Israel.
Kærlig hilsen til alle

Astrid

Fra 8. sept.
Nørremarksvej 166̍ ‘ th
7100 Vejle
PS. Ja, jeg kunne egentlig have skrevet meget mere om sommerens hændelser, i maj var jeg 14 dage på Mallorca, hotellet var udmærket og stranden meget fin, men hører man ikke til dem der kun rejser for at dyrke solbadning om dagen og forlystelser om aftenen, så skal man ikke bo i Can Pastilla, nu var mange hoteller tomme, da jeg var der, men er alt belagt, må der være en rædsom uro om aftenen.
2. juni rejste Jens og Jutta til Grønland, og jeg havde gården for mig selv, Edith kom dagen efter og var der i en halv snes dage, i pinsen havde vi stort gæstebud, men der var jo plads nok.
I sommerens løb har jeg ofte haft besøg, både af en og flere dages varighed, Jens Peter fra Næstved glædede mig med et par dages besøg, Edel og Jesper, har været på kort ferie, Karen og Grøn ligeså.
I 3 dage har jeg været på sommermøde i Askov, det var vældig hyggeligt og gense gamle venner, i 8 dage var jeg hos Edel i sommerhuset i Næsby og det var varme og gode dage, det er meget fint badevand der oppe, de sidste dage humpede jeg rundt, jeg forstuvede foden ved at falde i en grøft. Nu må jeg slutte, kuglepennen kan vist heller ikke lide solen her ude i haven, det klatter noget og skriver ikke pænt, for det kan jo ikke være min skrift der er noget i vejen med.
Endnu en hilsen
Astrid

Nyborg d 21. 8. 76

Kære alle!
Mange tak for brevene, det er nu altid meget hyggeligt at høre fra jer alle sammen, selv om brevene når at blive lidt gamle de første af dem.
Og vi har stadig sommer, det er helt underligt at det ligesom ikke kan regne, vi trænger nok ellers meget til vand alt er tørt heromkring, men jeg har rigtig nydt det gode vejr i haven og ved stranden. Jeg er jo som måske alle ved, begyndt at ride, det er meget hyggeligt og morsomt, jeg rider kun 1 time om ugen, og endnu har jeg på fornemmelse, at det er hesten der bestemmer mere end, jeg gør, jeg har fået at vide at man skal have mindst 50 timer, før man rigtig kan klare det.
Og velkommen hjem igen Jens, det bliver helt spændende at høre om jeres oplevelser.
Ja så er ferien vel for de flestes vedkommende slut, selv har jeg jo det meste til gode, og glæder mig meget til at skulle 14 dage til Israel, Jordan og Syrien med Sinne, nu håber jeg at det må gå godt med at få sømmet fjernet, for efter programmet er det ikke nogen hvileferie.
Ja Hans er jo dernede nu, jeg håber han har en god tur og glæder mig til at høre om det.
Sidste lørdag, søndag havde jeg besøg af Birgitte og Karsten. Gunnar og Grethe så jeg da også lidt, men de var til møde på Nyborg Strand.
Nu de kærligste hilsner til alle
Edith

Fredericia, den 29/8 – 76

Kære alle sammen!
Mange tak for jeres breve, billeder og udklip. Det fremgår klart af ”de tolv” synes jeg, at vi nu hører til en familie, der kan lide at rejse. Ester kom i torsdags hjem fra en vellykket rejse med ”Tjæreborg” til Bulgarien, og vi andre her på Grethevej har da også været på farten, Bodil har bl.a. været i Norge og Belgien på sit inter-rail kort, og vi andre fire har været i England, Mary på sprogskole i 3 uger, og Anna, Ellen og jeg på en dejlig 10 – dages tur ”fra Engeland til Skotland” med DFDS.
På onsdag begynder Ester så på en *basisuddannelse på Odense universitet, en uddannelse, der bl.a. kan danne grundlag for et lægestudium. Hun har ikke fået noget at bo i endnu derovre, så indtil videre vil hun køre frem og tilbage hver dag. Hun skal køre sammen med en klassekammerat fra gymnasiet, der har anskaffet sig en bil.
I denne week-end har Anna, Ellen, Sally og jeg været på lejr på ”Bjerreborg” på Holmslands klit med Y-Mensclubben. Det var en dejlig tur. Det var mærkeligt at se helt grønne marker igen, ved siden af helt afsvedne.
I et tørkeår som i år må det være dejligt – og udbyttegivende – at have et vandingsanlæg. Og der er mange derovre vestpå. Vi har ikke måttet vande have længe.
I den kommende uge har KFUM’s Boldklub i Fredericia 60 – års jubilæum, og i den anledning bliver der arrangeret en række festligheder, dog mest af beskedent format.
De kærligste hilsner til jer alle fra os på Grethevej 12 B
Ove

9-9-76

Kære alle.
Tak for brevene, i sommer synes jeg ikke vi har mærket så meget til familien, men det kan også være det er os der har været optaget af andre ting, vi tilbragte næsten 3 uger i vores campingvogn, først var vi på Bibelcamping i Hvidbjerg derefter i Vorbasse, og til sidst var vi i Hobro vi boede på campingpladsen om natten, men om dagen var vi det meste af tiden hjemme ved Svigerfars.
På søndag skal vi besøge Sinne og Vagns. Vi skal om lørdagen til indvielse af vort nyistandsatte Behandlingshjem.
Her er ellers alt vel vi har megen glæde af Karsten han har nu 3 tænder, og for det meste er han glad og tilfreds, men han vil jo helst have selskab hele tiden.
På næste søndag rejser jeg med en del andre Blaa Kors folk til Norge til Nordisk kursus.
I dag er det endelig begyndt at regne, men vi får nu ikke meget ud af vores havejord som vi har haft lejet de sidste par år.
Nå men nu vil jeg slutte med mange kærlige hilsner fra os 5
Gunnar

Brædstrup d 13 – 9 – 76

Kære alle!
Mange tak for breve og udklip, jeg kunne jo ikke finde ud af hvem ”genstanden for Vagns første forelskelse var”, men i går vi var i Andkær, fik jeg så det opklaret, vi havde for øvrigt en dejlig dag dernede, Erling var hjemme, og familien fra Fredericia og Hans og Astrid var der også, vi var en tur i Sellerup Skov, og henne og se brandtomten fra det lille sommerhus, der lå i vores krat.
I lørdags var Bent og Jesper nede og hjælpe Astrid med at få flyttet fra V. Smidstrup til Vejle, de synes det var en dejlig lejlighed og et dejligt sted, det var en stor dag for Jesper, han var så optaget af det, så han snakkede med sig selv i sengen søndag morgen om hvor de havde slidt i det, det var ellers godt hjulpen for både Hans og Jens hjalp. Jens og Jesper fik så aftalt, at de skulle komme og hjælpe Jens med at flytte den 2. oktober, så nu glæder Jesper sig til det. Det skulle jo være et vældig flot og stort hus Jens har købt i nærheden af Billund.
For 14 dage siden var vi i Nyborg og besøge Edith det var også en meget fin dag, vi var ude og bade i Storebælt og vandet var virkelig dejligt den dag. Familien fra Andkær, Hans, Sinne og Astrid var også på besøg der, Sinne og Astrid var der nogle dage.
Lars er begyndt på Århus universitet, det bliver dog foreløbig kun 4 mdr, da han skal ind som soldat i januar, han skal ligge ved ingeniørtropperne i Randers, han ville ikke søge om udsættelse, da han synes det er rarere at få det overstået.
Hanne var jo på førertræning i sommerferien og har nu sammen med Ann-Brit en patrulje som de har hver tirsdag, om mandagen er hun til maskinskrivning og onsdag til UA så de 3 dage er fast optaget, så Bent og jeg må vænne os til at være noget mere hjemme ved Jesper om aftenen, men hvis der er noget meget vigtigt kan vi da få Bents far herom, ellers må vi skiftes til at gå, vi blev ko forvænt mens Lars boede hjemme.
På søndag venter vi besøg af Grethe og Kristian Georg + brødrene Rasmussen der har vores gamle gård, Hans skal også komme, de spiser jo nogen gange sammen på ”De unges Hjem” i Hedensted brødrene der er tvillinger fyldte år samme dag som Edith, jeg er ikke klar over om de også blev 51 den dag.

Kærlig hilsen fra os alle her
Edel

Ballerup d. 19 – 9 – 76

Kære alle!
Mange tak for jeres breve, det var en spændende omgang at læse om det de forskellige havde oplevet i ferie og på rejser, om Astrid der er flyttet i en ny og dejlig lejlighed, Jens der har solgt gården og i stedet købet et stort hus med tilhørende stor grund. Jeg kan godt forstå, det er noget for Jesper at være med til at flytte, han elsker at være med, hvor der sker noget. Jeg kan jo ikke fortælle om min rejse endnu; men nu er det ellers lige op over, at Edith og jeg skal på den spændende tur til Israel og forberedelserne er i fuld gang. Vi skal rejse torsdag 23/9 med et jordansk fly til Amman, derefter på en 1½ dags tur til Syrien og tilbage til Amman, hvorfra vi rejser ind i Israel.
Men en stor og glædelig nyhed kan jeg fortælle til bogen, om Ingrid og Ole der d. 13/9 fik en lille datter, og efter hvad Edith har fortalt, skal hun være en særdeles sød og nydelig lille pige, der kom overraskende hurtigt, havde Ingrid ventet bare én dag, kunne mor og datter have fejret fødselsdag sammen. Rigtig hjertelig til lykke til både Odense og Århus, også til lykke til Poul med fødselsdagen i dag. Det må have været fint at komme hjem fra rejse og få meddelelse om det første barnebarn.
Sidste søndag havde jeg besøg af Gunnars de kom her til middag, og derefter kørte vi op i ”Fasters Hus”, Sussi var der også med Louise, og det var et festligt syn at se hende og Karsten mødes. Louise så nærmest lidt betuttet ud, men Karsten jublede af henrykkelse over Louise, de var så kære og morsomme begge to. Louise havde den højre arm i gips efter et brud, men det lod ikke til at genere hende synderligt, den kunne rigtig bruges til at dunke med, når hun lå i den lille træseng hun bruger i Smidstrup.
De kærligste hilsner til alle fra
Sinne

Aarhus 25.9.76

Kære alle!
Mange tak for jeres breve.
Det ser ud som om bogen er kommet hurtigere af sted her i september, så nu vil jeg heller ikke beholde den for længe.
Ja, moster Sinne har jo allerede fortalt den store nyhed, at vi har fået et barnebarn her i familien, hun kom den 13., far var stadig i Israel og jeg var på et medicinerkursus i Schweiz, så Jørgen var alene hjemme, da Ole ringede kl. halv fem om morgenen for at fortælle den store nyhed. Det var Jørgen nu ikke så begejstret for, altså at blive vækket på det tidspunkt. Inger Cecilie, som hun skal hedde, kom jo lidt for tidlig, men hun vejede da 2450 g, og blev også så gul, at hun måtte lægges i lys. Det er en vældig fin måde at undgå, at de nyfødte får for kraftig gulsot, oprindelig var det nogle jordemødre, som opdagede, at børnene blev mindre gule, hvis de lå i solen. Men nu er de begge to kommet hjem for nogle dage siden, og vi havde tænkt, vi skulle ned og hilse på dem her i eftermiddag. Men det var da en god fødselsdagsgave at få, Ole har den 10., Ingrid den 14. og far den 19. sept.
Nu er vinterens kursusvirksomhed jo begyndt igen, det er fordelen ved at bo i en større by, at der er så meget at vælge imellem. Jørgen fortsætter sit merconomkursus 4 aftener om ugen og har desuden nogle weekender her i vinter, hvor de forbereder sig til en duelighedsprøve i at føre skib, til foråret afsluttes kurset med en søndag på søen. Han har i flere år snakket om, at han gerne ville have en båd, og nu bliver det måske alvor. I sommer var jeg tre uger på Tunø, hvor ingen af os har været før, så de kom og besøgte mig en dag, dér er en lille havn, hvor der næsten hele tiden var 70-80 skibe, så der var meget at se på. Faster Ellen har været der som sundhedsplejerske for mange år siden, så hun var også med og hilste på gamle bekendte. Det var et helt fantastisk job at have, halvvejs ferie; oprindelig ville jeg, selvfølgelig, have været til Norge, men der er det lidt kompliceret for danske studenter at få lægevikariat; det var hjemmesygeplejersken, der skulle have ferie, hun klarer det hele derovre, de har ingen læge, men hører under Samsø, selv om de fleste helst vil på sygehuset i Odder. Der er ca. 110 faste beboere og i sommertiden omkring 1000 – 1200 feriegæster. Der var ikke så meget at lave, kun én fast plejepatient og én insulinsprøjte om dagen og ellers mest småting: ondt i halsen, dårlige ører og øjne, skårne fingre, og en enkelt nyresten osv. Det er vældig morsomt at lære sådan et lille samfund at kende, alle var så hyggelige og man blev hurtigt kendt med dem, de kom på gaden og spurgte om jeg ikke ville ind og have en kop kaffe. De har ingen biler derovre, men kører alle sammen rundt på traktor. Tunø er absolut et besøg værd, i sommertiden kan man tage derover og tilbage på én dag, fra Aarhus eller Hov, og vandet er helt rent.
Nu skal vi vist snart til at køre, så jeg vil slutte her. Ha´ det rigtig godt alle sammen.
Kærlige hilsner fra os her,
Farfar, Farbror Jørgen og Faster Else

Anemonevej 22 – 3 – 10

Kære alle!
Tak for hilsner og Indlæg i Bogen.
Ja så er Vejret ved at være normal efter en tør og meget varm Sommer, vi har ikke maattet, vande Køkkenhaven har næsten ikke givet udbytte bortset fra Stikkelsbærrene.
I Sommerferien var jeg 14 Dage i Israel, og Turen forløb planmæssigt, og var en stor Oplevelse, jeg var egentlig ikke klar over at der var saa mange Bjerge, hvad Ørken angaar er det ikke saa let, paa denne Årstid at afgøre, hvad der er Ørken, og hvad der er høstede Marker.
Sinne og Edith er jo paa en rundtur med Agri nu, men har vist ikke været i direkte berøring med Gidsel affæren.
Bortset fra et mægtigt ryk efter August forliget, har der ikke efter højsæsonen været meget afsætning paa Faxe, men der er jo spænding om Fadøllet, som har mødt megen modstand, hvad Emballagen angaar, men hovedsagen er vel nok at Carlsberg ikke taaler succes hos Konkurrenterne.
Mange kærlige Hilsner
Hans

Karlskov d. 15-10-1976

Kære alle.
Mange tak for breve og hilsener.
Jeg kom jo ikke med i sidste omgang så jeg har ikke skrevet siden i februar så jeg har jo fartet noget rundt siden, men det har I nok allerede hørt om, så det springer jeg over.’
Gården ved I jo også besked med at jeg har solgt den, jeg skal afstå den d. 1-11, men har ret til at disponere stuehuset til efter nytår, men jeg regner ikke med at gøre brug af det.
Huset som jeg har købt ligger på Billundvej i Karlskov, hus nr 3 på venstre hånd mod Billund fra krydset der ligger ved 28 km stenen fra Vejle mod Sdr. Omme – Tarm
Huset er 200 m² i stueetagen, 100 i kælder + en udhus på 60 m², grunden er 8530 m² men let jord, men havde tålt tørken i sommer forbavsende godt, jeg overdriver vist ikke ved at sige at det er et stort flot hus, men når det er sagt, må det også med at alt er holdt utrolig dårligt både ude og inde.
Indtil nu har vi fået stuen og soveværelset gjort klar, men Jutta og jeg flyttede ind d. 6. oktober, og vi befinder os godt, selv om vi har rigelig at rive i både ude og inde.
Jutta er færdig med at flytte, men fra Smidstrup har vi kun taget nogle småting i ny og næ, men jeg regner med at Bent og Jesper kommer og hjælper den 23.10.
Jeg regner med at plante grunden til med normansgraner, det Har fået lov at gro vildt i mange år, der har tidligere været hvidgrandplantning, men dem er der ikke ret mange tilbage af rønnetræer dominerer.
Der er rigelig med god vand fra egen boring på 36 m.
Vi håber I får tid og lejlighed til at kigge ind.
Kærlig hilsen Jutta og Jens

Billundvej Karlskov 7323 Give

Hvidovre den 25/10 1976

Kære alle.
Tak for brevene, der denne gang beretter om mange spændende oplevelser – Ove har re ti at det synes at være en familie, der kan lide at rejse – og det er da blevet endnu bedre siden Ove skrev. Sinne og Edith var lidt tæt på alvorlige uroligheder, men heldigvis var deres rejseplan ændret.
Det er en spændende tid vi gennemlever, men på mange måder farlig. Og tiden går hurtigt, tænk nu er nogen af os bedsteforældre, men det er bare skønt. Gerda synes jeg skal skrive noget mere om Louise, hvis jeg skulle beskrive hende som jeg synes hun er, kunne jeg nok bruge flere sider om hvor dejlig hun er, og hun er nu ved at være en stor pige på 8 kg og har 4 tænder, sjov og et meget glad barn, men Gerda tror du ikke jeg skal stoppe, vi må jo ikke sætte vore egne børn i skyggen, men Louise er sød.
Vi glæder os til at besøge Jutta og Jens, nu kan det ikke tage så lang tid at smutte til Jylland, nu hvor motorvejsnettet yderligere er udbygget. På søndag venter vi besøg af Ballerup, Næstved og Nyborg. Vi har gennem de senere år ikke været slemme til at overrende hverandre, men vi skal måske nå for meget?
Der er også længere imellem vore ture til Jylland, men hverken Joan eller eg har vore forældre mere.
Vi har nu heller aldrig en weekend, som vi ikke ved, hvad vi skal foretage os i. ”Fasters Hus” trækker altid og der er altid et eller andet, der skal laves. De af jer der ikke har været der, siden vi byggede til, må se at besøge os i Smidstrup. Vi kan sagtens varme op også om vinteren.
Mange kærlige hilsener
Joan og Vagn

Andkær d. 31-10 76
2- 11

Kære alle.
Mange tak for brevene, ja søndag fik jeg kun datoen skrevet som jeg så har måttet ændre i dag.
I dag er der så præsidentvalg i Amerika det er jo spændende nu de næsten ligger lige, det syntes TV nok også siden de vil sende om valget til kl 3 i nat, vi skal nu nok lade være at sidde oppe da vi jo skal op igen kl. 5.15.
Det er nok rigtig kommet på mode i familien Garne at rejse til Israel og det er nok også en stor oplevelse, Hans købte 100 lysbilleder med lydbånd til, vi var ikke mindre end 20 af familien omme at se dem for godt 3 uger siden, vi kan vel sige det var alle fra 05området + Edith og Gunnars, det var meget interessant både at se og høre og vi havde en dejlig aften dejligt med det sammenhold der er i familien.
Vi har haft Ingrid fra Højen med til Norge vi havde en dejlig tur, vi tog over Sverige sov første nat på vandrerhjem ved Trollhættan og på hjemturen lejede vi en hytte, det er billigt kun 25 kr og der kan man jo selv lave mad, begge dele var interessant at prøve. Og dagene hos Birgit og hendes nød vi jo som altid så skønt så længe de små er så glade for os og Norge viste sig fra sin allerkønneste side med sol og de skønne farver især på fjeldene vi var en tur oppe i hytten.
Men et par uger efter væltede sneen ned. Vidar var i Tyskland så Birgit stod alene med det, det var så slemt at der var strømafbrydelse i 3 døgn, og det er slemt der hvor de jo også har elektrisk opvarmning bortset fra pejsen som Birgit ikke selv kan lide at tænde op i, men naboer og venner tog sig af dem og hjalp dem, der er et godt sammenhold der, pog Birgit skrev at man rigtig mærkede at man havde en masse venner i en sådan tid
Kærligste hilsner
Anker og Gerda

Næstved d 14 – 11 – 76

Kære alle!
Tak for jeres breve, det er vist på tiden, at jeg får sendt bogen videre.
Jens Peter har lige været hjemme i 8 dage, han havde nogle afspadseringsdage, men han har flere dage til gode endnu, så han kommer hjem igen til jul. Kirsten og Peter K. var oppe at besøge ham i deres efterårsferie, de har i øvrigt fået hund, en sort labrador, den måtte vi jo så passe imens, og det gik også meget godt. I haven er jeg ved at efterårsgrave, vi har indtil nu kun haft frost i 1 døgn, det er jo ikke ret tit, vi når så langt hen på året, inden frosten begynder.
På fabrikken går det ikke ringere, men heller ikke bedre, i dette år har jeg til dato dog kun gået ledig i 3 uger.
Nu er vi jo begyndt at satse mere på genbrugspapir en blanding af nye og gamle råstoffer.
Vi er spændte på at se Jens’ nye hus, det er en stor grund til, skal jag da love for. For 3 uger siden var vi på besøg hos Edith i nyborg, der fik vi set Karsten for første gang, han var den dejlig dreng, søndagen efter var vi i Hvidovre, hvor vi havde meget god underholdning af Louise, sidste søndag var vi til moster Louises 81 års fødselsdag i Skelby forsamlingshus, hun havde samlet sine søskendebørn, 21 i alt. Den 5. maj 1977 vil hun samle os igen, da er det hendes forældres 100 års bryllupsdag, – jo moster Louise hun kan, alderen til trods.
Kirstens klasse har spillet komedie i 4 dage for hele skolen, vi var ude til generalprøven i mandags aften.
Jeg vil slutte med at sende jer alle de kærligste hilsener fra os alle i Næstved

Kristian

Hedensted 21 – 11 – 76

Kære alle!
Tak for brevene, ja denne gang skriver jeg igen fra Hedensted, Edith kom lørdag og kører igen mandag, så jeg benytter ledigheden til at få bogen afleveret.
Edith kom ved 15.30 tiden, samtidigt med at der var stor udrykning til en gårdbrand i Dalby, så Puk startede straks en hylekoncert.
I dag søndag kom familien fra Brædstrup til middag, og vi spadserede en tur hen for at se på resterne, det er en meget stor gård der er brændt, brandfolk stod der stadig med vandslange, ilden havde ødelagt mange bygninger, det så trøstesløst ud i det mørke og sure novembervejr.
I dag for 5 år siden var det vi havde den voldsomme snestorm, nu begynder de også at snakke lidt om sne, hidtil er vi jo sluppet nådigt, selvom solen har holdt sig skjult.
Ja jeg er jo så for længst flyttet til Bredballe og er glad for lejligheden, det er fredeligt her, vi har Nørremarksskoven lige uden for, fjorden kan jeg ikke se, men skoven på modsatside.
Jens og Jutta er også for længst flyttet i deres nye hus, og de nye ejer er begyndt at istandsætte stuehuset. Fia nabokonen tager sig af missernes forplejning, gamle mis kom pludselig frem med 2 store killinger.
Det bliver vist ikke ret godt det skriveri her, for Edith sidder og snakker.
Jørgen Hauge er jo død. Hans var med til spisning bagefter og der havde været mange, Søren i Grejs er gået på pension, Hyldeberg ligger på plejehjem, og har været meget dårlig. Anna Hauge lever endnu men er helt forstyrret, var ikke med til begravelsen.
Jeg har endnu min gamle Fiat 600, den var i paragraf 13 eftersyn for nylig, politiet ruskede i både hjul og rat, kiggede den under bunden og kørte prøvetur i den, jeg troede det var sket men min gamle bil, men de fandt ikke andet at udsætte på den end manglende parkeringslys, så jeg var lettet, men rusten er den, og skal også nødvendigvis snart skiftes ud.
Slut for denne gang
Kærlig hilsen
Astrid

Nyborg 29.11.76

Kære alle!
Mange tak for brevene, det er altid dejligt at få ”de tolv” og høre lidt nyt fra familien, men jeg synes nok det til tider kniber for mig at have noget spændende at fortælle.
Ja der er dog denne nyhed, at der går rygter om, at Nyborg Statsfængsel skal nedlægges i løbet af et par år, det er kommet som en bombe for al personalet, så der blev holdt stort personalemøde i torsdags, hvor der var mødt ca. 80 % af alle ansatte, der blev bestemt, at der skulle sendes en protestskrivelse til fængselsdirektøren, hvor man ville anmode om et møde med ham og justitsministeren, så må vi jo se hvad der videre sker, jeg tager det nu meget rolig, da jeg regner med der nok bliver arbejde til mig om ikke her, så et andet sted.
Ja så var det første søndag i advent i går, det er ikke til at forstå, at det snart er jul igen. Jeg skulle ellers arbejde juleaften og juledag i år, men der er en kollega, der vist nok vil bytte med ham, da han gerne vil have fri til nytår, så det håber jeg på bliver sådan.
Ja jeg er begyndt at gå til motionsgymnastik, det er meget morsomt, men jeg kan nok mærke, det er længe siden jeg har gjort gymnastik.
Nu de kærligste hilsner til alle
Edith

Fredericia, den 12/12 – 76

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som vi hver gang læser med glæde.
Så nærmer vi os igen ”den skønne juletid”, og vi har allerede deltaget i flere festlige arrangementer i den anledning. I dag har vi således været på juletræstur til Tommerup på Fyn sammen med andre Y-Mens familier fra Fredericia og Fyn – i alt ca. 200 personer, hvoraf en stor del var børn – dejlige børn oven i købet.
I morgen aften skal vi have juleafslutning for alle bestyrelsesmedlemmer i boldklubbens fire afdelinger ude i KFUM – Parken. Vi har i dette efterår fået oprettet en svømmeafdeling, der allerede har ca. 1000 medlemmer, langt flere end de øvrige afdelinger tilsammen. Måske nogen af jer har bemærket, at vort håndboldhold i 1. div. Havde en god dag i fredags med ungarske mesterhold?
Vi håber igen i år at blive festligt mange her i huset juleaften, idet der er udsigt til at mormor og morfar kommer (det afhænger af føret) og Hans, Sinne og Astrid har lovet at komme. Edith kan vis – desværre – ikke komme, da det vistnok endnu ikke er lykkedes hende at finde en kollega, der vil overtage hendes vagt juleaften.
Anna har jo pr 1/12 fået fast arbejde på det nye plejehjem ”Skovhave” i Erritsø på halv tid (20 ugl. timer) .
De har ingen patienter endnu, men de første kommer på tirsdag – 3 personer – . Der er plads til 52 beboere i alt. Jeg må vist ikke kalde dem patienter.
Ester er hjemme i denne weekend. Hun er glad for sin lejlighed i Odense og fro at studere på universitetet. Hun har på ny været til læge med sit knæ, og der var tale om så megen fremgang, at hun nu vil til at være aktiv sportsudøver igen. Både Ellen, Mary, Anna og jeg er for øvrigt begyndt at gå til svømmeundervisning i den nye svømmehal, som har 50 m. bassin og for øvrigt alle de faciliteter, man kan forlange.
Når vi kommer til den 1. jan – 77 går skoleinspektøren på Egernvejens skole på pension, og det betyder, at der ikke er én tilbage af de skoleledere, der var i Fredericia kommune, da jeg kom hertil for 8 år siden.
Nå, jeg vil slutte med ønsket om, at i alle må være sunde og raske og have glæde af såvel forberedelserne til julen som af selve julen.
De kærligste hilsner fra os alle 6
Ove

Avisudklip vedhæftet:

88-årig alvorligt kvæstet af bil
Den 88-årige Jørgen Hauge, Årup ved Hedensted blev alvorligt kvæstet ved et færdselsuheld på Kirkevej lørdag. Han er indlagt på sygehuset i Vejle med kraniebrud.
Uheldet skete, da Jørgen Hauge på knallert blev ramt af en personbil, ført af en tyrkisk statsborger, Fual Birdal , Løsning. Begge parter var på vej mod øst af Kirkevej. Uheldet skete, da bilisten ville dreje til højre ad Fabriksvej.

Skannerup 20 – 12 – 76

Kære alle!
Tak for indlæggene, det er altid rart at høre fra familien i perioder hører vi jo ikke så meget til hinanden, nu har vi også i efterårstiden mange søndage optaget af Blaa Kors jeg var bland andet til landsdelskursus i Løsning, her traf jeg en hel del som kunne huske at de kendte familien Garne fra tidligere, jeg har nu svært ved at huske alle de forskellige stamtavler, for øvrigt var jeg sammen med nogle bekendte til Pastor Jakobsens søn, han har lige udgivet bogen ”de stærke jyder” den koster ca. 40 kr.
Her er ellers alt vel Karsten udvikler sig vist tilfredsstillende, han kravler rundt i hele huset om formiddagen er han i dagpleje, der har ikke været de store praktiske problemer i den anledning.
Jeg er kommet i et udvalg der arbejder med oprettelse af en kristen friskole, jeg er egentlig selv i syv sind, men der er sat en udvikling i gang, inden for folkeskolen som jeg er betænkelig ved.
Jeg tror vi slutter med mange kærlige hilsner fra os 5.

Gunnar

Brædstrup d. 21 – 12 – 76

Kære alle!
Mange tak for brevene.
Ja så står julen igen for døren, og i dag har vi den korteste dag. Vi har allerede fået en del julekort, og meget charmerende var julekortet fra Vagns med lille Louise i nissedragt og kortet fra Birgit og Vidar med Jan Harry og Bodil i nationaldragt.
Juleaften fejrer vi her med Bents mor og far og juledag til middag venter vi Sinne, Hans, Astrid og familien fra Aarhus, senere på dagen regner vi med familien fra Andkær og Skannerup kommer.
Mellem jul og nytår skal Lars have sine ting fra Århus flyttet hjem da han skal møde som soldat i Randers 3. januar. Desværre var der jo kommen en ny studieordning så Lars ikke som forventet kunne gå op til eksamen her i dec., og de forelæsninger han fulgt behandlede stof, han alt sammen har været igennem, så han fik ikke det ud af det ½ år han havde håbet.
Den sidste måned har ellers været travl, da jeg i år både har haft adventsfest og julehygge med børnene i søndagsskolen og begge dele giver meget forarbejde, men det har også været meget festligt at arbejde med. Vi har også haft travlt i butikken og vi har haft håndværkere til at lægge et nyt tag på en del af huset, vi skulle også have haft malere i gangen inden jul, men han fik ikke tid, så det venter til januar en gang.
Nu vil jeg så gerne sige tak til alle for godt samvær i årets løb, og sende de bedste ønsker om et velsignet nytår
De kærligste hilsner fra os alle her
Edel

NB Jeg har lige læst bogen ”De stærke jyder”, det var meget interessant. Der er mange af de ting man mødte som barn igennem ”De gammelstærke”, som vi sagde, man bedre forstår, når man har læst den.

Ballerup d. 2/1 – 77

Kære alle sammen!
Rigtig mange tak for brevene og for hyggeligt samvær i julen til alle store og små, jeg fik jo noget mere ud af de få julehelligdage, da jeg fik lagt min vinterferie til; men så er den også brugt op, – nå – det varer heller ikke så længe før sommerferien står for døren., tiden går så hurtig. Tirsdag aften var jeg sammen med Vagns til juletræ hos Birgit og Eivind, og lørdag aften var vi hos Joan og Vagn, Louise var rigtig i vigør, man kan ikke sige, hun kan gå endnu, selvom hun kan bringes til at tage et par skridt alene, de fleste gange sætter hun sig på halen, men det varer nok ikke længe, før hun får det lært, hun er i hvert fald utrættelig i at trave, hvis man får begyndt at gå rundt i stuen med hende, og megen hjælp skal der ikke til.
Jutta og Jens nåede jeg med Hanses hjælp også at besøge i julen, og jeg må sige de bor dejligt, jeg er virkelig imponeret af det store dejlige hus og så fint det ligger derude på landet. Også Astrids nye lejlighed fik jeg set, og den er rigtignok heller ikke til at kimse ad, som den ligger i gode omgivelser, lige ved skoven, alligevel ikke langt fra byen, og fri for en støjende vej, der går forbi ens vinduer.
Nytårsaften fejrede jeg i stilhed herhjemme hos mig selv, jeg synes, der er helt rart ikke at skulle nogen steder nytårsaften, her var ikke nær så meget skyderi i år, som der plejer at være, ja – der blev opsendt mange raketter, men det ser jo helt kønt ud mod den mørke nattehimmel. Her i Kornvænget har de ellers altid været slemme til at rende med vore dørmåtter nytårsaften, hvis vi glemte at tage dem ind; men nytårsdag da jeg var ude at gå, så jeg ikke en eneste måtte ligge og flyde i sølet, så måske er ungerne blevet træt af den spøg, eller folk ikke er så glemsomme at tage måtten ind. Til slut de kærligste hilsener med de bedste ønsker om et lyst og velsignet nytår og tak for alt i det år som nu er gået
Sinne

17 – 1 – 77

Goddaw do!
Det er Poul fra Århus der skriver denne gang, og Årsagen er (kendes vel i Forvejen) at min håbefulde Datter Else har en mærkelig Tendens til aldrig at være hjemme. Ja, ja hun var her jo i Julen men så var det også sket, lige før Nytår med 4 Timers varsel pr. tlf. fra Norge, forlod hun Århus med Båd til Oslo; hun er på et Hospital lige udenfor Trondhjem (Okdal) og her lovet at vi ikke ser hende i denne Måned. Blomsterne forsøger vi at holde liv i (jeg synes altid de er tørstige) – der er vel nok nyheder at skrive om, men det er jeg ikke den rette til at gøre.
På søndag kl 10 – skal Oles skrigeunge indregistreres i Sct. Knuds Domkirke i Odense, så vi håber Sneen ikke forhindrer os alt for meget, for den oplevelse må vi se at overvære.
Ja, dette her bliver ikke til flere sider, for selv om det er vinter og en Del Arbejde ligger stille, forhindrer dette jo ikke mig i mit Arbejde. Måske kan jeg så indhente noget af det forsømte.
Slut – slut kærlig hilsen fra alle her ved Poul

NB: Jeg har et Forslag, måske kan i bruge det?
Mon ikke ham i Brædstrup har en lille Reol til Samlingen af ”Vandrebogen De Tolv” – den kan vel altid byttes til noget større. –
Så kan hele Reolen skiftes til at gå på omgang (f.eks. Hvert halve År) altså. Jeg har lagt Mærke til, at de enkelte, når de endelig er på Besøg her og har lidt Tid, så læser de i disse gamle ”historiske bøger”
”Farwal do”

Anemonevej 31 – 1 – 77

Kære alle!
Mange tak for breve og samvær i aaret der svandt.
Ja som Poul skriver, har vi vinter, og efter en Periode med mildere vejr fik vi en ordentlig omgang Sne Natten til Lørdag ja det sneede til op på formiddagen, og derefter satte Frosten for alvor ind, de sidste to Nætter har det frosset ca. 11 grader her.
Siden Nytaaret har jeg mest holdt mig hjemme.
Paa Faxe er vi i en meget stille Periode, siden Nytaar er der fyret syv Mand, men vi har ogsaa været flere end vi før har været om vinteren, vi arbejder stadig paa to Hold, det ene hold begynder Kl. 6 det andet Kl 8, saa der er trængsel midt paa Dagen, det andet hold har dog Ferie i denne Uge.
Med de kærligste Hilsner og de bedste Ønsker for fremtiden
Hans

Karlskov d 7 – 2 – 1977

Kære alle.
Mange tak for breve hilsener og samvær.
Hers tår alt vel til, jeg har godt nok ingen arbejde haft siden jeg kom fra Grønland, ud over hvad jeg vi har gået og rettet op på og gjort i stand ude og inde her, og vi har stort set haft arbejde nok, vi har malet og tapetseret en hel del og plantet 3000 normansgran 500 sitka og 100 elm.
Vinteren har bortset fra de sidste dage hvor der har været plusgrader sneen er næsten væk og frosten er snart gået af jorden, ellers må man vel sige at efter danske forhold har vinteren været temmelig vedholdende, om og dog jeg synes at såvel frostgraderne såvel som snemængderne har været ret moderate, med temperaturer kun enkelte gange under ÷ 10. Og nu har vi passeret Kyndelmisse og dermed det halve af vinteren, og dagene er blevet over 2 timer længere.
Indtil nu har vi ikke set så mange af min familie her, jeg håber at der fremover bliver tid og lejlighed til det.
Det er let at finde ved 28 km stenen fra Vejle mod Tarm ligger Karlskovkrydset og så er det tredje hus på venstre håne mod Billund. Hermed de kærligste hilsner fra Jutta og Jens, vi håber at vi ses ofte i tiden fremover.
Stempel: Jens Garne
Billundvej
Karlskov
7323 Give
05-738194

d. 8 – 2
I dag har jeg været i gang med at grave en afløb ned fra en sivebrønd, det var mere besværligt end jeg regnede med, da der endnu var en del frost i jorden.
Kærlig hilsen
Jens

Hvidovre den 16. februar 1977

Kære alle.
Mange tak for brevene
Edel har vist sat en rekord i denne runde Gunnars dato er den 20/12 og Edel den 21/12, så det må da kaldes expres, men det må være uden postvæsenets hjælp.
Så fik vi valget overstået og med et godt resultat set ud fra et helheds synspunkt. Det ville have været en ulykke, hvis yderpartierne havde fået en markant fremgang, for så ville der ikke kunne dannes en regering, der havde mulighed for snarest at få styring på vor dårlige økonomi nu er det helt nødvendigt at få mere relation i statens indtægter og udgifter.
Dette var så afgjort et økonomisk valg – til andre tider kan det være sundt at trække principper og ideologier skarpt op.
Louise har været syg i snart 14 dage, men nu håber vi, at det hun et ved at være rask igen, både Louise og Sussi har været forkølet, men Louise ville desuden ikke rigtig tage næring til sig, de kunne ikke få hende til at få væske nok, så de havde læge til hende, og hun fik penicillin og taget blodprøver og var også indlagt på børnehospital til observation et par dage, men er nu kommet hjem i dag. Det er ikke helt klar, hvad der har været i vejen. Sussi har haft vagt på børnehospitalet, så der kan være tale om smitte (virus)
Birgit ligger på Hvidovre Hospital, hun blev indlagt for nogle dage siden med kvalme og mavesmerter, men endnu er de ikke helt klar over, hvad der er i vejen, Ejvind talte om, at det måske kunne være tale om forgiftning fra 1 møntrenseri, men det er vist ikke sandsynligt mere kunne jeg forstå på Sinne, der besøgte Birgit i går.
I går eftermiddags var Joan og Sussi inde på hospitalet for at underholde Louise, og da kom Louise til at kaste en bog så uheldigt, at Joans højre øje blødte. For en sikkerheds skyld tog vi i formiddags ind til Sinne, men selve øjeæblet havde ikke taget skade.
Jeg vedlægger et udklip om problemet for de unge læger med at få arbejde, Lau er med på listen, men han havde da avisen udkom fået et 3 mdrs vikariat på Frederikssunds Sygehus
Ja det var lidt mange genvordigheder, men nu går vi mod lysere tider, dagene længes, som Jens skriver, og det skal vi glædes over – og nok ikke som Storm P. spørge: hvad længes de efter – vi håber og glæder os til mange lyse timer også for alle, der læser de 12.
Mange kærlige hilsener

Joan og Vagn

Andkær d. 23 – 2 – 77

Kære alle.
Mange tak for brevene.
Håber lille Louise er helt frisk igen det er trist når de er syge de små størrelser, men i sådan en tid må det især være dejligt at have hende så tæt ved at I kan følge med i hvordan det går.
Vi har lige haft den glæde at have Birgit og de to små hjemme fra d. 5-2 til 15-2. Vidar skulle til Stuttgart og havde lovet at tage en bil med derned, så kørte de alle fire hertil. Birgit og de små rejste så alene tilbage, men det var gået fint, Birgit skriver de var så nemme og gode til at holde hinanden i hånden.
Bodil snakker så godt nu, og vi syntes det norske klinger så sødt i de små barnemunde. Vi nød jo rigtig at have dem her, tiden går jo bare alt for hurtig. Sinne og Edith trodsede vintervejret og kom herover mens de var her, vintervejret har vel ellers en tilbøjelighed til at være værst om week-enderne.
Edith havde et par ekstra dage og var så sød at køre for Birgit til Aarhus så var hun fri for at skifte tog, anker havde vagt den dag.
De har jo ellers en vældig masse sne i Norge i år, Birgit mener ikke der har været så meget i den tid hun har været deroppe. Men de elsker at gå på ski alle fire så det er der jo lejlighed til i år.
Her må det nu godt blive forår som jo også Vagn og Jens er inde på. Langs med huset her er der helt gul af erantis med vintergækker imellem de er bare kommen så snart sneen er væk.
Men blot det ikke bliver alt for uroligt på arbejdsmarkedet i foråret, det er jo både for dyrt og besværligt for landet og os alle.
Kærlig hilsen
Anker og Gerda

Næstved d. 2 – 9 – 1977
(Måske skulle dat have været 9.marts – kommentar JPG)
Kære alle!
Tak for jeres indlæg i de 12, som jeg med glæde har læst.
Jeg har de sidste dage sat kartofler til forspiring i kælderen og er nu færdig med det. I denne uge er jeg hjemmegående det er 2. uge siden nytår, så det har før været værre. I øvrigt tror jeg ikke meget på, at vi kan producere os ud af arbejdsløsheden, den egentlige årsag til ledigheden ligger jo i at der bliver brugt færre folk til den samme eller endog større produktion.
Jens Peter bor stadig i Oskarshamn, men arbejder i disse måneder på et sindssygehospital i Västervik der ligger ca. 70 km nordligere, det er også et led i hans uddannelse, siden skal han tilbage til hospitalet i Oskarshamn igen.
Kirsten og Peter har købt en SAAB 99 på gule plader, så kan de bedre have deres store hund med, når de kører ud, vores hund er i øvrigt ikke så glad, når den vildbasse kommer på besøg. De kommer her da gerne et par gange om ugen.
Vi har lige fået ordnet entreen, ligesom det halve af kælderen har fået en omgang, kælderen har vi selv ordnet, i entreen har vi selv ordnet noget af det og haft fagfolk til noget af det.
Ringstedgade har været spærret for gennemkørsel ved Ny Holsted skole siden den 15. august, de bygger ny bro over jernbanen, efter planen skal broen være færdig omkring 1. juli, så vi må jo køre en omvej, når vi skal i byen og på arbejde.
Mange kærlige hilsener fra os i Næstved
Kristian

Vejle 18 – 3 – 77

Kære alle.
Ja bogen har hvilet lidt her, fordi Edith rejste til Sicilien i 14 dage, og så var der jo ingen grund til, at den skulle ligge i Nyborg, pakket ind så længe.
Så er vinteren forhåbentlig forbi for denne gang, det er dejligt at se solen og høre fuglesang, det har været mildt de senere dage.
Nu flytter jeg snart igen, på Parkvej 19³ det ligger nede ved havnen, jeg regnede med at der ville gå et par år før jeg kunne flytte i det ældre og billigere, lejligheden er næsten lige så stor som denne, den er 78,5 kvm, og 423 kr. billigere om måneden, og så er der 2 sammenhængende stuer.
Jeg har fået mig en ny bil, nu kunne gamle Fiat ikke mere, den blev solgt til ophug, jeg har så købt en Morris Mascot 1000.
Den 15. april begynder jeg som hjemmesygeplejerske her i Vejle, skulle ellers have begyndt den 1 april, men der var ikke noget i vejen for at få det udsat til den 15, jeg kunne ikke flytte ind før den 1. april og skal også herfra den dag, så det var lidt meget oven i hinanden, nu har jeg gået og holdt fri så længe.
På søndag skal jeg til Karlskov, de kommer også fra Brædstrup og Fredericia, de har vist ikke besøgt Jens Og Jutta endnu, men jeg har nu snart været der mange gange, var også derude for en uges tid siden for at præsentere min nye bil, jeg må jo øve mig lidt på at køre den, men på søndag kommer Hans nu heromkring for at hente mig, så kan vi nok have et havebord med som Jens og Jutta godt vil have. Det er lidt brokket og skal til at flytte igen, men det var jo sådan en lejlighed jeg gerne ville have, så jeg turde ikke lade den gå fra mig, men havde jeg vidst det ville gå så hurtigt, havde jeg jo ikke købt nye tæpper og andet hertil, men det er meget få der er heldige og komme i det ældre uden først at måtte omkring det nyere og dyrere, man sætter jo ret mange penge til på den måde, men det er der ikke noget at gøre ved.
Jeg var ellers ved at være bange for storkonflikten skulle komme i vejen, men det var da selvfølgelig kun en lille ting at det ramte mig og min flytning, foreløbig er det jo udsat til påske, så det kan jo gå ud over manges påskeferie, færgerne ligger jo nok still, vi får se hvor galt det går, ret længe kan det vel ikke vare, men chancerne for at de bliver enige er tilsyneladende meget små, før eller senere må regeringen jo nok gribe ind, lyst ser det ikke ud i øjeblikket.
Mit nye tlf. nr. kender jeg ikke, jeg kunne bare tage tlf. under armen derned og sætte i den forrige lejers stik, var jeg ikke tilfreds med den måtte jeg vente i mindst 3 mdr, hende der flytter hertil må vente 5 mdr på en ny tlf.
Glæder mig til at byde de forskellige familiemedlemmer velkommen på Parkvej 19 ³ th, ja det er højt oppe og der er ingen elevator, men det er god kondi at gå på trapper.

Tlf 05-836550 Kærlig hilsen Astrid

Nyborg d. 27.3.77

Kære alle!

Mange tak for brevene!
Ja så er jeg hjemme igen efter en meget vellykket ferie på Sicilien. Jeg var først på rundtur på øen i 8 dage, og vi oplevede en masse, vi havde en meget dygtig rejseleder med, hun var inde i både Siciliens meget brogede historie og den græske mytologi, det var tilsyneladende også en meget interesseret hold, og vi havde det meget rart med hinanden.

Det var vist også en god tid at komme derned, alt var meget frodigt og grønt, blomster især gule, bl. andet morgenfruer, stod i fuldt flor ved vejkanterne og op af bjergskråningerne. Mimoserne blomstrede endnu, og frugttræerne stod i fuld flor.
De sidste 8 dage tilbragte vi i Taormina, den ligger ualmindelig smuk omgivet af grønne bjerge og Etna tronende i baggrunden, den havde jo stadig sne på toppen, vi kunne derfor ikke komme helt derop, men var oppe og se et udslukt sidekrater. Vi havde dejlig solskinsvejr hver dag så det var lidt koldt at komme hjem, men her er foråret da også på vej, viben er kommet og det pipper da også op i haven. Puk og jeg har været en tur i skoven i dag, og jeg plukkede skovmærker og nogle enkelte Anemoneknopper, som jeg håber vil springe ud i varmen.
Nu de kærligste hilsner til alle med ønsket om en god påske
Edith

Fredericia, dem 7/4 – 77

Kære alle!
Tak for indlæg og hilsener i ”de tolv”, som vi endnu en gang har læst med stor interesse.
Ja, så fik vi påskeferie, de fleste af os her på Grethevej 12 B, Anna får ikke mange fridage i påsken i år, idet hun skal på arbejde fra fredag til og med tirsdag, så må vi andre jo se at finde ud af et eller andet. Ester er rejst til London på en 10-dages tur – hun bor på Dansk KFUK derovre. Vi håber hun får en god tur ud af det.
Sidste søndag havde vi besøg af mormor og morfar, som begge holder sig forbavsende godt, specielt når man tænker på, hvor dårligt mormor havde det forrige år. De skal for øvrigt til Holland på en forårstur i maj.
Søndagen før var vi til fødselsdag i Skannerup (Ester, Ellen og jeg). Carsten er en rigtig lille kernekarl med en masse energi og godt humør.
Vi håber meget, at Hanne i Brædstrup snart må være frisk og sund igen. Vi talte med Astrid og Gerda i går og fik at vide, at det nu gik fremad. Men det har nok også været en meget slem omgang at komme igennem – først blindtarmsbetændelse – så bughindebetændelse og til sidst lungebetændelse.
Vi gratulerer Astrid med den nye lejlighed og det nye arbejde. Vi tænker så småt på at aflægge visit hos hende i dag.
I Y-Mens clubben havde vi i mandags besøg af Tabitha (Maren Kirk) Det var en stor oplevelse. Hun var på mange måder godt tilfreds med TV-udgaven af ”Fiskerne”, selv om man ikke der fik noget indtryk af den tryghed og varme, som ”Fiskernes” børn havde haft i deres hjem, og heller ikke fik nogen fornemmelse af at ”Fiskerne” virkelig havde lune og humor. Det må missionsfolk vist ikke have i media og TV!
De kærligste hilsener fra os alle 6
Ove

Skannerup 17 – 4 – 77 

Kære Alle!
Tak for brevene, det er rart at høre fra jer vi har næsten ikke set noget til familien i vinter men det har jo heller ikke været godt føre ret meget af tiden. Jeg er også gået hen og kommet i styrelsen for en kristen friskole, det er meget tidkrævende og i modsætning til skolenævnet kommer der jo ikke 200 kr. ind af brevsprækken hver gang man er til møde, jeg har også tænkt meget over om det er rigtig at forlade folkeskolen, men jeg føler det er sat en udvikling i gang i folkeskolen, som det ikke er mulig at standse, jeg synes at skolen er meget langt fra, og meget lidt forpligtet, på den kristne kultur, som dog har været grundlæggende og bærende for vort folk i mange slægtsled.
Mandag
Jeg blev ikke færdig i går, i dag er vi til forstandermøde i Hobro i går var vi såvel i Vorbasse som Hobro til møde, det er rigeligt med 2 møder, så langt fra hinanden på en gang, på Onsdag skal vi til begravelse i Middelfart, og så er det mulig jeg skal til Assens og tale med en Jordmoder der på grund af sit alkoholproblem trænger til at komme på Plejehjem.
I familien har vi det ellers godt, Karsten stolper jo nu rundt ved egen hjælp, jeg tror ikke han har fået hans fars rolige gemyt.
Vi har tænkt meget på familien i Brædstrup, det er meget glædeligt at Hanne er sund og rask igen.
Til slut mange kærlige hilsner fra os 5
Gunnar

Brædstrup d. 25 – 4 – 1977

Kære alle!
Tak for brevene, og tak for medleven, hilsner og besøg, medens Hanne var syg, det var en svær tid medens det stod på, og vi er meget taknemmelige, for at vi nu har hende hjemme igen, jeg synes det går godt nu med at genvinde kræfterne.
I går var vi å familiebesøg i Nørager, om eftermiddagen var vi i Hvalpsund, hvor den ene af Bent’s brors møbelforretninger ligger (han har for øvrigt lige solgt den) vi drak eftermiddagskaffen på en restauration der ligger nede ved bådehavnen ”Fjordglimt”, der var reserveret pladser til os, vi var 25, ellers havde vi vist ikke fået noget, der var så mange mennesker, men det var også godt alt sammen, så det har folk jo nok opdaget, men det var ikke vejr til at nyde strandluften ret længe, for det var blæsende og koldt.
Lørdag eftermiddag var vi i Vejle hos Astrid, med en hjørne til hendes reol, jeg synes det er en meget hyggelig lejlighed hun har fået, Jesper, Astrid og jeg gik en lille aftentur, og var nede og se ud over fjorden.
Søndag skulle Hans og Astrid en tur til Nyborg, Astrid ville blive et par dage derovre.
Vi har malere i vores entre i dag, det har også længe trængt til en ”ansigtsløftning”, det er vist også 16-17 år siden det sidst er gjort rigtigt i stand.
De kærligste hilsner fra os alle tre
Edel.

Ballerup 2/5 – 77

Kære alle!
Mange tak for jeres breve.
Det er dejligt at høre, det går godt med Hanne, det var da også en slem omgang, hun måtte igennem.
Jeg ser det lige på dato er 4 mdr. siden, jeg sidst skrev i vandrebogen, da var det vinter, kulde og mørke, og nu i dag er det så smukt et forårsvejr, at det lokkede mig til at hænge en begonie op på væggen ude på altanen, måske er jeg for optimistisk, i altankassen har jeg nogen meget flotte påskeliljer og stedmoderblomster, de har tålt det lidt barske vejr, vi ellers har haft, godt.
I morgen er det tante Agnes fødselsdag, om hun havde levet ville hun være blevet 90 år i morgen. Til efteråret er det 18 år siden både hun og mor døde, det er mange år, mere især når man tænker frem i tiden. Den gamle gravplads på Engum kirkegård bliver nu sløjfet, det er lidt underligt at tænke på; men det er nok det rigtigste.
Ernst havde ringet til Hans og talt om det, af en eller anden grund kunne onkel Hans og tante Marie ikke overtage gravpladsen, det havde jeg ellers forestillet mig.
På lørdag er jeg inviteret til Kirstens 30 års fødselsdag, da skal dagen fejres, for hun fylder ikke år før mandag d 9/5, det er nr. 2 af næste generation der nu runder de 30.
Der er slet ingen er svarer på Pouls forslag om de gamle vandrebøger, jeg stemmer ikke for, at de skal føre en så omflakkende tilværelse, jeg synes, de skal være hos en af de søskende, hvor de fleste af os kommer tiest. Vagn foreslår Edel, der er den yngste. Nå vi finder vel ud af det.
Rigtig mange kærlige hilsner til alle nær og fjern fra
Sinne

Aarhus 18. maj 1977

Kære alle!
Tiden går så hurtigt her mellem alle bøgerne, så nu må jeg igen give en undskyldning for det sene tidspunkt, men det skulle så også helst være sidste gang, at eksamen får skylden for det, nu er vi kommet godt igennem til midten, så resten går vel også.
Det var trist at Onkel Anker skulle gå bort så tidligt, han var altid så hyggelig på sin rolige måde, også når huset var fyldt med 20-30 gæster. Det er gået så hurtigt, at vi slet ikke nåede at høre, at han var blevet syg. Men det er godt at så mange af jer bor på de kanter, og nu er Moster Astrid også flyttet til Vejle, det er altid en trøst at have nogen af sin familie i nærheden.
Far og jeg regner med at komme til begravelsen, og også Ole, Far var ellers lidt syg i går, vist nærmest noget maveinfektion, men her til morgen havde han det bedre.
I januar var jeg jo på et lille sygehus ved Trondhjem, et vældig hyggeligt sted, der var to andre danskere der også, som begge to havde været i Afrika, så vi fik afrikansk mad og så film dernedefra, og nordmændene troede, at alle danskere tager til Afrika.
For nogle uger siden havde vi besøg af Peter, han skulle rundt med nogle ”reklamer” fro sygehuset i Sverige, de mangler jo læger derovre, men de var nu vist lidt skeptiske, da han fortalte om alle de fætre og kusiner han havde, der studerede medicin i Danmark, det er jo også efterhånden en hel lille flok. Det var hyggeligt at have ham på besøg, og vi fik også set Domkirken, det er ellers en af den slags ting, man ikke rigtig tager sig tid til, hvis der ikke er en speciel anledning som denne.
Jørgen går også til eksamen for tiden, det er noget med handel og regnskabsføring, han er jo ved at samle deleksamener sammen til at blive cand. Merc. Han har også lige været ude at sejle i forbindelse med en duelighedsprøve for sejlere, det var sammen med Cleo’s mand Gorm, som vist er vældig festlig. Ellers er det mest Jørgen der tager sig af køkken, madlavning og opvask, det er han vældig god til og det er jo rart at være fri for det her i eksamenstiden.
Græsplænen er også et af de områder, der hører under Jørgen, men forleden dag fik han uventet hjælp, nogle af mine små veninder spurgte, om de godt måtte have lov til at slå græsplænen, og det var ikke vanskeligt at få lov til, og så asede og masede de i flere timer, det var efterhånden blevet temmelig langt, og de nåede da også mere end halvdelen, og vi var enige om, at det Jørgen slog dagen efter ikke var nær så pænt! Det er dejligt med sådanne små hjælpere.
Nu mange kærlige hilsner til jer alle sammen fra os her
Else

Anemonevej 21 – 5 – 77

Kære alle!
Tak for Breve og samvær i tiden der er gaaet.
Anker er død efter et kort men svært sygeleje, han blev indlagt med en Blodprop i Hjertet i Fredags og da der stødte Lungebetændelse til slog kræfterne ikke til, han døde Natten til Mandag.
Anker blev begravet i Onsdags, i mindetalerne fik man et stærkt indtryk af hvor vellidt han har været i Familielivet i omgangskreds og paa hans Arbejdsplads.
Det er svært for Gerda at miste sin kære Mand, godt at hun har sin Gud at gaa til, han kan og vil styrke hende og hendes kære i Tiden der kommer.
Efter Mindesamværet i Andkær, tog en del af os ud til Astrid og spise til Aften.
Der var samlet mange i Kirken til Begravelsen.
Kristihimmelfartsdag var jeg paa Besøg hos Oves, desuden var Sinne, Vagns, Astrid, Edith og Gunnars der.
Astrid er lige kørt hjem, hun kom midt paa Lørdag Eftermiddagen, hun lavede saa Kaffe, som vi tog med ud til Stenhøj, vi sad paa en Fiskkasse nede ved Stranden og drak Kaffen, vi sad i Solen saa der var dejligt lunt, derefter gik vi en tur i Skoven inden vi kørte hjem.
Jeg er inviteret til Jutta og Jens i Morgen, jeg skal om ad Andkær og have Gerda og Bente med.
Med de kærligste hilsner til jer alle
Hans

Vedlagt avisudklip:
Dødsfald
Jørgen Jørgensen Hauge, Årup ved Hedensted, er død 88 år.
Jørgen Hauge blev lørdag den 30. oktober ramt af en bil på Kirkevej i Hedensted, da han selv kom kørende på knallert. Han pådrog sig kraniebrud og blev indlagt på intensiv-afdelingen i vejle, hvor han lå uden bevidsthed indtil han døde.
For mere end 50 år siden købte Jørgen Hauge, der var født i Solskov, den ejendom i Årup, hvor han boede siden. Kort efter at have erhvervet ejendommen blev han gift.
For 42 år siden døde hans hustru Else Marie Jørgensen Hauge. Han blev boende på ejendommen, og da den ene af afdødes to døtre blev gift, drev dette ægtepar, Ellen og Børge Johansen, ejendommen videre, mens Jørgen Hauge blev boende på stedet.
Bortset fra sine interesser ved landbruget havde Jørgen Hauge mange venner i Hedensted, som han jævnligt samledes med til samtale og kortspil.
Han var en glad natur, der aldrig havde været syg og de senere år tog han således flere gange på udenlandsrejser. Jørgen Hauge fulgte levende med i egnens begivenheder. Han deltog i ældregymnastikken i Hedensted og var indtil ulykken en livlig og veloplagt natur, der med interesse fulgte med i tidens spørgsmål.
Jørgen Hauge var for år tilbage medlem af Hedensted sygekasses bestyrelse. Foruden datteren på fødegården i Årup efterlader afdøde sig en datter, der er gift og bosat i Vejle.

Karlskov d 3 – 5 – 77

Kære alle.
Tak for breve og hilsener, og tak for samvær i sorg og glæde.
Her står alt vel til bortset fra nogen bekymring med nattefrost, som har svedet nogle af de små normansgraner, det var den 31. maj der var værst, jeg var oppe og vande til kl. 2 så kartoflerne tog ingen skade. Jutta har arbejdet ½ tid nogle dage på en lille virksomhed, endnu ved vi ikke om det bliver af længere varighed.
Vi har ellers fuldt op at gøre med at holde rent omkring de nyplantede træer.
Vi har vandet i en uges tid, vi har ingen regn fået siden d. 12. maj, men da havde vi til gengæld fået 30 mm i maj. Vi håber en del af jer finder herud i løbet af sommeren.
Kærlig hilsen
Jutta og Jens

Stempel: Jens Garne
Billundvej
Karlskov
7323 Give
05-738194

Hvidovre, den 12. juni 1977

Kære alle.
Mange tak for brevene, som i denne omgang er mærkelig daterede – Kristian skriver den 2 -2 9 – 77 og Astrid derefter 18 – 3 – 77 – Hans den 21 – 5 -77 og jens 3 – 5 – 77, dog vi kan ikke ændre tidens gang.
Det var meget interessant at se i de gamle bøger ved besøget hos Ole, se hvad brevene beretter om glæden og sorgen, flest glade breve, men også breve med tunge budskaber.
Jeg tænker nu mest på de breve, der fortalte, om dem vi har mistet, fordi jeg nu skal sende bogen videre til Gerda, efter at Anker er kaldt hjem. Jeg er ikke god til at bringe trøst i sorgen, ord skrevne eller talte bliver også let fattige.
Vi føler alle med dig Gerda, fordi vi ved, at du vil føle dig ene efter at du trods alt i mange år, har levet sammen med Anker. I var meget for hinanden, man sagde om sine forældre, at de i hele deres ægteskab var som nyforlovede over for hinanden.
Jeg tror, at det samme kan siges om dig og Anker – og det må give gode minder at leve videre på.
Jeg har lige talt med Sinne, og hun fortalte, at hun rejste over til Gerda fredag på weekend besøg.
Her står ellers alt vel til. Jeg har rigeligt at gøre for tiden, da jeg er vurderingsmand, og nu ved 16. alm. Vurdering på mindre end 2 måneder skal være med til at vurdere 850 ejendomme strækkende sig fra tomme grunde til store ejendomskomplekser, skoler og rådhuset.
I weekenden har vi som vanligt være toppe i ”Fasters Hus” hvor vi har fået bygget en havestue til – vi skal selv gøre det færdigt med opsætning af træpaneler – eller fiberplader hedder det vist.
Sussi har travlt med eksamenslæsning, og da Lau har haft weekendvagt på sygehuset i Frederikssund, har vi haft Louise med. Hun var godt træt, da vi afleverede hende til sin mor søndag aften – men måske var mormor endnu mere træt, men vi har alle tre haft en dejlig weekend sammen, der er liv og humør i den lille Louise.
Nu står vi lige foran feriesæsonen, vi tager 14 dage i ”Fasters Hus” fra 23/7 – 8/8. og de sidste 14 dage fra 29/10 – 13/11 så vi er nok ikke hjemme den 1/11, vi har dog endnu ikke fastlagt feriemålet, men det skal være under varme himmelstrøg. Lau var heldig, han har sikret sig 1 års tjeneste på Frederikssunds Sygehus.
Mange kærlige hilsner til jer alle

Joan og Vagn

Andkær d 19 – 5 – 77

Kære alle sammen.
Og en stor tak til alle fordi i fulgte anker og for de smukke kranse. Og tak for de gode ord her hjemme både om Anker og til mig, og også det i bogen her.
Men den allerstørste tak for det hvad I har været for min elskede Anker, i den for mig alt for korte tid vi fik lov at være sammen.
Ingen kan have haft en bedre og kærligere mand end mig han kunne gøre alt for børnene og mig, så nu ønsker jeg bare selv jeg havde været noget mere for ham.
Nu må jeg leve i bøn og håb om at han og Harry er sammen og at vi må få lov at mødes igen.
Også tak for alt I er for mig i denne tid, jeg kan ikke udtrykke med ord hvor meget det betyder for mig at mærke jeres trofast og godhed i mod mig.
Men hjertelig tak for det.
Kærlig hilsen
Gerda

Næstved d 5 – 7 – 77

Kære alle!
Tak for brevene i de 12, og tak for hilsener til min fødselsdag.
Tak for de pæne ord du skriver til os Gerda, jeg formår ikke i egne ord at give udtryk for det jeg gerne ville sige, derfor dette lille vers.
Guds fred med vore døde
I Danmarks rosengård,
Guds fred med dem som bløde
Af dybe hjertesår

Fars og mors ægteskab varede ligesom Ankers og Gerdas knap 32 år.

Her i Næstved går det med travlhed, undskyld forsinkelsen med bogen. Kartoflerne har været gode og priserne antagelig, jordbærhøsten bliver lille, den er mærket af tørken i fjor, jeg tror derimod, der bliver mange hindbær.
Kirsten, Peter K. og Jens Peter er på en 10 dages tur op i Nordsverige.
Vi har ingen særlige planer for vores ferie, men mon ikke vi skal til Jylland et par dage sidst i juli måned.
Vi har jo de unges hund her på ferie, mens de er på tur.
Mange kærlige hilsener fra os i Næstved
Kristian

Vejle 13/7 – 77

Kære alle.
Ja, så må jeg vist se at få bogen videre, jeg synes ellers lige jeg har fået den, men efter Kristians datering, må tiden være ved at inde til at sende bogen på farten igen, det bliver efterhånden en dyr bog i porto.
Den sidste uge har vi rigtig haft sommervejr, Edel og børnene har ligget i sommerhus, så de har været heldige, jeg har været deroppe i 3 fridage og nød rigtig solen og det fine badevand, Hans, Bent og Lars var der i weekenden, ellen havde været der hele ugen og fulgte så med mig hjem mandag i Tusnelda, Anna hentede hende her kl. 21.30.
Ugen forinden, uge 26 var knap så god, da var Birgit og børnene ellers hjemme og Gunnars lå på camping i Hvidbjerg, da regnede det temmelig meget, men det var landmanden jo glad for. Der stod i lørdagsavisen om en glad landmand der fylder 60 14/7, det er ham der har Toftegård i Gl. sole, men i dag er han nok ikke så glad, hans gård brændte i går.
Den 21/8 er det meningen Sinne, Hans, Gerda, Edith og jeg skal en tur til Kongsberg i en god uges tid, Gerda skal så bo hos Birgit og vi andre i et pensionat i nærheden, det er meningen Edith og Hans vil køre.
Jeg arbejder jo nu som hjemmesygeplejerske på fuldtid her i Vejle, har mest været her i Østerbro og kvarteret omkring, men nu er jeg begyndt i den indre by, det har unægtelig voldt mig problemer med parkering, men jeg bliver nok vant til det efterhånden, jeg havde 18 besøg i dag, de sidste syntes jeg kom lidt sent, det blev også en lang dag, i morgen har jeg nok kun 13 besøg, så håber jeg det glider lidt bedre.
I morgen regner jeg med at tage til Andkær og plukke ribs, Gerda har så mange og jeg har ingen, vi når så nok også en tur på kirkegården.
Gerda måtte til dyrlæge med Trunte i går, den havde været sammen med Rasmus, det var ikke så godt, men den reddede livet denne gang
Kærlig hilsen
Astrid

Nyborg d 22.7.77

Kære alle!
Først mange tak for brevene, det er altid meget dejligt at få bogen, men det kniber mere med at få den videre igen.
Som Astrid skriver regner vi jo med at tage en tur til Kongsberg d. 21/8, jeg skulle bestille billetter, og troede jeg var i så vældig god tid, men vi kunne ikke få køjepladser på rejsen op, vi har så foreløbig fået liggepladser, og er så skrevet på venteliste til køjepladser.
Ja jeg har jo ellers også været på en 8 dages tur til Rom i juni måned, det var en meget stor oplevelse, jeg var bl. andet med til helgenkåring på Peters plads, det blev holdt ude p.g af pladsmangel inde i kirken, og den er ellers meget stor.
Det var også et meget hyggeligt rejseselskab, jeg var med, jeg var også i Næstved i lørdags og besøge nogle af dem, det var meget hyggeligt, vi genopfriskede jo minder og kiggede billeder, jeg var ikke selv kørende så det blev desværre ikke tid til at komme på Tværvej, det håber jeg at kunne gøre en anden gang, men måske får jeg besøg af jer Kristian hvis I skal på ferietur til Jylland.
Det er ellers ikke for det er det bedste ferievejr for tiden, her er blæsende og koldt, og til noget med regnvejret bliver det heller ikke, min græsplæne kunne ellers godt trænge til noget.
Jeg har lige snakket med Ole, Inger Cecilie kunne nu gå ved to fingre, så det glæder jeg mig til at komme ind og se på onsdag.
Nu de kærligste hilsner til alle
Edith

Fredericia, den 9. aug. – 77

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, som lå og ventede på os sidste lørdag, da vi kom hjem fra en meget vellykket ferie på Kreta, så det er på høje tid, at jeg får ”de tolv” sendt videre.
I søndags havde vi en del familiegæster, deriblandt Jutta og Jens, som glædede den øvrige familie med en rundelig uddeling af deres haves herligheder, såsom, tomater, blomkål, broccoli, agurker og kartofler.
I mandags begyndte hverdagen så igen for skolens folk. Jeg tror nok, at mange forældre er glade for, at børnene skal i skole igen, og jeg tror såmænd også, at de fleste børn – inderst inde – er glade for at komme i skole igen.
I lørdags var jeg med vore fodboldseniorer i Randers, hvor de spillede om forbundsmesterskaberne, som de da for øvrigt vandt. Ole Bjørnmose er begyndt hos os, han er ikke bare en god boldspiller, han er også et stilfærdigt og tiltalende menneske.
Bodil har opgivet at komme til Amerika i denne omgang, hun har i stedet meldt sig til et 4 mdrs ophold på den internationale højskole i Helsingør. Ester arbejder endnu som ferieafløser – fortrinsvis som nattevagt på plejehjemmet ”Skovhave”. Jeg tror, at hun kan lide arbejdet.
I håb om at regeringen og de politiske partier får løst landets økonomiske problemer inden jeg får ”de tolv” igen sender jeg den videre med de kærligste hilsener fra os alle her på Grethevej 12B i Fredericia
Ove

Afsendt 17. august 1977

Skannerup 16 – 8 – 77

Kære Alle!
Tak for brevene i de tolv, det er rart sådan at få en hilsen fra jer alle sammen, jeg synes ikke vi har set så meget til familien som vi plejer, men det er nok os der har været optaget af for mange ting, friskolen har faktisk taget meget af min tid siden jul, men nu er vi kommet godt i gang, vi har 36 elever det er lidt flere end vi havde regnet med, for vi ønsker vor skole skal være en lille skole. Jens Peter går der jo også vi håber det bliver til glæde for os alle sammen, det tror vi også på. Desværre har lægerne stillet os i udsigt at Birgittes hørelse på det ene øre, bliver meget ringe, men hun må jo lære at leve sammen med det. Karsten har det fint, og er glad for at være i dagpleje han er allerede utilfreds med mig når jeg kører uden ham, han er begyndt at sige enkelte ord. Vi har haft megen sygdom over på plejehjemmet, vi har haft 4 dødsfald siden jul.
Vores sommerferie tilbragte vi 1 uge i Fredericia og 1 uge oppe på KFUK spejdernes landslejr, Birgitte var der 3 uger hun var på pionerlejr, vi så da lige Hanne fra Brædstrup men der er jo mange

Mange kærlige hilsner fra os 5
Gunnar

Brædstrup 31 – 8 – 1977

Kære alle!
Tak for brevene, ja bogen har rastet næsten et par uger her i Brædstrup denne gang, da jeg fik den lige da Sinne sammen med Hans, Gerda, Astrid og Edith skulle rejse til Norge og så var der jo ikke noget ved at sende den af sted, ja det var da meget spændende at de fem kunne få det arrangeret sådan at de kunne komme sammen på den tur.
I morgen skal Jesper sammen med sin klasse til fødselsdag i Korning ved Gudrun, hun blev konfirmeret sammen med Jesper. Det er for øvrigt ikke længe siden vi var der en aften, da havde de inviteret nogle af Gudruns kammerater + forældre til dem – Vi så også i fotoalbum derhenne og i et af dem var der et billede af min kære broder Kristian 1 stk med hat og overfrakke og 1 stk i jakkesæt, så jeg skal hilse dig Kristian fra Jenny (Gudruns mor) som du har tjent sammen med på ”Stadegård” i Højen.
Så er der kun en måned tilbage af Lars´s soldatertid, og det tror jeg han er glad for, de skal på øvelse i Tyskland en halv snes dage her i September. Fra 1. oktober er han bleven ansat (de første 5 mdr på prøve) på ”Landbrugets E.D.B. center” i Risskov som ”junior programmør” han har også fået fat i en lejlighed i Odensegade, men kun til 1. sept 1978, det er et par unge mennesker, der skulle et år til Færøerne, som så har fået lov til at fremleje lejligheden.
I dag ringede Grethe fra Gl. sole og inviterede os til middag søndag den 11 september, vi skulle have været der for 14 dage siden, men da kunne vi ikke, men nu sagde Grethe at det skulle være alvor, hun har lige fejret 50 års fødselsdag, og da sendte vi en gave, jeg sagde ellers at det var alt for meget med middag, men det var ikke noget at lave om på, for det synes hendes far nu at det skulle være sådan og vi skulle komme tidlig, så vi kunne få tid og snakke.
De kærligste hilsner fra os alle her
Edel

NB
I fredags havde jeg de grønne pigespejdere til æbleskiver, de skulle sælge forglem – mig – ej mærker for ”Evnesvages vel”, det er bleven en tradition at de starter med æbleskiver her, jag havde bagt godt 200 før tiden og lagt i fryseren, for at kunne hænge med, så bagte jeg nok godt 300 før de kom, men det gav også gode resultater, der blev solgt 1400 mærker mod 1000 sidste år.