Bog 12 (1969-72)

Vandrebogen “De tolv”, bog nummer 12

Afskrift udført af Mary Garne Kjeldsen, Oves datter

Anemonevej, 10-11-69

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Hilsner i de tolv, og Tak for Hilsner til min Fødselsdag.

Jeg var i Andkær i gaar, Anker havde været på arbejde om Formiddagen, de andre havde været ovre og høre pastor Nielsens afskedsprædiken, Else og hendes Mor var der.

Efter den gode, men temmelig tørre Sommer har vi da faaet at føle, at det ogsaa kan regne endnu. Sidste søndag var Astrid og jeg til Svendegilde i Aarhus, Jørgen har lavet Svendestykke, og han er begyndt paa Teknikum.

Mange kærlige Hilsner til jer alle Hans.

Hvidovre d. 20. november 1969.

Kære alle.

Mange tak for brevene. Ja så begynder vi på en ny bog, og jeg vil ønske, at den må komme til at indeholde mange lyse breve. Vi må bede arkivaren i Aarhus om nummerere de 2 sidste bøger, men mon ikke denne bog er nummer tolv?
Portoen er efterhånden dyr, navnlig nu, hvor der er 2 bøger. Jeg havde da også regnet med at spare portoen denne gang, da Jens havde anmeldt sin ankomst fra Grønland til omkring den 20. Det kom også til at passe, for han ringede til Joan i formiddags fra hovedbanegården, men han kom ikke herud, men tog straks til Jylland, så nu må jeg alligevel sende bøgerne.
Jeg sender bøgerne til Gerda, men mon vi ikke kan få et brev med fra Jens, inden Gerda sender bøgerne til Næstved.
I søndags var vi til tante Johannes 70 års fødselsdag, som Birgit og Eivind holdt for hende ude i deres lejlighed i Høje Gladsaxe. Vi var 13 i alt, og det var en vellykket aften, som Birgit og Eivind havde gjort meget ud af.

Oluf var på besøg i aftes, han har næsten besøgt os hver uge i 2 1/2 år, men nu kommer han ikke så tit mere, fra første dec. han har fået arbejde på en konvolutfabrik, de er flyttet til Vejle.
Det er imponerende, hvad der sker oppe på månen, nu har vi lige hørt at de 2 igen er tilbage i moderfartøjet, men menneskene bliver næppe lykkeligere af disse bedrifter, tværtimod er der måske grund til ængstelse.

Håber at alt står vel til hos jer alle og sender mange kærlige hilsner.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 7-12-1969.

Kære alle.

Mange tak for brevene. Også tak for gaven til Anker han blev vældig glad for den fine mappe.

Anker var ude for et sammenstød i går bortset fra at knæene og den ene arm er øm skete der heldigvis kun materiel skade på begge biler, uheldet skyldtes det meget dårlige føre vi har haft her længe og at der var parkeret så det tog udsynet. Men folkevognen må til opretter så nu er det menignen han skal til at køre i Harry’s bil den står i Tvingstrup, det vil blive svært at køre i den som Harry var så stolt over han kunne købe og så hurtig betale, det var jo hans første helt nye bil.
Julen vil også blive svær at fejre i år, men vi må jo se at få det bedste ud af det for de tre andre’s skyld. Birgit og Vidar kommer fra juleaftensdag til tredje juledag.
Kærlig hilsen fra os alle Gerda

V. Smidstrup 14/12/69

Kære alle!

Tak for brev og hilsner. Jeg fik bogen fra Gerda da jeg kom hjem fra en lille trip til Helsingborg angående noget skat fra 1967, som det vist kan blive til hvad det skal med.

Jeg har indtil videre slået mig ned på gården, men har ingen faste planer for længere tid fremover, men der var brev fra arbejdsgiveren fra i sommer. Han mente at han havde arbejde allerede i februar, men jeg vil tænke lidt over det endnu, foreløbig er der også rigelig arbejde på gården, jeg er inviteret til Fredericia til juleaften, det er Sinne, Hans og Astrid også.
De kærligste hilsner Jens.
V. Smedstrup
7321 Gadbjerg.

Næstved, d. 18/12-69

Kære alle!
Tak for jeres breve.
Ja sne til jul kommer det åbenbart ikke til at mangle på i år, vi har fået meget sne her i de sidste dage, og nu i eftermiddag er der jordfygning.
Ellers går livet sin rolige gang her i Susåbyen, fra april af skal Herlufsholm kommune lægges ind under Næstved. Peter er bleven af med to cykler, i den tid han har boet i København, og der er vel ikke store chancer for, han ser dem igen.
Det var meningen, at vi efter jul skulle flytte til Ny Magle Mølle, men det har før været bestemt og så bleven udsat.
Carmen Curler, Kalundborg har været nede og se på lokaliteterne her på Gl. Magle Mølle, men nogen afgørelse er der vist ikke truffet om leje eller køb, der er 30 tønder- land til Gl. Magle Mølle og deraf er god halvdelen under tag.
Kjeld, Karens nevø har da haft besøg af sin kone og datter i sommer. (Hun studerer jo i U.S.A.), sammen var de en tur i Rusland, deres datter havde helt glemt at tale dansk.
Kirsten er da glad for sit arbejde som lærerinde, men hun er tit træt, når skoledagen er slut.
Jeg er ikke rigtig i skrivehumør, så I får ikke mere denne gang.

Mange kærlige hilsner til jer alle, fra familien Næstved.
Kristian.

29/12-69

Kære alle!
Mange tak for brevene, jeg fik bogen fra Kristian til min fødselsdag, men her i denne søde juletid er det ikke så let at holde styr på dagene, men nu må jeg hellere se at få skrevet, så Edith kan få den inden nytår.

Ja, så er julen snart forbi, og vi skal til at skrive 1970, jeg har haft fri i fire dage den 23-24-25-26, vejrmæssig var det en fin jul, trods metereologernes spådom om snestorm, familien er åbebart også sluppet for influenza, på Lars nær, men han var da frisk igen juledag. Juleaften var Sinne, Hans, Jens og jeg i Fredericia til risengrød og gåsesteg og havde en vældig hyggelig aften, senere var vi i Andkær til aftenkaffe. Juledag var vi i Brædstrup til suppe, fam. fra Aarhus var der også, vi havde en virkelig god dag med rigelig mad og drikke, julelege og juletræ.
2d.- juledag kom Edith og Erik til Hedensted + fam. fra Fredericia, næste dag skulle jeg i arbejde, Sinne havde fri til mandag så hun blev til Søndag.
Jeg har otte dages ferie til gode, det kan desværre ikke blive til 14 dage, da vi nu får overarbejde og søndagstimer betalt, jeg håber på at komme en tur sydpå, måske Sinne vil med, men vi skal jo nok snart bestemme os, hvis vi vil med Tjæreborg.

I år har jeg fået så mange og fine julegaver som aldrig før, men selv om jeg er en barnlig sjæl, så vil jeg dog ikke remse dem op i denne bog.

Før jul var Hans og jeg ude i Jens’ skov og fik masser af gran, så det står tykt og tæt i altankassen, det blev også til et nydelig lille træ i en gulvvase, nå det blev en masse om jul, jeg må hellere slutte og lade Edith fortælle om det nye år.
Godt nytår til alle, tak for det gamle.

Kærlig Hilsen
Astrid

Nordenhuse d. 11/1-1970

Kære alle!
Allerførst tak for indlæggene i “de Tolv” og velsignet og lyst nytår til alle selvom vi snart er et stykke inde i 1970.
Mon alle er gået fri for influenza? Vi har ikke haft det, men oppe på fængslet har det raseret både blandt ansatte og indsatte, så der har været nok at se til, to af sygeplejerskerne har været syge imens, sygeafdelingen var jo også for lille til presset af syge, så vi har måttet have dem til at ligge i fløjen og det gør jo arbejdet en del mere besværligt, men nu er det ved at være på retur, håber vi da.

Jeg har været på arbejde i dag, det var ellers ikke spændende føre at skulle ud i til morgen, men hvor godt bilerne har af vejsaltet er vel et spørgsmål, men man køre rigtig nok noget mere sikkert, når det er strøet på og i år bruger de også salt på de små veje her.

Ellers er der ikke meget nyt at fortælle livet går sin stille vante gang, vintervejret frister jo ikke til at farte for meget rundt.
Nu de kærligste hilsner til jer alle fra os begge.
Edith

Fredericia, d. 18/1-70

Kære alle!
Mange tak for indlæg i “de Tolv”.
Børnene har jo meget længe ønsket sig en hund, og vi har gennem en måneds tid studeret annoncer for at finde den helt rigtige. Vi har talt om en cocker spaniel hele tiden; men da vi i dag så en annonce angående en golden retriever, ringede jeg til ejeren, og aftalen blev, at vi skulle komme og se på den, og enden blev da også, at vi fik hvalpen med hjem. Den er knap 4 mdr. gammel og meget venlig. Der blev lovet, at den er renlig, og det er jo da en stor ting.

I dag – søndag – ser vi trafiksituationen da noget lysere ud. Vi skulle have haft gæster fra Kongsted i aftes, men det blev ikke til noget. De ringede afbud, idet de var totalt spærret inde af 3 m høje driver. De havde aldrig set noget lignende.

Influenzaen har nok været slem mange steder. Vi er endnu gået helt fri både her på Gretevej 12B og på skolen, men måske er epidemien ikke ovre endnu.

Situationen i Biafra er ret uoverskuelig, synes jeg. Men man må da inderlig håbe, at det må lykkes trods alle vanskeligheder – at få de nødvendige forsyninger frem til de trængende.

Skolemæssig lever vi i en tid med mange forandringer, og vi venter da også, at der skal laves en hel masse om på forholdene i 1970. Jeg vil bare håbe, at vi må få de nødvendige cirkulærer i så god tid, at vi kan nå at planlægge for det kommende skoleår.
De bedste hilsner fra os alle 6 på Gretevej 12b – Ove

Skannerup. 28-1-70

Kære alle!

Tak for brevene, i det sidste halve år har vi ikke set så meget til familien i vinter, men i søndags var vi dog sammen med 5 af mine søskende, og søndag den 8. kommer vi til København til Blå Kors’ 75 års jubilæum. Men da hører vi at Sinne er udrejst i den tid, men måske vi kan få lejlighed til at hilse på familien i Hvidovre.

Her er ellers alt vel, vi havde jo stor fødselsdag i går.                         30-1
Ja, jeg blev forstyrret i mit skriveri. vi havde 16 piger til Birgittes fødselsdag, så der var fest og glade dage, men de var da ellers nogen søde piger men lidt støjende var de jo Birgitte fik 80 kroner i fødselsdagsgave, så hun tæller næsten penge ustandselig.

I går var vi en tur på Blåmejsevej der glemte jeg mine penge, men det er da godt det snart er den 1. Her er ellers alt vel vi har ikke oplevet noget særlig.
Så vil jeg slutte med mange kærlige hilsner fra os 5

Gunnar

Brædstrup d. 4-2-70

Kære alle!
Mange tak for brevene. Her står alt vel til, vi har haft vældig travlt i forretningen siden jul, vi var ellers forberedt på at der ville komme en stille tid, men jeg tror da næsten ikke vi har haft så travl en januar i de 15-16 år vi har haft forretningen, men det er vel de skattefri kr. en del fik lejlighed til at tjene sidste år, der gør sig gældende.

Jens har også rigtig haft travlt med at stadse huset op, Bent har været over og lægge tæpper på gulvene, og han har ompolstret Jens’ fine antikke sofa, jeg tror også Jens ville have buffeen Hans har til at stå i garagen gjort i stand, det synes jeg var en god idé.
Forrige søndag var vi over ved Hans. vi var mange samlede, og Oves havde deres hund med, det var en dejlig hund og meget selskabelig, Anna fortalte at den første tid kunne den heller ikke være alene om natten, så da kunne den kun sove i fodenden af Oves seng, men nu havde de da fået den overtalt til at ligge på gulvet.
Det er fantastisk så meget af sneen der er smeltet væk de sidste par dage, jeg skal også love for at vi har haft meget, Bent sad fast i en snedrive i 6-7 timer for et stykke tid siden.

I næste uge rejser så Astrid, Sinne og Inger til syden, så det får vi nok at høre mere om i Sinnes eller Ingers breve.

De kærligste hilnser fra os alle her

Edel

Ballerup d. 7/2-70

Kære alle!
Tak for brevene.
Ja jeg får bøgerne nu lige på falderebet til vores rejse, jeg tror jeg netop kan nå at skrive før jeg skal afsted. Vi skal mødes på hovedbanegården ved 19 tiden. Inger og Astrid kommer nok lidt før, da de ikke turde tage et senere tog, hvis der skulle være isvanskeligheder. Oda skal også med, så vi bliver 4, vi skal bo i to apartemendes (lejlighed), hvor der findes stue, soveværelse og lille køkken med køleskab, det har jeg ikke prøvet før, så jeg er spændt på, hvordan det er, og så håber vi vejret må være varmt og solen skinne, i går så jeg i avisen, at der var 22° i Malaga, der skal vi flyve til, et par gange har jeg set temperaturen var på 20° der, det lyder da godt. Vi skal være i lufthavnen kl. 21 og efter planen flyve kl. 22, turen tager 3 1/2 time, så vi kommer derned midt om natten. Vi skal være hjemme igen søndag d. 15 kl. 6.30, så er det meningen vi tager herud og sover lidt, og derefter skal vi hos Vagns ved 12-tiden, jeg regner med Inger og Astrid bliver til mandag. Desværre skal jeg på arbejde mandag morgen, men så gæsterne klare sig selv, det kan de også nok. Hvis Inger har plads i kufferten får hun bøgerne med til Århus, så kan hun fortælle om rejsen. Ellers har jeg ikke noget særlig nyt at fortælle, jeg var til frokost hos Anna og Sinne for 14 dage siden, det gik bedre med Anna, vi blev helt forskrækkede til tante Johannes fødselsdag, ved at se, hvor hun havde tabt sig.
De kærligste hilsner til alle fra Sinne.

Århus d. 24/2-70

Kære alle!
Ja nu er det så på høje Tid Bogen kommer videre. Tak for Brevene. Jeg lægger et Udklip fra Jyllandsposten i, [mangler] vi opdagede jo pludselig at der var et Ansigt vi kendte. Det er slet ikke til at forstå at vores “Trekløver” fra Ferie o lign nu er kommet i den Alder, at de selv er ved at danne sig en Mening. Selvom vi ikke er enige i alt, så tror jeg alligevel den Tid er forbi, hvor vi smiler mildt anerkendende og tænker “Børnesnak”.
Jeg synes ikke det er længe siden Erling og Bente kom på Besøg heroppe, og E sagde “A’ sku grow gerne ud og køre i Sporvogn for det har Per van”. Bente kørte på det Tidspunkt gratis, så det var en billig Fornøjelse.

Nu er vi så igen hjemme efter en skøn Tur til Spanien. Snestorm i Kastrup og så efter en nem Rejse bliver mødt af blomstrende Levkøjer, som duftede dejligt. Det var en meget fin Form at holde Ferie på, hver Lejlighed bestod af Stue, Soveværelse, Badeværelse, Køkken, med elektrisk Komfur, Service, Duge, Servietter, Viskestykker osv, skøn Altan med Liggestol, Blomster og Sol i lange Baner, vi drak gerne Morgenkaffen i Stuen, da var Solen ikke rigtig fremme, som Regel gik vi så til Stranden og når vi så ved et Tiden vendte hjem spiste vi gerne Frokost på Altanen, så brugte vi Spisebilletterne til Middag om Aftenen. Det er ganske overvældende, hvad der er af Hoteller, med alle moderne Bekvemmeligheder, også elektrisk opvarmning, det var der også i vores. Når Solen går ned er det køligt, og så så man udenfor de små Huse Kvinderne eller store Børn i Færd med at brænde Træ af i små flade Kasser, så når det er bleven til Trækul, skal det anbringes under Fællesbordet og lune kolde Fødder. Vi var også inde i en Skole, en spartansk Barak, der lå på Strandbredden, så vidt jeg kunne se, bestod Toiletterne af en Række tørre Grene ved det ene Hushjørne, Legepladsen var Strandbredden, Pigerne var i hvide Ærmeforklæder, så jeg forstår godt hvis de hurtig fik en Vask samlet sammen. Nå, det kan kun blive til spredte Glimt af alt det vi oplevede, de fantastiske Grotter i Nerja med Drypstenssale op til 60 meter høje, og tænk dernede under Jorden er gennemsnits tp 21° og en fugtigheds % på 75, vi besøgte Appelsinmarked, Maurerborgruin o. m. m., men vi brugte dog ikke Tiden til at gå på Opdagelse mere end vi fik Tid til at nyde Solskinnet.

Desværre havde Astrid et par dage, hvor hun var plaget af en Tandbyld, og da det lettede fik Sinne en voldsom Mavehistorie, det begyndte fredag, som vi skulle hjem Lørdag Nat, så vi var glade, da hun trods sin elendige Tilstand nåede hjem til Ballerup, så hun tog ikke med ud til Vagns, skønt Vagn kom ud og hentede os, var Sinne så træt, at hun blev hjemme, men sygemelde sig Mandag ville hun jo ikke.

Astrid og jeg havde en dejlig Dag i Hvidovre besøgte også Sussi på hendes hyggelige Hybel.

Else fyldte 21 i går, Champignognerne vi skulle have til Middag var for meget for vores Vask, den strejkede, fuldt og helt, og da Skruen ikke har været af i de snart 23 år vi har boet her var den selvfølgelig rustet fast så Poul har taget Vasken af Røret skulle nemlig saves af, så det er en større Historie.

Det blev en længere Historie, men nu må jeg slutte med mange kærlige Hilsner til jer alle fra os her. Inger.

N.B. Jeg beholder så Bog nr. 11.

Anemonevej 1-3-70

Kære alle!
Mange Tak for Brevene. I Aar har vi da faaet at se at det godt kan være Vinter i vort lille Land, havde haft Traktorerne til at rydde op, ville Bivejene, da vist næsten have været konstant lukket her i Februar.

Uroen på Arbejdspladserne er tilsyneladende ikke så let at få bugt med, Smedene ude hos os holdt en Eftermiddag, ellers, har vi ikke haft Arbejdsstandsning.

I aftes var jeg på besøg hos Oves, sammen med en lærer Basse og Astrid, vi så Lysbilleder fra en Norgestur, lærer Basses havde været på, de havde boet ved en tidligere sygeplejerske Astrid kendte. Jeg regner med at køre til Smidstrup med Bogen i Eftermiddag.

Med mange kærlige Hilsner

Hans.

V. Smidstrup d. 7-3-70

Kære Alle.
Mange tak for breve og hilsner. Det er planen at jeg skal rejse fra Kastrup med Sukkertoppen som mål torsdag d. 12. ved 10 tiden. Af forberedelser har jeg foreløbig lejet stuehuset ud til min tidligere forpagter. Og lejet jorden til ham som drev gården for mig sidste år, begge dele for 2 år. Derudover har jeg solgt bilen, jeg skal dog først aflevere den onsdag d. 11. men det kan se ud til at vejret kommer til at bestemme hvor meget glæde jeg får af den de sidste dage. I for denne omgang har det praktisk talt været vinter hele tiden jeg har været hjemme, det satte ind nogle få dage efter jeg kom hjem d. 20/11. I søndags havde jeg besøg af familien fra Fredericia og Brædstrup samt Hans. Jeg har fået hugget en hel del i skoven i vinter, og lavet nogle forbedringer på stuehuset, jeg nåede ikke så langt rundt og besøge familien i denne omgang, som jeg egentlig havde tænkt mig, jeg har ikke været hos Sinne, Inger og Gunnars, og i morgen bliver det vist ikke føre til at køre nogen steder. Vejvæsnet har været flinke til at holde amtsvejen her forbi åben, den har været farbar hver dag, men det har knebet meget med kommunevejen.

De kærligste hilsner Jens.
Box 103912 Sukkertoppen, Grønland.

D. 8./3. I nat faldt der 40 mm nedbør som sne, og vi er nok ikke bleven snydt, jeg tror ikke tidligere vi har fået så meget på så kort tid, så jeg tog skiene i brug for at komme ud og sige farvel.

Hvidovre, d. 16. marts 1970.

Kære Alle.
Mange tak for brevene.

Ja så er Jens igen rejst til Grønland; det har vel næsten været ligeså meget vinter her, som mange steder i Grønland, mens han har været hjemme.

Det var en forfærdelig ulykke med gaseksplosionen i Godthåb.

 Hos os i Hvidovre står alt vel til, men vi nærer en del ængstelse for tante Johanne.

Som følge af en blodprop faldt hun omkuld på gaden fredag d. 6. marts og var indtil i forgårs dybt bevidstløs og fik kunstig åndedræt gennem respirator. I går klarede hun et kvarter hver time uden respiratoren, og Birgit og Eivind mente, at hun kunne kende dem. Nu håber vi så, at det stadig må gå fremad, og at hun må blive hel rask igen, men tilstanden er stadig meget alvorlig.

Sussi er, som jeg vist skrev i de fleste julebreve flyttet hjemmefra. Hun har fået klubværelse 2 opgange fra hvor vi bor Hvidovrevej 294 III, men i samme bygning.

Hun har jo også behov for at være sig selv, når hun skal koncentrere sig om sin læsning.

Vi var sammen med en anden stud.med. forrige søndag hos Sinne. Han hedder Peter. Men er et år foran Sussi, men begge har lang vej endnu.

Nu til aften er det begyndt at regne – endda ret kraftig, men vi trænger også til at få gader og fortove spulet for alt det salt, der er strøget ud.

Vi længes også efter, at frosten kommer af jorden. Vi regner med at komme i gang med udvidelse af “Fasters Hus” og at få indlagt W.C. Vi har fået indsendt ansøgning om byggetilladelse, men ikke fået svar fra kommunen endnu. Vi havde forøvrigt indbrud deroppe for godt 14 dage siden. Tilsyneladende er der ikke stjålet noget, men ruden i køkkenvinduet er knust og en solid træskodde foran er ødelagt med et koben el.lign. – også karmen er molestreret.

Der har været indbrud i 4 nabohuse, men efter hvad vi har hørt, er der kun stjålet et TV. apparat hos skuespilleren Claus Pagh.
Jyllandspostens interview med Erling har vi læst med stor interesse, det tyder på en modenhed, som man ikke umiddelbart vil tiltro en ung på kun 17 år, men vi ældre er måske også for slemme til at mene, at det kun er vi aldrende der kan tænke.

Nu bliver det ikke til mere denne gang, vi bliver vel en del der ses d. 12. april.

Mange kærlige hilsner

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær. d. 26-3-70

Kære alle.
Mange tak for brevene.

Vagn skriver om tante Johanne, men som jo alle ved fik tante Johanne ikke lov at blive rask, men godt var det for Birgit at hun nåede at komme hjem, så de fik næsten et år sammen.

I dag er det skærtorsdag og vi ønsker nok alle forår, men her har det sneet det meste af dagen, så alt er hvidt forhåbentligt bliver føret ikke alt for dårlig, da Anker er på vagt og Erling i Herning sammen med nogle andre unge til et møde, vi håber meget de begge når godt hjem.

Da Erling blev interviewet til avisen blev han det samtidig til radioen som blev sendt i en ungdomsudsendelse, nu må man jo håbe han når sit mål.

Mange kærlige hilsner
fra os her       Gerda.

Næstved. d. 6-4-1970

Kære alle!
Mange tak for brevene.

Her står alt vel til, vi venter som alle andre på forårets komme.

Jeg har arbejdet på Ny Magle Mølle siden januar, vi har haft lidt vanskelig start med at få vores maskiner til at køre ordentlig, så vi er blevet noget bagefter – med ordrerne. Så vi har meget overarbejdet for tiden, i sidste 14 dages periode havde jeg 27 timer extra.

Jeg har 5 tønder kartofler i kælderen, som jeg gerne skal have lagt inden ret længe, de er ved at trænge til at komme i jorden.

Fabrikantens er på forretningsrejse i udlandet for tiden, så Karen må jo passe blomster og hund. I aftes opdagede vi tilfældig, at hunden var brudt ud, så måtte jeg derover og finde hullet, og få det lukket, efter nogen fløjten og kalden kom hunden strygende med en flødekarton i munden, hvor den havde hentet det, ved jeg ikke.
Jeg vil slutte for denne gang
med at sende jer alle
de kærligste hilsner
Kristian.

Middelfart 17-4-70

Kære alle!
Tak for brevene, ja så kan vi da omsider begynde at mærke lidt til foråret, men vi har også spejdet efter forår med længsel længe, sneen er da borte lige her omkring, det har været en lang og besværlig vinter, jeg var i Ørum skov den 13/4, skovmærkerne var da fremme, selvom de var små, anemonerne var ikke at finde endnu, men om 14 dage står de nok i fuldt flor.

Ja, så er Lars’s konfirmationsfest overstået, det var en dejlig dag, en rigtig festdag, på årets første forårsdag, de tolv var jo alle med på 2 nær.
Så kom astronauterne velbeholden ned igen, det havde også været uhyggeligt hvis de sådan var forsvunden ud i rummet.

Nu begynder vi jo alle at tænke på sommerferien, jeg har ferie fra 12/7-26/7 men har endnu ingen planer, så har jeg 8 dage til vinteren, det er dejlig at komme ud at rejse om vinteren og få lidt forskud på sommeren, komme lidt væk fra kulde og mørke, og blive gennemvarmet af solen. Den 22-23. april er der kursus på Hindsgavl. det er meningen Inger kommer herned de dage.

Fra d. 24/8 og 3 måneder frem er det et kompleteringskursus for afd. sygeplejersker i Odense, jeg har da sendt ansøgning, men der er kun plads til 24, så chancerne er ikke store, jeg ville ellers gerne med.
Jeg vil slutte for denne gang der er ikke så meget nyt at fortælle, da vi jo lige har været samlet.

Kærlig hilsen

Astrid

Nordenhuse d. 18-4-70

Kære alle!
Mange tak for indlæggene i “de Tolv” og tak for samværet i søndags, det er nu hyggeligt at være sammen, og det var i alle måder en fin fest Edel og Bent der havde beredt.

Og så lader det næsten til at foråret omsider er ved at være på vej nu er sneen på det nærmeste borte her, og vejret er da også blevet meget mildere, men det ville være dejligt at se solen noget mere. Ja nu har vi da fået bilen gjort istand igen, det var selvstarteren, der total havde strejket, så det var vist godt at vi overnattede i Brædstrup, og ikke kørte herhjem, det er jo rarere at køre om dagen, når der er noget i vejen.

Ja denne gang er jeg da hurtig til at sende vandremappen igen, men det skyldes jo at jeg derved kan slå 2 fluer med et smæk og sende fødselsdagshilsen til Ove med samme post, så rigtig god fødselsdagsdag Ove.
De kærligste hilsner
til store og små
Erik og Edith

Fredericia d. 25/4-70

Kære alle!
Mange tak for jeres indlæg og tak for breve og opringninger til min fødselsdag.
Ja, Edith har ret. Det var en dejlig fest, familien i Brædstrup havde arrangeret på “Lystrup Have”. Jeg må sige, at Ansgar havde succes med både sin tale og sine sange. Når talent og virkelig forberedelse går hånd i hånd, skal der jo også komme noget godt ud af det.

Anna og jeg er lige kommet hjem fra konfirmation på Anholt. Det var tvillingerne, der blev konfirmeret. Der er jo ret dårlige trafikforbindelser til og fra Anholt; men denne gang kom vi nu nemt derover, idet Ejnar hentede os med fly i Grenå fredag og bragte os tilbage med fly til samme sted lørdag. Kun en lille del af familien havde mod til at tage derover, men det blev alligevel en stor og festlig dag, idet der også deltog mange interessante mennesker fra Anholt i festen.

Børnene og hunden var ikke inviteret med, så dem måtte vi først have anbragt. Hunden kom i pension i Snoghøj. Ester og Ellen fik lov til at komme til Andkær, hvor de havde et par dejlige dage, og Bodil og Mary kom til Skannerup, og det havde de også meget fornøjelse af. Dog var der den hage ved det, at nu ønsker de, at vi også skal have en hest.

På skolen er der stor travlhed med planlægning af det kommende år og med valg af nye medlemmer til skolenævnet. Egentligt valg får vi dog nok ikke, idet der var god tilslutning til det orienterende møde, som vi holdt i onsdags, og der var her enstemmig tilslutning til en fælles liste, som man fandt frem til på mødet.
Jeg kender ikke alle de fire personer, der har udsigt til at blive medlemmer af skolenævnet; men deres børn er i hvert fald meget positive, og det tager jeg som et godt tegn.

I haven er der ikke sket ret meget endnu; men mon ikke jeg skulle få held til at få lagt kartofler en af dagene? Vi har temmelig meget rod i haven grundet garagebyggeri og gravning af render til kabler til en fællesantenne her i kvarteret.

I håb om, at alle har det godt, sendes I alle de bedste hilsner
fra familien på Grethevej 12B 7000 – Fredericia

Ove Garne

Skannerup 10-5-70

Kære alle!
Tak for brevene, det er vist på høje tid jeg får skrevet i vandremappen, men det er nu heller ikke let at forstå at det er den 10. maj i dag, det var en god konfirmation vi var til på Lystrup Have det er nu også en dejlig fredfyldt sted. Ja nu skal vi snart til Kirstens bryllup så nu bliver børnene i Næstved jo snart for store til at holde gårdtur.

Her er ellers alt vel, vi har haft et dødsfald den 1. maj og det giver jo altid lidt ekstra, det var en gammel mand på 81 år. Og hans kræfter var taget meget af de sidste par måneder så det var nok bedst for ham, det var en som slet ingen pårørende har, så det var alligevel så mærkelig.
I dag er det meningen vi ville en tur til Hedensted. og først ville vi aflevere vandremappen i Brædstrup.

Byggesagen har vi ikke rigtig hørt noget til endnu men det er nok tvivlsomt om vi kommer igang i år vi har ellers ikke mødt nævneværdige hindringer, men det går meget langsom med offentlige kontorer, og siden kommunesammenlægningerne er det, da bleven helt umuligt at få en sag igennem, da jeg ellers ikke rigtig har noget nyt, vil jeg slutte med mange

kærlige hilsner fra os 5
Gunnar

Brædstrup d. 13-5-70

Kære alle!
Mange tak for brevene, og tak fordi så mange af jer kom og var med til at give Lars en festlig konfirmationsdag, onsdagen efter havde vi godt 40 til spisning på “De unges Hjem”, og så har vi haft en del gæster herhjemme også, vi mangler et hold endnu, men det skyldes, at nogle var syge, og andre udrejst, lige efter konfirmationen, og så har der været så meget forskelligt siden.

Astrid ringede i aftes, hun fortalte at Ankers bror Aage var død, Gerda og Anker havde været oppe og besøge ham et par dage forinden.

Lars har været i Århus hele dagen i dag, han har været ved en tandspecialist, og denne gang fik han en bøjle på, til gengæld er han bleven fri for at ligge med en speciel gebis om natten, hvad han ellers har gjort gennem længere tid.

I går var Bent i Århus, han var oppe og besøge vores skoleinspektør Friis, han har gennemgået en stor hjerteoperation, men har det nu godt, Bent kørte for Fru Friis, og de var bagefter henne og besøge en datter, der bor i Århus, forøvrigt en veninde til Bents søster Bodil.
Vi har haft en vildkat til at løbe på taget hele vinteren, men nu har Hanne snakket og lokket for den så længe, så den er bleven tam, så nu er den inde meget af tiden, børnene spekulerer meget på hvor den sover om natten

I dag har jeg været nede og grave min lille have i gården, det gamle gelænder fra vores forhenværende gangbro har jeg sat for, da Bents gamle biler har en slem tilbøjelighed til at forvilde sig ind i haven.

De kærligste hilsner til jer alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 19/5 -70

Kære Alle!

Mange tak for brevene!

Jeg efterlyser et kort til ”de tolv” fra Birgit og Eivind med tak for blomsterne til tante Johannes båre.

Astrid fik det, da jeg var hjemme til Lars´ konfirmation, og lovede at lægge det i vandrebogen, har du glemt det? Eller er det faldet ud på den videre rejse?

Jeg savner tit tante Johanne, vi har haft så mange stille, hyggelige timer sammen både på Ådalsvej og her hos mig, og jeg nød når jeg ringede til hende eller hun til mig og høre hendes ”Goddaw bette Sinne”. Birgit og Eivind har så godt som tømt lejligheden; men der er et par ting, køleskabet og løberne i entreen, som de gerne ville spørge de nye lejere, om de evt. ville købe, men så sent som i søndags vidste de ikke, hvem der skulle have lejligheden.

Birgit, Eivind, børnene og jeg var pinsedag i Smidstrup, vi var med S-toget til Hillerød, og så hentede Vagn os der, vi nød rigtigt at se på alt det forårsgrønne, og børnene var meget glade for at tumle sig i haven deroppe, de savner nok alligevel deres have i Johannesburg. Vi var også en tur på stranden, og Karin ville have været i vandet, hun var nok ikke klar over, hvor koldt det var, for godt nok skinnede solen dejligt, men varmt var det nu ikke.

Og så har Gerda og Anker haft sølvbryllup, hvem kan næsten forstå, at der er gået 25 år? Men det er det altså, og på lørdag skal nr. 2 af næste generation så holde bryllup, – ja – de er blevet voksne –småpigerne.

Jeg har sommerferie fra 14/6. Oda har inviteret mig med i sit sommerhus på Als en 8-10 dage.

Mange kærlige hilsner til Jer alle

fra Sinne

Århus d. 31/5- 70

Kære alle!

Her i denne skønne Forårstid, kan det jo nok knibe med at få gang i Brevskrivningen, det har dårlig nok været varmt nok til at sidde ude og skrive, nu kom Leth´s også i Eftermiddag, og de blev så og spise, men nu må det været alvor med at få skrevet.

Jeg har rigtig nydt Foråret i År, da jeg slet ikke har bekymret mig om det gamle Spøgelse som hedder Forårsrengøring, Børnene vil forsøge at male Trappegang og det er ikke blevet til mere end det ”grundlæggende”, så måske jeg kan nyde Sommeren og så gøre Efterårsrent.

Nå det betyder nu ikke, at vi ikke kan have Gæster, vi håber meget at I forskellige husker vores adr. og kommer her i Ferien.

Forleden havde vi en meget tiltalende norsk Dame boende, hun var med som Tante for nogle norske Børn, der spillede på R. Steiner Skolen.

Kortet som Sinne efterlyser havde Gunnar med herind forrige Fredag, da vi vinkede farvel til Birgit, som skulle tilbage efter Ferien i Andkjær.

Else var i Skannerup, da Gunnars var til Bryllup, så jeg har hørt om deres Hest, de havde haft det så fornøjeligt.

Jeg tænker på om ikke Kristian har skrevet Fejl – 5 Tønder Kartofler – hvordan kunne I sætte så mange. Jørgen og Else har sat vores Kartofler i År – det er ikke ”snorlige”, men jeg håber de kommer op alligevel. Jeg kan huske, at Mor engang sagde, at i Pouls Have skal man lede for at finde Ukrudt, det er ikke nødvendigt mere, men jeg må sige, at når han tager fat derude, så bliver det kendt.

Jeg har nogle Afspadseringsdage sidst i Juni og først i Juli, jeg håber det kan passe, at Sinne kommer herop i den Tid , hvis ellers det går efter Planen, skulle både Else og Ole være udrejst på det Tidspunkt. Else håber på at få Job i Norge, og Ole at komme på Vandretur og bo i Bjerghytter i Schweits, det er en Lærerinde dernede fra, der har arrangeret Turen, de skulle kunne gøre det for 700 kr. i 3 Uger, hun har været ved R.S.Skolen i flere År. Jørgen får lidt senere Ferie.

Med tak for Brevene sendes i alle de kærligste Hilsener. Inger.

N.B. Jeg havde en lille sjov Oplevelse forleden, enten er det ”en fjer i Jespers Hat” eller også er det et meget grelt Eks. på Jørgens manglende Forståelse for moderne Kunst.

Til Jul fik jeg et Billede, som Jesper havde malet. I sidste Uge havde Jørgens Klasse på Teknikum Udflugt bl.a. til Silkeborg Museum, hvor der er en større Samling af Asger Jorn´s Malerier.

Og da jeg så spørger, hvordan er hans Billeder, lød Svaret, det er som det, der hænger der bare i større Format.

Forresten må jeg huske at fortælle Jesper, at der er flere der har beundret det fine Farvespil.

Jeg har taget Erling´s artikel ud og gemmer i en gl. Bog.

Anemonevej 12 – 6- 70

Kære alle!

Mange Tak for Breve og Hilsner.

Omsider indfandt Sommervejret sig ved begyndelsen af Juni, i dag er det nu ikke saa varmt, nu kunde det jo være godt med en gang regn.

I Lørdags var Astrid og jeg med Edel og Bent i Søndervig, Bent kørte, Astrid havde Kaffe med, og Edel havde Aftensmad med, vejret var jo fint, men Vesterhavet var lidt kølig endnu, men vi var da ude at bade, saa det blev en fin Tur.

Søren Peter Lund er død, han blev begravet i gaar, jeg var inviteret med til spisning paa K.F.U.M. i Børkop, jeg lovede at hilse fra Mette og sige Tak for Blomsterne, eller var det en krans.

Det har været lidt smaat med arbejde på Fabrikken den sidste Tid, saa de fleste af de deltidsarbejdende Kvinder er fyret, og en del af de fastarbejdende er paa deltid, nogle af Mændene er flyttet til andet Arbejde, samtidig med at en del har taget Arbejde andre steder, men fra nu af og indtil Ferien, er det vist meningen, at Produktionen af Oles regulatorer skal op paa normalstørrelse.

 I søndags fik Astrid og jeg nye Kartofler af egen Avl.

Med de kærligste Hilsner

Hans.

NB Astrid og jeg har faaet Billet til en Bustur til Mosel med Tjæreborg fra den 18/7 og til 24/7, det er den sidste Uge af Astrids ferie og den første Uge af min Ferie.

Smidstrup Strand 21. juni 1970

Kære alle

Mange tak for brevene. Jeg fik vandremappen i mandags, så jeg har taget den med her op i ”Fasters Hus”, hvor vi nyder den hidtil bedste weekend – rent vejrmæssigt – i år. I går var her 29 grader i skyggen og dagen i dag søndag årets længste er også begyndt fint.

Det trækker lidt ud med tilbygningen, så vi kommer ikke i gang før efter vores ferie sidst i august.

Er der nogen der har planer om at besøge os, så er I velkomne i ”Fasters Hus”. Jeg tror nok Edel og børnene og Astrid nød det sidste år.

Sinnes ferie er også startet meget fint, men mange gange er vejret varmt og godt i juni.

Vi rejser ingen steder i år, men tager herop i vores ferie de 2 sidste uger i august.

Som sædvanlig, kan man næsten sige, må vi springe Jens over. Det er efterhånden lang tid han har tilbragt i Grønland og andre fjerne steder.

Joan lagde ærter og gulerodsfrø af noget, der var heroppe i huset, men frøene må have været for gamle, for der kom intet op af jorden igen, nu har vi forsøgt med friskere frø, og så håber vi , at det lykkes.

Vi har måttet vande godt for også her er der meget tørt.

Sussi har ferie nu og begynder på fredag at køre post til 1. august. Derefter rejser hun til Grand Canaria i 3 uger. Hun skulle ellers allerede have startet som postbud i sidste uge, men det faste personale, som hun skal afløse var ikke rigtig begyndt på ferien.

Det klør alle vegne, for vi har en masse store myg heroppe, men myggeplagen er vist slem mange steder i år.

Rigtig god ferie alle sammen og mange kærlige hilsner fra hjem til hjem.

Sussi, Joan og Vagn

Andkær d. 29 – 6- 70

Kære alle sammen.

Mange tak for brevene. Edith skriver om at sende fødselsdagshilsen til Ove med Vandrebogen, og jeg kan jo gøre det samme til Kristian.

Anker er syg, egentlig har han ikke været så rask de sidste 3 uger, men det blev først galt i tirsdags, det er influenza, noget med en ene lunge og blære halskirtlen. Han er dog ved at føle sig bedre nu, så det bliver nok ikke nemt at holde ham hjemme ret længe, jeg ville bare så gerne han skulle være helt rask inden han gik i gang.

Jeg er stadigvæk ude som husmoderafløser, det er rare arbejdstider, men transporten kan jo komme til at volde problemer.

Birgit skal skifte arbejde til august, hun har fået kontorplads på virksomheden hvor Vidar er. Hun glæder sig til at få lørdag fri.

Bente har feriejob på missionshotellet Caleb, hvor hun blir betroet en del, men desværre er det er par derude som har et forfærdeligt sprog især en hun kalder ….. (?), og Erling begynder på ”Dafo” ostelageret nu til den første som ferieafløser, han var der også før eksamenstiden.

Der var ellers snak om at vi skulle have været til Norge i år, men nu Birgit skal skifte arbejde falder hendes og Fars sommerferie ikke rigtig sammen og heller ikke Erling og Bentes, så det får vente til en anden gang, men Birgit og Vidar kommer her, men ret lang ferie blir det nok ikke da de vist fra d. 19 til 27. får besøg af hendes veninde Birgit her fra Andkær og hendes mand. Birgit er jo lærerinde nu ude på Oves skole.

Else er i Schweiz for tiden til et K.F.U.M og K. stævne og kommer hjem lørdag har også lige været på Bornholm med skolen og fra 12-19 juli skal hun være rejseleder for K.F.U.M og K rejser til Norge, de skal bo på Tulsebakkegård ved Kongsberg.

Mange kærlige hilsner fra os alle, vi skal til at have eftermiddagskaffe. Bente laver konditorkager som hun har lært på Caleb.

Gerda

Næstved, d. 17/7 – 1970

Tak for brevene. Ja jeg må med skam erkende, at jeg har haft vandrebogen alt for længe, undskyld, jeg fik den af Gerda til min fødselsdag, vi har haft det med travlhed de sidste fire uger, vi solgte de første nye kartofler den 15. juni til 5 kr., og i dag sælger jeg de sidste til 80 øre kg., Jordbærrene er det også ved at være slut med. Priserne på jordbær har ligget på omkring 6 kr. kg.

Vi har ferie nu og rejser til Hedensted i dag, vi regner med at blive i Jylland i 4 dage. Kirsten og Peter Klausen havde i sidste uge lejet sommerhus ved Ulfshale på Møn. Vi tog der over i lørdags og fulgte så med dem hjem om søndagen, lørdag aften var vi en tur på Nyord. En lille ø der for et par år siden blev gjort landfast med Møn, man måtte køre omkring på øen, men i den lille by Nyord var bilkørsel forbudt, der var heller ikke meget plads at køre på, men det var morsom at gå rundt i den gamle fiske- og landsby.

Vores Peter er i England for tiden, han rejste sidste torsdag fra Kastrup. De skulle mellemlande i Billund og have studerende med fra Århus Universitet.

    Nå jeg må hen og pakke. I får ikke mere denne gang, mange kærlige hilsener fra familien i Næstved.

Kristian

Middelfart 29/7 – 70

Kære alle.

Tak for brevene. Jeg fik bogen af Kristian i Hedensted lige før vi skulle starte vores bustur til Mosel, så den har holdt lidt ferie også.

Som før nævnt rejste Hans og jeg den 18/7 med Tjæreborgbus fra Fredericia, overnattede i Bremen, beså næste dag domkirken i Køln, punkterede med et ordentligt knald på autobanen, men det gik hurtigt med at få skiftet hjul, og vi nåede velbeholden til Cochem, en lille by ved Mosel midt i vinbjergene, hvor vi boede i 4 nætter, vi var ude at sejle på Mosel gennem sluse, en tur i bjergene, og en dag i Trier, da vi fik motorstop og måtte have en anden bus, Tjæreborgbussen måtte slæbes tilbage til Cochem og der står den endnu hvis ingen har lavet den. Vi besøgte også en vinbonde og så hvordan vinen blev fremstillet. Til hjemturen lånte vi Rhinrejsens bus, som kørte os til Lüneburg, der kom der så en bus fra Danmark og kørte os resten af vejen, vejret var ret pænt, det meste af tiden let overskyet med lidt regn og en del sol, i hvert fald noget bedre end det har været herhjemme. Sinne var sandelig heldig med vejret, jeg var nede og besøge hende i Odas sommerhus den 20-21/6, der var vel nok dejligt dernede, sikken en badestrand og sikken et vejr, en ganske yndig plet, Oda der har fundet sig.

Men nu er ferien forbi, det er den vist for de flestes vedkommende, ja, Vagn og Joan har jo deres til gode og sommeren er da heller ikke forbi, vi kan få mange gode dage endnu.

Slut for denne gang med

de kærligste hilsner

Astrid

Nordenhuse 10.8.70

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i ”de tolv”. Ja så er det meste af sommeren ved at være forbi, den sidste tid har det da været så yndig vejr igen, men nu har vi regnvejr igen her i dag, jeg ville ellers gerne have godt vejr nu for jeg er lige startet sommerferie. Vi regner dog med at holde ferie herhjemme, også fordi vi er ved at få solgt huset, jeg har fået en lejlighed oppe i fængslet, en 3 værelses lejlighed med fjernvarme samt, vist nok en lille have til, og der må vi have Puk med, det måtte vi jo ikke i boligforeningen. Nu må vi så se hvor let det er at få solgt huset.

Og så blev der våbenhvile i mellemøsten, bare de nu kan finde frem til en acceptabel løsning for alle parter.

Jeg synes ikke rigtig jeg ved mere at fortælle, så jeg vil slutte med de kærligste hilsener til alle fra os begge   Edith

Fredericia, den 16/8 – 1970

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg. Selv om vi havde hørt lidt om det på forhånd, var det alligevel overraskende for os at få at vide, at Edith og Erik nu vil sælge deres hus og flytte i lejlighed. Men vi vil ønske dem held og lykke også i deres nye hjem.

Både de tre store piger og jeg begyndte jo for alvor i skolen i mandags, dvs. jeg havde nu arbejde på skolen de meste af tiden også i den sidste uge af ferien. Købstæderne er jo også kommet ind under amterne, og de stiller store krav om indsendelse af skemaer, beretninger, redegørelser m.v., og det føles i hvert fald i begyndelsen ret besværligt. Også i år har vi grønlænderbørn på skolen, og da vi har fået en ny elev fra Rumænien, en ny lærerinde fra U.S.A. (hun er dansker) og nye elever fra mange forskellige egne af landet, er vi lige ved at føle os boende i verdens midte.

I ugen fra 27/8-3/9 skal Bodil med sin klasse på lejrskole i Vork. Anna har lovet at tage med som tante, og det betyder jo, at Ellen også får lov at komme med. De glæder sig alle tre.

Fredag aften (14/8) var der jo stor ildebrand her i Fredericia. Vi så nu ikke meget til branden, og vi anede slet ikke noget, før vi hørte det i TV-avisen.

Nå, jeg vil slutte med de kærligste hilsener til jer alle fra familien på Grethevej 12 B

Ove.

Skannerup. 31-8-70

Kære Alle!

Nu må jeg vist hellere se at få skrevet i mappen, jeg har lovet nogle patienter at køre til fodbold i Vejle i aften, men det er vist på høje tid jeg får skrevet i mappen.

Her er ellers alt vel, vi har jo nu ferien overstået, og Margit er begyndt at gå i skole, hun er endnu vældig glad for det, men skal hun gå i skole i 15 år kan hun jo også tidlig nok blive ked af det. I torsdags var vi i løveparken, det var ellers meget interessant men de så ikke særlig rovdyragtig ud.

   Vi skal til at kloakere i Skannerup og det kommer til at koste ca. 10.000 kr. pr husstand og det er beboerne i Skannerup ikke særlige glade for, men der er vist ingen vej uden om. Vi ved ikke rigtig noget om hvor når vi kommer i gang med at bygge, men vi håber på det bliver til foråret.

  Vi var ellers i København i onsdags. Vores landsformand døde jo for 1 måneds siden og vi var over og tale med den nye forstander Bøje fra Hobro, min kollega i Hobro forstander Sclits (?) er jo blevet borgmester i Hobro, og det er jo rart for ham at tjene en lille ekstra skilling, jeg tror nu også han er god til det.

Nå men da jeg ikke har noget særlig nyt vil jeg slutte med mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar.

Brædstrup  2-9-70

Kære alle!

Mange tak for indlæggene. Så har Edith og Erik solgt huset, vi havde besøg af dem + deres hund Puk i går, de var over og se på møbler og tæpper til deres lejlighed, som de har fået lige over for fængslet. Erik var lettet over at de havde fået handlet. Hans kom også i aftes og fik snakket med dem.

Lars har fået en fast plads som avisdreng fra 1. september, han har ellers været afløser i sommer, nu får han 150 pr måned + en gratis avis (Horsens Folkeblad), Han meldte sig straks i ”Union Bogklub”, for at få ”Lademans Leksikon”  den har han længe kigget på ved boghandleren, men den koster kun ca. det halve gennem bogklubben + han får mange andre bøger.

Som en del af jer har set, har vi i sommer fået vores altan betydeligt udvidet, der er dog en del der skal laves endnu derude, det er jo ikke givet det bliver i sommer vi bliver helt færdige, det er sjældent Bent kan få ro til at arbejde derude.

De kærligste hilsener til jer alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 8/9 -70

Kære alle!

Mange tak for brevene i bogen og for hilsenerne til min fødselsdag. Jens skriver, at han regner med at rejse en tur hjem omkring november; men at han rejser ret hurtigt tilbage til Grønland igen; men jeg kan forstå på Jenses Breve, at det nok er begrænset, hvor længe han kan blive der, da det er blevet besluttet, at modtagelse af mesterens tilbud vil blive betinget af, hvor mange grønlandsfødte de beskæftiger.

Sidste weekend havde jeg besøg af Anna og hendes søster Elly, de kom lørdag aften og rejste igen søndag formiddag, de skulle til konfirmation i Holte, det var meget længe siden Anna havde været her; men besøget var lidt kort. Gemalerne var blevet hjemme for at passe hus, børn og hunde og katte.

Næste søndag er det meningen jeg skal til Nordenhuse, så når jeg lige at komme der en gang endnu, inden de skal i gang med flytningen, det er et stort arbejde, når man skal til at flytte teltpælene.

Jeg har lige været ved at koge gele af paradisæbler, jeg fik en stor pose fuld fra ”fasters hus”, jeg opdagede dem pludselig i aftes ude i skabet på trappen. Nu er de kommet i gang med udvidelsen af ”fasters hus”, det er jo ikke rart, mens det står på, men det bliver nok dejligt, når det står færdigt.

Birgit ringede i aftes, jeg skal derud torsdag aften lige fra afdel., Eivind har så travlt, og det er jo dejligt, at forretningen går godt, men han har næsten mere, end han kan overkomme, og kommer sent hjem.

Karin er begyndt at gå i skole og er meget optaget af det.

Mange kærlige hilsener fra Sinne

Århus d. 17/9 – 70

Kære alle!

Tak for Brevene til min Fødselsdag og her i Bogen. Her kan det ikke rigtigt blive tørvejr igen, al den væde er ikke godt for Brombærrene, som der ellers er mange af. I går plukkede Ole 2 Spande Blommer over ved Naboen´s, de var næsten revnede alle, vist også på gr. af Regn, nå men det er jo Småting ved siden af Forringelserne af Kornafgrøderne.

Else og jeg var en Uge i Norge, vi boede på Vandrehjem i Gvarv og i Kongsberg, det var en meget vellykket Tur med fint Vejr.

Vi besøgte også Birgit og Vidar og nød deres gæstfrihed, Kongsberg er en hyggelig by med mange kønne gamle Træhuse, vi nåede også et Besøg i de gamle Sølvminer, selv om Turistsæsonen var ved at være slut. Man kommer med et af de gamle Minetog ind i Minerne, de stakkels Minearbejdere, det må være slemt.

Vi skulle tilbage Søndag og da Vidar og Birgit kørte os til Larvik fik vi sent meget forskelligt, vi var jo med Tog opover.

I Morgen begynder Jørgen på Forprøveeksamen. De har lige fået at vide, at der vil blive givet 1 Point mindre end ellers for den samme kunnen, for at begrænse Tilgangen, Klasserne trøster vist Hverandre med, at de har da deres Svendebrev, men Jørgen ville selvfølgelig gerne slippe igennem, han har været glad for at gå derude. Dueholm´s fra Plantesk. hvor Ole var i sommer besøgte os i Lørdags, aldrig har vi da haft så skønne Roser, jeg tog oven i købet nogle med på afd. om Søndagen.

I Morgen Aften skal i til Forældremøde, Ole går jo nu i 12te klasse, det er jo snart hans tur til at vælge, hvad han vil fortsætte med.

I forgårs fik vi det første Bind af Unions Leksikon, og der var straks et par Ting Jørgen ville se ang. noget teknik, til hans Forbavselse fandt han Svarene.

I Mandags kom vi af med vores gamle Mis, den var næsten flyttet hjemmefra, kom kun og spiste, og den var meget vredladen over for fremmede, så Kattens Værn hentede den.

Det er næsten ikke til at forstå, at Sommeren allerede går på Hæld, det ville være dejligt hvis vi kumme få lidt Sensommer.

Kærlig Hilsen til alle fra os her.

Inger

Anemonevej 30 – 9

Kære alle!

Tak for Breve og Hilsener i de tolv.

I Dag har det regnet igen igen, efter en Periode med fint sensommervejr og nogenlunde tørvejr.

I Søndags var jeg en Tur i Sellerup Skov sammen med Arthur Madsens, Laura havde Kaffe med, da vi saa kom op til Grusgraven, sad Astrid der og drak sin medbragte Kaffe, senere kom Anker, Gerda og Børnene ogsaa, efter at have nydt det gode vejr en Stykke Tid, kørte Ankers og Astrid til Andkær, og jeg var sammen med Arthurs inde og hilse paa Mette Lund, Søren Peter er jo død.

Derefter kørte vi ogsaa til Andkær hvor vi fik aftensmad og Kaffe.

De kærligste Hilsner til jer alle Hans.

Hvidovre, den 8. oktober 1970

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Vandremappen har nu en forholdsvis pæn omløbstid, men vi er som regel i den sidste tid også kun 11 skribenter.

Velkommen i de voksnes rækker Gerda, vi håber du havde en god dag og først og fremmest, at der ligger mange god forude.

Her står alt vel til. VI synes alle tre, vi har vældig travlt. Nu er der ved at komme skub i tilbygningen af ”Fasters Hus” og vi glæder os til det bliver færdigt.

I lørdags var vi ude hos Sinne sammen med familien fra Næstved. Der er efterhånden blevet for længe imellem at vi ses, men vi har jo lov at forbedre os.

Vi har talt en del om mødet i grusgraven. Var mødet helt tilfældigt? Skriv venligst om det Gerda.

Joan går til tandlæge for tiden, han skal i gang med brobyggeri, så det bliver nok en dyr omgang.

I dag er det Birgits fødselsdag. Vi plejer at skrive til Johannesburg, men nu kan vi klare det med en telefonopringning til Søborg.

Ja vi måtte jo igen springe Jens over, men måske kommer han snart hjem, så kan han kommen med et indlæg til mappen.

Jeg har med det ene øre siddet og hørt debatten fra folketingets åbning, det kniber med at dæmme op for dyrtid og inflation, og det bliver svært at enes om en sanering af økonomien.

Vi håber, at Edith og Erik har fået sig indrette i deres nye bolig, men der er mange ting, der skal ordnes efter en flytning.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn.

Andkær d. 20-10-1970

Kære alle.

Mange tak for brevene, og også her vil jeg gerne sig jer alle tak for fødselsdagsgaven og hilsenen. Det var flot at alle enten skrev eller kom personlig den dag samtidig med den alt for store gave.

Men som I ser har jeg haft mappen lidt for længe undskyld, men som I alle må vide er jeg ikke god til det skriveri og uheldig var det så at jeg måtte skrive takkebrev og vandremappe samtidig.

Vagn spørger om mødet i grusgraven var helt tilfældigt, Astrid og os havde en aftale, men vi vidste ikke at Hans kom med Arthurs men vi fik en hyggelig dag ud af det.

Nu har så også en del af de 12 været med til at indvi den nye lillebæltsbro. Det var også ret interessant ikke mindst med så mange mennesker, Folkebladet mener at ca. 200 000 er gået over broen, så det blev en ordentlig flok, det må jo alligevel være noget der har vakt interesse der var ventet 80.000.

Jeg sender et par udklip med, jeg ved ikke om det har interesse, men I har vel alle kendt dem begge.

Jeg fik også brev fra Jens på selve fødselsdagen. Han skriver at det er tvivlsomt han kommer hjem til jul da hans chef lige har fået overdraget et arbejde der ligger over 500.000.

Mange kærlige hilsener

til jer alle fra os her  Gerda

Næstved d. 25.okt.70 og d. 26.

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja så er bogen ”de tolv” igen nået Næstved.

Peter har været hjemme på efterårsferie i denne uge.

Siden jeg blev flyttet til Ny Magle Mølle, har jeg haft fast arbejdstid fra kl. 6 til 14.30. jeg savne ikke den skiftende arbejdstid, tværtimod, men nu dagene bliver korte, kan jeg jo nok mærke, at det bliver ikke meget tid til havearbejde, inden det bliver mørkt.

Sidste efterår begyndte jeg på en udvidelse af terrassen, men jeg blev ikke færdig, inden vinteren satte ind, jeg blev til dels færdig i foråret, men nu skulle jeg gerne have lagt sidste hånd på værket i dette efterår.

Jeg blev ikke færdig i går, så jeg fortsætter i dag.

Kirstens mand spekulerer meget på stærkt på at blive fritidspædagog, for tiden er han praktikant på fritidshjemmet i Korsør.

Karens moster Louise fylder 75 år den 5. nov, men hun vil ikke holde nogen fødselsdag, men den 21. november vil hun samle familien i Skelby forsamlingshus, de er to søstre tilbage af 8, den yngste og den ældste – 75 og næsten 93.

Karen og jeg går i aftenskole i år, vi går til tyskundervisning. De 3 unge går til spanskundervisning, henholdsvis i Næstved og Albertslund. Peter Klausen går desuden til undervisning i keramik.

Mange kærlige hilsner til jer alle fra familien i Næstved

Kristian

Middelfart 5/11 – 70

Kære alle!

Tak for brevene, ja nu må jeg vist se og have den sendt af sted så tiden ikke overskrides for meget.

Nu har vi sagt farvel til sommeren, der har været meget rusk og regn, og dagene er blevet korte, jeg synes skoven har haft en usædvanlig farvepragt i år.

Jeg har været på skolebænk siden 24.august slutter den 20.nov og håber så det gavner i det daglige arbejde, begyndelsen var drøj, vejen er jo lang, og vi har en del hjemmearbejde, så der blev ikke tid til meget andet, nu går det lettere, om dette er fordi vi har vænnet os til det, eller man knap tager det så tungt ved jeg ikke, det er jo nok lidt af hvert, det har i hvert fald været rart at have fri hver lør-søndag.

Personalemæssigt har det set sort ud på Middelfart sygehus. 1. sept. Manglede vi 9 sygepl. og det har ikke bedret sig nævneværdigt endnu. Børneafd. har været lukket fra 20.aug til 12. okt. men det kniber med at få det til at løbe rundt. Håber sygeplejerskerne dukker op igen til januar, når vi begynder på et nyt skatteår, det er vist det der trykker.

Den 14. oktober var hans og jeg til Jørgen Hauges fødselsdag, han blev 83 år, vi fik suppe og is og sager og ting. Emil, Ingvar, Søren, Mie, Signe, Aksel, Anders C og Anne Hauge var der. Anne skulle tabe 15 kg på gr. af sit hjerte og det havde hun også næsten gjort, hun så nu ellers godt ud, jeg tror hun er 77 år.

I går aftes var fam. fra Skannerup her, de kom ved godt 7-tiden havde kørt nogle pt. til Odense, senere kom Ove med 4 børn så her var fuldt hus, Gunnar var nok og hente 2 ved toget 8.30, så vi var 13 til aftenkaffen.

Nå, jeg må vist slutte for denne gang.

Kærlig hilsen

Astrid

Nyborg 15-11-70

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, så må jeg se at have den sendt videre på vej.

Her står alt godt til, vi har nu fået os indrette her på Vindingevej, pladsen er jo noget mindre end i Nordenhuse, men vi er enige om, at her er plads nok til os tre, og vi synes vi har fået det helt hyggeligt, men kom og se, det er jo ikke nogen helt ny lejlighed, men moderniseret og indlagt fjernvarme for et par år siden. Jeg nyder meget at have fået mig et badeværelse. Puk er også faldet godt til her, der er en ”legeplads” her i nærheden, hvor den kan boltre sig, vi har også en lille have til ca. 600 kvm, så det er jo meget rart.

Fra den 30. november og i 8 dage frem skal jeg en tur på Bråskovgård og studere narkotikaproblemer, bagefter muligvis 8 dage på Sankt Hans og til slut 8 dage på et dagcenter for narkomaner, det er en fortsættelse af det kursus jeg var på sidste vinter, så må vi se hvad jeg får ud af det, men det er jo altid spændende at se og lære noget nyt.

Nu mange kærlige hilsener til jer alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, d. 23/11

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Ja, jeg kan bekræfte, hvad Edith skriver om deres nye lejlighed. Vi var derovre i går – hele familien + hund – og jeg må sige, at de har fået sig indrettet virkelig dejligt; de har ikke bare fået mange nye møbler; men også de har tillige indkøbt og placeret møblerne med virkelig sans for, hvad der gør et hjem pænt og hyggeligt.

Vi havde en god dag derovre sammen med Hans, Astrid og familien fra Brædstrup.

Vores hund opførte sig desværre ikke særlig pænt; og vi kan jo nok ikke håbe på, at den vil forbedre sig ret meget, idet der blev sagt, at en hund mere og mere kommer til at ligne sin familie.

Der var meget tåget, da vi kørte til Nyborg og pletvis var der også tåget, da vi kørte hjem. Da er det rart, hvor der er motorvej, bl.a. fordi den hvide opstregning der er meget tydelig.

Denne uge står i forældremødernes tegn på Skansevejens skole, hvor børnene går. Onsdag aften er der forældremøde for Marys klasse, torsdags for Esters klasse og fredag for Bodils klasse. I Bodils klasse holdes der forældremøde og klassefest samtidig.

Den 1. og 2. december har vi indskrivning til de nye 1. klasser, og det varer nok heller ikke længe, før der bliver indskrivning til børnehaveklasserne, og der skulle vi jo gerne have Ellen indskrevet.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove

Skannerup 9-12-70

Kære Alle!

Tak for indlæggene, nu er det vist på tide jeg får mappen sendt af sted.

Det er lørdag aften vi har egentlig fri i weekenden, men vi har taget vagten for assistenten, han er til møde med kristelig folkeparti, det er spændende hvordan det går med det til valget, det kunne nok trænges til noget fornyelse inden for dansk politik, men det var nok bedre med en rask lille revolution.

Her i Skannerup er ellers alt vel, vi har jo fået en ny bil en Mercedes Diesel. 67 (?), det gik ikke så godt med Volkevognen på gas som det skulle, jeg håber det skulle være billigere med disel – jeg har regnet ud at jeg skulle kunne køre 3.500 billigere end på benzin, men spørgsmålet er jo hvor dyr den er i reparation.

I morgen var det meningen vi skulle til Frederikshavn – min svoger og svigerinde er jo flyttet ind i et nyt boligkomplex, han skal være omsorgsassistent i en pensionistbolig, de havde jo ellers et privat plejehjem, men der er mulig det skal nedlægges, kredslægen er ikke rigtig tilfreds med det.

Nå jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra os 5.

Gunnar

Brædstrup 15-12-70

Kære alle!

Mange tak for brevene. Så nærmer julen sig med stærke skridt, i regner med at hente vort juletræ på Lystruphave søndag. Jesper regner nu næsten helt bestemt med at sneen kommer til den dag, for hente juletræ og sne, det synes han nu hører sammen. I søndags havde vi søndagsskolens adventsfest på ”De unges hjem”. Hove Jacobsen talte og viste film, og jeg skal love for at han kunne få børnene til at lytte, der var også luciaoptog og juleoptrin, og salen var næsten fyldt, så jeg tror det var en festlig eftermiddag for børnene og vi voksne med.

Vi venter besøg af familien fra Andkær og Århus, Hans, Sinne og Astrid juledag, vi kommer jo til at savne Jens´ julebesøg i år.

Jeg vil nøjes med dette, snart skal juleposten jo også sendes.

De kærligste hilsner

fra os alle her  Edel

Ballerup 19-12-70

Kære alle!

Tak for jeres breve, og glædelig jul til alle små og store, da jeg nu får bogen, så tæt på jul; men det kan jeg nok ikke klare mig med, i så fald vil det næsten blive påske, før de sidste i rækken får deres julehilsen, jeg er også godt i gang med at skrive julebreve, så jeg tager vandrebogen med det samme, så kan Inger få den sammen med julebrevet.

Jeg glæder mig til at se en hel del af familien i julen, Hans Astrid og jeg fejrer juleaften som sidste år dels i Fredericia dels i Andkær. Jeg har lyntogsbillet til juleaftensdag kl. 14.40 og skulle kunne være i Fredericia 18.12.

Jeg har fået en julehilsen fra Jens, han regner med at komme hjem i januar for et par måneder, Jens har købt hus på Grønland; men det skriver han nu ikke noget om til mig.

Det er vel nok dejligt, mildt vejr vi har haft indtil nu, særlig når man tænker på sidste år; men det er åbenbart også nogen, der savner sneen, deriblandt Jesper.

Jeg har læst udklippene om Karen og Johanne, det var en høj alderdom Karen opnåede; men Johanne blev kun 67, hvordan mon Kristian Georg og Grethe nu skal klare sig, når man ser referatet har man indtryk af, at det er gået dem godt, jeg synes, jeg husker deres bryllup som en ret trist affære.

Rigtig mange kærlige hilsner Sinne

Århus d. 11/1-71           modtaget 1970

Kære alle!

Skønt vi har juleløberne på endnu kan jeg vist ikke forsvare at forlænge Bogens Juleferie.

Mange tak for Breve her og til Jul, Vi var sammen med Andkær familien + Sinne – Astrid og Hans i Brædstrup Juledag og havde en dejlig dag, det var jo mange vi var, men trods det mærkedes ingen Juletræthed eller Forjagethed hos Edel – Hurra for det Edel –

Onkel Carl, Poul´s Morbror, mistede sin Datter før Jul, det var et hårdt Slag for den gamle Mand, han er 89 år, men det er da godt han har en Søn, som er gift og har 2 Børn, Sønnen var herinde i går, og nu kommer Sønnen på Lørdag og hjælper ham med at tømme Lejligheden.

Det var dejligt, vi fik mildt Vejr igen, men der er nu ikke alle, der siger sådan.

Jeg var så uheldig at sende mit ur til vask, det ur jeg fik af Faster til min Konfirmation, nå det gik nu også så dårligt, at jeg havde tænkt på at forære mig selv et nyt, nu under Udsalget, nu gør jeg jo nok Alvor af det.

Jørgen slap godt over Optagelses Prøven og regner med, at han har 50 % godt og vel chance for at klare de næste 3 år, jeg tror nok han skulle have 13 p. for at bestå og havde 20.

Else har vagt i denne weekend som sædvanlig vælger hun aftenvagt.

Det skader jo aldrig med lidt Forandring så Ole og jeg flyttede om på Møblementet i går. Det var nu også fordi jeg fandt en Gyngestol forleden Dag.

Det fik mig til at tænke 30 år tilbage i Tiden, da Sinne og jeg var skrevet op til en Lejlighed på Østerbro, så sagde Sinne, skal vi bo sammen, bliver det ikke noget med en Gyngestol. Men nu må vi så se, om jeg kan lide at gynge, Chancen har jeg.

Nå nu ham Poul tilbage fra Onkel Carl jeg var ellers også taget med derned, men jeg synes ikke rigtig der var noget jeg kunne hjælpe ham med, der skulle komme nogen for at se på forskellige Ting han havde averteret til Salg.

Mange kærlige Hilsener til alle fra os her

Inger

N.B. I November fik jeg Hørebriller, og de er monteret sådan, at det forbedrer Lyden også fra v.side, den er ledet over til h-Øre, så jeg er glad for dem.

–                     

Anemonevej 22-1-71

Kære alle!

Tak for breve og Indlæg i de tolv, og tak for Aaret der svandt.

For en Gangs skyld er jeg med til Aftenskole, jeg er paa et Begynderhold i Engelsk, men det har jeg nu ikke godt med at faa ind i Hovedet.

Indtil nu har der været travlt ude på Fabrikken, vel nok mest en følge af at vi er færre baade Arbejdere og Funktionærer, men samtidig er Ledelsen gaaet meget stærkt ind for rationalisering og arbejdstempoet er efterhaanden mange steder presset ret haardt i Vejret. Der er gaaet stærke Rygter om, at Fabrikken var i vanskeligheder, blandt andet, at vi ikke fik vor løn, men den har vi da hele Tiden faaet til Tiden, i gaar fik vi første gang afregning over EDB, paa den Afd. jeg er var de fleste Afregninger vist forkerte, nogle fik for meget, andre fik for lidt, jeg mener jeg fik for fem Timer for meget, til gengæld fik jeg ingen tillæg for overarbejde, Værkføreren kom forleden og sagde, at han havde søgt om et Personligt tillæg til mig paa 55 Øre i Timen, og det har jeg ogsaa faaet, saa jeg ved ikke hvor meget man skal lægge i Rygterne.

Det økonomiske pres paa Industrien ligger sikkert paa overkanten af, hvad den kan bære, i forgaars gik Hedensted Savværk i Likvedation, vistnok et rent Familie A/S, det er Kjarsten Nielsen en Gaardmandssøn fra Bøgballe der har stiftet det, vi ældre har hørt en del om ham.

Astrid har set paaa Huse den senere Tid, jeg ved ikke om hun har faaet handlet.

Jens er hjemme, han har nok mere nyt saa jeg vil slutte her.

Med mange kærlige Hilsener

Hans

Hedensted d. 25/1 1971

Kære alle

Tak for brevene i ”de tolv”.

Jeg rejste fra Sukkertoppen ved middagstid den 12/1 nogle timer forsinket, på grund af at helikopteren havde været sat ind i en eftersøgning af en lille båd ved Godthåb, så vi nåede først til Sønder Strømfjord en times tid efter D.C.8-eren skulle være startet, men de ventede på os, og da de øvrige passagerer var på plads i maskinen, kom vi så i luften få minutter efter at vi var kommen om bord, så på den måde blev det noget af en rekordrejse under 6 timer regnet fra Sukkertoppen, men når vi rejser den vej må vi jo sætte uret 4 timer frem, så det blev alligevel sidst på dagen inden vi var i Kastrup.

Hans skriver, at jeg nok har mere at fortælle i ”de tolv” end han har. Det må jeg nu sætte et ? bagved. Da jeg allerede på nuværende tidspunkt har talt med de 8 af ”de tolv”, de 2 dog kun på telefon, og jeg regner med at kontakte de resterede 3 inden jeg rejser tilbage. Jeg har købt en afgiftsfri Saab station-car. Den skulle jo gerne røres lidt, mens jeg har den herhjemme, jeg skal have den med til Sukketoppen, der er der jo temmelig snævre grænser for det.

Jeg har købt et hus i Sukkertoppen, og jeg er godt tilfreds med det.

Af både økonomiske og praktiske runde regner jeg med i al fald at blive et år mere i Sukkertoppen.

De kærligste hilsner  Jens

Box 10

3912 Sukkertoppen

Grønland

Hvidovre, den 1. februar 1971

Kære alle.

Mange tak for brevene – det ser ud til at vi alle har nok at tage os til. I Næstved er de meget flittige til at lære mere, og også Hans er begyndt i skolen igen. Ja man kan udmærket lære mere så længe, man lever.

Vi ønsker Astrid til lykke med huskøbet, vi regner med at handlen nu er afsluttet.

Jeg er noget chokeret over, at Gunnar er så revolutionær indstillet. Kristelig Folkeparti bliver nok en realitet, men jeg tror ikke, at det bliver til gavn, hverken for kristendommen eller for dansk politik.

Sussi har været oppe til forprøve til medicin og bestået. Hun fik 14 i histologi 11 1/3 i genetik 9 2/3 i fysik og 9 i kemi. Der kræves 9 i gennemsnit og ingen karakter må være under 5.

Der var ellers ved at være nerver på i fredags, da de fik karaktererne at vide. Sussi fik sin karakter i kemi opgivet til at være – 1 1/3. Hun protesterede og det viste sig ved et kort gennemsyn, at en af opgaverne, som var rigtig løst, ikke var medregnet i karakteren. Hun skulle så vente til i dag mandag med at få endelig besked. Det viste sig ved en nøjere gennemgang, at 2 rigtige opgaver var bedømt som forkerte. Slutresultatet blev altså 7 i kemi, og dermed havde hun bestået prøven. Hun var ellers langt nede i fredags, da hun havde fået besked om, at hun var dumpet, men konditionerne er hårde af 750 kan kun 120 komme videre.

Endnu er vi ikke færdige med tilbygningen af ”Fasters Hus” men der er kun småting og oprydning tilbage.

Vi har en del, vi skal have transporteret derop, så vi kunne godt have brug for Jens og hans nye stationcar.

Jeg vedlægger en tegning og en beskrivelse til gennemsyn for interesserede. Det hidtidige var opholdsstue, køkken og et udhus, hvor der nu er toilet og bad. Den nye carport er ikke på tegningen. De, der ikke kan finde ud af tegningen, er velkomne til selv at se. Vi kan varme op, men det er rarest om sommeren.

Mange kærlige hilsener fra hjem til hjem

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 9-2-71

Kære alle.

Mange tak for brevene, nu må jeg hellere få givet mit bidrag selv om der ikke er store nyheder.

Det var da en skal Sussi skulle have den forskrækkelse men godt enden var god.”Til lykke” med det.

Vi sender et udklip om kusinerne fra Vejle med, de har jo klaret sig flot.

Det ser også ud til at være blevet dejligt i Fasters hus. Astrid har også fået et dejligt hus, nu bliver det jo spændende at besøge hende der.

Erling har søgt om at komme på studenterkursus i Rønde, men har ikke hørt noget, der blev ellers sagt at han nok skulle komme ind med de karakterer, men der kan jo have været for mange ansøgere, men endnu har han dog ikke opgivet håbet.

I søndags var vi i Hedensted sammen med familien fra Brædstrup og vi havde en hyggelig eftermiddag. Jens er jo hjemme endnu.

Mange kærlige hilsener fra os her  

Gerda

Næstved d. 22/2 1971

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, desværre har jeg haft bogen for længe, undskyld.

Det er dog en enestående vinter, vi har i år, der har næsten ikke været en dag, hvor ikke det har været til at arbejde med et eller andet i haven, jeg kan godt lide at gå lidt ude, når jeg kommer fra arbejde af.

Kirsten og Peter har fået tilbudt en 2 værelses lejlighed i samme boligselskab som det de bor i, så nu håber vi, at det går i orden.

Peter var hjemme denne weekend og fejre sin 22 års fødselsdag, han skal i øvrigt også flytte til den 1. marts, men kun fra 1.ste sal og ned i stuen, der har han fået 1 værelse med kammer, der bliver stadig drevet landbrug fra gården hvor kollegiet ligger. Kollegiet ligger bag ved ”Røde Vejrmølle”, mon ikke det er et af de få steder, der bliver drevet landbrug så tæt på København.

Ja nogle køber huse og andre bygger til, og atter andre sælger deres hus, så der sker noget må man sige. Jeg vil håbe for de forskellige, at de må få glæde og fornøjelse af forandringerne.

Vi nåede da at få besøg af Jens, men det var inden han havde fået sin bil, så han måtte tage turen herover med toget, for tiden er han jo på Tenneriffe, fortalte Sinne i telefonen i går.

Til slut mange kærlige hilsener til jer alle fra familien i Næstved

Kristian

Middelfart 3/3  – 71

Kære alle!

Tak for brevene, jeg må vist hellere får den sendt videre før den bliver borte i flytterodet.

Ja, så kom den vinter vi håbede at slippe for, det sner ret kraftigt lige i øjeblikket, men det er jo nok godt for de spæde skud, at de skærmes lidt for frosten.

Ja, jeg har så købt hus og glæder mig til at få flyttet ind i det, det er ikke særlig stort, men jeg håber de forskellige kommer og ser herligheden alligevel, når nu forår og sommer kommer.

Jeg får ca. 12 km på arbejde, men min tid her i Middelfart bliver nok ikke så lang i disse rationaliseringstider, det kniber meget med at få kvalificeret hjælp, det har været drøje måneder, men det skal jeg ikke besvære jer med.

Fra i dag har jeg ferie + skæve dage og overarbs.timer, skal først p arbejde igen 23/3, jeg kunne godt have tænkt mig en tur ned til solen, men når man køber hus må der jo spares på andre steder, så nu må jeg styre min rejselyst et par år.

Det lyder som om vejret har været godt på Tenerife, håber Jens har været glad for turen, jeg synes i hvert fald der var meget yndigt på Tenerife.

Sinne har også snart ferie og hun har lovet at komme til Jylland og bo hos mig, så jeg håber ikke hun fortryder.

Fredericia 7/3- 71

Undskyld jeg fik alligevel ikke bogen sendt før jeg flyttede. Nu skal den altså af sted i dag, Ove var her lige for at spørge om jeg ikke kom derned og drak kaffe. Anna havde bagt boller, vi bor ikke langt fra hinanden ca. 2 km.

De kærligste hilsner

Astrid

Bissensvej 27

7000  Fredericia

Tlf. 05.92.60.98

Nyborg 21-3-71

Kære alle!

Allerførst mange tak for indlæggene i ”de tolv”, nu er det vist også på tide, at jeg får den sendt igen, jeg har fået den lagt lidt for meget til side, det kan være farligt.

Og til lykke med det nye hus Astrid, vi glæder os til at komme og se det, og håber du fortsat må blive glad for det, det er dejligt med lidt plads og dejlig med have, jeg er meget glad for der hører en have med til vores lejlighed. Ja, vi har jo holdt flyttedag igen fra 55 til 51. Lejligheden her er lidt større, her er mere rolig og desuden ligger ”vores have” her lige uden for vores vindue, og den er særdeles velholdt især i forhold til den der hørte til den anden lejlighed.

Vi havde besøg af familien fra Brædstrup i går, Bent har jo hjulpet med tæpperne, de passede jo desværre ikke nu ved flytteriet, så Bent måtte jo arbejde med det samme og det pyntede med det han ordnede.

Også går det mod forår og sommer, foreløbig er her meget tåget og tungt vejr.

Nu mange kærlige hilsener

til jer alle fra os begge

Erik og Edith

.

Fredericia, d. 4/4-71

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Jeg beder om undskyldning, fordi bogen har været for længe her i Fredericia denne gang. Bogen kom mens jeg var på administrationskursus i Grenå i ugen fra den 22/3-27/3, og da jeg kom hjem, var der så mange opgaver, der ventede, så jeg nær havde glemt, at jeg havde ”de tolv”. Men heldigvis fik vi i dag besøg af Inger og Poul samt Astrid og så blev der rusket lidt op i hjernecellerne. Poul var til J.A.K.-møde her i Fredericia, og så fik Inger den gode ide at tage med.

Fredag-lørdag havde Y-mens klubberne her i Fredericia stort ”loppemarked” i Købestævnets store møbelhal. Både Anna og jeg var engageret, men på grund af større talent, større flid og en travl uge på skolen, var del Anna, der trak det største læs.

Markedet blev en forrygende succes. Brutto gav det over 24 000,- kr. og netto vel ca. 18 000,- kr. Pengene går til støtte for K.F.U.M.s ungdomsarbejde, i særdeleshed til støtte for uddannelse af unge ledere.

Lørdag var Mary i Viborg for at spille håndbold, og Ester var i Odense i samme ærinde.

I påskeferiens 1. del skal Ester deltage i et håndboldstævne i Århus.

Vi er inviteret til Brædstrup Skærtorsdag, og de to sidste påskedage skal vi vist nok hjem til mormor og morfar og måske en tur til Solveig på Als. Lørdag får vi besøg fra Nibe. Vi håber da også, at vi får besøg af Vidar og Birgit, der er hjemme på påskeferie.

På skolen har vi travlt med planlægningen af det kommende skoleår, Der er igen lærermangel. Men hvis der ikke kommer overraskelser, er vi dækket ind på Treldevejens skole. I hele byen mangler man dog mange lærere, jeg tror ca. 27.

Så er forårskonfirmationerne i gang. Vi havde oprindeligt plane om at lade Ester konfirmere her i foråret – den 18.april -, men da der var overvældende tilslutning denne dag og samtidig så lidt plads på grund af kirkebyggeri, at kun to af familiens medlemmer kunne være med i kirken, blev vi enige om at udsætte det til den 17. oktober. I bedes alle reservere dagen til deltagelse i en lille fest i den anledning her i Fredericia.

Det er rystende at læse og høre om ungdomsnarkomaniens omfang og følger, nu sidst om det ulykkelige dødsfald i Egtved. Det er svært at sige, hvad der skal og kan gøres, men bare lade stå til og håbe, at det bliver bedre af sig selv, dur i hvert fald ikke.

De bedste hilsener fra os alle 6 på Grethevej

Ove

 Skannerup 11-4-71

Kære alle

Tak for brevene i de tolv, det er jo i øjeblikket en vis tendens til at man bygger hus eller flytter, vi har også i øjeblikket et byggeproblem, i det vi som de fleste nok ved har fået byggetilladelse til udvidelsen af plejehjemmet, og vi har fået lov til at få garagen, og problemet er dels om vi kan flytte den hel og om vi skal søge byggetilladelse til det, den skal i så tilfælde forelægges for Amtet. Men vi må jo se at få en løsning på problemet, vi regner ellers med at komme i gang med byggeriet om en måneds tid og så være færdig omkring 1. juni 1972.

Angående Vagns politiske indlæg vil jeg gerne sige, at jeg ikke er udelt tilfreds med Kristeligt Folkeparti, jeg havde faktisk ventet at de havde fundet nogen større politiske begavelser, der havde kunnet formulere en politisk målsætning, men vores lovgivning har jo indtil for få år siden respekteret vores årtusindgamle kristne kulturarv, og som sådan er det ikke underligt at der mange der er skuffede over den nuværende regering.

I familiens skød har vi det ellers godt. Vi har vagt de sidste påskedage, vi har spekuleret på at tage en tur til Herninghallerne med vores patienter men vi har endnu ikke endelig bestemt os.

Til slut mange kærlige hilsener fra os fem.

Gunnar

Brædstrup d. 13-4-71

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, denne gang har bogen været lang tid om at komme rundt, så jeg vil for en gangs skyld skrive i bogen med det samme, den er lige kommet ind ad døren.

I går var vi på besøg i Nørager, om eftermiddagen var vi en tur i deres sommerhus i Næsby, Lars er blevet inviteret med Bodil og Ansgar på en Norgestur til sommer, og vi har så i den tid fået lov at låne deres sommerhus og hund, den bliver den 26. juni og ca. 10 dage.

Nu havde jeg egentlig ikke tænkt mig, at jeg ville ind i politisk diskussion her i ”de tolv”, men angående Vagns ord om K.F. lige et par ord, hvorfor så pessimistisk Vagn, at tro at K.F. slet ikke skulle gøre noget godt, så dårlig har jeg aldrig før hørt dig tale om noget andet parti, jeg tror og håber da, at der vil komme noget godt ud af K.F. og vi vil slutte op om det og stemme på det. Både Bent og jeg har været dybt skuffede over det parti vi har stemt på i mange år, og vi kunne faktisk ikke få os selv til at stemme på et parti, der går ind for at dræbe forsvarsløse ufødte børn. Jeg så kort efter lovens vedtagelse et dybt ulykkeligt menneske, en direkte følge af den nye lov, en kvinde på 38 år, mor til tre, havde fået det fjerde barn fjernet, hun havde vel synes at det var besværligt med en mere og nu var det jo lovlig og så lod hun det fjerne, men da det var overstået fortrød hun det bitterlig, hendes ældste datter sagde bebrejdende til hende ”hvor kunne du nænne det”. Jeg havde så ondt af den kvinde og man kan frygte hun aldrig kommer helt over det.

De kærligste hilsener fra os alle her

Edel

Ballerup d. 18/4-71

Kære alle!

Mange tak for Jeres Breve.

Så skulle foråret være lige om hjørnet, i hvert fald kan vi snart nå til ”maj du søde milde”, vi har også allerede haft mange dejlige solskinstimer, selvom de sidste dage har været nok så kølige, det er rart at dagene er blevet så lange, specielt kan jeg godt lide, at det er lyst, når man skal op om morgenen.

Jeg fik min gamle cykel op af kælderen i går, og var på min første cykeltur i år, jeg skulle have hentet jord til min altankasse. Turen blev noget længere end jeg havde regnet med, jeg havde heller ikke ventet at blæsten var så slem, udturen gik let nok, men hjemad var den skarp.

Påskelørdag rejste jeg over til Edith og Erik, jeg var spændt på at se deres nye lejlighed og blev rigtignok ikke skuffet, de bor vel nok dejligt og bekvemt nu og har fået sig så fint indrettet, hvad haven angår, var byttet også en stor fordel. Påskedag kom hele familien fra Næstved og Hans og Astrid, vi havde en dejlig dag. Kirsten og Peter får nu også en større lejlighed, de skulle flytte til maj.

Skærtorsdag havde jeg Birgit, Eivind og børnene, Sine, Anna og Kathrine – som var i København i påsken – til middag her hos mig. Birgit og Eivind havde da ikke fået bil; men ventede det meget snart, og den kom om lørdagen, så de kunne indvie den på ture de sidste påskedage, så bliver det nok alvor med en tur til Jylland i sommer.

Joan havde fri hele påsken, så de kunne tilbringe dagene i ”Fasters hus”, der er blevet så fint og dejligt nu, så mon næsten ikke tor det; men det var også tiltrængt at få det gjort i stand, det er også en 30 år siden det blev bygget.

Rigtig mange kærlige hilsen

fra Sinne

Blåmejsevej d. 2/5 – 71

Kære alle!

Tak for Brevene, jeg havde nu læst de første Breve hos Ove´s, da talte Anna og jeg om, hvad du Kristian kunne finde af arbejde i Haven selv ved Vinter tid.

I går var jeg ude at grave forskelligt op som en Kollega gerne ville have, Jorden var vidunderlig bekvem og levende, bl.a. manglede hun et Par Hyldebuske, og dem er der flere af imellem Brombærbuskene, jeg regner med der er Fuglene der taber Bær om Efteråret.

I går rejste Ole med sin Kl. til Italien, pr Tog, de skulle besøge Ravenna, Firenze og Assisi. De havde skolefri hans klasse i Går, men da der var Korsang, kunne Ole vist ikke tænke at forsømme, når ellers det var ham muligt, de øver p.t. på Tryllefløjten. Sang og Musik optager ham meget. I Mandags havde han nogle af sine Bekendte fra Vejle Gymnasium med herhjemme. Dernede opførte de her i Foråret en Opera ”Dido and A–neas” og da de manglede strygere var der til fra vores skole der kom med, det havde de maget glæde af at være med til.

Jeg regner med at få Ferie fra 25/7-9/8 og så evt. en Uge i September.

I min Vinterferie i år var jeg til 25 års Jubilæum i Nybergsund i Norge, der var en af de norske sygepl., som jeg var sammen med i Hammerfest.

Else har søgt og fået et Sommerferiejob på et Sindsygehospital i Leer også i Norge. Ove fortalte, at han havde været Spildindsamler der, Gårdbrukeren sagde ”Vi skal en Tur i Byen” -. Så Ove tog en ren Skjorte på – han skulle vist hellere have taget Næseklemme med.

Jeg håber på mange Besøg i Sommerens løb, når bare jeg ved det lidt i Forvejen kan jeg gerne bytte mig til Fridage, hvis det er udenfor min Ferie.

Det blev lidt sent før jeg kom i Gang med at skrive, da jeg så på Papirerne fra Sommerhuset og læste gamle Breve, men nu vil jeg slutte med mange kærlige Hilsener til alle fra os her.

Inger

Anemonevej – 12- 5

Kære alle!

Tak for Brevene og Hilsener.

Ja saa kom Sommeren da med Sol og Varme, de andre Aar har jeg ikke mærket det i arbejdstiden, da der jo er Køleanlæg i Olierummet, men nu er jeg mest ude paa Hovedafdelingen, og der er der til tider meget varmt.

Varmen har da livet op på Haveplanterne og Markafgrøderne, Jorden har jo let ved at blive tør her, saa Folk har vandet saa meget, at Vandet har været helt væk her, saa jeg har ikke faaet ret meget, og nu maa vi kun vande fra Kl. 21 til 23 hver anden Dag.

For en Maaned siden var arbejdet paa Afd ved at gaa helt i staa, men nu har vi meget travlt.

Med mange kærlige Hilsener til jer alle Hans

NB: Daniel Leback er død, han blev begravet i Gaar.

Hvidovre, den 21. maj 1971

Kære alle.

Mange tak for brevene.

Ja indtil nu har vi vejrmæssigt haft en ualmindelig fin maj med masser af sol og meget lidt væde, så vi trænger rigtig til regn.

Det meste af vores fritid i weekenderne tilbringer vi i ”Fasters Hus”.

Efter tilbygningen har der også været nok at se til både ude og inde, men nu er vi ved at have fået sat skik på det.

I er velkomne til selv at komme og se.

Sinne har været der nogle gange og Jens har lige set det. I pinsen glæder vi os til at være sammen med familien fra Næstved, som vi venter pinsedag.

Jeg er ked af jeg skrev det om Kristelig Folkeparti.

For det første fordi det er dumt at skrive så kort, at der kan fås en helt anden mening ud af det, end jeg havde tænkt.

For det andet fordi jeg slet ikke har nogen lyst til en politisk diskussion her i de tolv, men på den måde Edel, har opfattet mine korte bemærkninger, bliver jeg ugerne nødt til at begrunde min konklusion.

Der tales og skrives meget om forurening, men også åndelig er vi udsat for en meget stærk forurening bl.a. den helt svinske pornobølge, så der er i meget høj grad brug for en kristen indsats til kamp mod moralens forfald på mange områder. Også en positiv indsats for kristendommen og kirken er påkrævet.

Herom er vi nok enige. Vi er også enige om den ærlige vilje der ligger bag oprettelsen af Kristelig Folkeparti, som jeg har meget sympati for og aldrig har tænkt mig at sige noget nedsættende om derfor forstår jeg slet ikke Edels bemærkning om: ”at så dårlig har jeg dog aldrig før hørt dig tale om noget andet parti”.

Jeg har ikke tænkt en dårlig tanke om Kristelig Folkepart; men jeg mener ganske enkelt ikke, at man med kristendommen som mærke må gå ind i partipolitik. For man kommer nemlig ikke uden om en økonomisk politik og her kan man ikke undgå at splitte kristne, som har forskelligt syn på økonomiske problemer.

Jeg kan tage fejl, men jeg er ret overbevist om, at der kunne opnås meget større resultater for en kristen indstilling ved at få sande kristne ind i de bestående partier. Folk med socialistiske ideer i Socialdemokratiet og folk med borgerlig indstilling i de borgerlige partier.

Vi har ferie allerede i ugen efter pinse og så igen fra 29/8 til 5/9. Vi skal op i ”Fasters Hus” og I er meget velkomne – også uden for ferien.

Mange kærlige hilsener

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 8 – 6 – 71

Kære alle.

Først tak for brevene, og der næst må jeg desværre bede jer undskylde at jeg har haft bogen for længe.

Nu har vi ellers fået sommer selv om det har været mere køligt i dag. Nu må man jo håbe det også bliver godt nu ferierne begynder inden så længe, ja Vagn har jo tyvstartet.

Både Bente og Erling skal jo som I nok ved tage realeksamen begge to i år, så de kappes, men det er måske ingen skade til, i hvert fald har de resultater de er kommet med til det her været fine, så det håber vi også på det endelige resultat bliver.

Erling er optaget til studenterkursus på Rønde uden forbehold og kunne også bo på skolen, men Else har skaffet ham et værelse i privat hjem og det vælger han vist. Bente regner med at tage et år ude i det praktiske liv inden hun læser videre.

Bente syntes jeg skal fortælle jer om vores lille hund ”Uffe”, som vi har haft vel i cirka tre mdr., men den er 6-7 år gammel. Den skulle have været aflivet så vi fik den kun på prøve. Den har det med at bide fra sig hvis den bliver for irriteret, men er ellers så sød og charmerende, så derfor har vi den endnu. De var her fra Brædstrup 2den pinsedag og Jesper og Uffe blev så gode venner, at den så helt ulykkelig ud da de var kørt. Men vi beholder den nok en stund endnu, så I er velkomne til at besøge den nu i ferien.

Vi venter Birgit og Vidar hjem i næste måned, de er jo også flyttet hen i et næsten nyt hus med have til, så de har god plads nu og r vældig glade for det. De ville gerne købe huset som ejes af Våbenfabrikken (hvor de jo begge er ansat) men økonomidirektøren stiller sig imod at husene sælges, så det ligger lidt tungt med det.

Nu mange kærlige hilsener fra os her    

Gerda

Næstved, de 20/6 – 71

Kære alle!

Tak for jeres indlæg. Peter sagde ellers til mig, da vi fik bogen, at jeg hellere skulle se at få skrevet i bogen, inden vi fik travlt med kartoflerne, det fik jeg imidlertid ikke gjort, så nu ha jeg haft den længere end jeg må.

Peter har fået sommerferie efter at have været til eksamen i 1. del b, resultatet har han ikke fået endnu, han har fået arbejde på Centralsygehuset her i Næstved fra 1. juli, så nu har han nogle dage til at hjælpe os i kartoflerne.

Peter Klausen arbejdede 14 dage på Faxe bryggeri, fra 1. juni fik han plads i Dyssegårdens børnehave, hvor han regner med at kunne blive til september, hvorefter han håber på optagelse på seminariet for fritidspædagoger.

Karen har været på sygehuset nogle dage og fået en udskrabning, hun har det godt.

De dårlige tider for industrien er nu nået til Papirfabrikken, der finder enkelte afskedigelser sted. Papirmaskinerne har holdt en uge og en holdeuge til er berammet til ugen fra den 7. til 13. juli, os i efterbearbejdningsafdelingen har endnu ikke været berørt af standsningerne, men det kommer jo nok.

Vores ferie falder i år fra den 13. til den 27. juli. Vi har ingen særlige ferieplaner, kartoflerne er vi hvis alt går efter planen færdig med at grave op, men vi har 1400 jordbærplaneter, og de kan meget let ske ikke at være færdige til ferien.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra familien i Næstved

Kristian

Fredericia 3/7 – 71

Kære alle!

Tak for brevene, nu er det også på høje tid jeg får ydet mit bidrag.

Det er ikke fordi jeg har så meget nyt at fortælle, efter jeg selv har fået hus og have farter jeg ikke så meget rundt, desuden har der været meget overarbejde og kun lidt søndagsfrihed, jeg er stadig meget glad for min have, det giver både motion og frisk luft, Sinne har givet mig en motorplæneklipper, så det tager ikke lang tid at få plænen ordnet, haven er jo ikke særlig ”lukket” endnu, men det håber jeg den bliver med tiden, jeg har i hvert fald plantet 28 grantræer, men det vil jo da gå nogen år før det bliver til en skov.

Håber ”sjællænderne” kommer på besøg i sommerens løb.

I morgen søndag kommer familien på Grethevej tilbage fra 14 dages ophold på Anholt, de sidste dage har de da i hvert fald haft godt vejr.

I morgen rejser Sinne ned til Oda på Als i hendes sommerhus, jeg kører nok derned 9/7 og så tager Sinne med tilbage om søndagen, den 13/7 skal hun og Hans på en 8 dages tut til Gardasøen.

Jeg har ferie fra den 9. til den 21/8, men har ikke nogen egentlige ferieplaner. Karen J. har også ferie på dette tidspunkt, hendes forældre er jo gamle nu, så hun vil være hjemme hos dem, men regner da med at komme her et par dage.

Til slut de kærligste hilsener

Astrid

Nyborg d. 11-7-71

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i ”de tolv”. Ja så er sommeren over os, jeg har haft fri i denne uge og har rigtig nydt det i haven, jeg har også været derude det meste af tiden. Jeg skal have sommerferie fra 1. august, så må vi jo se om vejret bliver lige så fint til den tid, vi har dog ikke nogle planer for ferien, for Erik er jo ikke nem at lokke med ud af reden.

Vi fester ellers i denne tid i Nyborg, så der sker stadig et eller andet spændende og d. 18. juli får vi jo kongebesøg med premiere på Danehofspillet, jeg har dog ikke prøvet på at få billet til premieren, men hvis vejret ellers bliver godt, vil jeg meget gerne ned at se det 1 aften, det spilles vist nok det meste af 14 dage, og spillet skal i anledning af jubilæet foregår oppe foran slottet.

Ja jeg synes ikke jeg har mere spændende at fortælle så jeg vil slutte med de

Kærligste hilsener til jer alle fra os begge   

Erik og Edith  

Fredericia, d. 19/7 – 71

Kære alle!

Tak for jeres breve og for indlagte avisudklip, som vi har læst med interesse.

Sidst jeg skrev i ”de tolv” var det i en meget travl periode; mens det nu er ferietid for de fleste af os.

I de første 14 dage af ferien havde vi lejet sommerhus på Anholt, og vi havde en dejlig tid derovre. Scotty nød rigtig de lange traveture i den dejlige natur. Bortset fra haverne er der overhovedet ikke dyrket jord på Anholt; der er hverken køer eller grise; men et par heste går der dog.

I sidste uge var Bodil og Mary på søndagsskolelejr på ”Lyngsbo” sammen med Hanne og Edel. Selv om vejret ikke var allerbedst, havde de haft det dejligt. Ester skal også på ”Lyngsbo”. Det bliver i tiden fra den 26/7 – 29/7 på en lejr specielt for de 13-16 årige.

I det meste af den forløbne uge har Anna og Ellen været hjemme hos mormor og morfar for at hjælpe med at sylte. Ester og jeg var der kun en del af tiden, da Ester havde påtaget sig at dele aviser ud i den pågældende uge.

Større rejser har vi ikke planer om i denne ferie, men vi regner dog med at tage en lille smuttur syd for grænsen omk. 30/7-

I morgen får vi besøg af Kristian og Karen, som for øvrigt aldrig har besøgt os rigtigt i den tid vi har boet i Fredericia.

Endelig har vi da også håb om, at Hanne + pigerne fra Skannerup vil komme og holde lidt sommerferie hos os. Nå, det blev kun til omtale af ferieplaner; men når jeg næste gang skriver i ”de tolv”, kan det jo nok forventes, at det bliver hverdagens problemer der på ny trænger sig på.

De kærligste hilsener fra os alle 6.

Ove

Hobro. 2-august 1971

Kære Alle!

Tak for brevene i de tolv, nu er det vist på tide jeg får skrevet. Jeg fik bogen inden ferien, men nåede ikke at få skrevet i den, de første 8 dage var vi på familielejr på Remmerstrand ved Limfjorden, vi var ca. 120 i alt, det var egentlig en god uge med passende varmt vejr og ikke for anstrengende et program, nu har vi været i Hobro siden i lørdags og hvad vi skal lave de sidste 8 dage har vi ikke bestemt, men hvis vejret bliver ordentligt tager vi nok på campingtur et par dage måske i nærheden af Vejle men vi ved det endnu ikke. Vi har faktisk ikke set meget til familien Garne i sommer men vi var dog ved Gudenåens udspring for et par uger siden sammen med en del. Det var faktisk en god tur og det bedste af det hele var nok at Sinne lejede et hel tog. I Skannerup var det ved det gamle. Vi er godt i gang med byggeriet. Det skulle være i rejsehøjde i oktober og være klar til indflytning 15. maj.

Vagn og Edel har lyst til at diskutere politik men synes ikke ”de tolv” er der rigtige sted, hvorfor ikke? Men det er jo nok sådan at vi ikke er væsentlig uenig om målet, men hvilke midler der er de rigtige, ja det tror jeg faktisk er svært at afgøre, men det er nok vigtig at vi vil værne om de åndelige værdier, og det tror jeg da også det er andre end kristeligt Folkeparti der vil, men den nuværende regering kan vi vist kun vurdere middelmådig, jeg tror faktisk at Venstre eller Konservative eller evt. dem begge skulle gå i samarbejde med Socialdemokratiet, så tror jeg man kunne neutralisere de radikale og folkesocialisterne. Nok om det.

Jeg vil slutte med mange kærlige hilsener fra os 5

Gunnar.

Brædstrup den 4 – 8 – 71

Kære alle!

Mange tak for brevene, jeg kan vist lige nå at skrive i bogen inden vi kører til Ejstrupholm, vi skal over til tømmerhandlen Svendsen (som vi kommer en del sammen med) og hente noget materiale, vi mangler lige lidt træ for at kunne gøre ”havestuen” færdig, de fleste af jer har vist set at Bent laver en stue ude på altanen, han er for øvrigt meget stolt af den, fordi han har lavet den af materiale han har købt på auktion til næsten ingen penge.

I går var Anna her og hente Scotty som har været her nogle dage mens de var på tur i Tyskland, Mary skal så være her på ferie til søndag, Ove og Anna kommer så og henter hende, Hans og Astrid kommer også, Astrid bliver nok et par dage da hun har sommerferie nu. Hanne og Mary er taget med rutebilen til Århus og bliver så der til i morgen, de glædede dem vældig til at komme op til Inger. Jesper er på sommerlejr ved Bønnerup strand i disse dage, og på mandag skal Lars på lejrskole i Korinth på Fyn.

I søndags havde vi besøg af Birgit og Eivind og deres 2 børn, det var hyggeligt at være sammen med dem igen, det er 9 år siden Birgit var her sidst, og Eivind har vi ikke set siden 1955, om eftermiddagen var vi en tur på ”Lystruphave”, og så kørte vi en tur med damptoget fra Vrads til Bryrup. Birgit og Eivind har været i Jylland en uges tid, de boede hos onkel Hans´.

De kærligste hilsener til alle fra os alle her

Edel

Ballerup d. 11/8 – 71

Kære alle sammen!

Tak for brevene i ”de tolv”.

For de fleste af os er ferien slut for denne gang og vi er i fuld sving med hverdagen igen. Astrid og Edith kan jeg forstå er lige begyndt på deres ferie, og jeg ønsker for dem, at vejret må blive noget bedre, det er meget ustadigt i disse dage, det er der nok mange andre der ønske, når nu de skal i gang med høsten. Jeg var meget heldig med vejret i min ferie ikke mindst den første uge hos Oda; men også ved Gardasøen var det meget varmt. Vi fik noget regn de sidste par dage dernede, og det kom os lidt på tværs da vi var på tur i Dolomitterne, vi fik en ordentlig omgang regn netop da vi skulle op med svævebanen og nyde udsigten i højfjeldet, men det var også det eneste, der ikke var så godt, for ellers var det en meget meget smuk køretur i bjergene. Det var i det hele taget en vellykket tur, syntes jeg, vi fik en masse ud af den uge. Jeg tror også, vi udnyttede tiden – heldagstur til Venedig – heldagstur Gardasøen rundt – en eftermiddagstur op i bjergene på besøg hos en vinbonde, og han var dansk, operaaften i Verona heller ikke at forglemme, det var en stor oplevelse. Jeg har fået en del gode billeder fra turen, men jeg har foreløbig kun set dem i min lille gucki (?). jeg er spændt på at høre, hvordan det er gået med Hans´ billeder.

Jeg har lige talt med Joan og Vagn, Sussi og Søren er på ferie i Costa del Sol; de rejste i lørdags.

Birgit ringede efter deres ferierejse, de havde haft en dejlig tur og var så glade for besøg både i Århus og Brædstrup og for alt det de havde set. På søndag skal jeg med Joan og Vagn til Smidstrup. Det glæder jeg mig til, det er også snart længe siden jeg har været deroppe.

De kærligste hilsener til alle  Sinne

Blåmejsevej d. 28/8 – 71

Kære alle!

På den anden Side af Vejen har jeg en gammel Haveven, som om Efteråret forsyner mit Køkken med megen god Frugt. En dag klagede jeg over, som Tiden dog fløj af sted så sagde han: ”Jeg kan betro Dem det går hurtigere jo ældre man bliver”, han er nok snart 80. Hvor længe mon jeg så skal have Bogen?

Jeg så i Avisen, at Emil var død, og gennem Hans hørte jeg, det var et Hjerteslag, for et virksom Menneske som Emil var det en skånsom Død at få, men der er svært for hans nærmeste.

Man vækkes til Eftertanke, når en næsten jævnaldrende af Slægten bliver kaldt bort, og selvom jeg synes, at det er ganske i sin Orden, at man føler sig hjemme her på Jorden med al den Skønhed og de gaver den giver os, ja det kan undertiden virke så stærkt, at det føles helt ubegribeligt hvad der findes af Nød og Elendighed fremkaldt af vi Menneskers Uforstand.

Det jeg gerne ville have frem var egentlig, at når man tænker på Gaverne Livet efter Døden, burde man nok kunne nå dertil, at Livet i Jord og Himmel var en Enhed.

I Sommer har vi kun haft Besøg af forskellige Familiemedlemmer, og jeg vil da benytte Lejligheden til at sige at i yngre Fætre og Kusiner altid er meget velkomne til at være her, og allerhelst hvis i kommer to af gangen, så er det lidt mere fornøjeligt for jer. På Tirsdag venter vi Else hjem fra Norge, siden den 15. Aug. har hun holdt Ferie deroppe. Jørgen skal inden længe i gang med Oprykningseksamen, Ole er begyndt på H.F. Jeg tror han befinder sig godt ved det. Selv skal jeg på ”et Fagforeningskursus” på Brogården ved Middelfart, 1 uge fra den 19.Sept, hvis det passer familien i Nyborg har jeg tænkt på at besøge dem i Weekenden den 26. sept.

Jeg har lige besøgt en Kammerat ved Svallerup Strand syd for Kalundborg, tænk dagen før jeg kom, havde der været store Sværme af Mariehøns langs Vejene. Jeg var der to Dage, og Vejret var så dejligt.

Astrid og jeg var på tre Dages Tur til Skagen, vi oplevede meget, jeg var nu kun i Vandet en gang, men Astrid var meget ivrig, nu ved vi hvordan Olien griser på Stranden, der var også ”Museumsvejr” og især Anchers Museum var en Oplevelse.

I Morgen skal jeg møde kl. 7 så kan jeg nå at komme med ud til Rejsegilde på Leth´s Sommerhus, Vejret tegner ikke allerbedst.

I Torsdags var der Rejsegilde på det nye Forsorgshjem det ventes færdig Juli 72, så Skannerup skulle altså komme først.

Det var en meget fin Artikel om Øster Snede Kirke, jeg burde vel egentlig kende Terkel Hansen, vi er jo næsten jævnaldrende, men det synes jeg ikke, jeg gør, jeg kan ikke set hvem der har lagt Artiklen i, så jeg tager den ikke af, men håber den følger Bogen en Runde mere.

Vi har endnu ikke set noget til Erling, men ved godt at hans Tid er fuldt optaget.

Det blev et længere Skriveri så jeg slutter med at sige jer Tak for Brevene her og til min Fødselsdag, og undskyld Forsinkelsen af Bogen.

Kærlig hilsen Inger

Anemonevej 2 – 9

Kære alle!

Mange tak for Breve og Hilsener.

Ja saa gaar Sommeren paa hæld, de sidste Dage har Vejret været efteraarsagtigt med regn og blæst, jeg synes ellers vi har haft mange Dage med godt Vejr.

Forrige Weekend (21.-22.) var Astrid, Edel, Jesper og jeg paa Tyttebærtur paa Nørlund, Hasselt (?) Hede, da var det varmt og dejligt Vejr, vi fik da ogsaa plukket nogle Tyttebær, Astrid og Edel syltede dem, da vi var kommet til Brædstrup. I Søndags 28.08. var Astrid og jeg sammen med Edel og Bent i Snaptun og på Hjarnø, men da var det mere blæsende. Jeg er inviteret over til Edith og Erik paa Søndag sammen med Astrid og Brædstrupfolkene.

Jeg var jo en Uge ved Gardasøen sammen med Sinne i min Sommerferie, vi havde en meget fin tur.

Jens har sendt Billeder og Brev til Vandremappen.

Emil Jensen er pludselig død og skal begraves i Morgen. Jeg sender et Avisudklip med.

Ude på fabrikken har beskæftigelsen været meget ukonstant, snart Overarbejde og snart saa lidt Arbejde at de lader de damer der ønsker det tage fri, ja der var da ogsaa tre Uger hvor hver 3de havde fri på skift, men da kunne de jo gaa til Kontrol (?), men det var ingen Luxux for Arbejdsformidlingen sendte dem, vel nok lidt imod reglerne ud som Løsarbejdere, blandt andet i Planteskolerne.

B.M. Afdelingen paa Blæsbjerg, som vi dog arbejdsmæssigt er uafhængige af, deles 2 dage om Ugen i 6 Uger.

Med kærlig Hilsen

Hans

Hvidovre, den 9. september 1971

Kære alle

Mange tak for brevene. Nogle af dem er lidt gamle – omdrejningsturen er blevet lang.

Her står alt ellers vel til. Vi d.s.v. vi to gamle havde ferie i sidste uge og vi var nordpå oppe i ”Fasters Hus”. Vi plejer at være meget heldige med vejret, men denne gang var det så som så. Regnen passede ikke rigtig ind i vore planer, jeg skulle have givet huset Pinotex og det skal jo helst foregå i tørvejr. Nå, men der kommer vel forhåbentlig flere gode weekends inden efteråret rigtig tager fat.

Vi er meget deroppe i weekenderne, og det er let med den elektriske varme.

Vi har beholdt Fasters telefon deroppe Smidstrup 228 (03-304), men fra ca. 9. november går oprådet over til fuldautomatik, og vi får (03) 11 82 28, så ved I det, hvis I får lyst at ringe.

Det var trist, at Emil skulle kaldes så tidligt bort, der var nu noget særligt ved Emil, han havde en egen evne til at interessere sig for andres problemer og få andre til at interessere sig for hans problemer.

Nu står valget for døren, og udfaldet er vel altid spændende, men afstanden på den praktiske økonomiske politik mellem de borgerlige og Socialdemokratiet er ikke iøjnefaldende stor.

Jens´s hus ser spændende ud, men byggeforholdene er jo også helt anderledes end her.

Jeg vil slutte nu – det er høj sengetid, men i morgen skal vi til fest på stadion, og der er en del arbejde i forbindelse med valget, så jeg tør ikke vente.

Mange kærlige hilsener til jer alle.

Sussi – Joan og Vagn

Andkær d. 21 – 9 – 71

Kære alle.

Tak for brevene, skønt jeg ikke har noget nyt, må jeg lige have en hilsen med så bogen kan komme videre.

I dag er der så valg. Vi håber nok alle på et godt valg til gavn for folk og fædreland, men også inden for de tolv ser vi jo nok noget forskelligt på hvad det vil sige, men mon ikke stort set den nuværende regering har skuffet os alle og givet love som vi alle var imod.

Vi er nu blevet et par gamle enlige mennesker, men det går sådan set bedre end vi havde troet. Vi har jo altid haft det godt med hinanden. I går var der en der fortalte om hvor dårligt hun havde haft det med sin mand, hun er ene nu, så lærer man at skønne på hvor meget det er værd at have en god mand.

Den ene af mine patienter er lige død. Det er nr. 2 i den korte tid jeg har arbejdet inden for hjemmehjælpen, så jeg har ikke så meget lige for tiden. Det er jo ikke altid så let når man er afhængig af rutebilen så måske det bliver nødvendigt at finde noget andet og i min alder og uden uddannelse er der jo nok kun rengøring, men det skal der jo også nogen til og inden for rengøringsselskabet er det bedre lønnet end det jeg har.

Hans holdt lige ind i aftes da Anker og jeg var i haven. Arthur Madsen havde tabt sine briller i lørdags, så vidt jeg husker var det i grusgraven, men de havde da fundet dem, så Arthur var taknemmelig fordi Hans havde tilbudt at køre derom.

Edith skriver at Erik ikke er nem at trække ud af reden. Det samme er nok også ved at være tilfældet med os, men da vi bor ved alfarvej håber vi af og til I forskellige vil kigge ind til os.

De kærligste hilsener

Anker og Gerda

Næstved, de. 2/10 – 1971

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja bogen har desværre holdt for længe i Næstved denne gang.

Beskæftigelse på Papirfabrikkerne er stadig dårlig, vi kører stadig efter en nødplan hvor de 2 største af papirmaskinerne holder hver 5. uge, og c. 100 mand er afskediget eller går arbejdsløse i denne uge. Funktionærstaben skal reduceres med 42 mand.

Sidste lørdag var vi til bryllup, det var Karens bror Knuds ældste søn, der blev gift med sin Dorte fra Hyllinge Kirke, bryllupsmiddagen blev holdt på Næstved Kvægtorvsrestauration.

Kirstens mand er jo så nu i gang på Gladsaxe fritidsseminarium, det kneb noget med at få arbejdsro den første tid, som I jo nok har hørt om. Kirsten er nu fastansat lærer ved Næstved Kommune.

Kollegiet som Peter bor på er af ejerne (Papirfabrikkerne) solgt til F.D.B. de skal bygge fjernlager på arealet, men endnu er der ikke sket noget, og de regner da ned at få deres opsigelse i god tid.

Karens moster Louise har ligget på sygehuset i 14 dage, men hun er nu hjemme igen og har det godt.

I haven er der nu snart kun æblerne tilbage og høste, sidste lørdag var jeg på mosteriet med 100 pund æbler og fik 50 fl most i stedet + 45 øre pr. fl.

Jeg vil slutte for denne gang med at sende jer alle de kærligste hilsener fra familien i Næstved.

Kristian

Fredericia 16 -10 -71

Kære alle!

Ja jeg beholdte bogen lidt længe for at spare postbudet for besværet, i morgen kommer Edith og Erik for at være med at fejre Esters konfirmation, de kommer ved 9 tiden og får en kop kaffe med, inden vi skal i kirke, Sinne kom med toget i dag kl. 14.30 og sover så her på Bissensvej i nat, i aften var vi nede på Grethevej for at hjælpe med at dække bord, men det kom vi nu let om ved, Anna havde det hele klart, i stedet ordnede vi krøller på pigerne, om det holder til i morgen må tiden vise.

Frosten kom tidligt i år, det har sat sine spor i haven, de sidste tomater fik jeg ikke i hus, især af græskar der har været ca. 30, har der været god avl.

Jeg har tænkt mig at plante et par æbletræer, et blomme og et kirsebærtræ, men det vil jo vare nogle år før jeg kan høste frugterne. Det blæser kraftigt i aften, det kan godt være det vil forstyrre Sinnes nattero, det tuder slemt om hjørnerne, de spår ikke for godt vejr i morgen, trods det står barometret højt, det ville ellers være rart med lidt solskin, det er fin udsigt hvor festmiddagen skal indtages.

I får ikke mere denne gang, jeg er alt for søvnig til at samle tankerne.

Kærlig hilsen

Astrid

Løgumkloster 27-10-71

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i ”de tolv”, og tak til Ove og Anna for en meget festlig konfirmationsfest. Desværre manglede der jo nogen af familiens medlemmer, men det er ikke nemt at blive samlet alle, men det var en meget festlig dag, jeg var jo så heldig at få lov at være med i kirke først og det var en meget højtidelig gudstjeneste, rigtig de unges dag, Sinne mente ikke at have været med til så festlig en konfirmation siden i Øster Snede. Og Hyby lund var et dejligt sted at være til middag, maden var usædvanlig god og Annas bror der er kirkesanger ledede sangene og salmerne så det var meget festlig.

I disse dage er vi på refugiet på Løgumkloster, jeg havde nogle fridage, og Erik synes vi trængte til at komme lidt ud, vi kom herned mandag og tager tilbage fredag og her er virkelig dejligt, Puk har vi fået en nabo til at passe, stille og fredeligt. I går var vi en tur i Rudbøl og se grænselinien midt på vejen, det var ejendommeligt at se danske vejsten på den ene side og tyske vejsten på den anden side. Vi var jo også inde i Møgeltønder og en tur ude ved Højer sluse og vadehavet, vejret var jo så usædvanlig dejligt.

Nu mange kærlige hilsener til alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 2/11 – 71

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Vi synes også selv, at vi havde en festlig dag den 17/10, og I skal alle have tak, fordi I på forskellige måder var med til at gøre dagen festlig. Det ville jo være morsomt, om vi alle tolv kunne samles til en familiefest; men det har jo ved flere lejligheder vist sig at være vanskeligt.

Tak for indbydelsen til sølvbryllup, Karen og Kristian. Det er en vanskelighed dag for os at komme, men lysten mangler ikke.

I denne uge skal jeg til årsmøde i skoleinspektørforeningen i Falkoner Centret i København.

Vores skoledirektør har søgt sin afsked pr. 1. jan., og der er 15 ansøgere til stillingen, hvor af de to er her fra byen. For en ordens skyld bør jeg vil tilføje, at jeg ikke er ansøger. Men det er jo alligevel spændende, hvem det bliver, der skal lede skolevæsenet her i Fredericia.

I lørdags var vi til fødselsdagsfest sammen med familien fra Skannerup og Astrid. Og vi fik rigtig chokolade med flødeskum!

I lørdags plukkede jeg de sidste æbler ned, og tænk, der var hele syv kasser pæne æbler fra Belle Boskoop-træet, foruden dem der var blæst ned i stormen. Mens vi er ved stormen, fortalte Erik Nielsen fra Nibe, at ”boblen” er blæst af deres nye svømmehal, og den står vist i en pris af ca. 185.000 kr., foruden de gener, der følger med ikke at kunne bruge hallen.

De kærligste hilsener fra os alle 6

Ove.

Skannerup 13 – 11- 71

Kære Alle!

Tak for brevene, og tak for festen i Fredericia, jo det bliver vist svært for vi andre at leve op til sådanne konfirmationsfester, men nu har Ove jo da to piger endnu inden det bliver vores tur, jo vi regner så med at Edel og os kører til Næstved til sølvbryllup, det er jo festlig at være sammen med familien.

Her i Skannerup er alt vel, vi skal have rejsegilde og grundstensnedlæggelse på fredag. Vi regner med at der skulle være tag på huset om ca. 14 dage. Nu er vi jo også snart ved den tid på året da det er rarest at have varme i huset, desværre kommer det til at knibe med at få varme på inden jul, men vi har jo da mulighed for at sætte noget midlertidig varme på, vi regner stadig med at huset er færdig omkring 1. juni. Det giver alligevel noget besvær med alt det forskellige der følger med et sådant byggeri.

Ellers er det lidt småt med hvad vi har oplevet af nyt. I morgen var det meningen vi skulle en tur til Fredericia for at besøge Astrid, i dag har vi været en tur i Vildbjerg ved Herning for at besøge nogen af vore bekendte der.

Søndag

I dag har vi haft en hyggelig dag hos Astrid sammen med Hans og Oves.

Til slut mange kærlige hilsener fra os alle

Gunnar

Brædstrup 16 -11 – 71

Kære alle!

Mange tak for brevene og tak til familien i Fredericia for den dejlige fest, ja der festes rigtig i familien, nu glæder vi os til at være med ved Karen og Kristians sølvbryllup den 23., Jeg har fået lov at køre med Grethe og Gunnar, så det er jo nemt, Bent bliver hjemme ved butikken og børnene.

Siden sidst jeg skrev i ”mappen” er svømmehallen her i Brædstrup bleven åben, den er meget søgt af både børn og voksne, her i huset er det nu kun Hanne, der har gjort brug af den, men hun gør det til gengæld også grundigt. Ja vi er skam ved at være med her i Brædstrup, men vi er jo også blevet ejer af titlen ”den dyreste skattekommune i landet”.

I sidste uge var Lars i erhvervspraktik på Musikkonservatoriet i Århus, det var han meget glad for, og han håber da også med tiden at kunne komme derop og studere musik.

Ja, så er de begyndt at stille julepynten op i gaderne her, jeg synes nu godt de kunne vente lidt, men det tager selvfølgelig også nogle dage inden de når gennem hele byen med gran og lys, ja i søndagsskolen er vi nu også begyndt at tænke lidt på jul, da vi skal have adventsfest den 5. dec., og vi skal have indøvet et ”krybbespil” inden den tid, jeg har været ved at sy nogle hyrdedragter til drengene.

De kærligste hilsener til jer alle fra os alle her 

Edel

N.B

Vi har også været til elevkoncert med Hanne. Hans og Astrid var her den lørdag, Hans blev hjemme med Jesper og Astrid var med til koncerten. Jeg sender et billede med, der blev taget af Hanne og en veninde.

Ballerup 25/11 – 71

Kære alle!

Mange tak for jeres breve.

Først en rigtig stor tak til Karen og Kristian for den vellykkede fest d 23/11, det var en virkelig god og dejlig festdag, og der var alt hvad der hørte til ved en sølvbryllupsfest – æresport med lys og guirlande, morgenmusik og 22 gæster til morgenkaffe, så det var en lang dag for det kære sølvbrudepar. Det var kedeligt vi måtte savne de 3 fra de indesneede områder i Jylland, vi havde glædet os til at se Jer, og det var også synd for Jer, at I gik glip af festen; men som det så ud, var der jo ikke noget at gøre, det var da også helt fantastisk, at det skulle blive så voldsomt på denne tid af året, den forhindring havde man slet ikke tænkt sig, selvom vi syntes det var slemt herovre, kan jeg nok forstå, vi ikke rigtig kan snakke med.

I aftes var jeg i det kgl. Teater til premiere på Holbergs ”den vægelsindede” og en ballet ”The movers Pavasse” (?) danset af Toni Lander, Mark Bruce, Vivi Gelger og Kronstrøm, det var meget flot og imponerende. Kongen og Dronning Anne Marie kom – desværre kan vi ikke se kongelogen fra vore pladser – teatret var fuldt – rød lygte inde, publikum var veloplagt og begejstret, så det var en rigtig festlig aften. Jeg havde ellers tænkt på at give billetten fra mig, da jeg syntes, det var lidt for meget, når jeg havde været til sølvbryllup dagen i forvejen; men det var da godt, jeg ikke gjorde det, når det var sådan en festlig aften, for noget af det kunne jeg godt undvære.

Ove ringede forleden og spurgte om jeg kom over til dem juleaften, det lyder fristende; men det er jo lidt småt med fridage i julen i år, så jeg tænker lidt på det.

I næste uge har Joan 50 års fødselsdag. Det er vist meningen de vil fejre dagen med at gå ud og spise og evt. gå i teatret.

Rigtig mange hilsener fra Sinne

Århus d. 5/12 – 71

Kære alle sammen!

Allerførst vil jeg fortælle, at det er fjerde Gang i 71 at jeg skriver i Bogen, så helt sløjt er det da ikke selvom jeg også denne gang har taget en ”stor” Uge af dens Tid.

Det er nok bedst at vi anbefaler den næste generation at vælge en varmere årstid til Bryllup, nu så vi hvordan Novembersne lukkede snart alle Veje en Stund, men det var da godt at de fleste af Karen og Kristians Gæster kunne komme frem.

Erling strandede her i Århus på vej til Rønde, det var Søndag Aften, og han måtte blive her til Tirsdag, før det var muligt at nå frem ad Grenåvej.

Det var en rigtig Rodebutik, han kom til, da Ole og Jørgen lige har tømt den inderste Stue, fordi vi skulle have Maler, som skulle hvidte Loft og tapetsere.

I år regner Else og Ole med at fejre Jul i Norge, de rejser, når de får Ferie, Ole vist allerede den 19. Else den 21.

Ole har et Morgenjob ved Rengøring over på Statsbiblioteket, det ligger jo ikke så langt herfra, Else tager Weekendvagter en gang imellem, og når bare ikke de bruger af den støtte de får fra S.U., synes jeg det er helt i Orden at de rejser, jeg har jo selv en Svaghed for at rejse.

Nå her i November var jeg på Fagets Vegne en tur over i København og jeg fik noget ud af Turen. Mødtes med Sinne på Banegården, Sinne inviterede på ”Ekke Danmark” (?). Vagns kom også, vi havde det så hyggeligt, dejlige Omgivelser, fin fin Mad yderst veltilberedt, der var ingen Musik, så man kunne tale sammen, dæmpet belysning der passede til vores Årgang, de tre så godt ud, og håbede også, at jeg også gjorde det. Ove var til Møde, men Joan regnede med, at de kom hjem før han ringede, da Sinne skulle i Teatret til kl. 20, jeg boede hos en Kammerat fra Tiden i Norge, hun bor lige ved ”Peter Lykke Centret” på Amager, hvor mødet skulle holdes. Hun havde så inviteret et par Kammerater fra den Tid.

Vi fik et kort besøg af Lars, da han var her i Byen, han spillede også for os og det kunne klares uden Noder.

Inden længe må vi i gang med Julebrevene.

Så jeg vil slutte med mange kærlige Hilsener til alle.

Tak for Brevene   

Inger

Anemonevej 22, 26-12

Kære alle!

Tak for Brevene og for samværet i Aaret der er ved at rinde ud.

Juleaften fejrede jeg hos Oves, Sinne, Jens og Astrid var der ogsaa, og vi havde en god Juleaften sammen. Paa Turen hjem var vi inde i Andkær og gaa om Juletræet og drikke Kaffe, saa det blev sent inden vi kom hjem.

Juledag var vi i Brædstrup sammen med Familierne fra Aarhus, Nyborg og Andkær, saa alle seks søstre var samlet, Inger og Poul havde ikke Børnene med, Edel serverede Suppe plus Aftensmad og Frugtdessert og vi havde en god dag sammen med hinanden.

Edith og Erik sov her Natten til i Dag, de kørte hjem ved 2 tiden, Sinne rejste med Toget 18.28 fra Vejle, så er Jens den ene Gæst jeg har.

Med mange kærlige Hilsener og Ønsker om et godt og velsignet Nytaar

Hans

Anemonevej 22, 31/12

Kære alle!

Tak for brevene og for samværet året der nu har taget hul på den sidste dag.

Nogen store nyheder tror jeg har jeg ikke at byde på, da jeg i indeværende måned har været sammen med samtlige øvrige 11. Som Hans skriver endda alle 6 på spindeside på en gang i Brædstrup, ved dette tilfælde kunne vi på sværdsiden langtfra opvise så fint resultat da vi kun var 2.

En af mine naboer i V. Smidstrup er interesseret i min gård, så han har inviteret mig derom til frokost i morgen, men henblik på en evt. handel, det er hans søn der skal købe den, men i praktisk er det meningen den skal lægges sammen med hans gård som er større end min.

Hans og jeg er inviteret til Skannerup for at fejre nytårsaften.

De kærligste hilsener og ønsker om et godt nytår.

Jens

Hvidovre, den 8. januar 1972.

Kære alle.

Tak for brevene og et stort ønske om et lykkeligt nytår for alle store og små.

Jeg deler ikke helt Ingers tilfreds ned bogens fart, men er altid glad at få den alligevel. Det er jo for sjældent flere af os ses, og meget længe siden vi alle har været samlet, men det kan måske lykkes den 24. maj.

Vi har lige været en tur i Jylland – vi nåede slet ikke raden rundt, men fik dog besøgt Astrid i sit for os nye hus i Fredericia – vi nåede ikke at besøge hende i Middelfart.

Af nyindflyttede mangler vi nu kun Edith og Erik (og til dels Grethe og Gunnar). Edith og Erik vil vi gerne komme og besøge en gang inden foråret, hvis I kan finde en søndag. Vejret er stadig meget mildt efter årstiden, men der er nogle mørke dage, når solen viser sig så lidt, som tilfældet har været den sidste tid.

Sussi er ovre eksamen for denne gang – hun kender endnu ikke resultatet, men regner ikke selv med, at hun har klaret den i denne omgang.

I nat skal hun have vagt på amtssygehuset i Glostrup, og fra mandag håber hun på at komme i gang med vikartjeneste ved skolevæsenet her i Hvidovre.

Det var morsomt med billedet af Hanne ved klaveret – det lader til at børnene i Brædstrup er musikalske, det er glædeligt og ikke noget vi er forvænte med i vores familie.

Vi har i dag pakket de sidste ”juleting” væk, så nu er der selvangivelsen til at lyse op i den lidt triste januar.

Nu håber vi så, at vi ses lidt oftere i 1972 end i 1971.

Mange kærlige hilsener fra hjem til hjem

Sussi – Joan og Vagn

Andkær 19 – 1- 72

Kære alle.

Tak for brevene i de tolv, ja, jeg syntes som Inger der er godt hvis bogen går rundt 4 gange om året.

Med telefon og hilsener er det jo ikke så vanskeligt at komme i kontakt med hinanden, så jeg deler ikke Vagns utilfredshed, det skyldes måske at jeg måske aldrig har noget spændende at fortælle og derfor ikke ved hvad jeg skal skrive.

Men skønt vi kun er nået 2 uger ind i det nye år er der sket store skelsættende begivenheder i Danmarks historie ved at vi har fået en ung Dronning som regent.

Det var trist at Kongen skulle kaldes bort så pludselig den 14. jan, vi blev vel alle ved at håbe næsten til det sidste at der igen måtte komme en bedring, mon ikke næsten alle fjern og nær har sat stor pris på Kong Frederik, men der er nok heller ingen tvivl om at Dronning Margrethe vil gøre alt for at være en værdig arvtager til tronen, så vi må være taknemmelige for at vi har hende.

Bentes ven spiller i hærens musikkorps i Haderslev og skal til Roskilde og spille ved Kongens bisættelse.

Som måske alle ved ser vi hen til en glædelig begivenhed i Kongsberg i juni måned og håber og beder til at alt må gå godt, til det her har Birgit haft det godt.

Mange kærlige hilsener

fra os alle her Gerda

Næstved d. 30/1 – 1972

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Vi har fået meget sne her i nat, så jeg ved godt, hvad jeg skal ud at få tiden til at gå med.

Her står alt ellers vel til, Peter var hjemme på juleferie, men rejste ind igen først i januar for at arbejde på Glostrup sygehus, men holdt så en uges frie igen her sidst på måneden, men han er nu rejst ind igen for at læse.

Peter og Kirsten ser vi jo ofte. Peter K er for tiden ude i praktik på et fritidshjem her i Næstved.

Depressionen er stadig fremherskende på Magle Mølle. Fra 1. oktober 71 har Næstved Kommune købt og overtaget Gl. Magle Mølle et areal på 25 tønder land, hvor af over halvdelen er under tag. I løbet af foråret går vores fabrikschef og vicefabrikschef + en anden af de øverste af med førtidspension, nye kræfter skal til, også inden for den øvrige arbejdsstab finder der afskedigelser sted. Når man har været et sted i over 25 år tror jeg at det vil blive svært at skulle skifte arbejdsplads, men forhåbentlig bliver der bedre tider for papirfabrikkerne igen.

Søndag den 23. januar var vi til 94 års fødselsdag, det var Karens moster Anna, der rundede det høje tal, ja hun er nok gammel, men efter alderen taget i betragtning frisk. Hun kunne da hjælpe præsten med et salmevers fra nr. 25, som han ikke kunne huske, (præsten er blind) verset lød: Han lukke selv vort øje til i dødens mørke nat, og når vort hjerte briste vil, er han vor del og skat.

Ellen ringede forleden og fortalte, at hun havde brækket en finger, hun havde været ude at trække med hunden, og så var der kommet en kat, så hunden trak så meget, at fingeren brækkede, eller hvordan det nu var.

Mange kærlige hilsener til jer alle fra os alle i Næstved

Kristian

Fredericia 10/2 – 72

Kære alle!

Tak for brevene, jeg havde nær fået bogen gemt for godt væk.

Det er ikke fordi jeg har meget nyt at fortælle, så jeg vil fatte mig i korthed.

Januar har været grå og besværlig at komme igennem, men nu kan det da mærkes at dagene længes, i går svandt det godt i sneen og man fik helt forårsfornemmelser og begyndte at kigge efter forårsbebudere, der er da friske skud under sneen, men hvad det er, kan jeg ikke se, og så vågner man op til et tykt lag sne igen til morgen, men dagens varmegrader, har da fået det til at svinde ind.

Influenzaen slap jeg ikke for, men ellers ser det ikke ud til at have ramt familien så hårdt…

Jens´s ferie lakker nu mod slutningen. Han har lige været en tur i Sverige.

Jeg har 8 dages ferie til gode + en hel del overtimer og helligdage, så jeg håber på i hvert fald 14 dage i marts, har ingen særlige planer, men håber på at få malet i baggangen, jeg købte maling før jeg flyttede ind for et år siden, men det står oppe på en hylde og griner.

Intet nyt er godt nyt, jeg slutter for denne gang.

Kærlig hilsen

Astrid

Nyborg d. 20.2.72

Kære alle!

Mange tak for indlæggene i ”de tolv”, det er altid meget hyggeligt, når den kommer og få en hilsen fra de forskellige, det kniber jo nok lidt mere med at få den videre på farten, især hvis det kniber med at have noget spændende at fortælle.

Ja så er Jens ved at være på vej til Grønland igen, nu må vi se hvor længe han bliver deroppe denne gang, vi havde besøg af ham i forrige uge, og da forstod jeg han gik med tanker om at sælge huset og tage til lidt sydligere strøg igen.

Her går alt sin stille gang, det er ikke meget vi ser til solen, men vejret er jo forholdsvis mild, vintergækker og erantis har da vovet sig op ude i haven, det er dejligt at se det begynder at spire og gro derude.

Puk og jeg har lige været en tur på volden og nede i en lille skov, det er noget der passer den, det var nu også så stille og yndig nede i skoven, og ikke nogle mennesker at se, jeg undrer mig sommetider over, at folk da ikke går lidt mere ud og nyder den dejlige natur de har næsten lige udenfor deres dør.

Nu mange kærlige hilsner

Til alle fra os begge

Erik og Edith

Fredericia, den 27/2 – 72

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

I dag har vi været en lille tur i Andkær, hvor vi var sammen med familien der samt Hans, Jens, Inger, Poul, Ole og Ingrid, og vi havde nogle hyggelige timer sammen. Vi var et smut på kirkegården, og på vejen hjem kørte vi om ad Brejning og Sellerup Skov. I Brejning så det ud til, at der var sket en grim ulykke, idet der lå en bil på taget midt i byen.

Også her i Fredericia har influenzaepidemien været slem. Vores familie er dog gået helt fri indtil nu; men på skolen har mange – såvel elever som lærere – været syge.

Det var jo nok sidste gang, vi var sammen med Jens i denne omgang, idet det er hans mening at rejse til Grønland på torsdag (2. marts).

Nu ser det jo ud til at realklasserne får lov til at ”leve” et par år endnu, således at i hvert fald Bodil også kommer til at gå i realafdelingen. Så må vi jo se, om reformen bliver gennemført, inden Mary ”står for tur”.

I skolekredse er man nok stort set velvillig indstillet over for reformplanerne; men der er meget stor utilfredshed med, at vi ikke kan få at vide, hvilke planer vi skal køre efter, så vi kan komme i gang med planlægningen for det kommende år.

Treldevejens skole har fået bevilget to pavilloner med i alt 8 klasselokaler, så vi skulle få en lettelse i vores meget alvorlige lokalesituation.

I håb om, at I alle har det godt, sendes I de kærligste hilsener

Fra de 6 på Grethevej 12 B

Ove

Skannerup 7 – 3 – 72

Kære alle!

Tak for indlæggene i de tolv, det er rart at høre lidt nyt fra familien, vi er jo ikke forvant med besøg af familien Garne. Vagns og Ediths har vist aldrig besøgt os i vort snart gamle hus, forhåbentlig er det ikke invitationen der mangler. Vi har for øvrigt talt om at bygge en barnefløj til vort hus – de ville jo gerne have hver deres værelse, men det er jo dyrt at bygge, foreløbig kommer mureren på fredag så skal vi tale med ham om det. Hans kone har lovet at lave tegningen, der en en søster til vores tidligere pige.

Vi er vi ellers ved at være træt af byggeriet over på plejehjemmet, det har været mange besværligheder med det, men vi håber stadig at blive færdig omkring 1. juni. Som de fleste vel har hørt har Grethe brækket et ben, hun var på sygehuset og få gibset taget af i går, men hun er nu ikke alt for sikkert til bens endnu.

Vi har noget besvær med vor bil i øjeblikket, vi kommer nok til at have nyt bagtøj i den, det er nok lidt farlig med de brugte biler.

Nå men jeg vil slutte med de kærligste hilsener fra

os 5 Gunnar

Brædstrup d. 11-3 1972

Kære alle!

Mange tak for brevene og udklippene, der var meget interessant.

I denne uge har Jesper været indlagt og fået foretaget en lille næseoperation, på grund af forsnævring i det ene næsebor, nu håber vi det hjælper ham, det har generet ham den del, jeg synes også at kunne mærke, at han lettere får luft gennem næsen nu. Han var noget chokeret over sygeplejersken serverede kaffe og the for ham, det var næsten det, der havde gjort størst indtryk på ham.

Hanne, Lars og Bent ser ”De uheldige helte”, dem er de meget optaget af, jeg foretræk at skrive i mappen i stedet for at kigge med. Jeg har også lige siddet og læst et lille hæfte, som nok kan give en noget at tænke på, for der er vel ingen af os, der kan lade være at spørge sig selv i dag, hvad er der som sker omkring os i dag. Det er som om de i dag ikke regnes med Gud og hans bud, som dog er sat os som et værn. Ja selv blandt teologer i dag findes de, der tilsyneladende, tror mere på deres egen ”fornuft” og mening, end på Guds ord og forjættelsen, og vore kirker, dem er der også dem, der mener vi skal til at rive ned. Men er mennesker så mere lykkelige i dag? Det har man ikke indtryk af, og det er nu engang sandt, at mennesker, som er skabt i Guds billede, ikke bliver tilfredse og trygge uden ham, den eneste der kan give livet indhold og mening. Jeg sender en lille hæfte med rundt, så kan I selv læse det.

Vi har en del vilde katte på taget, de er meget charmerende, der er nu ikke særlig vilde, i dag da jeg stod inde på v.c. var der fire grønne misseøjne der kiggede ind ad vinduet til mig.

De kærligste hilsner fra os alle her

Edel

Ballerup, d. 19/3-72

Kære alle!

Mange tak for brevene.

Hvor var det tragisk med den frygtelige flyveulykke ved Dubai – 112 menneskeliv – der brat sluttede på vej hjem fra en solskinsferie på Ceylon, hvor skaber det sorg og savn i mange hjem, og at det er sket i et så vildt og besværligt område, at det næsten er forbundet med livsfare, for de folk der skal bringe ofrene hjem fra bjerget.

Det har også nok gjort et dybt indtryk på alle os, at Tage og hans kone er mellem de omkomne. Jeg har ikke kendt Tage ret meget og ikke set ham i mange år; men han var altid så sød mod mor, hun kunne heller ikke stå for ham og Inger var nok også temmelig charmeret i Tage, når han af og til kom derhjemme for år tilbage.

Jeg havde min vinterferie i forrige uge. Jeg brugte det meste af tiden til at ordne min lejlighed, jeg havde haft maler i den store stue, og jeg har fået ny sofa, nyt sofabord og nyt gulvtæppe, så det næsten er en ny stue. Endvidere havde jeg besøg af Edith, der i 5 dage var på vestre Fængsels sygeafd. for at se på arbejdet der, det gik hele dagen med; men aftenerne kunne vi da nyde sammen, vi var bl.a. onsdag aften i Det Kgl. Teater til operaen ”Tosca”. X)

I dag har vi haft skønt solskinsvejr. Jeg kunne sidde på altanen og læse.

Jeg har læst Edels lille hæfte, det er meget alvorlig læsning, der har altid været meget ondt i verden; men man kan nok mærke at meget i de senere år har udartet sig i den dårlige retning, så man ikke kan undgå at ængstes for fremtiden, der er ingen tvivl om at det skyldes gudløshedens udbredelse – Gud give – vi må besinde os mens tid er.

De kærligste hilsener til alle fra Sinne

X) Jeg fik ikke med, at jeg også var en tur i Århus i min ferie og havde 2 dejlige dage derovre, Hans kom også på besøg.

Påsken 1972. 31/3

Kære alle

Tak for Brevene, ja som Sinne skrev, det var en meget tragisk slutning på Solskinsferien, det eneste formildende er måske at alt er gået så hurtigt. Søndagen før var Sinne og Hans her og vi kom til at tale om hvordan Tage kunne sprede Fest omkring sig. Hallas som er kommet i deres hjem, som Sundhedspl. sagde engang, at hans Kone var meget tiltalende. Jeg har endnu ikke læst, om de er blevet begravet. Dagen før jeg begyndte at læse Edel´s Hefte, havde jeg lige taget et Par Bøger af Paul Hofmann hjem, han har skrevet Forordet i Heftet, måske nogle har læst de tre Bøger han har skrevet om Moses, dem jeg har nu er om Kristendom og Islam.

Jeg læste for nogen Tid siden at radio og TV var meget lidt præget af Påsken, og jeg må give anm. Ret, nu findes der så meget skøn Passions musik, som selv jeg kan forstå og glædes over, og så kan der kun blive 45 Min til uddrag af Bach´s Messe.

I min Vinterferie fik jeg da Lejlighed til at besøge Skannerup, Grethe havde lige fået gipsen af og var i fuld sving med at optræne fodleddet igen. Jeg tror det bliver et dejligt Sted, Blå Kors nu får, sikken Udsigt fra Spise og dagligstue, jeg havde en god Dag derude, Forbindelsen derud er ret dårlig, men når man bliver hentet og bragt fra Viborg Landevej er det jo nemt.

Ja Vagn, det er beklageligt, at Skattevæsenet ikke uddeler Medaljer, for så var du selvskreven, når du ligefrem bruger Selvangivelsen ”til at lyse op i den lidt triste Januar”.

Nu har jeg fri de 3 sidste Påskedage, Lad: San k (?)

1.ste Påskedag er det Meningen, vi skal ud til Leth´s Sommerhus, der vil både Poul og Jørgen gerne ud. Jørgen elsker at ro på Søen (?). II P. har jeg inviteret Onkel Carl til Middag, men han var ikke hjemme, så jeg fik ikke Svar. Else og Ole er i Norge, så der er stille herhjemme, men i April skal Jørgen med sin Klasse på Studiebesøg i Kbh. de skal bo på et nyt Hotel, som giver Rabat til studerende så der kun forlanges 40 kr. for Værelse + Morgenmad.

I aftes kom jeg til at tænke på en lille Episode fra G. Sole, Sinne og jeg var lige færdige med Aftenopvasken og skulle så lige prøve nogle Dansetrin og i det samme kom Mor ud og siger ”danser I på en Skærtorsdag aften”, og vi skammede os nok begge to. Nå ikke alt af den slags var godt i gamle dage, men meget var værd at bevare.

Ang. Dansen går Børnene ikke i mit Fodspor, nu har jeg jo heller ikke haft stor Lejlighed til at dyrke dansen, bortset fra det år jeg var i Norge. Mens vi endnu boede i Barak og en radio var en sjældenhed sad en Aften Lægen, hvis familie endnu ikke var kommet op, Søster Lise og jeg inde hos Lise og drak kaffe, så siger Dr. Hansen, nu er der Musik i din Radio, en af Politibetj. havde sat en radio op til mig, kan vi ikke gå ind og danse, så dansede vi to, mens Lise nøjedes med at nyde Musikken, i de Tider var selv Dansemusik mere afdæmpet.

Siden sidst jeg skrev, har vi jo fejret Sølvbryllup, og jeg vil benytte lejligheden til at fortælle hvad vi brugte Gavekortet til, det blev til en dejlig Standerlampe og et Par moderne Liggestole, så nu skal I endelig komme og nyde Lampens skin inde og Solens skin på behageligvis i de fine Stole ude. Og så siger vi hjertelig tak for begge Dele for Tanker, Breve og Besøg på Dagen.

De kærligste Hilsener og Tak fra os alle.

Inger

N.B. Bemærk Prisen på Bogen, som Sinne har købt, i 69 12,75      i 72. 17,50, nu har jeg lige brugt så megen Plads

Anemonevej 9 – 4

Kære alle.

Tak for Breve og Indlæg i Mappen.

Jeg har ikke noget nyt at fortælle. Jens er jo som de fleste vel ved rejst til Søndre-Strømfjord.

Jeg vedlægger et par breve fra ham.

Vejret er jo mildt, men vi har haft meget ustadigt Vejr den sidste Tid.

Ude på fabrikken gaar det meget op og ned med afsætningen, paa den Afd. jeg arbejder havde vi meget travlt sidst i Februar og først i marts, men nu er vi næsten kørt i staa, jeg ved ikke hvad planer Ledelsen har, om vi skal paa fordeling eller laanes ud til andre Afd. eller de fyrer nogle af os. En Fordeling vil vel nok bevirke at nogle tager Arbejde andre steder.

Med de kærligste Hilsener

Hans