Bog 19 (1988-92)

Vandrebogen “De tolv” –  bog nr. 19

Afskrift af Birgit Garne Svendsen, Gerdas ældste datter

Gjern 30.10.88

Kære alle!

Ja, det ser ut til at sådan en bog kan holde i næsten 3 år; her i huset er det altid glæde når ”De 12” kommer. Men da vi næsten har været sammen med hele familien for en uge siden, er det ikke meget nyt.
Vi var glade for at være sammen med familien, og taknemlige fordi der kom så mange, vi synes også det gik nogenlunde med pladsen.
Vi var til barnedåb i Låsby kirke og overværede Sannes barnedåb, det var en smuk højtidelighed som jeg snyes præsten gjorde meget smuk; han kan ellers godt være noget kontroversiel.
Det lader til at sommeren er forbi for denne omgang, men det har også været en dejlig både sommer og efterår. Jeg har endnu ikke fået gulerødderne taget op, det kan godt være det snart er ved at være tiden, nu har vi da også stort set haft alle de kartofler vi kan spise hele året, og tomater og agurker i 4 måneder, så lidt har vi da fået ud af det.
I dag skal vi se om vi kan få våres nye udelanpe sat op, den fik vi jo et gavekort til af medarbejderne. Vi fik handlet så godt at der blev til en standerlampe til stuen. Så har jeg også fået et varmeapperat til bilen, som kan tænde før vi starter, sådan at bilen er varm når vi skal til at køre. Den har vist været dyr, men Grethe og bærnene synes de ville give mig sådan en, og Leif har monteret den. Det er også dejligt at være fri for at sætte sig ud i en kold bil om vinterern

Til slut mange kærlige hilsner for os i Gjern
Gunnar

Brædstrup 13.11.88

Kære alle!

Mange tak for brevene, og tak til familien i Gjern for en dejlig dag sammen med familien, det er så dejligt når også en del af de unge er med og få lov til at se de ”nye skud på stammen”.
Vi er ved at være ferdig med omforandringen her på Ehlersvej 10, vi synes det er bleven rart og Jesper er meget glad for sit nye værelse, der er næsten dobbelt så stort som det han havde, og så har han fået eget toilet, men I må komme og se det, Jesper vil meget gerne præsentere det.
Hanne, Bjarne og Rebecca var hjemme fredag og lørdag å hjelpe til med at hænge gardiner med mere op, Rebecca er meget ivrig til at tage opvasken, så kan mormor få lov til at tørre af. Bjarne har fået nyt arbejde hos”Morthorst Magement Service” i Risskov, har har nu et år forsøgt sig som selvstændig, men det er åbenbart en svær branche at starte op.
Vi har haft besøg af Bodil og Ansgar i dag, de skal til bryllup i England den 26. nov., da skal Inger giftes med Mark. Bent nåede lige at hilse på Mark, da han og Inger var på besøg hos os kort før jul sidste år, vi syntes begge to det var en tiltalende ung mand. De skal borgerlig vies den 26, og det er så meningen at de vil kirkelig vies 1. juli næste år her i Danmark.
Forrige lørdag var vi i Randers og fejre Hannes fødselsdag, Bents mor var med og hun var så glad for turen. Rebecca var lidt skuffet over Laban ikke var med, så både hun og Hanne synes vi skal tage ham med derop til juleaften.

Vi håber i alle har det godt.
De kærligste hilsner
Jesper og Edel

København 21/11-88

Kære alle!

Mange tak for brevene.
Tak til Gunnar og Grethe for en hyggelig og festlig dag den 22.10.
Så nærmer julen sig, der er næsten kun 1 måned til juleaften, det kommer på en eller anden måde altid bag på en. Jeg plejer jo at rejse nogle dage før, jeg har bestilt pladsbilletten, det skal helst gøres i god tid, jeg fik billetter til 20.12 og tilbage igjen 29.12; men jeg behøver først at afhente dem 2 dage før.
Og vi har fået julevejr med sne og frost, jeg synes, det er meget koldt, men det hjælper solen har skinnet en del de sidste par dage; men jeg måtte rigtignok have de varme støvler frem i går morges. Jeg har en del æbler ude på altanen, jeg har fået både fra Kristian og Edith, da de var herude og fra Joan, jeg har pakket dem godt med i aviser og kasser og lagt et tæppe over, så jeg håber ikke, at de fryser for mig, jeg kunne også flytte kassen ind om natten.
Lørdag eftermiddag var jeg sammen med en nabo nede på Kunstindustrimuseet, hvor Håndarbejdets Fremme havde en stor flot udstilling, ikke mindst præget av 3 dronningers håndarbejder. Dr. Alexandrine, Dr. Ingrid og Dr. Margrethe, det er helt utroligt, så dygtige og flittige de har været og er, det var virkelig interessant.
Anna har mistet sin mor, hun døde d. 4.11 og blev begravet d. 11.11, Annas Mor fik et lagt og virksomt liv; men den sidste tid blev svær på grund af en lang og meget alvorlig sygdom, og det er strengt både for den syge og for dem der står nærmest.

Rigtig mange kærlige hilsner til store og små
fra Sinne.

Aarhus, 24.12.88

Ja, tænkte jeg det ikke nok, nu er det 24.12.88, nederst i bunken lå disse to bøger ”De tolv”-, de er da ikke blevet støvet og har ikke taget skade endnu, der har ligget en masse ovenpå, men nu kommer de altså frem, når jeg får vendt bunken nu til jul. Jeg havde 8 dage ferie sidst i august, og siden har jeg været bagefter med alt, og det sidste er ikke nået endnu. Vi får vel meget snevejr, så kan der vel indhentes en del.
Else og Ole bliver i Norge i julen, Inger-Cecilie fløj til København og holder jul i Odense, men skal retur 3. juledag, hvorefter de skal nord for Trondhjem resten af julen.
Jørgen og jeg forsøger at få en rolig jul herhjemme. Jeg skal hilse også fra Else og Ole, de har ringet hjem i dag. Jeg vil slutte med ønsket om god jul til alle og ønsker for det nye år.

Poul og Jørgen

Hedensted, 27.12.88

Kære Alle

Tak for indlægene og tak for samværet og fester i året der svandt.
Indtil nu har vi jo ikke mærket meget til vinteren.
Tak for juleaften til Anna og Ove, og til Edel og Jesper for juledag, og til Gunnar og Grethe for fødselsdagen og for indbydelsen til nytårsaften.
I går havde vi besøg af nordmændene og Gerda og Bente med børn, i dag venter vi besøg af Jens og Jutta samt Anna og Oves og Gerda, Bodil og Stig, Jonas og Benjamin.

Med de kærligste hilsner og ønsket om et velsignet nytår
Hans

Jens 03.01.89

Kære alle.

Tak for jeres hilsener og samvær.
Her står alt vel til, vi har op til jul solgt 250 julegræer og godt et ton klip, det er vi glade for og godt tilfreds med, vi regner så med at plante 500 graner til foråret, sidste år plantede vi 1.100.
Indtil nu har vi ikke mærket meget til vinteren, så jeg har brugt en del tid på at forberede plantningen.
I næste måned fylder Juttas mor 90 år. Der er planer om at arrangere en fest hvov hver enkelt skal betale sin post.
I dag har vi haft besøg af  Juttas mor, to søstre og en svoger.
I går fik vi 2250 kg brunkulsbriketter, så vi har da lidt til en evt. vinter.

De kærligste hilsener
Jens og Jutta

D.10.01.89

Kære alle

Ja, så har vi igen taget hul på et nyt år,og forhåbentlig bliver det lysere end året der svandt; men vi er da alle raske, og det er da det vigtigste.
Juleaften fejrede jeg som vanlig hos Sussi og børnene, men vi havde en grim overraskelse, der var ingen vand i hele Allerød juleaften, kun i Sussis kælder. Vandværket var gået i stygger og alle pumper ude af drift, hvilket bevirkede at grundvandspumpen i Sussis hælder kortsluttede, så Sussi og jeg sad i kælderen iført nattøj og gummistøvler julenat og øsede vand. Bagefter kan man godt more sig lidt over det, men forsikringen dækker da heldigvis.
I dag har jeg været i ”Fasters hus” og alt var vel, tulipaner og påskeliljer har stukket hovedet op allerede, er er også usandsynligt mildt, men vi får jo nok lidt vinter, men den kan da ikke blive så lang.

De kærligste hilsener fra Joan.

Andkær d. 17.01.89

Kære alle

Tak for brevene, tak for samværet i 1988 og godt nytår til store og små. Sikke da en julenat Sussi og Joan har haft, den glemmer I nok ikke.
Som I nok alle ved, var de alle 4 fra Norge hjemme og vi havde en dejlig jul sammen. Bente var her også juleaften, de to små først juledag, men så holdt vi 2 juleaftener.
Erling fejrede sin jul i Grønland, men det havde været festligt både på hospitalet og i det hjem han var. Juleaften og juledagene går børnene rundt og synger julen ind, det var festligt, skrev Erling.
Men selvom vi kun er midt i januar er haven helt gul av Erantis, i dag har vejret været som en aprilsdag, det er jo sådan set dejligt, men jo forkert, selvom det var sådan sidste år, var vi her i Andkær begravet i sne for 2 år siden, så alt gik i stå.

Tillykke med de 80 år Mogens.
Kærlig hilsen til alle
Gerda.

Næstved d. 4/2-89

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Ja, så er bogen igen på besøg i Næstved, men det er jo ikke meningen den skal blive boende her, så jeg fatter pennen, så den kan komme videre til næste station her i Næstved.
Ja, så er Jill og Jens Peter flyttet til deres nye hus. Jeg var ovre og være med at flytte nogle dager, fra torsdag d. 12-1 til 17-2, så nu har de fået lidt mere plads at røre sig på, og en ret stor have, de kan boltre sig i.
Så jeg kom ikke med til Mogens 80 års fødselsdag, men familien var repræsenteret ved Kirsten og Karen, så det gik jo endda.
Den 1  april skal moster Louise, der bor på Herlufmagle plejehjem, flytte til det nye ældre center i Herlufmagle, og det glæder hun sig ikke til, hun ville hellere blive boende; nu får hun en moderne lejlighed med stue, soveværelse, køkken og bad på 54 kvadratmeter, men sådan skal det være.
Den milde vinter fortsætter, så det er ikke noget i vejen for at man kan arbejde i haven, hvis det er det man har lyst til. Største del af fabrikken står tom på andre år, de averterer løbende med 2000 kvadratmeter til leje à 250 kr pr kvadratmeter, så det er jo ikke småpenge det drejer sig om, men sker der ikke noget, fortsætter jeg vel med at dyrke jorden nu i foråret, men den milde vinter har ikke fremmet nedvisningen.

Nu til slut mange kærlige hilsener fra os på Tværvej.
Karen og Kristian.

Næstved d- 14/2-89

Kære alle!

Først tak for brevene i ”de tolv” det er nu altid dejligt når den kommer på besøg, og tak fra Mogens for gaver og hilsner til fødselsdagen.
Vi synes selv det var en  meget vellykket dag, eller dage – lørdagen før havde drengene inviteret til fødselsdagsfest hos Per, det var en meget fin og vellykket dag. Selve dagen havde vi så åben hus herhjemme, jeg havde fået Kristian og Karens nabokone til at hjælpe, og det var også godt, for der kom over 60. Det var flere end vi havde regnet med, men alle fik da noget at sidde på, og der var da også mad nok. Det begynte kl. 10:30 og de sidste gik kl. 18:30, stemningen var god og snakken gik meget livlig. Mogens var også meget glad for dagen.
Forleden dag var vi i Rødbyhavn og besøge en af dem vi var sammen med i Rom. Først var vi en tur ovre med færgen, og bagefter var vi henne og se på det nye ”Vandland”, det var ved at være mørkt, men det må være en meget stor historie, vi kunne gå ind og kigge med i selve vandlandet med rutchebane m. m. Der var en hel del mennesker der, og de så ud til at have det dejligt.
Vi nyder jo rigtig det milde vintervejr, det er dejligt at være fri for sne, frost og glatte veje, og som alting da pibler op i haven.

Nu de kærligste hilsner til alle
Mogens og Edith

Petersminde” 14/3-89

Kære alle!

Tak for brevene.
Det ser ud som jeg har haft bogen en hel måned, det må I undskylde, men I andre må jo have været hurtige til at skrive, men vi bliver jo gamle og oplever ikke så meget spændende mere. Det det er også godt med rolige og fredelige dage, jeg kan sagtens få dagen til at gå med at beskikke mit hus, læse Jyllands-posten og hvar der ellers er, og så går tur med min hund.
Vi fik en vædder 25/2, den vil helst ligge her ved havedøren, så den kan se os. Jeg løser den en gang i mellem, så den kan forsyne sig på græsmarken og af kartoflerne i stalden. Den æder også af porrene, det gav ikke så meget, det nederste får vi så, rabarberene har den også spist, men vi har nok i fryseren. Den er født sidste forår og blev far i lørdags til en sort og hvid vædder.
Henrik har arbejdet på godset siden nytår, men i morgen begynder en ung mand der, som fast karl. Han er ellers mekaniker, men er blevet træt af arbejdet og vejen dertil. Han bor nærmere godset end vi gør, så Henrik håber snart at blive frigjort en tid, og det vil jeg også gerne, han bliver.
En dag Sille og jeg gik tur, jagede Sille, som så ofte før, en hare op, den sprang lige pladask ned i kanalen, og var stendød, da jeg fiskede den op. Det var en ung hare, Henrik flåede den og tog indvoldene ud, hjertet havde en flænge. Sille fik den at spise, altså både hjerte og hare.
2.  påskedag er vi inviteret til Gjern, så kan vi måske spare portoen igjen.
Den 29. marts skal Gerda og jeg på 14 dages kursus på Nr. Nissum pensionisthøjskole, så må Henrik passe hus, hund og 3 katte + fåret, hvis den ikke bliver slagtet inden, det er da meningen den skal det før eller senere, nu har den jo forøget bestanden.
Namma’s mand døde efter et hjerteanfald, men han var fra Grønland blevet overført til Rigshospitalet. Jeg vedlægger lidt udklip. Arthur Madsens Elly er også død fornylig, efter længere tids sygdom, 52 år.

Nå, nu slutter jeg.
Kærlig hilsen
Henrik og Astrid.

Fredericia, den 27/3-1989

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Ja, Astrid har ret; også denne gang kan jeg personligt aflevere bogen til Gunnar ligesom sidste gang. Det er hensynsfuldt af Astrid at tilpasse fremsendelsen, så jeg ikke påføres unødige udgifter.
Vi glæder os til igen i år at tage til Skannerup (Gjern) her i det tidlige forår for at være sammen med en stor del af familien, som vi ikke har set meget til siden jul.
I går havde vil alle våre børn, svigerbørn og børnebørn samlet her på Grethevej, og det lød til, at de kom godt ud af dem med hinanden, selv de to mindste syntes at have fornøjelse af hinanden.
Fra den 7. til den 14. marts var Anna og jeg på en oplevelsesrig og helt igennem vellykket turiel-/pilgrimsrejse til Jerusalem med Agrirejser. Vi fik mange gode og stærke indtryk fra både det gamle og det ny Jerusalem.
Også her har vi undret os over den vinter, der ikke kom, og vi har længe haft udsprungne buske og påskeliljer samt slået græsplæne og taget for os af de for længst ”spiseklare” rabarber. Vi er dog endnu ikke begyndt at så eller lægge kartofter. Vores jord er for våd og tung.
Den 8. april skal jeg til Nibe for at tale ved en Y-mens konference. Anna ved endnu ikke, om hun kan få fri til at tage med.

De bedste hilsener med ønsket om godt og rigeligt samvær i den tilstundende sommer.
Anna og Ove

Gjern, 31-3-89

Kære Alle

Tak for brevene i de tolv, da der ikke er havevejr i dag, må jeg hellere se at få bogen sendt til Brædstrup.
2. påskedag var vi samlet 24 af min familie her på Karolinelundsvej, vi var heldige med vejret og vi synes, at vi, som altid når familien Garne er samlet, havde en hyggelig dag. Da alle fra søskendeflokken der bor i Jylland var med, er det jo begrenset havd jeg har af nyt at fortælle.
Selvom det ikke har været så meget vinter i år, så lader foråret alligevel vente på sig, så det er ikke rigtig blevet til noget i haven endnu. Jeg synes, der er enormt meget mose i vores græsplæne i år, jeg ved ikke, om det er fordi, jeg er for miljøbevist og sparer for meget på gødning.
Nu er det lige før, Daniel kan gå, vi er glade for at de bor så tet ved os, så vi kan se ham en gang imellen, har er jo i en sjov alder. Til næste år skal Karsten jo konfirmeres, så er det meningen, han skal på en ungdomsskole i nærheden af Herning (Nørlingskov).
Jens Peter bor jo stadig i Blå Kors centret i Århus, ham ser jeg jo da også af og til, når jeg er på arbjde, det er jeg 2 -3 dage om ugen, men han afløser også stadig på Blå Kors hjemmet.
Vi har endnu ikke lavet ferieplaner for 1989, men vi håber da at vi skal en tur til Mørkholt, som vi plejer. Og hvis jeres vej falder forbi Gjern, er i velkommen.

Kærlig hilsen fra os i Gjern
Gunnar

Brædstrup, 9-4-89

Kære Alle

Tak for brevene og tak for samværet hos Grethe og Gunnar. 2.den påskedag, det var en dejlig dag og ikke mindst Rebecca (som vi havde med, da hendes mor og far skulle ud på egen hånd) syntes det var en fin dag. Først blev der lejlighed til at få en ridetur til tæt ved, hvor der er et par søde små heste, og næst faldt hun ”pladsk” for Jens Peter. Det første hun sagde, da hendes mor og far kom hjem var, at hun skulle op og besøge Jens Peter en anden dag; og en uge efter jeg snakkede i telefon med hende, sagde hun; ”Hallo mormor, jeg kommer lige straks med til dig, og så skal vi op til Jens  Peter.”
I dag er det forøvrigt Grethe og Gunnars 29 års bryllusdag og Hanne og Bjarnes 6 års bryllupsdag og i morgen er det så 77 år siden vor mor og far blev gift.
Sidste søndag havde vi besøg af Mary, Jesper og lille Sanne + Hans, Anna og Ove; og Anna havde rigtignok en overraskelse med, en Amoryllis på ca. 1 m. høj med 2 lange blomsterklaser med hver 4 trompetformede blomster. Nu er alle sprunget ud og er fantastiske flotte, og det er et løg, Anna fik ved mor for over 30 år siden. Hun fortalte at hun havde fået 7 løg, og jeg mener hun har holdt liv i den jeg fik. Ellers synes jeg, vi havde en dejlig eftermiddag sammen. Sanne er en yndig og sød pige. Jesper og Lars fandt ret hurtig skakbrettet frem.
I går var vi så i Grenå og fejre Birgits 50 års fødselsdag. Lars kørte for Farmor, Jesper og mig. Vi var 27, men Birgit har en stor stue, og vi kunne alle spise middag der; og på selve dagen havde hun åbent hus, og en anden dag både hende og Tages børn og børnebørn, så det var tredie gang hun festede.Tage er Birgits ven gjennem de sidste par år, men de bor hver for sig.
Desværre har Sinne jo ikke været for rask siden jul, så turen til Kreta er udsat til ubestemt tid. Sinne må hellere selv fortælle nærmere, da jeg nok ikke ved for god besked om enkelthederne;  men håber ikke det er for alvorligt, men det har da været ubehageligt, og vi håber meget at behandlingen giver gode resultater.

De kærligste hilsner til jer alle
fra Jesper og Edel

København, d. 18/4-89

Kære Alle!

Tak til alle for breve og hilsner.
Det blev en mild vinter, vi kom til at opleve i år, og så tidligt foråret er kommet, det er da helt usædvanligt. I lørdags var det næsten helt sommervejr her, man så flere med bare ben og shorts, det var nok ikke hele landet, der havde så fint vejr. Siden er luften også blevet betydelig køligere, jeg har haft vinterfrakken fremme igen de sidste par dage.
Lørdag var jeg til Petruntes 85 års fødselsdag, som hun fejrede ved en middag hos Josly og efter den var vi hjemme hos hende selv på Godhåbsvej. Josly ligger lige op til Fredriksberg Have, vi sad i et lokale med udstgt dertil, så det kunne ikke være bedre.
Som Edel skriver, skulle Hans, Edel og jeg have været på en tur til Kreta her sidst i april; men vi blev enige om at aflyse rejsen, da jeg ikke har følt mig så godt tilpas i vinter, jeg var meget ked af, det ikke blev til noget, måske kunne jeg godt have gjennomført turen, med det er jo heller ikke rart at rejse, hvis man ikke har det godt. Jeg har været til forskellige undersøgelser, og jeg er ikke helt færdig endnu. Jeg skal til ørelege i morgen, jeg går og bliver pustet, jeg havde sådan larm og uro i hovedet, ørelægen siger, det skyldes undertryk i ørene på grund af en infektion, det er også bedre; men om jeg kan afsluttes i morgen, ved jeg ikke, det er fjerde gang. Jeg havde influenza omkring nytår, så måske er det efterveer derfra.
I dag skal Henrik indlegges på Grenå sygehus til behandling for åreknuder, der var så lang ventetid på Randers sygehus, derfor blev det Grenå. Det er måske også bedre, Astrid var ikke så glad for Randers, da hun var indlagt der.
Bodil skal konfirmeres først i maj, hele familien rejser derop til festen, Erling har ferie og kommer hjem fra Grønland, så de alle kan følges ad til Kongsberg, der er da festligt, håber I får en rigtig dejlig tur.

Mange kærlige hilsner
fra Sinne

Nanna ringede til mig efter hendes mands begravelse, hun bor i Haderslev, hun håbede, sammen med sin ældste søn, at tage en tur til Grønland i foråret for at få sagt rigtigt farvel til vennerne deroppe, der er også, forstod jeg, en del der skal sendes herhjem, de har boet deroppe i 8 år.

Aarhus, 9-5-89

Kære alle!

Tak for sidst til alle, jeg husker knap nok hvor og hvornår.
Nu er vinteren forbi, her faldt den i år på en torsdag. Påskeliljerne blomstrede i påsken, hvilket de aldrig før har gjort, og majliljerne er allerede færdig. Jeg er faktisk kun begyndt i haven, der er ikke lagt kartofler endnu, men vi når det vel alligevel.
Jeg har mere byggeri og vandpjask og varmeanlæg end sidste år, selv om andre klager over at de mangler arbejde. Det er vanskeligt at følge med i alt det nye der kommer og som vi venter på. Se bare avisen fra 26/4-89 om det er ”Kejserens nye klæder” eller ”Klodshans” der har fundet på noget nyt, vides ikke – Vi følger spændt med, men sjovt nok de kan huske 300 000 år tilbage.
Jeg må slutte for denne gang, der mangler tid på denne årstid, selv om ”sommertiden” gav os en time ekstra om morgenen, hjalp det ikke.
Jeg må slutte med kærlige hilsener til alle, her fra os to, og indirekte fra dem i Norge.

Poul fra Århus.

Anemonevej 18-5-89

Kære Alle!

Mange tak for hilsner og indlæg i bogen og for samvær siden sidst.
Ja, så er varmen kommet, vi har da fået lidt vand, men det er stadig sært tørt.
Pinsedag var jeg i Brædstrup, Astrid og Henrik havde været der siden fredag. Henrik og Jesper havde slået brædder op på bagsiden af brændeskuret, Edel syntes det synede for meget ind. Hun havde bestilt et læs bøgebrænde og det kom mens de var der, så de kom rigtig på arbejde, Henrik mente kun manden havde haft til en lille løn for arbejdet.
Vi fik indbydelse til Jespers fødselsdag, det gik han jo meget op i.
Astrid og Henrik var her 2. pinsedag, Henriks søster i Aabenraa var død og skulle bisettes tirsdag, så de sov her to nætter.
2. pinsedag havde vi besøg af Grethe, Gunnar og drengene, vi var ovre og se museet på de stærkes skole i Gammel Sole.

Med de kærligste hilsner
Hans

Karlskov 26-5-89

Kære alle!

Tak for indlæg og for samvær siden sidst.
For ca. 14 dage siden havde vi nogen bekymring med nattefrost, det sved de tidlige kartofler, Hortencia og flere satte planter, men nu da varmen rigtig har sat ind, prøver de forskellige igen; men vi trænger hårdt til vand, jeg kan jo vande lidt, men det kniber at følge med, det er allerede svedne pletter i naboernes kornmark, hvor der ikke kan vandes.
I søndags havde vi gæster fra Vejle, vi flottede os og bød på nye kartofler af egen avl. Jeg planter topperne igen, næste gang kalder jeg det for genbrugskartofler, det er jo optid med genbrug nu.
Vi har fået et flot brev fra Jesper med invitation til 30 års fødselsdag.

De kærligste hilsener fra
Jutta og Jens

Hvidovre 30-5-89

Kære alle!

Bogen lå, da jeg kom hjem til Hvidovre. Jeg har fået nye vinduer, så der skal komme en gardinmand og sætte gardiner op igen. Det er et værre mas, håndværkene var først færdige torsdag eftermiddag kl. 16:00, og børnene og jeg skulle flyve til Kreta, fredag morgen kl. 07:00, så det var meget besværligt, men nu er det heldigvis overstået. Vi havde en vidunderlig tur og boede så dejligt og masser af sol og varme, en dag 42 det var mindre behageligt. Børnene er så søde og nemme at rejse med, Rasmus et rigtig lille mandfolk, der sørger for at Mormor får solcrem på, så jeg ikke bliver forbrændt.
Louise har sidste weekend været på Christiansborg, og danse lance på hest, ”Hot Tobaco”, hestens navn, som hun har halvpart på. Der var meget flot, siger Sussi, Dronningen og Prinsesse Benedicte var til opvisningen. Hun har også vundet 2. præmie i spring, så hun har åbenbart lag for heste. Jeg kan ikke lide at overvære det, jeg er bange, jeg mindes endnu da hun brækkede benet, men der er hun da ligeglad med, det var jo bare et uheld.
Vores dejlige hund blev et år i torsdags og Sussi holdt fødselsdag for dens mor og de 5 andre hvalpe. Der var lagkager og pølser + hundekiks, og alle mødte op, så med hundene + ejere + hende der har kennelen, var vi 22, men heldigvis var det jo rigtig havevejr.
Det går meget fint for Sussi og Jørgens samarbejde, og de har nu så mange patienter, så de har måttet udvide lokalerne.
Jeg er jo ellers i Smidstrup, men jeg er ikke så glad for at være ene deroppe og gamle Frk. Edel Nielsen har haft en blodprop i hjernen, og havde ligget i 2 døgn inden de fandt hende, det var uhyggeligt, men det er jo nok tvivlsomt, om hun kan komme til Smidstrup, hun vil ellers gerne.

Til slut de kærligste hilsner til alle fra Allerøddern og
Joan

Andkær, på vores lille søster’s fødselsdag (12.06.1989)

Kære alle

Tak for brevene og det fine billede af vores lille rytterske, fin klaret.
Erling er rejst efter godt en måned herhjemme i Danmark + Norge. Det har været så dejligt at have ham hjemme, og han har gjort et stort arbejde med at pudse huset op, pyntede gevaldigt.
Det blev også sådan en dejlig fest til Bodil’s konfirmation, hun strålede selv som en lille sol hele dagen, så det smittede os alle og blev en glad fest, som vi kan mindes med stor taknemlighed. Birgit, især, havde lagt et stort arbejde, og alt gik godt. Sender sange og et par billeder med, som Erling har taget. Mine egne blev desværre ikke noget særligt, Erling mener mit apparat er for dårlig, Erling forærede mig et fint nyt, en Chanon, som forskud på fødselsdagsgaven, håper meget det ikke er fotografen, der er galt med.
Har lige været på en meget vellykket udflugt til Frøslevlejren og Dybbel og der var jo fine motiver at fotografere, så håper jeg, billeder er gode.
Jan Harry og Bodil kommer muligvis hjem på tilbudsrejse med Billundflyveren. Jan Harry vil også hjem og tage et nap, flot af ham. Birgit følger så efter 7/7, Birgit er blevet aktionær i Larvik Line, båden vi sejler med, så kan hun rejse billigere, og desuden har hun årskort, så de er så hjemme 4 gange om året, det er dejligt.
Erling måtte være to nætter på Island, problem med flyet, men boede på hotel med utsigt over Atlanteren, som han jo ikke selv skal betale.
I weekenden er det meningen at Bente og de to små og jeg skal til Legoland på rabatkort fra Sinne, det er altid en dejlig oplevelse at være der.

God sommer.
Kærlig hilsen
Gerda.

Næstved d. 30/6-89

Kære alle!

Tak for jeres indlæg i ”De 12”, det er jo altid rart at høre nyt fra familien,. Og jeg vil nu gå i gang med mit beskedne bidrag til bogen, så den kan komme videre. Jeg håper Edith kommer ud og henter den.
Vi begyndte at sælge kartofler på ”Edels fødselsdag”, jeg har lært noget af Gerda, og i næste dage kommer jordbærrene ind i billedet.
Ferietiden står for døren, Kirsten skal med Dansk Vandrelaug til Norge, og senere i ferien går turen til Sverige til Jills forældres hytte, der ligger i den svenske skærgård. Jens Peter og familie skal bo i sommerhus ved Vesterhavet. Og for vores eget vedkommende tager vi igen i år til Middelfart feriecenter og det bliver i uge nr. 35, fra 26/8 til 2/9, vi regner med at Jills forældre tar med. Flere af jer ved hvor det er, så I skal være velkommen til at kigge ind.
Jeg vil slutte mit lille indlæg med at ønske jer alle en god sommer.

Mange kærlige hilsner fra os i Næstved
Kristian

Næstved d. 10.7.89

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”. Ja jeg var jo selv ude at hente den hos Kristian på hans fødselsdag, samtidig fik jeg jordbær til fryseren og kartofler til brug med det samme.
Mogens er nu ved at komme sig efter hans biluheld, han går dog stadig med stok, men har har da selv klippet hæk og ordnet køkkenhave.
Vi har fået en anden bil næsten mage til den gamle, den er blå og kører på blyfri benzin, det er heller ikke rart at undvære bil, når man er vant til det. Martin var også meget optaget af når, og da vi fik ”vores nye bil”, som har siger, han er næsten daglig gæst og meget underholdende, han og Mona Lisa er meget glade for hinanden, så de leger dejligt sammen.
Jeg har ferie den sidste uge i juli og 14 dage ind i august, vi skal jo i sommerhus oppe ved Hirtshals, nok i 14 dage, så må vi håbe, at sommervejret holder til den tid, for det er da et fantastisk sommervejr vi har. Jeg er på arbejde, og vi sidder og sveder med både dører og vinduer åbne.

Nu de kærligste hilsner til alle fra os begge
Mogens og Edith

Udbyhøj, 31/7-89

Kære alle!

Tak for brevene.
Ja, så kom regnen endelig, vi har fået 20mm i alt i går og i dag. I eftermiddags skinnede solen lidt, men temperaturen er blevet en anden og den kraftige blæst virkede helt efterårsagtig, men vi byder  det velkommen, det er lidt trist at se de visne græsmarker, køer og heste går og bider i ingenting. Der loves regn resten af ugen, kunne det så bare blive til noget, man skal ikke sparke meget i jorden, før det er tørt.
I næste uge har Hanne og Edel lejet sommerhus i Fjellerup, som vi kan kigge ovet til nede fra fjorden. Der er fin badestrand derovre, ved vores side af Kattegat skal vi vandre langt ud, før vi kan svømme. Henrik og jeg er inviteret derover nogle dage, det glæder vi os til, det er mange fine turer, skulle vejret ikke blive så godt.
På torsdag den 3/8 skal Henrik og Ricard (Henriks svoger) med Martins turer til Hjarl Hede. Jeg er ikke glad for at køre i bus, det har knebet mig at klare det de senere år. I vinter er jeg 2 gange blevet køresyg, desuden har jeg også været der flere gange. Vi var der på familieudflugt, da Hanne var en lille pige, så det er nok snart 25 år siden.
Den 14. aug. har jeg meldt mig til et 8 dagers spindekursus på Uldum højskole. Det har været min mening, at jeg ville spinde og væve, når jeg gik på pension, men nu er det meningen, det skal være alvor. Jeg har fået 2 sække uld, 1 fra Abelone, et får vi havde en gang og ikke nænnede at slagte. I år har hun også fået 2 lam, og fra hendes makker, der er sortbroget, Abelone er hvid.
Søndag den 2 juli havde vi besøg av Jens Peter og hans svenske familie, en rigtig lille kærnefamilie, så kære drengene var. Jeg var meget glad for, de ville ofte tid på sådan en gammel faster. Vi er vist også alle meget interesseret i at følge familiens ungdom og deres børn.
Man er begyndt at tale om at samles til et sammenskudskomsammen, evt. leje en spejderhytte i Ø.Snede, barn, unge og gamle, i anleding av 100 årsdagen for Mors fødsel. Det ville være fint, hvis det kunne lade sig gøre.
Her i fjordsentrert har der et par gange været familietræf, det koster 13000 i ugen at leje den, men så er der også sengeplads til over hundrede; men det er jo for langt borte, men gode forslag udbedes, så læg hovedet i blød.
Edel og Jesper var på ferie hos os fra 23/7 – 2/7. Vejret var jo godt, det har det jo været hele sommeren, så der er ikke mange der bliver snydt i deres ferie. Jesper hjalp Henrik med at køre brænde ind, sådan noger er han god til. Vi gav ham også en trillebør til hans fødselsdag den 26/6. Han blev jo 30 år og holdt stor fødselsdag på Lystrup, vi var 65, og det var en stor dag, festen kunne ikke være bedre, alle sejl var oppe. Jesper var så glad, og alle andre med ham, ja, det var en god dag.
Hans og Gerda har også lovet at komme, sidste år blev det ikke til noget, men jeg håber da de gør alvor af det.
Joan har også sagt hun ville komme, men jeg kan jo godt forestille mig sommeren gik hurtigt for hende, men her er også hyggeligt om vinteren, så hvem der vil ofre lidt tid på os er meget velkomne.

De kærligste hilsner
Henrik og Astrid

Fredericia, den 10/8-1989

Kære alle!

Mange tak til jer alle for jeres indlæg i ”de tolv”. En særlig stor tak til Edel og Jesper for en meget festlig dag den 26. juni.
Med hensyn til forslaget om en større familiefest i forbindelse med mors 100 års fødselsdag er vi meget interesserede i at medvirke/deltage, og det tror jeg også, at vore børn og børnebørn er. Jeg har været en smule kreativ, i det jeg har sprugt til DUI-lejren i Vejlby Fed (ved Strib). Der kan vi være allesammen, de fleste kan overnatte, og der er en stor grund og en dejlig natur. Pris 1800.- kr for 3 dage, kun 27. – 28. og 29 juli er ledige. Hvad siger I? Hvis vi kommer forsent her, og hvis interessen er til stede, finder vi noget andet, men der skal nok snart ske noget. Så lad ”jungeltrommerne” gå med melding både ud og hjem.
For de fleste er sommerferien jo nu forbi; men jeg har indtryk af, at det har været en god sommer med godt vejr, gode oplevelser og et væld af herlige sager i haverne. Hos os har især kartoflerne været tidlige og fine.
Vi har ikke rejst så meget i sommerferien, vi var jo i Israel i marts; men vi har haft besøg af alle børnebørn, nogen i længere tid end andre, og været til familiefester m.v. Der har også i år i – modsætning til de fleste år – været dejligt at gå ned til stranden og bade.
Vi fik dog tid til en 4 dages tur med ”Tigerbus” til Tønning og Helgoland. Det var en god oplevelse. Helgoland er en meget særpræget ø, og der er dejligt i Tønning og omegn.
Vi har da forresten også været til areakonference med Y-Mens klubberne i Fredericia-hallerne. Vi var 950 til spisning på en gang, og det klappede fint. Vi havde en norsk familie på 4 indkvarteret i de 3 dage sammen med en ”gammel” kollega fra Nibe.
På lørdag skal vi til Klampenborg for at fejre Jonas’ fødselsdag på forskud. Vi tager Kristina med fra Odense.
Sidste fredag vi vi i Snoghøj for at plukke kirsebær, vi fik 16 kg, og Anna er taget derud igen i dag, da saften fra de første i så høj grad faldt i børnenes smag.

Med tak for indlæg, billeder og udklip sendes i vore kærligste hilsener
Anna og Ove

Gjern 18-8-89

Kære alle!

Tak for indlægene i de ”tolv”, det er rart at høre nyt, særlig fra dem vi ikke ser så meget til, men det glæder os at høre, at i forskellige har det godt, selv om nogle af os er ved at komme i reparationsalderen.
Vi synes vi har haft en god ferie, vi har været dels på Mørkholt, hos Mormor og Morfar og en lille tur i Sverige.Vi havde i år det dejligste vejr på Mørkholt, som vi rigtig nød. Vi var også glad for at få snakket med Hans og Gerda, og vi havde en meget hyggelig søndag eftermiddag på Grethesvej, hvor det meste af Anna og Oves familie var samlet.
Det kniber med kræfterne hos Morfar, det er dog ligesom, det er blevet lidt bedre på det sidste, det skyldes sansynligvis at han ikke får midisin mere. Det lyder måske noget misvisende, men det kneb med appetiten, og så kan det godt være svært at tage medicin på tom mave, og nu er det ligesom appetiten er kommet lidt igen, men mange kræfter har Morfar ikke.
Vi var i Sverige i 4 dage og de 3 dage var vejret fint, det var 14 grader nord for Gøteborg i den svenske skærgård. Det var en flot natur, og vi 3 var glad for turen, selv om vi blev stoppet og undersøgt i tolden på vej hjem, men som de lovlydige borgere vi er, havde vi hverken smuglergods eller andet ulovligt.
I familien her i Gjern går det også fint. Daniel er blevet passet hos os i dag, jeg tror begge parter nød det, han vil meget gerne hjelpe Morfar med at fodre kaniner og vande drivhus, det sidste kan jo somme tider give en våd trøje. Karsten har tiden meget optaget af skole, spejder, fodbold og ungdomsklub.  Jens Peter er flyttet tilbage til Århus. Birgit og ham skal vist til barnedåb i Hjørring på søndag.
Vi er alle meget interesserede i at være sammen med familien i anledning af Mors 100 års dag. Vi var med Gerda og Hans ude at se på spejderhytten, der ligger lige over for Øster Snede kirke. For at se var den ideel, hvis det skal være endags fest, hvordan der den er egnet, hvis vi skal være sammen i flere dage, ved jeg ikke, i så tilfælde var Oves forslag sikkert et udmærket alternativ.

Til slut mange kærlige hilsner fra os alle i Gjern

Brædstrup d. 27-8-89

Kære alle!

Mange tak for brevene og tak til alle der var med til at give Jesper en festlig fødselsdag, også en tak til de der er gået igang med planlægningen af familiefesten i forbindelse med mors 100 års dag.
I går var vi i Thy og besøge Mona og Erik, som havde samlet det meste af familen. Mona blev 40 år den 20. august. Det var en dejlig dag med sol det meste af dagen. Jeg har ikke før set så meget stegt ål på en gang, 3 bradepander flydt. De skrappeste kunne klare 3 omgange tallerkener rundt, jeg nøjedes nu ned 3 stk. Erik fanger ålene og gør dem rene, jeg tror han havde fanget 40 kg i år. Efter ettermiddagskaffen holdt der en bus for døren med Erik som chauffør, vi var i Varupør hvor vi var ca 1 ½ time. Der var meget spændende at se både naturen og museer. Rebecca var meget optaget af de store bølger, som hun prøvede at løbe fra på strandkanten. På hjemvegen kørte vi om Ladbjerg Fyr og Ladbjerg Kirke ensomt liggende i udkanten af en plantage, af nogen regnet for Danmarks mindste kirke. Vi var så heldige at ringer og graver var der, så vi kom ind og se kirken. Det er ikke så længe siden, der var en hel side næsten i Kristelig Dagblad om samme mand, som sommer såvel som vinter hver dag sykler 8 km for at ringe solen op og ned. Han fortalte, at det var alm. der var 30 i kirke, og det var næsten det antal mennesker, der hørte til kirken, næsten 100% kirkegang. Interessant er det også, at man fra mindste kirke i landet kan se over til den største i landet,Vestervig kirke. Monas forældre og moster og onkel var også med på turen, og de er ægte thybale, så de kunne svare, på alt hvad vi ville vide om det vi mødte på turen. Det blev så også lidt senere, end vi havde regnet med, inden vi var i Brædstrup igen, så jeg skal love for, at vi fik en varm velkomst, da vi kom hjem til Laban, der havde været alene hele dagen.
Det endte alligevel med vi kom på tur i sommerhus sammen med Hanne, Bjarne og Rebecca i Fjellerup. Det var et dejligt sted. Det blev kun Astrid, der fik tid til at komme et par dage, da Henrik måtte høste. Den sidste hele dag vi var der, syklede Hanne, Bjarne, Rebecca og jeg gennom skoven til Meilgård slot, det var en meget fin tur, selvom vi blev overfaldet af mariehøns, da vi på hjemvejen kørte om stranden.
Da vi kom fra sommerhuset, gik Hanne straks i gang med at male huset her udvendig, hun tog de steder, der var mest besværlig at komme op, og efterhånden er jeg så bleven færdig, men købte maling for 1500 kr, men det trægte, og det pyntede også.

De kærligste hilsner
til jer alle fra Jesper og Edel

København, d. 6/9-89

Kære alle!

Tak for brevene!
Joan og jeg har lige været i Udbyhøj på besøg hos Astrid og Henrik, vi rejste med Fjerritslevbussen-Hundested-Grenå, det er så dejligt let for mig, da den afgår fra Hans Knudsens Plads. Joan var lidt betenkelig ved sejlturen; men det gik fint, vi rejste lørdag morgen og kom hjem tirsdag eftermiddag. Vi havde nogle dejlige dage derovre, vi var også heldige med vejret – sol og stille vejr, så vi kunne gå lange ture i de kønne omgivelser, vi var også på køretur til Kattegat. Turen har været på tale i et par år; men nu blev det til alvor. Joan havde ikke været der før.
Johanne (fra Grejs) ringede for ikke så længe siden. Hun, Knud og svigerdatteren havde været til Sørens 80 års fødselsdag 18/8, de havde boet hos Signe og havde også besøgt Ingrid. Johanne fortalte, at Søren skulle rejse fra Grejs, og flytte sammen med svigerdatteren og børnene, der havde købt hus i nærheden af Jelling. Forhåbentlig bliver han glad for det, jeg mener, han har en beskyttet bolig i Grejs, han har jo også boet vel det meste af sit liv i Grejs. Søren må have mod på det, han har inden for den sidste tid 2 gange været i Australien på besøg hos sin søn.
Birgit, som jeg talte med lige før jeg rejste, fortalte, at Pia og hendes forlovede, Jesper, agter at gifte sig til foråret. Nu skulle de forinden, her i oktober, på en rejse til Japan. De ville så gerne have rejst med Transibirske jernbane til Kina; men det bød på så mange vanskeligheder, så del opgav de, Kina er vel heller ikke så rart at sted for tiden.

Tak til Poul for brevet, jeg ønsker dig en god rejse og til lykke med dagen 19/9.
Rigtig mange kærlige hilsner til alle
Fra Sinne.

Søndag morgen 10-9-89

Bogen modtaget med tak 8/9-89 og videresendes 11/9-89. (Det er vist rekord, i hvert fald for mig.)
Jeg må se at få den ekspederet omgående. I den kommende uge er hver time beslaglagt, dvs 7.00 morgen 24.00 nat. Som i ved, rejser jeg en uge fra fra 16/9-26/9. Det bliver eneste ferie i år, men tiden før og efter er en hård belastning. 
Sommeren har jo været fin med moderat regn – men nede i jorden, hvor vi pumper vandet op fra, har det stået meget højt i år. Måske hænger det sammen med en mild vinter, så går der mere vand i jorden, det forskydes måske et par år. Jeg har travlt med hovedreparationer og udvidelser af flere vandværker, så der har ikke været tid til haven; men blommer, brombær, pærer o.a. kommer jo alligevel; men hækken følger desvære med og bliver ”langhåret”, så jeg er bagefter alligevel.
Måske begynder alderdommen også at snige sig ind på mig, det ser vi vel ikke selv. Jeg har også haft den oplevelse, at jeg pludselig opdagede at kørekortet var næsten 1 år for gammelt, så jeg har kørt ”ulovligt” i den tid.
Bilen sagde ingenting-; men det var jo med visse betænkeligheder jeg sørgmodigt listede til politistationen for at beklage fejlen. Om det var det sørgmodige smil, hvormed jeg fortalte at jeg kørte hverdag, eller fordi jeg var til køreprøve på min 18 års fødselsdag (efter 5 timers kørsel); men jeg fik dog et nyt. Min bror Sven lover dog, at der nok kommer et girokort på en bøde. Jeg venter og ser. Jeg tenker tilbage til min tid efter krigen i den Norske Finnmark, hvor de unge kørte bil, og vilde ikke tro, vi her i landet havde noger der heder kørekort.-

Jeg slutter. De siger, der er festuge i byen, med store både i havnen og ballonflyvning, det ser vi nu ikke meget til.
Kærlig hilsen og tak for sammenkomster m.m.
Poul fra Århus

Anemonevej 16-9

Kære alle!

Mange tak for indlæg og hilsner og for samvær siden sidst.
I år har vi da haft en fin sommer, men nu må jo nok indstille os på efterår, men koldt er det jo ikke.
I weekenden har Gerda og jeg været på besøg hos Astrid og Henrik, vi var der oppe ved sekstiden lørdag. Gunnars kom også, men de kørte hjem samme aften, vi kørte først hjem mandag formiddag, så fik jeg middagsmad hos Gerda. Det regnede søndag morgen, vi var i kirke, og efter Gudstjenesten var vi en tur rundt omkring Uvergård og deres marker og ude ved Kattegat, så det blev lidt sen middag.
Henrik var færdig med at grave kartofler op, så både Gunnars og Gerda fik nogle med hjem, jeg har ikke taget mine op endnu.
Jeg havde Johannes  Grethe med om til Edel en søndag, Erling var hjemme, så Gerda kom ikke med.
Vi har også besøgt Kristians i sommerhuset og været sammen med den hos Oves.

Med de kærligste hilsner Hans

Karlskov d 14-10 89

Kære alle.

Tak for breve og indlæg.
Jeg har haft bogen lidt for længe, da Joan ikke har været hjemme.
Her står alt vel til, været granes’, har aldrig været så fine som de er i år, vi regner med at komme af med 2-300 juletrær i år. D. 20 d.m. skal jeg levere 400 kg normansgrønt.
Indtil nu har vi ikke haft nattefrost, så mange af blomsterne står flotte endnu, men jeg har dog så småt begyndt at berge løg og knolde. Vi har en masse græskar, men interessen for dem er ikke stor.
Det nye stykke jord vi fik for 2 år siden er groed fantastisk godt til, så vi har avlet mange kartofler, jordbær med mere mellem rekkerne.

De kærligste hilsener.
Jutta og Jens.

Hvidovre 22-10-89

Kære alle!

Nu må jeg vist se at få  skrevet i bogen. Jeg har været på ferie i 15 dage i Tunis, vi havde dejligt vejr og badet hver dag, så vi forlængede sommerens glæder. Jeg rejste med en kollega fra Valby central, så vi har kendt hinanden og har set hinanden jævnligt. Rasmus og Louise kunne ikke lide, at de ikke skulle med dennegang, men jeg lovede dem, at vi tog vores tur sammen til foråret, del glæder de sig allerede til. Tunis er et dejligt land, glade og muntre mennesker, men der er meget forskel på rig og fattig, og der findes mange tiggere med børn rundt omkring, især omkring Medinaen. Vi var på nogle dejlige ture, vi var bandt andet i er Tunisk hjem, og vi så små piger ca 10- 12 år, der sad og knyttede smukke sikketæpper. De arbejder 8 timer for 1 dinas, ca 8 kr, der er ellers tvungen skolegang nu, men de teses 1 gang årlig, og hvis de ikke klarer testen, bortvises de.
Astrid og Henrik, tak for nogle dejlige dage hos jer, det var virkelig dejligt at besøge jer.
Jeg har endnu ikke lukket sommerhuset, vi har så mange Bell de boskop i år, så vi skal op og høste, men jeg har så mange gøremål, og jeg må have lidt hjælp til at plukke æblerne-
Sussi skal en tur til Holland fra på torsdag, det er igennem det hun forsket på Rigshospitalet ”Cystic fibrocis”, Sussi er meget glad for at være praktiserende læge, nu er det første år jo gået, og hun og Jørgen har over 1800 patienten. Ja, hun er jo også snart en gammel pige, hun runder jo de 40 år til dec.
Skal hilse mange gange fra Sussi + Rasmus og Louise, de glæder sig meget til, vi skal være sammen allesammen til sommer, de siger begge to: Ligesom i gamle dage, de mindes festene på Lystruphave.

De kærligste hilsner til alle
fra Joan

Andkær 7-11-89

Kære alle.

Tak for brevene og samvær med de fleste af jer, heldigvis.
Det blev også en festlig fødselsdag hos Hans med dejlig samvær og chokolade og rigtig høj lækker smørrebrød til aften. Da Hans var fejret med sang, fortsatte Jesper med: ”Han er fra Hedensted”- . Jesper er jo også et festmenneske.
Sender lidt udklip med om Ove, det har været ret stor interesse om Ove’s nye liste, så alt tegner nok godt. ”Held og Lykke”.  Nu må Ove jo selv kunne skrive om resultatet.
Jeg har sådan en flink genbo, ja, de er det begge, i går ringede de, om jeg ville med til Tyskland, så vi var på indkøb i Flensborg, blev en dejlig tur.

Tak til alle for breve – besøg – og opringninger til min fødselsdag.
Kærlig hilsen
Gerda

Næstved d. 24/11-89

Kære alle!

Tak for brevene og udklip fra aviserne.
Ja, så blev det vinter igjen, jeg har skrabet sne de sidste par morgener, det har dog kun været små mængder, det drejede sig om. Så nu er det slut med havearbejdet for en tid, og jeg nåede stort set at blive færdig, så nu må vi holde os mest til de indendørssysler.
Vi regner med at tage til Sverige nogle dager her først i december, bliver det dårligt føre, tar vi toget, det kan også sagtens lade sig gøre, der er i øvrigt også billigere. Vi skal over at se Andreas spille med i en skolekomedie. Kristoffer er jo også begyndt at gå i skole, og det er kan glad for, har bor næsten lige ved siden af forskolen, Anderas har noget længere at gå.
Sidste lørdag var vi til 50 års fødselsdag hos vores genbo, det er dem, der har købt fabrikantens villa. Vi var 60 mennesker, men der var plads nok i det store hus.
I aften skal vi ud til Rigmor på Præstøvej, i nærheden af hvor Edith og Mogens bor, så jeg regner med at aflevere bogen til Edith, nu vi er derude ad.
Kirsten og Mogens var hjemme på vores 43 års bryllupsdag i torsdags, så jeg sender en hilsen med fra dem.

Mange kærlige hilsener – fra
Karen og Kristian

Næstved d. 8.12.89

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”! Nu er det vist også tiden at få den sendt afsted igen, så jeg vil skrive i den her i en stille nattetime.
For en tid siden var jeg på en pigetur til Lybæk m. bus, og da  skal jeg love for, der var mange østtyskere dernede. De stod i lange køer foran grønt og frugtforretninger, og da vi skulle tilbage, havde vi nær ikke nået færgen p.g.af bilkø. Det hjalp først da østtyskerne var drejet fra, men det er ikke noget at sige til, at de nyder og kunne bevæge sig mere frit.
På onsdag skal vi til fødselsdag, da bliver Martin 4 år, han glæder sig meget til det, han har også bestemt menuen, vi skal have lammekølle og is, desuden skal vi også have lagkage med lys, det mener han hører med til fødselsdag. Han snakker også meget om jul og glæder sig også til det. I år skal vi til Skælskør juleaften til den yngste af drengene, jeg skal hjem og på arbejde, så jeg ønsker ikke en hvid jul.

Nu de kærligste hilsner til alle
Mogens og Edith.

Hedensted Juleaftensdag 89

Kære alle!

Nu kan det ikke trækkes længere ud med at få skrevet i vandremappen, det er blever jul igen, og jeg skal have bogen med ned til Ove i aften.
Henrik og jeg kom hertil den 19. dec. Vi var omkring Risskov for at besøge en af Henriks nevøer, der er indlagt der og nåede Hedensted godt 15, samtidig som Sinne ankom.
Den 20. var det så min fødselsdag, og Anna, Ove, Gerda og Annelise var her, så det blev en meget hyggelig dag.
Vi havde god tid til juleforberedelserne, Hans havde huset pænt i orden, så det kom vi let om ved.
I aften skal vi så ned til Fredericia og have gåsesteg. Sidste år var vi 18 til middag, i år er der vist kun Ellen og så os gamle, men vi ser nok Ester og Bodils familie, før vi tager hjem. 1. juledag skal vi til Brædstrup, der kommer Gunnars, og Grethes mor er med, hendes far døde i oktober. 2. juledag skal vi til Andkær, der er Bente og børnene hjemme. Sinne rejser den 28 og Henrik den 29, han skal passe grise på godset i nytåret.
Det er meningen jeg så følges med Hans og Gerda til Gern nytårsaftensdag, og Henrik så henter mig der.
Vejret er gråt, stille og ikke særligt koldt i dag. Den 15. dec. var der snevanskeligheder i det meste af landet, vi fik ingenting, men der var 10 minus grader. Dagen efter, om lørdagen, fik vi en del sne, samtidig var der både lyn og torden, og sneen forsvandt hurtigt igen, søndag, og siden har temparaturen kun tangeret frysepunket, og det er jeg meget glad for. Jeg er ked af hvis vandet fryser for vore 3 katte og Sille, som er alene på Petersminde, men i sådant et vejr kan de sagtens klare sig. Sille bryder sig ikke om at køre i bil. Da vi var i Brædstrup midt i november, kunne vi ikke få nogen hundepasser, så måtte hun med, det gik også fint, men hun ville slet ikke med hjem igen, men søgte tilflukt hos Edel, og jeg måtte slæbe hende ind i bilen.
De 3 katte kan ikke forliges, så de må fodres 3 forskellige steder. Frederik er en meget kælen kastreret hankat, som ikke tåler nogen over sig. De andre 2 er halvvilde og har aldrig været inde, den ene er en hunkat, Frederik ville æde dens killinger, og fik desværre også held med det til sidst, da vi troede, killingen var for stor.
Til sommer er det jo så mors 100 års dag, som I jo nok alle ved, skal fejres i Ø. Snede spejderhytte, og jeg håber, der kommer mange af de unge med familiens yngste skud. Hytten er lejet fra den 23/7 kl. 12 til 25/7 kl. 12. Der er få sofaer, der kan soves på, men rigelig plans til campering og gode toiletforhold. Ove har lovet at tage mod tilmelding, og der skal vel også sættes en frist for det, vil skal jo have bestilt i hvert fald middagen udefra.
Magda af skomagerens er død den 28/2 af et hjerteanfald. Gerda skrev til hendes 70 års fødselsdag her i december, og Magdas mand ringede så og fortalte det.

Alle ønskes et godt og lykkeligt 1990.
Kærlig hilsen
Astrid

Fredericia, den 8/1-1990

Kære alle!

Først tak for jeres julehilsener og jeres indlæg i ”de tolv”. Til mange kan jeg også sende en tak for godt samvær i julen.
Vi havde en god og festlig jul med alle børn, svigerbørn og børnebørn hjemme. Ja, i nytåret havde vi  oven i købet fornøjelsen af at have Sanna på ferie, mens forældrene var til nytårsfest i København. Det gik godt – begge dele. Det er en rig oplevelse at få lov til at følge de smås udvikling. Fortiden sker der f.eks en stor udvikling m.h.t Sannas sproglige kunnen.
Astrid skriver meget om hundreårsfesten for mor, og når hun meddeler, at jeg tager mod tilmeldinger, så gør jeg gerne det. Kan vi sætte tilmeldingsfristen til 1. juli? Det er tanken, at vi bestiller en fælles middag til selve festen den 24. juli; men at man i øvrigt selv – på campingvis – sørger for den øvrige fortæring med indkøb hos lokale handlende. Jeg foreslår, at vi setter middagenes pris til 150,00 kr, og at der herudover ikke bliver andet at erlægge til fælleskassen for børn, svigerbørn og børnebørn. Det kunne være sjovt, om vi alle kunne mødes for engangs skyld.
Jeg har for øvrigt haft bestilt en sommerlejr på Vejlby Fed for at kunne fortsætte festlighederne ugen ud. Men desværre ringede udlejeren ugen efter og sagde, at han havde overset at lejren i forvejen var lejet ud til et tysk hold. Jeg har endnu heller ikke gjort så meget for det, da jeg ikke har mødt ret mange tilkendegivelser af, at man synes, at det var en god ide. Men først og fremmest synes jeg da også, at vi skal bakke op om dagene i Øster Snede.
Siden jeg skrev sidst, er jeg jo overgået til pensionisternes rækker, og kommunen og mine kollegaer var så venlige at sørge for, at afgangen skete på festlig og behørig vis. Men det ved I vel alle på forhånd, ligesom jeg også forstår, at I alle er bekendt med, at jeg tilbød mig at blande mig i den lokale valgkamp i forb. med kommunalvalget. Det resulterede jo ikke i mandater, men det gav mig da lejlighed til at få luft for nogle af mine tanker. Faktisk tror jeg ikke, at vores opstilling og valgkamp har været helt forgæves.

Da jeg går ud fra, at I her ved juletid er velorienterede om vores øvrige gøren og laden, vil vi sende jer alle vore kærligste hilsener og nytårsønsker.
Anna og Ove

Gjern 16-1-90

Kære Alle!

Tak for indlægene i de ”tolv”.
Her i Gjern er vi ved at være inde i de vante gænge efter en god jul, vi har været sammen med 5 af mine søskende i jul, og 2. juledag havde vi besøg af hele Grethes familie, så nær som Bente der er i Israel. Den 24 februar skal vi til bryllup i Esbjerg, det er den ældste af Bettys drenge der skal giftes.
Det er en herlig mild vinter, vi har haft indtil nu. Alle mente ellers også, at vi skulle få en lang og streng vinter.
Det er ellers nogle store omvæltninger, der sker i Østeuropa, det lyder næsten for godt til at være sandt, at det går så smertefrit fra en diktator til demokrati, men nu må vi se, hvad de næste par år vil bringe.
Vi glæder os også til at mødes med familien i Øster Snede, men først håber vi jo, at i kommer til Karstens konfirmation den 29 april. Hvis alle kommer bliver ca 80, vi glæder os meget til dagen.
Det ender nok med, at Karsten kommer på Skrødstrup ungdomsskole fra august i år. skolen ligger 5 km fra Mariager, den første skole han var indmeldt på, blev der alligevel ikke plads på.  Jens Peter har lige ringet at har har været op i Hebræisk og fået karakteren 8, han havde ellers sagt, blot han fik 5, var han glad, det er jo altid behagelig, at have den slags overstået.
Vi er jo også glade hver gang vi får besøg af Daniel. Til sommer håber vi, han bliver storebror, så må vi se, hvad han synes om det.
For tiden har jeg småtravlt med regnskab, jeg er kasserer i 2 kasser, men det er jo også rart at kunne gøre lidt nytte.

Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern.
Gunnar

Brædstrup d. 21-1-1990

Kære alle!

Tak for bevene og tak for de forskellige udklip interessante at læse, flotte billeder af Bodil der hilser på den thailandske prinsesse, Louise i spring på Casper og ikke mindst Ove med tospand, hvem har mon taget det billede?
I øjeblikket er jeg alene hjemme, Jesper er bleven medlem af en filmklub, der holder til huse på vores nye flotte bibliotek. Han startede kl 14 med at se ”Flemming og Kvik”, men da han ikke er kommen hjem endnu, da klokken er 17,30, går jeg ud fra at han, som sidste gang, er bleven for at de den næste film, der startede kl 16 ”Sammenhold”, så filmen trækker alligevel mer end eftermiddagskaffen, mærkeligt nok.
Lars har travlt med at arbejde med nogle programmer, som nogle i Hamburg er interesseret i, han skal til samtale med dem i Hamburg på onsdag, så han har ikke været hjemme i denne weekend.
Hanne, Bjarne og Rebecca tager på skiferie, sammen med Bjarnes søster og bror + påhæng, i Norditalien midt i februar, det er en bustur. Hanne og Rebecca var hjemme sidste weekend, og det går fint for Rebecca, med at løpe på rulleskjøterne hun fik i julegave. Hun sagde også, da hun lukkede op for dem juleaften: ”Det er det beste jeg kunne få i hele verden.”
Ellers har jeg meldt mig til 40 års jubilæum på Haslev udvidede højskole den 19 og 20 maj, det er slet  ikke til at forstå, hvor de 40 år er bleven af. Jesper skal være på ”Solsikken ” i den tid, og jeg regner med, Laban kan være ved Lars.
Vi glæder os til at mødes med familien den 29 april til Karstens konfirmation og den 24 juli til mors 100 års dag.

Kærlig hilsen til alle
fra Jesper og Edel.

København d. 31/1-1990

Kære alle!

Mange tak for breve og udklip. Jeg har taget det ud, jeg lagde ind sidste gang, ellers kommer det vel til at fylde for meget.
Sikken vinter vi har, man kan næsten ikke kalde det vinter, erantis og vintergækker er allerede langt fremme. Gerda sendte mig en lille buket i et brev forleden, de stod så fine, da de blev pakket ud og sat i vand. Man synes næsten de er for tidligt på vej, jeg ønsker ikke kulde og sne, men der er nok nogen, der kunne ønske det, bl.a. Benjamin, der fik en kælk i julegave, den har der ikke været lejlighed til at bruge. Det var en forfærdelig storm vi kom ud for i sidste uge, det var en skrækkelig masse ulykker den lavede. Jeg prøvede at gå til posthuset; men måtte vende om, jeg var ved at blive blæst omkuld. Min overbo fortalte, hun havde set en ældre dame blive blæst om i en fodgængerovergang, det så grimt ud, sagde hun.
Jeg talte med Edith og Kristian i aftes, jeg venter at få besøg af begge familliene d 11. eller 12. februar, hvad der nu passer dem bedst, det er Ediths friuge, hun han jo kun hver anden weekend.
Talte lige med Birgit i tlf., det gik helt godt hos dem. Eivind var vaccineret mod influenza, så det havde han undgået at få, det var nok heller ikke så godt, oveni det andet han fejler. Pia fylder 30 år sidst i februar, hun og Jesper har bestemt sig for bryllup i maj, det skal foregå i Brønshøj kirke.
Tak – Ove- fordi du tager dig af familiefesten i Øster Snede, vi håber der kommer så mange som muligt og helst alle, jeg har ikke prøvet at tælle, hvor mange vi kan blive.

Rigtig mange kærlige hilsner
fra Sinne.

Anemonevej 24-2-90

Kære alle!

Tak for hilsner, indlæg og samvær silden sidst.
Ja, også i år har vi indtil nu haft en usædvanlig mild vinter, man kan vel godt sige varm vinter, de to sidste måneder har vi haft meget regn og storm her, nedbørsmængden er langt over det normale.
Haven se jo foråsragtig ud. Roserne har også store skud.
Jeg var i Brædstrup og hilse på Joan, da hun var på besøg der. Gerda har jeg besøgt flere gange, sidste gang havde hun også besøg af Holger og Ingrid.

Med de kærligste hilsner til jer alle
Hans

d-5-3- 1990

Kære alle!

Tak for breve, indlæg og samvær siden sidst, og tak til Gunnar for invitasjonen til Karstens konfirmation.
Her står alt vel til, jeg har stort set kunnet gå og rode i skoven hele vinteren, så jeg regner med, det bliver lettere at holde rent til sommer.
Vi havde en god sesson med juletræer og grønt til Jul.
Jeg er i fuld sving med at gøre dirvhuset forårsklar, jeg har også sået lidt, Petunia og Fl. Lisa, men endnu er det nok klogt at være lidt forsigtig.
I år skal vi kun plante 300 Normandsgraner, men jeg venter lidt for ikke at friste harene over evne.

De kærligste hilsener
Jutta og Jens.

Hvidovre 12-3-90

Kære alle

Mange tak for sidst, både hos Hans i julen og hos Edel i januar. Ja, jeg har været i Vejle to gange i løpet af kort tid, da min ældste søster Ruth fyldte 70 år. Uha, jeg synes det er lidt uhyggeligt at tænke på, jeg er jo den næste i rækken.
Jeg besøgte så Edel og Jesper i deres nye hjem, hvor har de fået seg indrettet dejligt, og jeg nød at besæge dem.
Den 2 april rejser Rasmus, Louise og jeg til Agadir i Marokko, det glæder vi os til. Vi har altid, og håber da også dennegang, at få en dejlig tur. Det er altid nogle søde og nemme unger, jeg rejser med, men Louise er jo nu ved at være en næsten voksen ung dame og vil jo godt ud, men har før været på discotek med hende, så det finder vi vel ud af.
Louise rejser til Canada 3 uger i skoleferien, skal besøge sin faster. Der er to kusiner den ene 2 år yngre, den andre 1 år ældre end Louise, så det bliver nok morsomt.
Desvære kommer vi næppe til Carstens konfirmation d. 29 april. Sussi og Jan er på kombineret ferie og forretningsrejse til Island, og det er fastlagt for længe siden, så jeg har lovet at være barnepige. Så tænkte vi på, at vi tre ville tage afsted, men så viser det sig, at Louise skal til ridestæven d. 29, så vi  må nok melde afbud, ærgerligt, men man kan jo kun være et sted af gangen-
Alle her har det godt, børnene ser deres Far, det går også meget godt. Sussi og Jan ser efter hus p.t. og tænker vel på at flytte sammen. Han er også en sød fyr og er utrolig god og sød mod Sissi og børnene.
Jeg har været i ”Fasters Hus” i denne weekend. Tro det eller ej, der var så smuke deroppe, krokus, tulipaner og minipåskeliljer står i fuld flor, og jeg må da vist have græsslåmaskinen frem. Jeg fyrede kun med brænde i ovnen, og der blev 27 grader.

De kærligste hilsner til jer alle både små og store
fra Allerøden og Joan

Andkær, 27-3-90

Kære alle

Tak for brevene, og en stor tak til familien i Gjern for indbydelsen til Karsten’s korfirmation. Det er så den sidste af Mors’s børnebørn. Var jo også Gunnar’s der startede med familiefest til deres bryllup. Hvor stor glæde det skabte ved vores fire dengang.
Jeg har jo haft den store glæde at få Erling godt hjem, så dejligt, det har vi også set hen til. Han starter på børneafd. i Vejle 2/4 og senere i sommer på videreuddannelse i Aarhus.
Jeg selv har haft en omgang blærebetændelse med feber, men det er første gang i min voksne tid med feber– men mine dejlige genboer så herover 2 gange om dagen og ordnede alt, enestående.
Håber ikke Gabs får ret i sin spådom om sne til maj, det med vinteren passede jo. Men forhåbentlig er der forårsvejr til Karstens konfirmation.

Kærlig hilsen
Gerda + Erling

Næstved d. 12/4-1990

Kære alle!

Tak for jeres indlæg, jeg må se at få skrevet i den, så Edith kan få den med hjem Skærtorsdag, da venter vi besøg af Sinne også.
Den 15 marts døde Karens bror Johannes 72 år gammel. Han havde gået meget igennem de senere år, men haft det nogenlunde ind imellem, men til sidst ville hjertet ikke mere, og han døde pludselig, og det er et stort savn for hans nærmeste og for os, som har haft så meget sammen med ham.
Der er nogle kolde nætter, vi har haft de sidste døgn. Jeg har lagt kartofler, men ikke sået noget i haven endnu, men det nåes jo nok.
Vi håber at træffe sammen med jer i Øster Snede den 23 til 25 juli, og tak til dem der har arbejde med at arrangere det.

Mange kærlige hilsener
fra Karen og Kristian

d. 27.4.1990

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”. Jeg sidder og skriver her på Vognmandsrutens færge på vej til konfirmation i Gjern. Så kan jeg jo nemt og bekvemt aflevere bogen til Astrid.
Vi skal bo hos Hans. Mona Lisa har jeg afleveret til hendes gode plejemor, der selv har to små hunde. Hun er meget glad for at være der, det kan slet ikke gå stærkt nok, når hun bliver klar over, hvor vi skal hen.
Det lyder meget fint med programmet til mors hundreårsdag, men nu hør vi vel lidt mere her til konfirmationen.

De kærligste hilsner
Mogens og Edith

Udbyhøj 15-5-90

Kære alle!

Tak for brevene.
Ja, som Edith skriver, fik jeg bogen til Karsten’s konfirmation. Det var en meget hyggelig og festlig dag, vejret var fint, vi var 57, den yngste 8 dage, den, ældste Grethe’s mor, 88 år.
Gunnar’s kaniner vakte rigtig begejstring hos de små årgange, de ble krammet og kørt rundt i små vogne, hvor glade de var for det, ved jeg ikke, men de forsøgte ikke at løbe væk, når de havde muligheden for det.
Henrik har arbejdet i Sædringholms skov siden nytår og til og med uge 18. Nu håber jeg, han får lov til holde fri en tid, der er nok at tage fat på, vi skal bl.a. gerne have stuen malet og ligeså vinduerne udvendig, og der skal klines og kalkes.
Vi har i år 2 væddere fra sidste år, men de er godt nok ikke ret store, og bliver det nok heller ikke.
Jeg har fra 28/3 til 10/4 været på Ugehøjskole tæt ved grænsen. Det var ingen større succes, jeg syntes absolut ikke om forstanderen, en utålelig lille gnom, hvis meninger jeg ikke syntes om, og han var ikke til at diskutere med, i hvert fald ikke for mig, men lidt falder der jo altid af i samvær med andre.
I lørdags var vi til familiefest her på Fjordcenteret, det var efterkommere efter Henriks far og hans 3 brødre, og der var stor tilfredshed med festen, så man besluttede at mødes om 2 år igen.
Nu nærmer vores familiefest sig, og jeg håber mange møder op, så vi kan få et par minderige og festlige dage.

Kærlig hilsen
Henrik og Astrid

Henriks barndomshjem står jo tom og til fri afbenyttelse for dem, der vil tage til takke med forholdene, plads er der nok af og varme også.

Fredericia, den 30/5-90

Kære alle!

Først tak for jeres indlæg i ”de tolv”. Dermed en stor tak til Karsten, Grethe og Gunnar for en meget festlig konfirmationsfest den 29/4. Jeg tror de alle havde det dejligt; men jeg tror at børnene oplevede dagen særlig festlig – med kaninerne, friheden og fællesskabet med hinanden. Og når børnene har det godt, ja, så glæder forældrene –  og ikke mindst bedsteforældrene sig; og det gjorde vi.
Jeg håber, at I alle med forventning ser  hen til mors 100-årsdag den 24. juli. Jeg har aftalt med Astrid, at indbydelserne først sendes ud efter pinse. Dels for at I ikke skal få dem så tidligt, at I får dem forlagt, inden I skal svare (senest 1/7), dels for at de ikke skal hvirvle bort under pinsesolens dans.
Vi er nu enige om (tror jeg nok-), at vi bestiller festmiddagen på ”De Unges Hjem” i Hedensted. 3 retter mad, der serveres gratis for børn og heltidsstuderende.
For alle andre vil prisen max blive 125,- kr. Det forudsættes, at man selv sørger for den øvrige forplejning. Der er overnatningsmuligheder nok både udenfor og indenfor, men madrasser og sengetøj skal medbringes. Nærmere oplysninger forventes udsendt herfra i ugen efter pinse.
I ugen fra den 15. – 22. maj var Anna og jeg på studierejse til Rom med en af vore sognepræster. Turen blev meget oplevelsesrig, og vi var i godt selskab.
Ellen havde Sally imens, men desvære blev dens sygdom forværret imens, og den måtte indlægges og have livmoderen fjernet. Nu er den ved at være ok igen.
Her fik vi nye kartofler, avlet efter Juttas og Jens’ model – den 9/5 og igen den 13/5 (+de 3 for Sorring). Men en gårdmand i Brædstrup har fået nye hver dag siden 5/5.

De kærligste hilsener
Anna og Ove

Gjern 11-6-90

Kære Alle!

Tak for brevene, og tak for sidst til konfirmationen. Vi synes også, vi havde en dejlig dag, det er hyggelig at være sammen med familien, det var jo også et herlig vejr. Der er nogle, der har spurgt, hvordan kaninerne havde det dagen efter, de virkede da glade og godt tilfreds, der var en af hunnerne der den dag fik 12 unger, og de er sunde og raske alle sammen endnu.
V glæder os også til Mors hundreårsdag, desværre kan Jens Peter og Birgit ikke komme, da de er i udlandet med nogle venner. Vi ved jo heller ikke rigtig, om det er i disse dage Daniel bliver storebror.
Jeg har lige været ude og se til kartoflerne, vi kan godt snart begynde at tage af dem, men jeg kan forstå at det har mine brødre gjort længe.
Vores bil er til reparation. Leif er ved at skifte kobling, så vi har lånt en bil af Leif, (de har jo 2), vi skal over og ønske vores lillesøster tillykke med 60 år. Edel må da hver været meget sød det sidste år, sådan en vidunderlig dejlig sommerdag, det er.
Vi har planlagt, at vi skal til Bergen de første dage i juli, det er Alderslyst Y’s Mens Clubs venskabsby. Vi kører derop sammen med vore venner, og så regner vi med at tage toget hjem, da de skal videre til Nordnorge, det er samme tid som Karsten skal på korpslejr på Bornholm.
Ellers har vi ikke planlagt så mange ferierejser i år. Grethe har ferie den sidste uge i juli og den første uge i august.

Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern
Gunnar.

Brædstrup d. 18-6-90

Kære alle!

Tak for brevene, og tak for gaver, breve og hilsner til min 60 års dag, og tak til jer der kom og var med til at gøre dagen festlig, selvom jeg havde valgt ikke at gøre det store ud af det. Rebecca havde ellers været så stolt over mormor blev tres år, men da jeg ringede op til dem et par dage efter fødselsdagen, syntes hun pludselig ikke, det var så godt. Hun sagde til mig alvorligt: ”Mormor, nu er du tres år, så er du gammel, og så dør du snart, min farfar han er også tres år, han er også gammel, og han dør også snart. ”Men det er jo nok blot tegn på, hun har sans for logik, for når folk siger det er de gamle der dør, og en må nok have sagt at man er gammel, når man er tres, så er det vel logisk. Det hjalp skam heller ikke, jeg protesterede mod den udlægning, da jeg ikke selv føler mig så gammel.
Sinne ringede for et par dage siden og inviterede mig på en tur til Kreta fra den 12 – 19 august sammen med Hans og Astrid. Der er da flot, at vi skal være 4 søskende med og kan slutte af dernede med at fejre Sinnes følselsdag den 19 august.
Jesper og jeg er også inviteret over og besøge Joan i sommerhuset ved Smidstrup strand fra den 8 juli og nogle dage frem. Sinne skal også med derop og Amanda, så det glæder vi os til. Lars er hårdt med som hundepasser og Gerda Mikkelsen med at passe blomster og drivhus i år, da vi har været og skal meget hjemmefra i sommer.
Vi glæder os så til at være sammen med familien den 24 juli.
Jeg må da ikke glemme og fortelle, at jeg havde et par dejlige dage til 40 års jubilæet i Haslev og bagefter i Næstved, hvor jeg boede ved Edith og Mogens og var på besøg hos Karen og Kristian, det var nogle dejlige dage, tak for det.

Kærlig hilsen
Jesper og Edel

København, 26.06.90

Kære Allesammen!

Tak for brevene og nyt de forskellige har at berette.
Joan og jeg var til Pia og Jespers bryllup d. 26/5, det var en flot og dejlig fest. Først den højtidelige vielse i den gamle Brønshøj Kirke, Birgit og Ejvind bor ikke så langt derfra. Derefter var vi til stor middag i Odd Fellow Palæet i Bredgade, med alt hvad dertil hører, mange sange, taler, brudevals, overflødighedshorn, risengryn o.s.v. De to unge skulle på bryllupsrejse i 14 dage, den første uge kørte de rundt i Jylland, og den sidste uge boede de i et sommerhus på Sydfyn, som Novos personale kan låne. Pia er ansat i det medicinalfirma.
I dag har Oda og jeg været på lang travetur i Dyrehaven. Turen var arrangeret af ”Ældre Sagen”. Der var god fart på hele turen og ingen småhvil, så vi var trætte, da vi kom til vejs ende; men det var en dejlig tur, der er smukt derude.
Som Edel skriver, skal vi besøge Joan i Fasters Hus fra 7/7 til 11/7. Jeg skal møde Edel og Jesper ved toget på Hovenbanegården, og så følges vi ad til Smidstrup Stand.
På lørdag inviterer Oda til frokost på en restaurent ude ved Charlottenlund Fortet i anledning af sin fødselsdag d. 30/6, samme dag som Kristian – Det er ikke noen rund dag, sidste år var det 80 år; men nu vil Oda også fejre dagen i år.
I går fik jeg skrevet til Ove og meldt mig til Mors 100 års dag. Jeg synes der er et fint program, der er blevet tilrettelagt, så er det meget spendende, hvor mange der kan være med.

Mange kærlige hilsner til alle
fra Sinne

Anemonevej 12-7-90

Kære Alle!

Mange tak for indlæg og hilsner, og for samvær ved de forskellige lejligheder.
Ja, så har vi rundet midsommer igjen, og vi har også haft rigtig sommervejr, den sidste tid har vi ikke mærket så meget til varmen, men jordbær er ved at være slut, de har ikke været ret gode i år. Kartoflerne har jeg ikke set til endnu, så jeg ved ikke hvor gode de er, jeg har ikke vandet ret meget, da vi har fået temmelig meget vand ret jævnt fordelt.
Ja, så er der ikke så længe til Mors 100 års dag, jeg håber at vi får et hyggeligt samvær. Maden har vi jo bestilt fra de Unges Hjem, vi har bestilt 42 portioner.

Med de kærligste hilsner til jeg alle
Hans

Karlsbo d 17-7 90

Kære alle!

Tak for breve og hilsner.
Her står alt vel til, vi har stort set afsluttet jordbærsæsonen, der har givet godt. Da det gav mest, kunde vi fylde en bakke pr plante.
Jeg har fremelsket en det udplantningsplanter, der har det knebet med afsætningen, kun kalaer i blomster der har været rift om, en del har overvintret ude.
Vi har bjerget en del brændsel, vores nabo har fået revet et par staldbygninger, og vi må hente brændslet, det giver en del arbejde.
Jeg regner med at se de fleste i dagene omkr. den 24, på gensyn.

De kærligste hilsner
Jutta og Jens

Hvidovre 20-7- 90

Kære alle.

Jeg er så heldig at være ”hjemme” i Hvidovre for at gøre klar til at rejse til Vejle i morgen, så nu kan jeg selv overgive bogen til Gerda. Ja, vi ses jo alle på torsdag, det glæder jeg mig til. Jeg er ked af, at mine ikke kommer. Louise er rejst til Canada og Sussi, Rasmus + Jan, med sine børn sejler og er vistnok på Skagen p.t. Jeg hørte fra dem igår, da var de ved, jeg tror nok Sussi sagde, Bonnevejr, måske ville de se efter hvalen i Randersfjord. Rasmus havde igår fanget middagsmaden, hornfisk. Så Sussi ringede hvordan hun skulle tilberede den. Rasmus var jo vældig stolt, kan I tro.
Ellers ikke noget nyt, vi ses jo snart og kan få sludret. Ja, vi har jo fået et lille nyt familiemedlenm, tillykke Mary og Jesper og Anna og Ove.

De kærligste hilsner
Joan

Andkær d. 6-8-90

Kære alle.

Rigtig mange tak for samværet på Mor’s 100 år’s dag, en dejlig og festlig dag. Tak at så mange mødte op, i alle aldre må man sige, dejligt I unge kom med jeres små. En særlig tak til Mary og Jesper der bragte det helt nye skud på stammen, en meget henrivende lille pige på 1 uge. Og tak til jer der arrangerede det så godt nok især Anna og Ove, Astrid med flere. Også fint Ole sørgede for, det kom i avisen, og tak til fotograferne der tog de fine billeder, det har også været i Tørring-Uldums avis. Her er vi alle enige om det var en meget festlig dag, Birgit er så glad for, de kom med, selvom det gav meget rejsen frem og tilbage, de rejste jo til Norge dagen efter og tilbage igen alle 5 søndag 29/7 og i går rejste de hjem til Norge. Desværre var vejret da sådan at både Bodil og Birgit blev søsyge.
Ellers har det jo været rigtig sommervejr i ca 2 uger, ja, det startede vel næsten med fint vejr på Mors fødselsdag, gjorde jo også det hele mere festlig. Mens vi har holdt de ca 2 uger sammen, har det været op til 28 – 30 graders varme ind imellem, så vi har stort set spist alle måltider ude og været på badetur både til Hvidbjerg og Vejrs Vesterhavet, en dejlig tid. Men i dag er det stille i huset og efterårsvejr. Erling bor herhjemme den her måned men er i Hammel hos Aase og Anders her på sin fridag; han kommer ikke til Aarhus, da han har fået stilling som hjemmeplejerleder for Thisted syd fra 1/5-90, og det er jo også i Thy, han er ved at købe fritidshus og vil så bo der den første tid. Bente er flyttet i nyt rekkehus i Højby, indtil deres eget bliver færdig.
Tak til Hans der sørgede for den gode mad fra de unge’s hjem og for de mange udklip fra Hedensted avis.
Endnu intet nyt fra Birgitte.

Kærlig hilsen til alle Gerda.
(Ser jeg har sprunget 2 sider over en stor undskyldning og jer har aldrig sørget for bog, lad mig om det næste gang.)

NB. Nu jeg har lavet en brøler med de hvide blade som en bog vist hed engang, mener jeg – vil jeg sige undskyld til jer alle, at jeg er så længe om at få sendt de 413 kr til giro 413, men det kommer; dagene har været for optaget, både den uge jeg var i Norge og de her, men regner med at bede dem vælge 26/8 til at synge vores sang, da jeg så regner med alle er hjemme fra ferie, også de 4 der taget til Kreta.

G.G.

Næstved. D. 29/8-90

Kære alle!

Tak for jeres breve og for samværet i Øster Snede på mors 100 årsdag, og tak til de der havde arrangeret festen, det var jo et ideelt sted med god plads både ude og inde.
Vi var jo en smut inde i Bredballe på hjemvejen, men sagføreren var faldet, og havde fået mange knubs, så han var ikke, som han plejede at være.
Vi har haft drengene på ferie i 8 dage, men nu går vi jo her så ene 2 igen.
Jeg er blevet bidt af en ”så grøngødning-dille”, og har sået forskellige slags, og der er nok at vælge imellem, i år har jeg sået Blodkløver, Jordkløver., Lucerne, gul Lupin, hør, Sneglebælg, Vintervikke og havre. Princippet er, det skal sås, når afgrøderne er høstet, og udnytte de gødningsrester der måtte være tilbage i jorden, og på den måde forhindre udvaskning og forurening.
Kirsten og Mogens flytter til deres nye hus i slutning af denne måned. (august).
Fra 1 til 8 september tager vi jo så på vores årlige ferietur, der i år går til Marielyst på Falster. Gerda og Ove kommer ned og besøger os midt i ugen, det glæder vi os til.

Mange kærlige hilsener til jer alle
Karen og Kristian.

Næstved d. 3.9.90

Kære alle!

Mange tak for brevene i ”de tolv”, og tak for samværet til mors 100 års dag, det var nogle dejlige dage, og stor tak til dem der havde haft arbejdet med at arrangeret det, I havde da glæde af, at alt fungerede perfekt.
Vi havde også 14 dejlige dage oppe ved Krage strand, vejret var simpelthen så dejligt, at vi ikke nåede stort andet end ligge nede ved stranden og dase i solen.
Jeg nåede da at høre ”Barnetro” i radioen, men jeg hørte desværre ikke hvad, der blev sagt først.
Og til lykke til Grethe og Gunnar med barnebarnet, dejligt når det er godt overstået, så ville det også være dejligt, hvis du kunne få det lidt bedre igen selv, lad os håbe lægerne kan finde på noget, der kan hjælpe.
På lørdag kommer Sinne herned en tur, det er også meget længe siden hun har været her. Så kommer Kristian, Karen, Kirsten og Mogens søndag aften, så da håber vi at få en hyggelig weekend.

Nå de kærligste hilsner til både store og små.
Mogens og Edith

Udbyhøj 25/9-90

Kære alle!

Tak for brevene.
Så sluttede den sommer, vi har da også virkelig haft sommer. De sidste dage har det været blæsende regnfuldt og køligt, men i dag, søndag, har vi dog siddet på gårdspladsen og drukket eftermiddagskaffe, men jeg havde da et tæppe omkring mig.
Fra 12-19 august havde Sinne inviteret Hans, Edel og jeg på en rejse til Kreta, vi boede på et hotel lige ved strand og vande, så vi kunne hurtigt komme i vandet. Det var en meget vellykket tur, Knossos og Samariakløften er nok værd at se.
Det er også flot af Sinne, så meget hun gør for os, spejderhytten betalte hun også.
Jeg har været så træt i sommer og overkommet så lidt, men jeg har jo heldigvis også mulighed for at lade være med at gøre så meget, jeg har jo en god hjælp i Henrik. Jeg tabte ufrivillig 8 kg før jeg fik konstateret en thyreotoksikose, begyndt på tabletterne 18/9 og synes allerede jeg kan mærke bedring.
Henrik har arbejdet en del i sommer, især i den sidste tid, har der været travlt, da godset er blevet solgt og skifter ejer 1. oktober.
Det skulle være en børsspekulant, som ingen landbrugserfaring har. Hans kone stammer fra Rohden gods v. Vejle, der er blevet sagt, hun var hofdame hos Benedikte, hun har i hvert fald ikke været og se på Sødringholm.
Foreløbig fortsætter forvalter og skovfoged, så måske er det bare pengene, der kommer et andet sted fra.
Godsejeren Ulf Hjerl Carstensen har andel i Hjerl hede og flytter derop, han er midt i 50erne, og det er den kommende ejer også.
Den 3. oktober bliver Gerda så 70 år. Jeg ved ikke, om vi kommer, det afhænger af, om Henrik har fri, det skulle han gerne have fra den 5 til 9/10, da er der efterårsmøde på Askov.
Den 15/10 er vi inviteret til en højskolekammerat, 65 års fødselsdag på Lystrup have, hun bor ellers i Kgs. Lyngby, men har familien i Jylland.
Gerda skriver, Erling er i Thisted, men det blev et kort ophold, der var pludselig blevet bestemt, at nogle skulle afskediges, og så foretrak han at gå, og er nu på Universitetet.
I fredags var Grethe og Gunnar her, men det ble et kort besøg, de skulle hente Karsten og 2 andre i Skradstrup. Gunnar har fået besked om indlæggelse i Skejby den 10/10, så håper vi, han kan hjælpes.
Vi har haft en del pærer i år, men det er sådant et gammelt og høj træ, så de slås i stykker, når de falder ned, og træet er ikke let at komme op i.
Hyldebærene skal jeg også i gang med, men jeg vil helst have Henrik til at plukke dem, og vi får også gris i denne uge.

Slut for denne gang.
Kærlig hilsen
Henrik og Astrid

Jeg glemmer at fortælle, vi havde fornøjelsen af Anna, Ove, Kristina, Jonas og Benjamins besøg et par dage omkring 1. aug, jeg tror, de  befandt sig godt, og vi er altid glade for når familien vil bo i ”Fritteren”.

Fredericia, den 2. okt. 1990

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv”, for hilsener og godt samvær i sommerens løb. Nu håber vi så at træffe rigtig mange af jer til Gerdas 70 års fødselsdag i morgen.
En særlig tak til Astrid og Henrik for lån av ”Fritteren” og stor gjæstfrihed over for os og vore børnebørn. Ja, de nød opholdet og ikke mindst var det en fryd for dem, at de frit måtte plukke af alle havens bær og frugter.
Også tak til Karen og Kristian for et par gode dage i september sammen med Gerda. Vi var da lige et smut i Østtyskland på vejen hjem, og vi fik et klart indtryk af, de de ikke har haft det godt.
I nat sker genforeningen så, og vi kan vel alle samles i ønsket om, at det må blive til glæde og gavn, ikke alene for tyskerne, men for hele Europa, som jeg synes har gået nok igennem i dette århundrede.
I lørdages havde vi besøg af familien fra Sorring samt Loa, Kristina og Poul. Ester var på konferanse i Italien. Alle småpigerne- + Kristina var i fin form. Den lille Laura synes at være sød og nem.
I morgen skal jeg, som en af 3 repræsentanter for Birnesagene Fællesråd, over at tale med socialministeren om en række problemer på daginstitusionsområdet, så jeg kommer nok lidt sent til fødselsdagen.
I næste uge skal både Anna og jeg med Ungdommens Vel på studietur til Luxembourgh og omegn, dog ikke som ”gralister”.

Med ønsket om, at Gunnar og Astrid snart må få det meget bedre, og at alle I andre fortsat må være ved godt helbred, sendes I alle vore kærligste hilsener
Anna og Ove.

Skejby 11-10-90

Kære alle!

Tak for brevene i de tolv, og tak for samvær i sommer. Jeg tror, det er mange år siden, vi har været samlet alle søskende og så mange i 2. og 3. generation.
Vi havde også en god dag ved Gerdas 70 års dag. Jeg tror, vi var 7 søskende og Mary og Birgitte var der også med de 4 små. Det er dejligt, at Sanne og Daniel leger så godt sammen, de var meget optaget af Gerdas grisefarm, (nogle smågrise der gik med deres mødre på marken ved siden af Gerdas have). Kristoffer vokser også godt. Birgitte har mad nok og han har en god appetit. Vi er glade for, at vi har dem så tæt på, så vi af og til kan være sammen med dem.
Karsten befinder sig godt på efterskolen, nu er det 3 uger siden, han har været hjemme.
De havde den sorg, at en af hans klassekamerater døde under en indlæggelse på sygehuset.
Jens Peter og Birgit har det også fint. Birgits far og mor skal jo have sølvbryllup, vi er også inviteret med, der er jo langt til Hjørring for en dag.
Jeg er for tiden indlagt på Skejby sygehus, de vil endnu engang undersøge, om de kan operere (sætter nogle nye blodårer ind) Det er først i morgen, jeg skal til den egentlige undersøgelse, så er det meningen, jeg skal hjem på lørdag, og så går der en uges tid, inden de tager stilling til, om de mener, operation er mulig, og så er der helt op til et års ventetid på operation, men jeg tror nu ikke, jeg kommer til at vente så længe. Derimod tror jeg, det er meget usikkert, om de vil operere. For tiden har jeg det rimelig godt og den tid der går godt vender jo ikke tilbage med ondt.
Skejby sygehus er jo et helt nyt sygehus, som ikke engang er færdig udbygget, den ligger en 7-8 km nord for Århus, men jeg synes egentlig, der er et rart sted, og personalet er ualmindelig flinke, og kosten er god, og da det samtidig skulle være nolge af Skandinaviens dygtigste hjertespecialister, har jeg slået mig til ro med, at hvad der kan gøres bliver gjort, og at det nok er en endnu højere plan i det hele, end den mennesker kan udtænke, så jeg er helt rolig og afslappet.
Ellers er det en noget urolig verden vi lever i, hvor det ligesom er lettere at få øje på menneskers ondskab end Guds kærlighed. Jeg kan heller ikke helt lade være med at spørge, om ikke det gik lidt for hurtigt med tysk genforening, men Erhard Jakobsen har jo garanteret for deres demokratiske sindelig, og han må vel vide det.
Vi holder fødselsdag her ude. Grethe, Birgitte, Leif, Daniel og Kristoffer var her ude med fødselsdagslagkage. Birgit og Jens Peter var her i eftermiddag. Tak for hilsnerne til min fødselsdag.

Kærlig hilsen fra os i Gjern
Gunnar

Brædstrup d. 22-10- 90

Kære alle!

Mange tak for brevene, og tak for dejligt samvær ved de forskjellige farmiliearrangemanger der er løbet af stablen i sommerens løb. Sidst var det Gerdas 70 års dag, som også var en festlig dag. Jesper og jeg var også meget glade for besøget hos Joan i sommerhuset, hvor vi var sammen med Sinne og Birgit og Ejvind + Sussi og Jan også var på besøg en dag. Amanda er en dejlig hund, men det var først de sidste par dage, hun ville med mig ud at gå tur, unden Joan var med, men Joan forkælede hende også rigtig godt, det er da vores erfaring.
Vi venter spændt på, hvad besked Gunnar får fra Skejby Sygehus efter undersøgelsen derude. Det er også godt at læse, at Gunnar trods sin sygdom er helt rolig og afslappet, og har har jo aldrig lagt skjul på, hvorfra han får hjælpen til at være tryg og rolig under alle forhold, det får mig også til med glæde at se sandheden i en verslinje i en meget kendt sang, ”Som din dag er skal din styrke være, det er løftet i hans ord.” Tak for dit gode eksempel Gunnar.
Jeg ved ikke om alle ved det, men ellers kan jeg da fortælle, at Rebecca forventer, at blive storesøster sidst i marts måned, så det glæder vi os alle til.
Den 16. oktober fyldte Bents mor 85 år, hun ville helst holde det hjemme, men havde så til gengæld gæster 3 dage, så jeg har været en del ude og hjælpe hende, men farmor klarer til hverdag stadig selv det hele.
I lørdags fik vi haven gjort klart til vinteren og græsset slået for sidste gang i år, det har jo også været lidt under frysepunktet de sidste par nætter, så Laban er begyndt at sove inde om natten.

Kærlig hilsen til jer alle fra
Jesper og Edel

København 4/11-90

Kære Alle!

Mange tak for breve og nyheder.
Poul skriver – allerede igjen, så nu har jeg trukket det en lille uge denne gang, ellers plejer jeg kun at have bogen en uge.
Jens Peter ringede fra Malmø i dag, at de skulle på stor indkøbstur i Bilka d 24/11 og gerne ville besøge mig ved samme lejlighed, og det passer fint, jeg glæder mig til at se dem, de kommer nok først ved 15 tiden, de tager over Helsingør, jeg forstod, at der ikke skulle bestilles pladsbillet til bilen der.
Den 19/11 kommer Edith, Mogens, Karen og Kristian herud, vi skal mødes på Planetoriet for at se det, jeg har bestilt billetter til kl. 13 og 14, det må gøres i god tid, der er nyt program fra 9/11, der ene film er Stjerneforestillingen – ”Stjernen over Betlehem”, den andre ”De fire årstider”. Jeg er spændt på, hvordan det virker på en. Først var der tale om 5/11; men da kunne Karen og Kristian ikke, da Karens moster Louise den dag gylder 95 år, det skulle fejres på det nye plejehjem, hvor hun nu bor. Jeg har været med derud et par gange, når jeg har været på besøg på Tværvej. Jeg talte med Karen i dag, de havde det ikke så godt i dag, deres Buller var død i går, den var 12 år, men ellers rask indtil den pludselig, først på ugen, fik dårligt hjerte og vand i kroppen, så dyrlægen måtte aflive den efter nogle dage. Det ender vel nok med, de får en anden hund; men nu ville de tænke lidt over det.
Gunnar fik så besked fra Skejby Sygehus, at de ville operere; men hvornår var ikke let at sige; men der er håb om at Gunnar kan komme ind lidt før. Gunnars egen læge kan evt. hjælpe med at rykke. Gunnar skriver så roligt og afklaret om det forestående, jeg var glad og rørt, da jeg læste dit brev, vi ønsker alle så inderligt, at du må få det bedre, det er slemt med så mange smerter.

Mange kærlige hilsner til alle
fra Sinne.

Århus 23/11-90

Kære alle!

Undskyld ”parkeringstiden”, men det er den værste tid her op mod jul, med korte dage, stor travelhed. Jeg siger tak for hundredeårssommersammenkomsten. Måske ses vi igen om 100 år, måske lidt før. Jeg venter på de sidste film og skal så få udført alle de flotte billeder; der er faktisk mange gode.
Jeg har ellers haft 1 uges ferie, i Norge i oktober, med fint vejr. Else kom hjem fra ferie i Frankrig, jeg fulgtes med hende hjem, og nogle dage efter kørte jeg med tog ned til Ole (Sørlandsbanen), en praktfuld tur i efterårsfarver.
Jeg har haft en tur gulsot, der samtidig blev afsluttet.
Her har vi haft ud af haven i år, blommer, hyldebær, brombær, porer m.m., alt noget der kommer, selv om vi ikke behøver at arbejde ret meget med det.
Jørgen har haft kursus hele sommeren, teknisk kvalitetsstyring (indenfor EF-lovene). Samtidig har han isoleret hele toppen af huset med 30 cm isolation, så varmetabet er lille, nødvendig varme kan nu klares med et par julelys.
Nå, jeg måtte alligevel på en ny side.
Der er vist ikke tid til mere dennegang, og nu venter vi så kun på valg.

Kærlig hilsen
Poul fra Århus.

Anemonevej 5-12-90

Kære alle!

Mange tak for indlæg og hilsner og fester og samvær.
Selvom vi er i december, har vi jo ikke mærket meget til vinteren endnu, ingen sne og kun lidt nattefrost.
Mine kartofler var ikke særlig gode, der var mange revnede knolde, derimod var der en del æbler, godt nok var der en del orm i dem, mest i ananaserne.
Da jeg ikke har fornyet kørekortet, og derfor har solgt bilen, har vi bestemt os for at fejre juleaften her i Hedensted.
Hedensted og Store Dalby får nu to præster. Der indsættes en kvindelig præst den 20. januar. Der har været en del uro og meget skrives i aviserne om udnævnelsen.

Med de kærligste hilsner
Hans

”Karlsbo” d. 14-12 90

Kære alle!

Tak for breve og hilsener og tak for samvær.
Her står alt vel til, vi har en del at se til i øjeblikket med juletrær og grønt, vi har rundet 150 stk juletræer og 1200 kg grønt.
Haveafgrøderne har været ret gode. Jeg har aldrig set så store bladselleri, som dem vi har, og knoldsellerieren er også størren end dem man ser i butikkerne.
Det er bleven lavet rundkørsel i det tidligere Karlskovkryds, det er formemt og udstyret med masser af lys.
Vi fejrer juleaften hjemme og venter tre af Juttas søstre.

De kærligste hilsnener
Jutta og Jens.

Hvidovre 1-1- 1991

Kære alle, et godt og lykkeligt nytår!

Ja, så har vi taget hul på et nyt år, hvad mon det gemmer?
Jeg kom alligevel en lille tur til Vejle i julen. Min svoger Holger er ret så dårlig, så jeg måtte en tur hjem. Vi havde da også et par dejlige dage.
Sussi og Jan kunne alligevel ikke flytte ind i deres hus, da maler og gulvmand ikke var færdige, men nu sker det en af de første dage.
Vi havde en dejlig juleaften allesammen, og alle var så glade. Da alle gaver var pakket ud, kom Jan ind med en stor pakke til hele familein. Det var en Video, ungerne jublede.
Rasmus og Louise var så mellem jul og nytår hos Lau et par dage, Louise er jo ikke så nem at få derop, hun keder sig.
Nytårsaften holdt jeg hos Caspersen vores gode venner, det var hyggelig.
Den 12 januar skal jeg have 5 gamle kollegaer til frokost. Vi er 5 gamle piger, der skiftes til at give et stykke mad og sludre gamle dage. Der er så dejligt.
Håber at aller har det godt. Jeg har hørt, at der ventes familieforøgelse flere steder i familien. Ja der sker jo nok flere store begivenheder. Louise skal konfirmeres og jeg vil også tro, at Sussie og Jan gifter sig, Jens runder, det samme gør jeg, uhyggeligt ikke? Nå bare vi har det godt. Håber også at Gunnar får lov til at få en operation overstået og kan få det ligeså godt som en af mine bekendte her, han uttaler selv, at det er en 13 han har fået og er helt o.k.

Med de kærligste hilsner og gode ønsker for hele familien både små og store, også fra Sussi, Jan og unger
Joan

Andkær 14-1-91

Kære alle.

Mange tak for brevene og tak for dejligt samvær i 1990, de to dejlige familiefester ved Karsten’s konfirmation og  Mor’s 100 årsdag. Så dejligt med en stor familie og nu har vi igen fået en flot indbydelse til Jens Peter og Birgit’s bryllup, tak for det, en meget interesant indbydelse, glæder mig.
Og tak til jer alle for julehilsener men især også tak for gaver, breve og jeres besøg til min 70 år’s dag. Tak at I kom så mange og både store og små, så det belv et dejligt minde for mig. Er også både Birgit, Erling og Bente meget taknemlig for deres store indsats med madlavning osv, så dejligt de ville det, af sig selv endda.
Ove og jeg havde jo også en dejlig tur til Karen og Kristian i Marielyst, en stor oplevelse, også turen til Østtyskland der gik så glat med at få åbnet til, selvom der ser ut, næsten som når man ser billeder derfra i 40 årene – Men jo meget tragisk med den frygtelige masakre i Litauen, og så de tunge krigsskyer ved Irak, lad os håbe og bede til der må ske et miraket, der er jo sket tragiske ting nok i dette århundrede, som Ove er inde på.
Trist I måtte af med Buller, Karen og Kristian, den var nok som et medlem af familien, håber meget I finder en god afløser, for det er vel bedst for jer.
Vidars Mor bliver opereret i dag for hoften, hun har haft mange smerter, så godt det bliver overstået, hun ligger på Hønefoss, skal siden på rekreation i Vikersund ikke langt fra Sysle, hvor de bor. Håber meget alt går godt.
Håber også inderligt det med Gunnar til forår går. Godt du og dine tager det så godt, og må så inderlig håbe, det hjælper dig, så godt som man hører om andre.
Tak igen for et festligt nytår hos jer i Gjern og juledag hos Edel, dejlig julefest. Og så ønskes I alle Guds velsignelse og alt godt i 1991.

Kærlig hilsen
Gerda

Næstved d. 7/2-91

Kære alle!

Det var en trist meddelelse, der kom til os søndag aften, om Hans’s bratte død, men i savnet må vi glæde os over, de gode minder vi har, fra den tid Hans var iblandt os. Jeg tænker på tiden i Gl. Sole, Hans var voksen, jeg var barn, men vi havde mange gøremål sammen i mark, lade og stald til fælles glæde. Og jeg tænker ikke mindst på feriedagene i Sellerup skov, hvor Hans tog glad imod os, og hvor har vi haft mange gode feriedage der, som vi nok aldrig fik sagt rigtig tak for.

Mange kærlige hilsener
Karen og Kristian

Citat:

Ingen er fattig som ejer
mindernes dybe skat,
mindet om dig skal lyse
som sol i den mørkeste nat.

Hjørring d. 9.3.91

Kære alle!

Ja, så er vi i Hjørring og glæder os til at skulle til bryllup i eftermiddag og være sammen med familien.
Sidst vi var sammen var jo en trist anledning, men vi er kommet op i den alder, hvor vi ved, vi må vente, at der bliver tomme pladser. Et stort savn er det, efter Hans ikke er mere.
Jeg tænker på at gå på efterløn, nok til 1 maj. Skal jeg på efterløn, er det jo også tiden, jeg synes, jeg trænger til at have lidt mere tid derhjemme og vil også gerne have lidt mere tid til at være sammen med Martin og Christina.

De kærligste hilsner
fra os begge Mogens og Edith

Udbyhøj 21-3-91

Kære alle!

Tak for brevene.

Så gik den vinter, vi fik da sneen og se, og i et par uger kunne vi kun komme fra ”Perersminde” til fods.
Det var koldt, den dag Hans døde den 3 febr. og ikke mindst på begravelsesdagen d. 9. febr. med snestorm og trafikvanskeligheder, men alle kom da heldigvis godt hjem, selvom Poul i Århus med Ellen, Jens Perer og Birgit havde haft en vanskelig hjemtur. Gunnar , Grethe og Karsten vendte klogelig om, og vi overnattede i Hans’s hus.
Det bliver et savn, vi ikke har Hans mere, men måske en lykke for ham, at han slap for at blive affældig, nu ligger han på familiegravstedet i Ø. Snede, samme sted som Nicoline, for mere end 67 år siden blev stedt til hvile kun 4 år gammel. En sorg som mor aldrig kom over, men hun slap da for at miste flere børn, og vi 12 er alle blevet over 60 år, nu må  der jo gå hul i rækken, det er livets lov, men det er altid svært at miste. Med Hans forsvinder ligesom den sidste rest af barndomshjemmet. Efter påske skal vi mødes og dele hans ting.
Den 12 febr. døde Pouls bror Åge. Poul fortalte til Hans’s begravelse, at han var blevet indlagt med gulsot, og nu håbede Poul da ikke, han havde smittet ham, for gulsot har gereret Poul en tid, har igen været indlagt for det her i marts, men er da kommet hjem igen.
Men livet går videre. Den 9 marts var vi til alle tiders bryllup i Hjørring. Jens Peter og Birgit blev gift i sit Catharina Kirke kl 14.30. Det var et smukt brudepar, Birgit i hjemmesyet brudekjole med slæb og langt slør. Jens Peter var sandelig også flot i tøjet. Bagefter var der kaffe hos Birgit’s forlædre, der er bager i Hjørring, og vi var sandelig mange deroppe. Derefter var der middag i Feriebyen Skallerup klit kl. 18, jeg vi ikke hvor mange gæster der var, men der var da over hundrede, og der var mange unge iblandt, der optrådte på forskellig vis, et fint minde, taler og sange, ja der mangledes ikke noget. Middagen trak ud til 24, så kunne Henrik ikke mere, så han fik ikke set brudegaver, brudeparrets afgang eller smagt den flotte bryllupskage. En del af os overnattede i sommerhusene, og søndag formiddag var der igen kaffe og brød hos bagerfamilien.
Bent, Henriks nevø, har været her siden 21. februar, så de har gået og ordnet tag på 31. Stråtaget skal væk, og der bliver nu lagt plader på, det vil tage sin tid, før de bliver færdig med det. I dag kom faderen fra Åbenrå, og Bent tager med derned på lørdag for at holde påskeferie, han fylder ligesom Jens år den 24 marts. Måske kommer den en lille hos Hanne og Bjarne den dag.
Slut for denne gang, så kan Ove igen spare porto, når vi mødes i Hedensted.

Kærlig hilsen
Henrik og Astrid.

Fredericia, d. 1-4 – 1991

Kære alle!

Først tak for jeres indlæg i ”de tolv” og for godt samvær og godt sammenhold i glæde og i sorg. En særlig tak til familien i Gjern for en meget festlig dag i Hjørring den 9 marts. Nu skal vi jo til bryllup igen den 13. april hos Ellen og Hans Jørgen i Århus. Det bliver dog under mere beskedne former – kun den nærmeste familie. Men vi glæder os; også fordi vi får lejlighed til at komme til at kende Hans-Jørgens familie.
Der skal også lyde et til lykke til Kirsten og Mogens i Næstved.
Som Astrid skriver, skal vi nu mødes og dele Hans’ ting. Det er fastsat til i morgen den 2. april, og vi håber, at alle de tilbageværende søsken møder frem, hvormod vi ikke har fået tilsagn fra Sussie eller fra Ingers børn. Men vi må så prøve at finde nogle ting, der minder om farmor/mormor og Sellerup Skov. Det er der udtrykt ønsker om.
Vi må glæde os over de gode minder vi har derhjemmefra og om Hans. Han har betydet meget for os alle. Hans død kom pludseligt og uventet, i første omgang som et hårdt slag. Men nu bagefter, synes jeg han fik en smuk og let død. Han slap for at blive affældig og afhængig af andre. Det tror jeg ville have været svært for ham. Og som pastor Kolballe henviste til i begravelsestalen, og som vi har fået fornyet det her i påsken, så har vi trøsten i opstandelsestroen med håbet – det levende håb om gensynet med vore kære.
Hans’s hus er solgt – til overtagelse pr. 15/4 til en pris af 390 000,- kr med 25000 i udbetaling. Køberen er en børnehavepædagog med en pige på en halv snes år. Der er truffet aftale med kirkeværgen i Øster Snede og stiftet i Haderslev om vedligeholdelse af hele gravstedet – 5 pladser – 30 år, for et beløb af i alt 16758,- kr. Der er hermed betalt for renholdelse, grandækning og planting af sommerblomster.
Der er derimod ikke købt gravsten eller aftalt , hvordan graven skal anlægges. Det må vi have talt om i morgen.
Bodil og Stig er på ferie i Norge her i påsken; men vi har haft beløg af de øvrige børn og børnebord, dvs. Ellen og Hans Jørgen er her da endnu.
Påskemorgen var vi da også igen i år på jagt efter påskeharen og dens æg. Det går de små meget op i.

De kærligste hilsener fra os alle her
Anna og Ove

Gjern 16-4-91

Kære Alle!

Nu må jeg hellere få ”de tolv” sendt til Brædstrup, det er nu med vilje, jeg har holdt den i 14 dage, da var vi jo samlet alle sammen.
Jeg er glad og taknemlig (dog ikke overrasket) over at vi kunne afvikle hjemmet i Hedensted, på en så god måde, og i hvert fald som jeg oplevede det, sådan at alle var tilfreds. En stor tak til Ove for dit store arbejde. Jeg er også taknemlig, fordi Hans fik så let en død. Men nu er så en ¼ af de tolv ikke mere her på jorden, og vandrebogen får en station mindre på sin omrejse.
Her er alt vel. Jeg har endnu ikke fået indkaldelse til Skejby, men regner stadig med engang i maj, så jeg synes ligesom, det er til at se ende på. Vi får som reget indkaldelse 2 uger før.
Det ender nok med at Karsten skal til Prag fra 13. til 17 maj med skolen, det var meningen de skulle have været til Harzen, men hotellet brænde, det er da også mulig de får mere ud af at komme til Østeuropa. Det er også meningen han skal på kanotur med spejderne i Sverige først i juli. Birgit er på lejerskole på Samsø i denne uge, på cykel Århus –  Hov, og i morgen skal de cykle Samsø rundt, det bliver vist en kold tur, her har det i hvertfald haglet og stormet.
Daniel har været syg et par dage, måske røde hunde? Men han har vist været i dagpleje i dag. Det er rart når børnene er raske, men nu er Kristoffer frisk igen.
De havde fint vejr til bryllupet i Århus, ellers var det en meget kort sommer. Tillykke Ellen og Hans Jørgen!!!

Til slut mange kærlige hilsner fra os i Gjern
Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 27-4-91

Kære alle!

Tak for brevene, og tak for samvær i Hedensted, og ikke mindst en stor tak til Ove for det store arbejde du har gjort, for at det hele kunne blive afviklet på så god en måde. Jesper taler meget om Hans, og det synes jeg er godt, vi savner ham, men er også fyldt med taknemlighed for alt det han har været for os, og ikke mindst for alt det han var for vor mor, i de mange år de boede sammen.
Det blev så ikke på Jens’s 75 års dag, men den 25 marts Hanne og Bjarne fik en lille pige, Isabella. Jeg var der oppe fire dage for at hjælpe Hanne, kom jo hjem den samme dag hun var født. Det var en stor pige, 4130 gr. Rebecca er meget glad for hende, de har da også været hjemme på besøg for et par dage siden.
Maleren er her og tapetserer i gangen, så jeg er næsten lukket inde i stuen. Vi har fået gangen udvidet lidt. Det har taget hele ugen for ham, da han løber fra den ene til den anden, så når jeg skal have maler igen, skal det nok være en anden.
Jesper har været på Solsikken i en uge og kommer hjem i morgen. Mandag, tirsdag og onsdag var jeg i  Tranbjerg og besøge Lars, have forårsklær. (Maleren havde nøglen og aftalen var, gangen skulle være færdig, når jeg kom hjem), men der var ikke sket meget, men det så ikke godt ud i huset, jeg måtte til at skrabe maling af, hvor det ikke skulle være.
I går var jeg så til landsmøde for Kristelig Folkeparti i Kolding. Det var en spændende dag og dejligt at møde så mange dygtige unge mennesker. I Brædstrup har vi desværre ikke så mange unge med i partiet, men vi håber det kommer.
I eftermiddag kommer Lars så hjem med Laban, han blev deroppe, da det var rart at være fri for ham, når jeg skulle til landsmøde, og også når maleren var her. I aften skal vi til Slagballe og besøge nogle venner, som er leder for Brædstrupkoret. Lars har tit spillet sammen med dem, så de skal også spille på Cello og klaver i aften.

Kærlig hilsen
fra Edel

København, 7/5-91

Kære Alle!

Tak for Jeres breve og for samværet i de mørke og lyse timer vi har oplevet sammen i de seneste måneder. Det er godt at være mange, ikke mindst i de svære dage. Det er et stort savn, at vi ikke har Hans mere, at vi ikke mere kan komme på besøg på Anemonevej, men vi har mange gode minder og så meget at sige tak for, også for årene Hans var hjemme hos mor, for hans godhed og omsorg for mor.
Gerda taler om at få lavet et billede af Hans til os søskende, hun har fundet et pasbillede, som hun mener kan bruges. Gerda har også forespurt hos en fotograf. Det vil vi da vist alle meget gerne have. Ove sendte mig billeder, Anna havde taget, fra Ø. Snede, efter at gravstedet var anlagt, det var blevet så smukt. Tak for dem – og for det store arbejde du har gjort og stadig gør – Ove – med alt det der bliver ved med at være, der skal ordnes.
Lørdag d. 11/5 skal vi til Louises konfirmation i Holte, i det mye hus, til middag kl. 18. Konfirmationen finder sted i Blovstrød Kirke kl. 15. Jeg regner med at Edith og Mogens overnatter her hos mig.
Pia og Jesper fik en lille dreng d. 28/4, 3400 og 53, han er født på Amtsygehuset i Gentofte. Pia skulle være der i 5 dage, så jeg fik lejlighed til af aflegge besøg en eftermiddag. Det er en yndig lille dreng, han skal hedde Martin. Så er det Ellen, vi venter på om en månedstid, det er spændende om det bliver en dreng eller pige. Efter Isabella blev født, er de nu 10 piger og 10 drenge i den generation.
Jill og Jens Peter har inviteret Bodil, Stig, Jonas, Benjamin og mig til Malmø 26/5. Jeg regner også med Karen, Kristian, Kirsten og Mogens skal derover. Jeg har ladet mig fortælle, at de fire skal besøge Astrid og Henrik her omkring Kr. Himmelfartsdag, alle har heller aldrig været i Udbyhøj.
Det er dejligt at høre, at du har det godt igen, Poul, det var også en slem omgang.
Nu har Gunnar endelig fået besked om indlæggelse den 14/5, det har også været en lang ventetid.

De kærligste hilsner
Sinne

2. Pinsedag 20-5-1991

Kære alle!

Tak for samvær både i glæde og sorg!
Jeg har d.d. besøgt Gunnar på hospitalet. Han fik jo den store operation i onsdags. Forbavset blev jeg, da jeg mødte ham på gangen, dog i hospitalsuniform. Han sagde, han havde det godt, og det så også sådan ud. Konen og yngste barn var der også. –
Jeg var 27/4 til Inger Cecilies konfirmation i Norge, hendes Morfar var med, og han fortalte, at han for 4 år siden havde fået samme operation i Odense; men se ham gå op på et højt fjeld som en 30 årig, det rørte ham ikke.
Forbavsende hvad de provinssygehuse kan, de må helst ikke for dem i København.
Jeg prøvede 3 uger på hospitalet i febr – marts. Det begynte i september med gulsot, gik væk i november, kom igen til jul, og så efter jul det store ”eftersyn” , til sidst blev det en blodforgiftning, der har sat sig fast i knoglerne. Nu sidder det kun i venstre håndled, men jeg regner med ”penesilinpillerne” tager resten i løbet af maj md., så skal jeg igen til kontrol. Det har så virket i 3 mdr.
Jeg vil slutte, jeg er forlængst bagefter med alt. Jeg fik da sat kartofler i går.
Vedlagt et ”familiebillede” af vor lille familie. Bemerk venligst ”glorien” om mit hoved.

Kærlig hilsen til alle.
Poul fra Århus.

”Karlsbo” d. 29-5-91

Kære alle!

Tak til alle for samværene i sorg og glede, og tak for gaver og opmærksomhed til min fødsesdag.
Forrige søndag, pinsedag, var vi i Ø. Snede, samt Andkær og Fredericia.
Det har været et besværlig forår med mange kolde nætter, samt en del blæst, så nu mener jeg, at det er på tide at tænke på at vande.
Vi har høstet de første 6 agurker og foreløbelig vil det går langsomt, tomaterne må vi vente nogle uger på endnu, og i kartoflerne er der ikke meget at hente endnu, selvom vi har smagt på dem.
Jeg mangler en del at plante ut endnu, men planterne er ved at være ret store.
Vores bil har fået en overhaling for rustskader, så nu håber vi, det går nogle år igen.

De kærligste hilsener!
Jutta og Jens

Hvidovre 5-6-91.

Kære alle!

Ja sommer kan vi ikke kalde det p.t. Jeg er ellers flyttet op i ”Fasters Hus”, men der må fyres, ellers er det for koldt, men det kan da ikke blive ved med så lave temp., men dejligt er det deroppe trods alt.
Jeg håber at Gunnar nu igen er hjemme, og har det godt. Det har jo nok været en drøj omgang, men galt skal det jo være, før det bliver godt, siger man vist. Og et forsinket tillykke til Mormor Edel; der sker så meget, så det er svært at følge med.
Ja så fik jeg mit ældste barnebarn konfirmeret. Vi havde en dejlig dag, jeg havde frygtet den dag p. g. af Lau, men var jo ikke med, men han var dog i kirken og var temmelig berørt af situationen. Det blev en stor dag for Louise, da hun kom ud af kirken, blev hun modtaget af sin hest, og så glemte hun skørtet og bånd, og så gik det på hesteryg om kirken, ih, hvor var hun sød og glad.
Den 16-6 skal vi , Sinne og jeg, ned og gratulere Mogens og Edith med kobberbryllupet, det glæder jeg mig til. De første 3 uger af skoleferien skal jeg passe Amanda, da er Louise og Rasmus på ferie hos deres far, og Sussi er alene i praksis, da Jørgen, hendes kompagnon, skal til Canada, og Jan kan ikke have hende med på fabrikken, men det er jeg heller ikke ked af; vi går lange ture ved stranden.
Sussi og Jan har jo rådyr i deres have. Kristi Himmelfartsdag opdagede Jan, der var noget påfærde nede i baghaven, og bukken brægde så underligt. Han gik så derned, og på græsset lå det yndigste lille kid. Jan måtte klippe hegnet itu, for at de kunne få kiddet med uden for haven.

Jeg vil ønske jer alle en rigtig god sommer, og sender de kærligste hilsener til jer alle
Joan

Andkær d. 13-6-91

Kære alle store og små

Rigtig mange tak for brevene, og som andre har skrevet samvær i glæde og sorg. Hans’s død kom jo uventet for os alle, og vi savner ham alle, har som Kristian skriver nok ikke sagt Hans tak nok, først fordi Mor, takket være ham, fik en lykkelig og god alderdom i Sellerup Skov; og for børnene blev han jo mere end morbror og farbror, for  vores var det jo som morfar da de var små; og god ved mig har han også været, også efter jeg blev alene. Vi har haft mange dejlige ture i bilen sammen, og når der var ting det kneb selv at klare, kunne jeg altid få hjælp ved Hans, ringede derom når jeg ordnede skat osv. Hans viste stort set alt, jeg tænkte tit i flere sager, at han gav bedre hjælp, end dem der var uddannet til det, også i praktiske ting. Engang, en streng vinter, frøs varmen ovenpå, har jo nok ringet til Hans om råd, og da jeg ikke kunne få det til at virke, holdt Hans der pludselig en vinterdag, (som han ellers ikke yndede at køre) med ting vi kunne bruge. Min genbo Block kom også, og alt blev klaret uden at gøre skade. Vi må være taknemmelige, at vi har haft Hans, og trods alt, i så mange år.
Også en stor tak til dig Ove, at du ordner alt så godt for os alle, og for alle de gange jeg har kørt med, jo også 2 lange og dejlige turer, som begge er uforglemmelige turer, til brylluppet i Hjørring, og den dejlige tur til Karen og Kristian i Marielyst, hvor vi jo endda var i Østtyskland, så det blev mange km.
Brylluppet i Hjørring ved Birgit og Jens Peter, blev en storslået fest og højtidelig, både i den gamle dejlige kirke og selve festen, og et meget flot brudepar var det jo.
Det andet store er, at Gunnar har klaret den store operation så fint. Siger han slet ikke har de smerter mere, og at det går godt, er dog stadigvæk træt, og betændelsen i benet er ikke helt væk. Stort at han er så vidt for hans egne, seg selv og os alle.
Tak til jer alle at jeg fik lov til at overtage Hans’s avis, som jo var betalt for et år. Som tak sendte jeg lidt til Kirkeklokker og Brødremenigheden, som var blandt det Hans støttede, som det også fremgår af kortet her.
Sender også et udklip fra Jerlev gård, som vi nok alle ved, var Hans hos Thellesen og ville gerne fortælle om den tid. Desværre ser Laura ikke for rask ud, har vist ellers været meget dygtig, jo både hende og Johs Lausen, du har vist kendt hende Kristian, så vidt jeg husker har du været på Stadegård og Jens?
Det gik godt for Erling i Aarhus, og har fået lederstilling i Assens, prøver nu at få noget at bo i, håber meget alt går godt og nemt.
Jeg har så’en flot Havaiiblomst på bordet ved mig, fik den sidste år til Morsdag, i dag med 3 flotte blomster.
Tak for det dejlige billede, du sendte med Poul, og godt du har det bedre.

Kærligste hilsener
Gerda

Næstved. Juni/juli 1991

Kære alle!

Tak for jeres indlæg. Ja, sommeren lader stadig vente på sig, men nu mangler vi da ikke regn, jeg har aldrig før gravet kartofler op, hvor jorden har været så våd i så lang tid.
Vi har drengene på ferie i denne uge, de har da smagt på jordbærene, men det modner ikke meget på dem i det vejr.
Fra den 31 august til 7 september er vores adresse Middelfart Feriecenter, Oddevejen 8, hus nr. 199, vi håber nogle af jer kigger ind.
Jens Peter har fremkaldt nogle billeder af Hans og Inger, der er 2 billeder af Hans til hver og 1 af Inger. Jeg vedlægger en seddel med jeres navne, hvor jeg vil bede jer om at krydse jer af, når I har taget billederne.
Edith og Mogens kommer og henter bogen på søndag, og Jill og Jens Peter kommer og henter drengene samme dag, vi regner også med at Kirsten og Mogens kigger ind.

Mange kærlige hilsener til jer alle
fra Karen og Kristian

Næstved d. 15.07.91

Kære alle!

Først mange tak for brevene i ”de tolv”. Ja, så har vi da fået sommer, nogle dage så varmt at det næsten var for meget.
Nu må jeg også have bogen afsted. Vi skal fire dage til Harzen med Mogens’ fransklærer og hans dame, vi skal køre i vores bil, da den er mest økonomisk i drift, Henning har Skoda, og han er meget glad for den.
Jeg skal over og aflevere Mona Lisa hos hendes plejemor, som hun er meget glad for at komme over til.
Vi var til fin fødselsdag hos Kristian for 14 dage siden, Jens Peter, Jill, Kirsten og Mogens, ja, og så drengene var der, det var en meget hyggelig dag.
Jeg har lige malet i stuen, det var en meget stor omgang, men det var tiltrængt, jeg synes også det er blevet meget pænt.
Den 28 juli skal jeg i sommerhus en uge med tre af mine bridgepiger, og den 7. august skal Mogens og jeg op til Hirtshals i Aslaugs sommerhus, så vi håber, der er meget sommervejr tilbage endnu.
Det er nogle dejlige billeder Jens Peter har lavet, især det ene af Hans er veldig godt, stor tak for det.

Nu de kærligste hilsner til alle
Mogens og Edith

P.S. Kirsten har også været i avisen, jeg sender et udklip med.

Udbyhøj 30-7-91

Kære alle!

Tak for brevene.
Edith har da fint vejr at være i sommerhus i. Edel havde lejet hus i Skullerup klit i uge 24, det var en regnfuld uge, men vi boede i et helårshus, så vi havde det varmt og godt indendøre. Hanne var der også med småpigerne. Rebecca nød meget at være i svømmehallen, hun tog ingen hensyn til, om hun kunne bunde eller ej, og Isabella er en sød og tilfreds lille pige. Vi fik da også nogle traveture til stranden, men solen så vi ikke meget til.
Men her i juli har vi haft mange meget varme dage, det har været fint høvejr, og nu høster man i hvert fald vinterbyg. Her er meget tørt, vi fik ingen regn her, da de fleste ander fik, buskene har krøllede blade, det har æbletræerne også. Vi har næsten ingen æbler i år, de frøs bort i foråret, det gjorde de tidlige mirabeller ligeså.
Den 14/7 var vi til foredrag i Gl. Estrup. På vej hjem besøgte vi en af Henriks sømandsbekendte, og fik 20 kg jordbær, som tak for en købmandsvægt fra Brædstrup han og hans kone fik, da de besøgte os i efteråret, så det var en meget god handel.
Her i vinter og forår har jeg været meget generet af gangbesvær og smerter. Regnede også selv med, det skyldtes slidgigt, men behandling og medicin hjalp ingenting, det viste sig at være polymintgia, og den 29 maj begynte jeg på Prednison, men det er langt at foretrække.
I morgen venter jeg besøg af Anna, Ove og Kristina, Mary og børnene kommer også, så kan jeg få afleveret bogen. Vejret tegner varmt og godt, solbær og ribs er fint modne, men kirsebærerne skal være mere røde.
Mange tak for billederne til Kristian og Jens Peter.

Slut for denne gang med de kærligste hilsner
fra Henrik og Astrid.

Fredericia, den 11. aug. 1991

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i ”de tolv” for udklip, billeder og for gode og opmuntrende ord. En særlig tak til Jens Peter og Kristian for de fine billeder af Hans og af Inger. Vi fik jo det store billede af vi tolv efter Hans. Det er børn og børnebørn glade for at se på, og de har mange kommentarer. Vi har lavet kopier, så I alle kan få. I skal bare sige til. Jeg medsender dem ikke, da de passer så dårligt til bogens format.
Det er dejligt at både Gunnar og Poul nu har fået det meget bedre. Det er et godt billede af din familie Poul. Men hvor tiden dog går, jeg kunne slet ikke genkende Inger Cecilie.
Som I andre har vi også i sommerens løb fartet meget rundt og haft mange gode oplevelser både ude og hjemme.
Fra den 25 – 28 juni var jeg til Nordisk Børneforsorgskongres i Kbhv. Det var en god oplevelse. Jeg boede hos Sinne, hvor der, som I jo kender til, blev sørget for mig i alle ender og kanter.
Fra den 6-13 juli var vi med på en bustur til Normandiet og Bretagne, godt  selskab og med en masse indtryk og oplevelser. Invasionskysten, med natur, rester fra invasionen, sp. den kunstige havn, museerne og kirkegårdene, gør et stærkt indtryk. Vi boede 4 nætter i St. Malo, en spændende by, stærkt præget at tidevandet. Den daglige forskel på ebbe og flod er 8 m.
I sidste uge var vi sammen med Kristina i ”Fritteren” og havde et par gode dage sammen med Astrid og Henrik. Og så fik vi en masse dejlige bær med hjem. Drengene ville også gerne have været med. De syntes det var sjovt sidste år. Men i år kunne det ikke rigtig komme til at passe for dem.
Ind i mellem har vi så haft, og aflagt, besøg hos børn og børnebørn. Af de sidste har vi jo nu syv, og den ottende er på vej. Lille Eva i Århus udvikler sig godt, og vi glæder os til at få hende på ferie her i uge 37.
De små fra Sorring var her i går, og de udvikler sig også godt. Men jeg må sige, at alle de nuværende syv er gode til at holde besteforældrene i ånde.
Men oplevelserne ser ud til at fortsætte. I fra den 18 – 24 skal vi med Christianskirken på Løgumkloster Højskole.
M. h.t. haven har vi også i år haft tidlige og fine kartofler, og for tiden giver det godt med tomater, agurker og squash.
Nå , jeg har mere at fortælle, men det får vente til vi ses. Vi glæder os til at se Karen og Kristian primo september.

De kærligste hilsener
Anna og Ove.

Gjern 18-8-91

Kære Alle!

Tak for breve og hilsner i sommeren der nok snart går på hæld. Men vi har da også haft en fin sommer.
Her er alt vel, nu har familien ferien overstået. Vi var kun på Mørkholt en dag i år. Vi var i stedet til Mormors 90 års fødselsdag, og så blev vi i Hobro et par dage. Mormor og vi andre synes, vi havde et par festlige dage, jeg tror virkelig Mormor nød at være sammen med sine kære den dag. Desværre kniber det mere og mere med helbredet, hun har et par måneder haft besvær med den skulder, der før aldrig har fejlet noget, og da det jo var den hun havde stokken i, kneb det jo at gå, nu i dag faldt hun så og forstuvede den ene fod, så det er noget besværligt. Mormor siger selv hun er glad og taknemlig for de næsten 60 år, hun fik sammen med Morfar, og de mange gode minder, men jeg tror hun er ved at være mæt af dage. Selvom Mormors hjemmehjælpere er ualmindelig søde og hjælpsomme og gør det så godt de kan, så kunne man godt ønske, de havde lidt mere tid til overs.
Sommetider kan jeg slet ikke forstå, det er nødvendig man er så fortravlet i ældreforsorgen. Vi er taknemlige for at min svoger og svigerinde bor i Hobro.
Karsten, Grethe og jeg var også på ferie i 3 dage på Vildsund Missionshotel, vi havde nogle dejlige dage der oppe med fint vejr, og vi fik set os noget om i Thy. Karsten har også været på kanotur i Sverige sammen med spejderne. Han har også arbejdet 3 uger på fjerkræslagteriet, det fik fint og har nåede også at tjene 5.500,- kr, det er da helt godt af en dreng på 15 år. Han er også skrevet op til næste år, han er nok mere glad for pengene end arbejdet, nu er han tilbage på skolen i Skrødstrup.
Birgit og Jens Peter er kommet hjem fra deres lidt forsinkede bryllupsrejse. De har været i Norge og Sverige, de lånte Birgits fars bil og telt af Birgitte og Leif, så de har rigtig fået set noget af naturen der, de var blandt andet på kanotur 3 dage i Sverige. De var også i Lillehammer hos Else og Jens et par dage, det var de glade for og imponerert af deres flotte nye hus. De har også været på Samsø i en uge sammen med Birgitte og Leif, i en uge der boede de i campingvogn. Birgitte og Leif havde også lejet et sommerhus på Sjællands Odde i en uge, det var de alle 4 glade for. Nu er Daniel jo begyndt i børnehaven, så han er desværre ikke sammen med Sanna mer. Da Kristoffer jo er i dagpleje, skal de jo 2 steder hen. Kristoffer kan nu gå ved en hånd, han er jo i en sjov alder, vi har megen glæde af vore børnebørn.
Tak for billederne af Inger og Hans.

Til slut mange kærlige hilsner
fra Grethe og Gunnar

Brædstrup d. 1-9-91

Kære alle!

Mange tak for brevene, for billeder og udklip, det lyder meget hyggelig med den nye natursti mellem Næstved og Skælskør.
Så fik vi alligevel godt sommervejr i år, selvom det startede dårligt i juni, ellers synes jeg sommeren er fløjet afsted.
I den forløbne uge har der været aktivitertsuge her i Brædstrup, og der har været meget spændende at være med til. Sidste søndag var Jesper og jeg til ”Bal i loen”, Landsbyliv i 30’erne. Der blev bl.a. høstet med le, en beboer på 90 år  + 2 mere, men den 90 årige var langt den skrappeste, og de ældre damer i firserne havde ikke glemt at binde neg. – Onsdag var også spændende med Helikopterredningsaktion på Rinsgø m.m.
Torsdag, fredag og lørdag var Hanne og pigerne hjemme, torsdag var vi + Jesper til Cirkusforestilling i parken, fredag kom de grønne spejdere her, for at spise æbleskiver og sælge mærker for ”Evnesvages Vel”, men der var lidt småt med spejderne i år (måske på grund af aktivitesugen),  så Hanne og Rebecca måtte også ud og sælge, det var lige noget for Rebecca. De havde dårligt nok fået døren lukket op før hun startede: I kan købe een for en krone, men I kan også købe fem eller ti. Så sagde Hanne til hende, ”det skal du nok ikke sige, for de må jo selv bestemme”, de næste fik så den samme remse og så bagefter, ”men I må selv bestemme”. De fik da solgt næsten 200 på ruten, men der var 17 tilbage, og det syntes Rebecca ikke om, så mormor måtte med på en anden rute, hvor vi fik solgt de 17 + flere, men jeg nåede sjælden at få noget sagt, før remsen var liret af. Lørdag var Hanne, Jesper og Rebecca så til teaterforestilling i parken, og se Folk og røvere i Kardemomme by, opført af Musikskolen. De var alle tre meget begejstrede for det, så Jesper ville der ned i dag igjen, og da var jeg så med, det var også fantastisk godt.

Kærlig hilsen fra Jesper og Edel.

Forøvrigt, er der nogen af jer der ved hvad år billedet af vi tolv er taget?
Jeg har fået mit indrammet og hængt op i køkkenet, og alle er meget interesserede i det.

København, d. 11/9-1991

Kære Alle!

Mange tak for breve, hilsner og billeder. En stor tak til Jens Peter for de mange billeder af Inger og Hans, det var da ikke vores mening, at du skulle have haft det store arbejde med at lave alle de billeder, vi havde tænkt, en fotograf skulle gøre det; men tusind tak for dem.
Oda og jeg var i den forløbne weekend på besøg hos Astrid og Henrik. Vi rejste med Fjerritslevbussen her fra Hans Knudsens Plads over til Hundested – Grenå, det er jo så let, især for mig, men Oda bor heller ikke så langt herfra, vi havde en herlig tur med dejlige spadsere-og køreture. Vejret var vi helt utroligt heldige med – solskin hele tiden.
Den 5/10 er jeg inviteret til Sussi og Jans bryllup. Det bliver en stor fest, vielsen skal foregå i Bloustrød Kirke og påfølgende middag i Domus Medica i Kristianiegade ved Østerport st. Edith og Mogens var også inviteret, men de var i forvejen bedt til Mogens’ svigerdatters 50 års fødselsdag, så de kan desvære ikke komme. Bryllupsrejsen går til Afrika – Kenya.
Nu lørdag-søndag skal jeg en tur til Smidstrup. Joan er deroppe i de dage, hun skal have Amanda – Sussis hund – i pleje, da hele familien skal på weekendtur til Oslo for at fejre Jans datters attenårige fødselsdag.
Oda og jeg har tegnet abonnement til Det Kgl. Teater for denne sæson, d.v.s. 8 teaterbilletter, 4 til den gamle scene og fire til den nye. Vi var til den første forestilling på den nye scene allerede 2/9, og vi skal igen på den gl. scene 30/9.
Nu synger bog nr. 19 snart på sit sidste vers, men jeg vil tro den den klarer endnu en rundtur, så jeg vil finde ud af, hvor jeg kan få en magen til, det skal være den gode kvalitet, ellers skiller den ad, denne har holdt fint, omslaget har nok hjulpet.

Mange kærlig hilsner fra Sinne.

Til lykke med følselsdagen d. 19/9 – Poul. Det er et nydeligt billede af hele familien Helbo i den kendte stue på Blåmejsevej.

Århus 24-9-91

Tak for billeder, det er det bedste jeg har af både Hans og Inger.
Vi har lidt sommer endnu, selv om regnen nu, heldigvis, kom igen. Fin sommer, først alt det regn vi havde brug for til vores vandværker, derefter sol og varme, så nogenlunde en normal dansk sommer.
Vi har lige haft ”Århus Festuge”, jeg tror det har været det fineste vejr endnu i en festuge. Vi bor jo tilpas udenfor byen, så kun fyrværkeri kan vi ikke blive fri for at se.
1 aug. var jeg til sidste blodprøveundersøgelse for min blodforgiftning. Lægerne sagde, at de ikke ville foretage sig mere, idet de regnede med, jeg var ovre det, og udskrev mig som rask. Jeg føler det også sådan og sagde, jeg ikke havde noget at klage hospitalet for, men håbede aldrig jeg kom der mere.
Else var hjemme 24/8-91 til 25 års jubilæum for afgangsklassen på Rudolf Steinerskolen, og jeg fulgte med hende hjem og blev der hele ugen, ellers skulle jeg være ved Ole 3 dage, men han var med hurtigtog sammen med Inger-Cecilie, gennem Jylland over Hamburg til Sydfrankrig til bryllup. 3 overnatninger, 2 i toget Paris – Hamburg. Hurtigste tog Paris-Bourlogne (300 km/pr time) men alligevel 6 timer i Paris og Eiffeltårnet.
Nu  er jeg så småt ved at indhente det forsømte p.gr. af ferien, men nu er der kun ca 90 dage til jul, (og heraf velsagtens kun 70 arbejdsdage).
Jeg har læst indlæget om ”Slægtsgårdenes” (alles) sædvanlige vanskeligheder, men det problem løser vi i vår andelskasse, som i kan selv læse om i vedlagte.

Kærlig hilsen til alle
Poul fra Århus

”Karlsbo” d. 27-9 91

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samvær. 
Her står alt vel til.
Æbler får vi ingen af i år.Vi har høstet 297 agurker i drivhuset og ret mange tomater, men ikke i topkvalitet, jeg mistænker at de trænger til fornyelse, jeg har sået fra egen avl i over 10 år. Bladselleri er store, men ikke så fine som de andre år. Knoldselleriene er store, på nær de der er gået i stok. Som helhed har vi høstet jevnt. Vi får nogen forudbestillinger, de der ikke har vandet får nok ingen her på egnen.
Juletræer og grønt er så fin, som man kan ønske sig.
Jeg vandet meget i sommer, ofte to stk i døgndrift, men på det sidste har vi fået regn i pæne mængder.

De kærligste hilsener
Jens og Jutta
(tak til Jens Peter for billederne)

Hvidovre 8-10-91

Kære alle!

Ja, så kan jeg igen berette om en dejlig dag i mit liv, Sussi og Jan fik hinanden i Bloustrød Kirke i lørdags, ved en meget smuk højtidelighed. Jeg tror næsten aldrig, jeg har set min lille pige smukkere og lykkeligere end i lørdags. Jeg føler virkelig at de to elsker hinanden.  Vi havde en dejlig fest, «Domus Micida», Lægernes Hus, dejlig mad og utal af blomster arangementerø. Af gaver vil jeg nævne en ualmindelig en, nemlig en hvid bro, 4 m lang til deres sø i haven. Jeg siger ligeledes jer alle tak for gaven til dem, jeg ved ikke, om de selv får skrevet, inden de rejser på bryllupsrejse på fredag i 14 dage på safari og 8 dager badeferie i Mombussa. Så den næste tid bor jeg i Holte hos børnene og Amanda.
Ja, det er næsten som i eventyret, man går så grusomt meget ondt igjennem, for så at alt ender lykkeligt, jeg tænker på den tid 1991 har bragt os sorgen, vi har mistet, Farbroder Hans og min kære svoger Holger, som døde d. 1 aug, de skulle have fejret guldbryllup den 29-11. Så glæden, Louises dejlige konfirmation, så nu Sussi og Jans bryllup. Jo livet har noget af hver til os alle.
I dag skal jeg til «Bar» 65 års fødselsdag. «Bar» er vores allerbedste venner, Sussis reserveforældre – vi var fælles om Sussi de første 8 år af Sussis liv, så fik de Gitte, som jo er gudmoder til Louise, så der er nære bånd, der er knyttet mellem to tilfældige familier, som i 1949 flyttete ind i deres nye hjem, og mine trøstermænd i svære stunder.
Jeg skulle ellers have været på højskole i denne uge, «Rønshoved», men der kom jo bryllupet i vejen, så jeg glæder mig til en anden gang. Min veninde som skulle med, var ikke så ked af, at vi måtte melde afbud, hun går ikke så godt, hun har ventet næsten  år på et nyt knæ.
Endnu mange tak til jer alle for gaven til Sussi og jan.

De kærligste hilsener fra Joan.

Andkær d. 28-10-91

Kære alle.

Mange tak for brevene og undskyld jeg har haft bogen her for længe, men tiden må være rendt fra mig og undskyld.
Har i week-enden været hos Astrid og Henrik, en dejlig tur, er jo altid så hyggelig og dejligt hos dem, og et skønt efterårsvejr. Erling kom her fredag, tog et ordentlig nap lørdag, først på taget og siden med at få en del af Hans’s ting på loftet. Vi kørte så sidst på eftermiddagen, det blev en flot tur både hen og hjem, da «der stod et slot i Vesterled en næsten purpurrød himmel. Efter aftensmad hos Astrid kørte Erling til Hadsten til hans venner, kom så tilbage til Henrik’s «fritteren», hvor vi drak eftermiddagskaffe sammen med Ingrid  og Ricard, Henrik’s søster. Og week-enden før var vi i Svankær i Erling’s fritidshus. Bente og børnene havde holdt efterårsferie der, også dejlige dage med helt anderledes vejr, Vesterhavet viste tænder, men jo også et storslået skue, for Danmark er et skønt land at få lov at bo og bygge i.
Havde også et par dejlige dage med Kristians i Middelfart. Kørte med Jens og Jutta derover, Ove kom på cykel. Og havde også en dejlig eftermiddag hos Ove’s, dejligt at være sammen med familien. Ellen, og hendes, rejser til Wien, da Hans Jørgen har fået arbejde der, de glæder sig vist til det.
Havde den glæde at have besøg af Ellen og den lille Eva på min fødselsdag, en sød og yndig lille pige. Vi var 12 + Eva i alt. Bodil og Birgit kom hjem den dag. Tak for besøg glædede mig, det gjorde breve og opringning også. Og rigtig mange tak Jens Peter for de dejlige billeder af Hans og Inger.Det bedste billede vi har af Hans, men som Sinne skriver, havde vi slet ikke regnet med, du skulle gøre så stort et arbejde, men du har glædet os alle. TAKK.

Kærlig hilsen til store og små
Gerda.

«Tillykke» til Ove’s med barnebarn nr. 8, er en stor gave.

..

Næstved d. 20.11.91

Kære alle!

Tak for jeres indlæg. Jeg giver også bogen et par ord med på vejen, inden jeg sender den ud «Bagbakkerne».
Den 9. september – hentede vi så vores nye hund, en Beaglehvalp. Vi havde en aftale med opdrætteren om, at vi først skulle have den, når vi kom hjem fra ferie.Vi har meget glæde af «Albert» men også meget arbejde.
Vi havde en fin ferie i Middelfart, med meget fint vejr, og vi havde fornøjelse af at være sammen med flere af familiens medlemmer, i den uge vi var der.
Vi har lige haft besøg af svenskerne i en forlænget weekend, drengene skulle hjem og se vores nye hund, og de kom også godt uf af det sammen. Det havde været Kristoffers 8 års fødselsdag, dagen før de kom, så vi fejrede ham også med lagkage og lys, og hvad der tilhører.
Karen går og venter på at blive opereret for grå stær, men der en lang ventetid, hun har også for højt blodtryk, så hun er ikke rigtig tilpas.
I går var Albert inde og motionere naboens høns, til større glæde for ham end for hønsene og mig. Så i dag har jeg været ude at købe havehegn og sat op, så sligt ikke skal gentage sig.
Havearbejdet er stort set slut for i år, der er stadigvæk lidt blade at flytte rundt med.

Hermed slut for denne gang med mange kærlige hilsener til jer alle
fra Kristian og Karen

Næstved d. 12.12.91

Kære alle!

Først tak for brevene i «de tolv». Ja tiden er løbet fra mig, men jeg synes også, der er sket så meget den sidste tid.
Lørdag, d. 30/11 var vi jo til 70 års fødselsdag hos Joan. Det blev jo fejret med maner hos Sussie og Jan, hvor der er meget plads og meget gæstfrihed, så det var en hyggelig og festlig aften.Jeg sad sammen med Birgit og Ejvind til bords, så vi havde det hyggeligt sammen, det er også længe siden, jeg har set dem.
Vi sov ved Sinne og natten, så var det ikke så langt at køre, så vi hyggede os næste dag, til vi tog afsted for at besøge Mogens’ ældste barnebarn og hans pige. De bor i nærheden af Sinne, og de venter barn til januar – det første oldebarn – så det er jo spændende. De er journalister begge to, Anders ved Larry og Karen ved barneradioen.
I morgen skal vi til fødselsdag hos Martin, så bliver han 6 år, så det er jo en stor dag, han skal for første gang prøve at holde drengefødselsdag, så det er han meget spændt på.
Vi har i dag haft besøg af Landsskatteretten, der skal bese grunden, da den er blevet vurderert for højt. En af vores venner, en tidl.skatteinspektør, har hjulpet os. Nu er vi så spændt på resultalet, sagen har varet længe og vil nok vare lidt endnu, før det er ferdig.
Og så nærmer julen sig, det er utrolig så hurtig tiden går, jeg har været ved at lave juledekorationer, da Leila plejer at få en på Martins fødselsdag.

Nu de kærligste hilsner til alle
Mogens og Edith.

Brædstrup. 27/12-91

Kære alle!

Tak for brevene.
Det var så den jul. Vi kørte til Brædstrup 1ste juledags formiddag i fint klart vejr til julesang i radioen. Edel havde mange gæster, til middag var vi 15, så tog Jens, Jutta, Jens Peter og Birgit afsted ved 15 tiden og Hanne, Bjarne, Rebecca og Isabella + Birgitte, Leif, Daniel og Kristoffer kom, så vi var 19 til aftensmad, hvoraf de 10 overnattede. Ole Helbo var med sin far hernede, det er jo rart at se ham, det er ikke så ofte, det sker.
I dag var Edels naboer, Aksel og Kurt, over til lidt julehygge her i eftermiddag. I morgen kører Henrik Sinne til Fredericia, så hun kan følges med Anna og Ove til bryllup i  Odense, men det skriver Ove jo nok om. Henrik får bogen med i morgen, han fortsætter så til Røgle for at besøge bekendte der. Vi regner med at blive her til mandag, det er godt nok lidt længe, vi lægger os ind her, vi savner jo julebesøget i Hedensted, og det at kunne holde en pause der, når vi kørte nedover.
Den 31/12 kører vi så til Gjern for at fejre nytåret der. Heller ikke Karsten fejrer nytåret derhjemme i år, han skal overnatte hos en kamerat i Hobro.
Gerda havde ventet nordmændene hjem i  dag , men desværre blev Bodil syg, til stor skuffelse.
Den 9. dec. slagtede vi begge vores får, så vi har mad en tid. Så nu har vi kun hund og 2 katte, den sorte killing på 8 mdr er legesyg, den kan ikke stå for juletræet og hopper højt for at nå de spændende ting, så det er væltet flere gange. Naboen ser efter dem, men Sille er meget bedrøver, når vi tager afsted.
Der er lidt megen snak omkring mig, så jeg slutter for denne gang.

De kærligste hilsner
Astrid og Henrik.

Fredericia, den 12 jan. – 92

Kære alle!

Mange tak for jeres indlæg i «de tolv» samt for julebreve og samvær i julen. En særlig stor tak for jeres store betænksomhed og gavmildhed over for os og vort afkom ved alle festlige lejligheder, nu sidst ved bryllup – og dåbsfester i Dyrup i juleferien.
Vi fik en meget festlig oplevelse i kirken. Det var et meget smukt, og for os, meget rørende syn at se dem alle fem komme ind i kirken i deres fineste skrud – Kristina bar Esben, og både hun og Loa var i hvide kjoler og havde blomsterkranse i håret. Den unge præst forrettede både vielse og dåb på en personlig og vedkommende måde. Den efterfølgende fest i Bellinge Forsamlingshus forløb vel med spisning, taler, sange, musik, dans og festligt samvær, som det sig hør og bør. Jeg vedlægger til jeres orientering et par af sangene.
Ja, 1991 blev et begivenhedsrigt år både i den store verden og i vores familie. Vi må sande at:

“Sorrig og glæde de vandre til hobe,
lykke, ulykke de gange på rad,
medgang og modgang hinanden tilrobe,
solskin og skyer de følges og ad;Jorderiges guld
er prægtige muld,
Himlen er ene af salighed fuld”

Ja I kan selv læse videre, med læg særligt mærke til vers 7. (Den danske Salmebog nr. 41.)

Men vi må vist have lov til at glæde os over, at der er blevet mere frihed i Verden i 1991, og at meget ser lysere ud ved dette årsskiftet end ved det foregående. Og i vores lille familie har vi fået 2 nye børnebørn, haft 2 barnedåb og 2 bryllupper. Så vi har da haft mange glædelige oplevelser. Det er da også en begivenhed, at Hans Jørgen har fået fast arbejde i Wien og her i beg. af jan. har fået lejlighed hvor hele familien, Hans Jørgen, Ellen og lille Eva nu bor. Adressen er:
Ellen Garne/Hans Jørgen Stahl
Baumeistergasse 76, 1,1,6
A 1160 – Wien
Østrig

Therkel Hansens bog: «Øster Snede sogn – De stærke jyders sogn» har været en meget stor succes; den er allerede udsolgt; men søger snarest muligt genoptrykt. Det er i hvert fald 5 eksemplarer i vores familie: så de der ikke har fået kan låne sig frem. Flg. her: Gerda, Sinne, Kristian, Astrid og jeg. Måske er der flere der har, der er mange spændende ting i bogen. Nyt er det for mig, at vores slægt er knyttet til den gård i sognet, der kan følges længst tilbage i tiden. («Lundegård» Christian Christensens gård i Solskov.) Se side 167.
Her i starten på det nye år, må jeg have afsluttet boopgørelsen efter Hans. Men jeg mangler endnu renteopgørelse for restbeløbet: 3634,- kr + arveafgiftene 116029,- kr i alt 119663,- kr. Sparekassen har i fredags meddelt, at de sender oplysninger snarest: men det kan vare lidt, da de står på en investeringskonto, som det tager nogen tid at gøre op. Det bliver jo ikke noget stort beløb til hver: 3634,- kr + rente af ovenstående delt med 11 minus 33% arveafgift. Jeg skal nok forsøge at lave en oversigtlig udregning samt et regnskab.

I håb om at i alle har det godt, sendes i vore bedste ønsker for det nye år med vore kærligste hilsener.
Anna og Ove.

Gjern 21-1-92

Kære Alle!

Tak for indlægene i de «tolv». Nu må jeg hellere få den sendt videre, da vi skal på et kursus på Dianalund fra fredag til mandag. Nu har vi jo tid til at se os lidt om.
Som de fleste af jer nok ved, fik Grethe en fyreseddel i julegave. Selvom jeg kan mærke, at Grethe er ved at få det bedre, så har det været en ubehagelig tid at komme igennem. Det er måske også vanskelig for den nye forstander, at have Grethe, når hans egen kone også er ansat, det havde vi nu også fået løfte om, at hun ikke skulle. Vi har gjort mange forsøg på at tale det igennem med Egon Hausgård. Første gang inden han tiltrådte, og sidste gang i juni 91, men min afløser har aldrig ville indrømme, at der var problemer, for så havde Grethe da holdt for længe siden.
Så sent som i maj 91 forsikrede han, at han var særdeles glad for Grethe. I juni 91 aftalte vi så, at Grethe skulle holde, når hun var sikret efterløn 1. juli 92. Da var der gået kuk i det på grund af, at man fyrede en rengøringsassistent der havde været der i 19 år, og som Grethe har et godt forhold til, og som hun følte, det var hendes pligt at forsvare. Og så gik det pludselig stærkt, så Grethe er fritaget for tjeneste fra 1. januar, men hun har da 6 måneders løn og 3 måneders fratrædelse til gode, og så er hun sikret efterløn, så økonomisk rammer det os faktisk ikke. Og vi vil da også huske på alle de mange gode og lyse minder, vi har fra Blåkors, ikke mindst når et menneske ind imellem har fortalt os, at nu var han glad for livet og ikke bange for at dø. Og så vil vi rive det sidste halve år ud af kalenderen. Men sommetider undrer jeg mig over, hvordan det kan lade sig gøre at blive uvenner med Grethe, hun har i hvert fald trofast båret over med mig i 32 år. Det er der nu også mange andre end mig, der ikke kan forstå.
Vi fik ellers noget af en forskrækkelse med Daniel i lørdags. Han var på toilet og ville i kådhed hoppe ind i sengen til sin mor, men snublede over et dørtrin og var så uheldig at han ramte sengekanten med det resultat, at han bed hul gennem tungen, slog et par fortænder ud og brækkede overkæben, men tungen har de syet sammen, og sat tænderne fast, så vi regner ikke med, at han får men af det, men tænderne falder muligvis ud igen. Han er ved godt mod igen, men må ikke få fast føde.
Vi planlægger ellers at tage en tur til Færørene til sommer, sammen med Grethes søster Lilly og hendes mand. De er også arbejdsløse, så de har også tid til det.

Kærlig hilsen
Grethe og Gunnar

Brædstrup d-27-1-92

Kære alle!

Mange tak for brevene. Det var da et kedeligt uheld for Daniel, det er spændende om tænderne vil gro fast, hvis ikke er det da godt, det ikke er de blivende.
I den kommede weekend skal Jesper nogle dage sammen med Brædstrup Handicapklub på bondegårdsferie i Fløjstrup syd for Århus. Lørdag og søndag har det været skøjtevejr her, så Jesper har opholdt sig meget af tiden nede på skovsøen, hvor der var liv og glade dage. Desværre fik han veldig lyst til selv at få skjøter, det ser jo så let ud, når de løber, men det ville nok ikke være muligt for Jesper at holde balancen, så det har vi fået meget snak om.
Som nok de fleste af jer ved, købte Hanne og Bjarne huset de har haft til leje i ½ års tid. Det gik til tvangsauktion, og de var ikke glade for at skulle til at flytte igen, det er også et dejligt hus, men det måtte godt have været et værelse mere, da Bjarne har det ene værelse til musikstudio, men endnu kan Isabella da sove inde hos mor og far. De har fået plads nu i vuggestuen til Isabella, og det går fint. De siger dernede, at Isabella er så nem og også glad. Desværre har hun lidt anlæg for bronkitis. De har lovet at komme hjem om her om et par uger, vi har ikke set dem siden jul, så det glæder vi os til.
På lørdag skal jeg til Kristelig Folkepartis Amtsgeneralforsamling i Spejderhuset i Øster Snede. Det bliver nok det lokale, vi spiste i til mors 100 års fest, så bliver der også lejlighed til at komme en tur på kirkegården. Det er den dag, Jesper er i Fløjstrup, så det passer fint.

De kærligste hilsner til jer alle
Fra Jesper og Edel

København, d. 6/2-92

Kære alle!

Mange tak for Jeres breve og samvær i julen. Jeg var i år så heldig at træffe en stor del af familien i julen, dels i Brædstrup, hvor vi havde en meget dejlig jul med stort rykind 1. juledag. Og mellem jul og nytår i Fredericia, til brylluppet i Odense d. 28/12, som jeg også fik lov at være med til, det var en stor oplevelse – tak til alle.
Tak til Ove for opgørelsene over boet efter Hans, vi er dig alle en meget stor tak skyldig, jeg er klar over, at det har været et kæmpearbejde for dig, og det må have taget meget af din tid, mere end vi måske tænker på.
Ja – så har vi passeret årsdagen for Hanses bratte død, hvor et år da går hurtigt. Jeg var glad for at det traf sig sådan, at Edel var i Øster Snede eet par dage før årsdagen og kunne lægge blomster på gravene. Jeg var der også søndag før jul, da kørte Lars for Edel, Jesper og mig. Det kan uden bil være lidt besværlig. Ellen skriver, at når hun er der ved deres familiegravsted og tager bussen fra Vejle, kan hun være der i 10 min, det er en kort tid; gravstedet ligger lige indenfor hovedindgangen, måske ville hun gerne gå lidt omkring på kirkegården, men det er der jo ikke tid til. Den må ikke køre ret ofte den bus.
Edel var meget glad for den tur til Øster Snede, der var sørget så godt for deltagerne i mødet i Spejderhuset. Edel fik også lejlighed til at besøge Therkel Hansen, inden de kørte hjem, og hun fik købt 2 bøger om «Øster Snede Sogn». Therkel Hansen var interesseret i at høre om familien, specielt om Inger, han fortalte, de havde gået til præst sammen, han vidste ikke Inger var død. På mødet havde Edel truffet Stefan, Jens Steffen Nielsen i Solskov, deres gårde hedder Højbygård, og jeg lærer i bogen, at Stefan fik fadergården, for jeg kender ellers ikke meget til gårdene i Solskov –  undtagen enkelte af dem. Jeg læser også, at Christian Christensens gård – Lundgård – er blevet splittet ad af motorvejen, det var ellers en dejlig gård, jeg har været der til adskillige pigefødselsdage. D 4/8, sidste år, fyldte fødselsdagsbarnet 75 år – tiden går – sidst jeg var i gården, var nok til Ellens bryllup i 1946.
Ove forærede mig bogen om Øster Snede, så derfor er jeg ret velbevandret i den, selvom jeg endnu ikke har været gennem hele bogen, den tager lidt tid, man må ofte kigge tilbage, men den er meget interessant for os, der er født i sognet – i hvert fald. Nu må jeg sende en ny bog med dennegang, og begge må tage turen rundt, så kan Edel beholde den gamle, når den kommer dertil.

Mange kærlige hilsner fra Sinne.

Århus 26/2-92

Kære alle!

Tak for sidst og lykke til alle med fødselsdage, Garnedyppelser, brylluper m.m.
Skal hilse fra Else, de har sne, men kun 50 cm, men om 2 år skal de bruge meget, så derfor begynder de at samle sammen nu.
På Elses fødselsdag havde de stort fyrværkeri, men om det var for hendes skyld, eller for at prøve det af inden OL- sneboldskampen i 1994, vides ikke.
Her hos os blomstrer vintergækker og gule Erantis i temperaturer 5 – 8 gr, så de regner med forår nu. Solsorterne begynder også at se på ejerlejligheder, dem er der mange af. Vi har porrer i haven, jeg tager først de små, det er dem, der først fryser; men ingen er endnu frossen, så der er mange i år. De skal jo bruges snarest, ellers begynder de at gro igen.
Jeg vil slutte, det er jo generalforsamlingernes tid, så må jeg løbe ude til det pjatteri flere aftener.

Kærlig hilsen
Poul fra Århus.

NB. Prøv at se vedlagt forslag!

Karlskov d 10.3 1992

Kære alle!

Tak for breve og hilsener, og tak for samvær i tiden, der er gået.
Her står alt vel til, jeg har så småt begyndt at forberede forårsarbejdet, sået lidt inde og sat kartofler og knolde til forspiring og strøet NPM gødning i dag.
Jeg har bestilt 12 kubikkmeter champingnonmuld til på lørdag, så bliver der jo noget at tage fat på, da det skal køres ud med trillebør.
Det blev ikke til megen frost i vinter, og sne har vi slet ikke fået noget af indtil nu i hvert fald.
Jeg synes, det lyder fornuftig med Pouls forslag, men det er vel lidt som at ændre på systemet.
Det har gået fint med omkørselen, som blev taget i brug for et godt års tid siden, der har øjensynlig ikke været nogen trafikale problemer siden.

De kærligste hilsener
Jutta og Jens

Hvidovre 16.03.92

Kære alle!

Ja, så blev det mig, der slutter bog nr 19. med breve eller indlæg fra farbror Hans, og mange andre både glade og sorrige minder.
Så fik vi alligevel meget lidt vinter, men det blev da hvidt. Jeg har da været i Smidstrup, jeg rev græsplæne, der var dejligt deroppe med koldt. Men nu vil jeg ringe og få min VVS til at lukke op for vandet, det bliver vel næppe megen frost nu –
Her hos os går livet sin stille gang, alt er godt og roligt. Louise skal ud i praktik som dyrlæge på Hillerød Dyrehospital. Jeg er spændt på, hvordan det går, jeg tvivler på, om det er noget for hende, man skal nok være ret hård i filten.
Det var dog et uheldigt spring lille Daniel tog, hvor må det dog have gjort ondt. Forhåbentlig sidder tænderne der endnu, Birgit Caspersens lille datter faldt med mellom 2 stole og slog sin fortand ud, den kunne de ikke sætter fast, (hun var 1 ½ år)

De kærligste hilsener til alle, og jeg ønsker bogen må fortælle om sundhed og lykke –
Joan