Bog 21 (1996-2002)

Vandrebogen ”De tolv”, bog  nr. 21

Afskrift udført af Kirsten Garne, Kristians datter

Næstved d. 7.1. 96

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Og glædelig nytår til alle med tak for samvær i det gamle år.

Og så skal jeg have lov til at starte bog nr. 21, nu må vi så se hvor hurtig den skal fornyes. Og så er vinteren over os, der er en utrolig dårlig føre på mange af de små veje og stier.

Ja vi har jo fået liv i huset. Tanja er en meget aktiv dame, men utrolig charmerende, jeg har vist også opnået at få et bedre kondital, hun er nok lidt for aktiv for Mogens, der ikke har haft det så godt den sidste tid, men nu er det ligesom bedre igen.

På lørdag skal Tanja og jeg til at gå til Hvalpetræning, så må jeg se, hvad vi kan får ud af det, jeg er jo tilfreds, hvis hun kommer når jeg kalder og vil gå pænt i line, det sidste er hun ikke så dygtig til endnu.

I går blev vi ringet op af Kristoffer, oldebarnet på 4 år, han har lige fået smag for at ringe rundt til familien, det kan jo godt blive en dyr fornøjelse for forældrene.

Jeg må sige, at Gunnars ide med en familiefest er utrolig god, så lad os håbe, det bliver til noget.

De kærligste hilsner til alle

Mogens og Edith

Vejle 30-1-96

Kære alle!

Ja, nu må jeg have fat i pennen og sendt bogen videre, det ser ikke ud til Ove’s vej falder her forbi med det første, de kan i hvert fald ikke puttes i postkassen denne gang.

Håber alle er kommet godt ind i det nye år, i år fik vi da en kold og hvid jul og der var rigelig med sne, Danmark druknet i sne og Norge har ingenting til deres skibakker skrev aviserne.

Min hund og jeg tog til Brædstrup den 19 dec. Sinne var kommet den 17 dec. Vi var kun 4 juleaften. Edels svigermor var syg, og Hanne og børnene var i Bastballe, kom til Brædstrup juledag, og da var der så fuldt hus. Ole og Rebecca fik lavet en flot snehule i haven.

Sinne rejste den 27, Ole kom og kørte hende til toget i Horsens og hentede sin hund, der var blevet 1 juledag, da Ole skulle til København et par dage. Gunnar hentede så Balou og mig til Gjern og der var vi til 2 jan. Det blev en lang juleferie, men Balou er glad for at være i selskab.

Nu er januar så gået kold og mørk, næsten uden nedbør, med megen rimtåge og glatte veje, jeg har købt mig nogle rigtige ”ispigge” at spænde under støvlerne, og dem har jeg haft megen gavn af, jeg må jo ud med hunden et par gange hver dag, vi går meget i vidtstrakte bakker mod Vinding der kan han løbe frit, mens jeg bevæger mig med nogen forsigtighed fra græstue til græstue, jeg er jo blevet lidt bange for at falde og brække arme eller ben, den brækkede ankel fra foråret mærker jeg heldigvis intet til.

Fjorden er ved at lægge til så isbryderne er kommet i arbejde, det har de vist ikke været siden 87. Vejles isbryder ”Jeppe” fik i søndags øje på en lille gravhund, der sad forkommen på en isflage og fik den reddet ombord, den var løbet fra sin familie da de gik tur i Munkebjerg, de vidste ikke den var kommet ud på isen, så der var gensynsglæde.

Gerda’s fyr lavede knuder her i de kolde dage, det var ikke rart, men nu har hun fået naturgas ind.

Vi må se om familien kan samles til en fest i sommer.

Kærlig hilsen

Astrid og Balou

Fredericia, den 14/2 – 1996

Kære alle sammen!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, for julehilsener og for godt samvær siden sidst. Jeg forstår, at en del i familien har været plaget af sygdom i den forløbne periode, men så vidt vi er underrettet, skulle alle have det betydeligt bedre nu; nogle er vist endda helt raske. Så lad os da glæde os over det.

Forslaget om en familiefest i 1996 lyder godt, og det ad dejligt med så god opbakning. Men hvordan kommer vi videre? Hvor, hvornår, og hvem tager initiativet?

Anna rejste til Gentofte i går, dels for at være hos drengene, når forældrene er ude på deres travle færd, dels med at få kælderen malet. På lørdag rejser jeg også derover, da skal vi fejre Benjamins fødselsdag.

I går tog jeg til Odense for at passe børn. Poul var i Göteborg, og Ester på døgnvagt i Kolding. Vi havde det nu hyggeligt. Loa og Esben er gode til at lege, og Kristina klarer meget af det praktiske. På fredag tager hele familien på skitur (Schweiz). De har for øvrigt sat deres hus til salg, og de vil gerne have et andet nærmere deres arbejdspladser, f.eks. i Kolding.

Jeg er af og til ude i foreninger, sognehuse mv. for at tale om et eller andet. I den seneste tid har det flere gange været om ”de stærke jyder”. Blandt mine gode hjælpemidler er en opgave, som Jens Peter har lavet og givet mig kopi af. Jeg synes virkelig, at den er god.

Det var dejligt, at Jutta og Jens ville repræsentere familien ved Signe og Aksels begravelse. Tak, skal I have – også for det. For ikke at tære for meget på den nye bog vil jeg slutte her, men vi står gerne til rådighed med yderligere oplysninger ved telefonisk eller personlig henvendelse.

De kærligste hilsener fra Anna og Ove

NB. For os har det været en opmuntring i den kolde vinter med egne øjne at kunne følge ”Thorbjørns” kamp mod ismasserne for at hjælpe skibene igennem isen.

Gjern 1-3-96

Kære Alle!

Tak for indlæggene i ”de tolv”, det er rart at høre hvordan i forskellige har det.

I år har vi fået noget sne og noget frost, så vi har rigtig fået vores nye fjernvarme prøvet af, men der har nu ingen problemer været med det.

Her i Gjern går livet sin stille gang vi har ikke set meget til familien i vinter, men vi har da tænkt at rette op på det til forår. Karsten skal til bryllup i Løgumkloster i dag, han arbejder stadig på møbelfabrikken, sidst på sommeren overvejer han at tage til Israel måske i Kibbutz, og på det tidspunkt vil han også læse videre. Birgitte skal jo snart begynde igen efter sin orlov, det er vist omkring 1. april, nu bliver Thomas jo også 1 år den 5. marts. Amalie er jo blevet 3 år i januar og hun skulle blive storesøster midt i april.

I dag lørdag skal vi til genbrugsbutikken i formiddag, det kan være vi kører til Brædstrup med ”de tolv” i eftermiddag, det er snart lige så billigt som at sende den, nu er den jo også særlig stor denne gang. I går var vi inde og byde den nye leder af Kirkens Korshær velkommen, der hjælper vi inde hver tirsdag, i år har jeg trappet lidt ned med lodsedler vi har så meget andet vi har lovet os væk til.

Selvom det jo nu skulle være forår og solen skinner dejlig så er det ikke let at komme i gang i haven, men det kommer jo nok, jeg ved ikke rigtig om drivhuset bruger så meget vand at det er billigere at købe tomaterne men det er ellers dejlig med noget fra sin egen have, men vores vandmåler viser at vi bruger 400 l vand om dagen.

Jeg vil slutte med mange kærlige hilsner fra Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 20-3-96

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”, denne gang har bogen opholdt sig lidt længere end vanlig i Brædstrup, der har været så meget at ”løbe” efter den sidste tid. Desværre måtte Grethe så en lille tur på sygehuset på grund af en blodprop, men nu er hun heldigvis hjemme igen og har det rimelig godt, er naturligvis lidt træt endnu, hun kom hjem i mandags, Lars og jeg var inde og besøge Grethe i Søndags da vi kom fra T.L.F. kurset i Århus, Gunnar og Karsten kom med Kaffe og kager, som vi nød i dagligstuen, Jens Peter, Birgit, Amalie, Birgitte, Daniel og Thomas kom også, så det var et større kaffebord.

Bents mor blev syg først i december og har det ikke alt for godt endnu, hun lider meget af svimmelhed, og det er ved at gå hende lidt på at det trækker så længe ud, hun er bleven lidt utryg ved at bo alene, og det har jo ellers ikke lagt til hende før, men hun kar ikke kunnet komme ud hele vinteren, og det begynder at gå hende på., jeg håber det bliver bedre når vi får lidt forår.

Jeg ringede til Poul Helbo i går han er bleven henvist til genoptræning 2½ måned i Højbjerg, det er center som Odd Fellow sår bag, den afdeling Poul er på er der kun 5 til genoptræning, så er der en afdeling med 25 fastboende hvoraf én af dem havde boet der i 25 år fortalte Poul, han var meget glad for at være der, og sagde han nød det rigtigt.

Hanne og Bjarne er her først på året bleven lovformelig skilt, Hanne afbrød sin uddannelsesorlov til 1. januar, da hun fik en stilling på Randers kommune tilbudt som rådgiver for ”hjemme børnepasningen”, og den ville hun meget gerne have, da arbejdstiden passer meget bedre for hende som enlig mor med 2 børn, den 25 marts bliver Isabella 5 år, og skal fejre fødselsdagen hos sin far i næste weekend, og så kommer de her den sidste weekend i marts, hvor vi også vil fejre fødselsdagen.

Den 24 marts regner Lars og jeg da med at køre ned og gratulere Jens med 80 års dagen, jeg regner med Ove, Anna, Gerda og Astrid kører sammen, Astrid og Balou tager så med til Brædstrup og bliver et par dage, Grethe og Gunnar sagde da også at de muligvis kom.

Kærlig hilsen

Edel

d.11/4-96

Kære Alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, nu må jeg se at få bogen videre, det passer vist helt godt med, at Poul er ved at komme hjem fra Højbjerg. Så gik den påske, jeg rejste lørdag ned til Edith og Mogens og var der til tirsdag,. Påskemorgen var Edith så uheldig at falde, da hun gik tur med Tanja, Edith mente nu ikke, der var sket noget særligt, og tog først på skadestuen 2. påskedag, der var foden godt hævet, Edith kom hjem med nogen bandage på og to krykkestokke med påbud om ikke at støtte på foden, og kontrol om en uge. Der var en bekendt, der kom og tilbød at gå tur med Tanja, han har tidligere selv haft hund. Edith får hjemmehjælp en gang om ugen til indkøb og rengøring , den varme mad får de udefra, der var foruden bruddet også kommet en revne i knoglen. Karen, Kristian, Kirsten og Mogens skulle være kommet til middag 2. påskedagsaften, men det måtte jo aflyses.

Mit syn er efterhånden blevet dårligere, jeg skal helst have en god lup ved hånden, det skyldes nok forkalkning. Så der er nok ikke noget at gøre ved det, det er læsesynet det kniber med. Jeg har tid hos min øjenlæge 22/5, så må jeg høre, hvad han mener om det.

De kærligste hilsner fra Sinne

“Nordlyn” ? Århus 19-4-96

Lige hjemkommen i går 21 Md i Odd Fellow, Sct. Josef Plejehjem i Skåde ved Trandbjerg, det smager jo lidt af noget privat Institution hvilket det også er, det har været Daghjem til 1/1 96 – men ændret: det er Plejehjem. Afd. A = 27 pladser Afd. B = 27 pladser+ 5 optræningspladser. Jeg fik bevilget 2 Mdr ( Frbr + Marts men grundet min pæne opførsel blev der bevilget 15 Dage ekstra. Det var et ønskested for optræning (dog ingen svømmepøl) Fysioterapeut fra Iran ( 9 år dansk, nu dansker + do kvinde)

Træning Fmd Eftermiddag og før Aftensmad speciel. cykel. Jeg kan også mærke jeg har fået mere Kraft i mit dårlige Ben – nu skal jeg se hvordan jeg kan fortsætte den daglige Træning, for jeg skal holde det vedlige ellers falder det tilbage det er kun fordi jeg ikke fik daglig træning at jeg faldt tilbage.

Jeg har jo ikke fået noget ud af den fine sne i Vinter, men i stedet for har vi haft en Skraldemands-sag at følge her i Århus – men nu fik vi jo endelig sagen afsluttet som jeg på forhånd også havde forventet at vor Borgmester fik en over Nakken.

Jeg får nu en lille Veranda ud fra Soveværelset og Jørgen har lavet en Flisesliske så jeg nu let kan køre i kørestol (bag Huset og ned til Indkørslen Havedøren sættes nok i i Morgen.

Jeg slutter med kærlig Hilsen til alle

 Poul fra Århus

 I Hjulbøren

Undskyld forsinkelsen det skyldes den lange Vinter og glat føre.

Karsbo d 7.5 1996

Kære alle.

Mange tak for hilsener breve og samvær. Og tak for opmærksomheden til min fødselsdag.

Samme fødselsdag bevirker jo at jeg fremover skal forny kørekortet hvert år, nuværende fornyelse gav nogle problemer, jeg har været uden kørekort i nogle uger, jeg måtte have nye briller og have en ekstra attest fra en øjenlæge, og der har jeg været i dag og fik hans ord for at jeg kunde få kørekortet igen, så jeg regner med at får det en af de nærmeste dage.

I disse dage følger vi spændt vejrmeldingerne, vi har en del som ikke tåler frost, det gælder også nyudsprungne bøgetræer, fryser de er de døde? hele sommeren, vores normansgraner har heldigvis ikke skudt endnu.

I vinter har jeg haft en del planter i drivhus i Sd Omme, tre læs på en stor anhænger, og de skulde være ude til 1 ste maj, så dem har vi også at passe, det drejer sig mest om fuchsiaer og engletrompeter.

Men vi håber vi på det nærmeste kan ride stormen af.

Vores kartofler er ret store i forbindelsen med udplantningen fik vi en smagsprøve.

De kærligste hilsner

Jutta og Jens

Hvidovre

Kære alle.

Ja vi skulle jo have forår, men uha hvor er det koldt, jeg har været oppe i sommerhuset. Det var en kold omgang, det var blevet lukket lidt hurtigt deroppe på grund af min indlæggelse. Så det var ikke så pænt deroppe, men nu er det i orden, ja jeg har jo været igennem en stor omgang, jeg har fået fjernet 25 cm tyktarm livmoder æggestokke æggeleder + alle lymfekirtler i underlivet af cancer, men jeg har det godt og er næsten mig selv igen. Og kraften er ved at vende tilbage, jeg har da også sagt min hjemmehjælp fra, det er bare dejligt at kunne klare sig selv, selvom de er meget søde.

Sussi og jeg har da også været en tur i California og besøge Louise, det var en dejlig oplevelse, at komme over til varme og sommer, men det var en meget lang flyvetur 11 timer, så jeg var godt groggy da vi kom frem, vi boede hos familien søde mennesker, meget glade for Louise og Louise lykkelig for de 2 små drenge men nu slutter Louise ca 1 juli, det bliver nok slemt for Louise og drengene, den lille på 2 år, går og siger hele tiden Louise du må ikke forlade mig. Louise rejser så til Ohio, hvor hun har en ven der muligvis kommer med til Danmark til august. Louise tænker at starte på Sygeplejestudiet til sep. Hun taler også om jura, så nu får vi se.

Rasmus den store 185 – 45 i sko, og dog lillebror, taler meget om at læse medicin, men han skal jo først i 2 G. Mia jans datter er færdig på Handelsskolen til ferien hun har så fået 1 år legat, og rejser til Boston. Mia læser Eyko? og Handel og Export, Rene skal så blive student næste år, så vi har desværre ingen små børn mere, men 4 dejlige store børn, og alletiders Hund, som sover hos Mormor, og Siger Mormor, Amanda er nu 8 år.

Sussi skal indlægges på hospitalet d 19. juni og opereres d. 20 juni, det er noget med hendes blære en skavank fra hun fødte Louise, som jo var et meget stort barn, det er ikke noget særligt men hun vil have det ordnet, så nu må jeg så gøre gengæld, jeg fik jo kærlig pleje hos dem da jeg var syg.

De kærligste hilsner fra Joan

Familiefesten må da gerne blive til noget.

Andkær 29-5-96

Kære alle!

Tak for jeres breve, Joan skriver det er koldt; i dag har det næsten været lige så mørkt og koldt som en efterårsdag, men er jo skønt i naturen, bøgeskoven stadigvæk flot, været mange blomster på blommetræer, og nu står syltekirsebærtræet i fuld flor og jordbærrene er ved at blomstre.

Birgit og Jens Peter fik en lille pige 11 april kort før brækkede Birgit sit ben, men har fået sin Gips af et par dage før de havde barnedåb19/6, hun hedder Natasja, Birgit kunne selv bære hende.

Birgit og Bodil kom hjem 16 maj så de måtte fejre 17 maj her, er jo en meget stor festdag i Norge deres Grundlovsdag, så vi fejrede den her så godt vi kunde, Ove, Ole der som Astrid bor i Vejle, så han tog hende og Balou med. Erling kom også, Birgit havde pyntet lagkagen som det norske flag og bordet var pyntet i de farver, vi sluttede med Norges nationalsang.

Jeg har været til 3 70 års fødselsdage her i maj, de 2 sidste pinselørdag og pinsedag det første blev holdt 11/5 på Vejle Fjordcenteret førhen tuberkulose, et flot sted, 25/5 Sandvad sognegård og det sidste Børkop vandmølle også et dejligt sted, ænder går tamme rundt, ja en lå endda ganske stille og rugede i blomster lige ved indgangen.

2 pinsedag kom Erling og tog mig med over til Bente, det var dejligt, Maria og Martin var hjemme. Der hang et flot rødt sæt tøj med hvide flæser som Martin skal have på når han skal spille Klods Hans’ Far i H.C. Andersen spillet har spillet med i flere år.

Bodil fylder 22 1 juni da kommer Jan Harry på ferie fra Bodø læser til journalist, har fået job ved faget i Oslo og starte allerede 3/6.

Erling skal starte sin nye stilling 17/6, som forstander på psykiatrisk plejehjem i Viborg hvor han bor nu.

En stor ting du har fået det så godt Joan efter den store omgang.

Håber meget I alle må have det godt få en god sommer håber vi får noget.

Kærlig hilsen Gerda

Næstved d 8/7-1996

Kære alle!

Tak for jeres breve og udklip.

Det var interessant at læse om doktor Heegård, som har kureret på alle vi søskende vil jeg tro.

Dagen før Edel blev født, havde jeg været i marken med Køerne og var så uheldig at falde og få kæppen op i næsen, og det blødte meget, det gik hjemad med skrål og blod over hele hovedet, jeg blev sendt i seng, dagen efter kom Heegård op og sagde op med dig og se din lille søster og det gjorde jeg så, ak ja, siden trak han en negl af mig, og samlede mit brækkede ben, jo Heegård er en mand, der stod respekt om.

For at vende tilbage til nutiden, så står alt vel til her, vandrebogen har holdt en længere pause her på Tværvej, og det jeg ikke rigtig nogen forklaring på.

Vi er stort set færdige med at sælge nye kartofler, vi kom sent i gang, vi begyndte først at grave op den 20 juni, og nu er vi så godt i gang med jordbærrene.

Vi har haft drengene på ferie i godt en uge, de rejste hjem på min fødselsdag, som vi fejrede på ”den grimme ælling”.

Vi holder ferie i Marielyst fra den17/8 til 24/8.

Kirsten og Mogens skal på vandretur i Sverige, og svenskerne skal til England.

Edith kommer i morgen formiddag efter kartofler og jordbær, og det må I være glade for, ellers er det ikke godt at vide, hvornår jeg havde fået skrevet i vandrebogen.

Mange kærlige hilsener fra os i Næstved

Karen og Kristian

Næstved d. 21.07.96

Kære alle!

Tak for breve og udklip i ”de tolv”, det var meget spændende at læse det om Øster Snede kirke. Jeg kørte jo forbi da jeg var på ferie i Øster Hurup, på en såkaldt ”smuglertur”, vi startede fra Hadsund kl 9.00og kørte så over grænsen og videre frem til Gelting Fåborg over Fyn hjem, vi var hjemme ved 22 tiden så var dagen også gået, vi var 8 afsted så vi havde det meget hyggeligt. Det var i det hele taget en dejlig ferie, vi 5 piger har det rart sammen får spillet noget Bridge, men var også meget på tur.

Vi var bl.a. på Voergård, selve slottet er seværdigt, men hvad der er af Kunstgenstande af forskellige ting, det er helt utroligt, der var et lille maleri af en klovn, som skulle være lige så værdifuldt som hele slottet, møbler og service fra Marie Antoinette, men der må ikke sælges ud af det eller deles, så skal det hele tilbage til Frankrig igen.

Herhjemme går alt sin stille gang nu, så stille som det kan med en hund på 9 mdr, men hun er jo dejlig, stor og flot og utrolig glad.

Hendes mor er kommet i pleje her i nærheden, og de er så utrolig glade for hinanden, og som de da kan lege, Tanja er næsten ikke til at slæbe forbi lågen, hvis Bechie er ude i haven.

Nu vil jeg slutte med at send de kærligste hilsner til jer alle

Mogens og edith

Vejle 8 august 96

Kære Alle!

Tak for brevene, nu må jeg have skrevet i den, selv om jeg ikke er i skrivehjørnet, eller har meget nyt at berette, men i morgen vil Ove og Anna køer en udflugtstur ti Søby brunkulslejre og tage Gerda og mig + hunden med, det er så meningen vi kører ud til Jens og Jutta og får eftermiddagskaffen og ser på bedriften, de slider bravt i det begge to endnu, og har mig bekendt ikke planer om andet foreløbig.

Klokken går mod 23, jeg skulle lige have afsluttet ” Ikke uden min datter” på lydbånd, det er jo en meget dramatisk beretning og ikke sådan lige at slippe fri af, så det kniber med at samle tankerne.

Karsten er i Jerusalem, men det skriver Gunnar nok om, Edel venter på operation for åreknuder, det skriver hun nok om, så jeg tror for en gangs skyld jeg vil gøre indlægget kort.

Kærlig hilsen

Til alle Astrid

Fredericia, den 16. aug. 1996

Kære allesammen

Tak for indlæggene i ” de tolv” og for vedlagte billeder og udklip. Alt er beset og/eller læst med interesse.

Jeg vedlægger selv to udklip: et om vores lillesøster og et om vores nevø, Ole.

Vi ønsker til lykke med Jens Peters teologiske embedseksamen (det er spændende, hvor han får sit virke) og med Jens Peters doktorgrad.

Børnebørnene m følger trop på uddannelsernes i vore dage lange vej: Laura er begyndt i børnehaveklasse og Kristina er begyndt i gymnasiet i samme by som Maria og Martin.

Jesper og Mary er fuld gang med istandsættelse og forbedring af deres hus. Det er en større historie og giver en masse besvær. Men det tegner til at blive dejligt, når det er helt færdigt.

I år har vi haft megen glæde af haven, roserne har været sjældent flotte i år, men også påske- og pinseliljer, latyrus m. fl. Har været og er flottere i år, end vi plejer van at have dem.

Også køkkenhaven har vist sig fra den gode side, og de fleste af afgrøderne giver større og bedre afgrøder end normalt.

Sidste fredag var vi på Harrild Hede og ved brunkulslejerne i Søby sammen med Gerda og Astrid. På hjemvejen besøgte vi Jutta og Jens. Vi så deres præmiebrug og hyggede os ved et veldækket kaffebord. Da vi drog af sted var bilen igen i år fyldt med dejlige grønsager og frugter fra deres have. De er jo ikke karrige med at uddele sf deres overflod. Tak.

Sidste år var vi ikke på udlandsrejse, men i år tager vi revanche. I april var vi på en vellykket tur til London, og i slutningen af juni var vi med foreningen ”Norden” til Nordiske Dage i Härnösand. En spændende og god oplevelse.

I morgen agter vi os så på en såkaldt ”non-stop” bustur ti Rumænien. Varighed ca 30 timer. Vi håber, at vi klarer den. Andre- også i familien- har jo gjort det før os.

Det er en urolig og ufredelig verden, der omgiver os, og mange mennesker er ramt af allehånde plager. Vi føler med dem; men vi må alligevel ikke glemme at være taknemmelige over de gode kår, vi har haft indtil nu. DMS’ 175 års jubilæum ved landsmøde i Fredericia. Det kunne være rart at se nogen af jer her ved den lejlighed.

Nu er det vist tiden at slutte af med de kærligste hilsener til jer alle

Fra Anna og Ove

Gjern 8-9-96

Kære Alle!

Tak for indlæggene i ”de tolv”, her er alt vel. Grethe og jeg har planer om at rejse en tur til Gardasøen sidst i september vi har bestilt en rejse ved Felix.

Karsten er en tur i Israel, men han skulle komme hjem til jul, jeg vedlægger en kopi af et brev så kan i jo selv læse.

Jens Peter er jo nu blevet færdig med sine teologiske studier, og er så småt begyndt at søge embede. Birgit har foreløbig orlov til midt i oktober, så skulle de jo gerne finde noget arbejde i nærheden af hinanden. Amalie er engang imellem på ferie her, og det går helt fin, vi tror det er til fælles glæde.

De tre drenge på Herredsvej ser vi heldigvis jævnlig. Det er ellers et herligt efterårsvejr vi har her i september med høj sol. Vi er begyndt at tage kartofler op, Leif har en ½ tøndeland kartofler som jeg hjælper lidt til med, det giver egentlig godt trods tørken i sommer, men de svinger noget i størrelse, fra små til helt store. Vi har fået vores Ejendomsvurderinger, vores er vurderet til 590.000, det tror jeg nu ikke jeg vil sælge for, men vi regner da også med at blive boende.

I går var vi i Lystrup til en lille fest med familie og deres venner, i anledning af at Jens Peter er færdig med studierne, og at de begge to runder de 30 i 1996. Det var meget festlig, vi var 40 i alt.

I går så bispevielse, jeg tror da vi har fået en god biskop i Viborg, jeg kan forstå at han kender Ove fra drengetiden i Haderslev, da Ove gik på seminarium.

Til slut mange kærlige hilsner fra

Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 3-10-96

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” og de vedlagte udklip også meget sjovt at høre om Kristians hændelse dagen før jeg blev født.

Hjertelig til lykke med Jens Peters doktorgrad og hjertelig til lykke med Jens Peter nr. 2’s teologiske embedseksamen.

I sidste weekend var pigerne hjemme, Hanne havde lovet at plukke de æbler ned, jeg ikke kunne nå, jeg synes nu ikke hun skulle gå i gang, da det regnede meget, men hun tog regnfrakke og gummistøvler på og fik de fleste ned, om søndagen fejrede vi Lars’s 40 års dag, lidt forsinket, han arbejder nemlig for tiden i Struer de første 4 dage i ugen, og havde regnet med at dagen ville gå helt stille af men lige da de var ved at være ved at være færdig på hans arbejdsplads, kom chefen og en kollega fra Århus med en kæmpe lagkage med 40 lys og bagefter blev Lars og en anden kollega der også arbejder i Struer inviteret på en fin middag på ”Hotel Marinen” i Struer, ellers hentede Lars Gerda i Andkær og Astrid og Balou søndag formiddag, og så var Farmor og Lis og Eigil her også, så vi havde en festlig søndag, Hanne havde en lysbilledapparat med så vi så en hel del gamle billeder fra hans barndom, til stor fornøjelse ikke mindst for Rebecca og Isabella.

Astrid blev et par dage, om mandagen var vi ude at plukke Svigermors blommer ned, vi fik nu de fleste med hjem og Astrid kogte så et hold marmelade mens jeg slog græsplænen.

I dag har min ”havemand” været og tage fliserne i min forhave op, kommer så siden og lægger dem til terrassen ved stuen så den bliver lidt større.

Ja jeg har haft bogen lidt længe men lørdag morgen rejser jeg over til Sinne og bliver til onsdag, så tager jeg bogen med, om søndagen skal vi ud at spise frokost kl 12 ved Birgit, vi skal også besøge søster Tora lå Lukasstiftelsen, hun har været forstander på Søndergården her.

De kærligste hilsner

fra Edel

29/10-96

Kære Alle!

Tak for Jeres hilsner og breve.

I morgen er det Hanses fødselsdag, Anna og Ove ville køre om på Ø. Snede Kirkegård i den anledning, jeg tænker Gerda og Astrid er med.

Jeg sender Birgits takkekort med bogen for blomsterne til Ejvinds bisættelse fr Bispebjerg Krematorium, Ejvind havde været syg af sin Parkinson i en del år, det var blevet dårligere den senere tid, så da Ejvind fik en blodprop på hjernen og indlagt til optræning, døde han pludseligt lørdag morgen 7/9-96, han blev kun 64 år, det er meget svært for Birgit at blive alene, de havde fået solgt det store hus de havde før og var flyttet i en ny moderne lejlighed, det er godt, hun har sine søde piger, Pia og Karin, deres mænd og de 3 børnebørn – Daniel, Morten og Laurits?.

Edel kom selv med Vandrebogen denne gang, jeg havde besøg af hende fra lørdag %/10 – 9/10, det var hyggeligt, vi var hos Birgit søndag og en eftermiddag var vi på Lukasstiftelsen hos søster Tora, der i mange år har haft sit arbejde i Brædstrup.

Så er vi inviteret til Guldbryllup. Edith vil finde ud af, hvad de ønsker sig, Edith har bestilt 2 dobbeltværelser på Missionshotellet, et til Anna og Ove og et til Joan og mig – for øvrigt de sidste ledige de havde, vi kan få en opredning på værelset, så der er plads til Edel, hvis det ønskes.

Jeg har selvfølgelig læst de udklip, der ligger i bogen, det er da så pænt, det fra Kirkegården i Brædstrup.

Et hjerteligt til lykke skal lyde til Jens Peter Garne l og ll med doktorgraden og den teologiske embedseksamen.

Rigtig mange kærlige hilsner

Fra Sinne

Joan fylder 75 i år.

“Nordlyn ” Århus

17-10-96

Nu må jeg forsøge at få lidt skrevet. Det er utroligt man tror man har så god tid men der er meget der skal læses og når denne Bog er fyldt med så mange Bilag.

Jeg har fået Oles udklip men nu har Ove jo sendt det med og så behøver jeg det ikke.

Jeg har fået tildelt ½ Times optræning om Ugen (hvilket er lig 0)

En svømmetur ½ Time pr Uge er godt 32 Grader C varmt. Jeg har en ung Havfrue fra Korea til hjælp.

Jeg har lige haft lidt Maveonde med Hovedpine og Svimmelhed men det nok også Overgang til Nattefrost (Nymåne Tirsdag)

Nu er Julen snart her vi er i gang med Nisserne. Ole kommer til Jul – Inger Cecilie skal nok til Fyen hun slutter på skolen i Ålborg til Jul og skal fra Febr fortsætte i Sorø.

Else har lige været Schweiz, men ikke i Århus hun vil se ind lidt før Jul.

Jeg må hellere slutte med Kærlig Hilsen til alle.

Mere næste Gang. Poul fra Århus

Karlsbo d 25-11 1996

Kære alle!

Tak for breve og hilsener og tak for samvær til Kristian og Karens guldbryllup, og tak til Kristian og Karen for festen.

Her står alt vel til, vi har lavet en halv ton grangrønt og 45 juletræer,

Gunnar har lige ringet og fortalt at Jens Peter havde fået arbejde som lærer på Hoptrup højskole for et år, det var vist nogen den faste lære havde et års orlov.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre 28-12-96

Kære alle!

Tak for fødselsdags + julehilsener, og undskyld bogen lange hvilepause hos mig, men tiden er fløjet så stærkt, ja så er vi på den anden side af julen, som er forløbet dejligt, med alle fire børn omkring træet, juleaften var vi alle i Ny Holte Kirke det var meget smukt, med de gamle julesalmer på de gamle melodier, og trompet til det lyder så smukt, 2 juledag på køretur i Hestevogn i Dyrehaven, men uha det var koldt, men heldigvis har jeg en dejlig varm lejlighed, der er ingen kakkelovn der skal fodres jeg ville ellers gerne prøve at holde jul endnu en gang i ”Fasters Hus” men kan godt indse at det ikke kan lade sig gøre, men jeg har så mange dejlige minder om en tid der var engang, der er da også dejligt i Holte, og en anden ting, vi har jo ingen små børn mere, den mindste er 187- han ligner efter han er blevet klippet- Kronprins Frederik, alle ønskes et lykkeligt nytår, og jeg sender de kærligste hilsner fra Joan

Andkær 16-1-97

Kære alle store og små.

Tak for brevene her og alle julehilsener dejligt, også igen tak til Karen og Kristian vores guldbrudepar for en pragtfuld fest, skønt at opleve det og tak til Edith og Mogens der igen gav natlogi til vi to jyder.

Nu er det så vores Dronning der er fest for, vi har jo nok alle fulgt med og kan tage del i at være glade og taknemmelige for hende og Kongehuset, hun er fremragende og flot at Dronning Ingrid også holdt sin tale. Selv vejret var jo med til at fejre hende, i dag er der tæt tåge her, håber vejret bliver godt lørdag når Århus tager over.

Vi kender jo alle de Kellerske anstalter nu hedder det Kellers Park meget har jo stået tom længe og nu er flygtninge også væk, arbejdes der på at få det solgt stykvis nogen af det er jo også i brug og også bygget nyt, men det håbes og regnes med at det danske spejderkorps får efterskole i det tidligere kvindehjem.

Håber I alle har haft en god og festlig jul, jeg selv var hos Bente juleaften og juledag kom Aase og Erling til frokost. Martin og Maria er efter Mormors mening et par kønne og dejlige unge mennesker 16 og 18 år stolte da de kom og hentede mig ved toget Maria kører jo.

27 dec kom Birgit og Bodil til Billund. Aa og E hentede dem så, d 28 kom Bente og Kurt, Maria og Martin var i Lillehammer, der holdt vi jo jul igen havde aftalt smågaver så fantasien kom i sving, men vi havde det dejligt. Bodil bærer sit handicap meget tapper klager aldrig og for det meste smil på, nok også derfor hun er så vellidt.

Jan Harry er sikret stilling i Oslo når han til sommer skulle vær færdig som journalist dejligt for ham.

Nytårsaften havde jeg igen i år en festlig aften hos Gunnars, Bente og Kurt kørte mig og hentede, de og deres Trine skulle til Viborg hos Erling. Karsten var kommet godt hjem og søndagen efter traf jeg ham i kirken i Gauerslund hyggeligt, han er på bibelskole i Børkop.

Kærligste hilsner til alle   Gerda

Næstved

Kære alle!

Tak for jeres indlæg og endnu en gang tak fordi I mødte fuldtalligt til vores guldbryllup, som jo dog er en mærkedag af de store.

Men nu er det hverdag igen og jeg må se at får skrevet i bogen og få den bragt ud til Edith.

Kirsten og Mogens var på skiferie i Norge i sidste uge, og da havde vi deres hund i pension, i fredgas kom Jill og Jens Peter med drengene, og de skal så være her til torsdag, hvor de så vil hente dem ved toget.

Ja så har vi fået sendt drengene af sted, og Jens Peter har ringet fra hovedbanegården, at de har fundet hinanden.

De sidste dage har jeg gået og forårsrevet plænerne, og nu går jeg og venter på at få leveret læggekartoflerne, at de kan blive sat til spiring i kælderen, men jeg har jo ikke så meget jord at dyrke mere, eftersom at jeg har plantet 500 graner.

Her i efteråret åbnede der et Skate Center(rulleskøjtehal) foreløbig med tilladelse til den 30/4- 97, det er et naboskab, som vi godt kunne være foruden, da det både larmer og giver meget trafik, det foregår i den store fabrikshal, der ligger nærmest os.

Til slut mange kærlige hilsener

Fra

Karen og Kristian

Næstved d 12.3.97

Kære alle!

Mange tak for indlæg i ”de tolv” og tak for udklip og billeder, det er dejligt på denne måde at følge lidt med i hvad der sker i barndomslandet.

Her går alt sin stille gang, der var ellers ved at gå forår i os de sidste dage så havemøblerne kom ud og i brug med det samme, det var dejligt at sidde ude og blive gennemvarmet af solen.

Jeg skulle ellers have været til træning med Tanja i dag, men hun er kommet i løbetid, så vi er ikke velkommen i disse dage, hun er ellers ved at være lidt mere stille, men stadig en meget livlig dame.

Så varer det ikke længe før det er påske, jeg håber Sinne kommer herned de sidste påskedage, men Sinne har ikke bestemt sig endnu.

Jeg synes ikke rigtig jeg har mere at fortælle, det skulle da lige være, at vores tlf.nr. er ændret til 55721873.

Nu mange kærlige hilsner

Til alle  Mogens og Edith

Vejle 28-3 -97

Langfredag

Kære alle!

Tak for brevene, i morgen påskelørdag kommer Ove for at tage på kirkegården og pynte lidt til påske, og så må jeg hellere få skrevet og bogen afleveret.

Det lille forsmag på foråret fik en brat ende, den 19/3 var her nærmest snestorm med mange biler i grøften, det bedres vel på dagen, men der var glat føre om aftenen i særdeleshed.

Edel kom den dag for at deltage i et møde og valg i osteoporose foreningen, der blev holdt på biblioteket, fremmødet var pænt, trods det dårlige vejr. Der er endelig ved at komme gang i forskningen af knogleskørhed.

Det va ren  interessant taler, overlæge Otto Grove fra Varde, der var ingen der faldt hen, han sagde blandt andet, det var en stor fejl man gjorde førhen, ved at lade en patient med brækket ryg få fast sengeleje, så mistede man for meget kalk, nej ud og bevæge sig om det gjorde aldrig så ondt. Der var gratis sodavand og kalkpiller til alle.

Min naboved siden af spiller desværre så høj tæppebankermusik i aften, at jeg har svært ved at samle tankerne.

Jeg plukkede de første skovmærker den 6/3, og de første lidt hvide anemoner den 17/3, nu er der allerede en hel del.

Lørdag formiddag, så blev roen genoprettet, han er ellers tiltalende piloten ved siden af, men han fester lidt rigelig.

Her i påsken er vestbroen åben for gående, trafikken dertil har givet problemer, i går var der mange, der kom forsent til færgen, i dag har man fået det ordnet, så den ene vejbane er til broen og den anden til færgen.

Det har godt nok været en stormfuld oplevelse at gå på broen, I Norge er der kraftig snestorm, påsken er ellers rigtig tiden at komme på højfjeldet, men der er nok ikke mange der bliver solbrændt af det i år.

Her står alt vel til, Balou bliver snart 3 år og er blevet mere rolig, men opdragelsen skorter det lidt på.

Nu inviterer Ove jo hele familien til fest.

Kærlig hilsen    Astrid

Fredericia, den 13/4-97

Kære alle sammen.

Tak for jeres indlæg i ”de tolv” samt for bilag og billeder. Alt bliver set og læst med interesse.

Men i særlig grad tak, fordi I alle har besvaret vores indbydelse til d 24/4. Det glæder os meget, at så mange af jer har lovet at komme. Desværre er der jo enkelte, som ikke kan komme. Men vi forstår godt, at sådan vil det altid være; og selv om vi vil savne dem, vil de ikke være ude af vore tanker.

Tanken med at indbyde så mange er ikke først og fremmest at fejre fødselsdag, men mere at benytte lejligheden til at bringe familien sammen for at bevare fællesskabet og forbindelsen til vore rødder. Vi er jo nogle stykker, der har leget med tanken om at lave en ny sammenkomst i lighed med den, vi holdt i anledning af mors 100-årsdag; men det er jo ikke blevet til noget endnu, og nu er der snart gået 7 år siden. Så det var vel på tide, at der kom et initiativ. Varigheden denne gang er jo noget mindre, men til gengæld får I jo så mødet med Annas spændende familie i tilgift.

I dag har vi været til gudstjeneste i Gauerslund. Her traf vi Gerda, som inviterede os til Andkær i aften, for at vi kunne være sammen med Grethe og Gunnar.

Selv om foråret ikke forhaster sig i år, så har vi dog i dag fået årets første rabarbergrød af friske rabarber, og de var endda så store, at vi kunne have begyndt før.

De første kartofler er også begyndt at titte op af jorden. Men de er da også beskyttet af lidt plastik.

Siden sidst er jeg blevet indvalgt i det kommunale ældreråd. I morgen skal vi i forbindelse med vort månedlige møde til Kolding for at besøge et nyt og avanceret ældrecenter i Kolding, som hedder Olivenhaven.

Den 5. maj skal vi med Y-Mens klubben til Ungarn, hvor vi bl.a. skal deltage i charterfesten for en ny klub i Sopron. Ja, der bliver også lejlighed til et gensyn med Wien.

Den 2. august har vi tænkt os at tage en tur til Rumænien, hvor vi jo også var i 8 dage sidste år. Men vi har fået appetit på mere, så nu har vi meldt os til en 16-dages tur.

Jeg vedlægger udskrift at vores fælles konto i BG-Bank og udklip om den gamle lods Davidsen fra Holtserhage i anledning af hans 100 års fødselsdag.

De kærligste hilsener

til jer alle.

På godt gensyn den 24/4

Anna og Ove

Gjern den 20-44-97

Kære Alle!

Jeg må vist hellere se at få skrevet i de ”tolv” så jeg kan spare portoen. Vi glæder os alle såvel små som store til at komme til Oves fødselsdag, vi har heller ikke set så meget til familien siden guldbrylluppet i Næstved.

Her går livet ellers sin vante gang, jeg har nu ikke fået så meget gjort ved haven endnu, jeg vil gerne have lidt mere varme i luften, jeg har en fornemmelse af at jeg kun er d 4. bedste havemand af vi brødre.

Jeg har skiftet kaninrene ud med høns, børnebørnene og jeg synes det er til meget fornøjelse, selvom Thomas og Amalie er lidt rigelig gavmild med foder til dem, jeg har 3 Americanere og 6 dværghøns, Americanerne lægger faktisk 1 æg hver om dagen, og dværghønsene ca 1 hver anden dag, så der er rigelig æg, til børnene og os, men det er jo ikke så tit vi ser sønderjyderne mer, men Amalie var på ferie for et par uger siden.

Jens har jo vundet en fisketur for tolv personer der udgår fra Åbenrå, som han har stillet til rådighed for familien, det glæder vi os til, men vi vil vente til det bliver lidt varmere.

Vi har lige fået vores varmeregning, vi fik jo fjernvarme sidste år, det er rarere at være fri for at spekulere på olie og reparation af fyret, vi bruger for ca 12.000 om året, det gjorde vi også før, men man regner med at vi skulle kunne spare ca 1.000 kr næste år, nu må vi se om det kommer til at passe, fjernvarmen har nok fået et billigere tilbud på brændsel.

Til slut mange kærlige hilsner

Grethe og Gunnar

Brædstrup d 12-5-97

Kære alle!

Tak for brevene og tak til Ove m7 fam for en rigtig dejlig dag den 20 april, ja tak til jer alle for hyggeligt og godt samvær, det er dejligt at møde de unge og børnene, det er jo for sjældent det sker, vi pensionerede har jo så travlt, forstå det hvem der kan – .

I onsdags var jeg til opstillingsmøde for Vejles Amtsråd i Hedensted Sognegård, jeg har ladet mig overtale til at opstille for Kristelig Folkeparti i Brædstrup kommune, man har skønnet at det var klogt at have en lokalperson fra hver kommune, vores spidskandidat er Elias Meldgård, som var på Brædstrup Trælast i mange år, men nu har sin egen Trælast i Løsning, jeg fik da også hilst på Niels Kristian Knudsen, der sad i Amtsrådet i flere år, jeg var jo som pige i hans hjem fra 1945-46 i Andkær Skovby.

Kr. Himmelfartsdag var Lars og jeg sammen med Bents mor og de øvrige søskende oppe veds Lis og Eigil og dele boet efter Bents fætter, Farmor er arving, men hun har jo ikke brug for ret meget af det, jeg har aldrig set en privat person det havde så mange bøger, en stor del var dog russiske og tyske bøger, men der var mange fine danske bøger også, Lars og jeg fik da også en kasse med hjem.

I store Bededagsferien var jeg 2 dage til KRFs landsmøde i Kolding, for KRF det var et meget positiv landsmøde, hvor alle var meget indstillet på at gøre en indsats for at få partiet ind på Christiansborg igen, til frokosten kom jeg til at sidde ved siden af Jan Sjursens far, han var en meget frisk mand og vi fik en god snak sammen.

Til pinsedag har inviteret Jutta og Jens, Grethe og Gunnar, Gerda og Astrid, jeg regner med Astrid og Balou bliver nogle dage, jeg vil også spørge Anna og Ove om de har lyst til at være med, i de her dage er de jo i Ungarn.

Lars har sat sit hus til salg, jeg tog med ham hjem torsdag aften og blev fredag, vi hjalp hinanden med at gøre haven rent, Lars gravede og slog græs og jeg tog det lettere arbejde. De skal til at bygge nogle seniorboliger her i Brædstrup, jeg skal ud på Pejsegården til et informationsmøde onsdag aften, for at høre om det er noget for mig.

De kærligste hilsner fra Edel

d. 3/6-97

Kære Alle!

Mange tak for breve og Bilag.

Så fik vi åbnet St. Bælts Bro og Tunnel i søndags d 1/6-97, jeg fulgte de fleste af festlighederne i TV, det er vel nok en teknisk triumf, enten man bryder sig om det eller ej, der blev udtrykt megen vemod over at de hvide færger ikke mere sejler på Bæltet. En dame fra Kildevælde Kirken tog for en 2-3 uger siden på et besøg i Århus for endnu en gang at rejse med de hvide færger. Min sidste tur var da jeg rejste tilbage til København fra Oves store fødselsdagsfest, så også tak for det – Ove..

Kirtsen Jensen skulle netop1/6 rejse på et 8 dages højskoleophold i Skagen, hun skulle netop med det tog fra København, der var det første, som skulle køre under Bæltet, så vi får nok at høre, hvordan det føltes, det må være meget tidsbesparende for de der pendler frem og tilbage, men det må blive et savn, ikke at se færgerne sejle frem og tilbage , og som en spurgte i min avis” hvem skal så fodre mågerne”?

Jeg talte med Gerda i aftes, hun havde travlt med sin have, det er da vist lige strengt nok for Gerda med alt hvad der er at gøre. Gerda ville vist også gerne bo i noget lettere, men det er vel heller ikke så let at løsrive sig fra et sted, man har boet i så længe.

For en uge siden kørte Kirsten, Oda og jeg en dejlig tur ud i det grønne landskab.

Kærligste hilsner til jer alle

fra Sinne

Århus 5. juni 97

Kære Alle.

Glædelig grundlovsdag!

Jeg er på et hurtigt visit ind om Blåmejsevej på vej hjem fra arbejde. Det ser ud til at jeg kan overleve som selvstændig. Resten af året har jeg aftale med et projekt for bosniere i Vejle, hvor de skal erhvervskvalificere sig (som det hedder, læs: Finde sig et arbejde!), og det fylder onsdage og fredage op. Om torsdagene skal jeg drive psykoterapi på Røde Kors’ centre i Nordjylland. Så nu må jeg nok købe en lidt større bil…

I øvrigt var jeg i Kristiansand i pinseferien og se til mit hus.

Lejerne vil gerne købe det, så nu er vi ved at finde en retfærdig pris, – så har jeg ikke længere en ”retræte-mulighed” op til oliemilliarderne…. (Nå, jeg har nu stadigvæk 12 års pensionspoint!)

”17.mai! var pragtfuld deroppe: Sol, massevis af glade, unge folkeklædte børn & voksne på .Jeg havde en ung dame far vores bofællesskab med mig (Gitte, hendes to børn på 4 & 8 var i Sorø hos deres far) hun havde aldrig oplevet 17. mai før. Meget spændende. – Og mine gode naboer er lige så kære venner (selvom de har solgt deres halvdel af huset og er flyttet ind til centrum).

Kære Anna og Ove.

Tusind tak for dejlig 70-+års fødselsdag. Den nød vi virkelig!

Billeder vedlagt.

For resten var Far, Jørgen og jeg i Fredericia sidste torsdag til messe for handicap-hjælpemidler. Far fik et generalcheck af sin kørestol, med en rapport hjem til kommunen, og så prøvede han elektrostimulator som fjernede spændingerne i den lammede arm på 20 min! – Han overvejer vist at investere i sådan en…

Nå, nu vil jeg slutte for denne gang- Det er altid en ære at få lov at skrive i vandrebogen!

Kærligste hilsner   Ole

Ja jeg må vel hellere fortsætte lidt selv ellers tror i vel ikke den har ligget her – som Ole skriver var vi i Fredericia til Messe, men tiden var kort fordi Ole kund havde Formiddagen fri.

Århus 5/6 -98

Kære alle.

God grundlovsdag.

Ja nu jeg hellere få sendt Bogen den har ligget her på lager lidt for længe.

Nu begynder sommeren. Vi har det ……………………………………………………?

Fuglebiller? Er meget støjende-

Ole var forbi i aftes, men som sædvanlig hurtigt så jeg havde ikke ham til at så, skrev så vi, og – selv- så fik vi trafik over Store bælt så nu kan Nyrup få delt Pinsepakke ud.

Jeg har regnet ud at det var 700 ……? I år.

Nu har vi altså fået Storebæltsbroen færdig – og så må vi se at bruge den.

Hilsen  alle fra

Poul i Trillebøren

Han skulde allerede med Tog fra Vejle 14.15 til Holbæk.

9/6 ” Nordlyn”

Ja Ole kom forbi i dag hel Time med Foto så nu kan jeg så få sendt dem af sted så det ser nogenlunde pænt ud.

Jeg har d.d. været til Tandlæge ( Kvinde selvfølgelig- nå det kan ikke limes mere sammen så nu skal jeg have lidt moderne i overmunden af den slags der kan tages ud, den slags fik min Mor allerede i ca. 30-35 års Alderen- hvorimod min Fra aldrig har været ved Tandlæge-

Jeg må hellere slutte og ønsker alle god sommerferie. Selvfølgelig i udlandet for Århus kommer i vel ikke.

Jeg ser Ove har Indsamling er det til ekstra Pension?

Kærlig hilsen til alle og tak for samvær

“Karlsbo” 24-6 97

 Kære alle!

Tak for breve, hilsener og samvær.

Her står alt vel til, bortset fra at det kniber for os at holde trit med ukrudtet i haven.

Vi har spist nye kartofler i flere uger, men vi har ikke begyndt på jordbær endnu, vi har kun senga sengana.

Tak fro samværene i forløbne periode, mange af os har jo været sammen et par gange.

Vi er spændte på hvad der sker med vores vej i forbindelse med udvidelsen af Billund lufthavn.

 De kærligste hilsener

 Jutta og Jens

Fasters Hus 1-7.97

Kære alle!

Ja Huset står her endnu, men sikken et uvejr vi har haft, hvor var det dog uhyggeligt, nu forstår jeg hvor forfærdelig magt vejrguderne har, det er store træer der går helt i knæ, men der skete da heldigvis ikke noget her, jeg havde Sussis hund ”Amanda” hun var så bange og lå under sofabordet.

I dag har det regnet det meste af dagen, så det er så medmedtaget i haven.

I morgen kommer Sussi og Jan, de bliver her et par dage, Sussi har Vikar på og Jan kører frem og tilbage, det glæder mig at få besøg, Sussi og jeg skal på Havnen efter rigtige Gilleleje rødspætter, de starter deres ferie om 14 dage, de skal jo som vanlig sejle, så vi ønsker jo roligt og godt vejr, Rasmus skal med sin far 14 dage til Italien, Louise tager muligvis med en veninde på Interrail, jeg ønsker alle en rigtig god sommer og sender de kærligste hilsener

Joan

Andkær d. 4-8-97

Kære alle.

Tak for brevene, udklip og de dejlige billeder, og for samvær siden jeg skrev, men må jo desværre starte med at undskylde bogen har holdt sommerferie her, var ikke klar over der var gået så lang tid, men mine 3 børn fik så set den, Birgit og Vidar har været hjemme, og så var Erling og Bente med partner også hjemme, dejligt vejr så vi grillede den aften, så dejligt. Bodil var i Lanzarote, Martin og Maria i Tyrkiet, Jan Harry har jo startet som journalist så får han vist ikke ferie men er så glad for arbejdet. Erling ringede i dag er sydpå og de vil også til Frankrig, ringede hjem i dag alt står godt til. Anna Lise inviterede på middag i går, kørte også ud i omegnen især ved Gårslev var høsten i fuld gang, et sted var der endda plovet lidt, så kedelig ud med den sorte muld, tegn på sommeren går på hæld, men har jo haft en dejlig sommer, da først den kom i gang.

Mary har haft besøg af Esters 2 små og kom ind på vej hjem fra Hvidbjerg, dejligt alle så glade og søde, sender et par udklip med, er jo huset på Hans´ jord, sender også om Onkel Jørgens jubilæum. Jens Kristian må jo være vores fætter.

Kærligste hilsener til alle.  Gerda

Næstved d 4/9-97

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, udklip og billeder.

Fra den 24 til 29 august var vi som sædvanlig i Marielyst, der var ingen af familiens medlemmer der besøgte os, vores naboer var der nede et par dage, temperaturen indbød ikke til de store aktiviteter, så vi nøjedes med at gå til stranden og der var jo også godt at være.

Bogen har holdt varmeferie her hos os, men i morgen bliver den afleveret til Edith på hendes fødselsdag.

Ellen har boet på plejehjemmet ”Åsen” siden den 20 juni, og hun har faktisk rettet sig en del, siden hun flyttede ind, hun sidder i kørestol, men nu kan hun da ringe til os igen.

I går havde Næstved besøg af Dronningen og prins Henrik, og Ellen var sammen med 5 andre kørestols-brugere inde i byen og se regentparret køre i karet rundt i byen eskorteret af Gardehusarerne, bagefter var de på café og få chokolade og kager, så det var en oplevelse, som de ældre var glade for.

Andreas har været 3 uger på sprogskole i England, men alle 3 drenge har da også været her på ferie, nu rejser de selv med toget, hvis ikke forældrene kommer med.

I haven kører vi nu på lav blus, det hører jo årstiden til.

Mange kærlige hilsener         

til jer alle fra

Karen og Kristian

Næstved d. 14.9.97

Kære alle!

Først tak for indlæg m.m. i ”de tolv”.

Ja så går sommeren på hæld, i dag har vi både sol, blæst regn og haglvejr. Tanja og jeg nåede da at være ude i en voldsom byge, og det havde jeg nu rigtig fået tøj på til.

Jeg har jo været på en uges bridgetur på Færøerne her sidst i August, det var en meget stor oplevelse, jeg havde nok ikke troet det var så smukt deroppe, de høje stejle klipper er så grønne, og der løber utrolig mange små fosser ned af klippesiderne, og får er der overalt, hvor der er grønt græs, det er ubegribeligt de kan stå fast.

Desværre var Mogens blevet indlagt på sygehuset men en mistanke om en lille blodprop i hjernen.

Det går sådan set godt nok, men p g af en forstørret blærehalskirtel, som de ikke tør operere, kom han hjem med kateter, det er lidt besværligt, men vi vænner os vel også lidt til at klare det.

Og tak for breve og hilsner til fødselsdagen, vi holdt fødselsdag i 2 dage, så da var Mogens hjemme på forlænget Week-end.

Om søndagen var Anders så på besøg med de to oldebørn, et par dejlige drenge, specielt den yngste Jonatan er utrolig glad for Tanja, så de kan rigtig lege sammen.

Nu de kærligste hilsner til alle

Mogens og Edith

Vejle 3/10- 97

Kære Alle!

Tak for brevene.

I dag er det Gerdas fødselsdag, Birgit og Bodil kommer med flyveren til Billund kl. 19, og så skulle der stå en lejebil klar til Birgit. Jens og Jutta kommer her ved 14.30, og tager Balou og mig med, Ove og Gunnar kommer i aften og vil så køre os hjem, derfor skriver jeg her kl 12.30 i al hast, så jeg kan spare portoen og turen på posthuset.

Jeg var uheldig at falde og brække v. arm + en flækket øjenbryn 1. sept. Det var en frygtelig tung og besværlig gips at gå rundt med, men nu er det overstået, 1/10 fik jeg gipsen væk, så nu kan jeg igen blive ordentlig vasket.

De første dage enarmet var ret så håbløse, jeg ringede til hjemmehjælpen, sygeplejersken, jeg talte med var hånlig og uforskammet, hjælpen hun allernådigst vil give mig var lig nul, så jeg blev aldeles rasende, og det blev ikke til noget, men sørgelig er det, som gamle folk bliver behandlet i dag. En nabo gik med hunden de første dage, og Ole har været utrolig flink til at komme, og det er Balou vildt begejstret for, så får han lov at strække ud, Ove har også kørt den lange vej fra Fredericia for at gå med ham og Hanne og Gerda har også tilbudt sig, så alt i alt er det gået godt.

En kvinde i en af husene i nabolaget blev fundet død og meget lemlæstet 28/9, det blev det store politiopbud, jeg blev også afhørt. Det var datteren der fandt hende, kvinden var 56 år og dranker, havde ligget død en ugestid eller mere, hun havde en lille gravhund, på godt et årstid, den virkede nervøs og aggressiv og var meget gøende.

Slutresultatet ser ud til at blive, at det er hunden der har ædt af liget, stakkels lille hund.

Det har været en grim oplevelse for mange, men kan måske stive naboskabet lidt af, det er et meget socialt belastet miljø, med megen hærværk og uro, men vi må holde hunde, de fleste lejligheder og huse er rummelige og pæne, og omgivelserne er virkelig dejlige.

Slut for denne gang

kærlig hilsen

Astrid

Fredericia, den 10/10-97

Kære alle sammen.

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og ikke mindst, fordi I var med til at gøre min 70-års fødselsdag til en festlig oplevelse. Også tak for jeres gaver, som letter og beriger min hverdag. For pengene købte jeg mig en ny meget avanceret cykel med 4 gear, bremser både på for- og baghjul, samt dynamolygte, der tænder med en kontakt, og drivkraften sidder inde i forhjulet uafhængig af vind og vejr.

Vi har været meget glade for den varme sommer, vi har nydt det fine vejr i haven og i vandet, og havens varmekrævende afgrøder såsom tomater og agurker har været bedre end nogensinde før.

Vi har været på to udenlandsrejser. Vi var på en 8-dages tur til Ungarn i maj og på en 16-dages tur til Rumænien i august, begge rejser meget oplevelsesrige.

Poul er blevet ansat som IT-chef på Keminova her i Fredericia, så han slipper for den lange tur til Århus. Bodil hat taget uddannelsesorlov for at fuldføre sin uddannelse som skolepsykolog. Vi var for øvrigt derinde sidste Week-end og havde gode dage; men vi traf ikke Stig, han var i Korea – igen. Jonas fortalte, at han var faldet godt til på Gymnasiet i Gl Hellerup. Både Eva og Esben begyndte i den forkætrede folkeskole til aug. Men foreløbig har de vist ikke noget at brokke sig over.

Sidste fredag var vi med til at fejre Gerdas fødselsdag sammen med Astrid + Birgit og Bodil fra Norge, og i onsdags var vi igen i norsk selskab, Astrid havde besøg af Else og Jens og havde inviteret os også. Tak til både Astrid og Gerda. Jeg siger også tak til Jens og Gunnar for fisketuren på Aabenraa Fjord. En god dag, selv om det var småt med fisk.

Vore kærligste hilsner og bedste ønsker

Anna og Ove

Tak til Ole for de gode billeder.

Gjern 17-10-97

Kære Alle!

I morgen skal Grethe og jeg til Skanderborg, for at se hvordan Lars har fået sig indrettet i sit nye hus, så vil jeg se om ikke jeg kan træffe Edel og aflevere bogen til hende, portoen er efterhånden blevet dyr. Her i Gjern går livet sin vante gang, vi har heldigvis haft besøg af børn og børnebørn i efterårsferien. Karsten er jo i gang med at læse teologi i Århus, han bor sammen med to andre studerende i en 3 værelses lejlighed i Brabrand, så er de fælles om køkken og toilet, det går helt fin, men han var uheldig at brække næsen, men den er vist groet rigtig sammen igen. Jens Peter er jo så småt begyndt at søge et embede som præst, han var jo kun vikar for en der havde orlov på Hoptrup Højskole. Leif har været ved at lave en større Carport, så han kan have traktoren og Campingvognen inde. Desværre fik vi for lidt ud af kartoflerne i år, de fik det for tørt, så de er meget små, men der er da nok til os selv.

Vi har nu ikke set så meget til min familie i sommer, det er nu vist vores egn skyld, jeg er blevet rigelig engageret i et par foreninger, og man bliver jo ikke yngre som tiden går.

Det var da en kedelig oplevelse for Astrid, med genboen der døde.

I dag har jeg slagtet hanekyllinger, nabokonen kan ikke lide når de galer om morgenen.

Daniel har i dag hjulpet mig med at køre affald, han fortalte at de havde været over ved faster Sinne, de har været en tur i Kastrup.

Til slut mange kærlige hilsner

fra Grethe og Gunnar

Brædstrup den 7-11-97

Kære alle.

Tak for brevene og tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

Den 9 august, én af de rigtig varme dage flyttede Lars til Skanderborg hvor han har købt en villa på 144 m2, sidst Lars købte hus (september 87) var Bent med til at handle, denne gang havde Lars fået Gunnar med og det havde han megen nytte af.

I søndags var Lars og i Randers og fejre Hannes 36 års fødselsdag, jeg blev så deroppe et par dage, om mandagne var Rebecca og jeg spadserende ind til byen for at købe støvler, men det lykkedes nu ikke og finde et par, der passede både til Rebeccas smag og pengepungen, hendes mor mente nu heller ikke hun havde brug for dem.

I dag har jeg så været til 91 års fødselsdag på Klovenhøj, det var min svigermors genbo Helene, jeg kom til at sidde ved hendes svigersøn, der i 25 år havde været Direktør, i onkel Jørgens Firma, 1ste januar gik han på pension eller hvad det nu er det hedder, han er 63 år, hedder Harry Lindved, hans bror Gunnar Lindved tjente ved Julius Thomsen i Andkær, så ham er der nogen af jer der kender, han fylder for øvrigt 70 år i dag, så Harry og Erna skulle til fest i aften igen.

Så er valgkampen i gang, jeg har som en af Kristelig Folkepartis kandidater til Vejle Amt (17 i alt) været til mange møder m.m. for øvrigt synes jeg det har været spændende, men jo også givet en del arbejde, i næste uge skal jeg ud med valgavisen, så vi håber og tror på et godt valg.

Vores meget afholdte præst Niels Grymer fik fra 1. august en ny stilling ved Margrethe kirken i Ålborg, vi savner ham, Berit Hune Jørgensen Hørning overtager stillingen 15 november, der var 19 ansøgere.

De kærligste hilsner

til jer alle

fra Edel

d. 4-12-97

Kære Alle!

Tak for Jeres breve og indlæggene i ”de Tolv”.

Jeg har med interesse læst om Svenning Pedersen, som jeg kan forstå, nu har den gamle gård i Gl. Sole, jeg ved også der fandtes en Hollandsk Vægt, hvis det er den, han står med i hånden kender jeg den ikke, jeg husker en lille lys trææske med fine blanke lodder i, Mor fortalte mig, efter at de var flyttet til Sellerup, at de havde glemt den Hollandske vægt, burde han ikke have gjort Far og Mor opmærksom på det; men har måske ment den hørte til gården, den stod i et af udhusene.

I morgen skal jeg til en forundersøgelse med henblik på operation for grå stær, I kan nok se på skriften, at jeg ikke ser så godt.

De kærligste hilsner fra Sinne

Nordlyn Århus

20-12-97

Utroligt at denne Bog allerede er her igen, jeg synes den er lige afgået og nu er det snart Jul—så jeg kan nu ønske alle glædelig Jul og godt Nytår med. 2 valg- Ole skulde komme hjem til Jul men skulde først have fanget en økologisk and ………..? så måtte han til Nordfyn efter 2 stk- én skulde de selv bruge i bofællesskabet og en her til os.

Else vil komme en tur mellem Jul og Nytår for at holde 50 Års Fødselsdag m faren 29/12-97 ellers kommer der sikkert ikke nogen i Julen-Vi har jo også lige haft valg og fik ny Borgmester den gamle kunne jo bruges i Kbhvn til Indenrigsminister- håber han klarer den han kende jo ikke vores skraldemand for 1 År siden.

Jeg går til Øjenlæge hvert ½ år det er den grønne Stær han er ude efter – men endnu synes han ikke den er stor nok, jeg læser Avis uden Briller så Øjenlægen synes det gaar godt nok.

Jeg vil slutte her- med Hilsen fra Jørgen og Ole og ønsker god Jul og godt Nytår.

Poul

“Karlsbo” d 6-1 1998

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for jule og nytårsbrevene.

Her står alt vel til, vi nyder den milde vinter så længe det varer.

Jul og nytår er gået stille og rolig. Vi var i Vejle og Bræstrup, og ellers har vi hygget os hjemme.

I forbindelse med lufthavnsudvidelsen, skal der en del vejomlægninger til, vi må forvente en større vej øst for os, den nuværende billundvej bliver formodentlig en slags stillevej, nogle tror det med fører øget byggeri.

 De kærligste hilsener

 Jutta og Jens

Hvidovre 12-1-1998

Kære alle!

Ja så har vi taget hul på et nyt år! Og hvad det bringer ved vi ikke, men håber på et godt helbred, og gode begivenheder, altså et lykkeligt nytår.

Jan er blevet 50 år, der jo blev fejret på dagen med en vældig reception i firmaet ca 150 mennesker. Morgenen startede på Vejlesøvej kl 6.30 med alle vennerne med flag stjernekaster og morgensang på lørdag fester vi så igen 65 mennesker i ” Domus Medici” Lægernes hus i Kristianiagade hvor Sussi og Jan også holdt deres bryllup. Sussi og Louise Mia og Jan rejser på skiferie drengene skal ikke med – Rasmus vil hellere med sin klasse på skiferie, Rune skal i Kongens Klæder ½-98. Amanda og jeg skal hygge os med Rasmus, vi går så lange ture ved Furesøen, Sussi og Jan har ellers fået et stort problem, vores hushjælp har fået en Diskusprolaps, og det er meget svært at få hjælp, folk bliver forskrækket over det store hus, deres hushjælp har de haft i 4 år, så hun bliver svær at erstatte.

I går var jeg en tur oppe i ”Fasters Hus” der har været så mange indbrud i sommerhusene i Gilleleje, mine 2 naboer har også haft besøg, men jeg er da heldigvis gået fri, det ser ud som om de er gået efter sommerhuse med parabol på taget, men hvor var det dog mildt og dejligt, løgplanterne pibler op, og der var røde juleroser i fuldt flor.

Astrid det var dog uhyggeligt det du har oplevet, du har da været meget uheldig men forhåbentligt er du nu o.k.

På onsdag skal faster Sinne så have ordnet sine øjne, jeg var med hende til forundersøgelsen og jeg tror at det bliver godt, de beholder hende så et døgn efter operationen, jeg vil slutte mit indlæg og send mine kærligste hilsner til alle fra

Joan

Andkær 27-1-98

Kære alle.

Tak for brevene. Det er Birgits fødselsdag i dag ”til lykke” til Jens Peter der er blevet præst i Ikast med ønsket om alt godt for jer alle.

Erling har været så uheldig at få et slemt brud på højre arm, kom på Kolding sygehus, er brækket 2 steder ved albuen, var på operationsbordet et par timer, har også et par gange måttet ind på Viborg sygehus da det siver fra såret så får han penicillin, er meget plaget af det, håber inderligt armen bliver god igen. Han var på kursus på Kolding fjord ville gå en tur ved stranden om aftenen, overså en kæde der var spændt over, burde vel have haft lys.

Sinnes øjenoperation gik heldigvis godt men skal jo dryppe 3 g i døgnet.

Trods det har frosset den sidste tid er det gult af erantis her foran huset vintergækker og andet kommer også, og pilen er ved at have hvide gæslinger, nyder det hvert år.

Kærligste hilsner

Gerda

Næstved d 18/2-98

Kære alle!

Tak for brevene og udklip.

Den 28 januar døde Karens søster Ellen, hun nåede lige at blive 92 år, og hun sov stille ind efter et langt liv.

Bisættelsen foregik fra Kapellet på Næstved Kirkegård, og i formiddag har Karen og jeg været på Herlufsholm Kirkegård, og overvære Ellens urne blev sat ned i familiegravstedet.

Mogens og Kirsten er på skiferie i Norge i denne uge, men det er vist så som så med skiføret, og i næste uge er det familien far Bunkeflo, der skal langt op i Sverig at stå på ski, så de mener nok, der er sne, hvor de skal være.

Ja, det er jo en skam med den hollandske vægt, at den blev efterladt i Gammelsole, men far opbevarede den nu heller ikke på en iøjnefaldende plads, så vidt jeg husker, var dens plads oppe unde taget over for tærskemaskinen, hvor den jo også blev brugt i påkommende tilfælde.

Kristoffer skal konfirmeres d 9 maj i Bunkeflo Kirke, på samme dato blev vi inviteret til dobbeltfødselsdag hos Kjeld (Rahbæk) og Kay, så det blev flyttet en uge frem, på denne dato fylder Jill 50 år, så måske der kan holdes 3 dobbelt fødselsdag, det må tiden vise, og Kirsten fylder 51 den 9 maj.

Til slut vil jeg sende jer alle

de kærligste hilsener

Karen og Kristian

D 2.3.98

Kære alle!

Først mange tak for breve og udklip, jeg kan godt huske vi havde den gamle hollandske vægt over i laden i Gl. Sole, det ville jo have været morsomt at have den, men godt den ikke bare er smidt væk.

Og så er vi blevet inviteret til fødselsdag i Fredericia igen, vi tæller på knapper endnu, Mogens har nok ikke kræfter til at klare turen, men jeg kunne måske få Mogens ud på Birkebjerg, der er han ikke ked af at være ude.

Og så som vi troede foråret var godt på vej, forårsblomsterne myldrer jo op af jorden, og træerne har store knopper, som kom Kong Vinter igen, vi har haft både frost og sne, men sneen er da væk igen og nu er det blevet regnvejr, og godt for det, jeg skal en tur i byen så er det rart med bare veje.

Jeg har meldt mig til en Bridgerejse til Alsace i 8 dage fra d. 24 maj, det er den samme rejseleder, som jeg var med på Færøerne, og han var meget behagelig at være med, det er en bustur, så det bliver en lang køretur.

Til slut de kærligste hilsner til alle

Mogens og Edith

Vejle 19-3-98

Kære alle!

Tak for brevene.

Ja, så nærmer foråret sig, jeg plukkede både skovmærker og anemoner den 26 februar, det har været en regnfuld og mild vinter, selvom marts har budt på både sne og frost, så har solen alligevel magt, men jeg har endnu ikke set den gule følfod eller violer, og først da er foråret kommet.

Valget den 11 marts var spændende og endt alligevel med Nyrup fortsatte, en skuffelse, ja, jeg havde gerne set en borgelig regering, men med de konservatives nederlag, og den splid der er i partiet, var det nok bedst det gik som det gik. Nu er de borgerlige langt fra magten og Nyrups regering styrket. Uffe Ellemann er gået af som politisk leder og senere som venstres formand, han er mand, jeg altid har sat højt, trods hans arrogance og frækhed, men har taget alle de næser han fik med godt humør, og sagde også ved sin afgang, at hvis man begår hybris, så bliver man straffet. Per Stig Møller meldte så i dag, at han ville gå af som formand, og mon ikke Hans Engell gør ligeså, han har ikke opført sig pænt på det sidste. Meget tyder også på der er kræfter blandt de unge, der kan tage fat, det er nok det bedste.

En storkonflikt lurer om hjørnet, vi fik lidt udsættelse i dag, men faren er ikke drevet over.

Anna inviterer til fødselsdag 4 april, håber hun får en god festdag, og at konflikten ikke blander sig.

Edel kommer nok på mandag for at deltage i generalforsamling om aftenen på biblioteket i Vejle, i osteoporoseforeningen, men bliver nok kun til tirsdag, da Ragnhild har fødselsdag og Edel skal opereres i armen fredag.

Ellers går livet sin stille gang her, Balou har lidt besvær med poterne, man er lidt for gavmild med saltet, jeg må gerne vaske og smøre poterne, men hun gør sig straks stor umage med at få det hele slikket af igen.

Til slut de kærligste hilsner

Fra Astrid

Fredericia, den 1074-98

Kære alle sammen.

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” med diverse bilag. Men denne gang en særlig stor tak til jer alle for gode hilsener, flotte gaver og jeres besøg ved Annas 70-års fødselsdag. Vi synes, at vi havde en dejlig dag, og det ydede I et godt bidrag til. Desværre var der jo enkelte, der ikke kunne være med; men tak også til jer for gode breve, venlige ord, kærlige hilsener og den flotte gave.

I dag er det så fars og mors 86-års bryllupsdag. Jeg husker tydeligt deres festlige sølvbryllup, som dog vist var lidt hård ved fars tegnebog. Og i går var det så den 9. april, en dag, som også kalder minderne frem.

Mandag (6/4) havde Anna ”åbent hus” og det myldrede ind, så der næsten ikke kunne skaffes siddepladser til alle. Men Anna var godt forberedt, så der var rigeligt med god mad til alle, og drikkevarer manglede heller ikke. Og heldigvis havde vi gode hjælpere i Bodil og Mary. Endnu har vi et væld af flotte blomster i stuen til et minde om dagen.

I dag agter vi at besøge kirkegården i Fjelstrup, og i morgen tager vi på kirkegården i Ø. Snede sammen med Gerda og måske også Astrid.

I år vi høstet rabarber allerede i marts, og græsplænen måtte også slås i 1. forårsmåned.

I Kirkens Korshær har vi oprettet en ny genbrugsbutik. Den har fået en flot start, men har også krævet meget arbejde af mange mennesker.

Til lykke til Jens Peter med den nye stilling i Århus. Så kan vi måske glæde os til at få jeres besøg en gang imellem?

De kærligste hilsener og ønsket om megen samvær med jer i sommerens løb.

Anna og Ove

Gjern 17-4-98

Kære Alle!

Tak for breve m.m. i ”de tolv”. Og tak til Anna og Ove for en meget festlig fødselsdag. I lørdags var vi til Natasjas 2 års fødselsdag, vi var 28, men nu har de jo fået lidt mere plads, jeg tror de er faldet godt til i Ikast, de er i hvert fald blevet taget godt imod af menigheden. Ude på Herredsvejen er de ved at installere træfyr, en der skulle udnytte brændslet ekstra godt. Karsten er i gang med at finde en lejlighed, evt. sammen med en kammerat, der hvor han bor nu har han lejet af en kammerat der kommer tilbage 1. juni.

Her i Gjern går livet ellers sin vante gang. Jeg har fået nogle høns i stedt for kaniner, og den ene har allerede ruget et hold kyllinger ud. Ellers er det ikke så meget vi har gjort ved haven endnu, jeg kan ikke rigtig klare mig for mine brødre med tidlige kartofler, men jeg tror nu også min jord er lidt mere kold og fugtig.

I år har vi tænkt os at tage en tur til Norge sammen med Y mens cluben det er sammen med vores venskabsklub i Bergen, vi har sammen lejet en bus til en 8 dages tur rundt i Norge, blandt andet Guldbrandsdalen og Lillehammer, men det er jo ikke sikker vi får lejlighed til at hilse på Else.

Vi har lejet hytte fra den 18-7 til 25-7 på Mørkholt Bibelcamping.

Det var en overraskelse, at Jens Peter er blevet overlæge i Århus, han har været en lille tur ude ved os, vi håber at både familien og han bliver glade for at være i det jyske.

Til slut mange kærlige hilsner

Fra Grethe og Gunnnar

Brædstrup den 27-4-98

Kære alle!

Tak for brevene og tak til Anna og Ove for en rigtig dejlig fest den 4. april i Hybylund.

Så er det beklageligvis storkonflikt i lille Danmark, det virker absurd, når man tager i betragtning hvor dyrt det bliver for landet, blot for en uges ferie oven i 5 ugers ferie.

Birgit fra K.B.H: ringede i dag, vi havde planlagt, hun skulle komme her den 6 maj og blive til den 12, togene kører godt nok, men der kører ingen busser fra Horsens til Brædstrup, Birgit havde købt billetter dagen før konflikten udbrød, det kom nok lidt bag på os alle, det er jo ikke let at vide hvornår benzinen slipper op, vi aftalte at vi ville se tiden lidt an, kun kan jo vente med at få billetterne refunderet, til vi kommer en uge længere frem. Vi har ellers haft svært ved at finde en tid vi begge kunne, men det er da kun et lille problem, men det er slemt når det går ud over både de der venter på at blive opereret og dyrene som det kniber med at få mad frem til.

Den 23 maj har Bents søskende m påhæng, min svigermor og jeg planlagt en udflugt ned til bl.a. Glejbjerg hvor vi skal ind på kirkegården hvor svigermors søster og nevø ligger begravet, så skal vi spise middag på et hotel eller kro, se forskelligt og slutter så her hos mig til aftensmad.

For tiden har vi i 10 kommuner bl. andet i Brædstrup hvervekampagne i Kristelig Folkeparti, i dag har jeg besøgt 5 og fået 2 nye medlemmer og et ægtepar skulle lige have talt sammen om det.

Så kunne det ellers være rart med lidt bedre vejr, jorden er meget våd her.

De kærligste hilsner

til jer alle

fra Edel

Kære Alle!

Mange tak for hilsener og breve fra de forskellige, det var mange Nyheder på en gang, håber den lille familie må befinde sig rigtigt godt i Ikast, det synes jeg alt tyder på, jeg vil ønske Lykke og Velsignelse over Jeres Gerning i Dag og i Fremtiden.

Jeg er også spændt på hvordan Jens Peter – læge- føler det at komme tilbage til Fædrelandet, du har jo efterhånden arbejdet længe i Sverige. Drengene er måske ikke så glade for det på grund af skoleskift.

Min skrift har det med at opføre sig noget uroligt, det er hø. arm, der ind imellem er lidt uberegnelig.

Vores Kirke arrangerer en tur for os gamle til Orø 27/5, det glæder jeg mig til, jeg har aldrig været der før, Joan har været der en gang med Louise og Rasmus.

De kærligste hilsner til Store og Små

Fra Sinne

Et hjerteligt Velkommen til det lille Nye Skud på stammen – hos Mary og Jesper

“Karlsbo” d 20-6-98

Kære alle!

Tak for breve og hilsener og samvær i sorg og glæde, her står alt vel til, vi går stadig og roder i jorden og prøver at få lidt ud af det.

Vi er kommen i gang med kartoflerne, jordbærrene står på spring, men vi har kun funden en enkelt moden endnu. Indtil nu har vi fået mindre regn end vi  havde brug for, så vi prøver at supplere lidt enkelte steder.

Bønderne på egnen vander også på livet løs.

Afgrøder her står ret pænt.

 De kærligste hilsener

 Jutta og jens

1998

Kære alle!

Så blev Rasmus student, det skete 16-6 fra Virum Gymnasium, og vi havde en dejlig dag med sejltur på Furesøen, vi havde den glæde at have besøg af faster Edith og faster Sinne, hvad Rasmus vil, ved han vist ikke rigtig han vil læse medicin, men vil godt have en pause, i denne weekend sejler Jan Sjælland rundt, det er jo en tilbagevendende tur de er 7 raske mænd ombord, Louise + hendes ven Jonas er på Roskilde festival, Jonas er netop blevet færdig som finmekaniker med medalje, og er blevet optaget på designskolen. Jeg selv leger jo den gamle gartner i Smidstrup, men det har været så som så med varmen, jeg har da nogle dage haft en pind i kakkelovnen, når vinden kommer ind fra vandet er det koldt, så jeg har endnu ikke været i bølgerne, det er ca15 ̊, så jeg venter lidt, ha en rigtig god sommer, og de

Kærligste hilsener fra                                           

Joan

Andkær 26-7-98

Kære alle.

Har beholdt bogen så længe så Birgit kunne se den. Birgit og Vidar var hjemme i sidste uge, hjemme i Kongsberg i går. Torsdag havde jeg alle mine 3 børn hjemme blev vejr til at grille som Vidar tar sig af, sommeren har jo ellers været lunefuld men Gunnars fik nu også et par varme dage i Mørkholt.

”Til lykke” til Rasmus, Maria tog HF eksamen var med da hun fik huen, og også da hun fik eksamensbevis og et legat på 5000 kr, klarede sig godt, festligt at være med til og se så mange dejlige unge mennesker.

Sender et udklip med om Jan Harry, han er nok kommet på rette hylde.

Birgit og Vidar kørte over Sverige og Sjælland denne gang, jeg tog med til København, fredag med tog hjem kom så over og under broen, vi havde et par hyggelige timer hos Sinne, var så inde og se på byen, Birgit og Vidar boede i Vedbæk om natten ud til Øresund, vi har haft dejlige dage men tomt når de rejser, men fået uventet besøg søndag og lørdag.

Håber alle har det godt. Kærlig hilsen    Gerda

Næstved d 4/9-98

Kære alle!

Tak for breve og udklip.

Ja så er svenskerne pr 1 august flyttet over i deres nye hus, der ligger på Orionsvej 14 i Højbjerg, vi var derovre fra den 9 august til 12 august, 1 par af dagene var vi alene med drengene, mens Jill og Jens Peter var i Sverig efter flyttegods, den 1 september overtog den nye ejer huset på Strandengsvägen.

Vi har ikke været i sommerhus i år. Legatets midler rækker ikke til så mange huse mere.

I eftermiddag har vi sammen med Rigmor besøgt Karens bror Knud i Fuglebjerg, han er faldet meget af på den i den sidste tid, så han må have hjælp af døgnplejen døgnet igennem.

I morgen aften skal vi til fødselsdag ude hos Edith , det glæder vi os alle til.

Vi har haft meget hård blæst de sidste dage, så der er blæst mange æbler ned.

Den 22 juni lagde jeg kartofler på samme sted, hvor jeg havde høstet de tidlige, det var sorten Sava jeg lagde, så vi har haft nye kartofler igen nu et stykke tid, og de er fantastisk gode og lette at skrabe, så det skal prøves igen til næste år.

Kirsten og Mogens har det godt, i næste uge skal Kirsten til Prag med en klasse. Fredrik har været på Bornholm med sin nye klasse, og Kristoffer skal til Tyskland med sin klasse, Kristoffar har allerede været i praktik hos en spar købmand, og det gik meget fint, og han var glad for at være der, han kørte bl.a. ud til ældre kunder, og han fik gode drikkepenge (200 Kr), desuden fik han 500 Kr af købmanden og en æske med godter, så det var jo helt ovenud.

Mange kærlige hilsener

til jer alle

Karen og Kristian

Næstved d. 16.09.98

Kære alle!

Først mange tak for breve og udklip. Så er det vist tid at få de ”de tolv” afsted igen.

Arvesagen er ved at være i orden, jeg har skiftet med sønnerne, og mener jeg godt kan blive boende her, jeg er glad for huset og haven og har nogle rare naboer, Tanja vil nok helst blive her fremfor at bo i en lejlighed, vi har også nogle hyggelige hundevenner både tobenet og firbenet og dem vil vi jo nødig rejse fra.

Jeg går også til træning med hende for tiden, og hun er ved at blive meget mere rolig.

Astrid, Edel og jeg havde jo en dejlig ferietur op til Else og jens, de bor utrolig smukt med udsigt ud over Mjøsen og Lillehammer by. De er også utrolig gæstfri, og Else kørte os nogle dejlige ture.

Og så er vi inviteret til fødselsdag hos Gunnar, jeg regner med at tage derover, og jeg tar nok bilen, jeg regner med at kunne få natlogi et eller andet sted.

Jeg ved ikke om Karen og Kristian kommer, men det finder jeg ud af.

Karen og Anders Mogens’ ældste barnebarn har lige fået en lille pige så det var dejligt, de har 2 drenge i forvejen.

Nu de kærligste hilsner

til  alle

Edith

P.S. også tak for fødselsdagshilsener. E.S.

Vejle 1/10-98

Kære alle!

Tak for brevene.

I dag har jeg haft bogen i 14 dage, og jeg må så hellere få den sendt til Ove, så kan han spare portoen, da Gunnar inviterer til åben hus på sin 70-års dag.

Den 19 sept. kom der en lille dreng til stamtræet i præsteboligen i Ikast, hjertelig til lykke.

I dag er det rigtig koldt med kraftig østenvind, så nu må vi have huer og vanter frem, håber frosten holder sig borte lidt endnu, for blomster og frugtens skyld.

I dag var vi på vores vandring ved en kløft, hvor der står nogle æbletræer på skråningen, hvem de tilhører ved jeg ikke, tilsyneladende er der ingen der samler dem op, de rådner i hvert faldt i stor tal. Jeg har før samlet op og fået en god æblegrød ud af det. De får en ublid medfart, når de falder ned i brændenælder og andet, men nogle er store og pæne, jeg tog en rygsæk på nakken og samlede godt 4 kg op, det tager sin tid at skrælle dem, men så kan jeg høre bånd eller radio imens.

Jeg har bestilt tid til Balou på hundepensionen ved dyrehospitalet på Horsensvej, hvor hun plejer at være, hun skal afleveres lørdag inden 12, og hentes søndag mellem 16-18.

Edith regner med at komme med tog til Vejle den 10 kl. 15.23, og så har Jens og Jutta lovet at hente os søndag, Edith rejser igen mandag, hun vil gerne hjem til sin hund igen.

Vi havde som Edith skriver en meget fin ferietur til Lillehammer, Else talte om hun havde ferie i september, og ville komme hernedad, så jeg havde håbet på besøg, men Jens har vist været faldet, så måske er det opgivet, jeg har prøvet at ringe til Ole nogle gange, men han er jo en travl mand, det har i hvert fald ikke været på de rigtige tidspunkter.

Jeg må hellere komme afsted til postkassen, så slut for denne gang.

Kærlig hilsen til alle

Astrid

Fredericia, den 10 okt. 98

Kære alle sammen.

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for interessante udklip m m. Og tak til Astrid for hendes omsorg for min økonomi; men jeg iler med at følge hendes råd. Det kan jo også være, at nogle af Gunnars gratulanter er interesserede i at læse lidt om familiens ”gøren og laden”.

Til lykke til familien i Ikast med sønnen. Vi håber, han kan blive en god legekammerat for vores egne Karl, som er en kvik og glad dreng. Han blev døbt i Hover kirke den 23. aug., og bagefter fejredes ham ved en vellykket familiefest på Jelling kro med afslutning hos familien på Christian Winthersvej.

Familien har for øvrigt været på en dejlig ferie på Mallorca, som alle børn, selv Karl, klarede med bravour.

Til lykke til Jens Peter m. familie med huskøbet. Vi håber, at alle falder godt til i de nye omgivelser, og at vi vil få lejlighed til at se jer noget oftere.

Vi har haft en god sommer uden det helt store rejseri, men vi har dog været på en dejlig tur til Berlin og adskillige ture ud i vort skønne land. Trods vejret har vi haft en særdeles god avl i haven, også af tomater, slatagurker og bønner, og såvel græsplænen som blomsterhaven har været frodige.

Bodil er jo blevet ansat som skolepsykolog i Allerød, og jeg tror, at hun befinder sig vel ved det.

I næste uge er det jo efterårsferie, og vi venter besøg af de fleste af vore børnebørn, nogle med forældre.

Den 29. sept. Var jeg gæst på Storebæltsbroen og var både oppe i pylonerne og nede i ankerblokken; men mere om det en anden gang. Vi glæder os til at fejre Gunnar i morgen og til at være sammen med de fleste af jer.

Mange kærlige hilsener

Anna og Ove

Gjern 22-10-98

Kære Alle!

Tak for brevene og hilsner i ”de tolv” og til min fødselsdag. Vi var glade for at så mange kunne komme, selvom vi var 42, synes vi også vi havde det hyggeligt, men der er selvfølgelig ikke alle man får snakket lige meget med.

Her er alt vel, i dag bliver Jens Peter så 32 år, i morgen skal vi passe pigerne og Thomas. Oliver må vi jo vente lidt med at have endnu.

Det er meget fugtig i haven, vi har fået meget regn den sidste uge, vi har endnu ikke fået gulerødderne taget op men det kan vel også nås endnu, vi har ikke fået så meget ud af vores kartofler i år, dels har vi ikke sat så mange, og dels har de ikke givet så meget dem vi har haft, men så må vi spise noget mere kød. Vi har for ikke så lang tid siden købt 1 gris, og en halv kalv, som vi har delt med børnene, grise er meget billige for tiden, faktisk koster de næsten kun det halve af det de kostede for 1½ år siden.

Den 15 november skal jens Peter så døbe Oliver, jeg er meget glad for at jeg får lov til at bære ham til dåben. Natasja siger han er en stor dreng han vejer også 6 kg, så hun har måske ret.

Til slut mange

kærlige hilsner

fra

Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 13-11-98

Kære alle!

Tak for brevene og tak til Grethe og Gunnar m/ fam for en rigtig festlig dag den 11 oktober i Gjern.

I dag har jeg været på Klovenhøj og fejre Helenes 92 års fødselsdag, og været sammen med Harry Lindved, der i 25 år var ansat i onkel Jørgens firma i Vejle, i de sener år som direktør, nu er han gået på pension, han fortæller næsten altid om den tid og om Tage og Erik, og hvad han har læst i de gamle protokoller, for eks. denne  gang ogt onkel Jørgen til jul forærede mere chokolade  væk til velgørende formål end de solgte i butikken, bagefter var jeg lige inde på Søndergården og hilse på Emilie som længe har været meget syg, men ikke er i besiddelse af tålmodighed, så det var lige ved at være lidt pinligt, der kom en ansat og spurgte om hun ville have et stykke mad, nej sagde Emilie jeg vil gerne have noget kærnevælling, svar: ”jeg vil /ikke til at koge kærnevælling, men jeg skal se om de har noget, og da der ikke kom noget, blev jeg sendt efter kærnevællingmælk  og fløde i Brugsen, og kogte det, det skulle for øvrigt være opbagt og fløde i, da jeg kom tilbage, havde de været med kærnevælling, men hun ville ikke have det , og da hun var færdig med at spise, kom hendes datter, for hende havde hun ringet til for at få hende til at koge vælling, så hun kiggede engang og sagde: hvor mange har du da ringet til?

I går kom min havemand endelig for at ordne forskelligt i haven inden vinteren melder sig, jer havde nu selv fået gravet, da jeg var ved at opgive han kom, men der har jo heller ikke været meget havevejr i sommer.

Er der nogen der ikke har hørt det, kan jeg da fortælle at Hanne 1 juli købte en ejerlejlighed på 120 kvm, med lille have til, også på Skansegade i Randers, hun har fået det dejligt indrettet, så de nyder alle 3 at have mere plads.

Den 29 dec har Ove været så flink og sige ja til at komme og tale til vores juletræsfest på ” De unges Hjem”, og da regner jeg også med Sinne og Astrid er her.

Ja, jeg havde da også en fin tur til København i September hvor jeg var i 3 dage ved Birgit og 3 dage ved Sinne og den 24 havde Lars inviteret Birgit Sinne og mig ud og spise, på Frederiksberg, hvor han har en lille lejlighed og også kan spise, ja det var jo nemt når jeg kunne køre med Lars derover og ligeså hjem igen, og det regner vi så også med Sinne gør her til jul.

De kærligste hilsener fra Edel

Undskyld sjuskeriet ( flere rettelser)

D 3/12-98

Kære Alle!

Mange tak for alle Jeres breve og Hilsner.

Hvis alt går efter planen, har Lars lovet at tage mig med i bilen, når han køre til Brædstrup d 18/12 det er jo meget let for mig. Nu skal jeg gerne have Vandrebogen af sted forinden.

Det bliver ikke et langt brev denne gang, men jeg håber vi nu ses en del af os i Julen. De kærligste hilsner med ønsket om en rigtig glædelig Jul for os alle     fra Sinne

D 8-12-98

Nordkyn Fuglebakken, Blåmejsevej 29, 8210 Århus

At dette er Midten er Jorden jo stillet …….? Er jo den og Toppen af Fuglebakken ) vi kan se over hele Århus – over til Mols og når Fyret blinker på Sydsamsø- af og til kan vi se helt til både Sol og Måne.

Først lidt om mig selv, vi er meget dårligt kørende vi måtte slagte vor Bil 3/9 – og vi har ikke fået nogen igen – vi venter jo at Jens vinder en ny så kan vi købe den gamle- Jeg havde regnet med at finde en Rolls Royce  efter Dronningen eller i hvert fald en Mercedes. Det var nr 3 Fiat 127 jag har haft og de passede mig godt men dem vil Italien ikke fabrikere mere så vi er meget dårlig kørende og Jørgen må i stedet køre på Konfirmationscyklen.

5/9 holdt vi Fødselsdag og Rejsegilde med Inger Cecilie hun var jo 1 År på Sorø Husholdningsskole (det var vist Frikadeller hun lærte nu havde søgt både Århus og Kbhn Universitet men Ingen vil have hende først 1999 var der Plads i Århus – og så havde hun 1 År til overs og så ringede hun til Grønland og der er hun så foreløbig ved en Fanger/ sæl m m. Fruen er grønlandsk Sygeplejerske  med 2 Børn hun rejser rundt i Distriktet og tager Børnene + Inger Cecilie med –De bor i Holsteinsborg- hun har …….? Med 13 Hunde + Slæde.

Torsdag: Ja Ole plejer at komme forbi Torsdag da han den Dag er i Aalborg + Viborg og så kunde han jo skrive lidt for mig, men nu er den blevet 20.30, så nu kommer han ikke han plejer at komme ca 17.00-18.00 og er ude igen efter 1 Time-

15. Dec 98

Kære Alle.

Ja, Fars håndskrift er jo ikke længere, hvad den var….

Håber I kan læse det, – ellers skal jeg lave en ”oversættelse”…

Jeg talte med Inger Cecilie i går – vi ringer sammen et par gange om ugen og ”e-mail’er” ind imellem – der er nu en ganske kort dag i Sisimiut: fra kl 10.30 – 13.30 er solen oppe….. Men hun klarer det endnu, selvom hun savner mere sne!

Jeg er stadig glad for mit arbejde. I maj lejede jeg et (lille) kontor i centrum af Vejle, kun 20 m2, men fint til samtaler. I oktober ville husejeren sælge hele opgangen til ” en professionel investor”, så for at undgå at komme i lommen på en sådan, købte jeg huset i stedet; så fra 1. december er jeg blevet ”bolighaj” ….. (Men 900.000 – for et hus med fire lejligheder og et kontor siger jo lidt om den beskedne standard af stedet….) Foreløbig bliver jeg dog boende på ”Baunsgaard”. Tak for hyggeligt samvær, – især i Gjern.

Kærligst Ole

Karlsbo d 5-1 1999

Kære alle!

Mange tak for breve og hilsener og tak for samværene siden sidst.

Her står alt vel til.

Juleaften var vi hos Juttas søster Jonna på Gl. havn i Vejle, juledag var vi ved Edel i Bræstrup, anden juledag var vi hos Juttas søster Britta i Bredballe, nytårsaften var vi alene hjemme.

Det var ikke megen gang i juletræshandelen i år skovfogeden der har aftaget en del de senere år døde af kræft. Og enken der vilde prøve at køre  firmaet videre kendte ikke vores aftaler.

De kærligste hilsener

Jutta og Jens

Hvidovre 21-1-99

Kære alle!

Ja så er jeg lige kommet hjem fra Vejle hvor jeg har været hjemme til Emily Og Olufs 200 ås dag, 2 x 75 års fødselsdag + guldbryllup -, Oluf havde det da nogenlunde- men jeg var så uheldig, at blive frarøvet min taske, da jeg steg ud på perronen på Vejle Banegård, et lille puf; og væk var manden, der var 2700 kr i min pung + sygesikring og andre personlige papirer, man er dybt chokeret, men vi havde en dejlig fest på Motel Hedegården, og dejligt at være samlet alle fem søskende

Tillykke med ed nye små. Mary og Jesper så fik I stamherren, ja ligeså i Ikast tillykke med dem, herover hos os har vi alle det godt, vi har jo desværre kun store børn, Mia er udstationeret 4 md i Warszawa, og befinder sig godt, Jan prøver jo på at trappe lidt ned, men det er han ikke god til.

De kærligste hilsner til jer alle fra

Joan

Andkær  d. 15-2-99

Fastelavnsmandag

Kære alle.

Må nok starte med at undskylde, at bogen har haft et hvil her selvom jeg faktisk ikke ved om vi må hav eden i 3 uger nu, var snak om det engang mener jeg.

Men tak for jeres breve, samvær er det jo desværre småt med som vi bliver ældre, ja Edel samlede jo mange af os i juli, tak for det, også for den dejlige dag hos Gunnar og Grethe hvor vi jo også så de 2 yngste skud på stammen er et par dejlige gutter.

Går heldigvis godt med Ove må så småt gå i gang igen og har været ude at fortælle om fastelavnsskikke fra gamle dage, var gået godt sagde Anna, men jo en slem forskrækkelse både for dem selv og os alle. Ove har jo været så aktiv, men dejligt han fik så god og hurtig hjælp både i Fredericia og Odense, roser også begge sygehuse har nok også været en nem patient.

Har lige været et par fastelavnsraslere der sang en fastelavnssang jeg ikke kendte, festlig indslag på en grå vinterdag, er slået om til tø, lidt trist da børnene her har vinterferie, har været så flot med solen og  sneen.

X  sender igen et udklip om bjælkehuset på Hans’s grund troede ellers de havde opgivet at bygge da det jo er 9 mdr. siden det brændte.

Har også stået at Ruth Jensen fra de unges hjem i Hedensted, hvor Hans jo spiste, er død af meningitis 3 dage efter sygdommens udbrud, hun blev 63 år, de var gået på efterløn.

Birgit har inviteret mig til La Santa midt i april sammen med hende og Bodil, første gang jeg skal til syden, bliver nok en dejlig oplevelse.

Kærlig hilsen til alle

Gerda

taget ud maj 2000

Næstved d 12/3-99

Kære alle!

Tak for breve og udklip.

Ja så går vi og venter på, at det skal blive forår, men det gør vi vel altid på denne årstid.

Den 21 februar fyldte Jens Peter 50 år, og vi var derovre lørdag og søndag sammen med Kirsten og Mogens. Kirsten og Mogens var dagen før kommet hjem fra skiferie i Norge, Kirsten var uheldig at forstuve ankelen, så hun måtte de fleste dage blive hjemme i Hytten, mens de andre 7, som hun var sammen med, stod på ski.

På hjemvejen fra Aarhus var vi på Østre Snede Kirkegård og kørte lidt rundt i sognet, det var trist at se at gården i Gl. Sole var revet ned bortset fra stuehuset.

Mange kærlige hilsener fra

Karen og Kristian

Næstved d. 6.4.99

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Det er da vist på høje tid jeg får den sendt videre, men jeg synes jeg har haft så travlt, hvordan det så kan være her på mine gamle dage.

Hvor er det da forfærdeligt hvad der sker i Jugoslavien, alle de stakkels mennesker der bliver pint og plaget og jaget fra hus og hjem, der skulle da være plads til os alle, men det lader ikke til nogen kan stoppe det.

Her i lille Danmark har vi det jo godt og foråret er på vej, jeg har lige læst i avisen at bøgen er sprunget ud i Munkebjerg.

Jeg har haft besøg det meste af påsken af Margit, hende med sommerhuset oppe i Øster Hurup, Annie var så ved Jytte, så jeg har haft en meget dejlig påske, vejret kunne jo heller ikke være bedre, vi sad ude og spiste i haven og kunne spille kort derude.

Jeg har meldt mig til en tur til Færøerne igen i år fra d. 3 -9 juli, så det glæder jeg mig meget til.

Nu de kærligste hilsner til alle

Edith

Vejle 2 maj 1999

Kære alle!

Tak for brevene.

Nu må jeg se at få bogen videre, postvæsenet har da trofast afleveret den i mere end 50 år, der er gået siden starten.

Ole har lige været her, han har besøg af en polsk veninde, og var her omkring for at tage Balou med til Sellerup skov, så der var stor gensynsglæde, han har ellers været lidt tam de sidste dage, måske fordi vi lige har fået nye naboer med en Belgisk Hyrdehund, og det har han ikke været så glad for, den skal have skældud, og svarer også godt igen, men det kan jo ikke gå an, så jeg må snakke lidt hårdt til ham, og det gør ham meget bedrøvet, men nu går det vist lidt bedre, men ligefrem venner bliver de nok ikke.

Bob og Jørgen Olsens hund blev det da vist heller aldrig.

Ellers går livet sin stille gang, vi glædes over forårets komme, vi har jo en dejlig natur her og kan rigtig følge med i naturens gang.

Vi har lige fået ny banegård her i Vejle, ja også busterminal, der er meget moderne, hvor man kan sidde indenfor og se på lystavlen, når både bybusser og langturbusser er klar til afgang. Tillige har vi fået en granitskulptur, som har fået en del kritik, hvor dyr den har været husker jeg ikke, men jeg synes godt om det, det er virkelig et værdigt og flot vartegn.

Inger Cecilie er for en uge siden vendt tilbage fra Grønland, og Ole er flyttet i en 3 værelses lejlighed i sit hus i Nyboesgade. Inger Cecilie har søgt ind på journalistuddannelsen på Fyn, der var 800 ansøgere, af dem er hun blandt de 300, og af de 300 vil 75 blive udtaget og komme til samtale, hvor mange der får adgang til sidst ved jeg ikke.

Hvis jeg skal have bogen pakket ind og i postkassen må jeg slutte nu.

Kærlig hilsen

Astrid

Fredericia, den 21. maj 1999

Kære allesammen.

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, og en særlig varm tak for hilsener og samtaler, breve og besøg under min sygdomsperiode i vinter. Det er godt at vide, at man har nogen, der tænker på en – og beder for en, når man har det, som jeg havde det i vinter. Jeg er taknemmelig for den gode behandling og hjælp, jeg fik på begge sygehuse, og for den megen omsorg, jeg fik af familie og venner, og i ganske særlig grad Annas støtte og opbakning. Men bag det alt sammen mærker jeg Guds omsorg, og den kan der ikke takkes nok for.

Nu synes jeg, det går godt. Jeg går til ”hjertegymnastik” på sygehuset 2 gange om ugen. Jeg har lige fået taget forskellige prøver, og jeg skal til samtale med overlægen på torsdag.

Ja, så står pinsen for døren. Vi starter den på festlig vis ved at tage til Århus allerede lørdag sammen med Gerda og Astrid for at besøge Jill og Jens Peter + deres 3 drenge. Vi skal fejre Frederiks 14 års fødselsdag, som nok bliver markeret i særlig grad. Han har ikke ønsket at blive konfirmeret; men han skal ikke gå glip af hverken fest eller gaver. Og vi glæder os i hvert fald til at se deres nye hus, som vi har hørt skulle være stort og dejligt.

Vi har allerede flere gange fået nye kartofler fra haven; men mærkeligt nok ikke fra de store og lovende planter; men fra kartofler, hvis første spirer er frosset ned, og hvor knolden har fået udviklet nye knolde på størrelse med dueæg. Jeg tror, at det er et af naturens mærkværdigheder, der har noget at gøre med, at planter, inden de dør, må sørge for, at deres art lever videre.

I Bededagsferien havde vi mange oplevelser. Om fredagen var vi i Vejle for at fejre Karls 1 års fødselsdag. Han er en frisk og glad gut, der har megen glæde af sine to store søstre, som er gode til at tage sig af ham. Mary er for øvrigt startet på nyt arbejde som sygehuslærer på psykiatrisk afd. for børn på Vejle sygehus.

Om lørdagen var jeg så til 50 års-garderjubilæum, først på Carlsberg og siden til fest og overnatning på Høvelte kaserne. Søndag formiddag nåede jeg det meste af jubilæumsparaden på Rosenborg, inden Hans Jørgen og børnene kom og hentede mig, for at vi sammen kunne køre til konfirmation i Haslev. Anna kørte dertil sammen med Leif og Solvejg. Ellen var desværre blevet syg og måtte blive hjemme fra den vellykkede fest. Men hun blev dog så rask, at hun næste dag kunne rejse til Oslo for sit firma.

De kærligste hilsener til jer alle i håb om megen samvær med jer i sommerferiens løb.

Anna og Ove

Gjern, den 13-6-99

Kære Alle

Tak for indlæg, det er rart at høre i har det godt de fleste af jer, til næste år har vi så alle rundet de 70 år, så vil alderen jo begynde at trykke. For et stykke tid siden var Grethe og jeg ude at se til Paul, jeg ved ikke rigtig hvor megen glæde Paul havde af vores besøg, men jeg tror han registrerede vi var der, Paul er jo indlagt på et plejehjem i Århus, han sad i en kørestol inde i opholdsstuen, sammen med de andre beboere.

Her går livet sin vante gang, for tiden passer vi børn i Ikast de 4 første dage om ugen, de har fået børnehaveplads til Natasja til 1. august, og de har fået stillet i udsigt at Oliver kan få en plads muligvis i privat dagpleje. Amalie går jo i Børnehaveklasse.

Det er meget dejligt at Ove så hurtig kunne få hjælp for sin dårlige hjerte. Det er meget fedtet ude i min have, vi har også fået usædvanlig megen regn, Ove havde jo allerede nye kartofler i pinse, vores har nogle vældig store toppe, men jeg tror ikke knoldene står mål med toppen. Vi regner med at komme til Mørkholt 3 juli og så blive der en uge, så håber vi at se familien, ellers har vi ikke så mange ferieplaner for 1999.

Som Edith skriver, er det trist og sært at tænke på at der nu igen er krig i Europa, jeg ved ikke om Nato har grebet det an på den rigtige måde men det er jo let at være bagklog.

Til slut mange kærlige hilsner

Grethe og Gunnar

Brædstrup d.5-7-99

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, ja jeg tror de fleste af os efterhånden er med til at nedsætte ” De tolvs” fart turen rundt, men vi bliver nok heller ikke hurtigere med årene.

Så skulle Edith jo være på Færøerne i disse dage, så kan man da håbe de får lidt mindre regn end vi har fået de sidste dage.

Den 1-2-3 juli var Lars og jeg på Silkeborg Højskole der ligger lige ned til Silkeborg Langsø, det var et Veterankursus for Teologi for Lægfolkkursister, det var nogle meget spændende dage, men Ledelsen siger også, at det altid har været deres mål at skaffe de dygtigste foredragsholdere, jeg må sige det var lykkedes, én af dem var Eva Nordentoft, hun er DR. Phil på er arbejde om Søren Kierkegaard ved universitetet i München men hun er meget let at forstå, og en meget yndet foredragsholder, Emnet var: ”Spiritualitet/fromhed ved aartusindskiftet (afslutning eller ny begyndelse), foredraget var meget ”jordnær”; jeg var så heldig at sidde over for hende til Festmiddagen og fik en god snak med hende (hun var lærer på T.L.F. Så jeg kan kun anbefale at høre hende, hvis i får lejlighed til det.

Torsdag aften fra kl. 20.15 til 21.30 var vi på en dejlig sejltur ned af Silkeborgsøerne og var heldige med vejret, det første stykke er forholdsvis smalt, med de flotteste villaer og huse med haver og parker helt ud til vandet, der var mange festklædte mennesker, glade og vinkende.

En eftermiddag var vi også ude og se Grønbæk Kirke lidt nord for Silkeborg, en kvaderstens kirke bygget af beboerne ca år 1200, stedets præst Knud Ove Mandrup, viste os rundt og fortalte meget grundig om kirkens historie, en sjælden smuk kirke indvendig, bagefter var vi med hjemme i præsteparrets stuer og drikke kaffe, det var en gammel præstegård fra 1700 årstallet og det gamle var bleven bibeholdt ” langt af vejen”.

Det var meget kedelig at Balou skulle komme så slemt til skade ved at jagte en mis, så den måtte på dyrehospitalet og opereres det var en sene der var sprunget m.m. og samtidig fik han lagt guld ind 3 steder, så det bliver også en dyr omgang for Astrid.

På fredag kommer vor kusine Birgit på ferie her, hun skal køre med Lars herover, og igen med til K.B.H. søndag d. 18, så det kan da være sjov om der kunne være andre kusiner eller fætre der havde lyst til at komme og hilse på her. I uge 28 tager Hanne med nogle venner til Norge, da skal pigerne være hos deres far, og uge 29 har Hanne og pigerne fået lov at låne Bodil og Ansgars sommerhus ved ”Gjerrild Nordstrand”, jeg får så også lov at komme med, og det er meningen at Rebekka og Isabella skal med mig hjem derfra, da Hanne skal i gang med arbejdet og pigerne stadig har ferie, så det kan måske blive lidt svært at få passet bærplukningen, men den sidste uge kan pigerne nok hjælpe.

De kærligste hilsner til alle

Fra Edel

NB. Der er lige udgivet en bog af Eva Nordentoft, titel ”Hvad siger Søren Kierkegaard. – en kort indføring i hans tankeverden. Unitas Forlag, pris 148 kr.

d.10/8-99

Kære Alle!

Tak for brevene. Det er meningen, at jeg nu skal skrive i bogen og sende den til Ove, som så vil sende den videre til Jens.

25/7 havde jeg besøg af familien fra Kongsberg og Bodil var med denne gang, desværre har jeg ikke elevator, så vi måtte blive i haven, vi havde det så hyggeligt og vejret var fint, så vi var heldige, Birgit og Vidar bor altid på Vedbæk hotel, når de er på disse kanter, så de er godt kendt der.

D 12/7 havde jeg besøg af familien far Ikast, de havde lejet et hus i Vangede og holdt ferie der p.t., den var ved at slutte, og de skulle rejse op til Birgits forældre i Hjørring.

Rigtig mange kærlige

hilsner   fra Sinne

19.sept 99

Kære Alle.

Ja, nu er der altså blevet en pause i bogens vandring igen. Og denne gang er det mig der er årsagen…..

Som I jo nok ved, fik Far en ny hjerneblødning i marts – og den første uge var vi alle sikre på, at han ikke ville komme over det, men langsomt stabiliseredes tilstanden, og han er nu i relativt god, eller i hvert fald stabil, form: Lam i begge sider, sidder mest med lukkede øjne, men hører godt, kan (med ansigtsudtrykket) signalisere, at han forstår en del, kan lide at komme ud i solen etc.

Men det er ikke muligt at pleje ham hjemme længere, så han bor nu på plejehjemmet

”Møllestien”, vær 221,

Grønnegade 10, 8000 Aarhus C.

Da han ikke slev kan tage telefonen, er den blevet hos Jørgen på Blåmejsevej.

I dag er det Fars 85-årsdag, Else er her fra Norge, og Jane (min forlovede, som bor i Polen) samt Jørgen holdt Fars fødselsdag. Med islagkage og kakao. Vi sang fødselsdagssang og Jane og jeg spillede fløjte-duet for hele afdelingen. (Jane optrådte med fløjtespil og irsk folkemusik i sin ungdom i det nordlige England, så hun er meget dygtigere end mig.) Det gik udmærket.

Og tusind tak for den flotte sammenplantning som Gunnar og Grethe kom med! Det var pænt af Jer at tænke på Far.

Jørgen klarer sig godt nok alene, men vi overvejer nu alligevel, om ikke vi skal leje et værelse ud, så han ikke er helt alene.

Else er jo også blevet alene, Jens bukkede under for sin sygdom natten mellem d 16. & 17. aug. Et stort tab for Else, som svaner ham meget. Begravelsen var i Søre Ål kirke, og meget fin og stemningsfuld: En fløjtespiller og en violinist spillede sammen med orglet ½ time, mens kirken blev næsten fyldt, der var nok 100-120 deltagende. Liturgien var ny-norsk (efter Jens ‘ønske) og præsten kendte dem begge to ( og var ham der viede dem.

Gravstedet ligger med udsigt over Mjøsa nederst t.h. på gravpladsen.

Jørgen og jeg planlægger et besøg til Lillehammer senere i efteråret. Else har foreløbig taget fri 4 uger og skal bl.a. en uge på kursus i Schweiz. Hun er blevet noget tynd, så det har taget meget på hende.

Jeg har det godt, men de mange kosovoalbanere i Jylland har betydet en masse ekstra arbejde for mig…..

Tusind tak for breve & samvær i året/sommeren, som ser ud til at fortsætte lidt endnu, september har i alle fald været helt sommerlig til nu.

Inger Cecilie er nu i Odense (journalistikstudent!)                       

Kærligste hilsener

f Poul                

Ole

PS.: Jeg føler mig som ”gæsteskribent”, – vil det ikke være rigtigere at Poul går ud af ”postlisten”?

Hvis ”Vandrebogen” skal omkring alle os fætre og kusiner efterhånden, når den jo ikke rundt på et helt år…..

Hvem tager stilling til det?

“Karlsbo” d. 12-10 99

Kære alle!

Tak for breve og hilsener.

Her står alt vel til.

Det er ved at være aktuel med at få de frostsarte planter beskyttet.

Æblehøsten var sløj i år, ellers har vi høstet rigtig pænt.

Det har været planer om at flytte Billundvej, men nu har jeg indtryk af at det ikke bliver store forandringer, udover at der nok bliver lidt mere trafik når diagonalvejen forlænges til Horsens.

Ellers sker der ikke store forandringer her. Vi var til Gerdas fødselsdag d. 3. d m, der var stor rykind, vi var 5 søskende.

Tak til Ole for at holde de 12 i gang.

 De kærligste hilsener

 Jutta og Jens

Holte 20-10-99

Kære alle!

Ja denne gang, skriver jeg i bogen, jeg befinder mig i Holte, da Sussi og Jan er i Japan så jeg må være hundepasser for ”Carla” vores gamle hund kunne ikke mere, hun blev næsten 12 år, det var hårdt at skulle tage afsked, især for Sussi, det var jo hendes første hund; nå men jeg hygger mig, og går nogle lange ture, Sussi er til lægekongres, og Jan tog så med, så holder de samtidig ferie.

Jan har solgt sit firma, men fabrikken beholder han, det er et stort Schweizisk firma der har købt. Jan er så konsulent for det nye firma, så han rejser en del for dem.

Mia, Jans datter er ansat i Velux, ovenlysvinduer, hun rejser nu 2 md til Chile og Argentina. Rasmus arbejder p.t. i Udenrigsministeriet som studentermedhjælper, og Rune går på Handelsskole. Louise læser på aftenskole til advokatsekretær og er ansat ved Molstål (?), det var lidt om min familie.

De kærligste hilsner fra Joan

–                            

Andkær d. 7-11-99

Kære alle.

Mange tak for jeres breve ikke mindst til Ole, der fortæller så godt om jer alle, så trist Ingers familie ikke mere er med, men må jo være op til dig selv om du har mod og tid til fortsat at skrive.

I dag er det Alle Helgens dag sidst jeg skrev var det fastelavn, så bogen har været længe undervejs, men hovedsagen må være at vi har den, nu vi jo kan kontakte hinanden pr. tlf.

I dag er det et år siden Vidars Mor døde ganske pludselig, så hans Far var inviteret til middag i dag på Alle Helgens dag med lidt pårørende som blev Vidar og hans søsters fra Tromsø ældste datter der bor i Drammen nu.

Var i fredags til en festlig og flot guldbryllupsfest på hotel Australia vi var 78, så har været en dyr fest og de har haft almindelig arbejde begge to, var venner her fra Andkær, første gang jeg har været på Australia, var jo også til morgensang med hornmusik og fakler da var vi 60.

Ellers går livet sin vante gang både hos mine og her hos mig selv, bortset fra en muldmand helt ødelægger plænen er ca 40 skud der, sætter fælde men den er ligeglad.

Dejligt mildt efter november og en del blade tilbage på træerne, ikke noget godt tegn, efter Askholms gamle vejrvarsler: ” Vinteren bliver streng hvis de visne blade ikke er blæst af træerne på Alle Helgens dag.”

Astrid fortalte at Karen havde mistet sin bror vist den sidste der var tilbage, men det fortæller Kristian nok om, jo altid tomt og trist at miste.

Kærlig hilsen

Til jer alle     Gerda

‘Kære alle!

Tak for jeres breve og hilsener.

Den 28 oktober døde Karens bror Knud 88 år gammel, Knud boede i sit eget hus til det sidste, hvad han også ønskede. Karen er nu den sidste af en søskendeflok på 8.

Jeg er stort set færdig med havearbejdet for i år, jeg graver ikke så meget som før i tiden, nu får noget af det en gang med fræseren i stedet for.

Kirsten og Mogens har fået en ny hund, den gamle Ajax kunne ikke mere, den nye hund hedder Ica, det er også en labrador.

Edith kommer ud og henter pyntegrønt, så jeg må have skrevet i bogen, så hun kan få den med hjem.

Kærlig hilsen fra

Karen og Kristian

Brædstrup d. 28.12.99

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”De tolv”, den har fået lov til at komme med på juleferie, så sparer jeg jo på portoen denne gang. Sinne og jeg kørte herover d. 22, og havde en meget fin tur herover, vi havde endda solskin meget af vejen, vi tog så Astrid med fra Vejle.

Juledag holdt Edel jo stor julekomsammen, vi var 16 til eftermiddagskaffe, så det var meget hyggeligt, og jeg siger tak til de forskellige for dejligt samvær.

I morgen går turen så hjemover igen, så vi håber vejret vil arte sig pænt.

Nu de kærligste hilsener til alle og rigtig godt nytår

Edith

Søndag 9 jan år 2000

Kære alle!

Anna og Ove har meldt deres ankomst i dag, så jeg må have fart på pennen, de kommer om ½ time.

Som Edith skriver fejrede Sinne, Edith og jeg julen hos Edel i 8 dage, og vi havde en i alle måder god uge, vi var kun 8 juleaften, til gengæld det dobbelte juledag, Else fra Norge glædede os også med sit besøg, kom med en bus fra Horsens kl. 11.30, og Lars kørte hende så til Horsens igen så hun kunne nå toget 20.40.

Ole var i England i julen måske nytår med, det et noget siden jeg har talt med ham, han skal jo giftes med sin Jane i Wigton Cumbria England 5 februar, Sinne, Edith, Edel og jeg er inviteret med, men vi synes ikke rigtig vi har mod på så lang en rejse ved midvinter, vi er jo efterhånden oppe i årene og ikke så rejsevante mere, det kunne ellers have været spændende, jeg har aldrig været I England, det er mest sneen og sydens sol, der har trukket.

De sidste dage i Brædstrup, læste Edith op af de gamle vandrebøger og det morede vi os meget over.

Balou måtte opereres d. 28/6 for sprængte korsbånd i knæet, hun lå på dyrehospitalet i 10 dage, og skulle derefter trænes langsomt op, desuden fik hun guld i knæet + begge hofter. Det tog tid før det var i orden, ja hun vrikker nu noget med bagdelen, så helt godt er det ikke. Men hun er glad og tilfreds, og kan igen løbe stærkt og jagte misserne, så jeg håber hun klarer sig mange år endnu, det kniber desværre lidt for os at holde en passende vægt.

Men alt i alt er hun  glad og tilfreds, og det er jo hovedsagen.

De kærligste hilsner                 

fra Astrid

Jeg glemte helt at ønske alle et godt nytår og alt godt i år 200 og fremover.

Fredericia, den 21/1-år 2000

Kære alle sammen

Først mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” og også for gode julehilsener og nytårsønsker. En særlig tak til Edel for en dejlig juledagssammenkomst og for forhåndsindbydelse til fest for hele familien den 12. juni. Det er rart at have noget at glæde sig til.

Edith fortalte i Brædstrup. At hun havde en stamtavle over fars familie. Den havde hun fået af Vagn. Det vakte jo nogen opmærksomhed, og hun har været så venlig at sende den til mig for at jeg kunne tage nogle kopier til dem, der måtte være interesserede. Det har jeg gjort, og jeg vedlægger ” de tolv” et eksemplar sammen med en kopi af navnebrevet fra 1922, så kan alle, der ønsker kopier, melde til Edith eller mig og få udleveret eller tilsendt. Jeg vedlægger også seneste udskrift af vores familiekonto i BG-Bank. Men som i ser, vokser vores formue kun langsomt, så måske skulle vi se at få pengene brugt.

Forrige mandag kom der en venlig mand på besøg for at forære os en computer, han havde selv fået en ny. Det var jo pænt af ham; men vi forstår ikke rigtig at bruge den. Så vi har begge meldt os til et kursus og håber, at vi kan lære at få noget ud af den. Der fulgte dog ikke en printer med, og en sådan en må vi jo have, hvis vi for alvor skal have glæde af den.

I øvrigt har vi det godt her i Fredericia, og vi har ikke – endnu – i denne vinter været ramt af influenza eller anden dårligdom, og vi keder os ikke, vi har nok at gøre i væresteder, foreninger, råd og bestyrelser, og -Anna ikke mindst – i genbrugsbutikken.

De kærligste hilsener og gode ønsker

Anna og Ove

Gjern 25-1-00

Kære Alle!

Tak fro brevene i d ”tolv”, vi er altid glad, når den ligger i postkassen.

Her går livet sin vante gang, i nat var temperaturen nede på 14,7 minusgrader, så langt har den ikke været nede i denne vinter, det har faktisk været en mild januar, men det er meget fugtig i vores have, jeg har stadig 10 høns, så vi har da æg til vore børn og nogle af vores venner, jeg ville også gerne have en hane, men de forstyrrede nabokonens morgensøvn, så den ligger ude i fryseren.

I søndags var jeg vi til Amalies 7 års fødselsdag, vi er glad for at vi har vores børn og børnebørn, i en afstand, sådan at vi jævnlig kan se dem. Birgitte er jo nu hjemmesygeplejerske i Gjern kommune, og Leif er blevet værkfører, men på samme arbejdsplads, det bliver der jo nok ikke mindre arbejde af.

Med hensyn til Oles optræden som gæsteskribent synes jeg lige som Gerda, at det er udmærket hvis en af børnene vil komme med en hilsen. Men man må jo ikke føle det som en byrde eller forpligtelse. Tak for stamtavle til Edith og Ove, jeg vedlægger en fra Mors familie, hvis der er en der ønsker kopi en man velkommen til at ringe.

Det er meningen vi i august skal en tur til Oberammergau og derefter en tur til Istrien.

Jeg skal til syn med min bil i februar, jeg regner med at Leif vil hjælpe mig med at få den gjort klar, jeg har tænkt på om vi skulle have en ny, men jeg synes ikke prisen på en ny og gammel står i rimelig forhold til hinanden.

Kærlig hilsen

Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 14-2-00

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”, og tak for alt godt samvær i familien, det var også dejligt med alle der kunne komme og være sammen med familien her i julen.

Ja jeg har lavet lidt om på tidspunkt og sted, med at samle familien til sommer. Det bliver så pinselørdag den 10 juni på Lystruphave.

I morgen vil Hanne og pigerne komme og blive et par dage, og Hanne har lovet at køre til Lystruphave på onsdag, så vi hører lidt om hvad de har at byde på, lokalerne er bestilt pr telefon.

Den 5 februar blev Ole så viet til sin Jane i England, og jeg vil da byde Jane velkommen i familiens kreds. Ellers angående vandrebogen, Ole, anser jeg dig nu ikke som gæsteskribent, men jeg synes da det var fint hvis du vil fortsætte dermed.

I morgen skal der komme en mand fra ”Barrit Porte” og montere en ELportåbner på garagen, det kniber ryggen at klare det løft, jeg mangler de 7 cm ryggen er faldet sammen.

Søndag den 30 januar var Lars og jeg nede ved Astrid sammen med Jutta og Jens – Gerda- Anna og Ove og se på papirer og gamle fotografier som fætter Ernst’ søn Hans havde sendt til Jens, det var da meget interessant, men det var Astrid der måtte gøre det færdigt efter vi var kørt hjem, så det har vist været et stort stykke arbejde, Hans ville gerne have navne på de fotografier han ikke kendte og tidspunkter.

Gerda ringede og fortalte at Signe der var pige veds Baronessen og sener blev gift med Lods Karlsen på Holtserhage var død 83 år gammel, de fleste kan nok huske hende.

   

De kærligste hilsner

Fra Edel

København 4/4-00

Kære Alle!

Tak for jeres breve og hilsner.

Jeg har lige nu fået med posten Edels flotte indbydelse til hendes store 70 års fødselsdag på Lystruphave pinselørdag, der har vi efterhånden været til mange fester, det er også et dejligt sted at komme, jeg glæder mig.

Det var kedeligt, at Karen skulle falde og brække højre håndled; men det ser ud til at det går godt.

22/3 var vi til foredrag og lysbilleder i Krypten om de Vestindiske øer dengang og nu, det var meget interessant, Jens har været der, både for at arbejde og holde ferie.

Oda har det ikke så godt, hun er så træt så træt, hun får også Prednison.

De kærligste hilsner til alle

Fra Sinne

Karlsbo d 19-4-2000

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samvær siden sidst. Jeg er i fuld gang med at forberede, drivhusene er overfyldt med frostsarte planter, man er jo ikke sikker at der ikke kan komme en snert frost endnu. Jeg prøver lykken i danmarksmester men uden større held i går, men jeg får da det nye danmarkskort.

Der er travlt med at bygge de nye lufthavnsbygninger, der blev slæbt en masse byggemateriale forbi os. Vi ved endnu ikke hvad der skal ske med vejen forbi os, om det bliver en stillevej eller der bliver yderligere trafik på den.

Her står alt vel til.

Kærlig hilsen

Jutta og Jens

30-4-2000

Kære alle!

Nu er foråret rigtig kommet til landet, vi har haft en dejlig påske, ja jyderne har vist ikke haft så fint vejr som sjællænderne, vi var hele familien til påskefrokost i ”Fasters Hus” og Jan slog græs for mig så det var jo dejligt, desværre har vi fundet ud af at vores deslige hund ”Carla” er blind, hun er knap 8½ år, og der er intet at gøre, så vi er alle meget ulykkelige, det går jo næppe i længden. Nu ses vi snart til Edels fødselsdag, desværre kommer Sussi og Jan ikke, de skal til Jans sekretærs 70 års fødselsdag, men Rasmus Louise og jeg kommer vi tager frem og tilbage samme dag, Rasmus og Louise kører jo begge to, jeg kommer rigtig til Jylland p.t. den 7 maj skal jeg til konfirmation i Silkeborg d 28 maj fejrer vi min søster Ruths 80 års det holdes i Skyttehuset, og d 10-6 fejrer vi så Edel.

De kærligste hilsner og på

snarlig gensyn

Joan

Andkær d. 28-5-00

Kære alle.

Tak for jeres breve, må desværre bede jer undskylde bogen har været her i så længe tiden render desværre her i Andkær.

Sinne har sendt billede og deslige fra Oles bryllup for at det kan komme med bogen.

Flot Ernsts’ søn interesserer sig for slægten interessant at læse om Mors forældre.

Joan har nok været til fødselsdag i dag kedeligt det blev efterårsvejr, sommer har vi jo haft bliver nok snart vinter sagde Erling; han har desværre fået en brok, er ventetid på operation, Anker havde det også blev slemt da det blev indeklemt.

Stor tak til Edel der inviterer til 70 års fødselsdag, glæder vi os til, og møder op både fra Norge og herhjemmefra, trist Edel ikke er så rask.

Kærligste hilsner og tanker

Gerda

Næstved d. 28/6-2000

Kære alle!

Tak for jeres breve og hilsener.

Fra d 5/7 til 10/7 skal vi holde ferie i Vorupør i Thy, hvor Kirsten og Mogens har lejet sommerhus i 14 dage.

Albert skal i pension så længe, de tager deres hund med derop.

Vi havde et par gode dage i Aarhus, da Andreas holdt studenterfest.

I år solgte jeg de første nye kartofler d 2 juni, så det var rimeligt tidligt, jordbærrene har ikke været gode i år, og nu er det ved at være slut.

Kirsten og Mogens har været en uge på Kreta og familien fra Aarhus har lejet sommerhus på Øland.

Edith kommer efter bogen på fredag.                                       

Mange kærlige hilsener

Karen og Kristian

Næstved d.16.7.00

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Og endnu engang tak til Edel for en utrolig hyggelig fødselsdag, der var en meget dejlig stemning, og også tak for den gæstfrihed i de dage vi blev bagefter dagen.

Tirsdag efter pinse var Sinne, Edel og jeg på tur til Kirkegården og kørte så ned til Gl. Sole, men der var mange ting der var anderledes og svært at genkende, alle udhuse og porten var væk, stuehuset var malet gul, og den ene skorsten var væk, men blodbøgen stod der stadig stor og flot. Vi kørte så om til Gerda til eftermiddagskaffe, vi blev så enige om at vi skulle køre en tur til Sellerup skov og det blev en dejlig oplevelse, vi kørte ind til ejendommen, der var lavet om til beboelse i stalden og laden. Vi blev inviteret indenfor og der var virkelig blevet utrolig dejlig og Palles bås var bevaret, det så flot ud, der var sat hoveddør i laden ud mod fjorden så der var en meget dejlig udsigt. Ejeren var ved at genopbygge bjælkehuset igen, men der var lang vej endnu, han var også interesseret i at få et billede af det gamle stuehus, så da vi kom tilbage fandt Edel et meget flot vinterbillede af huset. Hvem mon kan have taget det? Astrid og jeg har det samme billede.

På tirsdag tager jeg på ferie i Øster Hurup, Tanja er inviteret med, så det bliver dejlig, vi bliver deroppe tiol 28/7.

Nu de kærligste hilsner til alle 

Edith

Vejle 2/8-2000

Kære alle!

Sidst jeg skrev i bogen var 9 januar, så bogen tager det også mere med ro, som vi gør, så det passer jo godt sammen.

Noget er der jo sket i de 7 mdr. I vinter ordnede jeg de navne og datoer Hans Filskov ønskede, det gik der nogen tid med. Vi havde da vist dårlig nok sne i vinter, og endnu ikke megen sommer, badestrandene er tomme, men måske august indhenter noget, jeg kan nu ikke lide, når der er 30 gr., så jeg er ikke så utilfreds, men mange har haft en regnfuld ferie.

I februar blev Ole gift med sin Jane, og bor Nyboesgade 26 lll Vejle, Hanne fik sin Djan 24/6 og de er flyttet ind i Hannes hus på Skansevej 5 i Randers.

Edel fejrede sin 70 års dag i Lystrup have, festen startede i forrygende regn og torden, men det fik nu snart ende, og så var vejret godt resten af dagen, vi var 73, Balou var også med.

Balou har ikke gået så godt her i forsommeren, jeg troede det var hofterne, der var galt med men det viste sig, at det nu var h. knæ, hvor korsbåndene var revet over, hofterne så ud til at have haft gavn af guldet hun fik for 1 år siden, og han blev igen opereret 27/6. Han er nu 6 år og ved at blive en ældre hund, vi går ikke længere så lange ture, det passer også bedst til os nu, jeg er noget plaget af gigten og har sat tempoet ned.

Fredag 4/8 kommer Jens Peter og Jill på besøg her, Ove og Anna kommer så også, og jeg regner med, vi skal tale lidt om vore aner.

Og så kan Ove jo også få bogen med sig, og Anna noget tøj, jeg har samlet sammen til genbrug, som hun arbejder en del med.

Søndag 30/7, var Lars, Edel og Birgit her til eftermiddagskaffe, Birgit havde været på ferie hos Edel siden onsdag, og skulle rejse til Kbh. igen om mandagen, vi var en tur i Sellerup skov, men fjorden var ikke pæn, den var så plumret og mudret, der var også spildt olie, Balou kunne kun få mudderbad, vi kunne ikke få ham i ren vand, så det var ikke så godt, vi var meget forbavset over det.

De kærligste hilsner                

Astrid

Fredericia, den 23 aug. 2000

Kære søskende med familie.

Først mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” samt billeder og diverse bilag. En særlig tak til Edel for en meget festlig dag den 10. juni.

Vi havde en oplevelsesrig pinse, for den 11. juni gik vi sammen med Ellen og Eva over Øresundsbroen til Sverige – for første og eneste gang. Vi har siden prøvet at køre over den i bus efter først at have passeret både Den nye Lillebæltsbro og Storebæltsbroen. Jo, Danmark er sandelig blevet de store og flotte broers land.

Ellers er sommeren gået godt her i Fredericia, med mange besøg af børn og børnebørn og besøg hos samme. Og det har været så heldigt, at vi har været i stand til at forsyne børnebørnene med ærter, gulerødder og salatagurker i rigelige mængder, navnlig har ærterne været gode.

Jonas blev student i foråret og starte til september på ingeniøruddannelsen. Kristina har arbejdet et år i en børnehave, og hun starter her i august på lærerseminariet.

Vi har da også været på to oplevelsesrige ferierejser: sidste uge i juni var vi på en spændende tur til Estland sammen med Helga og Ejner og en gruppe fra Grenå + Thrige. Søndag kl. 2 kom vi hjem fra en dejlig rejse til Dalsland i Sverige med foreningen Norden. Vi sejlede bl.a. gennem 18 sluser på kanalen i Dalsland.

I går fik vi brev far Astrid med vedlagte brev fra Hans Filskov med spændende billeder fra vores mors familie. Det har jeg taget kopier af, som vedlægges til fri afbenyttelse.

Tak til de nygifte par for breve og billeder.

Vi håber i dag at få besøg af Grethe og Gunnar på vej hjem fra Oberammergau, så de kan få ”de tolv” med hjem. Alle i øvrige får vores kærligste hilsener og bedste ønsker.

Anna og Ove

Gjern 3-10-00

Kære Alle!

Tak for breve og samvær, siden vi havde ”de tolv” sidst.

Her er alt vel, vi har været en tur i Oberammergau i 2 dage, her så vi passionsspillet, som spilles hver 10.år, det var en meget stor oplevelse, spillet handler om Jesu lidelseshistorie, det begynder med indtoget i Jerusalem og slutter med opstandelsen, det spilles hele sommeren 5 dage om ugen, og næsten alle beboere i byen deltager i det, og det er ikke spor svær at føle med i det, selv om de jo ikke taler dansk.

Derefter var vi 5 dage i Istrien det ligger i Kroatien i det tidligere Jugoslavien. Her er meget naturskøn, og meget varm, det var en dag hvor temperatuen sneg sig op på 42 grader, men vi var egentlig ikke generet af varme, vi havde også en moderne bus med god udluftning. Bortset fra at nogle af indbyggerne har deltaget i krigen, er Istrien helt uberørt af krigen, men vi var på en køretur ud i området hvor krigen har raset, og så mange ødelagte huse, men en del var genopbygget.

Vi var glad for turen, vi var 47 deltagere, og det var nogle behagelige mennesker.

Karsten er jo rejst til Israel hvor det er meningen hanskal arbejde for Israelsmissionen i 1 år. Omkring 1. august blev han tilbudt 1 år som volontør på Caspara Centret i Jerusalem, og det kunne han ikke stå for, han har så fremlejet sin lejlighed til en af sine kammerater, og det er så meningen han vil vende tilbage til studierne til 1. september 01. Så vi har haft travlt med at rydde lejligheden og i fredags fløj han så til Israel, og hen er kommet godt der ned, vi håber han får et godt år i Israel.

Ellers går livet sin vante gang her i Gjern, vi har fået kartofler op og fået plantet jordbær, men det er meget vådt i vores have, ind imellem har vi fået meget vand i weekenden har vi for eksempel fået 33 mm så der er vist bedre at blive inde og ordne lidt kontorarbejde. Vi har stadig en halv snes høns, som plejer at lægge sådan at der er rigelig af æg til vore børn og nogle af vore venner, men de har nok syntes at de også skal have ferie, for de lægger kun 1 æg om dagen.

Til slut de kærligste hilsner

Grethe og Gunnar

Brædstrup den 30-9-00

Kære alle!

Tak for brevene og tak til alle jer der sluttede op om familietræffet den 10 juni, der var jo desværre lidt mange der ikke kunne være med, det var måske en uheldig dag pinselørdag, jeg nød at være sammen med alle 3 generationer, på Bents side 4 generationer.

Så blev valget om Euroen overstået, til skuffelse for nogle og andre til glæde, jeg hører til de skuffede, havde meget gerne set at vi fuld ud kunne være med her fra Danmark til at bestemme, hvad der skal ske her i Europa de kommende år, jeg tror det ville have været til gavn for Danmark og for de øvrige lande i Europa, ikke mindst for de lande som venter på at blive tilsluttet, deres ønske var jo også, at det blev et ja her i Danmark. I dag står der i Jyllands Posten, at den omstridte østrigske højrefløjsleder Jörg Heider hylder danskernes nej, fordi at nejet får EU til at stoppe forhandlingerne om optagelserne af de Øst og centraleuropæiske lande, nå ikke mere politik, men grunden til at jeg skriver er bl.a., fordi ”de tolv”, til de næste generationer måske kan fortælle noget om danmarkshistorien.

Jeg har så i over en måned fået lagt fjernvarme ind, dog er de ikke helt færdige endnu, men der er varme på, og jeg tror også jeg bliver glad for det, men havde ikke forestillet mig at det skulle trækkes sådan i langdrag, prisen er 65.000, kan så når jeg har betalt søge om tilskud fra EL-sparefonden på 15.000 kt.

Ellers er der nok at tage fat på i haven alting er blevet så stort, og ukrudtet trives med alt det regn vi har fået, jeg har så fået lovning på at køre med til Gerdas 80 års fødselsdag på tirsdag, vi skulle kære herfra kl. 14.

Ellers har familien i Randers det godt, har mange gøremål, så de overrender mig ikke, Lars bor jo tættere på, så ham ser jeg af og til, går meget op i skak er og er for tiden også på kursus på Universitetet i Århus.

De kærligste hilsner fra

Edel

d. 31-9-00

Kære alle!

Tak for Jeres breve, så må jeg have bogen videre på farten.

Det er da en forfærdelig storm, det har været i dag, jeg har ikke været så meget ude, men jeg har da dels været hos frisør og på indkøb.

Ove ringede forleden, de havde været på Ø. Snede kirkegård, fasters gravsted var nu gjort i stand og det hele så så pænt ud, Edith og jeg var der nede i sommer, da vi var til Edels 70 års fødselsdag, da var det næsten helt tilgroet, så jeg er så glad for, det nu er pænt igen. Der stod penge til det, sagde graveren, ham talte vi med; men det er vel næsten lige meget, hvad man planter, det vil blive for stort og må skiftes ud, som tiden går.

De kærligste hilsner

Fra Sinne

Andkær d. 21-3-2001

Kære alle.

Tak for jeres breve.

Vi har så mistet vores kære bror Jens siden jeg skrev sidst, er altid tungt at miste og har været en meget streng tid for Jutta, men godt at de fik så gode år sammen i Karlskov og Jens jo fantastisk til at skabe med sine hænder både med at få alt muligt til at gro og glæde os med altid gavmild, og jo også lavet mange andre ting, havde jo også udstilling i Give engang var da i avisen. Men desværre fik han ikke skrevet en sidste gang i bogen her, så Jutta sendte mig den i sidste uge, så nu sender jeg til Joan.

Jens kunne jo være blevet 85 år på lørdag, Ove ringet i dag om at kør derom eller gå på kirkegården Edel kommer også.

Snakkes lidt om sne igen lørdag, mandag fik vi her i det sydlige Danmark jo en rask snestorm, ingenting hos Erling, men Bente og Kurt kørte begge fast i sneen.

D.M.S-mødet skulle være her tirsdag, så spændt på hvordan det ville gå, men blev strålende sol så alle kom vi er så 10 og fik en dejlig eftermiddag sammen.

Sender Erlings hilsen og kopierne med, Bente har desværre fået konstateret slidgigt i hælene, trist hun får det så tidligt.

Jan Harry ringede fra København i går rejser meget også i udlandet, sagde ham og Kristin snart kom herhjem igen, så dejligt de vil tage til takke, og så dejligt jeg har så meget glæde af børn, svigerbørn og børnebørn ingen selvfølge.

Håber I alle må have det godt

kærlig hilsen

Gerda

NB: Har lige snakket med Ove, de kopier Ove skriver om er desværre ikke med men han vil lave flere hvis det ønskes.

Hvidovre 2-4-2001

Kære alle!

Det er jo ikke sålænge siden vi var sammen til Jenses begravelse, og denne gang modtog jeg ”de tolv” fra Gerda, det var jo ellers Jens der sendte bogen til mig, men nu håber jeg det er rigtig at jeg dennegang sender til Næstved.

Det er vældig trist at sige farvel til et kært familie, Jens var så dejlig en svoger, vi har haft mange gode timer, og mange gode ture sammen med, jeg mindes så tydeligt, når vi besøgte min Far i Vejle, og vi skulle ud at køre og Far bestemte, skulle vi altid besøge Jens i Smidstrup.

Jeg har i dag ringet til min Blikkenslager i Smidstrup og bedt ham åbne for vandet, nu skulle vi vist ikke få nattefrost mere, og familien regner med påskefrokosten skal indtages i ”Fasters Hus” som vanligt, det har også været en lang vinter synes jeg – så vi håber på en lang dejlig sommer.

De kærligste hilsener til jer alle fra

Joan

Næstved d.7/5 01

Kære alle!

Tak for jeres indlæg.

Jeg skal sammen med Edith besøge Sinne på sygehuset i dag, så jeg jager med at få skrevet i bogen, men vi ses jo nok også til Kirstens fødselsdag.

Det rigtige forår lader vente på sig i år, men nu er kartoflerne, løgene og radiserne begyndt at titte frem, så det må jo være lidt varme i jorden trods alt.

Vi skal have nye naboer, Ester og Aksel døde med kort mellemrum. Aksel døde den 18 december og Ester den 5 februar. Og vi flyttede herud på en gang, omkring den 1 januar 1951, så det er et par helt unge mennesker der har købt huset.

Mange kærlige hilsener

til jer alle

Karen og Kristian

Næstved d. 29.05.01

Kære alle!

Først tak for brevene i de tolv.

Nu er det vist på tide at få den på farten igen. I disse dage er vejret jo også mest til indendørs sysler, men jeg har nydt det gode vejr vi har haft ude i min have.

Jeg har min bil til mekaniker i dag, den skal til syn på fredag, så jeg er spændt på, hvad de siger til den, den kørere godt nok, men er jo af en bil at være ved at være gammel.

I morgen skal jeg ind til Sinne og vaske, så plejer vi jo at få en hyggedag ud af det.

Pinsedag skal jeg til en bridgevenindes 70 års fødselsdag, det skal holdes ude ved Gavnø hos en datter.

Nu de kærligste hilsner til alle

Edith

Vejle  1 juli 2001

Kære alle!

Ja, så har jeg haft bogen en måned, så nu må den videre, tak for indlæg.

Edith skriver slet ikke noget om den rejse hun skal på, 29/6 rejser hun på en 10 dages tur til først 2 dage i Petersborg, resten af tiden Bajkal søen i Sibirien, men så hører vi vel noget, når hun er vel hjemme igen.

Gerda blev indl 17/6, udskrevet 22/6 uden at være ordentligt undersøgt og rask nok, genindlagt 28/6 vist mest på grund af opkastninger, Gunnar og Grethe var på besøg her og senere på sygehuset lørdag, jeg syntes ikke hun havde det særlig godt, Erling har været der det meste af Weekenden.

Blev afbrudt i går, så jeg ikke kom i postkassen, fortsætter så dagen derpå, men det bliver i al korthed, Har talt med Jutta i dag, som ikke var ret glad, er meget generet af sin gigt, har måske en lejlighed snart, hun er nr 4 til en sagde hun, manden der stadig er interesseret siger hun bare skal tage det roligt, det har ingen hast for ham, han er fra Give og 25 år.

Balou er glad og tilfreds, vi skal til kontrol, der er gået et år.

Kærlig hilsen          Astrid

Fredericia, den 11. juli 2001

Kære allesammen

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” for venlige hilsener og godt samvær siden vi sidst havde besøg af ”de tolv”, og det et for øvrigt længe siden, idet jeg sidst skrev i bogen 23. aug. År 2000. Så måske skal vi til at have lidt mere fart på. Vi venter besøg af Grethe og Gunnar i dag, så kan Gunnar få bogen med , så vi sparer transporttiden , og jeg sparer portoen.

Vi har været kede af at høre, at både Sinne og Gerda har været ramt af sygdom med sygehusindlæggelser i den senere tid. Glædeligvis lader det til, at de begge nu igen har det godt. Vi ønsker meget, at det fortsat vil gå godt for dem.

I dag er det 103 år siden, at Annas far blev født. I den anledning var vi en tur på kirkegården i Fjelstrup med blomster i dagens anledning. Bagefter var vi til en festlig fødselsdagsmiddag hos Leif og Solvejg, der spændt går og venter på, at deres første barnebarn skal komme ud i lyset.

De har så mange stikkelsbær, som vi fik lov at plukke en pæn del af og tage med os hjem. Så gårsdagen stod rigtig i bærplukningens tegn, idet jeg tidligere på dagen havde været på Fyn og der plukket 22 pund jordbær.

Vores kartofler har været tidlige og gode i år, men desværre er de allerede ramt af kartoffelskimmel, så vi er spændte på, hvor stor skade, der sker.

Jutta har jo ønsket, at vi søskende skal have en del af Jenses ting. Vi har været derude og fik også en del ting med hjem, bl.a. mange ure. Hun vil sende besked om, hvornår vi skal komme igen. Men det bliver måske først, når hun er klar til at flytte.

Foreløbig ligger de ting, vi har fået, i pejsestuen, hvor I er velkomne til at komme og bese dem og lave forslag til fordeling.

Vi må håbe, at Jutta snart finder en bolig, hun vil blive glad for at bo i. Det nuværende er nok for stort, og at passe haven er alt for stor en opgave for hende med det helbred, hun har.

I første uge af skoleferien deltog Benjamin på udvalgt hold fra København i en stor turnering i Vejle for 15-årige. I den anledning havde vi besøg af Bodil og Stig, og vi var sammen til fodboldkampe i Vejle fem dage i træk.

Så er feriesæsonen på det højeste, og familien rejser ikke alenen land og rige rundt, men rundt i hele Europa, så galt også i andre verdensdele. Vi ønsker alle en god ferietid.

De kærligste hilsener

Anna og Ove

NB. Som Gerda skrev, står jeg gerne til rådighed med flere kopier af nævnte breve med billeder.

Gjern 29-7-01

Kære Alle!

Tak for breve i ”de tolv”, nu må jeg vist hellere se at få den afsted, det er mulig vi kører til Brædstrup med den på søndag, Sinne er jo på ferie i Brædstrup, vi er da glad for at høre hun har mod og kræfter til at rejse her over til det jydske.

Her i Gjern går livet sin vante gang, dem på Herredsvejen kom hjem fra Ungarn, de havde haft en fin tur, men de var løbet ind i kraftig regnvejr, dem fra Ikast har også været sydpå i Italien og Østrig de er for længst kommet godt hjem. Jens Peters 2 kolleger har ferie i denne tid, så han har næsten en begravelse hver dag i denne tid, men det er jo vilkårene. Birgit og børnene er på camping i Sæby, sammen med Birgits mor. Karsten er på camping samme sted, sammen med nogle kammerater.

Grethe og jeg samt de store drenge, på Mørkholt, desværre var Gerda jo ikke så rask at hun kunne komme der ned, vi håber du har det bedre Gerda, men havde da besøg af Astrid og Balou, samt Anna og Ove, det var vi glad for.

Vi havde jo en dejlig tur til Israel i foråret, så vi beregner ikke at vi skal på flere ture i år.

På onsdag skal vi til Hobro, så kunne Grethes mor være blevet 100 år. Begge Grethes søstre har solgt deres huse og flytter ind i lejligheder, der var nok rigelig med trapper der hvor de boede.

Her i Gjern er der meget varm for tiden, vi har nærmest hedebølge, men afgrøderne står faktisk godt, og jordbærrene og kartoflerne slår nærmest rekord. Leif har haft mange bær og det har vi også nydt godt af, men kartoflerne er ved at blive for store, men sidste år var de for små, vi er nok heller ikke let at stille tilfreds.

Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern

Grethe og Gunnar

Brædstrup den 30-7-01

Kære alle!

Tak for brevene. Der er så lige gået 10 mdr. siden jeg sidst skrev i bogen, og meget er sket siden da, og vi har måttet sige farvel til vor kære bror Jens, og det har været meget svært for Jutta, der gerne vil have en lejlighed i Vejle, og så skal have solgt det meget store hus, har også en køber der er meget interesseret og tilbud på en lejlighed på Parkvej i Vejle, så vi håber, det går i orden.

Sinne har været på besøg her fra den 21 juli, hun kørte med Edith, der har været en uge i sommerhus i Øster Hurup ved hendes veninde Margit, som hun lige har været på en dejlig rejse sammen med til Irkutsk. I går fik vi så besøg af Anna og Ove + Grethe og Gunnar, og lørdag var Lars i Vejle og hente Astrid og Balou, vi ringede ned til Gerda, som havde fået et tilbagefald i sygdommen lørdag, men var så søndag i god bedring, det har været en svær tid or Gerda og vi håber meget, at hun snart genvinder kræfterne, ellers er sommeren skredet hurtigt frem, tiden flyver afsted. Hanne med familie var i Norge en god uge og da havde jeg så besøg af deres hund  en 3 årig Golden Retriever, der er meget velopdragen, og når vi har gået tur og er tilbage på Ehlersvej tager han fat i snoren og bærer den stolt hjem, og afleverer den i baggangen, de sidste dage gik han mest uden snor, da han er flink til at lystre.

I morgen tager Sinne og Edith tilbage til Sjælland, det har været dejligt at have besøg af dem, det er jo ikke så tit jeg er sammen med dem, jeg skal også til fødselsdag ved Bents søster her om eftermiddagen og onsdag morgen kommer der håndværkere og sætter en ny karnap op i stuen vinduerne er punkteret og træet ikke for godt.

De kærligste hilsner fra Edel

Kære Alle!

Efter en dejlig ferie her hos Edel går turen tilbage.

 Kærligste hilsner

 Fra Sinne

Fasters Hus 12-8-2001

Kære alle!

Nu må jeg hellere få bogen på farten igen, den lå jo derhjemme sidst jeg var der, jeg er ikke flyttet hjem endnu, da jeg venter besøg af Emily og Oluf, det har været en dejlig sommer, Sussi og Jan har også boet her i 2 omgange, så de har kørt frem og tilbage, og det er jo dog et stykke vej, jeg har så haft hundene, vi har nydt det meget og har badet en hel del, i næste uge kommer Rasmus og Jette, ”Rasmuses Kæreste”, Louise er i Thailand p.t. med en veninde, Rune er i Spanien, og Mis og Antoni arbejder, som I kan se er familien efterhånden blevet fordoblet, jeg sender et billed af vores dejlige hunde, Sussi syntes at ”Berta” opfører sig som ” Klods Hans”  her kommer jeg, selvom hun har ødelagt mange ting, såsom sko støvler ægte tæpper m.m. er hun bare dejlig, og kommer selvom hun ved den står på skældud.

De kærligste hilsener fra

Joan

Næstved d. 2/9 2001

Kære alle!

Tak for jeres breve og hilsener.

I dag kan vi mærke at sommeren går på hæld, regn og rusk og mange æbler falder ned.

Vi er inviteret med til fætter og kusinefest, der i år bliver holdt i Aarhus, hos Jill og Jens Peter.

Andreas er flyttet til Malmø for at fortsætte sine studier der.

Den 28/9 holder vi miniferie i Løjt Ferieland sammen med Kirsten og Mogens.

I morgen kan jeg begynde at gå til svømning igen, det har været lukket i sommermånederne.

Jeg har fået taget kartoflerne op, det har jo været en god sommer for afgrøderne, vi har fået 121 mm i august mod normal 67 mm.

Mange kærlige hilsener fra

Karen og Kristian

Næstved d.02.10.01

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Jeg har ladet bogen holde en lille ferie, da Kristian og jeg var enige om at vi havde fået den så hurtigt igen denne gang.

Jeg havde jo en utrolig spændende tur til Skt. Petersborg og Bajkalsøen. Vinterpaladset er så stort og flot med utrolige kunstskatte, det er fantastisk tingene og bygningen har klaret både revolutionen og sidste verdenskrig, russerne har nået at restaurere mange af bygningerne, men de er fattige derovre og der er tiggere på gaden.

Det var en lang tur til Irkutsk og Bajkalsøen, men det var en utrolig spændende tur med mange unikke oplevelser, vandet i søen var så rent at vi kun fik drikkevand fra søen vandet var så klart at man mange steder kunne se bunden i søen.

Hvor har vi da oplevet mange uhyggelige ting den sidste tid, terroristerne kan tilsyneladende slå til alle steder, og menneskeliv betyder tilsyneladende ikke noget for dem, men lad os håbe og bede til at dette her ikke må ende med en ny verdens- eller religionskrig.

De kærligste hilsner til alle

Edith

Andkær d.22-10-01

Kære alle sammen.

Tak for brevene, men endnu større tak fordi I tænkte på mig under min sygdom, og tak fordi I alle huskede min fødselsdag så dejligt. Havde børn og børnebørn hjemme lørdagen efter hvor vi havde en dejlig dag sammen. Birgit og Bodil var også hjemme, Erling havde taget Jens’s film med, mange dejlige familiebilleder gjorde stor lykke ved alle, Erling regner vist med at sortere så hver især får sine.

De fire fra Næstved var i Aarhus i den weekend hvor søndagen var 16/9, tog så vejen herom, så flot af dem, desværre var jeg taget et par timer til musik og sang eftermiddag på vores ældrecenter, ham der underholdt har været kammerat med Bente og Erling og boet her tæt ved, men jo meget ked af jeg ikke var hjemme ses jo desværre så sjældent, men tak.

Bente var været til 2 undersøgelser på universitetshospitalet i Odense, bl.a. til rygmarvsprøve ikke fået resultat, men skal trappe meget ned i skoletimer lider af træthed, fået borelia efter flåtbid er meget slemt, og tager lang tid heller ikke lovet andet.

Jan Harry og Kristin kommer vist snart er tur herned, hun vil også gerne til Danmark, er jo dejligt.

Grethe skal desværre til Skejby og have skiftet 2 årer var det vist, skulle være en mere skånsom måde nu sagde Gunnar, men jo trist det er nødvendigt, ønsker alt godt for dig.

I dag har Jens Peter fødselsdag.

Jutta har jo fået sin lejlighed, har lige prøvet at ringe men svarer ikke.

Håber meget I alle må klare vinteren godt; er jo lang nu vi skal til at starte.

Kærlig hilsen til alle

Gerda

De kærligste hilsner
Astrid og Balou 

Vejle 28-11-2001

Kære alle!

Jeg var lige ved at skrive december, men vi er da ikke ude af november endnu, der har været mange solskinsdage her i november, men vi blev nu også snydt for dem i september, sne har vi ikke set meget til, men rigelig med glat føre, i den sidste tid er der ikke blevet saltet her i laget, om det er salt eller mandskab der mangler ved jeg ikke, men hunden er i hvert fald helst fri for al den salt.

Grethe blev opereret i går, og alt skulle være gået godt, hun fik kun en ”omkørsel” den anden trængte alligevel ikke, nu skal hun så være 5 dage i Skejby og 5 dage i Silkeborg og forhåbentlig vil hun spare sig selv lidt i julen.

Jutta har det desværre også psykisk meget dårlig , ville hun dog bare tage imod hjælp fra kompetent side.

Nu bliver Joan jo 80 år den 3/12, Edith og Sinne er inviteret til fest, Sinne ved endnu ikke rigtig om hun vil med, men Edith sørger også for gaven fra os andre, de regner i hvert fald med at komme til Brædstrup i julen, det gør Balou og jeg også.

En ny bog koster vist omkring 500 kr, så vi må vel hellere deles om det, nu starte jeg med at spare på de sidste sider.

Fredericia, den 17 dec. 2001

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”.

Ja, Astrid har jo ret, en ny håndindbunden bog som denne koster op imod 500, – kr. Men en tilsvarende maskinfremstillet kan fås for 50 – 100,-kr. Den er så ikke så stærk i ryggen, men vi kan købe en mindre og spare på portoen.

Ja, tabet af Jens har været et stort slag for Jutta; men mon ikke, hun kan trøste sig ved de gode minder fra de mange gode år de fik sammen. Også vi andre savner Jens. Han var også en god bror og har meget at takke ham for.

I vort hjem og i det nære samfund har 2001 været et godt år, og vi har også gennem ”de tolv” med afkom og ”tilløbere” haft mange gode oplevelser, som I skal have tak for. Men der er sket slemme ting ude i Verden. Men vi trøster os med, at fremtiden ligger i Guds ånd og ikke i terroristernes eller stormagternes.

For at spare plads i den dyre bog og for at have stof til julebrevene vil jeg slutte med de kærligste hilsener og gode ønsker for det nye år.

Anna og Ove

Gjern 23-12-01

Kære Alle!

Tak for indlæg i de ”tolv”. Jeg sidder her og skriver i den Lillejuleaftensdag, vi har jo skrevet julebrev til jer alle, så det er grænser for hvad nyt der er at fortælle.

Men vi glæder os til at holde jul med vore kære, Juleaften skal vi være hos Birgitte, Juledag er vi inviteret til Brædstrup og 2 Juledag, kommer Grethes familie da bliver vi vist 34.

Grethe har det helt godt efter operationen, og Natasja er også ved at vænne sig til kørestolen.

Selv om det også er nogle ting man ønsker sig anderledes i Danmark så har vi grund til at være taknemmelige, fordi vi er født i denne del af verden. I vores barndom da tyskerne kom, var det så let at se hvad der var sort og hvidt, det synes jeg ikke er så let nu, men det er da godt at det er som Ove slutter sit brev.

Kærlig Hilsen

Grethe og Gunnar

Brædstrup den 26-12-01

Kære alle!

Tak for brevene i ”de tolv”, i formiddags var Lars, Astrid, Edith og jeg i Brædstrup kirke og høre Berit Hune Jørgensen, tale over Matt. 10 32 – 42 om den første martyr Stefanus, og det var nok den bedste prædiken, jeg har hørt over den tekst, ellers havde vi da en dejlig julefest, børn og børnebørn + svigersøn var hjemme, Svigermor og 2 svigerinder, Sinne, Astrid, Edith og 2 hunde så der var gang i den, vi har ellers fået rigeligt med sne, så Edith og jeg var kommet på hårdt arbejde, men da Lars kom hjem tog han så over, Sinne og Edith var heldige med at få godt vejr og køre i herover, men det lyder ikke godt med vejrmeldinger i de kommende dage.

1.ste juledag kom så Grethe, Gunnar og Karsten + Ole Helbo, desværre var Jane bleven syg, så hun kom ikke med, hun havde lavet nogle meget lækre engelske kager, som Ole så havde med, også brændte mandler med fra Else, der i år havde julevagt på sygehuset.

Jeg skal sende en kærlig hilsen til jer alle fra Sinne.

De kærligste hilsner fra Edel

Hvidovre 6-1-2002

Kære alle!

Først ønsker jeg alle et godt og lykkeligt nytår- så har fået tøvejr igen, dejligt men vi havde en meget smuk hvid jul, Sussi Jan og jeg var i ny Holte kirke til juleaftensgudstjeneste, det var så stemningsfuldt, da klokkerne kimede og sneen faldt ganske stille.

2 juledag var vi en lang tur i Dyrehaven, og så masser af Kronvildt, men vi holdt jo juleaften af 2 omgange da Rune og Mia var hos deres Mor juleaften- Louise og Rasmus, vilde ikke til deres far, så de var hjemme juleaften, Sussi havde lægevagt på Hørsholm Skadestue 1. juledag så det var mig der havde julefrokosten, men det gik fint, jeg fik ikke skrevet til Jutta, da jeg ikke har hendes nye adr., den vil jeg gerne have, engang ved lejlighed, håber hun har det bedre, håber også Grethe snart er ovenpå igen. Jeg har lige talt med faster Sinne og skulle hilse, Gerda jeg vedlægger en lille hilsen til Erling, det er pænt af ham at sende mig 2 lysbilleder.

De kærligste hilsener til jer alle

Joan

Bente har lige ringet, en af Kurts kolleger var dræbt i morges da han cyklede på arbejde ramt bagfra, Bente og hendes skal ellers på week.tur i Skagen sammen med Erling, det her havde lagt en dæmper, jo strengt

Andkær d.24-1-2002

Kære alle.

Tak for brevene, så skal vi have en ny bog, vores boghandel i Børkop er lukket, så vi må håbe en af jer i Næstved vil sørge for det, men vi kan jo deles som Astrid skriver, kan måske også nøjes med en af de billige, er jo også billigere i porto.

Har været grå og triste dage her i januar, men nu myldrer de små gule erantis op, så plejer min have og være det fineste den bliver, sender også til Norge i fugtig plastpose og køkkenrulle plejer at klare det fint.

Har haft de fleste af mine hjemme i jul og helligtrekonger, da kom Birgit så dejligt at samles, ja til helligt. Havde Erling desværre vagt.

Har læst bogen igennem gik jo 6 år denne gang, men trist det svinder i vi søskende, tungt at miste; vi håber og tror dog at Jutta har det lidt bedre.

Har en købmand fra Breining der kommer med varer eller et voksent bud sætter det på køkkenbordet, men må jo til Børkop og sende bogen, eller fange posten.

Kærlig hilsen til jer alle   Gerda

Næstved d 27/2-02

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de 12”.

Jeg må se at få skrevet i bogen så Edith kan få den på fredag aften.

Vi slap igennem stormen i nat uden skrammer og vor nye redskabsrum red også stormen af.

Kirsten og Mogens er nylig kommen tilbage fra Skiferie i Norge. Og Kristoffer og Frederik var henholdsvis i Frankrig og Østrig. Jeg har boltret mig i sneen med skovl og skraber.

Jeg har opgivet at dyrke det store stykke lejejord, i øvrigt er det også en køber til jorden, men det har det været før, uden det er blevet til noget, det var så sidste vers i denne bog.

Mange kærlige hilsener fra

Karen og Kristian

Bilag fra bog nr. 21

Sang til farmor mormor til søster Anna s1